Cumpararea ( inchirierea ) unei masini

 

service-auto-socinro-mareAceasta pagina este dedicata cumparatorilor romani de masini din spatiul european. In articolele prezentate mai jos vom prezenta detaliat procedura de achizitie  a unui autoturism din Germania, Austria, Franta, Belgia, etc., dar si diferitele probleme care apar in procesul de cumparare, transport si inmatriculare in Romania sau Germania, etc. Vom trata de asemenea si problema impozitelor, asigurarilor si a accidentelor de circulatie pe drumurile europene. 

Astfel,

Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind cumpararea unei masini second-hand din Germania gasiti aici .

Informatii utile despre masinile second hand din Germania gasiti aici.

 

 

667 thoughts on “Cumpararea ( inchirierea ) unei masini”

   1. buna.eu sant de 2 ani an germania si nu stiu cum sa fac sa primesc social nu am primit dreptul de munca am trimis de 2 ori.va rog cine poate sa-mi de-a detalii

   2. Buna Ziua, ma numesc Bacila Manuela, am 50 de ani si locuiesc in romania. Fiica mea este casatorita,este cetatean german de 2 ani lucreaza in germania si locuieste cu sotul ei cetatean german.Va rog mult daca pute-ti sa mi scrie-ti ce am nevoie pentru a primi drept de sedere si munca in germania.Cu stima va multumesc.

  1. Buna ziua. Imi este necesara,urgent, o informatie, daca stie cineva. Un cetatean cu dubla cetatenie (turca – germana), cum poate obtine rezidenta in Romania? Si, daca sotul acesteia este cetatean turc, in aceste conditii (obtinerea rezidentei in Romania a persoanei de cetatenie germana) poate obtine permis de sedere in Romania? Multumesc mult.

 1. Tot aici o sa postez si linkul catre o brosura foarte utila atunci cand vreti sa apelati la cineva si nu stiti la cine.

  “Comisia Europeana a înființat o serie de servicii în parteneriat cu mai mulți actori de pe întreg teritoriul Uniunii Europene, pentru informarea publicului larg în privința drepturilor și oportunităților pe care le presupune apartenența la Uniunea Europeană.
  Prezenta broșură reunește informații privind 21 de servicii ale Uniunii Europene care funcționează în prezent în statele membre. Fiecare serviciu oferă asistență personalizată într-un anumit domeniu, de la furnizarea de informații generale privind Uniunea Europeană, la aspecte mai specifice, precum găsirea unui loc de muncă, a unui partener de afaceri sau finanțarea unui proiect în Europa.
  Prin prezenta broșură, Comisia încearcă să îndrume cetățenii și întreprinderile către serviciile cele mai adecvate necesităților acestora. Punctele de contact răspund practic oricăror nevoi ale diverselor categorii de persoane. Uniunea Europeană nu este niciodată prea departe!

  Click to access ro.pdf

 2. si daca tot suntem la capitolul brosuri mai postez linkul de la una foarte utila
  GHIDUL LUCRĂTORULUI ROMÂN ÎN REPUBLICA FEDERALĂ GERMANIA

  Click to access 21052010Ghid_Germania.pdf

  Inca o brosura chiar daca este din 2010 este de actualitate
  Dispozițiile UE în domeniul securității sociale — Drepturile dumneavoastră atunci când circulați în Uniunea Europeană
  http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=4783&langId=ro

  Si brosura Călătorind prin Europa (2011-2012) versiunea in lb engleza

  Click to access en.pdf


  sau in lb romana sub forma online
  http://europa.eu/travel/index_ro.htm

 3. Buna seara,
  Sotul meu lucreaza si are permis de munca de 1 an si jumatate, insa, din necunoasterea si datorita faptului ca nu ne-a indrumat nimeni, nu am facut demersuri pentru obtinerea dreptului de sedere .
  Datorita site-ului dumneavoastra(de mare ajutor!!!!!!) ne-am trezit ca nu avem acest drept de sedere.
  Daca dam curs procedurii de obtinere,dupa atita timp,credeti ca vom avea probleme?
  Va multumesc

 4. Am si eu o intrbare in legatura cu dreptul de sedere permanenta. Eu am terminat Electronica si telecomunicatii, dar in ultimii 15 ani nu am mai lucrat ca inginer. Doresc sa-mi caut un job in Germania, dar nu ca ing. Vorbesc germana la nivel mediu, ma ajuta diploma de ing. la obtinerea dreptului de sedere ? Multumesc

  1. Teoretic, Da, fiindca toate oficialitatile sustin ca absolventii de studii superioare tehnice au asigurat dreptul de munca si de sedere in Germania. Practic, insa, aceste drepturi se asigura numai in masura in care iti poti gasi de lucru in domeniu. Si cred ca aceasta e solutia cea mai potrivita pentru tine. Nu are rost sa vii in Germania si sa muncesti ca lucrator independent sau sa prestezi munci sub nivelul calificarii tale. Stiu ca este o cale mai lunga, dar trebuie parcursa daca vrei sa te bucuri in final de reusita.

 5. Legea pe care o aveti aici e din 2004, intre timp Romania a intrat in UE si niciunde nu se mai specifieca ca e nevoie de obtinerea dreptului de sedere. Ba mai mult, inclusiv pentru cetatenii din Romania si Bulgaria (statele care au aderat in ultimul val) acest drept e implicit, sa spun asa la fel ca si pentru restul membrilor UE. Singura diferenta intre cetatenii UE si romani si bulgari este ca acestia din urma mai au nevoie de permis de munca in Germania si in cateva alte tari (nu de permis de sedere). Va rog interesati-va, ca mi se pare ca induceti oamenii in eroare si e pacat, mai ales ca vad ca sunteti animati de cele mai bune intentii…Va multumesc si sper sa nu ma intelegeti gresit. O zi frumoasa tuturor!

  1. Nu te intelegem gresit. Ba,dimpotriva cind avem dispute din acestea teoretice ne bucuram, fiindca vrem nu vrem mai citim. Totusi nu am inteles interpelarea. Legea aceea de care aminteati ca este din 2004, nu apartine Germaniei ci Uniunii Europene si este o directiva. In baza ei, Germania si-a armonizat legile asa cum si le-a armonizat si Romania. Nici in Romania un german nu poate sta mai mult de 90 de zile fara aprobare, nici in Spania, nici in Italia…In privinta dreptului de munca sunt alte reguli. O parte din tari au aplicat regula 2+3+2 adica 7 ani de restrictii pe piata muncii. Cele 10 tari care au intrat in 2004 au trecut de aceasta perioada,noi si bulgarii mai avem pina la 1 ianuarie 2014,adica atunci cind se implinesc 7 ani de la intrarea noastra in U.E.

 6. Buna ziua !
  Asa este cum ati spus, aveti dreptate. Avem aceleasi drepturi ca ceilalti membrii UE, doar cu mentiuni ( a se vedea restrictii ) privind insertia controlata pe piata muncii. Va rog sa observati situatiile persoanelor cu studii superioare, care mai si cunosc putin limba germana, reusesc cu usurinta intr-un timp scurt sa se integreze in societatea germana.

 7. Domnule Goldis, Va multumesc de raspuns. Aveti dreptate, am citit si eu mai mult intre timp. Oricum tot mi se pare ciudat. Si sa va spun de ce. Am permis de munca in Germania, sunt aici impreuna cu sotul din noiembrie 2010. Cand am fost sa aplic pentru tax card / sa ma inregitrez, am cerut si permis de sedere, mi s-a comunicat ca nu mai am nevoie de asa ceva, dar pentru ca am insistat mi s-a dat o foaie pe care scrie astfel: Aufenthaltsbescheinigung gemäß: § 5 freizügigkeitsgesetz/ EU. Nu am completat niciun formular care e precizat aici si nici nu mi s-a mai cerut pasaportul sau fotografii / nici nu am facut fotografii. Sa inteleg ca acel document e de ajuns?

 8. OK, am clarificat-o si pe asta 🙂 Va multumesc de informatii. Pentru ceilalti cititori de pe forum, ca informatie, eu locuiesc in Frankfurt am Main. Probabil aici procedurile sunt mai relaxate…

  1. da ioana, cred ca acolo sunt procedurile mai simple…..sotul meu locuieste la morfelden-waldorf, la vre-o 15 km de aeroportul din frankfurt, si dupa ce ne-am facut amandoi anmeldung am solicitatat de la biroul primariei unde am fost indrumati (Ordnungsamt) acea faimoasa Freizugihkeibtescheinigung….(scuze daca nu am scris corect…germana mea e sub nivelul mediu…) si ni s-a spus ca nu avem nevoie…..e suficient anmeldungul…..Adevarul ca fiind un oras mic problemele importante le-am rezolvat la finante in Gross Gerau, alocatia copilului la Darmstadt…..oare trebuie sa caut un Auselndersamt…undeva unde sa solicit dreptul de sedere? M-ar ajuta un sfat…..multumesc!

 9. Buna ziua. Sunt casatorita din luna mai anul acesta cu un cetatean german. Sunt inregistrata in statul german conform actului Meldebescheinigung. Astazi am primit un drept de sedere temporar in Germania (Fiktionbescheinigung), am inaintat actele pentru un drept de lunga sedere in acelasi stat. Avem incheiata asigurare de familie si sotul meu are un loc de munca in Germania, cu salariul minim pe economie german (369 euro), cu un ajutor social care completeaza nevoile lui.
  Intrebare 1: daca nu doresc cetatenia germana neaparat, am nevoie de Integrationstest (limba, cunostinte elementare despre politica Germaniei) sau pot continua sa locuiesc aici fara limba oficiala? este o conditie pentru prelungirea dreptului de sedere dupa un termen dat de autoritati?
  Intrebare 2: care sunt drepturile mele de cetatean roman, inregistrat in Germania, fara loc de munca, in privinta ajutorului social primit din partea statului german si care ar fi acesta in cazul meu?
  In cazul nasterii unui copil, care sunt drepturile sociale ale acestuia si a mamei, familiei, incepand cu prima luna a sarcinii? pana la ce varsta e valabil acesta?
  Va multumesc anticipat!
  Mihaela K.

 10. Sa o luam pe puncte:
  1. Nu te obliga nimeni sa urmezi cursul de integrare. Totusi ar fi bine sa-l faci fiindca in calitate de sotie este subventionat.
  2. acum ai alt statut: nu esti simplu cetatean roman, ci sotie a unui cetatean german, asadar ai drepturi mai mari: drept de sedere si de munca asigurat, asistenta sociala, ajutor din partea statului, etc.
  3. dupa nastere vei avea dreptul la alocatia de stat pentru copii 184 de euro, alocatia suplimentara pentru cresterea copilului 140 de euro, e posibil sa obtii si o indemnizatie parentala de 300 de euro, daca salariul sotului va creste isi poate schimba clasa de salarizare in una mai convenabila si e posibil sa ai si alte avantaje. Sunt convins ca iti vor scrie si o serie de mamici care au acelasi statut ca tine si au trecut prin faza asta.

 11. Buna ziua. Sunt divortata si am o fetita de 11 ani incredintata mie prin sentinta judecatoreasca. Dorim sa plecam in Gemania la 1 sept la prietenul meu care este roman cu cetatenie germana . Vreau ca fetita sa urmeze in continuare scoala in Germania , (land Baden- wurttemberg). Aici in Romania fetita a mers la scoala la sectie germana . As dori sa stiu care sunt actele de care am nevoie pentru ca fetita sa poata fi inscrisa acolo ?.Am inteles ca are nevoie de certificat de nastere si foaie matricola dar nu stiu daca acestea trebuie apostilate si traduse …

 12. Buna ziua.
  Am o nelamurire in legatura cu:Permis de munca.Permis de sedere.Sunt inregistrat din luna mai 2011,am foaia de domiciliu de la primarie,am card de sanatate facut in germania (AOK).miam deschis cont in banca care miau spus ca este necesar,am fost la Arbeitzeit,stau in chirie cu familia am platit chiria pana in luna Octombrie,mia venit plic acasa de la Auslander,mam prezentat acolo…mia dat numaru de telefon de la bonn pentru permis de munca…am sunat acolo a2a zi mi-au venit 4 formulare maro pentru toti membrii familieii fiind majori.Pe formulare scrie Bundesagentur fur Arbeit-Zentrale Auslands-und Fachvermittlung(ZAV).
  Prima intrebare este:Astea sunt formularele pentru permisele de munca?
  A 2a intrebare:Permisul de sedere cum se poate obtine ?
  Mi sa spus ca daca avem cardurile de sanatate (din germania)sa mergem cu ele la auslander si sa cerem permisele de sedere.conform unei legii EU….sau alta varianta sa mergem cu contractu de munca.
  Va rog sa scuzatii daca nu am scris prea citet. O zi buna.
  PS:Apartinem de regiunea SUW

 13. Buna seara. Am freizugigkeitsgesetz (cred ca este dreptul de sedere)dupa data de 28.02.2011.Nu stiu cum sa procedez ca l-am tradus cu Google translate si imi spune ca trebuie schimbat dupa o perioada de 90-180 de zile.De mentionat ca eu nu sunt student si sunt cu sotia in germania care este angajata cu acte in regula de 6 luni de zile spre deosebire de mine care inca astept aprobarea dreptului de munca de aprox.10 zile.Ce anume trebuie facut cu dreptul de sedere? Trebuie schimbat sau e definitiv?(spre ex. daca vreau sa stau 5 ani de acum incolo).Va Multmesc anticipat.

  1. la aceasta ora depinzi de sotie, daca ea primeste permisul de munca si dreptul de sedere, tu,in calitate de insotitor a unei persoane cu acte legale, vei primi dreptul de sedere in continuare, atita vreme cit ea are contract de munca. Va doresc succes!

 14. Buna ziua. Sunt un cetatean apatrid (statenloos) cu pasaport Reiseausweis eliberat de autoritatile germane si viza umbefristet.Doresc sa stiu daca plec in Romania mai mult mult de 6 luni consecutiv se poate intimpa ceva cind merg la autoritatile germane ? Cineva spunea ca pot sa am probleme,Daca ma puteti ajuta va rog sa ma informati daca sunt consecinte.Va multumesc frumos. Stancu

 15. Suntem o familie , care vrem, sa emigram in GERMANIA,
  Cum procedam, nu suntem ctateni, din EU.
  Ce treb. sa facem,vrem, sa ne stabilim, acolo.Ne trebuie drept d sedere .Drept de munca, ASIGURARE MEDICALA, CE SI CUM TRE SA PROCEDAM.
  Astept o informatie.
  Va multumesc.
  SIMI.

 16. Buna ziua ,ma bucur mult ca v-am gasit , va rog sa ma lamuriti in legatura cu o chestie. Am 21 de ani , am venit in Germania pe 16 septembrie pt a urma niste cursuri de germana, m-am dus la auslanderbehorde pt a primi aceea hartie freizügigkeitsbescheinigung , insa mi-au cerut card de asigurare lucru pt care am apelat in romania la o ruda si a zis ca poate sa mi obtina. Problema este ca nu stiu de cand sa il fac valabil , din data de 20 septembrie (atunci am facut anmeldung) sau de pe 21 noiembrie (atunci incepe cursul meu la vhs)
  Va amintesc ca la anul o sa aplic la o universitate si atunci trebuie sa fac asigurare de stat a germaniei si ma gandeam poate o sa ma puna sa platesc lunile in care n-am avut cardul acela european. Va multumesc tare mult , nestiind limba germana bine doar voi sunteti ajutorul meu

  1. Va rog sa specificati denumirea germana a notiunii “card de asigurare lucru” inainte de a va putea da un raspuns la intrebarea Dvs.
   Ralf Genort Alexer

 17. Buna Seara. Ma numesc Stefan si am o intrebare pentru Dumneavoastra: locuiesc impreuna cu prietena in Germania(Baden Wurtemberg) de o luna si jumatate. Prietena este medic aici si are permisul de sedere si de munca din luna iunie. In cazul in care la inceputul lunii noiembrie incep cursurile pentru modulul B1 la VHS se prelungeste perioada de sedere de 90 de zile? Daca incep acest curs voi trece peste cele 90 de zile de sedere aici.

  Va multumesc anticipat

  1. Modulul B1 la VHS este “Deutsch-Test für Zuwanderer”. Acest lucru
   nu spune nimic, din punctul de vedere al autoritatilor germane, despre posibilitatile Dvs. de intretinere in Germania. Adica de a nu avea nevoie
   de ajutor material din partea statului german (vorbim de o perioada
   mai lunga de 90 zile de sedere in RFG).
   Va sfatuiesc sa mergeti cu prietena Dvs. la Ausländerbhörde si sa expuneti
   cazul Dvs. cum l-ati expus aici.
   Nu este nici o garantie ca Ausländerbehörde s-ar declara satifacute de
   posibilitatea de a va putea intretine in Germania pe baza unei relatii
   de “eheähnliche Lebensgemeinschaft”, dar o sansa reala exsita.
   De garantat, nu va poate garanta nimeni.
   Cazul Dvs. este “la muchie” adica un caz tipic de “Gratwanderung” in cazul
   concret.
   Insa aveti o sansa.
   RALF GENORT ALEXER

 18. Buna am o intrebare daca sint caatorita cu un cetatean german mai trebuie sa cer dreptul de sedere?sau e suficient acel anmeldung?Mai specific ca am asigurare medicala si sociala si am depus un dosar la cei de la biroul pt munca sotul meu neavind un job acum si sper ca voi primii si eu un ajutor social pina voi invata limba sa pot sa imi gasesc un loc de munca. Daca cineva ma poate ajuta cu niste informatii va multumesc anticipat

  1. Aveti totusi nevoie de un titlu de resedinta in RFG. Daca nu a-ti fost in trecut niciodata timisa fortat, inapoi de autoritatile germane, in Romania si puteti dovedii un domiciliu comun cu sotul Dvs., primiti fara probleme titlul de
   resedinta. De un titlu de resedinta, adica permisie de sedere, nu au nevoie cetatenii germani. Cetatenii UE, mai ales in cazul Dvs. cand santeti
   casatorita cu un cetatean german, au nevoie de un titlu de resedinta daca
   au o cetatenie straina, dar il primesc, in cazul Dvs., fara probleme.
   Ralf Genort Alexer

 19. Buna seara.Am si eu o intrebare ,va rog. Daca am inceput cursurile unei VHS , pt invatarea limbii germane dar din motive personale doresc sa intrerup aceste cursuri si sa ma reintorc in tara , care sunt conditiile?Pentru ca ce am reusit eu sa inteleg din contract ar fi ca trebuie sa le platesc pana la sfarsit…adica cele 400 de ore .Daca poate cineva sa-mi raspunda multumesc anticipat.

 20. Daca trimiteti declaratia Dvs. de reziliere a contractului cel tarziu 14 zile dupa
  ce a-ti primit legitimatia de cursant, atunci, aveti un drept incontestabil
  de reziliere.
  In afara de acest caz, daca VHS a schimbat programul cursurilor DUPA
  ce a-ti semnat contractul si dovediti ca in noua organizare a cursurilor
  NU puteti sa participati la cursuri, aveti dreptul de asemenea sa reziliati
  contractul.
  Puteti miza pe acceptanta de culanta la rezilierea contractului cu VHS
  daca dovediti de ex. ca trebuie sa va mutati prin dispozitie scrisa, de serviciu,
  la o alta filiala a firmei, in alt oras, lucru ce ar fii intervenit DUPA incheierea
  contractului. Asta ca exemplu.
  Pt. motive absolut personale puteti depuneti o CERERE DE VERTRAGSKÜNDIGUNG deci de reziliere a contractului, pe baza de culanta, argumendtand totusi f. solid ce motive sant acelea.
  Dar aceasta cerere este pe baza de culanta.
  Daca VHS consimte – in afara prevederilor contractului – acestei cererei
  atunci aveti dreptul la restituirea banilor pt. cursurile la care nu luati parte.
  Un motiv f. solid ar fii cazul de incapcitate de munca, deci de boala, dar asa ceva n-am luat in consideratie, in baza expunerii de mai sus a cazului Dvs.
  Nu exista alte posibilitati legale.
  Ralf Genort Alexer

  1. Va multumesc pentru raspuns.Am solicitat la VHS intreruperea cursurilor din motive personale, au spus ca nu e nicio problema, insa raspunsul a fost evaziv atunci cand am intrebat de suma pe care o datorez scolii.Specific ca am participat la 48 de ore de curs.In contract este scris cumva, caci nu sunt sigura ca am inteles exact, ca, in cazul renuntarii trebuie sa platesc la o alta valoare cursurile neefectuate si pana la sfarsit.) Poate este doar o neintelegere a termenilor din partea mea…
   Cu consideratie, Cristina

   1. Conditiile generale de afaceri la VHS difera de la institutie la institutie.
    Ele nu sant absolut identice. In general se poate spune ca participarea
    la cursuri ce dureaza pana la max. 6 luni este, dupa semnarea contractului si dupa ce-au trecut 14 zile de cand a-ti primit legitimatia
    de cursant, ireziliabila, afara pe baza de culanta din partea VHS.
    Pt. cursuri cu o durata mai mare de 6 luni se poate rezilia contractul
    pe motive f. intemeiate (fara a dorii sa mai intru aici in amanunte).
    Lucrul este f. firesc. VHS incheie pe o durata determinata de timp
    contracte cu profesorii si daca in caz extrem – prin absurd – 90% din participantii la un curs dupa trei saptamani ar spune “nu mai vrem si restul de bani il vrem inapoi” atunci, VHS ar avea pierderi pt. ca din contractul
    cu profesorii VHS nu ar poate iesii atat de usor sau deloc.
    As cum Dvs. cumparati o enciclopedie f. scumpa si nu va puteti duce
    dupa o luna la librarie si sa cereti banii inapoi ca nu va mai place, chiar
    daca enciclopedia a fost extrem de bine intretinuta si nu se vad urme
    de uzura.
    Mai ales in RFG, contractul este contract. De accea, pe baza de culanta,
    puteti realiza, in astfel de cazuri mai mult, la intelegere cu VHS, decat
    pe sina de pretentii legale.
    RALF GENORT ALEXER

   2. O mica completare: Nu confundati anuntarea oficiala ca Dvs. nu mai
    participati la curs, ceea ce este intr-adevar in ordine si fara probleme,
    cu despagubirile materiale ca urmare a rezilierii unui contract.
    Dvs. a-ti anuntat doar ca nu mai puteti lua parte la curs. Este o. k.
    Pt. asta nu va trebuie nici macar indicarea unui motiv. Insa cu totul altceva
    sant pretentiile materiale, daca contractul Dvs, eventual nu prevede
    O REZILIERE a contractului dupa 14 zile de la primirea legitimatiei de
    cursant. Sant doua treburi ce nu ao legatura directa una cu cealalta.
    RALF GENORT ALEXER

 21. Ei sotul meu a sunat la acest birou din pacate nu este in orasul in care locuim si ne au informat ca ma costa 100 de euro si din pacate stam cam prost cu euro acum pentru ca casatoria noastra cu traducerile actelor si tot a fos cca 500 de euro iar eu astept un raspuns de la fortele de munca de aici de aproape 2 luni…iar sotul meu nu are un job avind si niste probleme de sanatate.Ce pot sa fac?Ma m inregistrat in 13 septembrie aici pot sa ma trimita acasa? Multumesc

 22. Este greu de dat un rapuns la modul cum puneti Dvs. problema.
  Nu puteti fii trimisa inapoi, decat in cazuri absolut speciale, pt. ca santeti
  casatorita cu un cetatean german. Problema este sursa veniturilor Dvs.
  Daca aveti o sursa independenta de un ajutor social de la stat, de ex. salariu, alte venituri proprii, de orice gen ar fii ele (inchirieri, venituri ca proprietar de firma etc), atunci desigur ca nu puteti cere un ajutor.
  Daca sotul Dvs. primeste Arbeitslosengeld si dovedibil, familiei Dvs. banii nu ajung unui minimum de existenta (calculul il face Sozialamt-ul) atunci se poate depune cerere de suplimentare a venitului prin ajutor social sau Hartz IV (problema este complexa, nu se poate explica decat principiul intr-o porpozitie).
  Nu puteti fii trimeasa inapoi, cu una cu doua, Dvs. fiind sotia unui cetatean german, insa daca nu intreprindeti nimic va faceti – la un eventaul control – pasibila de amenzi.
  Autoritatile germane nu au de unde sa stie starea Dvs. financiara, decat
  daca cereti un sprijin.
  In anumite cazuri, daca rezolvarea cererii Dvs. la Arbeitsamt dureaza
  f. mult, puteti cere un avans.
  Vedeti link-ul
  http://www.arbeitsagentur.de/nn_256852/zentraler-Content/A07-Geldleistung/A071-Arbeitslosigkeit/Allgemein/Vorschusszahlung.html

  Nu stiu insa sa va spun, daca este cazul … in cazul Dvs. Asta poate
  aprecia numai Arbeitsamt-ul.
  Ralf Genort Alexer

 23. Va multumesc mult Domnule Ralf ma ti ajutat enorm si nu stiu cit mai dureaza cererea mea la Arbeitsamt dar sotul miine o sa sune (desi a sunat pina acum de 10 ori) sa vedem ce se mai poate rezolva.. Multumesc mult

 24. Ar fii bine daca a-ti relata pe scurt aici, ce raspuns a-ti primit de la Arbeitsamt. In general, in principiu vorbind, este bine sa va documentati
  in primul rand in Internet, desigur in masura in care intelegeti termenii si notiunile specifice acestor domenii de specialitate, insa retineti un lucru (ca principiu): Traiti intr-o tara cu total alte mentalitati decat in Romania.
  Interpelarile Dvs. este bine sa le faceti in SCRIS, cand aveti intrebari importante de pus la institutii de stat sau la autoritati. Una la mana ca prin telefon puteti fii inteleasa gresit. Apoi puteti da peste cineva ce nu are o experienta f. mare in profesie si va da un raspuns evaziv.
  NU ASA, raspunsurile in scris. Dureaza mai mult, decat cele prin telefon, dar sant mult mai la oiect si in general, f. bine documentate.
  Exprimati-va concis, la obiect, si nu va temeti de unele greseli gramaticale
  atata timp cat se intelege clar ce vreti sa spuneti. Nu “traduceti” din romana in germana notiunile specifice de domeniu, ci folositi termenii germani originali din nomenclatura germana. Gasiti orice in Internet. Cu multa rabdare.
  Nu puneti accentul sa rezolvati ceva RAPID, ci sa obtineti un raspuns viabil
  f, bine documentat, ce in caz de litigiu juridic, sa stea negru pe alb si sa poata fii, in caz de forta majora, atacat pe caile prevazute de legea germana.
  Ralf Genort Alexer

 25. Am primit ambele raspunsuri din partea dumneavoastra. Eu ma aflu in Turingia…Contractul nu specifica o durata minima de reziliere , scoala a inceput la sfarsitul lunii septembrie si urma sa tina pana “undeva” in mai, iar plata nu s-a efectuat in avans…Anuntarea si respectiv acceptarea au fost facute verbal, nu au cerut neaparat un motiv , nici nu au invocat vreo clauza a contractulu atat doar ca am primit un raspuns evaziv referitor la plata cursurilor.
  Va multumesc pentru promtitudinea raspunsurilor dumneavoastra.
  Cu consideratie, Cristina Constantinescu

 26. Daca nu aveti o confirmare SCRISA de la Anmeldung, daca nu v-ati inscris…in scris si daca nu aveti un Kursausweis, ma rog, este un caz mai neobisnuit, dar in favoarea Dvs. Mai ales ca nu a-ti efectuat plata.
  Sper sa fii inteles corect.
  RALF GENORT AUSWEIS

 27. Am fost ieri la Ausländerbehörde in orasul in care am Anmeldungul. Am fost cu prietena de mana, am intrat in birou unde un domn politicos m-a intrebat cu ce ma poate ajuta! I-am spus ca am venit pentru Freizügigkeitsbescheinigung. I-am mai spus ca acesta mi s-a cerut printr-o scrisoare si de la VHS unde urmeaza sa incep un curs de limba germana! Nu parea interesat pentru ce imi trebuie. Mi-a cerut pasaportul si o poza tip pasaport. S-a uitat pe pasaport si mi-a zis unde ma pot duce sa imi fac poza(la un fotograf in apropiere). Am luat pasaportul si am revenit in 15 minute. I le-am inmanat pe amandoua iar in 5 minute…aveam Dreptul de sedere….permanent. Nu imi venea sa cred! Nu m-a intrebat absolut nimc! Cu toate ca nu aveam nici permis de munca si nici asigurare in Germania!. Nici macar prietenei nu i-a venit sa creada pentru ca ea si-a luat dreptul de sedere intr-un oras la vreo 20 de km departare unde i s-au cerut si contractul de munca si asigurare si foaia cu Anmeldung. Atunci a intrebat si de mine si i se spusese ca nu imi pot da daca nu am loc de munca! Se pare totusi ca regulile sunt de la oras la oras!

