Cetatenia germana prin nastere

         Articol up-gradat la data de 14 iulie 2011.              

    In postul anterior am pus o intrebare: De ce oare a modificat Romania legea cetateniei la numai 9 luni dupa intrarea in U.E?  Raspunsul este foarte simplu: in Uniunea Europeana erau o multitudine de reguli in privinta cetateniei si statul roman trebuia sa se alinieze cumva la noile tendinte europene. Cel mai important dintre trendurile europene era renuntarea unor state europene la cetatenia simpla si permisivitatea cetateniei duble, triple sau chiar multiple,  in speranta ca intr-un viitor nu prea indepartat se va ajunge la cetatenia europeana. Pe deasupra, fiindca legislatia europeana obliga tarile gazda sa cheltuiasca sume importante pentru integrarea  celor deja existenti in comunitate,  multe tari europene, cu o indelungata traditie democratica, au inceput sa ia masuri drastice, severe, contra imigrantilor veniti cu sutele de mii din Africa si Asia. Fata de acesti imigranti, romanii au un avantaj. In primul rind,  ei nu pot fi considerati imigranti fiindca conform prevederilor legale ale Uniunii romanii au statut de cetatean european. In al doilea rind,  pot circula liber in Uniune pe baza unui buletin sau pasaport. In al treilea rind, au dreptul de munca si de sedere asigurat in majoritatea tarilor Uniunii, iar cele 7-8 state care mai mentin restrictii pe piata muncii pentru romani sunt obligate sa le ridice pina la 31 decembrie 2013. In al patrulea rind, pot obtine cetatenia nationala in alte tari, fiindca Europa a deschis intr-un fel piata cetateniilor. Chiar Germania, conservatoare traditionala, care ani de zile ceruse romanilor sa renunte la cetatenia romana inainte de a o obtine pe cea germana, acum permite cetatenia dubla si pe deasupra, culmea culmilor,  a initiat niste masuri   pentru  facilitarea  naturalizarii cetatenilor non-germani. Si fiindca veni vorba despre Germania, sa vorbim putin si despre legea cetateniei germane.

Cetăţenia germana se bazează în primul rând pe principiul de Jus sanguinis, adica acela al legaturii de singe sau dreptul stramosesc.  Cu alte cuvinte, indiferent de locul naşterii, daca unul dintre parinti este cetatean german, copilul devine cetatean german. Regula aceasta s-a respectat inca de la aparitia statului prusac si incepind din 1913 s-a generalizat pe intreg teritoriul Germaniei de astazi. Inaintea celor 2 conflagratii mondiale, dacă părinţii nu aveau cetăţenia germană, copilul era considerat cetatean străin. Cu toate acestea, necesitatile aparute dupa cel de-al doilea razboi mondial, cind Germania a fost nevoita sa importe forta de munca barbateasca pentru reconstructia ei si, mai apoi, pe intreaga durata a boomului economic ce a urmat  au impus citeva modificari importante, esentiale, mai permisive pentru rezidentii straini care lucrau si traiau pe teritoriul Deutschland-ului. Astfel, la 1 ianuarie 2000 a intrat in vigoare o noua lege a cetateniei conform careia si cei care nu aveau singe german puteau deveni cetateni germani , iar naturalizarea adultilor non-germani a devenit mai facila. Noi nu dorim sa tratam toate problemele cetateniei germane, ci numai situatiile posibile care privesc cetatenii romani.

Asadar, conform noilor reglementari, dupa 1 ianuarie 2000:

  -copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintre un parinte roman si un parinte german este cetatean german;

– copilul nascut pe teritoriul Romaniei, dintr-un parinte german si un parinte roman este cetatean roman;

-copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintr-un parinte cetatean roman si celalalt parinte cetatean francez este cetatean roman;

-copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintr-un parinte cetatean roman si celalalt parinte cetatean francez este cetatean roman;

Copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani devine cetatean german daca

–          cel putin unul dintre parinti are permis de sedere permanenta

si

–         a locuit neintrerupt in Germania cel putin 8 ani.

Din studiul legii, am extras citeva situatii concrete si situatii inedite pe care le prezentam mai jos:

1.Conform legilor in vigoare, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini  pot dobindi cetatenia germana.Acest statut este valabil pina la majorat. Dar un copil cu parinti romani e posibil sa detina si cetatenia romana. Ambele cetatenii (si germana si romana) i s-au acordat la nastere, intr-un moment in care copilul nu a putut decide singur care este cea mai buna varianta pentru el. Tocmai de aceea, la majorat, statul german il pune sa aleaga una dintre cele 3 variante posibile:

1.pastreaza numai cetatenia germana;

2 pastreaza numai cetatenia romana;

3.pastreaza ambele cetatenii.

Presupunând că legile nu sunt modificate înainte de anul 2021, la virsta de 21 de ani, cu 2 ani inainte de termenul limita, acest copil, daca  opteaza pentru variantele pastrarii cetateniei germane ( varianta 1 si 3), va trebuie sa aplice pentru obtinerea acesteia, fiindca dreptul obtinut prin nastere se pierde la majorat. Copilul, care nu mai este copil acum, nu trebuie sa faca nimic in privinta cetateniei romane, iar pentru obtinerea cetateniei germane va trebui sa depuna la autoritatile germane un dosar personal asemanator cu acela depus de persoanele care doresc obtinerea cetateniei prin naturalizare. Oricum, pina atunci mai sunt 10 ani si mai avem timp sa discutam pe parcurs. Am scris ca mai sunt 10 ani. Ciudat, dar adevarat! Exista o curiozitate aici: prevederile de mai sus sunt stipulate in legea care a intrat in vigoare in anul 2000, dar sunt aplicabile  si pentru copii nascuti intre 1990 si 2000. Va puteti face acum o idee despre modul in care se respecta in Germania  principiul cu privire la neretroactivitatea legilor. Tocmai de aceea, termenele prevazute sunt in 2021-2023.

2.Cind un copil s-a nascut dintr-o mama de origine romana si un tata german fara ca acestia sa fie casatoriti, copilul este inregistrat pe numele mamei. Pentru ca copilul sa devina cetatean german la virsta de 23 de ani, tatal – fie trebuie sa il recunoasca patern (la nastere sau mai tirziu),  fie trebuie sa se casatoreasca cu mama copilului.

3.Un copil adoptat de un cetatean german la o virsta mai mica de 18 ani devine automat cetatean german.

4. Copiii cu un parinte german, care a fost cetatean german in momentul nasterii sunt cetateni germani. Daca copilul s-a nascut in Romania, parintele trebuie sa il inregistreze in Germania in  termen de 12 luni de la nastere.

 5. Un copil nascut din parinti romani in Germania care au sedere permanenta poate fi cetatean german inaintea parintilor lui. In acelasi timp, el este si cetatean roman ( daca parintii lui l-au inregistrat in Romania). Asadar copilul poate avea dubla cetatenie pina la virsta majoratului cind este pus sa aleaga intre cele 3 optiuni: sa ramina cetatean german, sa ramina cetatean roman sau sa isi pastreze dubla cetatenie asa cum am vazut mai sus.

                                                                      Cu simpatie, Laura Fuss

Articole pe aceeasi tema:

Dubla cetatenie:germano-romana

Cetatenia germana prin naturalizare

591 thoughts on “Cetatenia germana prin nastere”

    1. Buna ziua,

      Va multumesc ptr o lamurire in cazul meu. Suntem casatoriti in Germania, sotul este portughez, avem o fetitza nascuta anul acesta in Germania, conform explicatiilor de mai sus, fetitza este cetatean roman si german? De ce nu se tine cont si de cetatenia portugheza? In cazul in care vrem sa calatorim in Romania, copilul trebuie inregistrat in Ro si implicit trebuie emis un pasaport Ro?In cazul in care calatorim in Portugalia, nu se mai solicita nici o inregistrare la autoritatile PT, avand in vedere ca fetitza va fi inregistrata in Ro? Multumesc frumos,Alina

      1. Daca dumneavoastra aveti cetatanie romana si sotul portugheza copilul nu poata lua catatania germana decit daca unul dintre parinti este de min. 8 ani stabilit permanent in Germania la data nasteriii.

    2. Buna seara si La multi ani!
      Doresc sa stiu daca fiul meu nascut in Germania 1980 din parinti romani, dar tatal are cetatenie germana (doar germana) fiind stabilit din 1978 in Germania, poate obtine cetatenia germana si daca da, in ce conditii? Va multumesc!

  1. Buna ziua,
    Mi-am gasit un job in Germania ,cu contract de munca nedeterminat.Sunt casatorit si am o fetita de 2ani.Am fost inregistrat la Rathaus si apoi angajatorul mi-a deschis si cont pentru salariu,am primit si numar de inregistrare de la finante.
    Vreau sa va intreb ,de ce am fost pus la grila 1 de impozitare ,deoarec le-am explicat ca sunt casatorit si am si copil.Precizez ca sotia inca lucreaza in Romania si copilul este impreuna cu ea.
    Va intreb in ce conditii pot sa fiu trecut la alta grila de impozitare si daca primesc alocatie pentru copil.
    Va multumesc mult pentru timpul alocat!

    1. Dupa ce obtii dreptul de sedere faci demersurile pentru obtinerea alocatiei europene pentru copii. Ai dreptul! Vezi ca am scris un post pe tema asta numit “ce este alocatia europeana pentru copii”. Cu documentele acelea te duci la angajator sa-ti schimbe grila.

      1. Chiar daca ai un copil pe cartea de munca, grila tot 1 ramane si nu 3.Dar este adevarat ca te impoziteaza un pic mai putin pe grila 1 de impozitare cu un copil.

    2. Existenta copiilor pe cardul de taxe nu schimba clasa de impozitare ci usureaza putin taxele platite (solidaritate si taxa de biserica) prin aplicarea sumelor deductibile pentru copii – respectivele taxe nu se aplica la intreg venitul brut, ci la venitul brut – nr copii x suma deductibila, rezultand cativa euro in plus la venitul net.
      Copiii pot fi trecuti pe cardul de taxe doar daca locuiesc pe teritoriul germaniei.

    3. salut…… sotia ta trebuie inregistrata la rathaus si fetita ta la fel si cu cele doua hartii *anmeldung* dovada ca sunt inregistrate la primarie mergi la finante si iti schimba clasa de impozit

      1. Firut a scris la intrebarea lui, citez “Precizez ca sotia inca lucreaza in Romania si copilul este impreuna cu ea.”. Asa ca nu are cum sa faca asta.

  2. am lucrat in germania cu contract determinat(7 luni) am dreptul la alocatie europeana ??? va multumesc anticipat si astept sa imi raspundeti

  3. Multumim pentru site. E de mare ajutor!
    Fetita noastra, nascuta anul acesta in Germania, a dobandit cetatenie germana la nastere. Ambii parinti suntem doar cetateni romani, cu rezidenta permanenta si drept de munca in Germania. Am urmatoarele intrebari:
    1. pentru a calatori in Romania, avem nevoie de altceva pentru ea decat pasaportul nemtesc pe care il are deja? Dar in situatia in care calatoreste in Romania cu un singur parinte, mai este nevoie de incuviintare la notar, sau de altceva?
    2. ce trebuie facut pentru a avea si cetatenie romana? Unde trebuie sa o inregistram?

    Multumesc anticipat!

    1. Locuim cu familia in germania,iar al doilea copil l-am nascut aici caci sotul lucreaza angajat,am primit certificat de nastere nemtesc la copil, l-am apostilat, iar la Consulatul Romaniei la Bonn l-am tradus si am facut pasaport romanesc copilului,in timp de 6 luni dupa nastere.

      1. Multumim de informatie. O singura intrebare: La data la care s-a nascut copilul ce statut avea sotul tau? Adica, stim ca era angajat si avea permis de lucru, dar te intreb daca avea dreptul de sedere permanenta sau numai temporara in Germania? Eu stiu ca numai copii care se nasc din familii care au sedere permanenta primesc cetatenia germana.

  4. buna ziua! As avea si eu o nelamurire…Suntem 2 cetateni romani, eu sunt venita deja de 1 an, dar pe acte, din cauza unei intamplari voi face anul abia in noiembrie 2011. El este venit din septembrie anul trecut si abia in iulie va incepe lucrul. Vrem sa avem un copil si sa il nasc aici, iar daca totul va fi bine, speram sa se nasca in martie anul viitor cand pentru mine se va implini un an pe foaia galbena, adica as obtine dreptul de lucru. As dori sa stiu daca am dreptul la concediu de maternitate si ce cetatenie va avea copilul. Si eventual ceva sfaturi pt a ne stabili in viitor aici, deoarece nu stim cum e cu legile si care sunt toate drepturile noastre aici si demersurile pentru a le obtine. Va multumesc anticipat.

    1. Din cate stiu contestatia se face in decurs de o luna de zile de la primirea raspunsului de refuz la autoritatea la care s-a facut cererea initial adica Arbeitsamt, dar nu cred ca ca are rost sa faci contestatie pt ca ei intotdeauna au dreptate si nu vei reusi decat sa-i enervezi. O intrebare, de cat timp esti in germania? pt ca dupa 3 ani de sedere ai drept la permis de munca nelimitat, aceasta prevedere legala a intrat in viguare la 1 mai 2011.

      1. Unde as putea gasi mai multe informatii despre primirea dreptului de munca nelimitat dupa 3 ani de sedere si ce documente ar fi necesare? Banuiesc ca pentru asta trebuie mers tot la ZAV.

    2. Mentionez ca de 1 mai nu mai este arbeitsamt-ul cel care se ocupa de eliberarea permiselor de munca ci ZAV , si probabil acolo va trebui sa te adresezi cu contestatia in caz ca te decizi sa o faci

    3. Informatiile necesare sunt acestea: dupa trei ani de sedere cu Anmeldung ai dreptul al permis de munca nelimitat. Actele necesare sunt: Antrag auf Arbeitgenemigung -EU ,Aufenthaltbescheinigund de la Bürgeramt, kopie dupa Ausweis. Cererea poti sa o soliciti prin telefon de la ZAv sa o trimita prin posta, o completazi si cu restul actelor le trimiti inapoi la ei, raspunsul dureaza aproximativ 4 saptamani ( la mine au durat 2). Bafta

  5. Am citit Legea care se refera la cetatenia germana si acolo scria ca , copii nascuti din parinti straini primesc cetatenia germana de la nastere automat daca macar unul din parinti este de minim 8 ani in Germania

    1. Buna Mara! Poti sa-mi spui si mie unde ai citit despre obtinerea cetateniei germane pentru copii nascuti in Germania din parinti romani? Un link ar fi de mare ajutor!
      Multumesc mult

      1. Buna Dan, Este vorba despre obtinerea cetateniei din parinti straini , indiferent daca sunt romani ori de alta nationalita. Linkul este in limba germana.Ideea este ca daca copilu este nascut in germania din parinti straini si macar unul din parinti e in Germania de cel putin 8 ani atunci copilul primeste la nastere si cetateni agermana. Poti da si tu cautare pe google cu Deutchestaatsangechörigkeit durch geburt si ai sa vezi pe mai multe saituri.
        http://www.stadt-koeln.de/buergerservice/themen/auslaender/erwerb-der-deutschen-staatsangehoerigkeit-durch-geburt-in-deutschland/te.

      2. Asa stiam si eu mara,dar din ce imi comunica oamenii din teritoriu se pare ca nemtii dau cetatenie germana oricarui nascut pe teritoriul lor. Cred ca sunt disperati in prezent de natalitatea lor scazuta.

      3. Da, se poate. Legea cetateniei este schimbata din anul 2000. De atunci este si prevederea asta. Inainte se dadea cetatenia dupa 16 ani de sedere, acum dupa 8 ani. Si pt ca natalitatea este scazuta in Germania, acorda cetatenia copiilor straini nascuti aici daca unul din parinti sau ambii au 8 ani de sedere neintrerupta, adica indeplinesc conditia timpului pt a avea ei insisi dr la cetatenie.

  6. Buna Ziua!
    suntem doi tineri (sot si sotie) care asteptam un copilas sa vina in Decembrie. Lucrez in Germania cu firma romaneasca din August 2008,beneficiez de asigurare medicala AOK, suntem inregistrati amindoi la Rathaus tot din 2008.Sotia mai urmeaza cursul le limba Germana,dar din pacate nu lucreaza. Am obtinut o locuinta aici(contract de inchiriere) cu fluturasii care justifica salariul lunar,,platesc tot ce mi se cere ,,,,inclusiv TV la trimestru. Noi itentionam ca ea sa nasca aici in Germania.
    intrebarea mea este :
    dupa nastere copilul va obtine cetatenie Germana? unde trebuie sa ajungem pentru actele copilului sau alte formalitati? este necesar sa ajungem la Ambasada Romaniei de la Munchen? copilul va primi alocatie?
    Va Multumesc!

    1. Buna
      Pt ca am trecut prin aceeasi situatie imi permit sa-ti raspund la intrebariile tale. In primul rand copilul nu primeste cetatenia germana pt ca sunteti aici de doar aproape 3 ani. Copii din parinti straini pot primi cetatenia germana de la nastere cu conditia ca macar unul din parinti sa fie de cel putin 8 ani neintrerupt in Germania.Pt actele copilului respectiv certificatul de nastere german care se obtine dupa nastere de la Rathhaus va trebuie actele dv personale Pasapoartele si dovada de nastere de la spital, dar cei de la spital va vor indruma la momentul respectiv cu siguranta asa cum au facut-o si cu noi.La ambasada mergeti daca vreti sa obtineti certificat de nastere romanesc si pasaport romanesc , asa cum am facut noi, Certificatul de nastere german´se apostileaza si cu el mergeti la ambasada , acolo vi-l traduce consulatul si cu pasaportul parintilor , o cerere si cam atat cred, va elibereaza certificat romanesc cam intr-o ora. Cu certificatul romanesc puteti direct daca vreti sa faceti cerere pt eliberarea pasaportului romanesc care dureaza cam o luna sí vi-l trimite cu posta acasa , mai multe detalii puteti gasi pe seit-ul consulatului roman . SI ultima intrebare, DA , copilul primeste alocatie. Cand veti merge la primarie pt inregistrarea nasterii , si va va trimite prin posta certificatul de nastere german, va va trimite impreuna cu acesta si 2 certificate , UNUL PT ALOCATIUA COPILULUI CU CARE MERGETI LA FAMILIENKASSE SI FACETI CERERE PT ALOCATIE ( KINDERGELD); SI CELALALT PT INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILUILUI ( ELTERNGELD) CU CARE AVETI DREPTUL LA A FACE CERERE PT ELTERNGELD DAR NU MAI RETIN UNDE ANUME. Indemnizatia e de 300 de euro pt ca sotia nu lucreaza , daca ar fi lucrat inainte 12 luni se calcula 85 % din salariul ei, salariul tatalui nu se ia in considerare pt ca mama care sta cu copilul. Sper ca am ajutat, daca mai ai intrebari fi liber sa le pui.

      1. Mara,D-na Fuss m-ati bagat putin in ceata…..
        Cine are dreptate?
        Indemnizatia este 85% sau 67% din venit?? Si timp de 14 luni maxim?

        Exista facilitati daca mamaica se intaoarce la serviciu mai devreme de cela 12 luni?

        Mara, 85% esti sigura, fara prag de suma, de ex 1800 E, cum zicea d-na Fuss?
        O citez pe d-na Fuss, mai jos……
        “alocaţie parentală ( Elterngeld ) pe o durată de maximum 14 luni, in cuantum de 67% din venitul pierdut, dar aceasta alocatie nu poate fi mai mica de 300 euro si nu poate fi mai mare de 1800 euro pe luna”

      2. Cum a scris D-na Fuss e corect, eu am datele de cand s-a nascut fiul meu. Deci e vb de minim 300 de euro pt cine nu a lucrat si max 1800 de euro. Ca procent, 67% din salariu sau chiar 65% daca salariul este mai mare de 1200 euro, pt 12 luni plus inca 2 pt celalalt parinte . Nu am auzit de vreo facilitate daca te intorci mai devreme, Ai drept la Erziungszeit timp de 3 ani , adica iti e rezervat locul de munca si nu au voie sa te dea afara .

      3. E, aici, in umbra. Am avut unele probleme, mai sunt inca, si nu prea mi-a stat capul la nimic altceva. De fapt o sa si spun despre ce e vb poate si altii au nevoie de sfaturi in situatii asemanatoare. Am avut un accident cu masina, cineva a intrat pur si simplu in mine , e poveste lunga , O sa povestesc mai pe larg alta data, numai sa stiu unde sa sciu despre asta
        .

    2. Buna , revin cu cateva adaugari.
      La ambasada romaniei trebuie sa mergeti in decurs de 6 luni de la nastere, daca depasiti 6 luni costa mai mult certificatul de nastere care din cate imi aduc aminte a fost cam 150 de euro. Pasaportul electronic romanesc a costat 100 de euro si in 4 saptamani l-am avut acasa.
      In ceea ce priveste indemnizatia de crestere a acopilului de 300 de euro pe luna, mentionez ca suma de 300 de euro este pt 12 luni, sau impartita in doua , adica 150 de euro pentru 24 de luni, alegerea e a voastra cum o luati . obtiunea facandu-se la momentul cand se face cererea si se da din urma daca a trecut ceva timp de la nastere pana in momentul cand va dau banii in cot , adica incepand cu ziua nasterii copilului, dar sa nu intarziati peste 3 luni. referitor la institutia unde se face cererea, la noi este “Amt für Soziales und Wohnen“ , nu stiu daca aceeasi institutie este in fiecare oras, Interesativa pe net, eu asa am aflat
      In rest ce sa spun, e foarte bine ca ai permis de munca, AOK si Anmeldung la primarie, e foarte bine ca sotia face cursul de limba, ar trebui sa-l faca pe cel de integrare care contine nivelele A1, A2, B1, plus 45 de ore un curs de orientare. Acest curs poate fi subventionat de stat daca tu muncesti se poate plati doar 1 euro pe ora in loc de 2,5. Pt cursul de integrare te poti interesa la BAMF ( BUNDESAMT FÜR MIGRATION UND FLUCHTLINGEN)
      ai aici linkul.
      http://www.bamf.de/DE/Migration/EhepartnerFamilie/ehepartnerfamilie-node.html
      Daca mai ai intrebari referitor la aceste probleme sau altele iti raspund cu placere in masura in care am informatii. Cu drag, Mara

    3. ERa sa uit ceva important,
      Pe langa actele pe care le ai deja ai cumva si Freizügigkeitbescheinigung?
      Acest certificat este dreptul de sedere peste 3 luni si nelimitat in timp care se da pt europeni, Daca nu aveti atunci mergeti la Auslenderbehörde cu pasaportul, Anmeldung, Asigurarea AOK, poze, pe care le puteti face si acolo tip Pass, si va elibereaza pe loc. Acest act va trebuie daca locuiti mai mult de 3 luni aici, voi sunteti deja de aproape 3 ani, poate ca deja il ai si nu ai mentionat. In rest cu toate aceste acte pe care le ai , ai cam toate drepturile de care ai nevoie mai putin DR de vot, tinand cont ca dreptul de munca si cel de sedere sunt cele mai importante.
      Cu drag Mara.

    4. In ceea ce priveste cursul de limba, cand faceti cerere la BAMF pt a lua paret la un curs de integrare puteti face cerere sa vi se dea inapoi ce ati platit peste 1 euro pe ora , Intrebati la scoala unde face cursul momentan sotia daca ei au si curs de integrare, daca da, atunci ei se pot ocupa de tot , la noi asa a fost, erau cativa care faceu curs de limba obtional si ´plateau 200 de euro pe modul, si l-au schimbat cu integrationskurs si le-a dat si 100 de euro pe fiecare modul inapoi pt ca nu lucrau decat totii lor, Cum am spus vedeti la scoala si pe siteul BAMF.

  7. va multumesc pentru raspuns.
    Totusi noi intentionam sa ne stabilim aici. Dupa ce se va naste acest copil avem sanse pentru a lucra direct pentru statul German?

    1. Nu inteleg ce legatura are nasterea copilului cu munca. Am inteles ca ai permis de munca. Ce fel de permis este , limitat pe 12 luni la acelas angajator, sau nelimitat in timp si spatiu? Daca e nelimitat poti sa lucrezi oriunde in Germania numai sa te angajeze ei pe tine. Daca e limitat , atunci dupa 1 an faci cerere sa t-i se dea permis nelimitat. Si daca esti aici din 2008 cu toate actele in regula cred ca esti deja stabilit, nu? Adica nu doar dupa nasterea copilului. Voi sunteti stabiliti aici de la primul Anmeldung la primarie.

  8. actele pe care le avem sunt:
    Bescheinigung gemäß 3 5Freizügigkeitsgesetz / EU-Werkverträge,
    Anmeldung
    Zuteilung der Identifikationsnummer…………
    AOK
    Contractul locuintei,
    mentionez ca sotia urmeaza INTEGRATION CURS
    Multumesc pentru intelegere.

  9. Ai toate actele in ordine, cu o singura exceptie , de fapt nu inteleg eu daca ai sau nu ai permis de munca Arbeitserlaubnis-EU sau Arbeitsberechtigung -EU. Nu am inteles despre ce e vb cu EU-Werkverträge poti sa detaliez un pic ce acte ai in privinta muncii? pls. Pe Freizügigkeitsbescheinigung scrie ca ai nevoie de permis de munca in caz ca vrei sa muncesti, nu? Si daca scrie ai fost la Arbeitsamt tu sau angajatorul sa il obtii? sau nu ai nici un fel de permis de munca. Explica putin situatia la problema asta ca sa inteleg si eu mai bine. In rest ai toate actele posibile in ordine.

  10. cert este ca vreau sa stiu daca pot creste acest copil aici in Germania,,,sa pot sa-i asigur un trai decent. Nu vreau sa traiesc numai din ajutoare.
    Dupa cum probabil stiti ,,cu firma romaneasca oricand se pot debarasa de angajat.
    Interesul meu este sa pot sa muncesc in conditii normale.
    Cat despre permisul de lucru……chiar nu stiu.
    Stiu doar ca sunt angajat pe perioada nelimitata la aceasta firma romaneasca.
    multumesc inca odata.
    sper sa nu va mai deranjez.

    1. Inseamna ca aveti un contract de munca romanesc la o firma romana si platiti taxe la statul roman si aici in Germania sunteti doar detasat , deci practic nu munciti in Germania. Daca nu platiti taxe la statul German nu aveti nici drepturi ce decurg de aici cum ar fi somaj spre exemplu. Dar in privinta Dv pot sa va dau o veste buna. Daca sunteti in Germania din august 2008 inseamna ca in august 2011 veti implini 3 ani de sedere , si chiar daca nu aveti momentan un permis de munca care va permite sa aveti acces la piata muncii germane, dupa implinirea celor 3 ani de sedere puteti cere unul si vi se va da nelimitat in timp si spatiu pt ca aveti dreptul la el. De la 1 mai au intrat in viguare cateva prevederi legale in aceasta privinta in special pt romani si bulgari , legea spune ca dupa 3 ani de sedere legala si neintrerupta in Germania avem dreptul al un permis de munca nelimitat, adica la Arbeitsberechtigung , care se obtine de la ZAV (Zentrale Ausland und Fachvermittlung). Deci, bineinteles ca puteti creste copilul in germania, dar ca sa lucrati legal in Germania la o firma germana si sa aveti toate drepturile ce decurg de aici va trebuie neaapara acest permis de munca, pe care va sfatuiesc ca o data cu implinirea celor 3 ani sa vi-l procurati de la ZAV , va dau un link mai jos, va trebuie Anmeldungbestetigung de la Auslenderbehörde care sa dovedeasca faptul ca sunteti din august 2008 aici adica de 3 ani, passapoartele si cererea pt permis de munca EU care se ea de la ei, in likul de mai joc gasiti informatii, si un nr. de telefon unde puteti suna dar in principiu cam asta e ce v-am spus, va luati permisul de munca apoi va puteti angaja oriunde in GERMANIA CA UN NEAMT avand si toate drepturile ce decurg din asta. Apoi sigur ca copilul poate avea aici o viata mai buna, are oricum dr la alocatie si mama la indemnizatia aceea de crestere de care v-am mai spus. Succes. Exista 4 orase unde are sediul ZAV , sediul principal in Bonn apoi, Duisburg, Frankfurt si Muenchen, in functie de care apartineti dv acolo mergeti.
      Aveti aici un link ca sa vedeti orasul unde stati de ce birou apartine. http://www.arbeitsagentur.de/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/Downloads/AMZ/amz-neuausrichtung-standorte.pdf
      Cu drag, Mara.
      http://www.arbeitsagentur.de/nn_566334/Navigation/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/amz/arbeitnehmer/arbeitnehmer-nav.html

      1. Buna ziua! Poate puteti sa imi dati o mica confirmare daca am inteles corect informatia si daca situatia este aplicabila in cazul meu pentru obtinerea unui permis de munca: 1. am un Anmeldungbestetigung datand 01.11.2007 de la Bürgeramt Köln, (de cateva luni am schimbat adresa tot in Köln dar nu am mai anuntat la autoritati), 2. nu am asigurare in Germania deoarece am inca un contract de munca part-time in Romania si am folosit cardul european de sanatate la nevoie.
        Multumesc.

      2. Puteti sterge intrebarea mea. Am puricat site-ul cu mai multa atentie si am gasit raspunsul. Multumesc.

  11. Mara, am si eu o rugaminte la tine. Am scris un articol despre dreptul de sedere. Il gasesti aici: https://consilierjuridicgermanoroman.com/2010/12/12/dreptul-de-sedere-in-germania/
    ia-l cu copy paste de acolo si rescrie-l tu de la un capat la altul, mentinind informatiile mele, dar adaugind toate informatiile pe care le ai tu. Scopul final este sa prezentam tuturor un articol care sa fie cit mai complet. Te rog sa faci asta fiindca vad ca iti pasa de semenii tai,asa cum imi pasa si mie. Eu sunt cam strimtorata cu timpul in perioada aceasta. Dupa ce il termini,posteaza-l la comentarii pe postul cu dreptul de sedere si eu il urc sus. Ce zici, faci tu pentru mine treaba asta?

  12. Cu toata inima ,,as vrea va pot onora rugamintea dar eu nu prea ma descurc prea bine la computere. Banuiesc ca este foarte simplu dar pentru mine …………nu.
    Un COPIL cu siguranta ar sti.
    Multumesc foarte mult.

  13. Draga Laura Cristina iti apreciez intentia de a vrea a face ceva
    Din pacate postul tau este pentru copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani este partial adevarat.Copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani devine cetatean german daca

    – cel putin unul dintre parinti are permis de sedere permanenta

    – si
    cel putin unul dintre parinti locuieste neintrerupt in Germania de cel putin 8 ani.
    Cateodata un SI sau un SAU fac toata diferenta

    1. Domnule Nicoara, va raspund in locul lui Laura. Am retinut observatiile Dvs. si voi proceda neintirziat la o verificare. Interesul nostru general este sa avem texte cit mai veridice si acest lucru se poate realiza si prin colaborarea cu cititorii nostri. Va multumim pentru notificare si va rugam sa semnalati in continuare erori de asemenea factura.

  14. Buna.M a numesc Alessandra :As dori sa intreb cititorii s-au poate cineva ma poate ajuta …..va rog.Sant nascuta pe 24 Octombrie 1990 in Mayen Koblenz ,Parintii mei sant romani in 1992 am plecat toti in Spania…intr-un final am ramas cu tatal meu.El s-a intors intors inapoi in Germania.in 2010, lucreaza are un apartament inchiriat,si e de aproape un an si 2 luni e aici.De putin timp am venit si eu am anmeldung ,bine-nteles am fost de asemenea intrebata la bürgerzentrum inainte sa plac in Spania unde am locuit le-am spus ca aici ptr. ca sant nascuta aici ,sa specificat lucrul acesta in anmeldugbescheinigung,intrebarea mea e urmatoarea; Ce drepturi am aici in Germania? Va multumesc anticipat tuturor celor care imi pot da un sfat .Locuiesc in Singen

  15. De ce formular E (asigurare medicala )are nevoie o cetateanca romanca,in Germania, aflata
    la munca in calitate de muncitor independen,t daca sotul ei este angajat in Romania ?
    Multumesc MS

  16. Buna Ziua!
    Revin cu o alta intrebare.Dupa cum v-am scris ,sunt detasat aici in Germania . Am asigurarea AOK, care este valabila pana la anul in Aprilie .Sotia este insarcinata in luna a 5-a. Pe baza acestui AOK sa inscris la medicul de familie dupa care a fost trimisa la ginecolog si lunar a facut controalele medicale care le face fiecare gravida.
    Sunt persoane care ne-au spus ca pe baza acestui AOK este posibil ca pe mai tarziu sa platim aceste controale ,inclusiv nasterea.
    Inrebarea mea este : Avand AOK-ul STATUS 1 ,este posibil ca aceste controale si nasterea sa le platim noi?
    Desi noi am intrebat la sediul AOK si inclusiv medicul,ni sa spus ca totul este suportat de AOK.
    D-voastra ce ne puteti spune despre acestea ?sau poate sunt alti cititori care au trecut prin asemenea cazuri.
    Asteptam raspunsul D-voastra .
    Va Multumim.

