Scrisoare deschisa adresata DOAMNEI NATALIA INTOTERO

Stimata doamna secretar de stat pentru romanii de pretutindeni,

va marturisesc ca am petrecut mai multe ore lecturind proiectul “Strategia nationala privind Romanii de pretutindeni pentru perioada 2012-2016.” Din pacate, am ramas dezamagit. Nu ma asteptam sa fie atit de departe de realitatea concreta. Sa ma explic:

1.Am observat ca Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni se ocupa de păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a românilor din vecinătatea Romaniei si strainatate in general. E un lucru bun si pentru acest lucru va felicit!

2. Am observat, insa, ca proiectul de strategie nu cuprinde prea multe masuri pentru rezolvarea problemelor cetatenilor romani din valurile recente de emigraţie. Astfel ideea, inscrisa in material, ca D.R.P. incearca “sa asigure pentru etnicii români din strainatate drepturilor consacrate de documentele europene în materie” mi s-a parut o vorba in vint, din moment ce nu am gasit nici o masura concreta. Normal ar fi fost, in viziunea mea, ca Dvs., in calitatea pe care o aveti, sa formati o comisie  din reprezentanti ai Ministerului Muncii, Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei, Ministerul de Justitie, Ministerului de Externe, etc. si sa elaborati o strategie cu obiective precise, cu masuri concrete, responsabilitati nominale si termene de executare. De ce sustin acest lucru?

Fiindca am constatat, in activitatea mea de consultant, ca  informațiile esențiale privind drepturi precum: dreptul de ședere, drepturile derivând din legislația muncii, cele referitoare la asigurările de sănătate, prestații sociale, educație, drepturile culturale,  posibilitatea de a urma cursuri de limbi straine, echivalarea diplomelor exista pe site-urile acestor ministere, dar nu sunt corelate intre ele, intr-o conceptie unitara, usor accesibila pentru publicul larg. Hatisul acesta documentar nu poate fi asimilat de nici o persoana particulara. In schimb, el poate fi organizat de institutii, specialisti, consultanti care colaboreaza intre ei. Stiti Dvs. oare ca acei romani care pleaca in strainatate la munca nu stiu nimic despre formularele europene de asigurari sociale de sanatate? Stiti Dvs. ca romanii de peste mari si tari afla acolo, la mii de kilometri de Romania, ca in unele situatii au nevoie de Apostila de la Haga?  Stiti Dvs. ca exista cazuri cind cetatenii din strainatate vor sa-si echivaleze diplomele obtinute in Romania, dar nimeni nu cunoate procedura? Stit Dvs ca acum, in secolul XXI, exista inca multe firme in Romania care inseala in continuare cetatenii cu locuri de munca inexistente in strainatate? N-am prea auzit ca Ministerul Muncii, I.T.M.-ul, Politia sa faca investigatii recente in teritoriu in timp ce eu, noi, primim zilnic zeci de mesaje de la oameni inselati.

      Sunt numai patru exemple din zecile, poate sutele de probleme pe care le pot mentiona, probleme concrete a caror rezolvare tine si de o noua conceptie strategica. M-am bucurat ca s-a schimbat garda la D.R.P, dar am crezut ca se face mai multa lumina. Sunt de acord ca trebuie finantata o gradinita a aromanilor sau nu stiu ce publicatie obscura din Austria, dar cred ca problema cea mai mare a cetatenilor romani din strainatate este lipsa de informare legislativa nationala, comunitara si internationala. Si ramin la convingerea ca Departamentul Romanilor de Pretutindeni putea sa faca mai mult pina acum in acest domeniu. Dar, fiindca ceea ce am citit este numai un proiect mai exista inca sanse de inbunatatire.

       In speranta, ca voi primi vreodata un raspuns de la consilierii Dvs, va urez mult succes in activitatea viitoare.

