Andrei , un cetatean roman din Marea Britanie ne-a dezvaluit ideea care il framinta. Fiindca in scrisoarea sa abordeaza problema relocarii romanilor din Marea Britanie in Germania, am considerat ca este util sa deschidem o dezbatere pe aceasta tema. Cititorii nostri care au efectuat o asemenea relocare sau cei care au opinii documentate in aceasta problema sunt invitati sa-si spuna parerea mai jos la comentarii. Este clar ca Andrei are nevoie de sfaturile DVS. pentru a lua decizia finala. Ajutati-l cu orice opinie posibila sau informatie valoroasa. Dinsul va analiza toate sugestiile primite si va decide in cunostiinta de cauza.
Dar iata scrisoarea:
“Buna. De ceva timp ma bate gandul sa ma stabilesc in Germania, mai exact undeva pe langa Stuttgart sau Munchen (undeva la marginea oraselor) deoarece oportunitatile unui loc de munca sunt foarte mari. De profesie sunt inginer electrotehnic si lucrez in Londra ca inginer mentenanta la o fabrica din domenul alimentar. Salarul e undeva la 42k pe an. Sunt mai multe motive pentru care as dori sa plec din Londra: chirii foarte scumpe, de cumparat o locuinta nici nu mai vorbesc, viata in general e foarte scumpa, per ansamblu nu sunt foarte multumit aici. Intrebarea ar fi daca as gasi de lucru in germania, cel putin pe acelasi salar. Nu stiu limba germana, insa voi incepe un curs iar in cateva luni sper sa ajung la un nivel B1. E destul pentru a gasi un loc de munca si de a te muta acolo, avand in vedere ca cunosc limba engleza? Se merita sa fac pasul asta avand in vedere ca doresc sa ma stabilesc definitiv? Pretul la locuinte este mult mai redus decat in londra. In Londra o casa sau un apartament cu 2-3 camere se inchiriaza cu minim 1500 lire. Am cautat pe internet iar in germania un apartament cu 2-3 camere in afara Stuttgart-ului e 700-800 euro. Deci chiria e relativ mai mica.”
Cu stima, Andrei -Marea Britanie
P. S. Dupa ce a postat acest mail pe un alt post, doi colaboratori fideli ai site-ului nostru si-au exprimat opiniile. Eu, in calitate se administrator, le-am mutat de pe postul respectiv aici. Iata-le !
Bbogdanmircea: E cam aceeași situație la Munchen și Stuttgart cu chiriile … sunt scumpe și greu de găsit .Ideea e bună să vii în DE, dar caută o zonă unde e mai ușor de găsit o chirie .
HUIDU : @Andrei. Daca vrei cu adevarat sa te muti in Germania, cauta sa te stabilesti intr-un orasel de 7-15.000 locuitori sau intr-o comuna din apropierea lor. Evita pe cat posibil fosta DDR.
Ca sa ai idee, aproape in orice sat exista un Parc Industrial, mai mic sau mai mare unde sunt tot felul de firme care au o paleta atat de larga de activitati, incat e imposibil sa nu gasesti ceva.Dar daca nu ai masina proprie, mai bine las-o balta. Aici a face naveta cu masina e ceva normal, altfel este….foarte greu.
Orasele mari si foarte mari, au costuri ridicate la chirii si utilitati. Intrebarea este, tu vii sa -i imbogatesti pe altii sau sa-ti imbunatatesti traiul tau?
Pai daca luna de luna dai 300-500€ in plus la o locuinta decenta in marele orase, cam asta este. Poti sa o faci dupa ce ai bani suficienti stransi ori o slujba sigura si bine platita. Mai gandeste! Bafta!
