Cumpararea unei locuinte in Germania

 Acest documentar a fost rescris si actualizat in februarie 2021

Principalele capitole sunt:

1. Generalitati legislative si financiare . Pretul pe mp al unei locuinte din Germania         Citeste AICI

2. Asigurarea bugetului necesar pentru cumpararea unei locuinte

3.Cautarea si gasirea unei locuinte din diferite surse de informare

4.. Procedura concreta de achizitionare a unei locuinte

5.Rolul  agentului imobiliar, al expertului imobiliar, al interpretului de la notar si al traducatorului de documente

6. Obtinerea unui credit ipotecar  Citeste AICI

7.Riscuri posibile la achizitia unei locuinte

Harta cu informatii imobiliare utile pentru romanii din Germania

Modul de folosire al hartii:

1. Pentru a observa mai bine adresele pentru diferite puncte de interes– apasati cu mouse-ul pe iconita ecran [ ] din dreapta sus a hartii si imaginea se va intinde pe tot display-ul. Centrati apoi Harta cu mouse-ul si mariti-o cu semnul + (plus) pe care il gasiti in coltul din stinga jos a ecranului pina cind simbolurile de pe harta nu se mai suprapun.
2. Orice simbol are in spatele lui o informatie utila. In consecinta, apasati cu mouse-ul pe fiecare simbol si obtineti informatia.Daca descoperiti in spatele simbolului un link , atunci urmati-l ! Veti obtine astfel informatii suplimentare despre respectivul punct de interes.(d.c.g)

DOCUMENTAR

1.Generalitati legislative si financiare .

Un studiu realizat in 2019 de o prestigioasa institutie bancara internationala (ING BANK) demonstreaza ca 70% dintre cetatenii europeni consideră că posesia unei proprietăți imobiliare este o varianta mult mai buna din punct de vedere financiar decit închirierea unei locuinte. Aceasta opinie a fost exprimată de majoritatea grupelor de vârstă consultate, dar s-a constatat ca exista totusi diferente de viziune de la un stat european la altul. Astfel, in timp ce numai 58% din germani și 59% din olandezi au fost de acord cu această opinie, studiul a demonstrat ca 84% dintre români și 82% dintre cehi sustin că deținerea unei locuinte trebuie sa fie o prioritate familiala absoluta.

Citeste mai departe AICI

 

249 thoughts on “Cumpararea unei locuinte in Germania”

  1. Buna Ziua D-na Laura Fuss! Locuiesc linga Valencia in Spania. Am vrut sa cumpari o casa in Germania in Vogtlandkreis ( land Saxonia) pt. investitie. Cu putin timp inainte de a face intabularea am aflat , ca casa este sub “Denkmalschutz”. Cand am scris un E-mail agentului imobiliar german (cu ajutorul internetului, eu cunosc numai cateva cuvinte si notiunile de baza in germana) el mi-a raspuns (cu un E-mail), ca casa este numai sub “Esembleschutz” si asta inseamna ca este INTERZISA NUMAI DEMOLAREA casei !! Puteti sa-mi explicati va rog frumos pe scurt ce inseamna de fapt cuvintele de “Denkmalschutz” si “Esembleschutz la renovarea unui imobil. Daca este numai Esembleschutz se poate renova fara probleme atat in exterior precum in interior?? Mentionezi ca renovarea casei ” de la A la Z ” doresc sa fac cu ajutorul familiei (suntem 3 constructori) si daca nu es poate renova numai cu aprobari speciale renunti la cumpararea casei!! Salutari din Spania si va doresc toate cele bune! Daniel

      1. Buna seara,am si eu o intrebare: cine poate sa imi spuna daca la cumpararea unui apartament in Germania cand se fac actele la notar tot el verifica daca toate actele sunt in regula?( nu are datorii,nu este gajata,interdictie de vanzare)sau am nevoie si de un avocat care sa verifice toate aceste situatii?
        Apreciez toate raspunsurile.
        Multumesc,Cristina

  2. Buna ziua d-na Laura Fuss!
    Am citit cu interes mai multe subiecte abordate de dvs. si pe aceasta cale doresc sa va multumesc pentru informatiile prezente pe site! Foarte utile!
    As dori sa ma “consiliati” in urmatoarea problema:

    Am obtinut un loc de munca in Zurich, si am 1-2 luni la dispozitie sa imi gasesc chirie. Uitandu-ma pe site-urile de imobiliare si tot citind despre conditiile grele in care se gaseste ceva de inchiriat + preturile mari, am zis sa ma orientez spre ceva la granita cu Germania, dar in Germania (45-50 km distanta de Zurich) unde am gasit la preturi mai mici decat in Elvetia, chiar la jumatate. Totusi am inteles ca fiind cetatean roman cu permis de munca si rezidenta in Elvetia este cam greu daca nu imposibil sa inchiriezi ceva in Germania. Tot uitandu-ma la preturile apartamentelor… nu am putut sa nu remarc preturile mici (comparative cu cele din Bucuresti) la apartamente ce 1-2 camere in localitatile de langa granita cu Elvetia din Germania (sume intre 20.000 – 40.000 EUR pentru 25-60 mpatrati). Am inteles ca fiind cetatean roman, pot cumpara o casa/apartament in Germania fara nici un fel de ingradire. Mai departe, ce nelamuriri am eu sunt legate de… ce implicatii ar avea faptul ca as locui intr-o casa proprietate personala in Germania si as avea permis de munca si rezidenta in Elvetia? Imi trebuie permis de rezidenta si pentru Germania? Sunt taxe aditionale care trebuiesc platite?

    Multumesc anticipat!

    1. Tu nu ai nevoie de permis de munca in Germania si ai drept de sedere daca detii o proprietate. Asadar, la prima vedere nu exista niciun fel de restrictie. Totusi, nu stiu o problema derivata din legislatia elvetiana: daca dreptul tau de munca si de sedere in elvetia nu este conditionat de existenta unui domiciliu pe teritoriul elvetiei. Verifica chestia asta!

      1. Nu este necesar sa locuiesti in Elvetia ca sa poti munci. Rezidenta in Germania este de ajuns si vei fi considerat muncitor transfrontalier,ceea ce e smart vazand chiriile mari in Elvetia.

    2. Domnule Cosmin!
      In primul rand La multi ani!
      Unde ati gasit acele preturi de 20000 de euro?Mai sunt valabile ?Ce mai stiti?Ma puteti informa?
      Multumesc!

  3. da, primesti dreptul de sedere fiindca esti posesorul unei case, dreptul de munca se primeste numai dupa ce ai un contract cu un angajator, dar nu vei intimpina nici o problema la obtinerea lui din partea autoritatilor fiindca ai dreptul de sedere asigurat. Daca vreo autoritate iti va face probleme, ameninta ca il dai in judecata pentru obstructionarea utilizarii dreptului de proprietate. Trebuie sa ai si tupeu in germania!

  4. Buna seara. Va rog sa ne ajutati cu cateva lamuriri privind cumpararea unei case in Germania. Vrem sa cumparam o casa si agentia care se ocupa de vanzarea ei aduce in discutie un blocaj al pietei pentru casa respectiva, adica nu putem vedea casa decat daca o blocam. Dorim sa stim ce presupune aceasta blocare, care sunt termenii unei asemenea blocari. Ne-au trimis informatii si poze suficiente, chiar si o evaluare oficiala, dar inainte de a o cumpara ni se pare normal sa o vedem “live”, cum se spune. Va multumesc si numai bine, tuturor!

    1. acum pun si eu o intrebare retorica: de ce nu intrebati agentia imobiliara ce inseamna acest blocaj?
      aici pe site, daca stia cineva, sigur primeati un raspuns

  5. Buna!
    Am si eu o intrebare … Sunt cetatean al Republicii Moldova. Pot sa cumpar si eu fara vreo restrictie imobil in Germania si respectiv sa primesc drept de sedere? Poate cumva sunteti la curent despre … cum pot procura imobil cetatenii ce nu fac parte din UE.
    Mersi anticipat.

  6. Buna seara. Revin cu rugamintea de mai sus si anume blocarea unei locuinte pe piata imobiliara. Va multumesc.

    1. Buna seara,
      presupun ca raspunsul meu e intirziat. Nu am auzit de o “blocare a unei locuinte”, dar ar putea fi un contract de rezervare din partea agentiei. prin astfel de contract agentia se obliga sa nu vanda altei persoane timp de cateva zile sau saptamani, timp in care clientul se poate decide daca doreste sa cumpere sau nu. Din pacate sunt agentii imobiliare care percep pentru astfel de contract (Reservierungsvertrag) o suma destul de mare, care poate fi cateva mi de euro. in cazul in care clientul nu cumpara, pierde banii, in cazul in care cumpara suma platita pentru acest contract de rezervare se ia in considerare la comision. In general se face un astfel de contract numai in momentul in care clientul doreste un timp de gandire pentru a se hotari daca cumpara sau nu un imobil. in acest caz agentia nu poate intermedia altei persoane. Riscul este insa ca clientul sa piarda suma platita pentru rezervare.
      Hamlescher, avocat

  7. Buna ziua! Aveti cumva informatii legate de taxele care insotesc o tranzactie (in afara de comisionul agentiei si notar) si impozitele care vor fii percepute anual sau ce alte cheltuieli pot aparea pe care experienta de proprietar in romania nu le-a presupus? Multumesc.

    1. La cumpararea unui imobil se platesc taxele notariale (aprox. 1,5% din pret) si intabularea, taxa/impozit de cumparare catre Finante (3,5 sau 5% din pret, depinde de Bundesland – in ultimile luni unele Landuri au crescut taxa de cumparare de la 3,5% la 5% si se percepe din partea Fiscului la fiecare tranzactie), si daca este cazul comisionul agentiei dupa cum a fost stabilit. Impozitul anual se plateste dupa decizia de impozitare care o primeste probprietarul la inceputul fiecarui an.

  8. Buna ziua,
    Vreau sa cumpar o locuinta in Germania, dar nu stiu limba asa de bine incat sa ma pot descurca sa port o conversatie cu proprietarii, am gasit o agentie de intermediere in Bucuresti si cer un contract semnat fara raspundere materiala pana la finalizarea unui contract de vanzare -cumparare. Ei ne asigura in Germania un reprezentant care ne arata toate ofertele lor si nu percep comision decat la finalizarea unei cumparari. La cumparare ei percep un comision de 1.5%. Este ok?

  9. Comisionul depinde de zona unde este locuinta. In ce Land doriti sa cumparati?Si depinde la ce suma anume v-ati gandit sa investiti. Acum sunt atatea oferte de cumparare ca nu mai trebuie sa ai propirul tau capital (macar 30.000 euro). Oricum parerea mea e ca aveti mare curaj sa faceti asta tinand cont ca nu stiti limba. Cumpararea unui imobil aici implica multe.

    1. Ce implica cumpararea unui apartament in Germania, in afara de taxele de cumparare? Nu e de ajuns ca esti proprietar si ca platesti impozitul anual?

      1. Pe langa taxele de cumparare si impzitul anual, proprietarul are obligatia de a achita lunar, pe langa cheltuielile curente de intretinere, o suma – Wohnungsgeld – fond de reparatii. Cu cat vechimea imobilului este mai mare cu atat fondul lunar de palta este mai creste. ex. in Munchen pt 3 camere unde locuiesc aceasta suma platita de proprietar este de 250 euro lunar.

      2. Iulian, din ce an este cladirea aceea, incat proprietarul plateste asa de mult 250e/lunar, sunt multi bani…

      3. ’77. Chiar nu sunt multi bani. Depinde de cum e amenajata zoa, banii sunt cheltuiti pentru intretinerea zonei si repararea diverselor utilitati. Nu sta nimeni sa ceara bani pentru reparatii, cand trebuie schimbat ceva se iau banii din acel fond si gata.
        Acum se schimba liftul, oare cat costa?
        De ex. cautati in anunturile de pe site-urile de specialitate si o sa vedeti cat e acest fond, in cladirie mai vechi ajunge si la 400.
        In bloc nou de ex. se plateste 180 euro dar doar pentru perioada cat cladirea mai este in garantie, dupa garantie se va plati 250.
        Pt munchen trebuie luat in calcul, de ex., la 3 camere cam 500 de euro lunar cheltuieli de intretinere si fond de reparatii.

