Drepturile angajatului roman in Germania

 Ideea de baza de la care trebuie sa pornim atunci cind prezentam drepturile unui angajat roman in Germania este ideea egalitatii de tratament. De altfel, acesta este un principiu european statuat atit de documentele  europene care reglementeaza circulatia libera a fortei de munca, cit si de documentele de aderare ale Romaniei la Uniunea Europeana. Concret, un angajat roman in Germania are aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni europeni care locuiesc si muncesc pe teritoriul Germaniei, adica  va beneficia de remuneratiile si celelalte conditii de lucru stabilite de  contractele colective de munca si de prevederile legale privind legislatia muncii si asigurarile sociale din Germania. Aceste drepturi sunt:

muncitori1.Respectarea timpului de lucru

Durata maxima a unei zile de munca nu poate depasi 10 ore. Sambata, durata maxima a unei zile de lucru este de 8 ore. Pentru o zi de lucru ce dureaza intre 6 si 9 ore trebuie facuta o pauza de 30 de minute. Daca se lucreaza mai mult de 9 ore trebuie facuta o pauza de 45 de minute. Pauzele pot fi impartite in pauze mai mici de 15 minute. Prima pauza trebuie luata cel tarziu dupa 6 ore de lucru. Dupa o zi de lucru trebuie sa urmeze o intrerupere a lucrului de cel putin 11 ore. 

 Citeste mai departe 


Advertisements

467 thoughts on “Drepturile angajatului roman in Germania”

 1. Buna ziua, tot ma gandeam cand va aparea un astfel de articol. In acest sens am nevoie si eu de ajutor. Exista in Germania, ca si in Romania, un contract de munca standard, formular tip, impus de codul muncii sau fiecare poate sa compuna propriul sau contract de munca pentru angajatii sai. Si daca se poate compune individual, nu trebuie sa se respecte prevederile legale? Intreb pentru ca sotul meu este sofer de tir si are un contract foarte interesant, in care scrie ca: program de lucru in timpul efectuarii activitatii de sofer este considerat timpul efectiv de conducere, de incarcare si descarcare.Pauzele de lucru si timpul de stationare nu fac parte din programul de lucru. Se apreciaza ca salariatul seva afla in cursa 11 ore pezi. Apoi: pe an calendaristic, salariatul beneficiaza de un concediu de odihna de 20 de zile lucratoare. Contrar cu ce am citit in articolul d-voastra. Vreau doar sa ma informez in prima faza, pentru ca am impresia ca angajatorul sotului meu, a uitat ca sclavia s-a abolit demult si trebuie luate masuri.

  Multumesc,
  Anca

  1. Nici in Romania nici in Germania contractele de munca nu sunt standard. ele pot cuprinde diverse clauze, negociate intre parti, dar care nu pot restrange drepturile stabilite prin lege ale niciuneia dintre parti. Legea cuprinde setul minim de conditii ce trebuiesc respectate, chiar daca nu sunt mentionate in contract.

   In legatura cu concediul:
   Mindesturlaubsgesetz für Arbeitnehmer (Bundesurlaubsgesetz) BUrlG
   § 3 Dauer des Urlaubs
   (1) Der Urlaub beträgt jährlich mindestens 24 Werktage.
   (2) Als Werktage gelten alle Kalendertage, die nicht Sonn- oder gesetzliche Feiertage sind.

  2. Barbura Anca , doamna la ce faceti dvs referire NU este contractul de munca !! ci sunt regulule Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere !!! se refera la timpul de condus si de odihna .Un sofer de tir este OBLIGAT sa respecte acel regulament , programul de conducere este de 11 ore de maxim 2 ori pe saptamana , iar programul normal de 9 ore . Pauzele de lucru si timpul de stationare nu fac parte din programul de lucru , foarte corect si adevarat , lege obliga la asa ceva . Personal cred ca sotul dvs nu cunoaste acest regulament dvs sau a inteles gresit . Nerespectarea acestor reguli duce la amenzi pana la 5000 euro , si sunt in toata europa aplicate inclusiv in Romania . Daca sotul dvs doreste il pot ajuta cu detalii .

   1. V-am fi foarte recunoscatori, daca ne-ati putea lamuri in mai multe chestiuni, legat de soferie. Se poate sa fi inteles eu gresit, dar stiu sigur ca in firma sotului, patronul exploateaza angajatii si nu le respecta drepturile,incepand de la timpul de lucru pana la concedii si diurne.

   2. Domnule Cristian on,am o problema delicata ca sofer de tir angajat in germania vas ruga sa ma ajutați deoarece am observat ca sunteți in foarte mare masura specialist in acest job.vas ruga daca puteți sa ma contactați urgent la adresa mea de mail. Gabrielalexandru2014@gmail.com va mulțumesc

  3. Doamna Barbura Anca , inainte de toate as dori sa lamurim situatia sotului dvs . Sa aiba permis de munca ,temporar sau permanent , sa aiba permis de conducere german , adica fuhrerschein , sa aiba un cod 95 inclus in permis , sa posede Fahrerkarte german ,adica acea cartele tahograf , daca nu are ceva din aceasta lista posibil ca sotul dvs sa fie intro ilegalitate si de acea patronul abuzeaza de pozitia sa pentru ca nu poate fi reclamat de un angajat daca credeti dvs ca nu respecta contractul si regulile AETR privind circulatia rutiera . Diurna se da daca paraseste germania ,daca nu este trecuta in contract nu se da si nu este fixa . lasa ti o adresa de emali daca doriti mai multe informatii .Oricum sa stiti ca munca pe tir este foarte grea si obositoare iar daca sotul dvs nu a practicat si inainte aceasta meserie posibil sa creada ca sunt abuzuri lucruri normale din aceasta meserie . Exista o legislatie referitoare la soferii profesionisti , este la fel in toata europa si sunt amenzi uriase pentru sofer cat si pentru angajator . Este plina germania de anunturi pentru angajare tir ,adica LKW , pentru ca este o meserie grea , si daca nu este multumit poate schimba oricand firma !

 2. In Romania exista contractul standard numit “Contract individual de munca” iar concediul de odihna nu este de minim 21 de zile, doar daca angajarea se face pe minim 8 ore/zi. Daca contractul prevede doar 4 ore/zi, atunci concediul de odihna se injumatateste. Daca CIM este de 2 ore/zi sau mai putin, NU se prevede concediu de odihna, desi daca ai 4 astfel de contracte ai avea acest drept. E o problema de legislatie care nu a fost inca reglementata.

   1. Domnul Sandu52, va rog sa consultati codul muncii si abia apoi sa ma contraziceti. Tocmai am terminat un contract de munca (CIM) pe 6 luni pe POSDRU, iar concediul de odihna a fost injumatatit. V-am dat un exemplu clar, iar aceasta prevedere nu este de ieri in Romania.

 3. Un articol foarte util noua, romanilor care muncim aici!
  Sper ca ma puteti ajuta si pe mine cu cateva informatii … in Ianuarie mi-am gasit de lucru la o firma, mi s-a promis un contract de 8 ore dar asteptand dupa permisul de lucru au trecut doua luni, nu a fost problema, au zis ca este de lucru si ma angajeaza, dar … cand am mers sa semnez contractul, surpriza, era un contract minijob, da data asta mi-au zis ca nu prea este de lucru, asa ca…
  Va intreb, ce drepturi am eu cu un minijob(ma gandesc eu…)
  Inca o problema, mi s-a zis ca, daca depasesc cele 60 ore, nu este nicio problema, voi fi platit … nu este cumva munca la negru, restul numarului de ore depasite?

  1. daca lucrezi cu un minijob , nu ai voie sa dapasesti suma de 450 euro pe luna ,daca luna are 23 de zile ai dapasit si va trebui sa stai o zi acasa ,daca depasesti cele 60 ore , e munca la negru , legal nu e permina asa ceva

   1. @elena: nu e considerata munca la negru, insa daca se depasesc cei 450 de euro se schimba sistemul de impozitare, practic pentru a beneficia de facilitatile unui mini-job plata trebuie sa se incadreze in acest plafon maxim, 450 de Euro, depasind aceasta suma se schimba regimul de impozitare.
    Munca la negru nu e, deoarece in orice caz trebuie permis de munca.

 4. Buna seara,
  As dori si eu un raspuns daca stie cineva.Lucrez in 3 schimburi iar angajatorul nu plateste toate sporurile sambata si duminica.Am inteles ca in cazul in care in contractul de munca nu se stipuleaza altceva ,se aplica legea germana a muncii.Poate sa ma lamureasca cineva ce drepturi am si ce sporuri trebuie platite in cazul muncii in 3 schimburi? Ce sporuri sunt obligatorii in acest caz? Dati va rog un link macar unde as putea cauta .
  Va multumesc.

 5. Super ideea de a scrie exact drepturile pe care le avem ca angajați, foarte multă lume nu le știe, drepturi minime

 6. Eu am avut numai o discutie de principiu cu angajatorul,din care lucrez noua ore zilnic in care iau si masa numai pe fuga si care este platita,si vreau sa spun ca din prima zi cand m-am dus la servici m-a inregistrat peste tot(Arbeitamt,Finanzamt) eu avand toate hartiile facute si dupa o luna a venit si numarul meu de asigurare sociala.Totul a fost foarte simplu si corect.A doua zi dupa inregistrare am primit o hartie in care erau stipulate toate .Contractul este pe perioada nelimitata(Unbefristet),dar la negociere angajatorul a fost foarte clar si mi-a spus ca pe trei luni este perioada de proba.Deocamdata totul este in regula si sper sa trec la pasul urmator.

 7. @nicu. Dar totusi,ai permis de munca eliberat de ZAV?
  Din cate spui,nu prea reiese! Mai bine detaliaza sa ne lamurim,poate am eu doar o alarma falsa!

 8. Felicitari pentru articol, precis si la obiect! As avea si eu o rugaminte in masura in care exista intre noi, persoane calificate, cunoscatoare a legislatiei muncii din Germania, sa ne explice in continuare si alte aspecte legislative generale precum: situatia orelor suplimentare, sporurile pt zilele libere si de sarbatoare, cumularea sporurilor, acordarea de zile libere sau alte compensatii si nu in ultimul rand, care ar fi pasii de urmat in cazul in care ne confruntam cu probleme legate de dreptul muncii, pana sa ajungem la un avocat.

  1. Bine ati punctat cu pasii de urmat. Cred ca o gramada de romani se confrunta cu probleme privind nerespectarea drepturilor pentru munca pe care o presteaza.

  1. Nu ati inteles sensul articolului, zilele respective au fost mentionate in contextul in care zilele respective sunt sarbatori legale – adica zi nelucratoare.

 9. Buna ziua!
  Va rog sa-mi spuneti daca pot avea probleme daca pe Gewerbe-Anmeldung functionara m-a trecut de cetatenie germana iar la locul nasterii a scris oras si judet din romania dar ca tara…Germania.
  Daca da,cum pot rezolva asta?
  Multumesc!

 10. @Dan . Tot ea poate indrepta greseala si o face gratis. Dureaza 5 minute. Daca nu-ti va trebui pe o perioada mare de timp sa-l folosesti,poate ramane si asa.
  In schimb daca vrei sa cumperi ceva in rate pe Gewerbe,sigur e o problema.

 11. buna, am o nelanurire cu privire la programul de lucru si cel de odihna. mai exact muncesc in abator in germania 12 ore pe zi-5 zile pe saptamana. sambata pana la 3 daca am noroc, daca nu tot 12 ore. de ceva vreme ma solicita la munca si duminica.mentionez faptul ca progamul este 7-19 si ca angajatorul este roman. as dori sa stiu care este legislatia cu privire la acest aspect.
  in asteptatea unui raspuns, va multumesc!

 12. Buna ziua, Cu tot respectul fata de munca dumneavoastra si experienta acumulata pana in prezent doresc sa va informez respectuos ca nu este chiar asa cu drepturile romanilor cu permis de munca in Germania.

  Exemplu concret

  Anunt de electrician pe site-ul oficial al firmei http://www.ideales-jobs.de 14 Euro per stunden Auslsen bis 1680 pro Monate Urlaub 30 Tage pro Jahre …….

  Am depus Lebenslauf und Bewerbung si mi-a trimis un contract (Vertrag) cu 8 Euro pro stunden.

  Am intrebat de ce pentru ca eu am aplicat pentru elektriker, sunt inginer (elektroingenieur) si am si autorizatie pe domeniul instalatiilor electrice conform atasament.

  Am sunat sa ma asigur ca E-mailul a ajuns, am discutat in germana, m-am asigurat ca au primit mailul, dar nici astazi nu am primit clarificari sau detalii in acest domeniu.

  Un alt lucru as dori sa va intreb?

  Aveti legea, sau stiti unde scrie exact articolul ca inginerii din romania nu mai au nevoie de permis de munca in Germania???

  Am multe firme cu care am discutat o posibila colaborare , angajare, dar ei nu stiu legea si mi-ar fi de mare ajutor sa le dau mura in gura sa nu mai cartesca cu privire la permisul de munca.

  Multumesc frumos, Dipl. ing Constantin AVADANI 01774529759

  ________________________________

  1. In cazul dumneavoastra postul de electrician nu necesita studii superioare si implicit aveti nevoie de permis de munca- la 8 euro pe ora nu vi se aproba permisul, minimul este 8,75/ora.

   Legea ce o cautati e Artbeitsgenehmigung.
   Succes!

 13. Nach § 3 Abs. 1 BUrlG beträgt der gesetzliche Mindesturlaub 24 Werktage. Weitere bundesgesetzliche Bestimmungen zur Dauer des Urlaubs finden sich in §§ 56 und 57 SeemannsG, § 125 SGB IX, § 19 JArbSchG und in § 17 BErzGG. In einem Tarifvertrag oder im Arbeitsvertrag kann ein höherer als der gesetzliche Mindesturlaub vereinbart werden (häufig), jedoch kein ungünstigerer (§ 13 Abs. 1 S. 1 BUrlG).

  Der gesetzliche Mindesturlaub ist bezogen auf eine 6-Tage-Woche. Bei einer anderen Verteilung der Wochenarbeitszeit ist der Anspruch im Dreisatz umzurechnen. Im Fall einer 5-Tage-Woche beträgt der gesetzliche Urlaubsanspruch daher umgerechnet 20 Arbeitstage. In allen Fällen entspricht er also vier Arbeitswochen.

  Gewährt ein Tarifvertrag einen übergesetzlichen Urlaubsanspruch ist dieser im Zweifel bezogen auf eine 5-Tage-Woche[2]. Bei einer anders gelagerten Arbeitszeit ist der Anspruch entsprechend umzurechnen.

  Bei flexiblen Arbeitszeiten, bei denen die regelmäßige tarifliche Arbeitszeit in einem mehrwöchigen Zyklus oder im Jahr erreicht wird, ist nicht auf das Verhältnis der geleisteten Arbeitsstunden, sondern auf die Zahl der mit Arbeitspflicht belegten Arbeitstage abzustellen[3].

  Lassen sich die mit Arbeitspflicht belegten Arbeitstage nur auf Grund eines Jahresvergleichs ermitteln, so sind diese Tage ins Verhältnis zu den gesetzlich möglichen Arbeitstagen zu setzen. Dabei geht das BAG für die 6-Tage-Woche von 312 und für die 5-Tage-Woche von 260 möglichen Arbeitstagen im Jahr aus. Bei Änderungen der Verteilung der Arbeitszeit innerhalb des jeweiligen Bezugszeitraum sind diese zu berücksichtigen. Es kann sein, dass dann die Urlaubsdauer mehrfach berechnet werden muss[4].

 14. Am avut aceasi problema cu angajatorul meu asa ca m-am apucat sa studies codul muncii ca sa nu mai fiu tras in piept.Mentionez ca lucrez 5 zile pe saptamana de unde rezulta ca am minimum de concediu adica 20 de zile lucratoare pe an…..si asta din 2007, lucrand in tot acest timp cu 6 diferiti angajatori.Sper sa va fie de folos postul meu si va urez multa sanatate.

   1. Domnule IulianS puteti fi mai explicit va rog……pt ca eu citesc in cartea asta ceva si seful nostrum sustina la fel ca trebuie sa muncesti 6 zile pe saptamana ca sa ai dreptul la 24 de zile de concediu,iar daca ai contract pe 40 de ore pe saptamana si lucrezi 5 zile ai dreptul la 20 de zile de concediu annual. Puteti sa ma (ne) lamuriti in acest caz daca sunteti in cauza sau aveti studii de specialitate ca sa incheiem o data acest subiect. Va multumesc mult!

   2. Probabil patronul are interesele sale sa afirme lucrul asta. Eu am lucrat Teilzeit,cate 30 ore pe saptamna,5 zile pe saptamana si am avut 24 de zile de concediu.

   3. Buna seara! Multumesc mult celor care ne dau aceste informatii utile si care incearca sa ne indrume in meandrele sistemului german pentru ca datorita lor am programat o intalnire pt negocieri cu managerul joi si sper sa obtin ceea ce mi-am propus……daca nu luam calea mai grea dar mai sigura,de a merge la toate institutiile care se ocupa de codul muncii si drepturile angajatului si o sa caut si un avocat.O sa merg pana in panzele albe pt ca in ultimile 3 luni nu a fost zi sa nu citesc legile din codul muncii si ma simt tare nedreptatit.Frumos din partea voastra ca s-a redactat acest articol deschizand ochii si mintea multora dintre noi.Doamne ajuta!

 15. Ceva din experienta personala ce poate spune multe despre corectitudinea ”sistemului” german. Nu stiu cu care sa incep dar le iau pe rand. Primul jobla o firma patronata de rusi, care nu plateau timpul pierdut in deplasare (era cateodata si 3-4 ore pe zi pierdute), durata de pauza intre tilele lucratoare era mai mica de 11 ore, te furau la pontat orele. Al doilea job am fost angajat la o firma fara sa am dreptul de munca, si totul a fost corect din partea lor, dar au pierdut un contract de care eram legat si automat locul de munca. In caz ca ma prindea Zoll-u ma puteam alege la prima abatere cu amenda mnima de 25-30 euro. Al treilea job patonat de o nemtoaica. Glassreiniger: pe contract lipsea clauza in care daca lucrez de la ora 22-06 beneficiez de spor de noapte 25% sau daca lucrez in zi de sarbatoare, zile libere in acest caz poate ajunge 75%-100%. Am lucrat la inaltime pe macara pana la 30m, fara a avea permis (mentionez din 1 ian 2013 e obligatoriu), am lucrat cu substante chimice fara a fi protejat corespunzator. Nu beneficiam de pauza intre zile de lucru mai mare de 10 ore, si multe altele. Multi angajatori prefera sa puna in contract numarul de ore mai mic pentru ca in concediu veti primi platite doar orele trecute in contract de ex 8 ore cu toate ca in mod normal munciti 12 ore/zi.etc Eu va sfatuiesc sa jonglati si voi sistemul la fel cum o fac si ei, germanii. Aveti minijob ca in cazul mai sus, sunteti cu familia aici, munciti doar d-voastra, ok. Mergeti la jöbcenter si cereti sa vi se plateasca chiria, apoi poi si pentru fiecare membru al familiei. De ex : familie compusa din 4 membrii, 2 maturi si 2 copii. Fiecare membru matur ai revine 345 euro/luna, la copii intre 230-255 in functie de varsta. Din acest total aproximativ 1200/lunar se scade venitul d-voastra 450(minijöb) si restul de 750 il incasati din partea acestei institutii cat si chiria d-vostra. Pasul 2: lucrati si venitul per familie este de sub 900 euro lunar. Pe langa alocatia de copii de 184 euro luna aveti dreptul sa cereti si o complementare.Apoi la primarie si cereti ca sa vi se plateasca chiria lunara, avand acest drept.Aveti niste facturi in plus de plata, nu aveti bani sufucuenti? treceti si pe la Caritas si incercati norocul poate va vor plati aceste facturi, nu sunteti voi de vine ci sistemul care nu va permite sa lucrati ca restul de cetatai europeni in aceasta tara. Nu esti corect cu mine, nu sunt cu tine si asta e cea mai buna rezolvare, parerea mea!

 16. Am uitat: lucrati si angajatorul abereaza, nu isi indeplineste atributile prevazute in contract? treceti pe la arbeitsgericht si faceti o plangere, sunt multi angajati care se judeca cu angajatorul lor si in acelasi timp lucreaza inca la firma in cauza…si inca ceva, cand vede angajatorul o hartie din partea unei instante sau al aparatoruli d-voastra, isi v-a schimba parerea si nu isi v-a permite sa se joace cu d-voastra.

  1. Mersi de informatii. Sa prezint putin situatia sotului meu si cu asta ii raspund si domnului Cristian, care si dansul ne-a ajutat sane lamurim cu niste chestiuni. Sotulmeu are o experienta de 8 ani sofer de tir. 7 international si de aproximativ 1 an lucreaza pe Wechselbrucke in Nurnberg. Lucreaza pe acte romanesti, are permis de munca romanesc, Fahrerkarte, ADR- Schein, mai putin pt Staplerschein,ma rog cam tot ce-i trebuie. Intre timp anul trecut a primit si cetatenia maghiara. Acum lucreaza la un patron roman, un mare escroc,care de cate ori are ocazia ciupeste din banii fiecarui sofer. Eu cdu copiii am venit abia in ianuarie. Eu stiu limba pentru ca sunt de meserie traducator pe GE-RO-EN, dar sotul meu se descurca greu cu germana. Daca patronul roman ar avea un picde bun simt, nu ne-ar deranja sa ramana deocamdata aici angajat. Ideea e ca dupa ce am ajuns eu in Germania, am trecut la clasa de impozitare III (ceea ce inseamna 190 euro in plus la salarul sotului) si surpriza patronul nostru roman, nu vrea sa plateasca diferenta de clasa de impozitare, noi pierzand lunar aceasta suma. Deoarece pe fluturasul de salar apare ca firma ii vireaza sotului banii, nu mai putem recupera acesti bani nici la sfarsitul anului. Suntem cu 2 copii mici (7 luni si 4 ani) si nu pot sa accept sa ne fure asa pur si simplu. Face tot felul de invarteli in actele contabile. Salarul din contract este de 1800 euro salar fix pe luna. M-am gandit si eu sa merg la Arbeitsgericht. Am depus cerere pt Kindergeld, imediat se fac 2 luni,inca nicun raspuns. Am depus cerere la Wonhgeld si acolo asteptam. Oricum ideea sa traiesc din ajutoare sociale,ma scoate din sarite, dar cata vreme nu reusesc sa rezolv problema cu patronulsotului meu, nu tare avem ceface. Chiria ne costa 450 euro lunar (warm) – o singura camera. Si am uitat sa mentionez, sotul meu a suferit o ruptura de menisc, afost operat in martie si toata luna martie a stat pe foaie de boala. Am fost la AOK si am intrebat, cat tre sa-i revina din salar. Cei de -acolo ne-au zis 100% net se plateste foaia de boala timp de 6 sapt de catre angajator, apoi daca e necesar o prelungire, plateste casa de sanatate. Si iar surpriza, patronul nu vrea sa plateasca tot, ii retine sotului, 10 euro /zi diurna. Deci din 1400 euro net,cat i-ar revenii, ii retine pt luna martie cel putin 200 euro, ca sa nu mai zic ca nu recunoaste sarbatorile legale gen paste, pe care refuza sa le plateasca. Tot felul de invarteli mizerabile, pe care eu, in calitate de sotie- impresar nu le pot percepe. Pe langa salarul mic ca sofer de tir, mai fura si din putinul acela. Sper totusi intr-un viitor mai bun!

   1. Eu nu am inteles daca are permis de munca sotul dvs ? definitiv ,temporar ori lucreaza cu pfa romanesc sau gewerbe ? Ati scris ,,Lucreaza pe acte romanesti, are permis de munca romanesc ” personal inteleg ca sotul dvs nu este in regula cu toate actele si de acea patronul face nereguli cu el . Ori va luptati dvs cu firma si faceti reclamatii si veti castiga , ori sa isi dea demisia pentru ca la experienta sotului dvs va gasii cu siguranta ceva mai bun . Pentru alocatie eu astept din 8 ianuarie un raspuns concret , asa ca mai aveti de asteptat cu alocatia . Iar sotul dvs mai bine cauta alta firma , ca patronul acesta cu siguranta nu isi va schimba obiceiurile chiar daca va plati in cazul unei amenintari cu legea

 17. Sotul meu poate sa lucreze pe actele maghiare, oricand, problema permisului de munca definitiv este rezolvata. Scuze, m-am exprimat eu gresit, are permis de munca temporar eliberat de autoritatile germane, in baza actului de identitate din Romania. Dar intre timp a obtinut si cetatenia maghiara si implicit toate drepturile unui cetatean maghiar in Germania. Referitor la alocatie, nu ati incercat sa luati legatura cu cei de la Kindergeld? pt ca mie ce-i drept mi-au zis ca va dura aproximativ 3 luni, din cauza ca nu am renuntat la alocatia din Romania.

  1. Eu va sfatuiesc ca sotul sa renunte la acea firma daca tot are cetatenie maghiara , sunt sute de firme care cauta sofer lkw si poate incepe imediat munca dupa ce demisioneaza , posibil ca patronul sotului dvs sa fie acoperit in acte pentru neregulile firmei . Personal nu inteleg prea bine situatia sotului dvs , dar in fine daca nu este firma serioasa nimeni nu il opreste sa schimbe firma . Cat despre alocatie se va rezolva , am avut ghinionul sa dau peste o functionara care solutioneaza dosarul nu stiu cum sa ma exprim , e o ametita , proasta vecina cu nesimtirea . Sunt destule cazuri povestite aici despre functionarii germani care sunt pe langa lege . Inca un amanunt , salariul sotului nu poate fi fix ca sofer ci este platit la ora , si suma variaza in functie de orele lucrate , cu siguranta il fura la bani pentru ca face mai multe ore decat salariul fix si de aici nemultumirea . Trebuie sa il reclamati inainte de demisia sotului ca aveti ceva banuti de primit inapoi , dar sotul sa fi lucrat respectand acele reguli AETR ,care le stie cu siguranta ca altfel la aceste controale unde trebuie sa prezinte Fahrkarte ,cu activitatea lui pentru a se dovedi orele si timpul lucrat , va lua si el amenda ca nu a respectat acel regulament ! nu exista scuza ca la obligat patronul ! legea e lege , nu sunt scuze pentru nerespectare.

 18. D-na Barbura Anca, nu mai stati pe ganduri si depuneti plangere la Arbeitsgericht mai ales daca va descurcati cu germana. In ceea ce priveste smecheriile jonglate in acte faceti si o sesizare la Zoll, nu lasati ca contabilii firmei sa completeze sotului declaratia pe venit, mergeti in alta parte si apoi veti vedea e usor de gasit toate neregulile. Nu dati doar firma in judecata ci si pe acel ”patron” altfel reactioneaza cand stie ca si el personal v-a raspunde. Alocatia pentru copii se rezolva de la caz la caz, eu am asteptat o luna dupa depunerea formularelor completate in Romania, respectiv E 401 si E 411 mi se pare, veti primi si restul din urma, fara griji. Uitasem, mergeti la Arbeitsgericht si spuneti ca firma aceea datoreaza sotului pentru neplata zilelor in sarbatorile legale, mergeti pregatiti avand notat exact ziua (data) orele si suma iar ei se vor ocupa de restul. Si eu la inceput am spus, nu am venit in Germania sa ma trag prin judecatorii cu fel si fel de firme, dar acesta e sistemul, stand pierdeti doar d-voasta. Avand cetatenie maghiara, nu va faceti griji sunt firme care abia asteapta muncitori seriosi. Bafta !!!

 19. Buna ziua!
  Am citit mult din cele scrise aici si va admir pentru rabdarea si profesionalismul de care dati dovada!Totusi,nu am gasit ceva asemanator problemei pe care o am eu.Deci…cam asa stau lucrurile:
  Anul trecut am gasit o casa de inchiriat impreuna cu un prieten cu care dealtfel am venit in Germania pentru munca.Am semnat contractul de inchiriere a locuintei pentru o suma de 350 euro lunar,fiecare.Am facut apoi mutatia pe adresa respectiva la primarie.Cel care ne-a inchiriat casa ne asigura si lucrari contra unui comision.Deschizand un cont,am cazut de acord,ca pentru simplificarea lucrurilor,sa semnam o intelegere la banca prin care eram toti de acord ca prietenului meu sa i se retraga lunar in data de 15 suma de 350 euro,urmand ca apoi din contul meu sa fie transferati automat in contul proprietarului cei 700 euro reprezentand chiria.
  Pana aici toate bune si frumoase!Anul trecut in Decembrie cand la sfarsitul lunii am plecat in Romania,totul era ok.Platile la zi pentru toti.
  Anul acesta,cand am revenit in 15 Ianuarie omul nostru,din motive mai mult sau mai putin obiective nu ne-a mai oferit nimic de lucru.Depinzand in mare masura de el,ne-am trezit in situatia de a nu mai avea masina,scule si nici lucrari.Cunostintele noastre de germana ne ajuta doar sa ne descurcam pe santier sau in viata de zi cu zi,nicidecum pentru a angaja lucrari cu subantreprenori sau potentiali clienti particulari.Cu toate acestea,intelegerea facuta anul trecut la banca este inca in vigoare,asa ca in fiecare luna primim o instiintare prin care ni se spune ca nu avem fonduri suficiente pentru a se vira banii in contul specificat.
  Cu omul inca nu am discutat acest aspect, deoarece el nu a zis nimic,(probabil ca-i convine situatia) iar eu nu stiu cum s-o abordez.
  Ce ma sfatuiti sa fac?
  Trebuie totusi sa mentionez ca proprietarul casei in care locuim,avand in vedere felul in care am colaborat anul trecut(am plecat acasa dupa 2 luni, fiecare cu aproape 6000 euro) nu mi-a parut a fi un escroc dupa modelul des intalnit in Germania zilelor noastre!
  Astept un raspuns de la dumneavoastra si pentru acesta va multumesc anticipat!

