Asigurarea auto germană: Kfz-Versicherung

Dragi cititori,

O privire atenta in calendar vă va aminti faptul ca este momentul pentru o eventuala modificare a asigurării dumneavoastră auto.

Data de 30 noiembrie este data limita până la care se poate modifica asiguratorul mașinii dumneavoastră. Această dată rezultă din termenul de preaviz minim necesar în cazul rezilierii contractului de asigurare existent, minim o lună de zile înaintea expirării, asigurările auto fiind încheiate până la sfârșitul anului curent.

În cazul în care nu reziliați asigurarea existentă până la acest termen, contractul de asigurare va fi prelungit automat cu încă un an, până la finele anului următor.
Acum este momentul sa verificați ofertele existente pe piață, să prospectați piața în căutarea celei mai bune oferte, luând în considerare punctele importante ce au un impact direct asupra nivelului primei de plata (de exemplu, doriți ca din anul următor să asigurați o persoană suplimentară pe asigurarea auto sau doriți să includeți opțiunea de impact cu animalele – o prospectare a ofertelor curente va poate ajuta sa reduceți din costurile asigurării).

Un utilitar de comparare a ofertelor puteți găsi Aici! – selectați criteriile dumneavoastră iar acest mic utilitar va găsi pentru dumneavoastră cele mai bune oferte de pe piață.

Atenționare:
După anularea contractului de asigurare curent, asigurați-vă că încheiați o poliță nouă de asigurare, deoarece conducere unui autoturism pe drumurile publice fără asigurare valabilă este interzisă.

Rezilierea contractului existent – Kündigung

Rezilierea la expirarea contractului – Ordentliche Kündigung
Această reziliere se poate face cu o lună înainte de expirarea contractului existent, de regulă până la 30.11 a anului curent.

Rezilierea din motive speciale – Außerordentliche Kündigung

La rezilierea extraordinară de asigurare a mașinii, în general, trebuie să existe o motivație a rezilierii.
Un motiv comun aici este creșterea contribuțiilor de către asigurător. Aici rămâne valabilă perioada de 1 lună de la primirea notificării măriri primei de plată.
Alt motiv special este considerat radierea autoturismului, eveniment apărut în urma casării sau înstrăinării acestui autoturism. În aceasta situație nu mai există o perioadă minimă de preaviz, contractul de asigurare fiind încheiat automat.

Kündigung im Schadensfal
O a treia posibilitate de reziliere a asigurării este dată de performanța asiguratorului: refuzul de plată total sau parțial al unui eveniment asigurat, în această situație fiind posibilă rezilierea.

 

Rezilierea contractului trebuie obligatoriu trimisă în formă scrisă.
O scrisoare de reziliere – Kfz-Versicherung kündigen – trebuie să cuprindă minim următoarele informații:

 • Numele și adresa ambelor părți
 • Numărul de asigurare
 • Numărul de înmatriculare al autoturismului
 • Motivul rezilierii
 • Data de reziliere a contractului
 • Semnătura personală a clientului

Un model de reziliere poate fi găsit Aici!.

Cu stimă,
Iulian Sacară
Consgero Integrationsfirma
office@consgero.com

Advertisement

43 thoughts on “Asigurarea auto germană: Kfz-Versicherung”

 1. Multumim pt ajutorul acordat cu aceste informatii pretioase.Intrebare…eu doresc sa inmatriculez prima data o masina in Germania…am avut numai in Romania,nu am avut niciun incident niciodata,nici eu si nici sotia…ce clasa de asigurare trebuie sa aleg?Vom fi amandoi trecuti in asigurare.Si daca in urmatorul an nu avem evenimente, ce clasa vom alege mai departe?Inteleg va fi greu de obtinut o dovada de la asigurarile din Romania,asa sa presupunem ca e prima noastra asigurare la masina.Va multumesc anticipat

  1. Clasa de asigurare nu o alegeti ci se stabileste functie de situatia dumneavoastra. Daca nu aveti din Romania niciun document si aveti permis de mai bine de 3 ani de zile, atunci SF 1/2

