Inscrierea copilului la gradinita

                                                                

 Pentru a reusi in demersurile legate de inscriere trebuie luate in calcul mai intai urmatoarele aspecte:

– Ce tip de gradinita se doreste pentru cel mic: cu program redus, cu program prelungit;
– Ce gen de munca presteaza parintii (respectiv cu program redus sau prelungit);
– Actele care trebuie depuse;

     In primul rand trebuie sa stiti ca in Germania exista in principiu doua tipuri de gradinite de stat: cele cu program redus (intre orele 07:00 si 13:00 sau cu program intre 08:00 si 12:00 sau 14:00 si 16:00) si cu program prelungit (intre orele 07:00 si 17:00) si gradinitele particulare (una dintre cele mai cunoscute este Waldorf Kindergarten), destul de greu de gasit pentru ca sunt rare (cel putin in regiunea Baden Wurtemberg).

       Copilul trebuie anmelduit (inregistrat) la primaria orasului in care locuiti, la departamentul care se ocupa de ingrijirea copiilor (Kindertagesbetreung), in principiu cam cu un an inainte de a merge efectiv la gradinita. Exista si exceptii insa, in orasele mai mici, unde este relativ usor sa gasesti un loc in gradinita daca inregistrezi copilul pe lista de asteptare cu cateva luni inainte ca acesta sa implineasca 3 ani. In acest caz,un copil inscris la gardinita in iulie poate sa mearga efectiv la gradinita in septembrie.

         De regula se gasesc in fiecare oras mai multe gradinite cu program redus si macar una cu program prelungit (Ganztagesbetreuung sau Kinderhaus).

Gradinitele cu program redus:

             Particularitati: Copilul nu beneficiaza de mancare, respectiv pauza de somn. Este necesar un adult care sa preia copilul dupa incheierea programului si sa se ocupe de acesta pana la sosirea parintilor de la servici. In acest sens de regula exista o Tagesmutter (relativ greu de gasit) care se va ocupa de ingrijirea copilului dupa programul de la gradinita.
Mentionez ca in Germania copilul pana la majorat nu are voie sa ramana nesupravegheat.
Costuri: relativ usor de suportat (in Baden Wurtemberg_Kreis Sindelfingen, un loc la gradinita costa 182 Euro pe luna pentru copii care nu au implinit inca 3 ani si 91 Euro pentru copii care au deja 3 ani).
Dezavantaj: trebuie ca unul dintre parinti sa fie dispus sa accepte o slujba cu program redus sau sa stea acasa sau trebuie angajata o Tagesmutter deloc costisitoare (costuri: 5-10 Euro pe ora); Exemplu de calcul:
gradinita=91 Euro, Tagesmutter (aprox 66 de ore pe luna) 66 x minim 5Euro/maxim 10 Euro/ora=330 Euro – 660 Euro. Costuri totale: intre 421 Euro si 781 Euro pe luna.

Observatie: Pentru plata persoanei denumita Tagesmutter se mai pot obtine niste bani de la stat, dosarul pentru Tagesmutter Geld contine multe documente: ● hartie de la gradinita in care se specifica ca copilul nu poate ramane acolo; ● copii contracte de munca (unde este specificat cate ore trebuie sa lucreze parintii); ● copii dupa actele de identitate ale parintilor; ● Anmeldebestatigung (de la Rathaus);● certificatul de nastere al copilului (de preferat si traducerea in germana);● adeverintele de venit (fluturasii cu venitul net);● dovada de la pediatru ca copilul are nevoie sa stea mai mult cu persoane vorbitoare de germana/ respectiv copii germani. Aceste acte se depun la Bezirksamt (Fachamt Jugend und Familienhilfe -Tagespflegeboerse) dupa ce ati gasit o Tagesmutter si ati semnat un contract cu aceasta. Un functionar de la aceasta institutie va verifica de cat timp aveti nevoie pentru deplasarea intre slujba si gradinita, eventual va cronometra acest proces si in functie de veniturile parintilor se vor putea obtine o parte din banii pe care ii platiti acestei bone.

Gradinitele cu program prelungit:

Particularitati: Copilul beneficiaza de mancare, respectiv pauza de somn. Cu toate ca pare visul oricarui parinte dornic sa isi stie copilul intr-un singur loc pana la sosirea lui de la servici exista doua motive pentru care majoritatea parintilor nu opteaza pentru aceasta institutie:

 1. Costurile cu gradinita: se ridica intre 250 si 630 Euro in functie de veniturile insumate ale parintilor (ma refer la veniturile brute ale acestora);
 2. Gasirea unui loc in aceste gradinite…dureaza aproximativ un an ca sa obtii un loc la o astfel de gradinita;
 3. Din fericire, cheltuielile cu gradinita in acest caz se pot trece in fisa pentru calculul impozitului la finante si eventual obtine o parte din acestea, insa altfel ele sunt suportate integral de catre parinti.

