Somer roman in Germania

 

        Regulile sunt clare:

   1. Oricine exercită o activitate  salariată in Germania este asigurat.

    2. Oricine isi pierde locul de munca are dreptul la somaj.

Tezele acestea sunt  valabile si pentru muncitorii romani care dupa ce au muncit legal in Germania si-au pierdut locul de munca.  In consecinta, daca muncitorul roman a cotizat un an la asigurarea de somaj va primi alocatia de somaj. Ideea interesanta este ca acel an de lucru si cotizatie trebuie sa fi fost prestat in ultimii 2 ani calendaristici. Cu alte cuvinte, daca in ultimii doi ani calendaristici, ati lucrat 3 luni si apoi ati stat doua, daca ati mai muncit ulterior inca 5 luni si ati stat 4 si tot asa mai departe, obtineti dreptul la alocatia de somaj cind ati totalizat 365 de zile calendaristice de munca din ultimele 730. 

               Agenţia federală pentru ocupare (Bundesagentur für Arbeit) este responsabilă pentru acordarea alocaţiei de şomaj.  Asadar pentru a primi aceasta alocatie trebuie sa va prezentati la Agentie in termen de maxim 3 luni de la încetarea lucrului. Termenul acesta de maxim trei luni este atit de larg pentru a-i da posiblitatea muncitorului sa-si caute singur de lucru in acest spatiu. Termenul este maximal si nu minimal. Astfel, un muncitor care si-a pierdut locul de munca poate sa se adreseze agentiei a doua zi. De fapt, agentia va lua in calcul cererea posibilului somer numai daca acesta va declara personal pierderea locului de muncă. In consecinta, la agentie nu puteti trimite tatal, mama sau sotul pentru a raporta pierderea locului de munca. Acolo va trebui sa completati un set de formulare.  Pentru a le completa aveti nevoie de urmatoarele documente:

–          actul de identitate (pasaportul) ;

–          documentul de atestare a domicilului,

–          dovada de muncă (cel putin documentul justificativ al plăţii impozitului pe salariu) şi,

–          dacă este necesar, dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior.

      Daca toate documentele sunt in regula in termen de 30 de zile de la prezentarea la agentie veti primi acest ajutor. Cuantumul şi durata acestei prestaţii sunt calculate în funcţie de durata perioadei de activitate precedente şi de mărimea remuneraţiei primite la ultimul loc de muncă. In general, se primeste 60% din indemnizaţia forfetară netă. Daca aveti in intretinere un copil sub 18 ani, cuantumul este de 67%. Aceasta este alocatia de tip I.

        Daca se constata insa ca nu aveţi dreptul la alocaţie de şomaj dar veti demonstra ca va cautati un loc de munca veti primi o alocaţie de stat de supravieţuire, numită alocaţie de şomaj de tip II (ALGII). Cuantumul forfetar al acestei alocaţii este, în general, net inferior alocaţiei de şomaj.

De asemenea, daca sunteti o  persoană care nu poate exercita o activitate profesională din cauza vârstei sau a unui handicap beneficiati de ajutorul social. Cuantumul acestui ajutor social corespunde aproape cu cel al alocaţiei de şomaj de tip II.

Dupa incetarea alocatiei de tip I, un somer primeste alocatia de tip II.

 As mai vrea sa mentionez ceva in incheire. Desi orice angajat bombane ca trebuie sa plateasca la somaj o cota mare de asigurare, atunci cind devine somer trebuie sa recunoasca ca sistemul de asigurari sociale din Germania este unul dintre cele mai generoase din lume.

                                                                     Cu simpatie, Laura Fuss

Advertisement

430 thoughts on “Somer roman in Germania”

  1. Pot primi somaj din Germania daca indelplinesc conditiile si daca in urma cu 7 luni am primit si de la statul roman”in Romania “somaj!

 1. Nu primesti, trebuia sa lucrezi 12, dar peste vreo 2 ani,daca nu mai lucrezi in germania intre timp poti sa recuperezi banii pe care i-ai platit pentru somaj si pensie. Voi scrie un post saptamina urmatoare despre chestia asta.

  1. Am lucrat un an in germania prin urmare stiu ca am dreptul la somaj. Vreau sa stiu daca pentru a primi somajul este necesar sa raman in germania. As vrea sa ma intorc in romania, ma gandeam sa renunt la somaj dar mam gandit ca ar fi mai bine sa ma interesez daca exista vreo posibilitate sa primesc somajul in Romania. Si daca nu se poate atunci cum as putea sa recuperez impozitele platite un an de zile, impozite care au fost destul de mari. VA multumesc anticipat!

   1. salut. eu tocmai mi+am depus actele pt somaj si sunt in germania acum. inainte sa plec din romania am intrebat un reprezentant ajofm (eures) daca pot primi somajul in romania. mi+a spus ca ar fi un formular U0 sau u2 pe care trebuie sa-l ceri de la Arbeitsamt de unde primesti somajul. cu foaia aia ti se transfera dreptul la somaj in romania, fara a i se modifica cuantumul. legat de impozite trebuie sa mergi la finantzamt si sa completezi niste formulare de la ei (sa ai cu tine Lohnsteurkarte – pt ca de acolo ai toate informatiile pe care trebuie sa le copletezi in formular). bafta

   2. Da se poate dar numai trei luni in principiu si se poate prelungii inca trei luni dar trebuie sa indeplinesti niste conditii

   3. Buna ziua am si eu o intrebare si as fi recucoscator daca cineva poate sa-mi raspu da….am lucrat timp de trei luni la o fabrica de termopane in germania si as vrea sa stiu daca dupa terminarea contractului care a fost de trei luni pot beneficia de Hartz4 vreau sa merg la un curs de limba germana si am doi copii in intretinere…..seful fabricii a venit cu un contract de munca de un an si am refuzat sa-l semnez din cauza ca munca depusa era prea grea pentru mine care am o hernie de disc si acolo ma obliga sa ridic sticla grea de la 50 de kg in sus fara macara ajutor etc… mai bine zis aveau nevoie de un sclav strain nu de un muncitor si in aceste conditii am refuzat contractul precizez ca am venit din spania cu transfer legal de somaj dupa 9 ani lucrati cu forme legale multumesc anticipat

  2. Buna seara!Va rog sa-mi comunicati daca mai este de actualitate posibilitatea de a recupera sumele depuse in contul de somaj si pensie.Eu lucrez cam 6 luni pe an impartite in trei perioade ale anului,de multi ani,dar dupa fiecare perioada plec acasa in Ro.Nu stiu daca m-as putea incadra in somaj pentru ca intreruperile sunt de 3o-4o de zile in afara de perioada de iarna..Multumesc pentru toate datele informative gasite.

   1. Contributiile la fondul de somaj si pensie nu se pot recupera (odata cu aderarea la UE nu mai este posibil).
    Somaj beneficiati daca aveti contributii de 12 luni in ultimele 24 calendaristice. Dar plecand din tara nu mai sunteti in drept, puteti prin formulare europene sa va transferati dreptul la somaj in Romania pentru 3 luni.

  3. Buna ziua va rog frumos daca ati putea sa ma aj si pe mn am si eu cateva intrebari un nr de tel unde as putea sa va sun imi puteti da va rog.multumesc

 2. Alocatia de Stat de Supravietuire este conditionata de Permisul de Munca? Sunt de 1 an de zile in Germania. Am fost acceptata la ALGII de aproximativ 2 luni insa recent am primit o scrisoare in care mi se cere sa le trimit copie dupa Permisul de Munca actual, ceea ce nu am.. Aveti idee ce pot face in aceasta situatie? Daca nu le trimit Arbeiterlaubnis imi vor stopa acest ajutor? Nu am lucrat in Germania, doar sotul meu de care acum sunt despartita are un Gewerbe. As aprecia un raspuns. Multumesc.

 3. as vrea sa stiu daca eu,ca sotie ,am ceva drepturi ,ceva ajutor daca sotul meu are Gewerbe si eu nu muncesc.copii de 2 si 4 ani,ii pot aduce din romania si sa-i inscriu la gradinita?in ce perioada a anului ii pot aduce/ce pasi trebuie sa parcurg si cam cat costa gradinita?va rmultumesc anticipat

 4. Buna ziua,

  Suntem deja mutati in Germania, sotia e asistenta medicala in Romania dar nu poate lucra inca in Germania pentru ca nu cunoaste limba (invata acuma la VHS), doar eu lucrez si copilul e la kita deja.

  Poate primi sotia vreun ajutor cata vreme invata ? Sunt sigur ca dupa ce ajunge la B2 i se recunoaste diploma sau macar poate face primii pasi pentru recunoasterea ei.

  Multumesc.
  lamariusica@yahoo.com

 5. Buna ziua. Foarte utile informatiile oferite de D-voastra.
  Am o intrebare: Daca eu sunt angajat in Germania recent, ce beneficii poate avea sotia (cu 2 copii in intretinere) aici. Mentionez ca sotia in Romania a iesit din concediul de crestere copil si este angajata la o firma. Poate primi ajutor de somaj sau vreun venit minim aici si in ce conditii/cuantum dupa ce isi da demisia de la firma din Romania?
  Va multumesc anticipat

 6. Buna seara,

  Avem si noi o situatie asemanatoare Domnului Marius, ne intereseaza si pe noi daca se primeste acel ajutor ALGII, dar mai mult daca cei de la Bundesagentur für Arbeit o pot ajuta pe sotia mea sa isi gaseasca un loc de munca in cazul in care se inregistreaza ca somer, sau nu intra in atributiile lor avand in vedere ca sotia nu a mai lucrat pana acum in Germania?
  Multumim.

 7. Buna!Sotul meu lucreaza ca ajutor de bucatar de 1 an si 3 luni la acelasi restaurant.Dupa un an a primit permis de munca permanent.In momentul de fata relatia cu patronii este foarte tensionata si ar vrea sa plece de la acest loc de munca.Intrebarea mea este in ce conditii poate beneficia de ajutor de somaj?Va multumesc!!!!!!!

   1. Daca un angajat reziliaza personal contractul de munca, ajutorul de somaj se acorda in cazul indeplinirii tuturor conditiilor dupa o perioada de asteptare de pana la 3 luni. Aceasta perioada de asteptare se aplica si daca d-voastra cauzati cu intentie concedierea.

    Daca va permiteti sa traiti din rezervele personale 3 luni atunci reziliati-va contractul.
    Dar mai bine va cautati intai un alt loc de munca si apoi reziliati contractul vechi.

  1. Daca tu ca si angajat intentionezi sa demisionezi este vreo cale sa primesti somaj sau nu! mentionez ca am 14 luni lucrate consecutiv in ultimele 24 de luni.Va multumesc frumos

   1. In cazul demisiei aveti o “penalizare” de 3 luni – abia dupa acest termen puteti intra in drepturile de somaj.
    Conditia acordarii este de a fi lucrat cel putin 12 in ultimele 24 de luni.
    Succes!

  2. Nici unul.ajutorul de somaj il primesti doar daca ai cotizat la stat 12 luni in ultimii 2 ani si esti dat afara.daca firma nu mai are nevoie de serviciile tale.deci trebuie sa primeasca concedierea in care trebuie sa se mentioneze ca nu sotul dv a dorit asta ci patronul sau firma.trebuie mentionat motivul.

 8. Buna. Am avut un contract cu o firma germana din august 2010 pana in aprilie 2011. Din mai 2011 am continuat cu partenerul roman al firmei germane. Recent am semnat o incetare a CIM cu firma din Romania. Am dreptul la somaj? In 2 saptamani merg in Munchen. Ce acte mi-ar trebui pentru Arbeitsamt? Multumesc anticipat.

 9. Buna Ziua am muncit legal cu contract de munca din luna septembrie 2011 pana in martie inclusiv 2012 dupa aceasta data am incercat sa iau legatura cu domnii din raza localitati unde am muncit si le am aratat permisu de munca si contractul de munca .Stiti ce mi sa raspuns? ca defapt patronu unde munceam nu mi a facut permis de sadere cu totul ca locuiam la el. VA ROG sa mi raspundeti de ce nu sa putut obtine acest ajutor de somaj cu toate ca aveam permis de munca si contract de munca legal pentru aceasta perioada de 6 luni muncit in Germania?? MULTUMESC ANTICIPAT

 10. lucrez in germania cu toate actele in regula timp de 6 luni pe an , am facut cele 12 luni de zile lucrate in 2 ani , am inteles din auzite ca pot beneficia de somaj pe timpul in care stau acasa , mai exact pe timpul iernii, locul de munca ramane , un fel de dissocupatione ..cum este in italia , este posibil?

 11. buna ziua am scris cu speranta ca ma poate ajuta cineva,sunt an germaia de mai bine de 2 ani jumate locuiesc la aceasi adresa impreuna cu prietenul meu, din luna ianuarie 2010 am avut un contract de 6 luni urmat de gewerbe pina in marie 2011 dupa care un alt contract de 6 luni,din octombrie anul trecut si pina in martie 2012 nu am lucrat,din aprilie 2012 am un contract pe 6 luni pina la sfirsitul lui septembrie,dar dupa doar 2 luni am aflat ca sint insarcinata.intrebarea mea este ce drepturi am dupa terminarea contractului,am dreptul la somaj sau nu? am iteles de la o prietena ca se da ceva ajutor de 300e plus alocatia copilului?daca este asa vas ruga sa imi spuneti unde trebuie sa merg sa depun actele si de ce acte as avea nevoie? am uitat sa mentionez ca de la 1 octombrie 2012 o sa imi platesc eu asigurarea medicala aok,astept raspuns multumesc anticipat.

  1. Neaparat sa va platiti asigurarea medicala in continuare, altfel veti suporta costurile nasterii (deloc de neglijat, cateva mii de euro).
   Dupa nastere beneficiati de alocatie – Kindergeld (184 de Euro) si indemnizatie de crestere a copilului (Elterngeld) – in cuantum de 67% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare nasterii (in cazul mediilor rezultate mai mici de 1000 de Euro, pentru fiecare 2 euro mai putin de 1000 Euro adaugati 0,1% la cei 67%). In timpul perioadei de crestere a copilului puteti lucra part time (15-30 de ore saptamanal) fara a va fi afectate drepturile.
   In plus mai beneficiati de plata contributiilor la sistemul de pensii pentru o perioada intre 3 si 10 ani.

   Drepturile le aveti dar trebuie sa le cereti (Elterngeld se aplica retroactiv pe maxim 3 luni, plata contributiei la pensie pe maxim 2 luni), pentru detalii privind procedurile de aplicare cititi va rog in cadrul site-ului (in special sectiunile dedicate cresterii si ingrijirii copilului in Germania).

   Succes!

 12. Tatal meu se afla in germania din luna decembrie 2012,a inceput munca pe data de 1aprilie 2012,dar din pacate nu a lucrat decat 5luni deoarece seful a pierdut acel contract.Imi poate spune cineva daca are vreun drept,daca poate beneficia de vreun ajutor?

  1. Conditia normala de acordare a ajutorului de somaj este ca in ultimii 2 ani inainte de a deveni somer sa se plateasca 12 luni asigurarea de somaj.

   Exista si o exceptie. Ajutorul de somaj se acorda si in cazul in care in ultimi 2 ani s-au platit doar 6 luni contributiile de somaj si daca sunt indeplinite conditiile:
   – contract de munca limitat la maxim 6 saptamani
   – salariul brut in ultimele 12 luni, socotit in urma de la data la care a incetat ultimul contract de munca, nu depaseste 30.240€
   – se face dovada celor de mai sus prin documente

 13. Buna!O intrebare am daca se poate!Eu lucrez in Germania de aproximativ 4ani!Sotia mea a lucrat si ea un an si jumatate apoi a facut o intrerupere de 2ani deoarece a ramas insarcinata!Cand copilul a implinit 1an jumate a reinceput munca,dar acum nu mai poate continua deoarece nu mai are cine sta cu copilul,pleaca soacra in tzara si ….e greu tinand cont ca lucram aproximativ 10-12ore pe zi.Stiu ca are drept la somaj un an de zile,dar m-ar interesa daca nu cumva poate lua ceva bani pe o perioada mai mare de un an deoarece sta acasa cu copilul?Precizez ca este nascut in Germania!Va multzumesc!

  1. Perioada indreptatita pentru somaj nu se prelungeste avand ca motivatie crestrea copilului. Pe perioada de ingrijire a copilului puteti aplica pentru plata contributiei la pensie la Deutsche rentenversicherung (se platesc contributiile pe o perioada de pana la 3 ani, cu posibilitatea de pana la 10 ani).
   Functie de venitul total al familiei se poate aplica, dupa perioada de somaj, pentru alte beneficii sociale, functie de conditiile de incadrare. Cresa nu e o optiune pentru dumneavoastra? Taxa de cresa este o cheltuiala deductibila.

 14. Buna ziua, as avea o intrebare. Fata mea lucreaza de un an de zile in Germania,a primit de la arbeitsamt ubefrist si as avea o intrebare.Daca firma unde lucreaza ar dauo in somaj,ar primi somaj in Romania si ce acte ar trebuie sa faca in continuare.Fata locuieste de 2 ani de zile in Baden-Baden cu acte legale.Va multumesc frumos si astept un raspuns.

  1. In cazul in care va primi somaj, are obligatia de a sta la dispozitia AA. Are dreptul la un numar de zile de concediu cand are dreptul sa mearga si in strainatate, insa trebuie anuntat la AA. In caz contrar nu va mai primi nici ajutorul de somaj. Despre alocatie ati primit raspunsul.

 15. Buna ziua!As avea si eu o intrebare.Am nascut un copil aici in Germania,iau alocatia de 184euro, este adevarat ca acesti bani ii pot lua chiar daca parasesc Germania?Unii romani care sunt de ceva vreme aici spun ca Da, alocatia o pot lua atat timp cat nu am sa ii fac acte de alocatie in Romania,dar mie imi e greu sa cred asta…As dori un raspuns din partea cuiva care chiar stie.Va multumesc!

  1. BUNA draga mea prietena mea e de 3 ani in germania merge in romania dar face toate vaccinurile in germania ia si alocatia si sjutorul social daca tu te intorci si prietenul sau sotul ramane in germania atunci primesti in continuare depinde daca te intorci in tara de tot atunci o pierzi daca ai ameldung adresa fixa in germania ayunci no sa ai nici o problema draga mea nai specificat citi ani are copilul?daca iti face placere mai comunicam iti doresc succes

   1. Daca tatal copilului ramane in Germania e ok, se poate lua alocatia dar in niciun caz ajutoare sociale.
    Cum a precizat dl. anonim, chiar daca nu anuntati parasirea tarii pot aparea probleme mari – in legi este strecurata o formulare interesanta, anume locuinta din Germania trebuie sa fie “centrul vietii familiale”, se exclud astfel cazurile de inregistrare fictiva in Germania si de domiciliere in alta parte.

 16. am lucrat un an in Germania, pana la 10 octombrie,am depus toate actele pe care mi le-au cerut (pentru somaj), apoi am plecat in concediu de odihna in Romania pana in 31 octombrie inclusiv. Dupa ce m-am intors in Germania, am locuit pe la prieteni pe unde am putut si in 20 noiembrie m-am prezentat la Agentur für Arbeit pentru ca aveam termin. Mi s-a spus ca totul este in regula sa astept ajutorul de somaj. De atunci astept si platesc din greu cazare. Contractul meu de munca a fost pe perioada 10.10.2011-31.10.2012, mi-au spus ca pentru aceasta perioada pot primi 6 luni ajutor de somaj si daca vreau sa primesc un an trebuie sa mai aduc dovezi de unde am lucrat inainte. Am spus ca ma limitez la 6 luni pentru ca oricum, daca nu gasesc alt job ma intorc la familie in Romania.Pentru moment a fost ok. Acuma cand trebuie sa plateasca nu mai este ok si trebuie sa umblu dupa dovezi de la Casa de Sanatate. Am din Romania dar anul trecut am mai lucrat in Germania tot legal 2 luni si jumatate dar in alt land si exact dovada pentru aceasta perioada le trebuie acum. Dupa ce o obtin cred ca le va trebui te miri ce. Ce vreau eu sa intreb: oare o fac intentionat sau din lipsa de interes, am sanse sa primesc ajutor de somaj sau nu . Trebuie sa spun ca in concediu si dupa aceea am aplicat la tot felul de job-uri, mult mai mult dacat era baremul cerut de agentie. Poate sa-mi spuna cineva daca am sanse sau daca este mai b ina sa ma duc in Romania ?

  1. Amazon din Graben (Augsburg) face angajari. Lasa-mi un mesaj pe mail daca vrei mai multe informatii (asktrucks@gmx.de)

  2. Dovezi de la casa de sanatate? Daca ati fost angajata, angajatorul a virat totul casei de sanatate si v-a dat fluturasul de salarii, iar la incetarea contractului trebuia sa mai primiti inca un document oficial de la el, referitor la incheierea angajarii si asistarii platilor catre serviciul social.
   Nu aveti asa ceva? Este imposibil, angajatorul are obligatia trimiterii actelor atat catre d-voastra cat si la casa de sanatate.

 17. Buna ziuna, am si eu o intrebare. Lucrez de 2 ani in germania , platesc toate taxele: sanatate, AOK , etc. Problema este ca , desi am semnat un contract de munca pentru X euro pe ora , nu primesc acesti bani.Este legal acest lucru , pot sa recuperez diferenta de bani pentru acesti 2 ani? Se poate rezolva la Agentur für Arbeit ?
  Va multumesc

  1. Direct AA nu prea au cu ce sa va ajute, trebuie sa va adresati la Arbeitsgericht (Instanta de judecata pentru litigii de munca). Dar totusi primul pas e recomandat a fi o discutie directa cu angajatorul pentru a afla motivatia apoi mergeti in instanta, de obicei un proces cu angajatorul va porni un conflict cu acesta la locul de munca.

   1. In Germania se vorbeste (aproape) intotdeauna despre salariul brut, pe ora sau pe luna. Din acesta se vireaza contributiile la asigurarile sociale si impozit. Ce este trecut pe “fluturasul de salar”?

 18. Va multumesc pentru raspunsuri.
  In contractul de munca scrie 7 euro / stunde Brutto. iar pe fluturasul de salar primesc 6.2 euro pe ora. iar din acesti 6,2 mi se trag toate contributiile sociale. Am vorbit cu angajatorul, iar raspunsul acestuia a fost ca , la noul loc de munca toata lumea primeste 5 euro Net pe ora. nu are nici o legatura dar asta mi s-a raspuns.
  Ce ar trebuie sa fac mai departe ? Conflictul de locul de munca a inceput deja, mi s-a sps ca trebuie sa raman 1 saptamana acasa, fara plata, si de ce nu stiu.
  Multumesc

 19. am avea si eu o intrebare cu privire la somaj….sunt in germania din iulie 2011,am lucrat 3 luni ca sezonier dupa care am avut o pauza de 3 luni(state in germ.)am lucrat si lucrez de un an de zile in gastronomie ,astept sa-mi iau umbrefristet zilele astea,si m-ar interesa daca am dreptul la somaj sau trebuie sa astept pana in iulie cand se implinesc 2ani si dupa aceea……….?mentionez ca ,cu ceva timp in urma am facut o cerere la job center pentru a primi un ajutor pentru sotie si copil( din cauza venitului mic pe care il am) dar am fost refuzat deoarece in romania detin doua imobile(pe numele meu).intrebarea este :aici pot primi somaj daca raman fara sevici?si cat timp detin locuintele in romania?