  2. Ar mai fi o varianta: cautati sa incheiati asigurarea printr-un broker si s-ar putea sa beneficiati de un discount/bonus.
   Eu va pot da exemplul meu: am facut asigurarea Haftpflichtversicherung prin intermediul unui broker. Mai tarziu, cand mi-am cumparat masinuta, am trimis un mail brokerului sa verific ce preturi are. I-am explicat ca am carnet din 1999, mi-a adus la cunostina ca exista posibilitatea de a aduce o adeverinta cum ca nu am avut daune in ultimii ani, i-am spus ca imi este putin incomod, iar in final mi-a spus ca daca inchei asigurarea prin el voi beneficia direct de SF5: un fel de bonus ca inchei prin el asigurarea.
   Cifrele vorbesc mai bine: pentru un o benzina din 2005, motor 1.6l, platesc polita in valoare de cca. 535EUR pe an la wurttembergische.
   Vorbeam recent cu un coleg care era interesat si el a citit mai atent contractul si mi-a spus ca pentru a beneficia de acest pret urmeaza de asemenea pentru urmatorii 5 ani sa raman in clasa asta. Nu am verificat ce e drept. Mi s-a parut decent pretul, iar din ce mi-a spus brokerul e o asigurare serioasa.
   Ati putea incerca sa contactati mai multi brokeri, sa le explicati si sa vedeti daca vin cu o oferta buna.
   Nu, nu sunt broker. Dar pana acum am vazut doar avantaje: cateodata au oferte (poate chiar mai) bune + se ocupa de partea cu documentatia/consiliere cand vine momentul sa o folosesti (sper sa nu fie cazul totusi 😀 ).

 2. Buna ziua am si eu o curiozitate as dorii sa achizitionez o masina in germania si sa o asigur pe numele meu specific cateva informatii legate despre mine. 22 de ani permis vechi de 3 ani masina pe care as dorii sa o achizitionez motor 1.4 , 100 PS skoda fabia an fabricatie 2000. cam cat as putea sa platesc in cel mai ne(fericit) caz?

 3. Bună ziua, asiguratorul meu m-a anunţat că se modifică contractul şi că vor fi tarife mai mari (exagerat de mari) însă în mai puţin de o lună de la notificare mi-au şi luat din cont o parte din bani (1.000 €). Abia în 4 iunie se împlineşte o lună de la primirea notificării. Pot rezilia contractul cu ei şi recuperarea banilor retraşi de la data înştiinţări măririi tarifului şi până azi?

 4. Am asigurare auto pana anul viitor in aprilie. Pentru reziliere in luna aprilie 2016 trebuie trimisa scrisoarea in noiembrie 2015 sau in martie 2016? Este vorba de an calendaristic sau de anul din contract? Pt. ca nu toata lumea face asigurare in ianuarie.

 5. as dori sa stiu daca am carnetul de conducere sub un an si vreau sa mi cumpar o masina , locuiesc in germania, sunt obligat sa platesc asigurarea auto direct pe 1 an sau o pot plati si pe 6 luni

  1. @adi.vacar Asigurarea se plateste pe 1 an in avans, daca dupa un numar de luni vindeti sau radiati masina, anuntati asigurarile si diferenta se returneaza.

   Perioada de timp de cand aveti carnetul conteaza mai putin cat perioada in care n-ati avut accidente cu daune, oricum in cazul dvs. in mod normal primiti cea mai scumpa clasa SF1/2 si daca aveti noroc poate gasiti cu SF1.

   Mai exista posibilitatea cu numerele de inmatriculare de sezon, valabile doar o anumita perioada in cursul unui an, dar dupa parerea mea e o complicatie inutila.

   Oricum, o observatie folositoare: masina radiata si fara asigurare NU poate fi tinuta pe un loc public: drum sau parcare, chiar daca nu functioneaza, trebuie tinuta numai pe proprietate privata altminteri sunteti in ilegalitate.

  2. Metoda de plata e la alegerea d-voastra. Puteti plati si la 3 luni sau lunar. In cazuri in care se plateste anual se acorda un discount.