Andrei : Da. Intradevar asta e si ideea. Sa locuiesc in afara orasului si sa fac naveta in oras la munca. Am masina proprie. Sunt constient ca fara masina e foarte greu. Si in Londra e la fel, chiar daca transportul in comun e foarte dezvoltat. De curiozitate chiar am aplicat pe internet la niste job-uri, si am primit raspuns la cateva , ca sunt calificat pentru postul respectiv insa din cauza faptului ca nu stiu limba germana sau ca nu locuiesc in germania nu pot merge mai departe cu aplicatia. Voi vedea! Multumesc la fel !
Invata limba germana – doar cu engleza nu faci prea mult aici – decat la munca de (foarte) jos (ceea ce nu e cazul tau), in cercetarea stiintifica la nivel inalt sau in marile multinationale (nivel Management si alte chestii care n-au legatura cu …tangibilul). Ai sa vezi ca ai sa reusesti. Nu cauta neaparat orasele astea mari (si celebre). Germania e foarte dens populata si, cum mai spunea cineva, parcuri industriale gasesti si in locuri unde nu te-ai astepta. Se cauta specialisti.
@Andrei.
Este un risc ceea ce doreşti să realizezi, dar fără riscuri nu câştigăm, nu?
Totuşi, pentru a face acest pas, ai nevoie în primul rând de un mic capital de pornire care îţi asigure traiul pînă vei reuşi să te acomodezi convenabil. Nu face greşeala pe care mulţi din cei ce au venit în Germania au făcut-o. Au crezut că firma la care se vor angaja îi va aştepta cu pîine şi sare. Şi că vor avea totul asigurat din prima zi. Nimeni nu face aşa ceva şi mai ales pentru imigranţi.
Pentru început o suma undeva la 2000-2500 de euro îţi va ajunge pentru primele 2 luni de trăit în Germania, asta în eventualitatea că îţi vei găsi loc de muncă şi o locuinţă convenabilă. Caută să găseşti o firmă care să te ajute în a găsi o locuinţă. Fiind inginer, altfel eşti văzut de angajator, asta am testat-o eu pe pielea mea. Pentru limbă, îţi recomand Volkshochschule deoarece sunt mai ieftine şi totodată îţi poţi găsi curs şi după orele de muncă. Dacă ai maşină, cu atât mai bine. Gîndeşte-te la o locuinţă în afara unui oraş mare în intervalul de timp 30-40 minute maxim. Deoarece adunate săptămînal, orele petrecute în trafic, şi în ultimul timp traficul pe Autobahnuri s-a intensificat, te vor obosi foarte mult. Ca să eviţi traficul din oraşele mare poţi lăsa maşina la intrarea în oraş şi de acolo merge cu transportul public. Sau dacă îţi găseşti ceva convenabil, poţi merge la muncă doar cu trenul si bus/metrou, etc. Însă mare grijă la Landuri. De exemplu, eu locuiesc în land diferit faţă de cel în care este firma, şi aş da pe transportul public o avere, chit că sunt numai 22 km între satul în care stau şi oraşul unde este firma (condus cu maşina). Aşa că prefer să vin/plec de la muncă cu bicicleta. 18km cu bicicleta se fac în jur de 40min. Am facilitatea să am duş asigurat la muncă.
De ce vrei să te muţi în sud? Zona si traiul sunt mult mai scumpe decât în nord, oamenii şi Land-urile sunt mai bogaţi decât în rest. Poţi căuta începănd din zona Cologne-ului în sus. Acolo ai şansa să gaseşti şi job în care să te poţi folosi de engleză, ceea ce este un avantaj pentru tine, pînă te vei acomoda cu limba germană. Şi chiriile în afara oraşelor mari nu sunt atît de mari.
Ai mare grijă la căutatul locuinţei. Îţi sugerez să cauţi SINGUR. Nu împarte chiria cu nimeni. Chiar dacă sunteti prieteni buni, pînă la urmă se va ajunge la scandal. Mai devreme sau mai tîrziu.