 20. Buna ,ma numescMARIA,si am si eu o antrebare:sotul lucreaza an germania de 7luni ,eu nu pot gasi de munca ptru ca nu vorbesc germana…as vrea sa stiu daca pot sa beneficiez de ajutorul social?multumesn.

  1. Puteti primi ajutor de somaj daca au fost platite contributiile sociale cel putin 12 luni in ultimele 24 luni inainte de a intra in somaj.

   Detinerea de imobile sau alte valori mobiliare, depozite de bani, etc nu afecteaza acordarea sau marimea ajutorului de somaj ALG 1.

   In schimb pentru orice alta forma de ajutor, ALG 2, ajutor social, etc, se va tine cont de averea personala in orice forma ( imobile, bani, actiuni, altele).

 21. Buna seara! Anul acesta, in octombrie, implinesc un an de lucrat in Germania (un an in 2 ani). Am inteles din articol k este posibil sa primesc somaj.Exista riscul sa imi fie rspinsa cererea de somaj daca eu am cotizat la somaj 360 de zile in 2 ani calendaristici? Multumesc!

 22. Mentionez k lucrez pe perioada sezoniera.Se acorda somajul daca se incheie contractul pe motiv ca nu mai am dreptul legal sa lucrez? Sau numai daca sunt concediata?

  1. Legea mentioneaza plata contributiei 12 luni in ultimele 24 de luni.
   Pe site-ul Arbeitsagentur puteti gasi descrise conditiile.
   Un contract limitat nu inseamna ca d-voastra v-ati dat demisia. Deci aveti dreptul de a primi ajutorul de somaj. Insa sunteti obligata sa va anuntati cu vreo 3 luni inainte de incheierea contractului, pentru a nu risca suspendarea ajutorului.

   1. Buna seara! Anul acesta am inteles k pot beneficia de somaj dupa ce voi fi lucrat 12 luni legal in 24 luni.daca am avut contract sezonier,ca sa beneficiez de somaj trebuie sa am permis de munca? Acest ajutor de somaj este greu de obtinut? Romanii primesc ajutor sau exista aceeasi “eficienta” ca la noi in trimiterea dosarelor? In cazul in care primesc somaj,se poate face transfer in romania daca nu mai pot ramane in Germania? Va multumesc!

 23. Buna,locuiesc in apropiere de Biberach si din decembrie 2012 sunt somer.Va rog daca ma puteti lamuri daca am un basic pe langa somaj acesta mi se reduce .Mentionez ca am lucrat in industria metalului (cnc). Persoane care cunosc job in acest domeniu in land Baden Wurttemberg le multumesc pt informatie si astept raspuns.Va multumesc tuturor.

 24. Buna ziua,tuturor.Sunt si eu o oarecare femeie care am lucrat in Germania la ingrijit batrini,dar cu toate actele legale,in urma decesului batrinei am ramas fara servici si m-am anuntat pentru somaj acum capat somaj un an,iar cei de acolo ma ajuta sa imi gasesc de lucru.Deci daca ati lucrat pe undeva cu acte legale aveti dreptul la somaj,iar cei care mai aveti si copii aveti dreptul si la alocatia pentru copii.

 25. buna ziua.Va rog sa -mi spuneti daca pot beneficia de somaj daca plec din propria initiativa de la locul de munca .Lucrez de 14luni si este insuportabil avand in vedere ca se lucreaza in medie 12-13 ore pe zi, o saptamana de noapte cu 6 nopti si una de zi cu 5 zile.Va multumesc

  1. @ Cristi La plecarea din propria initiativa,la fel cum e si in Romania,in Germania nu primesti somaj. Diferenta e ca poti apela la Arbeitsamt sa gasesti un serviciu,avand Unbefriestet.

   1. Dl. Mandta, trebuie sa va corectez: daca stagiul de cotizare este indeplinit, dreptul de somaj se obtine in cazul demisiei dupa o perioada de asteptare de 3 luni de zile.
    @Cristi: ati primit acelasi raspuns, in acelasi topic – ati postat sub user-ul claus. Atentie la neatentie!

 26. buna ziua .Am trimis si eu actele pentru umbrefristet pe data de 25 ianuarie 2013cu dhl expres brief ,si tot nu am primit nici un raspuns pana acum.Aveti idee cat timp poate dura raspunsul?am un an si o luna de cand muncesc si parca nu mai am rabdare sa-l obtin…………………………………….multumesc

  1. Poate dura pana la 6 saptamani – va recomand sa sunati personal la ZAV sa va interesati de stadiul actual al aplicatiei – posibil sa fi trimis documentatia incompleta.

   1. Pentru Dl Iulian, imi cer scuze dar nu am inteles exavt daca se poate lua somaj sau nu.Va rog daca se poate lua somaj concret pentru ca as vrea ca o perioada de macar 4 luni sa merg la scoala de limba.Va multumesc din suflet

 27. @ Adi Nu conteaza ca ai trimis cu ceva sigur si rapid. Daca aveai posibilitatea sa te deplasezi la ZAV il primeai pe loc,asa intre 4-6 saptamani,in functie de cat au sau nu de munca cei de la ZAV.

 28. Buna. Am si eu o intrebare: ca tanara familie stabilita in Germania, putem beneficia de ajutor social? Suntem de 6 luni aici. Eu lucrez cu contract de munca de 4 luni, sotul nu lucreaza si am auzit ca am putea beneficia de ajutor social. Stie cineva mai multe detalii? Multumesc.

 29. Aceeasi intrebare o am si eu. Sunt cu prietena mea de 10 luni in Germania si ea are Gewerbe de 10 luni si lucreaza la o firma. Eu nu am lucrat si nu lucrez ca nu mi-am gasit nimic. Nu avem niciunul asigurare si chiria locuintei e pe numele ei. Putem primi ceva ajutor social? Daca da cat si in ce conditii? Va multumesc

 30. buna ziua,am si eu o intrebare -mi-am dat demisia de la locul de munca si as vrea sa ma angajez pe 400 basis,-dupa 3 luni mai primesc somaj?,si daca primesc dupa astea 3 luni pot lucra in continuare fara sa-mi fie afectat somajul ?

  1. Aveti o intelegere gresita a conceptului de somaj – ori lucrati ori luati somaj, una din doua.
   Ajutor de somaj primiti doar daca ati cotizat la sistemul de asigurari 12 din ultimele 24 de luni si este un sprijin financiar, functie de cat ati cotizat (venitul realizat in timpul stagiului de cotizare) ce il primiti ca suport pana la gasirea unui nou loc de munca.

 31. Buna ziua !Am si eu o intrebare,momentan iau somajul care zic eu ca este cam mic 546euro,nu ma plang dar totusi nu ma pot descurca f bine tinand cont ca am si un copilas cu care trebuie sa merg regulat la un control medical undeva la vreo 200km.Ceea ce ma costa tinand cont ca nu am masina sunt nevoita sa apelez la cate un fost coleg caruia trebuie sa ii platesc si ziua de munca,careo pierde.Daca as avea norocul de a imi gasi un minijob ca momentan copilul nu este la gradinita,si nu as avea cu cine sa il las,acest minijob imi va afecta somajul?Abia din vara v-a merge copilul la gradinita si imi v-oi putea gasi ceva mai bun de munca.

 32. buna ziua
  mentionez ca lucrez de 1 an de zile in germania legal, am platite toate asiurarile necesare si s ar putea sa fiu data afara d ela locul de munca deoarece am inteles ca nu mai este nimic de munca pt mine, mentionez ca am minijob de 450 euro dar am Unbrefistet!!! deci daca sunt data afara am sa pot lua banii de somaj chair daca an mini job de 450 euro pe luna??
  si cum se ia acest somaj? banii vin pe card / sau luna de luan trebe sa te duci la Agentur fur arbeit ca sa i primesti??
  se poate lua in romania banii de somaj pentru anul muncit in germania? care sunt procedurile? unde ar trebui s ama adresez pentru asta in Romania?
  Multumesc

 33. salut!aceeasi nelamurire o am si eu.am lucrat in ultimii doi ani mai mult de un an.adica,ultima perioada de zece luni,iar inainte alte 6.problema este ca acum merge rau la firma,se poate sa raman fara loc de munca.cum ar trebui sa procedez pt a lua somajul?ce acte trebuie si unde trebuie depuse ,?e posibil sa il primesc in Romania,sau trebuie neaparat sa locuiesc in Germania?Pe ce durata ti se acorda?va multumesc.

 34. buna ziua, am si eu o intrebare la care nu ii gasesc gaspunsul .Am lucrat in germania 2,4 ani cu Werkvertrag si am platit toate contibutiile la stat. Am citit o postare cum ca, pentru werkvertrag nu se acorda drept de munca. Ce inseamna aceasta , ca eu am lucrat la negru ? Sau ca nu este nevoie de permis de lucru pentru acest tip de contract ? Va rag sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc

  1. Dreptul de munca poarta de numirea:
   – Arbeitserlaubnis – permis temporar
   – Arbeitsgenehmigung – dreptul de munca unbefristet.

 35. Multumesc pentru raspuns. Acum va scriu intreaga poveste .. in sparanta ca o sa imi puteti da un sfat . Asta daca nu va deranjez prea mult.
  Buna ziua , ma adresez dumneavoatrs pentru ca nu stiu ce sa fac in aceasta situatie. Am venit in Germania in septembrie 2010 cu o firma din romania.Aceasta firma lucra (aducea oameni pentru o alta firma nemteasca). La2 luni am plecat de la firma din romania pentru a lucra direct la firma nemteasca – despre care stiu ca lucreaza cu WERKVERTRAG pentru alte firme.
  In momentul angajarii nu aveam drept de munca si nici cele 3 luni nesare de la data anmeldungu-lui. Am semnat un contract de munca din noiembrie 2010 pana in martie 2011, pentru suma de 7 euro BRUT pe ora. Am fost platita cu aceasta suma timp de 2 luni, dupa care cu 6,2 euro Brut pe ora. Precizez ca la data expirarii contractului nu am semnat nici un alt contract. Am primit fluturasele pentru aproape fieacare luna ( lipsindu-mi 4 dintre ele), in care scrie ca am platit doare contrabutiile la stat.
  In august 2012 am discutat cu angajatorul despre saluriul pe care trebuie sa il primesc si pe acre il primesc defapt. A incercat sa ma duca cu zaharelul , cum ca cei 6.2 euro sunt de fapt NETUL insa am contrazis-o. Mi-a spus sa o sun a 2 a zi , ceea ce am si facut insa nu mi-a mai raspuns la telefon. Incercarea mae de a vorbi cu dansa a fost in zadar.
  In noiembrie 2012 am incercat din nou. Am discutat cu ” mana dreapta a angajatorului” i-am explicat situatia si de asemenea i-am spus ca o sa ma duc la Arbeitsamt cu contractul si cu statele de plata pentru a obtine un ajutor si anune Wohngeld. Raspunsul acestuia a fost, ca nu ma pot duce la Arbeitsamt cu contractu de munca pe care mi la dat si ca pentru Arbeitsamt o sa imi aduca un alt contract. I-am spus clar ca eu nu accep un alt contract si ei trebuie sa il respecte asa cum eu il respect ( intr-un anu mi-am schimbat domiciliu de 3 ori pentru ca asa scrie in contract, ca sunt obligata sa lucrez oriune imi spune angajatorul). La o saptamana imi da un raspuns si anume ca trebuie sa raman o saptamana acasa pe motiv ca nu lucrez bine si suficient , desi nimeni nu s-a plans de mine( dintre colegii mei aveam cel mai mult de lucru,cea mai putina pauza si nu foloseam cele 5 minute la 2 ore pentru a fuma. Am ramas aacasa 1 saptamana. La putin timp a venit un nou vorabeiter care a tinut neaparat sa le spuna tututror ca este foarte bun prieten cu angajatorul si ect ect, probabil cu intentie de a se impune ( sau a crea teama). Nu m-am inteles cu aces vorarbeiter, la 1 saptamana de la venirea lui angajatorul a decis ca prietena acestuia sa faca lucrul pe care eu il faceam.Am primit un ABMAHNUNG ( ianuarie 29)pe motiv ca am dat informatii despre firma si pentru ca am avut un conflict cu vorarbeiterul. Scria de asemena ca la o viitoare situatie de genul acesta voi fi direct concediata fara a mi se da un alt abmahnung. Mi s-a cerut sa semnez aceasta hartie ceea ce nu am facut, cerand o explicatie, sa mi se spuna ce informatii am dat.Binenteles ca nu am primit nici o explicatie.
  In 22 feb am primit concedierea. Motivul : conflict cu vorarbeiter-ul. Insa situatia a fost cu totul alta decat a prezentat-o aces vorarbeiter, si desi am fost si sunt mortori care au vorbit cu angajatorul, si i-au explicat ca nu am avut nici o vina iar aces Vorarbeiter minte, nu a interesat-o.
  In acest monent reefuza sa imi plateasca cele 3 saptamani lucrate in frb, am sunat la birou si ma amana , nu doreste sa imi trimita fluturasele ( cele 4 ) si nici Arbeitbescheinigung necesar pentru somaj, decei i-am trimis formularul si am sunat.
  Cam asta este situatia.Acum as avea cateva intrebari la acre sper sa imi puteti raspunde:
  1. Este posibil ca angajatorul sa imi fi facut drept de munca doar pentre firma lui? Cum as putea afla acest lucru ? Doar sunand la ZAV?
  2. Este posibil sa fi lucrat la negru acesti 2,4 ani desi am platit toate contribtiile la stat ( somaj, impozit, sanatate, etc)?
  3. Este normal sa lucrezi pana la 320 de ore intr-o luna? Fara a-mi fi platite orele supplimentare, duminicile dublu, sarbatorile ? Precizez ca am lucrat in 25 26 decembrie, ce Paste, de anul nou.
  4. Este legal felul in care am fost concediata ? desi in contractul de munca scrie ca trebuie un preaviz de 14 zile in partea ambelor parti ?
  5. Este normal/legal sa primesc mai putini bani decat scrie in contract ? diferenta de bani s-ar putea recupera in urma unui proces ?
  6. Credeti ca ar fi bine , indicat sa ma duc la arbeitsgericht si sa spun aceste lucruri ? M-ar ajuta cu ceva ?
  7. Apelarea la un avocat m-ar putea ajuta ?
  Va rog frumos sfatuiti-ma , ce as putea face in aceasta situatie .
  Va multumesc

  1. 1. Din cele relatate clar nu aveti drept de munca. Daca sunati/reclamati la ZAV puteti fi amendata si dumneavoastra pentru munca la negru.
   2. Clar ati lucrat la negru, chiar daca ati platit contributiile, lipsa permisului inseamna munca la negru. Chiar daca, prin absurd, cu toate ca ar fi trebuit sa semnati cererea de permis, apoi sa faceti o prelungire, permisul nu s-ar fi aprobat pe un tarif mai mic de 10,45 Euro/ora in 2010. Acum minimum acceptat este 08,75.
   3. Nu e normal. Orele suplimentare de duminica si sarbatori legale nu se platesc neaparat dublu, trebuie sa verificati contractul.
   4. Concedierea dumneavoastra a fost din motive disciplinare, in acest caz nu mai e nevoie de preaviz.
   5. Nu e legal. Diferenta o puteti recupera in urma unui proces dar trebuie sa puteti demonstra orele lucrate suplimentar.
   6. Puteti deschide oricand un conflict de munca la Arbeitsgericht.
   7. Daca va permiteti un avocat e indicat sa aveti unul.

   Dar, inca odata, orice actiune a dumneavoastra poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 5000 de euro pentru munca la negru. Angajatorul va primi de pana la 100 de ori mai mult, pana la 500.000 Euro. Alegerea va apartine. Nu exista o regula de stabilire a cuantumului amenzii dar, colaborand cu autoritatile, puteti scapa cu o amenda minima. Cu siguranta angajatorul practica munca la negru si va fi aspru sanctionat.

   Succes!

 36. Multumesc din suflet pentru raspunsul dumeavoastra . Amenda minima…cam cat ar insemna ? Sunt destui angajati romani care lucreaza in aceleasi conditii cum am lucrat eu . O firma ca aceasta nu merita sa scape de o pedeapsa , de o amenda bine meritata.

  1. Legea prevede doar amenda de pana la 5000 Euro.
   Din pacate o reclamatie a dumneavoastra inseamna si o amenda pentru toti acei lucratori romani.

 37. Am si eu o intrebare. Mama mea este in germani cu mine, nu munceste ca sta cu copilul meu acasa pt ca eu si sotia muncim, Poate benificia de ajutor social de la statul german, este luata in spatiu la adreasa unde am contract de chirile legal

 38. Buna ziua.
  Va rog din nou … sa ma ajutati cu un raspuns la o problema legata de ajutorul de somaj.
  Sotia mea este asistent medical si lucreaza cu contract ca si Pflegerin la o persoana imobilizata, iar alaltaieri a venit fiica doamnei si a zis ca vrea sa o duca la azil pe mama ei, deoarece nu mai au bani pt.salar, ingrijirea celor doua case ale lor…etc.
  Sotia mea lucreaza cu contract de munca, din data de 1 Martie 2012, iar la sfarsitul lunii lunie a.c., are 16 luni lucrate, dar citind in articolul de mai sus. cu toate ca are mai bine de 1 an lucrat, sunt nedumerit daca va primi acest ajutor de somaj, fiind data problema, citez : Ideea interesanta este ca acel an de lucru si cotizatie trebuie sa fi fost prestat in ultimii 2 ani calendaristici.
  Daca stiti, va rog sa-mi spuneti … are dreptul la ajutor de somaj sau nu?
  Multumesc.

 39. Salut!Din data de 1 iulie voi fi fara loc de munca.Vreau sa stiu care sunt actele de care am nevoie pt a primi somajul(de la angajator,plus toate celelalte)si unde trebuie depuse (la ce birou,agentie)Le pot depune si cu cateva zile inainte,avand in vedere ca am contract sezonier,care e pe perioada limitata?Desigur,mai vreau sa stiu daca, dupa ce le depun,si plec in Romania,neavand loc de munca,mai pot primi somaj,exista vreo cale?Cum se vireaza banii,in cont sau?Si trebuie mers la Arbeit Agentur,periodic?Urgent!! Va multumesc.

  1. Ca sa primiti somaj trebuie sa fi lucrat 12 luni in ultimii 2 ani. Daca indepliniti aceasta conditie mergeti la Agentur für Arbeit din localitate si acolo o sa primiti lista cu documentele care trebuie depuse.
   Nu puteti pleca in Romania si in acelasi timp sa beneficiati si de somaj. Trebuie sa fiti mereu la dispozitia Arbeitsamtului si sa dovediti ca va cautati de munca. Banii se vireaza in cont.

  2. @Mihai. cred ca slabe sperante. Odata e riscul sa nu ai un an intreg,iar a doua,ca sezonier strain,fermierul sau ce a fost angajatorul tau,a platit impozite mai putine si in nici-un caz pentru somaj! Asa ca,risti sa pierzi timpul pe la ei degeaba. Eposibil sa-ti primeasca hartiile,dar apoi,tit trimit scris raspunsul ca nu ai dreptul.

  3. @Mihai: speta e complexa dar exista anumite facilitati:
   Daca aveti calitatea de lucrator migrant (v-ati exercitate dreptul la libera circulatie – ati desfasurat activitate profesionala in cel putin 2 state membre UE) aveti posibilitatea de a cumula perioadele de asigurare din state diferite pentru a atinge stagiul minim de cotizare cerut.
   Ex: ati lucrat in Romania 9 luni, apoi 3 luni nu ati lucrat apoi ati lucrat in Germania 6 luni. Regulamentele europene 1408/71 şi 574/72 va permit, prin formularul European E301, transferul si recunoasterea perioadelor de cotizatie in sistemele de asigurari sociale din alte tari.
   Astfel: in germania stagiul minim de cotizare este de 12 luni in ultimele 24 – dupa exemplul de mai sus aveti 6 luni in Germania + cele 9 luni din Romania (probate de formularul E301 ce il cereti de la AJOFM de unde ati lucrat) si astfel stagiul minim este indeplinit.
   Cumularea este posibila doar daca solicitarea dreptului la somaj se face in ultima tara in care ati lucrat.

   A doua problema: aeleasi regulamente europene mentionate ofera posibilitatea transferului ajutorului de somaj dintr-o tara in alt stat membru UE, pe o perioada de maxim 3 luni (in vederea sprijinirii migratiei fortei de munca). Despre procedura exacta contactati autoritatile germane si AJOFM-ul din judetul in care aveti domiciliul in Romania.

   1. Desigur, nu uitati remarca celorlalti colegi in privinta platilor asigurarilor sociale pentru contractele sezoniere, verificati mai intai stagiul de cotizare.

  4. buna ziiua
   catre ; consilierjuridicgermanoroman
   daca se poate sa ma ajute cineva cu un sfat….lucrez in germania de 1 an jumate legal, platesc asigurari si tot ce trebuie, s ar putea sa ma trimita sefu in somaj de lunile viitoare si din cate am inteles somajul este de 60 la suta din salar. eu am mini job, dar am permis de munca pe o perioada nedeterminata pe teritoriul germaniei, de 450 euro….din 450 euro , 60 la suta nici nu vreau s ama gandesc cat inseamna ca iau somaju….cum ma poate ajuta statul german sa supravietuiesc in contiunare …se da vreun ajutor in afara de somaj? daca am si datorii cum am sa le platesc din somaj de 60 la suta din salar de 450 euro?
   ce posibilitati am….
   multumesc
   Cristina

   1. Din cate stiu eu pentru minijob nu sunt platite contributii la sanatate,pensii si somaj. Asadar s-ar ptea sa nu primiti nici macar acei 60%. In acest caz puteti intreba la Jobcenter daca sunteti indreptatit sa solicitati macar ajutor social.

   2. multumesc de raspuns.
    seful meu, neamt, a zis ca pot lua somaj….sau probabil nici el s anu fie informat??

   3. buna ziua…
    cine a apelat la ajutor social in germania??
    va intreb pentru ca eu am facut cerere de o saptamana, am tot fost la job center sa vorbesc cu ei si mi au spus printre multe altele
    cum ca daca vreau sa plec din germania in vacanta trebuie sa ma duc cu 1 zi inainte de a pleca la ei si cand ma intorc in germania iara trebuie sa merg la jobcenter sa le zic ca m am intors….
    vreu sa stiu cum se face sa nu ti tina ei evidenta daca pleci sau nu din germania pe o perioada scurta de timp…ca nu mi place s ale dau raportu cand plec din germania sau cand ma intorc….acum daca plec nu o sa stau plecata cu lunile, o sa fiu plecata maxim 2 saptamni..

   4. E simplu: nu doriti sa dati raportul, nu mai solicitati ajutor social!
    Una din conditiile principale de acordare a ajutorului este sa fiti la dispozitia AA, dar acest lucru tot in beneficiul dumneavoastra (e un din masurile, totusi destul de blande, de stimulare a solicitantului ajutorului de a fi activ in cautarea unui loc de munca). Asta presupune sa reactionati imediat la toate cererile venite din partea AA (solicitari documente, oferte locuri de munca, etc) in caz contrar ajutorul va fi sistat imediat.
    Aveti anual 14 zile de “concediu” – timp in care puteti parasi localitatea, cu informarea prealabila a job center.

