Spiritul acestui site

         Am facut recent o analiza a datelor informative care s-au strins pe acest site. Si fiindca doresc sa fiu cit mai transparent, ma grabesc sa vi le comunic si Dvs. Iata-le, in continuare, intr-o prezentare sintetica:

     Paginile acestui blog sunt accesate in prezent de aproape 3000 de ori pe zi, probabil de citeva sute de cititori unici. In toata istoria acestui site, s-au adunat aproape 900.000 de accesari si probabil citeva zeci de mii de cititori. Ce este mai important este faptul ca s-au pus peste 13.000 de intrebari la care s-a raspuns in proportie de 60-70 la suta. Important este si faptul ca pe linga cei 4000-5000 de oameni care au fost multumiti de consultatiile online pe diverse probleme, au beneficiat si multi altii care erau in situatii similare care nu au mai scris, nu au mai intrebat, dar au aplicat concret si direct procedurile pe care le-au gasit aici. Cert este faptul ca la aceasta ora, in patrimoniul site-ului se gasesc peste 8000 de adrese de mail din care 44,5 % au IP-uri din Romania, 40,2 % din Germania, 2,9  % din Italia, 2,5% din SUA, 2,1 % din Spania si multe alte tari ca Olanda, Belgia, Marea Britanie, Israel, Grecia, Moldova, Elvetia, Australia cu procente cuprinse intre 1,9 si 1,1 %.  Interesant este ca am fost accesati si din Brazilia, Chile, Arabia Saudita sau Benin. Unde o fi Beninul acesta ca nici nu stiu? Asadar suntem vazuti de pe intreg mapamondul si lucrul acesta a fost posibil datorita indexarilor facute de Google, dar mai ales, datorita continutului tematic superior fata de celelalte site-uri din aceasta nisa.

       Acestea sunt datele concrete, statistice, verificabile de toata lumea. Dincolo de ele, eu va invit insa sa va ginditi la bagajul informational al acestui site, la cite informatii utile s-au strins pina acum, la cite experiente proprii (fericite sau nefericite), au fost prezentate, la cite proceduri concrete s-a facut referire. Fara indoiala ca tot acest imens bagaj informational nu s-ar fi strins daca site-ul nu ar fi beneficiat de ajutorul fundamental pe care l-au dat benevol, oameni instruiti, buni cunoscatori ai limbii si legislatiei germane precum au fost Vali Danalache, Iulian Sacara, Laura Fuss, Paul Gaza, David H, Vlad Vlad, Cornelia, Mara, Anay, Monica, 2 anonimi din 2 orase diferite si multi, multi altii. Lor li se cuvin cele mai multe felicitari fiindca datorita lor acest site are traficul prezentat mai sus. Oamenii enumerati, la care se adauga multi altii, au raspuns firesc, fara nici un beneficiu material la intrebari de genul: ”De ce sa nu spun la toata lumea ceea ce stiu eu? De ce sa pateasca altii, ce am patit eu? De ce sa nu afle si ceilalti romani din Germania care este varianta folosita de mine pentru obtinerea unui permis, a unei aprobari? ” Si fiindca au raspuns pozitiv la toate aceste intrebari, rezultatul muncii lor a fost acesta: 900.000 de accesari.

Nu pot sa inchei fara sa mentionez o experienta pozitiva. De fiecare data cind am gasit un comentariu bine scris, care prezenta o situatie particulara ce cerea o solutie imediata, fiindca nu stiam sa-i dau raspunsul concret, l-am pus pe prima pagina. Si aproape instant comentatorul nostru a primit 20 -30 de sfaturi, eficiente si gratuite, de la persoane pe care nu le-a cunoscut si e posibil sa nu le cunoasca niciodata in viata. Pentru exemplificare pot folosi topicul ” Ein mann, ein wort” postat relativ recent. Acolo se poate vedea, in intreaga lui maretie, spiritul de intrajutorare, aproape olimpian, a comunitatii noastre virtuale. De fapt, acesta este spiritul intregului site: “romanii se ajuta intre ei cind sunt la nevoie.” Pare ciudat ca intr-o societate fracturata cum este cea de astazi sa se mai intimple asa ceva. Si totusi se intimpla!