    1. Absolut tot e platit de AOK , controale si nastere si anestezia epidurala daca doreste sotia una, asa ca stati linistiti, daca aveti asigurare valabila si platita lunar atunci e totul ok.

      1. cat timp trebuie sa avem platit la aok si eu am asigurare aok insa nu am numai cateva luni muncite in germania si as vrea sa ma intorc sa imi caut de lucru mie si viitorului meu sot si eu am fost cu toate actele in regula prin fortele de munca

  17. Buna ziua.am si eu o intrebare ?am un baietel de 8 luni care este nascut in germania.tatal lui este german.problema este ca eu sint inca maritata cu un roman .am primit dreptul de libera trecere adica (Freizügigkeit) unbefriestet si acum am primit o scrisoare in care scriie ca am pierdut dreptul asta.pt ca nu ma pot intretine singura…….pt ca nu am permis de munca si pt ca nu ami pot platei singura asigurarea medicala……la ora actuala este platita de catre sozialamt…..ce sfat puteti sa ami dati?? cu multumiri roxana

    1. Am spus si altcuiva mai sus: Germania nu este stat social. Securitatea sociala este finantata nu din impozite platite statului, ci din contributiile angajatilor si angajatorilor la fondurile autonome de asigurari. Securitatea sociala se bazeaza pe principiul caselor de ajutor reciproc de la noi. Tu nu ai contribuit cu nimic la sistemul german de asigurari sociale. Si ei te-au scos din sistem. Trebuie sa te angajezi tu sau sotul tau si sa va platiti toate taxele cerute de stat.

  18. Buna ziua. Locuiesc in Germania de 4 ani. In aceasta perioada am lucrat la un institut de cercetare pt a obtine titlul de doctor. Finantarea studiilor a fost facuta cu ajutorul unei burse acordate de guvernul german pentru o perioada de mai bine de 2 ani, iar pentru 13 luni am avut contract de munca (20ore pe saptamana). Acest contract a fost impartit in 6 luni contract urmat de perioada de bursa si apoi iar contract pe 7 luni. In prezent, lucrez ca si cercetatator la o universitate din Germania, iar la sfarsitul anului contractul de 6 luni imi va expira. Sunt insarcinata in 4 luni iar tatal copilului este cetatean german, insa nu suntem inca casatoriti. Imi puteti spune care sunt drepturile mele si ale copilului in aceste conditii?Si ce pasi tb sa urmez in perioada urmatoare pt a obtine somaj si ajutor pt copil? Multumesc

    1. Deci daca locuiti de 4 ani in Germania inseamna ca aveti dr la permisul permanent de munca, daca nu-l aveti inca, faceti cerere pt el la ZAV. Tatal copilui fiind cetatean german, daca recunoaste copilui inseamna ca si copilul are drept la cetatenia germana iar dv sunteti partenerul de viata al acestuia chiar daca nu sunteti casatoriti. Inteleg ca sunteti in cursul primului contract de 6 luni si va expira inainte de nastere, ceea ce inseamna ca nu ati lucrat 12 luni inainte de nastere pt a lua 65% din salariu indemnizatie de crestere a copilului, in cazut asta aveti dreptul la 300 de euro pe 12 luni sau 150 pe 24 de luni depinde cum optati cand veti face cererea.Mai aveti dreptul la alocatia copilului de 184 euro pana la 18 ani ai copilului. Nu am inteles prea bine sub ce forma ati lucrat, daca ati avut un permis de munca si exact de cat timp lucrati. Oricum , dupa ce inceteaza contractul actual puteti impreuna cu partenerul dv , tatal copilului, sa mergeti la Arbeitsamt, (el lucreaza sau e somer?) , si sa cereti ajutor , somaj sau ALG II, depinde si de situatia tatatlui copilului daca locuiti impreuna sau nu. Poate daca explici mai bine situatia sa inteleg, poat sa te ajut mai clar adica cat aexact ai lucrat, daca ai cerut permisul permanent de munca, daca tatal copilului lucreaza sau e somer etc.

  19. Caz concret: copil nascut in Romania, din parinti romani, se stabileste cu familia in Germania la varsta de 4 ani, fiind incadrat la gradinita si parintii muncesc cu forme legale din acelasi timp cu venirea copilului ( deci nu mai devreme…nici pomeneala de cei 8 ani…)……

    Copilul poate dobandi cetatenie mai repede sua tre sa treaca tot 8 ani?? Sau cum??

    Imi cer scuze, daca nu ati scris cineva pe undeva si nu am vazut (desi am incercat sa gasesc raspunsul in cele scrise mai inainte…)….

  20. buna sunt bianca am nascut in iunie am bagat ctele pt eltengeld eu am ales obtiunea cu 300 de euro dar inainte nam lucrat un an intreg doar 8 luni se pun sau….mersi astept raspuns

    1. Trebuie sa fie 12 luni consecutiv, altfel se calculeaza minimul de 300 de euro pe luna timp de 1 an, in loc de 67% din salariu daca ai fi avut 1 an de munca inainte.

  21. Buna, sunt Loredana si sunt insarcinata in luna a 7-a am permis de munca pe un an . Am si eu o intrebare pot sa pierd dreptu de munca ? Eu mai lucrez pana in 27 sept. patroana mea a zis sa-i duc bescheinigung de la doctor pt mutterschutz …deci raman angajata in continoare ….am lucrate 6 luni jumate pana in 27 sept de cand am primit dreptu de munca.Sper sa intelegeti ce m-ar interesa.Va multumesc.

    1. Nu pierzi dreptul de munca, numai ca daca nu ai 12 luni lucrate inainte , nu iei decat 300 de euro pe luna timp de 1 an sau 150 timp de 2 ani, daca ai fi avut un an inainte de munca, ai fi avut 67 % din salariu. Este vb de elterngeld.

  22. buna ziua ma numesc Ella si am si eu cateva intrebari as fi foarte recunoscatoare daca as primi cateva raspunsuri ,locuiesc de aproape 4 ani in Germania impreuna cu sotul meu acum pe 5 septembrie am nascut un baietel ,mentionez ca avem toate actele in regula drept de sedere ,ameldung la primarie drept de munca nelimitat ambii si eu si sotul, eu am lucrat 2 ani si jumatate pana in momentul nasterii , asigurare AOK eu status 1-1 si sotul la fel , intrebarea e la ce am dreptul adica stiu sigur ca am drept la alocatie pt copil, mutterschutz am primit pe primele 6 saptamani pana sa nasc si am inteles ca tre sa mai primesc si pe urmatoarele 8 saptamani dupa nastere ,dupa care tre sa bag contract pt elterngeld pe ce perioada primesc banii astia ??? pe 12 luni sau pe 24,eu as vrea pe 24 findca nu am cu cine lasa copilul dupa un an si la gradinita nu il primeste asa micut si cat tre sa primesc doar 300de euro sau imi socoteste salariul pe ultimul an lucrat si imi da 65% din el ??? va rog mult sa ma lamuriti si pe mine ca trebuie sa completez actele si nu stiu ce sa scriu 12 sau 24 luni ,multumesc anticipat o zi buna!

    1. Daca ai lucrat inainte, este 65% din salariu, si este pt 12 luni pentru parintele care sta efe´ctiv cu copilul si inca 2 luni pt celalalt parinte care poate sa stea cu copilul inca 2 luni dupa cele 12 luni de la inceput, deci 14 luni daca amandoi parintii au lucrat inainte si doreste si celalalt parinte sa beneficieze de 2 luni cu coilul si sa primeasca 2 luni elterngeld.
      Se poate primi in loc de 12 luni, 24 de luni, dar suma va fi jumatate, adica aceasi suma care ar fi pt 12 luni , spre ex. daca va fi sa primesti 800 de euro sa zicem, pe luna timp de 12 luni tu apoi 2 luni tata, pt 24 de luni va fi 400 de euro e luna . Si cu gradinita te sfatuisc sa-l inscri cat mai repede posibil la cat mai multe gradinite (4-6) pt a fi sigura ca va primi un loc, sunt gradinite care primesc de la 4 luni , unele de la 2 ani altele de la 3 ani, depinde la ce gradinita va merge. si de la ce varsta ai vrea tu sa mearga. Cauta e intrnet greadinite in zona ta si te poti interesa la fiecare in parte ce conditii au. Eu am ales sa-l duc pe fiul meu cand va avea 3 ani pana la 6 ani cand va merg la scoala.

      1. multumesc mult pt raspunsuri si mai am o nelamurire daca sotul isi baga si el pt alea 2 luni trebuie sa stea numaidecat acasa sau pot sa il inlocuiesc eu si el sa mearga in continuare la servici ? si pe astea 2 luni care are el dreptul sa le stea acasa se calculeaza 65% din salarul lui? multumesc mult chiar mi-au fost de un real folos lamuririle si sfaturile dumneavoastra

    2. Pt cele 2 luni , sotul trebuie sa stea efectiv, nu puteti sa-l inlocuiti (din punct de vedere legal) si se calculeaza 65% din salariul lui, dupa ce au trecut cele 12 luni ale dv.

  23. Buna ziua, acum am gasit site-ul si mi se par lucruri foarte interesante, mai ales ca ma bate gandul sa ne stabilim in Germania. Spun sa ne, pentru ca este vorba de mine si copilul meu, in varsta de 13 ani. Situatia este putin complicata, si anume<tatal copilului este decedat de 8 ani, a fost cetatean german, iar copilul trecut pe numele lui chiar daca nu am fost casatoriti. Bunicii locuiesc in Germania. Ce pot face din acest punct de vedere pentru el, pentru a continua scoala acolo, si care ar fii pasii pentru obtinerea cetateniei

  24. E destul de complicat, daca copilul e recunoscut de tata inseamna ca are drept la cetatenia germana ( daca nu o are deja) daca copilul e nascut in Germanaia inseamna ca are certificatul de nastere nemtesc. puteti merge in Germania la JUGENDAMT cu copilul si actele care dovedesc ca tatal era cetatean german si a recunoscut copilul (certificatul de nastere al copilului, certificat de nastere si deces al tatalui copilului) , jugend amt trebuie sa va ajute mai dearte cu procedura de obtinere a cetateniei in cazul coilului daca nu o are. Pt scoala trebuie sa stie limba germana, iar pt asta trebuie inscris la curs de limba , daca intrebatu la o scoala unde ati dori ca el sa mearga, ei va pot ajuta mai de´parte si in rivinta asta, si tot jugendamt va poate indruma si aici . Daca bunicii din partea tatalui sunt dispusi s ava ajute, ar putea sa se intereseze de toate acestea pt dv.

  25. Am si eu o intrebare…. stau de 1 an si jumatate in germania ..am nascut de curand, am lucrat dar nu cu carte de munca doar cu contract de munca cu GeBeR ( am avut firma cu inca cineva) pot sa iau indemnizatia pentru cresterea copilului ( muttergeld)? sau ar putea prietenul meu sa-i ia in locul meu?… el lucreaza cu gewerbe . as vrea si eu un raspuns daca stiti…..

    1. Indemnizatie pt cresterea copilului aveti drept oricum, aceasta o primeste efectiv persoana care sta cu copilul (mama sau tatal) si este 65% din salariu cu conditia sa fi muncit 12 luni inainte de nastere, sau 300 de euro daca nu ati muncit inainte de nastere. In cazut celor cu Gwerbe nu stiu daca se aplica aceleasi reguli , poate cineva de pe site are experienta in cazul asta, dar dv. personal daca nu ati avut gewerb nisi permis de munca, adica nu ati lucrat legal, puteti beneficia de 300 de euro pe 12 luni .

  26. Buna ziua, ma numesc Vendlinger Robert, m am nascut in Romania acum 30 de ani, tata Vendlinger, mama Stromayer, ambii la randul lor nascuti in Romania, as dori sa intreb daca as putea obtine cetatenie germana. multumesc

    1. Ai putea, ca oricine altcineva, adica dupa 8 ani de sedere in Germania neitrerupt. Daca esti de origine germana, pt ca vad numele tau si al parintilor, ai putea sa obtii cetatenia germana imedeiat daca parintii tai au cetatenia germana, daca nici ei nu au, dar sunt descendenti ai unor cetateni germani, aceasta se poate obtine, nu cunosc procedura. ideea e ca daca esti descendent al unor cetateni germani , atunci ai putea capata repede cetatenia, daca nu, atunci dupa 8 ani de sedere.

      1. multumesc pentru raspuns, sant descendent direct, stramosii mei provin dintr un orasel aflat la 30 de km de Stuttgart, numit Wendlingen, numele nostru era cu Wendlinger pana sa vina Horti in 1940 si l a schimbat in V simplu, devine aberant cand se pronunta in germana, Imi poti spune cine ar putea sa cunoasca procedura, sau daca e ok sa ma duc la consulat sau direct in bucuresti la ambasada, multumesc, o zi buna.

    2. Ai putea intreba la ambasada sau consulat in Romania, sunt multi care s-au intors in Germania, ca cetateni germani pt ca sunt de origine germana, poate la consulat stiu unde sa te adresezi si ce trebuie sa faci, e un inceput , apoi vezi ce ai de facut mai departe. Unii au venit pur si simplu si s-au dus la BAMF ( Bundesamt für Migration und Flüchtlinge), uite linkul sit-ului, poate citind aici gasesti ceva informatii.
      http://www.bamf.de/DE/Startseite/startseite-node.html

  27. buna ziua ,d-na laura am nevoie de un sfat cit mai urgent posibil,am doua fiice in germania cea mare este de aproape un an este inregistrata cu domiciliu acolo ea cu logodnicul ei si cea mica este de o luna jumate bineinteles isi cauta de lucru in momentul acesta lucreaza numai logodnicul fetei la un restaurant este f greu ,cu toate ca au amindoi dreptul terminat fiica mea cea mare si logodnicul ei fiica-mea are si masterul dar la examenul pentru barou se intra numai cu pi,,,,,,stiti dvs si au plecat dezamagiti de romania ei acuma intrebarea ,,am proprietate in germania din anul 2007 daca fiica-mea locuieste in germania de un an dar nu la locuinta noastra se poate dupa doi ani sa obtina drept de lucru sau cetatenie ?sau noi daca locuim in germania dar nu la proprietatea noastra in alt oras ,avind proprietati in germania e posibil dupa 2 ani sa primim cetatenie ?sau ce avem de facut ?pentru obtinere mai repede drept de lucru ?multumesc

    1. Cetatenia in nici un caz nu o obtineti, pt asta e nevoie de 8 ani de sedere. Pt drept de munca se aplica la permis de munca dupa ce ati gasit un angajator, dar nu e garantat ca veti primi, sau , daca aveti 3 ani de sedere legala si neintrerupta (Anmeldung) puteti cere direct permis permanent de munca fara a mai fi nevoie de un angajator.

  28. buna ziua ,d-na laura fiica-mea este nascuta in germania in 1990 eu parinti romani am certificat de nastere nemtesc dar in 1993 ne-am intors in romania de,, destepti ce-am fost,, va rog sa-mi ziceti fiica-mea fiind in germania acum si umbla sa-si rezolve actele de sedere se poate sa primeasca buletin nemtesc conform certificatului de nastere?ea locuieste cu chirie acum .multumesc

    1. Nu va primi buletin nemtesc, e cetatean roman, deci trebuie sa mearga la Auslenderbehörde pt dreptul de sedere – EU . Ar fi avut dr de cetateania germana daca parintii ei au deja drept la cetatenie. dar asta inseamna 8 ani de sedere ceea ce nu e cazul la dv. pt ca ati stat doar 3.

  29. Buna ziua,

    Ambii parinti sunt cetateni germani si de nationalitate germana.Eu locuiesc in romania si sunt cetatean roman cu nationalitate germana.Pot obtine cetatenia germana? In ce conditii si unde trebuie sa ma adresez ?

    Multumesc anticipat.

  30. Multumesc Mara pentru raspuns. Am sa incerc sa iti raspund la intrebarile tale: din iulie 2007 am inceput sa lucrez la un institut de cercetare ca si doctorand. In primele 6 luni am avut contract de munca, apoi pentru urmatorii doi ani am primit bursa de la statul german(perioada in care am fost inregistratat ca si student),deci nu am platit taxe. Apoi pentru urmatoarele 7 luni am avut din nou contract de munca la acelasi institut. Din iulie 2011, am un nou contract de munca pana la sfarsitul anului, de data asta la Universitate lucrand ca si cercetator. Mentionez ca locuiesc cu tatal copilului, care la randul lui lucreaza. Datorita faptului ca am lucrez la univ.,nu am aplicat pt dreptul de munca permanent, stiind ca exista un parteneriat intre univ si statul german si automat am acest drept (insa nu cred ca este unul permanent). Intr-adevar am aplicat la Ausladerbehorde pt drept de sedere permanent, pe care l-am obtinut. Din cate stiu, dupa cinci ani de sedere legala in Germania, pot obitne automat dreptul de munca. insa nu stiu daca e in totalitate adevarat.
    Saptamana trecuta am fost la Arbeitsamt pentru a anunta terminarea contractului de munca insa mi s-a spus ca tb sa ma duc la Jugendamt, deoarece voi intra in concediu de maternitate de la inceputul lunii ian.Ma voi duce saptamana urmatoare sa vad ce anume trebuie sa fac in continuare . De asemenea la casa de asigurari de sanatate sa vad daca voi beneficia de asig de sanatate si cine va plati pt ea.
    O zi frumoasa!

    1. Deci inteleg ca pana in iulie 2011 ai lucrat cu contractul de 7 luni, apoi ai inceput un contract de 6 luni, deci asta ar insemna ca pana la expirarea lui ai avea 13 luni de munca contiunua, ceea ce inseamna ca ai dreptul la indemnizatia pt cresterea copilului de 65 % din salariu apoi de alocatia copilului 184 de euro, si concediu prenatal cum t-i s-a spus, pt care o sa iei mutterschuzgeld cateva saptamani inainte de nastere si cateva dupa , cam 8 saptamani in total, suma nu o stiu. Permisul permanent de munca poti sa-l ceri dupa 12 luni de munca continua legala, sau dupa 3 ani (nu 5) de sedere legala. Dupa 5 ani de sedere ai dreptul la rezidenta permanenta (Niederlassungerlaubniss) care difera de cetatenie prin faptul ca nu ai dr de vot in rest nici o diferenta. Ai dreptul sa stai cu copilul 3 ani acasa , mamele sunt protejate din punctul asta de vedere angajatorul fiind obligat sa-i conserve locul demunca, si nu au voie sa o concedieeze tot acest timp. Asigurarea medicala nu ai inca??????????? NU plateste angajatorul o parte si tu o parte? Te sfatuiesc sa faci asigurare urgent, pt nastere si controalele din timpul sarcinii e vitala si mai apoi pt controalele copilului si vaccine la pediatru, nu pot sa cred ca nu ai asigurare, Daca totusi ai, ea va fi platita la fel cum e platita acum. Daca nu ai , fuguta repede la o krankenkasse, IKK, AOK, BKK, etc, nu stiu, la care vrei tu, si cu actele de munca , Anmeldung si altele ca t/i l-e vor cere ei iti faci asugurarea, va fi calculata in functie de venit. Poti intreba la servici la tine , de obicei stiu ca asigurarea e platita , ori jumate /jumate de angajator si te tine, ori integral de angajator, oricum ar fi intereseaza-te si fa-ti asigurare.
      Tine-ma la curent cu ce ai facut pe unde ai mers si ce ai rezolvat. Bafta multa si sarcina usoara,

      1. Bineinteles ca am asigurare de sanatate:), eu ma refeream doar la perioada de dupa nastere, atunci cand nu voi avea contract de munca. In cazul meu angajatorul nu este obligat sa imi tina locul de munca, pentru ca contractul efectiv expira la sfarsitul anului. Si intamplarea a facut ca de atunci si pana la nastere sa fie aproximativ sase saptamani,perioada pentru mutterschuzurlab(asa cum mi-a explicat doamna de la Arbeitsamt, de aceea tb sa ma duc la Jugendamt si nu la ei).Te tin la curent !
        Multumesc pentru urari!

      2. Aha, am inteles. E destul de complicat. Bine ca ai asigurare, e foarte importanta. Cred in cazul asta tu va trebui sa o platesti, numai daca nu cumva te poti incadra cumva ca somera sau sa iei ALGII sau harz 4 si ajutor pt copil, asa ar plati ei , de la arbeitsamt. Mergi la Jugendamt cum ai spus si vezi ce poti face, dar eu stiu ca daca ai avut permis de munca, si daca la un moment dat ramai fara loc de munca ai drept la somaj , sau ajutor de la arbeitsamt, vezi ca astia de la arbeitsamt mai plimba oamenii numai sa nu le dea nimic chiar daca au dreptul, asa ca poate ai posibilitatea sa vb cu un avocat specializat pe drept social, poate te ajuta sa obtii niste bani . Si viitorul sot fiind cetatean german care lucreaza poate cere in numele lui pt tine si copil de la arbaitsamt o adaugare la salariul lui ca sa va ajunga banii pe familie .

      3. Am si eu o intrebare.. am primit azi certificatul de nastere al bebelusului dar la tata nu scrie nimic ( eu si prietenul meu nu suntem casatoriti) iar numele de familie este al meu nu al prietenului meu, cu toate k noi am fost impreuna si am depus actele pentru certificat.(am dus si actele mele si ale lui)..trebuie sa/i schimb neaparat numele de familie pentru ca asigurarea medicala a bebelusului e cu numele tatalui…se mai poate rezolva daca ma duc la standesamt???astept raspuns urgent..multumesc

      4. Nu , pt ca dupa legea germana, daca parintii nu sunt casatoriti, copilul va purta numele de familie al mamei.

  31. buna ziua , spuneti va rog daca am proprietate in germania tot dupa 8 ani primim cetatenie?si daca stiti cumva daca iese germania din ue multumesc

    1. Si daca aveti proprietate, ce? Conditia e sa aveti 8 ani de sedere. Inainte de anul 2000 erau 16 ani. Germania nu iese din UE.

  32. Buna ziua. Tocmai am gasit site-ul asta si tin sa va felicit pe amandoua (d-na consilier si Mara) pt toate informatiile utile de aici.
    As avea o intrebare,daca aveti 2 min libere sa imi raspundeti. Sotul meu lucreaza de 4 ani in Germania,dar trimis de o firma romaneasca….deci pana acum 2 sapt,fara contributie la statul german.In urma cu 3 luni a obtinut dreptul de munca permanent de la ZAV si in urma cu 2 sapt a si semnat contract de munca nemtesc.El avea pana acum card european de sanatate CAS,dar nu i-a folosit la nimik,eu fiind gravida in 3 luni,nu mi l-a luat in considerare si din cauza asta nici nu am putut scoate dreptul de sedere,pt ca nu era bun acest CAS,asa ni s-a spus. Este vreo problema daca dupa atatia ani(eu avand doar 2 ani pe meldebescheinigung,iar sotul 4) noi nu am avut dreptul de sedere? Nu a fost din vina noastra,doar ca nu putea demonstra cu un contract de munca nemtesc si o asigurare nemteasca. Iar acum ca el a semnat contractul de munca,cand va primi cardul de asigurare,eu voi putea beneficia automat de card ? Va multumesc anticipat!

    1. Trebuie ca asigurarea respectiva facuta in Germania sa fie o asigurare de familie , cand primeste sotul cardul, trimiteti certificatul de casatorie la firma de asigurari si cereti si pt dumneavoastra cardul cu conditia ca dv, sa nu munciti altfel cred ca trebuie sa faci asigurare individual. Iar pt dreptul de sedere , dupa ce aveti noul contract si asigurarea, mergeti si cereti la Auslenderbehörde , daca va intreaba spuneti conditiile in care a lucrat sotul in Germania. Daca nu va intreaba , fiti mai modesti cu informatiile. E excelent ca aveti dr de munca permanent, la care si tu ai dreptul dupa sot, poti sa-l ceri .

  33. Va multumesc mult pt raspuns……eu nu muncesc,deci nu va fi nici o problema cu asigurarea, Tocmai mi-a venit ieri factura pt primele analize de sange,etc……pt sarcina si am inceput sa ametesc cand am vazut cat trebuie sa platesc. Iar cu dreptul de munca dupa sot…..am trimis la inceputul lunii sept,aceleasi acte care le-am trimis pt el,iar dupa 5 sapt,mi-au trimis plicul inapoi,ca nu e complet…ca imi trebuie CV-ul,sa specific pt ce job aplic si imi trebuie de la un eventual angajator o foaie completata de la Arbeitsan.(sotul a trimis doar copie C.I., anmeldungul si foaia galbena pt unberfriste ). Uf…..iar in plicul pe care ei mi l-au trimis mai era si un document in care scria ca romania va avea drept de munca din ianuarie 2013…..Oricum,pt moment o las asa,pana anul viitor in august cand voi face fix 3 ani…pt ca de munca nu imi mai caut,trebuie sa am grija e bebe:). Sa aveti o zi perfecta si va multumesc inca o data!

    1. Cred ca ei nu au inteles bine la pt ce fel de dr de munca aplici, ori tu ai aplicat gresit, pt ca pt dreptul de munca permanent nu e nevoie de nici un angajator, sau un loc de munca in prealabil, daca sotul are deja permis de munca permanent (UNBEFRISTET) atunci si tu ai dreptul dupa el, si pt asta trebuie numai cererea completata doar primul paragraf, copie dupa pasaport si copie dupa permisul lui permanent actele se trimit la ZAV .Dar oricum daca stai cu bebe acasa nu o sa muncesti asa ca nu ai nevoie urgent. Pe noi la sigurarea medicala, cand am facut, ne-a intrebat de cand suntem in Germania si de la acea data ne-a facut contractul si ne-a pus sa platim din urma cam 2 luni, deci daca in alea doua luni as fi avut factura de la vreun medic ar fi trebuit sa mi-o deconteze retroactiv, si la voi la fel daca ati declarat cel putin ca sunteti aici dinaintea sarcinii sau vizitei la medic. Iar tu trebuie sa primesti cardul dupa ce trimiti la casa de asigurari copie dupa certificatul de casatorie, si cred ca o sa iti trimita o hartie care trebuie completata de tine, sau daca nu, direct cardul , nu mai retin cum a fost la noi, poti sa si suni sa spui ca tu trebuie sa intri pe asigurarea sotului, adica sa aveti asigurare de familie. Eu cand am nascut si a trebuit sa trec si copilul pe asigurare am sunat la ei si mi-au spus sa trmit certificatul de nastere al copilului si apoi am primit si cardul lui.

  34. Mara, mai am o intrebare,daca esti draguta sa imi raspunzi. Azi mi s-a dat sa completez o hartie pt casa de asigurari. O doamna de la crucea rosie ma ajutat si a sunat la HKK, le-a zis ca sotul meu a semnat contractul de munca de pe 15 oct si a intrebat ce imi trebuie mie personal ca sa pot face un control gratuit la dr(azi aveam control pt bebe,dar am amanat cu o saptamana,pt ca cei de la asigurare mi-au trimis prima data o foaie gresita)…in fine,a-2-a oara mi-au trimis alta foaie in care imi cere datele mele, printre care si intrebarea : numele si adresa de la asigurarea de sanatate a mea. Pe hartia sotului meu scrie daca a avut in ultimile 18luni asigurare si cum se numeste.La el nu-i nici o problema,pt ca din 2007 de cand lucreaza in germania,el are CNAS…..la mine e problema, ca eu din 2007 de cand am plecat din Romania ,nu mai am asigurare medicala,Iar noi suntem casatoriti doar de 2 luni,deci nu e valabil CNAS-ul si pt mine. Crezi ca pot avea probleme din cauza asta? Sa nu mi se poata face asigurare in germania? Eu nu vreau asigurare personala ci pe familie… Tu stii ceva despre asa ceva? Maine trimit prin fax si certificatul de casatorie si am sa astept,dar tare mi-e frica!

    1. Sotul trebuie sa completeze un formular de la firma asiguratoare privind schimbarea datelor asiguratului: se bifeaza optiunea asigurare de familie.
      Apoi trebuie completat formularul – Information for the Purposes of Reviewing Family insurance (disponibil si in engleza) – se completeaza datele personale ale apartinatorilor in vederea asigurarii, inclusiv ocupatia si venitul acestora. De obicei cardurile de asigurare pentru noii asigurati se trimit in cateva zile.
      Anual aceasta a doua declaratie trebuie innoita (asiguratorul verifica daca sunt schimbari privind veniturile co-asiguratilor apartinatori) – veti primi prin posta formularele necesare si termenul de expediere.

      Ca informatie generala: din cauza numeroaselor fraude, asiguratorii au decis schimbarea tipului de card de sanatate folosit, introducand unele cu poza. Cardurile existente vor fi schimbate fie la cerere (necesita expedierea unei poze catre asigurator) fie la expirarea celor existente.
      Succes!

      1. Multumesc foarte mult pt raspuns, si pt cl care o privea pe Roxana, pt ca e scut si la obieect dar si pt cea cu schimmbarea cardului de care chiar nu am auzit pana acum.

      2. Casele de asigurari lucreaza dupa acelasi cadru legislativ, exista protocoale de cooperare, etc.
        Treptat toate casele de asigurari vor proceda la fel, e lupta pentru reducerea costurilor (cati doctori v-au solicitat pana acum vreodata un act de identitate? pe cardul de asigurat e inscris doar numele…..), termenul de implementare depinde de capacitatea de adaptare a propriei organizatii.

  35. Daca anterior nu ai avut asigurare, bifezi ca nu ai avut sau tragi liniuta , si de facut trebuie sa-ti faca asigurare pt ca la asigurarea sotului vin gratuit pe persoanele din familie dependente financiar de el, deci tu si mai apoi copilul. Trebuia doamna care a sunat pt tine sa intrebe clar ce acte trebuie sa depui tu ca sa intri pe asigurarea sotului sa aveti deci asigurare de familie.

  36. Merci , chiar e foarte bine chestia asta. Multumesc inca o data pt informatie. Daca mai ai ceva noutati nu ezita sa ne spui si noua.

  37. Draga Mara si Laura, rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare: Noi am ajuns recent 07/09/11 in Germania si am obtinut drept de sedere. Avem un copil de 9 luni care s-a nascut in RO. Nu lucram in Germania.
    Avem dreptul la ajutor de 300 euro/lunar, pentru intretinerea copilului ?

  38. Elterngeld este indemnizatia de crestere a copilului care se da numai pt copii nascuti aici si numai pt primele 12 -24 de luni de la nastere. Puteti incercasa obtineti alocatia copilului de 184 de euro , pt asta intrebati la primarie sau la Jugentamt, sau mai bine la familienkasse de care apartineti , ei chiar sunt cei care se ocupa direct cu alocatia pt copii.

  39. Buna ziua ,
    traiesc in Germania de 4 ani impreuna cu un cetatean german.Impreuna avem un copil si jumatate( sint insarcinata cu al doilea in a 7-a luna ) .Intrebarea mea e, cum fac ca ambii mei copii sa primeasca si cetatenia romana? Si poate imi puteti spune si cum e cu cetatenia germana pt mine …la cit timp timp si in ce conditii as putea aplica pentru .
    Va multumesc anticipat !

    1. Pt copii trebuie apostilat certificatul de nastere german la Bezirksregierung de care aparti, apoi, cu certificatul german apostilat mergi la consulatul romaniei pt certificatul romanesc. La consulat se traduce in limba romana certificatul german de nastere, pe langa asta , e nevoie de pasapoartele parintiilor , si certificatul lor de nastere sau numai al parintelui cetatean roman,se completeaza o cerere, costa 150 de euro si se elibereaza cam intr-o ora. Faptul ca au certificat romanesc de nastere , dovedeste ca au cetatenia romana . Cu certificatul romanesc, dupa ce il obtii, poti direct sa faci cerere pt eliberarea pasapoartelor romanesti pt copii care mai apoi vor fi trimise prin posta acasa la tine, pasaportul costa 100 de euro. Si pt asta se completeaza o cerere si e nevoie de declaratia tatalui ca e de acord ca , copii sa detina pasaport, de pasapoartele parintiilor si cartea de identitate a ta din romania , daca doresti ca pasaportul sa fie emis cu domiciliul in romania, sau daca nu, dreptul de sedere al tau , caz in care pasapoartele vor fi emise cu domiciliul in germania. Iata linkul de la consulatul romaniei cu toate detaliile in ceea ce priveste eliberarea certificatului romanesc de nastere.
      http://bonn.mae.ro/index.php?lang=ro&id=125162

      Si aici linkul consulatului romaniei in ce priveste eliberarea pasaportului romanesc.
      http://bonn.mae.ro/index.php?lang=ro&id=102587
      http://bonn.mae.ro/index.php?lang=ro&id=125495
      http://bonn.mae.ro/index.php?lang=ro&id=125

      Pt tine ca sa iei cetatenia germana, pt ca nu esti casatorita cu partenerul tau de viata tetatean german, trebuie sa treca 8 ani de sederem sau 7 daca faci cursul de integrare. Daca va casatoriti acum, dupa 3 ani de la casatorie.

