Am citit ca de curind, senatorii din Parlamentul Romaniei au respins un proiect de lege prin care vrajitoarele si ghicitoarele ar fi trebuit sa intre in categoria profesiilor liberale. Am inteles ca si fotbalistii din Liga lui Mitica doresc sa intre in aceasta categorie, ei sustinind ca sunt un fel de persoane fizice autorizate care joaca fotbal pentru Gigi si Iancu asa cum altii conduc taxiul pentru Tudor sau Radu. Pe rol exista si un scandal cu geodezii din Romania. Chiar si prostituatele, la indemnul lui Prigoana, se bat pentru statutul de liber -profesionist(a)…. Va marturisesc ca m-am straduit sa aflu care sunt profesiile liberale din Romania, dar nu am reusit sa gasesc nici o lista completa.
Mai simplu mi-a fost in Germania. Am citit 2 legi ( Legea germana cu privire la impozitarea veniturilor nr 18 si Legea corporatiilor si parteneriatelor) si am aflat ca exista urmatoarele profesii liberale acreditate: doctori, stomatologi, medici veterinari, psihoterapeuti, moase, terapeuti maseuri, psihologi cu diploma, avocati, notari, contabili autorizati, consilieri taxe si impozite, consultanti fiscali, consultanti economici, auditori acreditati, ingineri, oameni de stiinta, chimisti, arhitecti, piloti, jurnalisti, reporteri foto, interpreti / traducatori, artisti, autori, proiectanti, profesori, pedagogi..
Daca studiem cu atentie statutul acestor profesii vom vedea ca sunt ocupatii intelectuale, exercitate pe cont propriu care fac parte, in mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional. Legislatia europeana atesta faptul ca persoanele care practica aceste meserii au o serie de avantaje pentru ca pot lucra, in acelasi timp, la mai multe proiecte, pot castiga sume mari de bani sau isi pot gestiona mai bine timpul. Stim cu totii cit au cistigat topografii, arhitectii si notarii din Romania pe timpul „boomului” imobiliar. Stim cu totii ce venituri au consultantii fiscali si auditorii pe vremea depunerii bilanturilor contabile… Dar trebuie sa recunoastem un lucru: banii lor au fost obtinuti in functie de caracteristicile profesiei, de locul de desfasurare a activitatii liber-profesionistului si de caracteristicile pietei si ale clientelei. Fiindca exista si reversul medaliei. Asa cum liber profesionistul poate cistiga foarte mult, exista si riscul sa aibe cistiguri zero…
In 2005 Comisia Europeana a stabilit prin Directiva nr. 36 modul in care se face recunoasterea reciproca a diplomelor si calificarilor profesionale. S-a hotarit atunci ca aceasta recunoastere sa fie realizata prin intelegeri bilaterale, trilaterale,etc. Era si greu sa pui in ordine cele 25 de legislatii nationale la vremea aceea, 27 astazi, care aveau in total peste 800 de profesii reglementate, adica 800 de categorii distincte care isi exercitau profesia pe baza unei calificari specifice. In Romania exista o lege de prin 2004, dar ea este depasita. Nici Germania nu sta foarte bine la acest capitol. Toate reglementarile pentru Freie Berufesunt de ordin fiscal, din legi care trateaza colateral liberalismul profesional. Dar ma rog, sa nu mai criticam si sa vedem care sunt prevederile legale existente. Sa vedem intii care sunt avantajele practicarii unei profesii liberale in Germania. Teoria spune ca un liber –profesionist nu plateaste impozitul pe cifra de afaceri înaintea încasarii banilor, nu utilizeaza contabilitatea în partida dubla pentru inregistrarea veniturilor si nu este ingradit in nici un fel de existenta obligatorie a unei locatii inregistrate de desfasurare a activitatii.
Cu toate acestea in Germania, practica economica se realizeazala nivel de land si nu poti sa stii niciodata dinainte cum vor proceda oamenii de la fisc. Asa ca va sfatuiesc ca inainte de a face primii pasi pe acest drum sa consultati autoritatile sau consultantii financiari din zona pentru a vedea concret care sunt pretentiile oficiilor fiscale locale.
articol neterminat.
Buna ziua,
am descoperit de curand acest site si urmaresc cu interes toate posturile Dvs.
De aceea, in urma acestui ultim articol postat, va adresez rugamintea de a-mi spune ce trebuie sa fac daca vreau sa vin in germania si sa lucrez ca si terapeut maseur independent.precizez ca am o diploma de terapeut maseur obtinuta in romania si in acelasi timp am un prieten roman stabilit in germania de 20ani si care ma poate ajuta cu cazarea.
multumesc anticipat ptr. raspuns.
mai asteapta putin si vei primi toate raspunsurile in continutul postului. Acum il scriu.
multumesc frumos si astept cu nerabdare vesti.va doresc putere de munca in tot ceea ce faceti, sunteti de un real ajutor.o zi buna!
Buna ziua. Sunt arhitect de profesie. As dori sa stiu daca infintarea de PFA in Germania – pentru cazul meu este posibila fara a avea in proprietate un spatiu. Multumesc
Da,dar iti trebuie un contract de inchiriere. Citeste mai multe in postul cu lucratorii independenti:
https://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/01/11/lucrator-independent-in-germania/
ce trebuie platit pentru a-ti desfasura activitatea ca artist muzicant in germania
STIMATA DOAMNA. AS DORI SA MA AJUTATI CU UN SFAT. BAIATULMEU ESTE DOCTOR REZIDENT LA CLINICA DIN DESSAUDE CURAND.AM URMARIT ANUNTURILE IMOBILIARE SI AS DORI SA STIU DACA PRETURILE DATE SUNT REALE DEOARE CE DISPUNEM DE SUMA DE 40000EURO BANI CU CARE AM DORIISA CUMPARAM O LOCUINTA ACOLO .VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSUL DVS.
Buna ziua! Urmăresc cu mare interes discuțiile de pe acest site.Va rog sa-mi spuneti si mie cum as putea sa lucrez ca manichiurarista-pedichiurista si stilist protezist unghii false independenta?Precizez ca am diplomele obținute in Romania si sunt recunoscute internațional.Astept cu nerăbdare răspunsul Dvs. Multumesc anticipat.
Buna, sunt inginer horticol cu specializarea peisagistica, ca profesie libera nu trebuie sa ma inregistrez, ca si antreprenor nu se pot inregistra activitatile de gradinarit si totusi doresc sa lucrez individual dar legal in Koln….care e solutia, unde ma incadrez? va rog sa-mi raspundeti, am citit toate articolele dvs pana acum, la care sa ma opresc in problema mea. multumesc!