Sa dea Dumnezeu sa dureze!

                                                         Cu stima, Dan Constantin Goldis

actualizare la 13 august 2012

La prima vedere, as putea fi multumit, dar nu este de loc asa. Fiindca tot cu prilejul acestei analize am constatat, atit eu cit si Iulian Sacara ca mai exista deficiente care afecteaza functionabilitatea corecta a site-ului:

-exista multe intrebari la care nu s-a raspuns;

-cititorii posteaza multe intrebari off-topic, pe articole care nu au nici o legatura cu intrebarea lor si, din aceasta cauza, ramin fara raspuns, fiindca specialistii nostri pe domeniu nu alearga prin tot site-ul pentru a gasi intrebarile care le sunt destinate, ei merg doar pe posturile care au raspuns;

-primul comentariu al unui cititor nu apare instant; desi eu, teoretic, am renuntat la moderarea site-ului, ma vad obligat sa citesc intotdeauna primul comentariu care apare de la un NOU IP. (din cauza rusilor si romanilor care ma spamuiesc continuu cu reclame pentru saloane de masaj erotic); numai dupa aceasta prima aprobare, urmatoarele comentarii vor aparea instant; (atentie, chiar daca sunteti comentator vechi, aveti nevoie de o noua aprobare daca beneficiati de Ip dinamic sau va schimbati locatia de transmitere );

, – unele articole scrise de mine nu au trafic de vizitatori fiindca ori sunt prost scrise ori fiindca subiectul nu intereseaza; de vreo doua saptamini am luat masura ca in fiecare zi sa sterg articolul din site cu cele mai putine vizualizari din statistica (am sters vreo 12 pina acum);

– sunt informatii pretioase care vin din comentarii si nu sunt cuprinse in articolul de baza; teoretic ar trebui sa completez si uneori sa rescriu aceste articole, dar nu am timpul suficient pentru asta;

– nu reusesc sa conving oamenii care stiu sa scrie sa vina cu articole proprii pe care eu sa le postez pe prima pagina in numele lor; am reusit sa conving putini si sa public doar citeva articole ale altora; spunea kitty, undeva mai jos, de wikipedia; da, kitty ar trebui sa facem noi toti impreuna o germanopedia, dar aceasta inseamna sa fim multi scriitori…Cine se baga? Eu va astept pe oricare dintre voi…

                                                  Acelasi, dan goldis

22 thoughts on “Spiritul acestui site”

 1. Domnule Goldis va rog sa continuati excelenta treaba initiata de doamna Fuss si colaboratorii dansei. In noianul de informatii contradictorii despre o procedura sau alta in statul German, aici pe site am gasit in 90% clarificarile necesare.
  Multumesc.

 2. Felicitari tuturor!!! Si vorba dvs. sa dea Dzeu sa dureze. Romanii trebuie sa fie uniti, sa se ajute intre ei, a venit vremea sa demonstram lumii intregi ca suntem un popor unit, muncitor si saritor la nevoie, chiar daca doar cu sfaturi uneori face mai mult decat totii banii din lume. Destul a fost ponegrit poporul roman, atat prin ziare cat si la toate canalele de stiri. E vremea sa fim mandrii ca suntem ROMANI. Ma bucur ca existati!

 3. Toată considerația mea ! Îmi pare rău că nu v-am găsit din timp…. acum nu-mi rămâne decât să dau piept cu birocrația germană și să fac ”naveta” în România după acte și adeverințe.

 4. Acest site este o “enciclopedie” , o “wikipedia” a romanilor din Germania si a celor ce intentioneazä sä ajungä in aceastä tarä. Felicitäri!

   1. Acelasi termen de comparatie “enciclopedie” (“enciclopedie vie”) o folosesc pentru fratele meu mai mare.
    Faptul cä pentru d-strä a devenit o sursä de insiratie mä bucurä mult. Multumesc!
    Privitor la dorinta d-stra de a dispune de (cat mai multi) scriitori, dacä nu ar fi existat atat de multe lacune cänd vine vorba sä mä exprim in romänä, eu as fi fost interesatä.
    P.S. Kitti nu este cu “y” ipsilon.