 28. da, aici in germania cate bordee atatea obicee
  si in cazul meu a fost la fel, intre timp am tot ce trebuie dar cad am venit tot asa a fost
  cred ca depinde de comunitate, de primar cat de mult e dispus sa accepte imigranti care pot fi foarte utili mai ales daca populatia unei localitati este imbatranita.

 29. Cui nu-i place sa traiasca intr-o tara cu regim federal cum este RFG-ul, are
  marea libertate sa-si aleaga tara care-i place (cel putin in cadrul UE).
  Germania se pare ca nu este singura tara in UE.
  In Germania competentele sant impartite intre competente teritoriale administratíve locale ale LAND-urilor si competentele de ordin federal.
  Legea ce reglementeaza libera circulatie a cetatenilor altor state a EU
  in Germania este definita in § 5 Abs. 1 FreizügG/EU.
  http://www.buzer.de/gesetz/4720/index.htm
  Conditiile in care se acorda Freizügigkeitsbescheinigung sant definite
  de asemenea f. clar in
  http://www.buzer.de/gesetz/4720/a151682.htm
  Cu toate acestea, unele conditii sant optionale, adica raman la latitudinea
  autoritatilor LOCALE insa ca o autoritate locala nu cere NICI o alta dovada
  decat pasaportul si o dovada de la VHS este ori un abuz al autoritatii locale in sensul ca a ignorat legea ce are prevederi clare in acest sens ori ….”este
  o poveste de noapte buna copii…”.
  Daca este vorba de un o incalcare a legii de catre autoritatea locala, va
  pot spun din experienta proprie, ca este un caz de mare exceptie, pt. ca la
  un control, functionarul respectiv risca f. multe treburi.
  Daca este “o poveste”, a fost f. buna.
  Nu pot discerne intre aceste doua cazuri…posibile, in cazul concret de mai sus.
  O zii buna!
  RALF GENORT ALEXER

 30. domnu Ralf, sa inteleg ca ne faceti pe mine si pe Stefan mincinosi?
  din legea care ati dat link mai sus rezulta asa:

  § 2 Recht auf Einreise und Aufenthalt
  (4) 1Unionsbürger bedürfen für die Einreise keines Visums und für den Aufenthalt keines Aufenthaltstitels. – adica cetatenii UE nu au nevoie de drept de sedere
  +
  § 5 Bescheinigungen über gemeinschaftsrechtliche Aufenthaltsrechte, Aufenthaltskarten
  (1) Freizügigkeitsberechtigten Unionsbürgern und ihren Familienangehörigen mit Staatsangehörigkeit eines Mitgliedstaates der Europäischen Union wird von Amts wegen unverzüglich eine Bescheinigung über das Aufenthaltsrecht ausgestellt. – adica cetatenii UE si membrii lor de familie primesc din OFICIU drept de libera circulatie (acel celebru Freizugigkeitbescheinigung) cu o valabilitate de 5 ani.

  Am mai spus de multe ori ca ce scrie in continutul articolului e gresit si am rugat pe domnul Goldis sa modifice.
  Este cel putin un abuz ca in unele localitati nu se elibereaza acel bescheinigung din oficiu. Fac mentiunea ca pe parcurs acest drept poate fi retras daca se constata ca persoana care l-a primit DIN OFICIU nu poate face doavada ca are venituri lunare care sa fie in valoare de cel putin valoarea ajutorului social minim din Germania, adica vreo 380 euro. De exemplu daca merge si cere ajutor social atunci are mari sanse ca acest drept sa-i fie retras.
  Ati inteles domnu Ralf????
  VA ROG SA VA CERETI PUBLIC SCUZE pentru faptul ca m-ati facut mincinos.
  Stati jos!. Nota 4!

  1. Freizügigkeitsbescheinigung NU se acorda, in mord normal, decat
   in baza unor conditiilor minime pe care le puteti citii pe pagina:
   http://www.rechtsanwalt-familienzusammenfuehrung.de/auslaenderrecht-freizugigkeit.html
   ___
   Citat de pe pagina de mai sus:
   Benötigte Unterlagen
   •Pass oder Identitätskarte
   •Nachweis über die Sicherstellung des Lebensunterhaltes (z.B.: durch Vorlage eines Arbeitsvertrages)
   •Lichtbild
   ___
   Ca atare eu nu am afirmat ca a-ti spus neadevarul ci am spus ca ORI este o gluma buna sub forma unei povestiri, ori o exceptie absolut rara.
   Nu a aparut, in ceea ce am scris, niciodata cuvantul “minciuna”.
   Si nu am exclus ca, cazul sa fie real pt. ca se intampla abuzuri.
   Pt. ca este total neobisnuit ca Aulandsbehörde sa nu ceara la intocmirea
   unei Freizügigkeitsbescheinigung o dovada de venit in RFG a solicitantului.
   Trebuie sa faceti deosebirea Freizügigkeitsbescheinigung intre un drept
   si modul cum il puteti exercita.
   Am dreptul sa cumpar o masina noua, dar trebuie sa am banii sa o achizitionez.
   In RFG nici macar ziarul local nu se da “din oficiu”.
   Destpre modul Dvs. de a purta o discutie – fie ea si in contradictoriu –
   ma abtin sa fac vreo remarca.
   O zi buna!
   RALF GENORT ALEXER

   1. In completare la cele de mai sus, puteti vedea pe pagina
    http://www.integration-in-bonn.de/aufenthalt-und-einbuergerung/aufenthalt-von-eu-buergern.html
    Citat
    _______________________

    Freizügigkeitsbescheinigung
    Wenn der Aufenthalt nach der Einreise über drei Monate dauern soll, müssen sich Unionsbürger nur noch beim Einwohnermeldeamt anmelden. Das Ausländeramt kann verlangen, dass der Pass bzw. Personalausweis vorgelegt und ein Arbeitsplatz nachgewiesen wird.
    Selbstständig tätige Unionsbürgern können die Gewerbeanmeldung als Nachweis vorlegen. Der Unionsbürger erhält dann vom Ausländeramt unverzüglich und „von Amts wegen” (das heißt automatisch) eine so genannte „Freizügigkeitsbescheinigung”, die das Aufenthaltsrecht dokumentiert. Diese Bescheinigung kann dort abgeholt werden. In Ausnahmefällen kann die Bescheinigung auch per Post zugeschickt werden.
    ______________________

    In pasagul de mai sus apare “Das Ausländeramt **kann** verlangen plus faptul ca “Selbstständig tätige Unionsbürgern können die Gewerbeanmeldung als Nachweis vorlegen.”
    Acest “kann” este f. “derutant” (sau nu cunosc alt cuvant mai bun).
    Si cea mai buna dovada in acest sens o gasiti pe pagina

    http://www.duesseldorf.de/buergerinfo/33/03/34eu01.shtml
    la Erforderliche Unterlagen

    Citat
    ______
    Das Vorliegen von Freizügigkeitsvoraussetzungen muss gegenüber der Ausländerbehörde glaubhaft gemacht werden.
    Unter Umständen kann es hilfreich sein, wenn Sie hierzu – so weit vorhanden – auch mitbringen:
    ■von Erwerbstätigen
    Arbeitsvertrag, Einstellungszusicherung,
    aktuelle Verdienstbescheinigung, Gewerbeanmeldung
    Arbeitserlaubnis oder -berechtigung,
    Berufsausübungserlaubnis
    ___
    ■von nicht Erwerbstätigen
    Belege zur Sicherstellung des Lebensunterhalts
    Krankenversicherungspolice
    Immatrikulationsbescheinigung
    _____

    Exagerand putin, cu putere de exemplu, problema, desigur ca daca
    dovedesc la Ausländerbehörde ca am 500.000 Euro pe contul meu curent personal (exemplu ipotetic), Ausländerbehörde poate renunta la alte dovezi ca ma pot intretine in RFG.
    NUMAI DUPA ACEASTA DOVADA, die Freizügigkeitsbescheinigung
    TREBUIE sa fie intocmita “von Amts wegen”.
    Tocmai aici este parte “derutanta”, daca se poate spune asa.
    Revenind la exempul plastic cu masina, numai dupa ce fac dovada
    ca am banii pt. ca pot sa cumpar o masina f. scumpa, vanzatorul unei
    reprezentante oficiale a unei marci de masina, trebuie sa-mi vanda
    o masina noua (vazataorul nefiind “persoana particulara” ci persoana fizica).
    Aceasta polimica nu are scopul “unui atac personal” contra cuiva ce scrie aici ceva, ci vreau sa reliefez ca cineva ce citeste aici ca nu-i trebuie decat un pasaport, un poza de pasoprt si o dovada de la VHS, poate trage repede concluzii gresite.
    Posibil ca intr-un caz singular s-a intamplat asa ceva. O. k.
    Dar in nici un caz, la ani lumina departare de acest caz izolat, asa ceva
    nu este regula.
    Asa cum nu oricine gaseste o suma enorm de bani pe strada.
    RALF GENORT ALEXER

 31. Buna ziua, ma numesc Mailer-Balaci Octavian si sotia mea este cetatean german. Momentan traim in Romania si am dori sa ne mutam in Germania.
  As avea o intrebare, va rog daca ati putea sa ma ajutati. pentru cazul meu. Multumesc frumos anticipat.
  Sotia intampina o problema la cautarea unui loc de munca in Germania si anume, nelocuind inca acolo nu poate obtine ” Vermittlungsgutschein”. Cei de la BundesAgentur i-au scris ca nu este neaparat obligatoriu sa-l aiba. Insa realitatea este diferita. Cum a-r putea sa obtina acest certificat sau altceva echivalent. Functionarii lor nu sunt toti de ajutor, eu m-am lamurit si la consulatul lor din Bucuresti unde nu stiau ce sa ne spuna chiar in probleme legate de drepturi firesti.
  Multumesc inca o data anticipat pentru ajutorul dumneavoastra.
  Cu respect,
  Mailer-Balaci Octavian

 32. buna seara….am reusit sa citesc printre randuri comentariile de mai sus si tot nu m-am lamurit cu nimic….fapt concret:eu si sotul meu suntem anuntati in germania din iulie 2009,muncim amandoi cu contracte din decembrie 2009 si avem drept de munca definitiv…sotul meu a fost somer in 2011 pentru 2 luni si a fost trimis de catre arbeitsamt sa faca curs de integrare,unde ni s-a solicitat freizügigkeitbescheinigung sau daueraufenthaltskarte…adica drept de sedere…pai ,pana acum noi am locuit ilegal in germania?serios,eu nu mai inteleg,atata timp cat avem drept de munca definitiv si locuinta pe numele nostru inchiriata,masina inscrisa in germania,cum dumnezeu nu avem drept de sedere…am fost la primarie si acolo mi s-a solicitat arbeitbescheinigung,saptamana asta am sa il duc si sunt curioasa ce am sa primesc…va multumesc

 33. Buna ziua,
  stie cineva care sunt conditiile primirii de ajutor social?
  Sunt in germania de 1 an, am urmat cursul de integrare, caut de lucru dar ma lovesc de lipsa permisului de munca. Locuiesc cu niste prieteni dar nu cred ca mai pot sta mult. pana acum m-am autofinantat dar nu stiu cat o sa mai pot.

  multumesc

  1. Nu ai dr la ajutor social in aceste conditii. Iti spun din proprie experienta, m-am lovit de aceleasi chestii si m-au refuzat cand am apelat la ei.

 34. Buna tuturor..Sunt in Germania de un an Anmelduita,mai exact in Hamburg si nu am reusit sa primesc dreptul de munca.Din cate am inteles nu se mai acorda romanilor si bulgarilor pana la sfarsitul anului 2013.Intentionez sa merg saptamana urmatoare sa-mi fac Gewerbe ptr Reinigung.Intrebarea e,pe ce perioada trebuie sa-mi fac asigurarea medicala si unde o pot face la un pret mai acceptabil.Mi s-a spus ca daca nu am un loc legal de munca,nu primesc dreptul de sedere si va trebui sa ma intorc in Romania.E adevarat?

 35. Inca o intrebare : e valabila pentru Gewerbe asigurarea(facuta in Romania) de sanatate ptr prestari servicii in Germania?
  Va multumesc anticipat.

 36. Buna ziua,

  Va multumesc pentru informatiile valoroase pe care le gasim aici si va felicit pentru aceasta initiativa! Intrebarile mele sunt legate de demersul legal si complet de inregistarare a sederii/domiciliului in Germania.
  1. Mai exact, sunt inginer, lucrez cu contract pe termen nelimitat si permis de munca inca de cand am sosit in Muenchen, in luna iunie. In luna noiembrie ne-am inregistrat la Primarie (Anmeldung), iar astazi am intrebat la Consulatul Romaniei din Muenchen care sunt actele/inregistarile pe care le mai avem de facut, iar raspunsul primit a fost ca nimic, Anmeldungul fiind singura formalitate obligatorie si suficienta de inregistrare la autoritatile germane. Acest raspuns ma nedumereste si nu stiu daca este de incredere, desi presupun ca personalul de la Consulat ar trebui sa ofere consiliere avizata. Deci, avand contractul de inchiriere a locuintei, Anmeldungul, permisul de munca si contractul de munca nelimitat, care este procedura/pasii de urmat pana la inregistrarea completa?
  2. In al doilea rand, este necesara schimbarea permisului de conducere roman cu unul german? (am intrebat astazi si despre acesta la consulat si raspunsul a fost nu, deoarece este eliberat si recunoscut de UE)
  3. Sotia mea nu lucreaza in prezent, dar are studii superioare absolvite in Romania (Licenta si Master). Am inteles ca, conform noii legislatii adoptate in Germania de la 1.01.2012 privind permisul de munca, cetatenii romani cu studii superioare nu mai au nevoie de permis de munca. In acest caz, sotia mea mai are nevoie de permis?

  Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra avizat.

  1. Buna ziua,
   informatiile ambasadei romane sunt corecte. Nu aveti nevoie de alte inregistrari. Anmeldungul este de ajuns.
   – nu trebuie schimbat permisul, fiind cetatean unei tari UE
   – daca sotia va lucra in domeniul ei nu va trebui permis de munca. contractul de angajare e deajuns. ea automa va fi inregistrata la asigurariile sociale de catre angajator si la finante ca platitoare de impozit.
   Cu respect
   Hamlescher

 37. buna ziua, vreau sa ma infromeze cineva daca aufenthalt erlaubnis il pot primi acuma direct de la primaria localitatii unde locuiesc cu anmeldung. pentru ca am fost ieri cu sora-mea la primarie sa cer pentru ea o dovada inlocuitoare a anmeldungului pe care ea l-a pierdut si ne-a dat cel de acolo o hartie pe care scrie aufenthalt bescheinigung. ce inseamna asta? este acelasi lucru cu freizigigkeit bescheinigung?
  pentru ca eu am fost anul trecut pentru acest act la ausländerbehörde si nu or vrut sa mi-l dea fara sa am o asigurare medicala nemteasca. se poate primi acum acest act direct de la primarie? va multumesc

 38. Buna seara,
  am venit in München in august 2011 cand,dupa anmelduire am luat de la Ausländerbehörde un document numit Bescheinigung über das Aufenthaltsrecht valabil pana saptamana viitoare.Astazi am fost sa cer altul nou si nu au vrut sa.mi dea pe motiv ca nu am loc de munca.Din septembrie 2011 urmez cursurile VHS pana in august 2012.In aceasta perioada nu ma pot angaja full time pentru a obtine permisul de munca,motiv pentru care am cerut ajutor la Jobcenter .Inca nu am primit un raspuns din partea lor,dar ce se poate intampla cu dreptul meu de sedere daca am cerut ajutor social?
  Si o alta intrebare:sunt absolventa de studii superioare in domeniul industriei alimentare.Daca gasesc angajator in domeniu,nu mai imi trebuie permis de munca,dar trebuie sa fiu angajata pe pozitie de sef in domeniu conform diplomei sau pot lucra ca simplu patiser sau cofetar?
  Multumesc frumos!

  1. Dreptul de munca v-a fost acordat in virtutea prezumtiei ca sunteti in masura sa va puteti intretine in Germania.
   Faptul ca in scurt timp ati apelat la ajutorul social nu va poate aduce decat necazuri – din practica, persoanelor in aceeasi situatie ca a dumneavoastra li s-a cerut parasirea teritoriului Germaniei intr-un anumit termen.
   Principiul de baza este ca nu puteti solicita ajutor social atat timp cat nu ati contribuit cu nimic la acesta (nu ati platit impozite, contributii sociale…).
   In legatura cu locul de munca: pentru a nu mai avea nevoie de permis de munca in cazul studiilor superioare e nevoie ca cerintele si specificul locului de munca sa fie conform studiilor superioare, nu domeniul sa fie acelasi.
   Nu trebuie sa fiti sefa 🙂 e suficient un post de inginer.
   Mult succes!

 39. Buna ziua

  Ma poate lamuri si pe mine cineva in urmatoarea problema?
  Sunt in Germania, intr-un orasel din Baden-Wuertemberg de la inceputul lui septembrie, impreuna cu prietena care este medic! De atunci mi-am facut Anmeldung iar de la jumatatea lui Noiembrie am inceput cursul de germana la VHS, pentru nivelul B1! Mentionez ca nu am lucrat si nici in prezent nu lucrez.Tot in noiembrie am fost si am solicitat Freizugigkeitbescheinigung, care mi-a fost acordat pe loc, pe perioada nedeterminata, fara intrebari despre locul de munca sau despre asigurare medicala! Din pacate…va trebui sa schimbam locatia actuala cu un alt oras sau…chiar cu un alt Land! Stiti cumva…daca voi face aceasta schimbare…Freizugigkeitbescheinigung-ul acordat aici…va fi valabil si pentru noua locatie? Sau va trebui sa il solicit inca o data, caz in care s-ar putea sa nu mai fiu atat de norocos. O data acordat acest drept de sedere…este valabil in toata Germania, pe timp nelimitat?

  Va multumesc

 40. Multumesc frumos pentru raspuns si pentru incurajari domnule Iulian S,dar sa stiti ca nu sufar de sefie,numai ca nu ma descurc prea bine cu limba germana si ma multumeam si cu un post de patiser.
  In urma raspunsului dvs au mai luat nastere cateva intrebari
  1)parasirea teritoriului Germaniei se face pentru o perioada limitata?
  2)daca in termenul in care imi este dat sa parasesc teritoriul Germaniei gasesc un angajator,e ok pt mine?
  Multumesc!

  1. Eu nu am facut absolut nicio aluzie, dumneavoastra ati intrebat daca trebuie un post de sefa, eu doar v-am raspuns ca e suficient unul de inginer pentru a nu mai avea nevoie de permis de munca.
   Nu cunosc termenii in care de obicei se cere parasirea teritoriului Germaniei in aceste cazuri – s-a mai discutat de faptul ca acest lucru ar fi un abuz aceasta cerere (personal mi se pare intemeiata, argumentul fiind acela ca dreptul de sedere initial s-a acordat pe baza faptului ca sunteti in masura sa va intretineti pe perioada sederii aici), in fine, nu va doresc sa ajungeti aici.
   Mult succes!

 41. Buna ziua. Va deranjez si eu cu o intrebare. Se poate obtine drept de sedere daca am nascut aici, in Germania? Precizez ca sunt impreuna cu sotul aici de un an jumate si nu am reusit sa primim drept de munca, deci nici cel de sedere. Va multumesc.

  1. Faptul ca ati nascut aici nu va da drept de sedere.
   Ar fi foarte util pentru unele persoane daca ati putea da detalii cu privire la costurile nasterii, cat au fost in cuantum si cine le-a suportat, au mai fost cateva intrebari legate de accest subiect.
   Multumiri anticipate in numele celor ce cauta raspuns la aceste intrebari si mult succes!

   1. Va multumesc de raspuns. Eu sunt asigurata AOK, costurile au fost suportate de casa de asigurari, deci nu va pot ajuta in legatura cu valoarea unei nasteri. O zi buna.

 42. Doamna Alexia,
  cum ati reusit sa va asigurati la AOK daca nu aveti contract de munca?
  Multumesc de raspuns si o saptamana norocoasa va doresc!

 43. Buna ziua,
  Ma poate lamuri cineva in urmatoarea situatie?..Sunt in Germania impreuna cu baietelul din octombrie 2011.Pana la 01.09.11 am lucrat in Romania cu carte de munca.De cand am venit in Gemania , unde locuim impreuna cu prietenul meu (cetatean german) nu am gasit pana in prezent de lucru.In toata perioada aceasta suntem fara nicio asigurare …Suntem Ameldung de cand am sosit aici, baiatul merge la scoala , primim alocatia europeana , eu am inceput integrationkurs ,am fost la AOK sa intreb daca pot face asigurare la ei si mi-au spus ca ma costa 143 euro pe luna insa nu stiu daca pe toata perioada aceasta in care nu am fost asigurata pot plati in Romania iar din martie incepand pot sa ma asigur la AOK…..
  …In speranta unui raspuns VA MULTUMESC !!

  1. daca te ai casatori ai beneficia de asigurarea lui,asa e simplu trebuie sa platesti din mana ca si acasa atunci cand nu muncesti.o sa trebuiasca sa platesti si din urma de cand ti ai facut anmeldung.

 44. Va multumesc pentru informatiile utile! Pe scurt, am trei intrebari:
  1. Am Anmeldung la primarie, contract de munca nelimitat (inginer), permis de munca. Nu am facut niciun demers pentru obtinerea dreptului de sedere. Mai este necesar? Fiind cetatean roman (european) il primesc automat?
  2. Am masina inmatriculata in Romania. Pot sa o pastrez in Germania asa? E nevoie sa merg in Romania la fiecare 6 luni, pentru o anumita perioada?
  3. Cetatenii romani inregistrati cu domiciliul (chirie) in Germania nu primesc si un act de identitate care sa ateste acest fapt (domiciuliul)? In afara de Anmeldung nu am alt act care sa ateste sederea mea aici, in buletin si pasaport fiind trecut domiciuliul din Ro cu care nu mai am nicio legatura.

  Va admir efortul de a rapsunde la atatea intrebari si ajutorul pe care ni-l oferiti. Va felicit si va multumesc!

  1. 2. Puteti circula cu autoturismul in Germania, avand numere romanesti, maxim 6 luni din momentul inregistrarii aici (Anmeldung), a utiliza autoturismul peste aceasta perioada e considerata evaziune fiscala, cu consecintele de rigoare.
   Cele 6 luni in niciun caz nu se refera la momentul in care autoturismul a intrat in Germania.
   3. Singurul document ce va atesta domiciliul este acea foaie cu Anmeldung – in caz de control autoritatile detin mijloace electronice pt aflare a tuturor datelor dumneavoastra (mi-a facut o mica demonstratie functionarul de la permise de conducere – avea in sistem inclusiv domiciliul socrilor din strainatate) – exista un sistem informatic european de evidenta a persoanelor.
   Din cate stiu acum pentru dreptul de sedere se elibereaza un card ce contine si poza (a fost inlocuit documentul pe hartie) dar va poate confirma asta doar cine l-a obtinut recent.

   1. Sa inteleg ca eu daca am Anmeldung din iulie 2011, luat la sfatul unui prieten, nu mai pot intra cu masina inmatriculata din Romania in Germania. Mentionez ca detin un apartament in Plauen si ca venim in Germania in fiecare concediu. Intradevar acum, fiind recent adus la stadiul de somer, ma gandesc serios sa vin in Germania, urmand ca apoi sa-mi aduc si familia. Ce ma mai puteti sfatui?

   2. Exact!
    Dar asta ar fi cea mai mica problema a dumneavoastra acum, ganditi-va serios la obligatiile fiscale ce le aveti pentru statul german – dupa 183 de zile de la anmeldung va decurge obligatia de a plati impozitele pe venituri in Germania (are loc schimbarea domiciliului fiscal). Si asta pentru ca ati avut anmeldung permanent, nu v-ati deinregistrat la plecarea din Germania (dl. anonim a previzat odata cel mai bun exemplu, cel al lui Boris Becker – evident, nu vorbim de aceleasi sume, dar cazul in sine e similar, mai ales ca ati precizat ca in Romania detineti o firma).

    Succes!