      4. Care e diferenta dintre Wohnungsgeld si Hausgeld? Una include pe cealalta sau sunt diferite? Eu am vazut un apartament unde Hausgeld era 130e si include: apa rece, gunoi, lumina pe scara, gradinaritul si curatenia scarii. In afara de asta oare se mai plateste si altceva?

  10. Buna seara,
    Am revenit cu amanunte privind cumpararea casei in Germaniei pe care am reusit sa o achizitionam 🙂 o casa la 25 de km de Hannover cu 6 camere 140 mp + 1100 mp de teren pretul este de 50 000 euro. Usor nu a fost dar a meritat si acum sa va spun un pic pasi facuti de noi pentru a cumpara : In tara am cautat pe internet oferte de case dupa o lista de aproximativ 20 de case am plecat in Germania ajunsi acolo si ajutati de niste prieteni care au sunat mentionez ca 80 % din case sunt puse numai prin agenti imobiliare am inceput sa obtinem programari pentru a vedea casele am inceput din zona Passau am continuat cu zona Munchen, Nuremberg, Hannover, Hamburg. Cand ne-am hotarat in proportie de 90% pentru a cumpara casa am contactat un avocat din Hannover de origine roman care a venit cu noi la casa si a fost si translatorul nostru cert este ca fara el nu cred ca reuseam sa cuparam asa de usor casa, dar asa nu am avut nici o problema. Toate actele au fost facute de el si programarea la notar si toate celelalte acte. Noi ajunsi la casa si batand palma cu proprietarul am semnat actele agentiei respectiv contractul lor si apoi am plecat in tara, cam 3 saptamani a durat pana ne-am reintors in Germania avocatul ne-a anuntat prin e-mail cand avem programarea la notar si acolo bineinteles ca a fost cu noi si a fost translatorul nostru. Acum asteptam inregistrarea casei la carte si facturile pentru a plati casa :)). Astea o sa mai dureze cam 3 saptamani . Comisioanele sunt de 5.5 % pentru agentie, 2.5 % impozitul, 2000 de euro avocatul si 700 euro notarul.

    1. Buna seara Mirabela!! te rugam frumos daca poti sa ne ajuti si pe noi sa ne dai nr,de tel sau email a acestui avocat roman care v-a ajutat in cumpararea acestui immobil.eu mai am niste nominative ,dar as dori sa-l contactez si pe asta.as fi vrut sincer sa aflu de la tine un pic mai multe chestii cu aceasta procedura de cumparare,te rog daca poti scriemi :email ozegna2008@yandex.com iti multumesc anticipat!!!

    2. Buna ziua tuturor. Mirabela am rugamintea sa ma indrumi catre site urile in care ai gasit ofertele, avem aceeasi intentie, ce ai gasit este si obiectivul nostru. Orice ajutor si indiciu este binevenit, inclusiv datele de contact ale agentiiilor si avocatului. e-mail: flo_io2004@yahoo.com, Tel. 0728238878, Florin. Mii de multumiri.

    3. Buna seara Mirabela! Ma numesc Adelina,sint din Moldova ,parintii au intentia sa cumpere imobil in Germania . Te-as ruga sa-mi da-i linkurile Germane unde poti gasi imobil,multumesc anticipat:)

    4. Buna Mirabela,daca poti te rog sa imi lasi o adresa de email unde te pot contacta.Ne intereseaza si pe noi sa cumparam o casa in Germania si as dori sa stiu mai multe detalii cum ai procedat.

    5. buna seara , vreau si eu va rog nr tel al avocatului care ati spus ca e roman si va ajutat la cumpararea apartamentului din hannover

    6. Buna seara. Numele meu este Daniel si locuiesc in apropiere de Hannover. Imi cer scuze pentru indiscretie dar as dori sa va rog sa imi dati si mie numele si datele de contact ale respectivului avocat din Hannover, daca se poate. Va multumesc.
      Cu stima, Daniel
      Aceasta este adresa mea me mail danydragoiu@yahoo.com
      O seara frumoasa

    7. D-na MIrabela va rog sami trimiteti Emailu Du-voastra sa vorbim despre casa asa ca a Du-voastra sa fie aproape de Elvetia . Eu ma ocup cu broderi costume populare sunt poze pe FaceBoc. Va multumesc astept pa pa ..

    8. buna si eu as dori nr acestui avocat.sau email…am vrea sa cumparam o casa dar nu stim foarte bine limba dak ai putea sa ne ajuti ti.am fi recunoscatori….

    9. Buna seara .
      Am si eu nevoie de ajutor ,se deplaseaza in toata germania domnul avocat ? Puteti sa-mi spuneti cum pot lua legatura cu dansul.
      Multumesc .

  11. buna.
    am si eu o intrebare.daca, cumpar o locuinta in germania am voie sa il dau in chirie?eu avand cetatenia romana.si daca il inchiriez pierd dreptul de sedere?
    va multumesc.

    1. Il puteti inchiria pentru ca dreptul de proprietate va da acest drept si nu pierdeti dreptul de sedere.

    2. Am de vanzare o casa cu 3 apartamente complet renovata,locuiesc in ea,am si un apartament inchiriat.

  12. Buna ziua.

    Ma aflu in situatia de a nu mai putea platii chiria unei locuinte. Situatia e putin complicata si as avea nevoie de consiliere juridica si indrumare in ceea ce privesc consecintele si demersurile pe care trebuie sa le fac avand in vedere ca la mijloc este o manarie usor de demonstrat si probat in orice instanta. Cu cine pot lua legatura aici in Germania? Eu ma aflu in NRW langa Dusseldorf. Mai mentionez faptul ca sunt pe cale de a merge spre judecata cu firme precum Remax, si Objecta Achen (firme mari). Ma bazez pe o indrumare si din partea dumneavostra.

    Va multumesc!

  13. Renga Nicoleta | iulie 25, 2012 la 3:00 pm | Răspunde

    Buna ziua, ma numesc Nicoleta, locuiesc de 5 ani in Germania si tot de atatia sunt casatorita cu un cetatean italian cu rezidenta aici.. Impreuna am decis sa cumparam un apartament in Germania (parti egale) dar avand in vedere ca el are 3 copii din casatorie anterioara iar eu (noi) nu am copii, ce tip de contract ma consiliati sa fac in asa fel incat sa ma protejeze in cazul decesului sotului.
    Va multumesc si va doresc o zi buna!!!

  14. Buna Ziua,
    as dori si eu sa stiu ce acte sunt necesare pentru cumpararea unei locuinte in Germania … este cumva nevoie de certificat de antecedente penale? (asa am auzit )
    multumesc anticipat

  15. Va rog sa ma ajutati sa gasesc treducerea in limba romana a testamentului “berlinertestament”. Stie cineva ce se intimpla in cazul in care sotul supravietuitor vrea sa instraineze imobilul lasat prin “berlinertestament”. Mentionez ca imobilul este cumparat in cote egale…dar unul dintre soti are copii.Va multumesc

  16. ca sa vand in germania o cladire in hof din romania de ce acte am nevoie? de la primarie si alte extrase precum nu e gajata la banca?

  17. mai exact de ce acte am nevoie de acolo fara sa fiu nevoit sa ma duc in germania sa pot incheia actul de vanzare cumparare?

  18. Buna ziua,
    Doresc sa cumpar un apartament in München (cash).Care sunt procedurile care trebuiesc urmate?poate cineva sa i-mi recomande un avocat sau expert imobiliar vorbitor de limba romana?
    Va multumesc!

    1. buna ziua , de acolo nu am nevoie de extrase de la primarie? ca am impozitele la zi de la apa,lumina, gaze precum ca nu am datorii ca totul e ok. mersi

    2. anni ai reusit sa cumperi apartamentul?daca poti da mai multe detalii te rog, ma intereseaza si pe mine cumpararea unui apartament in Munchen sau imprejurimi.merci!

  19. Buna ziua,

    Un cetatean de origine iraqiana, poate sa achizitioneze o casa in tari precum Franta, Elvetia, Germania sau Austria? Multumesc.

  20. As dori sa cumpar un apartament in Germania,nu neaparat intr-un oras mare,dar nu stiu in care regiune ar fi mai bine.Eu am consultat diferite situri iar zona Passau mi se pare si mai ieftina si destul de linistita.As ramine recunoscator celor care ar putea sa ma indrume dat fiind ca si disponibilitatea economica este redusa circa 100000 euro.

    1. Zona Passau este una frumoasa si preturile sunt ok.. Depinde de doriti sa faceti in Germania, daca cautati de lucru sau in care scop il cumparati(pentru inchiriere etc.). Sunt multe localitati cu preturi mai reduse. In orase mari ca München, Stuttgart, Dortmund, Hamburg etc. preturile sunt mai mari.

      1. Intentionez cu familia sa ne transferam in Germania,dar nu imediat ci peste 1-2 ani,deci va fi important si din punct de vedere economic.Din putinele mele cunostite despre Germania,mi s-a parut frumoasa zona Passau,dar nu mi-ar displace nici alte zone daca sint mai ieftine.Oricum ,ca sa inchei, trebuie sa ma incadrez de ceea ce dispun.Va multumesc ptr.raspunsul dvs.si de ce nu poate si intr-o posibila colaborare!Ma puteti contacta oricind pe adresa mail florian72@libero.it!

  21. BUNA
    AS DORI SA AFLU CUANTUMUL CHELTUELILOR NOTARIALE,IMPOZIT PE PROPRIETATE,ALTE TAXE CE AR TREBUI FI PLATITE LA ACHIZITIONAREA UNUI IMOBIL PE TERITORIUL GERMANIEI .
    VA MULTUMESC ANTICIPAT
    VALI DUMITRU

    1. taxa notar pentru actul de vanzare-cumparare cu intabulare este aprox. de 1,5%, impozitul de cumparare difera de la Land la Land de la 3-7%, comision pentru firme imobiliare (daca este cazul) difera iar de la Land la Land de la 3-7%.

  22. Dupa ce am cumparat o casa in Germania cum se reziliaza contractele la energie electrica , gaze , apa ?
    Cum sa fiu sigur ca vechiul proprietar si-a platit datoriile la zi ?
    Multumesc

    1. Buna ziua,
      trebuia sa intrebati la contract sau la predare. Rezilierea o puteti face pentru curent si gaz la firma care livreaza cu termen de 1 luna sau faceti contract cu alta firma care va face rezilierea pentru d-voastra. La apa intrebati la primarie, nu stiu daca este posibil pentru ca nu sunt firme concurente.

  23. MALIN
    _ nu va sfatuiesc sa faceti uz de (espéce, lichid) pt a cumpara locuinte in
    Uniunea Europeana. exista riscul sa existe si cateva ^^bilete^^ false care indiferent de valoarea lor, o sa va aduca probleme ff mari.
    __ am trecut prin asta. Sumele mari, adunate cam de peste tot, presupune riscuri la fel de mari….

  24. Buna ziua si La multi ani tuturor colaboratorilor si cititorilor acestui site.
    Am domiciliul si locul de munca in Romania.
    Va rog sa-mi spuneti daca doresc sa cumpar un imobil in Germania,este necesar sa fac “anmeldung” inainte de cumparare?(imobilui este gasit pe internet si locuiesc la hotel doua-trei zile,cat timp intocmim actele la notar).
    In cazul in care imobilul are doua apartamente,din care unul este inchiriat,iar celalalt il voi folosi eu ocazional,cand vin in vizita in Germania,se considera anmeldung pentru mine la aceasta adresa?
    (este foarte important pentru ca de aici decurg obligatiile privind
    schimbarea permisului auto si a numerelor de inmatriculare a autoturismului detinut pe numele meu)
    Devenind proprietar ,este necesar sa inchei contracte pentru furnizare de energie electrica,apa si creditarea lor din contul bancar;
    toate aceste activitati se considera “anmeldung” sau in acest fel sunt
    instiintate si autoritatile de evideta populatiei?De asemenea,daca incasez chiria ,trebuie sa depun actele la autoritatile fiscale si sa platesc impozit.Aceasta are legatura cu acest “anmeldung”?
    Va multumesc pentru atentie si ,anticipat,pentru raspuns.
    Vizitez cu multa placere toate sectiunile acestui site si sper sa pot
    contribui si eu la activitatile viitoare ale Dvs.

