Cita germana ar trebui sa stiu?
Abordarea invatarii limbii germane prin folosirea vocabularului deja acumulat de catre un adult este cea mai moderna metoda de invatare a unei limbi straine. Invatarea acesteia prin prisma cuvintelor-prietene permite oricarei persoane interesate sa-si multiplice posibilitatile de exprimare, doar prin activarea unor cuvinte deja cunoscute din limba romana, engleza, franceza. Lista cuvintelor-prietene este inca deschisa ea se va imbogati permanent pe masura ce cititorii nostri vor descoperi ca ,de fapt, exista mii de cuvinte germane care au aceeasi forma in alte limbi europene. Le sugerez tuturor celor interesati sa arunce o privire prin dictionarul german de neologisme – unde gasim zeci de mii de cuvinte-prietene avand radacini latine, franceze sau grecesti: http://www.wissen.de/lexikonsuche Fremdwörterlexikon.
Sa revenim insa la tema de astazi: Cita germana ar trebui sa stie un cetatean roman care doreste sa munceasca si sa traiasca in Germania?
Multi cetateni romani raspund la aceasta intrebare:“stiu germana cat sa ma descurc”. Este aceasta faza suficienta in sistemul german pentru obtinerea locului de munca dorit? Greu de spus. Fiecare job, are particularitatile sale proprii si, din aceste particularitati, rezulta si un anumit nivel de cunoastere al limbii din partea viitorului angajat. Daca cetateanul va lucra in agricultura vocabularul necesar este limitat. Daca va lucra in industrie, acest vocabular necesar creste in volum si, cu cit se urca mai mult pe scara ierarhica a profesiunilor cu atit nivelul de cunoastere a limbii germane de catre angajat trebuie sa creasca. Uniunea Europeana a studiat aceasta problema si pentru rezolvarea ei a creat un model standard, denumit „Cadrul comun european pentru competentele lingvistice (CEF). Conform acestuia, nivelurile de competente lingvistice au fost impartite in 3 categorii distincte:
1.Utilizarea limbii la nivel elementar, cu doua trepte de cunoastere A1 si A2
2.Utilizarea independenta a limbii, cu doua trepte de cunoastere B1 si B2
3.Utilizarea competenta a limbii, cu doua trepte de cunoastere C1 si C2.
Sa vedem acum ce presupune fiecare nivel de cunoastere in parte:
1.Utilizarea limbii la nivel elementar
Nivelul A1
Elevul ( studentul, adultul) poate să înţeleagă şi să utilizeze expresii familiare şi cotidiene, precum şi enunţuri foarte simple care vizează satisfacerea nevoilor concrete. Poate să se prezinte sau să prezinte pe cineva, poate să formuleze şi să răspundă la întrebări referitoare la detalii despre persoane, ca de exemplu: unde locuiesc, ce alte persoane cunosc, ce lucruri le aparţin, etc. Poate să comunice, într-un mod simplu, dacă interlocutorul vorbeşte rar şi clar şi este… cooperant. Conform site-ului http://www.dw.de (ale carui cursuri GRATUITE online, le recomand calduros) – pentru obtinerea acestui nivel sunt necesare aproximativ 75 ore.
Nivelul A2
Elevul ( studentul, adultul) poate să înţeleagă fraze izolate şi expresii frecvent utilizate în domenii de interes nemijlocit (de exemplu, informaţii legate de persoană şi familie, cumpărături, zona unde locuieşte, activitatea profesională). Poate să comunice în situaţii simple şi obişnuite, care presupun un schimb de informaţii simplu şi direct referitor la subiecte familiare şi uzuale. Poate să descrie, cu mijloace simple, formaţia sa profesională, mediul său înconjurător apropiat şi să evoce subiecte care corespund nevoilor sale imediate. Conform site-ului http://www.dw.de pentru obtinerea acestui nivel sunt necesare aproximativ 225 de ore.
2. Utilizare independentă a limbii
Nivelul B1
Elevul ( studentul, adultul) poate să înţeleagă elementele esenţiale când este utilizat un limbaj standard clar pe teme familiare legate de muncă, şcoală, petrecerea timpului liber etc. Poate să facă faţă în majoritatea situaţiilor survenite în timpul unei călătorii într-o regiune unde este vorbită limba respectivă. Poate să se exprime simplu, coerent pe teme familiare şi din propriile domenii de interes. Poate să relateze un eveniment sau o experienţă, să descrie un vis, o speranţă sau un obiectiv şi să expună, pe scurt, argumente sau explicaţii cu privire la un plan sau la o opinie. Conform site-ului http://www.dw.de pentru obtinerea acestui nivel sunt necesare aproximativ 300 de ore.
Atentie: Dupa absolvirea acestei trepte se considera ca elevul a depasit stadiul de incepator.