 45. ma bucur mult ca am gasit acest site,este minunat pt. noi romanii.Am si eu o intrebare.Am adus-o pe mama mea in Germania la mine,am anmelduit-o,am facut o copie si am trimis-o in tara.Trebuie acest anmeldung tradus in lb.romana si legalizat? pt.a obtine documentul portabil S1 de la CNAS timis pt.a avea asig.de sanatate in Germania-ea fiind pensionara.As avea inca o intrebare,cum as putea sa-i transfer pensia in Germania?Va multumesc mult si numai bine va doresc

 46. Buna ziua. Am citit acest site de informare privind emigrarea in germania, insa nu am gasit despre urmatoarele acte ce le detine un prieten la care urmeaza sa merg si cu ajutorul caruia ma voi stabili in germania, bremen. Aceste acte sunt : anmeldebestätigung, meldebescheinigung, bescheinigung gemäß §5 freizügg eu, meldebestätigung. Acestea sunt titlurile documentelor ce lea primit cand sa inregistrat insa ce e curios e faptul ca a primit si drept de munca in aceasi zi sau in acelasi dosar cu actele ce leam enumerat mai sus. Intrebarea mea ar fi ce reprezinta acele acte, daca tin loc dreptului de sedere sau “residence permit”, daca este posibil ca obtinerea permisului de munca fie impreuna cu aceste acte, din ce mia zis aceaste acte lea primit cam in 2-3 luni de zile. El se afla in germania din iunie 2011. As fi recunoscator daca cineva m-ar lamuri in privinta acestor acte. Va multumesc!

 47. Buna! va rog sa ma lamuti cu un lucru: am avut Anmeldung in Germania 6 luni, dar a trebuit sa vin in Romania pentru 4-5 luni. Intre timp, prietenii la care am stat, s-au mutat, iar cei de la Primarie au spus ca trebuie sa merg personal ca sa imi faca si mie mutatia (dar deocamdata nu pot sa ma intorc) . . Credeti ca dupa ce ma intorc, peste 3 luni, o sa ma pot inregistra din nou la noua adresa? Sau daca declar ca momentan nu mai locuiesc acolo, dupa cat timp ma pot inregistra din nou?

  Multumesc mult celor care o sa-mi raspunda!

 48. buna ziua,
  am venit in germania in iulie si de atunci am anmeldung,locuiesc in völklingen.nu am gasit inca un servici aici, iar acasa in romania nu ma pot intoarce, deoarece in februarie persoane necunoscute mi-au dat foc la casa. cazul este in cercetare dar nu am nici o speranta ca procuratura romana solutioneaza cazul meu fapt pentru care am facut personal un denunt in urma celor intamplate si nu am primit nici acum un raspuns.sunt f dezamagit de autoritatile romane, fapt pentru care a-si vrea sa ma stabilesc definitiv aici in Germania.Va rog respectuos sa-mi raspundeti daca am vreo sansa de a ma stabili in aceasta tara.mentionez ca nu cunosc limba locala si doresc din suflet o persoana cunoscatoare de limba germana sa ma poata ajuta in cazul meu.

 49. Buna ziua!
  As dori si eu o informatie legata de cutumele birocratice in Germania. Acum 5 ani m-am inregistrat la Einwohnersamt si am primit acel Anmeldungsbestätigung. Mi s-a spus ca nu am nevoie de alt act. Acum un an am schimbat domiciliul in cadrul aceluias oras. La modul cel mai prostesc, nu mi-a trecut prin cap ca trebuie sa anunt aceasta mutare. Acum insa am nevoie de un Meldebescheinigung, prin urmare va trebui sa revizitez Einwohnersamt-ul, sa pun lucrurile in ordine si sa rezolv. Cam cat de rau este? O sa primesc o amenda grasa? E posibil ca in momentul in care cei ce locuiesc la adresa mea veche sa ma fii abgemeldet si deci sa nu mai figurez ca fiind inregistrata in Bonn?
  Multumesc frumos pentru orice informatie.
  Rodica M.

  1. Teoretic sunteti pasibila de amenda. Insa practic aceasta nu se aplica aproape deloc. Daca aveti un contract pentru noua adresa, prezentati-l si probabil veti primi Anmeldung incepand cu data contractului. De catre cei ce v-au succedat in locuinta nu puteti sa fiti anuntata ca si plecata.

   1. Si pentru a duce povestea pana la capat. Astazi am fost la Einwohnersamt. Dupa ce am facut formalitatile, am trecut la partea neplacuta. Am avut noroc de un tanar de treaba care era cu mintea la week-end deja. In mod normal ar fi trebuit sa platesc (cred ca am auzit bine) 215 eur pentru intarzierea de mai mult de un 1 an. Dar, pana la urma am scapat cu 35 euro pe care ar fi trebuit sa-i plateasca cineva care ar fi venit cu o intarziere de 9 luni sa se inregistreze. Concluzia este ca daca va mutati, alocati jumatate de ora pentru aceasta formalitate cat mai curand.

 50. Buna ziua.Ma numesc vasile si lucrez in germania impreuna cu sotia mea Barbara de 5 ani. Suntem angajati legal si avem drept permanent de munca si dreptu de sedere.Dar avem o problema;Noi nu avem deocamdata chiria noastra ,,avem cazare la comun oferita de patron,noi avem doua fete ;una a terminat liceul ,iar cealalta termina anul acesta facultatea si am vrea sa le aducem la noi la lucru.Acuma as dori daca se poate un ajutor din patea d-voastra,ce ar trebui sa fac ca sa intre in drepturi cu permis de sedere si drept de lucru va multumesc anticipat si asteptam un raspus.

 51. In primul si in primul rand sa va inchiriati o locuinta a voastra, pentru a putea face fetele Anmeldung la acea adresa.

  Fata cea mare, daca-si gaseste loc de munca in domeniul in care are studiile superioare, nu mai are nevoie de permis de munca.

  Pentru cea mica e mai greu. Eventual, in gastronomie sa gaseasca pe cineva sa-i faca acte, daca nu, macar ca si sezonier pentru maxim 6 luni.

  1. Nemtii sunt nationalisti. Pe potuersl ala e un jaguar si scrie mare ca Germania isi cumpara propriile masini , ceea ce mi se pare o chestie laudabila. Din moment ce ai cele mai bune masini din lume, normal ca ala ce conduce un jaguar va fi considerat un paria.nationalism + mandrie + multi paria => persecutie => hitler

 52. Buna seara
  Locuiesc in Germania de cateva luni in Saarland.Am un gewerbe si merge binisor.A-si vrea sa aduc viitoarea sotie cu copiii aici la mine.Sotia mea a terminat psihologia si stiinte sociale in cadrul universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca si un master in Franta la Sorbona in psihologia personalitatii.ce sanse avem ca sotia mea sa lucreze in domeniu ei, mentionand ca deocamdata ea nu cunoaste limba germana.

 53. Buna ziua,sunt in Germania din septembrie anul trecut si lucrez legal,am asigurare la AOK, facuta de firma,dar am o problema de sanatate cu baiatul meu de 19 ani, care este in Romania,elev la liceu inca.Sufera de schizofrenie si as vrea sa stiu daca as putea sa il aduc aici la un tratament si ce am de facut pentru a-l putea ajuta, de ce acte am nevoie.
  Va multumesc si sper sa imi raspundeti

  1. gina,nu stiu daca ai primit un raspuns,daca este fiul tau asig.in Romania iti trebuie form.S1 ori din Rom. ori de la AOK ,complectat de asig.din Rom.care nu trebuie leg.pt.ca e intern.si il predai la AOK,si o sa primesti pe posta asig.

 54. buna ziua.sunt in germania de 1 luna,stau in ap,unor prieteni din america,eu am lucrat legal in grecia 16 ani,si acum am venit in berlin,vreau sa ma stabilesc aici si sa muncesc.imi trebuie permis de lucru si de sedere avand acte de grecia dar am inca cetatenia si pasaport roman.multumesc ioan

  1. Actele din alta tara a Uniunii Europene va ajuta doar in situatia in care aveti si cetatenia respectiva, in lipsa trebuie sa urmati pasii necesari obtinerii dreptului de munca pentru cetatenii romani.
   Succes!

 55. Pentru a beneficia de dreptul de resedinta pe o perioada de peste 3 luni pe teritoriul Germaniei trebuie indeplinită una din urmatoarele cerinte (art. 7 al Directivei 2004/38/CE):

  a. Să fiti angajată intr-o activitate de munca salariata sau sa desfasurati o activitate de munca independenta in Statul membru gazda (Germania), sau
  b. Sa dispuneti de resurse suficiente astfel incat sa nu deveniti o sarcina excesiva pentru sistemul de asistenta sociala pe durata sederii si sa dispuneti totodata de o asigurare de sanatate completa in Germania, sau
  c. Sa fiti inscrisă intr-o institutie de invatamant cu scopul de a urma un curs de studii sau de pregatire profesionala si sa detineti o polita de asigurare medicala completa in Germania, sau
  d. Sa fiti un membru de familie care insoteste sau se alatura unui cetatean al Uniunii care indeplineste el insusi conditiile sus-mentionate

  Indeplinind una din aceste conditii puteti locui legal in Germania pe o perioada de 5 ani; dupa 5 ani de rezidenta legala si continua aveti dreptul sa cereti rezidenta permanenta in Germania.

  Va trebui deci să vă înregistraţi rezidenta la autorităţile germane competente (Primaria sau Prefectura locala); termenul pentru înregistrare este de cel puţin 3 luni de la data sosirii in Germania. Vi se va elibera un certificat de înregistrare a rezidentei care atestă dreptul Dv. de şedere în Germania (în baza legislaţiei comunitare, cetăţenii Uniunii Europene nu mai au obligaţia de a obţine un permis de şedere,– un document care confirma oficial dreptul Dvs. de rezidenta in Germania in calitate de cetatean al Uniunii). Certificatul de înregistrare va fi eliberat imediat şi va fi valabil pentru o perioadă nelimitată.

  Pentru eliberarea certificatului de înregistrare, Statul german vă poate cere să prezentaţi numai un document de identitate valabil (carte de identitate sau paşaport) şi, in functie de situatie:
  -un certificat de angajare/ care atestă faptul că desfăşurati activităţi independente, sau -dovada faptului că posedaţi o asigurare medicală completă precum şi o dovadă că posedaţi resurse suficiente, sau
  -dovada faptului că sunteţi student si aveti o asigurare medicală completă

 56. sotul meu lucreaza in germania din anul 2004 ca muncitor detasat, are numar de identificare fiscal. eu locuiesc cu el in germania din anul 2oo7 si, personal nu am fost la primarie pentru inregistrare. candva de lucrul asta se ocupa cineva din partea firmei germane. dupa ce am citit situatiile de mai sus, mi-am dat seama ca sunt intr-o grava eroare si ca trebuie sa fiu inregistrata si eu. in afara de buletinul de identitate propriu si numarul de identificare fiscala al sotului( unde este adresa noastra de locut) eu nu posed alte acte( stam in apartamentul oferit de patronul din germania fara contract). ajung pentru inscriera la primarie?

 57. Buna ziua! Referitor la punctul ´´b´´: ´´ Sa dispuneti de resurse suficiente astfel incat sa nu deveniti o sarcina excesiva pentru sistemul de asistenta sociala pe durata sederii si sa dispuneti totodata de o asigurare de sanatate completa in Germania´´, care este suma de bani care ar reprezenta ´´resursa suficienta´´? Dispun de suma de 3000 Euro eu si partenerul meu. Este suficient?

 58. Fiti amabili, pot sa obtin dreptul de sedere de la primarie daca am bani pt. am intretine? Locuiesc in hostel momentan si sunt in cautare de un loc de munca

 59. Buna seara. Am asa o inrebare, poate cineva e la curent. Am facut deja Anmeldung in Germania. Dar e foarte posibil ca am sa plec din aceasta regiune si va trebui sa fac altu. Care este procedura? Trebuie sa ma duc sa ma scoata de la evidenta sau ei fac automat cind fac alt Anmeldung?
  Multumesc ffff.mult.

  1. La anuntarea noului domiciliu se va trimite de autoritati Abmeldung la vechea adresa. Doar la mutatul in strainatate aveti obligatia sa anuntati la evidenta populatiei.

 60. Buna seara , imi puteti spune va rog frumos daca imi fac gewerbe si eu locuiesc in pensiune pot primi dreptul de sedere?. Va multumesc

  1. Dreptul de sedere il aveti din 01.01.2007. Puteti locui unde doriti, chirie, pensiune sau in cort.
   Pentru Gewerbe va trebuie doar un sediu, un birou. Puteti sa va faceti Gewerbe in Germania si sa domiciliati in Romania. Important este sa aveti o adresa stabila unde va desfasurati activitatea.

 61. sotul meu lucreaza an germania de 6 luni are facuta firma, iar eu si cele doua fetite suntem aici de o luna …unde am putea sa ne facem o asigurare de sanatate pentru toata familia ca ne tot resping cei de aici….va multumesc

 62. Buna ziua . am asa o intrebare, poate cineva stie. Daca am Anmeldung in Osnabruck, dar la moment sint in Berlin si vreu sa plec din Germania, pot oare sa ma scot de la inregistrare in Berlin, fara ca sa ma duc la Osnabruck? Multumesc.

 63. Mama mea este in Germania la mine si i-am facut anmeldung-ul. Ea fiind pensionara, doresc sa intreb, cum as putea sa-i transfer pensia intr-un cont Germania? Trebuie sa merg in Romania la Casa Judeteana de Pensii cu vreun act tradus si apoi cui sa ma adresez in Germania? Va multumesc anticipat!

 64. buna ziua,
  trebuie sa merg ca studenta in Germania si ma intereseaza daca am nevoie neaparat de pasaport pentru obtinerea dreptului de sedere (mai mult de 3 luni). Pe site-ul facutatii si al burgeramt-ului scrie ca as avea nevoie de “pass oder personalausweis” deci banuiesc ca pot merge doar cu buletinul :-??
  daca dispuneti de informatii actualizate (din 2012, caci banuiesc ca s-a schimbat legea) va rog sa ma anuntati.
  cele bune,

 65. > sunt in germania din data de 8 iulie 2012. sunt inregistrat la punkstadt
  > cu aceeasi data deci am anmeldung. locuiesc la o familie de cetateni nemti care detin apartament proprietate personala, sotul avand dubla cetatenie – romano-germana sotia neamt,neamt si m-au luat in spatiu la ei in apartament.
  > vreau sa ma mut cu tot cu familie aici (sotie si un copil de 6 ani jumate, bine atunci vom sta cu chirie) dar momentan stau decat eu pana gasesc de munca. nu am asigurare
  > medicala inca (am inteles ca este 150 euro pe luna si m-am gandit ca daca nu muncesc nu are rost sa o platesc)
  > va rog daca puteti sa imi spuneti pasii urmatori in vederea celor descrise mai sus. – loc de munca si sa poata veni si familia mea aici??
  > multumesc anticipat.

  > am inteles ca numai dupa cele 90 de zile ca turist se poate obtine permisul de munca(in aceasta perioada pot muncii joburi sezoniere fara permis de munca). dar totodata nu am dreptul sa stau decat 90 de zile dupa care retur in romania 3 luni dupa care alte 90 de zile in germania.
  > mentionez am anmeldung din data de 8 iulie 2012, cont la banca si bani sa ma intretin. imi pot face si o asigurare medicala.
  > stiti cumva daca din 2013 se ridica restrictile privind libera circulatie si drept de munca pt romani si bulgari??
  > daca obtin drept de sedere asta este limitata? sau este conditionata de alte chestiuni?? cum o obtin??
  >
  > dupa terminarea celor 90 de zile ma dau astia afara din tara??
  >
  >
  > ce pasi trebuie sa urmez??

  1. Dreptul de sedere il aveti pe perioada nelimitata. Ce nu primiti este Freizügigkeitbescheinigung, decat daca aveti un contract de munca sau dovediti ca va puteti intretine si aveti o asigurare medicala.
   Nu veti fi dat afara din tara.
   Dreptul de munca este fara restrictii din 2014.

 66. noi romanii putem sta in germania cat dorim nu ne inrerzice nimeni.pt asigurarea medicala trebuie cat se poate de repede sa o faceti, ca va trebui sa o platiti din urma.

 67. va multumesc pt raspunsuri.
  ce a spus dl. anonim ”Ce nu primiti este Freizügigkeitbescheinigung, decat daca aveti un contract de munca sau dovediti ca va puteti intretine si aveti o asigurare medicala.” ma ajuta la ceva acest permis de libera circulatie?? si chiar se poate elibera fara permisul de munca?? cum dovedesc ca am cu ce sa ma intretin??
  pt dl dan bodrogan de ce mai platesc din urma asigurarea medicala daca nu am benificiat de ea? sau se stie sigur ca asa se face??

  multumesc anticipat?
  va multumesc inca o data pt timpul acordat la raspunsurile anterioare.

 68. Buna ziua! vroiam sa va intreb…eu am fost amelduita in germania odata acum 2 ani si odata acum …in septembrie ma intorc in tara si daca as vrea sa ma intorc peste 2 ani se mai poate? sau zic nemtii ca ce fac aici,vin plec vin plec…multumesc frumos

  1. Nu e nicio problema, puteti sa veniti si sa plecati de cate ori doriti atat timp cat indepliniti conditiile legale de acordare a dreptului de sedere, pana la urma asta e conceptul de libertate de miscare promovat ca valoare europeana.
   Succes!

 69. Buna ziua
  Sunt vaduva de putin timp ramasa cu doi copii,unul de 13ani si celalant de cateva luni.Ce posibilitati as avea sa traiesc in Frankfurd ,in primul rand pt ami inchiria un apartament si ulterior a ne integra in societate.Am citit toti pasi care ar trebui parcursi dar as dori un sfat de specialist visavis de situatia mea.
  Va multumesc

 70. AnnaTorok
  Va rog frumos, daca imi poate cineva sa raspunda! Mama mea este in Germania la mine si i-am facut anmeldung-ul. Ea fiind pensionara, doresc sa intreb, cum as putea sa-i transfer pensia intr-un cont Germania? Trebuie sa merg in Romania la Casa Judeteana de Pensii cu vreun act tradus si apoi cui sa ma adresez in Germania? Va multumescfrumos!

  1. Transferul in contul din Germania reprezinta o munca birocratica (cereri, acte) in plus va exista o conversie valutara implicita la un curs ce nu e neaparat convenabil pentru dumneavoastra + comisioanele bancare aferente: de transfer, de conversie, de retragere a banilor plus o intarziere destul de mare in virarea banilor.

   Va recomand sa utilizati serviciile bancare ale aceleasi banci in Romania si Germania. Ce inseamna asta? Va faceti un cont in Romania de ex. la Unicredit Tiriac si in Germania la Hypovereinsbank (nu fac reclama, dau doar un exemplu, sunt in fapt aceeasi banca si utilizeaza acelasi sistem de plati). Va faceti online banking la ambele conturi si apoi jonglati cu banii dintr-un cont in altul, din lei in euro si invers, functie de nevoile dumneavoastra, fara niciun comision. Avantajul? Transferul dintr-un cont in altul (de la aceeasi filiala din Romania/Germania a bancii) se face in maxim 1 zi lucratoare, fara niciun comision.

   Daca acum pensia o primeste intr-un cont ce are atasat un card bancar (VISA sau Mastercard) atunci puteti scoate banii direct din Germania de la un ATM (se aplica conversia valutara la cursul interbancar + un comision).

   Succes!

 71. buna ziua,
  in romania am un credit in euro la raiffeisen bank, cont la care am imputernicit-o si pe sotia mea sa poata avea acces la acest cont.
  in germania am cont la postbank.
  mentionez ca nu fac reclama si ca am online banking la ambele conturi (la cel din romania prin prisma online bankingului altui cont – ca sunt toate pe numele meu).
  daca trimit bani din contul de postbank germania in cel de raiffeisen euro in romania – ma rupe cu comisioanele?? #la cel din romania nu am atasat un card – iar in romania nu se poate scoate euro de la bancomat oricum, ca doar suntem in M UE. se poate sa scoata sotia mea banii din acel cont daca se duce direct la ghiseul bancii??
  care este echivalentul bancii postbank – posta germana.

  multumesc,
  o zi buna.

  1. Mai simplu este sa faceti in Germania un card bancar pentru sotie (Partner), eventual sa solicitati si VISA, atat pentru d-voastra cat si pentru partener.

   Cu una din aceste carti se va putea scoate numerar de la automatele din Romania, sau se poate plati direct in magazine.

   Comisioanele pentru ridicarea de numerar sau plata la magazine le aflati de la banca din Germania. In anumite cazuri comisionul este chiar zero.

  2. Nu este necesar sa deschideti un cont separat pentru sotie, pe acelasi cont puteti sa treceti sotia, iar fiecare persoana va beneficia apoi de un card personal (Maestro sau EC) si eventual suplimentar de cardul VISA.

  3. Solutia propusa de domnul anonim e putin mai complicata: majoritatea ofera carduri VISA doar sub forma de card de credit (in Romania e ceva uzual acestea sunt carduri de debit).

   Asta nu ar fi marea problema ci faptul ca in Romania va va fi imposibil sa puteti scoate Euro cash de pe card – singura modalitate de a beneficia de bani este de a folosi cardul VISA la automatele normale din Romania si a primi lei – se va face schimbul valutar Euro/Lei automat la cursul de referinta interbancar pentru momentul respectiv + comision de eliberare numerar.

   Legat de faptul ca nu puteti scoate Euro de la bancomat: e simplu, nu are legatura ca (nu) suntem tara UE, ci simplul fapt ca moneda nationala este leul nu Euro. Regulile bancare zic ca automatele elibereaza sume de bani doar in moneda nationala, facandu-se conversia automata pentru celelalte monede la momentul eliberarii.

   Succes!

 72. Cum pot sa ma angajez in germania in fabricii ca:ambalator produse,operetor productie,in hala.As dori sa merg impreuna cusotul meu si vrem sa stim cum putem sa ajungem.Va rog sa ma ajuta-ti si pe mine Doresc un job sigur,dar nu cu firmele de recrutare din romania.

 73. Vlad, ia spune daca cunosti firma EJOBSSRL@gmail.com. Ei mint ca sunt din bucuresti,dar sunt din cluj str.G.Baritiu.nr.8. Acesti nenorociti dau tepe si vreau sa stiu cum sa fac sa-i dau pe mana autoritatilor. Unde trebuie sa apelez pentru a se lua masuri cu acest SANDU COSMIN RADUBAN care trage tepe grosolane.

 74. CE PARERE AVETI DESPRE FIRMELE:Sak Deutschland SI <plasare.munca@gmail.com SUNT SERIOASE SAU DAU TEPE?
  FAC ANGAJARI PT GERMANIA SI VREAU SA STIU CAT SUNT DE SERIOASE.Toate fimele care fac angajari pt germania nu vor sa-ti trimita prin email raspunsul la intrebarile pe care le pui,ci vor numai sa suni tu la ei. Oare de ce nu vor sa raspunda prin email? Nu inteleg de ce nu se sesizeaza autoritartile si sa verifice aceste firme de pe saituri .Sa vada daca sunt legale si daca platesc taxe la stat pt ce fac.Aceste firme iau comisione mari plus banii pe transport care sunt platiti de catre straini pt muncitori.Aceste firme de recrutare primesc comisioane din partea angajatorilor ,pt ca duc personal la munca plus comisionul pe care vi-i ia voua.Nemtii platesc banii pe transpot si-i iau tot ei si pe voi va pun sa platiti transportul. De aceea nu vreau sa merg cu firmele de recrutare din tara,pt ca nu sunt serioase.Ori te rup de bani ,ori iti dau tepe.Vreau sa ma ajuta-ti sa plec la sigur in germania ,pt ca m-am saturat sa iau tepe.

 75. buna ziua , …lucrez de un an si 3 luni legal in Germania , am primit unbefristet la un an , interbarea este urmatoarea,,,,Acest unbefristet mai este valabil daca voi parasi Germania timp de 5 luni (am o problema in tara) …mai pe scurt are valabilitate nelimitata acest act chiar daca parasesti Germania o perioada iar apoi te poti reintoarce inapoi pt. a te folosi de el? multumesc anticipat

 76. De ce nu-mi raspundeti si mie la ce v-am intrebat? Unde trebuie sa merg ,pt ca sa pot pleca la munca cu contract in germania? Ce trebuie sa fac ca sa obtin un loc de munca in germania.Ma ajuta-ti si pe mine ca sa obtin aceste informatii? Nu doresc cu firmele de recrutare din tara.

 77. singurul loc unde terbuie sa mergi este la un angajator german (patron) sa-i spui ca vrei sa muncesti legal in germania , el trebuie sa trimita actele la fortele de munca , actele tale care ti le va cere la angajare ..iar de acolo nu mai e nimik de facut decat sa asteptati amandoi permisul de munca in germania la firma dansului…degeaba vrea un patron sa te angajeze daca nu are aprobare de la fortele de munca..iar nu stiu daca tu ai vre-o cunostina atat de apropiata(patron german) care sa faca toate demersurile astea pt. tine in loc sa angajeze un neamt din prima fara sa apeleze la fortele de munca pt. acel permis de munca.bafta

 78. Buna ziua! In primul rand, domnul IulianS, va multumesc din tot sufletul pentru sfatul pe care mi l-ati dat! Am rezolvat, asa cum m-ati invatat dumneavoastra! Va multumesc!
  Dar mai am o problema legata de sederea mamei mele aici si anume cuponul sau talonul de pensie cum se mai spune! Mama mea a facut pe sora ei o procura la notar in Romania, pentru a ridica cuponul de pensie la adresa sorei (dupa cum a fost invatata de la angajatii Casei Judetene de Pensii). Am inteles, ca aceasta procura are valabilitate de un an si jumatate, iar dupa aceea, trebuie sa mearga iara in Romania pentru o alta procura, altfel dupa aceasta perioada va fi oprita pensia. Mama este bolnava (a suferit un accident cerebral vascular si a ramas cu sechele -semiparalizie pe partea stanga). Intrebarea mea este, exista vreo solutie reglementata juridic in cadrul UE, pentru ca acel talon sau cupon de pensie, sa fie trimis in tara de rezidenta (respectiv Germania in cazul meu) prin posta? Caci ma gandesc cu groaza la transportul din Germania pana in Romania cu un om batran si bolnav, cum este mama mea.
  Va multumesc anticipat!
  Cu stima, Anna Torok

  1. In mod normal se poate face o procura si in Germania, chiar in limba romana. Notarul va notifica acest lucru, ca aceasta a fost facuta in alta limba decat limba germana. Astfel nu aveti nevoie de traducere.
   Bineinteles persoana trebuie sa fie prezenta si sa semneze in fata notarului.

  2. In cazul dumneavoastra aveti nevoie de o procura notariala intocmita la unul din consulatele / ambasada din Germania. E nevoie ca mama sa fie in persoana si sa aveti o copie dupa actele de identitate a persoanei imputernicite.
   Ultimul pret cunoscut mie e de 60 Euro/procura – suplimentar se mai cereau 10Euro pentru fiecare copie ale aceeasi procuri.

   Mult succes!