    1. Nu trebuie sa aveti Anmeldung in Germania. Imobilul este proprietatea d-voastra, nu insa neaparat si domiciliul.
      Daca folositi o locuinta pentru deplasari ocazionale in Germania, declarati aceasta doar ca si domiciliu secundar. Nu uitati sa va anuntati cand veniti si cand plecati.

      Daca ramaneti inregistrat cu domiciliul mai mult de 6 luni in an, veti fi considerat automat contribuabil deplin, chiar daca locuinta este anuntata ca si al 2-lea domiciliu. Atentie si la smecherii de genul neanuntarea venirii sau plecarii: se mai fac discret controale, mai exista vecini, etc. Putin probabil la valorile materiale care sunt probabil in joc, dar totusi posibil.

      Bineinteles, daca realizati venituri din inchirierea imobilului, aveti obligatia sa va depuneti declaratia fiscala in Germania pentru veniturile realizate aici.

  25. Domnule “anonim”, Va multumesc!
    Apreciez faptul ca sunt proceduri si legi foarte clare in Germania si ca
    toti le respecta;cei care nu le respecta suporta consecintele.Sper ca
    sa ajung sa traiesc si eu intr-o astfel de societate.De aceea doresc sa ma informez:ca sa le pot respecta ,sa nu am probleme si sa nu ceez nici altora probleme.
    Este necesara anuntarea,anmeldung,si pentru vizite de scurta durata(cateva zile) sau pentru scopuri turistice,de genul :vizitarea unor muzee,vizionarea unor spectacole sau a unor competitii sportive?
    si evident,anuntarea plecarii?

    1. In general nu trebuie sa va anuntati venirea si plecarea pentru vizite mai scurte de 1 saptamana. Si chiar daca sunt ceva mai lungi de 1 saptamana.
      Totul este sa nu depasiti cele 6 luni, intr-un an.
      Chiar daca sunt prevazute amenzi in cazul neanuntarii venirii (Anmeldung), acestea de obicei nu se aplica, este totusi greu de controlat.
      La fel si cu plecarea. Insa odata ce v-ati anuntat venirea trebuie sa va anuntati si plecarea.

  26. Dar daca in acest timp scurt de sedere (5-10 zile) inchei acte juridice cum ar fi:cumpar casa ,masina,etc.,deschid cont la banca sau scopul
    deplasarii in Germania este de analize sau consultatii medicale,activitati in urma carora rezulta acte incheiate de mine ,in numele meu,este necesara anuntarea (Anmeldung) si plecarea?
    Faptul ca exista acte prin care se confirma prezenta mea in Germania,
    impune obligativitatea anuntarii si plecarii,nu mareste riscul primirii
    de sanctiuni in cazul nerespectarii acestei prevederi de anuntare?
    Va multumesc pentru bunavointa ,este ultima intrebare,nu mai insist pe acest subiect.

    1. Puteti sa incheiati ce acte doriti, sau sa deschideti conturi sau orice altceva ce implica prezenta personala in Germania. Important este sa nu ajungeti in situatia ca prezenta in Germania sa depaseasca 6 luni.
      Cum v-am spus, chiar daca nu declarati ca ati venit in Germania (Anmeldung) 1-2 saptamani, depinde de land sau localitate, nici nu aveti obligatia sa va anuntati. Iar daca va faceti Anmeldung, atunci puteti chiar sa precizati si data plecarii, cu aproximatie. Iar faptul ca nu v-ati anuntat nu este tratat chiar atat de exact de autoritati, mai ales daca se petrece rar, sporadic.
      Depinde mult de situatia d-voastra, cat de des veniti cat ramaneti de fiecare data, felul deplasarii (privat sau in interes de servici), samd. Ca si reper, pastrati acest termen ce nu trebuie depasit, de 6 luni calendaristice (183 zile).

  27. M-ati prins! Va doresc La multi ani! Dumneavoastra ,familiei si tuturor
    colaboratorilor.Nu am vrut sa abuzez de bunavointa Dvs, solicitand aceste informatii folosind adresele cunoscute;m-am adresat acestei sectiuni,deoarece este in profilul problemelor care ma preocupa.
    Intr-adevar ma gandesc cu placere la o zona cuprinsa intre Heilbron,Karlsruhe,Mannheim,Wurzburg ,eventual intr-o zona apropiata de un Bad …(ma intelegeti de ce),desi as fi fost, personal,
    mult mai interesat de Hamburg (si iarasi stiti de ce).
    Deocamdata ne informam,invatam,speram…si sigur vom reusi!
    Dar probabil,numai la sol.

    1. 1.dar, cred ca ai inteles ca in relatia asta sunt 3 persoane care au fost implicate in activitatea din stratosfera.
      2.Avem un actionar inimos in Heillbron, daca vrei iti dau adresa lui cu conditia sa nu fie in romania in prezent,fiindca are niste probleme cu mama.

  28. rog pe cei care cunosc bine ce pot face daca am 8 luni de sarcina si nu am asigurare . care sunt ,metodele de plata sau unde pot naste mai ieftin ..multumesc

    1. Din pacate pentru dumneavoastra cea mai buna solutie este sa mergeti in Romania, aici nu va va asigura nimeni in acest moment iar costurile nasterii sunt de cateva mii de Euro.

  29. Buna ziua as dori sa cumpar un apartament in nurnberg,si as dori un avocat sau expert imobiliar vorbitor de limba romana.multumesc

    1. Buna Ziua ! Doresc sa ma ajutati pt a gasi un avocat si un notar roman in zona Nuremberg pt cumpararea si ( sau ) inchirierea unei locuinte . Va multumesc Mult ! Astept raspuns

      1. Pt. notar, întrebaţi la Camera notarilor (Notarskammer)- dar m-ar mira să găsiţi un român! La Munchen, mult mai mare şi cu f. mulţi români, n-avem niciun notar român.
        Dar la nevoie puteţi rezolva problemele:
        – fie cu un translator, la NOTAR GERMAN
        – fie la Consulatul general din Munchen, secţia notarială, în lb. română

    2. Buna Ziua domnule florin Balas
      Dumneavostra a ti gasit un AVOCAT roman in zona Nuremberg pt cumpararea unei locuinte ? Daca se poate ma puteti indruma si pe mine spre cineva ( avocat care cunoste lumba romana ) in zona Nuremberg ?
      Multumesc frumos

  30. buna ziua. este domnul avocat hamlescher dar nu l-am contactat inca dar puteti sa il contactati dumneavoastra la adresa de mail din raspunsul meu.

    1. Dumneabostra nu stiti si pe altcineva ?
      Sigur ca dansul poate ne poate ajuta dar poate daca as putea gasi pe cineva in zona
      Florin tu locuiesti in Nuremberg !?
      Multumesc

  31. Buna,
    As vrea sa cunosc drepturile si obligatiile pe care le ai cand inchiriezi un apartament in Germania(legea chiriasului ) si ce “capcane” poti SA intalnesti fata de Romania.MEntionez ca sunt in pozitia celui care vrea SA dea in chirie.
    Multumesc

  32. Locuiesc de ceva ani buni in Germania, am cumparat o casa cu mai multe apartamente,am renovat complet…am deja chiriasi…dar..am o problema! Nu ma pot acomoda aici. Vreau in Romania 🙂
    Vad ca posteaza multe persoane interesate sa se mute in Germania. Poate ma vede cineva interesat de casa…vand sau schimb. Deranjeaza comentariul meu? Stiu ca nu e pagina de imobiliare. Prefer sa dau casa unor romani…am pus mult suflet si nu mai zic de bani…

    1. Buna ziua, Florin. Suntem interesati de a discuta cu tine legat de schimb imobile sau achizitie( daca mai este oferta valabila). Te rugam sa ne contactezi.

  33. Florine, In ce land al Germaniei se afla imobilul,daca este-n sudul Germaniei (Bayern) mar interesa propunerea ta, si-ti multumesc.

  34. Buna ziua si La multi ani tuturor colaboratorilor si cititorilor acestui site.As avea nevoe de vreun linc sau vreun sito unde as putea sa procur un imobil in Germania zona hamburgo bremen, va multumesc mult

    1. Conditiile sunt specifice fiecarei banci – in principal trebuie sa aveti un loc de munca pe perioada nedeterminata iar venitul sa va permita plata ratei – orientativ se iau in calcul 400 de euro lunar pentru fiecare membru al familiei ca si cheltuieli de intretinere iar din ce ramane 50% maxim poate fi rata. Repet, orientativ, conditiile difera de la o banca la alta.
      cel mai bine consultati un broker de credite sau mergeti efectiv din banca in banca!

      Conditie importanta pentru acordare este scorul Schufa – daca ati avut debite neachitate in trecut atunci va fi o problema obtinerea unui credit.
      Succes!

      1. Contractul de munca pe perioada nedeterminata are importanta daca este la o firma de inchirieri personal?

  35. Buna seara
    Numele meu este SORIN sunt din Brasov si ma-r interesa sa inchiriez un aoartament cu 4 camere la Stuttgart pe o perioada mai lunga , daca ma poate cineva ajuta cu un pret bum va multumesc

  36. SOORINNEEEE! Nu asa se inchiriaza un apartament in Stuttgart sau in orice alt oras german. Fie astepti mult si bine,fie se gasesc 1-2 tepari versati sa te faca la buzunar cu trucuri pe care nu le cunosti. Ramai si cu banii dati si in strada!

  37. Rog pe cineva-n masura dupa acest site, sa-mi spuna la ce suma mar ajunge o garsoniera facuta-n anii 2000. Zona de preferinta ar fi BAYERN,dar tranzactia o fac imediat dupa ce-mi vand proprietatea. Rog seriozitate. Va multumesc si o zi buna.

    1. pentru a primi un raspuns va trebui sa oferiti mai multe detalii cu privire la locatie, preturile difera foarte mult de la oras la oras (ex. in Munchen si imprejurimi sunt cele mai scumpe, iar in orasele mai mici difera functie de posibilitatile economice din zona, acces la sistemul de transport, etc).
      Cel mai bine consultati site-urile imobiliare de specialitate, va faceti o idee clara a ce inseamna ca si costuri.
      Succes!

    2. Daca sunteti interesat sa cumparati o garsoniera la un pret acceptabil in zona Passau contactati ma la nr tel 0152 04705417

  38. Mar interesa orasele Stutgart, Ulm, Regesburg sa-u la periferiile Munchenului ca de ex: Erding, Feldafing, Tutzing, Gauting, Fraising, Starnberg etc. Ce situri Imi recomandati sa ma informez ma-i amanuntit Multumesc.

  39. Cei care vor sa cumpere locuinte ieftine in ZONA Passau din GERMANIA sa ma contacteze pe la 0152 047 05 417

  40. O intrebare pentru care va multumesc anticipat . Ce valoare are impozitul anual cu aproximatie pentru o locuinta in zona Bayerische Wald al carei pret de achizitie este 25000 euro( garsoniera ). Va multumesc anticipat

  41. buna,sunt Cami si am o intrebare/rugaminte,daca cunoaste cineva un translator de limba romana in zona Herford,am gasit un apartament si doresc sa il cumpar,notarul a spus ca imi trebuie translator prezent la semnarea actelor; deci…daca poate cineva sa ma ajute va rog
    multumesc anticipat

  42. Buna ziua si scuze ca pun o intrebare off topic…dar accesand site.ul D-voastra de pe telefonul mobil n-am reusit sa gasesc topicul care ma intereseaza. Pe scurt ,lucrez ca sofer de tir cu contract german si locuiesc in Germania….transp international…lucrez toate weekendurile ..si vreau sa inteleg cat se plateste pe zi ,in functie de ce anume…si in cazul meu…single si fara copii…cat platesc de taxe din salariu…ca seful meu mi.a zis ca 50% din cat lucrez il inghite statul in taxe. Cine e in materie si ar putea sa ma dumireasca? Multumesc anticipat ,numai bine!

    1. Buna Criss….multumesc tare mult,abia astept sa intru acasa din cursa si sa incerc sa vad despre ce e vb si daca am sa reusesc sa calculez singurica vazand ca germana mea e ….praf…. Ca as incerca si acum…dar de pe mobil….e complicat,ecranul e mic….oricum,merci tare mult inca o data….

