Pensionarul comunitar roman primeste o pensie. Pensia este considerata un venit si in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana veniturile din pensie sunt impozabile intr-un procent mai mare sau mai mic. Un cetatean roman care a lucrat in strainatate si poate sa incaseze o pensie comunitara poate sa se stabileasca definitiv in Romania ( 68 % din pensionarii comunitari adopta aceasta varianta) sau intr-o tara U.E. daca copiii si nepotii lor traiesc si muncesc in respectiva tara ( 32 % din pensionarii comunitari romani adopta aceasta varianta). Sa studiem impreuna ambele variante si sa socotim care este pensia neta a pensionarului comunitar roman stabilit in Romania si apoi sa o comparam cu pensia neta a pensionarului comun stabilit in strainatate.
Pentru intelegerea deplina a spetelor imaginam doua cazuri:
- Maria, ( cea din exemplul de aici) care are o pensie de 560 de euro dupa 32 de ani de munca ( 25 in Romania si 7 in Germania)
- Gheorghe care are o pensie de 1400 de euro dupa 45 de ani de munca (20 in Romania si 25 in Marea Britanie, Germania, Austria, Suedia, etc.)
Pensionar comunitar roman stabilit in Romania
Daca se stabileste dupa pensionare in Romania, un pensionar comunitar roman va trebui sa contribuie lunar la sistemului de asigurari sociale romanesc platind 2 contributii, prima la sistemul de asigurari sociale de sanatate si a doua la sistemul de pensii sub forma unui impozit.
1.Contributia de asigurari sociale de sanatate
Conform actualei legislatii romanesti, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate o reprezinta partea de venit care depaseste nivelul de 740 lei, iar procentul retinut din suma rezultata in urma acestei deducerii este de 5,5%. Astfel, Maria care incaseaza o pensie de 560 de euro, adica 2520 de lei va trebui sa plateasca o contributie la asigurarea de sanatate de 2520 -740 = 1780 x 5,5%= 98 lei. Gheorghe, care incaseaza o pensie de 1400 de euro, adica 6300 de lei ( 4,5 lei= 1 euro) va trebui sa plateasca la asigurarea de sanatate de 6300 -740 = 5560 x 5,5%= 306 lei.
2.Impozitul pe pensie
In Romania, potrivit prevederilor legale impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii. Pentru a afla care este venitul impozabil va trebui sa scadem din pensia bruta contributia obligatorie la asigurarea de sanatate si o suma neimpozabila in valoare de 1000 de lei. Concret, in exemplul nostru de mai sus, Maria va plati un impozit pe pensie rezultat din urmatoarele 2 calcule:
a. calculul venitului impozabil 2520- 98-1000 = 1422
b.calculul impozitului de platit 1422 x 16 % = 228 de lei.
Asadar, Maria va primi o pensie in cuantum net in valoare de 2520 – (98+ 228) = 2194 de lei.
In schimb, Gheorghe va plati un impozit pe pensie rezultat din urmatoarele 2 calcule:
a.calculul venitului impozabil 6300-306 -1000 = 4994 lei.
b.calculul impozitului de platit 4994 x 16 % = 799 de lei.
Asadar, Gheorghe va incasa o pensie in cuantum net in valoare de 6300 – (306+ 799)= 5195 de lei.
Pensionar comunitar roman stabilit intr-o tara U.E.
1.Contributia de asigurari sociale de sanatate
Daca Maria sau Gheorghe au hotarit sa se stabileasca in strainatate vor fi obligati sa plateasca o anumita suma pentru asigurarea de sanatate in baza unui contract cu o casa nationala de sanatate din respectiva tara. Preturile de asigurare sunt diferite de la tara la tara, de la casa la casa, fiecare contribuabil platind o anumita suma in functie de starea proprie de sanatate si de serviciile medicale pe care le doreste de la respectiva casa. Maria, fiind in general sanatoasa si avind o pensie mica, se va orienta spre o asigurare voluntara de 160-170 de euro, iar Gheorghe care este mai batrin si are citeva probleme de sanatate va alege o casa cu 220 de euro lunar. Ideea centrala este ca ambii trebuie sa se asigure obligatoriu fiindca au venituri. Daca un pensionar comunitar roman, spre exemplu Gheorghe, se stabileste in strainatate impreuna cu sotia care nu are venituri de niciun fel, el o poate asigura la casa de sanatate la care este inscris, sotia devenind coasigurata.
2.Impozitul pe pensie
Marea majoritate a statelor europene includ pensiile in categoria veniturilor si le impoziteaza mai mult sau mai putin, de obicei cu cote progresive in functie de valoarea pensiei. Exceptie fac Bulgaria, Slovacia si Lituania care nu impoziteaza pensiile. Numai ca NU exista pensionari romani care doresc sa se stabileasca in aceste state. Fiindca personajele alese opteaza pentru o stabilire definitiva in Vestul Europei sa analizam care va fi cuantumul pensiei lor nete daca domiciliul ar fi in:
Germania
Maria nu ar plati impozit pe pensie fiindca s-ar situa sub nivelul minim de 16.800 Euro,dar fiindca va plati asigurarea de sanatate va ramine cu o pensie neta de 400 de euro. Nici Gheoghe nu ar plati impozit fiindca pensia lui este pe pragul de 16.800 de euro anual si daca, pe deasupra, este casatorit cu o sotie fara venituri sau cu o pensie mica atunci este favorizat in sensul in care pragul de scutire se dubleaza. In schimb, din cei 1400 de euro pensie, Gheorghe mai ramine in Germania cu 1180 de euro net dupa ce plateste sanatatea.
Franta
Maria ar plati impozit pe pensie 31 de euro (fiindca pina la nivelul anual de 5.875 de euro cota de impozitare este de 5,5%), in timp ce Gheorghe ar plati 235 de euro (fiindca intre 11.721 de euro si 26.030 euro cota de impozitare este de 14%). In plus, ambii ar plati o asigurare de sanatate de 130 de euro cel putin si in consecinta, Maria ramine cu 399 de euro net, iar Gheorghe cu 1035 de euro.
Spania
Maria ar plati impozit pe pensie 134 de euro, in timp ce Gheorghe ar plati 336 de euro (fiindca intre 1 euro si 17707 euro cota de impozitare este de 24 %) la care se va adauga, invariabil, asigurarea de sanatate.
Irlanda
Impozitul pe pensie este 20 la suta si nu exista prag minim de scutire.
Olanda
Se aplica impozitul pe venit de 33,5% pe ambele pensii ale eroilor nostri.
Marea Britanie
Se aplica impozitul pe venit progresiv.
Belgia
Se aplica o cota progresiva de 25% la fiecare din cele 2 pensii analizate.
Si tot asa mai departe…Cert este ca majoritatea cetatenilor europeni scapa de impozitul pe pensie abia la… moarte.
Cititi un articol detaliat despre pensia comunitara aici
Foarte folositor articol…multumesc pentru stradania dumneavoastra.