 6. Buna seara,mi-am inscris masina in germania in urma cu 2 luni,prin intermediul sit-ului check2.. am ales asigurare auto cu WGV care dupa spusele persoanei de la check2.. vor tine cont de atestatele de risc din Italia tara din care am venit.Am avut asigurare cu DirectLine in Italia din 2007 pana in 2013 fara incidente iar din 2013 am trecut la Allianz pina in 2015 iunie.Am atestat de risc din ambele parti. 2007-2013 DirectLine( trimis via e-mail), recent in Italia atestatele de risc nu se mai trimit in format standart(Hartie) ci prin banca de date.Iar cel de la Allianz il am original asa pare. Asiguratorul de aici nu imi recunoaste atestatul de la Allianz ca fiind Original . Ce pot face cu cel trimis pe e-mail (telematic) ????
  Ce ma sfatuiti sa fac ? nu doresc sa irosesc atitia ani de asigurari platite fara incidente! Acum sunt in SF 1/2.. Permis din 1994.
  Astept raspunsul dvs.
  Cu stima si respect.

  1. Simplu: reziliati asigurarea cu Außerordentliche fristlose Kündigung, pe motivul neacceptarii documentelor. Dupa ce aveti confirmarea rezilierii va asigurati in alta parte. Va recomand sa apelati in astfel de cazuri la un Broker, el stie exact daca si ce firma va pot accepta fara probleme atestatele de risc.
   Cele bune!

 7. buna seara ….am cumparat o masina ….am asigurato pe internet …pentru acel numar necesar la imatriculare….pe check24…firma asigurari EUROPA…am primit mesaj si email cu numarul respectiv……toate bune si frumoase …am inscris masina …dar acum nu stiu urmatorul pas…..nu am niciun document sa demonstrez ca sunt asigurat si as vrea sa plec pana in tara si fara hartie cred ca e nasol…..ce pot face ..tinand cont ca sunt praf la vorbit si scris germana….sunt de 1 an si 2 luni in DE dar sunt sofer si nu ma ajuta sa invat prea repede limba….multumesc anticipat.

 8. buna seara……am cumparat o masina….am facut asigurare pe net check24 EUROPA….am inscris masina……care este urmatorul pas…..nu am nicio dovada ca sunt asigurat si vreau sa merg pana in tara….si fara carte verde stiu ca e nasol……cu toate ca sunt in DE de 1 an jumate nu stiu sa vorbesc sau sa scriu in germana……deci…AJUTOOR…..multumesc anticipat….specific ca meseria de sofer LKW nu ma ajuta sa invat limba nu capul ….

  1. @calin Daca ati facut cererea (Antrag) si vi s-a aprobat, atunci trebuie sa va vina contractul oficial (Vertrag) si cartea verde prin posta DUPA ce isi trag banii din contul dvs. daca ati activat optiunea “Plata cu dispozitie de incasare” (Lastschrift). Din momentul ala sunteti asigurat oficial, pentru intern Germania e OK numarul electronic daca cererea s-a aprobat ,dar pentru iesit din tara este bine sa asteptati actele in regula.

   Eventual rugati un coleg sau prieten care mai vorbeste germana sa dea un telefon sa se intereseze dar din experienta personala niciodata nu au depasit o saptamana, de obicei vin dupa 3 zile lucratoare

   1. @Cucul Verde
    Raspunsul tau este complet aiurea, ma mir ca iti permiti sa dai un astfel de raspuns.
    Oficial asigurat este omul din momentul in care a fost inscrisa masina.

    Acum cativa ani primei intai un document numit Doppelkarteversicherung inca inainte de a incheia o asigurare si inainte de a ti se lua banii de pe cont.

    Acum primesti doar o confirmare de la viitorul asigurator, si abia atunci poti inscrie masina. Pana la debitarea contului, in urma incheierii contractului mai pot trece cateva saptamani bune, si totusi esti oficial asigurat.

    De asemenea si cartea verde se poate obtine imediat ce ai semnat contractul. Aproape toate asigurarile iti trimit cartea verde pe email, indata ce ai solicitat acest lucru.

 9. Buna ziua,

  Eu am um autoturism inmatriculat in Germania si normal si o asigurare auto. Acum am un al doilea autoturism neinmatriculat, pe care vreau sa il inmatriculez. Intrebarea este daca pentru acest al doilea autoturism imi trebuie o noua asigurare sau se poate inmatricula pe asigurarea primului autoturism?
  Cu stima!

