14. Meseriasi romani, inclusiv PFA- Gewerbe si free-lanceri in Germania

Rostul acestei “Harti” nu este numai acela de a oferi informatii detaliate despre medici, avocati si contabili romani care activeaza in strainatate.  Daca stim la aceasta ora ca 28.000 de medici romani profeseaza in afara granitelor, nu vom sti niciodata câţi zidari romani au plecat din Romania, câţi dulgheri si fierarii betonisti muncesc pe alte meridiane. Nimeni nu a avut niciun interes sa-i cuantifice. În urma autocarelor care se încolonează în şir indian spre graniţă, rămân mici cratere în patrimoniul uman al tarii, adică deficite profesionale de maistri, tehnicieni, muncitori calificaţi. Va veni o zi când toate aceste mici cratere de meseriaşi, abia vizibile acum, se vor uni intre ele şi vor crea adevărate prăpastii în ţara din care au plecat.  Fiindca noi ii consideram extrem de importanti atit pentru comunitatea romaneasca din tara, cit si pentru cea din strainatate, le oferim acum prilejul sa-si prezinte personal calificarile si abilitatile pe care le au in meseriile lor. Recomandarea SOCINRO este ca acei cetateni romani care au nevoie in Germania de serviciile unui instalator, unui zidar sau dulgher sa consulte mai intii lista de mai jos si apoi sa apeleze cu incredere la cel mai apropiat meserias roman din zona. Suntem siguri ca atit negocierile de pret cit si derularea efectiva a executiei se vor desfasura mai usor daca si beneficiarul si prestatorul vorbesc limba lor natala.

P.S. Deocamdata pe lista exista o singura persoana, dar suntem siguri ca in scurt timp ea se va popula. Puteti gasi lista aici.

8 thoughts on “14. Meseriasi romani, inclusiv PFA- Gewerbe si free-lanceri in Germania”

 1. zi buna sant administrator al societate comerciala in romania ,urmeaza sa semnez un contract pt lucrari de finisaje constructii in germania si doream sa stiu cum pot duce muncitorii in mod legal acolo la muncams zi buna

  1. Pana nu va faceti calculele bine privind ce inseamna a lucra in Germania, nu semnati. S-ar putea sa iesiti pe minus. Atentie, domeniul constructiilor este unul foarte bine reglementat in Germania, si controlat pe masura.

 2. Atenţie mare !

  Activitaţile pe PFA sunt clasificate în două mari categorii : dependente şi îndependente ! În momentul în care o activitate înregistrată pe PFA NU se desfăşoară la sediul profesional cu mijloacele preponderent personale ale celui care le prestează, activitatea devine DEPENDENTĂ, iar taxele şi impozitele pe venituri trebuie plătite aferent unui contract individual de muncă ! Această prevedere este reglementată şi în România şi în Germania! Prestatorii de servicii (îngrijitori la domiciliu, amenajări interioare şi altele asemenea) trebuie să ştie acest lucru.
  Mult succes tuturor !

 3. Azi mi-am facut un gewerbe pt curatenie si in grija rea batrani lor
  Mai am ceva de facut catre statul german sau astept scrisoare sau pot incepe sa lucrez? De unde iau chitantier?
  Multumesc mult oricum daca imi rasp sau nu

  1. In locul dumneavoastra mi-as inchide urgent acest Gewerbe. Se pare ca ati sarit peste partea de informare, ce drepturi si obligatii aveti.
   Dupa ce stapaniti notiunile de functionare a acestei entitati, va faceti calcule, vedeti daca e rentabil din punct de vedere financiar si abia apoi plecati la drum. Nu de alta, dar riscul sa ingrosati randul celor ce se plang de probleme costisitoare dupa este maxim.
   Cele bune si mult succes!

   1. Buna dimineata,
    In primul rand va multumesc pentru rapiditatea raspunsului
    Nu am ce sa fac peste tot unde am fost trimise de arbeiten Din Lehrte am fost refuzat a batjocorita si cand spun aceste lucruri ma bazez pe documente
    La arbeiten ma duc din luna iunie acum la job center Am fost in September si nu nu nimeni nu ma ajuta nu am cerut bani dar jurnalul parlamentului european prevede altceva iar germania nu respecta nimic
    Cu respect
    Cristina Lazar

   2. Buna dimineata
    V-am scris ieri dar vad ca poate nu aveti timp
    Daca intr-adevar doriti exact cum v-am scris puteti oricand sa ma contacta tine

    Cu Mii de multumiri

    Cristina Lazar

 4. Buna ziua . O prietena de a mea ar dori sa deschidă un salon de Cosmetica – frizerie . Ea a facut școala in Italia timp de 3 ani . Nu știe însă daca este de-ajuns PTR a deschide salonul si PTR a se merita sa isi deschidă un gewerbe . Ea a mai avut un gewerbe înainte , fara a deschide propriul salon , însă l-a inchis dupa 2 luni .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.