Societate pe actiuni in Germania

        A venit vremea faptelor. A venit vremea sa iesim din lumea virtuala si sa pasim in lumea reala. In saptaminile si lunile urmatoare, noi toti, cei care scriem,comentam sau citim acest site, vom incerca sa constituim o societate comerciala pe actiuni. In ultimii doi ani, am scris de citeva ori despre aceasta intentie si acum incerc sa mat tin de promisiune. In continuare, va voi dezvalui o parte din gindurile mele de perspectiva si voi astepta de la dumneavoastra sugestii concrete, critici constructive si propuneri viabile. Nu va feriti sa ma criticati, am acceptat intotdeauna critica daca este constructiva. Nu va feriti sa polemizati cu mine (sau intre dumneavoastra), fiindca din polemica se naste progresul. Nu va feriti sa faceti propuneri, va garantez eu ca fiecare propunere va fi analizata, mai intii de catre dumneavoastra, apoi de catre un comitet de initiativa si,la urma, dupa alegerea conducerii societatii, de catre consiliul de administratie. Nimeni nu este detinatorul adevarului absolut, dar noi, toti impreuna, avem mai multi neuroni, decit cel mai bun manager din lume. Acestea fiind zise, sa trecem la actiune.

1. Alegerea formei de organizare a societatii:

Dupa opinia mea, cea mai potrivita forma de organizare a unei societati care isi propune sa rezolve o parte din problemele romanilor din Germania este o societate pe actiuni. Exista si varianta S.R.L., dar nu cred ca un GmbH de 25.000 de euro are posibilitatile financiare si umane sa acopere toata gama de activitati pe care ni le propunem.  In consecinta,am ales varianta societatii pe actiuni. Societatea pe acțiuni (S.A.) este o societate de capitaluri, asociații răspund pentru pierderile societății doar în limita acțiunilor deținute ( asociații nu pot pierde mai mult decât au investit). Potrivit reglementarilor germane, capitalul minim al unei S.A. este de 50.000 de euro. Potrivit reglementarilor romane,acest capital este de 100.000 de lei, adica vreo 22.000 de euro la cursul de astazi.

2.Actionarii unei societati pe actiuni (S.A.)

Noua ne trebuie in schimb o suma intre 500.000 si 1.000.000 de euro. Vi se pare greu de adunat? Este greu, dar nu imposibil. Daca 1000 de oameni intra in societate cu cite 100 de euro se aduna deja 100.000 de euro. Dar, in doua trei-luni de promovare a acestei initiative, dupa prezentarea ei mai multor oameni de afaceri romani cu interese de desfacere in Germania, putem sa obtinem mult mai mult. Fiindca, dupa cum stiti, la o societate pe actiuni, pot fi actionari:

-persoane fizice, cetateni romani sau straini;

– persoane juridice romane sau straine.

Si am semnale serioase ca exista in Romania producatori de case de lemn, producatori de oglinzi, firme geodezice, etc. interesati(e) de serviciile unei societati romanesti cu sediul in Germania care sa le faciliteze intrarea pe piata occidentala, prezentarea propriilor produse, transportul sau distributia lor.

 In consecinta, pe linga  oameni simpli ca mine, care vor intra in societate cu 100 sau 1000 de euro, vor fi si societati interesate care vor contribui cu aport in bani sau natura de 10.000-50.000 de euro. Nu prea agreez eu jucatorii mari si actionarii puternici, dar, pina la urma, fara ei nu se poate.

3) Capitalul social al unei societati pe actiuni (S.A.)

Capitalul social va fi divizat in actiuni .Actiunile sunt titluri negociabile si transmisibile. Comitetul de initiativa va stabili care este valoarea nominala a unei actiuni. Eu propun o valoare de 100 de euro per actiune, dar poate fi si mai mica. Felul actiunilor si valoarea lor nominativa vor fi determinate prin actul constitutiv. Actiunile la societatea nostra vor fi emise in forma dematerializata, dar vor fi materializate in registrul actionarilor.

 Nu imi place ideea actiunilor la purtator fiindca ele mecesita cheltuieli suplimentare de tiparire si nici nu ai un control asupra circulatiei lor. Asadar ,actionarul societatii poate vinde sau cumpara alte actiuni direct la sediul societatii pe baza unui simplu contract de vinzare cumparare. Este mai simplu, mai ieftin si mai modern.

Aportul asociatilor in cazul societatilor pe actiuni poate fi in numerar sau in natura.
Aportul asociatilor se inscrie in actul constitutiv in euro. In ceea ce priveste aportul in natura, acesta se stabileste sau se confirma de experti. Bunurile aduse ca aport devin proprietatea societatii comerciale.

 Daca se face o subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre toti semnatarii actului constitutiv, atunci capitalul social varsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata fie pentru actiunile emise pentru un aport in numerar in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii, fie pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 12 luni de la data inmatricularii. Comitetul de initiativa va stabili data inceperii subscriptiei, adica data la care actionarii isi declara intentia de a intra in actionariat si varsa capitalul de 30 la suta, precum si data la care se face varsarea integrala a sumelor destinate achizitionarii actiunilor. M-am gindit ca perioada de timp dintre data inceperii subscriptiei si data incheierii varsarii sa nu fie mai mare de 6 luni, dar, ma rog, pot exista si alte variante.

Nu exista un plafon maxim pentru aportul asociatilor. Asadar, fiecare vine cu ce aport doreste, incepind de la 100 de euro la 50.000. Eu am fost actionar la Erste Bank, am avut 2000 de actiuni B.C.R. convertite mai apoi in actiuni Erste si cind le-am vindut am obtinut vreo 10.000 de euro profit. Nu m-a deranjat de loc ca aveam doar 2000 din totalul celor 900.000.000 de actiuni cit avea B.C.R. A contat doar faptul ca am avut dividente an de an si am obtinut o suma frumoasa la vinzare. Am scris aceasta poveste pentru acei viitori actionari ai societatii noastre pe actiuni care se vor intreba: cit valoreaza cele 5 actiuni pe care le am intr-un total de 10.000 de actiuni? Raspunsul este: vor valora mai mult decit ati platit. Ce divident veti incasa? La aceasta intrebare va va raspunde insa Consiliul de Administratie pe care il alegeti Dvs.

4) Sediul social al unei societati pe actiuni (S.A.)

Conform legii, orice societate comerciala trebuie sa dispuna de un sediu local principal, unde functioneaza permanent principalele organe de conducere ale societatii. Ideea centrala este sa deschidem un sediu social in Germania, undeva in Bayern sau Baden-Wurttemberg, landurile care ofera cele mai multe posibilitati de infaptuire a obiectivelor societatii si in care afluiesc cei mai multi romani. Vom beneficia astfel si de apropierea cu Franta, Elvetia si Austria, oportunitate care trebuie luata in calcul mai ales in cazul reprezentarii comerciale a altor societati romanesti. Care este locatia din Bayern sau Baden? Nu stiuinca. Astept propuneri! Ideea generala este ca sediul va fi in locul in care putem cumpara o pensiune sau un teren pe care sa putem construi un sediu nou, chiar daca il facem din case de lemn, made in Romania. Ieri am recitit o serie de materiale de pe blog privind inchirierea sau cumpararea de imobile. Si am jurat ca nu voi participa niciodata la actionariatul unei firme care sa plateasca chirii. Daca nu suntem in stare sa avem un sediu propriu, sa adunam atitia bani incit sa cumparam o casa , un teren, o investitie sigura pe care o poti valorifica in caz de lichidare, renunt. Nu imi bag pielea la saramura pentru a plati chirii si a-i imbogati pe proprietari. Voi propune actionariatului in adunarea generala, comitetului de initiativa, consiliului de administratie sa decida prin act constitutiv sau Hotarire de A.G. ca aceasta societate pe actiuni sa nu plateasca niciodata, pe timpul vietii ei, nici un euro chirie. Chiriile au distrus afacerile mici din Romania, chiriile distrug viata pensionarilor din Germania, chiriile maninca profitul unei firme. Iar daca vom reusi, ca in viitor sa deschidem filiale in alte landuri, niciodata, dar niciodata, nu voi fi de acord cu plata unei chirii pentru desfasurarea activitatii de baza.

5) Conducerea unei societati pe actiuni (S.A.)

