Documente RO + DE

      Despre procedura de supralegalizare (apostilare) a documentelor romanesti care urmeaza a fi folosite in Germania am scris aici. 

      Despre procedura apostilarii si certificarii documentelor germane care urmeaza a fi folosite in Romania am scris aici.

Despre transcrierea documentelor germane ( certificate de nastere,de casatorie)  in  Romania am scris un post aici.

Am scris aici despre schimbarea permisului de conducere romanesc cu unul german.

Aici  prezint un model de cerere pentru obtinerea dreptului de sedere, model care fiind tradus din Germana, in limbile engleza,franceza si italiana, nu am socotit necesar sa-l traduc.

Formularele europene pentru diferite prestatii sociale:

 1.  E-401 se gaseste aici.

2. E-411 se gaseste aici.

782 thoughts on “Documente RO + DE”

 1. Stimate doamne,

  aveţi un site f. util şi interesant! Dat fiind că sunt traducător autorizat (jurat) pt. limba RO la München, o să-l recomand clienţilor mei, interesaţi- sau din zona Dv.

  Mă miră însă cu nu-l aveţi, alternativ, şi în lb. germană!

  Dacă aveţi Dv. sau dacü are vreun client al Dv. nevoie de o traducere legalizată, sau eventual şi de tehnică, vă puteţi adresa cu încredere la subsemnatul, traducător jurat de 12 ani, specializat în drept, administraţie şi tehnică!

  Cui deosebită stimă,
  Bernd Müller

  Bernd Müller (Dipl.- Ing. Elektronik/ Funktechnik, Qualitätsmanager DGQ/ EOQ) , BDÜ
  Beeidigter Übersetzer für die rumänische Sprache
  Übersetzungen Deutsch / Rumänisch / Englisch
  Urkunden, Recht; EDV, Technik,
  80805 München, Fröttmaninger Str. 20 B
  Tel.: 089/ 310 6043
  Mobil: 0179/ 201 0043
  E-Mail: b.d-mueller@t-online.de

  1. Multumim pentru aprecieri. Nu am facut site bilingv fiindca problematica tratata se adreseaza muncitorilor de origine romana care cauta pe google.ro. Va vom recomanda tuturor cititorilor nostri, dar ar fi fost mai bine sa ne detaliati citeva din serviciile dvs ( preturi pe pagina , exemple de documente traduse, daca faceti servicii de interpretariat si cu cit, etc) Poate ca daca vom primi aceste informatii de la dvs., vom face un anunt publicitar pe care il vom posta in banda laterala a paginii, fiindca prezentul mesaj se va pierde in curind in oceanul de mesaje receptionate.

   1. Buna ziua, ma numesc Cerasela.vreau sa va multumesc inca odata pt,toate aceste informatii,.Am si eu o intrebare.:suntem stabiliti in Germania iar fiica mea cea mare a ramas in Romania pana la terminarea liceului, este eleva la Nicholaus Lenau, urmeaza sa ne viziteze luna viitoare impreuna cu mama mea si am nevoie de o imputrenicire pt trecerea la frontiera,aceasta se poate face doar la Bonn?eu locuiesc in Rheinland Pfalz,sau o pot face si la un notar?
    Va multumesc..

   2. Bună ziua!

    Mă numesc Alin , sunt stabilit în Germania (Stuttgart) de doi ani. Am găsit site-ul dumneavoastră căutând pe internet informaţii pentru o problemă mai veche şi aş dori să apelez la dumneavoastră pentru unele clarificări. Este vorba de recunoaşterea Diplomei de Licenţă. Neavând această acreditare am pierdut 2 oferte de locuri de muncă în domeniul studiului meu şi sentimentul e destul de neplăcut. Am terminat Specializatea Pedagogie (Licenţiat în Pedagogie) de la Facultatea de Psihologie şi Stiinţele Educaţiei din cadul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, promoţia 2005, învăţământ de zi cu durata de 4 ani. Am căutat informaţii pe site-ul http://www.kmk.org şi pe http://www.anabin.kmk.org dar, din păcate nu am înţeles foarte clar care este procedura care trebuie urmată pentru obţinerea recunoaşterii studiului / acreditării (Annerkenung/ Staatliche Annerkenung).

