201 thoughts on “O sansa noua pentru romanii din Germania: Mini-GmbH cu 1 euro”

  1. 1. Eu din ce am citit pe acest blog am inteles ca orice fel de firma ai nu mai ai nevoie de permis propriu de munca DAR nu inteleg de ce nu mai ai nevoie de drept de sedere in Germania cu un UG?
    2. Impreuna cu sotia ne-am infiintat o societate GbR (care inteleg ca este o asociatie de Gewerbe…sau am inteles gresit). Deocamdata astept actele de la Finante…dar in urma celor expuse de tine aici…pare mai bine daca mi-as face o UG…ai cumva mai multe detalii despre Gbr?

    1. mai degraba GbR este o asociatie de profesii liberale, frrelanceri. Nu stiu prea multe despre ea fiindca nici nu se prea foloseste. U.G. imi pare mai bun, fiindca nu esti conditionat de diploma ,certificat. In plus are mai multe facilitati, domenii de activitate ,etc,

      1. solicit o adresa de web unde pot consulta exact cum se poate deschide un UG, sau unde pot merge pt a primii informatii

  2. am si eu o intrebare….pana nu cresc valuarea capitalului social nu pot sami ridic toata valuarea sumei castigate?…si din cate am inteles eu in fiecare an statul o sami traga 25 la suta din castig pt cresterea capitalului social?…imi trebuie un birou sau pot face sediul si unde stau in chirie?

  3. Buna ziua,
    eu locuiesc de cateva luni in germania,am primit anmeldung si personal nummer.acum vreau sa preiau de la un prieten o firma tip UG…as dori sa stiu ce posibilitati am ca UG sa primesc finantare ptr a cumpara o masina ptr firma….sau ptr a cumpara toate sculele si uneltele de care are nevoie firma.

  4. DETIN O CASA IN ROMANIA,O SOCIETATE CU DOMENIU BAR CARE MERGE FOARTE BINE,AM 2 COPII,DAR NU ESTE NIMIC SIGUR PT COPII IN ROMANIA,MAM DECIS SA VAND TOT CE DETIN SI SA NE MUTAM DEFINITIV IN GERMANIA.CE MA SFATUITI FAC BINE CE FAC.AS DORI SA FAC UN AUTO HAUS .CE FEL DE SOCIETATE ITI TREBUIE PT A INFIINTA UN AUTO HAUS IN GERMANIA,SI CARE AR FI PROCEDURILE CARE TREBUIE FACUTE, AS DORI SA PRIMESC SI NUMAR DE HANDLER (NR ROSU DE INMATRICULRE CARE SE FOLOSESTE LA TOATE MASINILE DIN PARC ).ASTEPT COMENTARII SI DACA ESTE CINEVA CARE A FACUT ASA CEVA SI E DORITOR SA MA INVETE AS FI RECUNOSCATOR.MULTUMESC MULT.

    1. Buna ziua Marian,spune-mi te rog daca ti-a reusit planul si impartaseste experienta ta in ceea ce priveste treptele care le-ai urmat pentru a deveni handler. Trimite-mi un mail TE ROG MULTUMESC

  5. Buna,
    Am si eu ceva de spus in legatura cu Gewerbele in Germania.Parerea mea este ca pentru un roman ce vine in Germania mai ales daca nu are un loc de munca asigurat deja inainte sa plece din Romania,este mult mai convenabil un gewerbe decat un mini GmbH.
    1.daca prestezi anumite servici curatenie,ingrijire persoane,babysitter etc. nu ai costuri lunare la finante,TVA-ul,si ai o limita de 8000 euro anual,astea fiind calculate doar de pe facturile taiate la clienti.Ceea ce e putin probabil sa depasesti.
    2.Nu ai nevoie de un contract cu un contabil pentru ca ai nevoie de el doar pt 2 chestii,formularul pt Steuernummer,numarul de inregistrare al gewerbelui si la sfarsitul anului pt bilantul total pt a plati impozitul.
    Eu fac asta in Germania de 9 luni de zile si sunt foarte multumita.Lucrez pt mine si nici nu am multe costuri lunare.Si am dreptul sa am si angajati ceea ce este foarte bine daca nu mai apuci sa faci fata cererilor.
    Costul pt un Gewerbe este de 30 de euro si atat.si il ai in 5 min.
    Practic este permisul tau de munca.Nu te intreaba nimeni de permis de sedere sau ceva.Doar ca trebuie neaparat sa ai o asigurare medicala privata.
    Sunt si dezavantaje ca in orice doameniu sau firma sau cum vreti voi 🙂
    Depinde in ce domeniu esti inregistrat cu gewerbele ca sunt domenii in care ai un venit sau profit lunar brut foarte mare si unde platesti TVA-ul lunar.Depinde de incasarile care le ai si apoi sunt calculate de catre contabil si da in acest caz ai nevoie de un contabil.
    Totul depinde de ce domeniu apartii.
    Multa bafta tuturor 🙂

    1. buna Andri.

      Intrebare: pentru a obtine un Gewerbe, cat de important e locul in care locuiesti? de exemplu: eu pot locui la un verisor de-al meu, insa el e in chirie acolo deasemenea; e ok? se poate si asa? ce documente am nevoie de la el sau de la proprietar?sau..doar de la primarie?

      1. Alin,

        Te duci chiar si singurel cu Anmeldungul si 30-40 de euro si-ti deschizi un kleine Gewerbe. Nu ai nevoie de nimic altceva si de nimeni altcineva cu tine, decat Anmeldung-ul si cei 30-40 de euro pentru deschidere.

        Succes.

    2. Andri,

      ai dreptate, asa cred si eu, ca e mai simplu si mai eficace cu un kleine Gewerbe…

      Ceea ce vroiam sa adaug este ca nu e obligatoriu ca Asigurarea medicala sa fie facuta la o firma germana (care cost mult…), ci e suficienta o Asigurare facuta in tara, la o companie privata, si care poate ajunge la 150-160 euro/6 luni sau chiar pe un an, in timp ce daca ti-o faci aici te ajunge atat, sau chiar mai mult, dar lunar.

      1. Salut! Daca fac asigurare de sanatate in Ro, pot beneficia de ea si in Germania? De ex, in caz de nevoie se inteleg cei de aici cu asiguratorul din Ro? Sau trebuie sa platesc eu si ulterior sa mi recuperez banii? Intreb pt ca nu am incredere in sistemul romanesc, daca dai un ban, ti l recuperezi cu greu sau deloc. Iar asigurarile in Germ sunt f scumpe, am platit 380 eur pt 2 luni la Aok, cand am ramas fara servici. Multumesc frumos!

      2. Fie apelati la o asigurare privata – caz in care va achitati facturile si apoi le recuperati de la asigurator, fie veniti cu acel card european de asigurat din Romania, dar in acest caz sa nu va asteptati la mari servicii. In general acopera doar urgentele dar si acolo puteti avea surprize, in sensul ca statul roman sa nu deconteze, atunci prestatorul de servicii medicale se va indrepta impotriva dumneavoastra pentru recuperarea sumelor. Majoritatea medicilor nu accepta plata prin cardul european, cu exceptia serviciilor de urgenta.

    3. Daca sunt in Romania cum as putea infiinta un Gewerbe? Trebuie sa vin mai intai in Germania sa inchiriez o locuinta si apoi sa infiintez Gewerbe? Multumesc anticipat!
      P.S. In ziarul Suedeustche Zeitung (online) se gasesc o gramada de anunturi unde se cauta menajere, de exemplu….As avea vreo sansa cu un astfel de Gewerbe?

      1. Trebuie sa veniti in Germania pentru a face deschiderea firmei. In anumite conditii se poate si prin persoana imputernicita.
        Nu este nevoie neaparat de o locuinta. Tot in anumite conditii va este suficient un birou, respectiv o adresa pentru firma (Geschäftadresse). Iar d-voastra puteti locui mai departe in Romania.
        Aveti sanse bune cu asa ceva, mai bine decat sa fiti undeva angajata pentru aceasta munca.

        Insa inainte de a va pune pe drumuri, informati-va temeinic ce inseamna acest lucru, a fi independent. Adunati-va informatiile, insa sa stiti ca nu sunt putine. Abia apoi faceti pasul respectiv.

        Va recomand sa apelati la un consilier managerial (Unternehmensberater), in cazul in care nu reusiti sa va edificati pe deplin cu ce aveti de facut. Este o investitie care va poate ajuta mult, chiar daca doar un sfert din informatiile primite va sunt de folos.
        O consiliere de baza costa 150-200, insa aveti posibilitatea de a fi clar cu pasii ce trebuie facuti. Faptul ca nu veti plati anumite taxe, sau ca veti fi obligata sa platiti impozitul calculat pentru cifra estimativa de afacere, sau nedepunerea diverselor declaratii lunare sau trimestriale va poate aduce neplaceri materiale/financiare mai mari.
        Multa atentie si succes.

      2. @Anonim: Multumesc frumos! Eu imi doresc din tot sufletul sa vin si sa ma stabilesc in Germania…acesta este visul meu si sper sa mi se indeplineasca candva! Am stat 2 ani in Germania (1 an ca Au Pair, 1 an viza de studiu al lb. germane), 7 ani de invatare a lb. germane in scoala, am lucrat mai bine de 6 ani ca profesor suplinitor de germana la o firma, la locul de m-ca actual traduc manuale tehnice din germana in romana, tin legatura cu partenerii externi (din Germania si Austria). Lb. o stiu destul de bine, din pacate nu stiu de unde sa incep si ce anume sa fac pt a veni in Germania, de a trai si munci legal acolo 😦 Nu cunosc pe nimeni care sa ma ajute! Multi imi zic ca daca ar fi in locul meu (adica sa stie germana asa de bine) ar pleca si maine 🙂 Bun, plec, dar odata ajunsa acolo ce sa fac? Stau pe strazi? Cersesc?
        Ca sa fiu anmelduita la o anumita adresa, e obligatoriu sa si locuiesc acolo?
        Inca o data, multumesc pt info si amabilitate!

      3. Intr-adevar este o gandire sanatoasa. A te arunca cu capul inainte cum fac din pacate multi romani, inseamna a arunca cu banii putini probabil care stau la dispozitie fara nici o eficienta. Principiul ca “o sa vad ce iasa”, are uneori succes, insa de cele mai multe ori se termina prost.

        Insa faptul ca stiti limba va este de mare ajutor. Nu aveti pe nimeni sa va ajute? Ce intelegeti insa prin aceasta? Cum doriti sa fiti ajutata? Este o vorba, daca nu sti sa te ajuti singur, nu te poate ajuta nimeni.

        Pentru a avea Anmeldung, nu trebuie sa locuiti aici. Anmeldung-ul il faceti cand aveti unde sa il faceti (o chirie, cineva care va primeste in spatiu). Unde locuiti este treaba d-voastra. Cunosc destule persoane din Romania care au aici Anmeldung si nu locuiesc deloc in Germania. Au avut nevoie doar pentru a-si deschide un cont bancar, pentru a primi corespondenta, etc. Uni nu platesc nimic, daca sunt pe la rude sau prieteni buni, altii platesc 10-15 € lunar, altii mai mult.

        Iar pentru Gewerbe exista posibilitatea de inchiriere a unui birou, sub forma part-time, adica cu posibilitatea limitata de folosire. Adresa biroului este adresa firmei celui ce are Gewerbe, de regula acestia insa nu au nevoie de birou decat putin timp, activitatea fiind desfasurata altundeva. Exact ce este in Romania interzis si impiedicat, se pare ca doar avocatii si-au gasit portite.

    4. Buna ziua! Am si eu o intrebare, va rog. Daca am gewerbe pot angaja persoane care sa lucreze pentru mine? Imi puteti detalia ce trebuie sa fac pentru a ma autoriza cu gewerbe? Ce taxe trebuiesc platite la stat? Multumesc frumos!