 20. Exista aici un topic si despre dreptul la ajutoarele sociale in germania ? Am in oras la mine o familie de 5 luni venita din romania ,el lucreaza cam pe 1000 euro iar sotia si 2 copii stau tot aici in germania impreuna , sotul are permis pe perioada determinata , au depus actele pentru kindergeld , dar banii lor sunt cam putini , au dreptul la un ajutor social de la primarie ? de chirie sau altceva care sa ii mai ajute ?

  1. Multumesc pentru raspuns,dar nu am avut intentia de a cauta o cale de a obtine un ajutor social de la primarie sau de la o alta institutie…
   I-mi cer scuze pentru faptul de a nu ma fi facut indeles pe deplin!
   Vroiam doar sa ma lamuresc in ce fel pot discuta cu proprietaru casei despre intelegerea facuta si semnata la banca referitoare la banii care ar trebui sa se vireze automat din conturile noastre catre el.
   Colegul meu trebuie sa-mi depuna lunar 350 euro iar eu 700 proprietarului.
   Cum putem anula aceasta?Peste 2 saptamani vrem sa mergem in tara si trebuie sa rezolv itr-un fel sau altul.Daca nu ne vom mai intoarce aici la el in fiecare luna se vor transfera 700 euro?
   Nu am discutat inca,dar vreau sa stiu ce pot pretinde si ce nu.
   Obligatia lui morala era sa continuam intelegerea de anul trecut,atata timp cat noi nu am facut absolut nimic care sa-i puna capat…
   Sunt constient ca “verba volant scripta manent” dar parca nu ar fi corect din partea lui!
   Chiar nu stiu ce sa fac…Mi-e teama ca in final va trebui sa lucram in alta parte pentru a-i putea plati ce-i datoram pana acum!

  2. Dan , postul meu este o intrebare !!! nu are absolut nici o legatura cu tine si cazul tau ci caut informatii pentru a ajuta o alta familie de romani cu probleme

 21. Buna Cristian. Daca aveti toti membri familiei Anmeldung pe o adresa in Germania, iar copii urmeaza scoala, gradinita sau daca sunt mai mici aveti dreptul la o complementare. Pentru o persoana adulta este cam 345 euro pentru copii intre 225 si 260 euro lunar depinde de varsta. Deci din suma totala vor scadea venitul per familie ( nu se calculeaza si alocatiia de copii in aceasta suma) si restul il veti primii de la ei. La fel vor plati si chiria, dar fara cheltuielile de intretinere (caldura, curent , cablu etc). Bafta

  1. Mersi . cred ca de la primarie se acorda aceste ajutoare , persoana in cauza poate primi si ajutor pentru chirie si ajutor social adica pentru viata de zi cu zi ? daca castiga 1000 euro pe familie ,sot , sotie si 2 copii , este indreptatit sa primeasca ajutor social ? parca era un minim pe familie impartit la nr de persoane , nu ?

 22. Buna ziua!
  Sunt venita de 2 luni in Germania si muncesc la negru deoarece sefa mea “ma duce cu zaharelul” in privinta contractului de munca – ma tot amana. Intentionez sa caut alt job. Ma puteti lamurii care este timpul de lucru maxim pentru acel salariu de 450 euro Basis?
  Multumesc ! …deocamdata 😉

 23. Deci Cristian, mergi la jobcenter si acolo intrebi, pentru ca daca mergi la primarie vei primi doar banii de locuinta nu si restul, asa treci pe la jobcentru si de la ei vei primi restul de bani pentru intretinerea familiei, apoi te vor trimite la primarie pentru a primi bani de chirie.

  1. mersi , nu este pentru mne raspunsul dar este folositor unei famili din orasul meu . Eu nu ma incadrez desi as vrea sa le iau banii

 24. Adriana, ai grija, nu stiu in ce Land te afli dar depinde la amenda primita in caz ca vei fi prinsa. In unele locuri la prima abatere e 25-30 euro in altele 5000.Daca esti venita de 2 luni de zile nu te poate angaja nimeni e nevoie sa treaca 3 luni de zile apoi vei putea depune actele de angajare, de aceea sefa ta nu face nici un demers in aceasta privinta, probabil stie. Si probabil e multumita de tine deodata ce te tine in aceste conditii, avand in vedere riscul la care se asuma. Asteapta 3 luni apoi cauta un alt job. La Basis depinde de angajator, nu stiu cate ore este maxim, asta ramane la apreciarea angajatorului, la intelegerea intre voi. In Germania nu este salariu minim pe economie garantat si fiecare incearca sa joace in favoarea lui. Bafta

 25. Multumesc frumos, Petrin, pentru raspunsul prompt. Ma aflu in Baden-Wurttemberg Land. Stiu ca imi adum riscul unei amenzi, dar mi-a tot promis ca imi face actele de angajare. Ideea este ca la sfarsitul lunii se implinesc 3 luni, asa ca ma pun pe cautat job-uri. Poate, poate….
  Inca odata, Multumesc mult pentru raspuns !

 26. Mai am o intrebare…Sora mea lucreaza cu contract de 450 euro mai bine de un an, are dreptul la somaj ? Daca are dreptul, care sunt pasii de urmat pentru a intra in somaj.

 27. Buna ziua la toti,

  Ma numesc Pecheanu Emil.Anul trecut am lucrat cu contract de munca in Germania.
  Am aflat ca se poate returna impozitul pe salar pentru perioada lucrata.
  Va rog daca poate cineva sa-mi spuna care e procedura de recuperare a impozitului si unde,cui ,ce acte trebuiesc trimise.
  Va multumesc si zile frumoase si senine la toti.
  In cazul in care cineva stie exact acest lucru,as prefera sa luam legatura telefonic….e mai rapid si…poate mai clar.
  Va multumesc inca o data.

  1. miloelectric, poti cere informarii la finante si la casa de pensii ,( Rente) daca ai lucrat cu contract cu siguranta ai platit si la rente , si poti sa-i recuperezi ci de acolo,

  2. domnule emil ma numesc alexandru sunt din mangalia si doresc sa va rog sa imi spuneti si mie cu ce firma de recrutare ati plecat.ma uit pe net si sunt numai tepari.sotia mea este acolo.va multumesc.

 28. Buna ziua, am si eu o intrebare sunt venita in Germania din august 2012, sotul meu lucreaza la o firma cu gewerbe iar eu as vrea sa ma angajez la un spital, intrebarea mea este ca pot primi drep de munca ? va multumesc

  1. @maria. Daca sotul lucreaza cum spui “la o firma cu Gewerbe”,tu nu ai nici-un drept la munca dupa sot. Inclusiv daca el vrea sa te angajeze,trebuie sa-ti ceara permis de munca de la ZAV!
   Dar spune-i sotului ca in situatia descrisa,peste cateva luni cand se prind finantele sau vine Zoll-ul in control,e de rau,adica munca la negru mascata!

 29. hello! m-am ratacit printre paginile voastre si daca tot sunt poate reuseste cineva sa ma indrume prin ceata in care m-am trezit. Sunt in Italia de aproape 2 ani si in ultimele saptamani m-am trezit cu oferta de a pleca intr-un orasel (unknow) pe langa Nuremberg ,cica “contract de munca” intr-un restaurant propietar italian stabilit de 20 de ani in Germania, cica mi-ar oferi “casa+intretinere+masa” si un salariu de 600 “de inceput”…… langa poveste cam prin ce link-uri ar trebui sa-mi ancorez ochii buimaciti de somn dupa cele 16 ore de munca in “stil italian” ca sa nu ma trezesc intr-un alt infern dar intr-o limba ce inca nu o cunosc (germana). Thanks

  1. Patronii italieni aciuati prin Germania au proaste obiceiuri, nu va asteptati la altceva. In plus intrevad probleme legate de (lipsa)/permisul(ui) de munca.

 30. Pentru Adriana. Sora ta nu are dreptul la somaj,dar trebuie vazut daca se incadreaza la ajutor in ceea ce priveste plata chiriei si asigurarea medicala, sociala etc.

 31. Pentru miloelectric. Puteti returna din impozit doar daca familia d-voastra a fost stabilita in Ro pe aceasta perioada ( e nevoie de dovada facuta precum ca ati avut de platit chiria daca e cazul si restul de cheltuieli etc) sau daca ati fost nevoiti sa va deplasati zilnic mai multi km la locul de munca cu masina personala. Se primesc de la finante niste declaratii pentru clarificarea impozitului.

  1. Nu sunt singurele situatii in care se pot face deduceri pentru impozit, exista o multitudine de posibilitati. Ce ati mentionat dumneavoastra nu e valabil doar daca familia e in Romania, este acea facilitate numita a 2-a casa – daca persoana in cauza este nevoita sa inchirieze o locuinta separat de domiciliul principal al familiei pentru a scurta drumul spre lucru atunci se pot deduce cheltuielile legate de aceasta (dar trebuie justificarea de ce nu este posibil ca toata familia sa se relocheze in noua locuinta).
   Se pot deduce majoritatea cheltuielilor legate de munca, scolarizare, gradinita, cheltuieli medicale, asigurari, etc.

 32. Pentru Maria. Sa fiti angajata puteti abia dupa implinirea celor 3 luni de sedere in Germania, sau daca gasiti pe cineva care va accepta ca intreprinzator individual atnci o puteti face din prima zi.

  1. Petrin , vezi ca nu este musai sa ai 3 luni ca sa poti aplica pentru permisul de munca ! mai ales daca prestezi o munca calificata . Sotia mea a aplicat pentru permisul de munca la 2 zile de la sosirea in germania , iar in 6 saptamani a avut permisul de munca eliberat . mai sunt cazuri aici pe forum prezentate

 33. In 2 zile nu ajunge nici sozialversicherungsnummer, si fara acela nu se poate angaja.Imi puteti da un link sau ceva sa ma documentez cu vedere la munca calificata?Multumesc

  1. Nu stiu sa iti dau un link , dar iti spun fara gluma sau misto , in prima zi a facut anmeldung , si a doua zi a aplicat pentru permisul de munca la o firma ,din tara vorbise la acea firma care a ajutat si la gasirea unei chirii . dupa 2 saptamani a venit la firma un plic in care sau mai cerut date suplimentare de la zav , iar dupa o luna ia venit permisul de munca .asta se intampla anul trecut si permisul de munca a fost eliberat de la 1 august 2012 pana la 31 12 2013 . Si mai cunosc cazuri multe fara sa astepte 3 luni pentru a depune cerere pentru permisul de munca si desigur aprobate .

   1. 3 luni minim de sedere se cer pentru anumite meserii considerate necalificate – lipsa meldebescheiningului care sa ateste cele 3 luni minim este conditie esentiala de respingere a permisului.
    Cazurile ce le dati ca si comparatie nu sunt identice si nu reprezinta o regula de lucru.

  2. @Petrin. Nu trebuie sa contrazici pe nimeni sau sa accepti ce ti se spune,faci doar ce crezi. Sunt cazuri si cazuri.
   Spre exemplu dl Iulian S. a aplicat din Romania pentru locul de munca,fara sa aiba nici macar Anmeldung!
   Am zis sa va dau un exemplu mai concret,palpabil!

   1. Si chiar mai mult: Sozialversicherungsnummer imi venise dar efectiv Deutsche Renteversicherung nu au stiut unde sa il trimita pt ca nu aveam anmeldung si mi l-au trimis intr-un final la angajator.

    Petrin: se poate angaja fara a avea Sozialversicherungsnummer si chiar Steuernummer, si chiar adeziune la casa de asigurari de sanatate, acestea se pot furniza ulterior.

 34. Nu am contrazis doar am dorit sa fiu sigur 100%. Daca am cerut un link am facut exact ceea ce a cerut si dl. Iulian la comentariile cu schimbarea permisului de conducere si nimic mai mult. Cazul doamnei Maria se refera probabil la o munca necalificata, daca era calificata poate mentiona medic, asistent iar in aceste cazuri ”protocolul” este diferit de restul.Sa spuna dumneaei mai bine ce fel de prestare si atunci ne putem pronunta exact.

  1. O rugaminte: va rog folositi butonul “raspunde” din dreptul comentariului unde doriti sa adaugati un raspuns, efectiv nu se intelege pentru cine postati.
   Multumesc!

 35. Buna ziua,ma numesc Sorin si lucrez in Stuttgart de aproape 2 ani ca sofer LKW cu contract de munca.Am permis de munca definitiv si toate actele in regula.Am inteles ca mi se poate returna o parte din impozit.Va rog indrumati-ma spre un contabil care ma poate ajuta,MULTUMESC !

 36. salutare. Exista cumva un plan de tarifare pentru cei care lucreaza in regim gastronomic? Se platesc diferit weekend-urile lucrate si zilele de sarbatoare? La mine la salar nu se vede nici o schimbare cu toate ca lucrez de 1 an de zile toate weekend-urile inclusiv sarbatorile si am doar 1 zi libera pe saptamana ( luni ). Nu exista nici un contract scris nici intelegere verbala referitor la programul meu de munca

 37. Buna ziua ma numesc Antonie Mirela,as avea foarte mare nevoie de un sfat venit de la dv,aflandu-ma intr-o situatie foarte stresanta.Eu lucrez din 01.10.2012 la un hotel ca si camerista cu un contract definit pe durata de un an,insa sefa nu mi-a cerut dreptul de munca pana in prezent cand sunt in a 7 luna de munca.Situatia mea se complica si mai rau deoarece am ramas insarcinata si in octombrie 30 ar trebui sa-mi aduc bebelusul pe lume dar contractul meu se incheie pe 30 septembrie,logodnicul meu are doar un mini job.Tin sa mentionez ca am platite toate darile catre stat inclusiv asigurarea medicala.intrebarea mea cea mai mare este daca voi putea naste aicia,va mai fi valabila asigurarea mea sau ce as putea face,in acest caz?sunt constienta ca avand un an muncit in Germania cu acte ar fi trebuit sa primesc umbefristul,dar avand in vedere situatia mea nu mai stiu ce se va intampla.Va multumesc anticipat!

  1. Dumneavoastra nu ati muncit cu acte (permis de munca ma refer), ati fost lucratoare la negru din acest punct de vedere si implicit nici vorba de unbefristet.
   Imediat dupa incheierea contractului trebuie sa va ingrijiti de asigurarea medicala, contrar veti suporta costurile. Contactati casa de asigurari. Teoretic ati fi putut cere ajutor de somaj dupa 12 luni dar in contextul acesta, a lipsei permisului, vor aparea probleme.

   1. Va multumesc pentru promptitudinea si sfatul dumneavoastra,voi merge la casa de asigurari in cazul in care sefa nu va gasi o alta solutie de mijloc,deoarece din punctul meu de vedere aicia a fost mai mult vina ei facandu-mi un contract direct pe un an si fara a m-i cere dreptul de munca,despre care eu aflasem abia cateva luni mai tarziu,iar dumneaei mai avea romance cu acte deci nu va putea afirma ca nu stia.parerea mea ar fi ca va trebui sa-mi caut un avocat care sa ma indrume si sa pot rezolva cu nasterea aicia,fiind singurul lucru cel mai important in acest moment.

   2. Vina e impatita intre angajator si angajat, este si datoria dumneavoastra, fiind cetatean strain, sa va interesati asupra conditiilor de admisie pe piata muncii.
    Nu e nevoie de avocat, agitati apele mai mult si nu rezovlati nimic productiv – fie intrati in somaj si atunci sunteti asigurata (cu remarca faptului ca neavand permis de munca pot aparea probleme) sau mergeti la casa de asigurari direct si incheiati o asigurare voluntara in sistem public (grija mare sa nu aveti intrerupere, pentru a fi acceptata in sistem public trebuie sa aveti continuitate in asigurarea in sistem public).
    Mult succes!

 38. Buna ziua,caz al unui sofer profesionist in Germania cu contract de munca,cu permis de munca,cu tot ce trebuie.Problema unu lkw la care nu functioneaza frigul,problema doi,incarcare cu ceapa verde care s-a stricat pana la destinatie,problema trei patronul spune ca marfa nu a fost asigurata si cere daune de aprox 20,000euro,problema patru,patronul a inceput sa opreasca dauna din salariul angajatului,cum este drept?Ce spune legea?A cui a fost vina a angajatului sau a patronului?Ce este de facut in contuínuare?
  Al doilea caz, tot sofer profesionist,aceleasi conditii de mai sus,incarcare cu flori in ghivece,marfa ajunsa la destinatie dezastru.Firma nu primeste marfa .Ce se poate intampla?Acui a fost vina?A soferului?A acelor oameni care au incarcat marfa?Marfa nu e normal sa fie asigurata?Va multumesc anticipat.

  1. Normal fiecare transportator, mai ales daca transporta marfa perisabila trebuie sa fie asigurat. Doar sa nu primeasca banii si de la asigurare si pe langa opreste si de la angajat. Mergeti la Arbeitsgericht si depuneti o plangere, in orice caz veti primi si lamuriri in acest caz, cu cat mai repede cu atat mai bine. succes

 39. Buna ziua! Intai de toate as dori sa ma prezint!Ma numesc Stancu si lucrez in Germania de aproximativ 3 ani in domeniul gastronomiei cu absolut toate actelein regula.Problema mea ar fi ca in tot acest schimb am lucrat numai in schimbul de noapte si as dori sa schimb aceasta situatie,dar sefi mei nu pra doresc acest lucru. Din cate cunosc eu in Romania este interzis sa se lucreze numai de noapte.Oare aici este permis acest lucru? Mentionez ca in contractul meu nu este specificat acest lucru! In cazul in care imi voi prezenta demisia voi primi ajutorul de somaj?

 40. Cel mai bine gasiti un medic de familie care va poate da concediu medical si sa trageti asa de timp pana nu primiti d/voastra demisia, e mult mai bine asa. Nu mergeti la munca cand e nevoie si lasati ca ei sa faca acest pas asa puteti primi somajul inca din prima zi.

  1. O astfel de practica daca nu e aplicata bine poate duce la o concediere din vina angajatului cu aceleasi consecinte privind somajul (penalizarea de 3 luni).

 41. Va multumesc pentru raspuns! O sa ma gandesc ce este de facut pe mai departe. Eu am si o meserie care nu stiu cat de cautata este aici si anume sculer matriter si o sa incerc sa imi gasesc un contract intr-o fabrica. Am practicat meseria asta 22 de ani asa ca nu se pune problema sa nu o cunosc

 42. buna
  lucrez in germania la o firma am un contract pe 2 ani de zile a trecut deja 1 an jumate de cand lucrez cu contract am inteles ca dupa 1 an de munca la aceeasi firma poti depune niste acte ptr a obtine definitivul de munca
  va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie si unde sa ma prezint ptr aobtine definitivulde munca.
  va multumesc
  si mai am o intrebare ptr a face o cerere de concediu exista ceva formular?sau cum se face
  va multumesc mult

  1. Ati pus aceeasi intrebare si in topic-ul Probleme sociale, vi s-a raspuns acolo.
   Legat de cererea de concediu: intrebati angajatorul care e procesul intern de solicitare a concediului.
   Succes!

 43. Intu aproape in fiecare zi si citesc ce apare pe seit,sincer va admir pentru tot ce faceti, pentru cei ce au nevoie de un sfat sau o indrumare,respectele mele

 44. Unde ma sfatuiti sa ma adresez pentru a rezolva o problema la locul de munca exista poate o organizatie sau un sindicat al romanilor care muncesc cu contract in germania? Eu locuiesc in zona Frankfurt poate cineva sa-mi dea o adresa sau un telefon

  1. Ceva special pentru Romani nu exista, va puteti adresa la Arbeitsgericht pentru conflicte de munca.
   Sindicatul va ajuta daca sunteti membru.
   Ce problema aveti?

 45. Buna ziua.In primul rand ,va doresc sanatate si succes in ceea ce faceti.Pe scurt.Lucrez in Germania,sezonier,6 lunicu un venit brut de aprox 1650 eur.Anul trecut am facut hartiile pentru returnare impozit,aici fiind la clasa A,iar eu fiind casatorit.Si mi-au returnat,390 de eur.Am citit pe unele site-uri de recuperare taxe,ca recupereaza 600 eur.De unde?Am facut eu o greseala?Va multumesc!

 46. am si eu o intrebare,si am nevoie de un raspuns ugent.Angajatorul sotului meu refuza sa-i dea salariu pe ultima luna.Nu avem din ce trai.Unde putem sa ne adresam?Mentionez ca a muncit luna intreaga apoi a intrat in concediu medical,si presupun ca acesta ar fi motivul.Dar nu este legal.El trebuie sa primeasca salariu pentru munca prestata.Mentionez ca lucreaza legal cu contract de munca nedeterminat.Astept raspuns.Multumesc anticipat

  1. @Pavaloiu Andreea : asa cum a mentionat mai sus Domnul Iulian , va puteti adresa la Arbeitsgericht pentru conflicte de munca sau eventual sindicatului daca cumva este membru sotul Dvs.
   Sau mai puteti contacta un avocat.

 47. Dragii mei, stiti cum fac vedetele pe podium, cand castiga cate-un trofeu, multumesc tuturor. Asa ca, fara a fi nicio vedeta, vreau si eu sa multumesc in mod special tuturor celor care prin postarile, mesajele si sfaturile date au ajutat la reusita mea, ca familie si anume urmatoarelor persoane: domnului Goldis, IulianS, sandu52, haitchi, Cristian, Petrin. Apoi daca am uitat pe cineva, sper sa nu se supere prea tare. Acum cateva saptamani mi-am prezentat si eu ofurile si problemele. In urma tuturor discutiilor, am luat atitudine, ca sa zic asa, si dupa nenumarate discutii cu sotul, am mers impreuna la seful lui. Evident tipul s-a aratat foarte deranjat de prezenta mea , mai ales, ca m-am dus cu lectiile facute si i-am prezentat cat de calm am putut, care ar trebui de fapt sa fie situatia legala si cam ce pretentii tre sa aiba fiecare dintre parti. Seful sotului este un roman, stabilit de 30 de ani in Germania, deci cu el am discutat lejer pe limba noastra. Nu am amenintat direct, ci indirect. Eu i-am spus foarte clar, ca daca el considera ca a procedat corect, inseamna ca statul german este cel ilegal, care retine banii, etc si in consecinta am sa ma adresez institutiilor abilitate, gen Arbeitsgericht, Krankenkasse, etc sa vad de ce sotulmeu nu incaseaza banii corect, adica banii pt foaia de boala pt exact o luna de zile, diferenta de clasa de impozitare de la 1 la 3 si apoi amplecat. In urma intalnirii noastre cu el, nu stiu ce socoteli si-afacut omul nostru, ca pe fluturasul de salar a aparut 100% banii de foaie de boala, exact cum ne comunicase AOK, diferenta de clasa de impozitare si in plus sotul meu a fost chemat la renegociere de contract, adica i s-a marit putin salarul. Cat va tine faza si ce va fi, vom vedea. Asa ca trebuie de luat atitudine, nu tot timpul de plecat capul. Multumim inca odata, eu si ai mei

  1. Ne bucura cand auzim de bine, nu va faceti griji de acum soul d-voastra o sa fie mai respectat, iar seful dumnealui stie ca aveti o idee despre functionarea sistemului german.Sa auzim de bine d-na. Barbura Anca!

   1. In preaviz se spune ca a refuzat sa munceasca in ziua de vineri 3.05.2013,si de aceea i se desface contractul de munca fara preaviz,si mai mult nu i se mai plateste salariul pe luna aprilie si mai 2013.

   2. da exista concediu medical pe ziua respectiva.Este vorba despre prima zi din concediul medical.I s-a comunicat despre concediu medical imediat ce l-am luat.

   3. E clar un abuz, actionati imediat, aveti la dispozitie maxim 3 saptamani din momentul inmanarii deciziei pentru a reactiona, contrar se considera acceptarea situatiei/asumarea acuzelor.

   4. Mergeti urgent la Arbeitsgericht, angajatorul face un abuz foarte mare
    1. prin concedierea in timp ce persoana in cauza este in concediu medical, deci baza concedierii este nefondata si abuziva totodata
    2. prin retinerele salariale mentionate, slariul pe 2 luni.

    Mai mult, dand aceste motivatii in scris aveti o baza excelenta pentru a-l putea reclama. Ar fi perfect daca ati avea si un avocat in acest moment, v-ar ajuta enorm. Daca nu mergeti la Arbeitsgericht si deschideti un conflict de munca, solicitati-i angajatorului daune consistente, nu neaparat ca va fi obligat sa plateasca cat cereti, dar vorbim de atitudine. Daca nu luati acum pozitie, avand o baza in aceasta situatie, chiar daca acest conflict se va incheia pe cale amiabila, angajatorul va sta la panda si va astepta urmatorul moment in care sa actioneze. Daca reactionati va intelege ca nu va poate juca pe degete dupa propriul plac.

    Mult succes!

 48. Multumesc frumos.Am fost astazi la Arbeitsamt si la Arbeitgericht trebuie sa mergem cu toate probele(pentru ca avem diagrame pe ultimele 26 zile,foi de parcurs-sotul este Kraftfahrer)marti dimineata.Problema este ca cei de la Arbeitgericht ne-au spus ca in timpul concediului medical angajatorul poate concedia.Dar nu am inteles de ce.Stiam ca in concediu medical nu poti fi concediat,mai ales ca problema medicala este reala si poate chiar se va ajunge la operatie la genunchi daca investigatiile arata probleme serioase.

  1. Buna ziua, d-voastra sunteti in exact aceiasi situatie , sau cel putin asemanatoare cu a sotului. Si sotul meu a fost operat de ruptura de menisc. Pentru toata aceasta operatie a fost nevoie de 6 saptamani de foaie de boala, (2 inainte de operatie pentru investigatii, 4 dupa operatie) care reprezentau obligatia patronului de-a fi platite, urmand ca in cazul prelungirii sa intervina la plata casa de asigurari. Ideea e urmatoarea, cand medicul v-a eliberat foaia de boala, aceasta este formata din 2 exemplare, unul mai mare si unul mai mic. Nu mai retin exact care, dar stiu sigur ca unul trebuie sa ajunga la patron si celalalt la casa de asigurari. Noi in ziua in care le-am primit, am fost personal la casa de asigurari cu un exemplar, l-am lasat la relatii clienti, si unul l-am dus tot personal la firma sotului. Tocmai pentru a evita situatia in care va aflati d-voastra, sa nu va mai recunoasca ziua cu foaia de boala. Mergeti la casa de sanatate si intrebati, daca angajatul poate fi concediat, daca se afla pe foaie de boala. Sigur ei tre’ sa stie. Si din cate stiu eu, foaia de boala poate fi prezentata angajatorului in termen de 3 zile lucratoare de la emiterea acesteia. Doamne cate probleme am avut si noi, fiind vorba de 6 saptamani. Nu ne-am lasat si pana la urma patronul nu a avut ce face si a platit tot. Iar legat de neplata celor 2 luni, eu stiu ca tre’ sa existe abateri grave la locul de munca ca sa ti se retina din bani si nici atunci, pentru ca mai ales pentru soferii de tir, firma este obligata la tot felul de asigurari. Faceti tot ce va sta in putinta si nu va lasati intimidati. Informati-va foarte bine de peste tot. Bafta!

 49. Sa va dea Dumnezeu sanatate!Ma ajuta enorm povestea d-voastra.Asa am sa fac.Luni dimineata merg la medic si apoi la AOK.Va multumesc inca o data pentru incurajari si sunt mandra ca exista romani cu suflet curat,pentru ca aici in Germania am intalnit multi oameni plini de ura si rautate.

 50. Buna ziua !! Domnul Iulian.. ma numesc Tabita si am o intrebare.Lucrez in Germania cu un salariu de 980 brut si am 4 copii minori in intretinere si nici sotul nu lucreaza,primesc alocatia si kinder zuschlag as putea obtine si o complementara pe langa? si unde as putea sa ma adresez?