    Doresc, cu respect, să vă întreb dacă aveţi cunoştinţe despre procedura care trebuie urmată pentru recunoaşterea studiului sau dacă aţi mai avut persoane care au solicitat informaţii asemănătoare şi ce demersuri au făcut pentru obţinerea acreditării.

    Vă mulţumesc anticipat!

    Cu stimă, Alin

  2. Buna ziua D.l Bernd Müller ! Ma bucur nespus ca v.am gasit aici cu aceasta oferta incat am nevoie de traduceri acte in germana in vederea casatoriei in Germania,aproape de loc dvs…m.ar interesa ce tarife aveti si daca conteaza si nr .de pagini..adica daca aveti ceva oferte in acest caz…va multumesc deocamdata ptr timpul acord citind aceste randuri..o sa incerc acum sa va contactez prin chat..:)

  3. Buna ziua D.l Bernd Müller ! Ma bucur nespus ca v.am gasit aici cu aceasta oferta incat am nevoie de traduceri acte in germana in vederea casatoriei in Germania,aproape de loc dvs…m.ar interesa ce tarife aveti si daca conteaza si nr .de pagini..adica daca aveti ceva oferte in acest caz…va multumesc deocamdata ptr timpul acord citind aceste randuri..

   1. Buna ziua D L Muller .am si eu o intrebare eu locuiesc in zona Koln cu sotul meu .Sotul meu lucreaza la hermes de 2 ani jumate si auma in august neam casatorit eu ce pot sa beneficez aici treptu de munca el il are poate sa mil dea si mie si asi vrea sa fac curs de germana ma ajuta statu aveti cumva cu coleg care e in zona mea la koln sa fac un termin sa vorbesc cu el va multumesc

   2. Am nevoie de o traducere pt.Meldeschein in Romana so autorizare cit ar costa so unde in München as putea da o fac?

  4. Buna ziua, ma numesc Mircea si am urmatoarea problema: consultantul nostru pentru taxe ne-a spus ca exista posibilitatea deducerii din impozit a sumelor trimise pentru a-mi ajuta fiul student pe perioada facultatii. Pentru aceasta am primit un frumos formular bilingv numit: Declaratie de intretinere pentru anul calendaristic 20__ ( Unterhaltserklärung für das Kalenderjahr 20__ ) care ar trebui confirmata de autoritatile romane. Si aici m-am oprit deoarece NIMENI pe unde am fost in tara nu stie/vrea sa confirme prin semnatura si stampila aceast declaratie simpla, stie cineva autoritatea romana care ar trebui sa-mi confirme aceasta declaratie ?
   Va multumesc pentru tot ajutorul pe care il acortati romanilor care au decis sa inceapa o viata noua in Germania.

   1. Buna ziua si eu am fost , vineri la finante de unde mi s-a inmanat aceeasi hartie, mi s-a spus ca de la primarie, sapt viitoare o trimit in tara , o sa vad dac cei de la primarie o semneaza..
    cum aflu ceva va anunt

   2. Buna ziua si eu am fost , vineri la finante de unde mi s-a inmanat aceeasi hartie, mi s-a spus ca de la primarie, sapt viitoare o trimit in tara , o sa vad dac cei de la primarie o semneaza..
    cum aflu ceva va anunt

   3. Salut Mircea,
    Stiu ca au trecut 6 ani de la acest mesaj, dar ai reusit sa obtii semnatura de la autoritatea din Romania? Daca da, spune-mi te rog si mie cine a semnat?
    Numai bine!