      1. @Loredana
        Daca va inchipuiti ca un raspuns la aceste 2 intrebari va lamureste ce aveti de facut atunci va inselati. Veti mai avea nevoie de multe raspunsuri. Informati-va serios asupra ce inseamna a fi intreprinzator.
        Aveti urmatoarele posibilitati:
        1. In internet gasiti raspuns la toate intrebarile, in special pe site-uri oficiale. Avantajul este ca nu costa bani, doar timp. Dezavantajul este ca nu stiti daca ati aflat tot ce este necesar.
        2. Urmati niste cursuri la institutii cum sunt IHK (Camera de comertz) sau AA oficiul de munca) Avantajul este ca obtineti raspuns la toate intrebarile. Dezavantajul este ca va costa de la cateva sute € in sus, si nu primiti raspuns special la problemele d-voastra.
        3. Apelati la serviciile specializate ale unui consilier specializat. Avantajul consta in faptul ca aceasta consultanta este mai scurta, este speciala pentru situatiile personale. Dezavantajul este ca si aceasta costa de la cateva sute in sus.

        In caz ca sunteti interesata pentru varianta a-3-a va stau la dispozitie la adresa nicdem@manatecon.de

      2. Buna
        Pt inceput,Gewerbe este un certificat de persoana fizica autorizata,tradus Asociatie Familiara asta inseamna ca daca ai un Gewerbe poate lucra cu tine sotul.copii,persoane din familie de gradul 1.Exista o optiune cu maxim 2 angajati straini,dar este complicata si costisitoare.Cu un gewerbe nu este indicat sa depassesti suma de 15,000 pe an timp de 2 ani asta spre binele tau ca sa ramai un kleine unternehmen,dupa cei 2 ani de activitate esti obligat sa depasesti suma de 15,000 pe an si trebuie sa ai minim 60,000 pe an si atunci esti un große unternehmen.Pt un gewerbe nu ai nevoie de birou.
        Ca sa deschidem un Gewerbe este necesar:
        -anmeldung
        -buletin
        -20 sau 40 € depinde de Land
        -o pers care stie germana in cazul in care nu ne descurcam singuri
        sa trecem punctele de activitate care le vom presta
        Totul dureaza 5 minute,odata iesiti din institut putem munci fara probleme
        Ce urmeaza:
        -asigurare privata
        -drept de sedere
        -contabil si aici o sa platesti o suma pt inceput de 180 € depinde de caz pt urmatoarele lucrui:cerere steuernummer si inregistrare la handwerkskammer
        Cateva mentiuni:
        -facturile trebuie sa le scri singur,pana iti vine steuernummer o sa ai unu provizoriu
        -nu ai voie sa incasezi Mwst (tva)
        -bonurile de cheltuiala trb sa le pastrezi asta pt ca sa micsorezi steuer-ul pe venit
        -steuer este de 15% plus o asigurare de 2,5% care o v-ei primi inapoi in a 13-14a luna de activitate
        Mai sunt si altele de mentionat dar ma intind prea mult
        Eu il am de 3 ani deschis si sunt multumit

        Multa bafta

    5. Buna Andri. Eu am fost plecata o luna la fratele meu in Berlin,am facut toate actele necesare si am tot asteptat Steuernummer-ul prin posta fapt pt.care m-am si reintors acasa pana ce il voi primi.Insa nu am facut nimic ….nici un formular la contabil ci doar la finante am fost .Am gresit?Astept degeaba?Ni s-a spus ca va veni acasa prin posta sau?Iti multumesc frumos

  6. PT DOAMNA CONSILIER,NU AM PRIMIT NICI UN RASPUNS,SI CRED CA ATI PUTEA SA MA AJUTATI CU CEVA SFATURI TINAND CONT,CA AVETI CUMNAT DEALER AUTO.

  7. buna ziua am citit cam tot ce ati scris pe aiki tin sa va multumesc pt ceea ce faceti pt romani .app am o intrebare lucrez de un an de zile implinit cu gewerbe am mai lucrat inca 4 ani dar numai cate 2 luni in agricultura ….acum intrebarea mea este ce sanse am sa obtin arbeits erlaubnis?am depus de aproape 6 saptamani si nu am primit nimik?

    1. Este simplu, sunati la numarul de telefon: 0228 713 2000 sunt cei de Bonn unde se centralizeaza toate cererile pentru permis de lucru in toata Germania, o sa va intrebe data de nastere si ce firma va angajeaza.
      Normal, in termen de 4 saptamani trebuie sa va dea un raspuns.
      Cu stima si sper ca am fost de folos

      1. multumesc pentru sfat.acum mai am un lucru am o cunostina care a lucrat 6 ani de zile cu contract pe cate un an de zile de fiecare data i se reinnoia contractul asta sa intamplat inainte ca romania sa intre in UE ea nu mai e acum amelduita in germania si niki nu a avut drept de munca definitiv .ar mai putea face ceva sau e ca si un nou venit cand vine aiki si sa o ia de la capat ca si mn ….acum io vreau sa intreb daca am un copil cu o nemtoiaca fara sa fiu casatorit cu aceasta pot primi dupa copil drept de munca ….eu nu vreau sa mai plec de aiki dar niki sa ma insor .va multumesc mult pentru tot …stiu ca pun intrebari dificile sa ma scuzati .

    2. permisul de lucru unbefristed nu se primeste daca ai lucrat 1 an cu gewerbe ci doar daca ai lucrat 1 an neintrerupt ca angajat la o firma cu permis de lucru temporar (pe 1 an)
      iar permisul initial limitat la 1 an se obtine doar daca gasesti un angajator dispus sa te ia si sa inceapa demersurile de obtinere a permisului de munca
      eliberarea permisului dureaza 2 chiar 3 luni
      detalii aici
      https://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/01/29/permisul-de-munca-in-germania/

  8. Buna ziua, eu doresc sa infiintez cu viitoarea mea sotie, care este medic aici in Germania, o firma de intermedieri personal medical in Germania, Austria, Elvetia, Franta etc.
    Cum si ce tip de societate credeti ca ar trebui infiintata si cam care ar fi pasii de urmat.
    Va multumesc anticipat pentru raspunsurile bine intentionate.

  9. As avea cateva intrebari care, cred ca intereseaza pe toti cei ce viziteaza pagina dumneavoastra:
    1. Puteti sa postati nivelul taxelor ce trebuie de platit in Germania pentru un UG?
    2. Cand se platesc aceste taxe?
    3. Ce documente contabile trebuiesc intocmite si periodicitatea depunerii acestora?
    4. Este obligatoriu de angajat un contabil permanent, sau merge si varianta romaneasca cu colaborari?
    5. Sediul social trebuie sa fie unul cert, sau poate fi si un sediu gen casuta postala?

    Va multumesc pentru bunavointa raspunsurilor.

  10. cum pot sa aflu daca mi-au iesit si mie actele in germania …adica cetatenia …..va rog sa-mi spuneti si mie daca stiti…..va multumesc…va implor

  11. Buna ziua.
    Termenul pentru infiintarea unui UG este mai mare de 3 luni de cand faci prima vizita la notar (pana la primul “termin” al notarului minim 1 saptamana), apoi face actele, se deschide contul bancar pentru varsarea capitalului social (alt “termin” la banca), apoi astepti pana vin actele de la finante ce trebuie completate si retrimise, si dupa asta vei primi numarul fiscal- steuer numer. Pana nu primesti acest numar fiscal nu poti desfasura nici o activitate, este codul fiscal din romania fara de car nu poti face nimic. Din experienta, la mine actele la notar s-au facut in 16.11.2011si nici pana acum n-am primit numarul fiscal. Mentionez ca locuiesc in Hessen.
    Ca si costuri cu contabilii, va pot spune ca am apelat la o firma de contabilitate, care mi-a cerut 100 eur/luna + 700-1.000 eur la sfarsit de an cand se depun bilanturi.
    Cei 25% pentru crestea capitalului se ia anual din profit, adica dupa ce se scad cheltuielile, nu din venit.
    UG este tot o societate cu raspundere limitata, administratorul raspunzand in limita capitalului social.

    1. Formularea ” Pana nu primesti acest numar fiscal nu poti desfasura nici o activitate” este incorecta. Activitatea se poate desfasura, problema apare la emiterea facturii. Dar o afacere nu se incepe cu emiterea unei facturi ci cu organizarea, achizitionare de marfa sau alte bunuri. Pana se va emite prima factura va mai trece ceva timp.
      De multe ori USt.-IdNr. se primeste mai repede, eventual cel international, si acesta poate fi folosit pe factura in locul “Steuernummer”-ului.

      Nu Geschäftsführer-ul raspunde in limita capitalului ci societatea.
      Geschäftsführerul raspunde cu averea personala.

      1. Buna ziua.Eu am fost plecata o luna la fratele meu in Berlin,am facut toate actele necesare si am tot asteptat Steuernummer-ul prin posta fapt pt.care m-am si reintors acasa pana ce il voi primi.Insa nu am facut nimic ….nici un formular la contabil ci doar la finante am fost .Am gresit?Astept degeaba?Ni s-a spus ca va veni acasa prin posta sau?Iti multumesc frumos

  12. buna…….am citit o parte din ce sa scris pe blog si as avea si eu cateva intrebari sau mai bine zis am nevoie de un sfat ….de 2 luni ma aflu in germania la munca unde sant cazat in conditii josnice de catre angajatorul nostru din romania si am un contract cu acest angajator in care mi se acorda un salar de 800 de lei in romania si diurna in germania.Odata ajuns mi sa spus ca diurna se primeste doar in zilele in care se lucreaza si doar daca lucrez 10 ore pe zi.Din contractul semnat am inteles 800 de lei in romania si 1200 euro diurna in germania.Din pacate ajuns aici nu am fost paltit si din cei 1200 au ramas pana la urma doar 800 de euro,doar ca din acesti 800 de euro trebuie sa ne intretinem si sa ne hranim……..nu ar fi nici o problema doar ca nu primim nici cei 800 si acum dupa doua luni nu mai stim ce sa facem pt ca ne este frica ,ca nu mai incasam nici un ban si nu ne putem intoarce acasa…….ce putem face pt a ne recupera bani ?unde ne putem adresa in germania cu aceasta problema?precizez ca lucram si in mediu toxic unde alti ar primi pe putin 3-4000 de euro

    multumesc

    1. Un salariu de 1200 de euro brut inseamna cam 900 net. Daca luati 800 probabil angajatorul roman va opreste un “comision” de 100 de euro la fiecare. Daca aveti un contract semnat in Romania, cu un angajator roman, conflictul de munca il puteti solutiona la o instanta judecatoreasca din Romania.

  13. buna ziua d-na laura am o intrebare as vrea sa-mi fac firma in germania un mini gmbh dar vreau sa stiu daca pot face angajari pe ea ?si daca pot obtine un credit pentru deschidere afacere un restaurant in casa mea proprietate personala ?dar trebuie renovate multumesc

    1. Indiferent de forma juridica, aveti dreptul sa angajati orice persoana care are drept de lucru neingradit. Daca vreti sa angajati romani sau bulgari atunci trebuie sa va informati in ce meserii puteti sa ii angajati.

      Daca va prezentati la banca cu un plan de afacere cat de cat viabil aveti sanse. Dar trebuie sa fiti perseverent. Poate a 2-a banca, sau poate a 328-a banca va acorda creditul-

      1. Sa inteleg ca bancile din Germania dau credite la cetatenii romani? As fi interesata de un credit. Ce conditii ar trebui sa intrunesc?

      2. Raspunsul il aveti mai sus:
        Un plan de afacere bine pus la punct si o parte din capitalul necesar.

  14. Doamna Fuss imi permit din nou sa va corectez, chiar daca nu in partile esentiale. Un mini GmbH se poate constitui practic de oricate persoane care se asociaza. Numarul de trei persoane reprezinta limita de persoana care permite constituirea simplificata a mini-GmbH in baza unui contract de societate simplificat, standard (formular tipizat). la care costurile de constituire sunt mai reduse. Altfel se procedeaza la fel ca si la un GmbH obisnuit, difera doar capitalul de baza.

