.
Acest ghid s-a elaborat in scopul de a asigura asistenţă de specialitate intreprinzatorilor romani si societăţilor comerciale in activitatea de infiintare, relocare si extindere a unor afaceri romanesti in statele Uniunii Europene.
1.Cadrul economic general din Germania
Germania este cea mai puternică economie din Europa. Este lider In domeniul
construcţiilor de maşini şi in domeniul utilizarii energiilor regenerabile, iar renunţarea accelerată la energia nucleară tinde sa consolideze acest trend. Pe langă companiile lider pe plan mondial precum Bayer, BASF, Daimler, VW şi Siemens, intreprinderile mici şi mijlocii constituie fundamentul puternic al economiei germane şi a succesului economic german: 99,6 % din companiile din Germania sunt IMM-uri, oferind locuri de muncă pentru circa 80% din totalul angajaţilor. Această structură economică facilitează accesul noilor investitori.
2.Sistemul de taxe si impozite din Germania
Impozitul pe venit pentru persoanele fizice. Orice cetatean ce are domiciliul stabil in Germania este platitor de taxa pe venit. Daca o persoana fizica petrece mai mult de 6 luni pe an in Germania, atunci Germania este considerata locul rezidentei sale si in acest caz, persoana fizica este obligata sa plateasca impozit pentru orice venit provenit din orice colt al lumii, fara deosebire, daca provine din salarii, dobanzi sau dividende. Rata de impozitare este liniar progresiva, de la cea mai mica rata pana la cea mai mare. Venitul de 8004.00 Euro pe an este scutit de la plata impozitului pe venit. Daca venitul este de 8005.00 Euro, se impoziteaza intreaga suma cu 14%. Rata de impozitare creste apoi cu valori mici pana la suma de 52 842 euro pe an. Pentru finantarea unificarii Germaniei a fost introdusa o taxa de solidaritate in valoare de 5,5% aplicata la valoarea impozitata pentru o suma evaluata.