Drepturile pensionarului roman relocat intr-o tara a U.E.

pensionar 3.Toti pensionarii romani, in calitatea lor de cetateni europeni, beneficiaza de o protectie considerabilă ca urmare a dispozițiilor de coordonare a sistemelor sociale europene din statele UE + SEE. Prin urmare, chiar dacă nu si-au părăsit niciodată statul pe parcursul activității lor profesionale, acestia sunt acoperiti de dispozițiile de coordonare a sistemelor sociale europene fiindca sunt declarati pensionari într-un stat european. Pe scurt, au urmatoarele drepturi:

1. Au dreptul la o pensie separată de la fiecare stat membru în care au lucrat cu condiția să îndeplineasca condițiile prevăzute de legislația națională (cum ar fi vârsta de pensionare sau condițiile impuse). În cazul în care condițiile includ o anumită perioadă minimă de lucru sau de contribuții ( 60 de luni in Germania), perioadele de lucru și de asigurare realizate în toate statele membre vor fi luate în calcul pentru a se evalua îndeplinirea cerintei respective. 

Citeste mai departe 

2 thoughts on “Drepturile pensionarului roman relocat intr-o tara a U.E.”

  1. Buna seara oameni frumosi!
    Am o intrebare:pot sa cer banii de pensie cand plec de tot din Germania,sau trebuie sa astept sa implinesc varsta de pensie?

    1. Poti sa ceri, dar nu ti se vor da, fiindca incepind din 2007 s-au luat masuri de recunoastere a vechimii in munca si a calculului pensiei la nivel european. Un pensionar va primi pensia care i se cuvine din fiecare stat in care a lucrat. Explicatia aceasta este simplista,calculele sunt mai complicate, esentialul este ca banii platiti la stat ramin ai statului respectiv pina la iesirea ta la pensie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.