  43. Buna ziua!
    Sunt interesata sa cumpar o casa cat de mica in Germania undeva in afara oraselor ,,la tara,, cum se spune in Romania, pe langa Passau sau orasele invecinate de preferinta. Cam ce suma mi-ar trebui cu toate taxele incluse, casa nu trebuie sa fie mare 2 -3 camere si ceva teren.Va rog sa imi trimiteti ceva link-uri daca aveti si adresa de contact a unui interpret roman.
    Va multumesc anticipat!

  44. Buna ziua,
    am o problema si nu stiu unde sa ma adresez.
    Am cumparat un apartament pentru a ma muta in el impreuna cu familia mea. In apartament sunt chiriasi ( sot si sotie ). Le-am dat un preaviz ( un an ca asa zice legea ) dar ei nu vor sa plece.Am fost si la un avocat care mi-a spus ca doar daca ii dau in jucedata poate se da o sentinta in favoarea noastra., desi ei daca sunt bolnavi atunci mai pot ramane in apartament.
    Eu stau la mama momentan, dar suntem 5 persoane intr-un apartament.
    Ce pot sa fac? Noi nu avem nici un fel de drepturi? Unde ma pot adresa?

    1. Ati stiut de la bun inceput ce cumparati, un apartament legat de sarcini, adica inchiriat.
      Legea germana este foarte protectiva cu chiriasii, adica puneti-va si in locul lor – ai un contract nelimitat si la un moment dat proprietarul vinde apartamentul si se trezesc in strada.
      Aveti optiunea unui proces, ce intr-un final il veti castiga dar va dura sau optiunea negocierii – practica spune ca le oferiti o suma de bani ce sa le acopere cheltuielile de mutare, cuantumul tine de abilitatile de negociere.
      In niciun caz nu faceti prostia sa intrati peste ei in casa sa ii evacuati fortat, este caz penal, nu aveti dreptul sa intrati in locuinta fara acordul chiriasului.
      Succes!

      1. Va multumesc pentru raspuns !!
        Sa inteleg ca doar ei sunt privilegiati ca si chiriasi?? Proprietarul care ne-a vandut noua i-a intrebat daca vor sa cumpere ei ( pretul fiind avantajos) si au refuzat. Le-am dat un an de zile preaviz, nu o luna doua. Am fost le-am cautat chirie, mai avantajos ca in apartamentul nostru, pe aceeasi strada ( circa 500 m 2 3 apartamente libere ). Li s-a oferit de catre fiica lor un aparament la cheie renovat fara sa plateasca chirie si tot au refuzat. Eu am si un bebelus si dupa cum am mai spus locuim 5 persoane intr-un apartament. Chiar nu avem nici un drept?
        Va multumesc anticipat.

      2. Legea e oarecum echitabila, e absolut normal sa i se ofere unui chirias o anumita protectie in aceasta situatie, dar daca nu ma insele preavizul legal in cazul in care proprietarul doreste sa se mute in aparament (e unul din cazurile in care legea permite incheierea cu preaviz a contractului de inchiriere, fie el si nelimitat – daca proprietarul doreste sa se mute in acea locuinta si nu mai detine alte proprietati) este de 3 luni.
        In cazul dumneavoastra e clar faptul ca vorbim de rea vointa din partea chiriasilor. Dar trebuie sa intelegeti ca evacuarea nu se poate face cu forta, daca dansii nu doresc sa plece atunci trebuie sa obtineti un ordin de evacuare. Nu mai pierdeti timpul si actionati-i in judecata. Chirie v-au platit pentru perioada aceasta? Ati discutat cu fostul proprietar problema Kautiunii?
        Incercati sa strangeti cat mai multe dovezi despre ce ati mentionat aici, faptul ca li s-au oferit alternative dar pur si simplu refuza eliberarea apartamentului. Veti obtine acel ordin, respectivii vor plati cheltuielile de judecata.

        Dar partea dumneavoastra de vina, ca sa o numim asa, este faptul ca atunci cand ati cumparat apartamentul ati fost constienta ca acesta nu este liber de sarcini, exista chiriasi, de la inceput v-ati asumat contractul de inchiriere si acest risc, ca respectivii chiriasi sa nu plece din apartament, de aceea si preturile pentru aceste apartamente sunt mai mici.

        Nu mai pierdeti timpul si deschideti proces, trimiteti si o notificare chriasilor prin care ii informati despre acest lucru, poate astfel vor ceda.
        Succes!

  45. Buna ziua.
    Ma aflu si eu intr-o situatie cam asemanatoare. Urmeaza sa cumpar o locuinta care momentan este inchiriata. Chiriasii au contract pe perioada determinata pana in iunie 2014. Care este modalitatea legala ca acestia sa paraseasca locuinta inainte de termenul prevazut in contractul pe care il au? Poate actualul proprietar in baza “wirtschaftliche nachteile “(adica intampina greutati in vanzarea imobilului ) sau pot doar eu, atunci cand devin proprietar, in baza dreptului meu de folosinta?
    Astept un raspuns din partea Dvs. Multumesc

    1. Nu e chiar asa usor cum credeti.
      Se presupune in primul rand a ati achizitionat aparamentul la un pret diminuat, tocmai din cauza contractului de inchiriere existent pe care il “mosteniti” odata cu apartamentul (aveti grija sa cereti fostului proprietar banii pe Kaution, va trebui dumneavoastra sa ii returnati chiriasului). Contractul de inchiriere il preluati asa cum e, nu il puteti negocia.
      In plus s-au schimbat anumite lucruri in privinta contractelor de inchiriere pe perioada determinata: daca motivul perioadei determinate invocat de proprietar in momentul inchirierii nu mai exista sau nu a existat niciun motiv (vanzarea nu este motiv de a impune o perioada determinata) atunci perioada determinata din contract este nula si contractul este pe perioada nedeterminata. Legal, dumneavoastra dupa ce cumparati apartamentul, aveti posibilitatea de a solicita eliberarea apartamentului dar doar pentru motive foarte bine intemeiate: ex. ati cumparat apartamentul ca locuinta principala pentru dumneavoastra si trebuie sa va mutati. Dar si aici trebuie sa respectati termenul legal de preaviz – minim 3 luni calendaristice, perioada aceasta creste functie de vechimea contractului de inchiriere (daca e inchiriat de mai mult de 10 ani actualilor chiriasi atunci preavizul merge pana la 1 an). Dar si asa daca respectivii nu pleaca, atunci nu aveti cum sa ii fortati (daca incercati sa preluati apartamentul cu forta atunci va asteapta un caz penal) trebuie sa solicitati in instanta un ordin de evacuare – va asteapta un proces lung si costisitor.
      Cantariti bine decizia de achizitie deci, nu e chiar asa usor!
      In practica se poarta negocierea: daca doriti eliberarea atunci negociati o anumita suma de bani cu chiriasii (ar trebui sa il conditionati pe vanzator sa o faca): de obicei plata integrala a kautiunii si o suma fixa care sa acopere cheltuielile de mutare, eventual makler.
      Succes!

    2. Proprietarul nu se poate folosi de wirtschaftliche nachteile pentru a incheia contractul, singurele motive pentru care o poate face este ca el sau o ruda de gradul I (copiii) sau o ingrijitoare angajata trebuie sa foloseasca apartamentul ca locuinta principala (si aici doar daca nu exista alte locuinte in proprietate disponibile).

  46. Revin cu o completare pe care nu am mentionat-o anterior: este vorba de o cladire, la parter este spatiu comercial (autowerkstatt), iar locuinta se afla la etaj. Chiriasii actuali sunt de 1 an si jumatate acolo. Locuinta este pentru uz personal. In ce masura m-ar putea ajuta, daca actualii mei chiriasi imi dau preaviz sa parasesc locuinta in care stau cu chirie, si eu am proprietate?

  47. Adimar52 Buna ziua.Ma poate lamuri cineva daca pot cumpara o casa in jurul orasului Dormund,pe numele copilului care este minor(15 ani) dar locuieste si invata in germania de 11 ani si are rezidenta permanenta.

  48. D-le Hamlescher, aveti birou de avocatura si-n Romania! Asi dori ma-i multe informatii-n legatura cu cumpararea unei locuintze-n Germania. Mar-nteresa ma-i mult niste oferte. Cred ca la anul prin primavara sa-ncepem cu documentatia. Multumesc si o zi buna.

      1. Il puteti contacta la datele de mai jos:
        Solventa Investment S.R.L.
        Str. Octavian Goga nr. 4
        RO – 557260 Selimbar/Sibiu
        Gustav & Rodica Hamlescher
        Tel.: +40 (0)269 – 246278
        Fax: +40 (0)269 – 246278
        Mob.: +40 (0)723 – 661420
        +49 (0)179 – 2312374
        e-mail: solventainvestment2004@yahoo.com

  49. Buna seara,
    Pentru o proprietate(casa) in hamburg in valoare de 150mii de euro, cat ar fi impozitul anual?
    Multumesc !

  50. Buna ziua,

    Am si eu o intrebare acest fond de reparatii se plateste si la case particulare? su numai la apartamente?

  51. Buna ziua, sunt in plin proces de cumparare al unui apartament in Essen. Acum locuiesc in Madrid, si am semnat la notar contractul in luna noiembrie. Mai tarziu am platit taxa pentru Auflassungsvormerkung pentru die beantrage grundbucheintragung. Apoi o a dua taxa mi-a venit cadastru (Fälligkeitsmitteilun cu eintragungsbekanntmachung nach 55 grundbuchordnung), iar in urma cu cateva zile ultima taxa: 5% din valoarea tranzactiei platita la Finanzamt (bescheid uber grunderwerbsteuer). In zece zile notarul va primi comfirmarea platii de la Finanzamt (Unbedenklichkeitsbescheinigung) notarul va inregistra numele ca nou proprietar.
    Acum vine intrebarea mea: cand trebuie sa transfer banii de cumparare al apartamentului in contul vanzatorului? Acum sau dupa ce numele meu este inscris ca proprietar.
    Notarul insista sa platesc acum, desi cand am semnat contractul mi-a spus ca plata o voi face la sfarsit. La data semnarii contractului data limita pentru plata era de 30.12.2013, dar notarul a tot intarziat cu actele.
    Mi se pare cel putin ciudat sa dau banii inainte de a avea actele in fata.

    Ce ma sfatuiti? Multumesc.

    1. Va dau doar un exemplu – in romania in momentul semnarii contractului la notar, trebuie sa prezentati confirmarea platii deja. Extrasul de carte funciara in care apareti ca proprietar il primiti apoi in 2-3 saptamani.

  52. vreau sa ma ajute cineva?am nevoie de un avocat roman in germania pentru a ma indruma cum sa realizez ,cumpararea unei case in germania .am gasit o casa acolo de la propietar nu prin agentie si nu stiu cum sa procedez ?daca ma poate ajuta cineva ?va multumesc!

    1. Buna seara Ionela Duma. In ce zona e casa/ proprietarul ? Indrumarea o doriti tel. , online sau directa, adica asistare pana la/si semnarea contractului de vanzare/cumparare?

    2. D-mna Ionela, daca nu va suparati, cam ce pret va ajuns casa, cred ca si pe mine mar intetresa o casa pe la tara. Multumesc si o zi buna.

  53. A-s dori o informatie despre cumpararea unei case prin asa zisul Mietkaufvertrag,care sunt regulile de cumparare ,cind voi deveni proprietar,etc.Cit mai multe detalii daca se poate.

    1. buna ziua, dupa cum inteleg la acesr form nu am voe sa pun anuntul meu,?puteti sa ma svatuiti la ce form pot pune anuntul meu?

      anna Gherghi.