    Persoanele care se asociaza in GmbH si mini GmbH nu sunt actionari, Doar societatile pe actiuni au actionari,

    Nici asociatii unui GmbH, sau mini GmbH, precum nici actionarii unei AG nu raspund cu averea personala pentru datoriile societatilor. Aceste societati de capital raspund in limita capitalului. Pentru faptele comise de asociati sau actionari raspund doar aceste persoane, nu societatile.

    In schimb persoanele asociate in GbR (Gesellschaft bürgerlichen Rechts) sau alte asociatii de persoane, precum si persoanele independente raspund cu averea personala.

    Avantajul amintit decurge din faptul ca o persoana de conducere a firmei (Geschäftsführer) nu are contract de munca ca si angajat. Astfel acesta este un avantaj de care beneficiaza si cetatenii non UE.

  15. Buna seara va rog din suflet sa ma ajutati,am facut un GBR si acum nu stiu ce trebuie sa fac mai departe caut cu disperare un contabil in zona RAVENSBURG care sa ma ajute contra costbineinteles si nu imi zice nimeni unul poate sa fie si la bodensee sau konstanz sau acolo in zona sa nu fac tot timpul sute de km cu hartiile.va mutumesc as vrea sa primesc un rasp pe email daca sepoate oana_amalia20062yahoo.coom am mai scris pe acest forum si nu am mai gasit unde am postat.va multumesc si sper sa ma poata ajuta cineva cu un sfat si o recomdare

  16. Lucrez din 06,02,2012 cu acte ok in germania, sunt casatorit si am o fetita de 2 ani. Sotia si fetita sunt in Romania. Conteaza lucrul acesta ca sunt casatorit si am copil ? pt ca aici m au incadrat in prima clasa de impozitare. cea mai neavantajoasa. pot face ceva in privinta asta?

    1. Pentru cat timp sunteti incadrat? Si cine v-a incadrat in clasa 1 ?
      In general pentru incadrare pe perioada nelimitata trebuie sa fiti incadrat ca si casatorit in clasa a 3-a, Kinderfreibetrag 1.0
      Ati depus la angajator “Lohnsteuerkarte” ? (fisa fiscala)
      Aceasta se obtine de la primarie sau evidenta populatiei. Aveti nevoie de certificatul de casatorie si de nastere a copilului, traduse si legalizate, si primiti aceasta “Lohnsteuerkarte”

      1. Bună ziua.

        Domnul “anonim”, am şi eu nevoie de consiliere, fiind dispus să plătesc, desigur. Se poate ajunge chiar la colaborare.
        Cum facem? Din punctul meu de vedere dacă cereţi adresa mea de mail adminilor e perfect, pentru a lua legătura.

        Mulţumesc anticipat.

      2. Cum ati ajuns la aceasta idee ca as oferi consultanta?
        In principiu nu as avea nimic impotriva, oricum inseamna sa imi asum raspunderea pentru cea ce fac.

        Insa as avea si eu nevoie de un mic ajutor, de la cre din administratori si cum se poate obtine adresa cuiva de email? 🙂 Parca este nevoie si de aprobare, sau se impart aceste adrese asa simplu oricui?

      3. Din moment ce mi-am exprimat acordul adminul e liber să vă furnizeze adresa mea de e-mail. Mai rămâne să fie şi dumnealui/ei de acord să faciliteze aceasta… . Însă acum nu mai e cazul, am reţinut adresa dvs şi vă contactez în privat, mulţumesc.

      4. P.S. – Apropos, are măcar o zi de la “naştere” adresa aceasta a dvs de e-mail :)… ?

  17. va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu acest certificat A1…. se obtine de la c.n.p.a.s. bucuresti, sau de la judet… si odata obtinut , se mai platesc ceva taxe si in germania? multumim mult!

  18. am si eu o intrebare…daca am gewerbe si anmeldung pe un oras pot lucra ca aceleasi acte si in alt oras…in conditiile in care acum nu am posibilitatea unui nou Anmeldung an acest oras…locuiesc la cineva

  19. buna ziua…am si eu cateva intrebari,legate de acest miniGMBH.
    -sediul social se poate face in locuinta in care esti locuiesti ca si chirias,sau trebuie un birou inchiriat?
    -trebuie sa mergi prima data la primarie ,la notar sau la camera de munca?
    -daca faci acest mini Gmbh,este valabil in toata germania sau doar in landul in care este facut?…multumesc.

  20. In anumite conditii este posibil ca sediul sa fie si propria locuinta. Depinde de activitatea prestata.

    Intai semnati la notar contractul (Gesellschaftsvertrag), unde aveti nevoie si de dovada varsarii capitalului. Acesta va trimite apoi la Handelsregister.

    Cu acest UG (mini GmbH) aveti dreptul sa prestati si sa vindet in toata Germania, UE si chiar in toata lumea.

  21. salut pe toata lumea, astazi am luat contact pentru prima oara cu problemele legate de dreptul la munca in germania si marturisesc ca sint depasit de multimea de informatii gasite. as dori sa stiu daca daca acel gewerbe este un fel de permis de munca individual si ce fel de taxe se platesc si cind . daca i-mi poate spune cineva va ramin recunoscator.
    si mai am o problema : in romania am contactat o firma de plasare forta de munca in germania unde mi s-a spus ca am nevioe de un maistru constructor cu atestat sau un inginer constructor pt constructii civile, pentru a mi se deschide un mini-GmbH . este adevarat sau fals . a doua intrebare este ce conditii trebuie sa indeplinesc pt a angaja muncitori din romania , pot face asigurarea medicala in romania , este valabila ?
    am o echipa formata din 15 muncitori si vrem sa lucram in domeniul constructiilor unde sintem super calificati si cu experienta de peste 10 ani in santiere in tara si afara unii dintre noi dar oamenii au fost simli angajati mai la gri asa ca sa folosesc un eufenism., sau legal unii din ei dar nu vorbesc limba germana si nu stiu sa se descurce.
    adresa mea de mail este : popescucristi61@yahoo.com. astept raspunsuri si propuneri de colaborari,accept si consiliere contra cost desigur in momentul in care am incasari dintr-un eventual contract.
    cerem si oferim maxima seriozitate . pentru detalii va satept pe mes.
    va multumesc anticipat pt timpul acordat citirii mesajului meu,
    va doresc o zi senina
    la revedere

    1. 1. Sa lucrati cu Gewerbe inseamna ca sunteti un independent. Pentru aceasta nu aveti nevoie de drept de lucru, acesta este doar pentru angajati.
      2. O societate de capital (GmbH, mini-GmbH, AG) o puteti deschide si fara acele persoane calificate, depinde de meseriile/activitatile ce le prestati.
      3. Puteti sa angajati muncitori din Romania doar in aceleasi conditii ca si oricare alt angajator. Adica cu obtinerea dreptului de munca de la ZAV. Cea ce la ora actuala este foarte dificil.
      Iar daca acestia au dreptul de munca si vor fi angajati atunci veti fi obligat la incheierea unei asigurari medicale in Germania.
      4. In ce priveste o consiliere manageriala, din nefericire nu sunteti d-voastra acela care puteti impune conditiile.
      Nu cred ca exista nici un consilier (Unternehmensberater) care sa nu va pretinda onorariul la inceputul consultatiei, in orice caz fara un avans cred ca nici nu are rost sa va ganditi.
      Daca d-voastra acceptati sau nu ceea ce va spune, este treaba d-voastra. Insa daca acesta si-a facut treaba, atunci are pretentia la plata pe loc. Incercati sa vedeti si la un avocat sau un consilier financiar (Steuerberater) daca tine asa ceva.

    2. In conditiile date, cel mai simplu este sa fiti angajati ai firmei din Romania, sa platiti contributiile si asigurarile de sanatate in Romania si sa lucrati pentru o firma din Germania ca si delegati. Totusi, pentru a putea face acest lucru va trebuie fiecaruia formularul A1, formular care nici el nu este prea usor de obtinut.

      Sa lucrati fiecare cu Gewerbe, asta implica plata asigurarilor de sanatate in Germania, ceea ce nu este foarte ieftin. Plus ca, nu va fi prea usor cu facturile, contractele, contabilul si tot ce implica administrarea unui astfel de Geverbe daca nu cunoasteti limba germana.

      Pentru obtinerea unui permis de munca in constructii, daca nu esti norocosul norocosilor, nu-l obtii…sau poate nici atunci…

  22. Am uitat ce era mai important! Chiar daca veti gaasi un angajator in Germania dispus sa va angajeze la negru, sa nu va lasati tentati. Riscati foarte mult (5000 euro de persoana- partea voastra), iar sansele de a fi descoperiti sunt destul de mari.

    1. Iar daca va hotarati sa lucrati cu Gewerbe atunci consultati neaparat un Unternemensberater sau Rechtsanwalt (avocat). Serviciile acestora va pot ajuta foarte mult, in general aveti numai de castigat. Atentie, nu este o obligatie, este o recomandare. Iar o mica investitie va poate aduce foloase mari, chiar daca ajungeti la concluzia ca nu are rost sa incepeti cu Gewerbe. Pentru ca daca ati inceput, cheltuielile vor veni oricum.

      1. Ceea ce nu am citit pana acum la nici un comentariu si nu este lipsit de semnificatie:” Scheinselbständigkeit”. Este innadmisibil sa incurajezi desfasurarea de activitati comerciale pe baza unei firme si sa omiti sa atragi atentia asupra acestui aspect deloc neglijabil. Deoarece daca activitatile tale ca firma se limiteaza la contact cu una sau doua firme…cazi aproape automat sub acest aspect de “Scheinselbständigkeit” . Tradus liber un fel de munca la negru sub aspectul unei firme. Daca deja ne avantam si dam sfaturi macar s ao facem corect si sa nu ducem lumea in eroare…o eroare care ii poate costa cateva mii de euro.

  23. Deci fac toate actele necesare pentru deschiderea unui UG….costuri pot ajunge la cam 2.000 eur inainte de a te apuca efectiv de treaba apoi chiria spatiului utilajele care le folosesti corect? Si apoi la sfarsit eu pot proprietar si si angajat adica pot lucra eu si eventual si sotia in baza unui gewerbe….daca spre exemplu am vrea sa deschidem o mini pizzerie? Multumesc anticipat

    1. Costurile pentru deschiderea unui UG sunt in mod obisnuit intre 300-600 €, depinde de capitalul social sau folosirea unor formulare si contracte tipizate. Depinde uneori si de zona sau localitatea unde se constituie.
      La acestea se pot adauga costuri pentru avocat sau consilierea manageriala, acestea nu sunt insa obligatorii. Un avocat este necesar doar daca contractul de societate se vrea facut altfel decat contractul tipizat, si bineinteles daca se doreste o consiliere juridica. Consilierea manageriala aduce alte avantaje, privind modul de organizare, functionare, achizitionare clienti si altele.

      Chiria si mijloacele fixe, plus marfa, asigurari sau alte taxe (IHK HWK, etc) urmeaza ulterior, nu sunt costuri de constituire.

      In principiu nu sunteti angajat al UG. Geschäftsführer-ul adica cel care conduce afacerea nu trebuie sa fie angajat, poate sa isi desfasoare activitatea si in alt mod.
      Veti putea fi angajat al UG deoarece veti avea o functie de conducere, nu veti avea nevoie de obtinerea unui drept de lucru. In calitate de asociat-angajat acest lucru este posibil.
      Sotia nu poate fi insa angajata decat cu obtinerea dreptului de lucru, daca aceasta este necesara, Este dificil de apreciat in ce masura se va aplica si ei reglementarile pentru asociat-angajat. Poate fi asociat al UG, insa depinde de volumul activitatii, adica daca exista necesitatea a 2 persoane de conducere.
      Si aici se recomanda consultarea unui consilier managerial sau juridic.