Să fi atent la anul în care a fost construită casa în care este locuinţa, cu cât este mai veche cu atât va fi mai dificil de încălzit. Sub nici o formă să nu te muţi într-o mansardă. Vei regreta vara şi iarna. Sufăr eu, deoarece nu m-a îndrumat nimeni, dar acum m-am obişnuit.
Chiria (kaltmiete) să fie cât mai mică, deoarece la ea se vor adăuga costuri suplimentare: apă, încălzire, curent, gunoi, etc, etc. Să încerci să cauţi pe cît posibil chirii fără depozit de siguranţă (kaution) şi totodată cele în care nu va fi nevoie să prezinţi garanţii de la Schufa (un fel de birou de credit german). Cum nu locuieşti în Germania nu ai cum să prezinţi acel document iar proprietarii strâmbă din nas. chiar şi cei de la agenţii. Ai mare grijă totodată la cei de la agenţii dacă vei căuta cu ajutorul lor. Să ai mare grijă ca măcar unul dintre ei să vorbească engleza şi pe cât posibil să fie contractul în engleză. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci când mergi să vezi locuinţe, să ai întotdeauna cu tine un vorbitor de limbă germană. Posibil coleg de muncă. Nemţii sunt săritori şi nu se dau în lături de la a ajuta dacă îi rogi frumos. Vei evita multe bătăi de cap pe viitor.
Dacă vei găsi job convenabil, îţi urez succes, primul lucru pe care trebuie să îl faci este deschiderea unui cont la banca si un număr de telefon german. Iţi recomand cartela. contractele sunt scumpe şi pline de chichiţe ca şi la noi, plus că cei din magazine habar nu au de Engleză şi o să ai probleme.
Bănci pe care ţi le recomand: Postbank, Commerzbank, Deutsche Bank. Sunt entităţi de sine stătătoare, celelalte sunt un coşmar (sparkasse, volksbank), deoarece nu sunt o entitate unitară, fiecare oraş mare are propria identitate bancară şi transferul între ele de bani şi altele sunt un coşmar.
Contract de internet să cauţi cu viteză la internet bună. În sate şi comune, cea mai bună reţea o are Telekom-ul. În oraşele mari mai sunt şi alţi furnizori. Nu îţi lua Sky sau alte drăcii, deoarece e useless dacă nu îţi achiziţionezi pachetele mari. Eu am renunţat la TV, deoarece am totul online. Ai mare grijă la ceea ce faci pe net. Sub nici o formă să nu foloseşti torrente. Plus, reţeaua de Wifi din casă să o ai tot timpul cu o parola bună şi pe care o foloseşti doar tu.
Mai sunt chestii de care te poţi lovi şi nu îmi vin în minte acum. Dacă mai ai de întrebat…
Succes şi cumpătare maximă.
Foarte util comentariul tau. Am insa o intrebare: ai spus ca viata si traiul sunt mai scumpe in sud. Chiar atat de mare e diferenta asta? Banuiesc ca si salariile sunt mai mari in sudul Germaniei decat in nord. Majoritatea cheltuielilor vor fii pe chirie, utilitati si pe masina (Asigurare, combustibil,impozit).Cand spui viata si traiul sunt mai scumpe la ce te referi mai exact? La pretul chiriei si al utilitatilor? Sau la pretul combustibilului, mancarii, al produselor din supermarket?
Multumesc !
Salut Andrei. Din nou 🙂
Nu stiu exact cat de mare este. Nu am fost personal acolo, insa am amici care au putut testa personal diferentele acestea, deoarece au locuit si in nord.
La mancare sunt o idee mai scumpe, incepand de la supermarket pina la restaurant. diferente pot ajunge pina pe la 2 euro. stiu, ai sa zici ca nu este mult, dar pe termen lung se aduna. Chiar daca iti gatesti tu, cumparaturile de weekend nu sunt ieftine. Au crescut preturile in Germania in general. In 2007 cand am ajuns in Germania, cu 50 de euro puteam umple un cos, cu bunavointa. Acum, nu prea.