   5. multumesc de raspuns….nu am cerut ajutor social asa ca nu am eu ce face , am un salar de 400 euro din care nu pot trai in germania….am intrebat cum sa fac sa nu dau raportul daca plec din germania, in sensul ca , ce se poate intampla daca o data nu anunt cand plec din germania….si jobcenter au zis ca am concediu de 21 de zile…adica doar 21 de zile pe an am dreptul sa parasesc Germania…
    normal ca vreau cu ajutorul celor de la social sa mi gasesc un job bine platit si sa stau in evidenta lor si sa le raspund la ce oferte imi prezinta in vederea obtinerii unu nou job…..deci inca o data: vine cineva s ama verifice acasa de exemplu? daca plec 4 zile din germania si nu zic nimic la social ce s ar putea intampla? asta ma intereseaza pe mine….
    multumesc

   6. Dacă primiţi o solicitare de la ei şi nu daţi curs imediat, vi se suspendă imediat orice prestaţie socială.

   7. Gresiti aIci: nu ati platit nimic, nicio asigurare de sanatate sau social, asta e minijob-ul, implicit somajul va fi 0.
    Contactati AA si verificati daca sunteti indreptatit a primi alte tipuri de ajutor social.

   8. multumesc de raspuns…dar pe foile mele de salar pe fluturasi, scrie clar cat plateste angajatorul luna de luna la AOK de exemplu si la pensie….nu mai inteleg nimic atunci…se poate sa ma lamureasca cineva?

    multumesc

 40. Multumesc pt raspunsuri.Sa ve detaliez putin situatia:am lucrat cu contract sezonier din cauza faptului ca nu aveam drept de munca.Asta incepand cu 1 iunie 2012,urmand ca in 2013 sa imi faca al doilea contract sezonier de 6 luni.Deci in iunie 2013,am implinit anul.Intre timp,am primit drept de sedere,sunt inregistrat la primarie cu domiciuliul de aici,si am si drept de munca nelimitat valabil din 1 iulie anul acesta.In cazul acesta se schimba cu ceva situatia?si inca o chestie:eu trebuie sa merg in tara,pt o perioada de o luna,doua.Daca apoi revin in Germania,dar intr`o alta localitate,si neavand de lucru,pana imi voi gasi..se poate aplica pt somaj..chiar daca imi voi schimba domiciliul(orasul)?care ar fi pasii de urmat?Va multumesc!

 41. Buna ziua,
  Am lucrat in Romania timp de 21 de ani si urmeaza sa intru in somaj cu luna iulie. La sfarsitul lunii iulie voi pleca in Germania impreuna cu copilul in varsta de 13 ani in landul Hessen. Sotul meu lucreaza in Germania din luna martie cu toate actele in regula, are locuinta inchiriata si domiciliu. Cum pot beneficia de ajutor de somaj in conditiile in care nu sunt in tara? Sau daca exista posibilitatea primirii unui ajutor din Germania, exista o conventie intre state de plata a acestor drepturi? Eu intentionez sa ma inscriu la cursul de invatare a limbii germane iar apoi sa caut de lucru. Va multumesc anticipat, toate informatiile de pe acest site sunt de mare ajutor atat celor care vor sa plece cat si celor aflati deja in strainatate, de fapt singurul site cu foarte multe informatii pe aceasta tema.

  1. In mod normal pierdeti dreptul la ajutorul de somaj si orice fel de alte ajutoare sociale in momentul in care parasiti tara.
   Dar daca va stabiliti in alt stat membru UE atunci aveti posibilitatea de a primi ajutorul de somaj timp de 3 luni in statul in care migrati – plata se va face prin Agentur fur Arbeit dar somajul va fi platit, conform legislatiei romanesti si de catre AJOFM din judetul in care locuiti.
   Tot legislatia europeana va permite transferul perioadei de cotizare necesar pentru a primi ajutor de somaj in statul destinatie – aveti nevoie de formularul E301. Conditia e sa lucrati si in statul destinatie, dar daca de ex. lucrati in Germania 2 luni si conform formularului european mentionat mai aveti 10 luni lucrate in Romania in ultimele 24 de luni, atunci va incadrati pentru a primi ajutor de somaj.

   Totodata in Romania este in vigoare o reglementare privind stimularea migratiei fortei de munca conform careia un somer aflat in plata, daca se angajeaza la mai mult de 60 de km de domiciliul din Romania, beneficiaza de o prima de instalare in cuantum de 10 ori salarul minim pe economie. Ati putea beneficia sau pot beneficia de aceasta prevedere persoanele ce se angajeaza direct in Germania, ce isi schimba domiciliul prin angajare la mai mult de 60 de km.
   Succes!

 42. Buna seara 🙂
  Nasul meu a obtinut dreptul de munca unbefristet , si ar vrea sa schimbe locul de munca precum si domeniu in care lucreaza..dar pt asta trebuie sa sa se descurce mult mai bine cu limba germana, pe care momentan o stapaneste la nivel de incepator.Pentru ca actualul job, mai precis orarul, nu-i permite sa faca un curs de limba germana, noi ne-am gandit sa intre in somaj si eventual sa-si ia un minijob ca sa se poata descurca cu cheltuielile. Intrebarea mea este: daca el beneficiaza de ajutor de somaj , mai poate avea si un minijob pe langa?
  Va multumesc anticipat !!

  1. @Loredana Daca pleaca prin demisie va avea o perioada de 3 luni in care NU va primi nimic, in pus, in respectiva perioada va trebui sa demonstreze ca si-a cautat in mod efectiv de lucru pentru a primi somaj dupa cele 3 luni.
   Poate avea un mini-job pe durata somajului, veniturile din mini-job se vor scadea din ajutorul de somaj. In cele 3 luni pana la acordarea eventuala a ajutorului de somaj v-a trebui sa isi plateasca asigurarea de sanatate. Cel mai avantajos pt. el este sa fie concediat din initiativa angajatorului.

 43. Buna ziua , am lucrat in ultimele 24 luni la o firma cam 20 de luni , pe data de 8 iulie urmeaza sa m-i se incheie contractul , drept pentru care as vrea sa depun actele pentru somaj. Numai ca taxele nu au fost platite inca pentru luna iulie…ceea ce inseama ca cele 8 zile din aceasta luna inca nu sunt platite…acest lucru ma influenteaza cumva?adica e posibil sa nu imi pot depune actele de somaj pana ce nu se platesc si aceste zile? Multumesc anticipat.

  1. @Raluca In cazul contractelor de munca cu termen limitat sau contractelor care se vor intrerupe din alte cauze care nu tin de angajat ( insolventa companiei, reducerea activitatii, etc ) actele pentru somaj trebuie depuse din momentul in care cunoasteti ca se incheie contracul sau in cazul contractelor cu termen limitat cu 3 luni inainte de termenul limita.
   Pe scurt, depuneti actele cat mai repede posibil, exista un termen de procesare.

  2. Conditia de acordare a somajului este de a avea un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24. Dumneavoastra ati indeplinit acest stagiu minim indiferent de luna iulie, ceea ce va indreptateste a primi ajutor de somaj.
   Succes!

 44. Buna ziua ,
  Am muncit aproape 2 ani in Germania. Am avut ceva probleme , salariul primit cu intarziere de 3 luni etc. De la al doilea job mi-am dat demisia pentru ca seful a spus ca ma plateste cu o anumita suma pe ora si m-a platit cu 1 eur si 30 de centi mai putin , mi-a spus ca imi face contract si nu mi-a facut. Am scris toate lucrurile astea pe demisie , care este semnata si de fostul angajator (adica nu e doar cuvantul meu , el recunoaste asta). Am mers la fortele de munca cu demisia semnata si stampilata de fostul angajator german si mi-au spus ca asta nu este un motiv sa-mi dau demisia. Mi-au pus 3 luni timp de asteptare. Dupa asta am intrat in somaj, doamna care se ocupa cu mine care mi-a dat si timpul de asteptare , aproape in fiecare luna incearca sa-mi opresca somajul pentru ca nu am luat legatura cu angajatorul de la care mi-a trimis ea oferta , eu am trimis mail cu cv-ul la fiecare oferta primita de la fortele de munca ca sa am o dovada, si i-am trimis si dansei copie dupa e-mailuri. Acum imi spune iar ca de ce nu am trimis e-mail la o oferta primita de la dansa. Am sunat de cateva ori si angajatorul din oferta nu a raspuns la telefon. Iar adresa de e-mail nu exista pe oferta primita de la fortele de munca. Am trimis in scris ca nu am reusit sa contactez pe nimeni ca nu au adresa de e-mail si la telefon nu raspunde nimeni.Doamna care se ocupa de mine mi-a zis ca nu e adevarat si ca imi opreste somajul pentru ca angajatorul are adresa de mail. Am facut copii dupa oferta si am trimis pe adresa de e-mail agentiei de munca. Acum imi cere sa merg la dansa cu dovada unde am mai cautat de munca. Trebuie sa recunosc ca am sunat eu sau prietena mea care vb bine germana cel mai mult la anunturile din ziare. Dar ziarele respective le-am aruncat, pentru ca de 3 luni de cand sunt in somaj sau strans multe si nu am stiut ca trebuie sa pastrez “o dovada” pentru ca in ziare nu gasesti adrese de e-mail doar numere de telefon. Si nu am nici o dovada in plus fata de ofertele pe care mi le-a trimis dansa si le-am trimis inapoi. Eu sincer incep sa cred ca doamna respectiva are o problema cu mine … pentru ca la prima intalnire i-am spus ca daca sa fiu mai putin platit decat am discutat , si nu sa mi se faca contract dupa 10 luni cand mi-a spus mereu ca imi face contract , nu e motiv de demisia atunci imi fac si eu firma si promit 20 de eur pe ora si platesc 5 si la mine sigur o sa vina fortele de munca pentru ca sunt strain.Puteti sa-mi spuneti din experienta dvs. daca eu trebuie sa tin fiecare oferta din ziar la care am sunat? Ma refer la ofertele care le-am cautat singur . Nu la cele primite de la fortele de munca si care le-am trimis mereu inapoi cu raspunsul respectivului angajator.Sau daca as putea sa fac ceva.
  Multumesc anticipat !

  1. @Cristian De la Arbeitsamt trebuia sa primiti un formular ca un tabel, in care se completeaza numele firmei unde ati trimis CV, data, ora, persoana de contact si modul in care s-a facut contactul ( telefonic, e-mail, vizita personala). Acest formular se trimite la Arbeitsamt care verifica uneori aceste firme si trebuie sa aveti cel putin 2 valide si verificate pe luna pentru a primi banii de somaj ALGI 1. De asemenea odata la 3 luni mi-se pare trebuie sa mergeti la ei, va vor face termin cu un consultant de cariera ( Arbeitsberater ). Mult success, scopul acelor functionari este sa va opreasca somajul cat de repede pot sau sa va angajeze, care din ele vine prima :), asa am auzit ca incepe sa fie si la noi in Romania, trebuie sa te duci unde te trimit or ajutorul de somaj se sisteaza.

   1. E foarte interesant pentru ca am platit si in Romania 7 ani si aici 2 ani multi bani pentru asigurarea de somaj , de ce? ca atunci cand ai nevoie cineva sa-ti ofere un stres in plus . Oricum agentia de munca pentru mine a insemnat mai multe obstacole decat ajutor .Multumesc frumos pentru raspuns . O zi buna

   2. Peste tot in lumea asta plata asigurarii de somaj este conditionata de implicarea activa in cautarea unui loc de munca, regulile se aplica indiferent de nationalitate, nu trebuie sa va victimizati pe principiu de discriminare.
    De la bun inceput cand sunteti intr-o astfel de situatie trebuie sa va interesati de conditiile in care sunteti in plata, exista si o serie de obligatii nu numai dreptul la plata indemnizatiei de somaj.
    Ca principiu, in Germania (si nu numai, chiar si in romania) trebuie sa fiti la dispozitia autoritatilor in vederea implicarii active in cautarea unui loc de munca. Una din oblgiatii care sper ca o stiti este ca in momentul in care parasiti localitatea trebuie sa anuntati pe cei de la AA – e ca un concediu, 14 zile pe an. Daca nu o faceti, daca in timpul in care sunteti plecat primiti o solicitare de la AA de a va prezenta la ei, la un interviu, la un curs de perfectionare si nu raspundeti solicitarii, atunci plata se suspenda.
    Ca o paralela, in Romania daca esti somer in plata si esti trimis la un interviu pentru un loc de munca, daca somerul respectiv nu prezinta o hartie de refuz semnata de angajatorul respectiv, la fel plata se suspenda.

  2. Legat de penalizarea de 3 luni: legea prevede in Germania faptul ca daca un angajat demisioneaza sau este concediat din motive imputabile lui (motive disciplinare) atunci exista o penalizare de 12 saptamani in plata somajului. In romania de exemplu persoana in cauza nu are drept de somaj in aceasta situatie.
   Ce v-au spus de la AA are sens, faptul ca au existat disensiuni cu patronul in ceea ce priveste plata si relatiile contractuale nu justifica, din punct de vedere legal al platii ajutorului de somaj, demisia, cele 12 saptamani sunt aplicabile. E o situatie in care angajatorul nu si-a respectat promisiunile verbale si atat.
   Nu va judec dar va spun toate astea pentru a intelege mai bine situatia.

 45. Nu ma victimizez , dar de fiecare data a fost greseala doamnei de la arbeitsamt . Si eu a trebuit sa merg sa ii arat ca greseste.Mi-a trimis notificare de oprire a somajului pe motiv ca toate ofertele trimise au adresa de e-mail si motivul meu nu sta in picioare. I-am scanat oferta sa vada si dansa ca nu exista adresa de mail. La fel si prima data mi-a spus ca nu am luat legatura cu un anumit angajator cand eu am luat legatura si pe e-mail si telefonic si am trimis formularul dansei cu alte formulare in plic… dar supriza exact acel formular nu a ajuns dar restul da .Norocul meu ca am trimis si pe mail. Pentru ca fiecare formular l-a primit completat . Personal am pus plicul in posta de la fortele de munca. Nu ma victimizez pentru ca am venit aici de bunavoie si am inceput de jos , in tara am muncit in banca (si nu am fost paznic :)) ) si am studiat 17 ani , master terminat cu 10 etc , problema e limba germana. Am inceput un curs de limba , marea mea greseala e ca nu am facut asta de la inceput , ca am zis sa muncesc… si am fost mai corect decat ambii angajatori germani. Cam atat despre corectitudinea “nemteasca” a fost odata, acum au ramas in mare parte basme. In doi ani de zile nu am avut o zi de concediu medical (si in 7 in romania) , iar 1 an nu am avut concediu de odihna muncind 10-12 ore pe zi 6 zile pe saptamana mereu am ajuns la timp la munca si cand aveam ore suplimentare primeam un danke :)) plus ca daca era altceva de munca si nu era munca mea o faceam . In fine multumesc pentru raspuns . De maine o sa imi deschid o firma o sa promit 20 de eur pe ora si dupa o luna o sa platesc 5 … care pleaca treaba lor , dar pot sa fac pariu de acum ca eu o sa am de dat explicatii organelor abilitate mai ales daca printre angajati o sa se regaseasca si un neamt care a primit o promisiune verbala. Sa inteleg ca in Germania motiv legal de demisie nu prea exista , angajatorul poate sa faca ce vrea , tu stai si … ! Inca odata multumesc pentru timpul acordat . Va doresc o zi buna !

  1. Inca odata, demisia e demisie din punct de vedere al indemnizatiei de somaj, ati decis sa renuntati de bunavoie la locul de munca de aceea ati fost penalizat 12 saptamani. din punctul lor de vedere se pune problema asa: unde ati reclamat acest lucru? In exemplul dumneavoastra, angajatul neamt respectiv nu o sa va cheme AA in control, va cheama direct in instanta, iar daca are 2-3 martori v-ati ars. Dumneavoastra aveti? Cam asa se pune problema din pacate.

  1. Cristi citind istoria ta aici in Germania re-trăiesc aceleași emoții pe care le-ai trecut deja si tu. Si ma conving si mai mult ca statul respectiv împreună cu instituțiile lor te îngenunchează pina la disperare. Stiu care va fi replica persoanelor care răspund nu va victimizati singuri. De muncești in negru esti penalizat de muncești legal ești abuzat de angajator, proprietarul de apartament si tot asa. Cind cauți sa găsești suport legal esti terorizat sau chiar invitat sa pleci de unde ai venit. Cit suntem buni sa fim contribuabili pentru statul respectiv suntem admisi cind cerem sa ne respecte drepturile suntem ignorați. Dupa care mai urmează si replica din partea conaționalilor nu avem personalitate si fermitate in noi. Da astai realitatea ori lucrezi cum iti dicteaza neamțul si accepți 5 euro pe ora ori iti ureaza un ciao. Cei dela Arbeiten amt in loc sa se sesizeze de aceste abuzuri iti reproșează ca e vina ta ca ai pierdut jobul. Amară e viața noastră printre străini si mai amara e ca toți te întreabă de ai ales sa vii in germania. Suntem veniți aici pentru a cistiga existenta intr-un mod onest. Sau daca onestitate nu are loc in capul mesei nici in această tara trebuie sa ne transforam in criminali si prostituate pentru a supraviețui. Germania nu are nevoie doar de forță de muncă calificata: doctori, contabili, avocați. .. dar si persoane care prestează munca necalifucata ca nu vin cei din Danemarca sau Norvegia sau Marea Britanie sa le lucreze in domeniul gastronomie hotelier, construcții. Aceste joburi sunt prestate de polonezi, români, bulgari sau alte naționalități. Dar nu se poate nici aici sa ai parte de demnitatesi oonestitate. Ajungi in perioada sec.18 cind munceai pentru o bucata de piine 12-13 ore pe zi. Nu știu dacă vom mai reveni sa fim tratați si noi ca persoana si nu unelta. De ce un patron nu-si permite sa trateze un neamț asa sa-l limiteze in drepturi. E jale in țara noastră dar e mai mare jale si aici. Willkommen in Deutschland in 21 century! !!. Pot fi criticată ca deja nu-mi pasă de părerile altora insa in cel puțin ar trebui sa aratam realitatea la nivel comunitar prin intermediul așa zisului dreptul la informare. Sa stie o europa intreaga despre cazurile de abuz a angajaților imigranți in țara unde legea ar trebuie sa stea in capul mesei si sa fie aplicata prompt si fără discriminare. O zi bună in continuare si sa speram ca ziua de mâine ne va aduce speranțe calde și schimbări radicale.

   1. @mariana
    Du-te inapoi in Romania so contribuie acolo la PIB. Carcotasi ca romanii nu exista nicaieri. Nici Un alt strain, spaniol, grec, polonez sau care mai sunt pe aici nu se plange, ci este multumit ca aici poate castiga o paine pe care nu o poate castiga in tara lui. Nu te-a chemat nimeni in Germania, nici statul german, nici nemtii, nici ceilalti straini care mai sunt pe aici. Cei mai multi veniti aici si va vindeti mai ieftin decat cele mai ordinare curve, lasand pe drumuri in primul rand pe conationalii care muncesc fara sa accepte conditiile umilitoare pe care le accepta multi dintre voi. Vreti de la inceput doar drepturi, indatoriri au doar altii.
    Legea in aceasta tara se aplica la fel pentru toti strainii, nu este nici unul defavorizat, daca i se cuvine un anumit drept. Doar multor romani li se pare insa ca ei ar avea mai multe drepturi decat altii si mai putine obligatii.
    De ce nu stai in Romania? Cine te pune sa stai aici daca e asa mare jalea?

 46. buna ziua,
  am si eu 2 intrebari daca se poate sa ma ajutati: cum am apelat la jobcenter pentru a mi platii dansii chiria si tin sa precizez ca de o luna am inchiriat locuinta noua , am dus toate actele la jobcenter , mi s a spus ca am dreptul la aceasta cerere de a beneficia de ajutorul d ela jobcenter totusi de 1 luna inca nu s au virat banii pentru chiria locuintei…si maine vreau s amerg sa intreb daca mi se dau banii respectivi pt locuinta sau nu….faza este ca de fiecare data cand merg la jobencenet pe bus eu platesc foarte multi bani, dus-intors. se poate ca jobcenterul sa mi deconteze aceste drumuri? pot sa cer asa ceva la jobcenter? si pe langa ca lucrez, si pe langa ca am apelat la jocenter pentru ajutorul social tot nu mi ajung banii din salar sa pot supravietui singura….se poate face cerere sa primesc bani chiar daca muncesc si am un salar?
  vreau s atraiesc si eu decent in germania si vad ca nu se poate nici daca muncesti…
  astept raspuns

  1. Exista o regula in toate sistemele de asigurare din lumea aceasta – pentru a primi ajutor trebuie mai intai sa fii membru al acelei comunitati, sa fi cotizat prin contributii lunare in sistem.
   Nu e vina jobcenter-ului ca nu va puteti descurca, ganditi-va ca sunteti imigrant intr-un stat strain ce nu are obligatii pentru dumneavoastra. Doar dupa 1 an de contributii in sistemul de asigurari sociale puteti solicita ajutoare sociale suplimentare, ajutorul la plata chiriei e doar o exceptie. Ganditi-va ca pana nu demult, poate in unele locuri se mai face si acum, se solicita parasirea imediata a tarii in astfel de situatii.
   Succes!

 47. Buna ziua.
  Sotia mea este in somaj incepand cu luna Iulie.
  Si-a gasit de lucru la un camin de batrani ca si asistent medical, dar, sa poata profesa trebuie sa-si echivaleze diploma, ceeace nu se poate fara cursul de integrare sau testul B1 la limba germna.
  S-a inscris la cursul de integrare pe care il va incepe cu data de 29 Oct., acum trebuie sa ne cautam o alta locuinta deoarece actuala este pusa la vanzare, si daca tot trebuie sa ne cautam o alta locuinta, am ales sa ne cautam in orasul in care se face cursul de integrare.
  A fost chemata la Arbeitsamt, i s-a dat si ei un tabel in care sa scrie numele firmelor la care a trimis CV…etc.
  I-am spus doamnei de acolo ca sotia va urma cursul de integrare incepand cu data de 29 Oct.,si ca urmeaza sa cautam o alta locuinta in oras, sa nu faca neveta, noi locuind acum la sat:
  Doamna de la Arbeitsamt ne-a zis ca, in primul rand importanta este locuinta, cursul de intergrare, dar si cautarea unui nou loc de munca.
  Din ce am inteles, ar fi bine ca sotia sa-si caute ceva de lucru, cateva ore pe zi – 2/3 zile pe sapatamana sau in weekend, dar problema este urmatoarea: cine o va angaja cateva ore pe zi, 2/3 zile pe saptamana sau in weekend, si cum se va face acel contract, si totusi, ce fel de munca va avea voie sa presteze pe langa somaj?
  Ne-a mai zis: dupa ce gasim noua locinta sa sunam pt.un nou Termin, atunci ne va spune mai multe, eventual ii va cauta sotiei ceva de lucru.
  p.s.- am intrebat la VHS, cat va dura cursul de integrare, ni s-a spus 10 luni … asa mult?

