SOCINRO va informeaza:
Titlul de calatorie este un document cu valabilitate temporara care se elibereaza de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate acelor cetateni romani, care nu mai poseda asupra lor pasaportul sau cartea de identitate romaneasca. Asadar daca unui adult, aflat in strainatate i s-au furat pasaportul/ buletinul sau pur si simplu le-a pierdut, pentru intoarcerea in tara va trebui sa parcurga urmatoarea procedura:
1 se deplaseaza la postul cel mai apropiat al politiei locale si reclama disparitia pasaportului sau cartii de identitate; politia locala ii va oferi un act care atesta pierderea sau furtul respectivului document de identitate;
2.se deplaseaza la cel mai apropiat oficiu consular si completeaza un formular pus la dispozitie de consulat in care se precizeaza imprejurarile pierderii pasaportului; alaturi de acest formular se va depune si atestatul eliberat de politia locala, precum si o copie xerox a documentului disparut sau a unui alt document care sa ateste identitatea ( permis de conducere, livret militar,etc.); fiindca, de regula, aceste copii xerox la documentele pierdute sau documentele originale suplimentare nu se gasesc in posesia titularului in momentul respectiv, se recomanda ca titularul, inainte de plecarea din Romania, sa-si scaneze toate documentele personale de identitate si sa le posteze pe net in casuta personala de mail sau sa lase respectivele copii in posesia unor personae de incredere (parinti, copii, prieteni, etc);
3.plateste taxa consulara pentru aceasta operatiune; taxa consulara poate sa difere de la tara la tara sau de la luna la luna, in functie si de paritatea dintre leul romanesc si respectiva moneda locala;
4.pe baza cererii completate si semnate de solicitant, precum si a dovezilor mentionate, oficiul consular elibereaza titlul de calatorie;
5 . la sosirea in Romania in cel mai scurt timp posibil cetateanul roman se va adresa autoritatilor competente pentru a indeplini formalitatile de eliberare a unor noi documente de identitate.
Mentionam ca titlul de calatorie este valabil numai 30 de zile si permite titularului o singura calatorie ( dus) in Romania. El isi pierde valabilitatea la intrarea pe teritoriul Romaniei si nu poate fi folosit pentru reintoarcerea in tara de resedinta sau de domiciliu si nici pentru deplasarea in alte state.
NOTA: Daca furtul, pierderea documentului a avut loc in Uniunea Europeana gasiti aici adresa si programul celui mai apropiat oficiu consular.
Bună ziua,
Cred și sper că nu sunt singura persoană care s-a trezit cu buletinul (o lună și jumătate) și pașaportul (câteva zile) expirate în Germania.
După informațiile găsite pe site-ul mae și ce am mai citit la dvs. pe blog, sigura soluție în acest caz este să obțin acest titlu de călătorie de la Consulatul din München (întrucât Consulatul Onorific din Stuttgart, de ex, nu eliberează acest document) și să îmi fac buletinul la evidența populației din municipiul de care aparțin, nu?
Deci nu ar trebui să am nicio problemă să obțin acest titlu pe baza buletinului și pașaportului expirate, nu? Certificatul de naștere e în România.
Am două întrebări adiționale:
1. Faptul că momentan și în următoarea lună nu posed un act de identitate valabil îmi poate afecta locul de muncă actual (sunt angajată cu contract full-time)?
2. Dacă am încheiat un contract cu o firmă (sală de fitness) pe baza buletinului expirat și nici eu, nici ei nu am fost atenți că buletinul nu mai e valabil, are contractul în continuare bază legală? Menționez că doresc să renunț la contract și încerc să găsesc o bază legală prin care să fac acest lucru. Ei au datele mele (nume, adresa curentă din Germania, telefon) și semnătura, dar nu au datele bancare. Mi s-a spus că pot anula contractul doar printr-un “motiv serios”: probleme medicale, sarcină, schimbarea domiciliului la mai mult de 25km de ei…
Vă mulțumesc frumos pentru ajutor!
Ela