Chiriile stiu ca sunt mai scumpe decat in nord. Landurile din sud sunt mai scumpe si la utilitati, dar, in general, difera la toate. De exemplu, pina in 2016 am locuit in Bonn, Landul NRW (Nordrhein-Westfalen), si la o locuinta de 2 camere, am platit pe utilitati mai mult decat platesc acum la o locuinta de 4 camere in RP (Rheinland-Pfalz).
Ti-am spus, daca ai sansa, poti gasi in afara oraselor mari (30-40 min maxim) locuinta la un pret convenabil. De exmplu: kaltmiete incepand de pe la 350-400 euro, iar cu tot cu cheltuieli sa ajungi la 500-600. Insa sa fii foarte atent. In aceste cheltuieli intra si apa calda si incalzirea, dar la sfarsit de an, se va face o regularizare si va exista posibilitatea ori sa dai bani pentru diferente ori sa iei bani. Daca esti cumpatat cu apa calda si caldura ai numai de castigat.
Asigurarea la masina depinde de capacitate, experienta, accidente. La impozit, poti lua bani inapoi sau da. Depinde de venit, de cheltuieli, de transport, etc. Poti lua bani pentru transport de la statul german, atunci cand iti faci declaratia de taxe. La fel si atunci cand iti cumperi ceva pentru casa (mobila) sau ceva care te poate ajuta in jobul tau. De exemplu, mi-am cumparat un laptop in 2013 si 3 ani am primit de la biroul de taxe bani inapoi, pentru ca l-am folosit uneori si pentru job. Iti recomand un contabil care se pricepe pentru asta, ca singur e bataie de cap si plus de asta, nu toti sunt la fel de abili. am patit eu asta de curand.
Combustibil, iti recomand seara sa il cumperi, e mai ieftin. Daca iti permite jobul, poti folosi transportul in comun. sa pastrezi tichetele, deoarece le poti deconta la declaratia de taxe.
Neaparat, daca vei reusi ce ti-ai propus, este sa iti faci o asigurare tie personala. In caz de accident, din cauza ta sau nu, e bine sa o ai. Plus pentru casa. Te scuteste de batai de cap.
Asigurarea medicala ti-o face angajatorul. Fiind inginer nu pot sa nu o faca. Stiu asta, deoarece pentru joburile necalificate nu prea le convine la angajatori sa o faca, si mai ales in cazul imigrantilor. Cu ea poti merge peste tot, inclusiv la stomatolog, insa doar pentru probleme mici. Chestiile mai complexe costa si se platesc separat.
Sa intrebi anagajatorul daca iti face asigurare sau nu in caz de accident. Eu am facuta de firma odata, plus a mea personala facuta la banca la care sunt.
Asa cum a spus si @C echivalarea diplomei se poate face doar daca ai B2 ca nivel de cunostinte al limbii si acela pe intensiv. Exista lectii intensiv si lectii pentru cei ce vor sa vina dupa orele de birou. Plus ca pretul este destul de mare in functie de calificare si diplome, undeva la 400-600 de euro. Depinde cate ai.
Referitor la banii pe cursurile de germana, poti obtine 30-50% inapoi. depinde de scoala, land si mai ales de calificativul de la curs. Daca ai fost 100% la cursuri plus activitatea de la curs. iti recomand personal pe cele intensive, deoarece acolo ai sansa sa inveti mai repede. La cele de dupa orele de program, nivelul de cunostinte predat este mai superficial, plus ca poti nimeni intr-o clasa unde sunt numai arabi sau alte natii din orient care habar nu au sa citeasca si astfel se pierde timp pretios.
Daca mai sunt intrebari…
p.s. scuze pentru lipsa diacriticelor.
O zi buna.