    2. Am uitat sa mentionez ca inregistrarea certificatului de nastere german in registrele de stare civila si scoaterea certificatului de nastere romanesc , se face pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, la consulat, dupa aceasta varsta se poate face acest lucru numai in Romania.

  40. As vrea si eu mai multe lamuriri daca se poate pt ca nu stim cui sa ne adresam.Sotul meu este selbstandig din aprilie anul asta,locuim de un an in Germania si are Freizugigkeitsbescheinigung de un an.Eu nu lucrez pt ca nu am drept de munca si acum sunt insarcinata -8 saptamani.As vrea sa stiu ce statut va avea copilul meu?
    Mai trebuie precizat faptul ca originea sotului meu este nemteasca,dupa parinti,bunici (sasi din Sibiu).In Romania nu mai are rude,toate sunt in Germania,in afara de mama lui care nu a vrut sa plece atunci cand s-a putut.A incercat si sotul meu sa dabandeasca niste drepturi in Germania prin acest fapt dar l-au respins.Ce putem face sa ramanem aici si sa dobandim drept de lucru?
    Va multumesc din suflet si sper sa ma puteti indruma!

  41. Copilul va avea statut de cetatean roman, ambii parinti sunteti cetateni romani. Tatal copilului nu are cetatenie Germana, deci nu are alte drepturi decat pe cele care le ai si tu ca si cetatean roman. Ar putea sa incerce sa isi dovedeasca originea cu acte , daca le are, ale parintilor sau buniciilor, care erau cetateni Germani , intrebati sau interesati-va aici http://www.bamf.de/DE/Migration/Spaetaussiedler/spaetaussiedler-node.html
    Freizügigkeitsbescheinigung va trebuie la amandoi, asigurarea medicala si Anmeldung de asemenea.Daca nu obtineti Freizügigkeitsbescheinigung care e dreptul de sedere pt europeni, nu poti ramane aici. Romanilor le trebuie permis de munca ca sa lucreze in Germania. Trebuie sa gasesti un angajator care vrea sa va angajeze si apoi faceti cere la ZAV pt permisul de munca, care nu se obtine prea usor. Bafta si sarcina usoara.

  42. Buna ziua, ma bucur ca am gasit acest site interesant. Eu lucrez in Germania de cateva luni iar in Iulie 2012 implinesc 1 an aici, dupa care pot primi dreptul de munca permanent din cate am inteles. Sunt impreuna cu sotia meacare este in concediu de maternitate pana la 1 aprilie 2012 si cu fetita noastra. Noi luam indemnizatie de crestere copil si alocatie din Ro si nu am cerut nimic aici. Deoarece sotia mea este din nou insarcinata cu al doilea copil, se va intoarce cu copilul de 2 ani in Ro in aprilie 2012 si va relua lucrul pt 2-3 luni pt ca apoi sa intre iar in prenatal. Eu doresc sa raman in Germania pana la implinirea 1 an de munca si obtinerea dreptului permanent. Dupa aceasta introducere intrebarile mele ar fi:
    1) se poate sa fac cerere aici in Germ pt alocatie copil pe perioada sederii din iulie 2011 pana in aprilie sau inclusiv in continuare pana in iulie august 2012 cat timp voi lucra eu aici?
    2) Ma ajuta acel drept permanent de munca mai tarziu (in cazul in care vrem sa ne intoarcem in Germ vreodata) chiar daca eu vreau in august 2012 sa ma intorc in Ro ? (sa stiu daca merita despartirea temporara de familie)
    Mentionez ca nu dorim momentan sa ne stabilim aici in Germ chiar daca am venit cu contract nedeterminat aici.
    Va multumesc anticipat pentru cele 2 sfaturi.
    Horatiu B

  43. Buna ziua.Ma numesc Gabriel,sunt din Kassel (Hessen). Am si eu o intrebare si va rog din suflet sa imi raspundeti urgent daca se poate!!! Iubita mea a nascut in 9 Noiembrie,am facut certificatul de nastere German…dar noi vrem sa mergem in 20 ianuarie in tara pentru a face botezul!!! Si acuma vine marea rugaminte….ne puteti spune exact ce acte ne sunt necesare la copil pentru a putea merge cu el in tara si unde se pot obtine actele necesare???? Va multumesc din suflet pt ajutor si pt atentia acordata!!!

    1. Trebuie sa mergeti la consulat pentru inscrierea nasterii / sa obtineti certificatul de nastere romanesc, dupa care aplicati pentru pasaport sau titlu de calatorie (functie de timpul avut la dispozitie pana la plecare).
      Succes si felicitari!

  44. Buna ziua,
    foarte interesant acest site! Am şi eu o întrebare: urmează să nasc al doilea copil în ianuarie (primul e născut în România). Atât eu cât şi soţul suntem cetăţeni români, locuim în Germania din ianuarie 2008, suntem înregistraţi la primărie (ni s-a spus că nu avem nevoie de permis de şedere) şi suntem proprietari de locuinţă din 2009. Aş dori să ştiu dacă, în această situaţie, copilul care ni se va naşte aici, în Germania, are dreptul la cetăţenie germană şi, dacă se poate să îmi trimiteţi şi un link ar fi minunat…
    Mulţumesc mult!

    1. Deoarece niciunul dintre parinti nu are cetatenia germana, copilul nu are dreptul la cetatenie in acest moment, indiferent de faptul ca detineti o locuinta aici.
      Pentru cetatenie trebuie sa indepliniti conditia celor 8 ani de sedere, mai multe detalii gasiti pe site.

    2. Copilul nu are dreptul la cetatenia germana, decat daca unul din parinti e cetatean german, sau cel putin unul din parinti are 8 ani de sedere in Germania. Deci cum voi sunteti ambii cetateni romani si de numai aproape 4 ani in Germania, nu are nici copilul si nic dv, dr la cetatenia Germana, DUpa inca 4 ani veti avea dreptul . incepand din ianuarie 2016.

  45. buna seara d -na laura ma numesc stefan locuiesc in germania cu familia sotia este gravida in 5luni si am incercat acum o luna sa fac numai pentru ea asigurare de sanatate privata si mi sa spus ca este tirziu pt ca sarcina este inaintata avem cardul de sanatate din rominia dar este numai pentu situati de urgenta am uitat sa mentionez caci numai eu muncesc in familie dar printr-o firma romineasca .ce ma sfatuiti sa fac mai departe .

    1. Din pacate singura solutie este sa nasca in Romania.
      Ar mai fi o solutie dar personal cu cunosc sansele de reusita si niciun caz ce poate constitui precedent: sotia sa nu fie inregistrata in Germania iar nasterea sa fie considerata “urgenta”, intervenita in timpul calatoriei in Germania – interesati-va de aceasta posibilitate.
      In privinta asigurarilor de sanatate din Germania din pacate asa este (oarecum si normal) – nu puteti incheia asigurare in timpul sarcinii. Din experienta anilor trecuti va pot spune ca o asigurare de sanatate privata in Romania (valabila si in afara tarii) va exclude de la plata cheltuielile legate de sarcina – ca regula, nu este asigurat niciun eveniment cauzat de o problema medicala deja existenta in momentul incheierii asigurarii, fiind excluse chiar si recidivele unor probleme medicale vechi.
      Mult succes!

      1. sau platesti 3200 euro..vine factura acasa..asa am procedat noi..si dupa ultimul mahnung le-am trimis o scrisoare la spital ca nu avem banii astia..si ca putem plati 50 euro pe luna in rate…prima data nu au acceptat dar pana la urma au acceptat…Singura lor solutie era sa ne dea in judecata..si cei de la judecata tot in rate ne puneau sa platim si mult mai putin de 50 pe luna deoarece nicunul nu muncea legal.Problema e ca eu aveam asigurare de la AOK luata cu 1 sapt inainte sa nasca sotia…dar cretinii aia de la AOK mi-au dat dreptul la asigurare fara sa se intereseze ca eu sunt singur asociat in firma(in cazul asta trebuia doar privata),cardul sotiei inca nu venise…Cand a fost ziua nasterii ne-am dus la spital cu recomandarea de la ginecolog(mai fusesem de 2 ori inainte ,prima data la anmeldung cand ne-au prezentat spitalul si unde o sa nasca)si cea de la ghiseu a cerut asigurarea sotiei..si i-am zis simplu ca nu o am la mine(bine ca sunt creduli,alta solutie nu aveam)noroc cu moasa copilului ca a intarit argumentele ca nu am asigurarea la mine..Dupa nastere a venit factura acasa(1700 pe numele sotiei si 1500 pe numele bebelusului :)))

  46. as mai avea inca o intrebare lucrez din 2008 luna 11 si am avut interupere la ameldung 8 luni se ia in calcul la dreptul de munca definitiv aceasta intrerupere.va multumesc sarbatori fericite.

    1. Intreruperea anmeldung-ului se considera parasirea teritoriului Germaniei -> pierderea drepturilor dobandite. Dreptul definitiv de munca il puteti obtine dupa 1 an de munca neintrerupt cu permis de munca (obtineti permisul de munca unbefristet – dar care se pierde odata cu parasirea Germaniei) si dupa 5 ani -> drept de rezidenta permanenta si permis de munca nelimitat.
      Succes!

  47. Am si eu o intrebare….In ianuarie urmeaza sa plec in Romania in concediu(2 saptamani),eu am dreptul de lucru obtinut in APRILIE anul acesta pe un an!!! Se poate sa am probleme la obtinerea dreptului de lucru definitiv din cauza aceestui concediu(cu plata) de 2 saptamani? Multumesc anticipat!!!

  48. Buna , Ma numesc Andreea si sunt casatorita in Germania cu un neamt din 15 Aprilie 2005, in 2007 am bagat trenungsjahr, am adresa in Germania si la ora actuala de la data casatoriei doar ca m-am mutat in alta parte . Ultima data am primit viza pentru 5 ani cu drept de munca si sedere care a expirat odata cu pasaportul, am primit o hartie pe care sa o prezint in caz de control ca nu sunt ilegal in Germania pana cand ma voi prezenta cu pasaportul nou pentru viza permanenta (unbefristet) . Divortul este inaintat dar nu sa intamplat nimic pana acuma. Sunt Intr-o relatie noua si sunt insarcinata in a 31 saptamana 🙂 si vreau sa nasc in Germania. M-as bucura din suflet sa imi raspundeti la intrebarile mele: pot beneficia de ajutor social (hertz IV) in Germania ? Daca da unde si ce trebuie sa fac? Pe ce nume va fi bebe? De ce acte am nevoie? Va multumesc din suflet, astept raspuns 🙂

  49. Am uitat sa mentionez ca nu am fost angajata niciodata in Germania ce am fost selbständig cu intreruperi si am platit inpozit, si inca sunt casatorita cu neamtu si am asigurarea AOK familiara. Am nevoie de ajutorul social macar in primele luni pana ce va creste putin bebe dupa care sa imi angajez o dadaca si sa ma duc la munca, sunt singura si nu am ajutor din nici o parte nu vreau sa ma intelegeti gresit! Multumesc din suflet!

    1. Ar trebui sa intrebi la Arbeitsamt pt ALG II sau alt ajutor banesc , mai bine fa o programare si mergi acolo si discuta cu cineva care sa te indrume daca ai vreun drept banesc. Si la Amt für sociales und wohnen (cred ca se numeste) ai putea sas mergi la intrebi daca te pot ajuta cumva.

  50. stie cineva exact ce acte trebuie trimise la ZAV pt dobandirea dreptului de munca dupa cei 3 ani de sedere in germania?.are vreun rol asigurarea medicala(daca a fost platita in tot acest timp)?.momentan sunt selbstaendig si in septembrie implinesc cei 3 ani de stat in germania dar acum din pacate trebuie sa plec in romania.ideea ar fi sa raman inregistrat aici pana in septembrie si apoi sa ma intorc si sa cer dreptul de munca.dar plecand in romania va trebui sa-mi inchid asigurarea medicala.

    1. Iti trebuie un Aufenthaltbescheinigung de la Bürgeramt, o copie dupa pasaport si cererea (Antrag auf arbeitsgenemigung) care o iei de la ZAV , poti suna la telefon si solicita sa iti trimita prin posta cererea, o completezi si impreuna cu restul actelor pó trimiti la Zav inapoi, dureaza cam 2 -4 saptamani.

  51. Bună ziua stimaţi cititori. Problema mea ar fi urmatoarea: Sunt mama unei fetiîe de 5 ani pe care o cresc singură. Tatal ei are de foarte mult timp cetătenie germana (fiind sas şi-a castigat cetatenia pe criterii etnice prin intermediul tatalui sau care este la randul lui casatorit si stabilit in Germania de foarte multi ani). Prin urmare conform legilor cetaţeniei fetiţa mea are dreptul de a deveni cetăţean german. Am făcut demersuri la Ambasada Germaniei din Bucureşti şi ne-am blocat deoarece ne-au cerut copie după pasaportul tatalui si eu nu am copie dupa pasaportul lui. Ce as putea face în continuare ? Deoarece tatal ei nici macar nu a vazut-o si nu-i plateste nimic as dori sa obtin fetitei cetatenia germana pentru a primi alocatia cuvenita copiilor si platita de statul german. Credeti ca fata mea ar putea cere aceasta alocatie retroactiv si sa faca singura demersurile in acest sens cand va implini 18 ani? Dar cum obtine cetatenia germana daca nu avem copia pasaportului tatalui prin care sa dovedim ca e cetatean german. Mentionez totusi ca fata mea are stabililta paternitatea si are certificat de nastere eliberat de Oficiul Român al Stării Civile pe care este trecut numele tatalui ei – nume nemtesc. Va multumesc anticipat pentru lămuriri!

  52. Buna seara. As avea si eu o intrebare. locuiesc impreuna cu sotul si fetita in germania din iulie 2009.Eu am drept de munca nelimitat si lucrez ca medic din sept 2009.Acum sunt insarcinata cu al doilea copil.Sotul meu inca nu lucreaza. intrebarea mea este la cat timp de la nastere incepe primirea indemnizatiei?Din ce am inteles eu actele se depun dupa nasterea copilului in decurs de 6 sapt.Cat timp dureaza deci prelucrarea datelor? Ideea este ca pana la inceperea platii indemnizatiei nu vom avea practic niciun venit lunar, sotul nelucrand.Va multumesc anticipat!

    1. Nu pot sa-ti spun decat din experienta proprie, dar eu nu lucram, ci am luat indemnizatia de 300 de euro minim pt peroanele care nu au lucrat inainte de nastere, am depus actele si in cateva zile mi-au aprobat, cam pe 19 mai, copilul fiind nascut pe 28 aprilie, apoi au facut prima plata pe 1 iulie pt 3 luni o data adica 900 de euro , 600 din urma si 300 pt luna respectiva, aprilie, mai , iunie. Deci practic am facut cerere pe 18 mai si am avut banii pr 3 luni odata pe 1 iulie in cont , deci cam o luna jumate.

    2. Daca in saptamana 33 de sarcina, ai contract de munca valabil, medicul iti va elibera o adeverinta cu care te prezinti la casa de asigurari de sanatate si ei iti vor acorda o indemnizatie pt 6 saptamani inainte de nastere si 6 saptamani dupa nastere. Dupa nastere, tb aplicat pt elterngeld, asa cum a spus si Mara. Vei primi 67% din salar plus alocatia pentru copil de 184 euro. Asa s-a intamplat in cazul meu, insa vreau sa precizez ca in saptamana 34 de sarcina contractul meu de munca a expirat. In cazul in care tu ai un contract de munca nelimitat (sau valabil dupa saptamana 33 de sarcina), tb sa intrebi la locul de munca ce anume tb sa faci.

  53. Buna seara. A si eu o intrebare . S unt in germania din 2007si am locuit cu actualul sot pina in 2009 si neam casatorit in 15 .01.09 am o fetita cu primul sot romin ,ce va primi fetita mea aici si cind pot primi eu pot primi cetatenie sau buletin aici .Ma bucur daca miati raspunde la aceasta intrebare. Pentru mine aceasta informatie este foarte inportanta. Va multumesc .

    1. Cetatenia germana se primeste dupa 8 ani de sedere sau in cazul casatoriei cu un cetatean german , dupa 3 ani de la casatorie si 2 ani de sedere, Buletin german primesc numai cetatenii germani, fetita daca e minora are aceleasi drepturi ca si dumneavoastra.

  54. Buna ziua ,ma numesc Nely(cetatenie romana) si am o nelamurire…..am un baietel de 4 ani(cetatenie germana) dintr-o casnicie anterioara cu un cetatean neamt si prin urmare am obtinut dupa copilul meu arbeiterlaubnis(drept de sedere si de munca)fara a fi casatorita.Intrebarea mea este…..acum ca sunt impreuna cu un cetatean roman(fara drepturi in Germania) si sunt din nou insarcinata,acest bebe cand se va naste daca va avea certificat de nastere German,va putea obtine cetatenie Germana pentru obtinerea unui pasaport nemtesc?
    Va multumesc anticipat pentru raspunsurile date!

  55. Buna am 20 de ani , sunt nascut in Germania ambi parinti avand cetatenie romana acum sunt divortati eu stau cu mama in Ro iar tata e cetatean german sta de mai bine de 8 ani acolo am dreptul la cetatenie Germana ?

    Multumesc anticipat.

    1. Nu, pt ca cetatenia obtinuta prin naturalizare nu se transmite decat copiilor minori care traiesc cu respectivul parinte.

  56. Buna ziua, am si eu o intrebare legata de acordarea cetateniei germane: daca strabunicul a fost cetatean german si ulterior a ajuns cu al doilea razboi modial in Romania, urmasii sai fiind apoi cetateni romani,se poate acorda cetatenia germana acum si noua, urmasilor? multumesc…

  57. buna seara,d-na mara ,va rog daca nu cer mult sa imi da-ti o adresa per a dumneavoastra,sau un nr de tel, adresa mea de mess georgeta30 ,sau imal georgeta30@yahoo.com,ms mult astept sa ma contactati cind va puteti face timp,ms mult

  58. buna as avea si eu cateva intrebari,sunt in germania din 2007,am fost amelduita aici pina in luna iulie 2011am fost selbsteinig,mam casatorit anul trecut cu sotul meu si el roman,el lucreaza la o firma romaneasca,are ameldung si el aici dar numai de un an,firma romaneasca la care lucreaza la tinut cu acte de romania,dupa ce neam casatorit eu avand asigurare privata de sanatate la aok a venit pe asigurarea mea,acum seful lui ea inchis actele din ro si ia trimis la bonn toate cele necesare ca ar vrea sa il angajeze aici,eu am permis de sedere permanenta aici si mia venit si permisul de munca pe termen nelimitat,ca find sotia lui poate sal ajute ca sa isi primeasca si el dreptul de munca pe termen limitat macar?Si inca ceva eu sunt insarcinata in 7luni acum,si nu am lucrat ce ajutor pot primi aici si unde trebuie sa ne ducem va rog din suflet astept un raspuns va multumesc

    1. Sotul are dreptul dupa Dv. la dreptu de munca permanent, iar Dv aveti dr, dupa ce veti naste la Elterngeld 300 euro / 12 luni sau 15o euro/24 luni, tinand cont ca nu ati lucrta inainte de nastere. Mai aveti dr si la Kindergeld 184 euro lunar pana la majoratul copilului sau chiar mai mult daca merge la scoala.

  59. buna,sunt George si prb mea este eu sunt de 2,8luni cu sotia si cu un copil nascut aici in Germania si avem impreuna Freizugb umbertristet dar nu avem aurlaubnis.am inceput cursuri de limba germana si am incercat de 3 ori cu cei de la ZAV.dar mereu raspuns negativ.primul .apoi am fost la Arbeitsamt unde am cerut arbeitsloss si am primit pentru 6 luni.normal ca in acest timp eu am insistat la cei da la ZAV impreuna cu JOB CENTER dar ,,, din nou probleme, ba din contra situatia sa agravat cei de la job nu mai mai ajutat deoarece spun ei ca nuam aurlabnis …deci nu mai pot primi arbeitsloss. spunetimi va rog ce as putea face in situatia mea .fara documente romanesti pt copil nu am reusit sa fac acestea deoarece stau la circa 500km de ambasada ,acestia nu imi dau ajutor ,eu am gasit de lucru dar ei nu ma lasa sa lucrez din cauza dokumentelor 3.cu toate ca am studi superioare (asistent medical generalist si facultatea de inginerie mecanica ).spuneti_mi va rog ce soluti as mai putea opta.multumesc pt rabdare si totodata pentru acest SEIT informational si felicitari pt aceasta .

    1. Normal ca nu ai drept la Arbeitsloss din moment ce nu ai permis de munca, ma mir ca ti-au dat si 6 luni , probabil din greseala si cand au realizat greseala au oprit. Dar pt ca esti de 2 ani si 8 luni in Germania, dupa 3 ani de sedere cu Anmeldung (neaaprat) ai dreptul si poti sa faci conform legii cerere pt permis de munca nelimitat, sunt pe site multe discutii la permisul de munca unde multi au scris ca au reusit in felul acesta si eu personal la fel.

      1. Cererea poti sa o faci, dar nu este obligatiriu sa iti dea permisul de munca depinde si in ce Bundesland esti.

      2. Ba este obligatoriu sa ii dea permisul. Legea spune clar: permisul de munca unbefristet se poate obtine dupa 12 luni de munca permanenta sau dupa 3 ani de sedere chiar daca nu a lucrat deloc, noi am obtinut permisul dupa 3 ani de sedere, si multi altii care au scris pe site la fel, deci dupa ce implinesti 3 ani ( o luna mai devreme chiar) poti sa faci cerere, suni la ZAV si le ceri sa iti trimita prin posta ANTRAG AUG ARBEITSGENEMIGUNG EU , apoi de la Bürgeramt iti iei un Meldebescheinigung pt a dovedi can implinesti 3 ani de sedere cu ANmeldung, si impreuna cu o copie dupa pasaport , le trimiti prin posta la ZAV, mie in 2 saptamani mi-a venit permisul, apoi pe baza permisului tau permanent poti sa facii cerere si pt sotia ta, pt ca acest drept este transmisibil si ei.

  60. Ce scrii este adevarat, dar numai in cazul ca nu ai primit nici un ajutor de la stat in acesti 3 ani.Si dupa cum a scris, el a primit.In acest caz se poate hotari de la caz la caz.

    1. Ideea e ca nu ai drept sa primesti niciun ajutor de la stat daca nu ai permis de munca, eu am trecut prin toate fazele posibile si mi s-au trantit usile in nas pt ca nu aveam permis de munca, deci niciun drept, iar in lege nu e prevazut nimic de genul asta, decat ca dupa 3 ani de sedere cu Anmeldung ai dr la permis de munca permanent fara nici o exceptie.

    2. Poate sti vreun caz concret caruia i s-a refuzat cererea pt permisul permanent dupa 3 ani de sedere pt acest motiv?

  61. IN primul rand imi cer scuze caci am postat intrebarea in mai multe locuri, in speranta sa primesc un raspuns.
    Atat eu cat si sotia avem drept de munca aici si dreptul de sedere de la primarie. Avem chirie aici pe numele nostru, cont masina etc.. In concluzie totul ce detinem si activitatea noastea este in Germania.
    Problema este ca in romanania nu mai detinem nimic si buletinele noastre inca figureaza cu adresa de acolo… in concluzie nu mai sunt valabile teoretic. Ce trebuie facut sau ce acte trebuei sa obtin ca sa avem un document // buletin,pasaport// cu datele concrete de aici pentru ca e comic cand mergem in vizita acasa prezentam BI cu doua adrese practic neadevarate nu e asa ?
    Astept un raspuns promt daca se poate.
    Cu respectul cuvenit Claudiu.
    claudiu8campean@gmail.com

    1. Daca nu sunteti detateni germani nu aveti dreptul la pasaport sau act de idenitate german, singurul document unde e specificata adresa din Germania este Anmeldungul. Daca v-au expirat buletinele aveti doua posibilitati: sa le inoiti daca aveti nevoie de buletiele romanest, sau, daca nu mai aveti deloc nevoie de ele, puteti sa va schimbati pasaportul romanesc pe care il aveti cu pasaport romanesc cu domiciliul in Germania , numai ca nici aici nu scrie adresa , ci scrie doar ca aveti domiciliul in Republica Federala Germania.

      1. Iar in aceste conditii nu mai aveti drept nici la Cartea de identitate romana, aceasta trebuie predata la consulat cand faceti pasaportul, iar pasaportul impreuna cu Anmeldungul este dovada adresei de domiciliu.

  62. Buna ziua.Eu sunt cetatean roman de etnie germana din jud Maramures.Locuiesc de 10 ani in Madrid dar ma gandesc sa plec definitiv in germania.Am ceva drepturi in plus fata de oricare cetatean roman fiind sas.mentionez ca fam mea locuieste definitiv in germania( UNCHI,MATUSI).

  63. Buna ziua. Va rog dacă ma puteti ajuta cu o informație. Sunt studenta la medicina si doresc sa îmi fac rezidentiatul in Germania si implicit sa rămân acolo. După ce îmi încep rezidentiatul, după cât timp si in ce condiții as putea obține cetățenie germana?

    1. La absolvirea cu succes a unui curs de integrare se reduce la 7 ani.
      La casatoria cu un cetatean german dupa cel putin 2 ani de casatorie si 3 ani de sedere,

  64. Buna ziua,
    Ma numesc Liliana D. locuiesc in Hamburg, am doua fete, una de 17 ani si cea mica de 1 an si 6 luni, cea mica s-a nascut in Germania. Acum sunt in cautare de alt apartament, unde am stat nu aveam contract insa plateam chirie, stau pe la cunostinte iar fetita cea mica e la mama in Romania de 3 luni, intrebarea mea este urmatoarea, se poate sa nu mai primesc Kindergeld daca fata cea mica nu este aici??Ce trebuie sa fac, pentru ca am observat ca de luna aceasta mi s-a trimis doar pentru un copil, adica 184 euro. Precizez ca eu sunt lucrator independent, am firma de Gebäudereingung din decembrie 2009, platesc impozit si am asigurare la TK. Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns, ce trebuie sa fac in acest caz?. Va multumesc anticipat!

  65. Buna ziua, azi este 30 aprilie 2012, am pus o intrebare pe site in data de 24 aprilie 2012 la care insa nu am primit nici un raspuns. E cumva prea complicata intrebarea mea, sau nu are cine sa-mi raspunda? Sa astept raspuns sau sa il gasesc singura?

    1. Buna Liliana, nu locuiesc in Germania, dar din cate citesc aici pe site, din experienta romanilor care traiesc in Germania, am inteles ca nu poti lua alocatie pt copilul care nu este in Germania la momentul respectiv.
      Probabil ca autoritatile au aflat cumva ca ai un copil in Romania, si atunci a scazut alocatia lui. Poate te-au ” turnat ” vecinii, sau “prietenii”, altfel nu-mi imaginez cum au putut autoritatile sa afle ca nu e copilul langa tine in Germania. Mai multa atentie pe viitor la ” prieteni sau vecini “.
      In momentul in care se va intoarce in Germania sunt convins ca vei putea lua din nou alocatie pt ea. Contacteaza un avocat intre timp, si intreaba daca este asa sau nu.

  66. Buna Liliana, ai postat intrebarea ta la cetatenia germana prin nastere, si de aceea nu ti-a raspuns cineva cu un caz asemanator.Incearca inca o data cu intrebarea ta de ex la topicul :Cum va putem ajuta noi? Succes

  67. @Liliana
    Dl. David v-a raspuns la intrebare.
    Acordarea alocatiei in Germania o gasiti in Merkblatt de la Arbeitsagentur. Acolo este reglementata, pentru cetatenii germani si cetatenii contribuabili deplini, cum se acorda alocatia pentru copiii aflati in strainatate: alocatia se acorda diminuat sau deloc, depinde de situatia personala si de cele descrise de lege.

  68. Va multumesc pentru raspuns. Din pacate eu am verificat doar aici daca am primit raspuns. Pe viitor voi fi mai atenta. Si voi fi mai precauta la asa zisii ” prieteni” si vecini. Toate cele bune!
    Sa auzim numai de bine.

    1. Nu intotdeauna sunt prietenii si vecinii de vina. Functionarii autoritatilor se intereseaza la gradinita sau scoala, sau se deplaseaza de cateva ori la adresa cetatenilor si isi pot da seama daca copilul este in Germania sau nu. Pentru perioade scurte nu pot sa comenteze, insa peste 4 saptamani pot aparea probleme. Aceste sondaje se fac intamplator, inclusiv pentru cetatenii germani, dar in general autoritatile stiu unde sa verifice mai atent, Chiar si statul german este constrans sa faca economi.

  69. Hristos a inviat !

    Ma numesc Ioana Karny si am venit in germania cu sotul meu acum doua luni . el are deja loc de munca , ne am gasit apartament si ne am inscris la primarie . Eu sunt infginer geodez , cu master . am inteles ca nu am sanse prea mari sa imi gasesc de munca in domeniu pana nu o sa invat limba germana .
    asa ca de luni vreau sa merg la VHS sa ma inscriu si sa incep cursurile intensiv …
    intrebarea mea e in legatura cu reisegewerbekarte . am o mica indeletnicire in a face bijuterii si alte maruntisuri hand made 🙂 .si vroiam sa stiu cum pot sa fac sa obtin acest act . Daca stiti cumva daca este conditionat de cunoasterea limbii germane sau alte acte care sa dovedeasca vreo meserie . am aflat de acest act intreband pe strada tot felul de comercianti . dar nu au fost destul de receptivi in a mi da mai multe detalii , din pure motive competitive.
    multumesc anticipat .

  70. Buna ziua.

    Se cauta urgent doi montatori gips-carton experimentati, zona Erfurt (eventual echipa: meserias + ajutor). Incepere de luni, 14.05. E de preferat sa detina scule proprii… .

  71. Buna, lucrez in Germania de foarte putin timp am un contract de munca pe termen nedeterminat, si intentionez sa ma stabilesc aici impreuna cu familia. Sunt cetatean roman si recent am obtinut si cetatenia maghiara. Sunt oarecum descendent al unor cetateni germani, strabunica mea avand numele de Lambing. Am toate actele doveditoare. Credeti ca voi putea obtine si cetatenia germana? Statul german accepta mai mult de 2 cetatenii? Multumesc!

    1. La aceasta intrebare nu va poate raspunde nimeni. Depuneti-va actele si veti vedea daca sunteti recunoscuta ca si etnic german.
      In ce priveste obtinerea cetateniei germane in general, nu mai exista impunerea renuntarii la cetatenie pentru cetatenii UE.

  72. Buna am si eu o intrebare, in legatura cu obtinerea cetateniei germane.Am virsta de 28 de ani si sunt nascut in MAGDEBURG, ambii parinti nefiind nemti, am fost nascut in perioada cind armata sovietica ocupa o parte a germaniei,eu nu am certificat de nastere german ,dar in toate documentele scrie cas nascut in germania. As dori sa aflu daca mai am ceva drepturi in privinta dobinrii cetateniei, si daca da unde mas putea adresa,multumesc.

    1. Nasterea in Germania nu inseamna ca ai automat cetatania Germana.Doar daca unul dintre parinti este de cetatanie Germana.

    2. Am mai raspuns odata, se pare ca unele postari se sterg, sau nu apar deloc.
      Daca aveti domiciliul de cel putin 8 ani atunci puteti aplica pentru cetatenie.
      Trebuie trecut un test de limba si istorie/geografie a Germaniei, trebuie sa nu fi fost condamnat sau sa nu fi primit ajutoare sociale, si in aceste conditii veti primi cetatenia.

  73. Eu de asta imi dau tare bine seama Marius,eu doresc sa emigrez in germania si as vrea sa aflu daca voi avea anumite facilitati in ceeea ce priveste obtinerea permisului de munca, sau chiar si faptul ca scrie atit in pasaport cit si in celelalte acte ca locul de nastere este DEU MAGDEBURG numi este de folos la nimic ,nu prea cred dar bine oricum multumesc frumos pentru raspuns.

    1. Faptul ca in toate actele scrie ca te-ai nascut in germania nu ajuta din pacate cu nimic la obtinerea permisului de munca si nici la cetatenie.Trebuie ori sa ai un parinte cu cetatenie Germana ori 8 ani de resedinta in Germania ca atunci poti deveni cetatean German si automat drept de munca.