      17 Лютий 2014 р. 22:41:38 пользователь consilier juridic germano-roman (comment-reply@wordpress.com) написал:

      anna commented: “dau in chirie apartament in chirie cu 2 camere, 400euro pe luna,distanta pina la Dortnum 5km. Skaip:myvikna”

  54. Buna seara,am si eu o intrebare referitoare la conditiile in care proprietarul poate rezilia contractul cu un chirias …iar acum vreau sa va expun situatia in care ma aflu…in luna august prietenul meu a inceput munca la o firma in zona Freising si a avut nevoie urgent de o locuinta,la momentul respectiv a gasit doar o garsoniera si pentru ca nu mai avea alte optiuni a semnat un contract de inchiriere,,,,o luna mai tarziu am ajunssi eu in Germania si am inceput sa cautam o nuoa locuinta dar fara prea mult noroc,pt k sunt foarte scumpe si in momentul de fata lucreaza doar prietenul meu iar eu urmez un curs de integrare la vsh.Lucrurile sau complicat atunci cand a trebuit sa o aduc si pe fiica mea in varsta de 8 ani aici mai repede decat ne amplanificat noi si nu am reusit sa anuntam proprietare si nici nu am inregistrat fetita la primarie pt ca speram sa ne mutam cat mai curand in alta locuinta…..ar putea proprietara sa ne de a afara pt motivul acesta?
    si inca o intrebare….cineva ne a spus ca am putea inchiria o locuinta fara sa spunem k o sa locuiasca si copilul cu noi….insa nu vream sa complicam si mai mult lucrurile..pentru ca am vrea sa locuim in acest oras si sper sa imi si gasesc ceva de munca tot aici…ce sfaturi puteti sa ne dati?

    va mutumesc din suflet

    1. Depinde de clauzele din contractul de inchiriere – de obicei este prevazut in contract numele persoanelor ce locuiesc si nu este permis prin clauzele contractuale subinchirierea sau luarea in spatiu a unor persoane suplimentar fata de cele declarate. Incalcarea clauzelor contractului de inchiriere poate fi motiv de reziliere.

      1. Buna Ziua…ciudata chestie citesc! Cum Adica…daca eu locuiesc acum singura intr.Un apartament inchiriat si maine ma apuca dragostea ,gasesc pe unu si vreau sa se mute la mine …daca proprietarul casei nu vrea, poate anula contractul???? Eu credeam ca sa zicem prin absurd as vrea sa bag in casa mai multe persoane si clar casa prin spatiul ei nu permite mai mult de x indivizi…Atunci respectivul proprietar stiam ca te poate “expulza”. Concluzie ar fi…tre sa Raman singura forever ca sa pot sa locuiesc in acest apartment!!!

  55. Sotul, sotia, partener de viata normal ca pot locui in apart, daca nu sunt trecuti in contract. Trebuie doar anuntat proprietarul. El nu poate interzice asta pentru ca dreptul la Familie conform Constitutiei este ma mare decat dreptul proprietarului. Fara acordul proprietarului nu pot fi luate persoane terte, in afara de cei care vin in vizita.

  56. As dori sa stiu daca vreun cetatean roman detine o proprietate in zona Dusseldorf -Duisburg- Koln si doreste sa o vanda.
    Sunt interesat si daca cineva stie o asemenea proprietate. Am telefonul +40723277709
    Alexandru Barladeanu

    1. Domnule Alexandru Barladeanu. Eu am un apartament de vanzare in zona care doriti, mai exact in Essen si pretul il putem negocia (25.000e). Este decomandat, cu 2 camere, 65m utili si un balcon foarte mare cu o vedere splendida. Va rog, contactati-ma pe email la: danabajan@gmail.com Va pot trimite poze si chiar un video.

  57. Care ar fi motivul pentru care ati dori sa cumparati de la un roman apartament din Germania ? E ca si cum ai merge in Germania, dar in loc sa iei masina de la un autohaus mare de incredere, ai merge tot la ce samsari dubiosi ca sa-ti iei teapa …
    Sunt si eu curios de motiv, poate exista vreun avantaj in a cumpara direct de la cineva .
    Pretul apartamentul oferit de d-na de mai sus este extraordinar, nici in Romania nu gasesti apartament de 65 mp atat de ieftin, mai ca as fi si eu interesat daca nu ar fi tocmai in Essen.

    1. Sunt apartamente ieftine in zona aia. dar e o zona foarte proasta si nimeni nu vrea sa cumpere acolo, sunt blocuri cu 20 de etaje, criminalitate mare, cheltuieli de intretinere foarte mari si de aceea preturile sunt asa de mici.

      1. D-le Hamlescher. Blocuri cu 20 de etaje in Essen? Ma faceti sa rad. Uneori multi pe acest site vorbesc in necunostiinta de cauza. Criminalitate mare? Pai credeti ca sunteti in Mexic? 🙂 Cheltuielile de intretinere chiar erau foarte mici. De multe ori nu inteleg de ce romanii nu spun adevarul de Germania. Posibil cu atata publicitate mass media in Romania innebuneste romanul si atunci incepe sa creada ca Germania e tara unde “cainii sunt cu colacii in coada”. Treziti-va romani!!!

    2. D-le Bogdan. Se vede ca sunteti o persoana complexata si cu ura pe natia romaneasca pt a nu avea incredere in romani. Va spus ca acel apartament s-a vandut in numai 10 zile si tot la un roman. Apartamentul era langa centru la numai 3 km si intr-o stare perfecta, in plus mobilat. Si pt cunostiinta dvs sunt in toata Germania apartamente la preturi mici, de la 15.000-50.000 euro. Piata imobiliara este controlata de catre stat nu ca in Romania unde fiecare face ce vrea. Si ca o alta informatie pt dvs, Germania nu mai e ce era si eu de abia asteptam sa plec din Germania. Locuind in Germania, am realizat ca sunt tari in Europa unde se traieste mult mai bine.

  58. Buna tuturor,

    Tin sa felicit persoanele care scriu aici si ne fac sa intelegem mai bine tot ceea ce presupune achizitia\inchirierea unei locuinte pe teritoriul Germaniei.

    Vin si eu cu un set de intrebari la care sper sa gasesc lamurire.
    1. Impozitul catre stat de 1.5% (Grunderwerbsteuer) cum se calculeaza? Acest impozit este calculat din valoarea de achizitie a imobilului sau este calculat in functie de nr de metri patrati aferenti pamantului unde se afla imobilul la un pret referinta in functie de zona.
    2.Se percepe acest impozit si pt case si pt apartamente?
    3.Costurile notariale sunt din valoarea de acnizitie a imobilului? Este un procent fix acest cost sau poate varia de la caz la caz sau notar la notar?
    4.Pentru accesarea unui credit este obligatoriu sa se incheie o asigurare de viata pe numele celui\celor care sunt titularii creditului?
    5.Costul agentiei imobiliare sau al notarului se poate negocia?
    6.Se plateste Wohnungsgeld si la case dar si la apartamente?

    Ar prinde bine ca cei care au trecut prin procesul de achizitie al unei locuinte in Germania sa expliea mai detaliat costurile si etapele procesului pentru o mai buna intelegere.

    Multumesc in avans pentru raspunsuri.

    Cu stima,

    1. 1. Impozitul de cumparare (Grunderwerbsteuer) este de 3 sau 5% (depinde de Landul unde se afla imobilul, si cred ca poate fi si mai mare) si se plateste din pretul declarat in actul notarial de vanzare.
      2. Se percepe anual un impozit pe imobile, fie casa fie apart.
      3. Costurile notariale se percep dupa o grila a notarilor din pretul de vanzare .
      4. Nu este obligatorie o asigurare de viata pentru un credit, dar in unele cazuri este necesar pentru a acoperi riscul in cazul de deces a creditorului si cand familia nu ar mai putea plati ratele. In cazul decesului asigurarea plateste o suma din care se plateste creditul sau ratele pentru viitor.
      5. Costul notarului nu se poate negocia. Costul agentiei se poate negocia, dar in putine cazuri de face.
      6. Wohnungsgeld se plateste daca sunt indeplinite anumite conditii.

  59. Buna ziua,

    As avea o nelamurire cu privire la cumpararea unei locuinte (apartament / casa in zona Stuttgart) prin credit bancar. As dori sa iau un credit aici in Germania. Daca am deja in desfasurare un credit in Romania, cum ma afecteaza aceasta obtinerea unui credit in Germania. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri. O zi buna!

    1. In mod normal creditul din Romania trebuie declarat la obligatiile curente de plata ale familiei, astfel incat creditul obtinut in Germania va scadea – limita de creditare se acorda functie de posibilitatile lunare de plata, evident creditul total scade, existand obligatii de plata in Romania. Puteti sa nu declarati, dar bancile au la dispozitie mecanismele pentru a depista situatia bancara si din Romania, iar in cazul in care o vor face, cel mai probabil nu veti mai primi credit (furnizare de informatii false) si scorul SCHUFA va va fi afectat.

  60. Revin si solicit sprijinul in cumpararea unei locuinte in zona Dusseldorf -Duisburg-Essen, suprafata 60-70 mp, 2-3 camere, liber, cu toate actele in regula si fara complicatii.Va multumesc anticipat.Tel.+40723277709

  61. Silviu
    Buna ziua
    Doresc sa cumpar un apt. la Dresda dar am gasit apt. care au chiriassi in ele.
    Eu cumpar apt. pt. ca vreau sa ma transfer, cu familia, in Germania si sa locuiesc in acel apt. Legal pot sa reziliaz contractul da inchiriere si sa ii dau afara pe chiriasi ????
    Cit timp trebuie sa le dau , preaviz ????
    Va multumesc pt. raspuns.

    silviu

    1. In momentul in care cumparati apartamentul preluati si contractul de inchiriere. Ii puteti da afara pe chiriasi in conditiile prevazute in contract. Preavizul poate dura de la 3 la 12 luni sau poate si mai mult, luandu-se in considerare de cat timp locuieste chiriasul in respectiva locuinta.
      Faptul ca d-voastra cumparati locuinta pentru a locui in ea este un motiv de incetare a contractului, insa nu este atat de simplu sa scapi de chiriasi. Invocand anumite motive, chiriasii pot refuza sa paraseasca apartamentul. In acest caz un judecator va decide daca chiriasii au dreptul sa locuiasca mai departe in acel apartament.
      Motivele invocate pot fi variate. Spre exemplu: daca chiriasii nu-si pot gasi o noua locuinta, daca au venituri mici si nu-si permit o alta locuinta, daca sunt femei insarcinate, cazuri de boala, familii cu multi copii care merg la scoala, daca chiriasii sunt in varsta. Spre exemplu, in cazul in care in locuinta locuieste de foarte multi ani o batrana de peste 80 de ani cu ceva probleme de sanatate nu poti intra in apartament decat dupa moartea chiriasei sau doar daca se muta la azil.
      Motive sunt multe si unii chiriasii profita de acest lucru solicitand chiar o compensatie in bani. Povestea cineva pe site acum ceva timp ca a cumparat un asemenea apartament si nu putea sa scoata chiriasii din el, desi le oferise bani, o alta locuinta.
      Va sfatuiesc sa va ganditi bine inainte de a cumpara o asemenea locuinta.

  62. Buna seara,
    Am cumparat de curand o casa de vacanta in Germania,terenul e inchiriat de la primarie -constructia e proprietate personala,desi sunt proprietar,administratorul acestei zone de camping mi-a spus ca e necesar sa cer acordul vecinilor inainte de a ma muta in casa.E posibil asa ceva sau doar a facut exces de zel? Si daca…sa presupunem un vecin nu isi da acordul,eu ca proprietar ce fac? Ce drepturi am?

  63. Buna ziua,

    Suntem un cuplu care are un apartament proprietate personala in Romania si care tocmai am inceput constructia unei case in satucul in care ne-am stabilit in Germania si ma framanta o alta problema pe care nu am vazut-o expusa in acest articol. Deocamdata documentele noastre sunt romanesti si sunt valabile cel putin pana in 2017: pasapoarte, carti de identitate, insa dupa ce vom avea domiciliul stabil in Germania v-a trebui sa le preschimbam?
    Repet, avem un domiciliu secundar in Romania la care nu dorim sa renuntam.

    Multumesc frumos

  64. Aveti doua posibilitati:
    1- la expirarea cartii de identitate mergeti in Romania si o reinoiti (acest document nu se elibereaza la ambasada sau consulat). Pasaportul puteti sa-l schimbati in Romania, daca aveti timp sa asteptati, sau In Germania la ambasada sau consulatul roman.
    2-puteti opta pentru eliberarea pasaportului cu domiciliul in strainatate. In acest caz vi se va retine cartea de identitate. Pe teritoriul Romaniei va veti identifica cu pasaportul si puteti avea neplaceri dat fiind faptul ca multi functionari nu cunosc legea si va vor cere cartea de identitate.