 2. Buna ziua!Eu lucrez cu contract de munca permanent.Sotia lucreaza si ea in Romania.Este vreo problema sa o inregistrez aici si ea sa lucreze in Romania(eu vreau ca ea sa nu renunte la servici deocamdata).
  Cei de la Finazzamt mi-au spus ca sa fiu inregistrat ca fiind casatorit cu copil trebuie sa stea sotia si fetita cu mine.Acum sunt inregistrat ca necasatorit!!!!!???Va multumesc mult!
  Sarbatori fericite de Paste va doresc!

  1. Cred ca toata discutia aceasta este cu privire la alocatie. Pai de ce nu incerci sa iei alocatia europeana pentru copii la care ai dreptul? Da o cautare pe site-ul meu si citeste postul cu alocatia europeana pentru copii.

 3. Buna ziua.Am gasit un loc de munca in Ge,angajatorul mi-a spus ca trebuie sa fiu anmelduita 3 luni in ge(ceea ce am si facut)si sa aduc din Romania abmeldung ca imi trebuie la arbeitsam.Nu stiu ce inseamna,ce sa contina si pt ce ii trebuie.Poate stiti d-voastra.Multumesc.

  1. Conform legii, cetățenii romani sunt obligati sa se prezinte cu cel putin 15 zile inainte de expirarea Cartii de Identitate proprii, la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul sau reședință, pentru a solicita eliberarea unei noi carti de identitate. Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei. Cererile pentru eliberarea actelor de identitate se depun personal, iar cartile de identitate se elibereaza titularilor. In situatia în care solicitantul nu se afla în Romania, aceasta operatiune poate fi executata prin imputernicit. Mandatarul va prezenta procura pe care se afla aplicata fotografia titularului, autentificata de misiunea diplomatica sau oficiul consular al României din Germania. În cuprinsul procurii este necesar sa se regaseasca referirea expresa la obiectul mandatului.
   DOCUMENTE NECESARE:
   – cererea pentru eliberarea actului de identitate;
   – actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;
   – certificatul de nastere;
   – certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;
   – hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
   – certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
   – certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
   – documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
   – chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate – 7 lei;
   – timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 4 lei.

 4. Salutare, vin cu o intrebare care poate nu isi are locul tocmai aici.
  Lucrez in Germania cu contract de munca, doresc sa imi aduc aici sotia si cei 2 copii minori.
  Intrebarea mea este : exista un mod de a face pasapoarte copiilor de aici din germania fara ca sa plec eu in romania?
  Va multumesc si va felicit pentru acest site.O zi minunata!

 5. Buna seara!Locuim in Germania din sep.2010.As dori sa va intreb ce pot sa fac in cazul in care copilului nostru i se expira pasaportul in 22 iunie si noi putem merge in RO doar in iulie pentru a face altul?Putem trece la granita sau trebuie sa mergem aici la Consulat? Va multumesc!

 6. Buna , din nou eu sunt, ca tot ne ridicam moralul reciproc, acum as avea eu neveoie de niste informatii, draguta doamna Consilier, am mare bataie de cap cu faimoasele formulare E401, si E411, pentru alocatia celui mic,
  In luna februarie m-am deplasat la Kinderkasse Hannau, unde apartinem, sa mi se explice ce avem de facut pentru a beneficia copilul de acest drept, mi s-a dat cele 2 formulare cu explicatia de a le complecta, si de a le trimite in Romania, la Asistenta Sociala la care apartinem.Zis si facut, am dat telefon si am scris mail la Deva, la AJPS:unde m-au informat ca nu este necesar prezenta personala, ca oricum dureaza redactarea lor cca 21 zile, asa ca le.-am trimis recomandat in tara, De aici se ingroasa gluma, la Hannau de cite ori telefonam , nu puteau sa-mi dea informatii despre actele mele, precizez, Deva a trimis direct la Hannau actele necesare cu data de 10.04.2011., de atunci este o nebunie curata cu actele mele, primesc saptaminal scrisori de la Hannau cu cerinta la diferite acte, ce au fost trrimise de cel putin 3 ori,cireasa de pe tort fiind cele 2 formulare atasate la acte, cu doleanta de a le complecta si de a le trimite din nou……ca in final sa fiu intrebata in scrisoare sa dau explicatii de ce nu beneficiaza de alocatie minorul , fiind in germania de 6 luni??????
  Am sunat in Romania, doamna care mi-a redactat actele, mi-a dat si numar de inregistrare al actelor, si data de iesire din sediu al scrisorii, cu adresa corecta de la Hannau….. Acum nu stiu ce sa mai cred, tot sustin ca n-au primit actele din Romania, idee e ca ma tot amina cu actele, si nu stiu ce ar fi de facut….pe cine sa trag la raspundere? unde sa caut dupa acte?