Conducerea societatii se realizeaza de catre Adunarea Generala a Actionarilor. A.G.A.. Dacă sunt desemnați mai mulți administratori atunci este necesară constituirea unui consiliu de administrație, care poate delega o parte din puterile sale unui comitet de direcție. Președintele consiliului de administrație este și directorul general al societății și, în această calitate, conduce și comitetul de direcție.  Adunarile generale sunt ordinare si extraordinare. Cand actul constitutiv nu dispune altfel, ele se vor tine la sediul societatii si in localul ce se va indica in convocare. Adunarea generala ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.
In afara de dezbaterea altor probleme inscrise la ordinea de zi, adunarea generala este obligata:

–         sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul;

–         – sa aleaga si sa revoce membrii consiliului de administratie, respectiv ai consiliului de supraveghere, si cenzorii;

–         – in cazul societatilor ale caror situatii financiare sunt auditate, sa numeasca sau sa demita auditorul financiar si sa fixeze durata minima a contractului de audit financiar;
– sa fixeze remuneratia cuvenita pentru exercitiul in curs membrilor consiliului de administratie, respectiv membrilor consiliului de supraveghere, si cenzorilor, daca nu a fost stabilita prin actul constitutiv;

–         – sa se pronunte asupra gestiunii consiliului de administratie, respectiv a directoratului;
– sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli si, dupa caz, programul de activitate, pe exercitiul financiar urmator;

–         – sa hotarasca gajarea, inchirierea sau desfiintarea uneia sau a mai multor unitati ale societatii.

Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin 25% din totalul drepturilor de vot. Hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Daca adunarea generala ordinara nu poate lucra din cauza neindeplinirii conditiilor prevazute pentru validarea concluziilor sale (din lipsa de cvorum), adunarea urmatoare care va avea loc la a 2-a convocare nu va mai respecta conditia cvorumului minim, adica va lua decizii indiferent de numarul de persoane prezenta la sedinta, luand hotarari cu majoritatea voturilor exprimate.

Adunarea generala extraordinara se intruneste ori de cate ori este necesar pentru a discuta:

-schimbarea formei juridice a societatii;

– mutarea sediului societatii;

– schimbarea obiectului de activitate al societatii;

– infiintarea sau desfiintarea unor sedii secundare: sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel;

– prelungirea duratei societatii;

– majorarea capitalului social;

– reducerea capitalului social sau reintregirea lui prin emisiune de noi actiuni;

– fuziunea cu alte societati sau divizarea societatii;

– oricare alta modificare a actului constitutiv sau oricare alta hotarare pentru care este ceruta aprobarea adunarii generale extraordinare.

Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara, la prima convocare, prezenta actionarilor detinand minim 25% din totalul drepturilor de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin 20% din totalul drepturilor de vot. Hotararile sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de actionarii participanti la sedinta. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii participanti la sedinta.
Hotararea unei adunari generale de a modifica drepturile sau obligatiile referitoare la o categorie de actiuni nu produce efecte decat in urma aprobarii acestei hotarari de catre adunarea speciala a detinatorilor de actiuni din acea categorie. Hotararile initiate de adunarile speciale vor fi supuse aprobarii adunarilor generale corespunzatoare.

Fiecare dintre noi a facut parte dintr-o adunare generala la bloc,la partid ,la societati comerciale, asa ca,in general, cunoastem regulile. In consecinta, personalul remunerat din componenta Consiliului de Administratie va fi ales de catre Dvs.,in mod direct si secret,bineinteles si in functie de numarul de actiuni detinute de fiecare. Asadar, oricare dintre Dvs poate fi membru in C.A. Trebuie insa sa-si depuna candidatura, sa-si prezinte C.V. si planul personal de management. Chiar si eu voi candida pentru un loc de membru dar nu doresc sa fiu presedinte, fiindca sunt prea batrin si nu stapinesc nici limba germana foarte bine. Ma voi ocupa insa de promovarea intreprinderii pe toate caile media, la toate firmele comerciale sau institutiile cu autoritate in domeniu, fiindca este o activitate la care ma pricep. Asadar,ginditi-va cu totii,va rog, dar si fiecare in parte, ce ati face dumneavoastra daca ati fi ales presedinte!

6.Controlul societatii

Societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si 3 supleanti, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare. In toate cazurile, numarul cenzorilor trebuie sa fie impar.
Acestia sunt alesi de catre adunarea constitutiva pe o perioada de 3 ani si pot fi realesi.
Cenzorii trebuie sa isi exercite personal mandatul (nu pot delega pe altcineva in locul lor). Cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.

7 Actul de infiintare al unei S.A.

O societate pe actiuni (S.A.) se constituie fie prin contract de societate si statut, fie printr-un inscris unic numit “act constitutiv”. Persoanele care au un rol important in constituirea societatii impreuna cu persoanele care au semnat efectiv actul constitutiv se numesc fondatori. Pot fi fondatori numai persoanele care nu au fost, potrivit legii, condamnate pentru: fals, uz de fals, delapidare, gestiune frauduloasa, dare sau luare de mita sau pentru alte infractiuni de acest gen.

8) Denumirea sau firma societatii pe actiuni

Este principalul atribut de identificare al societatii comerciale si este obligatoriu. In urma unui concurs realizat pe site, am primit mai multe propuneri. Propunerea care a fost cistigatoare este Derolex (de la deutschland-romania-lege), dar mie personal imi place mai mult Consgerom (de la consiliere germano-romana). Cind vom inmatricula societatea vom alege denumirea care va fi libera, adica neutilizata de o alta societate din Germania. Nu am facut-o pina acum fiindca retinerea de nume implica cheltuieli, atit oficiale cit si pentru premierea autorului denumirii.

Societatea va avea si o emblema. Emblema este semnul, imaginea, care deosebeste o societate comerciala de alta.Unul dintre cititorii nostri s-a oferit sa ne creeze o emblema gratuit.

Va trebui ca si acest site consiliergermanoroman.com sa aduca bani. Pina acum nu s-a incasat nici un leu de pe urma lui. Nici eu, nici fiica mea Laura, nici cei mai apropiati colaboratori, cei care va raspund in fiecare zi la intrebari. Intr-un fel sau altul, trebuie sa ne achitam de toate obligatiile si nimeni, dar absolut nimeni sa nu mai munceasca gratuit.

9) Obiectul de activitate :

In actul constitutiv trebuie stabilita activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare societatea in vederea obtinerii de profit.

Aceasta poate fi de:

– productie;
– comercializare;
– prestari de servicii;
– intermedieri, etc.

Obiectul de activitate trebuie sa fie bine determinat, cu stabilirea domeniului principal, a activitatii principale si a activitatilor secundare. Obiectul de activitate trebuie sa fie posibil, sa fie licit si moral.

Ei bine, eu m-am gindit la urmatoarele obiecte de activitate:

–  cazarea cetatenilor romani in perioada dintre sosirea in Germania si pina la obtinerea unei locuinte inchiriate, inclusiv asigurarea adresei necesare obtinerii permisului de munca;

– sprijinul acestora in activitatea de inchiriere a  locuintei si incasarea comisionului imobiliar;

–  sprijinul in completarea documentelor necesare ocuparii unui loc de munca, a negocierii contractului de munca, traducerea documentelor, interpretariat, etc;

– activitate de agentie imobiliara pentru cei care doresc sa-si cumpere o locuinta proprietate personala;

–  transport persoane pe ruta Romania-Germania si Germania-Romania;

–  transport marfuri pe ruta Romania-Germania si Germania-Romania in beneficul unor firme producatoare de marfuri din Germania si din Romania;

-restituirea impozitului platit pentru anii de munca petrecuti in Germania;

reprezentarea intereselor firmelor romanesti in Germania si a firmelor germane in Romania;

–         promovarea si distributia unor marfuri romanesti in Germania, Franta si Elvetia;

–         gasirea unor locuri de munca in Germania pentru cetatenii din Romania si incadrarea acestora in baza legilor federale si europene;

–   sprijinirea persoanelor fizice din Romania pentru infiintarea unor puncte de lucru sau societati din Germania;

Asadar, viziunea mea este urmatoarea: un cetatean care doreste sa munceasca in Germania vine la sediul societatii si solicita o consultanta. Consultanta se plateste. Daca societatea noastra considera ca poate sa-l ajute si ca omul are sanse de munca in Germania, i se face un contract de prestari servicii si i se repartizeaza un tutore. Tutorele este un indrumator local, roman care cunoaste limba germana si toate autoritatile din orasul de destinatie a imigrantului, care se va ocupa de el de la cap la coada, incepind cu inchirierea unei apartament si pina la negocierea contractului de munca. Acesti tutori vor fi alesi de catre noi, in fiecare land, in fiecare oras. Clientul va plati DIRECT ( atunci sau mai tirziu) munca depusa de tutore in functie de activitatea concreta. Tutorele va avea tarife orare, va incasa banii si va varsa o parte dintre ei ( vreo 30 la suta) societatii pe actiuni. Daca tutorele face vreo fenta, nu mai primeste alt client si este scos din lista. Cine vor fi tutorii? Vor fi actionarii acestei societati care au timp la dispozitie si au pregatirea necesara sa asigure toate aceste servicii. Sper sa avem tutori in toate orasele din Hessen, Baden si Bayern, poate si in alte landuri sau chiar tari. Lista tutorilor, atunci cind se va face,  va fi secreta pentru toata lumea cu exceptia conducerii. Oricum ei vor fi recrutati din actionariat si vor fi pregatiti periodic . Avem pe blog specialisti in imobiliare, avocati, traducatori autorizati, IT-isti, specialisti in sistemul fiscal,alte specialitati care vor face aceasta instruire.