Andrei, sfaturile de mai sus sunt foarte bune. Ce as adauga eu… pentru inceput cauta sa te angajezi la o firma de curierat, ei angajeaza mai usor si fara sa stii limba (majoritatea soferilor sunt romani sau din Rep. Moldova). Intre timp neaparat mergi si fa curs de integrare, exista cursuri dimineata sau seara, intensive sau de 3 ori pe saptamana (Caritas te sprijina sa iti iei 50% din costa inapoi dupa ce iei examenele). Nu poti sa iti echivalezi diploma fara un certificat de limba, cred ca B2. In acest timp aplica la joburi prin portale online.
Buna ziua , dv cei care locuiti in germania puteti sa comentati la mesajul meu sa sa va dati cu parerea ! de ce inginer 45ani cu cv foarte interesant experienta doar la multinationale din ro , vb engleza si un A2 germana , aplic de 1 an doar la firme serioase ,am abandonat platformele de recrutare care nu dadeau nici un rezultat ; Si cum va spuneam am fost refuzat de toti angajatorii fara nici o explicatie reala ; pai parca e criza de supracalificati pe acolo s-au deranjeaza cererea onorariului (salarului ) ? eu aplicand din BE. Multumesc , si numai bine la toata lumea .
E criza doar de calificati, de supracalificati nu are nimeni nevoie!
Simplifica-ti CV-ul. Fa-l in asa fel incat sa se potriveasca fix pe postul pentru care aplici.
Iar problema banilor nu se discuta in scrisoarea de intentie… las-o pentru interviu!
ich , eu nu aplic pe post de inginer , ci doar de tehnic service ( in siturile directe ale angajatorilor e ac optiune care trebuie neaparat completata , altfel nu poti aplica) ; e clar ca vor doar extracomunitari ! am lasat o balta cu agentia lor de munca si chiar cu platformele importante ( toti sunt la fel ) nu mi explic ; treb sa pun pe cv doar studiile medii ? mersi mult si doresc bine la toata lumea
Normal ca prefera extracomunitari. Criza de personal calificat e doar un basm inventat de companii. Cu aceasta strategie au obligat guvernul sa inlesneasca aducerea de personal calificat din afara UE. Daca in trecut, in cazul unui inginer adus din afara, firmele erau obligate sa-i ofere un salariu cel putin egal cu salariul unui inginer neamt, sa zicem un minim de 45.000 euro/an, acum au voie sa ofere si cu 10.000 euro/an mai putin. In plus acest basm a facut ca personalul calificat sa se inghesuie la usile firmelor. Si cu cat se ingramdesc mai multi, cu atat pot mentine un nivel scazut al salariilor.
Televiziunea germana a facut si un reportaj, in care este explicat fenomenul.
Morala: nu luati in serios basmele.
La inceput si eu credeam povestea asta, ca e criza de personal calificat in Germania, insa dupa un timp mi-am dat seama ca nu e chiar asa. In plus, daca lucrurile stateau asa, salariile ar fii trebuit sa urce foarte mult, deoarece nu exista forta de munca, ceea ce nu s-a intamplat. Am vazut foarte multe oferte de munca, pe post de inginer, dar pe un salar de 2500 brut. Mi se pare extrem de putin. Pe banii astia un inginer neamt nici nu se ridica din pat, vorba aia.
e interesant ca nu suntem primiti pe piata muncii din germania ! pai probabil sunt foarte multi ingineri tehnici si IT-isti chemati in cei 1,5 mil !
@victor – Nu cred treaba asta cum ca nu suntem primiti pe piata muncii din germania. In Germania procesul de recrutare am inteles ca e putin mai complicat si lung. Acum depinde si de Cv-ul si experienta fiecaruia si depinde si de persoana de la resurse umane. Ea primeste zeci de aplicari pt un post si ea decide care ar fi cele mai potrivite. Acea persoana nu cred ca are cunostinte tehnice incat sa stabileasca din cv care persoana are experienta cea mai potrivita pentru un post. Ea alege pentru interviul final cu managerul care crede ea ca s-ar potrivi, sau uneori se uita la nationalitate, varsta, etc. Daca ai norocul sa fii selectat printre cei care au sansa unui interviu nu cred ca nu ai obtine postul. Pana atunci aplica in continuare. Si eu fac la fel. Nu ma dau batut. Primesc majoritatea raspunsurilor negative insa eu incerc in continuare. Bafta!