  1. Dar de ce parasiti locuinta daca este pusa la vanzare? Daca nu aveti contract pe perioada determinata si acesta expira, nu este asa usor ca sa fiti evacuati sau sa vi se incheie contractul.
   Cumparatorul trebuie sa preia si contractul de inchiriere al dumneavoastra si doar in anumite conditii va poate solicita parasirea aprtamentului (ex. este singura sa locuinta si trebuie sa se mute in ea). Dar desigur ca avand chiriasi, locuinta nu se vinde asa usor si de aceea vanzatorul va cere sa parasiti locuinta, ilegal. Puteti sa ii solicitati despagubiri pentru tot ceea ce inseamna cheltuieli de mutare, makler pentru noua locuinta, ii solicitati banii pe kaution imediat. Ce scrie in contractul de inchiriere la perioada si clauze de incheiere?

  2. Cursul de integrare dureaza, functie de numarul de ore saptamanal (se poate face in regim intensiv, fie un numar minim de ore, 2-3 pe zi de 2-3 ori pe saptamana), functie de cum alegeti cursul. In mod normal dureaza minim 6 luni.
   Cititi acest articol https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/01/29/cursul-de-integrare-integrationkurs/ despre cum poate obtine reducerea costului cursului (fiind in somaj, ar fi o idee sa solicite la AA plata integrala a cursului) iar la sfarsit, daca sotia are prezenta buna si va absolvi cursul, poate solicita returnarea a jumatate din costurile platite.
   Succes!

   1. Va multumesc pt.raspuns d-le Iulian.
    Noi ne aflam in Germania de anul trecut, nu stim bine limba, ce sa mai zic de legi…
    Sotia mea a fost Pflegerin-ul doamnei unde noi locuim cu chirie, practic, sunt doua case cu o singura intrare, noi locuim intr-una dintre ele.
    Doamna este la azil de doua luni, sotia este in somaj tot de atunci.
    Tot in ziua aceea, cand batrana a fost dusa la azil, fiica proprietarei a venit la noi cu Kundigung, spunandu-ne ca a hotarat sa vanda casa, ca atare, va trebui sa ne cautam o noua locuinta.
    Daca tot am primit acel Kundigung si trebuia sa ne cautam o noua locuinta, am hotarat, sa ne mutam in oras, deoarece de la noi nu se poate ajunge foarte usor…cu autobuzul pana intr-un orasel, iar de acolo cu trenul, dus-intors = 250-264 €/luna.(sotia nu are permis de conducere)
    Contractul de inchiriere este Unbefristet, kaution nu am dat inainte, iarna frigul se simte, caldura … nu prea, costurile … cu vreo 150 € mai mici decat in oras.

  3. Acordarea somajului nu este conditionata obligatoriu de gasirea unui minijob, conditia principala este ca sa dovedeasca faptul ca isi cauta un loc de munca – trebuie sa isi tina un tabel cu locurile de munca pentru care a aplicat, data cand a trimis cv-ul si toate datele despre aplicatia respectiva. Cei de la jobcenter ii pot cere oricand aceste informatii. In plus este datoare sa raspunda la toate solicitarile venite de la JobCenter de a se prezenta la diferite locuri de munca propuse de ei pentru interviu, etc.

   1. Am inteles ce-i cu tabelul, ca si asistent medical nu va putea lucra pana nu termina cursul de integrare, si totusi, unde si cum va lucra cat tine cursul ?
    Probabil ca vom mai astepta pana ne mutam, iar la urmatoarea programare ni se va spune mai multe in legatura cu munca.
    Arbeitsat ne-a trimis la Job Center, cei de acolo ne-au spus ca nu suntem de ei, asa ca …am ramas in custodia AA 🙂

   2. Buna ziua, am tot pus si eu intrebari aici pe forum si vreau sa multumesc ca de fiecare data am primit un raspuns.
    daca se poate sa mi spuneti ce este permis de sedere? cei de la jobcenter imi cer permisul de sedere! care este acela? eu sunt inregistrata la primarie si cam atata si am tot felu de scrisori primite cu nr de la pensia privata, cu nr meu de la asigurarea sociala etc….trebuia sa fi primit si o scrisoare dupa ce m am anuntat la primarie cum ca mi au trimis si permis de sedere in Germania?? cum fac rost de el??

    multumesc

   3. Dreptul de sedere se certifica prin freizügigkeitsbescheinigung, dar incepand cu 29 ianuarie 2013 nu se mai elibereaza si nu se mai solicita acest document, ar trebui sa le dati legea sa o citeasca, confund situatia cu cetatenii non UE.
    Succes!

   4. MULTUMESC DE ASOUNS iULIAN S.
    am 2 ani jumate de germania. nu am b primit acel document de care ai pomenit mai sus….ce lege ar trebui ea le arat cand merg la jobcenter…unde sa caut pe internet?

    multumesc

   5. se pare ca mi s a cerut de la jobecenter permisul de sedere in Germania deoarece eu am facut o cerere pt ajutor social…am citit pe internet ca, intradevar nu se mai solicita sau elibereaza acele permise de sedere dar in cazul meu(pt cei care au nevoie de ajutor social se cere acel act!) ar trebui sa le arat acel act…daca eu am venit in anul 2011 in Germania, unde trebuie sa ma adresez pentru acest act de sedere care ma gandresc ca exista din 2011 de cand m am inregistrat la primarie.

    multumesc

   6. Actul respectiv nu exista, ar fi trebuit in momentul in care ati venit in Germania sa mergeti la Auslaenderbehorde sa il cereti (certificarea dreptului de sedere). La primarie doar ati facut Anmeldung (anuntarea domiciliului), primariile nu se ocupa cu migrarea ci competenta o are, dupa cum am spus, autoritatea pentru straini – Auslaenderbehorde.
    Mergeti acum si incercati sa il obtineti, vb cu ei ce se mai poate face in aceasta situatie.
    Succes!

 48. Buna ziua,
  in 14 septembrie se fac 3 ani de cand sunt in germania iar in 16 septembrie ar trebui sa incep lucrul. Problema este ca eu nu am deocamdata acceptul celor de la ZAV. Am vorbit cu dansii si mi-au spus ca nu am dreptul sa incep lucru pana nu primesc o fartie de la ei .
  Au dreptate sau as putea incepe activitatea fara nici o problema ?
  Va rog sa imi raspundeti .
  Multumesc.

  1. In mod normal legea mentioneaza faptul ca persoanele ce au minim 3 ani de sedere in Germania nu mai au nevoie de permis de lucru, cat si membrii familiei acestora. Dovada celor 3 luni se face prin Meldebescheinigung.
   Va scoateti 2 documente Meldebescheinigung cand impliniti 3 ani de la anmeldung, unul il dati angajatorului pentru dosar iar pe celalalt il trimiteti la ZAV pentru a primi documentul doveditor respectiv (soseste in maxim o saptaman prin posta). Si incepeti munca linistita, in caz de control aveti legea in mana si Meldebescheinigung.
   Succes!

 49. Buna ziua, va scriu in legatura cu dreptul la alocatia de somaj. Sunt angajata unei firme din decembrie 2011, care recent a inceput sa concedieze motivand ca au probleme cu banii. Eu sunt una din aceste persoane.
  Am dreptul la ajutor de somaj din Germania, daca in acordul de terminare a contractului se mentioneaza acordul partilor?
  Multumesc mult pentru raspuns.

  1. Va recomand sa incheiati cu acordul partilor doar in conditiile in care primiti si o recompensa financiara. Contrar nu aveti niciun avantaj, daca incheiati cu acordul partilor atunci orice drept pentru indemnizatia de somaj este suspendata pentru 3 luni, abia dupa aceasta perioada veti intra in plata. Deci tot dumneavoastra pierdeti, indemnizatia de somaj pe 3 luni plus asigurarea medicala ce trebuie sa o platiti in aceasta perioada.
   Succes!

 50. buna ziua
  am o intrebare daca se poate sa ma ajutati cu vreun raspuns: am datorii in germania, am salar de 400 euro , in germania ca aici muncesc, si nu am cum sa mi platesc toate datoriile de 3000 euro dintr o data asa cum vor firmele la care sunt datoare. am vorbit in germania cu cei de la caritas de la schuldenberatung si mi a zis un domn foarte amabil ca exista posibilitatea sa intru in faliment ca si persoana fzica. va rog s ami explicati daca se poate face acest lucru,

  multumesc

  1. Buna.am o situatie asemanatoare cu a ta . Vreau sa plec in concediu si cei de la jobcentre miau zis ca pot sta maxim 3 saptamani. Tu cum ai facut , am vazut postarile anterioare.eu am lucrat 9 luni.aveam salariul mic si mam inregistrat la jobcenter.ideea e k am dus toate actele. In septembrie incep integrationkurse. Practic nam mai primit termin de vreo 2 luni.

   1. Cititi obligatiile asumate in momentul in care ati intrat in plata – aveti dreptul la maxim 3 saptamani de concediu. Daca sunteti depistat atunci pierdeti orice forma de ajutor.

 51. Buna ziua, ma numesc mihai nitescu sunt in germania de 2 ani de zile din care 1 an lucrat cu acte. in prezent am umbrefisted si as avea cateva intrebari daca ma poate ajuta cineva. Lucrez ca pizzar dar sunt trecut la mini job cel putin asa cred eu am trecut pe fluturas 451brut 401 net, as vrea sa ma adresez agentiei de munca pentru a putea primi ajutor din partea statului pentru a ma intretine ca nu imi ajung bani, este neaparat nevoie de un contract de chirie unde stau?

 52. Buna seara.Ca multi altii am si eu o intrebare.La sfarsitul acestei luni am 14 luni lucrate in Germania,in doi ani(6+8),cu minijob.De la arbeitsamt,mai primesc din septembrie anul acesta ALG II.La sfarsitul lunii contractul de munca se incheie,lucrand in gastronomie,sezon de iarna e inchis,pana anul viitor probabil in aprilie.Mentionez ca locuiesc cu sotul,care lucreaza,si fetita.Intrebarea mea este daca o sa mai primesc ceva de a AA dupa incetarea contractului de munca.Multumesc frumos,o seara buna.

 53. Pentru Mihai,vad ca nu mai da nimeni vreun semn pe aici,daca inca nu ai rezolvat la AA,ai nevoie de anmeldung de la primarie si inca unul innoit,le spui la primarie pt ce si stiu ei despre ce e vorba,plus o droaie de hartogarii de completat,pe care le vei primii de la AA,copie dupa contractul de chirie,lohnabrehnung,si vreo trei terminuri pana vei avea un raspuns clar de la ei.Oricum,merita incercat!Bafta!

 54. Pai atunci ai un contract de munca real?Pentru contract ai nevoie de anmeldung,pentru asigurarea de sanatate,nu ai cum sa procuri ceva fara anmeldung..Eu zic ca cumva esti anuntat de patronii tai..vb cu ei..apropo..patronii sunt italieni sau nemti?Am mai auzit de chestii din astea facute de italieni,de obicei nemtii nu risca.

 55. pot sa primesc somaj daca am lucrat un an de zile,si am platit toate dariile si acum mi sa cerut permisul de munca,dar care nu mia fost acordat si am lucrat la negru,cum e posibil asa ceva,si daca pot sa primesc somaj

  1. @Andreea Simona Din pacate in afara de o amenda zdravana ( cam 5000EUR pt. dvs si pana in 500.000EUR pentru angajator ) nu veti primi nimic altceva, trebuia sa incepeti munca NUMAI dupa acordarea permisului sau sa gasiti o alta forma de incadrare, de exemplu contract sezonier pe 6 luini care nu necesita permis. Din fericire de la 01.01.2014 nu mai este nevoie de permis de munca si puteti lucra linistita dar pana atunci e bine sa nu tulburati apele, perioada din urma va ramane munca la negru si puteti fi depistata si amendata si dupa multi ani.

  2. Nu primiti somaj. V-am mai raspuns si la mesajul privat acelasi lucru.
   E posibil din neglijenta dumneavoastra si a firmei, ati lucrat fara permis de munca.
   Sa il citez pe dl. Huidu, doar la pensie va va folosi perioada lucrata.
   Acum cel mai probabil veti fi si amendata pentru munca la negru.

 56. daca am 6 luni lucrate in proba si am platit la stat plus inca 9 luni angajat pot sa ma inscriu pt.somaj? va multumesc!

 57. prima data am avut un contract de 6 luni,dupa care 2 luni nu am lucrat am asteptat permisul de munca,acuma se fac disponibilizari fiind ultimul venit,primul plecat

 58. Buna ziua! Am si eu o intrebare, am lucrat 4 luni la un centru de ingrijire batrani si as vrea sa demisionez,conditiile sunt groaznice. Eu sunt de profesie dentist, si as dorii sa fac cursuri de germana,mentionez ca stiu germana la nivel de incepator. Sunt necasatorit, si pt aceste cursuri pot beneficia de reducere totala a costurilor avand in vedere k nu mai am loc de munca?sau daca imi gasesc un minijob, pot beneficia de aceasta reducere totala?va multumesc pt ajutor

  1. Nu veti beneficia de reducere totala atat timp cat nu sunteti sub ajutor social, puteti obtine maxim reducerea la 1,2 euro pe ora.
   Reducerea totala se acorda doar in anumite conditii asistatilor social.

  2. Daca sunteti in somaj cei de la Agentuer fuer Arbeit va pot oferi gratuit un curs de germana special,care se numeste Deutsch fuer den Beruf. Dar daca demisionati o sa trebuiasca sa va descurcati 3 luni singur,deoarece abia peste 3 luni de la demisie primiti ajutorul de somaj.

   1. Eu am devenit somera de curand si am intrebat la somaj daca exista curs de limba germana. Mi s-a raspuns ca nu au si ca daca vreau trebuie sa ma duc la o scoala care face cursuri aici si sa platesc personal pentru el. S-ar putea deconta un curs de germana?

   2. De interes pentru dumneavoastra este acest material – consilierjuridicgermanoroman.com/2013/01/29/cursul-de-integrare-integrationkurs/

  3. Daca alegeti sa faceti un curs de integrare care dureaza 6 luni si la finalul acestuia in urma testului obtineti nivelul B1 puteti recupera inca jumatate din suma platita ( cam 400 euro)

 59. Dar daca as avea un minijob? nu as pute-a primii aceasta scutire,eu doresc sa invat bine germana si sa imi gasesc in domeniul meu. Va multumesc pt raspunsuri.

  1. Minijob nu înseamnă obligatoriu asistat social, reducerea la 1,2euro se acordă şi asta destul de greu, şansele fiind mai mici cu cât veniturile sunt mai mari, mai ales pt cetăţenii Ue acest curs fiind opţional.

 60. Am si eu o intrebare. Sora mea sta cu in Germania din aprilie 2012, iar sotul ei din noiembrie 2011. Acesta are de 2 luni contract de munca,asigurare AOK, drept de munca provizoriu si plateste toate darile la stat. Putei sa-mi spuneti daca sora mea nu lucreaza pentru ca are un defect fizic, are dreptul la vreun ajutor social? Ea sta in Germania cu sotul ei,dar odata la 2-3 luni vine acasa pentru 1-2 saptamani. Si daca are dreptul la ce tip de ajutor are dreptul? Si as mai vrea sa-mi spuneti daca un cetatean roman cu asigurare la Aok, asigurare familiala, care-si ia medic de famile, poate avea si alte facilitati in Germania pentru defectul pe care-l are? Ma refer prioritate in gasirea unui loc de munca, facilitati la plata unor taxe sau la achizitionarea unei masini , de ex? Va intreb asta pt ca romanii vehiculeaza tot felul de variante si nu mai stim care este cea corecta.

  1. Ajutorul social depinde de veniturile totale ale familiei.
   In niciun caz o persoana cu handicap nu poate avea prioritate la angajare, e pur si simplu alegerea angajatorului pe baza competentelor candidatilor.
   Exista anumiti dealeri ce ofera, functie de tipul si gradul de handicap, reduceri ce merg totalizate cu alte beneficii, undeva pana la 30-40%.
   Suicces!

 61. buna ziua,as avea o intrebare. din data de 1 noiembrie mam inregistrat la jobcenter pentru somaj mentionez ca am lucrat 3 ani in germania .intre timp au cerut toate fluturasii de salariu si contractul de munca pe care iam dat tot ce aveam.in 28 noiembrie am avut termin la jobcenter si doamna de acolo mia spus ca nu au venit inca actele de la fostul meu angajator unde trebuia sa completeze el acel Arbeitsbescheinigung .intrebarea mea este cat poate sa dureze si daca dureaza prea mult eu ce pot face.daca mai dureaza somajul il primesc retroactiv din momentul inregistrarii la jobcenter?

  1. Eu am trecut prin acelasi lucru, si da, alocatia se da retroactiv; stiu pentru ca l-am intrebat chiar pe seful de la financiar (fosta firma). Si la mine firma a trimis cu mare intarziere formularul completat, de fapt l-am primit scanat si pe mail numai dupa ce am scris un mail ca sa intreb ce se intampla, dupa vreo 3 saptamani. La somaj mi-au acceptat numai dosarul complet, deci cu formularul respectiv, dar n-ai grija, banii vin retroactiv exact ca in Romania. Eu cred ca ar fi mai bine sa intrebi la fosta firma, exact cum am facut eu. Nu stiu de ce se misca atat de greu, dar de cand sunt aici am impresia ca toti si toate si misca extrem de greu…

 62. va multumesc pentru raspuns dar in cazul in care cei de la firma nu vor sa il trimita sunt cumva obligati de catre job center ? la telefon nu imi raspund si personal sa merg ar fi cam greu avand in vedere ca acum stau la 400 km distanta

 63. nu stiu daca pot fi obligati, eu as intreba la somaj; adresa de email nu au? ma gandesc ca din moment ce aveti fluturasii e clar ca au platit taxele, deci mi se pare ca e vorba pur si simplu de dezinteres; mie firma mi-a trimis mailul cu formularul atasat abia la o saptamana dupa ce le-am scris…

 64. Buna ziua. Intentionez sa imi dau demisia de la actualul loc de munca. In cele 3 luni de penalizare, in care nu voi primi somajul, ce asigurari va trebui sa platesc? Asigurarile sociale ( AOK, pensie..etc) sau decat asigurarea de sanatate?
  Va multumesc!

   1. In ultimele 24 luni am lucrat 18 luni, trebuie sa platesc asigurarile? Sau decat astept sa se scurga cele 3 luni de asteptare?

 65. Buna ziua , in contextul in care se ridica interdictia la munca din Ianuarie , si eu sunt venit in Germania doar de ceva timp ce sanse as avea sa beneficiez de sgb sau alg , pana cand voi reusi sa imi gasesc un job intentionez sa merg la un job center zilele urmatoare sa aflu mai multe din pacate germana abia acuma m-am apucat de ea desi vbesc alte 3 limbii am vazut ca nu prea ma ajuta..multumesc anticipat

 66. Buna ziua lucrez din august 2013 la o firma din germania cu acte unguresti , deci am drep de munca . Lucrez 160-170 h pe luna desi angajatorul mi-a facut contract pe jumatate de norma adica 80 h. Cand am intrebat de ce mi-a zis ca nu vorbesc germana si de aceea. Mentionez ca imi fac treaba cum trebuie si nu necesita vorbirea limbii germane pt. ami face treaba. De atunci locul de munca este foarte tensionat , ca nu ai dreptul de a intreba de ce. Pentru unii angajati procedeaza in felul urmator jumatate se plateste normal si restul la negru. Ce pot face in acest caz vreau sa-mi dau demisia ca asa nu mai merge dar nu beneficiez de nimic pt. ca nu am lucrat un an. Sunt in cautarea unui alt loc de munca dar nu e foarte usor.

 67. Buna seara ! Am si eu nevoie de un sfat . La sfarsitul lui februarie mi se termina contractul de munca de 1 an . Nu vorbesc limba germana si m- am decis sa urmez cursul de integrare deoarece este foarte greu sa traiesti , sa cauti un alt job fara sa vorbesti.Peste tot este nevoie sa cunosti limba. Cand am facut inscrierea la curs mi s -a spus ca daca primesc vreun ajutor in bani nu platesc cursul. Cum sa fac sa pot primi somaj macar pe perioada cursului? Nu stiu daca patronul are intentia sa prelungeasca sau nu acest contract, insa eu nu mai vreau , imi doresc cursul de integrare. Am dreptul la somaj ? Se considera demisie neprelungirea contractului? Va rog daca puteti sa- mi dati un sfat ,cum e mai bine sa procedez? Multumesc!

 68. am lucrat legal am avut permis de munca am foile lunare cu salariul si taxele platite ….impozit asigurare etc

 69. am aproape 4 ani de cand sunt in germania , am lucrat 2 ani insa pentru firma romaneasca ca si detasat opermisul l am obtinut datorita faptului ca sotul meu avea 6 ani in germania

  1. Incetarea de drept a contractului nu este consideraa demisie, puteti beneficia de ajutor de somaj. Cand va inscrieti la Arbeitsamt solicitati expres plata cursului de integrare – vi se deconteaza si transportul.
   Informatii complete despre cursul de integrare cititi aici consilierjuridicgermanoroman.com/2013/01/29/cursul-de-integrare-integrationkurs/
   Succes!

   1. Buna seara! M- am inscris la Arbeitsamt am avut acel interviu, am spus ca vreau sa urmez cursul de integrare , mi – au dat foile ce trebuie completate pentru obtinerea somajului. Am citit la sectiunea ,,curs de integrare,, dar somajul nu intra in conditiile scutirii platii cursului. M -ati sfatuit sa solicit plata cursului la Arbeitsamt. Este posibil acest lucru ? Pentru ca cei de acolo n – au spus nimic de asa ceva , mi -au dat o foaie in care spun ca voi fi somer dar asta nu ma ajuta.
    Este cineva care a obtinut scutirea de plata a cursului de integrare la Arbeitsamt?

   2. De unde se ia aceasta cerere si ce exact alt document de la AA trebuie trimis la BAMF pt reducerea tarifului (momentan eu nu am primit somajul ci doar am primit documentele pentru a fi completate si in plus o foaie in care se precizeaza data de cand voi fi somer iar cursul il incep la sfarsitul lunii febr)

 70. La multi ani tuturor si un an plin de liniste sufleteasca. Revin si eu cu o intrebare desi nu stiu daca aici e locatia corecta. Am tot auzit de acest Harz IV. Ati putea sa ma lamuriti cum e cu ajutoarele sociale aici? Eu locuiesc de aproape 2 ani cu sotul meu aici.El lucreaza cu contract insa eu parca e un cosmar, nu reusesc sa-mi gasesc nimic. Toate darile la stat, chiria si celelalte cheltuieli de darama. Ati putea sa-mi spuneti cum se calculeaza ajutorul social, ma refer care trebuie sa fie venitul pe cap de familie. Noi nu avem alt venit in afara e cel al sotului care e undeva la 1400 E. Va multumesc mult

  1. Se calculeaza veniturile pe familie, cheltuielile necesare de intretinere (chirie, caldura, un necesar minim de trai pentru fiecare membru al familiei). Diferenta negativa din acest calcul face obiectul ajutorului de tip HartzIV.
   Luati in calcul pentru un adult 345 de euro necesar minim de trai. Deci daca platiti chirie si caldura (doar caldura, nu total nebenkosten) mai mult de 710 euro atunci puteti apela la HartzIV.