Tot acesti tutori vor fi reprezentantii intereselor noastre in problemele economice din regiunea lor. Adica, vor da consultanta pentru casele romanesti de lemn, vor purta negocieri cu proprietarii de apartamente sau case destinate vinzarii, etc.Pentru fiecare din actiunile lor reusite vor incasa un comision. In acest fel, vrem  sa stimulam oamenii care muncesc, sa descentralizam munca directoratului, sa reducem costurile infiintarii unor filiale secundare, dar… sa avem acoperita o cit mai mare parte din Germania cu o paleta completa de servicii. Bineinteles ca pentru semnarea unor acte, contracte economice mai mari,  un om din conducerea societatii se va deplasa in localitatea respectiva,. Cam asa va functiona treaba in principiu…Nu stiu preturi, nu stiu comisioane,  acestea se vor stabili ulterior de catre C.A.si C.D. in functie si de ce opinie au sefii de departamente de la sediu central. Noi, romanii, vrem sa facem o treaba nemteasca in Germania…. Si daca reusim sa ne organizam bine in decursul unui an, va garantez ca incepind din 2014, atunci de cind se vor ridica restrictiile de munca, vom avea mult de lucru.

Acestea sunt numai o parte din ideile si activitatile la care m-am gindit, dar astept si sugestii din partea dumneavoastra. Daca toate aceste pagini vi se par fantasmagorice va rog sa ma iertati! Daca toate aceste idei vi se par naive, va rog sa ma parasiti! Dar daca totusi, in acest text gasiti o farima de ratiune, va rog sa ii mai adaugati stropul de viabilitate care ii lipseste! Astept parerile Dvs. sincere!

                                                            Cu deosebit respect, Dan Goldis

P.S. Ideile sunt in miscare.  Si lucrurile se precipita. Dupa ce am scris acest articol a aparut ideea infiintarii unei societati cooperative europene. Am scris un post cu intrebarea S.A. sau S.C.E. si se pare ca ideea S.C.E. are mai multi adepti. In consecinta, am facut un prospect pe care il gasiti in detaliu aici. 

Advertisement

44 thoughts on “Societate pe actiuni in Germania”

  1. suna super interesant si cred ca suna si foarte posibil 🙂

    sunt student, multe nu prea pot face dar va sustin si va doresc mult mult succes !!!!

    suma minima incepe de la 100 de euro ?

    abia astept sa vad urmatori pasi !

    1. Asa am propus,dar poate fi si mai mica,de exemplu 50 de euro. Trebuie intocmit un registru a actionarilor in care in dreptul fiecarei actiuni trebuie trecut actionarul cu nume prenume,cod numeric,adresa,sunt multe rubrici,inclusiv posesorii ulteriori. Iti inchipui ce munca e asta daca valoarea unei actiuni este 10 euro?

  2. Salut initiativa dumneavoastra,domnule Goldis!
    Ma voi numara cu siguranta printre viitorii actionari desi nu dispun de prea multi bani.Insa o investitie in aceasta societate mi se pare o idee foarte buna.
    Astept cu nerabdare urmatoarele comentarii si evolutii
    Cu respect,
    Maria

  3. ok
    Nu e idee rea,sigur voi fii unul din actionari,sa speram ca ne vom unii fortele ,mici sau mari,fiecare dupa posibilitati ,pentru a face ceva “constructiv”,toate au un inceput.

      1. E normal si e buna ideea cu Tutorii ca forma de organizare,parerea mea este ca trebuie infiintate si citeva centre in Romania, centre de consultanta ,la fel ca in Germania,nu toti vor putea sa se deplaseze pina in Germania ,trebuie timp si bani si nici nu au siguranta ca vor reusii ceva,
        si nu trebuie limitat numai la Germania ,cum ati spus trebuie avut in vedere si celelalte tari europene ,pentru inceput sint si eu de parere ca sediul sa fie inchiriat pentru a nu bloca sume mari de bani,oricum daca o sa fie foarte multe cereri si e posibil sa fie, nu o sa aveti capacitate de cazare in 12 camere,de astea o sa se ocupe Tutorii zonali,ei o sa stie locurile cele mai ieftine de cazare din zona si restul ,pentru a putea oamenii sa plateasca mai putin,

  4. ati sugerat,domnule Goldis,ca sediul va fi in Baden sau Bayern.
    sper ca asta nu inseamna ingradirea activitatii doar pe sudul germaniei….eu locuiesc in NRW si pot spune ca e un land ce ofera multe oportunitati romanilor care vor sa munceasca
    In acelasi timp sper ca vor fi deschise usile colaborarii si romanilor din zona mea….sunt sigura ca vor fi destui doritori

    1. concret,corect,complet!Efectiv ati raspuns punctual la toate intrebarile pe care le-as fi putut ridica in legatura cu acest subiect.
      Fiti sigur ca pe viitor voi mai intreba,ma intereseaza in mod deosebit demersul dumneavoastra.e o intreprindere binevenita mai ales pentru ca e necesara.Necesara in primul rand romanilor care vin aici cu bune intentii si ne pot ajuta sa ne cream un bun renume.

  5. Eu ma asteptam de deva vreme la o asemenea miscare! Daca ma pun in situatia Dvs, a ficei Dvs si a colaboratorilor apropiati, respectiv Iulian si Anonim, cred ca era cazul sa faceti aceasta firma! Cred ca am reusit si eu sa transmit ceva informatii absolut reale, bazate pe experienta mea din Germania, pe la “Cursuri de integrare” sau pe parte de auto, dar de departe Iulian si Anonim sunt adevarati respondenti pe acest site. Sper sa aiba locul lor acolo unde merita, CA sau CD. Pe de o parte ma bucur ca nu o sa mai citesc multitudinea de mesaje lipsite de sens, pline de greseli gramaticale absolut inacceptabile, ce din lenea unora de a citi mesajele anterioare, imi incarcau Inbox-ul cu zeci de mailuri. Pe de alta parte cred ca va exista o restrictie, sper doar ca de la un anumit nivel al informatiei, pentru persoane ce nu isi vor permite nici macar o consultanta.
    Propun sa mai reganditi ideea cu proprietatea societatii, o chirie de 1000 Euro/luna nu e un capat de tara la o valoare imobiliara de 200.000 Euro. Eu platesc 350 Euro pe 3 camere la o valoare a locuintei de aprox 85.000 Euro, si asta este intr-un oras din Hessen de 60.000 locuitori. In ceea ce priveste stabilirea locatiei sediului, luati in considerare ca in apropiere sa fie un aeroport mai mare cu legaturi directe spre RO: de ce nu Frankfurt, imparte Germania in doua, de aici minimizare de cheltuieli cu transportul potentialilor “clienti”!
    Ok, datele variaza in functie de mai multi parametri. Un plan de afaceri foarte bine gandit poate furniza cheia succesului. Cred cu tarie in aceasta afacere, vreau sa ma alatur intr-un fel sau altul in limita posibilitatilor si cine stie inca un tutore la vreo 100 km de Frankfurt nu strica! Sunt sigur ca exista si alte site-uri ce incearca acest tip de afacere, eu am apelat pe unul dintre ele, tot pe cale electronica, in vederea achizitionarii unei masini si mie mi s-a parut interesant asa ca va propun sa luati si in calcul aceasta nisa de piata – echivalarea istoricului auto din RO este cel mai concludent obstacol de care m-am lovit. Iulian stie mai bine. Am primit si ceva informatii legat de intermedierea unor romani, vreo 10 la numar printre care si sotia mea, ce anumite firma au incasat comisioane de 10.000 Euro pe om! Cred ca voi puteti face acest lucru mai ieftin si mai mult in beneficiul compatriotului nostru din Romania.
    Ar fi multe de spus si de propus, dar sa vedem si alti ce spun. Mult succes!

