Drepturile angajatului roman in Germania

 Ideea de baza de la care trebuie sa pornim atunci cind prezentam drepturile unui angajat roman in Germania este ideea egalitatii de tratament. De altfel, acesta este un principiu european statuat atit de documentele  europene care reglementeaza circulatia libera a fortei de munca, cit si de documentele de aderare ale Romaniei la Uniunea Europeana. Concret, un angajat roman in Germania are aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni europeni care locuiesc si muncesc pe teritoriul Germaniei, adica  va beneficia de remuneratiile si celelalte conditii de lucru stabilite de  contractele colective de munca si de prevederile legale privind legislatia muncii si asigurarile sociale din Germania. Aceste drepturi sunt:

muncitori1.Respectarea timpului de lucru

Durata maxima a unei zile de munca nu poate depasi 10 ore. Sambata, durata maxima a unei zile de lucru este de 8 ore. Pentru o zi de lucru ce dureaza intre 6 si 9 ore trebuie facuta o pauza de 30 de minute. Daca se lucreaza mai mult de 9 ore trebuie facuta o pauza de 45 de minute. Pauzele pot fi impartite in pauze mai mici de 15 minute. Prima pauza trebuie luata cel tarziu dupa 6 ore de lucru. Dupa o zi de lucru trebuie sa urmeze o intrerupere a lucrului de cel putin 11 ore. 

 Citeste mai departe 


Advertisement

468 thoughts on “Drepturile angajatului roman in Germania”

  1. Eu lucrez in Germnaia (Bavaya) cu contract de lucru de 12 ani ,am 58 de ani daca voi fi in ajutor de somaj am dreptul sa lucrez Minijob fara sa imi scada drepturile banesti din somajul legal?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.