      1. stie cineva sigur precum ca de la 1 august nu mai e nevoie de drept de munca?varul meu a depus pt permis de munca a primit acesta si tot odata informatia cum ca de 1 august nu mai e necesar permis de munca succes

  24. buna ziua la toata lumea.Sint de 5 ani in germania si inca astept un miracol.De munca a fost usor sa gasesc,la negru desigur.Am fost,, angajat,,al unui restaurant ,am muncit din greu,bine platit nimic de zis dar fara acte .In ultimii doi ani am inceput sa ma gindesc serios la posibilitatea sa fiu in rind cu lumea (asigurare ,anmeldung la primarie,etc)Dar sint roman ,si deja au inceput problemele,sa traiesti in germania costa si inca cum.Sefii mei (societate GBR) au incercat sa ma puna in regula dar n-au reusit.Ca sa nu fie probleme nici ptr mine ,nici ptr ei,m-au facut partner in GBR. Acum eram in regula si totul parea sa mearga bine.Cca un an de zile am fost partner in aceasta GBR ,apoi per cca trei luni de zile am fost geschäftsfhührer intr-o UG. Sint fara munca in momentul de fata. Intrebare:Cum fac si ce trebuie sa fac im momentul cind i-mi gasesc de munca? Ce influenta poate avea faptul ca am fost asociat intr-o GBR.Scrie in vreo lege in germania ca dupa un an si mai bine de zile de activitate intr-o firma privata ai drept de munca ?am citit cu atentie raspunsurile si comentariile de pina acum dar nimic concret.poate sa ma lamureasca cineva?Va multumesc anticipat ,o zi buna tuturor

    1. Daca aveti dovada ca ati locuit in Germania 3 ani, atunci veti avea/primi dreptul de lucru. Prin faptul ca ati fost independent chiar in cadrul unui GbR, si ati fost si GF la un mini GmbH/UG dovediti ca v-ati putut obtine legal mijloacele de existenta in acesti 3 ani.

  25. Buna ziua,
    Vreau sa imi deschid un UG si nu inteleg de unde sa incep.
    Partea cea mai simpla este cu depunerea unui euro (capitalul social) la o banca. Dar capital social poate fi constituit si in natura? (o masina?)
    Dupa ce depun capitalul social merg la notar si semnez actul de asociere (impropriu spus fiind unic asociat) pentru care am nevoie de un sediu.
    Sediul poate sa fie si un apartament? sau o casuta postala? sau trebuie sa fie neaparat un spatiu de birouri (activitatea prestata va fi de agent comercial)
    In cadrul actului de asociere ma numesc director general. Mai am nevoie sau nu de a imi obtine drept de munca? Pot sa ma angajez la aceasta firma si sa platesc taxe la statul German?
    Dupa cat timp pot sa aplic pentru cetatenie germana?

    Va multumesc pentru timpul acordat

    1. Pentru UG nu este permis aportul in natura.
      Sediul poate fi si apartamentul in care locuiti. Practic este sediul administrativ unde nu desfasurati activitatea propriuzisa.
      Faptul ca va numiti director general nu are nici o importanta. Depinde de situatia d-voastra in societate, de cate procente detineti in societate, si de altele, pentru a sti daca aveti sau nu nevoie de dreptul de munca.
      Daca sunteti angajat la firma veti plati oricum impozite si anumite asigurari sociale statului, fie d-voastra personal fie firma.

      Cetatenia o puteti primi dupa 8 ani, in anumite conditii dupa 7.

  26. Buna ziua imi puteti spune ce numar de angajati pot avea pentru un mini gmbh si daca se poate pentru agricultura.sau daca se poate infinta o firma de prestari servicii in agricultura cu respect

    1. Numarul de angajati pentru un mini GmbH este intre 0 (zero) si nelimitat.

      Puteti infiinta o firma de prestari servicii in orice domeniu doriti, deci si in agricultura.

      Este de recomandat sa apelati la serviciile unui consultant mangerial (Unternehmensberater) sau eventual al unui avocat. Mai bine lamuriti intai toate problemele cu niste costuri mai mici, decat sa aveti ulterior costuri si probleme mari pentru ca nu ati respectat anumite proceduri.
      Bineinteles consultatia nu este obligatorie.

  27. Buna ziua , va rog sa ma ajutati putin si pe mine , am tot citit pe aici dar nu am gasit ceva concret si anume.Lucrez de 4 ani pe sezon in agricultura in DE acuma mi am gasit de lucru in fabrica dar nu stiu cum sa fac cu dreptul de munca :
    1.Cu firma in DE este o solutie daca da cum se face.
    2.Ce costuri ar fi cu aceasta firma avand in vedere ca as putea primi 10-12 euro net pe ora

    1. Nu aveti nevoie de nici o firma in DE.
      Depuneti, cu ajutorul viitorului angajator, documentele la AA/ZAV pentru a obtine dreptul de lucru.
      Nu va costa nimic, cererea se face fara taxe.
      Insa tineti cont ca dreptul de munca va poate fi si refuzat.

  28. Buna ziua! Am revenit din germania de cateva zile si astept cu nerabdare sa ma reintorc:-) in cele cateva zile cat am stat in germania am reusit sa imi fac anmeldung si as dori sa infiintez un ug. Imi poate spune cineva ce trebuie sa fac pt a profesa in domeniul imobiliar?( agent imobiliar) tin sa precizez ca am o vasta experienta in acest domeniu in romania. Sau poate e mai ok sa infiintez alt gen de societate pt a putea presta aceste servicii? Multumesc anticipat

    1. In general aceasta activitate se presteaza ca si persoana independenta. Mai rar se presteaza ca si societate de capital (AG, GmbH, UG).

      Aveti nevoie de autorizare pentru obiect de activitate potrivit §34c Gewerbeordnung.

      In mare puteti sa uitati experienta vasta din Romania.

  29. Salut, am si eu cateva intrebari referitor la infiintarea unui UG sau Gewerbe. Doresc sa-mi deschid o mica afacere in domeniul gastronomiei mai exact un fel de cafenea dar cu produse proprii de bäckerei, ceva minuturi ,snakuri produse propeii preparate de mine, am experienta in afara Ro in acet domeniu .Din pacate nu am experienta in hartzogaraie si acte.Este suficient pt inceput acest UG.sau Gmbh? Si cam in cat timp pot sa incep sa-mi desfasor activitatea pt k localul si toate cele necesare pt a incepe presupun anumite costuri de inchiriere si cheltuieli etc. Time is Money . Si inca o Intrebare pot sa angajez 1,2 persoane pe langa mine ?? sezonieri? Din cate am aflat 6 luni de zile pe an pot munci lucratori romani in domeniul turismului (gastronomic )sau agricol fara Arbeitserlaubnis. Sii….Am nevoie de ceva acte special pt a-mi desfasura activitatea in domeniul gastronomic precum eu produc si dau inspre vanzare….? Multzumesc…..Numai bine astept ceva extra lamuriri…

    1. Puteti sa anuntati doar Gewerbe, sau puteti infiinta o societate de capital GmbH sau UG. Fiecare din ele are avantaje si dezavantaje.

      Teoretic puteti incepe imediat ce ati primit un Steuernummer, in cazul in care nu trebuie sa emiteti factura si inainte.

      Puteti angaja oricate persoane doriti, sau sunteti liber sa nu aveti nici un angajat. Daca sunt sezonieri, angajatii romani trebuie doar anuntati la oficiul de munca.

      Puteti sa va adunati incetul cu incetul informatiile necesare, insa cum ziceti “Time is Money”, deci veti incepe mai tarziu. Si poate nu veti avea toate informatiile necesare.
      Sau puteti sa apelati la un Unternehmensberater si aveti raspuns la toate problemele legate de inceperea activitatii. Insa acesta costa ( Time is Money). Daca nu va descurcati cu hartiile si formalitatile, si mai ales intr-o tara straina, ar fi de preferat aceasta varianta.

    2. Pentru activitatea desfasurat in domeniul gastronomic sunt necesare uneori anumite aprobari, depinde exact de ce anume veti face.

  30. Buna ziua.As avea cateva intrebari in legatura cu UG-ul:
    1.Eu ca UG(un singur asociat)pot sa am contracte de colaborare cu kleine gewerbe?
    2.Care este valoarea impozitului?(impozit pe profit sau pe venit?-sau se poate alege?)
    3.Esti platitor de TVA sau nu?
    4.Pe termen lung e mai avantajos decat un gewerbe?
    5.Poti avea orice domeniu de activitate_
    Imi cer scuze daca unele intrebari sunt infantile ..dar chiar nu ma pricep.Va multumesc!

    1. Nu trebuie sa va scuzati pentru ca puneti intrebari, chiar puerile. Nimeni nu este invatat si daca se informeaza este foarte bine.

      Insa intrebarile puse de d-voastra dovedesc ca pana acum nu ati intreprins nimic sa va informati asupra inceperii unei activitati independente. Deci lacunele d-voastra sunt foarte mari si necesita relativ mult timp de clarificare.
      Iar intrebarile puse, chiar daca primesc un raspuns, nu va duce decat la noi intrebari.

      De aceea va recomand sa cautati o persoana de specialitate, fie din Romania, fie din Germania si sa va puneti in clar cu anumiti termeni si notiuni. Chiar daca platiti ceva, 100-200 €, aveti numai de castigat. Oricum mai mult decat sa platiti la firmele de mediere si tzepuire din Ro.

      1. Puteti avea contracte cu oricine. Insa d-voastra nu sunteti UG. D-voastra si UG sunteti 2 persoane diferite.
      2 Impozitul este de la 14% pana la 45% si nu este la alegere, ci poate fi pe castig, pe venit, sau amandoua.
      3. Poti sa fi sau nu platitor de TVA, depinde de multi factori.
      4. Ce sa fie mai avantajos decat “Gewerbe”?
      5. Poti avea orice activitate. Insa trebuie sa existe oi calificare pentru aceasta, sau sa primiti aprobare pentru aceasta, sau sa indepliniti diverse alte conditii. Sau trebuie sa dovediti ca aveti un anumit capital sau sa primiti un cazier de la politie.

  31. Va multumesc pt raspunsuri!E foarte clar ca ar trebui sa apelez la un specialist.Aveti vreo cunostinta in domeniu prin zona Hamburg?

    1. Puteti apela la IHK sau la AA in Hamburg. Aceste institutii fie va numesc persoanele sau firmele ce se ocupa cu consilierea manageriala, fie organizeaza ele diverse seminarii.

      Puteti apela in internet la Banca de reconstructie, care are diversi consilieri
      http://www.beraterboerse.kfw.de Va puteti alege unul dintre ei.

      Alternativ o adresa de eMail:
      mailto@manatecon.de

    2. Puteti apela la IHK sau la AA in Hamburg. Aceste institutii fie va numesc persoanele sau firmele ce se ocupa cu consilierea manageriala, fie organizeaza ele diverse seminarii.

      Puteti apela in internet la Banca de reconstructie, care are diversi consilieri
      “www.beraterboerse.kfw.de”. Va puteti alege unul dintre ei.

      Alternativ o adresa de eMail:
      mailto@manatecon.de

    1. De la o saptamana la un an. Insa dupa 3 zile s-ar putea sa aveti surprisa sa fiti controlat si sa fiti catalogat nu ca si “Selbständig”, ci ca si “Scheinselbständig”, adica intreprinzator aparent. Iar urmarile pot fi grave, atat pentru d-voastra cat si pentru cel ce lucrati. In plus, romanii si bulgarii au nevoie de permis de lucru. Iar d-voastra ca si intreprinzator aparent veti fi considerat angajat, insa fara dreptul de lucru, deci ilegal.

    1. Probabil nu ati inteles exact la ce ma refer. Nu exista nici o permisiune sau reglementare pentru asa ceva. Unui intreprinzator nu i se poate impune cat are voie sa lucreze pentru un client. Poate lucra si 10 ani. Important este sa fie un intreprinzator. Adica sa isi asume riscurile unui intreprinzator, sa fie seful, sa ia singur decizia, sa dispuna singur de timpul sau de lucru si asa mai departe. Iar cine se face ca este intreprinzator, are sanse mari sa fie catalogat ca si evazionist. Adica este posibila cel putin o amenda.

