Pasaportul romanesc

Se apropie vara si, odata cu ea, vine si perioada concediilor . Tot mai multi cititori ai blogului ma intreaba pe comentarii despre pasaportul romanesc. Multi dintre romanii stabiliti in Germania vor sa se duca in Romania si isi amintesc acum fie ca li s-a expirat pasaportul si ar fi bine sa obtina unul nou pe perioada concediului de odihna, fie ca au nascut in Germania si nu stiu cum sa intre cu nou nascutul in Romania. De fapt, statistic vorbind, intrebarile cititorilor mei se refera mai mult la pasaportul copiilor decit la cel al parintilor.  Intr-un fel, este normal fiindca parintele are la dispozitie si cartea de identitate pe cind copilul nu. Tocmai de aceea, am hotarit sa scriu un articol lamuritor atit pentru adulti cit si pentru minori.

                                       Pasaportul romanesc pentru adulti

     Recent, Romania a introdus pasaportul electronic. Aceasta masura s-a luat in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004. privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte. In esenta, pasaportul electronic are un cip care stocheaza toate datele personale ale titularului, incepind de la nume si terminind cu cetăţenia, o fotografie, impresiunile digitale ale aratatoarelor de la ambele miini si alte multe elemente de siguranta care fac imposibile contrafacerile si falsificarile. Insemnul distinctiv pentru pasaportul romanesc este insemnul Uniunii Europene, iar valabilitatea lui este de 5 ani.

Pasaportul se obtine usor. Un cetatean roman plateste o taxa la C.E.C. de 276 de lei si se prezinta cu vechiul pasaport si actuala carte de identitate la SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR PENTRU ELIBERAREA ŞI EVIDENŢA PASAPOARTELOR, o institutie care in prezent apartine de Prefectura fiecarui judet. Daca nu este coada si nu ai nevoie de bilet de ordine, in zece minute predarea documentelor este rezolvata. Specialistii de la S.P.C.P.E.E.P. te inregistreaza, te fotografiaza, te amprenteaza si te cheama peste 10-15 zile pentru eliberare, desi legea prevede un termen maxim de… 30 de zile.
Mentionez ca pentru situaţii de urgenţă, cetatenii românii pot solicita paşaportul temporar, care se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare, dar care are un termen de valabilitate de 1 an si costa 216 lei.(  Va rog sa cititi si comentariul nr 3  facut de cititorul Dan Miclovan)

Foarte important pentru romanii din Germania!

1.PASAPORTUL ROMANESC ESTE PROPRIETATEA STATULUI ROMAN!  Scrie pe el pe coperta 3. El este dat numai spre folosinta titularului. In concluzie, atrageti atentia asupra acestei prevederi legale, tuturor acelora care incearca sa va retina pasaportul ca garantie. Sunt multi patroni de firme de intermediere ale unor locuri de munca care retin pasaporul celor pe care i-au dus in Germania in scopul platirii unor comisione, taxe, garantii sau chiar pentru retinerea fortata a cetateanului roman in locul respectiv. Spuneti-le acestor indivizi ca prin retinerea pasaportului savirsesc o abatere nu impotriva Dvs, ci impotriva … statului roman.
2. PASAPORTUL NU SE MAI POATE OBTINE PRIN PROCURA. Pina in anul 2008 acest lucru era posibil. Acum nu mai este. Solicitantul de pasaport trebuie sa se adreseze personal fie la S.P.C.P.E.E.P. judetean din Romania, fie la unul din consulatele din Germania pentru obtinerea lui. ( Cu prilejul documentarii pentru acest material, am consultat site-ul Ambasadei Romanesti din Germania si am constatat cu stupoare ca nu este actualizat din 2008 pe unele pagini si din 2009 pe altele. Rusine! Rusine! Rusine! De trei ori rusine! Cu ce va ocupati domnule ministru de externe? Stiu ca nu Dvs. trebuie sa actualizati paginile electronice ale ambasadelor, dar mai stiu ca toti aceia care trebuiau sa o faca trebuie controlati de cineva. “Rusine!” inca o data!) .  In Germania exista 3 consulate Romanesti ( adresele lor le gasiti in bara laterala a blogului), dar romanii din vestul Germaniei se pot folosi si de Consulatul din Strasbourg-Franta. Consulatele primesc actele de la solicitanti,le trimit in Romania si Directia de pasapoarte confectioneaza documentel si le retrimite la consulatul respectiv. Este de la sine inteles ca durata de eliberare a noului pasaport este mai mare, adica vreo 2 luni…   

Pasaportul romanesc pentru copii
Conform unei ordonante de urgenta din 2008 ( O.U. 207 /4 decembrie 2008), copilul sub 14 ani nu mai poate fi trecut pe pasaportul parintilor si, in consecinta, ii trebuie pasaport individual.

Advertisement

217 thoughts on “Pasaportul romanesc”

 1. Buna!!
  Sunt in Germania si nu am asigurare medicala, in Romania nici de stat si nici privata ,medicul de familie mi-a transmis ca nu ma gaseste in datele de asigurat.
  Am lucrat in timpul liceului la negru iar dupa bacalaureat,nu mi-am gasit un job si am intrat in somaj ,nici asa nu stiu daca pe timpul somajului am fost sau nu asigurata medical(la stat).
  In final am ajuns sa nu mai fiu deloc acum as dori sa stiu ce ar trebui sa fac pentru a imi face una pe cont propriu care sa o pot folosi si in Germania.
  Sper sa gasesc aici un raspuns……

  multumesc,
  nikolle

 2. Buna ziua,
  As venii cu o completare foarte importanta-Pasapoartul temporar se elibereaza in maxim 2 ore de la predarea documentelor in cadrul birourilor locale de pe tot teritoriul romaniei.Actele necesare sunt 3 taxe achitate la CEC in valoare totala de 216 lei, carte de identitate in original, pasaportul vechi dupa caz.

 3. Buna,
  Am si eu cateva intrebari, daca nu sunt prea complicate poate ma puteti ajuta.
  Sunt in Germania mai precis in Mannheim din 4.03.2011 impreuna cu sotia mea. Ea a primit un post de jumatate de norma intr-o orchestra in Recklinghausen (canta la vioara). Eu am terminat facultatea de peisagistica in Timisoara si am statutul de Ing. urb. dipl. in landschaftsarchitekt.
  Am fost la arbeitsamt in Mannheim pentru a avedea cum pot sa ma incadrez si eu in societatea germana in a-mi gasi un loc de munca. Cei de la arbeitsamt mi-au spus ca numai daca imi ofera cineva un contrac in domeniul meu adica landschaftsarchitektur numai atunci pot primi permis de munca. Atunci am zis ca nu am gasit pe nimeni care sa imi ofere un contract si am intrebat daca pot sa lucrez in orice domeiu( egal ce fac splat vaze in restaurant sau curatenie ) cei de la arbeitsamt au zis atunci ca trebuie sa astept 3 luni pentru a putea munci in alt domeniu. Acum intrebarile mele sunt: Obtinerea permisului de munca pot sa il obtin direct de la arbeitsamt sau numai prin oferirea unui contract de catre angajator. O alta intrebare ar fi: am permis de conducere romanesc din 2008 dar care nu este cu sigla EU.
  Cum a-si putea sa il schimb in unul cu sigla eu numai daca ma duc in Romania sau pot si in Germania. Sau pot sa primesc permis de Germania.
  Am uitat sa specific ca am primit de la primarie bescheinigung gemäß freizügG/EU.
  Scuze pentru textul prea lung .
  Merci.
  Lalescu Sorin

  1. Angajarea ta e grea din doua motive: 1. designeri romani au restrictii in Germania conform unei intelegeri bilaterale. 2. nemtii se feresc in prezent sa acorde permis de munca pentru romani fiind speriati ca ar putea urma un val important de muncitori din cele 8 tari care nu mai au nevoie de permis de munca de la 1 mai. Eu, in locul tau, as proceda asa: mi-as face un gewerbe pe una din specialitatile din lista ( lista o ai la postul de lucratori independenti) si in aceasta calitate de “privat” m-as duce cu propuneri ,planse, mulaje, etc. la persoane particulare si societati comerciale. primarii. Daca esti bun vei gasi de lucru si toate lucrurile se vor rezolva. 2. schimba permisul in romania, vino cu el in germania si dupa aceea il preschimbi,am scris un post despre chestia asta.

 4. Permisul auto se schimba doar in Romaia fie ca e vorba de prelungirea valabilitti sau emiterea unuia nou!

 5. Permisul de conducere model vechi (pana in 2008) se schimba numai in Romania. Permisul de conducere model nou (dupa 2008, cu drapelul UE pe el) se poate schimba in Germania cu unul nemtesc: categoria B costa 35 euro+poza+pasaport si se elibereaza pe loc, categoria de profesionisti (CE,DE) numai in baza unor analiza mediacale + taxa de 35 de lei, pasaport si poza si dureaza 3-4 saptamanai. Informatia este sigura pt ca de curand am solicitat eu schimbarea permisului cat BCE. Am primit niste forumulare cu care am mers la medicul de familie si medicul de ochi iar cand am avut formularele completate le-am depus la Führerscheinstelle. Mi-au spus ca documentele vor fi trimise la Berlin si in 3-4 saptamani voi fi anuntat prin posta sa vin sa ridic permisul. Am primit in schimbul permisului romanesc o adeverinta prin care se dovedeste ca am permisul la preschimbat. Mi-au spus ca daca voiam numai categoria B se putea rezolva pe loc. Atentie permisul de conducere romanesc este valabil DOAR 6 luni de la stabilirea domiciliului (Anmeldung) in Germania. Mai am o informatie importanta pt care daca o stiam nu mai plateam 75 euro amenda: la masina cu numere de inmatriculare romanesti trebuie ca in termen de 3 luni de la stabilirea domiciliului sa o inregistrati in Germania.