  65. Buna! Din experienta altora, cat credit ati scos si cu ce salar? eventual de la ce banca, ma intereseaza deoarece as dori si eu sa achizitionez o proprietate

    1. Buna
      Eu m-am interesat de curand la Sparkasse si la un venit pe familie de 2500 euro, cu rata de 500 euro primeam cam 125000 de euro pe 30 de ani. Sau la o rata de 1000 de euro primeam 150000 de euro pe 15 ani. Dar din suma asta trebuie scazuta dobanda care difera de la banca la banca si in functie de perioada pe care vrei sa iei creditul.

  66. Buna seara, doresc va cumpăr un apartament in sudul Germaniei de preferința, pentru investiție , poate sa ma ajute cineva cu un sfat de unde sa încep?

  67. Buna ziua cumparam casa de la om privat in Germania cat o sa dureze actele la notar, si cat o sa coste impozitele la casa anual sau lunar ma refer apa curent gunoiul si ce e mai de platit (caldura e pe lemne) va multumesc mult

  68. buna seara,
    ma intereseaza o casa la curte in bad kreuznach,cu cel putin 4 camere,si ceve teren (in jur de 500mp).
    daca poate sa ma ajute cineva.

    1. Buna seara Gabi, pot Eu cu ceva sa va about cu privire la cumpararea unei case? Aveti skype sau viber,? Pentru a lua legatura.

  69. Buna seara. As dori sa cumpar o locuinta cu 2 sau 3 camere in orasul Gutersloh. Este situat la aproximativ 80 km de Dortmund. Ma poate ajuta cineva,spunandu-mi ce preturi ar putea avea o asemenea locuinta? Multumesc.

    1. Buna seara! Cosmin, va pot ajuta eu cu privire , La cumpararea unei locuinte, aveti skype sau viber? Sa luaum legatura.

  70. Buna ziua.Incercati pe Ebay.De. introduceti codul postal 33330(sau Gutersloh) acolo gasiti multe oferte .Si noi locuim la 40 de km de Gutersloh ,e buna zona si e foarte frumos…Noroc la cumparare.

  71. o intrebare,….exista in germania notari mai scumpi si notari mai ieftini? banca mi-a aprobat creditul urmeaza sa cumparam locuinta pe care am vazut-o,direct de la propietar. va rog sa imi spuneti cum se procedeaza cu notarul? doar programare si semnarea actelor? sau trebuie trimise inainte ceva acte la notar ptr. verificare? iar dupa ce se finalizeaza cu notarul care sunt urmatori pasi? inafara de contractele ptr,apa,gaz,gunoi……

    1. De la Banca de unde iei creditul vei primi niste acte care trebe prezentate la Notar(sau daca nu le vei prezenta tu le va duce maklerul dupa ce le vei da tu)..actul respectiv se numeste:
      Grundschuldbestellung
      Actul de mai sus se duce la Notar cu cel putin 3 zile inainte de programarea care o aveti la el.
      Mai departe vei primi de la banca o lista cu procedele care difera de la caz la caz(in functie de credit,schufa..etc).
      Lista in cazul de fata ar trebui sa se numeasca:
      Anlage 1 Auszahlungsvoraussetzungen.
      in care iti enumera pasii care i mai ai de facut..la asta te va ajuta si consultantul banci de unde ai luat creditul.

  72. buna ziua.As dori a stiu ce conditii trebuiesc pr cumpararea unei locuinte in germania, ce vechime si daca trebuie sa dai un avans? multumesc

    1. @Gaby Ca cetatean al UE puteti cumpara o locuinta din primele 10min in care ati venit in Germania sau chiar fara fiti acolo, desi nu este recomandat.

      Daca nu aveti toti banii si o luati pe credit atunci depinde de conditiile impuse de banca, de obicei banca impune sa aveti un avans de minim 30% din pretul locuintei si sa aduceti dovezi concludente ca puteti plati creditul mai departe.

      Dovezile ar fi:
      – depozit bancar la banca respectiva in suma egala cu creditul primit + dobanda.
      si/sau
      – contract de munca cu durata nelimitata din care sa resulte salariul + alte venituri posibile pe durata creditului care permita plata ratei lunare.

      In eventualitatea ca banca va aproba creditul urmeaza multi alti pasi dar pentru asta firma din spatele acestui site va ofera consultanta pentru un pret acceptabil si sfatul meu este sa o folositi, sunt multe “capcane imobiliare” in care puteti cadea, de la locuinte cu chiriasi existenti de care nu puteti scapa mai repede de 5 ani pana la locuinte cu izolatie de asbest asbest si instalatii de plumb care trebuie inlocuite complet.

  73. buna ziua ! pt cumpararea unei locuinte in Germania cu ipoteca doresc sa stiu daca trebuie avans? se poate lua totodata si credit pt modernizare sau renovare a casei? multumesc

    1. Buna Laura,

      Din ce am aflat si noi, nu se poate fara avans. Cel putin noua, banca unde avem contul ne cere 20% avans. Totodata, cunosc o familie careia aceeasi banca nu i-a cerut avans. Nu stiu de ce: fie pentru ca ei lucreaza amandoi (la noi eu inca nu lucrez) fie pentru ca sunt mai tineri decat noi si le-au calculat rate pe o perioada de 30 de ani.

  74. buna, din cate stiu eu nu e posibil sa obtineti un credit in Germania fara sa aveti avans. Noua asa ni s-a explicat cand am dorit sa achizitionam asa ceva. Se considera ca nu aveti Bonitate. Ati intrebat macar o institutie creditoare daca e dispusa sa crediteze casa cu ipoteca, fara sa prezentati dovada ca dispuneti de un avans minim?
    va doresc mult succes

  75. multumesc. As dori sa stiu si ce vechime in munca trebuie sa ai in Germania pt un credit nevoi personale?

    1. Regulile difera de la o banca la alta, dar in general nu trebuie sa fiti in perioada de proba. Ar mai fi un factor de influenta in cazul contractelor pe perioada determinata unde creditarea se acorda destul de greu si nu trebuie sa depaseasca ca intindere perioada contractului.
      Cele bune!

  76. BUNA ! daca puteti sa imi spuneti cu aproximatie care este dobanda la un credit pt un apartament cu ipoteca in Germania.multumesc

  77. tocmai am cumparat o casa prin credit ipotecar in regiunea oberfranken (Hof). Capitalul meu 3000e bani imprumutati de la banca 30000e dobanda de 2,7 pe an. (fixa pe termen de 10 ani)Dobanda se calculeaza dupa mai multi factori,de ex. pretul casei real este de 65000e iar daca o cumperi cu 35000e banca iti calculeaza dobanda mica si aproape ca nici nu iti trebuie capital.Platesc rata de 310 e lunar cu posubilitatea sa achit 1500 e in plus in fiecare an.

  78. Buna ziua. Stiu ca pentru a putea sa te stabilesti legal cu drept de munca etc e nevoie ca cineva sa te ia in spatiu in germania. Intrebarea mea este, daca iti cumperi o proprietate (gars ap) mai intampini impedimente? Sau in baza certif. De proprietar.mergi la banca pentru deschidere cont +card si esti gata de munca cu acte in regula? Multumesc anticipat pt. Raspuns

    1. @claus Gestul de a cumpara deja o locuinta inainte de a sti daca vei gasi de munca ceva care sa va convina in zona este putin cam dus la extrem.
      Puteti foarte bine sa stati la o pensiune o vreme si sa va inregistrati la adresa respectiva, sa va deschideti cont la banca si sa va cautati de munca fara probleme, atata vreme cat aveti o asigurare de sanatate valida in Germania si nu cereti ajutor social statului puteti sta cat doriti fara probleme..
      Evident puteti privi si cumpararea unei garsoniere ca o investitie, aceasta poate fi inchiriata avantajos daca este intr-o zona buna dar imobiliarele pot fi periculoase, va sfatuiesc sa consultati un specialist.

      1. Buna ziua tuturor,
        Sunt la un pas de a cumpara o locuinta in Germania.Daca poate cineva sa imi spuna ce acte sunt necesare???
        Va multumesc frumos pentru raspuns.Multa sanatate!

  79. @Estera
    In principiu aveti nevoie de costul locuintei + ca. 10-15% pentru cheltuieli suplimentare, repectiv taxa intermediar(makler), taxa notar, taxa pe proprietate, etc.
    Ca acte in sine la inceperea operatiunii de cumparare nu aveti nevoie decat de pasaport/carte de identitate, ideal este sa aveti un Anmeldung provizoriu la o adresa unde puteti primi corespondenta, de exemplu o pensiune.
    Dupa ce ati inspectat proprietatea (preferabil cu ajutorul unui inspector imobiliar autorizat independent – Amtlichvereidigtersachverständiger care v-a analiza in mod impartial starea locuintei si va va face un raport pe care e bine sa-l studiati ) si ati acceptat cumpararea se cade de acord asupra unui notar care va face contractul de vanzare cumparare precum si verificari daca proprietatea e libera de sarcini si poate fi instrainata.
    Veti primi un exemplar al contractului si care trebuie studiat FOARTE BINE, in mod ideal cu ajutiorul unui avocat specializat care poate sa-l inteleaga si sa vi-l explice. Orice greseala cat de mica trebuie corectata sau contractul poate fi lovit total sau partial de nulitate sau va poate cauza neplaceri scumpe. Notarul este impartial si nu tine partea nici unuia dar nu e treaba lui sa va explice starea locuintei sau ce drepturi si obligatii aveti (de exemplu daca locuinta este deja inchiriata nu o sa opreasca vanzarea din aceasta cauza, e treba dvs. sa-i evacuati pe chiriasi daca vreti sa locuiti acolo chiar daca e un proces dificil si costisitor dar va opri vanzarea daca proprietarul nu e proprietar full sau daca locuinta e grevata de datorii).

    In orice caz trebuie sa va gasiti un notar care vorbeste o limba pe care o vorbiti si dvs. de exemplu engleza sau sa veniti cu traducator autorizat, notarul trebuie sa citeasca contractul cu voce tare partilor, propozite cu propozitie si sa se asigure ca fiecare propozitie a fost inteleasa si acceptata de catre parti, daca nu puteti comunica vanzarea nu poate avea loc.
    Partile pot pune intrebari, cere clarificari sau chiar solicita pe loc modificari ale contractului !!!
    Daca locuinta va fi cu mai multi proprietari acestia trebuie sa fie prezenti la citirea si semnarea contractului, direct sau prin imputerniciti.

    Odata ce contractul de vanzare s-a incheiat de obicei aveti un termen pana la care se plateste, iarasi nu direct vanzatorului ci pana la efectuarea intabularii pe numele dvs. banii se depun intr-un cont special Notaranderkonto.
    Notarul trebuie sa va aduca la cunostinta si sa stipuleze in contract drepturile vecinilor sau ale coproprietarilor vis-a-vis de partile comune, cititi cu atentie, sunt importante.
    In momentul in care primiti certificatul de intabulare de la Landesregister sunteti cu adevarat proprietar si puteti incepe contractarea furnizorilor de utilitati.
    In cazul in care cumparati cu credit bancar cu ipoteca, banca se va implica in aceasta actiune si o sa va spuna ce trebuie sa faceti mai departe pentru a pune ipoteca pe proprietate.

    1. Multumesc frumos pentru raspuns.Locuiesc ceva timp in Germania dar ne trebuie un traducator autorizat.Noi platim 45%din valoarea locuintei.Cealalta parte incercam sa obtinem un credit de la banca..Cel putin acum stiu cum decurge toata treaba asta aici.Nu am inteles desigur anume lucruri.Multa sanatate va doresc!

  80. Buna as avea asa o intrebare ,doresc sa cumpar un apartament in Germania insa apartamentul are chiriasi de circa 16 ani. As vrea sa stiu cit timp trebuie sa le acord chiriasilor pentru a elibera apartamentul ?

      1. @Ciprian Asa e din seria legendelor “mi-a spus mie 2 vecini” ?!?!?

        Ar fi interesant daca ati cita si leaga respectiva si paragraful, numai ca nu se poate, deoarece nu exista o asemenea lege si daca se ia cineva dupa sfaturile dvs, poate avea o surpriza deosebit de scumpa si neplacuta.