  1. Buna ziua Tabita. Da veti dreptul, mergeti mai intai la Jobcenter si intrebati la informatii, unde veti primi spre completare documentele necesare. Se calculeaza pe membru de familie, pentru o persoana adulta in jur de 345 euro/luna, iar copii in functie de varsta cam 230-260 euro lunar. Deci se acumuleaza per familie suma necesara unui trai decent apoi din suma se scade salariul d-voastra neto, restul veti primi de la jobcenter. Pe langa asta puteti beneficia si de plata chiriei. Mergeti cat mai repede, pentru ca acesti bani ai veti primi din data din care sunteti inregistrati la ei.Succes!!!

 51. buna ziua.ma numesc nelu si lucrez in germania din 10 oktombrie 2010 ca ,,,kurierfahrer .lucrez cu gewerbe,am toate taxele platite la zi,am asigurare privata .in urma cu cateva luni am avut un control de la zoll iar saptamana aceasta ne-am trezit toti(suntem vreo 20 ,toti romani)cu amenzi de cateva sute de euro si suntem acuzati ca am lucrat fara permis de munca .intrebarea mea este urmatoarea:am nevoie de drept de munca daca lucrez cu gewerbe?am aplicat pentru permis de munca si mi sa spus ca doar dupa trei ani am dreptul sa il primesc.cum adica lucrez fara permis cand ei mi-au dat gewerbe,cand de 2 ani jumate platesc tva,impozit etc.?

  1. Pentru munca cu gewerbe, ca si lucrator independent, nu este nevoie de permis de munca.
   Dar din pacate, necunoasterea v-a impins in situatia in care dumneavoastra si ceilalti colegi sunteti lucratori independenti aparenti, mascand de fapt munca dependenta intr-un gewerbe cand de fapt sunteti dependenti de angajatorul respectiv.
   Fiind lucrator independent aparent sunteti considerat automat si lucrator la negru, deoarece tot forma aceasta de lucru prin gewerbe ati folosit-o ilegal pentru a evita obtinerea permisului de munca.
   Daca ati scapat doar cu cateva sute de Euro amenda e bine, fiti multumit, s-ar fi putut sa fie mult mai rau.
   Succes!

   1. Si in Romania exista 2 forme pentru PFA: cu activitata dependenta sau independenta. Forma dependenta inseamna ca PFA-ul isi desfasoara activitatea in sediul si sub comanda directa a persoanei juridice cu care s-a incheiat contractul, nicidecum la sediul profesional inregistrat pentru PFA. In aceste conditii, adica a unei activitati dependente, toate viramentele sunt ehivalente unui contract individual de munca.
    Asadar, mare atentie si in Romania si in Germania!

   2. La vremea mea am fost si eu PFA in Romania.
    Dar din cate stiu nu exista aceasta diferenta in forma de organizare a PFA-ului, ci pur si simplu in actele PFA-ului este trecut locul de desfasurare a activitatii – la sediul PFA sau la sediul clientului.

    “Comanda directa a persoanei juridice’ – tocmai aici intervine marea problema a PFA-ului romanesc si Gewerbe-ului german, intre lucratorul independent si contractant nu trebuie sa existe decat strict o relatie contractuala de prestari servicii si nu de subordonare/control administrativ.

    In urma cu cativa ani la firma la care lucram in germania a fost un control teribil al Arbeitsamt-ului pe tema lucratorilor independenti. Nu discut consecintele ci modul strict in care o firma (vorbesc aici de domeniul IT) trebuie sa lucreze cu lucratorii independenti:
    – lucru total independent fata de restul echipei: practic i se da lucratorului independent o bucata separata de proiect ce trebuie lucrata si predata de acesta.
    – lucratorului independent nu i se permite sa aiba un birou dedicat la sediul clientului, numar de telefon, sau sa aiba numele trecut pe vreo usa macar.
    – lucratorul independent nu are voie sa participe la sedinte de echipa cu participarea a mai mult de 3 persoane.
    – lucratorul independent trebuie sa foloseasca echipamente proprii (singura exceptie fiind daca securitatea infrastructurii clientului nu o permite)
    etc.

 52. Buna ziua!
  As dori sa va intreb daca este posibil in situatia in care ma aflu eu sa pot lucra si pentru un salariu de 400 euro/60 ore/luna.
  Situatia mea se prezinta astfel:
  – sunt angajat la un intreprinzator privat cu, contract de munca pana la sfarsitul anului in curs(adica 31. decembrei 2013) cu un salariu de 10 euro/ ora impozabil.
  – contractul meu de munca a inceput de la 02.aprilie 2013 si se termina dupa cum va spunea mai sus in decembrie anul acesta.
  – demersurile de angajare, respectiv angajarea au fost realizate de antreprenorul privat
  Am intrebat la cel care doreste sa ma angajeze pentru 400 euro/luna si mi-a raspuns ca nu pot sa lucrez deoarece am contractul de munca doar pt. firma la care lucrez in prezent..
  Este adevart sau nu???
  Va multumesc!
  In asteptarea raspunsului d-voastra va salut cu respect!

  1. Probabil va referiti la permisul de munca nu la contract.
   Permisul temporar ce v-a fost emis pentru lucrul la intreprinzatorul privat este valabil doar pentru acesta, daca doriti un job suplimentar, veti avea nevoie de un permis de munca pentru acesta.

   Angajatorul de la mini-job poate aplica pentru permis dar in conditiile acestea nu va fi aprobat – aveti un tarif de 6,66 brut pe ora, permisul nu se acorda pentru tarif orar mai mic de 8,75Euro.
   Solutia ar fi ca angajatorul sa aplice pentru permis, mentionand acelasi salar dar la alt numar de ore lucrate, ex. 40.
   Succes!

 53. Da este adevarat, d-voastra acum aveti contractul pentru minijob sau sunteti angajata teilzeit la firma mentionata mai sus? Precizez ca a crescut suma de la 400 la 450 lunar.

  1. Imi permit o mentiune: cei 450 de euro (in trecut 400) nu reprezinta salarul standard pentru un mini-job ci limita maxima pana la care un loc de munca este considerat mini-job, cu beneficiile aferente.

 54. buna ziua,as dori sa aflu si eu daca ma puteti ajuta cu o adresa sau un site al BAG-ului,adica autoritatea de control al traficului rutier de marfa,cum ar fi ARR,actualmente ISCTR la noi,eu fiind sofer de tir in Germania si ma confrunt cu cateva nelamuriri care vreau sa le expun chiar lor,acum fiind acasa ptr.ca la noi se lucreaza 2 luni cu 3 sapt.acasa/va multumesc.

  1. Inainte sa te adresezi la BAG , spune exact ce problema ai si care este situatia ta clara in germania . Sa nu iti bati singur cuie in talpa sa mai platesti niste bani si tu doar ca ai deschis gura . Am o experienta vasta in domeniu si pot sa iti dau un sfat calificat . Asta daca doresti ,ca nu esti obligat cu nimic .

 55. Buna ziua,
  Ma numesc Florina,lucrez in Germania de un an cu toate formele legale.Contractul de munca si Dreptul de munca sunt unbefristet(obtinut dupa un an).Am venit in Germania printr-o firma de intermediere.La semnarea contractului acum un an seful mi-a spus ca voi primi un salar de1900 brut desi stiam ca firma necociase 2100.Fiindca eram la inceput si aveam nevoie de locul asta de munca am acceptat.(fara sa-i spun ca eu stiam de alta suma).Timpul a trecut nu am primit nici o marire salariala.Intre timp a mai adus angajati din Polonia care au primit 2100 din prima.Intrebata de o colega de mai multe ori am acceptat sa discut cu ea despre salar.Mentionez ca, colega are cetatenia germana si in discutii mi-a spus ca deaia plateste seful asa putin pt ca aduce doar straini si ea castiga 2200(bineinteles ca nu munceste cat noi) .In urma cu 2 sapt m-am hotarat sa ma duc si sa-i cer o marire salariala.Mi-a spus ca imi da 2000,eu i-am spus ca as dorii 13 euro brut adica 2200.El a spus ca nici unul dintre angajatii lui nu castiga atat,atunci eu i-am spus ca stiu exact ca sunt colegi care castiga atat.S-a enervat ma intrebat de la cine stiu(bineinteles ca nu i-am zis nimic,nu i-am dat nume) mi-a aratat contractele altor colegi care castiga 2000 (colegi din arhiva care nu mai lucreaza in momentul de fata,salarii 2009-2010).
  Intre timp m-am imbolnavit am trimis foaia de boala la munca,dupa mai multe investigatii am aflat ca sunt insarcinata in 6 sapt.
  Astazi am primit prin Posta un Abmahnung prin care mi se aduce la cunostiinta ca eu as fi cea care a cerut detalii financiare colegei si ca daca se mai intampla voi fi data afara.Mentionez ca nu am zis nici o data numele colegei ,in aceasta instiintare exista trecut numele ei dar eu nu am mai avut nici o discutie nici cu seful,nici cu ea despre acest subiect.In ultimul paragraf scrie ca o copie a acesteia va fi adaugata la actele mele personale,cu ce ma afecteaza asta ?(daca voi schimba locul de munca)

  Cum pot sa combat chestia asta(ce drept la replica am in scris ),nu este adevarat ceea ce scrie acolo?

  Seful are dreptul sa ma dea afara atata timp cat sunt insarcinata?(el inca nu stie asta)

 56. buna ziua, dupa trei luni jumate, sotul meu a fost la conducerea spitalului unde au semnat de comun acord incetarea contractului de munca- era pe perioada de proba- fiinca a obtinut diploma de facharzt si ei nu aveau nevoie decat de asistentzart, urmeaza sa mai lucreze si in iulie, deci in total 5 luni. Acum, i-au zis ca ar avea dreptul la 10 zile de concediu de odihna si ca ar fi bine sa le ia incepand cu 18 iulie, iar plata acestui concediu- adica nu s-ar schimba salarizarea pe iulie, o sa o faca ei la lichidare. Nu stiu daca e chiar corect, legal, sau in regula cu concediul acesta, tinand cont ca de la personal i s-a spus acum 4 zile ca dupa 6 luni lucrate ar avea dreptul la concediu de odihna platit, si acum vor sa scape mai repede de el, pentru ca se intoarce un alt medic care a mai lucrat aici acum ceva timp. Ce parere aveti? spitalul este privat si in contract nu scrie nimic despre C.O.
  Multumesc anticipat.

 57. Buna seara! Multumesc mult celor care ne dau aceste informatii utile si care incearca sa ne indrume in meandrele sistemului german pentru ca datorita lor am programat o intalnire pt negocieri cu managerul joi si sper sa obtin ceea ce mi-am propus……daca nu luam calea mai grea dar mai sigura,de a merge la toate institutiile care se ocupa de codul muncii si drepturile angajatului si o sa caut si un avocat.O sa merg pana in panzele albe pt ca in ultimile 3 luni nu a fost zi sa nu citesc legile din codul muncii si ma simt tare nedreptatit.Frumos din partea voastra ca s-a redactat acest articol deschizand ochii si mintea multora dintre noi.Doamne ajuta!

 58. Buna Seara
  Lucrez ca si asistenta
  am o nelamurire cum se platesc orele de noapte si sambata si duminica in germania pentru ca angajatorul meu a spus ca la privat nu se platesc ci numai la cei care muncesc la stat
  iar saptama de lucru in privat este de 50-55 de ore ?

  1. Si la privat se platesc orele de noapte cat si zilele nelucratoare, sarbatori etc, doar trebuie sa fie mentionat in contract, in caz ca nu este specificat acest lucru nu veti putea primi nimic, nici daca actionati in instanta. Se practica la orele de noapte intre 15-25% si merge pana la 100% in cazul sarbatorilor legale.

   1. Sporuri

    Conteaza ce este specificat in contractul individual de munca referitor sporurilor. Daca nu intelegeti exact regulamentul aveti drept de-a consulta reprezentanti firmei sau sa vorbiti cu un reprezentantul angajatilor. Daca nu exista nici regulamente si daca nici in contract nu-i specificat nimica atunci se aplica contracte colective (in caz ca firma este prinsa printr-un contract colectiv) sau legea timpului de munca (Arbeitszeitgesetz).

 59. @Marian. Din pacate,daca il tot bati la cap pe angajator cu aceste probleme,risti sa ramai fara servici!
  Nemtii te dau afara si doar daca te interesezi ce salariu are colegul,sau ridici problema de ce colegul are cu 1 euro mai mult desi muncim la fel!
  Daca nu ai prins in contractul de munca cat primesti pentru orele lucrate in plus,nu-ti da nimic,doar daca are pofta.
  Retine ca in Germania,a lucra 10-20% gratis peste program,este o practica pe care LEGEA o permite. Abia peste acest procent e obligatoriu sa plateasca.
  Stiu ca nu-ti convine raspunsul,eu doar ti-am raspuns cum este.

  1. Buna ziua,numele meu este Antonie Mirela si este a doua oara cand apelez la situl dv care ajuta foarte multi romani zilnic prin sfaturile acordate de dv dl Iulian S…pt care simt nevoia sa va multumesc in numele tuturor romanilor

 60. Buna ziua. As dori sa va intreb: 1. unde pot gasi o prezentare a drepturilor si a obligatiilor pe care le asre un Assistenzartzt in primul an in Germania? 2. In Probezeit este obligatorie o perioada de preaviz in cazul unei demisii?
  Cu multumiri si respect pentru munca depusa, Ciprian.

  1. 1. In contractul de munca semnat si in regulamentul intern de lucru al angajatorului – asumarea ati semnat-o prin contract.
   2. Perioada de preaviz in cadrul perioadei de proba este prevazuta tot in contract.

 61. buna ziua. ca sofer profesionist am nevoie de permis de lucru? si daca am nevoie il primesc imediat? sau se procedeaza ca in cazul oricarei munci necalificate : sansele sunt 50-50 . ca stiu ca pentru cei cu studii superioare primesc imediat permisul de munca, daca lucreaza in domeniu. as vrea sa stiu in parte pentru soferii care au categoria C, si pentru cei cu C+E daca este vreo diferenta. multumesc mult

  1. Interesantă comparatia şoferilor cu cei cu studii superioare. Cei cu studii superioare nicic măcar nu mai au nevoie de permis de muncă dacă profesează în domeniul absolvit. Meseria de şofer este considerată necalificata, din punct de vedere al admisiei pe piaţa muncii – nu necesita minim 2 ani de pregătire – permisul se aprobă doar funcţie de studiul de piaţa şi obgligatoriu trebuie să preschimbati permisul anterior cu unul german.

 62. BUNA SEARA .AM DORI UN RASPUNS LA O INTREBARE DACA SE POATE !!! LUCREZ DE 7 ANI IN GERMANIA PE POST DE BUCATAR ANI NEINTRERUPTI CU ACTE IN REGULA ,INCEPAND CU DATA DE 1 AUGUST AM COMPLECTAT CEREREA DE PREAVIZ .ASTAZI 15 AUGUST ESTE ULTIMA ZI DE MUNCA .MENTIONEZ CA DE 4 ANI AM DREPT DE MUNCA OBTINUT.PANA CAND IMI VOI GASI UN LOC DE MUNCA VOI PUTEA FI AJUTAT DE STATUL GERMAN MA REFER LA CHIRIE ETC!!!

  1. domnule valentin ma numesc alexandru sunt din mangalia am 42 de ani casatorit o fata de 18 ani.va rog frumos sa ma ajutati daca se poate in vreun fel posibil.sunt bucatar ospatar barman lucrez in comert de la 13 ani.incerc de mult timp sa gasesc o firma seriosa cu care sa pot pleca in germania.acolo e sotia mea,sora ei este maritata acolo si are grija de niste batrani.probleme e ce este un oras mic si e greu de gasit un loc de munca pt. barbati.se numeste HANN pot munci indiferent ce e nevoie.toate firmele pe care le-am contactat cer o droaie de bani si sunt tepe.dati-mi va rog un sfat cum pot face.imi cer iertare pt. interventia facuta dar deja am ajuns la disperare.va multumesc anticipat si astept un sfat de la dvs.cu respect. email:popas2005@yahoo.com

 63. @valentin.La atatia ani petrecuti in Germania trebuia sa fii un pic mai…neamt! Adica intai te interesai la autoritati cu ce te pot ajuta dupa incetarea lucrului si abia apoi puneai preavizul!.Dar ai mers dupa stilul nostru romanesc “vad eu cum ma voi descurca!”
  Teoretic nu o sa te ajute statul cu nimic,insa incearca,mai ales daca ai copii in ingrijire. Nici macar somaj nu poti lua mai devreme de 3 luni de la demisie,asa ca mai bine cauta de lucru ca tu gasesti usor comparativ cu unul care acum vine din tara,fara drepturi si fara sa stie cu ce “se mananca” Germania!

 64. buna ziua ma scuzati ca deranjez dar vreau sa ma ajutati sa-mi rezolv si eu o problema.Am lucrat ca sezoniera la capsuni pe perioada 07.06.-12.08.2013,dar cind a fost sa ma plateasca nu mi sa-u dat toti bani pt munca prestata.Va rog sama ajutati sau sa ma invatati cui sau unde sa ma adresez?Va multumesc anticipat!

  1. @miki. Acum e prea tarziu.Atunci cand nu ti-a dat banii puteai sa reclami. Acum e tardiv,plus ca e posibil nici macar sa ai un contract sezonier semnat in mana.

 65. Buna seara,as dori si eu sa imi raspundeti la cateva intrebari daca se poate,sunt in Germania din luna mai ,incepand din luna august mi sa facut contractul pe o perioada de 6 luni ,pe fluturas am trecut salar de 1000 de euro,sotia nu lucreaza inca ,as dorii sa stiu daca ea poate beneficia de Aok-ul meu,si daca are drept la lucru in astea 6 luni de contract si daca statul german ma poate ajuta sa gasesc de munca pt ea! Multumesc

  1. Daca aveti asigurare medicala in sistem public atunci si sotia poate fi coasigurata – trimiteti la firma de asigurare formularul pentru Familienversicherung.
   Dumneavoastra aveti drept de lucru?

   1. nu am drept de munca am contract pe 6 luni ,lucrez la un restaurant,mi sa spus ca mi se face contract pe 6 luni apoi il prelungesc,inca o intrebare ,daca in caz ca nu mi se prelungeste contractul,pot sa cer ajutor statului german sa imi dea de munca?

   2. Statul nu va da de munca in niciun caz, asta a fost in Romania pe vremea comunistilor. Eventual va pot ajuta in cautarea unui loc de munca, dar din pacate cei de la JobCenter nu va accepta fara permis de munca.

 66. buna, va rog sa imi spuneti daca am primit de 2 saptamani arbeitelaubnis(dreptul de munca) pt o firma pe un an, pot sa ma angajez la o alta firma dar fara sa mai astept cateva saptamani pt a primi altul, sau trebuie sa astept 1 ian. 2014? va multumesc.

 67. Buna ziua, doresc anumite detalii in legatura cu urmatoarea problema, un cetatean roman angazat la o firma din romania, lucreaza la o firma germana, dupa o luna de munca a fost oprit din lucru deoarece nu detindea permise de munca si nici permis de sedere. Momentan a fost trimis in tara pana la solutionarea problemei, se poate ocupa firma germana de asta, si cat poate dura obtinerea unu permis de munca?? Multumesc

  1. Firma trebuie sa ceara permisul de munca initial, raspunsul dureaza 4-6 saptamani dar poate fi si negativ. Daca vorbim de munca necalificata atunci aveti nevoie de minim 3 luni de anmeldung pentru a putea aplica pentru permis de munca.

  1. Din punct de vedere al admisiei pe piata muncii, este munca necalificta (nu necesita minim 2 ani de pregatire). Permisul va fi respins din lipsa celor 3 luni de anmeldung necesare la aplicatie.

 68. Buna ziua.am ssieu o problema poate pot primii un sfat bun.lucrez in germania din iunie 2012 am obtinut unbefristet.dupa mine au obtinut unbefristet, sotia si fiul cel mare.sotia llucreaza dar are un salariu de 1000 € din care se scad taxele, fiul cel mare nu lucreaza ptr-ca a obtinut dreptul de munca recent.am lucreat ca sofer pe lkv, saptaman trecuta am ptimit, Fristlose Kundigung pe motiv ca aamconsum mare de mmotorinasi ca am fost urmarit si ca ma vazut cnv ca am dat motorina altei persoane.acea persoana care m-a vazut a facut o poza la acea masina dar in poza este o masina care merge pe drum nimic concludent.mentionez ca am un contract de 8 ore oe zi dar lucam 12, 13 ore, ca sa pot sa ma incadrez in timpul necesar de condus schimbam diagrama. Pe cea buna o tineam la documente iar cea falsa am luat-O acasa, cu intenția de a o folosii la nevoie. Patronul spune ca am depasire 600 € combustibil, si ca va face dosar penal, iar eu am spus ca am sa ma duc la zoll cu ddiagramele.mentionez ca
  Patronu ne-a spus sa procedam asa. (Si colegii mei fac la fel).as dori un sfat care sa duca la un rezultat bbun.mai mentionez ca acum câteva luni am cerut o mărirea de salariu pe motiv ca lucrez prea mult ptentru salariul asta si nu s-a aprobat.Va multumesc anticipat,

  1. Ce este foarte interesant in prezentarea dumneavoastra este faptul ca nu negati in vreun fel afirmatiile patronului, doar spuneti ca poza nu este concludenta.
   Acum numai dumneavoastra stiti ce s-a intampla. Daca intreprindeti vreo actiune exista marea sansa ca patronul sa vina cu alte poze, foarte concludente, sau cu diversi martori (persoana ce a facut poza) si atunci ajungeti intr-o situatie foarte delicata, cu dosar penal.
   Situatia celor 2 diagrame este iarasi impotriva dumneavoastra: nu aveti cum sa demonstrati faptul ca firma v-a impus folosirea celor 2 diagrame iar cel ce o foloseste, savarsind ilegalitatea, sunteti…dumneavoastra.
   Sper ca intelegeti ca din toata chestiunea aceasta doar un avocat bun va poate scoate – dar din pacate acesta va va costa ceva bani, daca nu aveti asigurare de avocat. Aveti timp 3 saptamani sa contestati concedierea la Arbeitsgericht.
   Succes!

 69. Ok.am omis sa scriu ca nu am semnat kundigung, si ca nu este aadevarat.cat despre diagrame se pot face vverificarisi mai sunt si ifostii colegi de mmartoridac s-ar incepe o aaancheta.stiu ca eu sunt vinovat ca am mers dar poti sa spui ca nu.in concluzie nu am decat sa ștept.bani de avocat nici atât. Va multumesc.

  1. Stiti cum e, faptul ca patronul v-a pus sa faceti o ilegalitate nu e o scuza, raspunderea este in primul rand a dumneavoastra. Mai ales ca nu exista nicio reclamatie nici din partea dumneavoastra nici din partea colegilor. Puteti incepe si pe cont propriu o actiune la Arbeitsgericht, nu e obligatoriu un avocat, dar dat fiind complexitatea cauzei e recomandat sa aveti unul.

 70. Am lucrat din 28 aprilie 2013 pana in 11 august2013 intr-un restaurant italian din zzona nuremberg, m-am trezit cand ma pregateam de concediu ca sunt concediata, desi pana in ultimul moment patronul sustinea ca documentele sunt la ambasada-motivul pentru care nu primeam copia a contractului de angajarea- ok soo mi-am gasit de munca intr-un alt restaurant italian dar nu stiu unde ar trebui sa merg si ce acte am nevoie, la primul job nu am fost nicaieri, am aterizat aici am primit cheile de la camera si mi s-a aratat locul de munca….. am mers la primarie pentru inregistrarea domiciliului si mi sa cerut un document de la zav incerc de saptamaleona trecuta sa sun la nr de telefon care e mereu ocupat…………nu am momentan un domiciliu stau intr-un fel de hotel so…..si am incercat sa inchiriez o casa dar mi sa spus ca nu pot pt ca nu am un contract de munca sooooooo helppppppppp meeeee

  1. Ambasada nu are nicio treaba cu contractul de munca.
   Daca un angajator doreste sa va ofere un loc de munca, cel mai bine pt dumneavoastra este sa lucrati sezonier, asta deoarece veti trece peste 01.01.2014, data de la care nu mai este nevoie de permis de munca.
   Succes!

 71. Buna ziua va rog mult sa ma sfatuiti cum sa procedez deoarece firma la care lucrez atat mie cat si sotului meu refuza sa ne plateasca concediul de odihna.Suntem angajati cu unbrefistet si toate actele in regula iar in contractul de munca se precizeaza 24 de zile de concediu,Va multumesc

  1. @Adina Presupun ca este vorba d eo firma mica cu putini angajati, fara Consiliul Oamenilor Muncii – Betriebsrat (da, nu e o inventie comunista, germanii il au si ei si e deosibit de util in relatia cu patronatul). Deoarece o firma cat de cat rasarita nu se complica cu asa ceva, oricum plata concediului este OBLIGATORIE la inceperea concediului si reglementata prin Legea Federala a Concediului – Bundesurlaubsgesetz, in art. 11 paragraful 2 se spune clar: ” § 11 Urlaubsentgelt – 2) Das Urlaubsentgelt ist vor Antritt des Urlaubs auszuzahlen.”
   Puteti citi legea la http://www.gesetze-im-internet.de/burlg/index.html
   spre deosebire de legile noastre este foarte clara si scurta si se traduce foarte bine cu Google Translate.
   Ce puteti face, daca firma are Betriebsrat depuneti o plangere acolo si va rezolva ei, daca nu are, atunci nu va ramane decat Tribunalul Muncii – Arbeitgericht de care apartineti unde primiti si consiliere juridica gratuita.
   Mult succes si nu va lasati calcati in picioare, listati legea intai si da-tii patronului peste bot cu ea, daca tot nu vrea, mergeti mai departe cum v-am spus.

   1. Refuza sa il plateasca!De 2 zile sotul meu lucreaza in alta firma dupa ce li s-a adus la cunostinta ca contractul firmei cu abatorul(lucreaza in domeniul carnii) a expirat si nu se mai prelungeste.Atunci abatorul le-a facut oferta de munca si toti oamenii s-au mutat.Deci firma noastra era intermediar.Asa ca si relatiile de munca s-au incheiat.In ceea ce ma priveste pe mine sunt acasa in concediu de cresterea copilului si pe langa faptul ca nu mi-a platit concediul de odihna nu mi-au fost in totalitate acordati banii pentru cele 8 saptamani de dupa nastere.Va multumesc!

  2. Depuneti o plangere la Arbeitgericht, se rezolva foarte rapid si eu am fost in aceeasi situatie, in caz ca nu doreste nici atunci sa va plateasca, primiti hotararea definitiva si cu ea apoi mergeti la executor. Nu sunteti primii in aceasta situatie, succes.

 72. Buna ziua….Am si eu o nelamurire :
  lucrez din aprilie 2013 ca si stomatolog la un cabinet privat….seful meu este roman…
  Lucrez 4 zile pe saptamana,dar 10 ore pe zi…..cu toate acestea primesc doar 19 zile de concediu pe an….este normal ?
  Va multumesc !

  1. Probabil in contractul de munca este prevazuta o perioada de 24 de zile de CO standard, pentru 5 zile lucratoarea, in cazul dumneavoastra se calculeaza prin regula de 3 simple:
   24:5=4,8 – zile concediu pt fiecare zi lucratoare
   4,8×4=19,2 –> 19 zile CO anual.

 73. Buna seara. Nu am inteles prea bine. Daca ai domiciliul in Germania si lucrezi pe LKW este obligatoriu sa ai carnet de conducere eliberat de statul german? Nu este valabil cel obtinut in romania care se spune ca este european?
  Eu am fost la Jobcenter, dar mi-au trantit niste pliante in mana, mi-au dat un drept de munca in “alb” si mi-au spus ca daca vreau sa muncesc trebuie sa merg la Munchen sa ma inregistrez acolo. Precizez ca sotul meu lucreaza pe teritoriul Germaniei de mai bine de un an si jumatate si am toate drepturile dupa el.

 74. @loredana. Au procedat corect. A avea dreptul dupa sot,inseamna mai intai a il cere unde trebuie!
  Sunt doar 6 centre in Germania,asa ca v-au trimis la Munchen pentru ca este arondat si zonei in care locuiti.
  Ce trebuie sa trimiteti scrie pe acest site dar probabil si in brosurile primite.

 75. Multumesc pentru raspuns. Dupa cum am spus mai sus inca nu am obtinut dreptul de munca de la Munchen (chiar daca il obtin dupa sot), dar am primit acasa , de la Finanzamt, pe numele meu Bescheiningung fur den Lohnsteuerabzug , Steuerklasse vier. Este normal?

   1. Trebuie sa precizez ca avem doi copii, iar pe “fluturasul” de salar sotul meu avea trecut factor 3, iar de la finante a venit inregistrat cu faktor 4 . iar eu in acea perioada am tot 4 , cand la sotul meu apare faktor 3 la mine este 5. 10 luni de zile pe un document scrie un faktor, iar la finante altceva.