Nivelul B2
Elevul ( studentul, adultul) poate să înţeleagă ideile principale din texte complexe pe teme concrete sau abstracte; înţelege şi discuţii de specialitate în propriul domeniul de activitate. Poate să comunice cu un anumit grad de spontaneitate şi de fluenţă, astfel încât conversaţia cu un locuitor nativ să nu presupună efort pentru nici unul dintre interlocutori. Poate să se exprime clar şi detaliat asupra unei game largi de subiecte, poate să-şi expună opinia asupra unui subiect de actualitate, prezentând avantajele şi inconvenientele diferitelor posibilităţi. Conform site-ului http://www.dw.de pentru obtinerea acestui nivel sunt necesare aproximativ 400 de ore.
Utilizare competentă a limbii
Nivelul C1:
Elevul poate să înţeleagă o gamă largă de texte lungi şi complicate şi să sesizeze semnificaţiile implicite. Poate să se exprime spontan şi fluent, fără a fi obligat frecvent să-şi caute cuvintele. Poate să utilizeze limba în mod eficient şi flexibil atât în viaţa socială sau profesională, cât şi în cadrul şcolar sau academic. Poate să se exprime pe teme complexe într-un mod clar, structurat şi pe larg, utilizând diferite mijloace de organizare, de structurare şi de coeziune a discursului.
Nivelul C2:
Elevul poate să înţeleagă, practic fără efort, tot ceea ce citeşte sau aude. Poate să reconstituie anumite fapte din surse scrise sau orale, rezumându-le în mod coerent cu argumente şi explicaţii adecvate. Poate să se exprime spontan, foarte fluent şi să exprime cu precizie nuanţe fine de sens legate de subiecte complexe.
Cunoasterea exacta a cerintelor fiecarui nivel si mai ales a ceea ce presupun acestea, poate oferi obiective certe in drumul nostru spre folosirea cat mai competenta a limbii germane. MULT SUCCES!
Cu deosebita consideratie, Dan Constantin Goldis
p.s. In lectia 4 vom trece efectiv la treaba. Ioana Neacsu ne va invata principalele reguli de pronuntie intr-o lectie inedita.
Superba initiativa!
Am gasit un site frumos ref. Sprachniveau (GERF) si nu numai, are multe informatii pentru cei care vor sa-si caute de munca in Europa:
http://europass.cedefop.europa.eu/de/resources/european-language-levels-cefr
Doresc email cu lectia 4, am sters-o din greseala. Multumesc!
buna ziua, sunt Margareta ,dna Cristina , va rog din suflet ,ma puteti ajuta sa muncesc in germania -ingrijire batrani sau menaj , eu sunt de profesie economista ,am lucrat la bcr 21 ani , am ramas fara servici, am credite in jur de 10.000 euro , si numai am din ce sa traiesc,din ce sa -mi platesc ratele la banca , limba asa la nivel de incepatori ,propozitii scurte ,lucruri elementare , multumesc
da e intradevar o initiativa buna sa invatam limba germana, ce mi-as dori sa o pot invata, cine ma poate ajuta si pe mine cu un loc de munca in germania in constructii, eu fac tot ce e legat de constructii si am mai lucrat 5 luni in germania puteti vedea ceea ce fac eu aici pe blogul meu
http://artizanat-romanesc-stefan-badea-2.blogspot.ro/
sau pe acesta unde am prezentat lucrarile mele de artizanat facute personal de mine manual.
adresa mea de contact :
email – construct2007wood@yahoo.com
mess – construct2007wood
cu stima Stefan Badea
saitul cu obietele de artizanat este
http://artizanat-romanesc-stefan-badea.blogspot.ro/
aceasta adresa apare invalida,te rog mai posteaza inca odata
Ma numesc Birloncea Simona sunt de 2 luni in Germania si as vrea sa incep un curs de invatarea limbii germane eu locuiesc in loc. Burgwindheim judetul Bamberg daca ma poate ajuta cineva cu o adresa a unei scoli (curs) la care sa incep sa invat.
VA MULTUMESC!
Am uitat sa mentionez ca m-ar interesa cit mai aproape de locul unde locuiesc (Burghebrach sau Bamberg)
Cursuri de limba germana se fac la Städtische Volkshochschule Bamberg
( vhs-bamberg.de). Este bine sa vedeti personal cand incepe urmatoarea serie: inscrierile se fac inainte. SUCCES!
La Buc. am cumpărat 1 carte cu CDROM pt. învăţarea lb. germane, cu vreo 15 euro; mai erau vreo 4-6 alte asemenea cărţi, de alţi autori/ alte edituri, la Diverta/ Mag. Unirea.
buna ziua,felicitari pentru initiativa dar,…nu gasesc lectia 4 , care sper sa fie mai constructiva decat lectiile 2 si 3 care ,efectiv nu le pot numi lectii de limba germana,sunt doar niste descrieri vagi si fara valoare….sper ca nu am deranjat scriind asemenea randuri,…succes in continuare!
Exista in Internet urmatoarea adresa de invatare a limbii Germane :WWW.profadegermana.ro- am avut acces la 4 lectii Video,dar ce pacat, mai departe ,ori eu nu ma pricep sa gasesc sau inca nu exista o continuare sau este cumva contra cost restul? cine stie? astept o solutie ………foarte bine se explica…..