   1. Ar fi intr-adevar tipic romanesc. Sa pui persoanele pe drum catva zeci de km si costurile de rigoare. Nemaivorbind de cazurile in care persoanele sunt bolnave.

    La un notar am facut o procura unei persoane in limba romana, platind 20 € pentru 2 exemplare.

    Insa au mai nou consulatul/ambasada notarii propri? Sau preiau actele, adica procura in limba romana, se duc la notarul de dupa colt care notifica pentru 10-15 € iar apoi percep 60 € pentru “serviciu”? Nu m.ar mira de loc sa procedeze asa.

   2. Am mentionat solutia 100% sigura pentru a evita drumul in Romania.
    Nu am cunostinta despre posibilitatea intocmirii unei procuri la un notar german dar am mari retineri ca ar fi recunoscute in peste tot in tara (ca exemplu, incercati sa va legitimati doar cu pasaportul in tara si vedeti ce surpriza aveti, nu o sa puteti nici macar sa va accesati contul bancar).

  3. Alta solutie este transferul pensiei in strainatate, va atasez cateva informatii:

   În conformitate cu prevederile art 10 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.1408/71 precum şi a convenţiilor bilaterale de asigurări sociale la care România este parte, persoana care are dreptul la prestaţii de invaliditate, de bătrâneţe sau de urmaş şi la ajutoare de deces, dobândite potrivit legislaţiei române, va beneficia de aceste prestaţii chiar dacă reşedinţa sa (locul de şedere obişnuită) este stabilită pe teritoriul altui stat membru al UE sau al Spaţiului Economic European sau pe teritoriul unui stat cu care România aplică instrumente juridice bilaterale.

   În conformitate cu prevederile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale , art.90, alin.9, persoana care are dreptul la pensie sau la alte drepturi băneşti care se stabilesc şi se plătesc de către casele teritoriale de pensii, va beneficia de aceste prestaţii chiar dacă domiciliul său este stabilit pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau cu care România nu aplică acorduri sau convenţii bilaterale de securitate/asigurări sociale.

   În vederea achitării, prin transfer bancar, a prestaţiilor amintite, casele teritoriale de pensii vor utiliza informaţiile bancare confirmate de beneficiarii sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în cadrul formularelor de legătură transmise de instituţiile de asigurări sociale de pe teritoriul Germaniei.

   Declaraţia de transfer (Anexa 1) în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii se transmite la sediul casei teritoriale de pensii personal de către titularul drepturilor sau se depune, prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii însoţită de un document care confirmă detalii bancare şi de o copie a actului de identitate a titularului care atestă domiciliul său actual; transmiterea declaraţiei şi a documentelor care o însoţesc se poate face prin poştă, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, prin scanare şi transmitere la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postate de instituţia menţionată pe site-ul acesteia.

   Pentru a evita efectuarea unor plăţi necuvenite sau către beneficiari nerezidenţi a căror situaţie s-a modificat, cu efecte asupra obligaţiei casei teritoriale de pensii competente, de a achita drepturile de pensie şi a altor drepturi care se stabilesc şi se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se va utiliza certificatul de viaţă (Anexa 2) ca şi instrument de verificare administrativă.

   Certificatul de viaţă va fi emis în dublu exemplar, din care unul va rămâne la casa teritorială de pensii competentă, însoţit de dovada comunicării (confirmare de primire sau recomandată) iar celalalt transmis beneficiarilor nerezidenţi în versiune bilingvă (română şi o limbă de circulaţie internaţională)

   În cazul noilor beneficiari nerezidenţi, dacă între data depunerii cererii de pensionare şi data primei plăţi a pensiei stabilite prin decizia de pensionare s-au scurs mai mult de 180 de zile calendaristice, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de pensionare, un exemplar al certificatului de viaţă, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului semnat şi ştampilat care atestă faptul că beneficiarul este în viaţă. În situaţia în care beneficiarii nerezidenţi au transmis, prin unul din mijloacele menţionate anterior, detaliile bancare actuale în perioada de 180 de zile de la data depunerii cererii de pensionare, obligaţia confirmării existenţei noilor beneficiari nerezidenţi prin transmiterea unui certificat de viaţă se stinge.

   Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul nerezident aflat în plată are obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă.

   În vederea prezentării certificatului de viaţă, casa teritorială de pensii competentă transmite acestuia, la adresa sa de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz, în luna octombrie a fiecărui an, un exemplar al certificatului de viaţă completat în partea A, indicând data limită de transmitere a certificatului de către beneficiar.

   Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa partea B a certificatului de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz.

   La solicitarea beneficiarului nerezident autoritatea legală de pe teritoriul statului de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz certifică faptul că Partea B a certificatului de viaţă a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, partea C a certificatului. Autoritate legală abilitată să completeze partea C a certificatului de viaţă poate fi şi misiunea diplomatică sau oficiul consular al României în statul de reşedinţă.

   În situaţia în care beneficiarul nerezident nu prezintă sau nu transmite certificatul de viaţă menţionat, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, casa teritorială de pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului începând cu luna februarie a anului în curs.

   Dacă beneficiarul nerezident transmite certificatul de viaţă menţionat,după expirarea termenului stipulat în paragraful anterior, drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, vor fi reluate în plată de la data suspendării , cu respectarea termenului general de prescripţie.

   Beneficiarii nerezidenţi vor confirma detaliile bancare şi/sau de reşedinţă, respectiv de domiciliu, potrivit modalităţilor prevăzute în cadrul prezentelor Instrucţiuni ori de câte ori vor interveni modificări ale informaţiilor respective.

   Cheltuielile generate de transferul în străinătate al pensiilor şi al altor drepturi de asigurări sociale şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale acordate în cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se suportă de beneficiari, prin diminuarea sumelor ce fac obiectul transferului.

 79. Pe langa altii cu probleme mai majore, va rapesc si eu o mica parte din timp pentru o mica intrebare.

  Eu impreuna cu sotia mea ne aflam de 2 ani de zile in Germania(Rheinland-Pfalz), intre timp avem toate documentele necesare:

  – Arbeitselaubnis primul an , acum detin “unbefristete Arbeitsgenehmigung”. Lucrez de 2 ani de zile la firma respectiva.
  – Einwohnermeldeamt-Anmeldung ( amandoi )
  – Krankenversicherung la AOK ( amandoi )
  – Freizügigkeitsbescheinigung unbefristet( amandoi )

  Intrebarea mea este legata de dreptul de munca a sotiei mele.

  1)Are drept la Arbeitserlaubnis daca l-am obtinut eu ?
  2)Pot cere Arbeitserlaubnis/Arbeitsgenehmigung pentru ea, fara sa existe vreo oferta de la vreun Arbeitgeber ? sau aceasta se poate cere doar daca exista vreo oferta?

  Intreb , deoarece aud multe versiuni si se cam bat cap in cap, pana si de la cei de la ZAV 😀

  Cu stima si mii de multumiri,
  Sorin

  1. Pe baza drepturilor familiei, sotia poate beneficia de permis unbefristet (dumneavoastra detineti deja) – acesta se elibereaza fara existenta unei oferte concrete de munca. Mergeti cu actele necesare la ZAV si permisul se elibereaza pe loc.

   Succes!

 80. Buna ziua! Numele meu este Cornel-Ditrich si locuiesc in Germania de aprox 20 ani. De ceva timp ;ma confrunt cu o problema atipica as spune avand in vedere ca am facut studiile aici si din ianuarie 2012 nu am de lucru desi nu contenesc sa imi depun cv peste tot,am ,,reusit performanta,, nefasta sa ajung in arbaitslost2.Iubita mea care este romanca cu acte de RO:locuia cu mine deorece cand am chemat-o oficial in Germania eu lucram ca inginer la KRONES:Asadar iata-ma CU studiiI superioare dar fara job de 9 luni. Nu asta AR FI DUREREA CEA MAI MARE:::::: prietena mea nu a reusit sa obtina permis de lucru pe motiv ca ar ocupa un loc de munca al ,,conationalilor,, nostri.Acum alta problema de parca un necaz nu vine niciodata singur.PRIETENA mea a trebuit in mod oficial sa locuiasca in alta parte deorece ,,statul.. o obliga efectiv sa platesca jumatate de chrie desi ea nu avea nici un venit.Azi m-am trezit cu 2 persoane de la jobcenter ca vor sa verifice daca prietena mea locuieste inca la mine.Evident nu le-am permis accesul in casa, unica dovada fiind un altibild lipit pe cutia poostala.Daca le püermiteam accesul in casa cum demonstrau prectic ca prietena mea locuieste cu mine si nu este doar in vizita?sfideaza orice lege umana a intimitatii si a dreptului uman.SI toate astea doar ptr ca eu am vrut sa fiu corect sa declar ca locuim impreuna ca nu avem niciunul joburi.Din minimmum existential insumand plata chriei respectiv (480e) *plus340 ptr existenta ce vor sa mai imi ia??? se pare ca dreptul la viata inclusiv cea intima…este omeneste asa ceva posibil intr-un stat ce se vrea a fi democratic??????Multumesc pentru raspuns….!!

 81. Care sunt drepturile unei persoane care este Anmelduita de 1 an in Germania in ceea ce priveste permisul de munca, socialul? Sunt inregistrat in Germania de 1 an de zile cu Anmeldung, FreizugG/EU si am Identifikationsnummer, dar nu am depus niciodata acte pentru permis de munca. Nu am lucrat niciodata in Germania. Am facut doar cursuri de Germana la Volkshochschule. Daca e cineva care are astfel de detalii, rog frumos sa-mi raspunda. Multumesc!

  1. In ceea ce priveste permisul de munca nu va ajuta cu nimic, pentru a lucra aveti nevoie de permis de munca – singurul mic ajutor este ca in cazul in care aplicati pentru permis de munca pentru un loc de munca necalificat, aveti cele 3 luni de sedere cerute de lege – permisul de munca unbefristet il primiti dupa 3 ani de sedere neintrerupta.

 82. Buna seara. Am nevoie de un sfat pentru problema mea, daca-i pot spune asa. De curand am revenit in Germania, neintruprandu-mi anmeldungul, si mi-am gasit un job ca si Baby-sitter. Am fost o zi in proba la familia respectiva urmand sa merg alte 3 ca si job normal. Am lucrat 3 zile dupa care am primit o oferta de munca mai buna si am anuntat familia respectiva ca nu mai pot continua (urat din partea mea, dar asta e). Nu am incheiat niciun contract, insa ei doresc sa ma plateasca pentru cele 3-4 zile si au spus sa le trimit un invoice cu suma totala de plata, urmand ca eu sa platesc taxele aferente statului german. Spuneti-mi, va rog, unde se platesc? cand se platesc? care este procedura? Nu vreau sa ma trezesc cu probleme de acest tip doar pentru ca nu am stiu ce si cum sa fac. Familia mi-a spus ca la inceputului anului viitor va trebui sa merg la autoritati (care autoritati?!) si sa declar. Am nevoie de mai multe detalii, VA ROG! Multumesc.

 83. Buna ziua,numele meu este Loredana si am 28 de ani am muncit din 15 dec.2011 pana in 22 iulie 2012 la un hotel din zona Bayern ,in acest timp ( respectiv dupa cele 6 luni de contract ) firma mi-a depus actele pt dreptul de munca,am primit apoi o hartie Arbeitsgenehmigung in care scrie Geltungsdauer von 14.06.2012 bis 31.12.2013.In iulie mi-am dat demisia de la hotel si am plecat in Stuttgart,momentan nu am nici un act sau inregistrare aici,as vrea sa stiu cum sa procedez si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez in cazul in care ma decid sa raman in Germania .
  Mentionez ca locuesc la fratele meu deci as putea sa imi fac aici unmeldung,dar vreau sa stiu daca contractul anterior ma poate ajuta intr-un fel si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez .Va multumesc

  1. Ati primit raspunsul detailat la aceasta intrebare.
   Anuntati-va in noua localitate, cereti largirea zonei de valabilitate a documentului, a dreptului de lucru. Atentie mare cum a fost acordat, sa nu fie limitat doar pentru o firma sau o anumita activitate.

 84. am 9 luni decand lucru legal la o firma germana si vreau sa stiu daca pot obtine drepul de lucru definitiu in germania si ce trebuie sa fac si unde trebuie s merg si cum trebuie s cer daca poate cineva s imi dea informati.va multumesc. eu locuiesc in landshut

  1. Cititi toate informatiile de care aveti nevoie in sectiunea – PErmisul de munca in Germania.
   Dreptul e lucru permanent il puteti obtine numai 12 luni de lucru in conditii legale de admisie pe piata muncii.
   Succes!

 85. eu am 5ani de cand sunt in germani as vrea sa stiu daca imi pot scoate buletin de germaniaa si ce trebiie sa fac va mulesc

  1. “Buletinul de germania” il primiti in cazul dobandirii cetateniei germane – dupa 8 ani de sedere permanenta (7 daca ati absolvit un curs de integrare/orientare).

 86. ahh Alina in 5 ani ai uitat cum limba romina pacat pacat. Si mai trebuie sa dai si un examen pentru dobindirea cetateniei germane si poti sa il dai numai daca aI certificatul B1

  1. Nu trebuie sa va cumparati ceva pentru ca dreptul de sedere permanent il aveti de la data de 01.01.2007, anul aderarii Romaniei la UE.

 87. Buna seara, va rog frumos am si eu o intrebare foarte importanta pentru mine iar daca ma puteti sfatui v-as fi foarte recunoscatoare. Am masina cumparata recent din Gemania cu numere rosii pentru o luna iar in ultimele trei luni mi-am cumparat placute rosii din Romania; acestea urmeaza sa expire insa. Si nu stiu cum sa procedez in continuare. In viitorul apropiat, in cateva saptamani ma intorc in Gemania, pentru un stagiu de 6 luni similar cu un stagiu anterior efectuat anul acesta, apoi revin in Romania cateva luni, apoi iar stagiu sau un post-doctorat in Germania. Nu stiu legislatia legata de situatia masinilor in Germania, am inteles cum este pentru sase luni, dar daca plec si ma intorc se numara iar sase luni? Este o limita de luni pe fiecare an? Pe de alta parte recomandat ar fi sa o inmatriculez in final in Romania sau in Gemania, altfel spus: asigurarile din Germania sunt mai in regula ca asigurarile din Romania? Da, stiu ca nu pot pleca cu placute rosii de la noi, dar pot obtine placute rosii valabile pe o luna din Germania daca este necesar. Imi cer scuze pentru mesajul lung si va urez o seara frumoasa si toate cele bune. Ioana

 88. Buna ziua
  Muncesc in Germania ,Stuttgart cu contract de munca de peste un an si jumatate si am primit drept de munca permanent.Poate sa primeasca si sotia drept de munca?Am fost astazi la Arbeitagentur in Stutgart si mi-au spus sa sun la un numar din Duisburg si am primit si formular pentru a aplica.
  Poate sa primeasca ajutor social pana la gasirea unui loc de munca?
  Va multumesc anticipat!

  Silviu

   1. Daca lucrati si aveti totusi un venit mic pe familie, ar fi posibil sa primiti ceva ajutoare financiare.

 89. Buna ziua!
  As vrea sa va intreb ce ma sfatuiti in legatura cu achizitionarea unei masini second hand in Germania.
  Cat este impozitul si asigurarea pe an la o masina 2.0TDi?
  Am inteles ca pentru ca sa am un punctaj bun pentru asiguarare aici am nevoie de o hartie din Romania(la cine sa ma adresez ?) pentru a dovedi ca am experienta si ca am detinut o masina acolo.

  Va multumesc!
  Silviu

  1. 2.0 TDI Euro 3/4 impozitul este 308 Euro pe an.
   Pentru asigurare trebuie sa aduceti (daca este cazul) un document (No Claim Bonus) de la asiguratorul roman la care ati avut incheiata asigurarea (in numele dumneavoastra) cu numarul de ani fara daune (nu experienta si faptul ca ati detinut anterior conteaza in acest caz si numarul de ani fara daune). Functie de numarul de ani puteti fara daune obtine SF Klasse mai favorabil in calculul primei de asigurare.

   1. Va multumesc!
    Dar ca si o referinta pentru asugurare intre cat si cat poate ajunge?
    O zi buna va doresc!

   2. Pentru un Passat B6 / Skoda Oktavia 2008 – 2009 2.0 TDI luati ca referinta prima standard de ~1000 Euro (preturilor pot sa difere mult de la un asigurator la altul, functie si de datele proprii – numarul de persoane ce conduc autoturismul, daca aveti garaj sau nu, numarul de km anual, etc). Pretul de ~1000 Euro cuprinde asigurarea obligatorie si Teilkasko.
    Multiplicati prima de baza cu diferite procente rezultate din diferite SF Klasse si va puteti face o idee cam ce si cat.

    Personal platesc pentru un Passat B6 2008 608 Euro anual – SF Klasse 5 (singur sofer, garaj, nu folosesc masina la munca, 2 copii, 10 ani experienta in conducere, maxim 17.000 km anual, fara amenzi in ultimii ani, etc.)- aveti mai jos tabelul cu clasele si procentul de multiplicare al primei – primul este pentru asigurarea obligatorie al doilea procent fiind pentru Teilkasko.

    Haftpflicht
    in %
    SF 30 25 – 30
    SF 29 25 – 30
    SF 28 25 – 30
    SF 27 25 – 30
    SF 26 25 – 30
    SF 25 25 – 30
    SF 24 25 – 32
    SF 23 25 – 32
    SF 22 25 – 35
    SF 21 25 – 35
    SF 20 25 – 35
    SF 19 29 – 35
    SF 18 29 – 36
    SF 17 30 – 36
    SF 16 35 – 37
    SF 15 35 – 40
    SF 14 35 – 40
    SF 13 35 – 40
    SF 12 40
    SF 11 40 – 45
    SF 10 40 – 45
    SF 9 45 – 46
    SF 8 45 – 50
    SF 7 50 – 52
    SF 6 54 – 55
    SF 5 55 – 61
    SF 4 60 – 66
    SF 3 70 – 75
    SF 2 83 – 85
    SF 1 100
    SF 1/2 100 – 140
    S 150 – 175
    0 200 – 260
    M 240 – 280

 90. buna ziua .va rog sa ma lamuriti cumva….ne-am mutat in austria unde am deschis un OG -bar-care merge cam prost ,au trecut 3 luni si trebuie sa mergem la BEHA pentru dreptul de sedere cu actele contabile ,acum daca firma merge prost am inteles ca poate sa fie o problema .dar daca eu le arat un extras de cont 80 mii euro aflati aici la o banca din austria pe numele meu adica sa le dovedesc ca chiar daca firma merge prost am cu ce sa intrtin familia .mentionez ca am doi copii care sunt aici la scoala,avem si E carduri si ne da palpitatii acest drept de sedere.este adevarat ca te poate obliga sa parasesti austria?

  1. daca ai 80000 euro in banca (austriaca in Austria ) poti sa mergi la BH cu extrasul de cont cu,care demonstrezi ca ai din ce trai.poti sa stai in austria si fara firma,fara loc de munca, atata timp cit poti sa iti justifici ca ai surse financiare suficiente pentru traiul din Ausria si nu ai nevoie de ajutorul statului,trebuie sa ai locuinta (meldetet) si asigurare medicala in Austria sau din Romania (ex.asig.Tiriac pentru un an de zile cu multiple iesiri.cocta cca.25 euro/an).Cind mergi la Bh exista un formular (cerere,antrag) pentru Anmeldebescheinigung (decizie de inregistrare)acest document tine loc de viza de sedere din trecut,este pe perioada nedeterminata.mult succes.

 91. Buna ziua, am si eu cateva intrebari va rog ajutita-ti-ma cu un sfat. Am sa va explic situatia sa intelegi mai bine. Am venit la mama in Germania si sunt Amelduit la ea unde locuieste ea locuieste cu o batranica de care are grija sunt deja de 1 luna si un pic in nord-vestul germaniei si am facut un curs intensiv de germana si acuma imi caut de lucru in domeniul IT, technic ( am diploma de inginer ). 1 Cine contorizeaza de cat timp sunt eu in germania ? 2. este deajuns daca plec din germania in romania pentru o saptamana si apoi ma intorc inapoi, am din nou 3 luni dreptul de sedere ? 3. daca nu ma angajez expres in domeniul meu am nevoie de permis de munca ? cum imi fac permisu de munca sau permisul de sedere ? Cum as putea face sa pot sa imi gasesc de lucru si sa lucrez legal ? Va multumesc anticipat

  1. 1. “Contorizarea” se face prin documentul Anmeldung. Aceea este data oficiala de la care domiciliati in Germania. In anumite conditii, se accepta si perioada de domiciliere pentru care nu ati avut Anmeldung, la aducerea unor dovezi sau martori.
   2. Pentru ce doriti sa plecati in Romania pentru o saptamana? Ca sa stati din nou 3 luni? Daca ati fi citit raspunsurile care le-am dat de nenumarate ori, ati fi vazut ca de la data de 01.01.2007 aveti dreptul sa stati in Germania cat doriti, fara un titlu de sedere, atat timp cat va permiteti financiar, respectiv sunteti asigurat medical suficient. Am atasat inclusiv paragrafele legilor respective.
   3. Daca nu lucrati pe un post in care aveti pregatire, atunci aveti nevoie de permisul de munca. Acesta se obtine prin depunerea actelor impreuna cu un precontract de la un potential angajator la ZAV/AA
   Precum am raspuns la intrebarea 2., nu aveti nevoie de drept de sedere. Ce se recomanda sa solicitati este cerificatul “Freizügigkeitbescheinigung”, care va confirma de fapt toate drepturile ce le aveti.
   In domeniul d-voastra cu diploma respectiva, trebuie sa cautati singur in net sau la AA un loc de munca si sa va trimiteti aplicatia.

 92. Buna ziua.In primul rind vreau sa va multumesc pentru toata informatia de pe sait.
  Am citit aproape tot ce e scris despre posibilitatile romanilor de a trai in Germania.Deci vin si eu cu intrebarea mea.Mai intii sa va descriu situatia : sunt persoana cu 2 cetatenii – a Moldovei si a Romanie.Locuiesc de 4 ani in Riga (Letuania) si am permis de sedere.Sotul e cetatean a Moldovei si are permis de sedere letonian.Copilul nostru e nascut aici in Riga,dar cu cetatenie moldoveneasca si are si ea permis.Cu traiul e cam dificil aici si am hotarit sa plecam in Germania.Si iata nu stiu cu ce sa incep.M-au sfatuit sa deschid un Gewerbe.Aici am o mica intrebare : stapinul la gazda care voi gasi trebuie sa stie ca voi pune pe adresa lui Gewerbe si nu stiu daca toti stapinii sunt de acord cu aceasta.V-a fi o problema???
  As fi foarte recunoscatoare daca m-ati indruma putin,caci stau pe ginduri cum sa procedez.
  Ar fi bine in situatia noastra un Gewerbe sau sa asteptam 2014 pina li se v-a da romanilor drumul liber pe piata de munca a Europei.Si aici ma gindesc ca permisul de sedere cum vom putea face???
  Voi astepta cu nerabdare raspunsul d-Voastra.

  1. Dreptul de sedere ca si cetatean roman il aveti de la 01.01.2007. Nu aveti nevoie de nici un titlu de sedere, puteti sa domiciliati cat doriti. Membrii familiei dobandesc dreptul dupa d-voastra.
   Pentru a fi lucrator independent aveti nevoie de un sediu. Proprietarul nu se va putea opune sa aveti sediul administrativ in locuinta, insa se va putea opune sa desfasurati activitatea acolo.
   Insa va trebui sa va informati mult mai bine ce inseamna Gewerbe. Cautati pe net toate amanuntele necesare, veti avea nevoie de cateva zile bune sa va clarificati.
   Sau odata ajunsi in Germania apelati la o persoana de specialitate, pentru a va informa. Costa ceva, dar este recomandat sa o faceti. Altfel aveti sanse foarte mari sa aveti probleme si dificultati.

 93. Mersi mult pentru raspuns.Am citit ceva informatie despre Gewerbe.e cam dificil pina ajunti la capat si timp.Dar daca peste un timp imi gasesc de lucru si imi fac un contract,ce fac cu Gewerbe???

 94. Va rog sa ma informati…eu pot veni in Germania si sa iau gazda…sau trebie mai intii sa fac Gewerbe??? care sunt primii pasi cind ajung in Germania??? si daca cunoasteti e greu sa deschizi Gewerbe??? imi este frica sa am dificultati cu Gewerbe…sincer nici su stiu pe ce baza sa deschid acest Gewerbe….sotul meu e auto mecanic…eu am absolvit Facultatea de Turism…mai am diploma de frizer si manichiura…iata asa e situatia…

  1. Pentru a fi informata ce inseamna sa fi intreprinzator, aveti nevoie de o consultatie de cel putin 3-4 ore cu o persoana de specialitate, care sa va prezinte in mare toate aspectele legate de aceasta: cadrul legal, aspecte fiscale, un anumit plan de afacere, si inca cateva lucruri. Aceasta pentru inceput, inainte de a porni activitatea. Eventual mai aveti nevoie de asistenta pe parcurs.
   Bineinteles, cum v-am spus, puteti incerca singura, va costa doar timpul.
   S-au apelati la consultanta, dar atunci va costa bani.

   Aceasta nu este doar o intrebare la care se poate raspunde in 5 minute, ca si cum ar fi intrebarea ce acte imi trebuie pentru dreptul de lucru.

   Cautati pe net cuvintele Gewerbe, Steuer, Selbständig, Einzelunternehmer,
   Sozialversicherung, si va veti putea face o imagine asupra acestui lucru.
   Iar daca nu reusiti sa faceti singura acest lucru, sau nu sunteti dispusa sa platiti o consultatie de specialitate, atunci va dau un sfat: ramaneti acolo si nu va aruncati banii pe drum si pe locuinta in Germania, sau pe deschiderea unui Gewerbe, s-ar putea sa ramaneti si fara bani si s-ar putea sa intrati in incurcaturi.

 95. Va multumesc din suflet de raspuns….de a ramine in Riga nu e iesire din situatie…e greu cu lucru…numai sotul lucreaza si abia ne ajung bani pentru a trai…de aceea as dori sa schimb ceva pentru un viitor mai bun….eu inteleg ca e foarte dificil cu Gewerbe si cu toata documentatia…dar…
  Sa inteleg ca ma sfatuiti sa ramin pe loc pina in 2014,caci am inteles ca atunci imi v-a fi mai usor sa razbat in Germania.Atunci nu v-a trebui nici un Gewerbe…nu stiu daca scriu corect : ca pot veni,iau gazda,fac documentele necesare,imi chem familia si cu incetul ne cautam de lucru….daca nu e asa va rog sa ma corectati.Va spun sincer ca raspunsurile d-voastra imi sunt de folos.Va sunt foarte recunoscatoare.