   2. In cazul in care dumneavoastra nu lucrati atunci cel mai convenabil ar fi sotul clasa 3 + 2 copii si dumneavoastra 5, mergeti la finante si rezolvati. Puteti recupera din taxe si la sfarsitul anului odata cu declaratia de impozit, decideti dumneavoastra cum e mai convenabil, financiar vorbind.

 76. Buna ziua.Am o întrebare, daca ma poate ajuta cineva a-și fi foarte recunoscător.Lucrez la o firma de Curățenie de la 9 septembrie cu acte, dar problema este ca nu imi da suficiente ore pentru a lucra, si eu si soția suntem in aceeași situație, la început lucram 6, 7 ore pe zi acum ne da doar 2 sau 3 ore pe zi, nu este normal, adică poate sa facă așa ceva, pe contract am văzut atunci când am semnat ca a scris si teilzeit si fullzeit…ce pot sa fac,unde sa ma adresez, nu imi convine sa lucram doar așa puțin ținând cont ca ne plătește la ora. Va multumesc mult. O seara frumoasa

 77. Buna seara,
  Am o intrebare , daca stie cineva…Lucrez la o firma straina in Germania si am toate actele in regula. Munca se desfasoara in 3 schimburi dar angajatorul nu ne ponteaza 3 schimburi doar 2 , iar in contractul de munca nu se stipuleaza ca s-ar aplica un anumit program de lucu ci numai ca se lucreaza in functie de necesitati. Descrierea postului insa are o specificatie :24/7 la timpul de munca pt. postul pe care lucrez. Suntem 10 romani in aceasta situatie. Credem ca firma incearca sa evite plata unor sporuri si deci ne fura de aproape 2 ani.Am sesizat si sindicatul care insa nu stie ce sa faca sau nu doreste sa remedieze situatia probabil pt. ca suntem romani. Intrebarea mea este :unde ar trebui sa ne adresam pt. o rezolvare sigura a

 78. Sindicatul se sesizeaza si ia atitudine doar daca sunteti si platitori la ei mi se pare 1% din salariu, da evident ca este un furt, dar si sporurile daca nu sunt trecute in contract atunci nimic, nu puteti face nimic nici in instanta…

 79. As dori sa pun o intrebare,fiica mea si-a dat demisia din motive de sanatate ,a lucrat 2 luni si jumatate dupa care a intrat in concediu medical,nu ar trebui sa mai lucreze inca 2 saptamani p-tru a incheia cele 3 luni de preaviz,as mai doriun raspuns ar putea primi somaj ,in aceasta firma a lucrat 30 de luni cu permis de munca si platind toate asigurarile potrivit legilor germane din munchen.

  1. Ce termen de preaviz are in contract, 3 luni?
   Primeste ajutor de somaj dar dupa 3 luni, 3 luni e penalizare pentru ca a renuntat la locul de munca de bunavoie.

 80. Buna ziua din nou Domnule IulianS,

  In primul rand, doresc sa va multumesc in numele familiei mele pentru toate sfaturile pe care ni le-ati dat si care ne-au fost e mare ajutor in demersurile noastre de relocare in Germania!

  As avea o intrebare: sotul meu lucreaza cu permis de munca din 18.09.2013 si ne-ar fi de ajutor sa stim daca ar avea dreptul legal sa ceara in decembrie cele 6 zile de concediu de odihna aferente anului 2013 sau numai dupa 12 luni poate cere concediu de odihna (are 25 zile mentionate in contract ca si concediu).

  Va dorim mult succe Dvs., Dlui. Dan Goldis si tuturor celorlalti prticipanti la discutii: impreuna faceti ceva extraordinar pentru toti romanii care doresc sa munceasca si sa traiasca legal in Germania!

  Cu multe multumiri,
  Cristina

  1. Ce a lucrat inainte de angajarea aici?
   Daca nu a beneficiat la alta firma de concediu integral anual pe 2013 atunci are dreptul la 7 zile de concediu in decembrie. De aceea unul din documentele necesare la plecarea de la un angajator este adeverinta privind structura concediului de odihna pe anul in curs.
   Succes!

   1. A lucrat ca tehnician mecanic in Romania si nu a luat tot concediul pentru anul 2013 in nota de lichidare este mentionat faptul acesta. Va multumesc frumos.

    Cu stima,
    Cristina

 81. buna ziua si mult respect
  ca sa o iau cu inceputul trebue sa ma intorc cu 4luni in urma cind a luat foc locuinta in care locuiam o parte din cei aproximativ120 de romani incare au murit cei doi colegi ai nostri.Deci in acet timp am cunoscut si agonie si extaz ,si chin si bucurie,au urmat controlele de rigoare aproape in fiecare zi din toate departamentele ca la urma sa ni se promita ca totul va fi ok ,si da incet incet lucrurile au luato pe un fagas normal ,o parte din ceimai vechi s-a inceput demersu penru acte si o parte au fost transferati catre o alta firma romaneasca urmand alucra tot in cadrul aceluiasi sanier naval.Deci la cei45 de muncitori ni s-au intocmit contracte germane urmind a fi inchiriati la santirul naval .Toate bune si frumoase pina cind am fost anuntati verbal ca incepind cu data de 1 nov 2013 vom trece inapoi cum nu stiu nici ei nu stiu sub ce forma, la ora cind va scriu nu stim doar atit ca tre sa asteptam pina cind vom fi contactati ca sa fiu maiclar cred ca ni sa dat cu sutul.PROBLEMA e ca nu sim ce sa facem atita timp cit nu avem nici o hirtie la mina.de aceea va itreb care ar fi solutia si cum sa procedam
  va salut

 82. Buna ziua tuturor.Am si eu cateva intrebari va rog sa ma ajutati daca puteti.
  Am drept de munca nelimitat in germania si lucrez la un abator
  Am avut la inceput 3 contract de munca pe perioada determinat la acelasi abator pe 6 luni +1an+1an iar acum la expirarea ultimului contract mi-au dat de inteles ca mi-au facut un nou contract iar acesta ar fi pe perioada nedeterminata .INTREBAREA ;- ESTE NORMAL SA NU ATI DEA UN CONTRACT SA SEMNEZI PT NOUL CONTRACT NEDETERMINAT?
  “specific ca pt celelalte contracte care erau pe perioada determinate mi-au dat sa semnez”
  O alta intrebare – acum ca asi avea contract de munca pe perioada nedeterminata nu ar fi trebuit sa primesc sporurile care le au si ceilati angajati germani eu inca primesc acelasi bani care i-am primit acum doi ani jumate am incercat sa vorbesc cu lideru de sindicat din abator dar acela e omul maistrului si se preface ca nu ma intelege.Sant obligati sa-mi dea si mie sporurile daca acum am contract pe perioada nedeterminata sau aceste sporuri sunt la latitudinea lor daca mi le dau
  va multumesc!

  1. Frima este obligata sa va acorde si dumneavoastra toate sporrurile acordare si celorlalti angajati, e considerat caz de discriminare contrar – nu poti sa spui in contractul colectiv de munca se acorda sporul x dar numaai lui z si y.
   Pentru noul contract nedeterminat trebuie sa primiti cel putin o decizie de prelungire.

 83. @Adrian. Nu stiu de ce.,dar intuitia imi spune ca tu esti lucrator la negru si nu stii!
  Ai tu in mana permis de munca Unbefistet eliberat de ZAV?
  Dupa cum ti-ai spus povestea nu pare!
  Lamureste-ne si apoi te lamurim in cunostiinta de cauza!

  1. Am trimis in anul 2012 cerere de drept de munca nelimitat la DUISBURG si am primit o hartie in care era bifat ARBEITSBERECHTIGUNG-EU ;iar la data este scrisa data de cand l-am primit iar pana cand este valabil este scris”unbefristet”
   In legatura cu intuinta ta ca sunt un lucrator la negru de vreo 3 luni de cand mi-a expirat contractu de un an, tare ma tem ca este adevarata ,pentru ca de la o perioada de cand a inceput sa aiba oameni mai multi a inceput sa ma repartizeze tot la locuri mai dificile de lucru.Specific ca atunci cand mi sa terminat contractu de un an ducea lipsa de personal
   In concluzie cred ca atunci cand sa terminat contractu nu a putut sa renunte la mine finca nu avea personal dar nu nici nu la lasat inima sa-mi faca contract nedeterminat finca intram automat in toate drepurile(sporuri….)iar acum de cand a adus firma germana de recrutare cu angajati romani pe care ai plateste mai putin+ vreo 2 romani care sigur nu au acte si pe care ai abureste ca le face acte vrea sa scape de mine,sincer nu stiu cat mai rezist Am intrat in povesti si m-am indepartat de marea intrebare SE POATE PRELUNGI UN CONTRACT AUTOMAT FARA SA-TI DE VREO HARTIE SA SEMNEZI?????????????????
   In romania sigur te pune sa semnezi o hartie
   va multumesc

 84. Am fost angajat din iulie 2012 la o firma de curatenie,6 luni am fost in perioada de proba si nu am avut cum sa imi iau concediu , in martie 2013 mi-am luat 20 zile ( calculand 10 zile din 2012 si 10 din 2013 ) , in septembrie am avut 14 zile de concediu din care 10 zile nu mi-au fost platite pe motiv ca am avut 34 zile pe anul in curs , in contract am 28 zile anual . Ceea ce nu stiu exact , concediu se acord pentru an caledaristic ( jan – dec ) sau pe an contractual ?
  Va Multumesc !

  1. @Julian : concediul nu se poate acorda decat lunar, nu anual.
   Adica la ficare luna lucrata aveti doua zile de concediu.
   La juma dfe luna lucrata doar o zi, si asa mai departe. E simplu de calculat,
   daca aveti sase luni lucrate obtineti 12 zile de concediu.
   Cand le puteti lua sau cum, asta doar seful va poate spune.
   Eu am luat la inceput de an pt trei luni cat mai aveam contract , sase zile de concediu, pt ca asa a dorit seful de la firma unde lucram.
   Nu prea era treaba in ianuarie si a fost mai bine pt ei.
   Pt mine era mai bine la sfarsitul perioadei, dar n-a fost dupa mine.
   Deci, fiecare isi ia concediu cum poate la locul de munca, in functie de solicitarile care exista.
   Concediul se ia si pe an calendaristic, adica ianuarie – decembrie.
   Daca nu v-ati luat pe anul din urma este de obicei obligatoriu sa-l iei in primele trei luni din an , adica ianuarie – martie anul urmator.
   Nu are legatura pe ce perioada aveti concediul la firma respectiva.
   Deci, este anual ianuarie – decembrie si doua zile la ficare luna lucrata.

  2. Dreptul la concediul de odihna:
   – primele 6 luni de contract nu aveti dreptul la concediu decat fractionat, la 28 de zile anual = 2,5 zile lunar, prin rotunjire.
   Dupa 6 luni de contract puteti solicita concediul integral pe tot anul, in avans cu alte cuvinte.
   Deci pe 2012 si 2013, din 42 de zile de concediu de odihna ati luat 34, din care 10 neplatite, adica 24 din 42, 18 patronul le-a pierdut. Lamuriti ce s-a intamplat cu angajatorul.

 85. Buna ziua ,eu lucrez de la sfarsitul lunii august 2012 intr-un hotel ,camerista …primul contract a fost facut pentru mini job pentru 6 luni/,2,5 ore pe zi de marti pana vineri prin consulat la Duisburg ! Bineinteles ca nu lucram atat,faceam in medie 5-6 ore pe zi,timp in care nu mi-au platit nimic etra numai 400 de euro lunar. Urmatorul contract facut tot la Duisburg,tot pe 6 luni dar cu program de lucru de la 9 la 2,30 de marti pana vineri.cu un salariu net 520 euro timp in care eu am cerut mereu plata orelor extra….au spus ca nu platesc extra pentru ca nu pot deocamdata si vor plati la sfarsit de an TOT (si sa nu mai comentez ca de fapt acele ore in plus imi mentin serviciul) In iulie mi-au dat 12 zile de concediu de oddihna spunandu-mi ca restul de 7 zile mi-l dau la sfarsitul anului..Ieri trebuia sa iau restul de zile si mi-au dat o scrisoare in care imi spun ca nu imi mai datoreaza nimic si au respectat intelegerile contractului.si vor inchide hotelul pe 20 dec si colaborarea noastra se termina aici) mentionez ca am avut si doua medicale in iulie respectiv septembrie de 4 zile fiecare si nu au fost platite .Am nevoie de un sfat profesional va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac deoarece printre angajati se spune ca toate acele zile cand am fost trimisa acasa pentru ca era putin de lucru ,se regasesc la concediu si compenseaza si orele in plus.Santem o familie disperata cu doi copii (unul minor)si cu o mie de proleme aici incercand sa ne integram .Apreciez mult ceea ce faceti,timpul , rabdarea si omenia voastra.. Mult succes si sanatate sa va aveti !!

 86. Imi cer scuse dar am uitat sa spun ca intre timp al doilea contract a fost modificat de la sase luni la un an 🙂 .Va multumesc pentru ca cu ajutorul unor oameni ca voi se mai poate spera!

 87. salut lucrez cu contract de munca in germania din 15 martie 2013 la o firma nemteasca. in contract scrie 40 de ore pe saptamana 5 zile dar eu lucrez 13-14 ore pe zi 6 zile pe saptamana si nu ai rezist unde trebuie sa depun o
  plangere?

 88. Bun gasit,
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu ajutorul social. Sotul meu lucreaza cu contract din octombrie. Salarul sau net este de 1520 E lunar. Din pacate eu nu reusesc sa-mi gasesc absolut nimic de munca. Am tot auzit de ajutorul social si de alte lucruri de genul acesta. Intrebarea mea este daca eu as putea beneficia de ajutorul social ( am citit undeva ca ti se ofera contravaloarea chiriei sau ceva de genul ) sau in ce conditii se ofera acesta. M-ar interesa acest lucru pana in momentul cand voi reusi sa gasesc si eu ceva de munca. Va multumesc

  1. La venitul acesta cu greu va incadrati a primi ajutor social. Factorul determinant este cuantumul chiriei lunare platite – ajutorul social se calculeaza considerand un minim lunar pentru persoanele din familie, facand diferenta dintre acel minim si veniturile totale pe familie realizate.

  1. buna seara! cine ma ajuta sa trimit o scrisoare Arbeitsgericht pentru recuperarea drepturilor incalcate? ne tine la lucru de la 5 dimineata la 8 seara

   1. Mergeti personal si le explicati celor de la Arbeitsgericht, iar in baza asta vor face o plangere (Klage) si apoi se incepe procesul…

 89. Buna seara.Daca puteti sa imi dati un site unde sa gasesc acelasi contract si in germana si in romaneste.Contract angajare sofer tir in Germania.
  Am nevoie de ajutorul dvs cat mai urgent posibil.Multumesc!

 90. Pai nu aveti d-voastra un contract incheiat cu firma respectiva? ar trebui sa il aveti ca angajat, iar acolo este mentionat totul. In caz ca nu se respecta contractul puteti actiona.Deci nu aveti nevoie de vreun contract de pe net, cel semnat de d-voastra se ia in considerare la Arbeitsgericht.
  Succes

 91. Buna ziua ! Va rog frumos sa mi ziceti cum este legea in situația mea : de curând m am angajat in Reinigungskraft pentru 8 h pe saptamana (Augsburg) , insa in timp as mai dori in plus.Spuneti mi va rog ce alt job imi mai pot lua ? Ma mai pot angaja in alta parte , sa zic pentru inca 4 h pe saptamana ? Pana la urma Basis cate ore semnifica, maximul de ore ! Iar daca am depus pentru Betreuungsgeld înainte de angajare , cum ar trebui sa procedez? Sa trimit o copie a contractului de munca ? Va mulțumesc si aștept răspuns , caci am auzit pana acum 3 variante.

 92. Buna ziua.va rog din suflet sa mi răspundeți. Maine ar trebui sa semnez al doilea contract si nu stiu cum sunt regulile.Eu momentan am un contract pentru 7 h pe săptămână 9,31 € pe ora ( – pe o perioada de 6 luni) . Maine ar trebui sa semnez al doilea contract la alta firma pentru inca 12h plus atunci cand are cineva nevoie de liber sau concediu sa tin locul , tot cu 9.31 € pe ora. Va rog spuneți mi legal daca este permis si cum , ca sa stiu ce zic maine. Adica pe langa contractul deja semnat , ce as mai putea avea, ce contract ?
  Locuiesc in Augsburg si lucrez in domeniul Reinigungskraft. Am mai scris o data dar nu cred ca ati reușit sa răspundeți sau eu n am primit notificare. Iar cu actualul contract , as putea beneficia de Betreuungsgeld ? Stiu ca nu e in secțiunea adecvata , sper sa nu va deranjeze.va Mulțumesc anticipat .o rectificare a postarii

  1. Trebuie sa verificati daca contractul initial va permite sa aveti un al doilea loc de munca – in majoritatea contractelor este mentionat ca aveti nevoie de acordul angajatorului pentru al doilea loc de munca.
   De Betreuungsgeld – ce varsta are copilul, este la cresa?

   1. Mulțumesc pentru răspuns. Nu este la creșă , are 1 an sj 2 luni.ramane cu sotul meu , caci are pauuza acasa sau cand e nevoie ,pana ajunge sotul sau eu , la o prietena (dar niciodată mai mult de 2 ore , am cautat job in asa fel încât sa stea cu noi ) .de la 2 ani o dam la cresa , am inscris o , așteptăm răspunsul. Dar daca sunt ambele Basis , e posibil sa le am pe ambele? Eu când am semnat contractul , am întrebat daca imi mai pot lua alt job , caci as vrea mai mult , si a zis ca pot .

 93. In legatura cu numarul de ore lucrate pentru o cauza la arbeitgericht ,nu am semnat nici o condica de incepere si terminare a lucrului exista doar fisa planing de la fiecare etaj care sigur nu corespunde orelor si zilelor semnate de mine….ce sanse am ca orele in plus sa fie luate in consideratie….pentru ca pe un cotract de mini job de 2ore si jumatate eu lucram in medie 6-7 ore pe zi…ce se intampla daca nu pot demonstra ca am dreptate???

 94. Buna, am o intrebare despre orele suplimentare. Sotul meu are precizat in contract 40 ore pe saptamana, dar uneori trebuie sa lucreze si sambata. In contract nu este specificat nimic despre orele suplimentare. Ar trebui acestea platite ca si celelalte adica 9.5 eur sau mai mult?

 95. buna ziua!!am o mare rugaminte la dvs….eu lucrez din 210,pina in prezent ca,bertoierin in austria!!!anul asta in iunie fac pensionarea de batrinete…ce documente imi trebuie,din austria,ca sa pot sa mi fie calculati si ani di austria la pensia mea di rominia…as dori ca acesti ani munciti in austria aproape 4 ani ,sa se comaseze cu ani din rominia….pentru pensionarea mea!!!va multumesc di suflet,o zi buna!!!

 96. Buna, stau de 4 ani in germania, am carnet de sofer profesionist de cateva luni, atestat si cartela, intrebarea este cum pot munci pe camion cu 450 basis, cum justifici la un control lipsa celor 28 zile de pe card, daca eu de ex muncesc odata sau de 2 ori pe saptamana pe camion ca aushilfefahrer….

 97. Foarte interesante raspunsurile as dori sa mi spuneti o adresa de avocat vorbitor de limba romana eu locuiesc in zona Fulda . Sau o firma de contabilitate.

 98. Un mic sfat va rog. Lucrez din 2011 in Germania si de curand am hotarat sa schimb locul de munca (de la 1 Aprilie). Problema mea este ca firma imi cere sa platesc “Weihnachtsgeld” pe 2013 inapoi (vorbim de 1 salariu). In contractul de munca exista o clauza care spune ca daca eu plec pana pe 31 Martie trebuie sa dau banii inapoi. Problema vine de la o hartie pe care am semnat-o (si se pare ca nu am inteles-o integral) care se numeste “marire de salariu”. In septembrie am primit o marire de salariu, si pe langa bani au adaugat si 3 clauze. Una din ele spune ca trebuie sa platesc “Weihnachtsgeld” inapoi in cazul in care imi dau demisia pana la 31 Martie anul urmator. Eu am crezut ca pur si simplu repetau clauza din contractul initial de munca. Au acest drept sa ceara banii inapoi sau nu? Este legal sa conditioneze marirea de salariu cu aceste 3 clauze? Va multumesc in avans.

  1. @Claus Restituirea Weihnachtsgeld poate fi legal conditionata de plecarea din firma inainte de un anumit termen, daca acest lucru este stipulat in contractul de munca agreeat de ambele parti, fiind vorba de o plata voluntara din partea angajatorului acesta poate pune conditii.
   Mai exista si acorduri colective de munca pe ramura si sindicale care stabilesc aceste drepturi dar n-o sa vezi romani ca fac parte din sindicate, asa ca ce scrie in contractul semnat cu aia ramaneti.
   In ceea ce priveste marirea dvs. de salariu, practic s-a produs o renegociere a contractului de munca, cu un document anexat pe care l-ati semnat deja ( intr-o renegociere de contract ambele parti pot schimba conditiile), deci daca documentul nu contine cluze ilegale sau neconforme cu legislatia in vigoare atunci, asta e, sunteti bun de plata, daca va puneati demisia incepand cu 1Aprilie ramneati si cu prima de craciun, asa din pacate trebuie sa o restituiti.

 99. o intreare, va rag. In prezent mai este conditionata angajarea, daca nu ai cele 3 luni de locuit in germania?

 100. buna ziua,in primul rand vreau sa multumesc pentru sfaturile utile care le-am gasit pe aici,din 1 martie 2014 sunt angajata la mini-job,intrebarea mea este daca pot sa primesc alocatia pentru copil,copilu este in romania

 101. Buna seara eu si soțul meu lucram in Germania la schausteller șefa noastră are mai multe vagoane cu pusti si un carusel, noi avem o nelămurire in privința orelor delucru lucram in jur de 15 ore pe zi in timpul platurilor de pauze nici vorba doar cand e timp si cand nu e lume ceea ce se întâmpla foarte rar mâncăm doar pe fuga. Iar cand nu sunt platuri cu vagoanele lucram in curte in jur de 9 ore pe zi, iar de zile libere doar cand își aduce aminte. Noi ne-am documentat dar nu am găsit nicăieri ca ar fi corect sa muncim atât si pe salar de 800 de persoana . Ce putem face? Va multumesc

  1. @Elisa. De cand se stie tot asa este,adica in DE la aceste activitati se plateste 600-800 euro,dar se asigura cazare si uneori masa.
   De cele mai multe ori se lucreaza la negru sau pe Gewerbe,care e acelasi lucru,Dvs. avand doar un client.
   Cand cunoasteti ceva germana si aveti Anmeldung, mergeti la Arbeitsamt,va inregistrati si dupa o saptamana o sa va dea ei tot felul de oferte pe care le au de la firmele care au nevoie de muncitori.
   Daca aveti si o masina,atunci chiar nu o sa fie probleme cu noul loc de munca,adica aveti cu ce ajunge la serviciu.

 102. Buna seara. Am nevoie de cateva informatii despre demisie si zilele de concediu. De ieri sunt in preaviz, care trebuie sa dureze minim o Luna. De pe 1 Iunie trebuie sa incep serviciul la noul loc de munca. In prima jumatate a anului nu am luat nici o zi de concediu, si nici nu am planuit sa iau pana in August. Acum, pentru ca sunt in preaviz, trebuie rezolvate toate datoriile, inclusiv zilele de concediu pentru prima jumatate a anului. Eu as vrea sa mi se plateasca zilele de concediu, iar seful meu zice ca nu este posibil, si el ar vrea sa folosesc zilele de concediu in perioada preavizului. Inteleg ca lui nu-i convine sa ma plateasca, dar nici mie nu-mi convine sa iau concediul in aceasta perioada. Pe mine m-ar interesa:
  1. Am dreptul sa iau concediu in perioada preavizului? In acest caz, nu se amana si preavizul pe perioada concediului?
  2.Sunt obligata sa iau aceste zile de concediu daca seful zice asa, sau pot cere sa mi se plateasca? In cazul in care pot fi platite, cum procedez?
  3.Dupa legea Germana, nu orice concediu trebuie sa fie planificat cu 6 Luni inainte?

  Ce ma sfatuiti? Multumesc

 103. Buna seara. Am nevoie de cateva informatii despre demisie si zilele de concediu. De ieri sunt in preaviz, care trebuie sa dureze minim o Luna. De pe 1 Iunie trebuie sa incep serviciul la noul loc de munca. In prima jumatate a anului nu am luat nici o zi de concediu, si nici nu am planuit sa iau pana in August. Acum, pentru ca sunt in preaviz, trebuie rezolvate toate datoriile, inclusiv zilele de concediu pentru prima jumatate a anului. Eu as vrea sa mi se plateasca zilele de concediu, iar seful meu zice ca nu este posibil, si el ar vrea sa folosesc zilele de concediu in perioada preavizului. Inteleg ca lui nu-i convine sa ma plateasca, dar nici mie nu-mi convine sa iau concediul in aceasta perioada. Pe mine m-ar interesa:
  1. Am dreptul sa iau concediu in perioada preavizului? In acest caz, nu se amana si preavizul pe perioada concediului?
  2.Sunt obligata sa iau aceste zile de concediu daca seful zice asa, sau pot cere sa mi se plateasca? In cazul in care pot fi platite, cum procedez?
  3.Dupa legea Germana, nu orice concediu trebuie sa fie planificat cu 6 Luni inainte?

  Ce ma sfatuiti? Multumesc

 104. Buna ziua,am si eu o mare nelamurire,am lucrat timp de 1 an la un magazin,in timpul concediului de odihna am fost anuntata ca am fost data afara ,nu am primit preaviz,nici concediere scrisa doar verbala.Am fost la Arbeitsgericht unde s-a deschis un dosar si urmeaza sa am o intrevedere cu fostul angajator pe data de 28 mai.Ce drepturi am?In principiu doresc concedierea scrisa,Lohnsteuerbescheinigung pe anul trecut si fluturasii de salariu pe care nu i-am mai primit.Mai am si alte drepturi?Va multumesc din suflet.

  1. Conform legii, concedierea in lipsa preavizului legald e 14 zile este ilegala. Aceasta concediere va fi considerata ilegala de catre tribunal si va fi anulata, in consecinta vi se vor atribui drepturile salariale pentru perioada scursa de la concediere si pana la decizie, practic se va considera ca ati lucrat in continuare. Aceasta trebuie sa cereti, drepturile salariale. Plus ca aveti nevoie de la angajator de un document oficial prin care vi se anunta intreruperea relatiei de munca (nu il acceptati decat urmand procedura legala: nou preaviz de 14 zile minim) cu acest document mergeti la Arbeitsamt pentru a solicita ajutor de somaj.
   Mult succes!

   1. Multumesc mult pentru ajutor,am fost la intrevedere la Arbeitsgericht.acolo s-a hotarat ca trebuie sa primesc 3 salariii.Neasteptat lucru dar aici chiar se respecta legile.sa vedem daca si angajatorul se v-a tine de cuvant si v-a vira banii in cont.Inca o data va multumesc din inima

  1. @crazy Nu gasesti nicaieri pentru ca nu exista ceva anume pentru cazinouri, nu trebuie sa postezi de 5 ori intrebarea asta, anagajatorul trebuie sa respecte legislatia muncii si sarbatorile legale federale si regionale. In cazuri speciale precum restaurantele, benzinariile si cazinouri, parcuri de distractii, hoteluri si alte organizatii comerciale care prin natura lor au activitate in aceste zile trebuie sa isi compenseze angajatii corespunzator. Natura compensatiilor trebuie specificata in contractul de munca ( bani, zile libere, program scurt, etc ).
   Derpt care daca ai sarit sa iei postul fara sa citesti/ai contractul de munca si acum nu ti-se pare OK, citeste contractul de munca, vezi concret ce ai in el, mergi la un avocat specializat in dreptul muncii si explica-i care e problema si vei fi sfatuit corespunzator. Dupa care mergi la patron si “da-i peste bot” cu legislatia corespunzatore si daca e precum patronii de cazinouri pe care-i stiu, asta o sa-ti intoarca servicul punand baietii aia solizi, care sunt bine platiti si au si libere suficiente, sa te conduca afara, dupa care o sa ia alta fiinta din coada care asteapta la usa si gata.

   Buun, acum ceva constructiv totusi, daca ai contract de munca temporar sau partial uite legea si vezi cum te descurci fara avocat 🙂 :
   http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/tzbfg/gesamt.pdf

 105. Buna ziua.ma numesc Diana, 32de ani si lucrez ca pfflegere d 1an si jumatate in Germania (firma anajatoare are sediul central in polonia, dar are si sedii secundare in Germania si mici firme colaboratoare.)regimul de munca e destul de dur iar plata…firma ia din salar mai mult de jumatate-intebarea mea:in acese conditii, bneficiez de regulile in vigoare ale statului german sau cel polonez? Avand acte doveitoare (contractul de munca si dovada locatiei pacientilor) pot benficia de vreun ajutor sau facilitte din partea statului german? Sau daca ma puteti indruma in veo diectie…fortele de munca germane poate?…multumesc anticipat!