  74. M-am nascut in Germania in 1992 din parinti romani si am stat acolo pana la 11 luni. Am certificat de nastere din Germania si as vrea sa stiu daca pot dobandi cetatenia germana. Parintii mei cred ca au stat cam 2 ani in Germania. Nu am inteles exact cum este cu majoratul. Daca puteti sa-mi explicati ar fi perfect. Si daca pot dobandi cetatenia, cum? Multumesc.

    1. Cititi ce spune legea germana §40b StAG

      § 40b
      Staatsangehörigkeitsgesetz in der im Bundesgesetzblatt Teil III, Gliederungsnummer 102-1, veröffentlichten bereinigten Fassung, das zuletzt durch Artikel 2 des Gesetzes vom 1. Juni 2012 (BGBl. I S. 1224) geändert worden ist

      Ein Ausländer, der am 1. Januar 2000 rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland und das zehnte Lebensjahr noch nicht vollendet hat, ist auf Antrag einzubürgern, wenn bei seiner Geburt die Voraussetzungen des § 4 Abs. 3 Satz 1 vorgelegen haben und weiter vorliegen. Der Antrag kann bis zum 31. Dezember 2000 gestellt werden.

      Deci in traducere:
      Un strainit care la data de 01.01.2000 isi avea resedinta obisnuita in Germania si nu a depasit varsta de 10 ani, va fi la cerere incetatenit, daca la nasterea sa erau indeplinite conditiile §4 Abs 3 Satz 1, si acestea sunt si in continuare indeplinite. Cererea se poate depune pana la 31.12.2000

      Deci d-voastra indepliniti conditia sa va fi nascut dupa 1990, in 2000 ati avut doar 8 ani.
      Insa de la 11 luni nu mai aveti resedinta obisnuita in Germania.
      Totodata trebuie indeplinite si conditiile §4 care spune ca o persoana cu ambii parinti straini poate primi cetatenia daca unul din parinti isi are domiciliul sau resedinta obisnuita in Germania de cel putin 8 ani

  75. Pai din cate am inteles eu pana la 21 de ani ar trebui sa aleg daca sa pastrez cetatenia germana , cea romana sau ambele. Cum este de fapt?

    1. Ca sa ai de ales mai intai trebuie sa ai dreputl la cea germana, dar nu ai dreptul numai pt faptul ca esti nascut aici. Ca sa i dreptul laa cetatenia germana, parintii tai ar fi trebuit sa fi stat cel putin 8 ani neintrerupt cu Anmeldung, in conditiile in care au stat numai doi nu mai exista nici un drept.

    2. Si in alta ordine de idei, incepand cu 2007 nu mai este nevoie sa se aleaga intre cele doua cetatenii, putand fi detinute amandoua.

    3. De unde ati inteles ca pana la 21 ani puteti alege? Aveti in fata o lege care spune aceasta sau va bazati pe presupunerile cunostintelor?

      Potrivit actualei legislatii, alegerea cetateniei se face la varsta de 18 ani. O dubla cetatenie este de regula exclusa, exista insa exceptii, printre acestea numarandu-se cetatenii UE. Doar acestia pot obtine ambele cetatenii.

    4. § 4 Abs. 3 StAG se aplica pentru copiii nascuti pe teritoriul Germaniei dupa ianuarie 2000.
      La momentul respectiv a existat o perioada de 1 an in care parintii au putut depune cereri pentru obtinerea cetateniei Germane pentru copii, daca indeplineau conditiile legale de rezidenta la momentul respectiv (minim 8 ani de rezidenta) si copilul nu avea mai mult de 10 ani (nascuti dupa 2 Februarie 1990 ( § 40 b StAG).
      Aceeasi lege spune ca pana la varsta de 23 de ani cel in cauza trebuie sa confirme pastrarea cetateniei Germane si renuntarea la cetatenia anterioara (nu se aplica cetatenilor UE deoarece este permisa dubla cetatenie).
      Din pacate ati cam ratat momentul anului 2000 pentru depunerea cererii de naturalizare (in cazul in care parintii indeplineau conditiile de rezidenta).

  76. Buna ziua. Sunt divortata si am o fetita, care este pe numele meu. M-am casatorit cu un cetatean german, as dori sa stiu daca se poate ca eu si fetita sa fim trecute pe numele actualului sot. Eu si fetita purtam numele fostului sot, care este roman. Fetita va putea fi trecuta pe numele actualului sot, sau trebuie ca tatal natural sa dea o semnatura in acest sens, sau un acord? Multumesc mult.

    1. Pai cind te-ai casatorit ai fost intrebata daca doresti sa iti pastrezi numele vechi sau sa il ei pe cel ai sotului German.Daca l-ai pastrat pe cel vechi, asa va ramine, nu poti sa il schimbi inca o data.
      In cea ce priveste fetita, ea poate lua numele sotului nou numai daca acesta o adopteaza si pentru asta este obligatoriu acceptul tatalui natural.

      Marius

  77. Daca unul din bunici s-a nascut in Germania pot avea cetatenie germana?Unde ma pot interesa?Ce acte am nevoie?Se poate fara sa apelez la parinti?Banuiesc ca trebuie sa dovedesc cumva ca bunicul era bunicul meu,iar eu nu vreau sa stie parintii mei ca oricum nu vor sa ma ajute.

    1. Daca bunicul sa nascut in Germania nu inseamna ca are cetatanie Germana, ca daca ar fi fost asa ar avea si parintii tai cetatania Germana si automat si tu.

    2. Daca bunicul d-voastra a fost de etnie germana, chiar fara ca acesta sa fi avut cetatenia germana, aveti sanse sa dobanditi cetatenia germana ca si apartinator etniei germane. (Asa cum au fost cetatenii romani polonezi sau rusi de origine germana)
      Daca bunicul s-a nascut in Germania si a avut sau nu cetatenia germana, atunci depinde de multi alti factori: unde v-ati nascut, unde s-au nascut parintii, daca si cat timp ati trait in Germania, in ce imprejurari bunicul a trebuit sa paraseasca Germania, si inca multe altele.
      Chiar daca bunicul s-a nascut si a avut cetatenia germana nu inseamna ca automat unul dintre parintii d-voastra a avut cetatenia germana si nici ca d-voastra ati putea avea cetatenia germana.

  78. Buna ziua.Sunt divortata si am o fetita de 9 ani nascuta in germania(tatal fetitei e cetatean sirb)pot sa pot sa trec fata la numele meu si sa ii fac pasaport romanesc?

    1. NU – aveti nevoie de hotarare judecatoreasca definitiva de incredintare a minorului, in caz contrar aveti nevoie de acordul notarial al tatalui atat pentru eliberarea pasaportului cat si pentru trecerea frontierei de stat (chiar si in scop turistic).

  79. Bunicul meu s-a nascut in Germania din parinti germani.Cum dovedesc asta fara a apela la parintii mei?Ce drepturi am in Germania?Sincer nu vreau sa plec,dar ma simt uneori data afara din tara.De unde i-au actele si ce acte am nevoie?Macar sa le am.Va rog sa-mi spuneti.Si ce drepturi am daca sunt de nationalitate germana?Mentionez ca nu stiu limba germana decat la nivel de incepator ca bunicul a vrut sa ma invete dar parintii au fost impotriva,doar vroiau sa se foloseasca de numele meu ca sa plece si sa ia banii.Nu mai comentez cum unul din parinti si-a luat masina in Germania ca eu eram copilul.Adica pe buletinul meu.Asta inseamna ca exista acte care atesta nationalitatea mea.Va rog ajutati-ma.

    1. Daca bunicul tau este cetatean German atunci si unul din parinti trebuie sa fie cetatean German, asa ca nu inteleg de ce le-a trebuit numele tau ca sa faca ceva. Actele se pastreaza la evidenta populatiei din Germania insa trebuie sa stii unde sa nascut bunicul ca sa poata sa caute actele in arhiva, ca atunci nu era nimic computerizat.

      1. Nu neaparat copil are si cetatenia germana. Depinde de multi factori: locul de nastere a copilului cu tatal german, imprejurarile in care s-a nascut in strainatate, recunoasterea paternitatii in termenul prevazut, si multe altele.

        In plus problema cu recunoasterea apartenetei la etnia germana este deosebit de grea dupa 1997. Un criteriu foarte important este capacitatea de a vorbi limba germana aproape fluent (care sa denote vorbirea in familie) si nu ca si o limba straina invatata la un curs.

        Totodata, cu actele obtinute din Germania trebuie depusa o cerere din Romania la “Bundesverwaltungsamt” pentru recunoasterea “Volkszugehörigkeit”. Si trebuie asteptata in Romania decizia.

  80. Eu am 21 de ani,sunt nascut in germania din parinti romani , certificatul de nastere original este nemtesc , iar eu am cetatenie romana.In consecinta daca ma duc si depun actele pentru cetatenia germana in cat timp o pot primi sau daca o pot primi,cum a r trebui sa procedez?

    1. Termenul in care ati fi putut cere naturalizarea (in cazul in care parintii indeplineau conditiile privind sederea in Germania) a expirat in 2000.
      Gasiti o discutie pe aceeasi tema cateva postari mai sus.
      Succes!

  81. Buna ziua! am o speta si nu prea stiu unde ma pot incadra: bunica sotului meu, in varsta de 100 de ani(!) este nascuta in Germania si apoi a fost denaturalizata, infiata de o familie de romani si ajunsa pe meleagurile romane, unde locuieste si azi. Urmasii ei, adica copiii( socrul meu) si copiii urmasilor- nepotii, stranepotii, pot obtine cetatenie germana? Daca da, va rog, amanunte sau locul unde pot obtine aceste informatii, va rog!

  82. Eu sunt din 2007 si an 210 am nascut o fetita sicj an germania acum nu stiu ce cetatsnie sa am tr.fetita va dog astept un raspuns

    1. Simplul fapt ca un copil se naste pe teritoriul Germaniei nu ii confera acestuia automat cetatenia Germana. Copilul va avea aceeasi cetatenia ca si parintii, urmand ca dupa ce parintii indeplinesc conditiile de obtinere a cetateniei (8 ani de sedere permanenta) sa poata obtine cetatenia Germana.

  83. buna,merg pentru prima data in germania ,si daca nerg la primarie pot sa solicit un loc de munca ca sa fiu legal sau macar ce trebuies sa fac ca sa fiu legal

    1. Primaria nu e in niciun caz locul unde puteti solicita un loc de munca.
      Cititi cate putin pe aici pe site, gasiti usor usor raspunsuri la toate intrebarile.

      1. La primarie nu primesti munca si nici drept de munca, poti in schimb daca gasesti pe cineva care iti ofera un loc de munca
        sa soliciti un antrag pentr-u gewerbe anmeldung dupa care poti infiinta o moca ,,firma,, deci poti lucra idea e cine iti da de lucru trebuie sa iti plateasca si asigurarea ta medicala , iar tu dupa un an poti solicita la ZAV- Duisburg permisul de munca nelimitat cu , care poti lucra nestingherit oriunde si nu pe oricat…… Iti doresc succes

  84. vreau sa lucrez legal aM INTELES CA TREBUIE SA PLATESC 20 DE EURO LA PRIMARIE CASA OBTIN PERMIS DE LUCRU POATE CINEVA SA MA AJUTE LA ACESTE PROBLEME,VA MULTUMESC

    1. Permisul de lucru nu costa nimic si nu se elibereaza de primarie.
      Trebuie sa va gasiti un loc de munca si apoi sa aplicati la ZAV pentru permis de munca.

    2. Probabil ca va referiti la lucrat ca si intreprinzator independent. Pentru aceasta trebuie intr-adevar sa va anuntati la Gewerbeamt (de obicei este la Rathaus, sau Bürgerbüro) Deschiderea unei activitati independente, Gewerbe, costa intre 30-60 €, depinde de localitatea unde va anuntati.

  85. Buna ziua, ma numesc Curt Darius si sunt nascut in Germania, am 19 ani si momentan sunt in Germania la mama mea, si sunt anmelduit aici de aproximativ 1 an. Niciunul din parinti nu sunt nemti, dar mama mea a primit dreptul de lucru si sederea pe timp nelimitat (lucreaza in Germania de 10 ani). Cum pot primi cetatenia germana? Multumesc!

      1. Mama mea lucreaza de 10 ani la acelasi restaurant, dar de fiecare data in reprize de 3-6 luni deoarece nu avea arbeitserlaubnisul mai mult si era nevoita de fiecare data cand se intorcea in romania sa se abmelduiasca de la evidenta populatiei. Ea a primit dreptul de lucru si sederea nedeterminata acum aproximativ 1 saptamana. Este vreo sansa ca ea sa obtina cetatenia printr-un avocat? Sa dovedeasca ca ea a fost pur si simplu obligata de sistem sa se abmelduiasca, deoarece arbeitserlaubnisul era pentru o perioada determinata de timp. Multumesc mult!

      2. Reglementarile sunt clare, dupa cum v-a mentionat si dl. anonim, 8 respectiv 7 ani de sedere PERMANENTA.

        Puneti intr-un mod gresit problema: nu sistemul a obligat-o pe mama dumneavoastra sa se ambelduiasca ci mama dumneavoastra nu a putut respecta conditiile pentru obtinerea unui permis de munca nelimitat.

        Banii pe un avocat in aceasta situatie sunt bani aruncati, sansele sunt absolut nule.

  86. Buna ziua,
    In speranta ca acest site este inca activ , va cer din suflet un sfat! Povestea mea incepe in 2005 cand eu, cetateanca romanca, m-am casatorit in Romania cu un cetatean german. Ne-am mutat la un an in Germania, unde, in 2009 am dat nastere lui Constantin, care are doar cetatenie germana. Nu m-am putut adapta vremii si tuturor celorlalte ” schimbari” si mi-am rugat sotul sa ne mutam in Romania. Bineinteles…a refuzat. Ba mai mult, doreste sa tina copilul in Germania si chiar mi-a propus, in nenumarate randuri, sa divortam.
    Intrebarea mea e: in caz de divort, care este legea aplicabila pentru incredintarea copilului si ce sanse am sa pot obtine copilul? Sunt f speriata…sper sa ma fi facut inteleasa…
    Astept cu nerabdare un raspuns !
    Multumesc!

    1. Sansele sa va fie incredintat copilul avand in vedere faptul ca d- voastra vreti va intoarceti in Romania sant minime daca tatal invoca ca ca proba si faptul ca veniturile, eduactia, si in general mediul din Romania nu ar fii asa cum stim toti si mai ales copilul fiind nascut aici cu tata neamt e cam greu dar nu imposibil sa va fie incredintat daca ,, ar exista si alte probe ,, eu oricum va doresc succes …..

  87. buna seara…am si eu o intrebare…in iunie 2011 am nascut un copil in romania ,tatal fiind neamt..nu a recunoscut inca copilul…ce pot face ca baietelul meu sa isi intre in drepturi? mentionez ca au trecut mai mult de 12 luni de la nastere …sa il dau in judecata pentru paternitate sau sa o facem pe cale amiabila,daca se poate …

  88. buna ziua,am si eu niste intrebari sunt cetateanca romanca si sunt insarcinata in luna a 5-a,sunt necasatorita,nu am nici partener,si am venit la niste cunostiinte in germania acum 4 luni nestiind ca sunt insarcinata.Am aflat ca sunt insarcinata pe la 1luna si un pic si m-am hotarat sa pastrez sarcina,in acest timp am muncit la negru nu am permis de sedere,contract sau asigurare,in schimb acum cateva zile am vb cu doamna la care lucrez si m-a indrumat sa ma duc la primarie sa ma inregistrez,cu toate actele de la administratorul apartamentului in care stau cu chirie(sau asa ceva am inteles eu din engleza stiuta de mine si putina si saracacioasa engleza pe care o stie domna mea).M-am gandit spre binele meu si al copilului meu sa raman in continuare la munca inca vreo doua luni apoi sa raman sa nasc aici in germania,deoarece dupa nastere as vrea sa fac cumva sa ma intorc inapoi la mk cat mai repede ca sa ma pot intretine.
    Daca se poate sa ma lamuriti in privinta nasterii aici, care sunt avantaje de care pot beneficia si tot odata de ajutor din partea statului german in conditiile prezentate mai sus.
    Va multumesc,
    Elena

    1. Foarte important de stiut daca aveti asigurare medicala incheiata anterior nasterii. In caz contrar, a naste in Germania pentru dumneavoastra presupune achitarea costurilor nasterii, ce nu sunt deloc de neglijat (3.000 euro nasterea naturala, 6-9000 Euro cezariana). In plus, va trebui sa suportati costurile pentru controalele medicale necesare.

      In privinta ajutorului: nu va incadrati in prevederile legale pentru a putea beneficia de Elterngeld (cerinta pentru acordare este de a lucra anterior nasterii sau sotul sa lucreze – Hausfrau).
      Succes!

      1. dar daca reusesc sa imi inchei o asigurare medicala inaintea nasterii si sa intru in atentia unui doctor de aici ar fi in regula cu asta as scapa de costurile nasterii ,iar prt.a putea beneficia de eltergelg s-ar aplica daca as fi casatorita si sotul ar lucra aici asigurat fiind si cu contract minimum pe economie?
        bebelusul ar avea dreptul la alocatie din partea statului (184E)?
        multumesc

  89. buna seara ,suntem un cuplu de cetateni romani,necasatoriti ,si am descoperit saptamana trecuta ca sunt insarcinata in luna a 2-a,partenerul meu lucreaza in germania de aproximativ 1an are contract de munca cu minimul pe economie 400E si are si asigurare.iar eu am venit la el de vreo 3 luni nu am nimic (asig,contr).ne gandeam sa raman sa nasc aici deoarece in romania oricum nu am muncit sa pot beneficia de vreun venit (prenatal sau alte cele) .cum ma sfatuiti sa ne casatorim intre timp pana se naste copilul?am parte de vreun ajutor din partea statului german daca partenerul meu munceste?(multe persoane au spus sa nu ne casatorim si sa nasc spunand ca sunt sg ca am mai mult ajutor din partea lor .am uzit atatea pareri ca m-au ametit de tot nici nu mai stiu ce sa cred multe spuse de altfel si despre cati bani o sa iau ca o sa-mi plateasca ceva de genul casa si utilitatile apoi o sa primesc si ceva bani pentru copil(fel si fel de pareri).
    daca este cineva care ma poate lamuri in ambele situatii(casatorindu-ne sau nu )de ajutorul acordat de statul neamt.
    multumesc!

    1. Dumneavoastra nu sunteti asigurata medical, asta presupune achitarea tuturor costurilor pentru controalele medicale si nasterea propriuzisa si nu puteti beneficia de Elterngeld.

      1. va multumesc pentru raspuns
        atunci sfatuiti-ma cum ar trebui sa procedez sa ne casatorim inainte de nasterea copilului si sa inchei o asigurare pe numele meu inaintea nasterii ca sa pot beneficia de ajutor din partea statului ?
        multumesc

      2. dar sotul lucreaza aici numai de 1 an are contract de munca cu minim pe economie 400E si nu are permis de sedere

      3. Sotul sau viitorul sot are drept de sedere din 01.01.2007.
        Daca lucrati cu mini-job aveti posibilitatea sa va asigurati singura la o casa publica, costa cam 140 Euro, daca nu sunteti asigurata pe familie.

  90. buna seara.
    am si eu niste intrebari daca cineva poate sa ma lamureasca deoarece am auzit atatea pareri ca nu mai stiu ce sa cred.
    lucrez in germania de 1 an de zile cu contract de munca minim pe economie aici de 400E am asigurare facuta de angajator.am sotia cu mine care este casnica nu munceste si nici nu are aigurare.sotia mea are 1 luna de sarcina si am vrea sa nasca aici.in conditiile de mai sus copilul va beneficia de alocatie aici in germania si de acel ajutor din partea statului german?fiind casatoriti cu acte in regula am auzit ca as putea sa-i fac si ei asigurare de familie in momentul nasterii ca sa nu platesca cheltuielile de nastere sau sa intre pe asigurare mea(mentionez ca asigurarea mea nu este una foarte mare cred ca dintr-aceea minima nu include accidente de munca si alte chestii mai complicate) .am auzit ca in momentul nasterii copilului va primi alocatie de 184 E si un ajutor de 300Epentru 1 an de zile sau 150E pentru 2 ani(depinde cum preferam)acesta fiind un ajutor ptr.mame. am mai auzit ca in momentul in care va naste vor veni din partea primariei sa ne ofere ajutor cu cazarea adica sai oferim copilului conditii de trai decente ca ne vor ajuta cu cheltuielile de chirie si utilitati. pareri sunt multe cati romani intalnesc atatea pareri aud care mai de care.va rog mult daca este cineva care sa ma lamureasca.
    multumesc

    1. Dute cu cardul tau de sanatate , si cu pasaportul , si certificatul de casatorie la firma la care esti asigurat de patron si f usor o asiguri si pe ea , in legatura cu alocatia fa-ti rost si tu si sotia de acte in care sa rezulte ce ati lucrat ultimii 2 ani, si ia legatura cu burgerzentrum cere antrag fur erzhieungs geld faci copii traduse le atasezi si sotia va primii primul an 300 pe luna un an de zile dupa care faci din nou cerere si vei mai primi 205 euro poti de asemenea poti cere de la arbeitsamt o crere ptr kinderzuschlag o complectezi cu statele de plata unde stai. Pass etc su vei mai primii 140 de euro pe luna plus cei 184 de euro pe luna pana la majoratul copilului. Sper ca tiam fost de folos bafta

      1. Venitul minim nu trebuie sa depaseasca 900 de euro(www.arbeitsagentur.de) , de asemenea se pot descarca inclusiv foarte multe formulare inclusiv in limba Romana ptr persoanele care vor sa lucreze ca ingrijitor/ingrijitoare

      2. Cum adica venitul minim sa nu depaseasca o anumita suma? O greseala de exprimare.
        Pentru kinderzuschlag:
        Die Mindesteinkommensgrenze beträgt für Elternpaare 900 Euro, für Alleinerziehende 600 Euro. Den Kinderzuschlag können Eltern nur dann beanspruchen, wenn ihre monatlichen Einnahmen in Geld oder Geldeswert (z. B. Bruttoeinkommen aus Erwerbstätigkeit, Arbeitslosengeld I, Krankengeld etc.) die jeweilige Mindesteinkommensgrenze erreichen.

        – pentru a beneficia de suplimentul de alocatie venitul trebuie sa fie minim 900 de Euro (daca ambii parinti locuiesc impreuna cu copilul) sau 600 de Euro (daca doar 1 din parinti locuieste cu copilul). Nivelul maxim se considera a fi nevoile familei (se calculeaza individual dupa fiecare caz) astfel incat nevoile de trai ale familiei sa fie suficient acoperite prin acordarea acestui supliment (sa nu fie nevoie de Arbeitslosengeld II/Sozialgeld).

      3. Am lucrat part-time la Mc Donald si am beneficiat de acest ajutor, inclusiv wohngeld, ma rog nu vreau sa intru in nici o polemica cu cu nimeni

      4. In plus reglementarile se schimba de la un an la altul si posibil sa fi fost alte conditii de acordare atunci cand personal ati obtinut acest ajutor.

      5. Da foarte posibil cel mai bine ar fii persoana in cauza sa se documenteze putin singur impreuna cu cineva care vb germana mai ales dupa ce a primit cateva info aici pe site

      6. Cei 205 Euro la care faceti referire sunt Landeserziehungsgeld:
        – pana la 205 Euro pentru primii 2 copii
        – pana la 240 Euro incepand cu al treilea copil
        – se acorda incepand cu luna a 15-a (13-a pentru parinti singuri)
        – limitele de venit pentru acordare: 25.000 Euro net (22.000 Euro net pentru parinti singuri) – suma se reduce cu cate venitul este mai mare
        – nu se pot cumula cu beneficii din SGB II (Arbeitslosengeld II, Hartz IV), SGB XII (Sozialhilfe) sau Kinderzuschlag.
        – conditie de acordare o reprezinta dovada examinarii medicale U6 si U7, facute in limitele de toleranta (nerespectarea termenului duce la pierderea dreptului de a beneficia de acest ajutor)

    2. in primul rand cei 300 de euro are dreptul sa ii primeasca indifferent daca lucreaza ea ORI SOTUL, sau nu.. In aldoilea rand, Elterngeld ( cum se numesc defapt de la un timp incoace) nici nu are legatura cu faptul ca sotul lucreaza sau nu si ce salariu are acesta, ar fi contat daca sotia ar fi lucrat, in acest caz primea 85% din salariu Elterngeld. 300 de euro reprezinta suma minima la care oricine are drept daca locuieste legal pe teritorul Germaniei, (Freizugi….). Din experienta spun, nici noi nu lucram la momentul respective, si nici nu lucrasem inainte.
      In legatura cu asigurarea, Daca el are asigurare ,ea are drept sa fie asigurata pe asigurarea lui intr-o asigurarea de familie pe gratis, fara a plati nimic in plus, apoi acelasi lucru si copilul ce se va naste, Trebuie sa sune la asigurare si sa ceara sa I se trimita formularul pt membrii de familie. si sa il trimita apoi inapoi cu certificatul de casatorie, acelasi lucru la copil, cand s-o naste, cu certificatul de nastere.
      Pt alocatie(184) si Elterngeld(300 pt 12 luni sau 150 pt 24 luni) veti primi ,dupa nastere cand mergeti la primarie sa inregistrati nasterea, pe langa certificatul de nastere german inca 3 formulare in original semnate si stamilate, unul pt a cere alocatia la familienhasse, altul pt a cere elterngeld si altul pt muterschaftsgelt( la care nu are drept pt ca aici numai femeile care lucreaza au dreptul), cu formularul respective mergeti si faceti cerere la institutia respective , sunt diferite , pt kindergeld la familienkasse, iat elterngeld nu mai imi aduc aminte numele, dar oricum pe formularul respective este scris si asta. Sper ca v.am lamurit, noi asa am facut , deci este din experienta personala , si nu din auzite.

      1. Atunci imi pare rau, nu am cum sa va indrum mai departe, daca ati fi avut permis de munca aveati dreptul sa primiti ajutor financiar din partea Arbeitsamt , dar fara permis de munca nu aveti dreptul la un astfel de ajutor. Numai daca reusiti sa faceti rost de un permis de munca atunci puteti merge cu acesta si inca multe acte, inclusive certificatul de libera circulatie, si va ajutau. Totodata, munca fara permis de munca e munca la negru, asa ca aveti mare grija.

      2. 100% adevarat cee ce spui exista totusi posibilitatea cu o asigurare medicala internationala din romania eliberata de CNSAS care e valabila 3 luni se poate merge la spital sa nasca fara probleme va spun din proprie experienta a sotiei mele care a nascut aici si la internarea in spital am prezentat cardul international diin Romania si atat si asta dupa 4 luni de sedere in Germania sotia mea facand de asemenea inclusiv controale periodice la ginecolog. Cei 184 de euro ai primeste daca sotul ei lucreaza. Dupa nastere ar fii bine sa mearga sa scoata freizugig, bescheinigung de la burgerzentrum dupa care sa mearga la jobCenter sa le explice celor de acolo ca lucreaza pe un contract de 400 copilul si ssotia nu sant asigurati nu le ajung banii sa traiasca si sigur pot primii ajutor , de asemenea puteti lualegatura cu un Diakönie din cu copil cu acte unde sa reiese cat castiga cu certificatul copilului s- au inca nu a nascut cu mutter pass sa le explice celor de la Diakönie toate pb lor si 100% vor fii ajutati , e greu stiu multora dintre noi noi ne-a fost fost foarte greu de aceea e bine ca fiecare dintr-e noi putem da macar un sfat….. Datorita acestui site. Bafta tuturor

      3. @roman100
        Experienta d-voastra nu trebuie sa o generalizati. Poate ati avut noroc.
        Insa legal, in baza cardului de sanatate din Romania nu aveti dreptul sa beneficiati de aceste sevicii medicale. Doar in situatii de exceptie.
        Insa daca d-voastra ati lucrat part-time (atentie nu geringfügige Beschäftigung) atunci ati fost asigurat medical, iar sotia a putut sa beneficieze de asigurarea d-voastra.

        @noro
        Freizügigkeitbescheinigung se poate acorda si fara sa lucrezi sau sa ai un contract de lucru. (aici sunteti gresit informat)
        Nu exista nici o lege care te obliga sa ai acest certificat ca sa poti locui in Germania. Dreptul de a locui in Germania il au toti romanii si bulgarii de la 01.01.2007.
        Freizügigkeitbescheinigung este recomandat sa fie cerut.

        Intr-adevar, doar cu minijob nu beneficiezi de serviciile de asigurare medicala si nici cele de pensie, chiar daca angajatorul plateste in aceste asigurari.
        Intr-adevar pentru asigurarea benevola (freiwilige Versicherung) de regula nu sunt asigurati si membri familiei. Insa unele case de asigurari mai fac exceptii si in speranta ca persoana va realiza un venit mai consistent si va fi asigurat obligatoriu, incearca sa isi atraga clientii prin orice mijloace.

        Nu mai este nevoie de asteptat 3 ani pentru permisul de lucru fara restrictii. De la 01.01.2014 romanii si bulgarii nu vor mai avea nevoie de permis de lucru, nu vor mai fi nici un fel de restrictii.

      4. @anonim. Cand sa nascut fica mea antrag-ul ptr dreptul de munca era trimis nu aveam inca un raspuns inca , asa ca te rog nu jigni subtil . Nemtzii clar ca lucreaza cu strainii la limita legi si fac tot ce le sta in putiinta sa nu acorde prea multe drepturi cetatenilor UE in special romanilor de aceea e bine ca si noi sa fim la limitalegii cu ei ,, daca se intampla sa fii cu sotia in ,, concediu si sa ai vina sa nasca …. O duci la spital si naste acolo ti se cere o asigurare valabila si cu asta basta fara anmeldung fara freizug. atat anonime viatza iti ofera si bune si rele , trebuie doar sa stii sa primesti s-au sa refuzi ceea ce ti se ofera nimic altceva o seara buna.

      5. Se putea naste, mai bine zis se puteau achita costurile nasterii folosind cardul european de asigurare de sanatate la inceputuri, in preajma integrarii Romaniei in UE.
        Nicaieri in lumea asta nasterea nu este considerata urgenta (sunt considerate urgente probleme aparute in timpul sarcinii si implicit sunt decontate). O mama nu poate spune ca in luna a 9-a se afla in vacanta si a nascut, nu e urgenta.
        Prin definitie, Cardul European de sanatate acopera urgentele medicale intervenite in timpul calatoriei in alte tari ale uniunii.
        Problema acceptarii cardului nu tine de spital in sine ci de faptul daca cei de la CNAS Romania deconteaza sau nu costurile. Ei bine, la inceput, pana s-au pus la punct reglementarile, se putea naste. Acum nu! Sunt nenumarate cazurile (cateva prezentate aici pe site) in care cei de la CNAS refuza decontarea pe motivatia de inexistenta a urgentei medicale.
        Din ce am citit prin documentele CNAS, se accepta decontarea nasterilor inainte de termen, aici pot fi considerate ca fiind cazuri de urgenta, dar in niciun caz nu se mai deconteaza nasterile la termen in strainatate.
        Acest lucru este valabil si pentru asigurarile de calatorie incheiate la firmele de asigurari private.
        In faza initiala, spitalul va accepta cardul pentru decontarea costurilor, dar in momentul in care serviciile nu sunt decontate de CNAS se vor indrepta catre mama in cauza pentru recuperarea costurilor.

      6. @roman100%
        Intr-adevar, realizand venituri mici, este posibil sa se obtina anumite ajutoare, fie de la stat, fie de la organizatiile de caritate.

      7. Cand esti necajit si mai ales intr-o tara straina orice sfat s-au ajutor este binevenit indiferent daca e caritabil s-au un drept legal dobandit .

      8. @roman100%
        Cine stie sa citeasca se afla in mare avantaj (o vorba germana)
        Exact acest lucru l-am spus si eu. Cardul romanesc poate fi folosit in acest caz doar ca si urgenta. Adica esti in concediu, si dintr-un motiv sau altul trebuie sa nasca.
        Insa pentru controale de rutina in cazul femeilor insarcinate acest lucru nu este in mod normal acceptat cardul de sanatate din alta tara (fie ca este Franta, Anglia sau altele).
        Am afirmat ca acest lucru nu este normal sau legal in sensul ca aceste lucruri nu sunt prevazute prin lege.
        Daca insa un doctor sau un spital o face, si gratuit, nu inseamna ca ati comis d-voastra sau doctorii o ilegalitate. Foarte bine ca a fost posibil.
        Care a fost situatia d-voastra cu munca sau permisul nu am de unde sa stiu, nici nu ma priveste. Am afirmat doar ca in cazul ca ati lucrat avand o asigurare medicala, si familia are dreptul sa beneficieze de ea. Nu ca si o ilegalitate ci ca si un drept al oricarui angajat.