  1. Situatia nu s-a schimbat radical nici de la 01.05.2011 cand celelalte tari (Polonia, Letonia….) nu au mai avut restrictii. Chiar fara a mai avea nevoie de dreptul de lucru, cetatenii respectivi tot nu au fost prea mult angajati. Sunt, este drept mult mai multi, insa foarte multi presteaza o activitate independenta.
   Nici cu romanii nu va fi altfel dupa 01.2014.
   Firmele angajeaza tot mai putin personalul, tot mai mult se folosesc contractele de prestari servicii, bineinteles unde este posibil.
   Cine vrea sa aiba sanse mai mari trebuie sa fie activ in ambele directii. Adica sa inceapa cu Gewerbe si sa caute daca doreste un loc de munca ca si angajat. Si eventual sa le continue in paralel, in regim part-time.

 96. Inteleg ca poate nici in Germania nu e “uns cu miere” dar un neam ii propune sotului de lucru…dar fara mine sotul nu poate lucra….adica pina eu nu fac reunirea familiei….iata de ce eu intreb de Gewerbe….la inceput eu nu voi avea de lucru….si respectiv contract…de aceea cred ca cu un Gewerbe imi v-a fi mai usor…

  1. Nici asa nu va fi posibil chiar asa usor. Sotul nu va putea lucra ca si angajat, insa odata ce obtine dreptul de sedere dupa d-voastra, va putea obtine si dreptul de a fi intreprinzator independent.
   Daca sunteti astfel independenti veti putea sa cautati in paralel si de lucru.
   Insa pentru a fi independent trebuie sa fiti bine pusi la punct. Asa cum ati investit in pregatirea d-voastra, pentru facultate, pentru celelalte calificari, trebuie sa investiti si in pregatirea de a fi intreprinzatori. Fie autodidact, fie apeland la persoane ce pot sa va pregateasca.

  1. Un contract de lucru necesita si obtinerea dreptului de lucru.
   Iar daca “va fi facut” cu Gewerbe atunci va garantez ca sansele sa fie catalogat ca si independent aparent sunt foarte mari (90%), adica va fi considerat angajat, si inca unul fara drept de lucru. Cu urmarile de rigoare.
   Tine-ti cont de urmatoarea remarca: daca un angajator se ofera sa “angajeze” pe cineva cu Gewerbe, atunci in primul rand el este periclitat si apoi angajatul. Poate sa mearga o vreme bine, insa mai devreme sau mai tarziu Zoll-ul, Finanzamt-ul sau Rentenversicherung se vor prinde. Si pedepsele se pot aplica retroactiv pana la 4 ani in urma. Nu orice pedeapsa, insa cel putin plata primelor de asigurare sociala (pensie, sanatate, ingrijire) se vor plati retroactiv.

 97. M-am incurcat definitiv….pai ce trebuie sa fac sa pot lucra si trai in Germania cu familia mea???
  Poate mai corect v-a fi sa-mi gasesc un angajator si sa am contract de lucru decit sa deschid Gewerbe??? Am inteles ca daca eu am contract si imi fac dreptul de lucru si sotul meu poate obtine drept de lucru si respectiv v-a putea lucra la firma care vrea sa-l angajeze…

  1. Cetatenii statelor UE membre vechi si a celor care au aderat la 01.05.2004 la UE au dreptul nelimitat la liberă circulație în temeiul dreptului comunitar, și anume dreptul de intrare, de ședere și de muncă. De aceste drepturi beneficiaza si membri familiei, chiar dacă acestea sunt cetățeni ai unei țări terțe sau a unui stat care a aderat pe 01.01.2007 la UE. (Cf. § 2 alin 1 din Libertatea de miscare in UE). In acest caz pentru cetățenii bulgari sau români, nu mai este nevoie, pentru a munci în Germania, de obtinerea unui permis de muncă UE.

   Insa d-voastra ca si roman nu va incadrati in categoria de sus (tarile vechi plus cele ce au aderat in 2004), si nu aveti dreptul de lucru, deci membri de familie din tarile terte nu vor beneficia de drepturile mentionate, in conformitate cu aceste paragrafe.

   Ceea ce ati auzit cu dreptul de lucru este un pic fals, gresit.
   Pentru cetatenii romani sau bulgari se acorda intai permisiunea de lucru limitata, Arbeitserlaubnis-EU,de regula pentru un anumit angajator sau o anumita munca si pe o perioada limitata. Dar ea poate fi si refuzata. La fel si pentru membri familiei, Arbeitserlaubnis se poate acorda sau refuza.

   Dupa 12 luni de permisiune pe piata muncii, cetatenii romani si bulgari au dreptul sa primeasca dreptul de lucru fara restrictii (Arbeitsberechtigung). Membri familiei sunt si ei indreptatiti sa primeasca aceasta.

   Precum vedeti, doar in aceasta problema a dreptului de lucru aveti informatii cam false.
   Invatati un lucru. O informatie corecta o gasiti doar pe:
   1. Un site oficial al autoritatilor de resort. In ce priveste legislatia europeana aceasta se gaseste tradusa in toate limbile. Accesati aceste site-uri si documentati-va. Aceste informatii sunt gratuite si sigure, insa uneori relativ greu de gasit (trebuie sa parcurgeti toata legea cu paragrafele) sau greu de inteles datorita limbajului specific.
   2. Un site neoficial, privat, al unor firme, sau persoane specializate si documentate, care contra cost va pune la dispozitie informatiile pe care le solicitati. Prin plata acestui serviciu, dobanditi macar siguranta ca puteti trage la raspundere pe cel ce va informat. Vi se ofera astfel ajutorul in a nu mai rasfoi intreaga legislatie, si a primi doar informatiile necesare de care sunteti interesata.

   In cazul site-urilor gratuite, de unde va informati, nu aveti de unde sa stiti cat de reale sau corecte sunt informatiile. Iar pe ce spun unii sau altii, personal nu m-as baza daca nu as verifica intai. Insa din pacate asa este omul in general (nu romanul sau germanul sau chinezul), vrea sa asculte doar ce ii convine.

 98. Da clar…dupa atita discutie cum credeti am eu sanse sa ramin in Germania legal??? e asa de dificil cind nu cunosti drepturile intr-o tara straina…nici nu stiu ce m-as face fara sfaturile d-voastra….totul am inteles gresit

 99. Salutari la toata lumea.Sa relatez si eu una problema referitor la cazul meu…..Cand toata lumea vrea sa stie cum sa munceasca legal eu am o alta problema.Nemtii m-au amelduit din Jun 2007 fara ca eu macar sa vreau(aia de la Verbandgemeinde habar nu a avut ce a facut) ,eu puteam sta aici fara sa fiu trecuta la ei in registre.(Nato agreement) . Pt ca suntem aici cu trupele NATO nu tb sa ne inregistram la nemti iar dreptul de munca il primesti automat pt ca ai aceasta stampila in pasaport numita (SOFA).
  Acum ma trezesc si eu dupa 5 ani sa ma scot de la ei din evidenta ,si nemtii nu vor …Normal ca ei m-au bagat ca rezident cu toate ca pe 2007 aveam acest certificat de taxare limitata de la FA din Hessen. Dar cum in 2007 in iunie m-am mutat in alt land ,s-a facut o mare greseala.Eu la taxe ar tb sa platesc numai pe venitul din Germania dar odata ce nemtii mi-au trimis acea Lohnstkarte m-au bagat la taxare nelimitata pt orice venit din lume..Am clasa 1 nu am copii.Am pasaport romanesc,cu resedinta in USA si Germania (Rezident din 2007) si in Romania…
  Acum vreau sa ma scot de la ei dar ma intreb daca voi reveni inapoi in Germania se va tine cont ca am fost rezident la ei timp de 5 ani ,am vazut pe postarile anterioare cineva zicea ca esti inregistrat la ei timp de 10 ani sau????Daca ma scot de la ei din evidenta si apoi revin dupa 3 ani sa ziceam se tine cont de acesti ani de rezidentiat la ei???Sau va tb sa o iau de la inceput???

 100. Buna ziua!
  Am o intrebare referitoare la inscrierea unei masini in Germania.Este legal sa locuiesti in Germania si sa conduci o masina inmatriculata in Romania?
  Va multumesc!
  Silviu.

 101. Buna ziua tuturor,

  As dori si eu o lamurire ,si multumesc anticipat celor care ma vor sfatui.Pe scurt,am adus-o pe mama din Romania acum aproape 2 ani,si cum eu am o casuta in proprietate iar dansa este pensionara,a fost usor si rapid sa ii fac Anmeldung si sa ii obtin si Freizug Unbefristet .De curand am achizitionat un apartament ,ca sa imi fie usor cu jobul,si am luat-o si pe mama cu mine pe timpul iernii.
  Ce as dori sa stiu,in cazul nostru,daca sta mama in fiecare iarna in apartament,cca 4 luni,si merge inapoi la casa pana iarna urmatoare,trebuie sa ii fac Anmeldung la apartament?Ambele locuinte sunt proprietate,si nu stiu care e legislatia in vigoare in astfel de cazuri,ce am gasit pe internet nu e prea clar.Cum e cu domiciliul principal si secundar…La Primarie au un program care se bate cap in cap cu orarul meu de lucru,asa ca daca cineva stie despre reglementarile astea poate nu mai e nevioe sa ma invoiesc.
  Va multumesc mult si va doresc numai bine!

  1. Nu este necesar sa anuntati locuinta secundara. Poate sa stea in a doua locuinta cat doreste, important este sa existe anuntarea la un domiciliu.

   1. Buna seara.
    Va prezint si eu situatia mea si rog o parere/sugestie/sfat.
    Sunt in Germania (anmelduita) de la 01.10.2012, la locuinta inchiriata de sotul meu. Momentan el beneficiaza de indemnizatie de la JobCenter in urma pierderii locului de munca (el este anmelduit din ian.2008, are drept de sedere, deci inca nu permanent! si permis de munca). Odata cu venirea mea, a solicitat suplimentarea venitului la care raspunsul a venit ca o bomba: sotul meu a primit o scrisoare in care i se spune ca deoarece este roman si sta pe indemnizatie, vor sa ii ridice dreptul de sedere. Cum vi se pare?

   2. @Mara Nicolae
    Dreptul de sedere permanent il are din 01.01.2007, anul aderarii. Si poate sa ramana sa locuiasca in Germania cat il tin buzunarele. Este perfect legal si nu ii zice nimeni nimic.
    Iar cu scrisoarea respectiva mai mult ca sigur nu ati inteles corect. Dreptul de sedere nu se poate ridica (poate doar in cazul comiterii unor ilegalitati)

 102. Buna seara! Va multumesc pentru raspuns. Totusi este asa cum v-am spus, adica ei se leaga de faptul ca momentan sotul primeste indemnizatie de la Job Center (situatie in care a ajuns tocmai la consilierea Job Centerului, care l-a indrumat catre urmarea unei scoli germane, finantate de J.C.). Literal scrisoarea suna asa: ca dreptul de sedere i-a fost dat pentru a munci, deci a-si asigura singur mijloacele de trai si cum in prezent, primind subventii de la stat, inseamna ca nu se poate intretine singur, motiv pentru care este amenintat cu retragerea dreptului de sedere (care dupa 5 ani, in cazul sotului, exact peste 2 luni) devine permanent. Suntem intr-o situatie foarte tensionata, ca dupa 5 ani de eforturi sa risti sa pierzi totul, doar pentru ca ai fost gresit indrumat tocmai de autoritatile aceluiasi stat. Daca aveti orice sugestie, indrumare, ne-ar ajuta. Momentan, singura solutie pe care o vedem, este ca el sa se angajeze imediat si sa renunte la indemnizatie, numai ca peste noapte si in ajun de sarbatori este aproape imposibil. In cateva zile trebuie sa raspundem la somatie.
  Cu multumiri,
  Mara Nicolae

  1. @ Mara Nicolae.
   Scrisoarea nu suna cum trebuie, respectiv nu o intelegi cum trebuie. Cititi pe site, am oferit chiar de cateva ori legea care spune ca nu aveti nevoie de dreptul de sedere.
   Dreptul de sedere nu se da pentru nimic, dreptul il aveti.
   Eventual nu primiti certificatul dar acesta ar trebui sa il aveti de mult.
   Si eventual vi se va sista ajutorul financiar primit,.
   Dar daca aveti alte surse atunci puteti sta mai departe. Daca nu atunci nu veti mai avea din ce trai si plati chiria si va trebui sa va descurcati cum puteti.

 103. Buna ziua, sunt din romania si am venit sa lucrez in austria, si pentru a primi dreptul de munca aici treuie sa lucrez un an de zile fara intrerupere, sunt angajat de la inceputul lui mai asta insemnand ca trebuia sa lucrez pana anul viitor in mai si acum pe timp de iarna nu prea o sa avem de lucru deoarece lucrez in constructii mai exact la izolatii, intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj ? deoarece am auzit ca se poate dar ca nu o sa fie foarte mare

 104. Buna ziua,
  am si eu intrebare legata oarecum de dreptul de sedere in Germania.
  Care ar fi sansele unei persoane din Romania sa se stabileasca in Germania fara a cunoaste limba si fara a avea un loc de munca,dar avand unde sa locuiasca(prieteni dispusi sa ii faca anmeldung)? Adica statul German este dispus sa ajute cumva pana invata limba Germana(printr-un curs de limba) si pana isi gaseste un job????
  Multumesc anticipat!

 105. Am si eu o intrebare legata de Anmeldung si celelalte acte.
  Am inchiriat un apart la 1 noiembrie cand am ajuns in Germania si ne-am facut toate actele la aceasta adresa….Dar pt ca nu suntem multumiti de apart, de conditii spatiu mult prea mare la ultimul nivel si incalzirea nu face fata …dorim sa cautam altceva de inchiriat si sa ne mutam dupa 3 luni perioada minima pe care o prevede contractul.
  Va trebui sa refacem toate actele sau doar Anmedungul…?

 106. domnule anomim
  i mi rezerv putin timp pt a va spune ca sunteti o persoana aroganta iar acest site este cam deocheat si cusut cu ata alba. vad ca nu va comvin raspunsuri impotriva dumneavoastra care va credeti un atotstiutor dar in teren sunteti VARZA! se pare ca acest site DREPTUL LA REPLICI IMOTRIVA UNORA SUNT INTERZISE…..dar cum ramane cu DISCRIMINAREA SI LIBERTATEA INDIVIDULUI DE A SE EXPRIMA: IN ORICE SOCIETATE DEMOCRATICA EXISTA OPINII PRO SI CONTRA ASA CA ACEST SITE VREA SA PARA PERFECT pentru nestiutori DAR NU ESTE!!!…..SE PARE CA DVS CONDUCETI SITEUL SI NU DOMNUL GOLDIS PENTRU CA ORDINUL PE CARE IL DATI SE EXECUTA FARA COMENTARII. va urmaresc, dar se pare ca perfectiunea dvs intrece orice limita si de aici dubii privind afacerile de culise care le pregatiti dincolo de aceasta perdea!….
  in alta ordine de idei….
  1.OBSERV CA ACEST SITE STERGE TOATE COMENTARIILE CARE VA CONTRAZIC FACAND ACEST SITE SA PARA UN DUMNEZEU PENTRU ROMANII DIN GERMANIA:DAR NU ESTE ASA!!!!
  2 DACA SUNTETI ASA RESPONSABIL SI DE BINE INTENTIONAT ATUNCI DE CE SUNTETI SUB ACEST PSEUDONIM SI ANUME…..ANONIM: NU AR FI FRUMOS SI DEMOCRATIC CA DVS SA AVETI NUMELE SI PRENUMELE ADEVARAT CUM AU PERSOANE CU ADEVARAT INTENTIONATE DE PE ACEST SITE CUM AR FI DOMNUL AVOCAT CU NUMELE SI PRENUMELE DAR SI CU FOTO ..??????????
  3cu regret ca transmit ca.IMPREUNA CU TITULARII ACESTUI SITE NU FACETI ALTCEVA DECAT SA MANILUTATI CUM DORITI ROMANII DIN AFARA TARII DAR MAI RAU CAM TOT CEEA CE SCRIETI AICI PARE A FI LITERA DE LEGE

  1. D-le Gino, imi rezerv si eu timpul sa va raspund.
   Daca nu ati reusit sa constatati acest lucru pana acum, acesta este un site care si-a propus sa ofere un ajutor gratuit celor care il solicita.Oricare persoana are dreptul sa isi expuna parerea si punctul de vedere. Din pacate insa fara a-si asuma responsabilitatea pentru aceasta. Am inceput sa raspund pe acest site abia de prin luna aprilie 2012, si primele raspunsuri au fost de fapt recomandari de corectare a temelor prezentate de catre cei care au creat acest site (D-l. Goldis si fiica dansului). Site-ul este insa din anul 2010.

   Am oferit raspunsurile pentru cei care au intrebat. Fara obligatii sau asumarea raspunderii. Cine a fost multumit cu raspunsul e bine. Cine nu, este din nou bine. Spre deosebire de multi altii, am atasat raspunsului meu si fundamentarea legala, in limba germana si tradus si in romaneste.
   Aveti vreo problema daca cunosc anumite lucruri? Cu ce va deranjeaza? Nu sunt atotstiutor. Unde nu cunosc, de obicei ma informez inainte sa deschid gura. Si cred ca am dat dovada de acest lucru.

   Ce se intampla pe acest site nu este asadar problema mea. Chiar daca de multe ori am sugerat proprietarului site-ului o schimbare a modului de lucru. Faptul ca este gratuit nu face decat sa dea de fapt castig de cauza exact acelora care au interesul de a manipula pe cineva. Pentru ca cei mai multi prefera sa ia doar ceea ce le place din informatiile primite.

   Daca ati citit anumite parti de pe site, ati fi remarcat ca nu sunt de multa vreme un “anonim” Insa cu ce v-ar incalzi daca mi-as da numele, adresa, poza pe acest site gratuit? Pot sa imi dau orice nume doresc, ma uit pe net, gasesc o persoana, imi dau o poza dar nu a mea, si gata, sunteti pe spate, v-am dovedit integritatea mea? Cum aveti posibilitatea sa verificati daca informatiile sunt autentice?

   Nici eu, nici alte persoane care si-au sacrificat timpul propriu si cred ca nici titularii acestui site nu cred ca manipuleaza pe cineva. Ba chiar cred ca pe acest site s-au oferit mult mai multe raspunsuri corecte si documentate, decat se ofera pe multe alte site-uri “gratuite” care intr-adevar ii manipuleaza pe romani, le exploateaza lipsa de informatie.

   Daca nu va convine ce raspund, este problema d-voastra, nu trebuie sa luati in considerare raspunsul meu. Cred insa ca au fost suficiente persoane aici care totusi au avut de beneficiat in urma raspunsului pe care l-am oferit. Iar unele chiar mi-au multumit.
   Acest lucru va mai ramane valabil o perioada de timp, imi voi permite sa dau raspunsurile ce le consider corecte, care pot fi luate eventual in considerare. Din partea mea insa, oamenii sunt liberi sa faca cum doresc ei. Nu eu sunt cel care are nevoie de un ajutor, reusesc in mare parte sa ma documentez singur.

   Cu ultima remarca aveti ca sa zic asa oarecare dreptate: Este litera de lege, si anume de legile germane care mentioneaza acest lucru. Legi pe care de regula trebuie sa le cunoasca oricine care traieste in Germania. Asa ca ma informez singur, nu am nevoie de vre-un avocat. Si le redau intocmai cum stau la dispozitia oricui. Deci nu este vorba de legea mea sau cea impusa de mine.

   1. Da, sunt de aceasi parere, ca va inselati.

    Chiar daca sunt un “Anonim” cred ca sunt una dintre foarte putinele persoane care este identificabila fara dubii. Chiar daca multi si-au dat numele real. Insa nici acele persoane nu sunt de fapt identificabile cu certitudine. Cel putin despre mine exista date care permit o identificare categorica, pentru cei care o doresc.

 107. @ Iulian Posibil,insa sunt multe interese ca acest site sa fie decredibilizat,incepand de la cele personale,meschine si pana la cele de ordin financiar. Prin infiintarea SCE si obiectivele pe care si le propune ,aceasta se intersecteaza si cu interesele altora si in mod normal apar conflicte. Fiindca prin raspunsurile profesioniste pe care fe oferiti atat Dvs.cat si dl.Anonim/D.Nicolae si dl.Gaza,nu puteti fi contrazisi,atunci apar astfel de detractori cu divagatii puerile sau penibile. Va rog,deoarece toti sunteti cu studii superioare si buni profesionisti,nu mai raspundeti atacurilor sub centura,caci aceste persoane doresc doar circ si banalizarea site-ului!

 108. eu locuiesc cu famalia in ialia de 8 ani de zile,dar nu prea mai merge treaba, avem doi copii in varsta de 10 ani si 4 ani,as vrea sa va intreb si eu ceva,am un frate in germania mai bine zis in berlin,mia promis ca ne ajuta sa ne stabilim acolo,dar eu nu pea cred cea ce spune in legatura cu sederea acolo ,nu cred ca e asa de simplu sa te stabilezi in germa.mai ales in berlin,la chemat pe sotu meu acolo in ianuarie,ia spus ca o sai faca domicilul pe casa lui,si pe urma o sa vb.cu un avocat pt a face cerere pt,ajutor social si kindergeld,dar trebuie sa isi ia casa dupaia.el ne spune noua ca nu plateste nimic in casa doar curentu iar restu statu,inclusiv asigurarea medicala,si merge la scoala sa invete germana gratis,n spune ca are o gramada de facilitati,nu stiu ce sa cred,as dori un raspuns daca stiti legile in germania,si daca e posibil asa ceva,ajutoru parca a zis ca il are de la jobcenter n stiu sigur,va multumesc.

 109. LA MULTI ANI,pentru cei care ne ajuta pe acest site si pentru toti romanii din germania multa bafta!!.Am o intrebare,va rog frumos! Mi-am adus parinti din romania sa locuiasca cu mine in germania.Au deja identification nr..Au dreptul la ajutor social pentru ca au pensii mici din romania?

 110. @stelian Da, au dreptul la ajutor social in functie de cati ani au contribuit la asigurarile sociale germane, adica nimic ;). Dar nu e totul negru, puteti obtine o scadere a venitului dvs. impozabil daca le platiti dvs. o anumita suma lunara, vorbiti cu Steuerberaterul dvs. dar nu e garantat ca Finanzamt-ul va accepta, depinde de la caz la caz.

 111. Draga Iulian S.
  Trebuie sa recunosc ca mai pus un pic pe ganduri cu toate ca sunt sigur ca cei de biroul de la care am primit Anmelde au inteles ca nu vom locui decat temporar in Germania si nu dorim sa ne cautam un loc de munca. Am spus asta explicit si functionara care stia engleza a inteles perfect asta. Cred ca daca era vorba de ceva de platit ca si impozit ma anuntau pana acum asa cum ma anunta sa platesc impozit pentru apartament. A aparut intradevar o plata pentru gunoi pe care am achitat-o. As vrea, daca imi permiti, sa-ti transmit o copie scanata dupa acest Anmelde ; poate ma lamuresc si mai bine. Imi dai, te rog, adresa ta de mail?

  Multumesc anticipat!

  1. Nu are relevanta ce v-a spus functionara de la Anmeldung, cei de la evidenta populatiei nu au competente pe latura impozitarii.
   Obligatiile vi le reglati prin depunerea declaratiilor anuale de impozit, incepand cu anul anmeldung-ului, cei de la Finanzamt nu au de unde sa stie ce si cum castigati.
   Nu are rost sa imi trimiteti copia dupa anmeldung, e un document standard. Important e faptul ca ati avut anmeldung permanent in aceasta perioada (nu ati facut deinregistrarea la parasirea germaniei) de aici va decurge obligatia de plata a impozitelor catre statul german.
   Succes!

   1. Alternativa la Abmeldung ar fi fost anuntarea locuintei ca si locuinta secundara (Zweitwohnsitz), in care trebuia mentionat pastrarea domiciliului principal din Romania.

 112. am si eu intrebare. eu si sotia muncim in germania cu contract de munca din marite 2012 . avem si copilul cu noi care a facut 2 ani pe 28dec2012. ce trebuie sa facem ca copilul de beneficiez de alocatie sau de ajutor de la statul german. astept raspuns, multumesc

  1. Cititi topic-ul dedicat alocatiei, gasiti informatii detaliate privind procedura de aplicare. Aveti in principal nevoie de formularele europene eliberate de autoritatile romane, pe baza carora aplicati aici la Familienkasse pentru kindergeld (posibilitatea de a aplica retroactiv pentru 4 ani).
   Succes!

  2. Salut Razvan! Eu am luat alocatia copiilor fara formulare europene si mi au dat retroactiv din luna in care au fost amelduiti copiii.Mergi la Familienkasse(institutia care se ocupa cu alocatiile copiilor) si o sa ti dea formularele care trebuiesc completate.Mentionez ca de formularele europene nici nu m au intrebat.Bafta!

 113. Buna seara asi avea si eu ceva intrebari si sper ca este cinvea care sa ma poate ajuta ..ok sunt in germania de 3 ani si cateva luni cu sotul meu care este cetatean sarb amandoi avem toate actele ok ..anmedung permis de munca unberfest de la politia de strani sotul meu a primit aufenhalt carte pt membri de familie aici totul este ok…dar problema este ca are carte de rezidenta in romania este pe 5 ani si care expira acuma in luna august 2013 si am mai citi pe internet despre prelungire ei in care se zice ca in timp de 5 ani ai voie catea luni sa parasesti romania dar noi traim aici de 3 ani cu acte legale tot si ce se va intampla daca nu i se va plrelungi sau poate primi ceva aicea in Germanai si sa nu mai fie nevoie sa prelungim in romania daca se poate prelungi ca suntem plecati de 3 ani normal ca daca in romania am reusi sa prelungim ar fi bine dar nu stiu sigur .Va multumesc din suflet si sper sa fie cineva sa ma poate indruma sau ajuta cumva LA Multi Ani si un an nou fericit

 114. Buna ziua si La multi ani! Revin cu intarziere, intru-cat am tot asteptat de la autoritati o decizie. Dar mai inainte sa va specific ca prin “dreptul de sedere” am avut in vedere “freizügigkeitsbescheinigung”, incorect tradus, intr-adevar. Asadar in cele din urma tot ceea ce am mai primit, chiar deunazi, a fost invitatia la curs pentru sotul meu (ceea ce inseamna ca a fost platita de autoritati). Intre timp sotul meu a facut 5 ani de sedere legala si neintrerupta in Germania. In acest nou context, am urmatoarea intrebare: eu (care tocmai am implinit 3 luni de sedere) voi primi automat dupa sot freizügigkeitsbescheinigung (avand in vedere ca el se afla pe SGB II, urmandd un curs finantat de la Job Center)? Daca nu, atunci avand asigurare medicala (de familie, deci in baza sotului) si fiind inscrisa la Integrationkurse la VSH ma vor ajuta pentru obtinerea lui? Daca nici asta, atunci dovada unor resurse materiale (~3000 euro) in cont (ro sau de)?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns si apreciez foarte mult suportul pe care il oferiti.
  Cu respect,
  Mara

  1. @ Mara Aveti aici paragraful din legea liberei circulatii in EU

   Ҥ 4a Daueraufenthaltsrecht

   (1) Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und Lebenspartner, die sich seit fünf Jahren ständig rechtmäßig im Bundesgebiet aufgehalten haben, haben unabhängig vom weiteren Vorliegen der Voraussetzungen des § 2 Abs. 2 das Recht auf Einreise und Aufenthalt (Daueraufenthaltsrecht).”

