Consideratii generale despre sistemul de asigurari de sanatate din Germania

  SOCINRO va informeaza:                   socinro-foarte-mic

   Sistemul de sanatate german este situat pe unul din primele 10 locuri in lume. Aceasta pozitie este oarecum normala, fiindca sistemul de asigurări de sănătate este foarte vechi, instaurat inca din vremea lui Otto von Bismarck. adica acum  130-140 de ani. Astfel, guvernul “Cancelarului de fier” („der Eiserne Kanzler”) a instituit in 1883 asigurarea de sănătate, in 1884 asigurarea in caz de accident, iar in 1889. asigurarea pentru bătrânețe și dizabilitate.

De fapt, valoarea sistemului este data de nivelul de contributie a populatiei germane la constituirea fondurilor sale. In prezent, 85% dintre cetatenii germani contribuie la finantarea sistemului asigurarilor de sanatate de stat si 9 la suta la finantarea sistemului de asigurare privat, adica un total de 94 la suta. Cei 6% care lipsesc din totalul de mai sus nu au niciun fel de asigurare de sănătate, fiindca au venituri reduse si primesc ajutor medical prin intermediul asistenţei sociale. Acest ajutor este oferit insa cu masura, cu multa precautie si dupa multe verificari, incercindu-se astfel sa se limiteze  utilizarea excesiva a serviciilor medicale de catre non-contribuabili. Citeste mai departe

3 thoughts on “Consideratii generale despre sistemul de asigurari de sanatate din Germania”

  1. Buna ziua . Am si eu o problema : am lucrat 8 luni in germania legal si mi-au facut de la munca asigurare aok. Am fost si internat in spital de 2 ori in perioada asta de 8 luni lucrata. Mi-am dat demisia si am venit de tot in romania dar fara sa inchid cardul aok din necunostinta de cauza. Acuma cateva zile am primit un plic on germania unde aveam locuita ca am de plata 3600 de euro. Puteti sa ma sfatuiti ce sa fac?? Zicer nam facut atatia bani cat sa dau inapoi. Nu se inchide cardul automat daca numai muncesc, ca in romania? Astept raspunsul dumneavoastra.Multumesc mult.

    1. Asigurarea medicala este obligatorie in Germania. Fiind asigurat, trebuie sa o platiti. Cat timp ati fost angajat, primele de plata au fost preluate de angajator. Din momentul in care s-au incheiat relatiile de munca, implicit angajatorul nu a mai platit contributiile pentru dumneavoastra, preluati plata.
      Acum ce puteti face este sa le trimiteti dovada ca ati plecat din Germania – Abmeldung-ul, in mod normal ar trebui sa va fie anulate platile incepand cu data de pe Abmeldung. Daca nici abmeldung nu ati acut, atunci va trebui sa platiti sumele cerute.

    2. Si va mai spun ca AOK sunt foarte reci si inabordabili, de aceea personal nu am recomandat nimanui sa aleaga aceasta firma, toata lumea trebuie sa acorda o importanta deosebita si acestui aspect, sa aleaga o firma in care relatiile asigurator-asigurat sunt din cele mai bune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.