  1. Va trebuie evident o asigurare separata. Faptul ca mai aveti un autoturism va poate ajuta in sensul obtinerii unui discount, declarand ca mai aveti la dispozitie inca o masina, furnizand numarul de asigurare al acesteia.

 10. buna seara am si eu o intrebare am masina asigurata din august cu SF 1/2 iar acum vreau sa o modific ce clasa SF as putea sa aleg.

  1. Andreea, eu zic sa-ti iei SF12 care e mai usor de obtinut decat SF25, practic trebuie doar sa nu ai accidente cu daune timp de 12 ani si se acorda automat, cu discountul de rigoare, platesti doar 40% din valoarea asigurarii de anul asta.
   Si in plus majoritatea firmelor de asigurare iti dau treptat cate un punct, anul viitor vei avea SF1, la anul SF2 si tot asa, pana la SF12 mai e un pic…

 11. Bună ziua. Ce se întâmplă dacă în momentul in care firma de asigurare auto, implicit cei de la impozite doresc sa retraga banii iar aceștia nu sunt în cont? Ideea e ca acest cont bancar l-am făcut în ziua in care am înmatriculat mașina (aici in Germania), au trecut 2 sapt și cum nu mi-a intrat salariu pe card, dacă au dorit sa tragă banii, n-au avut de unde. Am fost azi, in grabă, sa alimentez contul și mi-au spus ca ac operațiune pot să o fac doar la banca la care am făcut cont. Încă ceva, nu ar trebui sa vină mai întâi plic prin care sa ma anunțe ca urmeaza să-mi fie retrași banii? Spre ex, nu știu cât am de plătit impozitul pt o lună..Mulțumesc!

 12. Buna ziua am și eu o întrebare dacă ma puteți ajuta ..socrul meu și-a luat o mașina din Germania in rate iar asigurarea este făcută pe numele fiicei lui …acum eu vreau sa o trec asigurarea pe tatăl ei deoarece el este titularul mașini doar ca nu are carnet. Îmi puteți spune in ce condiții are loc modificarea asigurări. Asigurarea mașini este la HUK Germania . Multumesc și aștept cu nerăbdare răspunsul Dvs.

  1. In principiu asigurarea se face pe numele proprietarului masinii ( Fahrzeughalter), respectiv persoana trecuta pe “Brieful mare”.
   Exista si posibilitatea ca altcineva din familie sa preia asigurarea, unde preia si drepturile si obligatiile (SF Klasse si asa mai departe), se numeste Abweichende Halterschaft, de obicei se face de catre parinti pentru copii ca sa “mosteneasca” clasa proprietarului si sa plateasca mai putin.
   Probabil daca socrul e proprietarul in acte si fiica plateste asigurarea, asta e cazul la dvs.
   Din cate stiu eu, o cerere este suficienta, asiguratorii au formulare pe siteul lor sau la agentie, DAR daca socrul nu are carnet s-ar putea sa aveti o pierdere de SF Klasse si sa platiti asigurare de incepator, care e scumpa.
   Cel mai bine vorbiti la agentia firmei de asigurare.

 13. Deci,am asigurare fara evenimnente pe Germania din 2014 ,iulie.am fost la Huk,la Bavaria Direkt,Direct Line ,Verti si acum Axxa.pana la ultimii doi n-am avut probleme ,totul a decurs normal,la Verti am fost asigurat doar doua saptamani din cauza ca am avut masina defecta si am abmelduito,iar dupa ce am facut-o am gasit ca e mai convenabil sa o fac la Axxa.Am primit e drept o scrisoare de la Verti de confirmare pe care n-am prea bagat-o in seama si in care zice ca cica tariful asta ieftin(pe dracu ieftin)e o oferta numai la ei de gasit si ca cica din acest motiv nu poate sa dea actuala SFK,care e 3 ,la noul asigurator.Azi primesc email de la Axxa ca cica ei trebuie sa revizuiasca clasa mea de la 3 la 1/2 si sa-mi mareasca,bineanteles asigurarea.Cum dracu am ajuns de la 3,din ianuarie normal SFK4 ,la 1/2?Ce trebuie sa fac sa reasez lucrurile la locul lor?N-am avut evenimente,nici puncte,asa ca nu inteleg cum e posibil asa ceva?Multumesc de ajutor!!