  1. Din informatiile primite, deducem ca sunteti o angajata poloneza detasata in Germania. Ca atare, beneficiati de regulile in vigoare ale statului polonez.Asa se explica si nivelul salariului pe care il primiti. Firma germana plateste firma poloneza sub pretul de piata din Germania,( fiindca altfel nu ar fi angajat o firma de inchiriere personal din POLONIA), Iar firma poloneza , la rindul ei , pentru a obtine profit, v-a mai trage din salariu. Solutia este sa va adresati sindicatului german pe ramura.

   1. Sunt angajata romanca…firma are sedi centrsl in polonia si mici sedii in europa sau angajati care cauta si angajeaza ingrijitoare in numele firmei.contractul il am semnat in poloneza si romana pe o perioada de 1an, care se piate prelungi.deduc (desi poate fi gresit) ca firma este poloneza.dar eu lucrez pe teritoriul germaniei.beneficiez de legile germane in vigoare atunci? Carei ramuri sa ma adresez (nu cunosc prea bine ce si cum.)va multumesc frumos pt raspuns

  2. Diana, nu ai inteles ideea de baza. Firma poloneza te-a angajat pe tine si pe alte persoane din romania,polonia,rusia etc. Apoi v-a inchiriat pe toate la un spital, o clinica etc in Germania. Clinica din germania nu va plateste salariile si nici impozitele aferente muncii voastre. Cinica germana s-a inteles cu firma poloneza sa plateasca prestatiile facute de toate angajatele la 22 de euro pe ora, sa zicem…Deci ea plateste firmei poloneze 22 de euro X numarul de persoane inchiriate X numarul de ore executat de fiecare persoana. Firma poloneza incaseaza banii astia si va plateste pe voi la tariful stabilit prin contractul pe care l-ati semnat. Asadar ,tu nu ai nicio relatie cu germania, fiindca tu nu platesti niciun impozit in germania, nic macar asigurare. Aparent totul este legal, dar banuiesc ca nu platesti nici impozitele in polonia,nu ai dreptul nici la alocatie pentru copii, (daca ai copii), nu ai nici vechime in munca… tu esti o salariata poloneza,de origine romana, inchiriata in germania temporar.Cind clinica nu mai are nevoie de serviciile voastre , reziliaza contractul cu firma poloneza si nu are nicio problema cu somajul, cu plata salariilor compensatorii cu alte drepturi, toate problemele astea revin firmei poloneze… dIN FERICIRE PENTRU TINE PERIOADA DE DETASARE NU POATE DURA MAI MULT DE 24 DE LUNI. Asadar, mai ai 6 luni de contract…

 106. lucrez cu mini job fara zile de concediu(trebuie sa fac ore in plus ptr.zilele cand sunt in concediu) desi am inteles ca as avea dreptul la 24 de zile pe an,in contrac sunt trecuta ca lucrez 10 ore pe saptamana si din acest motiv nu pot primi concediu platit,desi eu lucrez 3 ore zilnic=15 ore pe saptamana.Va rog mult lamuriti-ma in acest sens am dreptul la concediu platit sau nu? si daca zilele de sarbatoare legale trebuie sa le recuperez sau nu.Va multumesc anticipat

 107. Am si eu o intrebare,Lukrez in Restaurant,in Luna Lui iunie 2014 am facut 1an de muncesc si mi-am luat concediu,Lukrez in regula cu contract,eu lucrez in Bar si cumnata mea in bucatarie in acelas Restaurant.Azi 25.06.2014 ma suna cumnata Sa-mi spuna ca nu Mai Este nervoie Sa ma intorc la munka Pt ca m-a concediat,Fara preaviz Fara nimic.In Momentul in care Va. Scriu sunt Inka in Romania.Vroiam Sa Stiu Daka Este corecta concedierea mea.

  1. Concedierea verbala/telefonica nu exista! Pana la primirea fizica a unui preaviz – Kundigung – sunteti angajat. Adica la expirarea concediului de odihna agreat trebuie sa va prezentati la munca. Daca intre timp primiti prin posta acel preaviz, aveti 3 saptamani sa il reclamati prin deschiderea unui conflict de munca.
   Pana nu aveti acel document in mana fizic nimeni nu va poate spune daca este corecta sau nu concedierea.

 108. buna seara! As avea si eu o intrebare .Stie cineva daca este vreo reglementare legala in ceea ce priveste orele suplimentare? Eu am vreo150 in ultimile 3 luni si nu am primit nici un ban pe ele pana acum. Imi apar in fluturasul de salariu dar nu am primit nici un ban pentru ele. Mentionez ca nu indraznesc sa intreb deoarece sant in perioada de proba.

  1. Legea mentioneaza obligativitatea platii sua compensarii prin timp liber. Verificati contractul de munca pentru a afla politica firmei privind orele suplimentare.

 109. Buna ziua. Lucrez pentru o companie Germana care conform contractului de munca era obligata sa imi plateasca delegatiile. Nu au platit o parte din delegatii. Ce pot sa fac? Mentionez ca azi am anuntat demisia prin e-mail deoarece momentan sunt in delegatie.
  O seara buna

 110. Am fost angajat la o firma care dupa ce ca ma dat afara c nu am mai vrut sa lucrez mai mult de 8ore pt ca nu platea suplimentarele . Plus de asta lucram si in zilele de sarbatoare in care in grem nu se luc. Acum problema e ca imi trage 500 de euro din salar! Ci ca amenda da pt ce . Amenda nici o hartie sau altceva
  Deci nu vre patronu sa mai dea 500 . Unde sa depun o plangere

  1. Posibil sa fi fost concediat din motive imputabile dumneavoastra – lipsa de la locul de munca – si atunci firma va solicita daune. In orice caz, mergeti la Arbeitsgericht pentru a deschide un conflict de munca. Aveti 3 saptamani la dispozitie.
   succes!

 111. Poate cineva sa imi spuna care este nr maxim de zile de lucru fara nici o zi libera. Tocmai ni s-a schimbat turele, iar acum voi lucra 11 zile apoi voi primi 4 zile libere.Este correct conform Codului muncii di Germania? Va multumesc.

  1. @Ramona Este legal din cate vad eu in lege si discutii, obligatia angajatorului este ca sa aveti minim 15 Duminici libere ( nu zile, duminici ) pe an iar restul zile libere trebuie compensate corespunzator. Evident in afara de concediu.

   Aveti aici codul muncii german:
   http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/arbzg/gesamt.pdf

   si aici o discutie a unui birou de avocatura:
   http://rechtsanwaltarbeitsrechtberlin.wordpress.com/2012/07/12/sonn-und-feiertagszuschlag-hat-der-arbeitnehmer-einen-gesetzlichen-anspruch/

   Daca nu puteti citi in germana folositi Google Translate, se traduc acceptabil in Romana si aproape perfect in engleza.

   Oricum situatia nu este asa simpla depinde si daca aveti copii sub 12 ani in ingrijire si sunt si anumite reglementari in functie de tipul muncii ( agricultura, restaurante-parcuri, spital etc).
   Uitati-va peste chestiile d emai sus si faceti un efort sa le cititi si intelege.
   Oricum, acesta nu este o consultatie legala, aceasta v-o poate da doar un avocat specializat in dreptul muncii care trebuie sa cunosaca situatia in amanunt.

   1. Bun gasit,
    Am si eu o mica nelamurire si va rog sa-mi spuneti daca este corect ce am aflat sau daca nu.Prietena mea lucreaza cu contract nedeterminat, iar sotul nu. Anul aceste in lunile ianuarie si februarie, firma i-a gresit clasa de impozitare si automat i s-a oprit o suma mai mare de bani pentru finante.
    1. Imi sputeti spune daca se pot reupera sumele oprite din greseala si cum.
    2.Daca doar ea lucreaza si sotul nu, se mai poate obtine vreo deducere pentru alimente,haine,etc? (nu ma refer la ajutor social pentru ca nu se incadreaza cu salariul).
    Va doresc o zi buna

 112. Buna ziua,

  Lucrez in Germania din data de 03. martie. 2014. In ultima perioada am constatat ca am ceva probleme de sanatate (cred ca este vorba despre un inceput de hernie inghinala). In cazul in care ma voi opera, aceasta operatie va implica o perioada de repaus. Doresc sa-mi spuneti: 1.Pe parcursul operatiei si perioadei de repaus voi mai primi salariu? 2.Aceasta interventie chirurgicala+ eventualele zile de spitalizare(daca este cazul) sunt acoperite integral de asigurarea mea medicala?(detin card de asigurare medicala- BARMER) Mentionez ca in contractul de munca am o perioada de proba (primele 6 luni), ulterior transformandu-se in contract permanent.

  Multumesc anticipat!

 113. buna ziua …numele meu este cornel…..doresc si eu niste informatii in legatura cu clasa de impozitare folosita in germania ….pana in august 2013 eu am lucrat in germania cu acte pe clasa de impozitare numarul 1 ….august 2013 ma m casatorit in romania ….sotia a ramas acolo in tara eu ma m intors inapoi in germania …mi am gasit un nou loc de munca …intrebarea mea este …daca ma m casatorit as putea trece la clasa de impozitare numarul 3 ?…pt ca stiu ca se duc mai putini bani la stat …mentionez ca lucrez cu toti bani pe acte ..nimic la negru …..va multumesc frumos si astept raspunsul dumneavoastra:)

  1. Timp de 6 saptamani per eveniment medical plata este facuta direct de catre angajator, in cuantum egal per zi cu medica venitului realizat in ultimele 3 luni. Dupa 6 saptamani per eveniment medical plata este preluata de catre casa de asigurari – Krankengeld – la o valoare aproximativa de 65% din venitul realizat anterior evenimentului medical.
   Succes!

 114. Buna seara! Numele meu este Ana. Am si eu o intrebare.Eu si sotul meu lucram intr-o fabrica. Am cerut amandoi concediu de Craciun,Sotul meu a primit,insa eu nu am primit.Legea concediilor prevede ceva in legatura cu problema mea?! E obligat angajatorul sa-mi aprobe si mie concediul? Multumesc!

  1. Nu este obligat sa va acorde in aceeasi perioada concediu, ganditi-va ca acea fabrica are nevoie de o planificare de personal pentru a functiona in perioada respectiva. Evident ca poate fi vorba si de rea intentie. Cum au motivat refuzul?

 115. Salutare!Problema mea sună in felul următor:sunt de 3 ani în Germania.Lucrez legal de la inceput.Sunt angajatul unei firme de accesorii auto(vanzare cu amănuntul și ocazional en gros;firma nu este producator).Până in acest an nu am avut probleme legat de luarea concediului de odihna(indiferent de anotimp sau perioada) însă in acest an șeful/patronul refuză sa imi acorde concediul in perioada aleasă de mine(sărbătorile de iarnă) invocând motive fictive sau refuzând discuția pe această tema.M-ai mentionez ca mi-am plătit un sejur de Revelion in Romania(de 4 zile) iar patronul mi-a spus ca imi va acorda doar acele 4 zile de concediu nespecificand nimic de restul zilelor.In aceasta situație a apărut un “conflict de interese”.Mai mentionez încă o data ca nu lucrez in productie sau în alte domenii unde perioada de concediu este prestabilita.Câteva sfaturi m-ar ajuta si posibil sa imi mai “descreteasca fruntea”.Multumesc anticipat.

 116. Buna,am si eu o intrebare daca ma poate ajuta careva.Lucrez fullzeit si am si un mini-job,iar saptamana viitoare trebuie sa fac o operatie la picior care ma v-a tine ceva timp pe acasa si prin sali de recuperare.Intrebarea mea este daca,concediul medical este platit si la minijob?Tin sa precizez ca inainte sa lucrez minijob la aceasta firma am lucrat teilzeit si apoi mi-am gasit altceva de munca si doar mi-a facut o foaie in care scrie ca am ramas nebenjob acolo,deaceea nu exista un alt contract in care sa se precizeze ceva de concediu de odihna.Va multumesc

  1. – pentru minijob nu se plateste impozit, acest lucru bazandu-se pe Grundfreibetrag-ul (baza personala neimpozabila) de 8354 Euro, plata pe minijob nedepasind 450 de euro, anual fiind sub baza neimpozabila.
   Aici gresiti, pe minijob se platesc contributii la asigurarea de sanatate, dar atentie, doar angajatorul o face ca si contributie suplimentara la salarul brut, dar nu se platesc contributii din venitul brut al angajatului. Ce inseamna asta?
   – angajatul beneficiaza de concediu medical, platit 100% de angajator, timp de maxim 6 saptamani. Incepand cu a 43-a zi de boala, pentru un angajat ce plateste contributii la asigurarea de sanatate apare urmatoarea schimbare: plata angajatorului este suspendata iar acesta va primi Krankengeld, la un cuantum redus, platit direct de casa de asigurari. Deoarece pt minijob nu se platesc contributii, un angajat cu minijob nu va primi Krankengeld incepand cu ziua 43 de boala.
   Cam asa stau lucrurile.
   Succes!

 117. Buna ziua. Am o nelamurire si anume: lucrez in Germania la o firma asa numita ‘zeit firma’.sunt angajata cu contract nelimitat. Intrebarea este ca daca aceasta firma la un moment dat numai are de munca pentru mine sa spunem timp de o saptamana sau doua, este obligata firma sa imi dea salariu pentru cele doua saptamani nelucrate? Mentionez ca in contract scrie ca lucrez 140 de ore pe luna. Va multumesc !

 118. Buna ziua, ma numesc Calota Stefan, am o problema cu care nu sunt in clar, am lucrat la o firma din germania (Berlin) cu domeniu de activitate in Austria, deci practic am lucrat in Austria, mi-am dat demisia de la firma respectiva, iar angajatorul mi-a platit doar o parte din bani restu urmand sa m-i plateasca in luna urmatoare, in luna urmatoare am incercat sa iau legatura cu fostul patron pt a-mi da restu de bani dar nu mi-a mai rasp la telefon. am fost la un avocat in Germania pt a-mi rezolva problema, i-am explicat totul, acesta s-a uitat pe contract si mi-a spus ca exista o clauza contractuala in care este specificat faptu ca in termen de trei luni daca nu incerc sa-mi recuperez banii acestia nu se mai pot recupera, am inteles ca exista ceva de genu dar termenul e de 3 ani! Va rog sa imi spuneti ce as putea sa fac? sunt dispus sa merg mai departe, nu sunt bani multi dar sunt banii mei si am tot dreptu sa ii recuperez! Sunt de parere ca avocatul la care am fost pentru faptu ca sunt auslander nu si-a dat interesul!

 119. Stimate Domnule Iulian,
  Va rog sa imi explicati ce inseamna Vermittlungsgutscheine si la ce este util.Am fost sunata de catre o societate care m-a intrebat daca am asa ceva si mi-au spus sa le cer asta celor de la arbeitsamt si apoi sa revin la ei.Am cautat pe net informatii dar nu sunt foarte sigura de ce reprezinta.
  Va doresc o zi buna.

 120. Buna!sunt in Germania de 5 luni si am lucrat la 3 firme de curatenie.Salariul nu a fost pe masura asteptarilor,imi lipseste un fluturas de salariu implicit si suma datorata,o copie a contractului de munca de la una din firme nu mi-a fost dat,iar orele au fost platite dupa un anumit standard neprecizat in contractul de munca,mi-au fost taiate cate 30 min pauza din fiecare zi de munca,cu toate ca timpul efectiv de munca dupa calculul lor era de 2 ore(desi timpul petrecut de mine in incinta firmei era de la 8 la 14).As vrea sa stiu daca pot face ceva sa imi recuperez banii.unde as putea sa merg?Multumesc anticipat

 121. Sotia mea munceste in spital in Germania si astazi dimineata, fiindu-i foarte rau, m-am dus eu inainte sa anunt pe sefa ei ca va intarzia putin. Mi s-a zis ca nu mai are ce cauta la munca si dupa ce a ajuns si ea cu intarziere de 15 minute a fost trimisa acasa spunandu-i-se ca nu mai munceste acolo si ca i se va inmana decizia. Sotia mea muncea de 4 zile si avea contract pe 5 luni de zile, 20 de ore pe saptamana, dar in 4 zile facuse deja 35 de ore. Nu a primit niciun preaviz…Se poate asa ceva ca la prima abatere sa fii dat afara?Mentionez ca avand amandoi salariile insuficiente, beneficiem de Hartz 4. Poate face ceva sotia mea cu locul de munca? Ni se poate lua dreptil la Hartz 4 daca scrie in decizie ca avem dreptul pana in luna mai? Multumesc anticipat!

 122. Am lucrat 6 luni si 12 zile la o firma ca angajat aici in germania si in acest timp am facut 140 de ore extra plus cam 30 extra de ore de condus pe cele 6 luni am primit salarul normal dar dupa ce am plecat pe din cauza ca nu-mi semna orele extra nu am mai primit banii nici pe ore nici pe cele 12 zile si nici pe vacanta corespunzatoare. Am o modalitate sa recuperez acesti bani ? Macar pe cele 12 zile si pe vacanta . Avem dreptul la un advocat di oficiu s-au ieftin s-au exista un sindicat ?

 123. Buna Ziua!

  Incepand cu luna Aprilie,voi lucra in Danemarca,dar voi locui in Germania.
  Doresc sa fiu ABSOLUT in regula cu toate legile germane si daneze,Aceasta este premisa.Intrebarile mele(pentru a caror raspunsuri Va multumesc anticipat sunt):
  -pot inchiria o ,locuinta in Germania avand un contract de munca danez?
  -pot beneficia de reduceri la cursuri de limba germana?
  -ce documente am nevoie pentru a fi in regula cu sederea mea in Germania?
  -sotia mea poate munci in Germania,avand aceeasi adresa?
  Va multumesc!

 124. Buna ziua!
  Am si eu o intrebare: Care sunt conditiile in care se poate intrerupe un contract pe o perioada determinata, cu acordul partilor?
  Multumesc anticipat!

  1. M-ar mai interesa si ce drepturi/obligatii am eu ca fost angajat, in urma incheierii contractului ( durata 6 luni + 2 luni din cel de-al doilea contract semnat). Ce hartii trebuie sa primesc de la fostul angajator si cum se calculeaza salariul in ultima luna lucrata daca aceasta nu a fost intreaga?
   Multumesc!

 125. Buna ziua, As avea și eu o problemă cu firma la care lucrez. După 2 ani de zile în care am lucrat cu contract de sezonier, cu toate că lucram tot anu cu pauze de 1-2 săptămani, timp în care mergeam în Romania. Anul acesta am cerut un contract anual. Am primit acest contract după multe insistențe, dar în contract sunt scrise doar obligatiile mele, nu am nici un drept dacă ne luam după contract. Salariul nu este scris deoarece au spus că voi primi un alt contract în care vor fi scrise aceste lucruri. Contractul nu a mai apărut dar în schimb au apărut foile cu ce bani ar trebui să iau pe 3 luni lucrate. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că iau mai puțini bani decat anul trecut, asta cu toate că mi-au mărit salarul de la 7 euro la 8,5. Dar după ce au mărit salarul mi-au pretins chirie de 200 de euro. Pană acuma cazarea a fost gratuită. M-am trezit în fața faptului împlinit și nu stiu ce să fac. Mi se pare o nedreptate. Ce mă sfătuiți să fac?
  Vă mulțumesc!

 126. @Andreea. Cei 2 ani lucrati ca sezonier,dupa parerea mea au fost 2 ani lucrati la negru!
  Dupa lege,un sezonier nu poate lucra mai mult de 6 luni intr-un an calendaristic. Sunt cateva exceptii care pot merge pana la 9 luni,dar cu siguranta nu este cazul la Dvs.
  Acum cred ca v-a incheiat totusi un contract,iar faptul ca trebuie sa plateasca impozite la el,este firesc ca incasarile sa fie mai mici.

 127. pe final de martie am postat ceva aici dar nu vad afisat postul.
  trebuia sa activez ceva si nu am facut o .??
  unde am gresit.
  va multumesc.

  1. @Eugen. Pe langa faptul ca ai probleme cu AOK,etc, ai probleme si cu memoria!
   Pai postarea ta anterioara pe 31 martie a fost la “Somer roman in Germania” unde Dl. Iulian ti-a si raspuns prompt in aceeasi zi.

 128. buna ziua ! si multumim ptr informatiile pe care le primim prin intermediul acestui forum.
  foarte utile.
  lucrez in Germania din sept 2013 cu contract de munca la o firma mica ,problema mea e urmatoarea …..
  ptr 2013 mi sau calculat un nr de 6 zile de concediu de odihna pe care nu am putut sa le iau din cauza ca am avut mult de munca in cadrul firmei si patronul nu ne a dat concediu.
  problema sa repetat si in 2014 cand mi s a dat doar o sapt de concediu restul zilelor urmand a le lua in iarna .
  ptr ca lucram din 15 martie pana in 15 dec firma fiind un parkstein in iarna ni sa dat kundigung de catre firma urmand a fi reangajati dupa 15 martie, dar nu ni sa dat concediul nici cel restant din 2013 nici restul zilelor din anul in curs 2014.
  am crezut ca vom fi in concediu pe perioada de iarna cum ne a promis patronul dar nu am primit nici o zi.
  acum avem restante de concediu de 22 de zile ptr anii din urma .
  cu ce se vor aduna si din anul in curs vor fi peste 40 de zile.
  in situatia asta suntem 3 pers care lucram ptr aceasta firma, toti din Romania.
  zilele de concediu din 2013 nu sunt pierdute deja ? avand in vedere faptul ca legal ar fi trebuit sa le luam in primul trimestru ale acestui an.
  ce putem face ptr a pleca legal in concediu.?
  va multumesc anticipat ptr raspuns.

  1. Atat zilele de concediu din 2013,cat si cele din 2014 sunt pierdute. In mod normal concediul se poate lua pana la sfarsitul lunii martie din anul viitor. Insa nu e normal sa nu primiti toate zilele de concediu. In cazul in care nu va poate da concediu ar trebui macar sa plateasca zilele respective. Daca nici asa nu vrea atunci apelati la Arbeitsgericht.

 129. va multumesc pentru raspuns.
  in zona in care stau am probleme mari cu semnalul la mobil si la net.
  AOK in fiecare an la intoarcere din tara i mi trimite hartii sa specific cand am plecat in tara ,cat am stat si din ce data am inceput munca .am discutat acest lucru cu ei ,am semnat niste hartii si mi au spus ca nu vor mai fi probleme de acu,ptr ca ei si au notat ca in fiecare an perioada decembrie , martie eu voi fi in Ro . se pare ca anul acesta e aceeasi problema . va trebui sa merg iar sa clarific situatia .
  va mutumesc inca odata

 130. Buna ziua.
  Sunt angajat de doua luni de zile la o firma romaneasca dar muncesc in germania.
  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari daca se poate:
  1-dupa doua luni de zile am dreptul la concediu de odihna cu plata dar dupa nu vreau sa mai lucrez la aceasta firma?
  2-vor sa-mi opreasca din bani pentru transportul din romania in germania, este corect?
  3- vor sa-mi opreasca banii pe cazare , este corect?
  4-in prima luna am cerut sa imi dea chitanta in prima luna pentru ca mi-au oprit banii de cazare si au spus ca nu se da asa ceva, este corect?
  5- am cerut sa imi faca acte la adresa unde stateam si au zis ca nu se poate, este corect?
  6-in primele 8(opt) ore de munca eram platit cu 5.9 euro pe ora iar orele suplimentare erau platite cu 3.5 euro, inclusiv toate orele lucrate sambata si duminica erau platite cu 3.5 euro, este corect?

  Va rog frumos daca stie cineva, din punct de vedere legal, daca aceste lucruri sunt legale, iar daca nu unde sa merg pentru a reclama, sau ce ma invatati sa fac!
  Va multumesc si sa-mi scuzati greselile de ortografie!

 131. Lucrezi ca detasat sau ca delegat? Raspunsul la aceasta intrebare face diferenta!

  Mai mult ca sigur esti delegat. In acest caz:

  1.Moral…da. Legal, nu stiu ce prevede legislatia din Romania.
  2. 3. Depinde ce ati stabilit anterior plecarii tale in Germania.
  4. Depinde unde esti cazat. Mai mult ca sigur cazarea voastra in Germania nu trece prin contabilitatea firmei din Romania. Atunci despre ce chitanta vorbim?
  5.Este corect! Tu lucrezi ca delegat, nu poti avea domiciliul fiscal in Germania.
  6. Nu este corect.

  Daca vrei sa faci reclamatie trebuie sa mergi la ITM in Romania.

  Situatia muncitorilor detasati in Germania e aproape la limita legii.
  In acest caz, nu ai prea multe obtiuni. Ori accepti conditiile, ori pleci acasa.

 132. Buna seara

  Va retin atentia cu o intrebare: pentru deces, respectiv inmormantarea mamei care a avut loc in Romania cate zile libere se acorda de catre angajator (2 sau 5 zile lucratoare)?

  1. Legea (BGB §616) nu prevede clar un anumit termen, ci defineste aceasta perioada de concediu pentru evenimente speciale, din punct de vedere al duratei, ca fiind o perioada nesemnificativa de absenta.
   Exista 3 criterii importante pentru stabilirea perioadei: relatia de rudenie cu persoana decedata, vechimea la locul de munca si buna vointa a angajatorului. Functie de acestea se stabilesc zilele de absente pentru evenimente speciale.

  2. Dar pentru nasterea unui copil cate zile libere se acorda de la stat?Trebuie facuta o cerere in acest sens?Multumesc mult.

 133. Buna ziua.as avea si eu o intrbare .lucrez in germ.de 2 ani jumate.in gastronomie.din ianuarie ni sa impus sa semnam un contract.in care scrie ca.sint platit cu 9 euro pe ora fix.este normal.lucram duminicile si toate zilele legale libere.si ne plateste tot cu 9 euro pe ora.concediul este de 20 de zile pe an pentru ca nu lucram 6 zile pe saptamina.zice el patronul.este legal?ce se poate face?si asta e doar pt noi romini.ce se poate face.multumesc

  1. Salariul minim este de 8,5 euro/ora,iar d-voastra luati 9 euro, deci este in ordine. Se stie ca in gastronomie se lucreaza inclusiv duminicile si sarbatorile legale,urmand ca angajatul sa primeasca liber in alta zi. Deci iar este in ordine. Angajatorul nu este obligat sa va plateasca mai mult in zilele de duminica sau cand sunt sarbatori. La 5 zile pe saptamana, concediul minim e de 20 de zile. Patronul are dreptate.
   Nu e nimic de facut. Astea sunt conditiile in gastronomie. Nu va tine nimeni legat acolo. Nu va mai place , schimbati locul de munca.

 134. Domnule Iulian,
  Va rog tare mult sa-mi raspundeti la aceasta problema. Lucrez cu contract de munca nedeterminat de 2 ani.In contract se specifica salarul brut si numarul de ore saptamanale.Acum angajatorul a zis ca va modifica contractul in sensul specificarii tarifului orar si a numarului de ore saptamanal,motivand ca angajatii il streseaza mereu sa le plateasca orele suplimentare (orele suplimentare erau refuzate la plata).Din pacate eu ma tem ca prin aceasta modificare are mana libera sa dispuna cum vrea el de angajat, in ideea ca de fiecare data cand se enerveaza te trimite acasa ca pedeapsa,iar acu o sa aiba si mai multa motivatie s-o faca pentru ca va taia din salar.Intrebarea mea este puteti sa ma lamuriti care este diferenta intre un contract in care este specifical salarul brut si orele saptamanale si unul in care este precizat tariful orar si numarul de ore?Si pot refuza sa semnez aceste modificari la contractul de munca?Va multumesc mult.

 135. Salut ma poate ajuta si pe mine cineva am lucrat an limburg ca sofer de tir cu contract si nam vazut ultimul salariu ce pot face metionez ca nu am vazut diurna deloc si niki fluturas am cotractu la mine daca poate ajuta cu ceva

 136. buna seara,
  am si eu o intrebare
  in Ge concediul de odihna pentru o persoana de 46 ani este mai mare de 24 zile/an? lucrez doar de 4 luni si in contract scrie 24 zile co iar cineva a zis ca persoanele peste 40 ani au co de odihna mai multe zile ( 30 zile /an)
  va multumesc

 137. Bun gasit,
  Va rog daca se poate,imi raspundeti si mie la postarea de mai sus?Chiar este o chestiune importanta si asteptam raspunsul dumneavoastra.

 138. BUNA ZIUA !!Numele meu este VALENTIN ,,..SI AM O SINGURA INTREBARE !!!Lucrez de noapte la o firma (18-4 dimineata ..cateodata si la 5 )nu primesc nici un ban suplimentar pt. ca muncesc de noapte !!INTREBARE – sunt obligati sa imi plateasca orele de noapte ??

  1. Orele de noapte sunt obligati sa le plateasca.
   Nu insa si cu mai mult.
   Angajatorul poate oferi mai mult, nu este obligat.