    1. In cazul in care s-au platit impoziteleeste bine. Mai trebuie platite si asigurarile sociale. Iar daca acestea nu se platesc atunci nu mai este bine. Daca si acestea au fost platite atunci amenda ar putea fi mica, sau chiar zero. Insa tot ramane munca ilegala fara permis.

  32. Au fost platite si toate asigurarile sociale,somaj,pensie,medicina ect.
    Multumesc mult!!!!! Ne mai contactam.Eu is la Berlin

  33. Buna ziua!!Respect la toti!!
    Am o intrebare.Am obtinut un contract de munca la un patron german la un haim de batrini. Din mai 2011 pina in februarie 2012(8luni) am lucrat fara premis de munca.Din februarie 2012 am obtinut permis de munca pentru un an si am mai lucrat pina in mai2012(4luni) Total12 luni.In iunie mam elibert din propria dorinta,stau pina-ce acasa.Dar astazi am primit scrisoare de la zolliamt sa le dau lamurii in pevinta celor 8luni lucrate fara drept la munca.
    Aceiasi intrebare a primt si fostul patron.Rog mult!Cine ar putea sa-mi lamuriasca cum de scapat de problema asta si cit ede grava situatia????!!!!!!! Rog mult si multumesc!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Problema se concluzioneaza in faptul ca timp de 8 luni ati fost lucratoare la negru, amenda fiind in acest caz de pana la 5000 Euro pt dumneavoastra si pana la 500.000 euro pentru angajator.

    1. Nu are importanta faptul ca ati platit integral impozitele, lipsa permisului de munca va incadreaza in categoria lucratorilor la negru, prin lipsa autorizatiei de munca.

    2. @romeo=mila
      D-le romeo/D-na mila precum vad acum nu mai sunteti cu Gewerbe, ci ati lucrat se pare ilegal.
      Care este situatia d-voastra de fapt. Ati lucrat cu Gewerbe, deci probabil ca sunteti considerat ca si Scheinselbständig daca nu ati facut cum trebuie activitatea, sau ati lucrat pur si simplu fara nimic?

      Daca nu ati avut nimic, atunci raspunsurile d-lui IulianS sunt mai mult decat corecte.
      Daca ati avut Gewerbe atunci este aproape la fel:
      Intreprinzator aparent = angajat
      Angajat (roman,bulgar) = necesitate drept de lucru
      Drept de lucru lipsa = lucru la negru

      Insa in ambele situatii, daca s-au platit impozitele si asigurarile sociale, aveti sanse ca pedeapsa respectiv amenda sa fie mai mica, poate chiar zero. Mai ales daca va aratati cooperativ cu autoritatile, acestea fiind in special fixate pe angajatori/patroni/intermediari.

  34. In luna aprilie 2012 am deschis un gbr cu inca 2 persoane, am lucrat pt o firma 4 luni de zile.Persoana care ne-a adus la munca primea salariile noastre iar pentru luna iulie nu ne-a dat banii nici la ora actuala sustinand ca trebuie platita contabila(500 euro de fiecare ) si mai sunt alte cheltuieli pentru inchiderea gbr(bilant).Ce vrea sa stiu :
    1.Cat poate costa plata unui contabil pentru 3 persoane in 4 luni de lucru?
    2.Mai exista si alte cheltuieli legate de gbr?
    3.Daca vreau sa imi deschid alt gbr in acest an (singur) care ar fi costurile?(contabil+bilant)
    4.Pentru a imi recupera banii (2100euro) la ce autoritati din Germania pot apela?
    Mentionez ca am contractul de munca si gbr-ul(inchis)

    Multumesc anticipat

    1. Ati deschis un GbR? Probabil vreti sa spuneti ca ati constituit cu alte 2 persoane o societate de persoane.
      Probabil ca ati deschis/ati anuntat Gewerbe.
      1. Plata pentru un contabil poate fi de 100 € de persoana care presteaza o activitate economica.
      2. Daca se desfiinteaza GbR-ul trebuie anuntat la Gewerbeamt incetarea activitatii membrilor ca si independenti.
      3.Nu puteti “deschide” GbR singur. Pentru un GbR trebuie sa fie cel putin 2 persoane. Puteti insa sa anuntati singur o activitate comerciala (Gewerbe)
      4. Ce bani doriti sa recuperati? Daca doriti adresati-va unui avocat. Insa trebuie sa aveti dovezi pentru asa ceva.

      Insa despre ce contract de munca vorbiti? Am impresia ca sunteti complet dezorientat.

  35. În Septembrie mi-am făcut Gewerbe (o hârtie pe care am plătit 20 euro si unde sunt trecute 15 meserii ),mi-a venit şi numărul personal de identificare ,de la bancă mi-au venit un teanc de acte (Postbank)…Cel ce m-a adus aici mi-a plătit 300 euro pentru o perioadă de 7 zile muncă .Pentru a aştepta să primesc aceşti bani am mai lucrat 25 de zile (fără să primesc nici un ban).Am plecat în Romănia să-mi extrag o piatră de la rinichi .
    Se vede treaba că eu lucram,, intreprinzător aparent” sau sclav de vreme ce am muncit şi urma să lucrăm doar la un singur patron (contrat un an !?).Am lucrat la recondiţionări inerioare blocuri ,cu uşa de la intrare încuiată pe dinăuntru tot timpul lucrului .Am semnat nişte hărtii din care nu am înţeles nimic şi nici nu mi-a explicat cineva ce semnez. Cei care au rămas nu au mai ieşit niciodată la lucru în străinătate ,nu au experienţă,ei nu ştiu că trebuie să demonstreze statului că sunt INDEPENDENŢI !Eu pot să-i ajut dacă primesc informaţii de la D-vs (am nr. lor de telefon) ! Nu cunosc germană şi nu voi avea nici o şansă ca independent .Întrebarea mea este:
    * Ce datorii am faţă de statul german (fisc,primărie,bancă…)? Nu am de gând să mă mai întorc pentru a munci ,pentru că nu am şanse …legale.
    Vă rog să-mi răspunde-i pentru că sunt foarte mulţi în aceeaşi situaţie şi placă din românia păcăliţi fiind de angajatori , un singur loc de muncă ,10 ore pe zi închişi pe dinăuntru,lucrează doar la ordin :fă aia ,fă cealaltă ,ameninţaţi cu termene de predarea lucrării de care ei habar nu au !
    Cu respect

    1. Referitor la situatia d-voastra:
      1. Fata de banca nu aveti in principiu decat o obligatie, sa va platiti taxa pentru conducerea contului, daca aceasta exista.
      2. Daca nu mai aveti Gewerbe, aveti obligatia sa anuntati acest lucru. Costa probabil intre 0-25 €
      3. Fata de fisc pentru 300 € incasati, nu aveti teoretic nici o datorie. Depinde insa ce hartii ati completat si semnat.
      4. Pentru cazul ca ati semnat ca sunteti de acord sa va lasati executat, fara sa stiti ce ati semnat (chiar si daca stiati), puteti sta linistit, clauza sau contractul este ilegal.
      Insa daca ati semnat multe alte lucruri, de exemplu sa prestati un anumit volum de munca, atunci aveti obligatia sa prestati. Cu urmarile de rigoare. Bineinteles aveti si d-voastra dreptul sa pretindeti indeplinirile obligatiilor, adica plata pentru prestare si altele.
      5. Selbständig, adica independent puteti sa fiti, in conditiile in care respectati intraga procedura. La fel si colegii d-voastra. Exista sute de mii de meseriasi de acest fel (nu exagerez), care procedeaza perfect legal. De ani de zile, in special polonezii isi ofera serviciile in acest fel pe piata Germana. Si ei lucreaza pentru o vreme doar pentru un beneficiar, adesea nu este posibil altfel. Insa s-au informat asupra legislatiilor, uneori singuri, alte ori apeland la persoanele calificate din Germania, si isi desfasoara astfel activitatea in conditii legale.
      6. Activitatea prestata de d-voastra si de colegi este una in care se poate extrem de usor sa lucrezi ca si independent.
      Insa fie ca si angajat, fie ca si independent, daca te lasi injosit sau iti bagi capul in lat, nu poate nimeni sa faca ceva, vina este a d-voastra.

  36. eu am o intrebare,sant in germania angemeldet si lucrez cu contract de munca ,insa pe viitor ma gandesc sami deschid un cabinet nu prea mare de cosmetica unde ptr inceput sa lucrez doar eu,mentionez ca am certificat de cosmeticiana si este si recunoscut in UE .As avea sanse cu o societate de gewerbe? imi puteti estima cu aproximatie toate costurile ,de la constituire pana la dotare? Va multumesc.

    1. @Camelia
      Sunteti una din putinele persoane ca afirma asa ceva. Sa aiba un loc de munca si sa doreasca sa devina independenta. Nu pot decat sa va felicit ca aveti curajul sa incercati.
      Nu veti avea o societate Gewerbe, ci veti practica un Gewerbe, adica o activitate economica/comerciala.
      Care sunt sansele este greu de apreciat. Insa puteti sa incepeti eventual in paralel cu munca de angajat.
      In ce priveste costurile este um pic mai greu de spus.
      1. Costurile de anuntare a activitatii circa 40 €, depinde de localitate.
      2. Costurile cu chiria: depinde de localitate, interesati-va
      3. Cautiune pentru spatiu: de regula 3x chiria rece
      4. Dotarea salonului: din nou greu de spus, depinde de ce aveti nevoie. Eventual multe din dotari le puteti inchiria.
      5. Este de recomandat sa va informati temeinic asupra acestui lucru, a fi intreprinzator. Fie singura, in internet gasiti suficient material informativ, este pe gratis. Sau apelati la un consilier managerial independent sau de pe langa IHK (camera de comert) sau AA. Costurile de la 200 € in sus.
      6. Costurile pentru tinerea contabilitatii. Pentru activitatea propusa veti putea sa o faceti singura: un program din comertz, circa 100-200 € plus un curs de intelegere a programului de vreo 150 € si nu veti avea probleme. Deci vreo 350 in primul an, apoi pe gratis.
      Sau apelati la un contabil/Buchhalter care pentru o cifra de afacere anuala de circa 17 000 € va va taxa cu ca.40 € pe luna. deci anul vreo 480 €. Pentru cifra de afacere mai mare, corespunzator mai mult.
      Sau apelati la un Steuerberater si ajungeti cu totul, inclusiv contabilul la vreo 100 pe luna deci 1200 € anual.

  37. Buna ziua…ma bucur ca v-am decoperit…Vorbesc engleza la un nivel mai mult decat conversational..germana…deloc,,,dar sper sa pot invata la o scoala de-a lor..urmeaza sa ajung in germania in cca 3 sapt in koln…ce sanse sunt ma angajez si unde daca ma pot baza doar pe engleza deocamdata?? Prietenul meu este deja plecat acolo de o luna si ceva..are de munca deocamdata la negru…avem promisiunea unui ameldung sau cum se zice…asigurare medicala ne-am facut din tara prin card european de sanatate deocamdata….dar unde ma pot duce sa caut de munca…ca orice…spal vase, fac curat nu stiu..orice munca decenta …dar unde? am sanse doar cu engleza…si daca da…? unde???? deja ma i-a disperarerea..ce sa zic traiul din tara m-a facut sa renunt la tot aici…ani de zile am fost director de complex hotelier in neptun…dar un asa titlu cu un salariu de mizere m-a facut sa-mi schimb viata..fie ca spal vase..fie ca frec wc-uri tot as fi mai bine platita decat in tara..deci…poate ma puteti ajuta cu un pont..cum pot aborda problema cand ajung acolo….??