 7. Buna seara….ma numesc Magda si stau in Germania impreuna cu prietenul meu.Prietenul meu si-a pierdut portofelul in care avea si buletinul si permisul de conducere.Se poate sa isi faca buletinul si permisul in Germania sau trebuie sa mearga in Romania?
  Va multumesc frumos si va doresc o seara placuta..

 8. Despre formularul E104 nu stiu daca s-a mai scris pe acest site insa daca s-a povestit despre nu cred ca stica sa scriu si eu.
  Povesteam la rubrica “din experienta Dv.!” despre asigurarea de sanatate care am incheiat-o la TK (Technischer Kranenkasse). Totul a mers usor insa m-au sunt si m-au instiintat si prin posta ca trebuie sa le trimit formularul E104 completat de asiguratorul din tara, CAS. E bine de stiut pentru cei care vor sa vina in Germania sa-si procure si acest formular de la CAS.

 9. Buna ziua,

  Ce documente sunt necesare pentru a obtine ajutor social in Germania?Si in ce conditi se obtine acesta?
  Multumesc frumos!

 10. Buna! Revin cu o noua intrebare la dumneavostra. Nu stiu daca veti fii in masura sa imi raspundeti sau nu pentru ca intrebarea mea intra oarecum in sfera contabilitatii.Am mentionat in postarea anterioara ca lucrez ca Haushaltshilfe la o familie din Ulm de 11 luni si doresc sa innaintez actele ptru Dreptul de munca , citind raspunsul Dmv-stra am vb cu angajatorul care nu doreste sa inainteze actele ptru prelungirea contractului doreste ca eu sa fac asta pe cont propriu.Am sunat la Duisburg si mi s-a spusu ca pot sa cer eu prelungirea dreptului de munca , insa am nevoie de Gehaltsabrechnung de pe ultimele 3 luni ca sa vada ca intr-adevar am lucrat.
  Acum problema mea este ca eu de cind lucrez aici am primit acest Gehaltsabrechnung de 2 ori pe mail de la angajator.Mentionez ca familia are o contabila, dar eu acum am primit 3 foi scoase la imprimanta cu lista contributiilor obligatorii (pensie, sanatate etc), exact ce pot gasi si calcula si eu pe internet.Pe foi nu exista semnatura sau stampila. cind am intrebat daca nu cumba exista vreun formular complectat si semnat de contabila familiei,angajatorul mi-a spus ca aici asa se faca si ajunge ce am primit.Doresc sa stiu intr-adevar asa este? ajunge in Germania doar o simpla foaie cu niste numere aruncate in scirba?Personal….nu as da doi bani pe asa niste dovezi daca as fii in locul celor de la Arbeitsamt .
  Va multumesc anticipat!
  Iolanda

   1. Nu stiu ce GPS foloseşti dar, pt. a merge cu inima ipamcata, mai toate softurile de aest gen au o optiune de simulare a traseului (fie cu bifare drumuri platite sau nu); vei avea, astfel, idee despre dificultatea traseului, nr. km parcurşi, combusibil consumat etc. Se pot pune şi asa numitele POI-uri, adică puncte de interes, adica obiective turistice, benzinarii, restaurante, bănci etc).