        Perioada legala de evacuare fara acceptul chiriasilor este de MIMIMUM TREI ANI si in anumite situatii autoritatea locala o poate prelungi la ZECE ANI in zone “cu populatie deosebit de vulnerabila la modificarea chiriilor…”

        “Der Mieter hat außerdem einen erhöhten Kündigungsschutz gegenüber dem Erwerber. Dieser darf das Mietverhältnis erst nach einer Sperrfrist von mindestens drei Jahren wegen Eigenbedarf oder angemessener wirtschaftlicher Verwertung kündigen. Die Landesregierungen können diese Sperrfrist für bestimmte Gebiete („in denen die ausreichende Versorgung der Bevölkerung mit Mietwohnungen zu angemessenen Bedingungen … besonders gefährdet ist“) auf bis zu zehn Jahre ausweiten (§ 577a Abs. 2 BGB).”

        Va rog pentru binele dvs. cititi si informati-va INAINTE de a cumpara ocazii si chilipruri, nu sunt nici ocazii nici chilipiruri:

        http://www.makler-vergleich.de/immobilien-verkauf/hausverkauf/hausverkauf-was-beachten/hausverkauf-mit-mietern.html

      2. Cucule, eu nu ma iau dupa “ce spune doi vecini”.
        § 573c BGB
        Fristen der ordentlichen Kündigung

        (1) Die Kündigung ist spätestens am dritten Werktag eines Kalendermonats zum Ablauf des übernächsten Monats zulässig. Die Kündigungsfrist für den Vermieter verlängert sich nach fünf und acht Jahren seit der Überlassung des Wohnraums um jeweils drei Monate.

        Inainte de a da copy paste de pe wikipedia, cititi si titlul si vedeti in ce cazuri se aplica acel “Kuendigungssperrfrist” despre care ati scris. Este posibil ca Andrei sa nu cada sub incidenta acelei legi. De recomandat este contactarea unui avocat care sa verifice exact in ce conditii poate fi incheiat respectivul contact. Deasemenea o declaratie a chiriasilor facuta la un notar, prin care se angajeaza sa paraseasca locuinta intr-o anumita perioada de timp ar fi foarte folositoare.

    1. @Andrei

      Situatia pate fi foarte groasa, posibilitatea de a le termina contractul actualilor chiriasi poate varia de la foarte greu la imposibil, daca cititi germana urmarit va rog si linkul asta care da explicatii mai detaliate:

      http://www.wowirwohnen.de/links/link4.php

      Sfatul meu: pana nu ati vorbit cu chiriasii si nu aveti o declaratie semnata, vazuta de un avocat si notarizata cu conditiile acceptate in care vor parasi locuinta, nu mergeti inainte cu cumpararea, puteti regreta foarte rau.
      Germanii insasi se feresc de asemena locuinte pentru ca stiu ca chiriasii pot bloca plecarea practic la nesfarsit.

  81. In aceste 9 luni eu as putea sa le schimb pretul la chirie ? in sensul de a le o mari.Problema mea consta in faptul ca as vrea sa scap mai repede de ei, ca ei imi revin impreuna cu apartamentul care doresc sal achizitionez. Mersi oricum pentru raspuns Ciprian.

    1. O marire nejustificata (fara o imbunatatire a conditiilor din apartament spre exemplu) si peste valaorea chiriilor din zona e imposibila. Practic, la cumpararea apartamentului, tu preiei si contractul lor de chirie, asadar trebuie sa respecti ce scrie in contract. In locul tau as zice “danke” daca vor parasi apartamentul fara pretentii dupa 9 luni, avand in vedere timpul de cand sunt acolo locatari. Multi asemenea chiriasi chiar contesta desfacerea contractului si se ajunge la proces. Din cauza asta sunt si mai ieftine apartamentele cu chiriasi. In locul tau as sta de vorba cu chiriasii inainte de a cumpara apartamentul.

  82. Buna mersi pentru raspunsuri CUCUL VERDE si CIPRIAN ,cum vad situatia nui asa de simpla din cauza asta si apartamentul care doresc sal cumpar are o valoare mai joasa pe piata imobiliara din zona data, ceea ce si ma ingrijora cel mai mult din ce cauza se vinde la pretul dat. As vrea sa intreb daca situatia se schimba cumva in favoarea mea daca am doi copii minori? si chiriasii nu au o virsta inaintata , au aproximativ in jurul la 50 de ani nu este vreo lege prin care as putea sa le reziliez contractul dupa ce le dau un termen de aproximativ 9 luni .

  83. Buna
    As avea si eu nevoie de un avocat cunoscator de limba romana care sa ma ajute in cazul achizitionarii unei case. Mentionez ca locuiesc in apropiere de orasul Trier.
    Dncoro@yahoo.co.uk
    Va multumesc anticipat

  84. Buna pt ca nu cunosc germana si ma chinui cu google translate rog daca poate cineva sa ma ajute cu cateva informatii :
    1 .lucrez in berlin cu minijob as dori sa imi aduc si sotul si cei doi copii insa in tara am 2 garsoniere pe care as dori sa le pastrez si sa cumpar aici o casa fara chiriasi cu cca 4 camere + dependinte sau teren afferent pt casa cu credit eventual cum pot face in asa mod incat sa nu am pierderi adica sa fie echitate in ceea ce vreau sa realizez ! multumesc si voi aprecia raspunsurile si solutiile celor ce imi vor raspunde !

    1. Doar cu minijob este aproape imposibil sa iei un credit pentru o casa. Eu cu 2 salarii in casa nu am primit creditare(din cauza imobilului, nu schufa sau altele). Poate e mai bine sa inchiriati apartamentele acasa, sa va cautati o chirie rezonabila in Germania, sa va aduceti sotul, sa se angajeze si cand aveti o situatie cat de cat stabila sa va cautati o casa. E mai bine sa cauti o casa pe langa lucru, de cat sa cauti de lucru pe langa casa. Ai mai multe posibilitati. Sau vine sotul cu banii de casa din tara, dar si atunci e mai bine sa asteptati pana va stabilizati, sa vedeti unde datii copiii la scoala si unde lucrati dumneavoastra si sotul si apoi sa va stabiliti la o casa. E usor sa faci naveta aici, dar cat timp din viata ta esti dispus sa pierzi cu naveta? Sunt multe lucruri de luat in considerare.
      Mult noroc!!!

    2. @Ando Cum a zis si Daniel ce vreti dvs. momentan nu este este posibil, o rata la credit imobiliar e mai mult de 450EUR, cat e tot minijob-ul dvs. in conditii ideale.
      Foarte greu veti gasi creditare imobiliare la un venit cumulat pe familie sub 2000EUR, o casa cat de cat rezonabila, intr-o zona linistita si cu teren si/sau dependinte este in jur de 150-200.000EUR minim.
      Sfatul meu este sa va inchiriati garsonierele in Romania ca sa va aduca un venit ( atentie: daca faceti contracte inregistrate la admin. financiara in tara venitul suplimentar trebuie declarat in Germania !!!, nu veti mai plati impozit in tara dar veti plati in Germania unde sunteti rezident !!!) si sa incepeti sa strangeti pentru avans, cu cat aveti avansul mai mare cu atat banca este mai intelegatoare in a oferi credit, 30% este un avans de la care nu veti avea probleme.
      Pe urma in functie de unde si cum gasiti de lucru si care va fi situatia cu copii puteti sa va hotarati la o casa.
      Mai urmariti si ziarele si discutati cu colegii/vecinii cand va hotarati la o zona, din pacate Germania se confrunta cu un val URIAS de refugiati arabi si africani pe care vor sa-i distribuie si in oraselele mici si linistite, ceea ce va fi o tragedie, mai ales pentru copii, vedeti in zona aleasa de dvs. sa nu faca tabere sau adaposturi de refugiati, ca orice imobil in zona va scade in valoare considerabil.

  85. Buna ziua! Am si eu o intrebare referitor la cumpararea unei locuinte si anume
    Am gasit un apartament de vanzare printr-o agentie imobiliara. Eu vreau sa platesc acest apartament cu bani cash care provin de la tatal meu din Romania plus ce aveam noi economisiti. Agentul imobiliar mi-a zis ca nu se poate plati cash ci numai prin virament bancar. Eu acum daca pun banii pe contul meu nu o sa imi sara finantele in cap de unde am acesti bani? Am inteles ca orice suma intrata pe cont mai mare de 10.000 euro este in vizorul finantelor. Cum pot justifica eu finantelor de unde am banii?

    Multumesc!

  86. Bună ziua!
    De curând am cumpărat o casa în Germania pe care am transformat-o în locuință de închiriat pt muncitorii din șantierele din Germania.Este o sursa garantata de venit.Din păcate sunt dispus sa vând afacerea deoarece am găsit o oportunitate sa plec în USA și sa investesc intr-o afacere acolo.Cei interesați de aceasta investiție ma pot contacta.
    Mulțumesc!
    0758230671

  87. Buna ziua! Locuiesc in Neumünster, oras aflat intre Hamburg- Kiel. Doresc sa cumpar o casa si pentru ca nu stapanesc foarte bine limba germana as avea nevoie de un translator sau mai bine un avocat care sa vorbeasca si limba romana sau un expert imobiliar vorbitor de limba romana. Bineinteles, contra- cost. Orice sfat este bine vent. Multumesc anticipat.

  88. Buna ziua. Am cumparat o casa in germania in mainz iar casa este locuita de chiriasi. Cum pot scapa cat mai repede de ei?

    1. Nu se poate. Trebuie sa respectati termenii contractuali. Legea prevede protectia chiriasilor, astfel in cazul rezilierii contractului, chiriasul primeste o perioada de preaviz de 3 luni, daca a locuit pana la 5 ani acolo, 6 luni daca a locuit peste 5 ani si 9 luni, daca a locuit peste 8 ani in respectiva locuinta.
      Singura solutie ar fi sa discutati cu chiriasii si poate doresc contra unei sume de bani sa paraseasca locuinta mai devreme. De preferat sa faceti asemenea intelegeri la un notar, pentru a evita eventuale surprize.

  89. Buna ziua as vrea sa aflu si eu cat ar fi impozitul anual pentru o casa cu 5 6 camere intr-un orasel micut de exemplu Schwandorf as vrea sa cumpar o casa dar nu cunosc aspectu asta…. multumesc🙋

  90. Buna ziua
    As avea o rugaminte la dvs,daca aveti informatii despre subiect despre care nu gasesc pe net nimic.
    Am inteles de la un domn sas cu care sotul meu a stat de vb acum cateva luni(nu mai avem contact pt a-i cere detaliile dansului)ca in regiunea Bayern ,daca faci cerere la primarie ,iti aloca statul/primaria un teren strict pentru construirea unei case(cu fondurile proprii).
    Va rog frumos,daca stiti ceva despre subiectul acesta,as vrea sa merg la primarie sa intreb dar as vrea sa stiu exact ce sa cer sau cum se numeste legea…
    Va multumesc mult! O zi buna!

  91. Buna seara
    Am si eu o nelamurire , astept raspuns cat mai urgent si unde ar trebui sa ma adresez.

    Am cumparat o casa cu ajutorul unui imprumut bancar aici in Germania, am platit tot am spus noi, agentie imobiliara (8800), notar (3000), impozit (7500) si azi m-am trezit cu un alt impozit de 17000 si am avut un soc , ca nu mai dispunem de banii acestia. Se naste intrebare ce fel de impozit mai este si acesta si daca este datoria noastra sau a fostului proprietar? Mentionez ca imprumutul la banca a fost de 170000 euro. Astept raspuns, va multumesc mult pentru indrumare.

    1. Pe decizia de impozitare trebuie sa fie si anumite explicatii. Ce anume scrie in decizie, sub ce titlu este solicitat acel impozit?