                                              Cu stima, Dan Constantin Goldis      

P.S. Aceasta scrisoare a primit un raspuns oficial de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni, semnat chiar de doamna secretar de stat, Natalia Intotero. Iata-l in continuare( daca doriti sa mariti imaginea faceti click pe document) :    

20 thoughts on “Scrisoare deschisa adresata DOAMNEI NATALIA INTOTERO”

    1. Va asigur ca incepind de acum ii voi supara zilnic si pe guvernanti si pe parlamentarii de diaspora si pe europarlamentari.

    2. silvia moldovan din bucuresti..imi doresc mult sa lucrez in germania cu un contract daca se poate mi as dori intr o fabrica ..sunt o mama singura care doresc sa i ofer fetei mele un viitor sigur..pot sa ma sacrific.. sunt inteligenta in a deprinde reoede lucruri noi am permis de conducere in tara am lucrat in domeniu militar dar civil sunt disciplinata ingrijita si un aspect fizic impecabil…Doresc germania stiind ca e o tara cu oamenii mai reci si disciplina e la ea acasa.. as putea sa ingrijesc o persoana sau mai multi copii,iubesc mult copii si animalutele.. poate cineva doreste sa ma ajute.. de o luna am studiat piata firmelor,dar nu am gasit una sa ma asigure ca plec nu conteaza comisionul il platesc.. cu multumiri.. 0745929434 sau adresa de mail si mes…zara_alisya@yahoo.com

  1. Da… problemele romanilor de pretutindeni.. din pacate SUNT romani pretutindeni, romani de problemele carora nu se prea ocupa nimeni! E bine ca exista (deja!!) un secretar de stat care are ca obiect al muncii tocmai rezolvarea acestor probleme, problemele romanilor de pretutindeni! Ar trebui sa existe o forma de acces online, direct la stimata doamna secretar de stat si echipa domniei sale, prin care “romanii de pretutindeni” sa isi poata spune pasurile. In acest fel s-ar crea, poate, o imagine reala, un tablou de ansamblu al acestor probleme. Pentru ca nu sunt putine. Pentru ca sunt peste tot acolo unde ajung romanii in cautarea unui loc de munca, de viata, de sperante… ca in tara lor.. e din ce in ce mai greu! Sprijiniti eficient, prompt,legal, romanii de pretutindeni nu ar mai fi tratati asa cum sunt inca (din pacate) cam peste tot in Europa.Imaginea creata de cei care au plecat primii acum 20 de ani… nu este chiar favorabila. Da, stimata doamna secretar de stat pentru problemele romanilor de pretutindeni, va dorim mult succes in activitate! Ne dorim si noua! Cu stima, un roman din Germania, Cornelia Virginia Bota

    1. Eu cred cä d-na secretar de stat, si nu numai, este constientä de problemele cu care romänii se confruntä. Numai timp de “delectat” cu pasurile acestora nu-si facea.
      Srisoarea d-lui Goldis, directä, la obiect si de interes general. D-lui deja a subliniat in aceastä scrisoare care sunt neajunsurile/päsurile cetätenilor romäni aflati in sträinatate. Desi, si cu scuza cä mä repet, dumneaei stie farte bine ce se intämplä / cu ce se confruntä majoritatea romänilor aflati in sträinätate!
      Deci este inutil si absurd ca d-na secretar de stat sä fie zilnic bombardatä si printr-o formä directä, cum ar fi crearea unui site si accesarea acestuia de cätre romäni pentru ca acestia sä-si etaleze problemele/päsurile lor.
      Cel mai bine este sä se realizeze ceea ce, in scrisoarea sa, d-l Goldis, a mentionat si anume accesarea liberä, directä, usoarä, concretä si la zi cu legislatia tarii/lor respective la informatie. Ah, si gratuitä si färä bätut la mii si mii de usi si färä uräcioasa birocratie, mai ales dacä ne referim la cazul: romänul in sträinatate!!!
      Adicä crearea unui site care denotä o adeväratä o implicare (si nu o mai mare implicare, pentru cä ea incä nu existä d-le Goldis) realä a institutiilor romänesti si a reprezentantilor acestora in intämpinarea romänului si a problemelor acestuia. Aceasta este cea mai bunä decizie dar cu punerea ei in practicä si nu doar bla bla bla-uri!
      Asa cä odatä ce nu doar informatia este realä, dar si libertatea si usurinta cu care aceasta este accesatä, (in cazul in care existä un site special creat) nu väd de ce romänul ar mai veni cu problemele lui la d-na secretar, ori la d-l Goldis, ori la mätusa, ori la sora, ori cätel, purcel s.a.m.d. (?)
      In cazul in care ai acces la informatie, deci o detii, nu poti afirma si cu atät mai putin acuza persoanele ori institutiile cä nu esti “ajutat” !!! In acest caz poti doar sä spui cä nu ai inteles informatia. In acest caz tot ce poti face este sä ceri un translator care sä te ajute la traducerea/explicatia informatiilor-cuvintelor din limba romäna in limba romänä !
      Asa cä, d-nä Bota, eu cred cä nu ati inteles scrisoarea d-lui Goldis.