 6. Scuze, fac o rectificare: “categoria de profesionisti (CE,DE) numai in baza unor analize mediacale + taxa de 35 Euro + pasaport + poza si dureaza 3-4 saptamani. Din cauza vitezei! 🙂

 7. De ce schimba romanii tot la fo 3-5 ani pasaportul ? De ce nu se linistesc si de ce costa o avere ? De ce este azi pasaportul romanesc mai destept decat purtatorul ? Dintre celelalte neamuri din CE cine mai are pasaport biometric ? De ce nu au bacalaureat angajatii Consulatelor Romanesti ?

 8. locuiesc in Germania de ceva timp,avand drept de sedere cat si de munca.Casatorita in Romania , actualmente divortata in Germania (prin sentinta oficialitatilor germane).Mi-ati fi de folos cu privire la obtinerea unui nou pasaport romanesc,in ideea actelor necesare in original cat si cele care necesita traducere, inclusiv autentificare notariala.
  Cu multumiri anticipate,
  herzog

 9. buna seara ma numesc julia cum pot sa trimet si eu un e -meil la dumneavoastra locuiesc in germania cu 3 copiii multumesc astept un raspuns

 10. Pentru parinti care vor sa faca pasapoarte individuale copiilor ,in cazul in care unul din parinti nu este prezent si celalalt are declaratie notariala privind acordul celuilalt parinte de a face pasaport,trebuie stiut ca nu este de ajuns doar aceasta declaratie ,ci este obligatorie prezentarea cartii de identitate IN ORIGINAL a parintelui plecat din tara.

 11. Buna seara.am si eu o intrebare.cum poate fi obtinut un document de identitate(carte de identitate sau pasaport)care expira inainte de a putea ajunge in Romania.Mentionez ca locuiesc in Bavaria si cred ca sediul consulatului se afla la MUNCHEN.Am incercat sa fac o programare la un nr de tel gasit pe net dar nu pot lua legatura cu nimeni.Ma puteti ajuta cu un sfat,ceva?Va multumesc anticipat.O seara placuta.

 12. Au si adresa de mail, cu siguranta va vor raspunde… Eu una nici macar nu am incercat sa telefonez, am scris direct un mail in care am explicat situatia si chiar in aceeasi zi am primit si raspunsul scris. succeeesssss!!!

 13. Buna ziua
  As avea si eu nevoie de niste informatii. Imi puteti spune va rog cum sa procedez in cazul in care am nascut in Germania in data de 23.08.2012 un baietel si nu stiu cum sa i fac pasaport ca sa merg in tara. Din cate am inteles imi tr un titlu de calatorie, insa nu stiu exact de unde il pot obtine. Tin sa mentionez ca sun zilnic la ambasada Romaniei in Germania si nu mi raspunde nimeni. Noi locuim pe langa Frankfurt si nu stiu unde sa sun, cui sa ma adresez, cum sa plec acasa de Craciun…..
  Va rog sa mi dati informatiile necesatre (daca se poate).
  Va multumesc anticupat

  Cu stima Maiurjia

  1. Aveti 2 optiuni, ambele se rezolva la consulat – slabe sanse sa va raspunda cineva la telefon, pe site-ul consulatului este un anunt pe aceasta tema – sunt foarte aglomerati si nu reusesc sa raspunda la toate solicitarile telefonice. Incercati sa ii contactati prin email.

   – transcrierea nasterii (obtinerea certificatului de nastere romanesc) apoi faceti pasaport pentru copil direct la consulat
   – obtineti titlu de calatorie la consulat (65 Euro) apoi faceti transcrierea nasterii si pasaportul copilului in Romania.

   Informati-va foarte bine asupra costurilor si daca pe perioada cat stati in Romania veti putea obtine pasaportul.

   Succes!

 14. buna seara,am si eu o intrebare.Cum pot face pasaport romanesc copiiilor mei in germania?copiii au pasaport facut in romania dar expira curand.Locuim si muncim in germania. va multumesc

 15. bun ziua asi dori daca puteti sa ma ajutati am nascut o fetita an italia si nu stiu cum pot si ce trebuie sa fac casa pot obtine pasaportul romanesc fara sa merg an tara va rog daca puteti sama ajutati va multumes mult

  1. Va adresati consulatului/amsbasadei Romaniei – intai aveti nevoie sa faceti inscrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti apoi sa obtineti pasaportul.
   Succes!

   1. Berlin, Bonn si Munchen.
    Inainte de a merge faceti o programare (doar prin email) – timpul de asteptare pentru programare este undeva pe la 3 luni.

 16. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare, Baietelul meu inca nu are pasaport romanesc, dor noi vrem sa mergem cu el pana in Spania. Poate calatori cu avionul fara pasaport, tinand cont ca Spania e tot in Schengen? Cu masina stiu ca nu ar fi nici o problema, dar cu avionul nu am mai calatorit in Schengen, de fiecare data ieseam din zona ‘sigura’, sburand in Romania,

  1. Indiferent de tara de destinatie, orice persoana trebuie sa fie detinatorul unui document de calatorie. Spatiul Schengen presupune existenta unor conditii relaxate de trecere a frontierei nu eliminarea lor si / sau a obligatiei de a detine document de calatorie valabil.

   1. Multumesc frumos pentru raspuns! In cazul asta cred ca trebuie sa merg in Romania sa ii fac pasaport. La consulat in München te programeaza peste 3 luni, apoi inca 6-8 saptamani trebuie sa astepti pentru eliberare. Nu scrie clar pe site-ul consulatului, daca pot merge singur sa depun actele pentru certificatul de calatorie. Scrie doar ca pot veni cu 2 poze in caz ca minorul nu este prezent, dar nu scrie daca pot depune singur actele, in numele ambilor parinti. Au un site prost organizat, si greoi.
    Sigur au mai fost multi in situatia mea, si niste informatii mi-ar fi de un real folos. Va multumesc!

   2. Programarile au ajuns acum la 4 luni, pentru august tocmai.
    Pe site-ul consulatului din Munchen sunt facute precizarile privind titlul de calatorie, probabil v-a scapat:

    Pentru minori:
    Cererea pentru eliberarea unui titlu de călătorie se formulează, după caz, de către:
    Ambii părinţi;
    Părintele împuternicit de către celălalt părinte printr-o procură specială autentificată (în România: de către notarul public; în R.F. Germania: de către misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României ori de către autorităţile germane – în cazul acestora din urmă, trebuie îndeplinită procedura de apostilare, iar actul va fi însoţit şi de o traducere legalizată în limba română) ori care are acordul scris (autentificat în aceleaşi condiţii) al celuilalt părinte;

    Părintele căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
    Părintele în favoarea căruia s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte;
    Părintele supravieţuitor;
    Reprezentantul legal al minorului;

 17. Buna ziua. Am o intrebare, va rog daca poate sa ma ajute cineva. Pentru elibererea pasaportului romanesc pentru minor sub 14 ani,cu domicililul in Germania, este nevoie de acel document numit Freizugigkeitbescheinigung pentru copil????? Asa am citit pe sitte-ul ambasadei de la München. Si daca da, are cineva idee ce acte trebuie depuse, si unde, pentru acel certificat ?

  1. Eliberarea si utilizarea documentului de atestare a dreptului de libera circulatie pentru cetatenii Uniunii Europene si din Spatiun Economic European Extins a fost suspendata incepand cu data de 29.01.2013 (Artikel 1 Nr. 5 b des Gesetzes zur Änderung des Freizügigkeitsgesetzes/EU und weiterer aufenthaltsrechtlicher Vorschriften).
   Prin urmare, atestarea dreptului de sedere prin Freizügigkeitsbescheinigung nu mai este necesara, acest lucru facandu-se acum exclusiv pe baza pasaportului/cartii de identitate si a documentului de inregistrare a resedintei in Germania – Anmeldung.
   Unul dintre alte documente cerute era Meldebescheinigung. Il ridici de la Einwohneramt. Succes.

 18. OFF eu vreasu sa plec cu micutza mea pe 2 iulie in romania si nu ii mai este valabil pasaportul noi locuim in germania, foaie de drum sau asa ceva nu este posibil? si de unde pot sa primesc..?

  1. Titlu de calatorie de la ambasada/consulat, se obtine fara programare, doar sa mergeti in timpul programului. Costul este de 60 de euro si este valabil doar pentru intrarea in Romania, urmand a va ingriji de obtinerea pasaportului in tara pentru a va putea intoarce.
   Succes!

 19. Buna ! Numele meu este Ramona, sunt in Germania de 6 luni si peste 3 saptamani as vrea sa merg in Turcia pentru 7 zile. Dar nu am decat buletinul , pasaport nu am , nici aici si nici in Romania . Pot sa merg fara pasaport ? Daca nu , pot sa il fac aici ? Si cam cat dureaza ? Repet , nu am deloc pasaport . Daca ai putea te rog sa-mi raspunzi ! Multumesc mult !!

  1. Intrarea in Turcia se face doar pe baza pasaportului. Durata de eliberare a unui pasaport in Germania este de minim 4 luni (4 luni programare, 4 zile pasaportul simplu, 8 saptamani pasaport electronic).
   Daca vreti pasaport urgent trebuie sa mergeti in tara.
   Succes!

   1. Dar cum este cu titlul pentru calatorie ? Sau sa il fac aici la urgenta pasaportul , nu se poate ? Multumesc mult pentru raspuns !