      1. pot sa vi le trimit scanate pe o adresa de email , nu stiu unde anume sa ma uit

  92. Bună ziua, cunoaște cineva care sunt regulile și condițiile cumpărări unei locuințe prin licitație?

  93. Apartamentul cu 3 camere in or. Plauen Germania 54 000 EUR !!!
    >> Plaun 70000 locuitori. Apartamnetul se afla in centru orasului int-o casa
    >> istorica foarte frumoasa din 1900, dispune 3 camere 1 baie,
    >> total 86m2 etaj 3 . Reparatie recenta. Deasemenia apartamentului ii
    >> revine si o pivnita mare. Apartamentul are geamuri termopane,usi noi
    >> interior-exterior, vedere pe 2 parti, insorit, izolat exterior,
    >> parcare, are vedere bilaterala. Apartamentul este situat intr-o zona
    >> buna,in centru, in jur aflandu-se multe magazine diverse,
    >> restaurante, supermarket-uri, gradinita, scoala si multa verdeata.
    >> detalii stegarescuanatolii@yahoo.com

  94. Se pune spre vinzare un bloc locative in Germania la cel mai eftin pret.

    Cladirea are doua nivele cu patru apartamente, construita in anul 1958 si este reabilitata in mod constant. In 1980 a fost renovat acoperisul si schimbate ferestrele. In anul 2002 fatada, conducta de canalizare si apa. Suprafața totală a clădirii este de 230 m2, dimensiunea terenului aliator este de 220 m2.
    Casa are 4 unitati rezidentiale, din care unul este închiriat.
    Sunt toate comunicațiile conectate – electricitate, gaz, apa, canalizare centrala.

    Zöblitz (Zöblitz) este un sat din Saxonia supusă administratiei din Chemnitz și face parte din zona Munților Metaliferi (Erzgebirge). Populația este de cca. 3.000. Sunt toate magazinele de bunuri de consum de zi cu zi, grădinițe, școli, medici și restaurante confortabile. Prin Zöblitz trece drumul federal B 171, care leagă zona cu orașul Marienberg (aproximativ 6,5 km) și Chemnitz (aproximativ 36 km). In Zöblitz se poate ajunge cu mijloacele de transport public tren sau autocar.

    email: sergiu.cibotari@gmail.com

      1. buna ziua,
        la cumpararea unui ap…. e obligatoriu sa plateasca cumparatorul taxele notariale sau pot plati jum cumparatorul si jum vanzatorul?
        multumesc

      2. Costurile neutrale rezultate din achizitia unui imobil cad in sarcina cumparatorului. Evident, daca vanzatorul este de acord, acesta poate prelua anumite costuri – in practica foarte greu de realizat.
        Cele bune!

  95. Foarte folositoare informatii si va foarte multumesc.
    As avea cateva intrebari.
    Eu sunt casatorit de multi ani in Vietnam si am inceput sa ma gandesc la viitorul copilului.
    In Romania nu se poate, multe lucruri in sanatate sa invatamant merg destul de rau.
    Ma tot gandesc sa ma mut in Germania. Inteleg ca pot cumpara casa sau apartament dar ce sanse de integrare am in conditiile in care vorbesc romana si engleza doar. Nu stiu cum sunt recunoscute sau nu diplomele acolo, etc.
    As fo foarte interesat sa stiu si conditiile de deschidere a unui acont la o banca de acolo.
    De ce intreb? Pentru ca un an in urma fiind in Grecia am optat so deschid un cont acolo ca sotia sa mi poata transfera bani. Ei bine nu am putut pentru ca imi cereau o adeverinta de la circa financiara din Romania din care sa reiasa ca imi platesc taxele acasa. Nu a contat ca eu traiam de zeci de ani in Vietnam.
    Multumesc anticipat

    1. Nu e chiar asa de speriat.numai ca trebuie sa vorbesti cu unul care a trait experienta asta si cu teoreticieni. In Germania daca vii sa traiesti de pe o zi pe alta nu ai nicio sansa. Vii, inchiriezi sau cumperi o locuinta, te inscrii la cursurile de integrare unde inveti limba germana si iti cauti de lucru.Sunt locuri de munca si pentru vorbitorii de limba engleza, fara probleme.Numai ca nu trebuie sa disperi. Cu calm si putin sprijin moral din partea unui roman bineintentionat se rezolva. Daca vrei relatii iti pot da tel de romania sau tel de germania si vorbim. Daca vrei e-mail : sachaa@xnet.ro. Daca ai facebook transmite-mi identificarea ta. Sunt in NRW – Zona nord – granita cu Olanda. Salut!

  96. Constantin
    Va rog foarte mult sa ma consiliati in urmatoarea problema;
    Doresc sa cumpar o casa in Austria, dar in descrierea acesteia este urmatorul text “Aus Krankheits- u. Altersgründen wird das Haus mit Wohnrecht verkauft. Käufer können aber auch schon das Haus im Dachgeschoss nutzen und auch einziehen als Haupt- oder Zweitwohnsitz. Das Wohnrecht wurde bewertet und im Kaufpreis schon abgezogen.”
    Tradus in lg Ro suna cama asa “Din cauza bolii u. Varsta Din motive casa se vinde cu legea de locuințe. dar cumpărătorii pot folosi chiar casa în pod și, de asemenea, muta ca acasă principală sau secundară. Legea locuinței a fost evaluată și deja dedusă în prețul de cumpărare.”
    Sunt interesat ce drepturi de proprietate am in aceste conditii ( pot sa folosesc numai podul sau toata casa ??, am drept de propietate ??, )

    Multumesc foarte mult celor care pot sa ma lumineze.

    1. Acest Wohnrecht este echivalentul dreptului de habitatie din Romania. Practic vanzatorulare drept de a locui in continuare in casa respectiva, dumneavoastra putand folosi doar spatiul de la mansarda. Perioada de habitatie a vanzatorului se stabileste prin contract, pe o perioada determinata sau pe toata viata. Pretul casei a fost redus din aceasta cauza, fiind scazuta o anumita “chirie” pentru perioada cat vanzatorul locuieste in continuare.
      Cele bune!

  97. Bună ziua,numele meu e Georgia și recent am cumpărat o casa în Germania.Acum as dori sa o închiriez jumătate și as dori sa știu dacă trebuie sa plătesc impozit pe chiria ce o iau.am înțeles că timp de câțiva ani cât eu am o datorie la Bank nu trebuie sa plătesc impozit pt.acea suma care o iau.Mulțumesc anticipat.

    1. Nu e chiar asa de simplu – chiria se considera venit pentru care trebuie sa platiti impozit – Einkommensteuer. Pentru acest venit aveti anumite cheltuieli deductibile – ex. dobanda bancara (dar nu integral, pastrand proportia din suprafata inchiriata), Kaufnebenkosten (cu o formula de calcul de amortizare pe mai multi ani), etc. Nivelul exact al impozitarii se stabileste functie si de celelalte venituri realizate (cota progresiva).
      Cele bune!

  98. Bună ziua, Doamna Fuss.
    As vrea daca se poate și eu sa va pun o intrebare: prietenul meu este din Republica Moldova. Poate el sa achiziționeze un imobil în Germania. Iar în baza lui sa poată primi Anmeldung și sa poată sa caute de munca?
    Va multumesc.

    1. Buna ziua. Incerc sa va raspund si eu. Cred ca doar ca si cetatean Roman poate avea in loc de munca; stiu de fapt sigur ca cetatenii Republicii Moldova solicita pasaport Romanesc si in baza lui pot activa pe piata muncii ca toti ceilalti cetatenii ai UE.

  99. Buna ziua, am auzit un zvon de la un consultant financiar roman despre faptul ca la achizitionarea unei locuinte in, eu ca si Roman sau Ausländer as fi scutit de plata taxelor notariale si a Grunderwerbsteuer/ impozit pentru dobandire bun imobil, Makler-ul nu stie sa imi zica nimic in acest sens, la biroul notarial nu am intrebat.

    Stiti ceva legat de acest aspect? Cazul meu ar fi in D, Bayern.

    Multumesc!!!

    1. @Kiss E o tampenie 169%, sau nu ati inteles ce a vrut sa zica acela, sunt unele scutiri minore la impozite daca va cumparati o locuinta pentru propria folosinta si e prima locuinta (nu aveti alte proprietati). Nu insa la taxe notariale si Grunderwerbsteuer.

      Si acele scutiri vin cu un pret, nu aveti voie sa vindeti aca locuinta luata pentru uz propriu o perioada de timp si asa mai departe.

      Nu mai folositi acel consultat, o sa va bage in probleme, asa daca nu e faimosul consultant “Mi-a zis mie doi vecini…” ;=.

  100. bună ziua – mă interesează o casă cu un teren minim 500 mp. , undeva în zona Berlinului , la aprox . 100 km – cine poate oferi un ajutor cu o informatie , multumesc mult !

  101. Buna ziua,spuneti-mi va rog cum as avea posibilitate sa cumpar o casa la tara,in regiunea LAUF–ORTENAUKREIS 77866. As dori o casuta nu prea sofisticata,doar sa aiba si putina gradina ,de exemplu – 300mp.cum as putea obtine informatii.Sant de trei ani in GERMANIA si am hotarat sA RAMAN DEFINITIV AICI-;VA MULTUMESC ANTICIPAT

    1. @Cziplea. Pai intai Dvs trebuie sa stiti daca aveti banii necesari sau daca se merita investitia.
      Nu exista interdictie la cumparare pentru romani.
      Daca nu aveti banii necesari, adresati-va la banci, sunt destule care vor sa crediteze, iar dobanzile sunt infime.
      Ca sa gasiti casa , apelati la agentiile imobiliare din zona, precum si anunturile online ori din ziarele locale tip Wochenblatt.
      In acelasi timp puteti Dvs sa postati anunturi in ebay kleinanzeigen sau Quoka (sunt gratis) ce fel de casa doriti si cat oferiti.
      Bafta, dar nu se merita investitia, tineti minte!

  102. Bună seara.
    Eu și soția locuim deja de câțiva ani în DE. Recent ne-am decis să achiziționăm o casă și să scăpăm de chirie. Suntem căsătoriți deja de mai mult de 10 ani (căsătoria a avut loc în România). Suntem doar cetățeni români (înregistrați la serviciul public comunitar în localitatea unde locuim).
    Acum întrebarea: în contract notarul specifică faptul că noi de bunăvoie alegem dreptul german în dobândirea proprietății imobile (das deutsche Recht in der Form des gesetzlichen Güterstandes der Zugewinngemeinschaft). Am mai cercetat puțin mediul online și aparent ar exista și varianta alegerii dreptului național. Știe cineva cum ar fi mai bine? Mă refer nu la varianta partajării bunului prin divorț, ci ca urmare a decesului unuia dintre noi (eventual acesta survenind în România, peste niște decenii). În acest caz am aflat că există din 2015 o directivă europeană care specifică faptul că succesiunea se face pe baza legislației țării unde s-a petrecut decesul, dacă acolo era stabilit decedatul.
    Mulțumesc.

    1. Va Multumesc din suflet pentru atentia acordata si pentru Informatii

      Pe 12 aug. 2018 09:53, “consilier juridic germano-roman” a scris:

      > idna commented: “Bună seara. Eu și soția locuim deja de câțiva ani în DE. > Recent ne-am decis să achiziționăm o casă și să scăpăm de chirie. Suntem > căsătoriți deja de mai mult de 10 ani (căsătoria a avut loc în România). > Suntem doar cetățeni români (înregistrați la servic” >

  103. Buna ziua,
    Am o intrebare , va rog!
    Daca se cumpara un apartament in Germania si nu se locuiește în el este obligat proprietarul sa plateasca utilitățile? ( apa, gunoi,smd)
    Multumesc anticipat!

  104. Buna ziua am cumparat o casa cu prietenul meu actele sunt pe numele la amindoi,acum tot imi spune sa plec va rog daca dorito spuneti-mi ce sa fac

    1. Atata timp cat casa e si pe numele tau nu te poate da afara. Daca vrei ii poti vinde partea ta de casa. Dar daca tu vrei sa locuiesti mai departe acolo nu are ce sa-ti faca, pt, ca si tu esti proprietara.

      1. Buna Ziua!
        Am si eu o intrebare … Sunt cetatean al Republicii Moldova. Pot sa cumpar si eu fara vreo restrictie imobil in Germania si respectiv sa primesc drept de sedere? Poate cumva sunteti la curent despre … cum pot procura imobil cetatenii ce nu fac parte din UE.
        Mersi anticipat.

  105. Buna ziua,

    Stie cineva daca se poate lua un credit imobiliar ca si angajat permanent in Germania pentru o investitie in Romania,avand in vedere dobanda mica de la bancile de aici si ca suntem in UE?

    Multumesc anticipat.

    O zi frumoasa va doresc!

    Silviu

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.