 11. buna ziua lucrez cu acte in italia si am 2copii respectiv 3 si 7 ani unu la scoala altul la gradinita.am fost la INPS sa depun actele pentru alocatie si mi sa dat formularul E 411 spunindu-mi sa-l completez in romania si dupa sa vin sa-l depun .intrebarea mea este unde il trimit?se poate interesa si altcineva din familie mama sora sau trebuie personal .fata de 7ani mai ia alocatie din tara daca merge la scoala aici?multumesc

 12. pt georgiana,eu sunt tot in situatia ta.sunt in germania si nu am stiut cum se procedeza cu formularu E 411.Iti trebuie complectat de la punctul 5 din formular de autoritatile locale de unde ceri tu alocatia(inps) si iti mai trebuie codul de identificare al tau si al copiilor care este din 11 cifre, copii de pe certificatele de nastere ale copiilor,de casatorie si copii de pe buletinele tale si a sotului tau.de asta am avut eu nevoie.si poate sa mearga oricine cu aceste accte

 13. Am nevoie de tine draga consilier juridic referitor la obtinerea kindergeld. Sotul meu lucreaza in Germania, avand contract de munca cu o firma romaneasca, in Germania este platit numai impozitul pe salariu, celelalte taxe sunt platite in Romania. Copilul invata la scoala in Germania, eu, sotia, inca nu am serviciu, pentru ca am zis ca mai intai sa invat limba germana. Locuim in Niedersachsen. Am facut cerere pentru kindergeld si ne-a fost respinsa. Este corect?

  1. da, fiindca conform legislatiei germane sotul tau lucreaza in romania. Nici tu si nici el nu sunteti inscrisi in sistemul de asigurari sociale german. Chestia cu impozitul nu este suficienta, fiindca impozitul se poate recupera ulterior….

 14. Mulumesc. Sunt nauca cu actele, limba. Mi s-a cerut de la Volkschule Freizugigkeitbeschainigungen ca sa ma primeasca la cursul de Deutsch, dar eu inca nu am 3 luni de cand sunt
  aici. Trebuie sa astept sa am 3 luni si apoi sa aplic? Dar eu si sotul meu suntem ingineri. Avem nevoie de acest formular?

 15. buna ziua,ma numesc sima vasile lucrez in germania de pe 1 sept 2011 as dorii sa ma ajutati in privinta alocatiei pt copii adica as orii formularul e 411 si ce trebuie facut in continuare.va multumesc.

 16. buna seara!
  o intrebare am si eu ,,,si as dori sa-mi raspundeti d-voastra sau cei cere au trecut prin aceasta problema.
  trebuie sa anung la Consulatul Roman din München pentru a face certificatul de nastere al copilului nostru care sa nascut aici in Heilbronn,si totodata pasaportul copilului.
  eu am inteless ca si la consulat la München se poate traduce,lagaliza cu apostila de la Haga actele .
  este adevarat?
  eu saptamana asta astept raspuns de la consulat….pentru programare.
  si as dori sa stiu cu exactitate daca ma pot baza ca pot traduce actele la consulat la München.
  Va rog sa-mi raspundeti d-voastra d-na Mara,,,sau cei care ati trecut prin asa ceva.
  va multumesc .

 17. Buna ziua , doresc sa-ma informez in privinta traducerii si omologarii diplomei de liceu in Germania.
  Ce etape ar trebui sa urmez? , daca sunteti amabili sa-ma ajutati.
  As putea solutiona traducerea , omologarea , si apostilarea diplomei doar pe teritoriul Germaniei?
  Va multumesc

 18. Am de fapt o întrebare, de data aceasta, ref. la:

  Formularul PDU1 , de la “Arbeitsagentur”
  Acesta pare a fi un formular cu care se atestă vechimea în muncă din RO, pentru cazul că se cere ajutor de şomaj în RFG, la persoane care n-au lucrat decât câteva luni în RFG dar au vechime în RO.
  Întrebarea mea: este cunoscut în RO acest formular, şi cine-l eliberează? Oficiul de muncă, sau?

  Cu mulţumiri anticipate!

  Bernd Müller

 19. Buna ziua,
  as dori sa-mi spuneti de ce avem nevoie de pasaport pentru a putea munci in Germania, nu este suficient sa detinem o carte de identitate?