   2. Nu exista procedura de urgenta pentru pasaport la consulat / ambasada. Primul pas, programarea – 3-4 luni. Apoi, daca faceti pasaport temporar, valabil 1 an, il primiti in 3-4 zile, daca optati pentru pasaport electronic atunci dureaza 8 saptamani (personal am depus pentru pasapoartele copiilor cererea pe 25 martie, chiar si cu ceva “cunostinte” inca nu le-am primit, au trecut 6 saptamani deja).
    Titlul de calatorie il obtineti pe loc, costa 50-60 de euro, trebuie doar sa mergeti la consulat in timpul programului – mentiunea ca titlul de calatorie este valabil doar pentru intrarea in tara, nu va veti putea intoarce pana nu obtineti pasaportul/CI.
    Succes!

   3. Sau altceva o foaie cu care sa pot merge .. Nu stau mai mult de 7 zile … Nu se poate ? Incerc sa sun la consulat si nu raspunde nimeni !! Daca ai vrea te rog sa-mi raspunzi ! Multumesc !

   4. Acum am citit postarile anterioare – deci pentru a merge in Turcia aveti nevoie obligatoriu de pasaport, titlul de calatorie nu va foloseste la absolut nimic.
    Singura solutie este sa mergeti in tara sa faceti un paspaort la urgenta.
    Succes!

   5. Dar nu pot obtine o foaie la mana sau un formular din care sa rezulte ca pasaportul vine in 4 luni ? Eu merg marti in München pentru pasaport si depun actele , si nu as putea sa primesc o foaie la mana cum, ca actele sunt in desfasurare ? De exemplu daca ar fi cineva in spital acolo si as vrea urgent sa merg nu pot primii acea foaie la mana ?

 20. Domnule S…pasaportul fetei mici care acum are 7 ani expira la anul.
  Ma gandeam totusi sa nu merg la anu in tara sa schimb pasaportul si sa mai stau 2 ani pina expira si ale noastre, iar atunci eventual sa le schimbam pe toate.
  Ce s-ar intampla in situatia asta.
  Stiu ca nu gandesc prea corect, dar parca nu m-as duce 2000 km doar sa schimb un pasaport….
  ce consecinte ar fi daca as nu as face pasaport la fata?

  1. Pasaportul il puteti schimba si in Germania la consulat, nu obligatoriu sa mergeti in tara – costul eliberarii pasaportului este de 100 de euro.

   Ce se poate intampla daca nu schimbati la timp: nu puteti iesi din tara cu fetita. Adica puteti, cel putin in spatiul Schengen (presupunand ca sunteti in Germania) dar daca sunteti opriti pe drum sa nu va surprinda ce va urma (retinere pentru identificare, expediere la cel mai apropiat consulat pentru a lua titlu de calatorie, veti fi trimisi apoi in Romania pentru a va face acte).
   Si oricum daca mergeti in Romania va va trebui pentru calatorie, daca pasaportul este expirat, cel putin un titlu de calatorie, costul fiind de 60 de Euro, la consulat.
   Alegerea va aparitne!
   Succes!

 21. Salut .sunt in gemania si mi-am pierdut pasaportul . L-am cautat 2 saptamani am crezut ca tot il gasesc dar nu stiu de el . Pe 22 iunie am concediu . Cum fac sa imi fac pasaport ? Va multumesc anticipat

  1. Din pacate singura posibilitate sa reusiti sa aveti pasaportul pana in iunie este sa mergeti in Romania, in Germania la consulat dureaza minim 3-4 luni.

 22. Buna ziua!
  Am si eu o problema in legatura cu actele.
  Sotul meu lucreaza in Germania, iar in vara urmeaza sa parasesc Romania impreuna cu fetita mea de 4 ani.
  1. As vrea sa stiu daca “declaratia de acord pentru minor” de parasire a tarii, trebuie facuta doar la Consulat sau poate fi facuta si in fata unui notar neamt, tradusa, legalizata si apostilata?Este valabila in acest caz la vama?
  2. Fetitei mele ii expira pasaportul dupa ce ajungem in Germania.Ar trebui sa-l reinoiesc aici, in tara, sau in Germania. Mentionez ca sotul meu are unbrefistet, si vrem sa ramanem acolo.
  Va multumesc!

  1. 1. Este ok – diferenta intre a da declaratia la consulat sau la un notar o reprezinta necesitatea traducerii, legalizarii si apostilarii.
   2. Schimbati pasaportul in tara – in Germania la consulat dureaza 5-6 luni schimbarea unui pasaport.
   Succes!

 23. Multumesc pentru raspuns!
  As mai avea o nelamurire. Pentru pasaport, se poate face o procura la notarul neamt ( traducere, legalizare si apostileare) pe care sa mi-o trimita, la fel ca in cazul declaratiei?

 24. Daca face o procura la consulat atunci nu trebuie tradusa sau apostilata, daca nu se poate deplasa la consulat se accepta si varianta spusa de dumneavoastra.

  Din pacate ce se intampla la consulatele din germania lasa de dorit: personal din 15 Decembrie am inceput demersurile pentru paspaoartele copiilor, programarea am primit-o pe 25 martie, pasapoartele au sosit abia saptamana aceasta – inca nu sunt ridicate, doar vinerea este program de eliberare pasapoarte.

 25. Multumesc inca o data!
  Asa mi-a spus si sotul ca dureaza f.mult la consulat si ar fi mult mai usor sa-mi trimita o procura de la un notar.

 26. Este obligatoriu ca actele pentru eliberarea unui nou pasaport sa fie depuse la consulatul din Munich, daca locuiesc in Munich? Perioada de asteptare este de 3 luni, pe cad in Berlin actele se depun pe loc…
  Multumesc anticipat pentru orice informatii!

 27. Buna dimineata.
  Am si eu nevoie de cateva informatii si multumesc anticipat pentru raspunsuri.
  Nu am deloc pasaport si doresc sa imi fac unul temporar pentru a putea merge in luna de miere.
  Ce acte imi trebuiesc pt acest pasaport temporar si cat dureaza sa mi se elibereze?
  Am inteles ca imi trebuie buletinul, o cerere si dovada ca am platit taxele. Asa este? Atat imi trebuie?
  Iar de durata eliberarii acestuia: dureaza 3 zile sa proceseze sau sa imi accepte cererea si apoi inca 3 zile sa mi-l elibereze, sau totul dureaza 3 zile? Sunt din Bacau, exista posibilitatea sa dureze mai mult de 10 zile lucratoare?
  Va multumesc inca o data.

 28. buna ziua ,
  va rog din suflet sa ma ajutati .incerc sa sun la ambasada si nu raspunde nimeni. suntem in germania din nov 2012 si in ianuarie 2013 am nascut o fetita . sotul lucreaza suntem cu acte in regula toti. problema e ca vrem sa plecam acasa si sa mearga sotul la ambasada pentru pasaport. nu raspunde nimeni ,vrem sa stim ne trebuie programare ? ce ne sfatuiti :pasaport sau viza de calatorie? va multumesc .

  1. La ambasada/consulat informatii telefonice se ofera doar intr-un anumit interval orar, unde incercati sa sunati?
   Cititi detalii in cadrul site-ului despre procedurile de urmat pentru copiii romani nascuti in germania.
   Intai va trebui sa obtineti apostila pe certificatul de nastere german apoi sa obtineti certificatul de nastere romanesc apoi pasaportul copilului, toate acestea dureaza foarte mult ca si timp, cateva luni.
   Aveti optiunea de a cere un titlu de calatorie urmand a face in tara procedurile privind obtinerea CN si pasaport, dar nu va veti putea intoarce in Germania fara pasaport, trebuie sa tineti cont de acest lucru cand va planificati calatoria.
   Indiferent ca doriti obtinerea titlului de calatorie sau pasaport, ambii parinti trebuie sa fie prezenti, existand optiunea ca un parinte sa imputerniceasca pe celalalt parinte prin procura autentificata si apostilata.
   Succes!

   1. VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS. AM FOST LA AMBASADA DAR NU AM REUSIT SA FAC NIMIC. CERTIFICATUL FETITEI DE NASTERE INTERNATIONAL NU ERA BUN.
    LIPSESTE TRADUCEREA DE PE SPATE A CERTIFICATULUI. LA MINE CERTIFICATUL FETITEI E SCRIS DOAR PE FATA SI VERSO E GOL. O SA INCERC SA MERG LA PRIMARIE SI SA II ROG SA REZOLVE PROBLEMA. DRUMURI AIUREA LA AMBASADA.

 29. AA SI REFERITOR LA APOSTILA DE PE CERTIFICATUL DE NASTERE GERMAN . NU MAI ESTE VALABILA.SE PRIMESC CERTIFICATELE FARA APOSTILA.

 30. buna
  ma numesc Lenuta si mi´am pierdut actele d indentitate as dori sa stiu daca imi trebuie programare la ambasada pt un nou pasaport-buletin…..

  Va multumesc. !

  1. Doar cu programare – la ambasada puteti face doar pasaportul, dar pentru asta aveti nevoie de act de identitate valabil – puteti face doar o procura pt ca cineva din tara sa se ocupe de formalitati.
   Succes!

 31. buna ziua, sotul este in germania, linga Frankfurt si e angajat legal cua cte in regula,eu as vrea sa pelc la el cu fetita de 2 ani si 8 luni insa nu a facut declaratie, unde poate pleca sotul pentrua face aceasta declaratie de acord ca imi permite sa scot copilul din tara, dati-mi va rog o adresa si/sau un numar de telefon, va multumesc mult!

