Ajutorul social pentru batrini in Germania

socinro foarte micLa sediul asociatiei am primit o scrisoare electronica de la Niculina. Iata continutul ei:
“Buna ziua,
As avea si eu o intrebare. Eu cu sotul meu locuim si muncim in Germania din anul 2005 si avem un copilas de 2 ani. Dupa nasterea copilului i-am rugat pe parintii mei ( care sunt ambii pensionari mama la limita de varsta si tata pe caz de boala) sa vina in Germania sa ma ajute cu cel mic ca eu sa ma pot intoarce la munca. Si-au cumparat aici o garsoniera de 33 mp si s-au asigurat medical prin DAK (prin formularul E 121). Ei au venit in Septembrie 2013 si datorita faptului ca veniturile din pensia din Romania sunt foarte mici( cam 200Euro/persoana) au facut o cerere pentru ajutor de intretinere in Germania. Acum  a venit o hartie de la Landratsamt in care sunt rugati sa prezinte in timp de 4 saptamani dovada ca au cu ce sa se intretina in Germania si ca au asiguare medicala. Doamna de acolo ne-a spus ca legea dreptului la sedere (Freizügigkeitgesetzt) spune ca nu pot sta mai mult de 3 luni daca nu aduc cele doua dovezi si ca desi sunt proprietari in Germania nu au drept de sedere si ca vor fi nevoiti sa se intoarca acasa. Ne puteti ajuta in aceasta problema sa ne spuneti de ce ne cer aceste documente si mai ales ca fata lor (adica eu) locuieste de 10 ani aproape in Germania plus ca ei sunt proprietari. Cum adica ni se spune ca nu pot sta aici? Va multumim pentru raspuns. Cu stima, Niculina “
…………………………………………………………………………………………………
 DSC_2371                   In momentul de fata, am inceput sa caut o solutie in legislatia europeana pentru a-i da un raspuns corect Niculinei. Dar in afara de mine, poate cineva sa o ajute cu un sfat? Ma gindesc ca in Germania mai exista persoane in aceasta situatie care au reusit in final sa treaca de furcile caudine ale autoritatilor germane. O putem ajuta impreuna pe Niculina?
                      Dan Constantin Goldis – presedinte Socinro
Advertisement

30 thoughts on “Ajutorul social pentru batrini in Germania”

  1. Asta e prima reactie a autoritatilor germane la sentinta curtii europene in procesul acum model al Domnisoare Elisabeta Dano. Vom mai auzi si altele…
    In cazul Niculinei eu vad singura solutie in renuntarea la ajutorul de intretinere. Fiica va trebui sa garanteze intretinerea parintilor aici, dar am o banuiala mai grava, si anume ca autoritatile locale ai vor cere restituirea ajutoarelor deja primite. E o situatie complicata!

      1. Buna ziua. Puteti mai precis sa-mi spuneti in ce consta aceasta garantie?Eu muncesc de 2 ani aici, inregistrat, legal , contract de munca Unbefristet, asigurare medicala AOK..locuiesc in chirie cu 2 camere cu contract inregistrat..De 5 luni a venit si prietena mea si am inregistrat-o la primarie la o saptamana dupa ce a sosit…Isi cauta de munca singura pe internet de 5 luni…nu am dorit sa ne intersectam cu vreo autoritate nemteasca in acest caz…ea fiind inregistrata la primarie si probabil ca autoritatile de acolo vad ca ea momentan nu are loc de munca sau asigurare medicala…si-a facut card european de sanatate in Romania si din ce am citit acest card este util in principal in cazurile de urgenta…Intrebarea mea este, daca vreodata este chemata la primarie pentru vreo consultatie in legatura cu sederea ei aici, ce trebuie sa fac eu pentru a garanta pentru ea?