    1. In primul rand postarea e nefericita aici.Ca sa lucrati in Germania fara sa stiti limba minimal,cred ca nu veti lucra nici macar la negru ca prietenul Dvs. Cel mai indicat e sa cititi acest Site cap-coada,unde gasiti multe lamuriri. Cand terminati (cam in doua zile),ajungeti la concluzia (90%),ca momentan mai bine stati acasa si mai invatati germana,cel putin pana trece iarna!

    2. Ehe .. as contrazice cei ce spun ca nu se poate lucra in Germania nestiind limba. Eu lucrez la McDonald si vorbesc foarte putin germana spre deloc. Nu cred ca sunt chiar o exceptie. Daca doriti mai multe detalii , intrebati-ma 🙂 Va salut

      1. Andrei!! parca mi-ai aprins lumina..ca sa zic asa.:) Cum ai procedat? Cv…in ce limba? sau cum? Eu tin sa mentionez ca o sa incep imediat cursurile de lb germana..de cum ajung in Koln…mi-am luat niste carti de germana si am inceput s invat regulile de citire …dar mi-e destul de greu… Deci…cum ar trebui sa procedez…? si pe unde ar trebui sa mai incerc..Mc donald`s e o idee superr….dar cum sunt tufa de venetia…ce ar trebui sa fac? Inca odata…multzam de raspunsul plin de optimism!

      2. Bun … nu aveam butonul “Raspunde” in dreptul tau Mirela Elena. Deschizi link-ul http://www.mcdonalds.de/metanavigation/jobs_karriere/ich_bin_ich_will.html . Ok .. aici citesti cu mare atentie toata pagina si incearca sa vezi ce locuri de munca sunt in Köln sau in apropriere. Sunt sigur ca vor fi ceva posturi disponibile. Trebuie sa completezi pagina de recrutare (este in germana) . Iti trebuie rabdare si raspunzi cat poti de bine in germana. Poti apela la ajutorul cuiva care stie germana (in cazul meu a fost logodnica mea ). Te sfatuiesc sa completezi atat in germana cat si in engleza. Ca sa fiu mai precis … cand termini de completat datele in germana , deschizi o noua rubrica si vei completa si in engleza.
        Te sfatuiesc sa fii foarte sincera in completarea acestui chestionar de recrutare. Fii femeie puternica caci oamenilor buni li se intampla lucruri bune. Cu dictionarul in fata si cu http://www.bing.com/translator/ , in cateva ore te vei surprinde de ceea ce poti face. Eu am spus in chestionar la un moment dat ca am nevoie de acest job ca sa fiu impreuna cu logodnica mea (este nemtoaica) si o iubesc atat de mult ca nu vreau sa o pierd din cauza ca nu am un job in Germania :)) . NU stiu daca a tinut insa managerul de pe zona Nordrhein-Westfalia a completat impreuna cu mine fisa pentru obtinerea dreptului de munca , a facut caracterizarea mea dupa ce am fost 2 zile de proba si atat. Totul a fost in engleza , dansii sunt oameni educati si au nevoie de oameni care sa munceasca , nu neaparat sa vorbeasca (asta in cazul celor de la McDonald). Intr-o luna de zile mi-a venit dreptul de munca si acum lucrez acolo. Coegii vorbesc o engleza stricata , insa va pot spune ca sunt amuzati de lucrul acesta si totodata ajut la educatie in zona locului de munca :)) .
        Sunt posibilitati si posibilitati doamna , nu va pierdeti credinta, veti fi surprinsa de rabdarea si intelegerea anumitor persoane. Va mai sfatuiesc un lucru , sa aveti si PASAPORT facut . Eu eram sa pierd contractul din cauza aceasta , m-am rugat mult de manager sa ma creada ca buletinul este valabil si ma identifica.
        Multa bafta!!!

      3. Ups!! N-am pasaport! 🙂 Bag de seama ca trebuie sa il fac cat mai repede…Multumesc mult de sfaturi!!!! Ce sa zic, iti doresc mult noroc, sanatate si succes in continuare in tot ceea ce vei face! Cat despre mine…sper sa reusesc!

      4. Inca un lucru, daca aveti Anmeldung facut in Köln .. sau cand o sa aveti. Mergeti direct la bibilioteca centrala si va faceti abonament pe un an . Este probabil intre 20 si 30 de euro pe an , plus 5 euro card-ul care va identifica. Luati de acolo cursuri de germana , deoarece fiecare carte vine si cu un CD. Aveti o multitudine de posibilitati de a invata intr-o biblioteca. Altfel veti “prinde” limba daca stati zilnic si vorbiti singura cu calculatorul :)) . Incercati ….. NU :)) sunteti obligata sa luati cursurile RosettaStone nivelul I pentru Ausländer, sunt cele mai bune si veti vedea de ce. Sa va sfatuiti prietenul sa nu mai munceasca la negru fiindca este foarte periculos, pentru buzunar in primul rand 😀 . NU va sfaramati sperantele pentru 1000 euro castigati la negru . Ma rog .. fiecare stie mai bine ceea ce are de facut . Va salut ” again ” 🙂

  38. Buna ziua ma numes ovidiu locuies an frankfurt si lucrez an constructii cu Gbr as vrea sa stiu ce benifici si ce riscur am cu gbr asat si cata trebuie sa paltesc tva la stat multumes anticipat

    1. GbR este o societate de persoane. Aceste persoane presteaza o activitate independenta, numita Gewerbe.
      Beneficii este greu de raspuns, depinde la ce va referiti.
      Riscuri ar fi: raspunderea nelimitata cu averea personala, iar apoi riscul de a fi categorisit ca si intreprinzator aparent, adica incalcati legea.
      Iar daca nici macar nu stiti cat si cand trebuie sa platiti TVA, atunci sunteti clar intreprinzator aparent.

  39. Buna seara! Imi cer scuze. Am si eu cateva nelamuriri… In prezent locuiesc in Koln, Germania. As fi interesata ca impreuna cu sotul meu sa deschidem o afacere. Deocamdata nu stim domeniul de activitate, dar v-am ruga daca se poate sa ne spuneti si noua ce fel de firma ar fi mai bune: GmbH, mini GmbH sau Gewerbe? Chiar nu stim in ce directie sa o luam. Va multumesc frumos

    1. Atat ca si persoana fizica (Einzelunternehmen, GbR) cat si ca societate de capital veti presta o activitate economica numita Gewerbe.
      Societatile de capital implica costuri de infiintare mai mari si necesita un capital de 25000 € (GmbH) sau 1 € (mini.GmbH)

  40. Andrei…inca odata multzam fain de raspuns… Prietenul meu tocmai ce si-a facut gewerbe d`ala sau cum se cheama…si tocmai ce si-a definitivat toate actele deci e in regula. El e legal:) Cursuri de germana oricum o sa fac acolo…am inteles ca o sa le platesc..nu e problema…Dra te rog sa imi spui cum ai reusit la mc donald? te-ai dus cu cv in ce limba…? :))) oare am o sansa mai mare daca ma duc la fortele lor de munca si imi depun dosarul si poate imi gasesc ei ceva? exista si varianta asta? ms mult!

  41. Buna seara! Imi cer scuze ca va deranjez.
    Suntem o tanara familie din Romania, venita in Koln, Germania de 4 ani de zile. Suntem interesati sa deschidem o afacere aici, dar avem foarte multe nelamuriri.
    Asadar, daca ne puteti ajuta, o sa va structurez mai multe intrebari la care sunt sigura ca aveti raspuns.
    1. Daca imi iau Gewerbe primesc si permis de munca?
    Ma pot si angaja cu acest gewerbe?
    Daca se da permis de munca pentru gewerbe, acesta este pe perioada nedeterminata?
    De unde imi pot elibera un gewerbe, ce acte imi trebuiesc si cat costa?
    Daca sunt detinator de gewerbe, pot angaja persoane? Le pot cere si lor permise de munca?
    2. Dintre GmbH, mini GmbH si Gewerbe care este cea mai buna solutie? Care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru fiecare?
    3. O firma este obligatoriu platitoare de TVA? Cat este TVA-ul? Dar impozitul pe profit?
    4. Am inteles ca daca deschizi un mini GmbH, nu poti scoate toti banii din contul firmei. Dar cand s-au adunat cei 25000 de euro, ce se intampla?
    5. Pe mini GmbH, GmbH sau Gewerbe, pot avea mai multe domenii de activitate? Cate? Stiticumva o estimare a pretului acestora? Se platescte fiecare domeniu in parte?
    6. Administratorul trebuie angajat pe firma sau este delegat de catre asociati? Pot fi asociat si administrator in acelasi timp?
    7.Daca pe parcurs doresc sa schimb asociatii, administratorul o pot face?
    8. Care dintre firme ma obliga sa am cel putin un angajat (full-time, part-time sau mini-job)?
    9.Sediul firmei trebuie sa fie o locatie “speciala” ?
    10. De unde se elibereaza autorizatiile de functionare ale firmei? Ce pasi trebuie urmati? Cam cat costa?
    11. Ca cetatean roman, pot primi un credit de la o banca din Germania? Trebuie sa ma vechime in munca?
    12. Chiar daca firma nu desfasoara nici o activitate pot face un credit bancar pe aceasta?
    13. Daca infiintez firmasi nu am activitate pe ea mai cateva luni de zile, trebuie sa platesc ceva statului german? O pot inchide?
    14.Care sunt lucrurile la care trebuiesa fim foarte atenti (in ce zone s-au dat cele mai multe amenzi)?
    15.Daca firma ese neplatitoare de TVA , la ce valoare a profitului devine automat platitoare?
    16.Daca am infiintat firma mai pot adouga pe parcurs domenii de activitate? Cat costa?
    17. Protectia muncii si PSI trebuie facuta la toti angajatii (full-time, part-time si mini-job)?
    18.Daca dupa ceva timp, firma nu merge o pot inchide?
    19. Cunoasteti cumva un notar bun in Koln? Eu as prefera roman ca ne intelegem mai bine.
    Sper ca nu va deranjeaza intrebarile mele.
    Astept un raspuns la dvs. si sunt sigura ca o sa ma ajutati.
    O seara placuta!

    1. 1. Nu; Nu:Nu se da; Gewerbeamt; CI si spatiu; 30-50; Da;Da
      2-18 Va recomand sa apelati la o consultanta de specialitate. La nivelul de cunostinte care il aveti asupra deschiderii unei afaceri sunteti aproape de Zero.
      Puteti apela la IHK sau AA se ofera seminari pentru cei ce doresc sa inceapa o activitate economica. Costurile le puteti afla de la aceste institutii. (de la cateva sute in sus, depinde de ce module alegeti)
      Puteti apela la un consilier managerial Unternehmensberater care va va lamuri personal. Costuri de la vreo 250 € in sus. Avantajul este consilierea individuala.
      Sau puteti sa va informati singura de pe net. Avantaj: este pe gratis, insa s-ar putea sa nu aflati raspunsurile.

      Chiar va inchipuiti ca cineva va va raspunde acestor intrebari chiar asa pe mocca? Va dau un indiciu: puteti rasfoi acest site si sa adunati raspunsul la cateva intrebari. Totul este sa le alegeti pe cele corecte. Restul il gasiti in internet.

    1. @ vasile.
      Si de la mine se poate obtine raspuns la aceste intrebari. Si in maxim 1 saptamana, chiar fara spor de viteza. Iar adresa de contact este de gasit pe acest site.
      Sunt insa convins ca datorita tonului usor ironic (uneori este necesar) nu voi fi deranjat.

  42. Iar eu o invit pe domnisoara sa se inscrie la cursul nostru de start-up-uri in Germania pe care il organizam in luna iulie 2013. Costa insa 1000 de euro. Oricum vom organiza cursuri scurte pe gewerbe de 2 zile. Ce zici de idee, domnule anonim?

    1. Daca se tine cont de trendul actual adoptat de multi romani, “Lucrez cu Gewerbe” ar cam fi necesar. Marea majoritate nu stiu ce inseamna acest lucru, iar apoi se mira ca le stau autoritatile la poarta: Zoll, Polizei, si altele,platind amenzi mari. Doar aici pe site au expus multe persoane, numarul celor afectati este mult mai mare. Presa din De este plina de exemple, nu sunt afectati doar romani, insa ei constituie grupa cea mai mare.