 32. Am citit astazi pe usa Consulatului din Munchen:
  Incepand cu 24 iunie 2012 nu se mai dau niciun fel de informatii consulare prin telefon!
  Informatiile si programarile se fac doar prin email la adresa ‘konsul2@rumaenien-gkmuenchen.de’

 33. Buna ziua…..as dori sa stiu si eu cateva informatii referitoare la pasaportul pentru copil minor….
  situatia mea este mai complicata….dar sa spun in mare despre ce as avea nevoie…..sunt de 2 ani in germania si pe 30 mai am nascut o fetita….acum as dori sa plec in turcia si in romania……si trebuie sa fac pasaport fetitei…..ce document imi trebuie de la tata ca sa pot face singura pasaportul ????
  poate merge la un notar sa faca o procura precum ca eu pot face pasaportul fetitei????sau trebuie sa mearga si el la consulat???cat dureaza acest pasaport aici in germania???si daca dureaza mult pot sa il fac in romania????cat dureaza in romania_???si aceeasi intrebare ..daca tatal nu merge in romania….e valabila aceeasi procura care o face la notar sau unde trebuie facuta???va rog sa ma ajutati si sa ma lamuriti ce ar trebui sa fac…..

  1. In primul si in primul rand, inainte de a putea face pasaportul, aveti nevoie de transcrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti.
   Pentru a calatori in afara Germaniei, aveti nevoie de document de calatorie valabil pentru copil, acesta fiind pasaport sau (doar pentru calatoria in Romania) titlul de calatorie. Deci pana la obtinerea pasaportului, plecarea in Turcia iese din discutie.

   Puteti face procdurile fie in Germania, fie in Romania:
   in Germania:
   – la consulat oricare dintre parinti poate face transcrierea nasterii si obtinerea Certificatului de nastere romanesc – in mod normal dureaza 10 saptamani, contra unei taxe de urgenta 48 de ore. In prealabil trebuie sa apostilati certificatul de nastere german.
   – ambii parinti trebuie sa fie prezenti la depunerea actelor pentru pasaportul copilului / parintele prezent trebuie sa fie imputernicit prin procura speciala de catre celalalt parinte.
   – programarea la pasaport (cel putin la consulatul din Munchen) dureaza 3-4 luni, pasaportul temporar (valabil 1 an) se elibereaza in 3-4 zile lucratoare de la depunerea actelor, cel electronic in 8 saptamani.

   In Romania:
   – transcrierea nasterii: dureaza 2 saptamani.
   – ambii parinti trebuie sa fie prezenti la depunerea actelor pentru pasaport sau 1 din parinti trebuie imputernicit prin procura – pasaportul temporar se elibereaza pe loc, pasaportul electronic in 14 zile calendaristice.
   – pentru a putea calatori in Romania si a va putea intoarce in Germania in lipsa celuilalt parinte, aveti nevoie de procura speciala prin care sotul isi da acordul ca dumneavoastra sa calatoriti impreuna cu minorul – exista declaratii tip, de obicei se fac la consulat (nu necesita traducere, apostilare) dar puteti face la orice notar german aceasta procura (respectand cerintele impuse de politia de frontiera) urmand a traduce si apostila aceasta procura.

 34. Unde gasesc ce trebuie sa scrie in procura pe care trebuie sa o faca tatăl? O gasesc undeva tip?
  Deci pot face pasaportul de 1 an si dureza mai putin ,pot apostila certificatul german la consulat? Sau unde?
  Multumesc frumos pentru raspunsuri

  1. Este o procura tip – o gasiti la consulat cu siguranta.
   Aspotilarea unui act se face de catre emitent, consulatul nu va poate autentifica un act eliberat de autoritatile germane. Ganditi-va si la faptul ca dupa 1 an va trebui sa reluati procedurile pentru paspaort, alti bani alta distractie.

   1. Daca tatal Nu merge la Konsulat cum pot Sa fac rost de procura? Are la Notar asa ceva ? Banuiesc Ca o pot gasi undeva pe adresa consulatului SAU NU? Pasaportul copilului trebuie oricum schimbat dpa ce primesc actele de divort, este inregistrat sub numele fostului sot, e Mai complicata situatia, pe Mine ma intereseaza cum pot face rost de acea procura tip Sa o faca la notar Sa pot face pasaport copilului, si Sa Nu face multe drumuri lässt Konsulat distanta e mare sind bresu Sa am documentele deja pregatite, deci certificatul trebuie apostilat de primariauunde

   2. Daca merge in tara Sa fac Pasaportul imi trebuie doua procuri de la tatal copilului? Una pentru a face pasaport Si Una pentru a iesi DIN tara? SAU e de ajuns Una in care specifica abmbele?

   3. Fiecare procura este cu treaba ei, pe fiecare procura trebuie inscris clar scopul acesteia, plus ca la pasapoarte vi se va retine procura.

 35. ok am inteles….deci am nevoie de o procura pentru a face pasaportul si o procura pentru a calatori cu copilul

 36. acea procura speciala pentru pasaport se gaseste si la notar???stiu despre ce este vorba???daca nu se face dupa un tip acea procura banuiesc ca nu e valabila

  1. Exista o procura tip data de politia de frontiera. Se poate si o procura facuta ad-hoc la notar, dar are anumite cerinte:
   – sa curpinda datele exacte de identificare a persoanelor in cauza
   – intervalul, scopul si tarile de destinatie ale calatoriei.
   Daca doriti, va pot trimite prin email procura standard in limba romana.

 37. Multumesc frumos pentru procura trimisa…..eu aceasta procura am tradus-o in Limba germana…..am completat-o in ambele limbi tradusa si urmeaza sa mearga sotul la Notar cu ele…..intrebarea mea este ….am nevoie la consulat de cea in Limba germana sau de cea in Limba romana????

 38. Si am inteles corect ca daca vreau pasaport pe un an copilului se elibereaza repede in 48 de ore daca am inteles eu bine…nu???nu trebuie programare sau sa astept 4 luni pentru eliberare…corect???

  1. La Munchen o programare dureaza minim 3 luni, eliberarea – 3 zile de la depunerea actelor, daca doriti pasaport temporar, valabil 1 an, sau 8 saptamani pentru pasaport electronic normal.

 39. Am si EU o nelamurire in noiembrie vreau sa plec cu prietenul meu neamt in excursie in tunisia,dar direct din germania.Posed pasaport temporär rominesc iar in germania nu sint inregistrata sint Doar in Visita ca si turista.Pasaportul temporär Expira in 13 Nov.As putea sa imi fac alt pasaport temporär direct in germania Fara sa ma intoarc in Tara?Va Rog mult de tot sa imi dati o lamurire,multumesc.

 40. Mii de multumiri pt lamurire ,dvs prin aceste raspunsuri juridice ajutati mult rominii din Germania,care nu stiu unde sa intrebe.Am trimis un Email pe adresa consulatului din Bonn si sper sa Capat un raspuns.In Eventualitatea lui am sa revin cu lamuriri si pt ca alte persoane aflate in situatia mea sa afle ce si cum.O seara frumoasa dvs. Si tuturor Celor de Nationalitatea mea.

 41. Buna ziua 🙂 Eu cu sotul si fata sunt in Germania de un an de zile..la sfarsitul lunii as vrea sa merg in Romania cu fata …unde imi poate face sotul procura pentru a calatorii cu copilul :)Va multumesc!!

 42. Multumesc mult m-am informat de la unele persoane unde as putea sa fac acest document ! Mi-au sugerat sa merg la primarie sau ca ar fi suficient ca sotul sa vina cu noi la aeroport si sa confirme ca este deacord cu plecarea noastra …! Avand in vedere ca am mai iesit cu fata din tara.. iar procura a fost obligatorie mi s-au parut nesigure sugestiile! Mai exact ce cerinte ar trebui indeplinite ? Va multumesc!

  1. Nu va luati dupa ce spun unii si altii, dupa principiul mi-a spus 2 vecini: o coie a hartiei respective trebuie sa ramana la politia de frontiera, ca dovada a acestui lucru, in vederea solutionarii eventualelor contestatii ulterioare (in cazul in care celalalt sot contesta plecarea, i se prezinta declaratia data, obligatoriu la notar, deci nu confirmare verbala sau la primarie, obligatoriu declaratie notariala).

  1. Buna ziua! Vad ca nu au mai fost scris de mult dar sper ca cineva sa vada si sa ma ajute cu un raspuns. Problema mea este urmatoarea… saptamana viitoare am cununia programata..iar dupa asta trebuie sa imi fac pasaport pe numele viitorului sot…iar viitorul sot la randul lui trebuie si el sa isi faca pasaport deoarece pe data de 24 iunie ii expira buletinul. Noi suntem in Nürnberg si nu am vrea sa facem mai multe drumuri..daca este cineva pe aici care si-a facut pasaport la consulat..si in situatia asta..pentru schimbarea numelui..v-as ruga sa imi dati niste detalii… ce acte ne trebuie..cat trebuie sa platim… Multumesc anticipat 😁

 43. Buna ziua, pt o procura notariala este necesara programare la consulatul roman din bonn sau pot pur si simplu sa merg in timpul programului. Multumesc anticipat!

 44. Suntem o familie de 3 persoane suntem veniti in karlsruhe de 3 luni si vrem sa ne stabilimdar Nu gasim de munca dar nu stim limba vrem sa muncim in orice domeniul al muncii agricultura ferme constructii.. Speram ca ne ajutati asteptam un raspuns . Va multumim !!!

 45. Va rog un raspuns la urmatoarea situatie: Locuiesc in Germania. Facut in septembrie cerere de schimbare pasaport la consulatul Berlin Depus actele necesare si plata taxa prin prezentarea titularului la consulat. Facut cerere de continuarea posesiei vechiului pasaport pana la expirare in ianuarie 2014. Acum consulatul doreste vehiul pasaport pentru a mi-l trimite prin posta pe cel nou insa eu nu il mai gasesc. Cat timp dureaza sa imi declar pasaportul pierdut la politia locala si la ce noi taxe trebuie sa ma astept la consulat? cei de acolo nu imi furnizeaza informatii de iesire din situatie, doresc pasaportul vechi iar eu nu il mai am. Va multumesc de raspuns.