  6. ma bucur ca esti alaturi de noi, iulian si anonim sunt cei mai apropiati dintre colaboratorii mei (eu stiu cine este anonim), dar amindoi sunt in bayern. ma bucur ca esti din hessen, si in hessen sunt vreo 3 persoane foarte bune- femei de data asta-s.a.m.d. Din punct de vedere al locatiilor virtuale stam bine. In legatura cu chiria…,daca imi oferi o pensiune cu 20 de camere cu 1000 de euro pe luna vin acolo si atunci nu mai trebuie 500.000 ci 100.000 de euro. multumesc pentru ideea cu masinile. Vezi daca ar fi rentabil sa vindem loganul asta NOU in germania

    1. Dl Gaza sa ma scuze, am uitat sa il mentionez printre persoanele “de baza”. In ceea ce priveste, chiria de 1000 Euro pe luna ar fi pentru un sediu social, nu implicit si pensiunea dorita! Pot fi chiar doua spatii diferite, de ce nu? Primul, cel mai important este sediul societatii, iar apoi poate veni si pensiunea dupa ce afacerea “se aseaza un pic” si chiar unirea “lor”. Ar mai fi o varianta, spre exemplu, o colega de-a sotiei mele a avut ceva probleme cu locul de munca din cauza limbii, desi venise cu B2 din RO (care face cat un A2 din DE) si noi (eu si sotia) am cazat-o pentru o luna in ideea sa o ajutam. O cunosteam, eu personal de doar o luna, iar sotia de vreo 3, dar s-a dovedit ajutorul extrem de benefic. Persoana in cauza a avut “climatul propice” pentru a-si trimite cred ca vreo 100 Bewerbung-uri si sa mearga in mai multe landuri la vreo 4-5 interviuri, fiind concentrata pe obtinerea jobului si mai putin pe alti factori de stres: cheltuieli materiale cu hotel, eventual drumuri de RO. Plus ca am devenit si buni amici, vorbind la telefon la 1-2 saptamani. Acum sa revin la propunere: de ce sa nu stea “omul” la “tutore” pana ce firma/cooperativa reuseste achizitia unei pensiuni. Recunosc, si poate din cauza timpului liber, ca am ajutat vreo 4-5 romani in diferite probleme (cazare, mutare in alte landuri, “consultanta” privind achizitia unei masini) fara nici o pretentie financiara. Asta si pentru ca si eu am fost ajutat de alti romani stabiliti aici fara sa primeasca vreun stimulent. Concret, “tutorele” poate incasa de la compatriot o anumita suma de bani pentru, de ex., cazare. Intr-adevar sunt multi factori impotriva: forma legala de incasare a banilor, pretentiile compatriotului, suma de plata (consider destul de modica in comparatie cu tariful unui hotel sau unei pensiuni), etc. Acesti “tutori” se pot alege in functie de conditiile pe care le au.
      Ideal, ar fi aceea pensiune de care mentionati, unde s-ar putea presta multe servicii, inclusiv cursuri de germana, etc. Puteti sa cautati pe http://www.al-hami-international-academy.com/index.php?lang=ro sa vedeti cum s-a gandit un doctor asociat cu o profesoara de la Facultatea de Medicina din Bucuresti sa aduca proaspat absolventi din RO si sa-i plaseze in DE. Am auzit de niste sume “astronomice”, pe care cei parca 15 romani sunt deja inscrisi, trebuie sa le inapoieze de-a lungul anilor dupa ce sunt angajati. Eu, personal, consider sunt multe dezavantaje pentru acesti tineri. Las si la, latitudinea altora sa spuna daca este o “teapa” sau daca merita! In ceea ce priveste vanzarea Loganului nou in DE, in 3 saptamani ajung in Romania si ma interesez la un director de reprezentanta Renault, care pe langa vanzarea brandului in RO, duce Loganuri din Turcia in DE, si din ce stiu “merge treaba”. Dar riscuri si oportunitati sunt la tot pasul…

  7. In primul rind munca dvs. D-le Goldis, imi inspira seriozitate! Iar volumul creativ investit in proiect imi impun respect si admiratie.
    Cu privire la esenta initiativei asi vrea sa-mi iau putin timp; proiecul e prea frumos ca sa fie tratat superficial sau in graba. Oricum, cu mine puteti conta! Va fi un “brainwriting” si imi imaginez ca veti avea si energia de a sistematiza si mai ales filtra fluxul de informatii!
    Am sa revin cu o parere, sper “sachlich”, libera de emotii.

  8. Va asteptam domnul gaza, dvs sunteti cel mai in masura sa ne sfatuiti ce si cum sa facem fara sa calcam pe bec in germania. fiindca eu la cei 60 de ani ai meu nu vreau sa fiu ars tocmai acum de fisc.considerati-va cooptat in comitetul de initiativa.

  9. D-le Goldis,

    punerea bazei unei societati care sa ofere sprijin cetatenilor romani sau firmelor din Romania in Germania este un lucru deosebit de util,

    Ati facut o scurta prezentare a intentiilor d-voastre, solicitand parerea cititorilor. In ceea ce ati prezentat este chiar mai mult decat o farama de ratiune, cel putin in ceea ce priveste ideile si telurile propuse.

    In ce priveste insa modul de punere in viata, imi permit insa sa fac pe de o parte o critica (sper sa fie constructiva) pe de alta parte voi incerca sa va ofer cateva sugestii.

    1. Intentia de a fonda societatea in Germania este buna, insa aceasta se va supune in acest caz legislatiei germane. Din acest punct de vedere aspectele redate despre societatea pe actiuni in Germania nu sunt corecte, exista diferente mari fata de legislatia din Romania referitoare la societatile comerciale. Redau deosebirile esentiale intre sistemul german si roman, referindu-ma doar la punctele ce le-ati mentionat.

    Referitor la felul actiunilor, la purtator sau nominale, in Germania situatia este alta decat in Ro.
    In general, ambele actiuni sunt in forma dematerializata. Foarte rar mai exista acele actiuni la purtator in forma materializata. Diferenta este ca la cele nominale societatea cunoaste detinatorul intotdeauna, in timp ce actiunile la purtator nu au obligatia de a fi facute cunoscut societatii.
    Iar vanzarea actiunilor se face de regula direct prin banca, care transfera titlurile de la un posesor la altul. In forma de vanzare la sediul societatii cred ca nu mai este deloc folosita este ca sa zic asa perimata si nu moderna.

    Totodata aportul in natura nu trebuie stabilit sau confirmat intotdeauna de anumiti experti.

    In ceea ce priveste fondarea societatii, fondatorilor nu li se impune nici o restrictive. Asadar poate fi fondator si o persoana care a suferit o condamnare sau a comis diverse infractiuni. La fel , poate fi si actionar. Bineinteles prezenta unor astfel de persoane nu este de dorit, insa nu poate fi impiedicata legal decat in cazuri deosebite.
    In schimb aceste restrictii numite si de d-voastra, sau si altele se aplica persoanei de conducere, “Vorstand” sau persoanelor din conducere, precum si celor din consiliul de supraveghere.
    Societatea pe actiuni in Germania nu are ceea ce este cunoscut in Ro. ca si cenzori sau supleanti.

    Sediul societatii in Germania este altcumva definit decat cel in Romania. Sediul inseamna de regula circumscriptia juridica unde va domicilia firma. O adresa fixa, strada si numarul sau altceva nu este necesara, este obligatorie o adresa care poate fi si domiciliul conducatorului firmei (Vorstand).

    2. In ceea ce priveste forma de organizare a societatii as face urmatoarea remarca precum si o alta propunere.
    Indiferent de forma juridica sau de capitalul social minim impus, GmbH cu 25000 sau AG cu 50000, necesitatile financiare se pot realiza la fel. In ambele forme capitalul societatii poate fi mai mare, numarul de asociati sau actionari nu este limitat, trebuie sa fie cel putin 1 persoana, fie GmbH fie AG.
    Avantajul societatii pe actiuni este insa intra-adevar faptul ca mai usor se poate obtine capitalul social necesar de la actionari. GmbH este o forma folosita mai mult de persoane care se cunosc deja, si se asociaza in scopul de a desfasura o activitate, AG ofera posibilitatea persoanelor care nu se cunosc intre ele sa se asocieze.

    Referitor la actionari puternici, sau jucatori “mari” care sa decida cum doresc , legislatia permite emiterea a 2 feluri de actiuni: cele cu drept de vot, care dau dreptul la a lua deciziile, si cele preferentiale, care nu au dreptul de vot pentru deciziile luate insa acorda din start dividende mai mari.

    In afara de aceste doua variante, ar mai fi si o a 3-a posibilitate mentionata de mine cu un timp in urma. Este vorba de societatea cooperatista, care se preteaza foarte bine scopurilor si zelurilor propuse. Prezinta avantaje ca nu se impune nici un capital (pentru societatea germana) sau impune un capital minim de 30.000 € pentru societatea cooperatista europeana (SCE).
    Capitalul este variabil, se poate modifica oricand fara cheltuieli si formalitati, restrictioneaza prin lege drepurile de vot a “jucatorilor mari”, iar obligatiile legale referitoarea la depunerile publice a unor dari de seama a situatie societatii sunt mai lejere, si implicit ceva mai ieftine. Bineinteles si aici se efectueza anumite controale externe asupra situatiei economice a societatii.
    Membrii “cooperatori” beneficiaza si ei de “dividende”, fie direct prin serviciile pe care le obtin, fie direct prin plata in numerar, conform numarului de “parti sociale” pe care le detin.

    In ambele forme de organizare este posibila stabilirea valorii nominale a actiunii/parti sociale la 1 €,
    si impunerea dobandirii unui numar minim de actiuni/parti eventual se poate plafona si participarea maxima.