 139. Buna ziua,

  Problema pentru care va cer lamuriri este urmatoarea:De 3 ani si jumatate lucrez ca asistent medical intr-un azil de ingrijire batrani.La inceput
  am fost primit foarte bine si apreciat,dar in ultimul timp,datorita faptului ca am refuzat sa inlocuiesc colegi” bolnavi”peste graficul de lucru
  lunar(din timpul meu liber)situatia s-a inrautatit.Mentionez ca am peste 170 de ore de recuperat,dar fara posibilitatea de a beneficia de ele.
  Mi se cauta tot felul de motive,unele reale, cele mai multe minore sau inexistente ,astel creindu-se o atmonsfera tensionata.Nu au avut loc certuri
  sau discutii aprinse,dar voi fi chemat la director la o discutie.Intrebarea mea este care ar putea fi motivele care ar putea duce la desfacerea
  contractului de munca,nemaiavand alte sanctiuni precedente(eu avand contract pe perioada nedeterminata) si daca se va ajunge pana la desfacere
  care este preavizul.
  Va multumesc anticipat,pentru eventualul raspuns.Cu stima.

 140. buna ziua,
  As vrea sa stiu daca perioada de proba include sau exclude concediul medical.Contractul de munca s-a incheiat cu data de 01.06.2015 pe termen nelimitat cu perioada de proba de 6 luni.In data de 15.06 am avut un accident de munca,concediul medical primit specifica acest lucru.Situatia in firma s-a inrautatit ,este o firma zeitarbeit si dupa discutiile cu conducerea firmei am inteles ca ma vor concedia dupa terminarea concediului medical.In acest context se considera per de proba si concediul medical?va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns ,sunt foarte suparata pt ca nu am nici dreptul la somaj acest contract fiind primul contract voll si nu indeplinesc conditiile de somaj..Multumesc

 141. Buna seara.Ma confrunt cu o problema,lucrez in Germania la un abator de pui din data de 19.04.2010 si pana in prezent.Am fost in concediu medical 3 săptămâni si nu mi sa plătit concediu,mentionez ca le-am dus hârtiile de la doctor si la munca si la asidurare.Pe fluturasul de salar mi-au băgat zilele de concediu medical la zile fără plata,de ce?.Cum trebe sa procedez ca sa îmi primesc bani pe concediu medical.Va multumesc si astept un răspuns pe adresa de mea savin81@yahoo.com

 142. buna seara.am o intrebare la dumneavoastra.daca sunt in perioada de proba pot pleca fara preaviz si fara demisie?specific ca eram angajat la neamt

  1. Conform contractului semnat aveti anumite obligatii, printre care evident si preavizul – in perioada de proba este de obicei de 2 saptamani (trebuie sa studiati contractul semnat). In cazul in care nu va respectati contractul, angajatorul este indreptatit sa va ceara compensarea daunelor pricinuite.
   Incercati o reziliere la zi, de comun acord.
   Cele bune!

  2. @Silviu Nicaieri in Germania sau in lume nu iti poti pune palma in spate si pleca pur si simplu de la un job permanent sau temporar inainte de expirarea termenului, de fapt se poate, dar cu consecintele de rigoare, d ela desfacerea contractului de munca pentru absente (adio somaj) pana la a fi dat in judecata pentru pagubele produse firmei, de exemplu un caz in care un sofer de camion de marfuri angajat cu contract in regula, a gasit undeva mai bine platit (“dar sa fii maine la 7 la sediu…”) si a plecat fara sa zica nimic sau macar sa anunte.

   Din pacate transporta pui si patronul neavand pe cine sa puna pe masina, puii s-au stricat si a fost dat in judecata, avand de plata 22.000EUR !!!

   In cazul dvs., daca nu se specifica altfel in contract, in perioada de proba puteti pleca cu un preaviz de 2 sapatamani, evident angajatorul va poate incheia contractul de munca mai devreme si deobicei o face daca are pe cine sa puna in loc, nici un patron nu doreste un angajat fara chef care sta cu ochii la plecare daca se poate lipsi de el.

   Acesta reglementare va este utila si dvs. in situatia inversa, in care sunteti dat afara, aveti 2 saptamani sa va cautati de lucru, chestiile cu “mi-a zis de maine sa nu mai vii ca nu mai am sa-ti dau de munca…” sunt facute de patronii lipsiti de scrupule ca sa desfaca contractul de munca pentru absente si sa nu plateasca termenul de preaviz, banii de concediu si altele.

   TOATE incheierile de relatii de munca se fac NUMAI IN SCRIS, CU CONFIRMARE DE PRIMIRE, verbal nu au nici o valoare.

   Deci faceti o scrisoare de Arbeitskündigung in regula si o trimiteti prin posta recomandat cu confirmare de primire si o dati si personal patronului cu martori daca se poate.
   Astfel relatia de munca se incheie in mod corect si nu aveti probleme.

   Exemplare de scrisoare gasiti peste tot pe net, va dau si eu unul.

   Exemplu (traduceri in paranteza, trebuie sa completati datele dvs.):

   Vorname(Prenume) Nachname(Nume)
   Anschrift(Adresa)
   PLZ(cod postal) Ort(Oras)
   Datum(Data)

   Arbeitgeber( Nume firma)
   Personalabteilung / Ansprechpartner (Nume persoana de contact)
   Anschrift (Adresa firmei)
   PLZ(cod postal firma) Ort (Orasa)

   Kündigung meines Arbeitsverhältnisses vom xx.xx.xx. (data de la care doriti incetarea contractului de munca)

   Sehr geehrte Damen und Herren,

   hiermit kündige ich das mit Ihnen bestehende Arbeitsverhältnis zum xx.xx.xx (data de la care dorti sa plecati). Da ich noch in der Probezeit bin, erfolgt meine Kündigung mit der im Arbeitsvertrag vereinbarten Kündigungsfrist von zwei Wochen.

   Mit freundlichen Grüßen
   handschriftliche Unterschrift.
   (semantura de mana)

  1. @Marius Nicolae Da, cu respectarea conditiilor legale, care sunt destul de multe si favorizeaza angajatul.

  2. Da, exista anumite posibilitati: ex. in periaoda de proba, respectand perioada de preaviz legala, angajatorul poate incheia relatiile de munca fara nicio explicatie, are acest drept in perioada de proba.

 143. Buna ziua, spuneti va rog eu mi-as dat demisia in20 ale lunii dar patronul tot amână sa imi spună de preaviz, de contract a zis ca mi-a da cand termin acum nu stiu ce este eu nu am vazut nici un contract de 3 luni spuneti va rog care este preavizul cate zile si cate ore pe zi, lucrez in gastronomie si lucrez pana la 12-13 ore/ zi. Va multumesc

 144. Buna ziua! Muncesc cu contract legal in germania,pe perioada nedeterminata,incepand cu 7-01-2014. Patronul firmei nu respecta drepturile angajatilor,ex:nu acorda zilele de concediu de odihna,nu plateste ore suplimentare,nu plateste salariile la timp,se munceste si sambata si duminica fara nici un beneficiu suplimentar si isi permite sa modifice “regulile jocului” ori de cate ori doreste. Se merge pe deviza”cui nu-i convine,e liber sa plece”…fara restul de bani,asa cum au patit-o si altii. Ce pot eu sa fac? Va rog sa ma indrumati catre cineva care m-ar putea ajuta sa imi castig drepturile de angajat intr-o tara europeana!

 145. Bună ziua, Lucrez cu contract pe perioadă nedeterminată la o firmă germană din 25 aug 2014. Lucrez ca Pflegehelferin in doverse azile de batrani, firma la care sunt angajată este o firmă zeitarbeit, care închiriază personal diverselor azile pe perioade scurte de timp. Am obosit să mă plimb prin toată Germania și să locuiesc numai prin hoteluri / gasthausuri sau chiar azile și în 06 august am trimis angajatorului demisia, începând cu dată de 15 septembrie. Cât am lucrat cu această firmă nu am avut adresa / anmeldung în Germania, având în vedere ca nu am avut un loc de muncă stabil, dar la cardul de sănătate adresa mea figurează la adresa firmei. Având în vedere ca plec la demisie și nu am anmeldung, pot primi șomaj ? Intenționez sa-mi caut un nou loc de muncă și implicit o locuință, cum e mai bine să procedez ? Întâi îmi caut locuință acum, cât încă am un contract de muncă ( proprietarul îmi poate cere sa-i arat ca sunt angajată ) și apoi un loc de muncă ? sau întâi locul de muncă și abia apoi locuința ? E un pic dificil, eu lucrez acum în apropiere de Bonn, iar pentru viitor aș dori să mă stabilesc în zona Nuremberg, și îmi e greu acum să mă deplasez acolo, având în vedere ca nu prea am libere. Va mulțumesc pentru raspunsuri

 146. Buna ziua,a-s dori niste informați in legatura cu contractul de munca in Gastronomie,e normal sa lucrezi 10 ore pe zi si in contract sa fie scrise 4ore?si ce măsuri se pot lua in aceasta situatie,multumesc

  1. Esti platit pentru cele 10 ore/zi? Primesti un fluturas de salariu in care sunt trecute toate orele muncite? Daca nu, atunci reclama situatia la Arbeitsamt, dar ia-ti adio de la job.

 147. lucrez intrun restaurant de 2 ani jumate,cu chirie platita de angajator,pe fluturas sunt scrise doar 115,90,110,ore pe luna nu sunt egale,si normal lucrez 10 ore pe zi undeva peste 200 ore pe luna,nu demult am aflat aceasta situatie,pentruca nu vorbesc germana nu am stiut,am crezut ceea ce mi.a spus angajatorul,se poate recupera ceva din urma?ce se poate face,multumesc frumos.

 148. pe luna am salarul de 850 euro,pe fluturas sunt diferite,gesam/brut 977euro,750euro 1120euro,ceva nu este in regula ,nu cunosc legile si nustiu ce se poate face,multumesc

 149. @Timis Nu e de loc normal ce vi-se intampla, la 200 de ore pe luna, chiar la salariul minim pe economie de 8,50EUR/ora ar fi trebuit sa aveti brutto mult mai mare.

  Acuma este clar ca angajatorul va considera restul de bani ca fiind chiria (Miete) si intretinerea (Nebenkosten), sper ca nu trebuie sa-i platiti electricitatea, incalzirea si apa ca atunci e chiar jaf pe fata.

  Sper ca macar asigurarea de sanatate v-o plateste si pensia si somajul.

  Situatia e asa: daca nu aveti dovezi despre orele lucrate nu aveti ce recupera din urma si nici reclamatia nu va fi luata in considerare.
  Din aceasta cauza ganditi-va daca va mai convine slujba actuala, daca gasiti ceva de lucru in alta parte mai bine, cautati-va o locuinta si mutati-va pe nepusa masa. Apoi ii dati preaviz si asta este.

  Dar nu uitati sa calculati si cat va ramane in plus dupa ce scadeti cheltuilile cu chiria si intretinerea dupa mutarea in noua casa si la noua slujba, din cate inteleg eu dvs. ramaneti cu 850EUR in mana sau cont, toate cheltuilile platite, ceea ce e mult mai mult decat castiga 99% din lucratorii necalificati din gastronomie (nu ma refer la bucatari cu diploma sau similar).

  Faptul ca nu ati invatat nimic de cand sunteti in Germania e numai vina dvs., orice EUR si orice ora investita in invatarea limbii si legilor tarii in care traiesti se intoarce inapoi de sute si mii de ori, nu se compara cu intrebarile pe forumuri de discutii, rapid cautati un curs de germna, chiar aici pe site puteti vedea cine si cand organizeaza in regiunea dvs.

  1. E normal ca nu am hârtii pentru a justifica orele lucrate,dar cu martori care stiu si care lucreaza cu mine nu e luată in considerare,multumesc frumos

 150. Buna ziua, recunosc, nu am avut timpul necesar si nici rabdare sa citesc toate comentariile.. poate gaseam n raspuns.. asa ca va adresez o intrebare; imi pot pierde locul de munca daca am ramas insarcinata? Precizez ca, am semnat cotractul si apoi am aflat ca sunt insarcinata, la doua saptamani.deci.. imi pot pierde locul de munca daca imi anunt sefii? lucrez la mcdonald/s am emnat contractul pe 1 august…din cate stiu am o perioada de proba de trei luni pe contract.

 151. Bună ziua am și eo o întrebare ,lucrez prin life frma și aceștia neau trimis în altă fabrică de unde lucrăm deoarece firmă respectivă a vrut să ne angajeze direct și pe numele nostru au intrat alte 2 persoane în fabrică 2 turci deai lor pentru ai angaja direct în locul nostru ,și în plus nu neau plătit 7 zile în care am fost la om nca am acasă toate hârtiile cum am fost în dată respectivă la muncă cum pot să denunț asta și unde dacă mă puteți ajuta mulțesc !

 152. am si eu o antrebare muncesc an germania si am contract pe 6 luni am si asigurare AOK ,am fost internat 14 zile an spital .va rog sami spuneti cine ami plateste concediul medical patronul sau asigurarea AOK ?

  1. @Florin Daca va uitati vreo 10-15 postari mai sus gasiti un exemplu. Ultima propozitie se sterge daca nu mai suntent in perioada d eproba ( >6 luni ).

 153. Buna ziua.Imi spune si mie cineva,daca poate,la ce institutie germana pot depune plangere impotriva angajatorului?mentionez ca imi promisese contract nelimitat,lucru care mi l-a ‘confirmat’ VERBAL..poi a pretins 30 zile lucratoare pe luna iar daca as fi vrut o zi libera ar fi trebuit sa ii inapiiez banii pe ziua respectiva si pretindea 13 ore pe zi.Pauza de la 12 la 15:00,dar care reala era de la 12:15/12:30 panala 15:00.iar dupa 4 zile am parasit locul de munca la ora 12 si dupa-amiaza mi-a “refacut” contractul verbal,respectiv primele 3 luni de proba.mai mentionez ca nu am primit nici un contract sa semnez.nu imi facuse nici rezidenta la adresa lui(locuiam acolo) dar in banca,la abonament la telefon si internet figurez pe adresa respectiva,ba chiar a si venit tehnicul Telekom sa imi dea drumul la linie.As avea cum sa il dau in judecata?multumesc frumos..aaaa,toti angajatii lui primesc bani cash si o hartie scrisa la mana cu zilele muncite,nicidecum abrechnung.poi am si demisionat dintr-un alt loc unde aveam contract indeterminat pentru ca anuntul lui paruse ‘pompos’

 154. Bun gasit,
  Ma puteti ajuta si pe mine cu un exemplu de notificare sau mai bine zis o informare a angajatorului cu privire la faptul ca voi sta cele 2 luni in Elternzeit?Cum sa formulez o asemenea informare?Va multumesc.

   1. Multumesc mult.Va mai deranjez cu o intrebare. Din cate am inteles de pe site, aceasta instiintare este trimisa angajatorului cu cel putin 7 saptamani inainte, cu scopul de a-l informa ca incepand cu data de…. tatal va sta cele 2 luni in concediul de crestere al copilului.Practic angajatorul ia la cunostinta aceasta.neputand refuza sau impiedica acest drept.Este adevarat? Sau exista posibilitatea ca angajatorul sa refuze acest lucru si tatal sa fie obligat sa lucreze in continuare?Si inca o nelamurire.Tot pe site se spune ca parintii isi pot imparti Elternzeit-ul cum considera ei. Este posibil ca tatal sa stea lunile 11 si 12 in concediu si apoi mama sa finalizeze perioada cu lunile 13 si 14? Sau odata intrerupta aceasta perioada pentru mama ,nu mai poate fi reluata. Va multumesc inca o data.

   2. Angajatorul doar ia la cunostinta, nu aproba/dezaproba. De aceea si perioada aceasta de minim 7 saptamani de luare la cunostinta, pentru a da posibilitatea angajatorului sa isi organizeze nevoile operationale in lipsa angajatului ce urmeaza a fi in Elternzeit. Perioadele de Elternzeit le puteti combina dupa cum doriti.

 155. Buna seara.O intrebare:daca ai lucrat in Germania si apoi parasesti tara,ce taxe din cele platite poti retrage si de unde anume?multumesc frumos.O seara buna.

 156. Buna ziua as avea o intrebare! Sunt angajata din 4 martie 2015 .as dori sa stiu dupa ce perioada din punct de vedere legal am dreptul la concediu si cum se calculeaza . Daca se poate si o indrumare spre site-ul unde gasesc mai multe despre concediu. Va multumesc anticipat!

  1. Dreptul la concediul de odihna il calculati prin regula de 3 simple: ex. la 24 de zile anual aveti dreptul la 2 zile pentru fiecare luna lucrata. In mod normal in primele 6 luni nu aveti dreptul la concediu de odihna, in sensul ca zilele corespunzatoare pentru primele 6 luni le puteti cere doar dupa aceasta perioada, nu se pierd, dar la mica intelegere cu angajatorul se poate rezolva si acest lucru.
   In mod normal dumneavoastra aveti deja dreptul la concediu de odihna, desigur perioada trebuie agreata cu angajatorul, in sensul ca nu puteti pur si simplu sa informati angajatorul ca doriti concediu, trebuie sa conveniti de comun acord perioada, din motive operationale.
   Cele bune!

 157. Bun gasit,
  Revin pe site cu rugamintea de a ma lamuri cu un aspect.In urma discutiei avute cu secretara de la locul de munca al sotului mi s-a explicat urmatorul aspect cu privire la Elternzeit.Eu,nelucrand voi primi acel minim de 300 E timp de 1 an,iar pentru cele 2 luni in care va sta si tatal in cresterea copilui el va primi doar 65 % si salarul net, iar mie nu mi se vor mai da acesti 300 E in cele 2 luni.Intrebarea mea este ,in urma citirii tuturor lucrurilor scrise pe site,daca cele sustinute de secretara sunt corecte.Eu stiam, si va rog sa ma corectati daca gresesc, ca cele doua 2 ale tatalui sunt platite cu 65 % din brut, iar mama primeste in continuare cei 300 E, acestia nu sunt suspendati pe perioada cat sta tatal.Va doresc o zi buna.

  1. Secretara are dreptate. Elterngeld se calculeaza in functie de venitul net. 65% din net se ofera pt cei care au un venit mai mare de 1240 euro. Cat despre cei 300 de euro este normal ca nu mai aveti cum sa ii primiti, deoarece in momentul in care tatal intra in Elternzeit, d-voastra nu mai sunteti in Elternzeit.

   1. – Elterngeld (nu Elterngeld plus) se calculeaza 65 % din media venitului net pe ultimele 12 luni, minim 300 euro, maxim 1800 euro, indiferent de venit. Si cei cu venit mai mic de 1240 euro pot beneficia de Elterngeld peste pragul minim.
    – Ambii parinti pot fi in acelasi timp in Elternzeit, incasand fiecare Elterngeld.

    cele bune!

   2. Multumesc pentru raspuns.Sper sa nu par ridicola,dar tot nu am inteles ceva si va rog sa aveti rabdarea de a ma lamuri inca o data.Deci,daca eu voi fi cele 12 luni in Elterzeit,iar sotul a hotarat sa-si ia cele 2 luni in pararel cu mine,respectiv lunile 10-11, in aceste 2 luni urmeaza ca el sa primeasca 65 % din suma netului,iar eu nu voi mai primi cei 300 E? Sau acesti 300 E nu au legatura cu veniturile tatalui.Va multumesc inca o data.

   3. Cei 300 de euro nu au legatura cu veniturile tatalui. Fiecare dintre parinti sta in Elternzeit, fiecare cu bucatica lui, timp in care primeste Elterngeld. Dreptul unui parinte nu restrange drepturile celuilalt.

  2. Sotul primeste 65 % din media netului si dumneavoastra 300. Perioadele sunt de 12 + 2 luni, le puteti combina cum doriti – ex puteti lua 6-8, 4-12, in paralel sau nu.
   Secretara e doar secretara, nu este o persoana abilitata in a oferi informatii despre Elterngeld, probabil v-a informat din cunostintele ei sumare, dar informati-va in prealabil, sa nu pierdeti din drepturi.
   Cele bune!

 158. Si iarasi revin cu o intrebare.Angajatorul meu vrea sa imi dea kundigung iar eu am refuzat sa semnez pentru ca am considerat ca,conditiile pe care le doreste el imi incalca drepturile de angajat.Iar el mi-a zis ca nu este necesara semnatura mea, ca el poate trimite demisia si prin posta fara sa fie semnata de mine si e perfect valabila.Iar eu nu vreau s-o primesc pentru ca el vrea sa ma trimita obligatoriu in restul de concediu de odihna pe care il am,considerand asta ca si perioada de preaviz si cand se termina concediul sa inceteze si contractul meu.Iar eu i-am zis ca nu accept decat daca ma trimite in preaviz 2 saptamani,asa cum prevede legea,iar apoi cand se termina acesta va inceta contracttul de munca,primimd la sfarsit si banii pe concediul de odihna.Iar el tot zice ca nu e posibil,ca sunt obligat sa plec in concediu.E posibil sa refuz sa-mi iau zilele de concediu ramase si sa solicit doar banii?Va multumesc

  1. Nu va puteti ascunde de concediere in spatele unui refuz de a semna o hartie. E suficient sa vi se trimita prin posta si se ia in considerare data postei, chiar daca dumneavoastra refuzati sa ridicati scrisoarea de la oficiul postal. Mai mult, daca este o expeditie Einwurfeinschreiben, semneaza postasul ca v-a asat scrisoarea in cutia postala.
   Eventualele nereguli le puteti reclama la Arbeitsgericht. Dimpotriva, refuzand sa primiti acest Kundigung, puteti primi un Sperrzeit de la Arbeitsamt atunci cand va inscrieti pentru somaj – aveti obligatia in 3 zile lucratoare de la data primirii preavizului sa anuntati incetarea relatiilor de munca, ce e peste si nu poate fi justificat va impune un sperrzeit – minim 2 saptamani de obicei, timp in care nu primiti somaj.
   in situatia dumneavoastra angajatorul cam are dreptate, nu aveti un caz solid, puteti contesta motivul concedierii sau fondul acestuia.
   Cele bune!

   1. Intentia mea nu era sa ma sustrag concedierii,pentru ca oricum imi doresc sa plec din acel loc. Am refuzat sa accept concedierea pentru ca in loc de preavizul de 2 saptamani, angajatorul vroia sa ma trimita in concediu de odihna,considerand aceasta perioada ca si preaviz,motivand ca oricum trebuie sa stau acasa sa-mi cauta alt job,iar la incheierea zilelor de concediu se incheia si contractul meu.Iar eu am refuzat aceasta solutie.I-am cerut angajatorului perioada de preaviz legala,iar la incheirea acesteia eu sa imi primesc banii pentru zilele de concediu si restul drepturilor salariale cuvenite si atat.Nu am inteles de ce vroia neaparat sa ma trimita sa stau acasa acele zile de concediu de odihna pe care le mai am,atat timp ca eu am declarat ca sunt de acord cu demisia si nu am nevoie decat de acele 2 saptamani de preaviz.Aici era nemultumirea mea.Daca pot fi obligat sa stau in concediu de odihna si apoi in preaviz. Multa sanatate.

 159. bun gasit!
  am o problema si as dorii un sfat. acum 1 luna si 2 saptamani am incheiat un contract de munca cu o firma de electricieni , patronul fiind turc. eu sunt din luna mai in Germania iar cu limba germana nu stau stralucit de bine. in contract sunt mentionate 20 de zile de concediu iar lunar mi se trag 7 euro pentru el , salariul in mana este de 1100 iar eu muncesc 9 ore pe zii de luni pana vineri , sambata 5/8 ore. continua sa repete ca orele extra se platesc in toate firmele din germania la sfarsitul anului pentru ca asa prevede legea. este mentionat in contract ca maximum de ore pe luna este de 160. concediul medical se aplica dupa ce depasesti 2 saptamani (timp in care esti bolnav) in cazul in care ai medical doar 1 saptamana se ia din concediul de odihna. firma este pe numele sotiei sale iar contractul este semnat de el si facut de fiica lui , spun asta pentru ca eram de fata cand la scos la imprimanta. stiu ca minimul pe economie este de 8,50 euro pe ora. am perioada de proba de 6 luni , iar el ma obliga sa stau inca 3 saptamani la servici din momentul in care depun demisia , ceea ce nu mi se pare normal cat inca esti in proba. contul in banca la facut el fara prezenta mea mai exact cu o copie a buletinului meu. este ceva in neregula din ce am mentionat? va multumesc anticipat

  1. – nu este in regula retinerea de 7 euro pentru concediu.
   – orele suplimentare se compenseaza cu timp liber sau in bani, lunar sau la o perioada determinata – inclusiv firmele mari platesc orele suplimentare la o perioada mai mare, cu toate ca multe prefera compensarea in bani
   – concediul medical se aplica din prima zi, angajatorul avand obligatia de a plati integral concediul medical pentru primele 6 saptamani
   – perioada de proba este una normala, timp in care perioada de preaviz, pentru ambele parti, este de 2 saptamani. Lipsa de la locul de munca in perioada de preaviz va poate aduce anumite neplaceri, de obicei soldata cu penalizarea cu salarul pe ultima luna.
   – mergeti urgent la banca si verificati contul, sa nu cumva acesta sa se fi trecut imputernicit pe contul dumneavoastra.

   Cele bune si ochii deschisi!!

 160. Buna ziua! Am si eu o intrebare daca ma poate lamurii cineva ..Lucrez intr-un restaurant in Nürnberg de aproximativ 3 ani.Tin sa mentionez faptul ca nu am semnat un contract de munca cu angajatorul dar in schimb sunt in regula cu darile la statul german ptr ca platesc toate taxele din salar si primesc lunar si fluturas de salariu.In 2013 si respectiv 2014 am acceptat verbal sa muncesc cate 10 ore pe zi 6 zile pe saptamana.Primeam in mana un salariu fix acceptat de mine deoarece in aceasta perioada locuiam in apart.angajatorului fara sa platesc ceva.Tin sa mai spun ca din 7 ianuarie a fiecarui an restaurantul este inchis ptr o perioada de 3 saptamani ptr ca in aceasta perioada nu sunt vanzari.In necunostinta de cauza anul acesta am fost nevoita sa merg la doctor iar cei de la Aok mi-au trimis o instiintare ca trebuie sa platesc pe luna Ianuarie asigurarea ca nu este platita.La aceasta am intrebat seful de restaurant de ce nu am platit Aok-ul pe luna respectiva,la care el imi raspunde…ptr ca in fiecare an in ianuarie pe perioada cat este inchis restaurantul patronul ne intrerupe contractul sa nu plateasca taxe ptr noi la stat.Asta nu am stiut pana cand nu m-am confruntat cu problema la medic.Asa am aflat cum defapt el in luna Ianuarie ne face abmeldung pe aceasta perioada.Tin sa mentionez ca in aceasta perioada nu sunt platita stau acasa fara bani pana in luna februarie.Din 2015 de anul acesta am fost platita pe acte brutul de 8,50 cu 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana.Dar asta sa datorat in urma discutiei mele cu patronul si am mai cerut si un contract de munca la care el imi zice..ce contract vrei?Esti platita dupa lege corect si la ce iti trbuie acuma tie contract.Am vrut acel contract ptr ca sa nu mai faca el ce vrea cu mine in aceasta perioada in ianuarie.Plus ptr concediu legal care nu l-am avut platit in 2013 si 2014.De anul acesta am primit concediu legal 20 de zile dar cu un mare scandal.Aaa sa nu uit inca ceva esential.Am avut nevoie de contractul de munca ptr ca vreau sa ma inscriu la cursuri ptr limba.La care am primit un Meldebescheinigung ptr ca contract scris nu exista si in care am vazut ca sunt angajata pe perioada determinata dar in locul unde trebuia scrisa pe ce perioada din cat pana cand nu este completat nimic.Acuma menegerul firmei ne anunta ca in luna ianuarie 2016 restaurantul se inchide si nu se mai deschide ptr ca merge doar in pierdere.Intrebarea mea la toate cele de mai sus mentionate este ?Beneficiez de somaj in cazul acestor intreruperi in luna ianuarie daca firma se inchide in ianuarie anul acesta si daca am nevoie neaparat din partea firmei Kündigung sau ceva la mana? Ca probabil o sa zica ca nu ne face acest kündigung deoarece ei sunt obligati sa plateasca o luna salariul net in avans si asta nu le va conveni sigur si se bazeaza pe faptul ca nu cunoastem legea.Si este ceva normal sa avem befristet arbeitsvertrag dupa ce am lucrat aproape 2 ani?? Mi-ar fi de mare ajutor cei care sunt intr-o situatie ca a mea sa scrie ce si cum ati procedat.Cu stima si respect in special D-lui Iulian,ptr raspunsurile si ajutorul daruit Românilor din Germania.