 20. Trebuie pasaport pentru toate actele?In 15 feb incep lucrul in Germania, nu am pasaport si nici nu stiu daca mai apuc sa-mi fac unul. Eu ieri am avut interviu la o firma din Germania si pana nu m-am vazut cu contractul in mana am zis sa nu ma agit prea mult.

 21. Imi puteti spune daca actele apostilate(certificat nastere, certificat casatorie, diploma licenta, certificat de conformitate) au termen de valabilitate? La Prefectura asa mi s-a sps, ca in anumite tari dupa 3 luni trebuie sa le apostilez din nou, este adevarat?
  Cazierul judiciar cat timp este valabil, 6 luni ca si in Romania?
  Va multumesc si astept un raspuns!

 22. Buna ziua. am si eu o problema….am nevoie si eu si prietenul meu din romania de actul PD U1 urgent, insa eu nu am putut sa plec de la locul de munca din germania si s-a dus doar prietenul meu sa faca rost de acele acte.. pentru actul acela am nevoie de cartea mea de munca(copie) pe care eu nu am scos-o , nu stiu daca nu o am electronic cartea de munca. Doamnele de acolo au cerut copie, daca cartea mea de munca este electronica atunci ce se poate face? poate rezolva prietenul meu aceasta problema sau trebuie doar personal? ( tin sa mentin ca am 23 de ani si am lucrat doar 7 luni in productie.

 23. Salut.Am dat de acest sait de 3 zile si tot de atitea zile stau numai cu ochii pe el.Citind si aflind multe lucruri tot mai tare ma ingrijoreaza situatia mea ,care credetima e cu totul deosebita de altele.Suntem din Republica Moldova.Pe baza buneilor Romani ne-am facut si noi cetatanie Romana,deci toata familia avem pasapoarte romine.Reesind din aceia ca situatia in Moldova e mai critica decit in Romania ,noi am hotarit sa plecam la Germania cu traiul.Cea mai mare problema a noastra este ca toate actele ne sunt Romanesti ,iar resedinta ne este in Moldova.De aici si incepe problema mare.Ce fel de apostila sa punem pe acte,caci am auzit ca nemtii nu recunosc apostila moldoveneasca?Am mai auzit varianta,ca pe acte rtebuieste o stampila pusa la ministerul de externe,pe cit este asta de drept?Poate stie cineva procedura cu actele ale cetatenilor romini cu domiciliul in Moldova?Mentionez ,ca sotul e in Germania de o luna si are numai resedinta si e inregistrat ca muncitor independent.,de lucru inca nu are ,iau promis de la 15 aprilie,si atunci vrem sa plecam si noi.Sunt in disperare.Va ror ajutatima cu vreun sfat.Multumesc mult.

 24. Buna seara!
  A-si avea o mare rugaminte la dmv.
  Puteti sa imi spuneti un traducator legalizat in heilbronn??
  Va multumesc f frumos astept un raspuns!

  1. “Gelbe Seite”- cartea de telefon pentru firme. Chiar daca firma sau persoana nu este specializat pe romana, poate are parteneri sau colaboratori.

  2. Buna Claudiu! As vrea sa te intreb daca intre timp ai facut rost de vreun traducator legalizat in Heilbronn si daca ai fost multumit de el. Si nu in ultimul rand cam cat te-au costat traducerile! Multumesc

 25. Buna ziua eu si prietenul meu urmeaza sa ne casatorim acasa in romania[el este tot din romania]lucram in germania amandoi as dori sami spuneti daca beneficem de concediul legal ?daca da va rog sami spuneti cate zile

  1. @mateciuc mirela : poti gasi informatii la adresa asta :