  2. Aceleasi probleme le avem si in Italia: apostile, birocratie greoaie, costisitoare si absurda pentru echivalarea studiilor (in ciuda Procesului de la Bologna!), dezinformare totala cu privire la drepturi si obligatiile cetatenilor romani cu resedinta in UE etc etc!
    Nici nu stiti de cate ori ma suna lumea disperata, cerandu-mi informatii pentru chestiuni care depasesc cu mult atributiile mele de traducator autorizat in ITALIA!

    Sper si eu ca scrisoarea dvs. sa fie analizata cu atentie de domnii de la DRP!

    Cu cordialitate,
    Veronica Drugas
    Traducator autorizat in ITALIA
    Site:www.veronicadrugas.com

  3. Felicitari si multumiri pt aceasta scrisoare compusa cu atata interes pt noi cei din tarile indepartate Romaniei!
    Cu stima si respect,
    Ionut C.

    1. Poate ai dreptate,dar te asigur va nu le va fi comod sa tot gaseasca pe prima pagina de google aceasta scrisoare. Lumea citeste scrisoarea, google indexeaza articolul, si el tot urca in clasament,anulind o parte din comunicatele lor de presa. Atunci cind vor vedea ca nu mai au ce face, vor lua o masura. Pina atunci ma multumesc cu statutul de spin in talpa.

  4. Stimate Domnule Goldis, initiativa dvs este laudabila insa va ramane cu siguranta lipsita de efect…Guvernantilor nu le pasa nici de romanii in tara darmite de cei din strainatate care sunt buni doar atunci cand isi trimit banii in bancile din Romania. Eu am trimis inca de acum 5 luni un memoriu ministrului invatamantului in care explicam procedura foarte greoaie de apostilare a diplomelor de licenta obtinute in Romania. Evident ca nu am primit nici un raspuns si procedura a ramas la fel de aberanta: trebuie sa faci un drum la facultatea unde ai obtinut diploma ca sa iti dea chipurile o adeverinta de autenticitate ca si cum Ministerul Educatiei este de pe alta planeta si nu poate verifica autenticitatea unei diplome eliberata de o universitate de stat din Romania. Deci in cazul meu trebuie sa merg la o universitate de stat din Timisoara ca sa iau adeverinta cu pricina,dupa care cu diploma in original si adeverinta de autenticitate trebuie sa bat drumul pana la Bucuresti la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor unde respectivi domni sau doamne vor aplica o stampila de autenticitate.
    Apreciati dvs cat timp si bani pierduti pentru un fapt banal care intr-o tara civilizata s-ar rezolva cu un mail sau telefon si ai primit documentul solicitat in plic acasa.

