Durata concediului de odihna pentru angajatii romani din Austria si Germania

Legislatia europeana stabileste prin Directiva nr. 88/2003 drepturile generale ala angajatilor privind modul in care se efecueaza concediul de odihna. Astfel, conform prevederilor acestui document, statele U.E. trebuie sa ia toate masurile necesare pentru ca orice lucrător sa beneficieze de un concediu anual platit de cel putin patru saptamini. Totodata, prin acelasi document se stabileste ca perioada minima de concediu anual platit nu poate fi inlocuita cu o indemnizatie financiara decit in cazul in care contractul de munca inceteaza.
Avind la baza acest cadru european, legislatiile nationale au venit cu reglementari proprii care au inbunatatit conditiile de obtinere si acordare a concediilor de odihna. In continuare va prezentam prevederile legale referitoare la concediul de odihna din acele tari unde comunitatile romanesti sunt mai numeroase.

Austria

Cetatenii europeni angajati in Austria ( asadar si romanii) au dreptul la concediu anual platit de minimum cinci saptamini. Dupa 25 de ani de serviciu, concediul de odihna creste la sase saptamini. Lucratorii angajaţi cu timp partial de lucru au aceleasi drepturi ca angajatii cu norma întreaga. Angajatorul trebuie sa-si dea acordul asupra datei la care angajatul isi poate efectua concediul de odihnă.

Citeste mai departe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.