  1. In mod normal dovada declaratiei la sectia de politie si completarea declaratiei pentru pierderea/deteriorarea pasaportului la consulat ar trebui sa fie actiuni suficiente pentru eliberarea celui nou.

   De curiozitate, cat ati asteptat pentru programare la pasaport in Berlin?

 46. Stiind ca pasaportul expira in ianuarie 2014 am tot trimis emailuri de solicitare programare inca din august in acest an. In cele din urma a venit raspuns ca ma pot prezenta oricand. Am fost acolo la sfarsitul lui septembrie, am depus acte, facut foto, si la intrebare cand trebuie sa ma prezint sa ridic actul, mi s-a raspuns ca se vor trimite prin posta, ca regula nou instituita. Am asteptat 2 luni dupa care am trimis pe vechiul e-mail o multime de mesaje prin care intrebam cand mi-l vor trimite. Mi s-a trimis in cele din urma raspuns de catre (yahoo.com!!) ca mesajele mele nu au destinatar desi adresa era aceeasi pe care o folosisem de la inceput. Am descoperit in cele din urma..acum in decembrie noua adresa e mail prin care din nou am adresat aceeasi intrebare. Am primit telefon azi de la ei prin care mi se cere vechiul pasaport…restul l-am mai scris. Cam asta e “povestea” pasaportului. Poate foloseste cuiva in cautare de raspunsuri.

 47. Inca o intrebare, va rog. Daca am inteles bine e vorba de 2 declaratii: una data politiei locale si alta care trebuie sa o dau la consulat? Cea data catre politie trebuie tradusa? Dupa cate mi s-a spus nu mai functioneaza nimic decat prin transmiteri postale acolo. Deci astept sa imi trimita formularul lor de declaratii perderi, apoi eu completez si impreuna cu traducerea declaratiei de la politie si buletinul sa le trimit lor prin posta si apo sa astept eu prin posta…etc…sau cum???

 48. Buna, am si eu o urgenta . Mi-am reinoit pasaportul in romania si am crezut ca printr-o procura normala si apostilata , poate sa mi-l ridice cumnatul de la serviciul de pasapoarte din romania. Dar sunand la ei acolo , au zis ca imputernicirea , nu este valabila , doar ca notarul sa imi autentifice semnatura si apostila , ci trebuie autentificat actul de catre notar adica sa imi faca Urkunde . Am fost aici la notar si mi-a zis ca de asaceva nu a mai auzit. In fine , am ajuns la concluzia ca mai bine merg la ambasada, incercand sa sun nu imi raspunde nimeni , iar telefonul de urgente este doar pentru decese etc. Intrebarile mele sunt : Pot sa solocit sa imi trimita pasaportul la ambasada in munchen , si daca da oare care ar fii timpul de asteptare si 2 daca ma duc ca sa imi faca procura imi trebe si acolo termin ?mentionez ca mie im i trebuie pasaportul in 2 saptamani
  multumesc frumos

 49. buna ziua sunt mama a 2 copi minori care sunt cu mn in germania iam adus anul trecut pe unul in mai iar pe fetita in iunie la ambi leam facut pasapoarte la urgenta pe 1 an eu sunt casatorita dar nu mai sunt impreuna cu sotul de 2 ani el e in romania eu cu copii aici as vrea sa stiu daca e posibil sa le fac pasapoartele aici la consulat fara a mai merge in romania si as vrea sa mai stiu daca e nevoie de vrio procura ceva de la tatal copiilor sau pot face eu singhura aici si cum tre sa procedez .Astept un raspuns :

  1. Pasapoartele pot fi prelungite la consulat dar aveti nevoie de semnatura tatalui (sau procura de la acesta). Daca locuiti in BW sau Bayern, programarea la consulatul din Munchen dureaza 3-4 luni + 2 luni timpul de eliberare a pasaportului. Incepeti deci din timp.

 50. eu sunt in zona hessen kassel copii sunt la scoala si la gradinita eu vroiam sa stiu daca el imi trimite procura leas putea face vaici fara sa mai merg in romania

   1. Buna ziua. Copilului meu ii expira pasaportul pe 4 martie. As vrea sa stiu ce se intampla daca nu il fac la timp. Mentionez ca locuim in germania dar este nascut in romania. Stiu de consulatele romane dar nu ajung sa il fac la timp. Imi poate lua statul copilul daca pasaportul e expirat? Va rog sa imi raspundeti

 51. Am o intebare.sunt din rumenia am näscut aici un bäietel care acum are un ani.copilul îl cresc singuri nu are tata.cum pot sa fac pasaport pentru copil ca sa putem merge in vizita la romania.ce acte îm trebuie si cat dureaza.?va multumesc

 52. Bună ziua ași dori și eu o lămurire am o fata în vârstă de 13 ani și am pierdut pașaportul iei țin sa menționez ca sunt cununata cu tata iei patern dar este în România și eu am procura de la iei timp de un an este valabila va rog frumos din suflet ați putea sa mă îndrumați și pe mine ce acte Ami trebuie și cât mă coastă sa fac un nou pass .va rog raspundeti

  1. Pasaportul nou va costa 100 de euro, daca locuiti in Bavaria sau BadenW. atunci trebuie sa veniti la consulatul din Munchen – aveti nevoie de o programare, dureaza 3-4 luni programarea + 8 saptamani eliberarea noului pasaport.

 53. Buna ziua, as dori daca cineva ar putea sa -mi dea o informatie privind costul unui pasaport pentru minori .Va multumesc! !!

 54. Buna ziua eu am un baietel de 11 ani si mi- a expirat cartea de intentitate am pasaport varabil eu mama copilului ,baiatului ii expira pasaportul temporat si locuiesc in germania baiatul ela scoala aici nu pot ajunge in romania eu lucrez,, intrebatea mea este ca eu find unicul parinte al copilului pot sa fac pasaportul aici si ce acte imi trebuiesc ,,, va multumesc ,,,

 55. Buna ziua.Am trei copii, dintre care unul nascut aici care nu are pasaport iar celorlalti doi le.au expirat pasapoartele temporare.As vrea sa le fac titlu de calatorie pt a ajunge in Romania.As vrea sa stiu daca tatal imi poate face mie o imputernicire, pt. ca el munceste si nu ne poate insoti la Berlin si ce documente imi trebuie pt obtinerea titlului de calatorie.

 56. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri. Doresc sa ii fac copilului meu nascut in germania pasaport. mentionez ca are certificat de nastere german si certificat de nastere romanesc. Am inteles ca pe baza inscrieri la primarie (anmeldung) se poate face pasaport simplu electronic cu domiciliul in germania sau se poate face si pasaport simplu electonic cu domiciliul in romania. ce nu inteleg este ca pe sait scrie cum ca copilul nu poate avea domiciliul in amandoua parti poate avea domiciliul si resedinta, dar pe certificatul de nastere nemtesc scrie domiciliul la adresa din germania si pe cel romanesc la adresa din romania deci sunt doua domicili
  ce pasaport ar fi mai bine sa ii fac copilului meu? pasaport simplu electonic cu dimiciliul in romania sau cu domiciliu in germania. care e diferenta intre ele ca nu am inteles nimic sunt in ceata. Amandoua sunt pe 3 ani si costa la fel doar ca la cel cu domicilu nemtesc mai trebe platita si traducerea si legalizarea la anmeldung si asi vrea sa stiu daca are copilul vreun beneficiu ca ii fac pasaport electonic cu domiciliul in germania.
  Si avand in vedere ca nu poate avea doua domicili ce fac cu certificatul romanesc pe care scrie deja adresa din romania trebe sa il inapoiez? sa il modifice cu adresa de domiciliu de aici? imi cer scuze ca am scris asa de mult dar nu am intales mai nimic idea e ca vreau sa ii fac pasaport miercuri si nu stiu de care.
  vasi fi foarte recunoscatoare daca miati explica si mie ce si cum e mai bine sa fac
  Va multumesc.

 57. Buna ziua, am un copil de 6 luni si pe 15 august am bilet de avion sa merg in Romania, copilul e nascut in Germania si are certificat nemtesc dar mi s-a spus ca este considerat roman caci ambii parinti sunt romani, eu am grija singura de copil este sub custodia mea, am act nemtesc pentru asta, acum am doua intrebari 1. trebuie sa traduc precum ingrijesc singura copilul? 2.pot sa fac o foie de drum sa merg in tara? daca da cat costa si cat dureaza.
  Va multumesc mult pentru ajutor.

  1. Va sfatuiesc sa abandonati drumul in Romania pana nu clarificati actele si situatia copilului. Nu va veti mai putea intoarce in Germania cu copilul. In lipsa unei hotarari definitive a unui tribunal roman, custodia este comuna. Ce fel de act aveti din Germania?
   Fara acordul si semnatura tatalui nu veti putea face nici macar actele copilului. Copilul nu va mai putea parasi Romania pana ce nu aveti pasaportul pt el. Din pacate lipsa de informare va costa, intai trebuia sa rezolvati problemele administrative si mai apoi sa cheltuiti bani pe bilet. Succes

 58. buna seara am si eu o intrebare sunt cu sotul in breman si vreau sami aduc copiilul in vacata aici nu are pasaport unde ma pot duce cu sotul pentru a face o procura ca sai faca bunici pasaport in romania va rog sami raspundeti va multumesc mult

  1. La consulat sau la orice notar german, in acest caz va trebui sa traduceti si sa apostilati procura. Mai trebuie o procura persoanei ce va insoti minorul, plus cazier daca aceasta persoana nu este unul din parinti. Succes

 59. sunt in ceata acum, am doar Bescheinigung gemäß 58a SGB vIII (Sozialgesetzbuch) (Alleinsorge)
  Dupa dum am spus el nu vrea acest copil si nu stiu nimic de el nici macar nu stiu unde e acum.Ce pot sa fac caci nu vreau sa pierd biletul? nu conteaza cat costa as vrea sa stiu ce se poate face sa rezolv cumva problema
  Va multumesc

  1. Din pacate aceste chestiuni nu se rezolva asa rapid, necesita timp si bani. In primul rand trebuie sa va adresati unui avocat in Romania pentru a indeplini procedurile de stabilire a custodiei – trebuie sa obtineti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Acest lucru inseamna de fapt un proces de tutela.
   Inca odata, daca va duceti in tara, nu veti mai putea iesi din Romania, copilul va ramane in Romania pana la clarificarea situatiei. Pana atunci ce puteti face este doar transcrierea certificatului de nastere romanesc. Pasaportul nu il veti putea obtine fara hotararea judecatoreasca sau acordul scris al tatalui.
   succes!

