7 thoughts on “cetatenia germana”

 1. Buna seara.
  avem un nepotel nascut din ambi parinti romani dar este nascut aici in Germania.Eu am obtinut cetatenia germana in urma cu cateva luni .Fiul meu obtine abia peste 2 luni el depasind varsta de 23 nu sa incadrat sa obzina automat cetatenia de neamt.nu stim daca nepotelul meu primeste acum cetatenia de neamt inaintea tatalui .Unde trebui sa mergem ? m-as bucura sa primesc un raspuns.mfg Mariana Castillo

  1. Nepotelul nu va primi cetatenia inaintea tatalui, simplul fapt ca s-a nascut in Germania nu confera unui copil cetatenia, sunt anumite conditii de indeplinit de catre parinti.

 2. buna seara Domnule IulianS;iN PRIMUL RAND TIN SA VA MULTUMESC PENTRU RASPUNSUL RAPID DAT:
  nepotelu a venit pe lume pe 06.04.2013.El nu are decat un certificat de nastere de la Standesamt. de la noi din Nürnberg -Bayern
  Noi vrem sa plecam in concediu in Toskana si nu stim daca putem sa-l luam si pe micut cu noi ,bine”nteles cu parinti .Are nevoie de un Pass ?
  putem obtine un PASS aici fara autoritatile romane? Este nevoie de inregistrat la Consulatul Romaniei ?Noi nu vrem sa avem deaface cu Consulatul din München pentru ca sunt ,,foarte greu de contactat.Credeti-ma ca scriu in fiecare zi cate 3 -4 E-mail si nu raspund cei de la konsul 1 cei de la konsul 2 reactioneaza sofort.Sunt foarte suparata de cum se lucreaza la acel consulat si nici nu am vrea sa starbatem 400 KM cu un bebe de 3 luni si sa nu rezolvam nimic.-Dati-ne mai multe detalii .Va multumesc din suflet .

  1. In acest moment concediul in Toskana pare un vis frumos, dar amanati-l pentru la anul.
   Copilul are nevoie obligatoriu, ca si orice adult de altfel, de un document de calatorie. Asta inseamna pasaport. Cum are doar cetatenie romana, aveti nevoie de pasaport romanesc.
   Pasaportul romanesc il obtineti in 2 pasi, la consulat:
   – transcrierea certificatlui de nastere german in registrele de stare civila romanesti – obtinerea CN romanesc si alocarea de cNP.
   – obtinere pasaport – programarea dureaza 3-4 luni, pasaport simplu temporar se obtine in 3 zile lucratoare (valabilitate 1 an) cel electronic in 8 saptamani de la depunerea actelor.

   Va inteleg pe deplin deoarece am fost in aceeasi situatie, am inceput procedurile acestea pentru copilul meu la mijlocul lui decembrie 2012, pasaportul l-am primit cu o saptamana inainte de a pleca in concediu (1 iunie 2013).
   Ce se intampla daca plecati fara document de calatorie a copilului? Raspunsul l-am primit tot de la consulat.
   Nu exista controale vamale fizice intre Germania si Italia (sau orice alta tara Schengen0). Dar asta nu inseamna ca puteti calatori fara documente de calatorie valabile. Puteti fi opriti fie de politia de frontiera in zona vamii fie un control banal al politiei, plus ca la hotel in Italia va vor solicita paspaoartele tuturor celor ce se cazeaza. In lipsa documentului de calatorie a copilului veti incasa o amenda consistenta, veti fi condusi la cel mai apropiat consulat/ambasada in vederea obtinerii unui titlu de calatorie, urmand a va deplasa in Romania sa obtineti documentele de calatorie necesare. Merita riscul?

 3. Buna ziua,am si eu o intrebare,lucrez in germania cu acte in regula de 1 an de zile,as vrea sa nasc in germania,dar dezavantajul meu este ca nu sunt casatorita cu tatal copilului si nici nu as vrea sa ma casatoresc,pentru ca nu ne poate tine un act impreuna,intrebarea mea este la nastere cum trebuie sa procedam,ca sa optinem certificatul de nastere si tot ce ne mai trebuie

  1. In plus fata de procedura normala, cei doi parinti trebuie sa se prezinta personal la primarie pentru recunoasterea de paternitate – vaterschaftsanerkennung

 4. Buna ziua. Îmi puteți spune va rog, ambii părinți cetățeni romani cu domiciliu in Germania. Sunt însărcinată di doresc sa nasc aici, dupa nastere vrem sa ne mutam înapoi in România,. Daca ma mut in România copilul mai are dreptul la alocație?? Multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.