    Kitti

 5. Acest site este extrem de eficient si valoros.Sunt impresionata de multitudinea ,promptitudinea,exactitatea informatiilor postate,sunt impresionata de omenia echipei dvs.,Felicitari pentru ceea ce faceti!
  Roxana

 6. Buna ziua!Numele meu este ileana si in urma cu putina vreme am descoperit acest site.Sunt fericita ca existati si le puteti oferi oamenilor o multitudine de informatii.incep prin a va spune cate ceva despre mine si cu speranta ca cineva ma poate ajuta.In luna martie 2007 am plecat din Romania si m-am stabilit in Germania.Am terminat Liceul Pedagogic in anul 1999,dubla specializare,invatator-educator,iar in urma examinarilor am obtinut titularizarea pe post de invatator.asadar am lucrat din 1999 pana in 2006,dupa care am renuntat si am venit in Germania.In acelasi an,2007,am obtinut un loc de munca in gastronomie

 7. momentan am acelasi loc de munca.as dori sa aflu ce demersuri pot face pentru a-mi fi recunoscuta diploma in eventualitatea unui loc de munca in invatamant,ca si educatoare.ma poate cineva ajuta ?Va multumesc !

 8. peste 3 saptamani imi expira contractul de munca inregistrat la AMS Linz ,Austria.Pot sa-mi ridic mai devreme permisul de munca?

 9. Felicitari.Este intr-adevar minunat ca exista un astfel de seit.Ma numesc Izabella ,locuiesc de 17 ani in Germania,…si cu regret spun ,ca in aceea vreme tare bun ar fi fost si pt noi, un astfel de canal de informatii.Daca se poate , as dori si eu sa ajut cu ceva pe cei ce se adreseaza aici.
  Eu lucrez la post banc , este banca care permite ridicare de bani , din contul propriu si in Romania , fara comision.Si ..daca cineva are intrebari pe teme bancare , contactati-ma la e-mailul: icernea@bhw.de.Va doresc mult succes in continuare.

 10. Buna ziua D-le Goldis,

  Imi permit sa fac un comentariu la analiza sau comentariul d-voastra “Spiritul acestui site”.
  Datele concrete prezentate, precum si raspunsurile oferite sunt remarcabile. Personal nu pot sa contest utilitatea si valoarea acestui site.

  Comentariul meu vizeaza direct actualizarea facuta la data de 13.08.2012, referitoare la deficientele constatate, incercand sa fac o critica constructiva.
  Parerea mea personala este ca aceste deficiente se datoreaza in primul rand faptului ca acest site nu are o sursa de finantare sigura si suficienta, respectiv accesul la el este complet gratuit.

  Nu trebuie sa uitam ca traim intr-o lume reala nu doar una ideala.
  Iar in lumea reala, un serviciu sau un produs are acea valoare pentru care este oferit.
  Nici macar organizatiile caritative, oriunde in lume nu isi ofera serviciile gratuit. Si in acest caz munca si activitatea persoanelor este platita. Este drept, de multe ori cei ce beneficiaza de serviciile respective platesc doar partial, simbolic sau uneori nu platesc nimic, insa aici exista sponsorii care preiau costurile.

  Si acest site beneficiaza de anumiti sponsori, cum sunteti d-voastra sau cei care au oferit raspunsuri competente fara a astepta recompensele materiale. Insa precum ati constata si singur, aceste “sponsorizari” devin tot mai insuficiente.
  Activitatea celor care incearca sa isi aduca un pic aportul la o informare generala se aseamana tot mai mult cu activitatea unei cooperative “Munca in zadar”

  D-voastra va ocupati ca si moderator cu stergerea spam-urilor si aprobarea primului comentariu al unui nou user. Si imi inchipui ca nu sunt putine spam-uri. Cine nu este tentat sa posteze astfel de anunturi cand se poate face gratuit? Si poate in loc sa va ocupati sa gasiti un sponsor sau altul, va irositi timpul si munca cu astfel de teme. Fac o paranteza si va spun ca treba cu IP nu functioneaza 100%, am accesat site-ul din tari si locatii diferite, sau accesul de la aceasi locatie nu a fost posibila pentru un comentariu, urmatorul fiinda cceptat imediat.
  In momentul in care accesul pe site ar fi conditionat de o anumita taxa si in plus ar exista interdictia publicarii unor anunturi, cu siguranta pentru multi nu ar mai fi interesant accesul pe site.