 60. Am uitat sa spun ca el nu este trecut in certificatul copilului, suntem trecuti numai eu si copilul care este pe numele meu.
  Asa complicata sa fie situatia?

  1. Simplifica situatia. Nu mai aveti nevoie de acordul tatalui, in schimb raman valabile toate celelalte legate de obtinerea documentelor de calatorie pt copil – functie de judetul unde locuiti, poate dura intre 3-5 saptamani. Deci luati in calcul perioada aceasta la calatoria in Romania. In plus mare grija sa aveti tot ce va trebuie din Germania, un document lipsa si planurile vi s-au naruit.

 61. Buna ziua! Am nevoie de niste raspunsuri.Doresc sa-mi aduc copilul in Germania.
  !. Pot sa fac copilului pasaport in Ro fara procura de la tatal lui. In hotarirea de divort scrie asa :
  stabilirea locuintei copilului minor …….la mama si incredintarea minorului acesteia spre crestere si educare. Divortul din 2009 . E scris ceva cu definitiva ,dar nu este scris irevocabil.
  2. Pot pleca din tara cu ,copilul fara acordul tatalui ,daca in sentinta de divort nu este scris nimic despre tata?
  3.Pentru a da aici copilul la scoala am nevoie de ceva acte de la tatal lui? daca da,ce fel de acte?
  4. De ce acte as avea nevoie din Ro ca sa dau copilul aici la scoala? A terminat clasa 5 in Ro.

  Multumesc si astept un raspuns .Urgent.

  1. 1. Nu – trebuie si irevocabila. Doar cu sentinta definitiva ar fi fost posibil daca procesul ar fi inceput dupa 15.02.2013.
   2. Nu – neavand pasaport pentru copil – aveti nevoie deci de acordul tatalui pentru pasaport si pentru a parasi tara.
   4. Cel putin situatia matricola – evident tradusa in Germania. Este de preferat sa aveti si o recomandare de la institutia de invatamant. In plus luati carnetul de vaccinari din Romania pe baza caruia solicitati in Germania carnetul de vaccinari international.
   Succes!

 62. Multumesc frumos,frumos! Atunci apare alta intrebare! Eu am avut divortul in 2009 in R.Moldova, dar pentru a face pasaport copilului in Ro ( avem cetatenie dubla) a trebuit sa transcriu hotarirea de divort. Am luat avocat in 2013 si am obtinut asta si nu stiu acum .
  Spre final scrie asa:

  Tribunalul ,in analiza conditiilor impuse de art. 1095 codul Civil , noteaza ca hotarirea pronuntata este definitiva ,nefiind contestata competenta Judecatorie Causeni si este in vigoare Trataul din …….dintre Romania si republica Moldova privind recunoasterea reciproca a hotararilor judecatoresti pe teritoriul lor emise de instantele din celalat stat.
  Tribunalul constata ca nu este incident niciunul din motivele de refuz al recunoasterii hotararii de divort pronuntata la judecatoria Causeni.
  ——Dispune recunoasterea pe teritoriul romaniei a efectelor . hotararii de divort pronuntata in R.Moldova , la data de 09.02.2009 de catre judecatoria causeni ,dosarul……… privind divortul intre partile:
  X si Y ,stabilirea locuintei copilului minor Z ,la mama si incredintarea minorului acesteia spre crestere si educare.
  Cu apel in termen de 30 zile de la comunicare.

  Pronuntata in sedinta publica din 20 .08.2013 .

  Vad ca in ro e dupa data care mi-ati spus-o d-voastra , acum nu stiu care se ia in vedere. pfff 😦

  Cu respect, Veronica!
  Multumesc!

   1. pai este transcrierea , dar iarasi i-a fost trimis fostului sot scrisoare acasa,aceleasi procedee ca si atunci cand am dat in 2009 la divort . I-am scris avocatului ca fostul sot nu-mi da procura si ce sa fac si avocatul mi-a raspuns atat: sentinta este definitiva. Atat! Dar unde este stampila greifiierului pai este scris de maina ceva cu irevocabila fara reapelare . De obicei se scrie irevocabil pe stampila?

   2. Daca aveti definitiv si irevocabil atunci nu ar trebui sa aveti probleme. Verificati totusi si la politia de frontiera pentru a nu intapina probleme.

 63. Multumesc frumos ! Este ok ! Am intrebat la politie si acolo pe o stampila era scris definitiv si irevocabil ,scris de maina si a fost ok!

 64. Buna ziua! Mai am o intrebare pentru o cunoscuta ca sa o ajut cu ce pot si eu! Ea la fel are dubla cetatenie R.Moldova si Romana. Are 2 copii care sunt in Moldova ! Ea poate primi alocatia de aici pentru copii daca copii ei sunt in Moldova sau copii trebuie sa fie in RO ? Si daca da, ea trebuie sa aiba si buletin romanesc pentru a primi alocatia sau este de ajuns pasaportul! Ce trebuie sa faca ca sa primeasca alocatia ? Multumesc frumos !

 65. am o intrebare domnule iulian sint cu sotul in germania si dorim sa aducem copii minori din rominia aici ,doresc sa stiu pote sa mearga doar mama ?si daca da ce declaratie si unde o poate da tatal ,multumesc frumos..

  1. Tatal trebuie sa dea o declaratie notariala de imputernicire a mamei – o poate face la orice notar, atentie sa respectati cerintele politiei de frontiera privind continutul minim!

   1. am nascut in germania si cei de la primarie au spus k trebuie sa astept 7 ani ca sa ii dea cetatenie copilului ii adevarat ?

 66. Buna ziua,

  Dorim sa plecam in concediu in Romania si am avea cateva intrebari. Copilul nostru s-a nascut in oct. 2014 in Germania si dorim sa stim exact ce acte avem nevoie pentru a trece vama.

  Din cate am citit pe site-ul ambasadei am avea nevoie de:
  – certificat de nastere romanesc (realizat la ambasada romana) emis pe baza extrasului german al actului de nastere;
  – pasaport sau titlu de calatorie.
  Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine si avem nevoie doar de aceste documente.

  1. Pana acum avem extrasul german al actului de nastere. Va rog sa-mi spuneti daca acest document mai are nevoie de Apostila si daca mai trebuie tradus si legalizat pentru cand ne prezentam la ambasada din München.

  2. Cat dureaza obtinerea pasaportului simplu electronic?

  3. Pentru a trece vama, noi ca parinti avem nevoie de pasaport acum ca avem un minor?

  Sunt atatea informatii pe site-ul ambasadei… de aceea va rugam sa ne lamuriti exact cum trebuie procedat.

  Multumim!

  1. Pentru plecarea in Romania e suficient titlul de calatorie – se obtine gratuit si pe loc la consulat. Dar in aceasta situatie nu va puteti intoarce in GErmania pana nu faceti copilului certificat de nastere romanesc si pasaport. Luati in calcul deci timpul necesar formalitatilor atunci cand va planificati concediul. Alternativa o reprezinta transcrierea nasterii la consulat, urmand in tara a obtine doar pasaportul.
   In Germania obtinerea pasaportului dureaza 8 saptamani, in Romania se rezolva in 2-3 saptamani.
   Ca parinti nu aveti nevoie de pasaport, e suficienta cartea de identitate valabila.

   1. Multumim pentru promptitudine!

    Inca doua aspecte.. titlul de calatorie se elibereaza in aceeasi zi cand se face si inscrierea certificatului de nastere la ambasada din München?

    Daca ii facem pasaport in romania, ce adresa va fi trecuta? copilul este inregistrat la primarie, aici in Germania.. atunci cand vom fi in romania.. trebuie sa-l inregistram cu adresa din tara?

   2. Titlul de calatorie se elibereaza in aceeasi zi si este independent de certificatul de nastere.
    In Romania depinde de situatia dumneavoastra, fie va fi domiciliul dumneavoastra din Romania, fie, daca sunteti cetateni romani cu domiciliul in Germania, nasterea va fi inregistrata in Bucuresti, sector 2. Dar se poate obtine si din Romanaia pasaportul pentru copil cu domiciliul in Germania.

 67. Buna ziua ,
  Fiicei noastre in varsta de 12 ani ii expira pasaportul in luna octombrie 2015 . Noi locuim in Frankfurt de 2 ani si nu aveam cum sa ajungem in Romania pana la expirarea pasaportului.Am putea sa-l schimbam aici? Daca da , unde si cat dureaza , pentru ca ea va calatori insotita de bunica in vacanta de vara in Romania.

  Multumim!

 68. Buna ziua,
  am o intrebare legata de prelungirea pasaportului meu aici la ambasada din München.
  Pasaportul imi expira in aprilie si vroiam sa merg sa il prelungesc.
  Pe langa documentele necesara pe pagina ambasadei este mentionat urmatorul lucru:
  “În cazul în care mai sunteți în posesia cărții de identitate, la eliberarea noului pașaport cu domiciliul în Germania, conform art. 34, alin. (6) din Legea nr. 248/2005 (actualizată) privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România trebuie predat.”