      9. Eu am folosit cardul romanesc la ginecolog aproape trei luni de zile ultima luna pot spune chiar sptamanal pana in ziua cand am primit scrisoare de la AOK caci nu mai pot folosi cardul ,caci au trecut 90 de zile , eu totusi l-am folosit la nastere care a fost la termen si totul a fost ok dupa care am mers la hansemerkur am facut o asigurare de turist pe 6 luni de zile platind 70 de euro pe luna trecand pe sotie si pe fetitza, iar dupa ce am primit contractul de munca le- am luat pe asigurarea mea si cu asta basta sa nu zic ficamea a fost le doctor …. O gramada de vaccinuri, nevasta mea la dentist. Totul sa platit bine a fost sanplatesc 2 luni degeaba aceea asigurare dar de. A fost ok….

      10. In primul rand nu am inchiriat pe naspa, cu am avut contract de inchiriere, in al doilea rand nu aveam de munca nici macar 400 de euro pe luna, nu aveam de loc, abea venisem in Germania cand am mers la Auslanderbehorde, si nu ne-au zis ca trebuie sa avem de munca sau altceva de genul , ci doar au intrebat foarte civilizat si frumos ca ce urmarims a facem acolo si din ce vrem sa traim, si noi am spus foarte sincer ca avem momentan banii pt cateva luni . Si in ceea ce priveste nasterea, am nascut un an mai tarziu, tot nu aveam un loc de munca , eram asigurat de la bun inceput in asigurarea de stat care a ramas la fel, si asa am nascut , asa am facut toate controalele , orice a fost nevoie, ca deaia e asigurare, doar plateam lunar, nu. Apoi inceea ce priveste elterngeld. din moment ce de la bun inceput am luat freizugig…….. , aveam anmeldung si asugurare, am a vut dr si la gindergeld si elterngeld, citeste legile respective si ai sa vezi cine are dr si cine nu, Te asigur ca nu inventez. Mi-au dat de la primarie formularele pt kindergeld si eltengeld imreuna cu certificatul de nastere german, si am facut apoi cererea unde trebuie.

      11. Cei 184 de euro ii primeste orice copil care are resedinta d drept si legala in Germania si ii primeste persoana care traieste cu copilul, nu are nici o treaba cu munca vreunuia din parinti, poate nic sa nu existe un tata , sa fie doar mama cu copilul. ori poate copilu sa fie crescut de bunici etc.Deci 184 de euro sunt alocatia copilului pana la 18 ani sau daca studiata pana la 25, si este dreupul copilului exclusiv.

      12. La job center nu ai nici un drept daca nu ai drept de munca, am incercat noi de cateva ori, nu te ajuta cu absolut nimic faca permisul de munca, sau daca lucrezi pe un post in care nu mai necesita permis, sa ai actele doveditoate . Abea dupa ce ai permisul de munca te poti inscrie la ei, dureaza ceva timp, dar ai dr ca si nemtii.

      13. Am fost si noi la vremea respectiva la diverse stiftunguri de ajutor pt mama si copil, pt ca eram insarcinata, si nu au putut sa ma ajute cu nimic daca nu am drept de munca, nu am inteles de ce, dar asta a fost . La biserici nu am incercat ce-i drept.

      14. @noro, nu ma numar printre “toate romancele“` nu stiu ce ai vrut s spui cu afirmati asta, eu sunt casatorita , licentiata si cu master in Drept, sotul Contabil , probabil a contat si situatia noastra familiara, noi am venit cu masina noastra cu banii nostri si am venit aici la cumnata mea, sora sotului. Nu am venit nici pe strada, nici sa cersesc. Apoi dupa 15 zile de stat la cumnata am inchiriat locuinta noastra, am facut asigurarea medicala, peste tot am fost intrebati ce profesii avem si ce vrem sa facem si am spus adevarul, acelasi lucru am spus si la autoritatea pt straini, si am spus clar ca vrem as ane facem o viata aici, nu era principalul lucru sa muncim, si poooooooate sa ne intoarcem acasa la un moment dat, nu, am spus clar ca vreau sa traimi aici de acum inainte, sa fac copii si sa ii cresc in societatea germana, si momentam am venit cu banii nostri din romania, cu care intentionam sa deschidem un magasin mic. Nu am reusit, sa deschidem magazinul pt ca ne-am mutat apoi in NRW, si dupa ceva timp sotul s-a angajat ca si contabil la o firma, a obtinut permisul de munca si prin asta si restul drepturilor ce mai ne lipseau.

  91. A, si inca ceva important, pt absolut tot e nevoie de FREIZUGIGKEITSBESCHEINIGUNG , la asigurare poate nu pt ca are drept sa fie asigurata in asigurae de familie impreuna cu sotul , apoi si copilul la fel.

      1. @Florin
        Pentru cazul in care obtineti acel drept de lucru necesar este bine sa stiti urmatoarele:
        1. Daca lucrati doar pe un minijob, “geringfügige Beschaftigung” atunci chiar daca angajatorul este obligat sa plateasca asigurarile sociale, d-voastra nu sunteti asigurat nici medical, nu aveti nimic nici pentru pensie.
        2. Ati afirmat ca angajatorul va plateste asigurarea medicala. Cum anume? Daca este doar plata obligatorie atunci nu inseamna ca va plateste o asigurare.
        3. Este posibil sa va asigurati si singur, benevol, freiwillige gesetzliche Krankenversicherung, adica in asigurarile publice, insa trebuie sa indepliniti si alte conditii. O astfel de asigurare costa ca. 147 €. Bineinteles plata o poate prelua si angajatorul.
        4. Insa aceasta asigurare este doar pentru d-voastra, alte persoane nu sunt incluse in asigurare. Deci nici sotia, nici eventual copiii. Indiferent daca aveti dreptul de lucru sau Freizügigkeitbescheinigung. Va rog sa retineti acest lucru: trebuie sa lucrati si sa platiti asigurarile sociale intr-un job obisnuit, Teilzeit (partial) sau Vollzeit. Numai in aceste conditii va este asigurata familia pe asigurarea d-voastra.
        5. La fel, sotia d-voastra se poate asigura, tot pentru aceasi suma, insa tot cu indeplinirea conditiilor. Sunt multe conditii, le puteti afla de la orice casa de asigurare.
        6. Din pacate am impresia ca nu veti indeplini toate conditiile, s-ar putea sa fiti refuzat. Totusi incercati, unele case sunt mai culante.
        7. In anumite conditii, daca aveti venituri mici, este posibil sa primiti diverse ajutoare sociale, de la stat. Insa probabil aveti sanse mai bune daca apelati la una din organizatiile de caritate, mai ales daca este vorba de copil.
        8. O posibilitate de a plati asigurarile, si deci sa va fie asigurata si familia, ar fi ca angajatorul sa va faca contractul de lucru pentru un salar de peste 400,01 €. Angajatorul va plati partea lui pentru asigurarile d-voastra in intregime, adica doar circa 20% in loc de 30%,
        iar d-voastra platiti din partea d-voastra mult mai putin decat obisnuit, insa beneficiati de toate drepturile.

        Insa nu uitati de dreptul de lucru.

      2. “4. Insa aceasta asigurare este doar pentru d-voastra, alte persoane nu sunt incluse in asigurare. Deci nici sotia, nici eventual copiii.“
        Aceasta afirmatie nu este deloc adevarata, inainte ca sotul meu sa lucreze, eu eram asigurata freiwilig si plateam 147 de euro, iar sotul era asigurat pe asigurarea mea, asigurare de familie iar apoi dupa ce s-a nascut, si fiul nostru, asa a fot vreo 3 ani pana a inceput el sa lucreze si am schimbat statusurile.

      3. @Mara
        Intai este important cand s-a intamplat aceasta.Cu catva ani in urma in anumite conditii nu se platea chiar nimic pentru asigurare, si beneficiai de servicii ca si orice alt asigurat. Depindea mult si de casa de asigurari. La unele case se putea chiar un an sa fi asigurat “freiwilig” inclusiv familia si copiii in conditiile lipsei veniturilor sau veniturilor foarte mici. Insa exista obligatia de a ramane in casa de asigurari, cu plata unor anumite prime inca o anumita perioada.
        Se poate ca ati platit 147 € pentru asigurare. Insa sunteti sigura ca a fost o asigurare “freiwilig” ? Stiti care sunt persoanele care s-au putut sau se pot asigura “freiwilig”?
        Legislatia in domeniu se schimba din pacate foarte des. Ceea ce am redat este situatia actuala.
        Insa probabil ca pe la o casa de asigurare sau alta sa se faca exceptie, in fond fiecare isi face intr-un fel sau altul reclama.

      4. Nu foarte de mult, in ianuarie 2009. Noi nu aveam de munca aici, eu eram studenta in Ro. si cand ne-au intrebat d eunde platim am spus ca din banii nostri, bla, bla, bla, Daca nu era freiwilig, atunci ce putea fi?
        Asigurarea e IKK. si am fost toti 3 asigurati , asigurare de familie cu suma 147 , la inceput a fost 130 si ceva parca apoi cel mai mult 147. Daca s-au schimbat lucrurile imi pare rau, poate am fost noi norocosi la momentul respectiv. Ce-i drept s-au taraganat foarte mult , cam 2 saptamani pana ne-au acceptat, dar am reusit.

      5. @Mara
        Ultima schimbare a legislatiei a intrat in vigoare la 01.01.2012

        Posibil sa fi fost “freiwilige” Insa cum am spus fiecare casa a incercat sa isi atraga clientii oferind tot felul de bonusuri. La unele se dadeau mai usor o cura, la altele se preluau anumite costuri in domeniul de fitness daca acestea includeau anumite sevicii asemanatoare gimnasticii medicale, ma rog fiecare casa cu metodele ei.

        Iar cu ani in urma existau chiar diferente de pana la 5% intre primele de asigurare. La multe BKK se platea sub 11,4% din salar, la altele se platea aproape 16%.

  92. Inseamna certificat de libera circulatie, este atestarea in scris a dreptului de sedere pt cetatenii tarilor UE. Trebuie neaaparat sa aveti acest document si dV si sotia) daca doriti sa beneficiate de drepturile de care v-am spus. Acesta se obtine de la autoritatea pt straini (Auslanderbehorde) , trebuie sa dovediti ca aveti din ce trai, adica resurse financiare si asigurarea medicala, plus anmeldung, pasaport si poze.

  93. @ noro
    Este suficient sa faci dovada ca ai resurse materiale suficiente si o asigurare medicala si se elibereaza Freizügigkeitbescheinigung.

    1. Si cum dovedesti asta? Ori ai munca ori ai un extras de cont pe care se vede ca ai destul bani. Si “destul bani” este la mina celui de la Ausländerbehörde sa hotarasca cit trebuie sa insemne asta.

    2. Sant de acord cu tine. Am prieteni care acum doi ani in ziza cand s-au anmelduit au primit pe loc freizugig, depinde de de landul unde te aflii dar de ex in BW (sud) si daca ai contract de munca incearca sa re convinga ca nu ai nevoie de asa ceva ca cetatean UE si ca anmeldung-ul e tot ce iti trebuie, de aceea am mai zis si o zic incontinuare ,,wurst-kartoffel nu ne vor aici si cauta sa te incurce cu orice pret de aceea e bine sa fii bine documentat cand te duci pe la birouri daca poti dute cu copii de pe net cu legi, cu articole copiate de pe net cu orice te poate ajuta

      1. @Roman 100%

        Nu se pune problema ca “wurst-kartoffel” nu ne vor aici ci ca nu vor ca cei care vin sa stea pe banii statului, lucru de inteles.

      2. Tu sigur esti Roman cu ausweiss…. Ma rog sa nu uitam ca ptr ceiai multi dintr-e noi care acum santem aici cu asweiss s-au nu a existat un inceput de drum intr-o tara staina unde nu stii limba obiceiuri fara bani in buzunar deci necajiti mai bn zis sa nu uitam lucrul acesta sigur sant si ceilalti care au venit cu bani, contracte de munca s-au au venit la rude etc etc…. De aceea ptr cei care ne cer un sfat si se poate vedea usor cat sant de disperati si neajutorati al pot pot primi sub o forma s-au alta pana cand asi pot rezolva unele din pb….. Acte , munca,casa etc.eu nu incerc sa fac polemici cu nimeni si info pe care le dau m-au ajutat candva .

    3. eu in NRW sunt acum, dar nu aici am fost prima data, dar nici aici nu au zis nimic cand am fost sa recer schimbarea certificatului conform cu noua adresa.

    4. Si l-am obtinut si pe loc, fara dovezi scrie, doar au intrebat si am spus ca avem banii. Si sotului meu , nefiind cetatean UE, a primit pe loc Aufenthalt ausweiss pt memri de familie ai unui stat EU pe 5 ani.apoi urmeaza dupa 5 ani, adica peste inca un an de acum incolo sa primim Daueraufenthalt Eu, adica rezidenta permanenta pt EU.

    5. @Marius, exact, nicodata eu nu am avut senzatia ca nu sutn dorita sau sunt discriminata, din contra, pot s aspun ca in Romania am fost tratata d emulte ori cu mult mai mult sictir , aici nici vb de asa ceva, dar si daca ai dreptul legal la ajutor de la job center, il vei primi. fara sa simti ca e vreo diferenta intre tine si ei, dar daca nu ai drept dar pretinzi atunici intradevar se vor uita ciudeat la tine. Dar eu atata timp cat atot ce am cerut si am obtinut de la ei de la bun inceput pana acum, am cerut fiind in drept sa cer si cu legea in mana, nu ai avut nimic de spus si s-au executata.

    6. Sti ceva? Nu e cazul sa jignesti aiurea, eu am scris numai si numai
      experienta personala, si nu am inventat nimic. Nu sunt “maritata“cu nic un turc sau arab , eu sunt casatorita de 12 ani in Romania, nu in Germania, el neputand sa-mi faciliteze mie cu nimic aici si tocmai invers . Noi am venit aici impreuna, el nu a mai fost aici niciodata inainte( chiar daca are o sora aici) Si eu am obtinut permisul de munca dup a 3 ani de sedere, daca citeai cu atentie postarile mele ai fi observat ce am scrias. Iar dr de sedere l-am obtinut chiar asa, si anume pe loc. Nu eu le-am spus de bani. eu nu am spus nimic, decat am raspuns la ce ma intrebau ei. Cand m-au intrebat din ce o sa traiesc atunci am spus ca momentan am banii mei care ajung pana voi reusi sa fac ceva. Am avut multe greutati , credema, dar nu in privinta asta, ci in privinta muncii, pt ca refuzau sa imi dea permisul . banii s-au terminat, iar 3 luni neputand sa platesc nimic, din ce trebuia, asigurare, chirie, etc, am strans la datorii de am platit 1 an apoi. Nu am spus ca e usor. A, si inca ceva, nu numai turcii si arabii sunt cetateni non EU. Si experienta personala a cuiva nu cred ca sunt povesti de adormit copii, cum am mai spus maiconteaza mult si imresia personala pe care o creaza cineva, in fara functionarului respectiv, mai conteaza si unde anume adica in ce oras te duci, si situatia ta, pt munci de jis au si ei destui jimeri care ar trebui sa ocupe locurile respectiva de munca. de aceea nu dau permise de munca celor care vor un astfel de job eu nu am auzit sa fie respins un contabil sau un jurist sau medic sau inginer, IT-ist, etc. Si nu am inteles ce treaba are cetatenia, eu nu am vb absolut nimic de cetatenie, care ,apropo, se ia dupa 8 ani de sedere, sau 7 ani daca ai facut cursul de integrare. Si da, fara acel Freizügigkeitsbescheinigung nu ai dreptul la nimic. il cere peste tot, eu l-am obtinut umbefristet inca dupa o luna jumate de cand am facut anmeldung, si nici nu i-am banuit atunci importanta. Faptul ca experienta mea e altfel de cat a dv, nu inseamna ca vb povesti, si nici nu inseamna ca nu am avut destule greutati, fara permis de munca primul an a fost groaznic. Si mai repet inca o data , nu m-am simtit nicodata discriminata pe motiv ca provin din europa de est ori RO.

  94. Ba exact asa am facut. Nici macar nu mi-au cerut dovezi in acest sens, ci doar au intreabt ce intentionam sa facem si din ce traim, am spus ca momentan avem banii nosteri cam 8000 de euro, ( acum aproape 4 ani) , si ca intentionam sa facem un mic magazin sau ceva de genul ( bineinteles ca nu am facut). Iar asigurarea era una de stat (Gesetzlichekrankenversischerung) si nu una privata si am obtinut-o asa cum am spus mai sus. Eram in gemrania de mai putin de 2 luni. Si ei mi-au cerut Reisepass.

    1. Felut tau de exprimare este voit jignitor, prin faptul ca sugerezi ca un turc mi-a dat mie cetatenia sau actele. Repet ca nu am nici cetatenie, si nici nu mi-a dat nimeni actele decat legal asa cum trebuie, indeplining conditiile. Eu nu m-am referit la tine personal cu munca de jos, imi pae rau ca ai interpretat-o astfel, si faptul de a fi casatorita cu un arab, sau turc nu il gasesc deloc jignitor, ba din contra ar fi vazut mai bine aici decat cu un Roman (slava Domnului ca nu e cazul).
      A , si Freizügigkeitsbescheinigung are foarte mare importanta, daca vrei alocatie la copil, indemnizatie de grestere, si dreptul in ceea se priveste jobcenter, si mai ales sa fie luata in considerarea decurgerea anilor pana la cetatenie, pt lua mai departe rezidenta permanenta trebuie sa il ai si la fel pt a lua cetatenia.

    2. Imi pare rau ca trebuie sa am o astfel de discutie cu un roman, dar nu e decat inca un exemplu de felul cum sunt romanii intre ei, in loc sa fie uniti se jignesc pe unde apuca, eu nu am facut decat sa imi expun experienta, am facut toatul legal fara favoruri de la nimeni, nu a fost usor deloc, si m-am gandit ca , cuiva ii va folosi. Si brusc ai intervenit tu pe un ton jignitor cand nu era cazul, eu nu am jignit pe nimeni. Pacat.

  95. Dupa toate astea singurul dr care nu il aveam era cel de munca, au refuzat in cateva randuri sa ni-l dea chiar daca sotul a gasit de munca in baza diplomei lui de contabil, dar nefiind cetatean EU……….. Dar dupa 3 ani de sedere l-am obtinut fara probleme pe cel permanent si nelimitat prin puterea legii. Din acel moment avem toate drepturile pe care le au si nemtii cu exceptia dr de vot si de a fi ales…., asta numai prin cetatenie.

    1. @Mara
      Intamplator d-voastra ca si cetatean EU aveti partial si dreptul de vot, cel putin pe acel de a vota in anumite probleme.
      Nu ma refer la Ausländerrat, unde strainii sunt reprezentati la primarie si pot sa isi exprime o parere.
      Cetatenii EU au dreptul de a vota in multe probleme locale, inclusiv de a vota reprezentantii partidelor politice.

      1. Da, asa e, aveti dreptate, am si votat de cateva ori pt primarie, si inca ceva altadata, dar eu ma refeream la votul care e important pt stat si societate, si anume pt parlamet . Adica pt dreptul de vot pe care il au numai cetatenii unul stat, Aici fiind republica parlamentara presedintele e ales de parlament , dar alegerile parlamentare sunt supuse votului poporului.

  96. buna ziua mara,
    oare poti sa ma lamuresti? macar cu cateva sfaturi sa ma ajuti.
    ma numesc mariana, am 55 de ani. sotul meu are 54 de ani. mama sotului meu pe numele de fata se numea Gross Rosina ( decedata) era sasoaica ( nationalitate germana cetatenie romana) din Sebes Alba si s-a casatorit cu un roman. Imediat dupa revolutie, in anul 1990, fratele si surorile soacra-mii impreuna cu ai lor copii si nepotii aferenti au plecat in germania, unde s-au stabilit si au obtinut si cetatenia gemana. asta deoarece sunt sasi. Mama soacra a ramas in romania Copii ei nici nu s-au gandit ca asa o ocazie nu au sa mai prinda. Ma intorc putin in timp si va spun ca soacra mea a crescut cu mama vitrega, sasoaica si ea. Bunica buna a sotului meu ( mama socra-mii, dupa ce a scapat din deportarea de la rusi a luat trenul spre germania iar bunicul spre romania unde erau cei trei copii ai lor). Deci am avut si o bunica sasoaica-nemtoica in germania. Trebuie sa va mai spun ca singurii copii (sunt 3 ) care nu au avut voie sa invete germana au fost ai soacra-mii. Nu le-a dat voie taica-sau. Ironia sortii face ca acum in 2012, sotul meu sa lucreze in germania fiind angajat la o firma in romania. Are statut de muncitor detasat. Are deja 9 ani ( din 2004 pana in anul 2006 muncea cate 9 luni in germania si 3 luni statea in romania si incepand cu 2007 lucreaza cate 4 luni dupa care trebuie sa intrerupa minim 2 sapt.) de cand munceste in germania. Intrebarea mea este daca poate face vre-un demers legal pentru a obtine ceva drepturi asa cum au neamurile lui din partea mamei? Multumesc anticipat si sper sa-mi raspunzi.

  97. Mara,
    uitandu-ma in urma., am gasit un raspuns interesant, dat de tine. cred ca sotul meu poate sa aplice pentru cetatenie dat fiind faptul ca este descendent dintr-un etnic german( mama) si bunica pe linie materna, cetatean german( dupa cum ti-am povestit mai sus). acum problema este ca noi nu stim limba germana. pentru toate demersurile oare la cine putem apela sa ne reprezinte? poate un avocat? poti sa ne dai o idee? cu multumiri anticipate.

  98. Mara draga mea,
    vreau sa-ti spun ca nu stiu daca este inscris la primarie. dar banuiesc ca da. singurul act pe care-l are este Personliche Identikationsnummer. eliberat in 10.9.2008. pe numele lui. pe acest act este trecuta adresa unde locuim in Heilbronn. suntem in intuneric. asa ne tin cei de aici de la biroul firmei nemtesti pentru care lucreaza sotul meu impreuna cu alti 19 baieti.(este o doamna sasoaica care stie romaneste si ea este legatura intre baieti si patronul neamt. ) toate actele sunt tinute la birou si doamna se asigura ca oamenii astia nu afla ce drepturi au, daca au. eu locuieasc cu sotul meu in germania din anul 2007. eu personal nu am fost la primarie niciodata deoarece aceasta doamna se ocupa si de inscrierea nevestelor care si cum veneau sau plecau. eu am venit dar nu am mai plecat. crezi ca pot sa ma duc personal la primaria orasului sa ma inregistrez? dar in afara de buletine si acest numar personal al sotului( unde apare adresa noastra)
    nu am alte acte. nu avem contract de inchiriere, stam intr-un apartament proprietatea patronului. pot sa cer eu anmeldungul pentru sotul meu de la primarie? multumesc anticipat

    1. Pt a va inregistra la primarie este nevoie de contractul de inchiriere si un act de identitate, cred ca daca sotul a primit numarul acela de identificare are si inregistrarea la primarie, va puteti interesa personal, mergeti la primaria orasului unde locuiti cu un act de identitate, si interesativa, daca sunteti inregistrati cereti sa vi se elibereze dovada, Anmeldungbescheinigung care dovedeste perioada de cand sunteti inregistrati in Germania. Daca sotul , cel putin, este ce minim 3 ani inregistrat, puteti face cerere la ZAV pt permis de munca permanent, care se obtine dupa 3 ani de sedere, pt ca banuiesc ca daca lucreaza ca delegat la firma aceea nu are permis de munca provizoriu in gemania ca sa poata sa il ceara pe cel permanent in baza acestuia dupaq 12 luni de munca, dar, poate ma insel.Va mai trebuie o asigurare medicala de stat , si apoi mergeti si cereti freizügigkeitsbescheinigung de la Ausländebehörde (autoriataea pt straini) acesta este certificatul de libera circulatie EU adica dr de sedere. Daca aveti aceste acte nu va mai trebuie nimic, In baza permisului de munca , daca il aveti, sau daca il veti obtine pe cel definitiv, puteti merge la Arbeitsamt, daca salariul este neindestulator, si sa obtineti un ajutor ALGII.

    1. Obtinerea certificatului de nastere romanesc inseamna inscrierea nasterii in registrele de stare civila si alocarea unui CNP cu eliberarea certificatului de nastere ca act doveditor.

  99. Noi vrem sa plecam cu bebelina noastra de 3 luni in tara si care ar fi varianta cea mai buna pt a putea sa-i facem certificatul de nastere,cu foaia de drum obtinuta de la consulat unde trebuie sa mergem in Timisoara si cat dureaza pana este gata certificatul? va multumesc

    1. Foaia de drum – Titlu de calatorie – se elibereaza si pe baza certificatului de nastere german, urmand ca la ajungerea in tara sa faceti restul procedurilor: la starea civila in localitatea in care locuiti faceti transcrierea nasterii apoi la Serviciul PAsapoarte cereti pasaportul copilului.

  100. Spuneti-mi va rog la ce institutie pot face apostila Haga?Noi suntem din Thuringen si am fost la notarul din satul unde locuim si mi-a spus ca nu stie unde pot face!La Berlin la consulat sunam non-stop si nu raspunde nimeni ori este ocupat,am incercat si la consulatul Bonn,iar cei de acolo mi-au spus ca ei nu stiu decat locuriile din zona lor,va rog frumos sa ma ajute cineva !

    1. Ar fi bine sa schimbati notarul….
      Apostila Haga se face la tribunalul de care apartineti. De obicei o trimite notarul dupa ce legalizeaza el prima oara dar puteti sa mergeti si dumneavoastra.

    2. Noi am legalizat la Bezirksregierung Düsseldorf, pt landul NRW, pt alte landuri nu stiu, banuiesc la Bezirksregierung in capitala landului respectiv, am trimis actul prin posta la adresa precizata pe situl lor pe internet, apoi ei l-au trimis legalizat inapoi, taxa am platito la posta in momentul ridicarii.

  101. Buna ziua. Va expun urmatoarea situatie: romanca, casatorita cu cetatean german din 2006, doi copii nascuti in Germania, unul in 2006 si altul in 2012. In 2006, inainte nasterea primului copil s-a mutat in Germania, unde locuieste si acum. Romanca are un contract de munca inca activ in Romania.
    1. In ce conditii poate aplica pentru cetatenia germana?
    2. Daca va avea dubla cetatenie, ce drepturi si obligatii are?
    3. Isi poate mentine contractul din Romania ca cetatean roman cu dubla cetatenie?
    Multumesc anticipat.
    Jan T.

    1. 1. La 3 ani de sedere permanenta in Germania dupa casatorie.
      2. Nu exista obligatii speciale rezultate din dubla cetatenie.
      3. Atat timp cat isi poate indeplini obligatiile contractuale nu exista probleme. De mentionat faptul ca, locuind in Germania, veniturile rezultate din contractul din Romania trebuiesc declarate in Germania deoarece aici are domiciliul fiscal. Veniturile din Romania nu vor fi impozitate aici (parte din acordul de evitare a dublei taxari) dar vor influenta nivelul de impozitare a veniturilor din Germania.

  102. Bunicul meu din partea tatalui s-a nascut in Germania.Adica tatal meu a avut mama romanca si tata german si s-a nascut in Romania.Banui ca tata a scos niste acte ca el zicea ca are cetatenie germana si stiu ca a fost in Germania si i-a trebuit buletinul meu nu stiu pentru ce.Eu am dreptul la cetatenie germana după bunic si ce acte am nevoie(tatal si bunicul au decedat)?La Consulat nu stiu.Au zis sa intreb in Germania ceea nu am cum.

  103. Buna,v-as ruga mult sa ma ajutati si pe mine.suntem in germania de aproape 2 ani,avem o fetita de 3 anisori ,pe care am nascut-o in romania.am reusit sa o dam la o gradinita privata unde platim 250 euro,cu program redus(pana la ora 12:oo),fara mancare.as vrea sa stiu daca statul imi acopera o parte din cheltuieli,in conditiile in care venitul nostru este undeva la 2400 net pe luna.in acest venit este inclus minijobul meu(400),alocatia fetitei si salarul sotului.
    Va multumec!

    1. La acest venit nu primiti ajutor de la stat, in schimb cheltuielile cu gradinita le puteti include la cheltuieli cand faceti declaratia fiscala la sfarsit de an.

  104. Buna ziua.
    Am o intrebare pt dl Anonim si pt dl.IUlianS.
    Sunt in germania de o luna,sotul este din aprilie.Contract de munca are din data de 18 nov anul acesta.Pana acum a avut de lucru printr/o firma de plasament din Germania.Nu stiu exact cum se numea contractul cu aceea firma..insa tot ceea ce stiu este ca nu i se plateau anumite contributii la stat si nici asigurare medicala.
    Acum are un contract destul de ok 1530 brut..net vin cam 1060 cu toate contributiile la stat platite.Tin sa precizez ca inca ma lupt sa invat limba fiind destul de dificila si din pacate nu prea fac mari progrese..ceea ce inseamna ca in cateva luni voi avea un niv conversational minim.Ceea ce inseamna ca abia peste cateva luni pot cauta ceva de munca.
    Ideea este alta..noi vrem sa ne stabilim definitiv aici bineinteles sa ne intemeiem o familie.
    1.In cazul in care gasesc de munca (cu un contract asemanator cu al sotului)si raman gravida..Primesc acel ajutor de la stat de 85% din salariu pe care il aveam?

    2.In cazul in care raman gravida si nu am nici un loc de munca..ce ajutoare pot primii?

    Tin sa precizez ca punctul 2 nu ma onoreaza prea mult..insa nu pot stii niciodata ce se poate intampla si vreau sa fiu informata cu tot ceea ce as avea nevoie.Tot ceea ce stiu este ca la punctul 2 voi lua mult prea putini bani fata de punctul 1.Deci clar as opta pt primul punct.
    Insa daca se poate domnilor sa imi raspundeti la ambele intrebari.
    Va multumesc din suflet si multa sanatate.

    1. 1. Indemnizatia de maternitate (Elterngeld) este 67% din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de Euro.
      2, Primiti Elterngeld in cuantumul minim de 300 de Euro pentru 12 luni + alocatia copilului.

      Succes!

  105. buna ma numesc gabriela sunt insarcinata de 2 luni am dori sa plecam in germania pe la inceputul primaveri am vrea sa sti daca as naste in germania cu cat timp inainte trebuie sa fiu asigurata medical ca asigurarea mea sa acopere toate cheltuielile

    1. S-a mai raspuns de n ori la intrebarea asta. Inainte sa ramai insarcinata. Acum e prea tarziu. O sa trebuiasca sa suporti costurile nasterii,daca vii in Germania sa nasti. Solutia e sa nasti in Romania daca esti asigurata acolo.

    2. Singura posibilitate acum este sa va angajati (putin probabil, nimeni nu va angaja o femeie insarcinata) sau ca sotul sa lucreze cu contract de munca – in acest caz puteti fi coasigurata pe asigurarea medicala a dansului, implicit costurile nasterii vor fi suportate de casa de asigurari.
      Contrar – ganditi-va bine la optiunea de a naste in Romania, numai costurile nasterii (normale) sunt undeva 3-6000 de Euro (la cezariana sau nastere gemelara se mai adauga cateva mii). Plus costurile de urmarire a sarcinii.
      Succes!

  106. buna sunt gabriela merci pt raspuns dar nu mi-ati raspuns daca eu mi-as face o asigurare in germania cu cate luni inainte de a naste trebuie sa o fac ca asigurarea sa acopere toate cheltuielile merci

    1. Nici o casa de asigurari nu va plati nasterea deoarece sunteti deja insarcinata. Nici un asigurator nu va plati pentru un eveniment survenit inaintea incheierii politei de asigurare. Mai clar de atat nu pot fi. Dl. Iulian v-a comunicat deja ce solutii aveti.

  107. Buna. As dori sa aflu daca exista un medic ginecolog roman in Schweinfurt, Bayern sau apropiere.
    Va multumesc.

  108. La Nürnberg sunt 2 medici ginecologi romani. Da o cautare pe Google si gasesti adresele.Nu stiu cati km sunt de la tine la Nürnberg dar eu consider ca e ok…Sanatate!

  109. Buna ziua!

    In primul rand, as dori sa va multumesc pentru ajutorul pe care ni-l acordati prin intermediul acestui site.

    Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.

    M-am mutat luna aceasta in Germania, avand un contract de munca nelimitat.

    Prietena mea, romanca, este insarcinata in luna a doua si am dori sa ne casatorim.