   Click to access 21052010Ghid_Germania.pdf

   ar fi doua feluri de concediu : 1) de odihna si 2) Zile libere pentru ocazii speciale

   la 1) Concediul de odihnă
   Concediul legal minim este de 24 zile pe an. Anumitor grupe, inclusiv tinerilor sub vârsta de 18 ani şi persoanelor cu handicap, li se aplică norme speciale. Contractele colective prevăd pentru majoritatea persoanelor active o perioadă de concediu de 30 de zile. Salariul continuă să fie plătit integral în această perioadă. Dreptul de a avea concediu integral este dobândit după şase luni de serviciu. După angajare fixaţi concediul cu angajatorul şi colegii dumneavoastră

   si la 2) Zile libere pentru ocazii speciale Unele contracte colective de conţin dispoziţii aplicabile la evenimentele vieţii private. Mulţi angajatori acordă zile de concediu special pentru căsătorie, moartea unei rude apropiate, în caz de mutare sau atunci când lucrătorii sunt transferaţi în altă parte.

   1. Din fericire foarte rar este prevazut in contracte dreptul la concediu doar dupa 6 luni. Acesta poate fi luat si inainte daca situatia in firma permite acest lucru.

    Iar pentru evenimente deosebite de regula se acorda si in timpul primelor 6 luni concediu de odihna (pe langa cele speciale), bineinteles o perioada mai scurta.

    Totul este insa la latitudinea angajatorului, acesta nu este obligat prin lege sa acorde concediul. El se poate opune din motive obiective. Care (si daca) sunt motivele obiective de regula se stabileste doar printr-o hotarare judecatoreasca, care de obicei ajunge sa fie emisa dupa data la care s-a solicitat concediu (din nefericire).

    Insa obisnuit, mai ales pentru astfel de evenimente angajatorul va acorda un concediu.

 26. Buna dragii mei,
  revin si aici cu o intrebare, cu speranta ca imi voi gasi repede raspunsul ( in alte situatii a functionat), am descoperit ca nu sunt singura cu probleme, ca sunt multi altii in aceeasi situatie ca si mine dar ce e mai frumos e ca am gasit impreuna sotutii. Eu locuiesc impreuna cu familia mea in Germania, suntem aici inregistrati , muncim aici, iar copii merg aici la scoala si respectiv gradinita. La sfarsitul lunii mai eu vreau sa plec cu copii in Romania in concediu iar sotul meu nu poate sa vina. As vrea sa stiu daca el trebuie sa-mi faca o imputernicire pentru a calatori fara probleme cu copii ( si mai ales pentru a iesi din Romania la intoarcere) si daca da, unde trebuie sa faca sotul meu imputernicirea respectiva, la Consulatul din Munchen sau la un notar public aici in Germania???
  Mentionez ca nu avem pe acte domiciliul in Germania, suntem doar la primarie inregistrati, avem toti Anmeldebescheinigung, copii au pasapoarte iar noi carti de identitate cu domiciliul in RO>
  Multumesc!!!

  1. Este recomandat (de buna voie si siliti de romani) sa faceti o imputernicire. Pentru alte tari din UE de regula nu aveti nevoie de imputernicire.

   Imputernicirea se poate face fie numai in romaneste, si se semneaza in fata notarului (acesta certifica doar ca semnatura s-a dat in prezenta lui, ce scrie in imputernicire nu il priveste). Insa de multe ori notarul nu vrea sa incaseze 8-10 Euro pentru un document, si solicita documentele in germana si eventual traducerea, deci de 2 ori onorariul de mai sus.

   Imputernicirea se poate face in germana si trebuie tradusa in romaneste. Nu mai trebuie semnata in fata notarului si nici nu trebuie certificata de notar, poate fi legalizata si la biroul cetateanului. Diferenta de pret este mica, asa ca se recomanda apelarea la notar, tot din aceleasi motive (functionarii romani de la granita care sunt de multe ori gata sa bage bete in roate)