  Informatiile pretioase care sustineti ca se gasesc in comentarii si pe care nu puteti sa le introduceti in articolele de baza din lipsa de timp isi pierd foarte mult din valoare, devin chiar inutile. Multi utilizatori nu citesc toate postarile sau comentariile existente, deci aceste postari si comentarii nu isi ating scopul.
  In afara de aceasta sunt multe postari care redau doar situatia persoanei care posteaza. Aceste postari nu reprezinta intotdeauna reflectarea situatiei legale sau reale. Multi fac afirmatii si sustin vehement o anumita pozitie, mentionand ca asa spune legea sau asa li s-ar fi spus, fara a fi deloc in tema, fara a fi familiarizati cu situatiile diverse. Pentru un utilizator ce doreste sa obtina informatii corecte este foarte dificil sa discearna care este situatia reala, atunci cand citeste informatii contradictorii. Iar de obicei informatia incorecta se perpetueaza mai repede, respectiv este transmisa de catre mai multe persoane.
  In acest mod si prin faptul ca informatia corecta nu este plasata la locul potrivit, se ajunge la repetarea intrebarilor de foarte multe ori, respectiv se raspunde multiplu la intrebare, insa de 3 ori gresit si poate o data corect. Raspunsurile gresite s-ar putea sterge, iar utilizatorii ar beneficia de mai multa claritate. Din nou este atinsa insa limita posibilitatilor (de timp si financiare) ce le aveti, in cele din urma daca ati dispune de un buget corespunzator ar putea fi platita o persoana care sa faca aceasta munca.

  Un site de tipul Wikipedia nu se realizeaza doar prin aportul adus de fiecare “scriitor” Si acolo informatiile sunt verificate, confirmate de catre alte surse. Acolo utilizatorii se pot informa ”gratuit”, nu platesc direct nici o taxa. Insa exista nenumarati sponsori care platesc pentru serviciile respective, infrastructura costa, la fel si verificarea informatiilor, si multe altele.

  In cele din urma, faptul ca accesul pe site este complet gratuit si fara posibilitatea de a putea constata identitatea utilizatorilor da posibilitatea multora sa foloseasca un limbaj mai mult decat necivilizat. Fiecare este indreptatit sa aiba o parere proprie, sa isi sustina si apere punctual de vedere, insa limbajul folosit ar trebui sa fie decent. Din nefericire, si aici lipsa de timp sau resurse financiare pentru a sterge astfel de postari duce mai degraba la o scadere a valorii informationale de pe site.

  Am remarcat o postare interesanta, singura de acest fel, al unui user. Acesta s-a informat asupra unei probleme juridice pe un site din Germania, si a fost multumita de raspunsul primit pentru investitia de vreo 40€.
  De ce nu introduceti acest sistem pe acest site? In lipsa unor sponsori, sau ca si o completare a sponsorizarii, s-ar putea introduce aceasta taxa, cotizazie. Cu siguranta traficul pe site va fi mult mai mic, nu vor mai fi atatea accesari si raspunsuri. Insa cu siguranta calitatea lui va creste considerabil. Ajutorul astfel acordat si multumirea utilizatorilor poate fi mai mare, chiar daca vor fi considerabil mai putini.

  S-ar putea sa ma insel, insa am convingerea ca in viitor si acest site va fi tot mai mult folosit de persoane in scopul reclamei pentru alte activitati nedorite de d-voastra, nu doar cele ce le-ati pomenit. Si in conditiile in care nu veti putea face fata sa stergeti acele postari bunul nume al site-ului va avea de suferit.

  Sper ca acest comentariu sa nu il plictiseasca pe cititor.