 161. Buna seara. Am si eu o problema. Am lucrat cu forme legale,iar acum am gasit altceva de munca. I-am spus patronului ca plec iar el mi-a spus ca trebuie sa stau 4 saptamani in preaviz. Ok dar acum e intrebarea mea: cate ore pe zi trebuie sa lucrez in lerioada de preaviz. Va multumesc anticipat.

  1. @Mindru George Criatian Perioada de preaviz din punctul dvs. de vedere nu se deosebeste de perioada de lucru normala.
   Va prezentati la serviciu si continuati sa lucrati ca si pana acum pana in ultima zi de lucru.

   1. Buna ziua , felicitari pentru articol… O intrebare as avea. Lucrez in germania de 2 luni in zona Freiburg , este foarte greu sa gasesc o locuinta de inchiriat din aceasta cauza sunt nevoit sa imi dau demisia. Care este termenul legal de preaviz? Nu am semnat un contract ,dar am primit fluturas de salariu. Puteti sa imi dati un model de kundigung. Multumesc anticipat

   2. @Daniel Dupa 2 luni lucrate sunteti inca in perioada de proba, deci aveti doua saptamani de preaviz obligatoriu.
    Preavizul se pune cu data de 1 sau 15 a lunii, care e prima, dvs. de exemplu puteti pune cu 1Dec.
    Daca va uitati un pic in sus, chiar aici unde ati postat intrebarea veti gasi un model intr-o postare a mea de pe data de 30 Junie, trebuie sa completati doar adresele si numele corecte, pt. dvs. si fima.

   3. @ Daniel
    Raspunsul cucului este partial corect, sau poate chiar deloc.
    De regula contractele de munca contin o perioada de proba, aceasta insa nu este obligatorie.

    Perioada de proba este maxim 6 luni, deci poate fi si 2 saptamani sau o luna.

    Preavizul se da pe 15. sau ultima zi din luna, insa doar in afara perioadei de proba, si cu respectarea termenului de 4 saptamani.
    Deci daca nu mai esti in proba poti rezilia pe 31.decembrie.

    In perioada de proba sunt insa alte conditii. Asa ca intai trebuie sa afli daca mai esti sau nu in perioada de proba.

    Si mare atentie, nu iti lua talpasita inainte, asa cum sunt romanii obisnuiti sa faca, ca nu mai vezi banii pe ultima perioada muncita.

 162. Buna ziua, am 3 luni lucrate in germania post ajutor bucatar fac si alte lucruri pe langa asta ce nu are nici o legatura cu bucataria stau peste program si nu am pauza spusa de angajator (30 min ) ci 5 10 sau de loc (min) ..as dori sa imi dau demisia fara preaviz as putea ? Tin sa anunt ca nu am citit tot contractul (ma pus pe graba) sau daca as pleca ce consecinte as avea? Multumesc .adi

 163. buna ziua,am lucrat 1an si 6 luni intr-un restaurant in germania de la spalator de vase ,pizzar,bucatar le faceam pe toate din data de 21.10.2015 am intrat in concediu medical si seful nu vrea sa imi plateasca salariul ,concediul de odihna,concediul medical si plus orele suplimentare fiinca lucram si cate 13-14 ore pe zi.E sunt si acum in concediu medical si vreau sa stiu cum pot sa imi recuperez banii munciti de mine

 164. Salut ma numesc Mihai si am dat de un caz aici in Germania foarte neplacut si va rg sa ma ajutati …Normall am inceput munca in luna mai dar contractul a fost semnat in iunie,vreau sa specific ca,contractul este de proba ..dupa 5 luni mai exact in decembrie ,sa intamplat nefericitul accident de a imi fractura piciorul,in luna lui decembrie la o luna dupa accident imi trimit scrisoare acasa cum ca numai pot lucra la ei ..deoarece contractul sa terminat…mi se pare inacceptabil sa fiu dat afara cu piciorul fracturat….acuma mare interesa daca este corect ce fac ei si daca am beneficiu de a fi platit la lichidare si zilele de concediu?! Multumesc mult..

  1. Cititi contractul de munca, ce prevede la periaoda de proba. Majoritatea contractelor au o periaoda de proba de 6 luni.
   Daca sunteti in probezeit, angajatorul a procedat corect, nu trebuie sa ofere nicio explicatie angajatului.
   Dar la dumneavoastra vorbim de un contract ce a expirat la termen, deci nici nu intra in vorba concedierea, nu a existat asa ceva, contractul de munca a expirat.

   1. Buna DOMNUL IULIAN.Si eu am inceput munca in luna septembrie iar in luna decembrie am fost data afara de la locul de munca.seful avra dreptul sa ma dea afara d-ce eram in proba dar interesant k eu am aflat tocmai in ultima zi de kundigung.el sustine k mia trimis scrisoarea acs si k nu stie ce sa intamplat de nu am primito.in ziua urmatoare am decis sa merg la Arbeitsgericht sa intreb daca e normal ce a facut si cei de acolo au zis k e obligat sa imi ofere inca 14 zile de munca.insa el nimik.la ceva timp primesc scrisoare de la arbeitsgericht cum k o sa avem proces.eu am cautat un avocat si deja am avut procesul.acum sunt in ajutor social si ast sa vad ce se intampla la urmatoarea infatisare.creedeti k am sanse sa castig procesul???va multumesc

 165. Am si eu cateva intrebari la dvs.:- unde trebuie sa reclam ne-plata orelor extra lucrate de sotul meu?
  – la ce institutie din Germania trebuie sa apelez in cazul in care angajatorul nu a platit minimul legal/ora in functie

  de meseria pe care o ai?

  Acum vreau sa va explic mai bine situatia: Suntem in Germania din anul 2012, sotul lucreaza de atunci si pana acum (inclusiv in momentul de fata) la firma care l-a angajat cand a venit in Germania. Problema este ca in 2012 cand am ajuns aveai nevoie de un Drept de Lucru( Antrag auf Arbeitsgenehmigung-EU) . Dupa 1 luna a venit Dreptul de Lucru si a inceput lucrul dar fara sa fi semnat un contract de lucru,in momentul in care sotul a intrebat despre contractul lui i s-a raspuns ca, contractul ramane la angajator pana cand angajatul nu va mai lucra la firma lui.Deci ,sotul a lucrat 23 de luni cu un salar brut de 13.5 euro/ora( asa am observat pe fluturas caci contract nu aveam) iar in timpul acela lucra aprox 210-250 ore pe luna, iar pe fluturas ii venea maxim 161 de ore, a lucrat ore extra fara a fi platit mai bine,iar din a 24-a luna brusc i s-a modificat salariul de la 13.5 euro la 10 euro/ora, fara nici o instiintare sau sa fi vorbit cu el despre scaderea salariului).Dupa ce i s-a modificat salariul i s-au marit si numarul orelor lucrate pe fluturas aprox 180-190 ore pe luna. De ceva timp am aflat ca angajatorul este obligat sa plateasca diferenta de salar /ora daca nu a pltit minimul . De aceea ma adresez dvs. daca stiti unde trebuie sa reclam problema aceasta si cu orele extra neplatite . Are 900 de ore extra lucrate in cele 23 luni de la inceput. Meseria sotului meu este zidar( maurer) si dupa cum am aflat ar trbui sa aiba un salar brut de 2700- euro pe luna( suntem in landul Bayern),iar el are in momentul de fata 1890-1980euro brut.

  Astept un raspuns din partea dvs. daca se poate, pe adresa de e-mail senitzza_89@yahoo.com
  Va multumesc anticipat!!!!!
  Bruttogehalt als Maurer/ Maurerin
  monatlich 2724.63 jährlich
  32695.54

  1. Sper sa nu ma insel in privinta cifrei exacte, salarul pentru Maurer in Bayern este de 14,10 euro brut pe ora, MINIM. Acesta este venitul minim pentru muncitor calificat in constructii.
   In privinta recalcularii va puteti adresa Zoll-ului: nu va fi usor. Zoll-ul poate compara orele din fluturas cu fisele de pontaj lunare – firma are obligatia de a le pastra timp de 2 ani. Poate dispune recalcularea veniturilor si sanctionarea angajatorului pentru nerespectarea salarului minim.
   Cele bune!

 166. Va rog sa ma ajutai cu raspunsul la urmatoarea intrebare – mama mea este pensionara in Romania pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare,conform legislatiei din Romania are dreptul sa lucreze fara afectarea venitului din pensie.Doreste sa se angajeze in Germania, iar angajatorul spune cu nu ii poate face contract de munca, daca beneficiaza de pensie in Romania.Asa este? Multumesc

 167. Bună seara as dori dacă se poate sa ma lămuriți în legătură cu o întrebare : Doresc sa îmi dau demisia decomunacord cu angajatorul stau 14 zile în preaviz și vreau sa știu cum sa procedez cu asigurarea medicala pentru nu a mai plăti contribuția la ea. Ce trebuie sa fac pentru a nu ajunge sa devin dator fara voie. Mulțumesc

  1. Asigurarea este obligatorie. Daca nu mai lucrezi trebuie sa o platesti din buzunarul propriu. Deoarece iti dai demisia nu primesti somaj in primele 3 luni(asta bineinteles daca ai lucrat 12 luni in ultimii 2 ani). Daca ai primi somaj, Arbeitsamtul ar prelua si plata asigurarii medicale. Solutia ca sa nu mai platesti asigurarea medicala este sa parasesti Germania.

 168. buna ziua. sint angajata la o firma de facut curatene, nu mai veau sa lucrez,nu ma aranjaza conditiile. Cum pot sa ma elibirez ca sefu numi permite ?

 169. Bun gasit,
  Revin pe site cu o intrebare la care nu a reusit sa ma lamureasca un functionar de la Ministerul Familiei.Sotul meu si-a schimbat locul de munca si a incheiat un nou contract (nelimitat) incepanad cu 23 februarie.Contractul prevede cele 6 luni de proba. Noi avem o fetita de 6 luni si el ar vrea sa-si ia cele 2 luni de Elternzeit ( in lunile 11-12).Intrebarea noastra este:
  Pentru ca cererea pentru Elternzeit se depune cu cel putin 7 saptamani inainte, asta ar insemna ca el sa depuna cererea cat este inca in perioada de proba,poate angajatorul in acest caz sa-l concedieze ca sa nu plece in Elternzeit?Stim ca in perioada de proba angajatul poate fi concediat oricand si ca angajatorii nu prea vad cu ochi buni acest Elternzeit.
  Va intreb pentru ca acel functonar nu ne-a putut raspunde concret la intrebare sau sa ne spuna ce prevede legea,doar ne-a spus ca daca……e posibil sa…..Cam asa ceva.Va multumim mult pentru suportul informational.

  1. Sotul poate fi concediat, cu siguranta se va si intampla asta. Majoritatea firmelor renunta la angajat la primul concediu medical survenit in perioada de proba, la Elternzeit de 2 luni…. Nu trebuie sa invoce niciun motiv. Un sfat prietenesc ar fi, daca sotul schimba angajatorul, sa renunte la cele 2 luni.
   Cele bune!

   1. Stimate Domnule Iulian,
    va rog sa imi raspundeti la o intrebare legata de Elternzeit.Cele 2 luni pe care le poate lua tatal, trebuie luate neaparat in primul an de viata al copilului sau pot fi luate si mai tarziu?
    Va multumesc

 170. Bună ziua,

  Va rog sa mă ajutați intr-o problema. Pe 23 februarie 2016 am împlinit 1 an fără întrerupere de când lucrez la actualul loc de munca. Datorita faptului ca ridic intre 5 și 9 kg incontinuu timp de 8 ore, am avut mari probleme cu coloana , am avut concediu medical și am stat în spital timp de o săptămână. Nu aş vrea sa mă întorc la actualul loc de munca, pentru ca ar reveni durerea și as ajunge la operație. Va rog sa mă sfătuiți cum sa anunț la muncă. Am aflat ca ar fi convenabil sa fiu concediată pentru a lua șomaj imediat. În cazul în care îmi dau demisia, voi primi șomaj după 3 luni. E adevărat? Și as avea înca o întrebare. Șomajul îmi caută un alt loc de munca. ( precizez ca doresc un alt job dar din cauza sănătății nu pot depune efort fizic ). Mulțumesc

  1. Daca renuntati d-voastra la job, atunci in primele 3 luni nu primiti nimic. Cel mai bine discutati cu seful sa va concedieze. Cei de la fortele de munca nu va cauta de munca. Cel mult va vor trimite niste oferte de joburi care corespund profilului d-voastra, dar aceste joburi le puteti vedea si d-voastra direct pe pagina lor web. Luati in considerare ca periodic trebuie sa demonstrati celor de la Arbeitsamt ca va cautati de munca, asta inseamna ca o sa trebuiasca sa le aratati pentru ce joburi aplicati etc.

   1. Buna ziua
    Mulțumim frumos pt îndrumările si răspunsurile dvs si ma bucur ca aici putem vb si descoperi anumite situații ce întâmpinam zilnic
    As dori sa va întreb : eu sunt de 4 luni in Germania de 2 luni lucrez Teilzeit , baiatul( 8 ani )merge la scoala . M-am înscris la integrationkurs si încă aștept rasp lor cand pot începe cu toate ca a trecut o luna de zile .
    M-am despărțit de tatăl baietelului de 5 ani , acum 3 ani am facut procedurile pt încredințarea minorului , baietelul este in grija mea , nu am fost căsătoriți cu acte am aflat ca acum 1,5 an el a decedat , nu iau nici un ajutor social nici nu cunosc procedurile si apoi am mai multe calificări de meserie si ma bazez pe ele pt un salariul mai bun , doar ca nu vb f bine germana si atunci am ales sa lucrez Teilzeit sa pot împarți timpul si cu cursul de germana si copilul
    Cei de la scoala m-au anunțat ca baiatul poate beneficia de waisenkind Geld de pe urma tatălui
    Întrebarea mea ar fi credeți ca am nevoie de certificatul lui de deces aici ?
    Eu nu am mai păstrat legătura cu el sau fam lui după încredințarea minorului , in România nu l-am stresat cu pensia alim cu toate ca legea la obligat la pensie pt copil lunar
    El între timp sa recăsătorit din care a rezultat un copil , este tot minor
    Daca as depune cerere pt acest waisenkind ar avea de suferit celălat copil ? El locuiește cu mama lui in România , bănuiesc ca ia ajutorul acesta in Ro ramas orfan
    Dar cred ca si copilul meu ar avea dreptul sunt banii care i se cuvin , ii poarta numele in acte iar cat a fost in viața nu l-am deranjat cu pensia alimentara . Am zis ca daca o făcea , o făcea de bunăvoie nu pt k legea la obligat .
    Cu toate astea in caz ca voi rezolva pt copilul meu prob cu waisenkind nu as vrea ca cel din Ro sa aibe de suferit
    Daca depun eu cerere in Germania pt copilul meu , celălat i s-ar tai din Ro?
    Adică 2 frați minori, unul in Germania altul in Ro ar putea lua bani aceștia fără sa aibe nici unul de suferit ?!
    Familia lui ar putea afla ca copilul meu va beneficia de acești bani?
    Va mulțumesc

   2. Acest termen Waisendkind este defapt denumirea pentru copil orfan. Ajutorul la care se facea referire este cel mai probabil Waisenrente – un fel de pensie de urmas, dar din pacate nu puteti primi acest ajutor cat timp tatal decedat nu a avut nicio legatura cu statul german, nu a fost asigurat social in Germania. De acest aspect trebuie sa va interesati in Romania la casa de pensii.
    In Germania puteti apela la alte modalitati de protectie sociala.
    Cele bune!

 171. Buna seara! Am si eu o intrebare! Sunt in concediu medical din ianuarie ,anul acesta ,pana la sfarsitul lunii martie…cu posibilitate de prelungire a concediului medical pt ca am trecut printr-o operatie. Pana sa intru in concediu medical am lucrat ,un an de zile la o firma nemteasca,pe perioada nedeterminata. Dupa operatie i-am dus patronului o notificare de la medic in care se specifica faptul ca nu mai am voie sa lucrez in fum. In aceste conditii ,patronul,mi-a dat preavizul,eu fiind in concediu medical. Am mers la Arbeitsamt cu preavizul si concediile medicale,(pt somaj) iar de acolo mi s-a spus sa vin dupa ce termin cu medicalul. Intrebarea mea este urmatoarea: concediul medical pe care il duceam angajatorului (perioada de preaviz s-a terminat) unde trebuie sa-l duc? De la inceputul lunii pe mine m-a preluat IKK-ul.
  Va multumesc!

 172. Buna ziua .

  Am lucrat pana in data de 1.4 (preavizul l-am primit in data de 18.3 ) la o firma din Augsburg
  Patronul trebuia sa imi plateasca salariul pentru luna martie pana cel tarziu in data de 15 luna aceasta , si din discutia telefonica pe care am avut-o cu el se pare ca vrea sa ma amane pe termen …..nelimitat .Ce pot face in aceasta situatie ? In cazul in care trebuie sa ma adresez la Arbeitsgericht acesta este un proces de durata si costisitor sau rapid si ieftin sau gratuit ?Va multumesc

 173. Buna ziua . Am un contract de munca la 8 ore, pe o perioada de 6 luni . Cum ar trebui sa procedez in cazul in care vreau sa imi dau demisia de la acest loc de munca ? Exista asa numitul “preaviz” ?

 174. Salut! Am si eu o întrebare. Lucrez in Germania cu , contract întreg intr-o fabrica si mi s-o întâmplat sa mai intarzii câteva zile adică un minut am depășit.Este normal din cauza asta sa fiu plătit in loc de 7.50/ ora 7.25 toată ziua? Este un tarif pentru așa ceva? Cu toate ca după terminarea lucrului mai fac încă 10 minute in plus

 175. Lucrez la o firma in germania de 5 ani cu contract pe termen nedeterminat firma are mai multe filiale la una din ele au plecat angajati si mai trimis pe mine acolo leam spus ca nu ma duc ma pot da afara?

 176. buna ziua,am lucrat la o macelarie o luna dup care am plecat in romania mam intors dupa ceva timp inapoi in germania la o firma de curierat unde muncesc si in prezent.aici am un an de cand sunt si mia venit un plic de la ikk cum ca sunt restant cu o suma de2400 euro
  am avut contract la macelarie in schimb nu am facut nimic si nu stiu nimic despre asigurare
  eu nu vorbes bn germana
  sa ocupat
  el
  acum unde sunt seful imi plateste toate obligatiile catre stat
  nu inteleg de ce trebue sa platesc acesti bani cand eu am plecat de acolo
  si acest sef plateste taxele la o alta firma de asigurari
  ast un raspuns multumesc

  1. Vechea poveste. Asigurarea medicala este obligatorie in Germania,fie ca lucrati sau nu. Presupun ca in momentul plecarii in Romania nu ati facut Abmeldung la primarie si nici nu ati anulat asigurarea medicala pe baza acestui Abmeldung. In consecinta cei de la asigurari au considerat ca d-voastra va aflati inca in Germania si v-au calculat in continuare contributia la asigurarea medicala. Contributiile lunare plus penalizarile au dus la suma respectiva de 2400 euro. Ceea ce puteti face e sa demonstrati ca nu ati locuit in Germania in perioada respectiva.

   1. Peste toate astea, mai pune si permisul de conducere obtinut in Romania, atata timp cat figura in Germania cu Anmeldung ca sa fie povestea si mai completa 🙂

    Domnule Adrian, permisul dumneavoastra de conducere obtinut in Romania, in luna decembrie 2014, nu este valabil in Germania daca povestea cu macelaria a fost inainte de aceasta data.

 177. Buna ziua! Am nevoie de un sfat/ indrumare pentru urmatoarea situatie: m-am angajat aproape acum un an la o firma de Hausmeister din Germania. In septembrie fac un an de cand lucrez la firma asta. In urma cu aproape 4 saptamani, tatal meu a decedat si a trebuit sa plec de urgenta in Romania. Am plecat fara probleme pentru 2 saptamani care s-au pus ca si concediu. M-am intors din Romania, am fost la munca o saptamana si azi mi s-a facut rau si a trebuit sa merg la un medic. Medicul mi-a dat concediu medical pentru saptamana asta pentru a face niste investigatii si niste analize. I-am explicat situatia sefului meu mai mic si a inteles, dar seful meu mare (adica patronul firmei care este momentan in concediu) m-a sunat foarte suparat ca eu trebuie sa merg maine la munca si de ce mi-am luat medical. I-am spus ca am niste probleme de sanatate pe care trebuie sa le rezolv si mi-a inchis telefonul in nas.

  Cam asta ar fi situatia. As vrea sa stiu daca ar putea sa imi faca ceva rau sau daca ar putea sa ma concedieze sau mai stiu eu ce. In septembrie mi se termina contractul si nu mai vreau sa mi-l prelungesc. Vreau sa stau o luna in somaj ca sa imi pot gasi un alt job mai bun si din cate m-am informat, daca nu am 1 an lucrat in Germania nu mai primesc 60% din salariul net drept somaj. Si in cazul in care ma concediaza inainte de a mi se expira contractul mai pot luat somaj?

  Multumesc!

 178. Nu poti fi concediat acum. Insa, daca angajatorul nu te-a anuntat cu 3 luni inainte de expirarea contractului ca nu intentioneaza sa ti-l prelungeasca, inseamna ca doreste sa te tina in continuare. La fel si tu, daca nu vrei sa mai lucrezi la el, trebuia sa anunti. In conditiile acuale, planul tau de a sta in somaj o luna, cade. Tu trebuia sa anunti la fortele de munca 3 luni inainte ca vei ramane fara munca.

  1. Totusi trebuie retinut ca angajatul nu se poate ascunde in spatele unui concediu medical, asta nu impedica angajatorul in a-l concedia. Evident in conformitate cu prevederile contractuale.

 179. Buna , am asa o intrebare! sotul munceste in germania din martie 2016 dar legal la angajat cu contract de munca din iulie.. il tot amina pe luna pe alta, in fine ia facut contract de munka suntem toata familia aici : eu sotul si fetita de 4 ani! eu nu muncesc , fetitsa o sa mearga abia din 16 sept la gradinita…. nu primim nimik ajutoare … nu stim de ce putem benefecia( deci problema e ca seful sotului e rus .. si isi cam bate jok de angajati, sint zile cind se duk la munka si poate sai intoarca inapoi ca el nu are materiale, cobtabilul dese ori fura din orele sotului, cam 10 ore pe luna i le ia, sotul lukreaza cam 180-200 ore pe luna …10 euro pe ora din care se ia procentele si ne revine7.5-8 euro pe ora/ plus ne transfera banii pe bukati/ daca le da sa plece in alt oras ka obiect .. poate sa stea in ambuteiaj 2-3 ore in tro directie si inapoi iar si nu se achita?! nu stim prea multe (( nu cunoastem inka limba .. ajutatine cu un sfat ce putem face((

 180. Buna! Am si eu nevoie de un sfat. Lucrez in Germania la un hotel ca Servicekraft de 1 an si 2 luni. Am avut la inceput un contract normal pe 1 an si apoi mi s-a prelungit contractul pe inca 6 luni. Deci, in mod normal contractul meu se termina pe 5 ianuarie 2017. Acum vreau sa imi dau demisia si sefa mi-a spus ca nu pot sa imi dau demisia si nici nu ma poate concedia pentru ca am un contract limitat pe 6 luni. In contractul meu nu scrie de nicio perioada de preaviz, dar scrie ca am dreptul la o demisie normala (gesetzliche kündigungsfrist). Sefa mi-a spus ca asa e legea germana si trebuie sa raman pana la sfarsitul contractului. Dar nu vreau lucrul asta, vreau sa imi dau demisia in mod normal. Chiar exista legea asta sau isi bat efectiv joc de mine?

  Multumesc!

  1. Isi bate joc de d-voastra. Normal ca puteti demisiona. In cazul d-voastra demisia se depune pe 15 ale lunii sau la sfarsitul lunii, iar perioada de preaviz este de 1 luna. Pur si simplu redactati o demisie si i-o inmanati. Nu are importanta daca ea este de acord sau nu.

 181. Buna ziua!
  As dori sa va intreb despre dreptul la somaj al unui angajat Roman in Germania.
  Un prieten de familie este pana la 31.oct 2016 angajatul unei firme nemtesti, cu sediul in apropiere de Stuttgart.
  A lucrat pentru aceasta firma exact 11 luni si 18 zile si acum a fost concediat pe motivul lipsei de munca.
  Partea speciala este ca persoana in discutie nu a locuit niciodata pe teritoriul Germanie, desi este angajat de statul German.
  Natura muncii lui(matriter) a facut ca prestarea de servicii sa fie facuta atat in Germania cat si in China sau Spania.
  De fiecare data a locuit la hotel, deci fara locuita sau Anmeldung.

  Intrebarea este: care sunt cerintele pentru somaj?
  Ii trebuie acum Anmeldung? Stiu ca trebuie sa se inscrie la somaj si sa apara ca si cum cauta un loc de munca, dar ce ma intereseaza este domiciul si cate luni ar primi somaj pentru timpul lucrat.

  Multumesc mult!

  Cu stima,
  Ioana

  1. Ioana, somajul nu se cere de la la autoritatile tarii in care este firma pentru care a lucrat ci de la autoritatile tarii in care are rezidenta, respectiv Romania daca nu a a avut nici o schimbare de rezidenta.
   Pe scurt poate sa uite de a primi bani sau alte avantaje de la autoritatile germane.
   Ramane de vazut daca, cum si catre cine s-au facut platile pentru asigurari sociale (somaj, pensie, samd) daca respectivul salariat nu a fost inregistrat in Germania. In mod normal, fara ca cineva sa fie inregistrat cu domiciliul in Germania si fara numar de identificare (ID-Nummer) si rol la finante (Steuernummer) nu se pot pot face plati sociale sau inregistrare la Arbeitsamt. La fel si asigurarea obligatorie de sanatate din care angajatorul plateste o parte. Probabil nu s-a facut nici o plata de acest fel.
   Pe scurt cunoscutul dvs. sa se astepte la o mare dezamagire.

 182. Lucrez ca angajat (cu contribuțiile aferente )din iunie 2014! Doresc să mă întorc in România în decembrie 2016. Pentru a beneficia de ajutorul de somaj este legal să îmi dau eu kunding? Sau trebuie neapărat să îl primesc de la angajator?

 183. Buna ziua ma numesc Florin si am o nedumerire in legatura cu ce ar trebui sa stiu despre un contract de munca gen Arbeitsvertag(mentionez ca lucrez ca si sofer masini de mare tonaj)si nu reusesc sa ma documentez mai amplu despre aceasta situatie cu atat mai putin cat nu cunosc limba germana decat cuvintele uzuale pentru aceasta meserie daca se poate o indrumare sau o adresa unde pot contacta o persoana care sar putea ocupa de probleme in legatura cu contractul de munca,multumesc anticipat.

 184. Buna ziua, as avea nevoie de o informatie am lucrat 2 luni in germania la un fastfood iar apoi mi-am dat demisia fara preaviz din cauza conditilor de munca as dorii sa stiu daca angajatorul imi poate retine salariul mentionez ca eram in peioada de proba si in prima luna nu am primit nici un spor de noapte sau de sarbatori care este este mentionat in contract Va multumesc

 185. Am lucrat la o firmă patronată de un cetățean turc care prin mai multe motive neclare nu vrea să îmi mai dea o parte din bani si anume o săptămână lucrata de noapte si opt zile lucrate extra motivez faptul că nu primesc salariu pe vreun cont bancar îi primesc cash fără a semna vreun stat de plata este ok asa ceva si ce pot face pentru ami primi bani cuveniti. Mulțumesc anticipat

  1. Dorine, orice plata cu “bani in mana” = lucrat la negru.
   Ia-ti adio de la bani si data viitoare cauta pe cineva care iti face contract de munca corect, cu plata cheltuielilor sociale (somaj, pensie, etc), asigurare de sanatate si tot ce trebuie.
   Altfel chiar daca iei ceva mai multi bani cash, vei lua in continuare tepe si nu o sa ai ce face decat sa umbli pe la Politie, avocati si tribunale si nu merita.

 186. Bună ziua! Lucrez în Germania la o firma din luna august, dacă as pleca de la firma în care lucrez în momentul de fata cu preaviz voi primii și banii pe zilele de concediu? As dorii să-mi bag preavizul undeva prin luna februarie – martie. Din cate am înțeles trebuie sa am undeva la 20+ de zile pentru a-mi putea fi plătite 😉

 187. Bună seara as avea și eu o întrebare,în caz de deces în familie la cate zile libere am dreptul și dacă sunt plătite. Va mulțumesc. Am uitat sa va spun ca lucrez în Germania și trebuie sa plec în România pt inmormantare.

 188. O intrebare,maine se pare ca voi primi preavizul,am dreptul la somaj,dar vreau sa ma mut din Landul in care locuiesc in altul ,la fratele meu ,dara asta imi va lua macar o luna ,pana lichidez totul aici.cum sa anunt asta la intocmirea actelor?este o problema care sa–mi afecteze dreptul la somaj?