    As dori sa stiu daca dupa ce ne casatorim, asigurarea mea medicala o va acoperi si pe ea si daca voi recupera banii in cazul in care ea va naste in Germania. Dupa cum am spus, deja este insarcinata si nu suntem casatoriti, dar ne vom casatori civil peste 2 luni.

    Mai am o nelamurire. Daca naste in Germania, copilul va avea si cetatenie germana? Exista vreo posibilitate sa primeasca alocatie din Germania sau exista si alte ajutoare pentru mama copilului, daca nu a lucrat vreodata in Germania? Nu stiu daca nasterea in Germania aduce vreun beneficiu copilului si nu as vrea sa ma complic degeaba.

    Sper sa ma lamuriti.

    Va multumesc.

    1. – In urma casatoriei sotia poate fi coasigurata pe asigurarea medicala a dumneavoastra
      – desore ce bani sa recuperati e vorba? Daca va naste in Germania, costurile nasterii sunt platite de asigurarea medicala, daca este asigurata
      – copilul va avea cetatenia romana
      – copilul va primi direct alocatia din Germania, trebuie doar sa aplicati pentru ea la Familienkasse
      – mama va primi timp de 12 luni Elterngeld in cuantumul minim de 300 de Euro, optional poate aplica pentru plata contributiei la pensie pana la 3 ani (10 daca nu are loc de munca).

      Succes!

      1. Corect… De asemenea puteti primi 12 luni 205 euro erzhieungsgeld dar inainte de terminarea perioadei de 12 luni in care a-ti primit elterngeld, trebuie sa faceti o noua cerere , de asemeni posibilitatea de a primii suma totala (elterngel) 12 luni ori 300 de euro , la fel si cei 205 euro in total 2 ani dupa care copilul va primii alocatia in suma totala de 184 de euro lunar pana cand copilul face 18 .. s-au asi termina studiile … Daca intampinati probleme cu cerera va e greu sa completati orice fel de cerere cati in orasul dvs. AWO si va vor ajuta fara sa coste nimic. Va doresc succes

    2. @eu
      Erziehungsgeld s-a platit pentru copii nascuti pana la 31.12.2006. Si s-a platit pentru maxim 2 ani.

      Daca va referiti la Landeserziehungsgeld, acesta se plateste doar in cateva landuri (parca vreo 3).

      Iar alocatia de 184 € se acorda tot de la nastere, respectiv in acelasi timp cu elterngeld si eventual Landeserziehungsgeld, nu dupa 1 sau 2 ani.

      1. @eu
        Probabil ca nu a zis nimeni, insa dau un extras din ce a scris “eu”:

        ” la fel si cei 205 euro in total 2 ani dupa care copilul va primii alocatia in suma totala de 184 de euro lunar pana cand copilul face 18 .. s-au asi termina studiile”

        Apropos, unde se platesc 205 € Landeserziehungsgeld? In Bayern se plateste pentru primul copil pana la 150 €, pentru al 2-lea pana la 200 €, in functie de venit.

      2. Precum vedeti o alta afirmatie doar partial corecta. Doar in BW s-au platit 205 €. Pentru ca de la data de 01.10.2012 (copiii nascuti dupa aceasta data) nu se mai plateste Landeserziehungsgeld in BW. Deci persoana respectiva care va naste in cursul anului nu mai are cum sa primeasca cel putin in BW acest sprijin material pentru familie.

  110. Buna! Ma numesc Ana si sunt nascuta in Germania din parinti romani in 1991, fac 21 de ani in aprilie….as dori sa stiu daca mai pot aplica pt getatenie/dubla cetatenie!
    Multumesc!

    1. @ Anna-Maria Daca parintii tai nu au cetatenie germana nu poti aplica. Ce are in comun nasterea intamplatoare in Germania cu cetatenia!? Gasiti pe acest site o rubrica lamuritoare in acest sens.

      1. “Conform legilor in vigoare, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini pot dobindi cetatenia germana.Acest statut este valabil pina la majorat.” Eu ma refeream daca mai pot la varsta mea pt ca am gasit diferite site-uri cu diferite varste, unii zic ca pana la 21 de ani altii pana la 23 de ani. 🙂

    2. @Anna-Maria
      Ati uitat sa oferiti un amanunt esential. Unde ati avut/aveti domiciliul de cand v-ati nascut si pana acum.

  111. Buna..Am o nedumerire in privinta obtinerii cetateniei austriece. Parintii bunicului meu au fost austrieci. Ma intereseaza sa stiu daca pot datorita acestei legaturi sa obtin cetatenia austriaca.

  112. Buna ziua.Va rog daca poate cineva sa-mi dea un raspuns.Sotul meu a lucrat in Germania cu acte un an de zile.la o luna dupa ce a plecat el ,am plecat si eu acolo,dar fara sa lucrez.Avem doi copii si ei au ramas acasa cu bunicii.La 3 luni de stat acolo,am bagat dosar pentru alocatia copiilor,bineinteles am renuntat la alocatie in Romania.Dupa cateva luni am primit raspuns ca are dreptul la alocatie doar bunicii cei care au grija lor.Da, OK! am complectat formularul cu datele bunicii si un nr de cont in valuta din Romania.Sa stiti ca nu am mai primit nici un fel de raspuns,dar nci alocatia.Credeti ca am sanse sa recuperez alocatia pe acea perioada?Dupa un an de stat acolo ,sotul a primit dreptul de lucru definitiv,apoi din motive personale ne-am intors in Romania.Cum rebuie sa procedez sa rebag dosarul de alocatie in Romania?Va multumesc.

    1. Atat timp cat copiii au fost in intretinerea bunicilor, ei sunt cei indreptatiti – conform legii germane – sa solicite alocatia. Dar cum ei nu locuiesc in Germania, nu au nici un drept pentru a solicita acest lucru.

      Pentru a solicita din nou alocatia din Romania trebuie sa va adresati Agentiei Locale pentru prestatii sociale din localitatea in care locuiti.
      Succes!

  113. buna domnule IulianS,
    In data de 12 feb mi-a venit pe lume a doua printesa,nascuta intr-un orasel din sudul statului Hessen,astazi am fost la primarie si am ridicat certificatul de nastere,plus alte hartii(kindergeld,elterngeld etc)
    Ce inseamna ca mi-au dat certificatul de nastere?fata are cetatenia germana,sau trebuie sa ii dam cetatenie romana,avand in vedere ca ambii parinti,cetateni romani,si suntem din sept 2010 aici.
    Am mai citit si am inteles ca trebuie sa primim o foaie pentru consulat de la primarie,si cu aia. sa cerem la consulat sa se faca certificat de nastere romanesc.
    Astept un raspuns.Multumesc

    1. Faptul ca s-a nascut in Germania nu ii acorda automat cetatenia Germana, cum dumneavoastra sunteti doar din 2010, copilul are doar cetatenia Romana.
      Dar pentru statul roman nu exista pana la transcrierea nasterii (alocarea CNP si eliberarea certificatului de nastere romanesc). Mai departe o sa aveti nevoie de un document de calatorie pentru a putea calatori in afara tarii.

      De la primarie nu primiti nimic in afara certificatului de nastere (Geburtzurkunde) + 3 dovezi ale nasterii pentru Elterngeld, Kindergeld si casa de asigurari de sanatate.
      La consulat va trebuie certificatul de nastere german apostilat (traducerea e recomandat sa o faceti la consulat).
      Succes!

  114. Bună ziua,numele meu este Georgiana. Urmează să nasc şi singura mea problema este certificatul şi paşaportul copilului. Tatăl este cetăţean afgan cu drept de şedere in germania. Am fost la consulatul României in Munchen şi m-am interesat pt pasaportul copilului. Acolo mi-au dat de înţeles că trebuie traduse şi legalizate certificatul copilului şi al tatălui, la consulat totul durează foarte mult la o lună după naştere trebuie să mă întorc in ţară şi vreau să ştiu,altă cale de mijloc nu există de a trece cu copilul la graniţa? Menţionez că tatăl nu vă călători cu noi urmează să vină după. Vă mulţumesc

    1. Aveti nevoie de Certificatul de nastere german cu apostila iar pe baza acestuia parintii pot procura un titlu de calatorie pe baza caruia puteti calatori in tara.
      Acolo puteti face transcrierea nasterii si obtinerea pasaportului.
      Pentru a calatori mai aveti nevoie de acordul tatalui, acord ce se poate da prin procura la Consulat.
      Succes!

      1. Vă mulţumesc pt răspuns. M-a ajutat foarte mult dar aş mai avea nişte întrebări: certificatul copilului şi cel al tatălui trebuiesc amândoua traduse şi apostilate nu?

      2. Certificatul copilului trebuie apostilat si tradus, certificatul tatalui doar tradus (cel putin acestea sunt cerintele afisate de consulat).

        Certificatele de naştere ale părinţilor, în original, + 2 fotocopii; în cazul certificatelor de naştere eliberate de către autorităţile străine, acestea trebuie prezentate împreună cu traducerea în limba română;

  115. P
    Buna Ziua . Pute Ti sa mi spune Ti va rog. Ce acte am nevoie si Romania dar si din germania pt a face cererea si pt a primi alocatia pt copil ??
    Va multumesc mult

  116. Buna ziua !Multumesc tuturor celor care ajuta pe romanii din Germania si daca cineva ar putea sa ma ajute cu cateva sfaturi imi voi intari credinta ca inca mai sunt romani cu suflet.Pe scurt:sunt stabilit cu copilul de 14 ani si cu sotia in zona Dortmund,avem anmeldung din septembrie 2012,copilul este la scoala dar inca ne descurcam cu banii din Romania.Am solicitat infiintarea unei firme private pentru restaurant,am facut toate demersurile si cursurile de igiena ,acum asteptam certificatul fiscal de la judecatorie(de la inceputul lui ianuarie)dar nu stim de ce dureaza asa mult.Poate cineva sa ma ajute ?De asemenea nu primim alocatie pentru copil cu toate ca are deja 6 luni de scoala in Germania si am solicitat intreruperea alocatiei in Romania din septembrie 2012.Va doresc numai bine tuturor si multumesc anticipat.

  117. Tatal meu s-a nascut in fosta Cehoslovacie, fiind de origine germana, iar el impreuna cu parintii lui s-au refugiat in Romania in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial. Au emigrat in 1973 in Germania, ulterior obtinand cetatenia germana. Precizez ca tatal meu a murit in anul 2011. In acest caz, pot beneficia de anumite avantaje pentru obtinerea cetateniei germane daca ma hotarasc sa ma stabilesc in Germania?
    Multumesc.

  118. buna ziua, sotul meu lucreaza aici din 03.01.2011 prima data a avut contract de munca de 400E cu permis de munca pentru 1 an, apoi in 31.10.2012 i s-a facut contract de munca de 900E si permis de munca pe perioada nelimitata. Eu am venit in Germania in 09.12.2012,am anmeldung si de curand am facut asigurare de familie si pentru mine. As vrea sa raman insarcinata si vrem sa ne stabilim aici cativa ani de acum inainte(am auzit de la cunostiinte romani de aici fel si fel de povesti despre avantajele unei nasteri in Germania)imi poate spune cineva exact care ar fi acestea ?
    multumesc!

    1. doamna/domnisoara elena,
      Am citit postarile dumneavoastra de pana acum si sincer nu inteleg nimic, dar personal nu imi mai permit sa imi pierd timpul sa va raspund.

      – in octombrie 2012 ati scris faptul ca sunteti insarcinata in luna a 5-a, necasatorita, lucrand intre timp la negru
      – in 15 martie spuneti ca sotul (probabil v-ati casatorit intre timp, felicitari) a lucrat din ianuarie 2011 cu gewerbe apoi a primit permis de munca cu care a lucrat din octombrie 2011-octombrie 2012.
      – dupa octombrie 2012 ati mentionat ca nu stiti ce s-a intamplat cu permisul sotului, dupa care ati revenit cu precizarea ca a primit unbefristet
      – acum mentionati ca sotul a lucrat din ianuarie 2011 cu contract de munca basis de 400 euro cu permis de munca pentru 1 an

      Mentionati ca ati venit in Germania pe 09.12.2012, iata ce spuneti intr-o postare trecuta:
      sunt cetateanca romanca si sunt insarcinata in luna a 5-a,sunt necasatorita,nu am nici partener,si am venit la niste cunostiinte in germania acum 4 luni nestiind ca sunt insarcinata – postare din 16.10.2012.

      Va rog lamuriti situatia si apoi mai stam de vorba! Pana atunci postarile dumneavoastra nu vor mai aparea pe site.
      Multumesc!

  119. scuze nu m-am exprimat corect nu avantaje cat drepturile unei nasteri aici in conditiile de mai sus prezentate

  120. buna ziua ca sa va lamuresc cu postarile anterioare erau facute de mine in doua cazuri diferite ca sa aflu informatii pentru doua cupluri de romani(in situatiile date atunci)incercam sa ajut deoarece nu aveau acces la calculator si internet
    postarea de astazi este a mea personala(hmmm da am ajuns si eu la acest pas dar cu datele prezentate mai sus)
    scuze pentru inducerea in eroare si daca v-am facut sa pierdeti timp pretios(am vrut atunci sa dau o mana de ajutor atata tot)
    multumesc
    PS:oricum am postat pentru mai multe discutii si mi-ati fost de mare ajutor multumesc(permis de munca)

    1. E bine ca ati lamurit.
      Spuneti linistita ca situatia este a altcuiva, contrar daca cineva va citeste postarile anterioare observa o incoerenta totala in ceea ce spuneti si va renunta in a va raspunde.

      1. tin minte multumesc de atentionare
        sa revenim sotul meu lucreaza aici din 03.01.2011 prima data a avut contract de munca de 400E cu permis de munca pentru 1 an, apoi in 31.10.2012 i s-a facut contract de munca de 900E si permis de munca pe perioada nelimitata. Eu am venit in Germania in 09.12.2012,am anmeldung si de curand am facut asigurare de familie si pentru mine. As vrea sa raman insarcinata si vrem sa ne stabilim aici cativa ani de acum inainte(am auzit de la cunostiinte romani de aici fel si fel de povesti despre avantajele unei nasteri in Germania)imi poate spune cineva exact care ar fi drepturile legale in situatia prezentata ?
        multumesc!

  121. buna seara oamenilor cu suflet din germania vrea sa plec din tara am niste prieteni in bohum unde trebuie sa ma adresez ca sa fiu inregistrat am permis de munca permanent inh spania pot lucra cu el in germania fiind cetatean roman multumesc

  122. Buna ziua,

    as dori sa va intreb daca stiti cumva daca un copil ce se naste pe teritoriul Germanie din parinti romani, tatal este inregistrat deja de 2 ani in Germanai, deoarece lucreaza aici cu contract, va avea si cetatenie Germana?
    Sunt insarcinata in 3.5 luni si din iunie o sa vin in Germanai, continuuand sa lucrez de acasa pt firma din Romania, care plateste si asigurarea de sanatate in Romania. Cei de la AOK au spus ca sotul nu ma poate lua pe asigurarea lui ca sa suporte ei costul nasterii. Cardul european de sanatate nu ma ajuta al nimic in situatia asta..
    Stie cineva la ce suma aprox. se ajunge cu nastera in Bayern? Din ce am mai citit taxa pt nastere se imparte in 2 una pt mama si una pt bebe, cei de la AOK nu pot sa ia macar partea lui bebe prin asigurarea sotului?

    Va multumesc
    Andre

    1. Nu va avea in niciun caz cetatenia germana, cetatenia nu e acorda prin simplul fapt ca s-a nascut pe teritoriul tarii.
      Ce tip de asigurare are sotul, in sistem public sau privata?
      Costurile nasterii pornesc de undeva de pe la 3000 -5000 Euro pentru nastere normala, minim 6000 pentru cezariana si pot ajunge chiar la peste 10.000.

    2. Din pacate, nici o asigurare in sistemul romanesc de sanatate nu este o solutie pentru ca Romania nu are bani nici de pansamente! Desigur, o sa intrati intr-un “sistem de decontare” cu statul, decontare care se va realiza la sfantu’ asteapta, insa pana atunci, dumneavoastra trebuie sa platiti totul si sa cereti apoi banii de la statul roman. Din punctul meu de vedere, NU va bazati pe “asigurarile” din sistemul romanesc de sanatate. Mai bine incercati ori sa nasteti in Romania (la operatorii privati din sanatate va costa cam 1000 Euro) ori sa va faceti o asigurare in sistem public in Germania.
      Felicitari pentru bebe. Multa sanatate tuturor!

    1. O solutie pentru dumneavoastra este sa veniti din Romania cu formularele Europene pentru sanatate si sa faceti imediat o asigurare voluntara in sistem public. Dar intrebati inainte casa de asigurari, si nu neaparat AOK, incercati in alta parte – personal va recomand SBK dar nu stiu cat de accesibili sunt pentru dumneavoastra (ca si locatie), sunt foarte flexibili, personal, cu toate ca am avut ceva contra pe faptul ca la farmacie mi se cer tot timpul 10-20 de centi pentru un banal Nurofen pentru copii, lucrez foarte bine cu ei – deconteaza inclusiv vaccinurile din schema optionala. Pentru Bayern – au sediul in Munchen, pe Otto Hahn Ring.

  123. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie.In luna mai,ii va expira pasaportul temporar al fetitei mele care implineste un anisor. As putea intra in Romania in luna iulie cu fata daca are pasaportul expirat,iar acolo sa ii fac alt pasaport? Sau voi primi vreo amenda? Trebuie musai sa il fac aici in Germania la consulat?
    O zi buna va doresc!

    1. Veti avea mari probleme sa circulati fara un document de calatorie.
      Aveti nevoie cel putin de un titlu de calatorie de la consulat urmand in tara sa faceti pasaportul pentru a va putea intoarce.
      Succes!

  124. am si eu o intrebare sper sa ma ajute cineva,suntem de 3 ani in germania avem acte de sedere permanenta si eu si sotul iar anu trecut in decembrie am nascut,iar acum am vrea sa mergem in romania dar ne trebuie dupa cate am inteles pasaport la bebe si nu avem voie decat pasaport romanesc sa ii facem, deoarece nu are cetatenie germana nu ii poate face un pasaport ,de ce au mai eliberat certificatul de nastere nemtesc daca noi trebuie sa ii facem certificat romanesc odata ajunsi in ro.ce drepturi mai are copilul meu daca sa nascut in germania sau nu are nimic.va multumesc

    1. Certificatul de nastere german vi s-a eliberat ca dovada a faptului ca s-a nascut pe teritoriul Germaniei, se elibereaza pentru orice copil nascut in Germania. Mai departe daca are sau nu drept de cetatenie reprezinta o problema particulara a familiei in cauza. Dar esentialul este ca simplul fapt ca s-a nascut in Germania nu confera automat si cetatenia germana, sunt alte conditii dei ndeplinit.
      Pentru a putea merge in Romania cu copilul aveti nevoie fie de pasaport fie de titlu de calatorie. Pentru pasaport aveti nevoie intai de transcrierea nasterii (alocarea CNP-ului si eliberarea certificatului de nastere romanesc).
      Succes!

  125. pentru eliberarea unui titlu de calatorie pentru bebe este necesar sa merg la ambasada romaniei din münchen sau se poate elibera si de la stat pentru cala ambasada dupa cat am inteles trebuie sa iti faci programare si din pacate nu raspunde nimeni la telefon iar noi trebuie sa plecam urgent in tara in decurs de 2 sap,oare se face repede acest act de calatorie

  126. in cazul in care un neam este stabilit in germania de aproape 20de ani ma poate ajuta acest fapt cu bebe pt acte nemtesti sau ,va rog si va multumesc pt raspuns

  127. spuneti mi va rog pot lua alocatia copiilor din urma de cand sotul meu lucreaza in germania ,specific ca el lucreaza cu geverbe de mai mult timp,dar in ultimul an a lucrat neintrerupt,acum avem si copii aici ,dar vreau sa stiu daca putem lua din urma de cand sotul e in germania neintrerupt

    1. Puteti solicita alocatia retroactiv pe o perioada de maxim 4 ani, depuneti actele la Familienkasse.
      conditia e ca dumneavoastra sa fi locuit in Romania cu copiii, sa nu fi avut anmeldung in Germania.
      Succes!

  128. Buna seara…
    Sa trec direct la problema:viitoarea mea sotie este insarcinata,eu sunt de peste 3 ani aici ia de ceva peste un an.vom fii parinti pe la sfarsitul acestui an,suntem la einwohnenmeldeamt inregistrati,avem freizuglichkeit bescheinigung(nelimitata evident)…copilul va primi cetatenia germana?si pt acte,respectiv pasaport,pot sa ma adresez autoritator germane?sau pot sa incep sa dau de ambasada de la munchen.
    Multumesc anticipat,

  129. buna ziua
    ma puteti indruma intr-o situatie?
    in cazul sotului care lucreaza aici cu unbetristet are asigurare la AOK aceea minima de 10E facuta de patron(cam asa ceva am inteles de la cunostiinte nu am folosit niciodata cardul )am facut asigurare de familie si m-am asigurat si eu intrebare va rog:in cazul unei sarcini aici in germania asigurarea suporta cheltuielile sarcinii si nasterii?

  130. Buna ziua.Spuneti mi va rog, sotul meu lucriaza in Germania de un an de zile, la o firma de stat, acum am pregatit certificate pentru copii sa primiasca indemnizatii de la Germania,putem pretinde la indemnizatii si la lunile din urma(adica de un an in urma) sau va merge de acu incolo? Va multumesc.

    1. Despre ce indemnizatii este vorba, ce varste au copiii, unde locuiesc copiii>? Prezentati mai multe detalii, povestea intreaga, pentru a putea primi un raspuns.

  131. Buna ziua as dori si eu o informatie. eu sunt nemtoica din romania am nume de german ambi parinti sunt germani din romania. As vrea sa ma mut in germania. Ce acte mi ar tebui sa dovedesc ca sunt nemtoica in afara ca am in certificat numele german unde pot afla ce nationalitate am?? va rog sa ma ajutati daca puteti va multumesc

    1. Eu stiu ca trebuie si documente care sa ateste ca ati avut o educatie germana, respectiv foile matricole de la scoala si diplome de absolvire.
      Fratele meu nu a dorit sa urmeze cursurile de integrare si a trebuit sa aduca 10 prieteni din copilarie care sa ateste ca a avut educatie germana. E drept ca el a plecat in Germania in 1990 iar “dovezile” a trebuit sa le aduca in 1998.
      Mult succes!

      1. Foie matricola de la scoala am acolo scrie natonalitate germana. Eu in romania am fost la scoala sectia germana. este suficent doar atata????

      2. Eu zic ca toate documentele care atesta educatia ta germana sunt de folos: foi matricole, diplome sau apartenenta la centre culturale, de traditie etc. Cu siguranta ca o sa-ti raspunda si persoanele care se ocupa de acest site.
        Numai bine.

      3. Mergeti la biserica si cereti parintelui sa va puna la dispoziti daca poate si adeverinta de botez inclusiv de la comunion si daca parintii si bunicii d-voastra au fost botezati acolo s-au au fost cununati acolo de asemenea puteti cere acte… luati legatura si cu forumul german din orasul d- voastra care de asemenea poate certifica ca sunteti etnic german mergeti la consulatul german….succes..:))

  132. Bună seara. Situația noastră e cam încurcată:

    -viitorul soț, lucrează de la 1.10.2012, dar fără contract de muncă, iar patronul i-a spus în față că nu îi face acte;
    -are doar anmeldung, dar fără contract de închiriere pe numele lui;
    -eu sunt însărcinată în 4 luni și jumătate, bugetară în RO.

    1. Își poate face el personal o asigurare medicală, care sa fie valabilă și pentru mine la naștere, în situația în care, noi nu suntem căsătoriți, dar avem 5 ani de relație? Dacă se poate, unde ne recomandați?
    2. Poate e impropriu spus, dar ce se poate face pentru a obține totuși un contract de muncă, în afara schimbării actualului loc de muncă?

    1. 1. Isi poate face o asigurare medicala in sistem privat (in sistemul public nu va fi acceptat) dar in acelasi timp in asigurarile private nu pot exista coasigurati.
      Dumneavoastra puteti incheia o asigurare voluntara in sistem public ce va va prelua costurile nasterii (conditia de acceptare este sa nu aveti intrerupere in asigurarile in sistem public) daca aveti anmeldung in Germania. Veti putea coasigura si copilul – costul, neavand venituri, va fi de 133 Euro/luna.
      2. Doar sa fortati mana patronului – in cazul in care il reclamati, viitorul sot va fi si el amendat, conform legislatiei germane responsabilitatea muncii la negru este impartita intre angajator si angajat (deoarece accepta aceasta situatie) amenda putand fi pentru dumneavoastra de pana la 5000 Euro. Pentru angajator de 100 de ori mai mare.
      Mult succes!

  133. Multumesc de lamuriri, dar nu ne ajuta. Eu sunt in Ro, lucrez in invatamant si abia dupa data de 01.07 pot pleca in Germania, cand voi avea aproximativ 6 luni si jumatate de sarcina. Aici am 6 ani de vechime , din care 3 ani de vechime efectiva la catedra si 3 ani concediu pentru continuarea studiilor.
    La 7 luni de sarcina iti mai face cineva asigurare in Germania? Daca eu nu am lucrat deloc acolo, nu am acte cu viitorul sot si as avea doar un simplu anmeldung?
    Multumesc.

    1. Nu ati inteles nimic din ce v-am raspuns.
      Cititi acest articol https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/ si va faceti o idee despre ce inseamna sistemul de asigurari de sanatate in Germania.
      Veti observa ca, daca in Romania ati avut asigurare medicala in sistem public atunci, fara a avea intrerupere, puteti sa va asigurari in sistemul public in Germania – asigurare voluntara in sistem public – freiwilige krankenversicherung, platind contributiile la nivelul venitului minim considerat, plata lunara fiind de ~133 euro.

      succes!

      1. Domnule IulianS revin cu o nelamurire.
        De la ultima postare si pana in prezent, ne-am facut starea civila, acum suntem amandoi pe acelasi nume, sotul si-a schimbat locul de munca, a depus actele pentru obtinerea permisului de munca, dar au termen de solutionare inceputul lunii august, iar in ideea optimista ca o sa i se elibereze acest permis, chiar si pe perioada determinata si reuseste el sa isi faca asigurarea, eu pot beneficia de neplata costurilor nasterii, chiar daca el o sa aiba asigurarea doar de vre-o 2 luni facuta? Intra in rand cu ceilalti platitori, de mai multi ani? sau trebuie sa ai minim un an de cand platesti asigurarea medicala?
        Mentionez ca eu sunt inca in Romania, mi-am procurat formularul E104, care e foarte vag, precizeaza numele, CNP si perioadele in care s-a platit la CAS si astept eliberarea cardului european de sanatate.
        Multumesc de lamuririle oferite pana acum.
        O zi buna va doresc

    2. @Miryam
      Buna ziua, pot doar sa-ti descriu experienta mea care nu a fost f placut si s-a lasat cu multe drumuri la AOK. Eu sunt in Germania din septembrie anul trecut si de atunci nu fac decat sa frecventez cursurile scolii VHS pentru ca din decembrie am ramas insarcinata (deci acum am cam 6 luni) si loc de munca clar nu am putut sa-mi gasesc. Sotul meu este asigurat privat (este selbstständich) si nu ca nu s-ar fi putut asigura la stat, te poti asigura si ca lucrator independent, numai ca tb sa platesti de cand ai Anmeldung in Germania si nu avea chiar putin de plata. Asigurare de familie nu a putut face pt ca dupa 3 luni de sarcina nu te mai asigura nici o casa privata. In consecinta a trebuit sa iau in calcul alte posibilitati iar una dintre ele a fost sa-mi mut asigurarea din Romania, prin formularele E104 si E106 (in prezent S1). Acum astept cardul de asigurat de la AOK. Din pacate aceasta asigurare nu este valabila decat 6 luni, dar suficient cat pot sa nasc (aici te costa in jur de 500 eur/zi de spitalizare daca nu esti asigurat), iar inainte de expirare incep demersurile pt continuarea ei printr-o alta modalitate. Nu a fost usoara obtinerea lor pt ca initial mi s-a spus ca am nevoie doar de E104 (care a durat 1 luna sa-l obtin, birocratia romaneasca) iar apoi ca tb sa aduc si formularul E106 (S1). Ce nu stiu exact si ar trebui sa intrebi la CAS judeteana de care aparti daca alegi aceasta cale, de cati ani de munca ai nevoie, lucrati pe teritoriul Romaniei, eu am 14 ani neintrerupti nici de concedii, nici de internari. Sper sa-ti fie de ajutor informatiile si-ti doresc succes si nervii tari pt ca ai nevoie de asa ceva. Nu stiu in ce oras vei locui, dar daca nu cunosti limba te sfatuiesc sa-ti gasesti un medic cu care poti comunica in limba materna, eu asa am facut dar am ajuns la medicul meu destul de greu, printr-o fundatie (am fost si pe acolo, chiar la doua fundatii AWO si Pro Familia, pt copilul tau nenascut te duci si pana in luna. Avand in vedere ca in Romania aveam relatii si stiam ce usi tb sa deschid, lucrand in sistemul sanitar, a fost destul de stresant aici sa bat la toate usile posibile si sa ma “milogesc”, exact asta am simtit si nu este deloc placut sentimentul). Iti las e-mail-ul meu manea_vio97@yahoo.com si daca te mai pot ajuta cu ceva informatii… Imi doresc sa impartasesc experienta mea tuturor carora trec prin una asemanatoare pt ca nu-i usor deloc cand nu sti ce ai de facut. Acum sunt in stadiul sa aflu ce bani primesc dupa nastere (pt ca dupa multe nopti nedormite din cauza gandurilor vreau sa iau tot ce se poate lua) si gasirea unei gradinite.
      Succes!

      1. @Vio Prin formularele Europene ati fi avut posibilitatea sa incheiati o asigurare voluntara in sistemul public, plata lunara fiind de 133 Euro, putand astfel asigura si copilul ca apartinator.
        Totusi, puteti detalia ce fel de asigurare ati incheiat? Cum adica numai 6 luni?

      2. Nu mi s-a spus nimic de plata celor 133 eur lunar, pur si simplu am dus formularele si mi-au dat la mana o hartie cu care pot merge la medic pana mi se elibereaza cardul. Am platit in Romania pana in decembrie 2013, pe formularul E104 sta scris ca am asigurare pana atunci, dar pe formularul S1 sta scris ca asigurarea este valabila de la data depunerii adica din aprilie pana in octombrie.

      3. Cititi aici https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/ sa intelegeti mai bine sistemul medical.
        Totusi, cat veti avea de plata la AOK? Ce fel de asigurare e, ce ati semnat?
        Eu am un mare semn de intrebare din cauza celor 6 luni.

        Va recomand sa mergeti urgent la AOK si sa va interesati exact daca ati facut asigurare voluntara in sistem public – Freiwillige Gesetzliche Krankenversicherung – Asigurarea voluntara in sistemul public – GKV. Daca nu ati facut atunci acum e momentul sa o faceti, ulterior nu veti mai putea fi acceptata in sistemul public.

  134. Buna ziua,am o nelamurie in legatura cu alocatia europeana,as vrea sa stiu daca alocatia de stat e una si aceeasi cu alocatia europeana?Tin sa va anunt ca locuiesc in germania alaturi de sot si copilul in varsta de 3 ani.putem beneficia de ambele alocatii ?Va multumesc!

    1. De fapt alocatie europeana nu exista, doar legile europene permit lucratorilor in alte tari membre sa solicite alocatia din statul gazda, daca aceasta are un cuantum mai convenabil.
      Alocatie europeana e doar un termen popular.

  135. Copilu il pot asigura prin mine in cazul in care tatal ar castiga putin, daca nu, tb obligatoriu asigurat pe asigurarea sotului meu (AXA)

    1. Pe asigurarea sotului nu veti putea, in asigurarile private de sanatate nu este posibila existenta coasiguratilor. Va trebui o asigurare privata separata pentru copil.

      Revenind la asigurarea dumneavoastra: cat trebuie sa platiti lunar?

      1. Asta v-am spus si mai sus, nu mi s-a spus ca as avea ceva de plata lunar. Am citit link-ul pe care mi l-ati dat, destul de repede ce-i drept, iar eu sunt in situatia in care nu am lucrat nici macar o zi pe teritoriul Germaniei si deci nici nu am si nici nu am avut venituri. De semnat, pana in prezent nu am semnat decat documentele pentru asigurarea copilului meu cel mare, pt mine personal nu am semnat inca nimic. Valabilitatea formularului S1 este stabilita de CASMB, daca aveti o adresa de mail, vi l-as putea trimite, daca va este de ajutor.