   Adica in traducere: Cetatenii uniunii, membrii familiei si partenerii de viata (concubinii), care au domiciliul/au trait in Germania legal si continuu cel putin 5 ani, au, independent de indeplinirea altor conditii prevazute in paragraful 2 alineatul 2, dreptul de a intra si domicilia in Germania (Dreptul de ședere permanentă).

   Daca sotul are deja 5 ani de domiciliere legala si continua, atunci si membrii familiei vor beneficia de acest drept.

 115. in cazul in care sotul lucreaza in germania fata e cu mine in romania iar eu sunt la facultate in romania dar am si anmeldungu in germania are sotu drept de alocatie

 116. buna,la toata lumea, am dreptul de sadere umbefriste si dreptul de munca la fel sunt de 4 ani in germania muncesc si momentan,as vrea sa plec o perioada in tara stiti ceva voi pierde actele sau: ce se intampla ma pot intoarce dupa o perioada sau iar traba sa o iau de la capat.

 117. @ Ciprian Daca nu te anunti in Germania ca pleci( Abmeldung) si nu te inregistrezi ca sosire in Romania la noua adresa,nu e nici o problema. Invers daca procedezi,in cazul in care de la anuntarea in Romania stai mai mult de 183 zile,vei plati impozit in Romania pentru anul 2013,dar drepturile castigate in Germania (permisul de munca) nu se mai pierd! Calatorie placuta!

 118. buna ziua! am fost la autoritatile din orasul unde locuiesc in germania pt. a solicita dreptul de sedere si mi-au cerut sa le aduc o dovada ca am cu ce ma intretine. in situatia in care lucrez ca selbstandig cum le pot demonstra. multumesc

  1. DACA A TI LUCRAT CU FIRMA DVS ATUNCI TREBUIE SA AVETI CONTABIL CARE VA POATE DA DOVADA ORI VA PUTETI SCOATE EXTRASELE DE CONT BANCAR

 119. buna seara,
  dreptul de sedere, permisul de sedere, dreptul de rezidenta sau permis de rezident sunt o mare dilema pentru mine nu am nici un document care sa ateste acest lucru, un fel de fata morgana al documentelor! (doar Anmeldung atat detin). Si acum povestea mea pe scurt sunt cu sotia mea in germania de 3 ani, lucram amundoi tot de acelasi timp, suntem umbefrist la permise de munca, nu ne mai trebuie avem studii superioare am avut nevoie pentru 2 ani la inceput, totul e clar in privinta asta. Intrebare: cum e posibil sa stai 3 ani aici sa lucrezi, sa platesti chirie, impozite, masina, asigurari, steuererklärung, etc, etc si sa nu imi ceara nimeni pe nicaieri acest ” dreptul de sadere” sau “drept de rezident” sau ce o fi el? Nici la politie, nici la primarie, nici la finante, nici la ZAV sau la angajare!
  Toate le-am facut cu pasaport, anmeldung si contract de munca!
  Ce mai stiu ca firma la care lucrez a solicitat in numele meu “freizügigkeitsbescheinigung” am semnat si o cerere in sensul asta, ca sa poata sa imi faca permisul de munca si contractul de munca. Si mai stiu ca dupa 5 ani de anmeldung se primeste un “buletin german – Daueraufenthaltsbescheinigung oder Daueraufenthaltskarte” si cam atat!
  merci.

  1. @ Mihai Nu-ti mai trebuie nimic! Anmeldungul e deajuns,fiindca de la 01.01.2007,data cand Romania a intrat in U.E. nu mai e nevoie de dreptul de sedere. Mai in regula de cum esti in momentul de fata nu se poate! Felicitari!

 120. Buna ziua,eu sunt in Germanaia din aprilie 2012,in septembrie mi-am facut permisul de sedere pe baza unui anmeldung si a permisului de munca pe perioada nelimitata al prietenului meu,acum devenit sotul meu si cu ultimul lui fluturas de la munca si bine-nteles,a cartii de identitate,specific ca traiesc in Erding,regiunea Bayern.A fost destul de simplu si a durat in jur la 2 sapt.Mai nou,am insotit o prietena la Landratsam,pt acelasi permis si mi s-a spus ca de la sfarsitul lunii ianuarie 2013 nu se mai elibereaza,asta insemnand ce?au fost inlocuite?ori nu mai este deloc nevoie de ele?

 121. Buna,
  Vreau sa ajut un prieten din RO sa se angajeze in DE, si as vrea sa ii fac Anmeldung in DE pe adresa mea.
  Se poate ? Cam ce ar trebui sa fac?
  Momentan se loveste de problema ca nu are sedere in DE si de aceea angajatorii din Germania nu ii fac oferta. Daca ar avea domiciliul (anmeldung) in DE ar fi mai simplu.
  cel putin asa ma gandesc eu.
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
  Ovidiu

 122. Buna ziua ! AS AVEA MARE NEVOIE DE SFATURILE DUMNEAVOASTRA DEOARECE AM O MARE PROBLEMA SI ANUME :
  -SUNT CASATORITA CU CETATEAN INDIAN DE 3 ANI ARE REZIDENTA ROMANESCA PT 5 ANI
  -LOCUIESC DE 4 ANI IN VIENA SI MI AM DESCHIS SELBSTANDING FIRMA DE CURATENIE IN 2011 DUPA CARE AM PRIMIT ANMELDBESCHEINIGUNG ,INSA CU ACEASTA FIRMA NU MI-AM PUTUT GASI DE MUNCA SI AM MUNCIT LA MEDIA PRINT8part time ) IN PARALEL,
  -IN ZIUA IN CARE AM PRIMIT ANMELDBESCHEINIGUNG AM APLICAT SI PENTRU SOTUL MEU (IULIE 2011)
  -PANA IN MOMENTUL DE FATA NU AM PRIMIT ACTELE PENTRU SOT DEOARECE CEI DE LA MA 35 AU TOT GASIT DIVERSE MOTIVE EX.:CA NU AM LUCRAT CU FIRMA MEA ,SI CA DACA AM LUCRAT CU MEDIA PRINT TREBUIA SA AM PERMISUL DE MUNCA )
  -CA NU AVEM DESTULE VENITURI etc
  -ANUL TRECUT AM NASCUT,FETITA ARE 5 LUNI DE ZILE SI ESTE CETATEAN ROMAN
  -CA SA MI POT CRESTE COPILUL AM NEVOIE DE KARENZ SI ALOCATIA EUROPEANA PENTRU ASTA IMI TREBUIE ACEST ANMELDBESCHEINIGUNG PE CARE REFUZA SA MI L DEA DEOARECE SOTUL NU ARE INCA DREPTUL OBTINUT ,VA INTREB SE APLICA ACEEASI LEGE SI COPIILOR ?CUM POT FACE SA OBTIN MACAR DREPTUL COPILULUI ? …… CEI DE LA MAGISTRAT CAT SI DE LA FREMDEPOLIZEI NE TRATEAZA CU O MARE INDIFERENTA SI NE POFTESC MEREU AFARA DIN BIROU SPUNAND CA NU AU INCA RASPUNS PENTRU NOI ,DAR LE AM EXPLICAT CA SOTUL MEU NU POATE MUNCI AICI FARA DREPTUL DE SEDERE SI NU AVEM CU CE SA NE CRESTEM COPILUL SI SA PLATIM DATORIILE !!!!! ASTEPT INDRUMARILE DUMNEAVOASTRA CURIND!! MULTUMESC FRUMOS

  1. Din pacate pentru dumneavoastra acest site este dedicat romanilor din Germania, sunt foarte mici sansele sa primiti un raspuns competent pentru situatia dumneavoastra din Austria.
   Succes!

 123. Buna ziua , am solicitat ajutor social in privinta platii chiriei si am primit o liste cu mai multe supuncte printre care si aceasta ,,FREIZÜGIGKEITSBESCHEINIGUNG “ unde se elibereaza si de ce acte am nevoie pentru a intra in posesia acesteia ,mentionez locuiesc aici cu toata familia .

  1. Incepand cu 29.01.2013 nu se mai elibereaza si nu se mai cere acest document, cititi detalii in topic-ul dedicat de pe site.
   Va este de folos poate paragrful de lege ce mentioneaza acest lucru, il atasati la documentatia dumneavoastra – il gasiti in articolul de informare.
   Succes!

 124. Buna am si eu o intrebare,sunt in germania de 5 ani am drept de munca drept de serete umbrefiste,de acum 5 ani muncesc fara intrerupere ,intrebarea mea este: as vrea sa plec in tara pentru o perioada nu stiu sigur cat o sami pierd actele,adica dreptul de munca.Va multumesc!

  1. @Ciprian S-a mai raspuns la aceasta intrebare, faceti un efort si mai cititi pe aici. Oricum daca plecati mai mult de un an pierdeti dreptul de munca dar nu-i problema ca in 10 luni nu o sa mai aveti nevoie de el in principiu ( situatia se poate schimba dupa ultimele evolutii politice).

 125. Buna ziua. Cunoasteti daca un cetatean roman, avand drept de sedere permanent (peste 5 ani) are dreptul de a urma un Ausbildung in Germania? Ausbildungul este la propunerea Job Centerului, dar care in acelasi timp nu stie daca are dreptul, urmand sa solicite aprobare de la o alta autoritate. Multumesc.

  1. Mara -te rog sa ma lamuresti si pe mine cum e cu dreptul asta de sedere permanent- am citit pe site ca daca o persoana are 5 ani neintrerupti in Germania are acest drept- intrebarea este-il dobandeste automat dupa 5 ani de la Anmeldung, sau trebuie solicitat de la autoritati, se depun ceva acte, formulare etc- trebuie obtinuta o hartie care sa ateste acest drept- aici este dilema- si inca ceva daca sotul are peste 5 ani de sedere si sotia doar 2 ani – ma gandesc ca acest drept il dobandeste automat siea- Iti multumesc anticipat pentru raspuns

   1. § 4a Daueraufenthaltsrecht
    (1) Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und Lebenspartner, die sich seit fünf Jahren ständig rechtmäßig im Bundesgebiet aufgehalten haben, haben unabhängig vom weiteren Vorliegen der Voraussetzungen des § 2 Abs. 2 das Recht auf Einreise und Aufenthalt (Daueraufenthaltsrecht).

    Dreptul de sedere permanent se certifica prin Daueraufenthaltserlaubnis-EG – il obtineti de la primarie, se obtine pentru toata familia.

 126. D-LE IULIAN VA ROG SAMI ZICETI CE TRABA SA FAC INAINTE DE A PLECA DIN GERMANIA ;PIERD SAU NU DREPTUL DE MUNCA;CAND VIN O IAU DE LA CAPAT; VA MULTUMESC

 127. Servus…rog un raspuns la solicitarea mea…sunt ofiter maritim mecanic si navig circa 10 luni pe an la companii europene…pur si simplu nu vreau sa mai platesc taxe si impozite in romania, ci vreau sa obtin rezidenta permanenta in germania, chiar daca voi sta acolo doar 2 luni pe an…vreau sa platesc taxe si impozite in germania si sa beneficiez de asigurare medicala si pensie adevarata …o sugestie? multumesc anticipat…

 128. Buna ziua!am si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva va rog,am venit in Germania d 5 luni si unde m-am anmelduit propietarul vrea sa ma dea afara daca nu imi gasesc imediat sa imi fac anmeldung pierd aceste 5 luni?eu facandu-mi si gewerbe.va multumesc

  1. Cum adica pierdeti aceste luni? La ce va sunt necesare aceste lui? Ar trebui sa stiti ca nu puteti fi data afara din locuinta asa simplu,de pe o zi pe alta. Pe ce motiv sunteti data afara?

 129. nu sunt data afara m-am exprimat eu gresit,m-am referit daca ma scoate de la anmeldung si momentan nu an unde sa imi fac le pier pe astea 5 luni?ma refer ca o iau d la capat pt aia 3 ani pana imi iese dreptul de munca

   1. dl Ciprian , va garantez ca nu puteti arata unde scrie ca de la 1 ianuarie se ridica restrictile pentru romani ! pentru ca nu aveti cum , ori ce tara care a ridicat restrictile de munca pentru romani a anuntat acest lucru cu cateva luni bune inainte in mod oficial prin reprezentantul guvernului sau a parlamentului . iar Germania nu a anuntat nimic , NIMIC . Citesc zilnic blogul si am oservat si postarile dvs si consider ca sunteti un om informat dar astazi , acum , absolut nimeni nu poate spune ca se ridica restrictile la 1 ianuarie 2014 pana nu apare anuntul oficial . NU SCRIE NICAIERI OFICIAL CA LA 1 IANUARIE SE RIDICA RESTRICTILE !! Multa lume ca si dvs va legati de o directiva inclusa intr un tratat semnat acum exact 9 ani , si care a fost incalcat de cateva tari pana acum . Eu sper sa se ridice aceste restrictii dar nu putem noi , niste romani pe un blog , spune ca SIGUR se ridica restrictile cand oficial nu sa anuntat nimic , asta inseamna ca ii pacalim pe altii si le dam sperante false .

  1. @Irina. Dar tu vei avea o problema la fel de grava cu acel Gewerber daca nu-l inchizi (costa cam 20 euro),dar asa scapi ulterior de mari probleme. Si asa,daca ai lucrat cu el poti avea probleme,dar cel putin sunt ceva mai mici!

 130. Buna-Seara
  Sotia mea are un copil din prima casatorie,si s-a hotarat sa vina aici,noi suntem stabiliti aici cu toate actele in regula,inclusiv permise permanente de munca.
  Intrebarea mea,ce acte trebuiesc sau care sunt pasii pentru scoala si alocatie aici?Ce acte trebuiesc aduse din Romania?
  Multumesc si astept un raspuns .

 131. Buna seara,traiesc in concubinaj cu un cetatean neamt,am anmeldung la primarie la adresa lui.In aceasta situatie el se incadreaza intr-o alta clasa de impozitare daca ma are si pe mine in intretinere,chiar daca salariul lui este destul de mare,respectiv de 3000 euro brut?Mentionez ca am anmeldung din sept 2012 si nu am venituri.MULTUMESC.

  1. Concubinajul nu schimba clasa de impozitare, se poate doar pentru cei casatoriti sau in situatia de concubinaj inregistrat intre persoane de acelasi sex.

 132. multumesc.dar la declaratia anuala de venit daca eu locuiesc la adresa prietenului atunci se pot deduce pausal anumite cheltuieli pe care le-a facut cu mine?din nou multumesc…

  1. Nu, dimpotriva prietenul nu mai poate deduce integral anumite cheltuieli – ex. nu mai poate deduce integral cheltuielile pentru a 2-a casa atat timp cat in locuinta respectiva nu locuieste singur.

 133. buna ziua,tatal meu este anuntat de 3 ani de zile in germania,si a aflat o lege,ca dupa 3 ani se primeste drept de lucru!si asa s.a putut angaja la o firma de contructii pe autostrazi,pe baza anuntului de 3 ani de zile,dar eu ca fiica lui si mama mea,ca si nevasta lui,nu avem nimic la mana,daca avem sau nu drept de lucru.nici tatal meu nu are permis de munca in germania(arbeiterlaubnis),doar acel anmeldung…unde ma pot intersa,unde il pot cere?mentionez,am 20 de ani.sunt aici de 5 luni,lucrez la burger king,si am terminat scoala in ro,fara facultate.

  1. URGENT trimiteti cereri pentru permis la ZAV!
   De ce zic urgent: familia unei persoane cu minim 3 ani de sedere are aceleasi drepturi, anume nu mai are nevoie de permis de munca. familia inseamna sotie si copii pana in 21 de ani, cu conditia sa imparta acelasi domiciliu.
   Dar nu veti primi permis de munca ci un document explicativ cu justificarea pentru angajatori (carora le inmanati o copie) in baza caror reglementari nu mai aveti nevoie de permis.
   Succes si nu mai pierdeti timpul!
   PS: La BK cum lucrati?

 134. la BK lucrez ca si sezoniera,nu mi.au cerut nici un act,decat buletin si adresa!va multumesc pentru raspuns.problema e ca eu nu mai locuiesc cu parintii…m.am mutat in acelasi bloc dar alt apartament.nu stiu ce e de facut,greu oamenii sa se intereseze pentru noi prin germania,stiu doar ca m.am mutat,lucrez,in iunie imi expira contractu la bk,nush sigur daca vor dori sa mi.l prelungeasca,si ce e de facut mai departe.

  1. Prin faptul ca nu mai locuiti cu parintii, nu veti avea drept de munca prin prisma celor 3 ani de sedere a tatalui.
   Dreptul de munca se primeste de catre membrii familiei, sot/sotie copii pana in 21 de ani, cu conditia existentei domiciliului comun.
   Succes!

 135. Buna la toata lumea,sunt in germania de 5 ani muncesc neintrerupt cu acte am drept de munca nelimitat,problema e ca traba sa plec o perioada mai lunga in romania ce ar trabui sa fac in afara de lichidarea de la munca:sa anunt fortele de munca?sa-mi inchid contul la banca?si oare mai ce?Poate traba niste proceduri facute pentru a numi pierde dreptul de munca?nu stiu de acea intreb.Astept cu nerabdare sfaturile voastre.Va multumesc!

  1. Pe langa lucrurile absolut normale (inchidere conturi, contracte, etc) pentru a pastra dreptul de munca trebuie sa stiti ca aveti nevoie de drept de sedere permanent – Daueraufenthaltserlaubnis, doar asa la intoarcere va pastrati drepturile.
   Daca nu aveti dreptul de sedere permanent atunci in cazul unei plecari mai mari de 1 an va pierdeti dreptul de munca – dar oricum de la 01.01.2014 nu mai este nevoie de permise de munca.
   Succes!

 136. Am dreptul de sedere permanent si dreptul de munca,lucrez de 5 ani cu Arbeitsgenehmigung EU;il am de la 1 aprilie 2008,dupa ce mia dat umbefrist,si Ausländeramt dupa cateva zile ma chemat si mia pus unbefrist,voi ramane cu dreptul de munca,dobandit in felul asta ??
  Va Multumesc,cu respect D-le IulianS

 137. Va multumesc mult ! Aum as vrea sa va mai intreb inca ceva: contributia asta in 5 ani la renta adica pensie cum ramane,foarte multi romani fac acelasi lucru stau ceva ani si se pierd plecand in tara, si mai vine omu la batranete sa-si scoata harti de pe aici sau ce sa intampla,se recunoaste in tara, sau ??

 138. Buna am si EU o intrebare sotul meu a primit un contract de la firma Care lucreaza ca are umberfist trebe Sa mergem undeva sau CE trebuie Sa facem el lucreaza de 1 an SI ceva in firma cu contract

 139. Sotul meu lucreaza intro firma din octombrie 2011 de atunci io facut contrate tot PE 6 luni acuma cu data de 01 04 2013 io expirat SI io prelungit in continuare dar scrie in contract ca cu data de 1 04 2013 umberfiste trebe Sa mergem undeva say CE trebe Sa facem?

 140. buna ziua,as dori sa stiu daca pot beneficia de curs gratuit de limba germana daca am anmeldung de peste 6 luni in germania ,am un partener de viata neamt la care locuiesc,eu nu am venituri iar el are in medie venturi de peste 2500 euro.multumesc.

  1. Cititi pe site aici articolul dedicat cursului de integrare in Germania – cursul nu este in niciun caz gratuit, beneficiati de o reducere la 1,20 Euro / ora.
   Succes!

 141. lucrez la un biergarten 6 luni pe an ,acu am venit al 2lea an si as vrea sami fac umbrefiste sa am drepturi de munca aici ,locuinta e asigurata de firma ei ma almenduiesc ,dupa ce termin astea 6 luni de anu asta pot sa caut sa ma angajez in alta parte inca 6 luni ca sa am 12 luni sau cum sa fac ,ei ma lasa sa locuiesc aici la iarna pana incep munca in primavara la ei deci cazare am ,sau cum sa fac ca nu prea ma pricep sunt mai multe solutii ,ma puteti ajuta va rog frumos

  1. Puteti continua sa lucrati dar numai in conditii legale de admisie pe piata muncii – un nou contract sezonier este exclus, perioada maxima pentru sezonieri este de 6 luni pe an, puteti continua dar in conditiile in care obtineti permis de munca.
   Succes!

 142. buna seara, am un permis de munca pe 6 luni ( in Germania) lucrez deja de de 2 luni dar vreau sa-mi schimb serviciul (am gasit deja un alt angajator). Cum trebuie sa procedez astfel incat dupa expirarea permisului de 6 luni sa-l iau fara probleme pe cel de-al doilea (tot de 6 luni ) si la sfarsitul primului an de munca sa-l obtin pe cel definitiv?. Ma gandesc ca in cazul in care nu am continuitate ( poate 1 sau 2 zile in care sa nu fiu angajatul unei firme) nu voi putea sa aplic dupa un an de munca pentru permisul definitiv.Ideea e ca nu bazez pe legea ” din 2014 romanii nu mai au nevoie de permise de munca in Germanai” ….imi place sa fiu mai precauta.

  1. Mi-e greu sa cred ca acum aveti permis de doar 6 luni, lucrati cu contract sezonier probabil. Puteti detalia situatia?
   Pentru unbefristet se accepta intreruperi de pana la 3 luni de zile, dar in conditiile in care pentru restul perioadei sunteti acoperita legal.
   In privinta datei de 01.01.2014, situatia e clara, nu mai este nevoie de permis de munca pentru romani si bulgari, o actiune contrara ar putea fi modificata doar prin schimbari radicale in tratatele de aderare UE si oricum e greu de aplica retroactic, pentru statele ce au semnat deja aderarea.

 143. multumesc pentru raspunsul promt. n continuare voi detalia situatia mea.Sunt din decembrie 2012 in Germana ( regiunea baden württemberg ) de pe 30.01.2013 lucrez la Burger King , contractul este de 6 luni. Pe hartia de la Finanzamt scrie in felul urmator ” diese Eintragung gilt venn sie nicht widerrufen wird : vom 01.01.2013 bis zum 31.12.2013 ” (aceasta este cumva perioada pe care mi-sa acordat drept de munca?).
  Vreau sa imi schimb serviciul si sa angajez la un hotel, am nevoie de un alt permis de munca? daca da, in cat timp se acorda de fel ?
  Multumesc anticipat!

 144. buna,multumesc pt raspuns dar cum as putea sa fac ca sa capat permis de munca nelimitat dupa astea 6 luni lucrate sezon exista si alte posibilitati ca sa obtin permis de munca ,va multumesc

  1. Dupa doar 6 luni nu aveti cum sa primiti unbefristet, sunt necesare minim 12.
   Ca sa obtineti permis de munca trebuie sa va gasiti un angajator si sa cereti aprobarea de la ZAV. Succes!

 145. buna seara ma numesc yosif sunt in germanina de 2 ani am avut ghewerbe,3 luni dupaia am obtinut un contract de lucru pe un an ,acum miam scos umberfrist,va rog foarte mult spunetimi cu ce ma poate ajuta statu aici in germania ,daca pot obtine social sau alte drepturi din partea lor,precizez avand in vedere ca lucrez la o firma de aici angajat cotizez la stat in fiecare luna cu toate drepturile,ma ajuta sa imi iau casa cu ce ma ajuta statul .va multumesc astept raspunsul dumenavoastra

 146. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Prietena mea lucreaza ca si medic in Germania, in Nord Rhein Westfalia. Ce posibilitate exista ca eu sa stau legal in Germania,daca nu suntem casatoriti? Mentionez ca sunt farmacist, mi-am depus actele pentru Approbation, inca nu am gasit un job, dar totusi vreau sa stau legal in Germania pana ce-mi gasesc un job, acest lucru putand sa dureze mai mult de cele 90 de zile. Am auzit ca se poate face un fel de “parteneriat”, care sa tina locul certificatului de casatorie, astfel prietena mea putand sa ma ia in ingrijire. Multumesc!

 147. Buna ziua ,am si eu o intrebare dupa 6 luni de munca in Austria cu Gewerbeschein pot primi dreptul de sedere pentru a putea inchiria o casa?

 148. Buna ziua!
  Sotul meu are dubla cetatenie, Romana si Maghiara. Datorita cetateniei maghiare, el nu are nevoie de permis de munca. Eu am doar cetatenia Romana. Ce pot face sa obtin drept de munca in Germania, fara ca el sa se angajeze acolo(Inafara de permisul de sedere pe care sotul l-ar putea obtine)? Multumesc!

  1. Cetatenii din statele UE cu drepturi depline (printre care si Ungaria) precum si membrii familiilor acestora cu cetatenie Romana nu au nevoie de permis de munca. totusi fiind cetatean Roman va trebuie un document la mana pentru a demonstra acest lucru angajatorilor – il solicitati si il obtineti de la ZAV in baza certificatului de casatorie si a actelor de identitate a sotului ce stipuleaza cetatenia.
   Succes!

 149. Buna ziua am si eu o mica sau mare problema anul trecut am lucrat in germania 9 luni aprilie decembrie am deschis ameldung si gheverber pe adresa patronului in Offenbach am lucrat in Berlin an decembrie am plecat in Romania cu promisiunea patronului ca in feb-martie revin dar asta nu sa mai intamplat.Mentionez ca toata perioada am fost mintit de secretara ca imi taie chitante imi oprea intre 80 100E pe luna pt chitante dar nu sa antamplat N U am facut inchiderea de an ,nu am platit chitante ,nu am anchis ameldungul restectiv gheverber Acum as vrea sa plec din nou dar la un abator german ,fac actele acolo si mie frica sa nu am probleme Oare gresesc din nou/??NU STIU ! Va rog ajutatima cu un sfat.Va multumesc anticipat

 150. buna ziua,as dori sa vorbesc cu dvs,la telefon,daca imi puteti lasa un nr de telefon,mi.ar fi de un extraordinar ajutor,va rog frumos!