    3. Ideea d-voastra cu proprietatea imobilului si nu inchirierea unui spatiu este pentru prima faza mai putin buna. Aceasta inseamna o blocare a unui capital care poate fi folosit mult mai bine in faza de inceput al unei societati. Ar fi bine sa se tina seama ca pe piata imobiliara germana situatia este alta decat in Romania. In conditiile normale, un “proprietar” al unui imobil care il foloseste pentru a obtine venituri din chirie, realizeaza in primii ani o pierdere fiscala. Nu neaparat o pierdere reala.
    Bineinteles este important capitalul de care va dispune societatea si pretul imobilului. Insa la un capital de 500.000 €, si pretul unui imobil (o casa cu 3-4 camere) de 350.000-400.000 € indisponibilizarea unui astfel de capital ar putea fi o actiune gresita. Cu timpul insa se poate achizitiona si imobilul respectiv.
    Insa pentru realizarea unui obiect de activitate, acela de a asigura primul “domiciliu” in Germania sau primul “sediu” in Germania, ar fi o posibilitate buna.

    4. In principiu nu ar fi nevoie sa existe un “tutore” in fiecare oras sau orasele mai mari, desi in timp acest lucru se poate dezvolta. In conditiile unei tehnici modern, se poate lua legatura de oriunde din Germania cu persoanele care vor fi active pentru societate. Iar cel ce va presta un serviciu va putea sa o faca pentru orice persoana aflata in alta parte a Germaniei.
    Pentru anumite ajutoare se va putea eventual numi o persoana aflata in apropiere, in zona.

    5. Consider ca termenul de punere in aplicare, respectiv de incepere al activitatii este cam indepartat.
    Activitatea s-ar putea incepe din momentul in care este asigurat capitalul social minim pentru societatea pe actiuni (50.000 €) sau pentru societatea cooperatista europeana (30.000 €). Ulterior se poate face o marire de capital pentru AG relativ usor, iar la SCE se poate face oricand simplu fara formalitati.

    Pentru aceasta este necesar sa afisati pe acest site un “prospect de emisiune” respectiv statul societatii cu domeniile de activitate. Mentionez ca nu este necesar ca acest “prospect” sa indeplineasca anumite cerinte, impuse de regula societatilor care se listeaza la bursa, pentru “cooperativa” cerintele sunt si mai reduse. Pentru amandoua se poate afisa si contractul de societate sau statutul.

    Daca considerati ca ceea ce v-am prezentat este interesant va ofer doua adrese de email.
    nicdem@manatecon.de sau (meinmail.anonim@yahoo.de)

    PS La aceasta ora tarzie s-ar putea sa fi facut greseli de scris mai multe, uneori cuvintele au fost modificate automat de programul World.

  10. 1.Ma bucur ca apreciezi initiativa.
    2. Actiunile vor fi nominale, in forma dematerializata (aici suntem de acord), dar, in viziunea mea, C.A. trebuie sa stie cine sunt proprietarii actiunilor in orice moment, astfel incit sa se previna orice incercare de preluare ostila sau nu. Doresc prin aceasta sa protejez interesele primilor actionari., oferindu-le lor, in primul rind, actiunile libere, destinte vinzarii . S-ar putea sa existe vechi actionari care sa fie interesati sa-si mareasca numarul de actiuni. In acelasi timp, C.A. trebuie sa aibe dovada ca actionarul care a vindut si-a incasat banii din vinzare si nu poate veni cu reclamatii ulterioare. Daca banca vinde actiunile cum spui tu, cum convoci adunarea generala a actionarilor daca nu ai informatii despre noii actionari? Cind am posedat actiuni la Erste, nu Erste mi-a vindut actiunile, ci un tert, o societate specializata agreata de Erste care a stiut exact cite actiuni am, daca imi convine pretul, care este pretul minimal acceptat,etc . asa ca sustin in continuare tinerea evidentei la sediul societatii,dar bineinteles,aceasta nu este decit o propunere,decizia va apartine C.A.
    3. Spui ca legea germana nu stipuleaza ca „ Aportul in natura nu trebuie stabilit sau confirmat intotdeauna de anumiti experti. „ Este posibil, dar mie mi-e frica mai mult de actionari decit de lege. Fiindca se vor gasi oameni care vor cleveti intotdeauna : vor spune ca masina sau calculatorul cutare nu face cit s-a declarat sau ca a fost cumparata de la un apropiat, etc. Prin actul constitutiv putem sa interzicem aportul in natura.
    4. Nu cred ca am amintit nimic in materialul meu despre actionarii fondatori. Stiu ca ar putea avea anumite avantaje si drepturi, dar cine pot fi fondatorii? Eu,tu,iulian si altii vreo 20 am fi indreptatiti, dar chestia asta va indeparta actionarii obisnuiti cei cu 100 de euro. In schimb, am pretentia ca membri C.A. sa dea la depunerea candidaturii,o declaratie pe proprie raspundere ca nu au suferit condamnari sau au comis infractiuni.( aici iar suntem de acord)
    5. Spui ca „societatea pe actiuni in Germania nu are ceea ce este cunoscut in Ro. ca si cenzori sau supleanti. Foarte bine, dar am nevoie de un control intern. Vreau sa stiu pe cine trag la raspundere daca se intimpla vreun necaz financiar. C.A. va stabili cum isi face propriul control, cu cenzori sau nu, dar cu persoane care sa raspunda cu capul.
    6. Eu sunt de moda veche. De asta vreau sediu cu numar la poarta, unde sa stiu ca exista cineva in orice moment care sa raspunda. Nu putem pune sediul la un domiciliu de actionar. Daca imi moare actionarul sau fuge in strainatate cu banii ? Si apoi ce vor zice ceilalti actionari.
    7. In ceea ce priveste forma de organizare a societatii, sa-ti spun opinia mea: pot face singur un GmbH cu 25000 , sau o societate de 1 euro, asa cum poti face si tu singur si iulian si gaza si oricine altcineva. Dar nu am bani sa platesc chirii sau sa cumpar proprietati, de asta m-am gindit la o societate pe actiuni in care sa existe si bani si oameni specializati in domeniile de interes. Daca as fi asociat unic as fi sclavul propriei mele proprietati. Asa ca din punctul meu de vedere as vrea sa investesc 4.000 de euro si sa stau linistit stiind ca cineva lucreaza permanent. La urma urmei am 60 de ani si mai am vreo 20 de croaziere de facut. Vreau sa fiu in C.A. citeva luni, dar dupa aceea ma retrag. In fond sunt pensionar si am dreptul la odihna.
    8. Initial, am studiat problema societatii comunitare, fiindca voiam sa o infiintam de la inceput cu acest statut, dar am constatat ca sunt niste conditii, vechime de 2 ani ca societate nationala sedii in 2 tari etc. Oricum daca societatea noastra va merge acesta va fi viitorul. Trebuie studiata ideea cu societatea cooperatista.si mai ales cu societatea cooperatista europeana (SCE). N-am nici o problema de orgoliu. Daca e mai buna o aplicam. Documenteza-te un pic si scrie un material despre ea pe care il punem pe site.
    9. Ideea cu proprietatea imobilului mi-a venit cind am vazut cit cheltuiesc romanii in perioada parcursa de la sosirea in germania si pina la gasirea unei locuinte. Daca spre exemplu la societatea noastra ar plati numai jumatate din pretul pe care il dau la hotel sau la pensiuni,cred ca ar fi multumiti si ei si noi. Daca cineva gaseste insa o pensiune nefolosita ( in romania sunt) pe care sa o dea in administrare unui grup de romani nu e nici o problema,instalam societatea acolo, oriunde ar fi ea. Deci nu este vorba de o casa de 3-4 camere ci de un imobil de 12 -14 camere, intr-un sat, intr-o zona mai ieftina, oriunde e bine. Iti spun eu daca nu achizitioneti la inceput imobilul, nu-l mai achizitionezi pe parcurs,fiindca iti trebuie hotarirea adunarii generale ,actionarii vor dividentul si voteaza impotriva, chestii de genul asta
    10. Nici nu mi-am inchipuit ca voi gasi tutore in fiecare oras din prima incercare, vor fi pe anduri pe zone mai mari,apoi mai mici ,din ce in ce mai mici pina cind ajungewm la nivel de oras,daca vom ajunge vreodata. Si ai dreptate, anumite servicii se pot presta si de la distanta,dar nu toate.
    11. E indepartat termenul de punere in aplicare? Foarte bine. Hai sa-l scurtam . Rezerva numele de societate , incearca mai intii pentru consgerom si apoi pe derolex, vezi cit costa si daca se aproba. Dupa ce trec alegerile astea din romania,( sunt sef de cabinet la un deputat- tu stiai asta mai de mult) vin in germania si punem treaba pe roate. Sa stii ca am de gind sa te propun in C.A. chiar daca tu nu vrei. Am propunerile mele: Iulian,tu,mara,gaza si inca citiva. Sa vedem care vor si care pot.