  136. Oricum, eu merg si pe linia Jobcenter, vreau sa fiu sigura ca sunt asigurata si daca cei de la AOK au facut vreo greseala, o vor descoperi sigur cei de la JC

      1. am avut deja 2 Termine si mi s-au dat formularele spre completare pentru demersurile necesare sa fiu luata in evidenta de Jobcenter si o lista cu tot ce trebuie sa pregatesc (Rentenwersicherung pt mine si sotul meu, Schulbescheinigung, mutterpass-ul…. Sotul meu lucreaza aici de 4 ani si deja a primit drept de munca, deci si eu prin el. In privinta AOK, prima data am fost cu o doamna care locuieste aici de peste 30 ani, pentru ca imi este destul de greu sa inteleg termenii lor de specialitate (eu acum sunt la nivel B1-modu l8) si i s-a spus clar sa aduc cele 2 formulare (la momentul respectiv nu aveam decat E104) si voi fi asigurata. Iar acum nu am facut decat sa il duc si pe al doilea. Saptamana viitoare o sa merg iarasi, dar impreuna cu doiamna pt ca vrea dansa sa afle informatii suplimentare si am sa va tin la curent daca exista informatii noi.

    1. Cel mai probabil ati facut un contract de asigurare pentru o asigurare in sistem public pentru angajare. Sa nu va asteptati sa fiti asigurata si sa vi se acopere costurile nasterii! Nu de alta, dar nasterea pleaca de la 3-5000 Euro. Rezolvati cat mai urgent!

  137. Domnule Iulian, pe aceasta asigurare – Freiwillige Gesetzliche Krankenversicherung- pot fi trecuti ca si coasigurati toti membrii familiei, respectiv sotie si copii?

  138. Imi permit sa va contrazic putin, o nastere normala costa in jur de 900-1000 eur iar o cezariana poate ajunge la 2000-3000 eur, bineinteles, sumele se pot modifica in functie de perioada de spitalizare si de complicatiile aparute (pe zi 500 eur). Am cerut informatii in privinta asta pentru ca m-au interesat in mod direct, iar informatiile mi le-a furniozat medicul care ma are sub observatie si care lucreaza de peste 20 de ani in sistemul german de sanatate. Nu stiu daca aceste sume difera de la un Land la altul, aici, in Karlsruhe, astea sunt.

    1. Au scris persoane aici pe site, au primit factura de 13.000 Euro!
      Nastere sub 3000 Euro nu o sa gasiti, cezariana pleaca de la 5000. Sper doar sa nu ajungeti sa va convingeti de preturi.

      1. Multumesc pentru informatie, o sa va urmez sfatul si o sa intreb chiar la spital, cu toate ca nu stiu de ce medicul care mi-a spus aceste preturi, m-ar minti. El colaboreaza cu cele doua fundatii pe care le-am mentionat mai sus si ofera servicii medicale la preturi mai mici pentru persoanele neasigurate, nu stiu daca acesta este motivul sumelor comunicate mie. Dar pentru siguranta mea, o sa ma informez inca o data la dansul si apoi mai departe. Mai exista o Organizatie pentru ajutorarea persoanelor fara asigurare medicala, pt cei interesati http://www.malteser-migranten-medizin.de

      2. Am verificat in actele de decont la asigurarea de sanatate, cezariana sotiei din august 2012 a costat 6250 Euro (include cezariana, spitalizare mama, spitalizare copil).
        Explicabil intr-un fel, numai in sala de operatie erau 12 persoane, a durat 3 ore, la un tarif de 60 de euro minim avem peste 2000 de euro minim doar costurile de personal pentru operatie (nu includ aici consumabilele, curatenia, dezinfectarea salii, plata asistentelor + medic neonatolog, etc, etc). plus o ora in la terapie intensiva pentru mama, plus, plus plus…

  139. @ Vio
    Multumesc de informatii. Ideea e ca eu atata timp cat am un drept, trebuie sa profit de el.
    Mai am o luna si jumatate pana plec si pana atunci trebuie sa rezolv cu formularele, iar locuinta e in Koln. Contractul actual de munca expira pe 31 august 2013, deci in privinta asta nu ar fi probleme si ma bazez pe faptul ca in invatamantul de stat se platesc toate contributiile la timp, spre deosebire de unii patroni, care iti pot face surprize.
    Viitorul sot intelege cat de cat limba si sper ca totul sa fie bine.
    La eliberarea acelor formulare ai mai platit ceva?
    Multumesc si domnului IulianS pentru lamuriri, sunteti de mare ajutor.

  140. @miryam
    asa am gandit si eu mai ales ca in Romania am muncit cativa ani buni 1 norma si jumatate si nu am beneficiat de servicii medicale, dar banii mi s-au luat, deci am vrut ceea ce mi se cuvine. Am platit din mana asigurarile de sanatate pt perioada 09.2012-12.2013, la eliberarea formularelor nu se mai plateste nimic, ce este prost, completarea lor dureaza o luna si formularul S1 este valabil doar 6 luni, mie imi este insa suficient pana nasc iar dupa aceea fac demersuri prin Jobcenter, iar daca nu merge din varii motive, raman la AOK si platesc din mana pana la angajare. Ce pot sa-ti spun este ca la depunerea actelor trebuie sa faci dovada ca stai in germania (anmeldung) tradus si legalizat. Eu l-am imputernicit pe cumnatul meu si el a umblat pt tot, eu doar i-am trimis actele de aici. Poti intra pe sit-ul CASMB la formulare europene si acolo ai o lista cu actele necesare pt aceste formulare.
    Succes!

  141. @IulianS
    Buna ziua, ce pot sa va spun este ca am fost din nou la AOK, de data aceasta cu doamna care vb mai bine nemteste decat romaneste si ni s-au spus aceleasi lucruri: sunt acoperite serviciile medicale, inclusiv nasterea, nu platesc nimic suplimentar si nici vreo diferenta, mi se elibereaza un card care se elibereaza oricarui asigurat in Germania. Mai mult de atat…nu stiu daca cineva imi da mie ceva la mana cu toate aceste informatii mi-as dori asta pt ca noi suntem mai sceptici prin natura noastra avand in vedere ca ni se intampla in Romania tot felul de lucruri, dar…
    Astept sa iau Mutterpass-ul iar apoi merg la Jobcenter unde voi cere iarasi informatii.
    O seara placuta!

  142. 27.05.2013
    Suntem casatoriti si avem doi copii de 4 respectiv 7 ani, ambii nascuti in Germania. Eu am sedere si drept de munca nelimitat, la fel si sotia.Eu locuiesc neintrerupt de 10 ani in Germania , sotia de 8. Intrebarea noastra este: putem sa le scoatem copiilor pasaport nemtesc? Avem certificate de nastere eliberate de autoritatile Germane pentru ei, mai mult nimic.. Cu stima Iulian.

  143. Dar voi ca parinti, aveti cetatenia germana? Daca in momentul nasterii copiilor, macar unul dintre parinti avea cetatenia germana, atunci primesc si copiii. In caz contrar, chiar daca au certificat de nastere nemtesc, sunt doar cetateni romani, prin urmare nu le puteti solicita pasaport nemtesc. Pentru cetatenia germana vor aplica ei cand vor fi majori.

    1. Ar trebui sa cititi legea pentru ca va inselati. Copiii nascuti in Germania primesc cetatenia germana daca unul din parinti a locuit neintrerupt 8 ani in Germania si poseda drept de sedere nelimitat. Parintii nu au obligatia sa aiba cetatenie germana. Asadar d-le Popa mergeti si faceti pasapoarte nemtesti copiilor pentru ca ei sunt cetateni germani.
      Auch wenn beide Elternteile keine deutsche Staatsangehörigkeit besitzen, gilt:
      Wenn ihr Kind in Deutschland geboren wird, ist es automatisch mit der Geburt Deutsche oder Deutscher, wenn bestimmte Voraussetzungen erfüllt sind.
      Zum Zeitpunkt der Geburt des Kindes muss mindestens ein Elternteil:
      – sich seit mindestens acht Jahren gewöhnlich und rechtmäßig in Deutschland aufhalten und
      – ein unbefristetes Aufenthaltsrecht oder eine Aufenthaltserlaubnis aufgrund des Freizügigkeitsabkommens zwischen der Europäischen Union und der Schweiz haben.

  144. Noi parintii suntem cetateni Romani. Am citit in articolul de mai sus :
    “Copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani devine cetatean german daca
    – cel putin unul dintre parinti are permis de sedere permanenta
    si
    – a locuit neintrerupt in Germania cel putin 8 ani.”

  145. Eu vad altfel situatia…la nasterea copiilor, parintii nu aveau 8 ani de sedere in Germania. Nu stiu cum statea treaba cu dreptul de munca la data respectiva…Este posibil sa ma insel, dar eu consider ca respectivii copii nu sunt cetateni germani.

    1. Nu conteaza cum vedeti d-voastra situatia,ci ceea ce zice legea.
      Conditiile sunt: – copilul sa se nasca in Germania;
      – cel putin un parinte sa locuiasca neintrerupt de 8 ani in Germania;
      – parintele sa aiba permis de sedere permanent.

      1. Ceea ce spuneti dumneavoastra cu cei 8 ani de sedere este valabil doar daca parintii respectivi se hotarasc acum sa faca un copil. Atunci aveau mai putin de 8 ani. In ceea ce priveste dreptul de sedere si dreptul de munca este posibil sa se fi modificat ceva in lege, tinand cont ca acum dreptul de sedere nu se mai elibereaza si nu ti-l mai cere nimeni, iar dreptul de munca definitiv se obtine mult mai usor, adica dupa 3 ani de anmeldung.

  146. @Elena & ciprian

    Mersi de raspunsuri. Asa am crezut si eu citind pe fuga, dar am o indoiala acum… —–in momentul nasterii—- nu aveam ca acum 10 ani de sedere neintrerupta ci pe jumate sau chiar mai putin, astazi si acum am 10 ani de sedere neintrerupta, (unbefristet si drept de munca din feb. 2007, deci de 6 ani)

  147. Deci indeplinim pe deplin conditiile dar numai daca primim acum un copil???
    Baiatul a fost nascut pana sa primim drepturile, fata dupa aceea.

    1. Asta e textul legii:
      (3) Durch die Geburt im Inland erwirbt ein Kind ausländischer Eltern die deutsche Staatsangehörigkeit, wenn ein Elternteil

      1. seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat und

      2. ein unbefristetes Aufenthaltsrecht oder als Staatsangehöriger der Schweiz oder dessen Familienangehöriger eine Aufenthaltserlaubnis auf Grund des Abkommens vom 21. Juni 1999 zwischen der Europäischen Gemeinschaft und ihren Mitgliedsstaaten einerseits und der Schweizerischen Eidgenossenschaft andererseits über die Freizügigkeit (BGBl. 2001 II S. 810) besitzt.

      Dupa logica mea copiii sunt cetateni germani. Insa cel mai bine va adresati autoritatilor si atunci nu o sa mai stam sa interpretam legea pe forum. Postati va rog raspunsul autoritatilor pentru ca sunt si eu curios cum e de fapt.

  148. Chiar nu ne-am preocupat in directia asta pana acum (munca, si timpul a trecut), am avut 2 vizite in Romania unde baiatul era trecut in pasaportul sotiei, avea 8 luni , apoi 2 ani, apoi am avut vizita de la bunici la noi in Germania in anii trecuti. Acum vrem sa mergen in concediu in Romania, de aceea am intrebat, ptr. ca cineva ne-a spus sa ne interesam deoarece s-ar putea ca la copii sa-i putem face nemti.

    1. Si eu cred ca ei sunt nemti si v-am redat si textul legii. In plus aveti si d-voastra si sotia dreptul sa solicitati cetatenia germana.Nu va tenteaza?

    2. Copiii nu sunt inca nemti, au doar dreptul de a obtine cetatenia. Pana la pasapoarte mai aveti de parcurs anumite proceduri pentru obtinerea efectiva a cetateniei, obtinerea pasaportului e unul din pasii ulteriori.

  149. 😉 devine interesant. La autoritati este urmatorul nostru pas. Azi dupaamiaza a inceput totul, am vorbit cu sotia si mi-a zis ca a vorbit cu cineva si asa ca de atunci caut pe net ;). Multumesc de raspunsuri si voi anunta rezultatul!

  150. Bineinteles ca ne tenteaza. Am vazut un reportaj foarte interesant pe Spiegel.tv despre Einbürgerung , tot ce trebuie stiut, acte etc. Vrem sa facem pasul acesta, asa simtim, baiatul merge la scoala, eu am un serviciu stabil, copiii vorbesc perfect, romaneste si germana, kindergarten etc. ne simtim bine aici.

  151. S-a clarificat totul cu un singur Telefon la ausländerbehörde. Avem dreptul sa aplicam pentru Einbürgerung, asa toti membrii familiei primesc pasapoarte nemtesti si cetatenia. Copiii sunt romani si in momentul de fata nu pot obtine asa direct pasapoarte nemtesti pentru ei. Daca in momentul de fata mai am primi un copil, atunci el poate fi neamt.

  152. buna ziua,in august urmeaza sa nasc aici ,iar buletinul sotului este expirat.spuneti.mi daca o sa am probleme la inregistrarea copilului.
    va multumesc,

    1. Buletinele se fac doar in Romania. La consulat puteti face doar o procura prin care sa imputerniciti pe cineva din tara sa va faca buletinul.

  153. ms mult ciprian,dar ati sti si cat timp dureaza sa mi se faca buletinul? trebuie sa il ridic tot de la consulat?sau ar fi posibil ca persoana imputernicita sa mi-l trimita printr-o cunostinta?

  154. D-le Iulian S , ma puteti ajuta si pe mine cu o problema? si eu doresc sa cer retroactiv alocatia pentru fiica mea, acuma are 21,eu locuiesc in romania,fostul sot e in germania din 2009 cu contract, am facut actele necesare si le-a depus el si i-a venit respins cu specificatia sa fac eu cererea de aici din romania (fiind divortata de el),nu specifica ce fel de cerere, nimica doar sa solicit eu la Falilienkasse,am intrebat la autoritati unde mi-a eliberat 401 si 411, ei nu stiu de ce i-a respins lui, pe motiv ca e la mine probabil in ingrijire, dar nu mai inteleg nimica,mi-am scos de pe net o cerere tip pentru ausland si o complectez,ma semnez si pe urma o trimit si am sa vad ce raspuns primesc,mi-au dat si adresa, dar am mai citit pe acest site si am vazut ca a-ti pomenit cate ceva de alocatie, astept un raspuns daca se poate, o zi buna Ivan
    este publicat de dvs in aprilie,
    PS..Iulian S. Puteti solicita alocatia retroactiv pe o perioada de maxim 4 ani, depuneti actele la Familienkasse.
    conditia e ca dumneavoastra sa fi locuit in Romania cu copiii, sa nu fi avut anmeldung in Germania.
    Succes! — articol publicat de dvs. multumesc

    1. Din pacate pentru dumneavoastra – nu aveti dreptul la alocatie.
      Raspunsul autoritatilor inseamna de fapt:
      1. sotul nu poate primi alocatie deoarece sunteti divortati iar copilul este in ingrijirea mamei nu a lui.
      2. dumneavoastra, avand in custodie copilul, sunteti persoana indreptatita a primi alocatia pentru copil, dar numai acolo unde aveti dreptul. Ati fi avut dreptul la alocatie germana daca ati fi locuit/lucrat in Germania dar in cazul dumneavoastra nu aveti nicio relatie cu statul German, singura alocatie de care puteti beneficia este oferita de statul unde locuiti, adica statul roman.
      Sper ca ati inteles motivatia.
      Succes!

      1. Ca si o completare: sotul ar putea solicita alocatia pentru periaoda in care ati fost casatoriti, pe ultimii 4 ani, daca este cazul.

  155. Fostul sot a depus dar i-a venit respins,noi suntem div. de 15 ani,si cei de la Familienkasse i-au trimis in scris ca eu, mama, trebuie sa solicit, multumesc

    1. V-am mai spus si in celalalt raspuns, raspunsul Familienkasse inseamna de fapt ca sotul nu este indreptatit sa ceara alocatia ci mama, avand custodia copilului, daca aceasta indeplineste conditiile de primire a alocatiei. Dar cum v-am precizat, nu aveti dreptul la alocatie in Germania deoarece nu aveti nicio legatura de munca/impozitare cu statul german.
      Succes!

      1. Daca copilul are numele tatălui iar tatal lucreaza atunci puteti beneficia de alocatie deci cei 184 de euro pe luna chiar daca santeti divortati iar daca in certificatul de nastere al copilului e trecut si tatal copilului de asemenea beneficiati dar dvs trebuie sa faceti cerere bu sotul… Succes!!!!

      2. Iulian S….. Nici eu nu sant casatorit copilul imi poarta numele lucrez am luat copilul pe asigurarea mea iar sotia a facut cerere ptr kindergeld si ai primim …. Sant in BW…

      3. La fel de bine nu are importanta daca poarta sau nu numele tatalui, nu este criteriu de acordare a alocatiei. La fel de bine pot fi copii adoptati sau pur si simplu copii ce ii aveti in ingrijire. Dar sunt multe alte conditii ce trebuiesc indeplinite.

      4. Daca vrei dami un email si iti trimit scrisorile deci hotararea ca ne aproba si hartile de la banca sa vezi ca banii ne intra… ce altceva sa iti mai zic…¿¿

  156. Dl Eu, aveti perfecta dreptate dar cei care sunt plecati nu cunosc legea care de fapt e mai sus scrisa,mirela_felicia@yahoo.com e adresa mea si va rog daca pute-ti sa imi da-ti nr. de telefon sa va pot suna sa va cer niste informatii deoarece m-am lovit de o situatie nu prea placuta si nu stiu cum sa continui,multumesc Ivan

    1. Din pacate dl. Eu e putin pe dinafara. Daca-i cereti lui sfaturi s-ar putea sa nu le prea primiti pe cele corecte. Mai bine va expuneti problema public si veti primi sfaturi de la niste persoane avizate.

    2. Dna. Ivan, trebuie sa intelegeti ca situatia dumneavoastra e diferita de cea a dl. Eu, dansul are prietena si copilul in Germania, se schimba cu totul situatia. Din pacate dansul v-a pus pe o pista gresita.

  157. Ziua buna.Am si eu o intrebare,poate ma ajuta cineva.Lucrez in Germania,sezonier.De trei ani de cand vin aici ,am facut actele pentru alocatia celor doi copii,niciodata nu afost probleme.Anul acesta,am primit raspuns ,cum ca actele mele le-au trimis la Nürnberg si cei de acolo vor decide.Au trecut aproape trei luni si nimic.Stie cineva de ce?Ar trebui sa iau legatura cu ei?Multumesc mult.

  158. buna seara,problema mea sta in felul urmator
    :eu si sotul meu suntem in germania din feb 2011 si lucram la mecdonalds.amandoi avem asigurare,drept de sedere,unbefristet si contract nelimitat.insa eu am ramas insarcinata,acum stau acasa pt ca din cauza mirosului nu mai puteam lucra sefii m-au bagat in mutterschutz,imi primesc banii nu e nici o problema dar in schimb in locuinta in care stam este foarte mica(20 m)si restul este la comun.cautam de foarte mult timp,ne-am inregistrat la cateva agentii imobiliare dar nimeni nu ne da un raspuns,am incercat si pe internet,si in ziar dar nimic.cum ne sfatuiti sa procedam,chiar nu mai stiu unde putem merge sa cerem ajutorul……….!mai ales ca peste 2 luni o sa se nasca copilul.multumim

    1. Buna, cata. Prin agent imobiliar e destul de greu de obtinut o locuinta pt voi tinand cont ca trebuie platit atat agentul imobiliar cat si cautiunea ceruta de proprietar adaugand in plus si cheltuielile pt mobilarea locuintei. Sfatul meu de a gasi o locuinta rapida in termen asa scurt este sa apelezi la Wohnungsamt din localitatea ta tinand cont ca nu aveti salarii mari si mai asteptati si un copil, aveti prioritate si sanse sa primiti repede o locuinta.

    2. Intereseaza-te la Caritas sau ProFamilia din orasul tau despre Antrag auf Babyerstausstattung. Se tine cont de salariile voastre, chirie si daca aveti ajutoare sociale. Dar asta cat mai repede, chiar in ziua urmatoare tinand cont ca mai ai doar 2 luni pana nasti. Numai bine.

  159. Buna ziua, ma numesc marian si as avea o mare rugaminte de imi raspunde la o intrebare: sotia mea a nascut de 2 luni aici in germania,locuim in Nurnberg de 1 an si 7 luni.De curand mam angajat la o firma cu contract,momentan pe o luna,apoi imi fac lunar pana la 6 luni luna de luna ,apoi pe un an si apoi definitiv,insa eu nu am dreptul de lucru si au zis k nui nici o problema ,putem trimite la Munchen, si.l obtinem.Insa am auzit k din moment ce am copil nascut aici,dreptul de lucru ar trebui sa mi se dea automat ,pt k trebuie sa.mi permita sa lucrez pt a.l intretine. Asa este?Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat se poate de urgent k sa stiu daca mai trebuie sa trimet cererea la Munchen,(acel formular).

    1. Afirmatia e din gama “asa mi-a zis 2 vecini”, nu se acorda niciun drept de lucru daca aveti copil nascut aici.
      In situatia dumneavoastra veti fi lucrator la negru, cu riscurile de rigoare. Puteti aplica pentru permis de munca dar va fi o problema deoarece se va aproba pentru perioada maxima a contractului – adica prima data pentru 1 luna, apoi 6 luni, fiind contracte diferite, va trebui sa reaplicati pentru permis de fiecare data, asteptand 4-6 saptamani pana la aprobare.
      In lipsa permisului va asumati riscurile.

  160. Buna sunt tot Marian,aveti idee dak sotia mea poate primi vreun ajutor de la stat pt copil sau pt k nu poate lucra acum din cauza ca este bebe mic,si de unde?ea a lucrat pe gewerbe k si mine si statul ii da doar alocatia ,182 euro,alti bani nu mai primeste .multumim mult.

    1. Sotia poate primi Elterngeld, in cuantum egal cu 65-67% din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 Euro si maxim 1800. Se obtine pana la varsta de 12 luni a copilului, plata retroactiva se face pentru maxim 3 luni. In plus mai poate beneficia de plata contributiei la pensie pana la varsta de 3 ani a copilului.
      Detalii privind modalitatea de aplicare gasiti in cadrul site-ului.

  161. Buna ziua, va rog ajutati-ma cu un raspuns, ce presupune formare profesională în sistemul dual (cred Ausbildung) pe teritoriul Germaniei, am citit ca pentru aceasta nu trebuie permis de lucru.Va multumesc pentru raspunsuri si anticipat pentru acesta. Toate cele bune!

  162. Multumesc mult IulianS,asa este ai dreptate,dar sti cand esti disperat ,ajungi sa te puna pe ganduri tot ce auzi de la “doi vecini”,plus k ar avea si un pic de logik,din moment ce ai un copil aici,nascut aici,stai aici,platesti tot ce ti se cere,era normal sa.mi fi acordat dreptul de lucru de la sine pt a avea posibilitatea de a.l creste,altfel cum sa muncesc!la negru? sau ma obliga sa plec in tara?Acum pana la majorat are dubla cetatenie si nu.mi dau dreptul de lucru pt ai asigura un trai fara piedici,nu e corect.dar asta e,oricum,mulumim mult,neai fost de mare ajutor. apropo,ai idee unde putem merge k sa depunem si actele pt plata contributiei la pensie pt cei 3 ani?

    1. Mariane, nu esti bine informat! Chiar daca sotia ta a nascut aici, copilul tau este doar cetatean roman. Nu este problema statului german daca poti sa-ti intretii sau nu familia, atata timp cat tu n-ai cotizat cu nimic la sistemul lor de asigurari sociale.

    2. Dupa cum v-a precizat dna elena, copilul are doar cetatenie Romana, simplul fapt ca s-a nascut in Germania nu ii ofera acestuia si cetatenia Germana.
      In plus faptul ca ati ales sa locuiti aici ati facut-o in virtutea dreptului de sedere conferit de cetatean UE, plecand de la premisa ca aveti sursele de asigurare a traiului (asigurare medicala, o suma de bani ce va asigura traiul zilnic / loc de munca). Mai departe ganditi subiectiv, ganditi-va ce s-ar intampla daca s-ar acorda drept de lucru la nasterea unui copil in Germania, ar fi pline maternitatile de imigranti.

      Pentru plata contributiei la pensie gasiti informatii detaliate in cadrul site-ului (formularele necesare si procedura de aplicare) – nu trebuie sa mergeti nicaieri, trimiteti formularele prin posta la Deutsche Rentenversicherung.
      Bani efectiv in mana nu primiti, dar sotia va avea o mica contributie la fondul de pensie (ex. de calcul – pentru 2 copii, 6 ani platiti contributie, fara alt loc de munca – inseamna aproximativ 160 de euro pensie).
      Succes!

  163. Buna seara am si eu o intrebare sotia mea lucreaza cu contract de 500 si ceva in Gastronomie si este insarcinata , luna viitoare face un an de munca, are Aok si hartii lunare la mana precum ai plateste tot la stat. Azi nu a mai rezistat la munca si sia dat demisia verbal nu si in scris…ar avea copilul nostru drepturi si bineînțeles si noi daca mai statea pana făcea anul la aceasta firma.
    Astept pareri si raspunsuri concrete va rog frumos

    1. Important: intre aceste acte la mana este si permisul de munca?
      In primul rand, in cazul demisiei sotia nu mai este asigurata medical. Dumneavoastra lucrati? Daca nu, atunci sotia va trebui obligatoriu sa se ingrijeasca de asigurarea medicala – cel mai simplu ar fi o asigurare voluntara in sistem public, costul va fi undeva la 135 de euro pe luna dar pot fi coasigurati si membrii familiei. Doar astfel vor fi acoperite costurile nasterii.
      Veti beneficia de aceleasi drepturi indiferent de perioada lucrata, difera doar cuantumul in cazul Elterngeld-ului.
      Sotia va putea beneficia de:
      – mutterschaftsgeld – nelucrand, va beneficia de o suma pausala
      – Elterngeld – 65-67% (cu anumite bonificatii pentru veniturile mai mici de 1000 de euro) din media venitului net din ultimele 12 luni anterioare nasterii
      – Kindergeld
      – plata contributiei la pensie.
      – functie de venitul total al familiei, Kinderzuschlag – ajutor de ingrijirea copilului.

      Important de retinut ca nasterea copilului nu ii va conferi cetatenia germana si nici dumneavoastra, ca parinti, nu veti primi drept de lucru.
      Succes!

  164. Domnule IulianS revin cu o nelamurire.
    De la ultima postare si pana in prezent, ne-am facut starea civila, acum suntem amandoi pe acelasi nume, sotul si-a schimbat locul de munca, a depus actele pentru obtinerea permisului de munca, dar au termen de solutionare inceputul lunii august, iar in ideea optimista ca o sa i se elibereze acest permis, chiar si pe perioada determinata si reuseste el sa isi faca asigurarea, eu pot beneficia de neplata costurilor nasterii, chiar daca el o sa aiba asigurarea doar de vre-o 2 luni facuta? Intra in rand cu ceilalti platitori, de mai multi ani? sau trebuie sa ai minim un an de cand platesti asigurarea medicala?
    Mentionez ca eu sunt inca in Romania, mi-am procurat formularul E104, care e foarte vag, precizeaza numele, CNP si perioadele in care s-a platit la CAS si mi s-a eliberat cardului european de sanatate, valabil 6 luni.
    Multumesc de lamuririle oferite pana acum.
    O zi buna va doresc

    1. Situatia sotului e cam complicata, in sensul ca cel mai probabil, in cazul in care permisul de munca i se va aproba, casa de asigurari (e o practica recenta) ii va cere plata retroactiva a asigurarii medicale pentru lunile in care acesta nu a fost asigurat. In orice situatie, daca dansul se angajeaza si va fi asigurat (fie i se va cere plata, fie nu – nu va recomand AOK, ei sigur cer plata) dumneavoastra puteti fi coasigurata si beneficiati de plata nasterii si a investigatiilor medicale – va recomand totusi sa discutati acest aspect cu asiguratorul la momentul incheierii politei – daca apar discutii sau mici dubii, mergeti la alta casa.

      Dar in acelasi timp si dumneavoastra puteti merge inca de pe acum cu formularul E104 la casele de asigurari, in anumite conditii puteti avea o asigurare in sistem public timp de 6 luni (aceleasi beneficii ca un asigurat german, costurile vor fi suportate de CNAS Romania). Interesati-va la diverse case de asigurari ce puteti face cu acel formular, poate gasiti una sa va accepte. Cardul European nu va foloseste la nastere, doar in situatii de urgenta.

      Succes!

  165. Eu-cetatenie romana,casatorita cu cetatean german.
    Copilul(4 ani)-dubla cetatenie. Vreau sa calatoresc cu copilul in Romania(domiciliul il avem in Germania). Am nevoie de imputernicire facuta la notar de catre tata(repet,tatal are doar cetatenie germana) cum ca e de acord sa “iasa” copilul doar cu mama in afara granitelor Romaniei?
    Inteleg daca tatal ar fi si cetatean roman,ar trebui sa se supuna legilor romanesti,dar asa?
    Mentionez ca eu voi calatori cu pasaport rom.,iar copilul cu pasaport german.
    Multumesc anticipat.

  166. buna ziua, va scriu in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva lamuriri….un copil de un an si sapte luni, tatal plecat in Germania din ianuarie 2013 cu forme legale (contract de munca,inregistrat la primarie si tot ce mai trebuie),mama casnica,…pt cresterea copilului sotul a beneficiat de stimulent de insertie si alocatie pana la inchiderea contractului de munca……as vrea sa stiu in cazul in care sotia si copilul pleaca in Germania pt a se stabili acolo ce beneficii are copilul si mama atat timp cat mama nu are venit.

    1. Detaliati putin situatia sa intelegem mai bine – in principiu mama poate beneficia doar de plata contributiei la sistemul de pensii pana la varsta de 3 ani a copilului plus tatal poate lua alocatia – kindergeld – daca sunteti casatoriti sau veti locui impreuna.

  167. Buna ziua
    Copilul meu a fost incadrat in grad de handicap aici in Germania…are 4 ani dar din cauza problemelor de sanatate, eu sunt nevoita sa stau acasa cu el…sotul lucreaza, suntem asigurati medical amandoi (eu si copilul) prin el, suntem inscrisi la primarie, deci cu toate actele in regula…atat eu cat si sotul avem studii superioare si nu avem nevoie de drept de munca…intrebarea mea este: se poate beneficia de Elterngeld pentru situatii deosebite ca acestea (imposibilitatea de a muncii a unuia dintre parintii din cauza problemelor de sanatate ale copilului)? in Romania legea iti permite sa stai in concediu ingrijire copil, in astfel de situatii, pana la varsta de 7 ani. Multumesc.

  168. buna ziua.as avea nevoie de unele informatii ,daca ma poate ajuta cineva.sotul lucreaza de cateva luni la o firma de distributie in germaia,ca sofer.eu stau in romania.avem doi copii,cel mic in varsta de 8 ani este incadrat in grad de handicap grav,dorim pe viitor sa ne stabilim si noi in germania.doresc sa stiu daca inafara de alocatie cel mic ar mai beneficia de ceva ajutor financiar din partea statului german si daca eu am dreptul acolo sa fiu asistent personal langa copilul meu,cum sunt acum in romania????copilul necesita supraveghere permanenta!!!!!multumesc anticipat.

    1. Lazar S., in cazul in care va stabiliti in Germania se va face o nua evaluare a gradului de handicap si copilul va beneficia de anumite drepturi: reducere la transport, scutire de impozit, etc (in functie de grad). Spre deosebire de Romania, in Germania, gradului de handicap i se acorda un cod (numar) si in functie de acesta se stabilesc si drepturile….din pacate nu stiu nimic de drepturile apartinatorului…trebuie sa veniti aici si sa faceti actele si apoi intrebat la Familienkasse…..cred ca mai sunt drepturi si in functie de venitul pe cap de familie……

  169. Lazar S., in cazul in care va stabiliti in Germania se va face o nua evaluare a gradului de handicap si copilul va beneficia de anumite drepturi: reducere la transport, scutire de impozit, etc (in functie de grad). Spre deosebire de Romania, in Germania, gradului de handicap i se acorda un cod (numar) si in functie de acesta se stabilesc si drepturile….din pacate nu stiu nimic de drepturile apartinatorului…trebuie sa veniti aici si sa faceti actele si apoi intrebat la Familienkasse…..cred ca mai sunt drepturi si in functie de venitul pe cap de familie……

  170. Buna ziua,

    daca tatal meu este sas din Sibiu si am acte care atesta acest lucru de la biserica si mama este romanca ,se poate sa am ceva facilitati in ceea ce priveste mutarea mea in Germania? Pot merge pe germanitate? Mentionez ca tatal meu a murit.