 151. Buna ziua. Va contactez pentru suport in legatura cu urmatoarea situatie.
  M-am mutat din RO in Germania pe 22 mai, am inceput un job cu contract de munca (anmeldung, asigurari etc, totul e gata). In 3 saptamani imi voi aduce toata familia cu mine.
  Sotia mea a nascut in ianuarie anul acesta (studenta), primeste indemnizatie pentru cresterea copilului (in RO), iar copii au alocatii in RO.
  Intrebarea: se poate transfera plata indemnizatiei de crestere a copilului in Germania, precum si alocatiile, sau doar alocatiile? Ce demersuri trebuie facute si unde?
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

  1. In momentul in care sotia se va stabili in Germania, are obligatia de a anunta Agentia Judeteana pentru Prestatii sociale pentru a sista indemnizatia de materniate (nu mai este indreptatita a primi in cazul mutarii in strainatate). Are in schimb posibilitatea de a primi Indemnizatia pentru cresterea copilului – Elterngeld – pana la implinirea varstei de 12 luni a copilului – in cuantumul minim de 300 de Euro, in plus poate aplica pentru plata contributiei la fondul de pensie pana la varsta de 3 ani a copilului.
   In privinta aplicarii pentru alocatie – cititi informatiile de aici de pe site – trebuie sa luati din Romania formularele europene si sa aplicati in Germania la Familienkasse.
   Succes!

 152. buna ziua, va rog mult daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema, locuiesc in germania si am un auto achizitionat din germania inscrisa pe numele meu cu asig platita si impozit, dar luna aceasta a expirat tuv si ma costa destul de mult reparatiile pentru a ii face tuv-ul. Vreau sa imi cumpar alt auto si intrebarea este daca mai pot circula cu ea fara tuv pana imi achizitionez alta (2-3 saptamani). Va multumesc mult si va doresc o zi buna.

  1. Intrebarea e o gluma?
   Luati amenda inclusiv daca masina e parcata pe domeniul public iar in caz de accident, doamne-ajuta! n-as vrea sa fiu in locul dumneavoastra atunci.

 153. va multumesc mult, dar daca masina este in parcarea privata si nu o folosesc este in regula. va multumesc inca o data.

 154. Am fost sa-mi caut ceva de lucru-n Bremen vreo doua saptamani si nu am gasit ceva de durata, si la-ntoarcere-n Romania mi-am cumparat o masina. Dupa vreo saptamana mia venit o scrisoare din Germania din localitatea de unde am cumparat masina o scrisoare de la fiscul German, ca trebuie sa platesc 5 EURO p-tru o luna. Dar eu astazi am luat masina si tot astazi am plecat cu ea. Astept un raspuns si va multumesc.

  1. Vi se solicita impozitul pe perioada in care autoturismul a fost inmatriculat temporar in Germania – cel mai probabil ati avut numere rosii pentru 5 sau 7 zile.
   In majoritatea localitatilor, inmatricularea este conditionata de plata anticipata a impozitului sau de semnarea unui acord de debitare a contului bancar cu sumele ce reprezinta impozit auto.

 155. Da am pus numere rosii. Pot sa platesc acesti 5 EUR, poate Intrun timp cat ma-i apropiat posibil la anul, si daca nu platesc imediat care ar fi consecintele. Am-ncercat sa platesc la BCR si mi-au cerut o gramada de bani undeva pe la 30 EUR. Vreau sa platesc, dar-n conditii decente. Multumesc si o zi buna.

  1. Veti fi inregistrat cu debit restant, va va afecta si scorul schufa, cel mai probabil va fi data spre colectare unei firme specializate, in acest caz veti plati mai mult decat cei 30 de euro comision.
   Rugati pe cineva din Germania sa va plateasca.

 156. Da, sunt de acord, dar subiectul-n caz este chiar Nr provizoriu de la masina. De asta si vreau sa ma achit cu fiscul German, sa nu am probleme pe teritoriul Germaniei. Daca nu gasesc pe nimeni sa-mi plateasca aceasta suma-n Germania, ramane varianta pe care ati mentionato d-voastra, si cam cat mar costa . Multumesc si o zi buna.

  1. Nu va costa nimic, imi trimiteti prin mail scrisorile primite si imi puneti cei 5 euro intr-un cont din Romania si va trimit apoi chitanta de la transferul bancar. De acord?

 157. Da, ramane pe saptamana viitoare ca eu nu am imprimanta la calculator, si trebuie sa apelez la altcineva p-tru a trimite prin imail scrisoarea cu pricina. Multumesc si o seara buna.

 158. Am fost la un amic, si mia spus ca-i trbue adresa d-voastra de imail. Datine ma-i multe explicatii-n directia aceasta. Colac peste pupaza am uitat si parola la imailul meu. Mersi mult de-ntelegere, si raman dator.

 159. Buna ziua,
  As avea o intrebare in legatura cu masina cu numere romanesti, aflata pe teritoriul Germaniei. Cat timp pot circula cu ea aici si ce asigurare ar trebui sa ii mai fac (banuiesc ca asigurarea normala de Romania nu este suficienta).
  Multumesc mult,
  Mihai

  1. Aveţi drept de circulaţie cu numere româneşti 6 luni de la anmeldung dupa care va trebui să inmatriculati maşina în germania, evident cu asigurare şi verificare tehnică germană. Succes.

  1. Buna Seara!
   Acum cateva luni mi-am inmatriculat masina pe germania si automat am intrat si in sistemul german de asigurari auto!Am facut asigurarea undeva in zona unde locuiesc la un birou de asigurari,am stabilit cu persoana in cauza undeva la 120 euro pe 3 luni fara casco,simpla,deci 480 euro pe an!am platit prima transa pe 3 luni ,mißa venit factura acasa,totul a fost corect si in regula,astazi ma trezesc cu o alta factura la care se schimba sistemul de plata din 4 in 4 luni si si de la 120 euro la 3 luni ,la 208 euro pe 4 luni!!de ce asa ceva ?nu mißa zis nimeni ca se mareste rata asigurarii,nu am primit nimic sa fiu avizat de asa ceva?!!asigurarea este facuta la VHV Versicherungen daca va zice ceva!
   Intrebarea mea ,va rog,daca aveti idee de asa ceva,este normal asa ceva si ce ma sfatuiti sa fac??firma de asigurare este ok?sau trebuie sa aleg alta firma de asigurare?(am ales fara casco deoarece nu este o masina sa renteze asa ceva!am adus reprezentantului firmei inclusiv cazier auto din romania,plus ultima asigurare care am avutßo in Romania,si mißa spus ca totul ese ok si ca asa va ramane 120 euro la 3 luni,dar nu a fost asa)!

   1. In hartiile primite de la asigurare aveti clar inscris motivul pentru care s-a facut aceasta modificare. Cititi cu atentie hartia primita. Ati avut daune anul curent?
    Acum, la sfarsit de an, aveti ocazia de a schimba asiguratorul – trebuie sa dati asiguratorului curent un preaviz si contactati alta casa de asigurari, pentru a avea o noua polita de la 1 ianuarie. Daca nu, mai mergeti un an cu asiguratorul curent.

 160. Nu am avut nicio dauna,nicio problema de circulatie,absolut nimic!pe hartia primita nu scrie absolut nimic,decat ca: s-a modificat perioada de facturare da la 3 in 3 luni la 4 in 4 luni!!s-au poate nu am inteles eu asa de bine!!
  Am fost azi cu hartiile la biroul de asigurari,nu era seful acolo,am lasat hartiile acolo ,si au zis ca ma contacteaza ei sa imi spuna ce s-a intamplat,tipul de acolo spunea ca este posibil sa fie greseala!
  Unde as putea merge la alta firma de asigurare?daca aveti idee?o firma stabila,fara schimbari de genul acesta!!si cum se numeste firma?!
  Multumesc D-Nu Iulian,astept iar un raspuns de la dumneavoastra!

  1. E ciudat totusi sa modifica in timpul anului tariful, de obicei doar la inceput de an se trimite, prin noiembrie, tariful pe anul urmator – conform noii clase, se iau in calcul eventualele modificari ale clasei de zona si autoturism. Cel mai probabil in cazul dumneavoastra s-au revizuit documentele primite din Romania si v-au recalculat clasa de asigurare, cativa ani din Romania nu sunt luati in considerare.
   Personal va recomand HUK, au fost seriosi pana acum, cel putin in cazul meu, cand au fost probleme s-au rezolvat foarte repede prin telefon/mail.
   Succes!

  2. @Mario.Asa cum spune si dl.Iulian,cei de la HUK sunt seriosi.
   In principiu este o firma de asigurare a celor care lucreaza in serviciile publice,dar nu neglijeaza si ceilalti clienti.
   Nu uita insa ca doar la sfasitul lui octombrie,inceputul lui noembrie poti renunta la serviciile actualei firme de asigurare.
   Retine inca doua aspecte: – sa nu faci greseala sa accesezi o asigurare online (nu detaliez de ce); – mai bine pui inca 40-70 euro la 6 luni (la HUK) si ai Teilkasko (pentru parbriz,oglinzi,etc) .

 161. Buna seara. Intervin pentru a intelege sfaturile d-lui Huidu. La ce va referiti cand spuneti asigurare online? Sa inteleg Huk24!? Dati-mi va rog un exemplu concret daca nu.
  Multumesc.

  1. @Manu. Da,inclusiv ei! Insa si ceilalti. Respectiv,daca incheiati o asigurare online care ceva mai ieftina,atunci pentru orice sfat,problema aparuta pe parcurs,numai online puteti lua legatura! Deci sub nici-o forma cu un birou sau agent al aceleaiasi companii!Si sunt situatii cand nu raspund o ora la telefon (vorbesc probabil cu alti clienti),iar tie iti crapa buza ca ai o problema urgenta si nu ai cui spune,cui te adresa!

 162. Da,multumesc pentru raspunsuri,o sa caut HUK daca exact asa se cheama si am sa incerc sa vad daca pot obtine un pret bun pentru o asigurare auto!
  Va multumesc si o seara buna!

  1. Iar asigurarile online de regula patiti sa vi le faca Handlerii de unde cumparati o masina . In acest mod ei va fac asigurarea rapid urmand sa o achitati din cont in maxim 14 zile, primesc si 5% comision la valoarea ei si scapa si de rabla de masina din curte! Ponoasele le trage apoi clientul!

  2. Vedeti la HUK au o optiune de asigurare foarte utila: 6 euro pe an si va preiau incidentele din afara Germaniei (daca aveti un accident in Romania ce nu e din vina dumneavoastra, ei va preiau reparatia masinii in reparatie de tip CASCO: – o aduc in Germania, o repara in service German, primiti devalorizarea masinii in urma accidentului – asa ceva nu exista in Romania, primiti o suma pausala pentru fiecare zi in care autoturismul nu este disponibil, va platesc si costurile de revenire in Germania, apoi ei isi recupereaza costurile de la asigurarea celui vinovat). Toate astea ca sa nu aveti autoturismul blocat prin nu stiu ce tara sa asteptati cateva luni pana se scarpina un asigurator fantoma sa plateasca daunele.

 163. Cautam acum in internet un dealer in zona mea..!spuneti-mi va rog exact cum se cheama firma?HUK 24?HUK COBURG?sau ce site are in internet?
  multumesc!

  1. E simplu, asa cum a explicat dl. Huidu- in orice zona pretul este dat de cerere si oferta.
   Uite ex. Munchen-ului – acum 3 ani o chirie medie pentru 3 camere era 700, acum cu greu se gaseste la 900. 4 camere pleaca acum de la 1000-1100, in timp ce acum 3 ani se gasea la 8-900.
   Cererea fiind mare, pretentiile proprietarilor sunt mari, doar au de unde alege. Si sunt cu zecile potentialii chiriasi ce doresc un apartament, se fac interviuri exact ca la angajare, sa nu mai vorbim de celelalte cerinte: Schufa, verificare cont bancar.

 164. @footbal. Pai este ca la Petrosani! Adica somaj cat cuprinde in aceasta zona puternic industrializata! Si cum cererea e mai mica fata de oferta,normal ca scad preturile. Au fost aici pe forum oameni romani care vindeau in Duisburg,la doi pasi de Essen apartament cu 20.000 de euro!!!,plasat chiar langa Aldi,deci nu izolat.
  Dar daca gasesti de lucru pentru tine e perfect!

 165. D-le Huidu, vreti sa spuneti ca landul ESSEN care este la nord de landul ( NRW) are somaj ridicat. Na-si crede ce ati afirmat ma-i sus, dar poate ma-n Insel. O zi buna.

 166. @ Da! Nemtii in presa spun ca este “Grecia lor” :”NRW es ist unser Griechenland”!
  Aici era acel puternic bazin carbonifer.Acum se merge pe importul de carbune. O parte din oameni sau reprofilat,altii nu,altii au plecat.Dar incet,incet industria pe orizontala a cazut combinata cu tehnologie noua care implica mai putini angajati.
  De accea recomandarea mea si a multora pentru romanii care vin sa lucreze in Germania, este sa caute de lucru in zona de sud a Germaniei unde lucrurile merg inca normal,respectiv este de munca.

 167. D-voastra spuneti de sud, altii de nord. Spun asta ca am muncit-n Munchen si cunosc un pic landurile Germaniei. Acum 20 de ani Bavarya era primul land-n Germania . Astazi poate sa ma-i schimbat situatia. O seara buna.

  1. `Plata s-a facut, primiti prin mail confirmarea!
   Ca si curiozitate Finanzamt-ul a comunicat ca in lipsa platii ar fi luat prin Direct Debit banii din contul vanzatorului 🙂

 168. Ma-i precis, Ii retinea bani la vanzator! atunci mam strofocat degeaba. Daca nu plateam sii retinea banii vanzatorului, cu mine cum ramanea. O seara buna, si multumesc de amabilitate.

  1. Daniel Raicu – un tip foarte de treaba, spuneti ca sunati din partea lui Iulian, vecinul lui:

   R&D AD GmbH
   http://home.mobile.de/RDADGMBH
   Otto-Hahn-Strasse 13b
   85521 Ottobrunn-Riemerling
   Deutschland
   Tel.: +49 (0)1523 3753610
   2. Tel.-Nr.: +49 (0)89 89048757
   Mobiltelefon: +49 (0)1523 3753610
   Fax: +49 (0)89 17925800

 169. Incerc sa gasesc varianta cea mai convenabila. Mi-a expirat Tuv-ul la masina si nu stiu cum sa procedez. O varianta ar fi vanzarea masinii si cumpararea alteia de aici si cea de-a doua inmatricularea aici a masinii. varianta a 2-a nu imi surade.

  1. Inmatricularea e destul de usoara, trebuie sa aveti ca punct de plecare:
   – certificatul ECOC
   – inspectia tehnica – TUV – ~90 Euro
   – faceti asigurarea masinii
   – cu actele la inmatriculari, unde veti semna si acord direct debit pentru impozitul auto.

   Efectiv inmatriculatul, cu tot cu inspectie tehnica va costa aproximativ 150 euro + asigurarea si impozitul.

   Dar ce va impiedica sa o inmatriculati aici?
   Succes!

 170. Dupa ce am inmatriculat masina in Germania trebuie anuntata in Romania aceasta schimbare ? In aceasta situatie ce avem de facut mai departe ? ….doar presupun ca neanuntand vom plati in continuare impozit in Romania…
  Toata stima pentru tot ajutorul si timpul pe care ni-l acordati

 171. Va prezint si eu o situatie in care ma aflu si nu am gasit o solutie inca. Sotul e inregistrat cu anmeldung din 1 mai 2013 iar eu si cei 2 copii din iulie 2013 in Bietigheim-Bissingen .In aceasta perioada am incercat sa incheiem o polita de asigurare de sanatate si am fost respinsi de 3 case de asigurari .Am intrebat si daca avem acces la asigurarea privata (desi nu cunoastem costurile) si raspunsul a fost ca neavand o asigurare de stat nu putem avea nici asigurare privata deoarece …asigurarea privata o completeaza pe cea de stat. Sotul lucreaza de 2 ani pentru o firma Slovena cu punct de lucru in Germania .El este asigurat de firma Slovena dar nu si familia pe motiv ca trebuie sa dovedim ca locuim in Slovenia de cel putin 3 luni .Eu nu lucrez si o solutie ni s-a indicat ca sotul sa se angajeze direct la o firma Germana dar pentru o perioada aceasta nu este o optiune .De 5 ani nu mai sunt asigurata nici in Romania .
  Care alte variante ar mai fi posibile ca totusi sa putem avea asigurare medicala in situatia noastra ?
  Ca cetatean Roman pot plati in Romania o asigurare europeana !? …va fi acceptata in Germania ..!?
  La biroul de informatii pentru integrare (nu stiu cum se numeste in limba Germana ) dau din umeri.
  Multumim pentru orice sfat ,in momentul de fata nu stim de unde sa incepem.

  1. Avand familie, va trebuie o asigurare voluntara in sistem public. Asigurare in sistem privat puteti incheia, dar inseamna o asigurare individuala pentru fiecare membru al familiei.
   Nu exista asigurare medicala europeana, platind in Romania veti avea cardul european de sanatate ce acopera doar cazurile de urgenta, insuficient, mai ales in cazul copiilor.

 172. Da…. exact asta am cerut la 3 case de asigurari ” asigurarea voluntara in sistemul public” doar ca nu am mentionat “voluntara “.Raspunsul a fost acelasi ; nu putem incheia o asigurare de stat deoarece sotul meu lucreaza la firma din Slovenia .
  Intre timp am mai fost o data la asigurari : de data aceasta au cerut o adeverinta de la firma Slovena din care sa reiasa daca suntem sau nu asigurati in Slovenia si o alta din Romania .Acestea pentru a se asigura ei ca nu beneficiem de asigurari in 2 tari.
  Dupa ce voi rezolva cu asig. am sa postez pentru cei ce sunt intr-o situatie similara .
  Multumesc pentru raspunsuri IulianS.

 173. Buna ziua
  Am o intrebare va rog sa ma ajutati cu cateva informati dacasunteti amabili,as dori sa imi cumpar o masina itrebarea mea:ce acte ar trebui sa imi ofere vanzatorul si ce acte ar trebui sa intocmesc eu de unde anume ca sa pot circula legal atat aici cat si in europa?
  Va multumesc!

  1. Unde doriti sa inmatriculati masina?
   Trebuie sa primiti Brief-ul mare, brief-ul mic, dovada inspectiei tehnice, contract de vanzare-cumparare, factura, ecoc, cartea service a masinii.

  2. Grija mare la achizitie, zilele acestea am cumparat o masina in Germania si incredibil cate tzepe sunt pe piata!
   Feiti-va de autohaus-urile cu iz oriental si cei ce va propun pentru un mic discount sa treceti masina, in acte, prin alta tara – asa scapa de raspundere.

 174. Buna ziua.
  Va multumesc mult pt aceste pagini cu informatii pretioase.
  Sunt venit in Germania de anul trecut din august…Sotia a venit aici cu un an inainte in noiembrie..Ea este medic, eu am un gewerbe cu ebayul. Cand am sosit si eu am venit cu masina familiei.Masina este inmatriculata in Romania pe numele sotiei inainte de casatorie..Pentru e clar masina trebuie aici inmatriculata..Cunosc acest lucru facand o simpla comparatie cu legislatia din RO. Desi in Romania nu poti inmatricula o masina definitiv fara a avea documente de identitate definitive. Ce nu pot intelege in Germania, o chestie care se intampla in Romania mereu, intrebi 5 politisti despre aceasta tema si vei auzi 5 variante. Aici cunosc mai multe situatii si toate sunt diferite.
  1. Romani care locuiesc in Munchen care au masini de RO, au avut contact cu politia de acolo si nu li s-a spus nimic de inmatriculare.
  2. Romani opriti de politie si sfatuiti sa inmatriculeze masina in termenul cel mai scurt.
  3. Romani opriti de Zoll si sfatuiti sa inmatriculeze masina in termen de 3 luni.
  4. Discutiile din politica germana referitor la aceasta PKW Maut pt auslanderi.
  Atunci daca legea spune clar inmatricularea masinii in termen de 6 luni, atunci discutiile pe marginea acestei Maut mi se pare de parlamentul Romaniei. Hai sa votam o lege pt 5 persoane.
  Sincer am cautat o legea sa vad clar aceasta prevedere.
  Am gasit ceva lege pe siteul primariei din Munchen unde scria ca poti folosi masina in interes personal pe o perioada temporara, si undeva mai jos spunea ca aceasta perioada nu poate fi mai mare de 1 an.

  O alta problema.
  Pe zi ce trece observ cu mahnire si dezamagire, toate exemplele neplacute si nelegale cu care am luptat in Romania, incet incet sunt imprumutate si de locuitorii DE.
  Cumva in ideea de a fi corecti am decis sa inmatriculam masina familiei…Dar masina noastra este oarecum veche, 1997, si deja are peste 280000 km, si cand mergi oriunde la service se uita oarecum ciudat la masina. Masina este fff buna, cumparata in 2008 din Germania personal. Drept dovada in octombrie anul acesta a trecut TUV la statie TUV Nord fara probleme, fara nicio reparatie de anul trecut de la ITP romanesc.
  Ce e nou pt noi sunt costurile foarte mari pt asigurare si diferentele pe nr de soferi ai masinii, km efectuati, unde este parcata masina etc. Cu alte cuvinte de aprox, 10 ori.Avand toate aceste costuri atunci ne-am gandit ca este si momentul sa schimbam masina. 1.ceva mai nou, 2. ceva mai ieftin de intretinut 3. ceva mai putin consumatoare (cea de acum consum mediu de 8,5, oras 10, afara 8).
  Dupa indelungi cautari si bani cheltuiti cu vizualizari auto la privati, dealeri de 5-6 masini, am ajuns la un Großdealer.
  Peste 2000 de masini..Acolo dupa verificarea si vizualizarea a peste 20 de masini, am gasit si masina noastra. Dar cand sa o cumparam ne-am lovit de o problema romaneasca. Masina costa 10000, dar nu poti plati suma aia, trebuie sa platesti si o taxa de garantie de 599. Masina nu are TUV valabil, trebuie sa il platim noi. Dar ce este revoltator orice problema ce se gaseste la TUV trebuie noi sa platim daca dorim masina.
  Pt noi este revoltator! Inca memoria din RO este vie. Eu ce inteleg de aici. Iti ofer garantie, sub acoperirea unor defectiuni pt TUV eu, dealer pot repara masina aceasta pt a putea oferi o garantie sigura.
  Multi dealeri ofera aceasta garantie optional, daca acest TUV este expirat il ofera optional dar fara suportarea acestor costuri unor eventuale defectiuni. Ca obtin acest TUV ilegal sau nu.
  Poate ca gandim noi prea romaneste, dar am vazut si noi destule la TV aici, referitor la serviceurile de aici, TUV etc. De aceea si la masina actuala am facut TUV direct la TUV Nord, pt a nu plati reparatii fictive. Bine, reparatiile se efectueaza dar nu sunt necesare. Nu pot sa plombez inca o masea daca nu am o carie.
  Si atunci de a fenta aceasta schema de castig suplimentar a acestui dealeri avem 2 situatii:
  1. sa cumparam masina cu buletinul de Romania si apoi sa facem noi TUV si sa o inmatriculam noi, fara a avea acea garantie(la ATU pt 179,99 poti obtine pt 24 de luni Mobilitatgarantie si cateva servicii incluse)
  2. sa cumparam masina pe gewerbele meu.
  Aici e marea necunoscuta..Am voie, ce costuri suplimentare presupune asta, care sunt dezavantajele, avantajele?

  Va multumesc mult!

 175. Buna ziua,
  1. Am citit tot ce s-a scris in legatura cu conducerea masinii din Romania dupa ce avem anmeldung. Ce nu am reusit sa aflu este daca masina este proprietatea unui SRL din Romania iar la acel SRL sunt actionar, cat timp pot circula cu ea in Germania dupa ce iau anmeldung?
  2. Daca in Romania circul cu procura cu o masina inscrisa in Bulgaria, dupa ce iau anmeldung in Germania pot circula tot max 183 zile?

  1. @Jack : din cate am citit eu aici, cineva spunea ca nu ai voie sa conduci decat masina ta personala in Germania si nu ai voie sa conduci o masina cu procura. Nu pot garanta ca este 100% adevarat, pt ca este putin ciudat sa nu ai voie sa conduci in Germania masina unui prieten sau a soacrei, sau a oricarui persoane care ti-o imprumuta.

 176. ok, deci cu anmeldung nu pot merge nicio zi cu masina cu procura. Ca turist pot? Si varianta cu masina pe SRL din Romania, eu fiind actionar se poate?

 177. Buna ziua tuturor,

  Am decis sa aducem masina din Romania in Germania, unde ne-am mutat de curand; la expirarea celor 183 de zile de la Anmeldung am vrea sa o inmtriculam aici. Stie cineva daca sunt ceva taxe/impozite de achitat in Romania in acest caz? Mentionez ca nu se schimba proprietarul.

  Cu multe multumiri,
  Cristina

   1. Va multumesc pentru raspuns.

    Masina este fabricata in Germania, un Opel Astra G din 2001. Prima inmatriculare in Romania a fost facuta in 2011, s-a achitat taxa de prima inmatriculare.

    Va multumesc frumos,
    Cristina

 178. Banuiesc ca trebuie sa mergem cu dovada inmatricularii din Germania la Directia de impozite si taxe locale in Romania.

  Va multumesc frumos!

 179. Buna!
  Am stat 2 ani in Germania,mi-am facut mutatia,am asigurari si acum vreau sa ma intorc in tara.Trebuie sa imi inchid asigurarile si vreau sa stiu daca pot sa merg in tara cu masina cu numerele de aici si sa o radiez din tara sau cum credeti ca ar fi mai bine?Si ce trebuie sa mai inchid pe aici daca plec in tara?Va multumesc!!!

 180. Imi puteti spune si mie cum trebuie sa procedez daca urmeaza sa ma mut din Hessen in Bayern, eu am masina inmatriculata pe adresa de aici cu numere de Kassel, impozitul platit tot aici, dar acum ca imi schimb anmeldungul trebuie sa imi iau alte numere de masina in orasul in care urmeaza sa ma mut? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 181. Trebuie platit si impozitul din nou in noul Land? Si asigurarea trebuie refacuta sau doar trebuie sa declar noile numere?
  Multumesc frumos!

  1. Asigurarea va fi recalculata, valoarea primei e influentata si de domiciliu – zona in care e utilizata masina – orasele sunt impartite in zone de risc. Anuntati asiguratorul despre schimbare, le comunicati noul numar si veti primi factura – platiti sau primiti diferenta.
   Pt impozit = nu trebuie replatit.