  5. Ai inceput procedura? Vezi ca este ceva mai complicat. Cind am facut eu chestia asta pentru fiica mea, acum 5 ani e drept, am mers la CNRED si cu programa scolara si cu suplimentul de diploma. Si dupa aceea le-am apostilat la Ministerul de externe. E jale mare,ce mai…Chiar te-as ruga sa ne tii la curent cu stadiul echivalarii ca sa putem face demersuri impotriva eliminarii birocratiei excesive…

    1. Inca nu am inceput procedura deoarece necesita destul de mult timp si bani, va dati seama zbor de la Stuttgart la Timisoara, apoi drum de la Timisoara la Bucuresti apoi intoarcere… necesita cel putin 3-4 zile pierdute aiurea in cazul ca totul merge perfect pentru ca la birocratie din Romania te poti astepta la orice surprize. Deocamdata am amanat echivalarea diplomei deoarece nu am nevoie neaparat de asta, in paranteza fie spus la servici nu mi s-a cerut decat o copie netradusa a diplomei de licenta, din fericire aici conteaza mai mult cea ce stii sa faci decat ce diplome ai de aratat.

      1. Nu cred ca trebuie sa mergeti pana la Bucuresti la CNRED. Eu am primit de la facultate adeverinta de autenticitate, cu care m-am prezentat la Prefectura, unde s-a aplicat apostila. Toata treaba asta am facut=o in anul trecut.

      2. Si eu am incercat sa fac asta tot anul trecut si de la prefectura mi s-a spus ca orice act de studiu trebuie vizat, in prealabil, de ministerul emitent. Ori ca sa fie vizat trebuie urmata procedura care am drescris-o mai sus. La ce prefectura ati reusit sa va apostilati diploma fara sa fie vizata de CNRED?

      3. La Iasi….Am intrat acum pe site-ul prefecturii Iasi si se pare ca de la 25 ianuarie 2012 iar s-a schimbat procedura. Acum te obliga sa obtii viza de la CNRED. O porcarie.

    2. Tot anul trecut, am trecut si eu prin aceasta procedura. Facultate -adeverinta de autenticitate (intre noi fie vorba, acolo a fost cea mai mare problema. Cred ca angajeaza secretarele acelea pe criterii de care e cea mai mare scarba posibila. A trebuit sa implor, sa arat biletul de avion, sa dovedesc ca ma intorc a 2-a zi in Germania, sa o pot obtine). La CNRED a fost extrem de simplu, am lasat actele, am platit taxa, m-am intors peste 2 ore, oameni politicosi, s-a rezolvat repede. Fuga la prefectura, apostila…si gata. Plecat de acasa la 7 dimineata, intors la 7 seara, dar am rezolvat intr-o singura zi. Avantajul a fost ca toate institutiile au fost localizate in Bucuresti, intr-un spatiu relativ restrans. Dar sunt de acord ca se poate rezolva mai simplu si eficient. Macar de ar infiinta birouri CNRED in centrele universitare…

  6. Rectific : ***Srisoarea d-lui Goldis, directä, la obiect si de interes general deja a subliniat care sunt neajunsurile/päsurile cetätenilor romäni aflati in sträinatate si cu scuza cä mä repet, dumneaei stie farte bine ce se intämplä si cu ce se confruntä romänul aflat in sträinätate!

  7. FOARTE BINE ZIS DOMNULE GOLDIS , DAR DE GEABA CEL IMBUIBAT CU BANII CONTRUBUABILULUI NU ARE MILA SI STIE SA FRECE MENTA CAT DE MULT POATE SA TREACA TIMPUL SI SA FIE PLATITI , IAR PENTRU AMARASTEANUL DE RAND ZIS ,,,PUL.ME”’ , NU SE INTERESEAZA DECAT CAND ARE NEVOIE DE VOTUL LOR IN REST NU EXISTAM PENTRU EI .
    ASA CA DEGEABA TE ZBATI EI FAC TOT ASA CUM LE
    TAIE CAPUL

  8. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru ami echivala diploma de licenta de medic veterinar – unde trebuie sa le trimit mai departe [din cate am inteles nu este recunoscuta], am obtinut apostilele din Romania. Locuiesc in Bayern. Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.