    Multumesc

    1. Tatal meu a fost si neamt de origine ceha, refugiat cu familia in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si cetatean german incepand cu 1973 (a murit in 2011 in Germania), dar pentru ca mama e romanca si am urmat scoala in Romania, in limba romana, n-am obtinut nici un favor pentru ca se considera ca mama este aceea care educa un copil si am urmat o scoala romaneasca. Poate ai tu mai mult noroc.
      Numai bine.

  171. buna ziua. lucrez in germania de o luna.sunt casatorita. am o fata de 18 ani care este in tara. ea nu lucreza. pot sa primesc pt ea kindergeld? daca da ce acte sunt nevoie ca dovada i de unde le procur?

      1. De o luna in Germania… Fata de 18 ani … Si vrem kindergeld ?? De aceea nimeni nu ne vrea in Schengen….

    1. Kindergeld se plateste pina la 18 ani. Mai departe doar in cazul si pe perioada in care “Copilul” face in continuare o scoala sau facultate.

  172. buna seara.o prietena lucreaza in germania si are salar 800euro..are copilul la facultate.sotul ei este in romania si nu lucreaza. copilul poate primi kindergeld si poate primi si bursa sociala?

    1. Bursa sociala nu exista in germania.Exista “Bafög” , un credit care se poate lua in cazul care parintii nu au salariul mare.Acest credit are dobinda foarte mica sau deloc. Se da insa foarte greu pentru straini.

    2. Copilul primeste kindergeld, trebuie sa ataseze la dosar, pe langa celelalte acte, adeverinta de student.
      Bursa sociala – probabil va referiti la Bursa sociala oferita studentilor cu situatii financiare delicate – credeti ca 800 Euro + alocatia 184 este o situatie delicata? Conditia de acordare a bursei sociale este ca venitul mediu net pe membru de familie sa fie mai mica decat salariul minim pe economie. Probabil doamnei ii e gandul sa nu declare veniturile din Germania – e frauda, cand va fi descoperita va suporta consecinte destul de neplacute.

  173. Un copil nascut in Germania isi poate lua cetatenia germana la varsta de 18 ani, chiar daca a locuit doar cativa ani in Germania?

  174. Buna ziua,
    am nascut de curand in Germania si copilul a primit Auszug aus dem Geburtseintrag care se elibereaza din iunie acest an si este multilingv (deci nu mai trebuie tradus cand se solicita certificat de nastere romanesc). La inceputul articolului se specifica doua situatii “Copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani devine cetatean german daca
    – cel putin unul dintre parinti are permis de sedere permanenta
    si
    – a locuit neintrerupt in Germania cel putin 8 ani”
    Ce este acest permis de sedere permanent si cum se obtine?
    Daca s-a mai discutat pe tema acestui subiect imi cer scuze ca revin, dar nu am reusit sa citesc comentariile decat pana la jumatate, bebelul nu-mi permite sa aloc mai mult timp studiului.

    Multumesc anticipat pentru raspuns
    Cu stima si respect pentru munca depusa si sfaturile utile pe care le oferiti

    1. Permisul permanent nu se aloca cetatenilor din uniunea europeana, deoarece nu este nevoie de el.( Cetatean european )
      A doua optiune este clara: daca sunteti de 8 ani stabilita permanent aici in Germania, copilul poate alege cetatania Germana.

      1. Multumesc pt raspuns. Prima varianta nu imi era clara, a doua da. Mai am de asteptat inca vreo 4 ani. Iar bebe nu putea alege inca ce vrea, are doar 4 luni :-).
        O seara placuta!

    2. @Mimi : daca Permisul de Rezidenta Permanenta in Germania nu se mai acorda, se acorda cel putin adeverinta sau certificat de sedere permanenta pe teritoriul Germaniei. Se acorda dupa 5 ani de locuit in Germania, pt cetatenii Uniunii Europene.
      Puteti gasi informatii pe site-ul Wikipedia german :
      http://de.wikipedia.org/wiki/Bescheinigung_des_Daueraufenthaltsrechts_%28Deutschland%29

      Cetatenia Germana se ia dupa 7 ani, daca ati urmat un curs de integrare, si dupa 8 ani, fara curs.

      Bescheinigung des Daueraufenthaltsrechts (Deutschland)
      Eine Bescheinigung des Daueraufenthaltsrechts (im amtlichen Vordruck und in der Altfassung des Gesetzes noch als Bescheinigung des Daueraufenthalts bezeichnet) ist in Deutschland eine amtliche Bestätigung für Staatsangehörige der Europäischen Union und des übrigen Europäischen Wirtschaftsraums (mithin auch für die Bürger von Island, Liechtenstein und Norwegen) über das Bestehen eines Daueraufenthaltsrechts in Deutschland. Nicht erteilt wird die Bescheinigung an Schweizer Bürger. Für sie verbleibt es bei der Aufenthaltserlaubnis-CH.
      Fünf Jahre nach Begründung des ständigen Aufenthalts in Deutschland im vorbeschriebenen Sinne ist ein gesetzliches Daueraufenthaltsrecht entstanden.
      Bafta.

    3. @Mimi : Şedere permanentă (peste 5 ani) pentru cetăţenii UE

      În calitate de cetăţean european, dobândiţi în mod automat dreptul de şedere permanentă în altă ţară din UE, dacă aţi locuit acolo legal, timp de 5 ani fără întrerupere.

      Odată îndeplinită această cerinţă, puteţi solicita un permis de şedere permanentă, care confirmă faptul că aveţi dreptul de a locui în ţara respectivă permanent, fără a îndeplini alte condiţii.

      Acesta este diferit de certificatul de înregistrare, care este obligatoriu în multe ţări. Permisul de şedere permanentă este facultativ.

      El vă poate fi însă de folos când intraţi în contact cu autorităţile sau când trebuie să îndepliniţi formalităţi administrative. Autorităţile nu vă mai pot cere să dovediţi că aveţi un loc de muncă, resurse suficiente, asigurare medicală etc.

      Dacă solicitaţi un permis de şedere permanentă, autorităţile trebuie să vi-l elibereze cât mai curând posibil, contra unei taxe care nu trebuie să depăşească valoarea taxei plătite de cetăţenii ţării respective pentru eliberarea cărţii de identitate. Dacă întâmpinaţi probleme în obţinerea permisului, contactaţi serviciile noastre de asistenţă.

      Permisul ar trebui să fie valabil pe termen nelimitat şi nu trebuie reînnoit.

      Pentru a-l obţine, este nevoie de:

      dovada că locuiţi în ţara respectivă de cel puţin 5 ani, de exemplu, un certificat valid de înregistrare, care v-a fost eliberat la sosirea în ţară

      sau

      dovada că aţi încetat munca şi îndepliniţi condiţiile necesare pentru a obţine mai devreme dreptul de şedere permanentă.

      http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/eu-nationals-permanent-residence/index_ro.htm

      Bafta.

      1. @David H.
        Multumesc din suflet D-nule David, informatiile dvs imi sunt de un real folos. Anul viitor sotul meu face 5 ani inregistrati, neintrerupti locuiti in Germania, atunci cred ca pot initia aceste demersuri. Dupa obtinerea permisului de sedere permanent, mai pot aplica pt cetatenia germana a copilului? Sotul si eu prin sot putem aplica pt cetatenie sau trebuie sa avem cei 8 ani (mentionez ca eu nu am decat 1 an de cand locuiesc in Germania)
        M-a bagat un pic in ceata raspunsul d-lui Marius. Daca eu locuiesc 8 ani in Germania si aplic pt cetatenia germana, copilul meu ramane cu cetatenie romana pana la implinirea varstei de 18 ani?
        Multumesc pt intelegere si scuze pt insistenta.
        O zi frumoasa va doresc!

      2. @Mimi : nu vreau sa va dezamagesc , dar nu cred ca dupa luarea adeverintei ( ei nu-l mai numesc permis ) de sedere definitiva in germania se va schimba ceva. La nemti se aplica de obicei regula care exista in acel moment ( nasterea copilului ). Dar puteti incerca, cine stie, poate accepta vre-o exceptie, si ne puteti scrie aici.
        Eu zic totusi sa nu va faceti probleme in legatura cu cetatenia copilului.
        Pana la 18 ani mai are si cetatenia Romana, pe care o are sigur pt ca ambii parinti sunt Romanii.
        Oricum intre timp va lua si sotul Dvs cetatenia Germana, apoi si Dvs, asa ca urmand firul logic, va avea si copilul Dvs cetatenia Germana.
        Sotul Dvs va lua cetatenia Germana dupa cei 8 ani ( sau 7 daca are cursul de integrare ), iar Dvs ca sotie de cetatean German ati putea lua dupa 2 ani.
        Oricum, ca si cetatean european, aveti aproape aceleasi drepturi ca si un cetatean neamt. Luarea unei cetatenii al altui stat , eu zic ca este o optiune deja de dorinta fiecaruia, mai ales ca acum poti avea dubla cetatenie Germano-Romana. Inainte nu era posibil asa ceva, trebuia renuntat la cetatenia Romana.
        Deci, eu zic sa nu va faceti mai griji sau probleme, ca se vor rezolva toate in timp.
        Poate intre timp , se va accorda direct cetatenie Europeana, cu locul de nastere in Romania sau Germania, si cetatenia unui stat sau altul, va fi doar o chestie de gusturi. Vom vedea ce ne va rezerva viitorul.
        Eu zic ca este o chestie destul de buna cu Uniunea Europeana , chiar daca unii s-ar putea sa nu fie de acord.
        Bafta.

      3. @David H.
        Multumesc pentru rabdarea dvs de a-mi raspunde si pentru timpul alocat.
        Cand voi avea informatii, pozitive sper, le voi posta cu mare drag.
        Va doresc succes in nobila munca de a va ajuta semenii pentru a razbate in hatisurile unor legi pe care cred ca nici ei nu le inteleg.
        Toate cele bune!

    4. Cei 8 ani trebuie sa fie indepliniti la nasterea copilului. Daca sunteti de “numai” 4 ani in Germania nu se mai poate aplica.

      “Durch Geburt im Inland wird ein Kind Deutscher, wenn ein Elternteil zu dieser Zeit seit 8 Jahren seinen gewöhnlichen rechtmäßigen Aufenthalt in Deutschland hat (§ 4 Abs. 3 StAG). “

  175. Buna seara
    Va prezint situatia mea. In momentul de fata sunt casatorita cu cetatean turc (casatoria a fost incheiata pe teritoriul Turciei, iar certificatul de casatorie turc a fost transcris si in Romania). In luna iulie a.c. am depus cererea de divort in Romania pentru parasire de domiciliu (de 3 ani nu mai locuim impreuna). In 2012 am plecat la munca in Germania unde am inceput o relatie cu un cetatean irakian, el aflandu-se pe teritoriul Germaniei de 12 ani ( neavand cetatenie germana ). Din 2012 am ameldung si incepand cu 01.01.2013 sunt lucrator independent si ambii detinem asigurare de sanatate privata . In aprilie am ramas insarcinata cu cetateanul irakian. Intrucat pana la nasterea copilului divortul nu se va pronunta va intreb urmatoarele :
    1. copilul va purta numele meu obtinut in urma casatoriei cu cetateanul turc chiar daca tatal biologic va recunoaste copilul ?
    2. ce cetatenie/i va avea copilul ?
    3. avand in vedere ca nu am platit asigurarea decat 4 luni inainte de conceperea copilului, cu cat ma poate ajuta statul german pentru a naste si intretine copilul
    4. ce ma sfatuiti sa fac, care ar fi varianta optima pentru copil ?
    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
    Daniela

    1. In privinta numelui copilului …tatal poate da numele lui copilului trebuie deja in spital facut lucrul acesta cu constatarea nasterii mergeti impreuna cu actualul d-voastra partener la burgerzentrum s-au rathaus unde va fi intrebat daca asi recunoaste copilul si ce nume de familie va purta copilul dansul poate da numele de familie al lui copilului…. Dar la numele mamei va fi o problema caci daca purtati numele fostului sot in certificatul copilului va fi scris numele de familie a fostului sot iar in paranteza numele d-voastra de fata idea e ca atunci cand ve-ti divorta trebuie sa schimbati certificatul de nastere al copilului ambasada nu va accepta trebuie avocat aici bani pierduti timp si alte pb…. Am avut aceaiasi pb… Va doresc succes

  176. Buna ziua !V-as ruga frumos sa aveti bunavointa de a ma ajuta si pe mine cu o informatie.Locuim toata familia,adica eu, sotul si baietelul nostru, de aproximativ 8 ani in Germania si am dori sa obtinem cetatenia germana pentru copil.In conditiile in care tatal are drept de sedere si de munca nelimitat este posibil?Precizez ca noi nu avem cetatenie germana si nu dorim neaparat sa o obtinem.Va multumesc !

    1. Sunt necesare mai multe informatii. La nasterea copilului, locuiati de 8 ani in germania si aveati dreptul de sedere nelimitat?

  177. Buna tuturor! Am o nelamurire si m-as bucura foarte mult daca mi-ati putea explica detaliat.. Sotul meu lucreaza din 2011 cu contract nedeterminat in germania, in septembrie 2012 am venit si eu aici. Nu am apucat sa lucrez deloc pt k am ramas insarcinata (in ianuarie). Fetita sa nascut anul acesta in octombrie, am primit certificatul de nastere pt ea de la primarie si ni sa spus k o sa primim acasa un plic cu cetatenia bebelinei in maxim doua saptamani. Inca nu am primit nimic si de sarbatori am vrea sa mergem in italia.. Ce cetatenia are fetita daca sa nascut aici,ce acte ne trebuie,unde trebuie sa le facem si cat dureaza actele sa putem pleca in italia? Multumesc mult pt ajutor !

    1. Doar cetatenie romana.
      Uitati de plecat in italia de sarbatori, va trebuie document de calatorie pentru copil – dureaza cam 6 luni sa obtineti pasaportul la consulat.
      Succes!

  178. Buna ziua,
    Imi poate da cineva un raspuns va rog la urmatoarea intrebare:
    Am nationalitate romana si vin in Germania la munca din 2005, dar cu contract de munca pt caveva luni pe an.Sunt in evidenta la Landratsamt din 2011 ca am lucrat mai neintrerupt. Din 2013 iunie am permis de munca pe perioada nederminata si contract de munca deasemenea, locuiesc cu partenerul meu de viata cu cetatenie ceha aici in Germania dar si el cam aceeasi situatie ca si mine, vine din 2009 aici mai multe luni cei drept ca mine pe an dar acum lucreaza din 2013 cu contract pe termen nelimitat.Peste o luna eu voi naste si doream sa stiu cum este cu cetatenia copilului?

  179. Pentru cea germana se pot face actele necesare dupa implinirea celor 8 ani de locuit in Germania?Se poate sa le aibe pe toate trei?As mai avea ceva de intrebat: la doua luni dupa nasterea copilului vrem sa mergem in Romania pentru bozez , as dori sa fie un botez ortodox ,este posibil sa avem probleme din cauza religiei mai tarziu pentru cetatenia germana?
    Va multumesc anticipat.

  180. Buna seara. As avea si eu o intrebare. Cum poate obtine cineva permis de sedere permanenta. Am vazut ca pentru ca copilul sa primeasca cetatenie germana e nevoie ca unul dintre parinti sa aiba drept de sedere permanenta. Problema mea este urmatoarea: imi doresc foarte tare ca eu si familia mea sa ajungem sa ne stabilim in Germania. Schimbarea s-a petrecut in momentul in care am ramas insarcinata. Ar trebui sa nasc in septembrie. Avem un prienten de familie care este de nationalitatea germana si care locuieste in Germania, care este dispus sa ne ajute in sensul asta. Adica cu o locuinta pana ne punem pe picioare. In momentul de fata de fata nu stiu de unde sa incep. Nu stiu in ce conditii il voi putea duce pe copil la cresa dupa ce nasc, care sunt conditiile prin care voi putea sa nasc acolo, si cum poate deveni copilul meu cetatean german. Daca ma puteti ajuta, cred ca orice sfat imi va fi de folos. Va multumesc. Toate cele bune.

    1. Permisul de sedere permanenta se obtine daca locuiti 5 ani fara intrerupere in Germania.
      Copilul primeste cetatenia germana,daca in momentul nasterii sunt intrunite conditiile mentionate in articol.Simpla nastere pe teritoriul Germaniei nu-i confera copilului automat si cetatenia.
      Daca nu sunteti asigurata in sistemul german, va trebui sa platiti din buzunarul propriu nasterea.

    2. Dupa cum v-a precizat dl. Ciprian, nici nu se pune problema in accest moment copilul sa aiba cetatenia germana.
      In momentul sosirii in Germania, din prima zi, va incheiati o asigurare de sanatate in sistem public, acopera toata familia, costa ~157 euro lunar.

  181. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns va rog…Eu am nascut o fetita pe 13.03.2014 pe teritoriul Germaniei unde si locuiesc dar pentru ca sunt stabilita de 8 ani, fetita nu primeste cetatenia germana.Eu impreuna cu tatal fetitei dorim sa ne petrecem vacanta in Romania.Am inteles ca trebuie mers personal la Consulatul Romaniei din München pentru toate actele necesare.Eu am gasit pe sait doar adrese de e-mail, numere de telefon nu.Am tot trimis e-mailuri dar fara raspuns si eu stiu ca dureaza formalitatiile astea legale iar noi dorim sa plecam la sf lui iunie.Imi poate cineva spune o modalitate de contact pentru ca eu nu pot conduc cateva ore pana la München cu copil mic fara sa am certitudinea ca o sa ma primeasca si ca nu ma duc intr-o zi gresita.
    Va multumesc.

    1. Pana in iunie nu aveti timp sa indepliniti toate formalitatile. Cel mai bine e sa va luati titlu de calatorie si sa faceti toate formalitatile in tara. Nu va veti putea intoarce fara pasaportul copilului.
      Eventual faceti transcrierea nasterii aici in Munchen, la consulat, urmand in tara a face doar pasaportul.
      Consulatul nu ofera informatii prin telefon, doar prin email. Pentru transcrieri nasteri si titlu de calatorie respectati programul de lucru afisat pe site.
      succes!

  182. Multumesc mult pentru raspuns. Imi puteti spune daca ar fi bine sa ma duc deja la München pentru cererea titlului de calatorie (dureaza sau se primeste pe loc),sau sa mai astept deoarece am citit pe saitul consulatului ca este valabil numai 30 de zile iar pana plecam noi sunt mai mult de 30 de zile si sa nu isi piarda valabilitatea?

  183. Imi puteti va rog spune cat costa aici in Germania sa fac o procura daca tatal copilului nu calatoreste alaturi de mine si fata mea?

  184. Acum dupa noile legi inteleg ca este acceptata dubla cetatenie, insa intrebarea mea este daca copilul nascut in Germania din parinti cetateni romani primeste si cetatenie germana sau doar pe cea romana?

    1. Primeste cetatenie germana doar daca in momentul nasterii,cel putin unul din parinti locuieste de 8 ani in Germania si are permis permanent de sedere.

  185. Buna dimineata,

    Bunicul meu pe linie materna (decedat in prezent) a fost cetatean german. As putea obtine cetatenia germana prin mama mea (in prezent doar cetatean roman)? Sunt nascuta inainte de ’90.
    V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un raspuns.

    Multumesc.

  186. Buna dimineata,
    unde se poate aplica pentru obtinerea permisului de sedere permanenta? Mentionez ca sotul meu locuieste in Germania de aproape 7 ani, are atestat de germana nivel B1, a lucrat fara intrerupere in aceasta perioada.
    In cat timp se poate obtine acest permis? Copilul nostru se face naste intr-o luna si din cate inteleg, ar putea primi cetatenie germana daca avem acest permis.

    Multumesc

    1. In acest caz este nevoie de 8 ani de sedere. Soțul poate dupa 7 ani sa aplice pentru cetatenie, atunci si copilul o va primi. Dar pana atunci doar cu 7 ani de sedere copilul va avea doar cetatenia romana.

  187. Stimata.doamna.am și eu o problema soțul meu este sas din România și as dori sa știu dacă poate sa dobândească si cetatenie germana și dacă da ce acte necesare ar trebui sa avem și unde ne.ati.îndruma sa rezolvam aceasta problema Vă multumesc

  188. copilul meu sa nascut in germania noi suntem romani amandoi (parintii ) pana aici am inteles tot intrebarea mea : daca vrem sa plecam in concediu in alta tara cu copilu cine trebuie sa imi dea ceva la mana sa putem pleca cu el ? daca imi da de la ambasada romana din germania copilu nu isi pierde drepturile ?

    1. Se pare ca dumneavoastra nu ati indeplinit niciun demers in ceea ce priveste transcrierea nasterii in actele de stare civila romanesti.
      Pentru a putea calatori in afara Germaniei, aveti nevoie de pasaport valabil pentru copil. Acesta se elibereaza doar de autoritatile statului a carui cetatenie o detine copilul, in cazul dumneavoastra evident de la statul roman.

  189. Buna ziua,
    As dori sa stiu daca este posibil sa iau cetatenie germana daca m-am nascut in Romania din 2 parinti romani, iar apoi tatal meu a plecat in Germania si are cetatenie germana de mai mult de 10 ani. (M-a recunoscut la nastere si apoi parintii s-au despartit). Daca as putea sa o iau, de ce as avea nevoie? Va multumesc

  190. Halo va rog ,am si eu o intrebare ce nationalitate va avea nepotul meu , cand se va naste ( in 5 luni) daca mama lui este este nemtoaica si fiul meu este roman. Va Multumesc

  191. Buna ziua,
    Suntem famile de romani, stabiliti definitiv in Germania, aici deja de 2 ani. Intre timp am procurat o casa cu resedinta inregistrata la adresa respectiva si, am serviciu in baza unui contract de munca nelimitat. Copiii s-au nascut in Bonn, obtinand certificatele de nastere germane (internationale) dupa care le-am perfectat si actele romanesti.
    Intrebarea este la ce varsta urmeaza sa primeasca copii cetatenia germana si , dupa cati ani am putea primi si noi, parintii acest statut?

    1. D-voastra ca parinti puteti cera incetatenirea dupa 8 ani(7 ani daca ati absolvit cursul de integrare) locuiti in Germania, atata timp cat indepliniti conditiile cerute.. Copiii vor primi si ei cetatenia germana daca d-voastra deveniti cetatean german. Altfel, ei vor putea cere cetatenia germana dupa implinirea varstei de 16 ani, in conditiile in care indeplinesc celelalte conditii de acordare ale cetateniei.

  192. buna as avea si eu o intrebare ,,,noi suntem stabiliti in Germania,si ar vrea sa vina cumnata in vizita dar e gravida in 7 luni jumătate daca cumva trebe sa nasca cat timp e la noi trebe sa plateasca spitalizarea?A am uitat sa zic are asigurare facuta in romania cred ca aia de turist ?e buna sau avem nevoie de alceva?Va multumesc anticipat

  193. Buna ziua, sunt căsătorită cu un cetățean neamț și avem un copil de 7 luni împreună care sa născut în germania. Am înțeles că , copilul are cetățenie germana, întrebarea mea este următoarea dacă îl înregistrez și în România primește și cetățenia romana și le are pe ambele sau o pierde pe cea germana? Și Cum e mai bine sa îi fac înregistrare și în România sau când copilul creste o poate obține atunci. Cum e mai bine?

    1. As fi foarte recunoscătoare dacă ați răspunde la ceea ce v-am scris. Astept un răspuns de la Dvs. de aproape 1 an . Va mulțumesc

      1. draga mea…stai linistita si nu ti inregistra bebele in RO….te vei lovi intotdeauna de declaratia tatalui daca circuli doar cu bebele in RO,laplecare din RO nu poti fara decl tatalui data la consulat..etc…si tradus…si eu am bebe de 7 luni,in august am fost in RO,eu cu pasaport RO;BEBELE CU PASAPORT GERMAN,si la plecare din RO NU AM AVUT PROBLEME DE CE PARASESC RO CU MINOR,fara declaratii etc…NU IL VOI INREGISTRA NICIODATA IN RO,NICI UN AVANTAJ PTR BEBE…PE CAND AICI IN 5 MINUTE NE A FACUT KINDERREISEPASS doar cu SEMNATURILE NOASTRE CA SI PARINTI,SI NU ATATA BIROCRATIE DACA IESI DIN GERMANIA DOAR CU BEBELE,SA TE INTREBE CAREVA LA AEROPRT DE TATA SAU DECLARATII….PE CAND LA NOI,TIE SI SILA:::::

    1. Avem nevoie de mai multe informatii.
      Ce catatania a avut Mama la data nasterii, ati trait in Germania dupa nastere, daca da cit timp?

  194. Bună ziua și felicitări pt site..Am și eu o problema și dacă mă puteți ajuta cu niște răspunsuri .as vrea sa aflu câteva lucruri ăsta pana la nașterea copilului…as vrea sa vb prin email :sobolano18@gmail.com va mulțumesc și aștept contact..

  195. Buna as avea si eu o intrebare. Fetita sa nascut aicea in germania si as dori sa_i fac cetatenie romina. Mama este de origine rusa si nu suntem casatoriti ce acte as avea nevoie. De la Berlin nu am primit un raspuns sigur

  196. Buna ziua, situatia in familia mea sta in felul urmato: sotul meu este nascut in Germania dar crescut in Romania cu CI Romana Dar certoficat de nastere nemtesc in tot acest timp el a mai fost in Germania iar de vre-o 6 ani nu a mai parasit Germania doar in concediu iar eu sunt nascuta in Romania. In 6 saptamani urmeaza sa aduc pe lume un copil care va fii nascut in Germania, v-a primii cetatenie Germana? Sau?

  197. Buna ziua, as dorii daca se poate sa imi spuneti in cazul in care locuim in germania dinainte sa se nasca copilul, si vom mai sta cel putin 8 ani , el va putea obtine cetatenie germana ? Sau doar daca ar sta pana la varsta de 18 ani in Germania? Am vazut ca daca unul din parinti a stat 8 ani copilul primeste insa nu stiu daca inainte de nastere trebuie, sau nu conteaza.
    Multumesc anticipat!

    1. Copilul primeste cetatenia germana. daca la momentul nasterii unul din parinti are deja 8 ani locuiti in Germania. Sau in momentul in care un parinte locuieste de 8 ani in Germania(sau 7 in anumite conditii), acesta poate sa ceara cetatenia germana pentru el si pt membrii familiei sale, bineinteles daca sunt indeplinite si celelalte conditii pt acordarea cetateniei.

  198. Buna ziua! Am si eu o intrebare la cei care pot sa imi raspunda. Situatia mea ii de genul urmator – am locuit 3,5 ani in germania unde am si lucrat. Din cauze personale m-am scos de la evidenta (abgemeldet ) din germania si am revenit in tara. Acum ca revin in germania (peste 5,5 luni) se considera intrerupta perioada de sedere necesara pentru cetatenie – care e de 8 ani daca nu ma gresesc? Merci

    1. Reglementarile pentru obtinerea cetateniei spun asa: daca in perioada de sedere legala in Germania a existat o intrerupere cu caracter netemporar (mai mare de 6 luni) atunci perioada anterioara, dinainte de intrerupere, se calculeaza la perioada nececsara obtinerii cetateniei, dar nu mai mult de 5 ani.
      Ex. Daca anterior ati locuit 7 ani, atunci se iau in calcul doar 5 ani, trebuind sa mai asteptati 3 pentur obtinerea cetateniei.
      In cazul dumneavoastra intreaga perioada de 3,5 ani va fi luata in calcul (desigur, daca indepliniti cumulativ celelalte conditii).
      Cele bune!

  199. Buna ziua ! Care este cetatenia copilului in urmatorul caz : mama este romanca, tatal austriac, necasatoriti, ambii lucreaza in Germania.
    Ce demersuri trebuie facute pentru ca noul nascut sa detina (si) cetatenia romana?
    Va multumesc pentru ajutor !

    1. Copilul va primi dubla cetatenie austriaca-romana, cu conditia ca tatal sa recunoasca copilul in termen de 8 saptamani de la nastere. Cetatenia romana o primeste oricum, dar trebuie mers la consulatul Romaniei si inregistrata nasterea. Acest lucru este obligatoriu.

      1. In lege se spune ca orice cetatean roman este obligat sa-si faca certificat de nastere intr-un anumit interval de timp de la nastere (parca maxim 6 luni). La nastere copilul primeste automat cetatenia romana, deci va trebui sa faca automat si certificat de nastere romanesc. Iar certificatul il primesti doar daca inregistrezi nasterea la consulat sau in tara. In concluzie, inregistrarea este obligatorie.

  200. Asta cu ” la nastere copilul primeste automat cetatenia romana” e discutabila atata timp cat doar detinerea unui act atesta aceasta cetatenie. Nu ai certificat de nastere romanesc (adica CNP) nu esti cetatean roman! Stie statul roman cati copii fac eu si pe unde, sa ma poata amenda? 🙂 Si la ce le trebuie copiilor mei certificat de nastere romanesc? Sa nu poata iesi cand vor, cu cine vor si fara procura din Romania? Nu, multumesc!

    1. “Asta cu ” la nastere copilul primeste automat cetatenia romana” e discutabila atata timp cat doar detinerea unui act atesta aceasta cetatenie. Nu ai certificat de nastere romanesc (adica CNP) nu esti cetatean roman!”. Total gresit. Nu e nimic discutabil. Legea este foarte clara. Criteriul de acordare a cetateniei romane nu este prezenta unui anumit act de stare civila, ci indeplinirea conditiilor enumerate la punctul 1.
      Conform Legii nr. 21/1991 a cetăţeniei române, cetăţenia română se dobândeşte prin:
      1. naştere;
      2. adopţie;
      3. acordare la cerere.

      “1. Dobandirea cetateniei romane prin nastere
      Persoanele nascute pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români.
      Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care:
      a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;
      b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română.
      Copilul găsit pe teritoriul statului român este considerat cetăţean român, până la proba contrarie, dacă nici unul dintre părinţi nu este cunoscut.”

  201. Afirm in continuare ca e discutabil. O fi legea clara, dar cum o aplici?
    Repet, stie statul roman cati copii romani se nasc si pe unde? Acesti copii, daca nu sunt declarati de parinti, pot sa-si obtina oricand in timpul vietii actele care sa ateste ca sunt romani, daca vor, bineinteles. Deci, care-i graba? De ce afirmi ca e obligatoriu?

    1. Consultati Legea 119/1996 privind actele de stare civilă, cu completările și modificările ulterioare si o sa va lamuriti de ce e obligatoriu. Faptul ca statul nu verifica nu va scuza de la respectarea legilor. Dupa d-voastra, daca un hot nu este prins dupa ce a dat o spargere, nu este hot doar pentru ca nu i s-a putut aplica legea?
      Bineinteles ca puteti face mai tarziu actele, dar la momentul respectiv o sa primiti si amenda odata cu certificatul. Chiar daca parintii nu declara copiii autoritatilor din Romania, statul tot ar putea afla de existenta lor. Este de ajuns sa ceara informatii autoritatilor din Germania, deoarece in actele germane de stare civila copilul apare cu cetatenia romana. Dar probabil sunt sanse mici sa se intample, avand in vedere eficienta, profesionalismul etc. autoritatilor din Romania

  202. Bună seara!
    Aș avea și eu o întrebare. Străbunicii mei sunt de origine germană, iar tatăl meu a strâns certificatele lor de naștere și căsătorie acum câțiva ani pentru a veni în Germania și să beneficiezi de cetățenie, așa mi-a spus el. Pot beneficia de ceva de pe urma lor, dacă în momentul de față sunt în Germania și am aceste acte la mine?

  203. Buna seara!
    Eu sunt ceteteanca romana, stabilita in Germania de 7 ani si casatorita aici cu un sot neamt. Copilul nostru, nascut aici, a primit cetatenia tatalui. Cei de la consulatul roman ne-au explicat ca avem optiunea de a-i oferi cetatenie dubla, fara a fi insa obligatoriu. Acum am cerut o adeverinta pentru primaria din orasul meu, din care sa reiasa ca el nu are cetatenia romana. Mi-a fost insa explicat ca sunt obligata sa il inscriu ca sa primeasca si cetatenia romana.
    Este corect?
    Va multumesc anticipat

  204. Bună ziua!
    Am o întrebare cu privire la călătoria în România cu un minor sub 1 an.
    Eu sunt româncă, soțul meu este albanez iar fetița noastră a dobândit cetățenia germană. În cazul în care călătoresc în România doar eu cu ea , timp de 10 zile am nevoie de Zustimmung de la soț?
    Știu că este puțin în afara postării, dar m-aș bucura foarte tare dacă aveți răspunsul său măcar un indiciu unde m-aș putea adresa.
    Vă mulțumesc!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.