    2. Buna ziua! Cursul trebuie sa fie util si interesant. Cum se fac inscrierile? Care sunt conditiile? Multumesc.

    1. @ Liliana = Suzana
      La ce va trebuie un notar roman.? In general sunt relativ putine persoane din domeniul juridic care vorbesc si romaneste. Acestia sunt insa in marea majoritate (cel putin asa presupun) avocati.

  43. Pentru cursurile din iulie 2013 pentru intreprinzatori doresc si eu sa fiu anuntat la adresa de e mail de pe care v am scris. Multumesc. Laur

  44. Caut un contabil roman in apropiere de Bad Oeynhausen.Am cautat dar nu am gasit nimic .Daca puteti ,cunoasteti pe cineva, lasati-mi va rog un raspuns.Va multumesc anticipat.

  45. Pentru cursurile din iulie 2013 pentru intreprinzatori doresc si eu sa fiu anuntat la adresa de e-mail de pe care am trimis. Multumesc. Cristi

  46. Buna ziua!

    Locuiesc in Germania,detin o propietate aici, sunt de meserie musician, freiberufler. Am firma din 2007, intentionez sa ma mut in Romania. Daca imi mut domiciliul in Romania pot pastra firma pentru eventuale contracte de scurta durata sau trebuie sa deschid alta?
    Multumesc anticipat!

  47. Buna ziua,
    Pentru a desfasura activitatea de comert cu autovehicule respectiv exporturi catre Romania,Bulgaria,Croatia si Turcia . Ce formula juridica pot adopta U.G , Lucrator Independen. Va multumesc pentru ajutor!

  48. @ Razvan. UG e cea mai potrivita,insa obtii credite mici pe ea,in cazul in care intentionezi asa ceva. Pentru a avea o credibilitate fata de parteneri cu o astfel de firma,e bine ca sa versi capital social cel putin 1000 euro

  49. buna ziua am si eu o prablema .sotul meu a avut gewerbe si nu stim ce sa intamplat dar lau inchis de la primaria din germania .am vrea sa stim daca se mai poate redeschide va rog sa imi spuneti care ar fi procedurile.va multumesc.

  50. Buna ziua! Am citit cu mare interes informatiile pe care le-ati postat aici. Momentan sunt inregistrata ca lucrator independent in Germania, ceea ce mi-a dat posibilitatea sa lucrez si sa dau facturi pentru toate proiectele pe care le-am lucrat. Insa a sosit timpul sa inregistrez o firma, pentru ca proiectele se maresc si e nevoie de mai multe persoane pentru a face fata solicitarilor.

    Lucrez in domeniul web design- aplicatii interactive, asta dupa ce am terminat in Germania un master pe acest profil. Am tot citit si am incercat sa adun cat mai multe informatii posibile cum ar trebui sa incep procesul de inregistrare a firmei si totul pare destul de complicat. Nu va fi asta un motiv de a da inapoi, dar cred ca a vorbi cu un avocat pentru a demara procesul e un lucru bun. Am incercat sa incep singura, dar m-am lovit de unele lucruri pentru care nu eram pregatita. Cu germana stau bine, insa nu perfect, ceea ce inseamna ca am nevoie de ajutor cand vine vorba de discutii cu termeni specifici.

    Daca aveti vreun sfat in legatura cu preturile avocatilor si daca puteti recomanda pe cineva in zona Bremen, v-as fi recunoscatoare. Nu imi permit sa platesc pe cineva care ar incerca sa scoata cat mai multi bani de pe urma mea si cred ca majoritatea suntem in aceasta situatie. Am incercat sa aflu care sunt pasii exacti, dar nicaieri nu am gasit pas cu pas ce trebuie facut. Eu vreau sa inregistrez un UG, dat fiind faptul ca nu am capital si nu as vrea ca in viitor daca se va intampla sa dea firma faliment, ca eu sa raspund cu bunurile mele de acest lucru. UG mi se pare o solutie buna in acest moment. Daca aveti vreun sfat legat de acest lucru si care sunt pasii care trebuie urmati v-as fi foarte recunoscatoare.

    Va multumesc!

  51. Buna ziua, vreau sa fac o firma in Germania doar pentru a inmatricula masinile personale. Nu mai sunt de acord sa platesc in Romania taxe(mediu, inmatriculare) si impozite si sa nu primesc nimic in schimb. Vreau sa folosesc firma doar pentru a inmatricula masinile fara a avea activitate pentru inceput. Vreau o firma UG(mini Gmbh), imi puteti spune ce taxe se platesc anual pentru o firma care nu are activitate? Va multumesc anticipat.

    1. Credeti ca e mai avantajos sa aveti un autoturism in Germania comparativ cu Romania, chiar si cu taxa de inmatriculare?
      – ganditi-va numai la diferenta de impozit anuala si la asigurare. O asigurare bate linistit spre 1000 Euro anual, impozitul cateva sute de euro.

  52. Impozitul anual este cu 100 de euro mai mic in Germania la motor de 2993 cm3 decat in Romania. In Romania RCA s-a scumpit si o sa se scumpeasca cu inca 40%-60% numai ca in Germania asigurarea este obligatorie include si un fel de casco.

  53. Buna ziua! As dori sa deschid un bar in germania, am cautat pe internet (poate nu destul de eficient, fiindca am mai multe intrebari decat raspunsuri) daca este mai avantajos sa vii cu o firma din Ro sau e mai bine sa deschizi acolo una. Trebuiesc acte in plus fata de cele enumerate in articol ptr un bar? Multumesc anticipat.

  54. Buna ziua! Am acte definitive in Germania si as dori sa deschid o mica cofetarie .In acelasi timp ma intereseaza de ce anume este nevoie ca si acte:
    1.daca sunt conditionat de vreun “certificat de cofetar”,
    2.daca banca imi acorda imprumut pentru lansarea micii afaceri,
    3.si ce alte conditii trebuie sa mai intrunesc.
    Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra!

  55. Buna ziua as dori sa stiu ce costuri implica angajarea unor romani pe un GMBH? este vorba de munca pe santier .Ce impozite trebuie sa platesc daca angajez romani ? Daca cei pe care vreau sa i angajez isi fac cate un Gewerbe si eu am un mini GMBH se poate factura de pe Gwerbe catre Gmbh valorare serviciilor prestate de catre angajati ?

  56. Buna ziua.As dori sa stiu daca doresc sa infiintez un mini GmbH alaturi de inca 2 asociati ,la ce riscuri majore m-as putea expunne.Nu stiu exact dar am inteles ca unul din ele ar putea fi ca raspunzi cu averea personala ?
    Multumesc pt viitrul raspuns.

    1. @apop. Gresit! Cu averea personala raspunzi daca ai Gewerbe,adica PFA pe romaneste.La GmbH,mare sau mic raspunderea e limitata,chiar din text rezulta acest lucru.

  57. Cine ma poate ajuta si pe Mine .? Eu lucrez prin lai firme si as vrea sa lucrez sa ma angajez direct cum sa fac

  58. @ Nicu. E mult de explicat iar tu sigur intelegi greu. Citeste materialele de fond pe acest site.
    Daca iti spun ca lucrezi ilegal la Leihfirma,crezi ca sunt tampit,dar sa stii ca lucrezi ilegal chiar daca ai contract aparent in regula!

  59. @ciprian. Logic,dar atat timp cand el intreaba cum sa faca sa se angajeje direct,e clar ca omul doreste un sfat de la”O”!

  60. @iulian. Daca faci filiala. Altfel in principiu import-export,dar nu si servicii. Acestea eventual prin detasarea personalului,operatiune greoaie datorita certificatului A1 ce trebuie obtinut si alte complicatii.
    Mai usor faceti un UG cu 1 euro sau altceva.

  61. buna ziua!
    sotul meu este in germania si a lucra o luna cel carel-a luat nu i-aspus ca nu ii face acte acum a gasit de munca dar ii trebuie sa il ia cineva in spatiu (trebuie o adresa) cine poare sa -l ajute sa poata munci va rog mult
    sau un sfat va rog.

  62. Buna ziua.Vreau sa lucez ca Dealer de masini .Ce acte imi trebuie si ce impozite trebuie sa platesc.Va rog sa imi spuneti .VA MULTUMESC

  63. Buna ziua. Eu lucrez de ceva ani in deutschland si acum asi dori sa-mi infiintez o firma ceva pentru ca am posibilitatea sa colaborez cu o alta firma, ce ar fi mai bibe sa fac si cum trebuie sa procedez ca sa imi pot face o firma aici in deutschland.

    Cu stima Catalin-Ionel

  64. buna ziua.sunt in Romania si as vrea sa imi fac in Germania o spalatorie auto gen Romania nu automate.ce conditi ar trebui sa indeplinesc si daca as primi un credit de la banca in Germania pt investitie

  65. Mar-nteresa sa-mi deschid un GEWERBE-n domeniul ” instalatii sanitare ” . In cazul me-u, Imi trebuie sa am si calificare-n domeniu. Mentionez ca detin certificat de calificare. Multumesc si o zi buna oriunde va aflati.

  66. Buna,am si eu o problema destul de grava cred deoarece am descoperit cam tarziu.Am venit in Germania la recomandarea unei cunostinte sa lucrez cu gewerbe in domeniul textil.Ok,am facut toate demersurile necesare dar a fost necesar sa caut si alte fete care sa lucreze cu mine ,am facut si asta si asfel am format o echipa.D-nul care credeam ca este seful deoarece el se ocupa de toate actele si noi doar semnam defapt nu este nimic ci doar un prieten care incasa banii si ne dadea 4 euro la ora.Problema e alta,suntem cautati de zoll si nu intelegeam de ce,dar in cele din urma am aflat ca eu am o firma GbR nu doar un simplu gewerbe si felele care sunt cu mine sunt angajatele mele nu doar colege desi lucram toate in aceasi fabrica si luam aceiasi bani.Nu inteleg nimic,cum pot eu sa am asa firma mare si sa nu stiu timp de 2 ani.Am facut si cont la banca pentru ca asa trebuie si l-am imputernicit pe d-nul de care v-am spus ca el,deci eu nu detin vreun card sau pin sau orice alceva. El incaseaza banii sa plateasca darile la stat si sa ne dea si noua salariile.Nu realizez cat de grava e situatia si de ce suntem cautati de zoll dar cred ca am luat teapa si d-nul nu a platit la stat pentru simplu fapt ca numele lui nu apare nicaieri,doar numele meu.Nu stiu ce sa fac si unde sa ma duc,daca puteti va rog sa-mi dati ceva sfaturi.Va multumesc anticipat.

  67. GbR este o asociatie de Gewerbe. Deci toti lucrati legal conform unui contract scris incheiat intre toate femeile (gewerbeistele). Atentie! Spune legea ca poate fi si un contract verbal!
    Teoretic Zoll-ul nu are ce sa va faca. Se pune eventual problema daca lucrati efectiv numai pentru acelasi client,2 ani fiind mult.
    Delegatia la banca si oriunde i-ati mai dat-o,se poate anula oricand pe loc! Doar va deplasati personal la banca,posta,etc.
    Zoll-ul s-ar putea sa se intereseze si de ceva impozite nevirate,TVA, desi nu prea se ocupa ei cu astea,dar mai curand vor sa vada ce asigurari platiti medicale si sociale,si repet,daca lucrati pentru un client sau mai multi.
    Cu siguranta cei de la Zoll stiu mai exact situatia Dvs.,au verificat contul bancar din urma,deci au idee cine,cum si cat a platit. Poate mai au si alte informatii.
    Eu in locul Dvs. as discuta fara scandal intai cu neamtul pe care l-ati imputernicit sa va spuna exact ce probleme sunt -poate chiar nu sunt- si apoi mergeti la Zoll si vorbiti cinstit.
    Daca va vad cooperanta,sanctiunea e minima sau deloc,altfel…

  68. Mai este o problema! Aveti contabil(i)!?
    Respectiv,platiti TVA,s-a depus minibilantul anual?
    Plus ca fiecare gewerbe are contabilitatea lui,iar GbR are contabilitatea ei!!! Cel putin teoretic,practic mi-e teama ca aveti …o varza!

