Dacă un membru al familiei sau o rudă a dumneavoastră, cetăţean român, a decedat în străinătate, este bine să ştiţi următoarele:
- Decesul trebuie înregistrat la autorităţile locale din ţara respectivă;
- Dacă decesul a fost cauzat de o acţiune violentă, atunci este obligatorie intervenţia autorităţilor locale de poliţie pentru investigarea cazului; efectuarea investigaţiilor va întârzia procedura de transport a corpului neînsufleţit în România;
- Dacă ambasada sau consulatul României sunt notificate despre deces de autorităţile locale, acestea vor informa imediat Ministerul Administraţiei şi Internelor din România, care va anunţa familia asupra decesului cetăţeanului român;
- Înregistrarea decesului la Consulatul României permite eliberarea de către consulat a unui certificat de deces românesc;
- Dacă înregistrarea decesului nu s-a făcut la consulat, atunci certificatul de deces românesc va fi eliberat în ţară, de autorităţile române, pe baza certificatului de deces străin şi a altor documente prevăzute de legislaţia română;
Mentiuni speciale:
Daca doriti sa aflati regulile internaţionale aplicabile pentru repatrierea corpului neinsufletit in tara, variantele posibile de transport, preturile la care se poate efectua aceasta operatiune va invitam sa cititi materialul de AICI .
Pe harta de mai sus sunt postate o serie de materiale utile pentru cetatenii romani stabiliti in tarile Uniunii Europene. Pentru a accesa informatiile din aceste materiale, extindeti harta pe tot ecranul apasind pe icoana [ ] din dreapta sus, mariti scara hartii cu semnul + din coltul stinga jos pina in momentul in care simbolurile nu se mai suprapun si dati apoi dublu click cu mouse-ul pe iconita respectiva! Veti fi redirectionat astfel pe o pagina cu materialul care va intereseaza.
Daca doriti sa retineti aceste informatii si daca aveti la dispozitie un telefon cu sistem Android produs dupa 2012, va recomandam sa incarcati GRATUIT aplicatia ” Servicii romanesti in U.E.” din magazinul Google Play. Procedind in acest mod, veti putea studia linistit toate materialele enumerate, direct de pe telefon sau tableta, ORICIND si ORIUNDE ( detalii complete despre aplicatie AICI.)
Buna ziua,
Am o mare intrebare catre dvs. si as dori sa-mi raspundeti cat mai repede.Am o sora care a plecat la munca in Germania cu contract. Problema este in felul urmator; ea stia ca pleaca la ambalat de fructe intr-o hala iar cand a ajuns in Germania presteaza cu totul alta munca. Nu a r fi o problema asa mare acest fapt dar, munca este inumana. Lucreaza si cate 13 ore/zi in conditii groaznice fara pauze necesare pentru odihna si multe alte ilegalitati impuse de catre angajator. Acum cateva zile am vazut tot o asemenea stire la PRO TV unde muncitorul a murit de epuizare. Cate astfel de cazuri trebuie sa se repete pt. ca cineva sa faca ce trebuie. Sunt amenintati ca daca divulga ceea ce se intampla acolo vor fi dati afara nu vor mai primi banii si vor fi dati in judecata. Sunt persoane foarte sarace care daca au plecat in Germania la munca cred-ca asa se castiga un ban muncit prin umilinta si sclavie. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut. Nu putem trata acest caz cu nepasare ca sigur astfel de lucruri sau mai intamplat si in trecu si se vor ma repeta daca nimeni nu face nimic. Problema este ca, contractul se incheie pe data de 03.02.2017.
Astept raspunsul dvs.
Mihaela Gheorghiescu
Contractul este incheiat cu o firma din Romania sau Germania?
Cel mai sigur este o firma din Romania, asa ca, faceti plangere la ITM. Sora dumneavoastra sa incerce sa culeaga cat mai multe dovezi ale ilegalitatii de la locul de munca.
Multumesc, daca voi mai avea nevoie de alte sugestii voi reveni .
In cazul in care va considerati abuzat la locul de munca puteti face reclamatii la Poliţia locala.
A) telefonic
Sunind la numarul de telefon al politiei locale (110 in Germania), puteti informa institutia despre respectivul abuz in serviciu. In cazul in care nu cunoasteti suficient de bine limba locala, politia va poate pune la dispozitie un traducător pentru aceste cazuri, dupa un timp de asteptare rezonabil.( in jur de jumatate de ora).
B) In scris
Daca ati fost victima unui abuz, pentru a putea beneficia de protectie si eventual de o despagubire, cea mai buna varianta este reclamatia in scris. Inainte de a face o reclamatie in scris trebuie sa luati o serie de masuri prealabile:
• retineti numele unor eventuali martori. Relatati în scris foarte detaliat întâmplarea sau rugati pe altcineva sa o scrie în locul dvs. Aveti nevoie de aceasta, în cazul în care, veti depune plângere mai târziu.
• daca ati fost ranit sau violat, mergeti imediat la un doctor, explicati ce vi s-a intamplat si solicitati un certifical medical de constatare. Ulterior, acesta poate constitui o dovada în argumentarea cazului dvs.
• retineti în limita posibilitatilor, informatii de la locul de munca; acestea va pot servi mai târziu ca eventuale dovezi.