      2. @C.S. Nu ca vrea sa ma bag ca musca in lapte, dar sa sti ca acel card european este valabil in general pentru 3 luni de sedere in strainatate. Apoi vor decurge in general problemele. Primul lucru ce este bine sa il faci este sa inchei o asigurare benevola la oricare asigurare obligatorie DAK, AOK, TKK etc. S-ar putea sa ai probleme, sa trebuiasca sa platesti retroactiv pe cateva luni, dar cel putin intrati in “legalitate”. Apoi mai trebuie sa dai cu subsemnatul, ca iti asumi raspunderea sa o intretii, eventual va trebui sa si dovedesti acest lucru. Dar daca nu te duci niciodata sa ceri ajutoare sociale, pentru tine sau ea, atunci nu apar probleme

      3. nu sunteti ca musca in lapte..va multumesc pentru raspuns…cardul e valabil timp de 6 luni..si chiar zilele astea ea este in romania pentru a-si reinnoi acest card..aveti aici un link http://www.cnas.ro/page/modalitatile-de-eliberare-i-utilizare-a-cardului-european.html…cu tot ce trebuie stiut despre acest card…de dat cu subsemnatul nu e nici o problema si pot dovedi fara probleme ca o pot intretine…in cazul in care maine as avea nevoie de ajutor social pentru mine..ea stie ca din pacate va pleca o perioada in romania pana imi voi gasi altceva de munca..si sper ca in ciuda a foarte multor contra-exemple Germania sa-mi analizeze dosarul care ar contine fisele mele fiscale cu 2 ani de plata neincetata a contributilor in cauza…dar asta vorbind doar la nivel ipotetic pentru ca viitorul pt mine nu pare in regres la capitolul munca…chiar e mai mult decat ok..dar niciodata nu se stie ..insa am clar planurile si pasii in minte in caz de astfel de situatii…iar ajutor social pentru ea..in nici un caz..nu este intrata in hora muncii de aici…si vrem totul legal si paralel de discutii cu autoritatile germane…cand va avea cel putin un an vechime in munca aici, e cu totul alta situatie poate…dar altfel nu exista in plan vreo cerere de vreun ajutor de orice fel fara sa existe o baza legala si chiar morala fata de statul german…

      4. Din pacate C:S vorbim aici de doua lucruri diferite in ce priveste valabilitatea cardului. Cele 3 luni mentionate reprezinta perioada pentru care in general o persoana este considerata ca se afla ca si turist in alta tara si are dreptul sa beneficieze de serviciile medicale in caz de urgenta asemenea autohtonilor.
        Ce spuneti d-voastra este in general valabilitatea obiectului respectiv, exact ca si a unui buletin sau pasaport.

      5. Da, am citit si eu la un moment dat tot ce scrie acolo…exista in orasul in care sunt, in momentul cand te inregistrezi la primarie pentru prima oara, un serviciu gratuit si autorizat de consiliere in limba romana oferit de primarie..banuiesc prin nu stiu ce programe de integrare europeana a emigrantilor in tari straine..ceva platit de UE..si am trecut prin toate aspectele referitor la situatia care o aveam…si cand s-a ajuns la asigurarea medicala i-am spus ce detine fiecare momentan, mi-a spus ca e mai bine decat nimic, dar e indicat o asigurare medicala si pt prietena si i-am zis ca o sa faca cu siguranta in momentul cand va avea loc de munca…momentan ne-am asumat riscurile cu situatia in care suntem…si combatem doar cu sport si mancare sanatoasa..dar nu suntem nepregatiti cu totul…un lucru care l-am uitat sa-l mentionez…prietena mea este inca angajata in Romania ceva 2 ore sau 4 ore pe zi…iar angajatorul a dorit sa o pastreze pentru consultante pana isi gaseste ceva aici…iar beneficiile ei sunt ca ii plateste absolut toate taxele inclusiv asigurare medicala in Romania…dar cu siguranta sunt constient in cazul unor probleme mai mari voi trebui sa scot bani multi din buzunar referindu-ma aici in Germania…