  1. Cu cei de la Axxa am avut si eu probleme. Mi-au încheiat un contract de daune materiale la locuința. Desi eu am avut la ei doar asigurare auto… apoi m-au dat în judecată pentru neplata….1 an de judecată si sa dovedit ca eu nu am semnat nimic. Cei mai imputiti cei de la Axxa.

 14. Buna Seara!

  As avea cateva nelamuriri in legatura cu asigurarea auto in Germania.
  Am doua masini pe numele meu asigurate “huk24” nu cred ca conteaza asiguratorul.
  Problema este ca si prietena mea(peste 25 ani) le conduce dar nu este pe nici una dintre masini asigurata si am auzit mai multe opinii in legatura ca atunci cand ea conduce si ar face un accident din care ar rezulta ca este de vina, asigurarea mea nu ar fi luata in calcul pentru ca nu este in evidenta .
  Am mai inteles k exista o anumita rublica la asigurare unde poti adauga persoana a 2 a care conduce masina iar asigurarea creste undeva la 12 15 euro pe an.
  Astept pareri. Va multumesc

 15. Daca-ti conduce masinile este obligatoriu sa fie trecuta pe asigurare, altfel da, asiguratorul nu plateste daunele. Este necesar sa iei legatura cu asiguratorul tau, iar diferenta de plata este in funtie de tipul asigurarii, varsta si perioada de cand are permisul persoana respectiva. De exemplu, eu platesc pentru fii-mea o diferenta de 700 euro anual.

 16. Buna ziua miam luat o masina si acuma mi am făcut asigurare pt prima data mia întârziat seful cu bani si nu are de unde sa traga firma de asigurare bani doar peste 2 sapt am toate hartiile inafara de cartea verde ce inca nu mia venit oare pot umbla cu masina sau trebuie sa astept sa imi vina cartea verde

 17. Buna ziua miam facut asigurarea auto de 2 zile nu am stiut ca nu imi sunt intrati bani in cont si asigurarea nu are de unde sa isi treaga bani pt primele trei luni doar peste 2 sapt am toate hartiile doar cartea verde trebuie sa imi.vina oare pot umbla cu masina sau trebuie sa astept sa imi treaga bani din cont si sa imi trim cartea verde e prima data cand fac asigură aici va multumesc

 18. @Attila
  Ideal era sa ai banii.
  Poti circula linistit, politia nu te intreaba niciodata.
  Dumneata esti deja prins in evidenta firmei de asigurare. Deci . si de vrei si de nu vrei banii tot ii platesti, altfel vine firma de Inkasso si platesti mai mult.
  Daca faci un accident inainte de plata abia atunci s-ar putea sa ai o mare problema cu firma de asigurare!

 19. Bună seara! De câteva luni cei de la asigurare nu imi mai trag bani din cont. Care poate fi motivul??

  1. Intreaba la cei la care ai facut asigurarea. Nu te gandi ca daca nu intrebi nu platesti…nimic nu ramane neplatit niciodata!

 20. Buna ziua am si eu o intrebare,am avut masina aici in germania inmatriculata dupa ce am plecat in tara am vandut masina ,trebuia sa inchid aici asigurarea ce ar trebui sa fac.tin sa precizez ca masina a fost inmatriculata in romania dupa ce am vanduto

  1. Masina trebuie radiata in Germania si automat iese de la plata impozitului si a asigurarii. Sa-ti trimita din Romania numerele care au fost pe masina si mergi cu ele la serviciul de inmatriculari din orasul tau. Ai de completat un formular si de platit o taxa de maxim 15 euro. Sau mai bine, mergi acolo si intraba.

 21. Asigurarea se sisteaza doar dupa ce se face radierea. Radierea o faceti dumneavoastra inainte de vanzare, sau de comun acord cu cumparatorul, o face el. Daca o face cumparatorul specificati in contractul de vanzare cumparare cate zile are la dispozitie pentru a o radia. Daca masina pleaca in Romania, radiati-o dumneavoastra iar cumparatorul sa-si scoata numere de export pe numele lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.