  Inteleg corect:
  Trebuie sa imi predau buletinul?
  Mi se pare ilogic sa nu mai am carte de identitate cand ma intorc acasa cu numai buletin?

  A fost cineva in aceasta situatie sau e doar pagina neactualizata a ambasadei?

  Va multumesc ,
  Georgiana

 69. Buna ziua,

  stiti cumva cat dureaza transcrierea certificatului de nastere german in Romania? Daca mergem la ambasada, trebuie sa asteptam 30 de zile.

  Intrebam.. pentru ca urmeaza sa mergem in concediu si vrem sa stim daca ne incadram in timp cu realizarea actelor copilului.

  Multumesc!

  1. Se poate ca la ambasada sa cerem transcrierea certificatului de nastere in acelasi timp cu titlul de calatorie?

  2. In Romania undeva pe la 2 saptamani. Mai luati in considerare inca minim 2 saptamani pentru pasaport – alternativ puteti obtine in o zi lucratoare pasaportul temporar, valabil 1 an.

   1. Azi mi-au raspuns cei din tara si mi-au spus ca dureaza o luna transcrierea certificatului.
    Poate depinde de fiecare oras in parte.. noi suntem din Timisoara. Nu stiu care e procedura si de aceea vreau sa va intreb (de la primarie deocamdata nu-mi mai raspund la telefon).. transcrierea certificatului se face in orasul de resedinta.. sau actele sunt trimise la Bucuresti?

   2. In orasul unde aveti domiciliul. In unele orase exista taxe de urgenta, daca nu atunci exista taxe “neoficiale” de urgenta.

 70. Buna ziua! Am si eu o intrebare cu privire la intocmirea unei procuri la consulatul din München. Stiti cumva cat dureaza autentificarea? O primesc in aceeasi zi sau trebuie sa merg de 2 ori la consulat? Am trimis 3 e-mailuri celor de la consulat, dar nu sunt in stare sa dea niciun raspuns clar. Trebuie sa merg dimineata sa predau actele si apoi sa astept pana dupa-masa sa le ridic? La fel, nu sunt lamurit care program de lucru e recomandat pentru cazul meu: programul de preluare acte (dimineata) sau eliberare documente (dupa-masa)? Problema e ca locuiesc la peste 200 km departare de München si nu-mi permit din cauza serviciului sa pierd toata ziua la consulat. M-as bucura foarte mult sa primesc un raspuns cat mai repede. Multumesc mult anticipat!

  1. De obicei actele se depun dimineata iar dupa pranz se ridica, deci in aceeasi zi. Programul e destul de clar exprimat: dimineata se depun cereri acte, procuri, etc, dupa pranz se ridica cererile depuse dimineata.

 71. Astazi am fost la consulatul din München pentru a depune actele pentru pasaportul fiicei mele minore.Era un haos total…trecand peste acest aspect mi s-a comunicat ca nu se trimit prin posta pasapoartele si trebuie sa bat iar 200 de km sa il ridic…pe site ul lor acum am vazut ca scrie altceva care este adevarul?

  Se poate primi paşaportul simplu şi prin poştă?
  Răspuns: Da, nu mai trebuie să veniţi încă o dată la consulat, nu există taxe suplimentare pentru acest serviciu.
  va multumesc anticipat de raspuns!

  1. In mod normal ar trebui sa aveti aceasta posibilitate, cel putin in trecut se putea trimite prin posta. Dar daca cei de acolo v-au spus ca nu il trimit, atunci asa e, probabil au desfiintat acest serviciu dar nu au actualizat site-ul.
   Cele bune!

 72. Buna,sunt in Germania si am o fetita de 9 luni, si inca nu I-am facut certificatul romanesc de nastere pt ca m-am gandit ca il fac in august in Romania, dar cineva m-ia zis ca e prea tarziu ca fetita trece de un an si e posibil sa nu mai primeasca dreptul la cetatenia romaneasca .Ce informatii utile imi puteti da sa pot actiona rapid ? Va multumesc!!

  1. Cetatenia romana nu se pierde, doar ca, odata cu inaintarea in varsta, intervin complicatii privind inregistrarea. Ar fi cel mai bine sa faceti transcrierea nasterii in Germania, sa nu mai asteptati pana in august.
   Cele bune!

 73. Buna ziua . Poate ma puteti ajuta si pe mine in legatura cu actele care trebuiesc la consulat . pasaportul fiului meu minor a expirat . Am obtinut programare . De ce acte am nevoie daca noi parintii mai avem inca carti de identitate romanesti iar pe pasapoarte la rubrica” domiciliu ” este tot in Romania dar locuim si avem avem anmeldung in Gemania de 2 ani

 74. Buna ziua.Locuesc in Baden Würtemberg.Pot schimba cartea de identitate la Bonn sau trebuie neaparat la München?

  1. S-a mai spus de n-ori: cartea de identitate se poate schimba doar in Romania. La ambasade sau consulate puteti face doar o imputernicire pt. cineva din tara, care sa va rezolve problema.

  2. In mod normal la Munchen sunt arondate landurile BW si Bayern, in Munchen ar trebui sa veniti, dar nu pentru schimbarea CI, acest lucru e posibil doar in tara, aici faceti doar o procura pentru cineva sa se ocupe de formalitati.
   Cele bune!

 75. Buna ziua .eu am o intrebare pentru pasaport rominesc trebuesc si actele parintilor daca ei sunt decedati ambi actele de deces si acel de castorie pri nu ce acte trebuesc astept raspuns.

 76. Buna ziua
  Am sie eu o intrebare si sper la un raspuns.
  Locuiesc in Germania(Bavaria) din 1997 si mi sa expirat(actual furat) pasaportul din 2006,eu nu am carte de identitate(nici nu am avut) .
  Ce trebuie sa fac pentr eliberarea unui nou pasaport?
  Va multumesc.

  1. Ati avut pasaport cu domiciliul in strainatate, din aceasta cauza nu aveti carte de identitate. Mergeti la Consulatul Romande la München, dar declarati ca l-ati pierdut, nu ca v-a fost furat. Furtul trebuia declarat la politie. Imi este greu sa cred ca din 2006 nu ati avut act de identitate. Aveti si cetatenie Germana? Daca da, la ce va mai trebuie pasaport romanesc?

   1. De mentionat faptul ca la consulat aveti nevoie de programare ce dureaza, daca faceti astazi programare obtineti efectiv pasaportul in mana prin aprilie.
    Dar totusi interesant cu de ati rezistat atat timp fara act de identitate valabil.
    Cele bune!

 77. Va Multumesc
  Anii au trecut ca vintul,nu am fost in concediu si pasaportul lam dat uitarii.
  Nu am cetatenie Germana

 78. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare. Cum reusesti sa obtii o programare la ambasada Romaniei din Berlin? Eu am incercat la numarul de telefon de pe seit, intre 15-17, dar ori e occupai, ori suna si nu raspunde nimeni si-asta zile intregi
  Va multumesc.

 79. buna ziua ,va rog tare mult daca puteti sa ma imformati,cum se procedeaza pt un pasaport la un copil nascut in germania.ce documente am nevoie si unde pot gasi un consulat sunt in zona baden wurttemberg,multumesc!

 80. Buna ziua,
  Cat dureaza in general daca astazi trimit mail pentru programare eliberare pasaport electronic (5 ani valabil), cand ar putea avea loc programarea pentru depunerea actelor necesare cererii? Dureaza mult ? Si in cat timp se elibereaza?
  As dori doar o parere statistica din anul 2015.
  Va multumesc.

  1. Nu veti mai primi programare. Eu am facut o programare la inceputul lunii octombrie, am primit 8 februarie 2016 ca termen. Dar incepand cu 1 martie 2016 se renunta definitiv la programari, se merge pe principiul primul venit, primul servit, in timpul programului de lucru normal.

   1. Buna ziua,Eu locuiesc in Karlsruhe, vreau sa plec in tara ptr a face certificatele si pasapoartele la copii, copii sunt nascuti in spania, intrebarea mea este,unde pot scoate titlu de calatorie ptr ei sa pot merge in tara

   2. La ambasada sau consulat. Din spania aveti certificatele de nastere apostilate sau extras multilingv? Fara nu este posibila inregistrarea nasterii, va veti trezi prizonier in Romania – nu veti putea iesi din Romania cu copiii.
    Cele bune!

 81. Buna seara, o întrebare scurtă, pot face pașaportul fetiței mele de 2 ani, în România, daca nu am buletinul dar am pașaport valabil, multumesc!

 82. Bună seara.Am un copil de 5 luni născut în Germania și as dori sa plec în tara dar nu știu Cum sa fac pentru a obține pașaport copilului.Trebuie sa merg la consulat sau îl pot obține un pașaport german de la primaria din oraș ? Iar dacă da pot sa mă întorc cu acest pașaport inapoi?

  1. Pasaportul unei tari il primit doar daca aveti cetatenia statului respectiv.
   Copilul banuiesc ca are cetatenia romana. Ati facut transcrierea nasterii? Abia dupa puteti obtine pasaportul – la consulat in acest moment dureaza 6-7 luni pana puteti obtine unul.
   Luati cel mai bine un titlu de calatorie – cu acesta puteti merge in tara, dar nu va puteti intoarce. In tara faceti transcrierea nasterii si pasaportul, abia apoi va puteti intoarce.
   Cele bune!

   1. Mulțumesc pentru răspuns , dar nu pot face pașaportul la “urgente ” ? Durează chiar atât de mult 6-7 luni ?? Precizez ca ar trebui sa depun actele la consulatul de la Bonn.

   2. La “urgente” se poate obtine doar pasaportul temporar, valabil 1 an. Dar si aici ramane valabila programarea – un timp de asteptare de 3-4 luni e ceva normal la consulate.