  69. Va multumesc din suflet d-na Huidu,problema cred ca e destul de grava deoarece neamntul nu mai vrea sa colaboreze din momentul in care am inchis contul bancar.Am vb. si cu contabilul care spune ca trebuie oricum recalculat si suma va scadea dar din pacate contabilul si neamtul sunt mana in mana.Am sa ma duc la Zoll.Va multumesc inca o data!!!

  70. Dacă infintez un mini gmbh,si fac cumparari de masini pe care le revand,nu pot sa mi ridic profitu din banca sau profitu se stabileste pe trimestru,an.va multumesc

  71. Buna
    Dupa ce am lucrat 2 ani la un patron, la gri, cand am decis ca vreau sa schimb ceva, am fost practic aruncat in strada. Am reusit sa gasesc chirie, si am noroc ca prietena mea are un serviciu stabil. As vrea sa-mi fac si eu Gewerbe, ceva de genul Winzer, avand in vedere experienta pe care am acumulat-o in cei doi ani lucrati aici, dar nu am gasit nici pe site-ul Arbeits Agentur si nici in postarile de pe acest site sau de pe altele, o lista in care sa fie incadrata aceasta meserie.
    1. Se poate face Gewerbe pe aceasta meserie?
    2. Trebuie sa am calificare ca sa practic aceasta meserie, sau imi trebuie vreo autorizare speciala (in tara am terminat o facultate, dar in cu totul alt domeniu)?
    3. As putea alege o meserie care sa cuprinda si intretinerea de spatii verzi, gradini, etc. (ar fi mult mai convenabil, as putea gasi mai multi clienti)?
    4. Puteti sa-mi recomandati un Unternemensberater in zona Trier, (preferabil daca ar sti si limba romana pentru usurarea intelegerii)?

  72. Buna ziua!cu o rugaminte daca ma poate lamuri cineva lucrez de 3 ani cu gewerbe,am fost verificat de zoll perfect in regula,platesc impozite si asigurari,as vrea sa ma extind si as vrea sa imi iau un angajat in domeniul constructiilor..se renteaza sa raman si eu cu ceva dupa ce platesc dupa el??multumesc anticipat

    1. Asta o stiti numai dumneavoastra, va faceti calcule, ce incasari puteti avea dupa angajat si ce cheltuieli aveti. Dumneavoastra stiti ce lucrari si incasari aveti.

  73. Buna ziua , eu as dori sa imi deschid o firma pentru a desfasura o activitate de fassfood doar cu vinzare la strada , fara mese, etc. Imi puteti recomanda ce fel de firma trebuie sa infintez avind in vedere ca vom fi 2 asociati si capitalul nostru este cam limitat.

  74. Buna ziua!

    Familie cu 3 copii satula de tara asta vrea in Germania. Eu am experienta in domeniul auto si inteleg ca un mini-Gmbh este ceea ce trebuie infiintat. Am nevoie de cateva raspunsuri va rog.
    1. capital minim
    2. cost lunar contabil
    3. cost lunar estimativ chirie spatiu in oras zona Stuttgart

    Multumesc

  75. Buna dimineata,as dori sa infiintez in Germania o firma de intermediere de personal-forta de muna-,imi puteti da,va rog,un sfat: ce fel de firma sa infiintez?sau se poate sa prestez acest serviciu si ca PFA? Va multumesc!

  76. Daci o mica placintarie cu un angajat dece documente e nevoie si ma poate ajuta status Ami oferi un loc pentru butic… A si pretul pot Sal stabilesc EU sa ei imi vor pune preturile la pateuri ECT..

    1. Beneficiul ce il ofera statul se rezuma strict la acest cadru legal prin care aveti posibilitatea de a deschide un mini Gmbh, avand nevoie de un capital social mult redus.
      In rest, ce tine de spatiu si preturi, va supuneti legilor concurentei.
      Dar inainte de a va decide va sfatuiesc sa va interesati foarte bine ce inseamna a avea o afacere, cum functioneaza efectiv acest sistem de mic intreprinzator. Apoi veti fi in masura sa luati cele mai bune decizii.
      Succes!

  77. Sau daca pot a deschide o mica afacere de livrarea mincari pe la domiciliu sau GmbH ce documente imi trebuie sau cu ce ma poate ajuta statul German

  78. Buna ziua,

    Lucrez de 1 an de zile in Germania ca programator pentru o companie logisitca numita Dachser. Avand in vedere ca taxele cele mai mari sunt pe impozitul pe venit (cca 1200 euro/luna) , ma gandesc la posibilitatea infiintarii unei mici companii, pentru inceput cu mine ca singur angajat… Ma gandesc sa transform acest loc de munca intr-un parteneriat intre firma mea si cea pentru care lucrez actual. Astfel ar insemna ca eu sa lucrez in continuare pentru Dachser, in schimb Dachser sa achite catre mine(persoana juridica UG sau GbrR) o factura de prestari servicii IT. Cum credeti, in conditiile acestea, ca ar fi mai bine sa incep? mini Gmbh (UG) sau Gewerbe (GbR) ? Credeti ca aceasta decizie ma poate ajuta pe mine ca pf cat si ca pj?
    Va multumesc pentru opinie.

    Cu stima,
    Georgian Pirvu

    1. @Georgian Pirvu Infiintarea de mici/micro intreprinderi pentru a eluda taxele si necesitatea permisului de munca (care oricum nu mai este necesar romanilor) e o idee veche si la fel de paguboasa si cand a fost “inventata” si acum, mai ales pentru un programator.
      Daca nu aveti decat un client, pentru care lucrati permanent atunci sunteti intreprinzator aparent (https://de.wikipedia.org/wiki/Scheinselbst%C3%A4ndigkeit) si pasibil de o multime de pedepse scumpe.
      In plus, pierdeti toate contributiile pe care angajatorul le plateste pentru dvs. (sanatate, somaj, etc.) si pe care o sa trebuiasca sa le platiti pe firma dvs.
      In Germania cea mai buna solutie este sa fiti angajat permanent la o firma, aveti toata protectia sociala din lume pentru acele impozite platite ( de la pensie/somaj si pana la faptul ca banca si proprietarul unde vreti sa inchiriati se uita la dvs. cu respect, ca mic intreprinzator nici nu va baga in seama).
      In nici un caz nu abandonati pozitia de salatiat pentru pf sau mica intreprindere in Germania !!!

    2. Probabil mai avantajos ar fi daca v-ati inregistra ca Freiberufler. Avantajele ar fi:
      – nu trebuie sa inregistrati un Gewerbe, inregistrarea facandu-se doar la Finanzamt;
      – in acest caz nu trebuie sa platiti Gewerbesteuer;
      – nu trebuie sa va treceti in Handelregister;
      – nu trebuie sa va inscrieti la IHK;
      – nu trebuie sa tineti o contabilitate dubla si nu trebuie depus la Finanzamt un bilant, ci e de ajuns doar depunerea unei Einnahmenüberschussrechnung(EÜR).
      Pentru mai multe detalii va recomand sa apelati si la un Steuerberater.

    3. @Parvu
      Desigur va puteti inregistra ca si Freiberufler si nu Gewerbetreibende, insa in ambele aceste situatii va paste pericolul descris de cucul verde.

      Singura varianta posibila este sa infiintati o persoana juridica, GmbH sau mini-GmbH. La aceast veti putea fi angajat, si totul decurge precum ati spus: GmbH factureaza serviciile, incluzand toate costurile, iar acesta isi va plati angajatul sau angajatii, impreuna cu toate contributiile sociale.

      Bineinteles ca in acest caz veti pierde protectia sociala acordata angajatilor, care pot fi de regula greu concediati. In schimb un contract intre persoane juridice poate inceta imediat ce nu mai este de lucru.

  79. Buna,
    Am un SRL in Romania (constructi si dezvoltari imobiliare) si doresc asociere cu o firma din Germania.Spune-mi, te rog,poti sa ma ajuti in acest sens ? Sunt un inginer roman serios ,care am lucrat in Germania,Belgia si Franta.Nu pot lucra ,decat foarte bine si in program.
    Multumesc.
    Mugurel Serban

  80. buna am si eu o rugaminte si va rog sa imi raspundeti in privat…as vrea sa imi deschid o firma de constructi in romana dar sediul sa fie in germania am si un asociat dar nu stiu nimic decat ce am citit pe site va rog sa imi raspundeti in cel mai scurt timp va multumesc

    1. A deschide o firma in Romania cu sediul in Germania este imposibil de facut – nu vor accepta finantele romanesti inregistrarea unei astfel de firme. Solutia este in acest caz o firma cu sediul in central in Germania si cu filiala / punct de lucru in Romania – dar sincer nu vad sensul, mai bine faceti direct o firma inregistrata in Romania.
      Cele bune!

  81. Buna! Cum as putea sa imi fac lichidarea de la locul de munca din Germania daca patronul nu vrea sa mi-o faca?

    1. Trebuie sa va dati demisia in scris si sa respectati termenul de preaviz inscris in contract – in general este de 2 saptamani, daca sunteti in perioada de proba, si de 4 saptamani daca sunteti in afara perioadei de proba – exact cititi in contractul de munca sau contractul colectiv de munca pe ramura, daca este cazul.
      Cele bune!

  82. Buna. As vrea sa ma lamuriti si sa imi raspundeti daca se poate.Vreau sa imi deschid un bäckerei cafè cu produse congelate.am facut deja gewerbe.am inteles ca avem nevoie de unele aprobari ,unde trebuie sa apelez? Multumesc

  83. .am inteles ca avem nevoie de unele aprobari in vazul in care vreau sa dau si frustük si alte preparate simple de bucatarie .Multumesc !

  84. Buna ziua.doresc sa deschid mini-Gmbh in germania .Locuim aici de doi ani si cateva luni.
    intrebare 1);Fiindca voi aduce miere bio din Romania ,imi trebuie ceva la vama tinand cont ca suntem intrati in UE? 2) imi pot deschide firma la domiciliul unde sunt ,cu acordul proprietarului? 3)pot face firma pe numele meu ,si fiul sa fie angajat ca manager ? 4) ce costuri si cheltuieli implica angajarea lui in ce priveste cheltuielile catre stat? 5)ce cheltuieli imi revin anual catre stat ?impozitare stoer,etc..in cazul in care nu o sa merg in profit si invers.Va multumesc!

  85. @Viorica.
    Daca Dvs nu va sacrificati ceva bani pentru o corectä informare, o sa aveti insutit pierderi!
    In Germania poti face multe lucruri, dar numai dupa niste legi clar cunoscute. Ori asta o stiu specialistii, nu Dvs,

    Un singur exemplu: – degeaba aveti acordul propietarului, daca cumva la Rathaus, pe strada respectiva ( sau la nr. casei) nu este permisa desfasurarea unei activitati.

    Concret, eu am avut firma de birouri la vechea adesa din localitate. M-am mutat ulterior la 200 m. Pe strada respectiva este voie sa ai o firma pana la nr.16. Eu locuiesc la nr. 18 si nu am voie, degeaba proprietarii au mers inclusiv la Rathaus sa protesteze pentru aceasta prostie!
    De 4 ani sunt nevoit sa am fictiv biroul la o alta adresa, unde primesc corespondenta.

    Cel putin, gasiti mai intai un contabil sa va dea sfaturi utile, inainte de a face diverse documente.

    Eu mai mult de un simplu Gewerbe (PFA) nu as face. Aveti voie sa aveti salariati, aveti voie sa faceti import-export, etc
    De ce alte complicatii!?
    Contactati specialistii. Sunt destui chiar aici pe Site. In nici-un caz eu, doar v-am sugerat. Succes!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.