    1. D-le Goldis, dau aici lamuriri la punctele expuse:

      2. Daca actiunile sunt nominale atunci nu doar C.A. va sti cine sunt actionarii, toti actionarii vor sti acest lucru. Exact acesta este avantajul actiunilor nominale, societatea stie cine ii sunt actionarii, si are eventual posibilitatea sa previna o preluare externa a actiunilor.
      Prevenirea fata de o preluare externa se poate face print-un paragraf in statut care sa conditioneze vanzarea actiunilor de o aprobare a actionarilor.
      A doua posibilitate este emiterea de actiuni preferentiale, asa cum am amintit inainte. La actiunile de baza se poate impune plafonarea numarului de actiuni, implicit dreptul de vot, iar prin actiunile preferentiale se pot atrage investitorii strategigi interesati de castigurile din dividende.
      Problema vanzarilor actiunilor este cu totul alta decat in Romania. Bineinteles ca se poate face inscrierea transferului direct in registrul actionarilor la sediul firmei, insa pentru actiunile nominale care sunt pastrate intr-o anumita banca, transferul actiunilor se face de catre banca si tot aceasta face comunicarea catre societate. Banca are ca sa zic asa atributiile notarului. De regula toate actiunile, respectiv certificatele sunt pastrate la o banca, fiecare actionar are un cont pentru actiuni sau alte instrumente de investitie la acea banca sau la o alta, iar in momentul tranzactiei banca face transferul actiunilor dintr-un cont in altul precum si instiintarea societatii.

      3. Cand am spus ca nu este nevoie de experti nu m-am referit la faptul ca ca aportul se poate face oricum si ar facilita anumite “manareli”. De exemplu la aportul in natura cu instrumente financiare (actiuni si altele) legea prevede cum se iau in considerare aceste instrumente. Iar la aportul cu bunuri, de exemplu o masina este de regula suficienta o oferta de pret facuta de un dealer autorizat al marci auto. Aceasta valoare este de regula mai mica decat valoarea masinii, dealer-ul face de fapt o oferta de a cumpara bunul respectiv pentru a o revinde apoi cu un castig.
      De regula este nevoie de un expert in cazurilein care valoarea nu poate fi determinata usor, cum ar fi un teren, o locuinta.

      4. La punctual 7 ati facut referirea la fondatori. Cum am spus fondator sau actionar poate fi oricine.
      In schimb legea impune pentru CA si CS (Consiliul de supraveghere) unele sau altele dintre restrictiile amintite.

      5. Controlul intern se face de Consiliul de supraveghere, si in plus mai exista si posibilitatea apelarii la un auditor extern.

      6. Nu este vorba de a fi de moda veche ci de uzuantele din Germania. Sediul este una domiciliul (Sitz der Gesellschaft) este altceva. Bineinteles ca si societatea va trebui sa ofere o adresa la care sa poata fi gasita, respectiv unde sa primeasca scrisorile si instiintarile oficiale. Insa CA/Vorstand ca si reprezentant al societatii va fi trecut in registrul comertului cu adresa proprie, este astfel official anuntat. Deci nu este vorba de actionar ci de “administrator”

      7. La fel de bine puteti sa faceti si un AG cu 50.000 € capital de unul singur. La fel de bine puteti fi doar asociat in GmbH, si primiti (sau nu, depinde de realizari) cota parte din castig.
      AG este intr-adevar un instrument mai usor de folosit pentru a obtine un anumit capital.

      8. Cand am vorbit de o societate comunitara nu m-am referit la societatea pe actiuni europeana. Societatea pe actiuni trebuie sa fie consider eu , una germana, conditiile legislative si economice sunt mai stabile si mai bune decat in Romania.
      In schimb cooperativa europeana SCE nu are impuse astfel de conditii. Sediul se poate stabili intr-o tara din comunitate, si se supune numai legislatiei acelei tari, membri trebuie sa fie din cel putin 2 tari din UE. Cooperativa va avea si acest capital minim de 30.000 €, spre deosebire de cooperative nationala care nu are impus nici un capital.
      Am enuntat inainte ce avantaje mai are (limitarea prin lege a numarului de voturi indifferent de aportul de capital, si celelalte obligatii).

      In acesta privinta deja m-am documentat de mai bine de un an, as putea sa scriu ceva, respective sa prezint un statut.

      9. Probabil ca cea ce afirmati reprezinta situatia din Ro. cu privire la achizitionarea de imobile. In Germania situatia este cu totul alta, Vorstand-ul nu mai are obligatia respective de a primi hotararea adunarii generale, respective procedura este simplificata.
      Cine vrea dividende de la societatea pe actiuni germana va trebui sa isi schimbe un pic atitudinea si gandirea. Probabil ca nu stiti, insa in Germania sa primeste dividend mai mari de 5% de la o firma inseamna mai mult o exceptie decat un lucru obisnuit. Intai primeaza investitia profitului obtinut si abia apoi se acorda dividendele. Prin aceasta insa valoarea actiunilor poate creste, astfel ca cei care doresc pot sa isi vanda actiunile.

      11. Aceasta nu reprezinta o problema, rezervarea numelui societatii. Numele firmei se poate alege sau schimba inainte de inregistrare. Daca tineti neaparat sa acordati un premiu, acordati-l chiar daca societatea nu are numele ce l-ati decis. La o adica se va putea decide adhoc, respective inainte de inregistrare se va putea cere verificarea a 3-4 nume pentru societate.
      Iar in ce priveste alegerea CA si a CS legislatia prevede la fel cum se face aceasta. Adunarea generala va allege primul consiliu de supraveghere format din minim 3 membri, maximul depinde de capitalul social si este de la 9 la 21, iar acesta va alege consiliul de administratie, de la 1 la nelimitat.

  11. Felicitari pt. initiativa si sunt unul dintre cei care o vor sustine.Intai sa ma angajez ,caci numai ce am terminat scoala ,dar in urmatoarele luni sigur voi sustine financiar aceasta idee.Asteptam detalii.

  12. D-le Goldis,ideea o aveti de multa vreme,este valoroasa insa cred ca va. prinde viata greu,mai ales ca doriti sa faca prea multe activitati dintr-o data aceasta firma! Negativ ma surprinde faptul ca desi ii doriti actionari in firma pe domnii Anonim,Iulian si Gaza,acestia citesc ca noi ceilalti “muritori de rand”,proiectul in premiera aici,iar corecturile au loc direct pe Site! Logic si normal ar fi fost ca intregul concept despre firma sa-l fi discutat la concret cu dansii inainte pe net prin sistemul “conferinta,etc”. Abia dupa ce era cristalizat ca idee si forma sa fie pus pe Site pentru completari si sa fie cunoscut de cat mai multa lume pentru a gasi repede doritori sa cumpere actiuni. Si mai imi este teama de ceva:-locuiti inca in Romania si aveti si varsta(a mea e cam aceiasi asa ca nu e o rusine!) la care mentalitatea romaneasca se schimba greu pentru a se plia pe cea germana! Sper sa nu devin dusmanul D-voastra pentru cele scrise! Ca sugestie,cred ca este corecta inchirierea si nu cumpararea de imobil(e),iar valoarea unei actiuni sa fie intre 1-10 euro,accesibila pentru oricine si, cu siguranta,nimeni nu o sa cumpere doar una. Pe mine se poate conta ca viitor actionar

    1. Acest site s-a bazat intotdeauna pe colaborarea cu cititorii sai. O idee emisa de mine este completata de cei care au propuneri ,sugestii, critici. Eu le citesc pe toate si cu opiniile bune actualizez materialul final. Spre exemplu, ultimul material actualizat este” inchirierea unei locuinte”, care a fost upgradat recent iar actualizarea este consemnata la inceputul articolului. Am aplicat aceasta procedura pentru a oferi posibilitatea tuturor cititorilor sa se exprime. Si unii s-au exprimat. Chiar foarte bine. Asa au aparut din neant ( pentru mine) , Anonim, iulian,gaza, monica, mara si multi altii, oameni pe care nu i-am cunoscut inca fata in fata. Cu cei mai multi dintre ei am insa si o corespondenta privata pe diverse teme de specialitate. In consecinta, la fel de transparent vom proceda si acum. Eu am scris ceva, ceilalti ma critica sau ma lauda si varianta cea mai buna va fi adoptata. Am mai spus-o: cu cit mai multe opinii cu atit mai bine. Exista o lege a numerelor mari pe care eu o respect: conceptia unui om poate fi gresita, conceptia unei mase intregi de oameni mai greu. Asadar, nu am nimic de ascuns, nu am nici o intelegere subterana. Totul este la vedere. Iar viitorul ne va demonstra daca a fost bine sau rau. Dar eu ramin la convingerea ca aceasta este calea cea buna.

  13. Asocierea in societati cooperatiste, nationale sau europene SCE

    As mentiona intai un fapt interesant: asociatia cooperatista (nationala) Mondragon, este apreciata ca a 7-a firma ca si marime din Spania. Si in timp ce intreaga economie este in regres, acesta are doar o stagnare a cresterii economice.

    Caracteristicile si principiile de baza ale cooperativei, sunt: principiul de promovare, de auto-ajutorare, auto-responsabilitate, auto-gestionare și principiul identității. Din nefericire, pentru multi romani acest cuvant este asociat cu imaginea din Romania a cooperativelor, in special cele agricole.

    In principal cooperativele promoveaza interesele membrilor in domeniul prestarii unei activitati economice, sau interesele socio-culturale ale lor.
    Este interesant de remarcat ca o societate cooperatista poate raspunde doar cu averea proprie pentru ceea ce intreprinde, membri ei nu raspund in mod obligatoriu cu partea lor de participare.