 189. Buna ziua!Spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de munca pe perioada determinata,daca vreau sa plec de la firma de la data la care expira contractul mai este nevoie sa fac o notificare,demisie sau pur si simplu contractul se incheie automat la termen si firma trebuie sa-mi plateasca tot ce-am muncit?Va multumesc!

 190. am venit in germania la munca printr-o firma de recrutare Am fost inregistrat la primarie (AMELDUNG) Am fost inregistrat si la RENTENVERSICHERUNG (SOZIALVERSICHERUNGSAUWEIS) dar nu am semnat contract de munca Doar intelegere verbala Muncesc legal in germania?

  1. Nu, firma de recrutare ia salariul “adevarat”, dvs. doar resturile. Daca primiti si banii “in mana” 100% lucrati la negru sau si mai rau, pe PFA, unde o sa va vina impozitele si penalizarile de n-o sa va vina sa credeti.
   In 2017 nu mai face nimeni intelegeri verbale in loc de contratce de munca, nici la cules de sparghel, 80% din intreprinterile mici si mijlocii folosesc servicii externe de contabilitate/salarii/personal, de exemplu DATEV, si aia nu folosesc intelegeri verbale.
   In plus, firmele de recrutare adevarate sunt OBLIGATE sa va faca contract de munca, ma rog, de obicei in Romania sunt firme de apartament cu microbuzu si autocaru.

 191. Buna ziua. Din cate stiu,salariul minim in Germania este de 8.84 euro pe ora. Este legal ca angajatorul sa ma plateasca cu 8.75?

   1. Vorbesc de salariul brut 8.75. Ce e de facut in aceasta situatie daca nu este legal sa ma plateasca cu 8.75 brut pe ora?

   2. Aici se vede importanta contractului de munca, aveti asa ceva, sau e tot o “intelegere verbala” ca la colegul de mai sus, daca nu aveti contract de munca puteti sa va opriti aici cu cititul, lucrati la negru.

    Daca aveti un contract de munca scris si semnat de ambele parti in care apare salariul tarifar orar de 8.75 EUR, atunci mergeti la personal/contabilitate daca au, sau la superior, daca nu au, si-ii anuntati ca incepand cu data de 1 Ianuarie 2017 a intrat in vigoare noul tarif de 8.84 EUR pe ora si este o ilegalitate sa fiti platita mai putin, mai mult, trebuie sa va plateasca si banii din urma incepnd cu luna Ianuarie.

    http://www.mindest-lohn.org/

    “Die Mindestlohnkommission hatte am 28. Juni 2016 beschlossen, den gesetzlichen Mindestlohn ab 1. Januar 2017 auf 8,84 Euro festzusetzen. Die Mindestlohnanpassungsverordnung setzt diesen Beschluss um und macht ihn für alle Arbeitgeber und Arbeitnehmer verbindlich. Damit ist der gesetzliche Mindestlohn ab dem 1. Januar 2017 um 0,34 Euro angehoben worden.”

    In lege este clar specificat ca este obligatoriu si pentru angajat si pentru angajator, nu puteti ca “voluntar” sa fiti platita mai putin, e an de alegeri si masura a fost foarte popularizata in media, inclusiv scrisori trimise firmelor si este greu de crezut ca o firma care lucreaza legal sa se complice sa faca acte clar ilegale (amenzile sunt foarte mari, un telefon e de ajuns) pentru cativa centi pe ora.

    Tineti cont ca diferenta este de doar 9 centi brutto, deci daca se caliceste la cei 15-20EUR pe luna extra, e mai bine sa va cautati un alt loc de munca, cu ce va iese pe un an abia platiti un avocat.

   3. Va multumesc pt raspunsul d-voastra.Am contract de munca in care este trecut 8.60,brut pe ora dar de la 1 ianuarie 2017 trebuia sa fie cel putin 8.84 brut pe ora.Am dreptate? Si ceilalti colegi au la fel.Si in Lohngehalt este trecut 8.75

   4. Elena, e foarte bine ca macar ai un contract scris, verificati clar ce primiti in banca, daca corespunde cu ce scrie pe acolo si nu va ramane decat sa-i anuntati si sa vedeti ce zic.
    Diferenta e realmente minimala, n-ar trebui sa obiecteze mai ales ca sunt in ilegalitate, ce va sfatuiesc sa faceti este sa puneti mana de la mana si sa-l contactat pe dl. Iulian Secara, aici pe site pe prima pagina are datele de contact si sa-i trimiteti acest Lohngehalt daca e similar la mai multi si dansul sa se uite daca va calculeaza corect cheltuilile sociale (somaj, pensie, impozit, etc.) si sa va indrume cum sa faceti o cerere la casa de pensii sa va spuna daca sunteti la zi cu contributiile si cu cat anume. Aceste cereri se fac doar in scris si raspunsul va vine prin posta la adresa cu care sunteti inregistrata.

 192. Buna ziua,
  mi am dat demisia si perioada mea de preaviz este 8 saptamani calendaristice. Eu doresc sa ma operez in perioada de preaviz, am discutat cu medicul iar dumnealui mi a spus ca perioada de recuperare este 2 saptamani. Intrebarea mea este: se va prelungi perioada de preaviz la 10 saptamani pe motivul ca 2 saptamani voi ramane in concediu medical, sau nu?
  Va multumesc anticipat.

 193. Buna ziua.am si eu o intrebare la dumneavoastra. ce trebuie sa fac ca sa pot fi stearsa definitiv de la AOK mentionez ca am anmeldung aici ,si as vrea sa ma reîntorc in țara

 194. Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema.Sotul meu este angajat cu contract pe perioada nedeterminata,in luna aprilie a fost operat la mana dreapta si a avut concediu medical,in data de 30 aprilie am avut planificat 2 saptamani de concediu de odihna si am plecat in Romania,cand ne-am intors in Germania sotul a trebuit sa mearga la medic la control,mana i s-a umflat si nu poate lucra cu ea,in urma controlului medical doctorita a constatat ca nu este ok sa mearga inca la munca si i-a mai dat concediu medical,sotul meu l-a sunat pe sefu i-a spus despre ce este vorba,seful a zis ca-i trimite Kundingung-ul prin posta si i-a inchis telefonul in nas.
  Este legal sa-ti desfaca contractul din concediu medical?
  Va rog sa ma ajutati in aceasta problema,va multumesc anticipat.

  1. Legea germana nu permite angajatului sa se ascunda in concediu medical. Poate formularea e gresit intelease – angajatul nu este protejat de concediere in timpul concediului medical.
   Angajatorul ii poate desface contractul de munca, desigur acest Kündigung poate fi atacat functie de forma si fondul acestuia.
   Cele bune!

 195. Dar sotul meu nu s-a ascuns in concediu medical,concediul medical l-a a avut pana in data de 28 aprilie,nu am plecat in Romania in timpul concediului medical,am plecat in concediul nostru de odihna dupa ce ne-am intors din tara a mers la controlul medical si doctorita i-a mai dat concediu medical.

  1. @elena.
   Dvs si sotul nu intelegeti esenta, respectiv v-ati multumit sa stea in medical, apoi C.O., din nou medical.
   Dar pe sef l-a anuntat telefonic, desi putea sa mearga personal acolo sa-i explice situatia.
   Ok, era de inteles sa dai un telefon cand esti internat in spital sau ai o fractura si nu poti merge.
   Acest lucru a pus capac rabdarii sefului.

   Ca sfat, maine sotul sa mearga la sef sa-l roage, sa-l implore sa nu-i desfaca contractul
   Eu am vecin care accidentandu-se la locul de munca, desi avea doua saptamani de C.O. dupa 5 zile s-a dus la servici ca nu cumva sa-i ia altul locul!
   Germania nu este Romania.

   1. Ce sfaturi aiurea. Cum adica sa mearga sa-l implore pe sef sa nu-l dea afara ? Numai seful are drepturi ? Angajatul nu are niciun drept ? Mi se pare de noaptea mintii sa fii bolnav si sa mergi la serviciu de frica sa nu-ti ia altul locul. S-au terminat cumva locurile de munca in Germania ? Sau cumva aici nu s-a abolit sclavagismul ? Angajatorul are dreptul sa te dea afara fiind in concediu medical, dar respectand prevederile din contract. Trebuie sa mearga sa anunte ca e in cautarea unui loc de munca si daca indeplineste conditiile sa-si depuna actele pt somaj. Intre timp va primi cu siguranta alte zeci de oferte de munca.
    Si ca o paranteza ( pentru comentariul dinainte ) cand esti bolnav si ai concediu medical nu e necesar sa te prezinti personal sa-ti instiintezi angajatorul ( !!! ), trebuie sa-l anunti telefonic in prima zi de boala, iar krankenbescheinigung trebuie sa ajunga in max. 3 zile la angajator.

 196. Am lucrat la o firma 7 luni și ultimele 3 luni nu am mai fost platit și mi sau luat și banii de concediu ce pot face

 197. Voi fi operat de polipi si medicul imi da 3 saptamani concediu medical. Am voie sa parasesc Germania in aceasta perioada sau nu?
  Multumesc anticipat.

 198. Eu nu cred ca un medic specialist iti da concediu medical fara sa fi bolnav,sunt curioasa cine ar putea lucra cu mana drepta operata,e clar ca nu va prea cunoasteti drepturile.Mai concsultati un avocat si ve-ti vedea ce va spune,nu-ti poate da preaviz in concediu medical,este ilegal !

  1. Pe ce va bazati cand spuneti ca e ilegal? E o diferenta enorma intre cum am vrea sa fie si realitate!
   Si da, concediile medicale se dau foarte usor in Germania, mult mai usor decat in Romania, tocmai pe ideea ca sunt foarte rare cazurile in care cineva contesta un diagnostic. Dar totdeauna medicul intreaba – aveti probleme cu angajatorul?

 199. Am fost deja la un avocat neamt, nu la roman, in dreptul muncii si a deschis deja proces impotriva angajatorului si eu nu cred ca in Germania se dau chiar asa usor concedii medicale.Eu de exemplu am probleme cu coloana am fost la medic mi-a dat sa fac accupuctura dar nu mi-a dat concediu medical.
  La sotul meu este vorba de operatie la mana dreapta nu este o simpla raceala.

 200. Buna ziua. In urma unui interviu si a unui schimb foarte mare de documente si solicitari din partea angajatorului direct ,sotia a semnat un contract pe 2 ani cu perioada de proba de 6 luni la o clinica din Germania ( medic fiziokinetoterapeut ), contract pe care il detinem semnat de ambele parti. Pe 12 iunie trebuie sa se prezinte la locul de munca, iar vinerea trecuta, pe 2 iunie a primit un mail in care i se spune sec ca le pare rau, dar concernul din care face parte si clinica respectiva a luat decizia sa se sisteze pentru cateva luni orice angajare de personal. Le-am explicat ca aici si-a dat demisia de la actualul loc de munca, a achizitionat bilet de avion si a facut toate pregatirile de plecare ( cazare, transport ) dar ei sustin ca nu au ce sa faca (sau nu vor ). Va rog sa ne indrumati ce am putea sa facem?! Suntem deja in discutie cu un avocat gasit chiar in paginile acestui site, dar lucrurile taraganeaza si timpul este foarte scurt. Multumim anticipat.
  P.S. De precizat ca in contract sunt clauze care prevad ca lipsa nemotivata de la locul de munca va duce la plati compensatorii suportate de catre angajat.

 201. Buna seara ..ajutatima va rog frumos ..cazul meu suna cam in felul urmator..Pe data de 23.05.2017am semnat preavizul precum ca plec dela locul de munva dupa contract semnind preavizul trebuia sa mai muncesc 14zile am muncit pe data de 07.06.2017 am finalizat ..apoi am plecat la birou si am cerut sa mise dea un documen sa semnez precum ca eu am terminat munca cu bine si firma nu are probleme in privinta mea insa acolo mise spune ca nimik nuse semneaza nimik nuse da plus nici dublicatul la contract nu milau dat cum procedez eu in asa caz?? Multumesc!!

 202. @Ion.
  Si care este problema ta!?
  Nu scrie nicaieri in lege ca trebuie sa-ti dea o adeverinta sau ceva din care sa rezulte ca ai lucrat acolo ok, fara pagube, etc.
  In schimb sunt obligati sa-ti dea (doar la cerere) o recomandare din care sa rezulte cum ai lucrat tu acolo, cat de bun. competent, etc ai fost.
  Dar sunt lucruri asemanatoare insa total diferite, adica ce ai cerut tu nu exista, ce trebuia sa ceri nu ai facut!.
  Totusi te framanti degeaba.
  Ca nu esti in posesia duplicat al contractului iar nu mai are nicio relevanta. Pentru tine conteaza doar fluturasii de salariu. Aceia reprezinta oglinda muncii tale.

 203. Buna ziua !
  Am fost concediat dupa ce am lucrat 2 ani si 5 luni prin o firma intermediara dar cu contract nelimitat ..as dori sa aflu daca pot primi careva compensatii ,,abfindung,, vreau sa remarc faptul ca sotia este insarcinata -gemeni.

 204. Buna ziua ma numesc Mihai ..am si eu o intrebare…sunt angajat de pe data de 17. 08.2017 cu contract de munca nedeterminat iar in data de 24 august eu am intrat in concediu medical pana in data de 29 septembrie iar sefi mei nu vor sa imi plateasca concediul medical ce pot sa fac in privinta asta..

 205. @Mihai. Pune-te tu in situatia angajatorului, sa constati ca noul angajat dupa doar cateva zile are concediu medical de peste 30 de zile!.
  Mare noroc o sa ai daca nu te da afara, sau poate deja a renuntat intre timp la tine si tu nu stii.
  Cu siguranta nu poti sa ai din prima zi contract pe perioada nedeterminata. Ai cel putin o luna de proba , daca nu chiar 6 luni cum spune legea.
  Ori tu erai in perioada de proba.
  Romania de asistati sociali a lui Dragnea e una, Germania este altceva.

  1. Asta nu inseamna ca angajatorul nu este obligat sa-i plateasca concediul medical. Daca il da afara dupa expirarea concediului medical e altceva, dar trebuie sa-i plateasca concediul medical.
   “Cu siguranta nu poti sa ai din prima zi contract pe perioada nedeterminata. Ai cel putin o luna de proba , daca nu chiar 6 luni cum spune legea.”
   Atata timp cat in contract scrie perioada nedeterminata, atunci cu siguranta are cum sa aiba contract pe perioada nedeterminata din prima zi. Nu conteaza cat e perioada de proba, contractul e pe perioada nedeterminata. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi dat afara. Si daca esti in perioada de proba nu ai voie sa ai concediu medical? In ce lege ai vazut asta? Faptul ca acest lucru nu e vazut cu ochi buni de angajator e alta mancare de peste. Dar asta nu inseamna ca nu e legal.
   Mihai, trebuie sa iei legatura cu un avocat, care sa-i prezinte sefului tau cum stau lucrurile si apoi o sa primesti banii pe concediul medical. Dar e probabil ca seful tau sa renunte la serviciile tale. Oricum sunt sanse mari sa renunte chiar si daca nu apelezi la avocat.

 206. Buna ziua.Doresc sa stiu daca angajatul are obligatia sa anunte personal la Arbeitsamt contractul de munca incheiat intre el si angajator si de ce ?Sau in caz contrar ce se intampla?Parerea mea este ca orice contract de munca ajunge oricum la Arbeitsamt , dupa semnarea lui,ptr ce mai trebuie sa mearga angajatul separat fata de circuitul legal ???Va multumesc anticipat !

  1. Contractul de munca NU ajunge la Arbeitsamt. Arbeitsamt-ul este notificat de angajator doar printr-un Meldung electronic al angajatului.
   In plus ei sunt notificati ulterior de incheierea contractului – ex. relatiile de munca se incheie pe 5 ale lunii. Salarizarea va fi calculata intre 1 si 10 ale lunii urmatoare, atunci se va face si Abmeldung-ul angajatului, deci abia peste o luna.
   Daca nu anuntati incheierea relatiilor de munca in termen de 3 zile, va asumati o penalizare la plata drepturilor de somaj, perioada ce poate merge pana la 3 luni.
   Cele bune!

   1. Cineva care e stabilit in Germania de preferinta in zona Hamburg si ma poate ajuta cu niste informatii multumesc.(referitoare la contractul de munca)

 207. Buna seara D-le Iulian si multumesc ptr raspuns dar cred ca m-am exprimat gresit cand am spus “contract de munca incheiat intre el si angajator…” si rectific acum :
  Incheiat in sensul ca “a fost semnat de ambele parti ” adica imediat dupa inceperea contractului nu dupa terminarea contractului(incheierea).Deci toti colegii (vreo trei dintre ei sunt germani)m-au intrebat daca am fost la Arbeitsamt sa-mi anunt noul contract de munca in prima saptamana de la semnarea lui,ba mai rau ,spun ei,chiar in prima zi de munca esti obligat sa mergi la Arbeitsamt sa anunti ca ai un contract de munca BEFRISTET in derulare si ai inceput , altfel……probleme grave din partea Camerei de Munca in viitor si cate si mai cate,etc.
  Va multumesc anticipat !

 208. Buna lucrez in Germania angajat de 2saptamani și la munca in timp ce lucram mi sa umflat ceva in zona abdominala margand la urgenta a fost nevoie operatie acum de la fabrica mă anunță că mă dă afara este legal așa ceva .am nevoie urgent de un răspuns.va mulțumesc!!!

 209. @Marin
  Din pacate este legal. Daca ai noroc, vor plati insa concediul medical.
  Uita-i. Sa te faci tu bine ca gasesti alta firma.

 210. Intrebare:daca schimb locul de munca,dupa 4 ani neantrerupti,si la noul loc de munca dupa o luna sa zicem ca nu le mai place de mine,ce se intampla,sunt dat in somaj?

 211. Buna ca si ceilalti conationali am nevoie de in raspuns. Este legal ca un angajator verbal sa iti spună ca trebuie sa lucrezi 10 ore pe zi dar in contract sa fie trecut doar 8 ore.adica sa lucrezi 10 si sa fii plătit pt 8,si pe deasupra sa te pună pe Minusstunden?

 212. Corina, din pacate in gastronomie asa este cam peste tot. Adica munca minim 10 ore zi cu o zi libera pe saptamana, iar plata mica, intre 800-1000€/luna net.
  De regula locurile libere pe care le gasiti sunt la italienii, grecii si turcii stabiliti in Germania. Iar ei au stilul romanesc de plata, adica sa te fure cat pot, insa au pretentii nemtesti cand este sa te puna la munca.
  Daca cunosti cat de cat germana, aplica la Arbeitsamt pentru alt Job, insa ma indoiesc ca stii mai mult de 100-200 cuvinte germane.
  Mai sufera si invata germana sa poti avea sanse in viitorul apropiat.

 213. Buna.Patronul este german.Si a făcut același lucru si cu ceilalți colegi care sunt de origine germana.Am contactat si un avocat.(eu si o colega nemțoaica ).Am explicat toată situația si șansele ar fi in favoarea noastră.si putem demonstra cu Arbeitskonto si Zeuge.Lb. german o cunosc cat de cat am învățat la scoala si in prezent frecventez cursuri de lb.germana C1 Oricum o sa va țin la curent cu ce o sa se întâmple mai departe.

  1. Buna tuturor cititorilor.Acum un an am scris si eu despre un caz de nerespectare a drepturilor muncii pe teritoriul Germaniei .Pe scurt angajatorul mi-a făcut un contract de munca pe 40 ore / săptămâna dar trebuia sa lucrez 50 ore/ săptămâna.Inainte sa îmi depun demisia am contactat un avocat pentru consiliere,după care a urmat un proces cu un verdict favorabil pentru mine. Ceea ce trebuie sa știți este faptul ca trebuie sa va înarmați cu răbdare si nervii tari pentru ca un proces dureaza mult între 12- 24 luni ( la mine a durat 18 luni) si dacă nu aveți asigurare (Rechtsschutz Versicherung ) costa destul de mult.
   Recomandarea mea este ca in momentul in care aveți suspiciuni in privința un contract de munca sau alt tip de contracte faceți prima oară o traducere ( nici un caz Google) la persoane autorizate după care abia apoi semnați .Contactati pentru consiliere(avocați ) care vorbesc limba romană ,se găses In toate țările europene si nu numai.
   In goana după bani si un loc de munca intr-o țara straina ne facem sclavi pe propria semnătura.

 214. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare. Ar voie angajatorul sa.si tina angajatii in hala la -16 grade?
  Sotul meu lucreaza la pachete, si dimineata sunt obligati sa stea la banda sa sorteze pachetele..(3-4ore) dar nu dispun de sursa de caldura. Sotul meu si ceilalți angajati s.au imbolnavit de nenumarate ori in ultimele 3 luni.
  Eu cred ca astea nu sunt conditii de lucru.

 215. Buna ziua!!Am o problema grava si destul de urgenta,asa ca va rog pe cei avizati sa-mi dea un sfat cat de repede posibil.De curand m-am mutat din Niedersachsen in Baden Wurttemberg,de doua luni mai precis,de gasit de lucru am gasit imediat prin Leihtfirma pt. un client fix ,cu un salariu foarte bun.din pacate conducerea firmei cliente a decis sa nu mai lucreze cu personal de inchiriat.Problema e ca firma de personal nu mi-a trimis o concediere scrisa,legala ,ci prin e-mail m-a instiintat ca cica ultima zi de lucru ar fii 30.05.,si ca mi-a aranjat un interviu la alt client in 12.06.,iar in caz ca interviul decurge bine isi retrage demiterea,care cica o sa ajunga la mine pe 31.05.Eu am reactionat de indata si am specificat in e-mailul de raspuns ca demiterea trebuia sa fie facuta in scris si respetand termenul de preaviz,care conform contractului colectiv pe bransa e de o saptamana calendaristica.De asemenea i-am instiintat pe fax ca eu pana la primirea unui document legal ma consider angajat si ca ma voi prezenta punctual la locul de munca.Raspunsul primit,in contradictie cu emailul primit,a fost ca eu am inteles greit,si ca scrisoarea de demisie a fost deja trimisa prin posta.azi,cand ar fi trebuit sa ajunga,am gasit doar o scrisoare normala de la ei,pe care am deschis-o in prezenta fratelui meu ca martor,cu fluturasul pe luna trecuta ,fara preaviz.Imi este clar ca va trebui sa deschid un conflict de munca,insa dat fiind ca mutarea m-a secatuit de bani ,pot sa fac singur demersul?cat m-ar costa un avocat in speta asta?si cum m-ati sfatui voi ca e mai bine sa procedez?mentionez ca am ignorat total partea cu interviul aranjat,pt. ca cred ca acceptarea ar insemna ca confirm concedierea.

 216. am fost concediat de catre firma la car lucrez in urma cu 4 zile
  .concedierea a fost facuta verbal.Acum eu inca figurez pe planul de munca cu un anume So ,.cum pot face sa ma angajez in alta parte daca nu am o destiutire ?sau ma pot indrepta prin arbaitsgericht impotriva demiterii daca nu am ceva scris?va multumesc

  1. Concedierea,indiferent daca este cu sau fara preaviz se face exclusiv scris,cea verbala isi face efectul numai daca tu o accepti,normal te duci la lucru si iti oferi forta de munca,de preferat cu martori,si nu semnezi nici o hartie care are legatura cu concedierea .Daca refuza sa te primeasca la lucru si mai ales ca nu te-a instiintat in scris faptul ca ai fost concediat si motivul,deschizi actiune la arbeitsgericht.Mai ales ca daca inca figurezi pe plan s-ar putea sa ai surpriza urata sa te trezesti chiar tu dat in judecata ca ai adus prejudicii firmei neprezentandu-te la job.

  2. Marcel, inca odata pentru tine si pentru toata lumea:
   NU EXISTA CONCEDIERE VERBALA, prin telefon, SMS, prin mail, prin veste trimisa printr-un coleg sau altceva de genul asa, concedierea se trimite DOAR IN SCRIS, cu data si semnatura.
   Articolul 623 Codul Civil (Bürgerlichen Gesetzbuches (BGB) ):

   “Die Beendigung von Arbeitsverhältnissen durch Kündigung oder Auflösungsvertrag bedürfen zu ihrer Wirksamkeit der Schriftform; die elektronische Form ist ausgeschlossen.”

   https://www.arbeitsvertrag.org/muendliche-kuendigung-arbeitgeber/

   Valabil si pentru angajat si pentru angajator, daca nu mai veniti la munca veti fi dat afara din vina dvs., pierdeti somajul si minim ultimul salariu, zilele de concediu si puteti fi dat in judecata pentru pagube produse pana e adus un inlocuitor.
   Nu exista “mi-a zis sefu sa nu mai vin de maine… ca nu mai are de lucru… ca nu-i place de mine cum lucrez…” si alte prostii.
   Ii radeti in nas si venti in continuare la munca la ora care trebuie si cereti fie Kündigung in scris, fie sa continuati lucrul, patronul TREBUIE sa va gasesca de lucru, e treaba lui, nu a dvs.. Si chiar daca va face Kündigung in scris asta intra in vigoare dupa termenul legal, in perioada de proba,de 2 sapt, dupa aceea de minim 3 luni !!!
   In Germania nu poate nici salariatul sa-si puna palma in fund si sa plece pe usa ca nu-i convine ceva, nici patronul nu te poate da afara de pe o zi pe alta cum vrea el. De aceea tot zic sa aveti contract de munca scris si semnat, sa aveti toti fluturasii de salariu si toate documentele care cand e bine sunt maculatura, cand e de rau, sunt mai scumpe ca aurul.
   Patronii faca asta pentru ca in Germania este EXTREM de greu sa concediezi pe cineva angajat legal si daca va stiti drepturile nu are ce va face.
   Daca totusi va face demisia in scris, IMEDIAT mergeti la Arbeitsamt cu ea, in termen de trei zile maximum, altfel pierdeti somajul 3 luni sau mai mult.
   In toata perioada de preaviz, se vine normal la lucru si la sfarsit, se platesc zlele de concediu neluate sau le luati, cum doriti.

  3. @Marcel
   Ai dat prea putine informatii pentru a primi o solutie corecta.
   Detaliaza de cand esti angajat la aceasta firma, in ce perioada te gasesti (de proba sau pe termen determinat/nedeterminat)., ai un contract scris la tine sau doar ai semnat la inceput niste hartii si atat, ti-ai luat C.O. anul acesta sau nu, etc

 217. Bună ziua.

  Ma puteți ajuta va rog cu o neclaritate?!
  Am avut 3 zile de concediu medical si nu primesc salariul pe acele zile , fiind în probe zeit.
  Se poate cumva face plata de catre casa de asigurări?

  Multumesc!

 218. NU! Pentru cateva zile doar angajatorul. DAR daca incepi cu stangul cu medicale si alte chestii romanesti, nu o sa ai succes pe aici in Germania. Chiar daca esti bolnava, strange din dinti si mergi la munca. Patronul nu are nevoie de oameni bolnavi sau cu probleme personale. Acesta este doar un sfat!

 219. Am lucrat la o firma din 10.09.2018 pana in 21.11.2018,am demisionat si am respectat preavizul.in perioada respectiva,mai exact la inceputul lui noiembrie am avut o saptamana de medical ,am anuntat telefonic de indata si adeverinta am dus-o personal in aceeasi zi.chestia e ca fluturasul si lohnsteuerbescheinigung le-am primit prin posta abia pe 18.01.2019 dupa ce m-am deplasat personal la sediul lor.Din ce vad in fluturas nu au platit concediul medical si nici o zi de concediu,desi dupa stiinta mea ar trebui sa fie macar 2 zile de concediu(30 de zile era in contract concediu anual).Este tardiv sa cer acesti bani ,si daca nu sa ma adresez tribunalului muncii?Mentionez ca odata cu fluturas si lohnsteuerbescheinigung am primit si o confirmare cu data la care mi-au fost trimise aceste documente

  1. @floryn Nu, nu este de loc tardiv sa va solicitati banii pe concediul medical daca sunteti sigur ca nu au fost platiti, depinde de la cine o sa-i luati, de la firma sau d ela casa de sigurari de sanatate, cred ca s-au folosit de asta:
   “Wer in der Probezeit krank wird, bekommt von seinem Arbeitgeber sein Gehalt weiter. Dazu muss das Arbeitsverhältnis aber bereits mindestens vier Wochen bestehen. Wird ein Arbeitnehmer schon eher krank, springt bei gesetzlich Versicherten die Krankenkasse mit dem Krankengeld ein.”

   Aici vedeti ca trebuie fie sa va plateasca concedil, fie sa il luati in ultimele zile ale preavizului:
   https://www.kanzleiwehner.de/2014/05/urlaubsanspruch-in-der-probezeit-kuendigung-auszahlung-und-sonderurlaub/
   Agajatorul la primirea cererii de demisie, trebuia sa va ofere sa alegeti una din aceste posibilitati.

   Concret, fara avocat, nu faceti nimic.

 220. medicalul a fost dupa 4 saptamani ca angajat.de ce sa trebuiasca avocat,mie mi se pare destul de clara situatia,dar nu stiam daca nu e prea tarziu pt. a cere plata medicalului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.