@victor Si eu am aplicat online atat direct pe site-ul companiei cat si la diferite agentii. De la majoritatea am primit raspuns. In cazul meu mi-au explicat ca nu pot merge mai departe cu aplicatia deoarece nu cunosc limba germana , macar la un nivel de incepator.
Am primit raspuns din partea lor in sensul ca au gasit pe altcineva mai adaptat cerinelor , toti absolut ; ( pai fratilor dar educatia se plateste , )
Andrei, observ ca esti un om destul de bine documentat. Tocmai de aceea, imi permit sa-ti pun citeva intrebari concrete la care nici macar eu nu cunosc raspunsul.
1 Cit timp ai platit contributia la pensie in M.B. ?
2. Daca M.B. si U.E. nu ajung la un acord privind Brexit-ul, ce se intimpla cu contributiile la pensie platite de cetatenii comunitari in Anglia?
3. Daca pleci pina in primavavara lui 2019, oficialitatile engleze iti semneaza formularele europene pentru exportul vechimii in munca?
4. Ce se intimpla cu contributiile tale la pensie daca plecarea ta intirzie dupa data oficiala de retragere a M.B din U.E., atunci cind formularele europene nu mai sunt valabile?
Nu sunt chiar atat de bine documentat, dar o sa raspund in masura in care pot eu.
1. Am platit contributia la pensia in M.B. timp de 2 ani si jumatate. Fiind inginer , pe langa pensia obligatorie de stat, am mai platit si pentru pensie privata (spun am platit pentru ca deja am renuntat la ea deoarece cred ca este un bullshit si nu o sa iau acei bani inapoi niciodata): eu plateam din salarul meu de expemlu o anumita suma , iar compania platea de 1.5 ori acea suma.
2.Daca MB si UE nu ajung la un acord privind Brexit-ul nu am idee ce se va intampla cu contributiile la pensie platite de cetatenii comunitari. Doar cei care negociaza aceste lucruri pot sa rezolve aceasta problema, insa eu cred ca se va ajunge la un acord, iar cei care au contribuit vor putea primii inapoi acei bani cand va fii cazul.
3.Din cate stiu eu da, semneaza. Pana acum nu s-a schimbat nimic in relatia cu UE.
4. Acelasi raspuns ca la punctul 2. Cred ca inca nimeni nu stie acest lucru, pana nu se va ajunge la un acord privind Brexit-ul.
Depinde la ce tip de inginerie se aplica, limba germana aprox B2 e o necesitate, cu engleza si cu 2 vorbe de germana nu te baga nimeni in seama..trebuie sa fie niste posturi in conditii exceptionale pe care le considera angajatorul asa, si atunci vor accepta si engleza, altfel prioritari sunt vorbitorii de limba germana fluent. Sunt multe firme care accepta engleza dar care nu te vor opri pentru munca in Germania, ci te vor trimite in diverse locatii : Orientul mijlociu, Asia etc. pentru perioade indelungate. Dar depinde si de situatie , si de proiectele actuale la firmele respective. Procesul de angajare e indelungat deobicei, dureaza si cu lunile si cu anii uneori, ei primesc zeci de aplicatii zilnic din toata lumea, stau si cu posturile neocupate perioade indelungate, doar din cauza faptului ca vor angajatul optim pentru ei. Nu mai scrieti salariul in aplicatii decat daca il cer ei. Experienta e intotdeauna necesara clar, dar uneori exista gandirea ca daca experienta nu a fost facuta in Germania sau pentru o firma germana, are valoare, dar nu extraordinara, pentru ca aici cand trebuie sa explici unui client ceva , trebuie sa o faci in germana, iar daca nu stii germana, si angajatorul are nevoie de un intermediar vorbitor germana, atunci nu prezinti interes pentru ca aduci costuri in plus. Repet angajatorul stie cand sa faca dintr-un job un caz exceptional. In inginerie si IT nu exista stereotipuri de genul : din ce tara esti, ce religie esti , ce culoare ai..exista doar o singura conditie : poate face angajatorul bani cu tine sau nu, iar conditiile le stie el, daca indeplinesti acele conditii te va angaja. Printre aceste conditii se numara nivel de limba germana, salariul, experienta, analiza lui la cum te poti adapta la modul de viata de aici, si multe altele.
Salut! A trecut mai bine de o luna de cand am inceput procesul de relocare. Am trimis sute de CV-uri si am aplicat la zeci de job-uri. Majoritatea raspunsurilor au fost negative, datorita faptului ca nu cunosc limba germana. Dar printre altele au fost si careva raspunsuri pozitive. Am fost chemat la 3 interviuri, si am facut in asa fel incat sa merg o data in germania si sa le am 3 zile consecutiv pentru ca nu pot lipsi mult timp de la firma la care lucrez in Anglia. Au fost interviuri normale, in care am povestit despre mine si experienta mea. Am vorbit in germana (m-am apucat sa invat singur de aproximativ 2 luni) , iar cand nu stiam in germana vorbeam in engleza. Oamenii au inteles situatia mea si nu au avut absolut nici o problema. Mi-au spus ca limba se invata. Am fost placut surprins ca la doua dintre interviuri mi-a fost propus pe loc sa semnez contractul. Eu eram obisnuit ca prima data sa ai un prim interviu cu HR apoi astepti raspuns cateva saptamani , apoi daca te plac te cheama la al doilea interviu cu managerul, eventual la un test. Dar nu a fost asa deloc. Le-am explicat ca trebuie sa ma gandesc , nu pot sa semnez asa. Mi-a placut un loc de munca , insa salarul oferit era mai mic decat alt loc de munca. Le-am trimis mail si le-am explicat ca as dori sa lucrez la ei dar am alta oferta mai avantajoasa si trebuie sa ma gandesc. Au spus ca sunt dispusi sa imi ofere la fel ca ceilalti, si in final am semnat contractul urmand ca de la 1 noiembrie sa incep . Greul de abia acum incepe: preaviz la locul de munca actual, mutat , invatat serios limba, problemele de inceput, Anmeldung, asigurare de sanitate , chirie etc.
Am uitat sa precizez ca am avut ajutor din partea unei rude, la care voi locui pana voi gasi sa inchiriez o locuinta. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si mult success !
Salut Andrei , ma bucur mult pentru tine , daca mai ai timp mai vino cu vesti daca ai chef ,( daca poti sa spui in ce land esti si daca la interviu a contat ca ai unde sta ! ) Victor.
Salut Victor. O sa locuiesc in Baden-Wurttemberg, mai exact langa Stuttgart. Nu stiu daca a contat faptul ca am unde sta. Eu le am specificat de la inceput ca am unde sa stau , si nu am mai vorbit despre acest subiect. Un alt lucru care nu a contat a fost faptul ca nu aveam diplomele traduse in germana sau echivalate. Am fost surprins sa vad ca, cunosteau facultatea pe care am facuto (Universitatea Politehnica din Timisoara) si mi au spus ca este o facultate foarte buna. Nemtii cu care am intrat in contact pana acum mi-au lasat o impresie foarte buna pana acum, foarte respectuosi si intelegatori. Sa vedem in continuare ce va fi. Per total mi s-a parut foarte usor modul in care am obtinut un loc de munca . Asta deoarece postul pe care o sa lucrez este unul foarte cautat (mentenanta) si am observat ca nu au pe cine sa angajeze. Daca mai ai intrebari despre experienta mea, iti raspund cu placere.
e ok asa , toate cele bune drag coleg !