Pentru a inscrie copilul la oricare dintre aceste doua tipuri de gradinite aveti nevoie de urmatoarele acte:

1.Fisele de inregistrare de la gradinita se obtin prin posta de la Primarie in momentul in care departamentul care se ocupa de repartizarea copiilor are un loc liber intr-o gradinita, sau direct de la gradinita tot prin posta (le veti primi acasa deindata ce se elibereaza un loc si copilul Dvs poate merge in respectiva colectivitate).De asemenea veti fi instiintati fie prin Email, fie telefonic despre acesta. Copilul trebuie sa efectueze un control medical (Untersuchung KIGA) la un medic pediatru, unde trebuie sa va prezentati cu fisa de vaccinuri din Romania. Vi se va completa un carnetel de vaccinuri international si copilul va fi examinat de catre medic si veti primi o parafa pe una dintre fisele continute de dosarul pentru gradinita. In unele cazuri gradinitele au un fel de carticica care trebuie completata de parinti, respectiv medic.Acest gen de consult costa aproximativ 20 Euro.

Observatie: sistemul medical romanesc prevede o lista mai mica de vaccinuri ca fiind obligatorii deci s-ar putea sa faceti o ulterior din nou o vizita medicului pentru a vaccina copilul cu vaccinurile care lipsesc (obligatorii in Germania). Dupa completarea fiselor si dupa vizita la medic, acestea trebuie depuse la gradinita in cadrul unei vizite de cunoastere a gradinitei respectiv a educatoarelor care se va desfasura inainte de inceperea efectiva a gardinitei.Pentru a organiza aceasta sesiune de cunoastere fie veti fi anuntati de catre personalul gradinitei care este data la care sunteti asteptati cu documentele si copilul, fie va fi necesar sa sunati la gradinita si sa stabiliti impreuna o data convenabila.

 Am scris acest material din perspectiva unei mame care locuieste in Landul Baden Wurtemberg. S-ar putea ca in alte Landuri procesul sa fie diferit, dar nu cred ca foarte mult . Sper insa ca aceste informatii sa va fie de folos.

                                        Cu respect, Cristina Sangeorzan

Advertisement

80 thoughts on “Inscrierea copilului la gradinita”

 1. buna seara, va rog daca se poate sa ma ajute cineva cu un nr de telef, mail al unui avocat din Freiburg sau din apropiere pt o problema imobiliara.Multumesc foarte mult.

 2. Buna ziua, as dori sa stiu cum se merge in prima zi de gradinita ? Se duce ceva anume sau e ca si o zi normala din cursul anului ?

  1. Daca cei de la gradinita nu v-au informat asupra unor aspecte particulare atunci tratati-o ca pe o zi obisnuita (ar fi trebuit sa primiti o lista de la gradinita cu ce trebuie sa aiba copilul acolo – haine de schimb, haine de ploaie, papuci de casa, etc….).
   Daca se organizeaza o zi festiva atunci gradinita va cere parintilor sa aduca cele necesare (sucuri, prajituri, mancare).

   Mult succes!

 3. de regula, in prima zi de gradinita trebuie sa fiti pregatita sa lasati intr-o gentuta: haine de schimb pentru copil, papuci de interior care sa prinda si glezna (a se evita papucii gen slapi), haine de ploaie: pelerina si cizme. In cazul in care gradinita este cu program redus va trebui sa duceti si o cutiuta cu mancare pentru copil, bani pentru bautura, aprox 2-3 Euro pe luna (personalul gardinitelor pregatesc ceai, suc de fructe, cumpara apa pentru micutzi, evident contracost), 3-5 Euro pentru dosarul cu fotografii viitoare ale copilului si o fotografie a micutzului care trebuie fixata pe garderoba din incinta gardinitei unde vor fi asezate lucrurile copilului.
  in rest, nu va pregatiti ca si la noi in Romania cu flori si alte atentii pentru ca aici nu sunt necesare 🙂

  1. Fetita mea a fost si in luna iulie aici la gradinita (deci are acolo papuci, cizme, pelerina). Ma interesa doar daca e ceva deschidere a anului cu fast ca pe la noi. Din raspunsurile voastre inteleg ca nu. Va multumesc pt raspunsuri, o zi frumoasa !

 4. eu o sa ajung in Germania abia prin 21 septembrie.o sa am vreo sansa ca sa imi inscriu fetita macar la o gradinita particulara?de ce acte o sa am nevoie pt insciere?va multumesc mult.

 5. Eu si sotia santem pensionari limita de varsta cu domiciliu in Romania. Fiica noastra locuieste in Germania de circa 16 ani (cetatenie germana) si am dorii sa fim langa ea, o stare de siguranta, in caz de nevoie. Din dorinta de a nu fi o povara pt. familia ei (compusa din 3 persoane, din care nepoata de 6 ani). Daca situatia materiala a fiicei nu-i permite sustinerea financiara si a noastra, putem obtine un sprijin (resurse minime), daca din pensiile noastre, nu ne putem asigura anumite necesitati, (Securitate Sociala).

 6. buna ziua!am o problema cu cei de jungendamt……eu ne fiind casatorita cu tatal copiilor locuim impreuna,copii sunt recunoscuti…….el are asigurarea lui medicala de la serviciu,iar eu inainte sa nasc prima fetita in 2009 mi-am facut gewerbe si asigurare medicala,acum sunt in elternzeit nu am alt venit decat elterngeld si alocatiile……….si cei de la jungendamt ne-au pus sa platim maximul la kita de 200e deoarece trebuie sa imi inchid eu asigurarea medicala……….nu inteleg ce are asigurarea mea care nu e privata cu gradinita.ce ma sfatuiti sa fac?am fost luni sa vb cu ea dar s-a inbolnavit si trebuie sa asteptam pana vine sa claificam.e ilegala asigurarea mea?offfffffff……..multumesc

  1. Taxa de gradinita se calculeaza functie de venitul realizat cu 2 ani inainte – pentru anul inceput in septembrie 2012 taxa se calculeaza considerand venitul pentru 2010.

   In fapt, impropriu spus se calculeaza. Implicit toti copiii sunt incadrati la nvielul maxim al taxei – considerat tarif normal. Prin depunerea unei cereri in care se declara venitul realizat in urma cu 2 ani se aplica de fapt pentru o reducere a cuantumului taxei de gradinita. In cazul dumneavoastra mai mult ca sigur sunt probleme cu declararea venitului pe 2010 (fie nu ati depus cererea de reducere a taxei, fie cei de la departamentul de sport si educatie al primariei au neclaritati privind dovezile depuse).

   Legat de venit: daca ambii parinti locuiesc in aceeasi locuinta cu copilul, atunci se ia in considerare venitul ambilor parinti, chiar daca nu sunt casatoriti legal. La declaratia venitului trebuie atasate dovezi iar in cazul in care unul dintre parinti nu are venituri, acesta trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere in acest sens.

   Partea buna este ca ulterior clarificarilor taxa rezultata se aplica retroactiv de la inceput, diferenta urmand a fi restituita / platita suplimentar.
   Acum nu va ramane decat sa clarificati situatia cu cei responsabili care e motivatia lor dar cel mai probabil, cum am mentionat, au neclaritati privind documentele depuse si v-au incadrat astfel la tariful normal, adica cel maxim – practic nu au luat inca in considerare cererea dumneavoastra de reducere a venitului.
   Succes!

   1. va multumesc ptr raspuns………eu mi-am inchis gewerbele in 2010…….nu ni-au cerut decat “fluturasii” pe ultimele 3 luni si hartiile cu elterngeld…….problema cred eu ca este asigurarea mea medicala.aveti idee este legala?sunt probleme?am drept sa o am daca mi-am inchis gewerbele?nu stiu unde sa ma interesez………nu stiu ce prevede legea lor………

 7. Cat e taxa pt gradinita pentru un copil de 4 ani program de 5 ore pe zi??Cum se calculeaza avand in vedere ca noi am ajuns aici acum o luna si nu avem 6 luni de venituri ca sa ducem fluturasii de salariu…

  1. Pentru taxa de gradinita se ia in considerare venitul pe familie realizat cu 2 ani in urma – pentru anul scolar curent se iau in considerare veniturile pe 2010.
   In veniturile globale trebuiesc incluse toate veniturile din toate sursele (exceptand Kindergeld) realizate nu numai in Germania: trebuie sa declarati veniturile si din romania, de ex.

   Ca principiu se pleaca de la premiza unei taxe unice pentru toata lumea – taxa maxima. Prin depunerea declaratiei de venit se aplica pentru reducerea tarifului la gradinita. Declaratiile depuse pentru reducerea tarifului vor fi confruntate cu declaratiile de impozit depuse pentru anul respectiv (de aici explicatia de ce se ia in considerare venitul pe 2 ani in urma).

   Informativ (taxele pot varia de la un oras la altul, dar sunt aproximative), pentru 5 ore, tariful este:

   0-15.000 Euro – 0 euro
   <20.000Euro – 20 Euro
   <25.000 euro – 29 Euro
   <30.000 Euro – 39 Euro
   <35.000 Euro – 50 Euro
   <40.000 Euro – 61 Euro
   <45.000 Euro – 68 Euro
   <50.000 Euro – 75 Euro
   <55.000 Euro – 82 Euro
   60.000 EURO – 97 Euro

   Aceste sume reprezinta doar taxa de gradinita de stat (gradinitele private au alt tarif, mult mai mare) la care se mai adauga masa de pranz (2,9 – 3,2 Euro/zi) – in multe gradinite masa este obligatorie pentru program mai mare de 4 ore (motivatia este ca un copil nu poate fi lasat sa se uita cand toti ceilalti servesc masa).

   Succes!

 8. Eu am lucrat in Timisoara pana in 2011 februarie cand am plecat in Turcia la Istanbul detasat…declaratiile de venit vor fi foarte greu de adus filiala de acolo s-a inchis…etc.Daca nu depun nici o declaratie de venit cat vor fi taxele??
  Ahh si inca o intrebare din august copilul meu face 5 ani va fi tot la gradinita sau la schule?Dupa 5 ani ce taxe sunt?
  Va multumesc frumos pt raspunsul complet si la obiect!

  1. Taxa de gradinita este aceeasi indiferent de varsta, depinde numai de venitul pe familie si numarul de ore contractate in gradinita.
   Mai e important de precizat ca in cazul in care copilul nu locuieste impreuna cu ambii parinti, in venitul declarat se include doar venitul parintelui ce locuieset copilul, pentru celalalt parinte trebuie depusa o declaratie cum ca acesta nu imparte acelasi domiciliu cu copilul.

   Pentru venitul din 2010 realizat trebuie sa aduceti dovada cuantumului acestuia, o simpla declaratie nu este suficienta. Dovada poate fi: fisa fiscala pe 2010, copii dupa fluturasii de salar, etc.

   Daca nu depuneti declaratia de venit atunci veti fi incadrat la tariful normal, considerat cel maxim, pentru 5 ore, corespunzator unui venit de peste 60.000 Euro anual – ~97 Euro + plata meselor.
   Pana la 6 ani copilul va ramane la gradinita, scoala incepe la 6 ani in Germania.
   Succes!

   1. Iar in cazul in care un parinte nu a realizat venituri, trebuie depusa o declaratie pe proprie raspundere in acest sens (veti primi de la administratia Gradinitelor o declaratie tip prin care parintele declara ca nu a avut venituri si inca o declaratie prin care confirmati datele trimise).
    Succes!

 9. buna ziua daca cineva poate sa ma ajute in situatia mea , am fost plecati in portugalia 12 ani ,baietelul meu sa nascut in portugalia in april face 6 ani,sotul meu venise la munca in germania anul trecut in luna lui august ,in luna octombrie venisem si eu cu copilulo, sa fac 5 luni de zile si nui gasesc o gradinita la copil am umblat la citeva gradinite in zona unde locuiesc si miau spus ,nu avem locuri unde trebuie sa ma mai adresez ,daca cineva ma poate ajuta ,sau daca exista vreo geadinita europeana (portugheza germana) rog din suflet sa ma ajutatii

  1. din pacate sunt anumite orase in care este o mare problema gasirea unui loc liber in gradinite. In unele orase, mamele asteapta si un an eliberarea unui loc.
   Solutia este o Tagesmutter (daca doriti sa lucrati si nu puteti sta Dvs cu copilul) si inscrierea copilului pe lista de asteptare.

   Succes

 10. buna ziua,dak sunteti draguta si vreti sa imi rasundeti si mie la o intrebare?am si eu o fetita de 2ani si 7 luni.nu sunt casatorita cu tatal ei dar suntem impreuna el lucreaza se 6 luni in germania si as vrea sa merg si eu cu fetia.as dori sa o dau la gradinita cu program prelungit acolo,intrebarea este:ce acte trebuie sa duc de aici din romania?si nu am avut nici un venit nici unul in afara de alocatia ei.va multumesc.

  1. Aveti nevoie din Romania de carnetul de vaccinari.
   In plus aici veti avea nevoie de o declaratie si dovada venitului de acum 2 ani, pentru a putea obtine reducerea tarifului la gradinita. Daca nu puteti aduce documente doveditoare atunci nu beneficiati de reducere si va trebui sa platiti tariful maxim (considerat la un venit mai mare de 60.000 Euro anual). Veniturile trebuie declarate pentru ambii parinti.
   Succes!

   1. Buna seara,
    am primit astazi de la gradinita unde am inscris-o pe fiica mea, o scrisorica in care, printre altele, e si lista cu cele necesare a fi predate institutiei inainte de inceperea anului, si anume:
    – Impfpass Ihres Kindes; este carnetul de vaccinari si aici intreb ce carnet, deoarece din Romania, de la medicul de familie, obtin fisa cu mazgalelile si stampilele de rigoare, din care nici traducatorul nu va intelege nimic. Exista un format international in care doctora de familie va transcrie vaccinurile efectuate copilei?Sau ce alta varianta? Tot aici as mai intreba daca sunt vaccinuri suplimentare ce ar trebui facute in Germania si daca le pot face din Romania pt. costuri mai mici.
    – U-Untersuchungsheft; ar fisa medicala. Se traduce, se legalizeaza?

    Pana la ce varsta se face gradinita in Germania? Fetita mea va implini 6 ani in octombrie 2014 si intreb asta in ideea in care nu va fi suficient un an de gradinita pt. asimilarea corespunzatoare a limbii germane.

    Multumesc.

   2. Buna seara,
    – la prima vizita la Kinderarzt solicitati un carnet de vaccinari international si totodata transcrierea vaccinarilor facute in Romania – se vor trec vaccinarile in carnetul nou, cu semnatura si parafa (in lipsa sigiliului de pe vaccin). Nu trebuie nimic tradus.
    – trebuie sa prezentati acel carnet – Unntersuchungsheft-U, tot de la kinderarzt, si solicitati efectuarea unui control.

    In general gradinita in Germania este pana la 6 ani. Trec mai departe doar acei copii ce trec testul specific accederii la gradinita, contrar mai stau 1 an in gradinita.

  1. Dna Zvancea,

   nu stiu daca mai este de actualitate intrebarea Dvs, insa intervin doar ca sa va spun cum a fost stabilit pretul gradinitei in cazul meu si al sotului meu…anume, nu au fost luate in considerare veniturile din Romania ci cele actuale, lunare (brute), insumate din Germania. Asa este politica primariei din oraselul in care locuim si ni s-a explicat ca daca vom depune un Steuerklärung pentru 2012 vom beneficia de reducerea taxei si ni se vor restitui din banii platiti, insa deocamdata ce am castigat in Romania nu a interesat pe nimeni. Din aceast motiv platim 626 Euro lunar pt un loc la gradinita cu program prelungit (in conditiile in care insumate salariile noastre, brut, depasesc 7000 de Euro). Mentionez ca locuim in Landul Baden-Würtemberg, langa Böblingen.

   Cu respect,

   Cristina

   1. Dumneavoastra aveti copilul la gradinita privata, costul gradinitelor de stat nu depasesc 200 de euro lunar (considerand venitul pe familie mai mare de 60.000 Euro anual).
    Mai exact: la program de peste 9 ore taxa este de maxim 202 Euro/luna la care se adauga masa de pranz ~3 Euro/zi.
    Din aceasta cauza nu a interesat pe nimeni de veniturile din Romania pe care oricum trebuie sa le declarati la depuenrea declaratiei de impozitare pentru 2012.
    Succes!

   2. Dlui IulianS,

    nu, nu am copilul la o gradinita privata, acestea sunt preturile in localitatea in care locuiesc si au in vedere veniturile brute, insumate ale parintilor…atasez din hartia pe care am primit-o de la primarie:
    Höhe der Benutzungsgebühr für die Ganztagesgruppe

    (1) Die Höhe der monatlichen Benutzungsgebühren richtet sich
    1. nach der Anzahl der aus einer Familie stammenden, in der Ganztagesbetreuung betreuten Kinder sowie
    2. dem monatlichen Einkommen des Haushalts des/der Gebührenpflichtigen. Bei Personen, die in eheähnlicher Gemeinschaft leben, wird das Einkommen wie bei Ehegatten errechnet.
    (2) Die monatlichen Benutzungsgebühren werden wie folgt festgesetzt:
    Bei einem monatlichen Bruttoeinkommen gemäß § 7

    von 0,– – 1.300,– € in Höhe von 120,– €
    von 1.301,– – 1.800,– € in Höhe von 160,– €
    von 1.801,– – 2.300,– € in Höhe von 205,– €
    von 2.301,– – 2.800,– € in Höhe von 250,– €
    von 2.801,– – 3.300,– € in Höhe von 298,– €
    von 3.301,– – 3.800,– € in Höhe von 343,– €
    von 3.801,– – 4.300,– € in Höhe von 389,– €
    von 4.301,– – 4.800,– € in Höhe von 437,– €
    von 4.801,– – 5.300,– € in Höhe von 482,– €
    von 5.301,– – 5.800,– € in Höhe von 530,– €
    von 5.801,– – 6.300,– € in Höhe von 578,– €
    über 6.301,– € in Höhe von 626,– €

 11. Buna ziua,
  am o intrebare, sunt in Germania de aproape 1 an, sunt casatorita din Septembrie anul trecut in Danemarca cu un neamt el are cetatenie germana si americana, problema mea e ca nu stiu ce acte am nevoie pentru a schimba actele , adica sa fim pe numele sotului, si nu stiu ce acte am nevoie pentru a face anmeldung la gradinita pentru fetita, ea are 2 ani deja,si stiu ca se face anmeldung cu 1 an inainte…deci va rog frumos ma puteti ajuta??

  1. Buna Dna Izabela,

   nu stiu cum puteti sa va schimbati actele, insa cu documentele pentru gradinita si relatii vis-a-vis de aceasta va pot ajuta.
   Intuiesc ca fiind de 1 an in Germania sunteti anmelduita la primarie si la fel si fetita. Tot la primaria din orasul Dvs exista un departament care se ocupa de distribuirea copiilor in gradinitele din localitate. Va prezentati cu certificatul de nastere al fetitei si anmeldungul de la primarie la acest departament, spuneti acolo ca doriti sa inscrieti copilul la gradinita si vi se v-a spune exact ce trebuie sa faceti mai departe. In principiu, copilul v-a fi luat in evidenta si pus pe lista de asteptare, in baza unei cereri pe care o veti comlpleta la fata locului, iar Dvs veti primi acasa prin Posta mai tarziu documentele de completat legate de gradinita: fie o carticica cu toate datele copilului, parintilor, medicului pediatru care se ocupa de acesta, precum si o sumedenie de intrebari legate de nutritia copilului, boli, jucarii preferate etc., sau veti primi doar o foaie pt medicul de familie. Atat in carticica de la gradinita cat si daca primiti doar o foicica de completat pt medic trebuie mentionat de catre acest medic, in urma unui control al copilului, daca acesta este sau nu apt pt a merge la gradinita. Tot de la Primarie veti primi si lista tarifelor percepute.

   Ideal ar fi sa aveti carticica de vaccinuri a fetitei pe care sa o prezentati doctorului.

   Mult succes!

  2. Dle IulianS,

   este adevarat ce spuneti Dvs, insa aceste preturi sunt valabile doar pt gradinita cu program prelungit, am scris-o si in articol. Pt un loc intr-o gradinita cu program redus am fi platit 182 de euro. Din pacate ar fi trebuit sa angajez si o bona (Tagesmutter) si am fi ajuns cam la acelasi pret pe care il platim acum pt locul in aceasta gradinita.
   Cum spuneam, am preferat sa am fetita intr-un singur loc, intreaga zi.

 12. De maxim interes pentru mamicile care lucreaza in DE sunt si sunt primi doi ani de la nasterea copilului. A fost data o lege anul aceste care intra in vigoare de la 1 Aug 2013 prin care gradinitele sunt obligate sa primeasca copii de la 1 an de zile in program full time. Nu am acces la mail-ul de firma unde am legea exact dar am fost si la gradinita sa ma interesez si e adevarata treaba. Legea a fost data pentru a sprijini mamele care vor sa se intoarca in campul muncii inaintea implinirii celor doi ani standard.
  Imediat ce am datele despre lege completez comentariul

  1. Legea este data de cativa ani, cu efect treptat – principala prevedere este ca incepand cu 2013 sunt obligati sa asigure loc la crese pentru copii de la 2 ani si obligatoriu loc la gradinita.
   Dar din pacate una este legea, alta este realitatea, in orasele mari este problema in special. Ex. In Munchen exista o lipsa de 600 de educatori, efectiv nu au solutii – de aceea in fiecare land se adopta o noua facilitate – acordarea Betreuungsgeld – acordarea unei sume lunare, indiferent de veniturile familiei, pentru copiii ce nu urmeaza o forma de ingrijire de zi de stat.

   1. Buna ziua,de unde pot cere acest Betreuungsgeld,pentru ca noi am aplicat ptr toate gradinitele di orasul nostru si nu am primit nici un raspuns(fetita mea are 2 ani si 6 luni)….sotul lucreaza part time ptr ca face si scoala de limba germana iar eu trebuie sa stau cu copilul acasa deci as vrea sa incep si eu scoala de limba,nu stiu daca o Tagesmutter ar fi o solutie ptr ca nu prea ne permitem?

   2. Cititi cu atentie materialul – dupa varsta copilului nu va incadrati pentru a primi Betreungsgeld. Exista alte beneficii, trebuie facuta o analiza a situatiei familiei si vazut pentru ce se poate aplica.

   3. Multumesc mult pentru raspuns IulianS si ca va faceti timp si ptr noi cei care avem nevoie de ajutor…..si vroiam sa va Mai intreb,eu ce pot face in cazul in care ptr fetita mea se va gasi loc la gradi tocmai la anu in vara sau toamna Asa cum mi s-a spus….nu exists nici o solutie decat sa astept,neputand merge la munca,la scoala de germana,adica trbuie sa stau acasa si sa treaca timpu?

   4. Oricum varsta de gradinita in Germania este de 3 ani, foarte rare cazurile in care sunt acceptati copiii sub aceasta varsta. Exista alternativa creselor unde din pacate problema locurilor este mare.
    Din pacate nu aveti ce face, doar sa urmariti la inceputul anului perioada de inscriere pentru gradinita. Intre timp mergeti periodic la cresele din zona in speranta ca se va elibera un loc si puteti fi acceptati.

 13. Buna! Grădiniță în germania este obligatorie?! Ma refer trebuie sa trimiți copilul de la 3 ani obligatoriu la grădinița?! În spania spre exemplu copilul trebuie sa înceapă obligatoriu de la 3 ani un program de 4 ore de luni pana vineri, cel puțin apoi de la 4 anișori trebuie sa meargă obligatoriu si dupamasa!deci de la 9 la 4 dupămasă! Cum este in germamia?! Și încă o intrebare. E de stat? Ce și cat se plătește! Va multumesc!

  1. In GErmania gradinita nu este obligatorie, chiar gasirea unui loc este o problema in unele regiuni.
   Este obligatoriu insa 1 an inainte de a merge la scoala, in urma acestui an se va da un test functie de care se decide daca mai ramane un an in gradinita sau va merge mai departe la scoala. Pentru acest an gradinitele sunt obligate sa va acorde un loc.
   Gradinitele sunt si private si de stat. La cele de stat se plateste functie de programul zilnic si functie de venitul realizat (de obicei venitul din urma cu 2 ani) – fiecar localitate are propriile reguli de stabilire a tarifelor. Pentru gradinitele private tariful creste exponential.

  2. Buna , vad ca si voi veniti din Spania , eu tot in Spania sant de moment , luna viitoare o sa ma mut in Augsburg. Eu o sa mi transfer somajul in Germania. Pana la urma cum e cu gradinita , fiicamea implineste 5 ani in Junie. Voi cum ati procedat , problema este ca sant foarte putine articole pe tema asta pe net , ori nu stiu eu unde sa caut informatii…..Spuneti mi si mie va rog sa stiu la ce sa astept. Multumesc .Angi .

 14. buna, as vrea sa intreb daca stie cineva cum e situatia in goppingen, sunt aglomerate gradinitele? multumesc

  1. In majoritatea locatiilor sunt probleme. Dar vedeti ca toate gradinitele au locuri speciale pentru familiile nou mutate, profitati de ele…

 15. As vrea sa aflu in functie de ce criterii sunt acceptati copii in gradinita? In ordinea inscrierii? In functie de unde locuiesc? Sau cum?

  1. Criteriile ar fi: ambii parinti lucreaza sau nu, parintii se afla sub o forma de plata de ajutor social, sunt in cautarea unui loc de munca, etc. Ordinea inscrierii nu este criteriu pentru atribuirea locurilor.

 16. Buna ziua!!!!!! De moment sant in Madrid, luna viitoare o sa ma mut in Augsburg. O sa mi transfer somajul acolo. Nu prea am inteles ce voi face cu a mica , in Iunie implineste 5 ani, va intra in categoria invatamant primar????…… De ce acte am nevoie din Spania???? De la scoala unde este… Cum trebuie sa procedez? Multumesc, Angi.

 17. Buna ziua , as dori sa itretreb ceva am doua fetite gemene de doi ani si opt luni suntem i germ de opt luni si ele vor merge la gradinita din august dar eu nu stiu germana si vreau sa merg la un curs de limba dar nu pot sa merg si cu ele sa ajung si la curs as vrea sa o aduc pe mama sa ma ajute dar nu stiu daca i-mi vor taia ajutorul de alocatie sau de chirie daca o aduc pe mama ?

   1. Va multumesc pentru raspuns ,as dori sa va mai intreb ceva mama nu a lucrat niciodata cu carte de munca si nu are nici un fel de venit daca vine la mine am inteles ca trebuie sa -i platesc o asigurare medicala lunara de vreo 100€ daca i platesc si o inscriu la mine va avea dreptu de munca in germania un mini job ca altfel eu nu am posibilitate sa o intretin si pe ea .Multumesc.

   2. Asigurarea in sistem public, voluntar, ajunge pe la 170 euro lunar. Mama dumneavoastra va avea drept de munca, nu are nicio piedica in acest sens.

 18. Buna ziua, am si eu o intrebare (mai atipica). Dorim ca anul viitor sa inscriem fetita la gradinita in Germania (Frankfurt, avem prieteni in oras). Ideea e ca tatal va lucra in Romania, cel putin la inceput ma voi muta doar eu si copilul (eu fara job). Imi puteti spune pasii pe care trebuie sa ii urmam ? Multumesc

  1. In primul rand trebuie sa aveti un anmeldung in Germania. Apoi trebuie sa mergeti la primarie, la administratia gradinitelor, pentru a face inscrierea (din pacate inscrierea si distribuirea locurilor s-a facut deja, sanse de a primi un loc sunt destul de mici).
   Daca aveti noroc si primiti un loc, atunci trebuie sa rezolvati urgent problema asigurarii medicale (copilul nu va fi primit fara asigurare medicala). Aduceti din Romania carnetul de vaccinari, mergeti la un pediatru german la control. Veti avea nevoie de la acesta de un atestat medical, eliberat cu maxim 5 zile inainte de inceperea gradinitei.
   Cele bune!

   1. Vrem sa facem relocarea anul viitor, considerati ca deja nu mai sunt locuri ? Multumesc anticipat

   2. Ce inseamna anul viitor? Calendaristic sau scolar?
    Pentru anul scolar ce va incepe in septembrie, locurile sunt alocate de prin aprilie, de aceeea v-am mentionat, va fi foarte greu de gasit un loc. Dar nu si imposibil, dar pentru infaptuirea acestui fapt veti avea nevoie de eforturi considerabile.

  1. Buna, foarte utile informatiile.Si eu sunt intr-o situatie similara ca cea de mai sus, am un copil de 2ani si 11luni cu anmeldung, ne-am inscris la gradi si asteptam raspuns, ultima oara cand am intrebat mi-au spus ca voi primi raspuns la inceputul lui octombrie(inscrierea am facut-o in iulie) dar nu stiam pana acum ca avem nevoie de asigurare medicala. Situatia exacta e asa: sotul angajat in romania si e detasat in germania, in Darmstadt lg Frankfurt, eu stau cu copilul acasa, ca pana nu il dau la gradi nu am alta varianta. Asigurarea medicala e cea romaneasca, eu si copilul suntem coasigurati la asigurarea sotului.Avem din tara formularele S1, care dovedesc ca suntem asigurati intr-o tara din uniunea europeana. Este suficient acest formular? Ma puteti ajuta cu un raspuns?multumesc mult.

   1. Cu formularul S1 mergeti la o casa de asigurari germana pentru a va asigura. Costurile asigurarii vor fi preluate de CNAS prin acest formular. Apoi urgent mergeti la un pediatru si faceti controalele periodice obligatorii pentru copii, in cazul dumneavoastra aveti nevoie de U7. La prima vizita cereti si transcrierea vaccinarilor din Romania in Carnetul de vaccinari international, va va trebui si acesta la inscrierea la gradinita.

    Cele bune!

 19. In Germania asigurarea medicala este obligatorie!!!
  Din pacate, situatia nu este prea roz pentru dumneavoastra atata timp cat sotul este angajat la o firma din Romania. Asigurarea medicala din Romania nu este valabila in Germania decat pentru cazuri de urgenta.
  Este pe aici un subiect numai despre asigurarea medicala. Cititi-l si va informati. Lipsa de informare va poate costa foarte mult la un moment dat.
  Succes!

 20. BUNA ZIUA. UNDE POT GASI O GRADINITA ROMANEASCA IN MUNCHEN ? VA ROG DACA STITI SA IMI DATI ADRESA SAU NR. DE TELEFON. MULTUMESC

  1. Nu exista asa ceva.
   Doar in regim privat, la Scoala Europeana (Neuperlach Sud) exista program partial in limba romana.
   Si in primul rand nu e recomandat, lasati copilul sa se integreze, ii va fi mult mai usor la scoala.
   Cele bune!

 21. Buna ziua! Copilasul meu implineste in noiembrie 3 anisori si as vrea sa-l mai tin un an acasa.Pot sa-l dau la gradinita cu varsta de 4 ani? Nu for fi probleme cu cei de la stat,Jugendamt? Multumesc!

  1. Puteti sa il dati la 4 ani, nu e nicio problema. In mod normal nici nu are varsta necesara pentru gradinita – 3 ani impliniti pana in septembrie 2016. Pe acelasi principiu nici la scoala nu il veti putea da la 6 ani, nu va fi de varsta scolara obligatorie.
   Optional puteti cere scolarizarea de la 6 ani neimpliniti, dar doar daca va trece o testare speciala.
   Cele bune!

 22. Buna ziua locuiesc in germania cu toata familia de un an si sapte luni si la vara as vrea sa merg in Romania sa mi fac permisu de conducere dar am auzit ca nu mi l-ar recunoaste aici,e adevarat?V-as multumi daca m-ati putea ajuta.O zi buna!

 23. Buna ziua. Ma puteti ajuta cu cateva informatii? Am un bebe de 10 luni si as dori sa stiu daca sunt crese sau gradinite in germania care primesc copii de 1 an . As vrea sa ma intorc la munca cand implineste el 1 an. Macar jumatate de zi. Va multumesc!

  1. Da, copiii sunt primiti la crese si mai repede de 1 an, problema este disponibilitatea locurilor. Oricum cred ca e si un pic cam tarziu, ati ratat perioada de inscriere – martie – aprilie – acum va fi destul de greu sa gasiti un loc, dar incercati, bateti din usa in usa pana primiti un raspuns favorabil.
   Cele bune!

 24. Caut si eu un loc la gradinita pentru fata mea care a anplini 3 anișori pana acum nu am gasit am completat un formular la l
  kita+ dar nu am primit raspuns si toate sunt ocupate ce se fac sunt disperat eu lucrez si sotia va rog ajutați ma!

 25. Buna Ziua…am si eu o intrebare….am fetita cea mare care in luna mai va fac e 4 anisorii…locuim in Germania…zona Passsau…fetita nu a mers la gradinita…vrem sa o inscriem aici…este inscrisa la primarie. dar nu stiu cum sa procedez…aare nevoie de vreun curs de integrare sau o va primi asa …chiar daca nu stie limba????

  1. O primesc si fara sa stie limba. Au ei un program de integrare pentru copiii care nu stiu limba, dar in general copiii invata foarte repede si ei(educatorii) sunt optimisti ca nu vor fi probleme in acest sens.

 26. Buna ziua am si eu o antrebare lam anscris pe baiatu meu la gradinita si nu mil primeste nicaieri ma trimite de la o gradinita la alta ce este de facut cu cine sa vorbesc sa ma ajute sa pot da bsiatu la gradinita eu sunt din papenburg

  1. Ce varsta are copilul?
   Posibil sa fi facut inscrierea tardiv – normal se face in martie-aprilie, iar la momentul inscrierii facute sa nu mai fi existat locuri disponibile.

 27. Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu un sfat. Avem fetita la gradinita , din luna septembrie, achitam 230 euro plus masa , undeva 50-60euro pe luna, mentionez ca este cu program prelungita, 7:30- 16:30, la moment sunt somer si am aflat ca exista o modalitate de scutire a acestei taxe sau reducerea acesteia. Ma puteti ajuta? Cunoasteti careva informatii despre procedura? Multumesc.

 28. Buna ziua daca stie cineva si ma poate ajuta am si eu o curiozitate va rog.
  Eu cu soția suntem divorțat anu trecut am hotarat sa duce copilul la gradinita am semnat actele pe 14 septembrie 2020 la înscris si am incercatvsa il ducem nu sa putut deoarece nu are un limbaj foarte bine dezvoltat si din cauza asta a devenit agresiv gen a mușcat educatoarea de mana cand a vazut ca plecam. Iar pe data de 15 martie 2021 am aflat ca , copilul merge la gradinita. Acum urmează întrebarea actele ar mai fi valabile daca le-am semnat in 2020 si ea la dus in 2021? Dacă mă poate ajuta cineva astept un raspuns nu as vrea sa ma duc la gradinita sa vorbesc cu directoarea deoarece poate afla si nu suntem tocmai in conditii bune amândoi si as vrea sa evit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.