 71. buna ziua
  am lucrat cu forme legale 6 luni m-am intors in tara si reincep activitatea dupa 3 luni de intrerupere tot in acelasi loc de munca , as dori sa stiu daca pot primi ajutor de somaj dupa ce lucrez din nou 6 luni de zile , cand revin din nou in tara, sau un alt ajutor.

  multumesc

  1. Daca ai 12 luni lucrate din 24 in germania, poti primi somaj, iar pe acesta sa-l transferi in romania. Pe siteul uniunii europene scrie cum se transfera acest somaj dintro tara in alta.

  2. Ajutorul de somaj este conditionat de a ramane in tara, daca va intoarceti in Romania doar in anumite conditii si pentru o perioada limitata puteti primi ajutorul de somaj, daca indepliniti stagiul de cotizare.

   1. exact. Din cate stiu eu, e vorba doar de 3 luni transferabile, mai mult nu parca. Restul se pierde.

 72. O intrebare doar din curiozitate.Am inteles ca se dau Hartz IV romanilor si bulgariilor care locuiesc in Germania de trei luni si nu si-au gasit un loc de munca?E adevarat???

 73. Bună ziua! La sfârșitul lunii februarie mi se termină contractul de muncă încheiat pe 6 luni!Angajatorul mi-a trimis deja acasă o foaie în care precizează că nu o să mi se mai prelungească contractul! În aceste condiții beneficiez de şomaj?

  1. Pentru somaj aveti nevoie de minim 12 luni de cotizare in ultimele 24. Perioada se poate completa prin intermediul formularelor europene cu perioada de somaj din alt stat membru UE, daca este cazul.
   Daca nu aveti dreptul la ajutor de somaj atunci puteti apela la ajutor social.

 74. Buna ziua!
  Am si eu cateva intrebari .
  Daca esti in perioada de somaj poti beneficia de cursuri de limba germana gratuita? In ce conditii?
  Am intrebat la agentia fortei de munca si d-na de acolo mi-a zis ca trebuie sa platesc din alocatia de somaj!?
  La fel si pentru gradinita .
  Pentru transport am ceva reducere?
  Mai pot intreba de cursuri de formare profesionala?

  Va multumesc anticipat !

  Silviu

 75. Buna ziua!Am ajuns intamplator pe acest site in dorinta de a acumula cat mai multe informatii cu privire la viata in Germania si cum pot beneficia de ajutor social.Momentan sunt inscrisa la un curs de limba germana unde merg zilnic.Dorinta mea este ca apoi sa urmez o scoala de meserii in Germania.dar problema este ca nu mai mai pot intretine pe termen lung.Am citit referitor la Arbeitsamt,ca ar fi institutia potrivita unde sa caut ajutor.Imi puteti spune mai multe referitor la Arbeistamt si daca acceasta institutie ma poate indruma catre o scoala si in acelasi timp daca pot beneficia de ajutor financiar,(plata scolii/chirie/ cheltuieli zilnice)sau daca este o alta institutie unde pot cauta si ce demersuri trebuie sa fac.Va multumesc frumos!

 76. buna seara,
  in legatura cu acest subiect as avea si eu o intrebare.imi expira contractual de munca pe data de 31 martie,cand voi avea 1an si 2 luni lucrate la acelasi angajator,deci voi beneficia de ajutorul de somaj pana voi gasi altceva de lucru in cazul in care nu imi va mai fi prelungit contractul,insa am inteles ca ar fi trebuit sa ma duc inca din luna decembrie la Arbeitsamt sa anunt faptul ca imi va expira contractual de munca.adica cu 3 luni inainte,altfel nu voi primi acest ajutor de somaj decat dupa 3 luni de la incheierea contractului.
  imi puteti spune cum se procedeaza deoarece nu imi permit sa raman descoperita din punct de vedere financiar nici o luna.
  va multumesc

   1. deci ma prezint cu actul de identitate ,anmeldungul , dovada de muncă ( document justificativ al plăţii impozitului pe salariu) si dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior.doar atat.nu imi trebuie nimic de la angajator ?
    va multumesc inca odata dl IulianS

  1. Perioada de penalizare nu e de 3 luni,ci doar de cateva zile sau s-ar putea chiar sa nu primiti nici o penalizare. Mergeti la Arbeitsamt si anuntati ca in data de … va expira contractul. In cazul in care va este prelungit contractul,e de ajuns sa sunati sa-i anuntati de acest lucru.Daca nu va este prelungit contractul va prezentati iar la Arbeitsamt,iar ei va vor fixa un Termin si va vor da toate informatiile legate de ajutorul de somaj,precum si o lista cu documentele care trebuie depuse.
   Cel mai bine ar fi sa intrebati seful de pe acum daca va prelungeste sau nu contractul.

   1. Am in fata hartiile oficiale de la Arbeitsamt – se asteapta o saptamana doar daca motivul pentru care persoana nu s-a inscris la timp este nejustificat.

 77. va multumesc mult.voi merge atunci saptamana viitoare la Arbeitsamt sa ii anunt.cat despre seful meu….nu stiu daca este o idee buna sa il intreb deoarece la cealalta prelungire de contract am intrebat in urma cu o luna daca voi mai ramane si s-a simtit presat din cauza intrebarii.nu stiu exact cum se procedeaza.cu cat timp inainte de terminarea contractului este obligat sa ma anunte daca voi continua sau nu la ei.am mai auzit de la ceilalti colegi ai mei,nemti,ca sunt obligati sa anunte cu 3 luni inainte,insa cu toate astea au anuntat o alta colega cu doar 2 saptamani inainte de a I se termina contractul ca nu I se va mai prelungi.dupa 2 ani de lucru .

 78. ma numesc ionut am lucrat in germania am dreptul la somaj da m-am lovit de o problema si nu stiu cum sa o rezolv.trebuie sa aduc din romania un document e 301 da nu stiu cum sa fac sa vina aici in germania ca in romania nu stiu cat dureaza ca e foarte greau de obtinut
  am fost in romania si m-au trimis la toate firmele la care am lucrat si nu aveam timpul necesar sa alerg .

 79. Am lucrat la un restaurant aproape 3 ani .. fara pauză. ..
  De fapt intr.un oraș un an si ceva iar in alt oraș un an si ceva.. insa același patron dar alta firmă. ..
  Nenumerirea mea este următoarea:
  Momentan stau la prietena mea (menționez k nu am făcut Anmeldung la prietena mea).. daca eu maine merg la Arbeitsamt si le spun ca numai am de muncă. .. explicandule ca patronul ma concediat voi primi ajutor social??
  Si o alta întrebare in încheiere: asi dori sa.mi iau o casa pe numele meu.. care sunt pasii.. vorbesc cu proprietarul, ne punem de acord .. apoi plătesc eu cauțiunea si in final merg cu contractul de închiriere la Arbeitsamt si le spun ca momentan nu am de lucru si ei ma vor ajuta? ?
  Va mulțumesc anticipat!!!
  Va sunt recunoscător daca.mi puteți răspunde cat mai repede

  1. Nu puteti pur si simplu spune ca v-a concediat, actele vorbesc si conteaza.
   In cazul unei concedieri beneficiati de ajutor de somaj initial, ati indeplinit stagiul de cotizare – asta daca ati avut contract de munca.

 80. Vanesa | February 11, 2014 at 7:02 pm | Reply
  Buna ziua!Am ajuns intamplator pe acest site in dorinta de a acumula cat mai multe informatii cu privire la viata in Germania si cum pot beneficia de ajutor social.Momentan sunt inscrisa la un curs de limba germana unde merg zilnic.Dorinta mea este ca apoi sa urmez o scoala de meserii in Germania.dar problema este ca nu mai mai pot intretine pe termen lung.Am citit referitor la Arbeitsamt,ca ar fi institutia potrivita unde sa caut ajutor.Imi puteti spune mai multe referitor la Arbeistamt si daca acceasta institutie ma poate indruma catre o scoala si in acelasi timp daca pot beneficia de ajutor financiar,(plata scolii/chirie/ cheltuieli zilnice)sau daca este o alta institutie unde pot cauta si ce demersuri trebuie sa fac.Va multumesc frumos!

  buna seara din nou
  ,la sfatul d-voastra ,m-am inscris la AA/Job center,am depus toate actele necesare,am fost la cele 3 termin-uri programate de ei;iar astazi am avut un nou termin in care ‘teoretic’ ar fi trebuit sa primesc un raspuns concret.Surprinzator sau nu,am fost tratata cu superficialitate si nu am primit un raspuns cert,mi s-a spus ca statul german acorda ajutor financiar doar cetatenilor germani,iar faptul ca sunt in UE nu inseamna ca ei trebuie sa ma ajute pe mine!Si ca pot locuii aici ,muncii sau face o scoala ,este decizia mea dar nu ma obliga nimeni sa raman in Germania.Acestea au fost cuvintele lor!Dorinta mea a fost sa urmez o scoala de meserii iar apoi sa lucrez!Majoritatea colegilor mei de la curs primesc ajutor financiar de la stat,si le plateste chiria.Am fost profund dezamagita..Va rog sa imi spuneti ce se poate face in cazul acesta ,sau daca d-voastra ma puteti consilia personal deoarece consider ca am fost total neindreptatita si nu intentionez sa las lucrurile asa.Va multumesc

  1. Mai insistati mult pe la ei si va veti trezi cu ordin de plecare din tara. Pentru cei aflati la studii nu se acorda ajutor social, doar in anumite conditii si daca aveti peste 30 de ani si in niciun caz noilor veniti.

 81. Buna ziua tuturor!Am o mare curiozitate si inca nu am gasit un raspuns cert,de aceea ca intotdeauna stiu unde sa apelez!!ALG II,HARTZ IV si alte ajutoare se restituie la un moment dat inapoi la stat,de exemplu atunci cand se munceste cu voolzeit?O zi buna…astept raspuns…Multumesc anticipat!

 82. Buna
  Am si eu o mica problema.
  Am lucrat doua saptamani in Probezeit cu acte in regula,intr-o fabrica,bineinteles printr-o firma intermediara.De nu angajat direct la firma la care lucram.
  Dupa doua saptamani primesc scrisoare ca am terminat munca.Nu-mi explica motivul,dar nu asta e problema voi cauta de lucru in continuare.
  Ce ma nelamureste urmatoarea fraza. O postez in germana,eu mi-am tradus-o .
  “Mit Nachdruck weisen wir auf die Notwendigkeit eigener Aktivitäten bei der Suche einer anderen Beschäftigung hin. Außerdem sind Sie gemäß § 37 b SGB III verpflichtet,sich unverzüglich persönlich beim Arbeitsamt arbeitsuchend zu melden; anderenfalls die Rechtsfolge § 140 SGB III (Minderung des Arbeitslosengeldes)droht.”
  Nu am inteles de ce trebuie sa anunt la somaj ca eu oricum nu beneficiez ca nu am lucrat legal doar aceste doua saptamani.
  Va rog ma lamureste cineva.

  1. Documentul respectiv v-ar folosi pentru obtinerea ajutorului de somaj, daca e cazul, e document standard eliberat la incetarea relatiilor de lucru. Nu strica sa va inscrieti la ei.

 83. buna,
  liucrez de un an si 3 luni ca sofer de camion in germania, din aprilie o sa trebuiasca sa merg sa imi depun actele pt somaj, .
  imi puteti spune va rog pasii care trebuie sa ii fac (unde trebuie sa ma prezint si cu ce acte), domiciliul il am in ludwigshafen dar vreu sa ma mut de acolo. pot sa merg si in alt oras sami depun actele?daca nam domiciliul acolo (ex.nurnberg) .
  va multumesc,

  1. CAre este motivul incetarii contractului, este pe perioada determinata, demisionati sau ati fost concediat?
   Cu dovada de incetare a relatiilor de munca de la angajator mergeti la jobcenter.

   1. contractul de munca a fost facut in 06.11.2012 pe perioada nedeterminata. vrea sa angajeze pe cineva cu , contract A1 pe romania. eu sa lucrez asa nu sunt de acord , iam spus sa ma dea in somaj pana imi gasesc in alta parte. Trebuie sa merg neaparat in orasul unde am domiciliul sa0mi depun actele pentru somaj?

 84. Buna Ziua.As avea o Intrebare.Daca intru pe somaj si in acelas Timp am Minijob 50ore /450 Euro …afecteaza somajul?adik imi vor scade DIN somaj Duma de 450 care o priemesc de la Minijob ?sau daca as avea Minijob de 30ore /270euro as puteaaaaaa primi somajul 100%?fara sa imi taie banii Ptr Minijob?(lucrez in Germania)

  1. Daca venitul din Minijob depaseste 165 de euro, atunci cea ce este peste 165 de euro se va scadea din ajutorul de somaj. Daca castigati 450 euro din Minijob atunci ajutorul de somaj se reduce cu 285 euro (450-165).

 85. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare:

  Sunt in Jobcenter (AEG II) si doresc sa ma mut in alt oras. Cum se procedeaza si daca JC ajuta cu mutatul?

  Salutari!

  1. Mergeti la Jobcenter si anuntati mutarea, dosarul va fi transferat in aria de responsabilitate a noii localitati unde oricum se vor face anumite ajustari, functie de noua situatie locativa.
   Cheltuielile de mutare pot fi preluate de Jobcenter cu conditia ca mutarea sa aiba legatura cu un loc de munca (ex. va mutati pentru a fi mai aproape de un nou loc de munca), conditiile exacte le aflati de la ei functie de situatia personala.
   Succes!

   1. Va multumesc pentru raspuns si cu scuze pentru insistenta, v-as ruga un raspuns mai detaliat, adica cum sa peocedez efectiv? (Exp: imi gasesc loc de munca in noul oras, dar ce fac pentru apartament? Din cate stiu si aici cand am vrut sa schimb apartamentul a trebuit sa primesc aprobarea lor) pe scurt, m-ar interesa pasii de urmat pe rand (daca se poate sa imi spuneti). Multumesc!

 86. buna ziua,
  lucrez de 5 luni jumate la un hotel (receptie) iar inainte am lucrat 1 an si o luna la un restaurant. In total am lucrat aprox. 1 an jumate cu o pauza de 3 saptamani.La hotel nu am semnat nici un contract dar mentionez ca am toti fluturasii de salar( s-a platit pentru mine la sanatate, somaj etc) la celalalt loc de munca am semnat un contract de angajare.Intrebarea mea este urmtoarea: Cum ar trebuii sa procedez pentru a beneficia de somaj caci as dorii sa-mi dau demisia( sefa mea tot timpu isi gaseste motive de scandal iar eu nu o mai pot suporta, mentionez ca-mi fac bine treaba).?
  Va multumesc si astept cu nerabdare un sfat!

 87. Buna seara ! Am citit cu atentie tot ce s-a postat aici si am speranta ca ma veti ajuta si pe mine cu un sfat. Locuiesc in Germania din noiembrie 2011 dar am inceput sa lucrez la un fast-food din martie 2012 cand mi s-a incheiat un contract de munca cu jumatate de norma (80 de ore pe luna) pana in noiembrie inclusiv dupa care mi s-a schimbat printr-un act aditional in scris iin minijob (40 de ore pe luna) dar am avut si luni cand am lucrat peste 80 de ore care mi s-au platit. De la 1 decembrie 2013 am primit o alta notificare si am trecut iarasi pe jumatate de norma pana alataieri cand din senin si fara nicio avertizare mi s-a pus in vedere ca mi-a expirat contractul si mai pot lucra pana azi, fiind pusa deja in program. Deci in total in cele 25 de luni lucrate am platit impozite mai mult de 13 luni, in aceasta situatie pot beneficia de ajutor de somaj???? Mentionez ca nu am avut nici un conflict cu nimeni, iar managera a refuzat categoric sa imi dea concediu de odihna pe anul acesta fara sa-mi dea vreo explicatie desi , avand in vedere ca din luna noiembrie anul trecut nu am avut deloc si in alimentatie publica concediul e obligatoriu sa fie esalonat la 3-4 luni cate o saptamana , va intreb ce ar trebui sa fac, avand in vedere ca sefii de tura imi spun ca aveam acest drept.??? Va multumesc pentru raspuns !

  1. La lichidare firma este obligata sa va plateasca concediul restant. Daca nu vor face acest lucru, atunci va adresati Arbeitsgericht si deschideti un conflict de munca.

 88. Buna.Locuiesc langa Koln iar din oct am ramas fara loc de munca.Imi doresc f.mult sa lucrez,am 2 copii la gradi,iar din ce castiga sotul abia ne descurcam.Daca cineva ma poate ajuta poate sa-mi scrie aici sau pe mail.Va multumesc

  1. @mariana. Chiar nu ii inteleg pe cei ca tine,ca vorba aceea sunt destui,cum poti cere ajutor pe net ca sa gasesti un serviciu. Mergi draga la Arbeitsamt ,primesti un termin,discuti cu ei,sunt f.f. amabili si iti dau diverse oferte in functie de ce stii,ce poti sau cate ore poti lucra pe zi/saptamana/luna.
   Daca gasesti un job cu putine ore, sa zicem ca sa ai timp si de ingrijirea copiilor,iti plateste Arbeistamt o suma de bani ca sa acoperi necesitatile.
   Asa doar stand in casa nu o sa stie statul german ca ai nevoie de servici si alte ajutoare!

 89. Multumesc mult pentru raspuns ! Da, mi s-a alocat deja un ajutor de somaj de 276 de euro lunar pe timp de 6 luni si am deschis proces impotriva firmei, sper sa am drept de cauza ! Numai bine !!!!

 90. Bună ziua! Am si eu o intrebare la care nu găsesc nici un răspuns! Acum aproximativ trei luni am terminat șomajul 1… cei de la Arbeitsamt mi-au spus sa merg la primărie pentru șomaj 2….. Iar cei de la primărie au zis că nu beneficiez deoarece viitorul soț câștigă aproape 1500euro netu, și ținând cont că locuim împreună și avem și un copil nu mi-au dat! Este normal așa ceva? Ținând cont ca timp de 6ani am plătit taxe și impozite la statul German! Ce treaba au ei cu venituri lui…. șomajul este dreptul meu deoarece am lucrat…. Va rog mult sa îmi spuneți dacă este așa. … sau trebuie să insist!

  1. Somajul 2 este de fapt ajutor social. Mai este numit si Hartz IV. Asadar cei de la primarie au dreptate.

  2. Somaj 2 este ajutor social si se acorda functie de veniturile si cheltuielile de trai necesare totale ale familiei sau comunitatii gospodaresti (deci nu veniturile si cheltuielile individuale) in care locuiti. Succes

 91. buna !as avea si eu doua intrebari ,una legata de somaj ,alta in legatuta cu alocatia pt. copii . Lucrez in germania din 2010 cu contract de munca sezonier.in 2010 -3luni,in 2011,2012,2013,respectiv 2014 cate 6 luni pe an ,la aceeasi firma .cu acte inregula si plata contributiilor la stat.Dupa fiecare sezon plecam in tara ,din …octombrie pana in martie sau aprilie ,dupa aceasta perioada reveneam la acelasi loc de munca.intrebarea mea este:as putea beneficia,legal ,de somaj ,pe perioada de intrerupere ?(mentionez ca nu vreau alt loc de munca ,colaborarea mea cu aceasta firma ,va continua si pe viitor)ma intereseaza daca pot beneficia de somaj pe aceasta perioada de intrerupere dintre sezoane,si in ce conditii? * In legatura cu alocatia pt. copil:am un baietel de 10 ani (copilul si sotul sunt in tara ,traiesc in Ro.),ma intereseaza daca pot beneficia de Kindergeld pentru aceasta perioda .(o alta mentionare pe care trebuie sa o fac este ca ,eu,an-de-an mi-am recuperat banii de lohnsteuer de la statul german,-daca o fi avand asta vreo legatura ..?…).Unii zic ca ar trebui sa optez ori pt. alocatie ,ori pt. banii de impozit pe care ii solicit pt. returnare ………..,ambele- nu .N-as vrea sa incep demersurile ,inainte sa fiu bn informata .se poate sau nu ?Daca se poate sa ma lamureasca si pe mn cineva in leg. cu aceste aspecte .Va multumesc anticipat!

  1. 1. Puteti beneficia de somaj daca aveti cumulata o perioada de contributii sociale de minim 12 luni in ultimele 24. somajul se primeste doar daca locuiti pe teritoriul germaniei, existand posibilitatea de a transfera somajul in Romania pe o perioada de maxim 3 luni. Dupa aceasta perioada fie va intoarceti in Germania, fie primiti somajul la nivelul din Romania.
   2. Puteti aplica si pentru aplicatie pentru perioada muncita in Germania ca sezonier.
   Succes!

 92. Buna seara, as vrea sa stiu daca din momentul concedierii de catre angajator exista o perioada minimala de a anunta arbeitsamt cu privire la indemnizatia de somaj (sau e o perioada de trei luni )?
  O cunostinta m-a informat ca, daca in termen de trei zile lucratoare de cand am primit kundigungul nu anunt Arbeitsam, nu mai am dreptul la somaj.
  Va multumesc.

 93. Am fost in aceasta situatie, trebuie sa anuntati Arbeitsamt din momentul in care vi se inmaneaza decizia de concediere, pentru ca cei de la Arbeitsamt au nevoie de ea ca sa va inregistreze in baza de date, alaturi de actul de identitate si actele care va dovedesc rezidenta. Nu inteleg de ce vreti sa amanati, in fond e vorba de banii dvs. Eu una m-am dus in ziua urmatoare, daca trebuie sa va duceti la serviciu inca, in mod normal angajatorul trebuie sa va dea niste ore libere sa va duceti, in fond nu e vina dvs. Asa stiu eu ca e legea.

 94. Buna ziua !
  lucrez de 8 luni in germania cu st.KLASSE,am inteles ca trebuie sa merg la JobCenter ptr. un fel de ajutor social(sozial hilfe),contractul de munca expira la sfarsitul lunii..Am inteles ca primesti niste acte si formulare pe care tre sa le completezi acasa,stie cineva care ma poate ajuta sa le completez..sa stiu daca merg sa le iau sau nu…..Am acasa in Romania 1 copil cu grad de handicap 2,nu am nevoie de ajutor social ,am nevoie de munca,fabrica in care lucrez se inchide pe perioada iernii…si ca noi toti ,chiria trebuie platita etc.. ceva sugestii,recomandari…Cu respect ! Daniel

 95. Buna ziua!!! Numele meu este Grecu Dragos si impreuna cu prietena mea am muncit in Wiesbaden Germania intr-o gelaterie timp de 2 ani ca sezonier..Am acumulat de fiecare undeva la 14 luni de munca….Noi am incercat sa facem aceste formulare de tip U2 in octombrie dar trebuia sa mai ramanem in Germania inca 4 saptamani si nu aveam posibilitatea si nu am mai facut…Am facut formularul de tip U1 cu care am mers in Romania la fortele de munca din judetul Bacau unde m-i s-a spus ca putem beneficia de acest drept de somaj doar daca mai muncim o luna de zile in tara…Acum suntem in Stuttgart si as vrea sa stiu daca am putea merge aici la arbeitsamt in Stuttgart si daca am putea beneficia de acest drept de somaj aici…Suntem la o ruda care o sa ne inregistreze la primarie…Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii…Va multumesc

 96. Buna seara, fratele meu a lucrat in Germania 2 ani de zile la 2 firme , dupa care i s-a incheiat contractul actual. In 9 decembrie a primit de la fostul loc de munca o hartie pentru a merge la somaj cu aceasta, dar nu si-a depus inca dosarul deoarece i s-au dat niste hartii pentru a fi completate de primii angajatori, de la primul loc de munca. Intrebarea mea este, a fost inregistrat la somaj in baza hartiei pe care a dus-o de la ultimul loc de munca? Daca isi rezolva totus toate acele hartii si le depune la inceputul lunii ianuarie, cand va primi ajutorul de somaj?

