Peste citeva zile incepe un nou an agricol. Ca de obicei, in luna ianuarie, fermierii din sudul continentului isi pregatesc terenul, isi intretin utilajele, se aprovizioneaza cu ingrasaminte organice, seminte si puieti. In aceste saptamini. prin Puglia si Campania, prin Almeria si Malaga porneste insamintatul de primavara, iar serele din Sicilia incep sa functioneze non-stop. Asadar, inca din luna ianuarie fermierii sud-europeni au nevoie de o forta de munca suplimentara. Dar unde se gaseste aceasta forta de munca ieftina si calificata? Raspunsul este simplu: cea mai ieftina si cea mai buna forta de munca agricola din Uniunea Europeana se gaseste in Romania si Bulgaria. Toti agricultorii occidentali cunosc acest adevar. Toti fermierii europeni doresc sa obtina profit din aceasta realitate…
Din pacate insa, exista INCA multi agricultori europeni si fermieri occidentali care NU VOR SA INTELEAGA ca muncitorii din cele doua tari au pe linga obligatiile arhicunoscute si … drepturi mai putin cunoscute . Sunt multi patroni occidentali care, chiar daca cunosc aceste drepturi, refuza sa le respecte si, din nefericire, exista cetateni romani care accepta acest fapt. Este o mare ciudatenie ca astazi, la 12 ani de la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, sa mai existe romani care sa accepte sa munceasca la negru, sa fie aminati saptamini si luni intregi de la plata, sa fie cazati in conditii improprii si sa fie batjocuriti in fel si chip pe cimpurile agricole sau in spatiile de productie. Da,este o ciudatenie, dar dupa cum se vede, este o ciudatenie posibila. Tocmai de aceea , Asociatia SOCINRO si-a propus sa redacteze in anul 2019 un documentar amplu care sa lamureasca cit mai multe aspecte legale privind munca in agricultura, fie ca aceasta activitate se presteaza in sudul, in centrul sau in nordul continentului. Sa incepem cu :
Italia
In sudul Italiei, Sindicatul CGIL-FLAI Puglia a elaborat o brosura care conține materiale în limba italiană și română privind toate drepturile muncitorilor din agricultură, în conformitate cu legislația muncii din Republica Italiană. Totodata, membrii din sindicatul FLAI Puglia impreuna cu personalul Consulatului Roman din Bari au intreprins o ampla campanie de informare a tuturor muncitorilor romani din zona pe tema drepturilor si obligatiilor muncitorului agricol indiferent de statutul social, sex sau nationalitate. In materialul de mai jos va prezentam informatiile importante din aceasta brosura. Citeste mai departe