  1. ce pot sa-ti spun Anonimule? Ai dreptate in toate privintele. Eu mai am putina treaba prin romania si in decembrie, dupa alegeri, vin definitiv in germania sa discutam serios despre viitorul acestui site si viitorul acestei intreprinderi. Eu,tu, iulian si alti citiva ne vom intilni la munchen sa vedem ce vom face in continuare,

 11. Buna seara,
  Chiar din potriva, personal consider ca o scriere fluida, coerenta si, care in plus aduce in primplan o chestiune deloc de neglijat si puerila, nu poate suscita unui cititor altceva decat interes si placerea de a citi.
  Intradevar scrisul si orateria este o Arta.
  In plus, gasesc foarte corecta si realista sugestia d-stra prvitor la aducerea acestui site cat mai aproape de “wikipedia”, daca nu chiar o copie reusita a wikipediei unde comentarii postate de terti (acestia in cele mai multe cazuri nu au informatii, raspunsuri sigure vis a vis cu intrebarile la certe probleme) nu exista. Tot ceea ce poti face pe Wikipedia, in afara de a te documenta, de a te cultiva bine inteles, este sa trimiti informatii acestui site, iar inainte ca acestea sa fie aprobate si postate, au fost (vor fi) minutios controlate pentru veridicatea lor.
  Dar sa ne intoacrem la “germanopedia” noastra.
  Sunt convinsa ca intretinerea si mentinerea in viata a unui site presupune anumite cheltuieli. Pe de alta parte introducerea unui sistem de plata pro informatie ar fi, cred eu, de discutat pentru a gasi modalitatea optima pentru romani. Sa luam in consideratie faptul ca sunt romani, atat in tara de origine cat si in germania, care nu dispun de modalitate plata carte credit. Ori daca deja v-ati gandit si la plata tip postal, banca, western etc. nu numai ca din comoditate romanu’ nu va plati, dar si pentru ca majoritatea aflata ori ba in germania, va ajunge, mai devreme sau mai tarziu, personal la biroul in cauza unde i se va lamuri dilema, i se va da raspunsul la problema, ori tipic romanului si, cum bine stim romanul este la urma urmei un tip descurcaret din fire, ori de tipul care merge pe motto-ul “per aspera ad astra” (motto-ul meu preferat ca si “men sana in corpores sana”) , ori de tipul care va-ntreba in stanga, va-ntreba in dreapta pana cand considera el ca e timpul sa creada in stiinta de care dispune numa’ sa nu plateasca. Ori mai avem romani care doresc sa o faca, dar sunt cu adevarat axati doar pe “ai plecat sa faci bani si nu sa cheltuiesti pe prostii” , ori ” las’ fa ca-ti dau io informatie, ci-ti trebuie tie fa ca tu ai plecat si fasi bani!?” ori ” a gasit orbul Braila…” ori “chiama nevoia si vine” si etc.
  Pe de alta parte, noi toti acesti romani care accesem “germanopedia”, acest buletin de informatii extrem pretios, util, valid si la zi, nu ne dorim sa dispara. Ar fi cu adevarat trist. In fine decizia apartine in totalitate conducerii acestui site. Aplicarea unei plati pro informatie nu ma va alunga. De carte de credit dispun..
  Dar am cunoscut romani “inocenti”, umili si care habar nu aveau cum arata un tren in Romania. Nu vorbesc de acei romani de evitat d-le atat in tara lor de origine cat si in Germania si nu numai bine inteles, ci de acei romani nascuti si crescuti la tara, educati in spiritul respectului si al muncii (nu comuniste) , acei romani care-ti vor multumi prin mii de gesturi pentru micul ori marele ajutor acordat lor. Vorbesc de acei romani, oameni care nu cunosteau mai mult decat satul lor natal si poate alte 2-3 vecine lor si deci sa le vorbesti de carte de credit ori de asigurari de viata ori pensii private ori de dute la posta banca in Germania sa platesti nu stiu ce abonament pentru germanopedia, ei care abia citesc bine romaneste inchipuiti-va sa-i pui sa completeze un document scris in limba germana …
  Si din nou in fine, daca se ajunge la plata pro info, cred ca in afara de western, banca, posta, credit card, etc ar fi bine de luat in calcul si o modalitate de plata de tip prin abonament saptamanal, lunar, anual, ori prin vanzarea unui cod prin intermediul ziarelor, prin preturi nu mari, cum spunea un afacerist si fara sa citez ci doar sa redau ideea: vinzi la pret mic si ti-ai asigurat vanzari mari, ori pret mare si astepti… astepti pana.. Eu consider ca poate fi calitate si la mic pret.
  In final, indiferent care va fi decizia d-lui Goldis si / sau d-nei Fuss, imi doresc ca “germanopedia” sa ramana asa umana si vie cum o simt acum, cu posibilitatea aceasta care exista de a veni cu pareri vis a vis cu alegerile care au fost de exemplu, ori ce stiu eu.
  Noapte buna de pe meleagul Romaniei, din Vrancea de acasa de la minunata mea mama vrancioaica! Dupa 2 ani ma-ntorc acasa…
  Ar trebui sa creati si un post unde noi romanii sa aducem pareri despre trairile noastre odata intorsi la acolo unde avem radacinile. Pareri despre familiile noastre, oameni, orasul cu strazile si frumusetile lui ori ba… Romania tara mea si totusi.. ma-ntorc in Deutschland.
  Ne “vedem” de pe 1 octombrie in Germania.
  Sa fim sanatosi!
  Kitti