 182. Buna ziua. Lucrez cu contract de munca si acte in regula in Germania. De Craciun vreau sa plec cu familia in Romania. Deoarece avem mult de lucru la firma unde lucrez , seful meu s-a oferit sa imi dea masina firmei, inscrisa pe firma din Germania sa plec cu ea in Romania, daca stau la lucru pana in 23 decembrie sa terminam un santier. Intrebare : ce acte mi-ar trebui de la firma pentru a putea iesi cu masina din vama, si totodata de a putea intra iar in ianuarie ?

  1. A folosi masina firma pentru un drum in Romania e destul de dificil Aveti nevoie de delegatie din partea firmei, prin care aveti acordul scris ca puteti utiliza masina. Evident acel act trebuie tradus in Romana – la vama romaneasca vi se va cere foarte probabil sa demonstrati ca aveti acordul firmei de a utiliza autoturismul (pe scurt, sa demonstrati ca masina nu este furata).

 183. Buna ziua !
  Am tot citit mai sus ce s-a scris si tot nu am reusit sa inteleg exact cum e cu masinile inmatriculate in Romania care sunt proprietatea unui SRL.
  Eu si sotia mea avem anmeldung in germania din Iunie si eu circul cu o masina proprietatea unui SRL din Romania al carui asociat sunt. Am imputernicire tradusa din partea firmei ca pot circula cu acesta masina in strainatate.Am toate taxele si asigurarea platite in Romania.
  Acum intrebarea este daca sunt in legalitate ?! Din cate am inteles nu prea.Exista totusi o solutie prin care sa circul cu aceasta masina, in legalitate in Germania pastrand totusi numerele de Romania sau trebuie
  inmatriculata obligatoriu in Germania ?
  A doua intrebare ar fi ce fac in cazul masinii sotiei mele care este inmatriculata in Romaia si este pe numele ei ? Mentionez ca masina nu a circulat inca in Germania dar intentionez sa o aduc din Romania pentru ca avem nevoie de ea.
  Va multumesc anticipat !

  1. Pt masina firmei – doar in anumite conditii se accepta plata impozitului, fara inmatricularea in Germania
   Masina sotiei – 183 de zile de la anmeldung e permis a o conduce. Grija mare cum o aduceti – va trebuie dovada de intrare in Germania plus o inmatriculati imediat ce o aduceti.

 184. Multumesc pentru raspuns.
  Cu masina sotiei am inteles. Dar cu masina firmei , care ar fii conditile ?? Trebuie platit impozit in Germania pentru ea. Daca da atunci ce acte ar fii nevoie ? De sarbatori voi fii in Romania, sa stiu ce pregatesc.
  Ce se intampla daca as trece masina sotiei pe numele altei persoane in Romania. Se poate circula cu procura/imputernicire ?
  Nu as vrea sa inmatriculez masinile in Germania pentru simplul motiv ca nu sunt sigur ca voi ramne devinitiv sau pentru mai multi ani in Germania.
  Multumesc tare mult !

  1. Sotia: indiferent pe numele cui este masina, dansa nu are drept sa conduca o masina inmatriculata in strainatate dupa 6 luni de la anmeldung.
   Masina dumneavoasta: depinde de Finanzamt.
   Spun asta deoarece aceasta facilitate – plata impozitului fara inmatriculare, este destinata doar firmelor ce desfasoara o activitate temporara in Germania (se putea plati doar pt 1 an). Unele Finanzamt-uri permit fara prea multe probleme chiar si persoanelor fizice sa procedeze astfel (exceptii, foarte rare). Celelalte cer demonstrarea activitatii temporare a firmei pe teritoriu germaniei, ce implica punct de lucru permanent, delegatie pt persoana respectiva, etc.
   De aceea este cel mai bine sa va duceti la finanzamt-ul local sa intrebati daca accepta plata impozitului fara prea multe complicatii si in ce conditii. De ex. in Munchen e aproape imposibil de facut acest lucru fara punct de lucru permanent si delegatie pt persoana respectiva.
   Succes!

   1. Atentie la primul punct se poate cu proprietarul in masina dupa lege. In practica am vazut ca si fara, dar asta-i loterie

   2. revin pt. ca nu se vede din raspuns ca ati inteles, ca se poate circula cu nr.straine in DE cu imputernicire si prezenta proprietarului in masina. Apoi cand proprietarul lipseste depinde de cunostinta celui ce te opreste.Asta am vazut in practica.Dar depinde si de mentalitate atunci cand calci pe bec de cel care aplica legea.Bine e sa n-ai treaba cu legea.

 185. Buna seara,
  As dori sa aflu cateva informatii despre procesul de integrare in Germania.Mai exact, dupa 1 ianuarie o sa plec in Germania, la prietenul meu care este angajat , are o locuinta inchiriata.Vreau sa ma inscriu la cursurile de integrare pentru a invata limba germana.Am tot citit pe pagina aceasta informatii utile, insa am auzit de la diverse persoane, ca as putea beneficia de un ajutor social/stimulent pentru a putea sa ma intretin pe, perioada in care voi face cursul de integrare(aprox 400 euro), si de asemenea am mai auzit ca daca obtii acest ajutor social cursul de integrare ar fi gratuit.
  De asemenea daca ma puteti ajuta cu un raspuns, as dori sa imi spuneti si carei institutii as putea sa ma adresez, in cazul in care sunt eligibila pentru ajutorul social.
  Multumesc.

  1. Ca nou venita in Germania, statul german nu are nicio obligatie sa va intretina pe perioada cursurilor de integrare si e o pura naivitate sa credeti ca se va intampla asta.

  2. cand am trecut si eu pe aici mau intrebat santeti casatorit sau aveti partenera?, aici si partenerul, partenera sant trecuti oficial pa hartoage .Deci prietenul sa intrebe la jobcenter, aici nu gasesti raspunsuri concrete pe acest palier, eu am patit-o.

 186. Buna seara!
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Am anmeldung din septembrie 2010.In februarie 2013 mi-am luat o masina in Romania cu care am venit la data de 5 mai 2013 in Germania.Daca as vrea sa o inmatriculez in Germania cum ar trebui sa procedez?Citeam mai sus un comentariu al domnului Iulian cum ca trebuie dovada de intrare in Germania.Ce este aceasta dovada?De unde se procura?Cum trebuie procedat daca a trecut deja atata timp fara sa o inmatriculez?
  Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra!

 187. Buna seara,
  In aceasta seara un cetatean german ne-a avariat masina stationata pe carosabil regulamentar.Noi maine trebuie sa plecam spre Romania pentru 2 saptamani de concediu.Este suficienta asigurarea obligatprie a vinovatului accidentului sa o primim sau trebuie sa mergem la politie sa declaram cele intamplate si sa primim o dovada de circulatie?
  Multumesc anticipat de raspuns!
  O sears placuta!

 188. As dori sa cumpar un autoturism din germania si pentru ca din sept 2014 ma voi muta in germania as vrea ca sa las autoturimul inregistrat pe numele proprietarului german suportand eu toate cheltuielile pana o trec pe numele meu si domiciliul din germania.
  Din sept 2014 ma mut cu familia in germania pt ca fiul meu va merge la universitatea din duisburg.
  Credeti ca pot lasa auto cumparat pe numele proprietarului german ?
  Astept o solutie daca exista .

  1. Ce doriti dumneavoastra este foarte greu de realizat.

   In primul rand deoarece legal aveti obligatia de a inmatricula autoturismul proaspat achizitionat intr-un timp limitat.
   Apoi in Romania nu puteti circula (cel putin la modul teoretic) mai mult de 90 de zile pe an fara a avea domiciliul in tara in care este inregistrat autotuurismul.
   Nu in ultimul rand: nimeni din Germania nu va va lasa autoturismul inmatriculat astfel – nu il poate opri nimic sa o radieze – deoarece orice incident poate avea consecinte asupra clasei de asigurare din Germania.

 189. Buna ziua,as avea o intrebare si as vrea sa primesc un raspuns clar ca is cam bagat in ceata ,sant posesor de permis Auto de 3 luni,am 37 de ani si as dori sa dori sa imi cumpar o Masina ,am inteles ca asigurarile is foarte scumpe pentru soferii incepatori.De care Masina trebuie sa imi cumpar?Dupa ce criterii se plateste asigurarea?As dori daca se poate sa primesc un raspuns de la dumeavoastra.Va multumesc.

  1. Masina in sine influenteaza nesemnificativ cuantumul asigurarii (e drept, tipurile sunt impartite in mai multe categorii de prima, functie de costuri de intretinere/reparatii, pret de achizitie, etc).
   Ca si principiu de functionare a asigurarii germane: se calculeaza prima de asigurare pentru autoturismul respectiv si rezulta prima de asigurare. La aceasta prima se aplica procentul rezultat din clasa de asigurare a asiguratului (SF Klasse). Pentru incepatori e maxim, cu cat inaintati in ani fara a avea daune vi se aplica un procent mic, subunitar. Procentul poate fi intre 25 si 240%.

   1. am vazut discutiile de aici contra si pro, dar mai mult cu parul decat consiliere mai ales la capitolul conducerii unei masini cu nr.straine avand alt proprietar nerezident in DE si neprezent in masina.Din informatiile primite si scrise la nivel chiar UE s-a dorit eliminarea posibilitatii de se circula cu masina in UE furata ,dar imprumutata in acte oficial , acte bine-nteles false.Din practica intalnita imprumutul in familie este trecut cu vederea la control, dar nu este ceva oficial. Deaceea nu va veni un raspuns in sensul acesta pt. ca este logic ca o masina in familie s-o utilizezi prin imprumutare legala si platite taxele la ea.

   2. Cititi mai sus, o doamna prezenta cazul propriu similar cu ce spuneti dumneavoastra. Nu exista nicio regula scrisa sau nescrisa legata de utilizarea unui autoturism “in familie”, singura reglementare legala fiind aceea ce ati punctat-o si dumneavoastra.
    In ceea ce priveste “datul cu parul” – ma abtin sa comentez in vreun fel, e pura meteahnca romaneasca, toti traiesc cu convingerea ca totul li se cuvine si ce nu e conform propriului plac e rau si ala care-o zice-i vinovatu’.
    Dar fiecare are propriul arbitru, asumandu-si responsabilitatile.

   3. Da asa-i , ca nu este o regula scrisa si nici nescrisa , dar chiar ieri mi-a povestit un doctor exact ce spuneam ca am intalnit in realitate cu masina imprumutata ,fara sa i se imputeze ceva. Ma gandeam ca doar ce-i ,, mici,, si nevoiasi fac asa ceva ,dar se pare ca m-am inselat.Omule imi place cateodata cum gandesti.

 190. Buna ziua!ma poate ajuta cineva cu o informație in vederea unei procuri auto?detin un autoturism înmatriculat in Romania,pe care vreau să-l vand!clientul este un bun prieten de-al meu care este dispus sa vina din romania pentru cumpărarea autoturismului,numai ca este nevoie de o procura pentru ca acesta sa poată trece la vama!unde pot face o astfel de procura de preferat in limba româna!precizez ca locuiesc in Freiburg!multumesc anticipat

 191. Cat m-ar costa sa inmatriculez o Toyota Yaris in Germania? Ce acte am nevoie pt inmatriculare? Mentionez ca nu o aduc din Romania.

 192. Intrebare?
  Este adevarat ca de la 1.01.2014 a aparut o lege noua in ceea ce priveste statutul masinilor cu nr straine in Germania?..De ce intreb? Daca pana acum daca te oprea Zollul sau Polizei iti dadea un anumit termen pentru revizuirea situatiei de 3 luni etc. Acum se pare ca a aparut o noua rezolvare…plata Kfz Steuer, fara inregistrarea masinii. Cunosc 2 cazuri si al treilea eu. Eu recunosc ca mi se pare o masura corecta, de a plati toate taxele in ceea ce priveste masina si alte taxe care toti cetatenii acestei tari le platesc. Eram foarte pornit sa inmatriculez masina aici, dar daca s-a luat aceasta masura, ma simt in regula si nu vad insa in ce masura ar mai fi necesara inmatricularea aici.
  In ceea ce priveste inmatricularea lucrurile nu ar fi complicate, cel putin legat de “birocratia” germana, ci de cea romana…pentru ca va trebui sa cer radierea masinii din Romania, in baza a ce…a unui contract de vanzare intre mine si mine cu acelasi buletin romanesc. Ca stim foarte bine ca in Romania, oricat am incerca sa primim documente, scrisori, etc la adresa de resedinta, ca e aproape imposibil, pentru ca toate se duc la adresa din CI.
  Astept raspuns, multumesc!

 193. Pot sa va asigur de veridicitate ca tocmai ce am primit si prin posta confirmarea platii Steuer pt masina cu nr. de Ro. Am platit incepand cu data de 27.01 pentru un an de zile.

  1. Din pacate nu e regula generala, nu exista nicio schimbare legislativa, exista o prevedere pentru persoanele juridice straine aflate temporar, doar in anumite localitati se permite si pentru persoane fizice.

 194. Intrebare:am masina pe numele meu ,inmatriculata in Germania,si as dori sa stiu daca pot monta instalatie gpl in Romania ,pe urma sa vin in Germania sa o treaca in actele masinii.Daca se poate,as dori sa stiu cum sa procedez.Multumesc!

  1. Va complicati inutil. Intr-adevar exista o diferenta de costuri in ceea ce priveste montajul instalatiei, dar….
   Daca o faceti, documentati-va foarte bine la TUV daca respectiva instalatie si accesoriile sunt omologate in Germania!
   Ex. putine rezervoare sunt considerate conforme: sigur doar cele Stako, cu anumite restrictii functie de tip. Modul de montaj este foarte important: gura de alimentare trebuie sa fie comuna cu alimentarea pe benzina, nicicum montaj in bara (montajul in bara este considerat periculos, in cazul unui impact usor, alimentarea GPL fiind afectata). Veti avea apoi nevoie de un adaptor: veti constata ca filetul instalatiei din Romania nu se potriveste cu standardul pompelor GPL din Germania – fie va cumparati adaptor, fie de fiecare data mergeti la casa si lasati o garantie pt adaptor (daca il au pe masura).
   Dupa toate astea, daca reusiti sa montati instalatia conforma, trebuie sa mergeti la omologare (Tuv) – costa bani.
   Apoi in Germania nu veti gasi ateliere service pt instalatie GPL asa usor si sun costisitoare. Adunand toate acestea veti constata ca GPL-ul nu e chiar o afacere. Planificati-va bine acest proiect!

 195. Buna seara. Am lucrat in Germania in perioada ianuarie 2012 pana in iulie 2013, mi-am cumparat o masina pe care am inmatricvulat-o in Germania, platindu-mi toate taxele in aceasta perioada. La 1 iulie 2013 am venit in Romania, nemaiavand contract de munca si am inscris masina in tara, cu numere provizorii prima data, pana in 15 noiembrie cand a fost inmatriculata normal. Am trimis in Germania numerele cu care am circulat acolo plus o dovada de la politie, tradusa in germana pt a radia masina din Germania, ceea ce s-a si intamplat, fara nici o problema. Problema apare la firma de asigurari auto care imi cere sa platesc asigurarea pt perioada 1 iulie – 15 noiembrie, timp in care masina circula in Romania, cu numere provizorii, dar cu asigurarea platita in Romania. Am fost la firma de asigurari in august si le-am explicat ce este cu masina si mi-au zis ca nu e nici o problema dar sa trimit dovada la inmatriculari in Germania cand o sa am numere normale si masina va fi scoasa din evidentele lor automat. Anul asta am primit o hartie de la o firma de recuperari ca trebuie sa-mi platesc asigurarea pt perioada 1iulie – 15 noiembrie 2013 desi le-am trimis si dovada ca in aceasta perioada masina era inscrisa in Romania si ca am platit asigurarea aici .

  Ce este de facut pe mai departe? Este normal sa platesc pt aceeasi masina asigurare si in Romania si in Germania?

  Va multumesc mult.

  1. Ati invatat o lectie buna: niciun contract nu se lasa la voia intamplarii!
   Ati plecat cu masina in Romania fara sa anuntati rezilierea asigurarii. Incercati sa contactati din nou firma de asigurare sa le trimiteti toata documentatia. Faceti acelasi lucru si cu firma de recuperare debite. Daca nu aveti succes, atunci apelati la un avocat, chiar si din Romania.

 196. Multumesc pt raspuns, imi este de ajutor. Am invatat inca ceva, nu toti sunt corecti chiar daca sunt nemti ( eu asa am crezut), am fost personal la firma de asigurari cu dovada ca masina e inscrisa in Romania, cu numere provizorii, mi-au spus ca e in regula, aici am gresit ca nu le-am cerut o hartie ca imi “sterg” masina din evidentele lor, bazandu-ma pe cuvantul lor. Sper ca altii sa invete din experienta mea.
  La fel de “corecti” au fost si cei de la Vodafone.
  O zi buna!

 197. D-le Iulian va cer iara un sfat si va multumesc de atentia acordata. Urmeaza sa plec-n Germania In urmatoarele zile la un prieten cu masina proprietate personala, ceiea ce cred ca o voi-nmatricula In Germania. In afara de talonul masinii, cartea de identitate, ITP, asigurare, ma-i trebuie sa iau ceva! Impozitul masinii este necesar sa-l platesc Inainte de a pleca-n Germania, sau dupa ce o Inmatriculez In Germania, ma-i probabil cand vin acasa In Romania si o radiez. Daca am omis ceva va rog sa ma corectati. O zi buna si va multumesc.

  1. Am mai discutat parca si v-am mentionat de ECOC. De inmatriculat o faceti dupa 6 luni. Impozitul se plateste prin direct debit pe contul bancar dupa inmatriculare.

 198. Buna ziua. Am o masina inmatriculata in germania, maine(luni) o radiez, are asigurarea facuta la WGV, si marti, doresc sa inmatriculez alta masina. Intrebare: pot sa fac asigurare la alta firma(huk24) daca o radiez intai pe cealalta, sau trebuie sa trimit kundigung la WGV, inainte sa fac asigurarea la HUK24? va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc

 199. buna ziua
  ma numesc cristi si lucrez legal in koln de 4 luni dar problema mea este ca nu prea am unde locui in viitor si muncesc doar pe 700 e
  am adresa acum aici dar locuiesc impreuna cu un roman si platesc chiria fara ca el sa imi dea chitanta
  garsoniera e trecuta pe numele lui
  as dori sa stiu daca primaria mar ajuta sa imi gasesc o locuinta sociala

 200. Mia spus cineva din germania ca, nui obligatoriu sa-ti Inmatriculezi masina dupa 6 luni de zile de la anmeldung. Sau depinde de land. O sara buna.

 201. Buna ziua!

  Ma numesc Marian, am muncit 2 ani in Germania (pana in dec 2012), am cumparat un autoturism (care acum se afla in Romania), nu mi am anuntat plecarea din Germania la nici o institutie si doresc sa stiu ce obligatii am sau care ar fi procedura corecta de radiere a acestui autoturism. Detinerea autoturismului in Romania cu numere germane e legala daca eu nu mai am nici o treaba in aceasta tara? Curios este faptul ca, la adresa unde am stat ,primesc in prezent scrisori de la societatea de asigurari si finante pt plata taxelor … Mentionez ca am platit asigurarile si impozitul pana la aceasta data(24.03.2014).
  Va multumesc si felicitari pentru site!

 202. Buna ziua. Am o intrebare, dar mai intai sa prezint situatia: am venit cu masina din Romania in Germania…la data scadenta, am inmatriculat-o in Germania. Daca vreau sa o radiez din Romania, ce acte trebuie sa prezint?
  Stiu ca a mai fost aceasta intrebare, insa motorul de cautare al site-ului nu imi ofera nici un rezultat. De asemenea am cautat pe multe site-uri despre radiere, insa tot nu am inteles nimic, intrucat situatia aceasta, particulara nu am gasit-o. Masina practic nu a schimbat proprietarul, si acum placutele cu numerele nu le mai am, insa am un document care atesta ca nu mai e valabil vechiul certificat pe care de asemenea nu il mai detin.
  Multumesc.

 203. Buna ziua!
  O intrebnare as avea si eu, daca este posibil sa circuli cu o masina avand numere de inmatriculare de RO si sa platesti impozit pe masina respective in Germania, dar sa ramana nr de RO. Este posibil acest lucru? Mentionez ca au trecut cele 6 luni de la Ameldung.
  Va multumesc!

 204. Buna ziua
  Am inregistrat masina in Hessen si urmeaza sa ma mut in alta regiune in nord, cum se procedeaza pe talon este trecuta adresa din Frankfurt,la fel si numerele cum se procedeaza i daca nu a trecut un an de zile trebuie sa mai platesc o data impozit, numere …etc

 205. Buna ziua,
  Am venit cu masina personala cu numere de Romania si sunt inregistrat cu Anmeldung in Nurnberg din 15 februarie 2013, iar din aprilie am loc de munca permanent. Am citit informatiile de pe acest site si acum stiu ca trebuia sa-mi transcriu autoturismul inca din luna august 2013. In luna septembrie am inceput demersurile si am fost la TUV pe care l-am trecut cu bine, doar ca pentru transcriere trebuia sa inchei si asigurarea obligatorie, care costa intre 900 si 1500 de Euro pentru un Logan cu toate ca am avut si dovada Bonus Malus despre ultimii 6 ani. Faptul ca nu aveam istoric la firmele de asigurari din Germania, ma plasa automat la incepatori cu tarifele aferente, cu toate ca am experienta din 1994. Pentru mine aceasta suma nu era de acceptat si asa am tot amanat si am mai cerut cate un Angebot de la cate o firma de asigurari, poate poate … gasesc ceva mai rezonabil.
  In luna noiembrie am fost oprit de o patrula de circulatie care m-a intrebat de transcriere si dupa ce le-am aratat ca am inceput demersurile cu TUV si le-am aratat cateva oferte de la asiguratori mi-au consemnat cele declarate pe Proces Verbal si mi-au spus ca vor anunta la Finanzamt, ca sa stabileasca ei daca si cat am de platit impozit (la acea data eram cu masina in tara de 9 luni). Toate bune si frumoase si in luna februarie 2014 am primit o adresa de la Finanzamt ca sa ma prezint sa mi se calculeze impozitul pe masina. Interesant este ca nici nu a fost vorba de vreo amenda ca am depasit cele 183 de zile, dar mi s-a calculat impozit din data de 15 februarie 2013 pana la 31 decembrie 2014, o suma totala de 189 de Euro si mi-au spus ca daca ma mai opreste Politia, sa le arat dovada inregistrarii fiscale si gata.
  Cu asta nu s-a terminat, pentru ca in zilele urmatoare am primit o amenda de la Politie pentru ca in luna noiembrie, la data la care am fost oprit, circulam cu o masina neinmatriculata in Germania.
  Am contestat imediat aceasta amenda prin portalul online al Politiei atasand dovada inregistrarii fiscale, si mai astept si acum raspunsul.

  Ce parere aveti,
  – Este corect ca mi s-a calculat impozit de la data venirii in Germania si nu dupa cele 183 zile
  – Cum se poate ca sa platesc pentru aceeasi masina impozit in doua tari UE?
  – Este un caz singular ca sa mi se determine impozit pe masina cu numere straine, deoarece citisem pe acest Site ca nu este permis in alte Landuri ?
  – La ce raspuns sa ma astept de la Politie si nu se complica lucrurile daca ei tot intarzie cu raspunsul la contestatia mea si plata amenzii nu este inca efectuata?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  1. – da, se considera ca ati condus din prima zi a anmeldungului.
   – pentru ca dumneavoastra ati ales sa conduceti cu numere romanesti in strainatate, este strict problema dumneavoastra sa faceti radierea fiscala din Romania.
   – e unul dintre putinele cazuri, in mod normal plata impozitului fara inmatriculare este permisa doar in anumite conditii persoanelor juridice iar calculul se face dupa o alta formula.
   – poate sa nu mai vina, poate fi o banala amenda sau chiar acuzatie pentru evaziune fiscala. Dar exista sanse foarte mari ca, in urma contestatiei (asa se intampla cand va dati viteaz in necunostinta de cauza) sa fiti trimisi in judecata (din experienta cu cei ce si-au relatat aici cazurile, asa se intampla, ar fi fost mult mai intelept sa platiti amenda, mai ales ca aveti si ocazia sa puteit conduce in continuare cu numerele romanesti).

 206. buna seara. Ce se intampla in cazul in care plec din Germanai si nu platesc asigurrea si impozitul la masina( masina am vandut-o la o luna dupa ce am cumparat-o, nu au apucat sa i-a banii din cont si acum in cont nu mai e niciun ban)……..dar dupa o vreme revin. in Germanaia. Exista o baza de date “rau platnic” sau amenzi ?

  1. Linistit, pentru sumele datorate veti da socoteala chiar si in Romania, fara sa va intoarceti in Germania, e doar o chestiune de timp pana se va intampla. statul isi va recupera datoria. Cel mai bine faceti si o platiti de bunavoie.

 207. Buna ziua, gasesc undeva pe site pasii care trebuie urmati pentru inmatricularea unei masini in Germania? Multumesc.

 208. Buna ziua,
  suntem in Germania de ceva vreme (peste 1 an) sotia lucreaza acolo dar eu lucrez in continuare in Romania si ca atare lunar merg cu masina in Germania unde stau cam doua saptamani.

  Problema este ca masina este inmatriculata pe numele sotiei.
  Este vreo problema in aceasta? Este masina considerata bun comun sau doar bun personal? ar trebui sa inatriculam masina pe Germania sau sa o las inmatriculata in Romania dar sa o transfer pe numele meu?

  1. Este o problema atunci cand masina este pe teritoriul germaniei, datorita faptului ca nu platiti impozitul pe autoturism. Cel mai bine mutata in Romania pe numele dumneavoastra.

 209. Adresez o intrebare specialistilor in domeniul auto, in special taxelor aferente. Am in intentie sa cumpar un autoturism nou si anume Peugeot 2008. Am vazut totusi ca in alte tari este ma ieftin aceeasi masina, la aceleasi optiuni. In luxemburg este ma ieftina cu cel putin 1000 euro iar in Romania cu aproape 3000 euro, cum spuneam exact la aceleasi optiuni.
  Credeti ca se merita la aceasta diferenta de bani sa cumpar masina din Romania dupa care sa o inmatriculez in Germania?
  Oare m-ar ajunge toate actele de inmatriculare aici in Germania cam aceeasi diferenta de bani ceea ce nu s-ar renta?
  Si mai am o intrebare. de este totusi asa de mare diferenta de bani la aceeasi masina cu aceleasi optiuni?
  Multumesc anticipat ptr raspuns

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

un site care trebuie citit obligatoriu de toti romanii care doresc sa munceasca sau sa se stabileasca in Germania

%d bloggers like this: