.
Studiu de caz nr. 1: Femeie, 32 de ani de munca in Romania si Germania
La calcularea pensiei comunitare se are în vedere perioada de cotizare pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene. Casele de pensii din fiecare tară membră a Uniunii Europene în care a lucrat un pensionar roman vor analiza contributiile pe care le-a plătit la fondul de pensii din tara respectivă, dar si durata si valoarea contributiilor plătite în alta tara sau alte tări. Pentru stabilirea pensiei casele de pensii cumulează perioadele în care a lucrat cetateanul roman în toate statele U.E. si stabileste pensia teoretica, adică pensia pe care ar trebui să o primeasca dacă toate contributiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata activitatii sale. Evaluarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din tara respectivă pe baza unei proceduri numita prestatie pro-rata.
Pentru a intelege mai bine procedura de acordare a pensiei comunitare, vom analiza detaliat urmatorul exemplu: Maria a lucrat timp de 25 ani în Romania si timp de 7 ani in Germania. Fiecare din cele doua case de pensii, romaneasca si germana, vor trebui sa calculeze pensia care i se cuvine Mariei, proportional cu perioada sa de contributie. Procedura de calcul este urmatoarea:
A. Casa de pensii din Romania va face un calcul dublu:
- va calcula valoarea pensiei nationale(prestatia autonomă) pentru cei 25 de ani de lucru în Romania in baza prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, aplicind o serie de reguli complicate pentru calcularea punctajului mediu anual, al punctajului anual şi al punctajului lunar. Faptul imbucurator este ca la fiecare inceput de an, Casa Nationala de Pensii, prin casele teritoriale de pensii comunica asiguratului, punctajul anual si punctajul cumulat pentru perioada de cotizare. Cum in anul 2016 valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei si presupunind ca Maria are punctajul cumulat de 1,34361 puncte, valoarea pensiei nationale actuale ar fi de 1173 lei
- va calcula valoarea teoretica a pensiei pe care ar fi primit-o asiguratul daca ar fi lucrat în Romania inca 7 ani dupa procedura similara cu cea de la punctul 1, casa de pensii avind toate datele necesare acestui calcul complex. Astfel, dupa terminarea lor se va ajunge la concluzia ca Maria ar fi trebuit sa incaseze o pensie la sfirsitul celor 32 de ani munciti in Romania in suma de 1456 de lei.
- va calcula pensia pro-rata, adică ce sumă i s-ar cuveni proportional cu perioada de lucru din Romania, adica 1456 ron: 32 ani x 25ani = 1137 Ron.
Calculul de mai sus poate fi real pentru calculul pensiei in Romania, doar daca dosarul de pensionare este pe rol. Altfel, calculul nu este nici pe departe corect. Astazi, indiferent cat ar fi salariul brut, nu se poate contribui la CAS cu mai mult de 1408 ron/luna. Si pentru a avea aceasta contributie, ar fi necesar un salariu brut de 13.400 Ron. Ma indoiesc profund ca se va mai putea obtine peste 10-12 ani un punctaj cumulat de peste 1,1. In fine, in opinia mea e greu sa obtii un punctaj cumulat de 1,34 si implicit acei 560 de euro. Foarte multi pensionari se plang pentru ca nu le ajunge pensia, dar milioane de oameni din Romania NU castiga salariul lunar echivalent cu pensia lor. Si daca admit calculul de mai sus ca fiind corect, cu 560 de euro se traieste mai bine in Germania decat in Romania pentru ca m-as muta in Bad Herrenalb si mi-as lua o chirie de 170 euro si as munci 4/ore pe zi cu inca 400 euro si n-as muri de foame. In Romania cu 560 euro, as plati numai valoarea gazului mai mare pe timp de iarna ca in Germania, alimentele m-ar costa dublu si daca as avea tupeul sa ma imbolnavesc la varsta frageda a pensionarii, atunci pot muri cu zile. A trai in Romania nu e o afacere din niciun punct de vedere.
In consecinta, care este cea mai buna tara pentru batrini? Unde o sfatuim pe Maria sa se stabileasca?
In Germania, clar.
La o pensie de 560 euro eu as sfatui persoana in cauza sa stea linistita in Romania, in Germania va ajunge muritoare de foame, fara exagerare. In schimb cu banii acestia se poate duce in trai cat de cat normal in Romania, mai ales daca persoana in cauza are o proprietate personala (nu plateste chirie). Nu chiar toate basemele povestite sunt adevarate, viata nu e atat de simpla in GErmania precum se povesteste.
Calculul dvs este egal cu un mare minus daca iti permiti sa te imbolnavesti si ai toate sansele deoarece varsta te supune acestui risc, Apoi mancarea din Ro e plina de pesticide si alte chimicale. In plus, poluarea aerului este de 12 ori mai mare. Si daca e vorba despre basme, tare mi-ar placea ca si Romania sa o duca la fel de prost ca Germania. Nu apuc eu zilele acelea…
La venitul acesta de 560 euro clar Romania. O persoana cu venitul acesta in Germania e mult sub limita subzistentei.
Nici nu spuneam sa traiesti doar din 560 euro, ci propuneam un venit suplimentar de 400 euro. In fine, fiecare cu-ale lui. Mult succes tuturor !
Doar din pura curiozitate, intrati pe site-uri imobiliare si vedeti preturile la apartamente si la chirii in Bad Herrenalb si apoi mai vorbim, ok ?
Cea mai mica chirie gasita – 1 camera, 26 mp, 190 euro. Plus cheltuielile de intretinere de 170 euro. Plus taxa radio tv lunara. Ajungem la 370 pe luna. Asta e minimum gasit. Mai adaugam si curentul electric 30 pe luna, un minim pentru cablu + internet + tv de 30 – total 430 euro. Ce poate face omul cu 160 euro pe luna, cca. 5 euro pe zi?
2 camere cel mai ieftin gasit – 57 mp, 290 euro. Intretinerea si aici este undeva pe la 150-200 euro. Curent electric si tv telefon – total 500 euro minim pe luna. Raman 60 euro lunar, adica 2 euro pe zi.
La aceste costuri de chirie doar intervin diverse nevoi – imbracaminte, transport, etc.
Ok, isi mai ia un minijob. Dar omiteti faptul ca in toate zonele acestea unde chiriile au preturi “bomba” nu sunt locuri de munca, cele existente fiind ocupate de populatia mult mai tanara si capabila din punct de vedere fizic. Plus la un pensionar trecut de 60 de ani intervin la un moment dat probleme de sanatate.
Ok, are un loc de munca de 400 euro dar si aici intervin cheltuieli suplimentare – transport, haine, hrana.
Din Romania citind pe internet sau auzind de la altii suna bine, dar as fi curios de parerea dumneavoastra dupa ce intrati in contact direct cu persoane aflate in aceste situatii, pusi in situatii de supravietuire cu un buget mult sub necesarul minim.
Cele bune!
Haideti in Romania sa traiti realitatea bunastarii si apoi mai vorbim, cum se masoara si cum se compara. Pentru mine, Romania este o eterna gaura neagra in care, oricat de bine ti-ar merge, apare ceva care nu doar ca iti anuleaza un oarecare avans obtinut, ci te lasa pe un minus irecuperabil. O sa iau de exemplu situatia mamei mele. O pensie rezonabila, pensie multumitoare la prima vedere, insa care acum este obligata sa suporte o interventie chirurgicala pe cord deschis. Va asigur ca nu vreti sa stiti si locuieste in Cluj Napoca, nu intr-un loc unde n-ar fi posibilitati. Desi oficial este asigurata, foarte oficial plateste TOTUL, inclusiv analizele din spital precum si pretentiile financiare impuse de medic, neoficial, pretentii ce conditioneaza actul medical in sine. Si cu un mare minus ii este toata pensia ei decenta de Romania, pentru ca nu mai are ce face cu ea. Pretentiile medicilor depasesc orice imaginatie si ii este de 7 luni amanata operatia deoarece “nu intruneste conditiile de a fi operata”. La polul opus, voi lua exemplul tatalui meu, plecat oficial din Romania in 1973. In anul 2003 i s-a depistat o boala incurabila, boala in urma careia in Romania ar fi trait cel mult un an. In Germania fiind, avand conditiile excelente de la Tübingen, a mai trait inca 9 ani. Obligat fiind sa iasa la pensie pe caz de boala, a avut un venit relativ modest, cu putin peste 1000 de euro, dar si asa, isi programa in fiecare an ultima intalnire cu prietenii, intalnire de obicei la ski, in Elvetia, Austria sau Germania. Si niciodata nu si-ar fi dorit ca acei 1280 de euro sa-i foloseasca in Romania “mai eficient”, va asigur.
Daca exista posibilitatea ca o persoana sa locuiasca in Romania cu 560 de euro, dar sa ramana in evidente ca locuind in Germania cu asigurari medicale germane, ar mai fi ceva. Altfel e o loterie ruseasca.
În România te omoară în primul rand impozitele, prețurile,doctorii șiiîn cele din urma biserica. Un pensionar din punct de vedere legal ar trebui să aibă asigurare medicala gratuita și medicamente compensate lucru imposibil în România și la biserică dacă nu plătești scaunul stai în picioare și cu frigul care trebuie să îl rabzi, și apoi cultul și “vizitele” preotului care îți sfințește casa tot mai des …,,,, Sincer eu cred că nu rentează să ajungi la pensie în România.
Asta e tare. Te omoara biserica?.