 83. Buna ziua, am intrebare de unde se poate procura un titlu de calatorie sa ca calatoresc cu fetița mea in România locuiesc , in regiunea baden wunteberg. Va mulțumesc

 84. Buna ziua!Noi locuim in Papenburg(Niedersachsen) .Pasaportul copilului nostru(9ani),va expira in luna martie a acestui an.Din informatiile noastre aici ,in Germania ,ii putem face un alt pasaport doar pe o perioada de 1an si din acest motiv am dori sa mergem in Romania ptr reinoirea documentului.Problema este ca nu putem ajunge in Romania decat in luna iulie si am dori informatii despre cum putem obtine o foaie de drum,daca trebuie sa mergem la Berlin sau exista si posibilitatea sa o obtinem prin proceduri notariale?!Am incercat insistent sa cerem informatii la Berlin,dar nu putem lua legatura ,probabil din cauza numarului mare de apeluri telefonice.Va multumesc !

 85. Buna ziua!Vreau sa va impartasesc tuturor din experienta traita la Ambasada Romaniei din Berlin.Dupa cum multi stiti,nu se mai fac programari pt obtinerea actelor,dar inarmati va cu rabdare,timp si bani.Documentele cum ar fi pasaportul,procuri,certificate de casatorie,nu se mai trimit prin posta,in cazul meu trebuie sa fac 3 drumuri de Berlin,asta insemnand peste 3000 de km.Se sta la coada,ore intregi ,pargina ambasadei nu este reactualizata de ani buni de zile,numerele de telefon puse la dispozitia cetatenilor pentru informatii….e ca la LOTO eu nu am reusit sa sun …si am incercat mult timp.Pe pargina ambasadei este specificat,Documentele se pot trimite prin posta doar cu o cerere expres,ei aceasta nu mai exista!Am pus o simpla intrebare doamnei de la ghiseu,daca i se pare normal sa facem atatea drumuri pana la Ambasada..uneori inutile din cauza celor mentionate mai sus(lipsa informatiilor concrete de pe pargina ambasadei) si ce m i s a raspuns…Cand va ti mutat in Germania stiati consecintele…..In incheiere,sunt profund dezamagita …Ambasada nu ajuta Romanii….e pacat,mare pacat….

 86. buna ziua sunt in germenia si am si copilul cu mine pe 6 aprilie i se expira pasaportu eu vriau sa plec in romania pe 24 aprilie cum procedez

 87. Dle IulianS, va rog sa ma ajutati. Suntem o familie din R. Moldova. Avem cetatenie romana (carte de identitate, adica cu domiciliul in Romania). Copilul are cetatenie romana, doar ca pasaportul este expirat (al copilului), are certificatul de nastere romanesc si pasaportul biometric moldovenesc valabile. Sotul munceste in Germania cu toate actele in ordine, Eu am Anmeldung in Germania. La moment copilul se afla in R. Moldova si am vrea in vara sa-i facem si copilului Anmeldung. As vrea sa stiu daca in baza actelor pe care le avem (certificat de nastere romanesc si pasaport biometric moldovenesc al copilului) + contract de munca al sotului, contract chirie…am putea sa-i facem Anmeldung copilului?

  1. Cea mai mare greseala ce o puteti face, sa anmelduiti copilul cat timp nu locuieste in Germania. E o frauda ce va fi descoperita si sanctionata – de la Anmeldung fals pana la probleme in cazul in care solicitati alocatie sau alte beneficii sociale ce sunt calculate functie de membrii familiei. Plus ca functie de varsta copilului va trebui sa dati explicatii de ce nu este la scoala. Cele bune!

 88. Merci mult pentru raspuns, dle IulianS. Sa inteleg, ca sotul nu va putea aplica nici pentru Kindergeld, atita timp cit copilul nu are Anmeldung? Atunci cum se face cu copiii care se afla in tara si parintii primesc in Germania alocatia de 190 euro lunar? Cum au obtinut alocatia? Fara Anmeldung? Atunci,in baza caror acte?

  1. Pentru a primi alocatie copilul fie trebuie sa locuiasca in Germania, fie cu dumneavoastra, dar in Romania. Dar cum dumnevoastra aveti anmeldung in Germania, iar copilul e in Republica Moldova cu o terta persoana, nu aveti dreptul la Kindergeld!
   Nu faceti greseala de a anmeldui copilul in Germania. Vacantele scolare nu coincid cu cele din R. Moldova, prin urmare, daca copilul locuieste in Germania, el trebuie sa mearga la scoala acolo. Va vine protectia copilului la usa sa va intrebe de sanatate.

 89. Apropo, intentionam sa mergem in Germania la sot, eu si copilul, pe perioada vacantei de vara (3 luni), pentru aceasta perioada copilul (care are virsta de 8 ani) are nevoie de Anmeldung sau nu?

  1. Primul este pasaportul normal, al doilea este pentru dobandirea statutului de Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate – nu mai aveti domiciliu in Romania, la depunerea cererii pentru pasaport CRDS se preda cartea de identitate romaneasca.
   Cele bune!

 90. Buna sunt Andreea si locuiesc de un an in Germania impreuna cu sotul si cei 2 copii minori care au avut pasaport temporar doar pe 1an de zile iar inainte ca acesta sa expire am fost la Ambasada aici in Germania in München care este la aproape 500km de unde locuies problema cu pasaportul a aparut atunci deoarece personalul de acolo mia dat o foaie pe care scriau diferite asa zise motive pentru care asi putea sa fac pasapoarte noi copiilor iar motivul meu: “Ca pasapoartele copiilor expira.” nu a fost considerat un motiv intemeiat pentru le putea reface ,asa ca am fost trimisa inapoi de unde am venit ;asta cu toate ca aveam toate actele si banii necesari la mine .Deci nu am reusit sa rezolv nimic la Ambasada aici iar problema mea este ca de Craciun are sotu o luna concediu iar copii vacanta 2saptamani si neam gandit sa mergem in Romania sa le refacem dar nu stim daca putem trece cu ele expirate daca mergem cu avionul sau cu masina .Va rog sa ne spuneti cum sa procedam daca am veni cu unul dintre transporturile mentionate mai in sus .Va multumesc !

  1. Pentru a putea pleca in Romania, in cazul pasapoartelor expirate, aveti nevoie de un titlu de calatorie de la consulat.
   Dar totusi e absurd sa va refuze eliberarea pasapoartelor noi, personal mi l-am reinnoit recent pe acelasi motiv. Deoarece timpul e scurt in perioada sarbatorilor, va recomand sa incercati din nou la consulat, dar pregatiti-va temeinic cu toata documentatia.
   Cele bune!

 91. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare poate prin intermediul dvs o voi hotario.Noi ne aflam in Germania ,si stim ca Consolatul este in Munchen .
  La noi se termina termenul de valabilitate a pasapoartelor simplu electronice ,de 2saptamini tot scrim pe adresa de mail pentru programare ,dar din pacate nu primim programare in raspuns ,dar informatie ne puteti ajuta va rog.
  Va multumim pentru intelegere.

 92. Buna ziua,
  Am hotarat sa schimb pasaportul la consulatul din München.Deoarece depunerea actelor se face prin programare, Medebescheinigung(actul care imi justifica adresa de rezidenta in Germania)l-am obtinul in august. Traducerea autorizata si ea efectuata in luna august. Data depunerii actelor pentru obtinerea noului pasaport, la consulat, e in ianuarie. Mai sunt valabile actul (Medebescheinigung) si traducerea sau trebuiesc reinnoite? Va multumesc anticipat ptr raspuns

  1. In mod normal nu ar trebui sa reprezinte o problema. Dar la cum lucreaza consulatul din Munchen, va puteti astepta la orice. 100% sigur ar fi sa aveti actele cu o data cat mai apropiata.
   Cele bune!

 93. Buna ziua,am o intrebare in legatura cu depunerea cererii pentru pasaport. Aveti idee de ce nu se mai pot face programari online si cum este posibil ca oamenii sa stea la rand in fata ambasadei romane din Berlin pentru 2 3 ore inainte sa se deschida, pentru a se incadra in numarul solicitantilor – deoarece se elibereaza zilnic doar 25 de bilete? Oamenii care vin de exemplu din Hamburg ce ar trebui sa faca? Nu mai punem ca mlti au copii mici si nu ii pot expune la frig pentru 2 ore inainte ca ambadasa sa deschida la ora 8. Stiti cumva de ce merge atat de lent si de ce numai 25 de persoane pot depune zilnic cererea? Va multmesc.

 94. Bună ziua am și eu o întrebare
  Mia făcut pașaportul electronic în germania la consulat
  Mi sa spus ca într o luna o luna jumate sa mă uit pe internet dacă pașaportul este la consulat .
  O tot fac mereu și nu îmi arata decât
  Nu poate fi găsit
  Verificați dacă toate cele scrise sunt corecte
  Cum fac sa aflu dacă mia ajuns pașaportul la consulat.
  Mi de mulțumiri
  Chiran
  PS : Sau mai bine mă duc iar la consulat poate a ajuns și este vreo problema care nu îmi pot da seama online?

 95. Buna ziua
  Putetsi va rog sami spuneti dupa ce depui dokumentele pentru pasaport romin in cit tip poate satsi vina raspunsul ,
  Mersi mult.

 96. Cu tot respectul, am și eu o problema. Sunt în Germania de 4 luni și am cunoscut o fată din India cu care doresc să mă căsătoresc. Eu lucrez cu documentele legale pe când ea având doar documentele din Italia unde are casa și rezistenta. Vă rog să îmi dați un sfat cum să procedez pentru a înainta actele de căsătorie, ținând cont că ea are asupra ei doar pașaportul indian și cartea de identitate italiana. Vă mulțumesc.!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.