  2. Buna.Autoritatile germane nu pot repatria in tara de origine nici un membru al UE cu atat mai mult pe cei care au mutatie in Germania.Orice membru al UE (si Romania) are aceleasi drepturi egale cu cei din tara de adoptie (Germania).Daca un membru de familie lucreaza cu acte in regula in Germania rudele de gradul 1 beneficiaza de asistenta sociala daca locuiesc impreuna.Ca raspuns la problema dumneavoastra luati parintii in spatiul vostru locativ si beneficiati cu totii de asistenta sociala.Orice e posibil dava dati de oameni potriviti.Cautati raspunsuri juritice la Caritas , sunt oameni nemaipomeniti.Va doresc succes

  3. Buna seara.Am fost in aceasi situatie ca dumneavoastra.Am facut cerere pentru ajutor pentru ca mama mea are pensia foarte mica si ni s-a spus la fel ca treb sa-i ridice aprobarea de sedere si sa mai mearga si in tara daca nu poate face dovada ca este asigurata medical si nu are bani suficienti pentru intretinere.Dar aprobarea de sedere nu mai are nici o valabilitate de la 1 Ianuarie 2014.Asa ca am mers si am spus ca vrem cu toate riscurile sa facem acea cerere pentru ajutor si am facut.Mama mea primeste 526 euro ajutor si de ziua dumneaei a venit acasa si un reprezentant al primariei sa-i ureze sedere frumoasa in Germania si un La multi ani.Asa ca nu va speriati si mergeti la un superior si explicati situatia pentru ca se poate.

    Va doresc succes.

    1. Si va mirati de ce in Germania este din ce in ce mai mult o ura inpotriva strainilor. Sunt oameni care au muncit o viata intreaga in Germania, au platit tot atit timp cotizatile si alti vin si vor la fel de mult insa nu au platit nici un cent , pentru o cotizatie in Germania. De unde oare sa vina acesti bani?

      1. In cazul d-nei Popescu sunt 2 posibilitati:
        -nu a furnizat toate informatiile si conditiile in care mama ei a primit ajutorul respectiv. Indeplinirea anumitor conditii poate face posibila acordarea de ajutoare
        – autoritatile au facut poate anumite greseli, care daca vor fi descoperite pot duce la solicitarea restituirii ajutoarelor acordate. Au fost si pensionari germani carora li s-a calculat gresit pensia (s-a acordat pensie mai mare). Dupa cativa ani, cand s-a desoperit gresala, a venit nota de plata de cateva zeci de mii.
        Mult succes d-nei Popescu

    2. Am o intrebare unde se poate face cererea ptr ajutor?il am pe tatal meu aiki si as dori sa ii fac ajutor ca i. rom are pensie mica

  4. Ajutorul social nu se va primi atit timp cit parintii sunt sunt proprietati de apartament deoarece inseamna ca au bunuri pe care le pot vinde pentru a putea trai. Acest lucru este valabil si pentru cetatenii Germani.

    1. Am întilnit si eu un caz doar ca sunt la mijloc cetățeni ai țării respective. Dispuneau de imobil, proprietate privata insa venitul din pensie era sub limită. Autoritățile le-au pus condiție sa înstrăineze imobilul pentru a avea surse de întreținere si achita pentru serviciile de îngrijire considerate excesive. In Germania majoritatea populației optează sa locuiască închirie, vorbesc de cazurile persoanelor cu un venit modest. Nimeni nu se avinta sa cumpere imobil, , deoarece treaba devine complexă in cazul cind nu mai poți munci sau din alte motive sa obtii venitul stabilit pentru existența. Atunci majoritatea nemților își duc viața de la o zi la alta, fara a face economii sau investi pentru un imobil. Nu dispun de nimic atunci au dreptul prioritar de afi asistați social. Cind dispui de un imobil nici in casă de cura nu poți ajunge. Epuiezezi tot după care apelezi la sistemul social. Asta e realitatea din țara respectivă.