    Societatea cooperatista europeana (SCE) este o persoana juridica care trebuie sa aiba in numele ei precizarile SCE si “cu raspundere limitata” Este constituita din minim 5 persoane natural sau juridice din cel putin 2 tari din UE sau EWR, si trebuie sa aiba un capital de minim 30.000 €. Societatea se inregistreaza in registrul cooperativelor la judecatoria districtuala intr-ö tara la alegere.

    Membrii societatii:

    Alaturi de persoanele natural sau juridice, sunt premise si persoane doar in calitate de investitori, partile sociale fiind transmisibile.
    Remarcabil este faptul ca marirea sau micsorarea capitalului pana la limita legala este posibila fara nici o formalitate necesara altor forme juridice. Dobandirea respective restituirea partilor sociale se face simplu, prin plata partilor sociale si mentionarea in actele cooperative.

    Dobandirea se face prin plata valorii nominale a partii si a unui comision care sa acopere cheltuielile ocazionate.
    Restituirea partilor sociale se poate face oricand, societatea este insa obligata la plata doar la incheierea anului fiscal. Partile sociale se platesc la valoarea lor nominal, sau daca exista pierderi ale societatii plata se face prin diminuarea corespunzatoare a valorii.

    Statutul trebuie sa mentioneze valoarea partiilor sociale precum si numarul minim de parti sociale ce trebuie dobandite. Fiecare membru cooperator are un singur drept de vot, iIndiferent de numarul de parti sociale detinute. Pentru persoanele investitoare este posibil acordarea unui numar mai mare de voturi, legislatia mentioneaza exact maximum permis. Astfel, acesti investitori nu vor avea posibilitatea sa controleze siguri societatea, nici macar in coalitie, chiar daca teoretic ar detine 99% din capitalul societatii. Castigul societatii se poate repartiza membrilor potrivit hotararii adunarii generale, proportional cu partile sociale detinute.

    Organele societatii

    Exista doua posibilitati de conducere a societatii:
    -sistemul dualist
    – sistemul monoist

    Sistemul dualist

    Membrii organelor de conducere pot fi doar membrii societatii. Persoane din afara nu sunt admise.
    Societatea are 3 organe de conducere:
    – Adunarea generala a membrilor.
    – Consiliul de supraveghere
    -Consiliul de conducere (administrare)

    Adunarea generala a membrilor alege Consiliul de supraveghere si hotaraste asupra modului de actionare respective de distribuire a castigurilor.

    Consiliul de supraveghere este constituit din minim 3 membri. Atributiile lor sunt definite intr-un paragraph al legii. In principal vor supraveghea activitatea administratorului/consiliul de administratie.

    Consiliul de administratie este ales potrivit prevederilor statului, de catre adunarea generala sau de catre membrii consiliului de supraveghere. Administratorul/CA conduce singur raspunzator, insa este obligat sa respecte hotararile adunarii generale.

    Sistemul monoist:
    Societatea are 2 organe de conducere:
    – adunarea generala
    – consiliul administrative, ales de adunarea generala.

    Raspunderea:

    Pentru obligatiile societatii, aceasta raspunde doar cu averea proprie. Daca este prevazut in statut, membri societatii au obligatia de a contribui din averea personala in cazul in care societatea ajunge insolventa.

    Situatia economica anuala si impozitarea:

    In termen de 5 luni de la incheierea anului fiscal, administratia are obligatia depunerii situatiei economice la registrul cooperativelor.

    Societatea cooperatista plateste aceleasi impozite ca si orice alta persoana juridica

  14. Mi-ar placea sä ma implic nu doar din punct de vedere material si nu doar ca actionar! Se pot primi informatii pe adresa de e-mail personalä sau doar pe site? In ce stadiu va aflati in acest moment? Din cele scrise mai sus de d-stra, sa inteleg ca practic “opera” este inca in stand by. V-ati ales asociatii, adica lista este finalizata? Am intekes mai sus ca deja aveti oamenii d-stra bine selectionati dar nimic nu ste batut in cuie? Stimmt?
    In fine care este regula petru a deveni actionar, ori asociat ori etc. ?
    Repet: mi-ar placea sa ma implic mai mult decat din punct de vedere material ca actionar. Astept cu nerabdare un räspuns concret, informatii viz a viz cu aceasta decizie a voasträ. Multumesc si felicitari !

    Kitti K

  15. Totul este in stand by. Pe lista de actionari este unul singur, eu. Numele citite de dvs sunt numai propuneri. Calendarul este urmatorul :timp de 30 de zile ne “certam” virtual intre noi , apoi cind ne vom clarifica ideile, vom convoca adunarea unui comitet de initiativa in Germania. Fiecare membru va avea responsabilitati precise. Daca sunteti in germania, in apropiere de munchen, la jumatatea lui ianuarie, dati-ne un telefon.

    1. Cu cea mai mare placere, dar nr. de telefon ar fi ?
      Munchen or ba, un voiaj si putina socializare etc face bine sanatatii.

  16. Am numar de telefon de la parlament, va trebui sa-l predau la sfirsitul lui decembrie fiindca imi inchei serviciul, omul pentru care am lucrat nu mai candideaza (fiindca a ajuns diplomat) si eu am ramas la dispozitia lui, din loialitate, inca 3 luni dupa ce m-am pensionat. Dar de la 15 decembrie sunt liber si …fara telefon. Iti voi da un mail cind voi sti noul numar.

  17. Pe scurt,aveti nevoie de investitori,sint dispus sa investesc,Pe interesul cititorului de rind este cum ati mai scris deja -pierde doar cit investeste ….dar cum ajunge la cistig ce trebe sa fac? si chiar cred ca va functiona-Ideia- e super !

  18. As dori sa redau in cele ce urmeaza o comparatie intre cele 2 forme juridice care ar putea fi luate in considerare: Societatea pe actiuni germana (AG) si societatea cooperatista europeana (SCE)

    1. Capitalul social minim al SCE 30.000 €, al AG 50.000 €, la constituirea doar in numerar fiind necesara plata doar a 25% din capitalul subscris, pentru ambele societati.
    2. Valoarea nominal a actiunii sau parti sociale poate fi de 1€. Prin faptul ca se pot emite certificate de detinere a mai multor actiuni sau parti sociale, costurile ce apar sunt relative mici, si nu sunt influentate de costuri externe.
    3. Capitalul AG este fix, modificarea lui se poate face printr-o procedura legala care insa dureaza un timp si implica si anumite costuri. SCE are capitalul variabil modificarea lui este rapida si nu implica costuri.
    4. Membri fondatori trebuie sa fie prezenti in Germania la semnarea in fata notarului a actelor de constituire, eventual prin imputerniciti.Membrilor fondatori nu trebuie sa li se acorde drepturi deosebite.
    5. Obiectul/obiectele de activitate se pot formula in statut scurt si concis, nu trebuie insa facute toate. Nu exista obligativitatea inscrierii unui cod CAEN, si nu exista costuri in legatura cu aceasta.
    6. Ambele forme de societati permit transferul sau instrainarea partilor sociale/actiunilor relativ usor, fara costuri mari sau formalitati complicate. Transferul lor poate fi facut dependent de aprobarea societatii.
    7. AG permite persoanelor din CS (Consiliul de supraveghere) si CA (consiliul de administratie) sa nu fie actionari ai societatii, SCE permite doar persoanelor ce sunt membri cooperatori. (la AG riscul mai mare de a fi alese persoane in CS care sa nu apere de fapt interesele actionarilor, respectiv pot fi marionete ale actionarilor)
    8. Procedura emiterii actiunilor nominale chiar in forma nematerializata, este ceva mai complicata si costisitoare comparata cu a partilor sociale ale SCE.
    9. Limitarea influentei si puterii unor investitori mari este in cazul SCE prescrisa prin lege. Marilor investitori li se acorda prin lege cel mult 25% din numarul de voturi. Detinerea de catre toti marii investitori a 99% din capital inseamna cel mult 25% din drepturile de vot.
    10. CA in cazul AG este independent de adunarea generala a actionarilor in luarea deciziilor si modul de conducere, raspunzand doar fata de acestia pentru ceea ce face. CA in cazul SCE este doar relativ independent, are obligatia de a respecta decizia si hotararile adunarii generale.
    11. Obligatiile referitoare la anumite proceduri oficiale, publicarea rezultatelor anuale, verificarii de un audit extern si altele sunt mai simple si mai putin costisitoare pentru SCE, comparative cu AG.

    Acestea ar fi in mare aspectele ce ar putea influenta alegerea formei juridice a societatii.

  19. Asa e: Intermediere pentru/sau reprezentare juridica (sau ceva asemanator), se poate lua in lista de activitati!
    Dar banii de concediu sau al 13-lea salar erau prevazuti in contractul de munca? Daca da, au dreptul la ei!