 97. Buna seara, in cazul renuntarii de buna voie prin demisie la locul de munca, se pierde dreptul la somaj sau nu? Multumesc.

  1. Nu se pierde dreptul de somaj, ci doar apare o penalizare de 3 luni. Adica, dupa demisie, in primele 3 luni nu primiti somaj.

   1. In cele 3 luni trebuie sa ne prezentam constant sau sa cautam job? ca as vrea sa merg in Romania sa am grija de mama mea bolnava in cele 3 luni, in care cineva va locuii in apartamentul meu. Multumesc

 98. Va salut.in mai am fost concediat fara preaviz si fara banii de concediu. Stiti cumva daca acum dupa 8 luni de zile ma mai pot duce la Arbeitgericht ? Sau este prea tarziu pt proces?

 99. buna ziua am lucrat la firma hofmann din 28.02.2014.pana in 15.02.2015 salar de brutto 1900 netto 1500 pot primi somaj si cat primesc (prietenul meu mea zis ca primesc 800 de eur, miete la apartament este de 750 de eur +curentu 40 eur cum o sa ma descurc?

  1. Dupa ce depui actele de somaj si vezi cati bani primesti , mergi la jobcentre si ei vor completa … de exemplu eu cu sotie si copil trebuie sa avem un venit minim lunar de 1600 net . Depinde de situatia familiei … de nr de pers etc. E putin de umblat dar se rezolva. Bafta.

 100. Buna ziua lucrez la o firma de 6 luni. Inainte am lucrat pe 840 da miau redus orele si mau trecut pe 450e. Am dreptul la vreun ajutor? Si daca da va rog frumos puteti sa imi ziceti unde sa ma adresez. Multumesc mult

  1. In primul rand prin modificarea aceasta ati iesit din aria de acoperire a asigurarii medicale, va trebui sa preluati plata sigur – 160 euro lunar.
   Pentru ajutor social va adresati autoritatilor locale – Sozialamt.

   1. Mi s-a spus ca nu trebuie sa platesc eu asigurarea. Ideea e ca nici nu stiu unde as putea sa ma duc sa imi gasesc alt loc de munca.

 101. Buna ziua , sunt in somaj si am gasit un curs de asistent ingrijire batrani la Malteser(cost 100 E), beneficiez de plata acestui curs de catre AA? mentionez ca sunt in somaj din Ianuarie iar cursul se va desfasura incepand cu luna Aprilie. Va multumesc!

 102. Buna! As avea si eu o intrebare.
  Cand am venit in germania, acum doi ani jumate, miam facut o asigurare aok pe baza unui gewerbe.dupa 6,7 luni am inchis gewerbele pt ca nu am avut aufrage.De atunci imi platesc aok.ul luna de luna din buzunar.Pe facturile de la aok imi scrie tot timpul asa,,:unter den Voraussetzungen des sozialgesetzbuches zwolftes buch ( SGB XII)konnen sie ggf.die ubernahme von krankenversicherungsbeitragen beim ortlich zustandige sozialhilfetrager beantragen”.
  As avea dreptul la un hartz4, pana imi gasesc de munca??

 103. Buna ziua.Lucrez de 7 luni la un restaurant peste 200 ore pe luna, pe foaia de la salariu sunt trecute doar 120 pe luna de anul acesta trebuie sa fiu platit cu 8.5 euro pe ora ce pot face in acest sens? Ar tb sa dau in judecat patronul?

  1. @cerasela Da, mergeti la Arbeitsamt cat mai repede cu toate documentele disponibile: Anmeldung, Contractul de munca original( Arbeitsvertrag), incetarea contractului de munca (Kundigung). De acolo va vor face ei actele mai departe si va vor indruma pentru gasirea unui nou serviciu.

 104. @Cerasela. Regula este ca in ultimele 24 luni sa ai lucrate 12 luni.
  Deci, incearca cel putin o luna sa mai lucrezi undeva.

 105. Buna ziua,as dori sa stiu daca am dreptul la somaj,avand in vedere ca am lucrat un an inainte de a naste si am stat cu copilul acasa pana acuma,copilul are un an jumate si stiu ca as putea sa stau cu el acasa pana la 3 ani fiindu-mi platita pensia,dar as dori sa merg la serviciu,adica sa imi gaseasca job centerul un loc de munca si intre timp pana imi gasesc as dori sa stiu daca as avea dreptul la somaj!va multumesc anticipat,cu stima Mirela.

 106. Buna ziua!
  In 2013 daca am lucrat 6 luni de zile la o firma dupa ce mi-au dat küdigung apoi am facut pauza 2 luni de zile si am gasit un alt job si si inca lucrez la acea firma, intre timp cei de la asigurarea de sanatate mi-au trimis scrisoare acasa sa platesc perioada pe care nu am lucrat si am platit, intrebarea mea este daca am platit asigurarea pe perioada care nu am lucrat, sunt considerate cele doua luni de zile care nu am lucrat la somaj.
  Si as dori sa stiu daca concediul de odihna si concediul medical sunt socotite la lunile de calcul pentru acordarea somajului.
  Multumesc anticipat!

 107. Bună ziua aş avea o întrebare.
  Sunt în Germania din 2013 am lucrat cu gewerbe pînă în 2014 luna mai după care m-am angajat cu acte la1 martie mi sa încetat contractul de ce acte am nevoie pentru ami căuta de munca sau a beneficia de ceva ajutor și dacă am dreptul.
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 108. buna ziua!
  am contract de munca,asigurare AOK, si beneficiez de kindergeld, dar am o problema cu concediul de odihna la firma.
  pentru anul 2013 mi au ramas un rest de 6 zile de concediu, pe 2014 un rest de 16 zile de concediu .anul acesta se vor aduna altele …. cum pot face sa beneficiez de ele ptr ca seful meu cand aude ca vreau zile de concediu innebuneste .nu are oameni suficienti la munca si din aceasta cauza nu ne da toate zilele de concediu.
  ce pot face legal ptr a lua toate zilele de concediu,sau macar banii pentru ele.

  va multumesc anticipat pentru raspuns.

  1. Concediul de odihna nu poate fi compensat in bani decat la parasirea locului de munca.
   Puteti sa va solicitati drepturile de concediu si in tribunal, deschizand un conflict de munca. Atentie, functie de contractul avut, concediul de odihna nesolicitat si neefectuat pana la sfarsitul lunii martie, anul urmator, se pierd. Verificati cu atentie si contractul de munca individual, cat si pe cel colectiv.
   Cele bune!

 109. Buna ziua,

  eu am inceput sa muncesc in Germania in luna martie anul 2014. De la inceputul lunii martie pana pe data de 12 decembrie 2014(9 luni si jumatate) am fost angajat intr-o companie, ulterior am demisionat, iar de la 1 ianuarie 2015 am un alt angajator. In aceste conditii as putea beneficia de somaj? Pun aceasta intrebare deoarece o cunostinta mi-a comunicat faptul ca, ptr a beneficia de somaj trebuie sa lucrezi minim un an de zile la acelasi angajator. Multumesc

  1. Raspunsul il gasiti in articolul de mai sus. Daca macar jumatate din cei care ajung pe site ar citi articolele scrise, s-ar evita situatia in care tre’ sa raspunzi de 100 de ori la aceeasi intrebare.

  2. din moment ce acum lucrati la o alta companie, de ce va puneti problema somajului? conditie pentru acordarea acestuia este sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24, la unul sau mai multi angajatori.
   Cele bune!

   1. Hristos a inviat!
    Domnule Iulian v-am adresat aceasta intrebare cu scop informativ. Am discutat cu o cunostinta si mi-a povestit despre sotul ei care este angajat in Germania de vreo 6 ani de zile, iar patronul are 2-3 firma si il angajaza 6 luni pe firma 1, ulterior din nou sase luni pe firma 2… Ea imi spunea ca el in aceste conditii nu beneficiaza de somaj, deoarece conditia este sa lucreze minim 1 an intr-o companie. Evident, eu nu am vazut nicio logica in aceasta afirmatie ptr. ca pana la urma, el a cotizat la stat in toti acesti ani.

    Multumesc!

 110. Buna ziua,am si eu o intrebare ,lucrez in Germania din 2009,daca intru in somaj si am nevoie de completare la plata chiriei,daca am un apartament propietate in care locuiesc copiii,nu voi primi acest ajutor?

  1. Detinerea unei proprietati nu influenteaza ajutorul de somaj. Dar daca solicitati prestatii sociale suplimentare, atunci sunt luate in calcul toate elementele: proprietati (valoarea acestora), conturi de economii, etc.
   Evident, nu puteti solicita ajutor social cat timp detineti anumite proprietati ce depasesc o anumita valoare, se considera ca va puteti asigura traiul din vanzarea acestei proprietati. Dar totul depinde de valoarea acesteia si justificarea de ce nu se poate vinde (ex. rate la banca, bun pe care este instituit o ipoteca, etc).
   Cele bune!

 111. Multumesc pt. raspuns,daca somajul este de 600 ,daca platesc chirie si utilitati mai trebuie si mancare etc,deci o persoana numai cu ajutor de somaj nu poate sa se descurce,ce am de facut ?apartamentul este in Romania in care locuiesc copii,Daca dureaza pana gasesc alt loc de munca?

 112. Daca am sa iau somaj de tip II , Pe viitor mai pot solicita somaj normal (12 luni lucrarete) pe luniile anterior lucrate ? sau mi se anuleaza deoarece am primit somaj de tip 2 pe luniile lucrate ?

 113. Buna ziua. Am si eu o intrebare…:) De luna urmatoare si eu si sotul meu, specific ca locuim in Bayern, vom lua somaj, banuiesc ca arbeitslosengeld I, dupa doi ani lucrati. Dorim sa stim, daca la calcularea somajului se va la in calcul si contul de economii?!?! Intreb, pentru ca majoritatea cunoscutiilor au spus ca este posibil. Astept raspuns si va multumesc anticipat! O zi frumoasa 🙂

  1. @Ingrid La ALG I nu se tine cont de nimic, este ajutor de somaj standard.

   ALG2 sau Hartz 4 sunt ajutor social pentru cei fara venituri sau cu venituri mici si aici conteaza si contul de econonomii si proprietatile si multe altele.

   De aceea somerii si saraciii “de profesie” care vin in Germania nu au niciodata nimic pe numele lor.

 114. Buna ziua! locuiesc in Germania de 1 an si am aflat ca nu mi s-a mi s-a prelungit contractul de munca pe motiv ca au prea mult personal. Sunt inregistrata la fortele de munca din martie 2014, mentionez ca am venit pe cont propriu in Germania sa ma angajez legal cu contract direct la Statul german, cu greu angajata din 10 iunie 2014 in Germania cu contract si in loc sa imi aprobe somajul acum in iunie 2015, ma intreaba ce am muncit eu in urma cu 2-3 ani, au luat din Cv-ul meu sigur informatiile. Cand imi cautam de munca in martie 2014 si ma duceam la fortele de munca au stiut sa imi spuna, nu ati fost angajata in Germania nu primiti somaj, mentionez am lucrat cu diurna, deci niciodata angajata legal la statul german ptr cateva luni la ingrijire batrani si m-am dus la fortele de munca sa imi caut servici, nicidecum sa cer ajutor social, au dedus ei dinainte sa deschid eu gura ptr ce ma aflam acolo. Intrebarea mea este acum, e normal ca pentru somaj sa imi ceara date despre ce am lucrat eu acum 2-3 ANI cand nu lucram legal in Germania? ce sunt formulare PD U1 si PD U2? Ce vor de la mine? Eu cer somaj pentru ce am lucrat in Germania, perioada 10 iunie 2014-9 iunie 2015 cu contract. Nu am beneficiat niciodata de somaj in Romania!!!!! Ce trebuie sa fac in aceasta situatie? Am primit o gramada de plicuri de la fortele de munca din Augsburg.
  Va multumesc!

  1. Vi se cere sa demonstrati stagiul de cotizare, prin formularele respective vi se cer, pentru a fi luate in calcul, perioadele de cotizare din alte state europene.
   Este totusi foarte ciudat sa va ceara acest lucru, in conditiile in care aveti 12 luni cotizate, singura explicatie ar fi faptul ca va lipsesc anumite perioade din anul intreg, acestea putand fi completate cu perioade anterioare de cotizare din Romania, de ex.
   Ca regula, aveti nevoie de 12 luni complete (se numara la zile) in ultimele 24 de cotizare. In actele primite de la angajator pentru ajutorul de somaj, aceasta perioada reiese ca fiind intreaga, sau exista intreruperi?
   Cele bune!

 115. @Mia Raspundeti corect, concret si in timp util la informatiile care vi-se cer sau nu veti primi bani sau veti primi o suma micsorata.

 116. Buna ziua! Locuiesc in Munchen din august anul trecut.primul loc de munca aici a fost un job part time 450€…dupa care am semnat in contract pe un an de zile cu o firma de retail (decembrie 2014-decembrie 2015). Intre timp am ramas insarcinata iar sarcina dinnpacate nu imi permite sa mai muncesc. Am primit o hartie din partea doctorului in care este specificat ca din luna iulie a acestui an pana in momentul in care o sa nasc -30 ianuarie 2016 nu mai pot muncii. Asa cum se procedeaza am fost la Arbaitsamt am explicat situatia si mi sa spus ca nu beneficiez de ajutorul de somaj tip 1 pentru ca nu am muncit timp de un an de zile…chiar daca contractul este pe un an. Si m-au trimis la job center…intrebarea mea este daca cumva cineva s-a mai lovit de o problema asemanatoare..si daca intr-adevar eu nu am dreptul la ajutorul de somaj sau care ar fi pasii pe care trebuie sa ii urmez. Va multumesc anticipat!!

  1. Pai de ce ati fost la arbeitsamt? Aveti Beschaftigungsverbot, asta inseamna ca sunteti platita 100% pana la finalizarea contractului, abia dupa punandu-se problema ajutorului de somaj. Pana in Decembrie trebuie sa stati linistita.
   Daca aveti nevoie de ajutor cu formalitatile – office@consgero.com – biroul este in Munchen Ottobrunn.
   Cele bune!

   1. Am fost la Arbeitsamt pentru a anunta faptul ca in decembrie contractul meu de munca se incheie deci automat si asigurarea iar de la data in care contractul se incheie pana la 30 ianuarie cand am termenul de nastere ar insemna sa raman fara asigurare. Din cauza faptului ca nu cunosc in detaliu legile din germania intrebarea mea pentru cei de la Arbeitsamt a fost urmatoarea: din momentul in care raman fara loc de munca si automat raman fara asigurare si fara venituri ce pasi trebuie sa urmez?

   2. Problema o lamuriti direct cu casa de aigurari de sanatate, prin Beschaftigungsverbot ei vor prelua plata asigurarii. La Arbeitsamt e o problema deoarece legal nu sunteti la dispozitia pietei muncii.

   3. Roxana, in prima zi dupa expirarea contractului mergeti la Arbeitsamt si depuneti cerere pentru somaj. La 1 an muncit, durata somajului va fi de 6 luni, daca nu s-au mai schimbat legile intre timp. Astfel in aceste 6 luni veti primi somaj si de plata asigurarii de sanatate se vor ocupa cei de la Arbeitsamt. Acum nu aveti cum sa intrati in somaj pentru ca nu aveti implinit 1 an de munca. Cum a spus si IulianS, avand acest Beschaeftigungsverbot, stati linistita acasa. deoarece salariul il primiti in continuare pana la expirarea contractului.

  1. @Mezei Robert In perioada in care primiti ajutor de somaj aveti dreptul la 21 de zile calendaristice de concediu/an, care trebuie anuntate din timp la Arbeitsamt iar acestia va vor aproba sau nu plecarea ( de obicei o fac).
   De obicei nu chiar din prima luna deoarece sa considera ca trebuie sa va interesati mai intai de o slujba, nu sa stati pe banii lor, se lasa induplecati daca aveti deja bilete de calatorie nereturnabile cumparate INAINTEA momentului din care ati aflat ca intrati in somaj.
   Multi romani pleca in tara pe timpul perioadei de somaj fara sa anunte, deoarece cred ca “e dreptul lor”, dar daca nu sunteti in cautare activa de munca si la dispozitia agentiei, acestia au dreptul si obligatia de a va taia imediat ajutorul de somaj, eventual sa solicite banii inapoi.
   Atentie ca s-au schimbar regulile, acum guvernul German are sute de mii de oameni de care trebuie sa aiba grija peste iarna si nu mai inchide ochii asa usor.

  2. Cititi raspunsul de mai sus.
   E de adaugat faptul ca aveti posibilitatea prin formularel europene sa va transferati ajutorul de somaj in Romania. Se poate dupa 3 luni, timp in care veti primi somajul la nivelul dreptului din GErmania, dupa care fie va intoarceti in Germania fie primiti in continuare somajul calculat dupa legislatia romaneasca. Daca incercati smecherii, atunci veti plati scump, sansa de a fi depistat este foarte foarte mare.
   Cele bune!

   1. Nu este chiar asa. Daca esti somer ai dreptul sa lucrezi pana la max 15 ore/saptamana. Daca depasesti cu un minut pierzi dreptul de somaj. In privinta veniturilor din minijob, se scade din somaj doar ce depaseste 165 de euro. Spre exemplu, daca de la minijob obtii 400 euro, se scade din somaj 235 euro.
    Daniel, la 24 de luni lucrate, primiti 12 luni ajutor de somaj.

 117. …..scz vroiam sa intreb daca imi este diminuat ajutorul de somaj in situatia in care am mini job dar primesc si ajutorul de somaj , de asemenea as dori sa intreb care este durata in care se poate primim ajutorul in conditiili in care am muncit 24 luni din ultimele 24.

 118. Locuiesc in Bayern localitatea Augsburg ma nevoie de cineva care sa ma ajute sa complectez niste acte . Ma puteti ajuta multumesc anticipat

 119. Buna am si eu o intrebare sunt in germania de 10 luni am lucrat 4 luni dupaceia am primit un ajutor se numeste giob acum asta e problema ca eu in timpu asta nu am invatat linba si giobu miso dat numai 6 luni nustiu ce sa fac am facut actele de prelungirea giobului si am fost respinsa nu stiu ce ar mai fi de facut…..

   1. Buna ziua , daca in acest moment primesc somaj pana in luna oct si daca imi gasesc de lucru teilzeit de ex pe 3 luni pierd somajul definitiv ? Multumesc

  1. Da, un somer poate avea un minijob, iar somajul nu este afectat daca castiga mai putin de 165 euro. Tot ce depaseste aceasta limita esta scazut din somaj.

 120. trebuie sa ma mut in alt oras,cum sa-mi dau demisia sau ce trebuie sa fac ca sa primesc somaj,in ultimi trei ani am lucrat trei ani in germania cu o luna intrerupere,exista o cale legala?

   1. Buna ziua am si eu o intrebare am lucrat 3 luni cu minijob am luat diferența de la jobcenter aveam salariu mic mi au plătit chiria si am luat acel ajutor social am doi copii mici de doi ani .din cauza conversației nu am mai putut lucra sunt înscrisă la un curs de integrare de ei dar am primit răspunsul ca nu o sa mai iau acel ajutor am luat doar sase luni ce trebuie sa fac ?pt a termina scoala

   2. Cel mai probabil nu ati indeplinit conditiile lor, anume sa demonstrati ca sunteti la dispozitia pietei muncii. In acel moment se suspenda orice plata catre dumneavoastra.
    Mergeti cu un vorbitor de germana la ei pentru a clarifica situatia.
    Cele bune!

 121. Intrebare- In cazul semnarii unui contract de munca angajatorul neamt sau Arbeitzamt-ul lor e (sint) obligati sa anunte AJOFM din judetul in care locuieste?

 122. buna ziua sotul meu a primit kundigung azi de la locul de munca. lucreaza la aceasta firma de aproximativ 3 ani jumatate ,urmeaza sa mearga la arbeitsamt sa depuna actele de somaj , salariul initial fiind aproximativ 2000 de euro. in urma cu 4 luni si-a gasit inca un minijob pe langa contractul mare, intrebarea este daca acum lau dat afara de la locul de munca cu salar mare trebuie sa inchida si minijobul ca sa beneficieze de somaj? sau poate sa il lase si sa primeasca eventual mai putini bani? va rog sa imi raspundeti cat mai repede posibil deoarece este nevoie de timp ca sa inchida minijobul si actele trebuie depuse la somaj cat de repede

  1. @Pop Sotul poate pastra minijob-ul far aprobleme, in anumite conditii doar va primi mai putini bani dar va beneficia de somaj fara probleme. Daca suma primit ape minijob nu e fixa o sa trebuiasca sa trimita lunar la Arbeitamt un formular cu cat a castigat ca sa pota sa calculeze cat se extrage din ajutor.

 123. Buna ziua.
  As dori sa-mi raspundeti la o intrebare concreta. Dupa cat timp se intra in somaj in Germania, mai exact daca am lucrat cu contract de munca un an de zile CONSECUTIV prin programul EURES , pot inta in somaj? .Pot veni in tara in aceasta perioada? si daca da , cum se procedeaza. Daca eu doresc sa intru in somaj desi angajatorul s-ar putea sa duca lipsa de salariati ,se mai poate intra in somaj ?
  Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns .

  1. @Ali Daca ati lucrat 1 an aveti dreptul la somaj. Deoarece trebuie sa dovediti Arbeitsamt ca sunteti permanent pe piata de munca in cautare si disponibil la orice ora NU aveti voie sa parasiti Germania neanuntat in timpul in care vi-se plateste ajutor de somaj, caz contrar veti suferi rigorile legii (amenda, intreruperea ajutorului de somaj).
   Aveti voie sa plecati anuntat maxim 21zile pe an, se anunta cu minim 2 saptamani inainte la Arbeitsamt si se asteapa aprobarea lor scrisa.
   Daca parasiti Germania cu renuntare la rezidenta (Abmeldung) puteti insa sa va transferati ajutorul de somaj in Romania pentru maxim 6 luni, ATENTIE, la nivelul din Romania si nu din Germania.
   Daca parasirea locului de munca s-a facut la initiativa dvs. si nu a angajatorului (sub orice forma) veti primi o penalizare de la plata ajutorului de somaj de minim 3 luni, timp in care trebuie sa dovediti ca v-ati cautat activ de lucru si nu ati gasit, ca sa se reia plata ajutorului de somaj.