      1. Adevarul e pe undeva la mijloc – nu trebuie instrainate toate bunurile inainte de a apela la ajutor social, ci doar bunurile ce depasesc anumite limite – ex. per familie o masina de o valoare maxima data, o locuinta limitata la o suprafata considerata necesara functie de numarul membrilor familiei respective. Evident, daca exista lichiditati in conturi, acestea trebuiesc folosite inainte de a apela la ajutor.

      2. Moral nu este, sa stii ca altii o duc mai rau deoarece trebuie sa plateasca o viata intreaga cotizatii si tu sa vii sa te asezi in cuibul cald si sa ceri. Asta nu este moral.

  5. Nu este abuz, asa este legea…Cunosc un caz similar. La acel caz ni s-a spus ca suma minima lunara pentru intretinerea unei persoane in germania este de aproximativ 700 de euro/ luna. Avind in vedere ca parintii au locuinta s-ar putea sa fie ceva mai mica( posibil 500 de euro),nu stiu precis fiindca este si functie de land si oras. In consecinta, parintii din Romania trebuie sa faca dovada ca au venituri lunare de 1000 de euro. Fiindca au 400 de euro din romania, au nevoie de un sponzor pentru 500-600 de euro lunar. Sponzor poate fi chiar fiica. Dar acum se analizeaza dosarul familial al fiicei care trebuie sa aibe 2100 euro net ( suma necesara familiei de 3 persoane)pentru a putea sponzoriza la care se adauga 600 de euro sponzorizarea, asadar in total, 2700 euro net… Miine o sa va scriu mai multe…

  6. Preastimabililor Gaza, Gabriel si Natalia, inainte de a face afirmatiile ce le faceti, puneti frumos mana pe legislatia europeana care reglementeaza aceasta tema si informati-va un pic.

    Vedeti caror persoane li se aplica acest drept de sedere fara nici o ingradire, si pentru care persoane sunt impuse anumite conditii.
    Inainte de a bate apa in piua si a vorbi numai pe langa, informati-va care sunt rudele de gradul 1 care beneficiaza de asistenta sociala in astfel de cazuri. Sotul/Sotia nu este ruda de gradul 1 sau 2 sau 3, in schimb beneficiaza de aceasta asistenta sociala.

    Transferarea pensiei din Ro in Ge? Da se poate face. Adica se plateste in Germania ce se primea in Ro. Dar sa primeste in plus de la statul german sau oricare alt stat gazda pana la nivelul social din acel stat nu va fi niciodata.

    Bineinteles, copiii pot garanta pentru intretinerea parintilor. Insa statele nu vor acorda ajutor social.
    Singurul lucru incorect din partea autoritatilor este termenul de 3 luni. In fapt nu se ajunge la o expulzare a cetatenilor daca acestia nu solicita ajutoare sociale. Exact aceasta a fost intentia legiuitorilor, sa impiedice turismul social. Si nu doar din Romania sau Bulgaria in Germania, ci din oricare tara din EU in alta tara din EU.

  7. Pai eu as adauga alte întrebări mai pertinente cum ar fi:
    Nu vi se pare interesant ca au avut bani sa cumpere o gasoniera dar cer ajutor social?
    Sau din moment ce sunt părinții ei si au venit aici pentru nepot, nu ar trebui sa plătească ea. Dar așa suntem noi Romanii sa luam tot ce se poate chiar dacă nu ni se cuvine.

  8. Domnilor Adelin si Marius H. As zice sa priviti altfel.Nu eu sau voi ati decis sa se infiinteze aceasta Uniune Europeana.Nici unul n-a visat ca vom circula, munci , trai liber in acest spatiu.Nu am decis sa platim la bugetul UE. Ca vrei sau nu vrei si la Bruxeles platim niste bani si nu putini.Deci sant cetatean UE sau roman ca asa era si pe timpul imperiului roman.Domnilor ,daca sant ,,furati,, oamenii destepti din tara, pe saraci nu-i dorim?. Ce abuz este asta daca il primesti pe un strain in tara ta sa n-aiba aceleasi drepturi cu bastinasul? Sa faci o diferenta nu-i nici moral.Eu nu am un caz ca acesta ,deci nu fac partinire , dar nu fiti rai.Si cine stie ce va fi nepotul asta in viata pt. toata UE?