  20. Trebuie sa recunosc ca in aceasta ultima postare ati spus un “aproape” foarte mare adevar, cel cu “Butonul”
    Singura problema ar fi ca aceasta nu ar fi asa edificativ, respectiv tot nu va implica o raspundere a celui ce o va face. Vor veni 100 sa apese pe buton, iar in momentul in care va fi necesara respectarea subscrieri, vor ramane 2-3 care o vor face.

    Pentru a fi un mare adevar, butonul ar trebui sa implice de exemplu posibilitatea de debitare a contului celui ce a subscris, respectiv cunoasterea exacta a datelor personale a persoanei alaturi de o semnatura pe angajament. Atunci, nerespectarea subscrierii ar avea aici in Germania urmari pentru cel ce nu isi respecta obligatiile.

    1. @ro-lari
      1. Fara comentarii
      2. Aceasta ar fi procedura corecta
      3. Efortul de a prezenta situatia, chiar cu texte lungi, nu au nimic de a face cu convingerea mea personala cu numarul celor ce ar participa eventual la constituirea unei societati va fi asa mic. In aceste persoane nu l-am inclus pe dl. Goldis, si nu am exclus posibilitatea de a ma implica direct in societate. Prin profilul activitatii personale pot sta unei societati la dispozitie si in alta forma decat ca si asociat sau angajat.
      4. Am mai spus-o si altora. Datorita formei de organizare a site-ului, a faptului ca oricine poate posta orice, practic nu isi asuma nimeni vreo raspundere pentru informatiile gratuite, cred ca nu incalzeste pe nimeni daca ma prezint drept Mayer Johann sau Popescu Ion.
      Atat in raspunsurile oferite pe alte teme, cat si in acest proiect, cred ca am oferit informatiile corecte, potrivit constiintei si pregatirii pe care o am, chiar daca am facut si greseli. Cine nu face insa greseli? Despre mine nu am curajul sa afirm asa ceva.
      5. Ar fi fost deosebit de util o inregistrare asa cum sugerati pentru o identificare a persoanelor. Nu doar a celor care isi expun parerea asupra acestui proiect ci in general pentru toate temele. Sunt convins ca nu ar mai fi fost postate atatea raspunsuri gresite sau experiente personale care nu sunt in concordant cu realitatea legislativa sau chiar injurii si jigniri grosolane, ma refer la limbaj.
      Insa si in acest caz, nu are nici o importanta pentru proiect ca am (avem) doar un Nickname.
      Informatiile sunt oferite gratuit, cine nu este convins trebuie sa se informeze singur. Iar daca se vor lua in considerare si aplica bine, daca nu din nou bine. Bineinteles cei care doresc sa se implice mai mult decat doar financiar in societate ar fi bine sa se prezinte. Daca ma voi limita doar la un aport financiar, nu consider ca este necesar sa ies din anonimitate.

    2. Inteleg punctul de vedere @ro-lari privitor la Nickname. E ca si cum ai face conversatie cu un zid. Acelasi sentiment il am si citindu-l pe el (ea), imi place cum scrie, cum gindeste, dar, e barbat, femeie, tinar sau foarte tinar, nu are absolut nici o importanta, dar imi lipseste o imagine de referinta, e zidul in persoana care dupa cum se exprima, a facut si o scoala buna. Ar fi bine poate sa ne completam Avatarul, eventual cu o fotografie, dar cinstit sa spun nu stiu care sint cirligele dupa aceea, poate fi mistificat sau manipulat acest avatar, ce riscuri sint? Cine stie mai bine, poate @iulian?

      Pe de alta parte inteleg si dorinta (sau necesitatea) de a te ascunde in public. Realitatea are intotdeauna cel putin doua fatete, si e bine, in fata unui fapt concludent, sa se lase totusi o rezerva, o fereastra deschisa pentru o a doua concludenta. Imi imaginez de ex. ca @anonim are o restrictie pe care nu o poate publica. Totusi, mai multa transparenta n-ar strica; chiar in faza actuala, premergatoare. Insa caile de a cistiga increderea sint multiple, de aceea sa lasam “politicienilor” libertatea de asi convinge in mod propriu electoratul lor.
      Tema principala e de fapt “AG sau SCE?”. @anonim a postat azi argumente care fac SCE tot mai “digeribil”. Si nu vad (aud) voci contrare.

      Eu mai am de clarificat (pentru evaluarea personala) unele puncte: capitalul, numai prin existenta sa in sine nu produce rendite. Ce destinatii intra in discutie, vazind ca sistemul “tutor” nu necesita o infrastructura deosebita? O investitie imobiliara se amortizeaza pe perioade foarte lungi, cu rendite joase pina la mijlocii, apoi sa nu vorbim de riscuri…

    3. D-le Gaza, este foarte corect ce spuneti, nu mi se poate asocial absolute nici o imagine. Dar cititi va rog raspunsul dat d-lui ro-lari. Poate gasiti un raspuns acolo (punctual 3 si 4) care ar explica pana la aceasta data dorinta mea de a fi anonim.

      In ce priveste existent unei anumite “restrictii” care sa ma impiedice sa ies din anonimat, pot sa va spun ca aceasta nu exista. Prestez o anumita activitate de cativa ani si cunosc care sunt limitele permise, referitoare la Rechtsdienstleistungsgesetz (RDG) si Steuerberatungsgesetz (StBerG) adica legislatia referitoare la prestarea serviciilor juridice si fiscale.
      Si din cele ce am prezentat pe acest forum, nici una nu a incalcat aceste legi, pentru a fi nevoit sa raman in anonimat.
      Asa cum stiti si d-voastra aceste legi interzic consultanta fiscala sau juridica (uneori chiar gratuita).
      Daca aruncati insa o privire in net, acesta este plin de consultante gratuite si impotriva acestora nu se poate face nimic legal. Mai mult nu doresc sa intru in amanunte.

      As dori sa mai fac o remarca, nu sunt chiar pentru toti un “anonim”. Cine a fost interesat a reusit sa imi vada “fata”, chiar daca a fost doar virtual. Nu cu avatar, nu cu alte ascunzisuri. Exact cum este avatarul d-voastra, mai putin poza.

      Iar din punctul de vedere aldiplomatiei s-ar putea sa fiu un „politician destul de prost“. De foarte multe ori nu pot sa le spun oamenilor ceea ce vor ei sa auda, chiar daca incerc sa retusez un pic realitatea. Si stiu ca nu aceasta cale este cea mai buna pentru a castiga un “electorat”.

  21. Nu sunteti pe o linie parasita. Sunt doua topicuri totusi distincte.
    Unul despre o societate in general, celalat despre forma juridica adecvata societatii.

  22. Adevarul este ca trebuie citite amindoua pentru a ne alege varianta finala, fiindca tot ce s-a afirmat in primul material este valabil si pentru al doilea. Disputa se poarta numai pe tema formei de organizare. Specialistii si oamenii de buna credinta sunt chemati sa-si exprime opinia si pentru o forma si pentru cealalta. In functie de opiniile lor, dar si de argumente economice si sociale, comitetul de initiativa va hotari forma aleasa. Este calea cea mai democratica cu putinta. Si pe deasupra, este calea prin care se tezaurizeaza cele mai multe informatii utlle. De pilda, Dumneavoastra stiati de existenta S.C.E.? Eu nu am stiut pina acum nimic si ma bucur ca a venit cineva sa imi deschida capul. Si ca mine, exista inca multi nestiutori.

  23. @ ro-lari Aveti si D-voastra dreptate,insa nu e cazul sa monopolizati topicul! Nici eu nu sunt pe deplin lamurit si am 21 ani de scoala de calitate(asta asa ca tot va laudati ca veniti din zona cercetarii unde in Romania nu se intampla nimic!). Vezi postarea mea din 18.11.ac.ora 09.32. Dar mi-am spus parerea si gata,nu intervin toata ziua pe aici! Am rabdare,citesc si parerea altora,ma mai informez extra,trag concluzii iar apoi decid daca cumpar sau nu actiuni! Pentru D-voastra si altii la fel de sceptici in privinta d-lui Anonim,motivul adevarat pentru care posteaza cu pseudonim este cel precizat azi la ora 03.13,si este absolvent cu studii superioare atat in Romania cat si in Germania. Punct!

  24. Felicitari pentru idei! Mult succes in ceea ce v-ati propus! Da, voi fi una din sustinatorii dumneavoastra. Nu cu o suma exorbitanta, sunt pensionara, dar cu atat cat voi putea.

  25. Cristian .am urmarit cu atentie postarile voastre .e o idee frumoasa ,interesanta.ati reusit sa infiintati societatea? in momentul cand aceasta societate va exista sunt unul dintre cei care va subscrie cu o suma considerabila si care se va implica fara rezerva.intentionez sa ma stabilesc in germania si in acest mod as avea o motivatie puternica ,aceea de a fi implicat intr-o activitate de acest gen .ma incanta ideea la propriu ,astept sa comunicam ,fac referire la persoanele cu adevarat motivate .eu sunt una dinntre ele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.