 124. Buna ziua
  Daca am lucrat 6 luni cu contract in Germania si am plecat din proprie initiativa de la locul de munca (pentru ca vreau sa fac un curs de limba germana), pot sa ma adresez la Agentur fur Arbeit pentru un minijob sau ceva ajutoare?

 125. Buna seara!As vrea sa imi depun demisia de la actualul loc de munca unde lucrez de peste un an si jumatate si nu stiu daca pot beneficia de somaj in cazul in care imi depun demisia si nu sunt concediata.
  Multumesc!!!

  1. Beneficiati de somaj, doar ca in cazul demisiei veti fi penalizata cu 3 luni, adica in primele 3 luni nu o sa primiti nici un cent. Abia dupa expirarea acestei perioade veti primi bani de somaj.

  2. @Elena Nu ar fi rau sa cititi doua postari mai sus, intreabarii dvs. i-sa raspuns deja.
   Pe scurt, la plecarea prin demisie si din proprie initiativa, veti fi penalizata minim 3 luni de la plata ajutorului de somaj, timp in care trebuie sa dovediti ca v-ati cautat de munca ca sa se reia daca nu v-ati gasit intre timp.

 126. buna ziua sotia mea lucreaza cu 400 euro lunar minijob poate beneficia si de un ajutor in acelasi timp?unde trebuie sa ma adresez?

 127. buna ziua sotia mea lucreza in germania cu minijob 400 euro lunar poate beneficia si de un alt ajutor banesc sau nu?

 128. Buna seara. As avea si eu o întrebare, eu sunt in preaviz acum mai aveam 5 zile de CO si după îmi iau concediu medical le-am zis k plec verbal si le-am trimis si demisia prin posta este obligatoriu sa am si eu o copie după demisie cu ștampila firmei? Mulțumesc

  1. Nu, e suficient sa aveti dovada trimiterii de la posta.
   Dar ce faceti dumneavoastra nu e tocmai in ordine, nu puteti sa va luati concediu de odihna de la sine putere fara acordul angajatorului. In aceasta situatie firma va poate da Kundigung fristlos si puteti fi penalizat cu daune ce reprezinta salarul pe ultima luna.

 129. buna ziua,
  Pot sa primesc Hartz IV daca am urmatoarea situatie:
  -anmeldung de 3 ani
  -Minijob de 2 ani
  -de la 01.02.2016 contract de munca teilzeit pe o perioada de 8 luni,pana la 30.09.2016.
  Am fost minitita de acest patron care imi face teilzeit…ca voi fi angajata 12 luni…ulterior am aflat ca doar pe 8 luni …in aces caz nu ma incadrez la somaj si voi ramane 3 luni jumatate fara venit…de aceea as avea nevoie de un ajutor social.
  Multtumesc

 130. Buna ziua
  Momentan sunt somer si primesc acesti bani de somaj pana in luna oct.2016.
  As dori sa stiu daca,in cazul in care imi gasesc un minijob:
  1) mai primesc in continuare acesti bani de somaj,sau cat la suta din ei mai primesc?
  2)acest minijob imi acopera si asigurarea medicala,sau este suportata in continuare de catre agentia de somaj?

  1. Veniturile suplimentare din perioada somajului trebuiesc declarate iar ajutorul de somaj va fi recalculat. Cu cat exact e greu de spus, depinde de cuantumul somajului si cat anume realizati din minijob.
   La minijob nu beneficiati de asigurare medicala, aceasta fiind platita in continuare de Arbeitsamt.

  2. In cazul in care sunteti somer aveti dreptul sa lucrati cu minijob max 14 ore si 59 minute pe saptamana. Daca ati depasit cu 1 minut nu mai sunteti considerat somer. Puteti castiga maxim 165 euro fara sa va fie efectat somajul. Ce va depasi aceasta suma se va scadea din ajutorul de somaj

 131. Vă mulțumesc Domnule Iulian!
  Sa presupunem că voi lucra cu minijob încă un an,sau mai mult,
  Dacă se va întâmpla sa ramân din nou șomer, voi primi ajutor de șomaj calculat pe ultimul câștig, adică 450 pe luna?

 132. Buna ziua .
  Am primit ajutor de somaj 12 luni,pana la 31.12.2015. Ofertele de posturi curg in continuare de la Arbeitzamt chiar daca somajul s-a terminat. Refuzurile firmelor de asemenea. Saptamana trecuta am reusit sa gasesc de lucru ,contract semnat , teilzeit (5 + 2 pauza) pe care il voi incepe maine 01.03.2016.
  Am o invitatie de la Arbeitzamt la jumatatea lunii Martie .
  Intrebarea este : anunta angajatorul agentia de somaj de faptul ca sunt angajat , sau trebuie sa o fac eu si daca trebuie sa dau curs in continuare invitatiei .

  Multumesc mult , Alexandru.

 133. Buna ziua.
  Lucrez in Germania de ceva vreme, mai exact din data de 17.07.2014, pana in momentul de fata.
  Contractul de angajare este pe perioada nedeterminata, problema mea este ca, in urma locului de munca, unde se lucreaza cu carton colorat, am facut o dermatita destul de urata in palme,afectandu-ma destul de grav, mai concret, pielea se usuca excesiv de tare, pana la craparea pielii inclusiv sangerare, fiind asigurata, m-am inscris la medic de familie, fac tratament de aproximativ 8-9 luni,dar care nu prea da rezultate.
  Medicul de familie mi-a recomandat sa imi schimb locul de munca, constatand ca acei coloranti sunt cauza dermatitei mele.Desigur mi-a inmanat o adeverinta prin care cere angajatorului sa-mi schimbe locul de munca.
  Angajatorul m-a anuntat ca nu dispune de un alt loc de munca pentru mine, deoarece pe toata suprafata firmei respective se lucreaza in acelas regim.
  Aici intervine problema mea, in aceasta situatie, ce pot face?, unde anume trebuie sa merg?, mentionand ca nu am primit de la firma nimic care sa dovedeasca ceea ce sustin.
  Precizez ca am si un minijob de weekend, in urma caruia castigul meu lunar este de 288E, din care se subantelege ca nu-mi pot asigura plata chiriei, plus celelalte cheltuieli de intretinere personala.
  Multumesc anticipat, astept raspuns urgent, astazi fiind prima zi in care nu am fost primita la locul meu de munca, angajatorul sustinund ca nu ma poate primi, deoarece nu vrea sa isi creeze probleme

 134. Buna seara!Am si eu o intrebare,mai pot solicita ajutor de somaj in germania chiar daca au trecut 12 luni,de cand nu mai lucrez???Mentoinez ca am fost dat afara de catre firma si nu am stiut pana acum de acest ajutor.Va multumesc, si astept raspuns!!!

 135. Buna ziua am o singura intrebare pot avea un minijob si in acelasi timp sa iau si somaj multumesc si astept un raspuns

 136. buna ziua. sotul meu a luat somaj in urma cu 2 ani o perioada de 3 luni, ,dupa care si-a gasit alt servici cu contract pe termen nedeterminat. Are dreptul iarasi la somaj daca patronul nu mai are nevoie de el? pe motiv ca are prea multi angajati. Daca are din nou dreptul la somaj ce perioada si cat la suta ,
  ,este casatorit si cu copil. multumesc anticipat.

 137. buna ziua. sotul meu a luat somaj in urma cu 2 ani. apoi s-a angajat din nou si vreau sa stiu daca mai are dreptul la somaj caci patronul nu il mai tine pe motiv ca are prea multi angajati. Cate luni va lua somaj si cat la suta? multumesc anticipat

 138. Buna ziua,

  Va scriu acest mail deoarece compania la care lucram, in München, urmeaza sa se inchida pana la sfarsitul anului, si doresc sa stiu, daca ma incadrez pentru un ajutor financiar din partea lor si daca pot aplica pentru somaj. Mentionez ca lucram part-time si dupa 10 luni de munca am intrat in concediu de maternitate. Momentan, inca sunt in concediu de maternitate neplatit si urma sa ma intorc la munca in luna Octombrie a acestui an. Am fost programata de seful meu la o intalnire cu o persoana de la HR si as dori sa stiu care sunt drepturile mele si la ce ar trebui sa ma astept din partea lor.
  Daca ma puteti ajuta cu sfat sau imi puteti da ceva materiale legate de subiect, in engleza sau romana, ar fi excelent.

  Va multumesc aniticipat,
  Andreea

 139. Un sfat:maine din cate se pare am sa primesc kundingul,dupa 2 ani si ceva de munca.vreau sa ma mut din nord,de langa Hamburg in jos ,pe langa Ulm,unde am sa locuiesc temporar la fratele meu si unde am deja perspective de un job stabil pe unbrefiest.din pacate aici mai trebuie sa raman inca o luna pana lichidez tot ce tine de locuinta,banca,internet etc…cum sa le spun cel mai bine celor de la Arbeitsammt ca vreau sa fiu inregistrat ca somer pe adresa de langa Ulm si ca vreau sa primesc un job acolo,si nu aici ?s-ar p[utea sa am probleme,de exemplu sa ma oblige sa primesc un loc de munca aici in nord?

 140. buna am lucrat 2 ani in Germanai luna trecuta am plecat in cocediu la intoarcere mi-sa spus ca nu mi-se prelungeste contractul de munca care expira la sfarsitul luni mi-sa spus de o colega am fost la Agenttur fur Arbeit si mi-a dat sa dau niste acte sa fie complectate de unitatea unde am lucrat sefi nu vror sa vorbeasca cu mine nu vror sa se intalneasca cu mine
  cat timp am sa depun actele?si daca nu imi trimit actele ce pot face?

  1. Cel mai bine mergeti la berater-ul dumneavoastra de la AA si explicati-i situatia. De multe ori un simplu contact telefonic al acestuia catre angajator rezolva situatia.
   Mai aveti posibilitatea de a deschide un conflict de munca la Arbeitsgericht.
   Cele bune!

 141. Buna ziua lucrez cu minijob iar prietenul meu lucreaza cu teilzeit şi câştigă 900 euro .Am depus cerere de alg 2 care mi-a fost refuzată .Ce aş putea face mai departe ? Am primit de la Jobcenter înainte de a primi refuzul hârtie pentru a face şcoala de limbă şi un acord de integrare .Acesta rămâne valabil sau mă va pune să plătesc şcoala?

 142. Buna ziua. Am cateva intrebari:
  Am avut contract de munca determinat pana la data de 20 ianuarie. Am mers la Jobcenter in luna aprilie. Am primit hartia prin care sunt anuntat ca primesc ajutorul social. Pe hartie scrie ca primesc bani incepand cu 1 aprilie pana pe 20 iulie. Stiam ca perioada minima de ajutor este de 6 luni. Sau se considera 6 luni de la incetarea locului de munca (6 luni timp in care voi primi ajutorul de social? Sau 6 luni de cand am depus actele la jobcenter? Multumesc

 143. Buna ziua.Am o intrebare:Daca sunt in concediu medical 2-3 saptamani in perioada in care sunt arbeitlos ,pot fii chemat, sau sa-mi faca termin la Agentur fur Arbeit? Multumesc

 144. Buna Ziua
  Ma numesc A., muncesc de 2 ani in Germania in München. De cand am inceput serviciul muncesc intre 12 si 16 ore pe zi de luni pana luni. Primul an am muncit 365 de zile adica tot anul fara nici o zi libera, in cel de-al doilea an imi puteam luam cate o saptamana la 3 luni liber. Nu mai rezist fizic, psihic sunt distrus. Deja am altercatii cu clientii cu patronul. Vreau sa stiu unde trebuie sa ma adresez, caror autoritati si daca voi avea probleme cu legea? Patronii sunt turci si nu mai suport. Iar primul an am avut numai Lohnuri de jumatate de norma … Adica cica lucram legal la ei dar nu jumatate de norma ci full time plus ore extra, si lucrez si de noapte. Cui trebuie sa ma adresez sa se inchida pravalia? Si sa nu am de suferit si sa imi iau somajul sa pot pleca in Romania sa scap de acest calvar.

 145. Buna ziua…. AS avea nevoie de un sfat mama mea este bolnavaare gradu ll, are cetatenia germana, casa proprietate deci eu nu platesc chirie la casa de asigurare am fost trecuta ca pflege personal imi plateste casa de asigurare de sanatate pt. pensie darile la stat 289 € lunar sunt asigurată medical tot de ei, si primesc lunar 545 euro numai ca nu am un contract de munca de la ei pt.ca nu sunt specializata ca pflege personal…Am fost la job center de am depus actele pt.somaj pe 14 mai anul acesta 2016 am facut toate terminele si mi-au spus ca ma incadrez dar dupa o sapt. au spus ca eu defapt nu pot sa i-au nici un ajutor social de la statul german chiar daca mi se plateste darile la stat numai pt simplu fapt ca nu detin un contract de munca… au zis ca imi trimit prin posta raspunsul negativ de ce si cum… iar eu am zis ca merg la un avocat sa vad ce drepturi am… ei bine nici in ziua de azi nu a ajuns raspunsu.. ba mai nou cei cu care am avut termin nu vor sa-mi raspunda la tel…stiind ca sunt sunati sa-mi de-a explicati de ce nu a ajuns nici un raspuns…Ce ma sfatuiti?Oare chiar nu am nici un drept vazand ca mi se plateste darile la stat?

 146. buna ziua tuturor si mult noroc avand in vedere ca aici suntem cu totii someri. As vrea sa stiu cum se numeste formularul care trebuie completat pentru obtinerea celor 165 euro la care ai dreptul ( evident muncind) pe langa ajutorul de somaj si care nu sunt impozabili. De la Arbeitsamt mi-au spus ca l-am primit dar eu nu am nici un formular. Am gasit ceva pe net dar nu sunt sigura. E cumva “Veränderungsmitteilung”?

 147. Buna seara. Am o serie de nelamuriri. Am lucrat in ultimele 24 de luni- 24 de luni. Ultimul contract a fost perioada determinata. Firma se inchide. Am depus actele. Am primit o saptama de penalizare ca trebuia sa anunt cu 3 luni inainte. Astazi am primit scrisoarea de la AA prin care sunt informat ca voi primi timp de 12 luni ajutorul de somaj. In acest timp primesc suma indiferent daca imi caut de lucru sau nu? Pot primi si termin de la AA prin care sa dovedesc ca imi caut job? Sau suma respectiva se plateste timp de un an indiferent ce fac? As vrea din oct sa revin in Romania sa fac inca o facultate. Ar trebui sa declar lucrul asta? Ei mi au propus sa fac curs de reprofilare 3 ani in care imi platesc somaj. Plus 75% din curs. Daca le zic ca vreau sa fac o fac in ro mai pot primi ceva sau? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat!

  1. Andrei: primirea ajutorului de somaj nu e un fel de “vacanta prelungita in care fac ce vreau si ma duc unde vreau”, trebuie sa dovediti continu ca va cautati de lucru si lunar sa depuneti fisa cu locurile unde ati depus CV si la ce interviuri ati fost si cand primiti ofertele lor de munca trebuie sa depuneti cv si sa mergeti la interviu sau sa motivati de ce nu o faceti.
   De asemenea nu puteti parasi tara si trebuie sa fiti mereu la dispozita AA, aveti 21 zile concediu pe an care se anunta cu minim 2 saptamani inainte.
   Practic sunteti angajatul lor in functia de a va cauta de lucru.
   Incercati sa nu le spuneti nici macar in gluma avioanele pe care le aveti de gand pe banii lor, e o metoda sigura sa pierdeti banii.
   Personal oferta lor pentru Ausbildung, 3 ani (aproape) gratis mi-se pare foarte generoasa si un meserias in Germania face mult mai multi bani ca un Spiru Haret in Romania, nu dati cu piciorul norocului.

   1. Multumesc frumos ptr raspuns! M-am amuzat un pic. E vina mea ca nu am detaliat toata povestea vietii mele, dar am zis sa nu plictisesc… deci: ajutorul de somaj a venit fortuit. Firma a decis sa reduca personalul chiar in perioada in care planuiam sa imi iau liber. Adica concediu sau demisie. Pentru a putea face o a doua facultate (medicina) la Carol Davila nu la S.H. Faptul ca am primit dreptul la somaj pentru cei cativa ani lucrati aici cu plata contributiilor aferente, am considerat-o un bonus. Oricum sunt dispus sa renunt la somaj pentru a pleca la studii. Ma gandeam ca nu ar fi rau sa am o bursa in primul an de studiu in suma de cateva sute de euro pe luna… insa nu as vrea sa intru in conflict cu legea nemteasca. De aceea v-am intrebat.

   2. Si inca ceva… oferta lor generoasa a venit dupa o intalnire cu reprezentantul lor care a inteles ca nu am facut universitate si master ca sa imping vagoane pe 9 euro pe ora. Iar pe domeniul meu management, maketing e greu sa gasesc ceva in zona… p.s. cum ati tras concluzia ca as vrea sa fac facultatea la spiru? E probabil o generalizare cu ce va intalniti zilnic pe aici? Sau?

 148. Dle. Andrei, Dl. Dornea a zis foarte corect in general, in ceea va priveste, daca nu intentionati sa ramneti in Germania dar vreti sa va lasati loc de buna ziua, va puteti transfera somajul in Romania pentru vreo 6 luni in mod cat se poate de legal, banii platiti la contributii sociale nu sunt pierduti, se adauga la pensie cate ceva si apoi, succes la admitere, medicina e treaba serioasa.
  Nu uitati la plecare sa va faceti Abmeldung, sa anuntati pe cei de la asigurarile de sanatate si sa intrerupeti in scris contractele de internet, telefonie si ce mai aveti.
  De asemenea in functie de ce contract de inchiriere aveti, trebuie dat preaviz si la asta.
  Am vrut sa va intreb, vorbiti germana fluent, facultatea deja absolvita este recunoscuta in Germania ( https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/index.php), pentru ca cel putin aici in zona Mannheim e plin de oferte pentru marketing, project manager si asa mai departe si am prieteni in zona Berlin unde e deasemenea crere dar salariile nu sunt asa mari, e cam ciudat ca nu gasiti de lucru pe profil ?
  Oricum, inainte sa plecati uitati-va pe xing.de, cine stie de unde sare iepurele.

 149. Iau somaj în Italia și vreau să merg să lucrez in Germania.
  1.Daca încep să lucrez cu contract in Germania,pierd dreptul de șomaj din Italia(mai am 20 de luni de șomaj)?
  2.D.p.d.v.legislativ ,în Germania se pot încheia contracte de muncă pe termen scurt care să nu întrerupă ajutorul de șomaj?

  1. In momentul in care parasiti Italia pierdeti si dreptul de somaj.
   Tipic romaneste:
   Sa fii cu fundul in sapte luntrii!

   1. Bună ziua,va mulțumesc pentru răspunsul prompt la întrebările mele.Acum primesc ajutor de șomaj în Italia și conform legilor de aici,daca as găsi as putea lucra cu contract pe o perioadă scurtă de timp -(sau pentru un venit ce nu depășește 5000 de euro/an) fără sa pierd dreptul la ajutor de șomaj sau să am obligația de a comunica la INPS .
    Din această cauză am întrebat ce prevede legea în Germania,mai ales că în momentul în care vin Germania la un loc de muncă,sunt si cheltuieli de început(chirie,drumuri pe la ghișee pentru acte s.a.),iar dacă aș pierde șomajul din Italia nu as avea nici un suport material ,mai ales că inițiativa ar fi pe cont propriu,adica fără nici un ajutor(n.b. neavand pe nimeni în Germania)în căutarea unei locuințe,loc de muncă .
    De asta caut informații care să mă ajute,nu să profit de pe ajutorul de la stat dar nici să îmi atârn latul de gat! Dacă mai aveți vreo informație utilă care va reiese la finalul acestui text,va rog să îmi spuneți,iar eu vă mulțumesc anticipat.Salutari cordiale!

    Tipic omului: să se uite peste gard la vecinul,cand în spatele lui îi arde casa!

   2. Daca doriti sa cautati de munca in alta tara UE, ajutorul de somaj se poate transfera pe o perioada de 3 luni, cu posibilitatea de prelungire la 6 luni. Aveti nevoie de formularul U2, care trebuie cerut de la agentia fortelor de munca din Italia. Intrebati la ei pentru mai multe informatii.

 150. Buna ziua vă rog sa ma ajutati cu un raspuns am lucrat 2 ani in germania cu norma intreaga fara întrerupere acum sunt in spania si după multe luni de munca am rămas fara servici si pentru somaj acum am nevoie de formularul u1 si u2 din germania cum pot obtine aceste doua formulare fara sa fiu nevoită sa plec din spania in germania sa cer formularele am trimis in germania zeci de emailuri sa mi se dea detalii despre aceste doua formulare ce acte este nevoie etc dar fara nici un raspuns iar eu am nevoie urgent de aceste formulare aici

  1. Dna. Radu, cu mailurile nu faceti nimic in Germania, nimeni nu le baga in seama si sunt sterse direct.
   Ca sa obtineti acele formulare fara sa ajungeti in Germania trebuie sa sunati la ei sa va clarifice concret ce vor si sa faceti o cerere scris si semnata pe car eo trimiteti prin posta sau prin fax. Altfel pierdeti vremea.
   Altfel pot si eu sa pretind ca sunt dvs, si sa trimit emailuri in care cer detalii despre chestiile dvs confidentiale.
   Nu mai incercati sa comunicati prin email cu autoritatile ca va pierdeti timpul degeaba.

 151. La sotul I sau facut doua abhmanumg;ce se poate intampla de acum incolo?ce trebuie sa facem?lucra de 1an si 4luni la aceasta firma.

 152. Buna ziua,
  Am o întrebare legată atât de muncă , cât și de studii. Întâi va prezint situația:
  – mă aflu în Italia și acum iau ajutor de șomaj.In același timp urmez liceul cu program seral în limba italiană pe profil contabil-programator IT(mai am 2 ani de studiu,iar liceul este de stat);
  – de muncă nu găsesc sau dacă găsesc este pe termen scurt,uneori chiar de doar 10 zile;
  – vreau sa merg in Germania să lucrez ,studiind deja limba germană autodidact,am făcut deja o excursie in Germania la prieteni care vorbesc bine atât limba română cât și cea germană.
  Întrebare: pot să continui studiile de liceu cu program seral si sa lucrez in același timp?
  Sistemul educațional german are acest tip de studiu? Ar putea fi si alte alternative?
  P.S. Aștept orice informație utilă care m-ar putea ajuta atât pentru creșterea profesională,cat si pentru integrarea în Germania.
  Va mulțumesc anticipat!
  Multe salutări!

  1. Gabriel, ceea ce vrei tu se poate si este foarte laudabil ceea ce vrei sa faci, singura problema este ca intodeauna limba germana si eventual echivalarea studiilor din Italia.
   La germana vei fi examinat la admitere si daca vrei detalii uite aici, daca poti citi si intelege explicatiile lor de acolo, vei fi aproape sigur admis:

   http://www.abitur-nachholen.org/weitere-wege-zum-abitur/abendschule

   Pe acel site vei putea gasi si detalii despre ce e disponibil in zona unde vrei sa te muti pentru ca n-ai specificat.
   Daca nu reusesti cu liceul la seral ( adica liceu pe bune, cu bacalureat – Abitur) ca mai sus, nu strica sa incerci o scoala profesionala cu ucenicie la locul de munca, numita in Germania Ausbildung, firmele germane au foarte mare nevoie de muncitori cu calificare si inalta calificare si trebuie sa cauti Ausbildung + zona in care vrei sa vii in Germania si vei gasi firme care ofera aceste locuri.
   In sfarsit, poti sa-ti transferi somajul din Italia in Germania folosind formularul U1 luat din Italia la plecare, dar cand te inscrii la Arbeitsagentur sa le zici clar ca vrei sa faci liceul sau profesionala ca te pot ajuta.