      1. Nici vorba.Bastinasul are drebturi ca s-a nascut aici , iar daca cineva se naste in UE la fel .Nu am fost obligat sa port numele de cetatean UE ,mi s-a dat si de aici deriva totul , drepturi si obligatii.Ca sant lapsuri si diferente asta-i alceva.UNIUNE inseamna cu totul alceva decat in practica.Realitatea este ca bogatii de pe saraci au trait totdeauna.

      2. @Adela
        Inainte de a vorbi doar pe langa, citeste si tu link-ul de mai sus a lui saracutzu. Si te vei lamuri cum este cu statul gazda (nu doar Germania), deci cu bastinasii, si ce este cu cei ce se stramuta in Europa. Si te vei lamuri ca oricarui stat gazda si locuitorilor ei, bastinasi sau chiar celor asimilati bastinasilor (adica si-au indeplinit deja anumite obligatii) li se acorda mai multe drepturi decat celor proaspat veniti in tara gazda.
        Chiar daca esti cetatean european, nu ai primit totodata inca alte 27 de cetatenii si aceleasi drepturi in alte state ca si bastinasii si asimilatii acestora.

      3. Bine Vane.Nu ca nu-i folositor linkul ,dar eu vorbeam de tratatul european si cetatenia europeana si ca normal trebuie intr-o uniune sa elimini diferentele altfel nu-i uniune.Poate vei avea un pasaport scris pe el UE ,deci nu trebuie sa ai 27 de cetatenii.Si mai repet orice strain care se stabileste intro alta tara ar trebui automat sa primeasca nu sa cerseasca, drepturile unui bastinas.Dar si el va respecta obligatiile ce-i revin la fel, nu mai multe, ca un bastinas.S-a se aplice asa si s-a terminat discutiile.Asa-i de simplu ca buna ziua.Dar pt. ca sant asa egoisti oamenii, atunci clar ca avem multe de comentat , argumentat si multe explicatii si ,,de ce-uri,,.Dar ce inseamna uniune:http://dexonline.ro/definitie/uniune. Ori avem asa ori inseamna ca avem o inselatorie.Daca-i ultima am ,,gresit enorm,, .Ce am spus si ce-ar trebui sa fie corect nu se potriveste aici.ATUNCI VAI SI AMAR DE ACEASTA UNIUNE Europeana.

  9. Din ce tin eu minte o garsoniera costa undeva intre 30..50 mii de euro…stiti cum vedea Germania acest caz? cam asa: tu iti cumperi un bmw X5 si consideri ca e dreptul tau ca statul german sa-ti plateasca motorina…poate ca au vandut vreo locuinta in romania si au cumparat ceva in germania…dar cand statul german vede ca tu invarti astfel de sume si apoi te duci si ceri ajutor social ca ai pensia mica 🙂 deja te priveste cu alti ochi…iar legat de transferarea pensiei din RO in Germania..ne referim la primirea pensiei efectiv…nu la cotizatii banuiesc…stie careva cum functioneaza sistemul ? adica parintii au muncit civilizat vreo 30-40 de ani in Romania au cotizat Romaniei si nu Germaniei..si au iesit la pensie si conform calculelor s-a ajuns la 200 de euro…se muta frumos in Germania si venitul lor practic e 200 de euro sa inteleg…ceri ajutor social ca nu te poti intretine normal si Germania iti plateste diferenta pana la limita de bani legala ca sa te poti intretine…dar ma intreb unde or fi cotizatiile parintilor la economia Germaniei?…adica Germania iese in pierdere si nu cred ca ii convine..sau exista vreun sistem centralizat european de pensii sau ceva de genul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.