 12. PS: Mi-am citit “capodopera” de deasupra si am ramas paf si puf.. no comment ci doar sincere scuze pentru acele greseli de ortografie.
  Noapte buna ca in dimineata asta ma asteapta culesul la vie, ce bucurie !

 13. Astazi site-ul a depasit cifra de 1 milion de accesari in aproximativ 1 an si jumatate (sper sa nu ma insel asupra perioadei).

  O cifra “aniversara” dar in acelasi timp, impreuna cu cele aproape 15.000 de postari, arata multitudinea problemelor cu care se confrunta romanii aici in Germania.

  Mult succes tuturor si sa auzim numai de bine!

 14. Laude, laude:
  …De fapt, acesta este spiritul întregului site/ blog: “romanii se ajuta intre ei când sunt la nevoie.” Pare ciudat ca într-o societate fracturata cum este cea de astăzi sa se mai întâmple asa ceva. Şi totuși se întâmpla …

  Mă rog, să nu le legăm de ortografie!–
  Dar- de ce se laudă atâta oare- vrea să ascundă, să acopere ceva? Dacă toate erau strict reale, ajungea o simplă enumerare!–

  Practica , în cei 35 de ani de când trăiesc în RFG şi peste 20 de ani de când vin românii în nr. tot mai mare, DE LOC nu arată că se ajută mult, dimpotrivă! Se trag f. mult pe sfoară- mai mult decât îi trag pe sfoară nemții! Cel mult italienii îi trag mai mult pe sfoară, în străinătate, şi în RFG- ca patroni, mai ales.!

  Aşa că, această afirmaţie a d-lui Goldiş iar îmi dă de gândit- ca atâtea altele, de altfel! În mare, aparent, situl ajută; în realitate, iar şi iar am descoperit tendințe pe el care de loc nu mergeau în direcţia ajutorului, cel puţin într-o anumită problematică, ci erau f. dubioase.
  Mă rog, mă puteţi contrazice. Dar am salvat multe exemple din cele care mi-au dat de gândit şi de bănuit!
  Nu văd la ce ajută zecile de mii de mesaje şi ajutoare oferite, verbal (desigur, e adevărat, în anumite cazuri s.au dat răspunsuri de un real folos; pe vremea d-nei Laura parcă TOATE erau utile, csituaţie care s-a schimbat de când nu mai este ea pe site- nu mai apare DE LOC- ULUITOR fapt, dacă într-adevăr este fiica d-lui Goldiş!!) , dacă situl – de fapt, e blog- este organizat astfel încât 70-80-90 % din informaţii nu le mai găseşti, după câteva zile sau săptămâni!

  Şi sunt tare curios cât o să fie vizibil acest mesaj al meu- şi când o să dispară, pe neve, şi definitiv!

 15. pentru adevarul pe care mi l-ati spus eu va multumesc din suflet sa va dea D-zeu sanatate,sa va apere de rele pe d-voastra si intreaga familie, va mai pun o intrebare in cine ne putem increde pentru plecari in afara? As vrea sa fac acest lucru pentru a reusi sa imi platesc in conditii bune ratele pe care le am la banci.Felicitari inca odata pentru ce faceti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.