 153. Buna ziua,ma numesc Gabriela,am o intrebare la dumneavoastra:Pot beneficia de somaj daca trebuie sa plec din Germania ,motivul este ca mama este bolnava,in varsta si singura,iar eu trebuie sa o ingrijesc.Eu muncesc aici din 2012,luna febr. pina in prezent.IN luna dec trebuie sa plec acasa pt motivul mai sus mentionat.In Germania sunt cu sotul meu,trebuie sa parasim amandoi statul german.Daca este posibil cu somajul si ce trebuie sa facem.Va multumesc .

  1. Nu, daca incetarea relatiilor de munca s-a facut voluntar de catre dvs. din motive personale, de ex. “Trebuie sa plec s-o ingrijesc pe mama…”, nu veti primi nici un ban.
   Daca insa ati fost concediata de catre angajator din motive care nu vi-se pot imputa, de exemplu, restrangerea activitatii firmei sau incetare contract pe termen determinat, puteti sa va transferati ajutorul de somaj in Romania pe baza formularului U1 luat din Germania inainte de plecare, pe o perioada de maximum 6 luni.

 154. Lucrez de cativa ani in Germania acum sunt in concediu de bolnav de 4 sapt vreau sa demisionez pt ca nu mai tin pasul cu lucrul si ma voi inbolnavi iarasi pe santier ( am probleme cu genunchiu) Cum demisionez sa nu pierd somajul pana gasesc un loc mai linistit de munca?

  1. Alex, te “imbolnavesti” si cauti un medic dispus sa-ti dea Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (un cuvant dragalas si usor de pronuntat 😉 care de fapt e un fel de adeverinta ca nu mai puteti contiunua in slujba respectiva. Daca o luati, incercati pentru o vreme sa nu va angajati in EXACT aceeasi meserie si conditiiundeva unde se plateste mai bine, ca se lasa cu ancheta.
   Altfel, orice demisie din proprie initiativa si nemotivata de factori externi (boala, restrangere activitate fima, etc) duce la sistarea ajutorului de somaj pe 3 luni si nici dupa aia nu e 100% sigur ca il veti mai primi.

  2. Daca demisionati d-voastra nu primiti somaj in primele 3 luni. Cel mai bine vorbiti cu seful sa va dea el afara. Astfel primiti somaj din prima zi.

 155. Salut, cat se recupereaza de obicei “returnare impozit pe venit”? IN Hamburg cunoasteti vreun roman care face actele pt recuperare impozit? Ms

 156. Buna ziua!Am fost in somaj 4 luni apoi l-am intrerupt pentru ca m-am angajat. Dupa doua saptamani m-am imbolnavit si am fost nevoita sa stau in concediu medical.Am primit kündigung . Intrbare: voi mai beneficia in continuare de ajutor de somaj?
  Va multumesc!

 157. Buna! Acu 2 luni am fost la Agentur fur Arbeit si am anunțat ca imi caut de munca le-am spus ca lucrez dar vreau sa imi găsesc altceva. Nu mai rezist unde sunt si vreau luna viitoare sa imi dau demisia. Tot o sa fiu 3 luni penalizata pana primesc șomaj?

   1. Buna ziua am si eu o intrebare am 12 luni lucrate so am fost sa mi depun actele de somaj dar problema e .ca nu am lucrat numai in acelasi loc si mi a dat sa le trimit un formular unde am lucrat sa mi completeze si cei care am lucrat nu vor sa mi completeze ,am vreo sansa sau un alt mod de a face?

   2. Buna ziua am si eu o intrebare am 12 luni lucrate so am fost sa mi depun actele de somaj dar problema e .ca nu am lucrat numai in acelasi loc si mi a dat sa le trimit un formular unde am lucrat sa mi completeze si cei care am lucrat nu vor sa mi completeze ,am vreo sansa sau un alt mod de a face?

 158. Buna ziua , lucrez in germania in gastronomie .va rog tare mult sa-mi raspundeti la o intrebare daca sunteti amabili . Am lucrat in 2013 2.5 luni , 2014 8 luni , 2015 7 luni , 2016 7 luni . Totul cu acte in regula .la sfarsitul anului 2015 am fost in somaj 5 luni (din totalul de 8 luni la care aveam dreptul conform deciziei arbeitsamt) . Intrebarea mea este la cate luni am dreptul de somaj acest an ..? Multumesc mult

 159. Alin,buna,am o rugaminte,o nelamurire,sunt somer din iulie 2016.Am cautat de lucru singur ,am trimis cv.la firmele recomandate de la Arbeitagentur,dar nimic,am incercat sa ma inscriu la un curs de lb gr.dar nu am gasit locuri libere.Mentionez ca nu am facut curs de lb gr. din lipsa timpului fiind ocupat cu munca ,fiind sofer de tir.Am studii superioare,am eccivalat studiile dar problema e limba.As dori sa incerc si in tara cu cv.,interviuri dar trebuie sa parasesc Germania numai legal.Pot beficia de acest ajutor de somaj in Romania pe o perioada de timp,acesta e la valoarea din Germania in cele 3luni,Am somaj aprobat pana in aprilie2017.Cum trebuie sa procedez. Va multumesc mult pt. ajutor.

 160. Bună, în cazul în care copii au lucrat în România și acum se muta la mine în Germania statul german le poate acorda social pana învață limba?

 161. Buna seara! Am lucrat in germania 4 ani si nu mi-am depus actele de somaj in alea 3 luni , mai pot lua somajul? Si as vrea sa plec in romania as putea sa-mi iau somajul in romania sau sa-mi dea bani pentru somaj in romania?

  1. Buna ziua am lucrat an germania 3 ani si an luna decembrie pe 15 mau dat afara de la munca eu an acea data eram an romania si nu am apucat sa ma anscriu la arbsitzam as vrea sa stiu daca nu mam anscris pot pierde cele 3luni de somaj sau daca ma anscriu dupa o luna pierd din cele 3 luni su de unde se ia formularu u2 va multumesc

 162. Erati in concediu in Romania?Presupun ca ati primit acasa in Germania kundigung.Duceti-va cat mai repede posibil la Arbeitsamt cu acest Kundigung plus contractul de munca sa va inscrieti ca somer si explicati-le ca nu erati in tara la data primirii .Numai asa este posibil sa va recuperati banii ce vi se cuvin ca somer.
  Mult noroc.

 163. Salutare! Caut un raspuns la o intrebare,raspuns pe care nici cei de la somaj n-au stiut sa mi-l dea. Somajul se plateste retroacvtiv?Am primit Kundigung-ul dar am fost nevoit sa plec din Germania 25 de zile.La intoarcere am depus actele de somaj dar mi s-a spus ca e cam tarziu,desi legal,am un termen limita de 3 luni.Desi am depus actele in urma cu o luna,ma intreb daca nu e normal sa ma plateasca din urma

  1. Intarzierea inregistrarii la somaj in termen de 3 zile de la primirea Kündigung-ului induce o penalizare la plata somajului – Sperrzeit – de pana la 3 luni. Deci nu, nu o sa primiti nimic retroactiv.

   1. am si eu o nelamurire.stau acasa in prenatal si ieri am aflat ca nu imi mai prelungeste contractul de munca,si maine imi expira.mai am timp sa depun actele de somaj?

 164. vad ca asta e aria corecta,scuze de dublu topic.deci,maine se pare ca o sa primesc preavizul,eu vreau sa ma mut din landul unde locuiesc acum la fratele meu,din pacate asta va dura cel putin o luna pana lichidez totul aici.tinand cont ca actele trebuie depuse in 2-3 zile,va fii asta un impediment ?mentionez ca nu am de gand sa stau in somaj mai mult de doua -trei luni,avand deja un loc in perspectiva,insa la momentul actual daca raman descoperit o luna intru in faliment

  1. Ai voie sa lucrezi maxim 15 ore pe saptamana, iar ce depaseste 165 euro este scazut din ajutorul de somaj.

  2. Remy, somajul in Germania (si peste tot) nu se da ca sa traiesti ci ca sa nu mori :), adica intentia lor e ca sa iti cauti de munca nu sa traiesti din somaj, derpt care posibilitatile de a mai “ajusta” un pic veniturile sunt mici dar exista, insa trebuie sa fii FOARTE atent sa nu te considere angajat si sa iti ia platile.

   0) Jobul se anunta la AA si o sa trebuiasca sa le trimiteti lunar of foaie data de angajator cu nr de ore lucrate si venitul realizat, angajatorul TRBUIE sa va dea acest formular completat.

   1) Limita la numarul maxim de ore lucrate, !!!ATENTIE MARE, MAXIMUM 14 ore pe saptamana ( nu va luati dupa 14 ore si 59 de minute) sau sunteti considerat angajat si adio bani de somaj, inclusiv dat TOT inapoi pe luna(ile) unde ati depasit !!!:
   “Arbeitslos gemeldete Arbeitnehmer dürfen maximal 14 Stunden und 59 Minuten pro Woche arbeiten. Wichtig! Es gilt hier die Beschäftigungswoche und nicht die Kalenderwoche. Wird nur eine Minute länger gearbeitet, ergeben sich 15 Stunden. Und die sind zu viel. Wer 15 oder mehr Wochenstunden im Nebenjob arbeitet, gilt nicht mehr als arbeitslos und verliert dementsprechend seinen Anspruch auf ALG I. Und zwar vollständig und nicht etwa teilweise. Nebenjobber sollten daher diese Bestimmung unbedingt ernst nehmen. Es gibt keine Kulanzzeit. Und auch, wer nur einen Minijob mit Pauschalvergütung auf 400-Euro-Basis ausübt, darf die 15-Stunden-Grenze nicht überschreiten.”

   2) Suma neimpozitabila este de maxim 165EUR, restul se taxeaza.

   Informatia nu e de la ‘mi-a zis mie o vecina’ ci direct de la AA:

   https://www3.arbeitsagentur.de/web/content/DE/dienststellen/rdnrw/duisburg/Agentur/Presse/Presseinformationen/Detail/index.htm?dfContentId=L6019022DSTBAI637225

   Pe scurt, daca sunteti somer pe bune si nu “profesionist” nu prea are rost sa va complicati cu minijob-uri, ca nu merita, ci trebuie sa va concentrati sa gasiti ceva stabil si pe bune.

   1. Super răspunsul. Vă mulțumesc! Informația este valoroasă și o voi da mai departe pentru ca nu este pentru mine.
    Vă mulțumesc! 😊

 165. Buna ziua…am lucrat un an si 11 luni si acum dupa ce am fost gravida si am pierdut sarcina sefa a aflat si vrea sa ma concedieze…Va rog mult sa.mi spune.ti daca voi ramine insarcinata cind voi fi somera voi primi ceva ajutor inafara de cei 67 % de somaj ? Mersi mult.

 166. Buna,

  As dori o mana de ajutor din partea dvs.: fratele meu a lucrat la DPD,un Unternehmer DPD, si nu i-a fost platit salarul pe ultima luna de lucru..luna Aprilie 2017. Aprilie fiind ultima luna de lucru pentru ca aceasta Unternehmer si-a inchis contractul cu DPD, si s-a mutat la GLS din cate am auzit. Pe la inceputul lui Aprilie fratele meu si ceilalti angajati au primit un Kündigung ,precum ca la 30.04.17 se inchide firma si pot aplica pentru somaj. A trecut perioada 15-20.05.17 timp intre care trebuia platit salarul pentru luna Aprilie dar nici pana astazi nu a primit niciun cent. Ce putem face in acest caz pe cale legala? Ar fi mai greu de rezolvat daca fratele meu s-a mutat in Sudul Germaniei,pe langa Nürnberg iar aceasta problema s-a intamplat in Braunschweig? Precizez ca a lucrat legal, cu contract..de aceea e mare mirarea cum de nu le este frica sa plateasca salarul muncitorilor?!!

  Va multumesc si astept cu nerbadare un sfat de la dvs, de la oricine.

 167. Probabil firma nu are bani sa le plateasca salariile si si-a declarat falimentul. Trebuie sa mearga la Arbeitsgericht in localitatea in care firma a avut sediul, cu toate dovezile pe care le are: contract de munca, fluturasi de salariu, extrase de cont, Kündigung si ce hartii mai are el. Este gratuit. Cred ca poate lua legatura cu ei si pe e-mail, dar pentru asta trebuie cineva sa cunoasca foarte bine limba germana (scris).

 168. Buna ziua d-le Iulian,
  Desi am parcurs unele posturi sa caut informatia cat mai apropiata de problema sotiei as vrea un raspuns direct de la dvs, va rog.
  Deci, sotia e in campul muncii in Germania fara intrerupere din 2014, mai exact cu contract nedeterminat din 11Iunie 2014 – 21Iulie 2017(Vineri) la un angajator si mai departe(tot fara intrerupere)din 24Iulie(Luni) -31Decembrie 2017 contract determinat la alt angajator(DHL). E aproape sigura ca nu-i mai prelungeste actualul contract(asa e la DHL mai nou),deci la expirarea lui adica in 31.Decembrie 2017 sau pana atunci ce trebuie sa faca ptr a fi 100% sigura ca va lua somaj “fara dureri de cap” si ce documente trebuie sa ceara de la actualul angajator(DHL) in sensul asta , ptr a preveni orice comentariu sau tentativa de respingere din partea celor de la somaj. Astept un raspuns cat mai repede posibil tinand cont ca sunt si sarbatorile de iarna in fata,sa putem rezolva totul din timp pana nu intra autoritatiile in vacanta.Va multumesc anticipat si va dorim o zi frumoasa,Cu respect !

 169. ….si daca se incadreaza la 67% din salar(ultimul salar banuiesc) tinand cont ca avem un copil sub 18 ani.Va multumesc !

 170. Cu 3 luni inainte de expirarea contractului, cei de la DHL, in caz ca nu mai doreau prelungirea acestuia, trebuiau sa-i inmaneze o hartie din care sa reiasa acest lucru. Acea hartie se prezenta autoritatilor pentru somaj tot atunci. Daca nu a primit nimic inseamna ca i se prelungeste contractul.

  Ca sa primesti somaj este necesar sa ai lucrate 12 luni din ultimele 24. Dar daca nu anunti autoritatile cu trei luni inainte de expirarea contractului, esti penalizat cu 3 luni la inceperea somajului (adica nu primesti bani pentru cele 3 luni).

  1. Informatiile postate de user-ul ich sunt aproape in totalitate eronate. In primul rand, angajatorul nu are nici o obligatie sa va inmaneze cu 3 luni inainte o hartie prin care sa va anunte ca nu va prelungeste contractul. E de ajuns sa va instiinteze verbal de neprelungirea contractului. Insa este obligatia d-voastra sa anuntati Arbeitsamtul cu 3 luni inainte de expirarea contractului. Daca nu anuntati la timp, penalizarea e de o saptamana. Penalizarea de 3 luni, de care pomeneste ich, se aplica in cazul in care d-voastra demisionati.

  2. Buna seara d-le Iulian,
   Revin asupra problemei de mai sus(postul din 16.12.17) cu somajul sotiei cu o mica rectificare si anume :
   La DHL sotia are in intervalul 24.Iulie 2017 – 31.Decembrie 2017 doua contracte determinate si anume unul din 24Iulie2017- 31.Oct.2017(care a fost prelungit) si al 2-lea din 01.Nov.2017-31.Dec.2017(care e posibil sa nu-l mai prelungeasca si va ramane si fara servici si fara somaj.
   Iar cand sotia a intrebat zilele astea pe unul din sefii ei daca o anunta din timp ca nu-i mai prelungeste,raspunsul a fost : ” Da, iti spunem azi (adica la momentul expirarii) ca de maine nu mai vi la munca ptr ca nu t-i s-a mai prelugit contractul, asa e la noi ” iar confuzia totala e urmatoarea:

   1. Cum ar putea angajatorul sa te informeze inscris cu 3 luni inainte de expirarea contractului cand au contracte si pe 1,5luni-2luni-2,5luni…etc si atunci ce document ar mai putea sotia sa duca la Arbeitslos si in ce interval in situatia data?

   2. Ce inseamna mai exact a fi penalizat cu 3 luni la inceperea somajului? Primesti primii bani dupa 3 luni adica se decaleaza totul cu 3 luni sau pierzi efectiv 3 luni din primul an de somaj,adica mai primesti doar ptr 9 luni somaj? E ciudat ptr ca e vorba de munca si contributia lunara a persoanei in cauza…ar semana mai degraba cu un furt cu acte in regula decat cu o penalizare….nu stiu ce sa mai cred !

   Va rog insistent sa ne raspundeti ptr ca e vitala intarzierea ptr sotia mea si poate sunt multi conationali care sunt in aceeasi situatie si ar putea rezolva din timp si cu maxima usurinta totul cu ajutorul dvs bineinteles si ptr care va multumim anticipat !!!

   Cu stima si respect !

   1. 1. Cum am scris si mai sus, nu exista nici o lege care sa oblige angajatorul sa va instiinteze cu 3 luni inainte daca va este sau nu prelungit contractul. Daca unele firme fac asta, e altceva. E in interesul d-voastra sa discutati din timp cu angajatorul despre prelungirea contractului. Insa ramane obligatia d-voastra sa anuntati Arbeitsamtul cu 3 luni inainte de expirarea contractului ca este posibil sa deveniti somer.

    2. Penalizarea e de doar o saptamana. Nu pierdeti banii. Somajul se decaleaza cu o saptamana.

 171. Repet pentru Ciprian:
  In landul Bayern asa este, angajatorul anunta cu 3 luni inainte daca iti prelungeste sau nu contractul. Absolut toate persoanele pe care le cunosc eu au primit acea hartie din timp.
  Dac ai contract pentru o perioada scurta de timp, mergi in momentul angajarii cu contractul de munca si anunti ca tu lucrezi doar o perioada. Ei te iau in evidenta si-ti cauta deja de lucru.
  Mai bine mergeti voi si intrebati direct cum trebuie sa procedati. Procedurile difera de la un land la altul, uneori chiar de la un oras la altul.

 172. Bună dimineața!
  Am si eu o nelămurire sau o problemă depinde cum o luați si as dori câteva răspunsuri. Am facut anmeldungul de două luni de zile am auzit ca o sa mi vină sa plătesc asigurare la AOK, poate sa mi vină dacă eu nu am lucrat nici măcar un minut nu am nici un contract de muncă, nu am facut nici un contract de asigurare, singurul care lucrează e soțul meu (care nu ma poate lua pe asigurarea lui deoarece nu santem căsătoriți legal ).
  Spuneți mi ce se poate face ,am auzit ca Job center ma poate ajuta ,dacă da va rog din suflet sa ma ajutati,nu am bani de unde sa plătesc, acum nici sotul nu lucrează, de muncă nu mu am gasit deoarece nu vorbesc germana nici engleza,vă rog din suflet sa ma ajutati.
  Astept răspunsul dumneavoastră.
  Mă scuzați dacă vam deranjat, vă doresc o zi bună.

  1. Asigurarea medicala este obligatorie in Germania. Indiferent daca lucrati sau nu trebuie sa platiti lunar contibutiile. Acum ca nici “sotul” nu lucreaza, va trebui si el sa plateasca din buzunarul lui asigurarea medicala. Sau daca beneficiaza de somaj, o sa ii preia Job Center-ul plata contibutiilor. Atata timp cat nu ati contribuit in sistemul german, Job Center-ul o sa va trimita la plimbare.

 173. @Nadia. Nu disperati! Nu va cauta nimeni pentru asigurare medicala.
  AOK nu este singura, deci nu are de unde cunoaste daca nu sunteti asigurata deja la o alta.
  Dar totul este pe riscul Dvs cand se intampla sa va inbolnaviti, raniti, etc.
  Intrebare foarte serioasa: ce cautati in Germania si la ce asteptari sperati, atat timp cat nu cunoasteti cat de cat germana sau engleza!?

 174. am de gand sa demisionez de la actualul loc de munca incepand cu 01.04. si sa ma mut in alt Land.Intrebarea mea e cum trebuie sa procedez,dupa ce dau preavizul care e de o luna trebuie sa anunt la Arbeitsammt?pt. ca vreau sa ma mut si sa incep lucrul cat mai rapid voi primi sprijin(ma refer la gasirea unui loc de munca)de la ei?nu ma intereseaza ajutorul de somaj,stiu ca numai dupa 3 luni as putea beneficia de el,financiar ma descurc,dar ar fii bun venit un ajutor in gasirea unui loc de munca potrivit cu experienta mea profesionala.si inca o intrebare,cat m-ar costa plata asigurarilor de sanatate din buzunar propiu daca sa zicem nu gasesc vreo doua luni de lucru?multumesc anticipat

 175. Buna ziua,

  Am o mica problems si nu stiu exact cum se poate rezolva, firma pentru care lucrez imi “sugereaza”Sa imi inchei contractual pe motiv ca sunt mult timp in concediu medical, pentru copil are 1 an jumate merge la gradinita si lunar raceste sau ia virusi.Pot sa cer ca pe preaviz sa mi se comunice motivul? Am uitat sa precizez lucrez prin lightarbeit. Eu demisia nu o voi depune doar daca ei in inchid contractul.
  Am lucrat din ianuarie 2014 pana in ianuarie 2016 neantrerupt dupa care am ramas in interdictie de munca , find insarcinata, in iulie 2016 am nascut si pana in iulie 2017 am fost in elterngeld, dupa care in iulie 2017 am revenit la lucru, pana cand nu stiu inca, in momentul de fata am mai lucrat inca 6 luni. Lucrati am 2 ani si 6 luni , plus ca in interdictie de munca se plateau toate contributile mai sunt vreo 5 luni si acolo. Care perioada se va lua in cosiderare pentru somaj/ .mersi

 176. @Alice. Se iau in calcul 12 luni din ultimele 24 de luni. Deci, aici nu aveti motive de teama chiar daca ati fost in elterngeld.
  Trebuie sa-i intelegeti si pe patroni ca au un disconfort cu problemele Dvs.
  In acelasi timp, sa nu demisionati sub nici-un motiv.
  Cautati insa sa mentineti pe cat posibil o atmosfera de lucru rezonabila. Asta face bine la ambele parti.

 177. Cele 24 de luni se calculeaza pana in momentul cand se primeste kundigung sau pana la sfarsitul anului calendaristic.De exemplu eu am primit kundigung in august.Cum se calculeaza cele 24 de luni?

 178. Buna seara
  As avea si eu o intrebare
  1. Care ar fi motivul in care nu as putea sa iau somaj in germania ????
  2. De exemplu daca patronu dupa un an de zile de munca iti da 3 mahnung si te da afara fara preaviz este in deficitul meu fata de situatia in care te-ar da afara cu preaviz si fara mahnung ?????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.