 27. Doresc sa nu supar pe nimeni, eu ma numesc mihai feraru de 55 ani ,sunt un om f f bolnav cu multe boli f incurabile cum ar fi.. infarct miocardic antero-septal suferit de 2 ori, si tot de 2 ori am suferit accidente vasculare din trunchiul cerebral,, partial sunt paralizat,, zic asta ca am ajuns sa mai pot merge un pic adica merg cam 20-30m apoi fac o pauza si tot asa. am diabet f complicat eu imi fac singur injectii cu insulina de 4 ori pe zi, numai eu si cu bunul dumnezeu stiu de chinul meu zi de zi, duc lipsa de medicamente si alimente, stiu ca voi muri in curand ptr ca asa-s bolile astea, dar cred-ca voi muri flamand tare greu mai este cand nu ai de mancare, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi si care il iubeste pe bunul dumnezeu, sa ma ajute si pe mine, cu putin din putinul lor ptr ca dumnezeu ii va rasplati inzecit pe fiecare, va rog din suflet sa ma iertati daca deranjez si vas ruga sa nu ma judecati voi lasatil pe dumnezeu sa judece pe fiecare ptr faptele bune sau rele,. eu nu pot efectua nici o activitate. .ma aflu in spania unde urmeaza sa fiu supus unei inerventii chirurgicale la creer unde am 2 cheaguri de sange, am cont la banca.. CAIXA in spania are nr. ES6321002701100110648088/CAIXESBBXXX. .. pe nume mihai feraru.. va rog nu ma lasati ajutati-ma tel 0034642624824 Doamne ajuta A-R

  yaaaaaaa.JPGyaaaaaaa.JPG
  yaaaaaa22222.JPGyaaaaaa22222.JPG
  yaaaaaa11111.JPGyaaaaaa11111.JPG,, oare va ganditi macar o clipa la ce scrie in biblie,, bate si ti-se-va deschide, cere si ti-se-va da,etc etc,, .draga frate eu am si cont paypal pe adresa de email,, cordeni1@yahoo.com ,tel 0034642624824,,mihai feraru

 28. Buna ziua! Am nevoie de cateva sfaturi din partea dumneavoastra, si a cititorilor care acceseaza acest site! Sunt o tanara din Romania care a inceput studiul pentru Lehramt (Germana si Engleza) din acest semestru la faculatatea din Tübingen. Nu am primit bursa ca sa studiez in Germania ci m-am bazat pe faptul ca nu se mai platesc Studiengebühren din acest semestru! Cu toate astea raman destul de multe lucruri pentru care trebuie sa platesc. Am incercat sa obtin BaFÖG, dar mi s-a spus ca am nevoie de Daueraufenthaltsgenehmigung (o poti primi dupa 5 ani de locuit in Germania)! I-am explicat doamnei ca doar anul trecut am terminat liceul in Romania si nu aveam cum sa fiu in Germania de 5 ani! A spus ca asa e legea si ca probabil peste 5 ani eu sunt deja gata cu facultatea! Acum as vrea sa intreb daca mai exista si alte ajutoare financiare pe care le ofera statul german studentilor si pe care le pot accesa chiar si studentii straini!
  In speranta ca o sa cititi si raspunde la acest mesaj, va multumesc si va doresc o seara frumoasa! Alexandra

  1. Buna ziua Alexandra!
   Am citit intamplator mesajul si raspund totusi, sugerandu-ti link-ul urmator: http://www.arbeiterkind.de/index.php?id=9, unde poti intreba daca sponsorii respectivi ar fi dispusi sa se ocupe de cazul tau. Argumentele decisive ar fi, desigur, notele bune la examene.
   Salutari si mult succes!

   Madalina

 29. Buna ziua ..intrebarea mea este daca as pleca in germania cu sotul meu, cum as putea obtine de la statul german ajutor social,adik o locuinta sa ne trimita la cursurile de limba germana pana invatam apoi sa ne ajute sa ne ofere un loc de munca…ce ar trebui sa facem care este procedura,tin sa mentionez k eu am o am pe sora pe acolo in munster si ar putea sa ne tina la ea pana ce am obtine ajutor social de la statul german,as vrea sa ma stabilesc acolo dak ma ajuta statul german,.multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.

 30. Buna ziua!Va rog,daca stie cineva sa-mi dea un raspuns:in caz ca mi se cer certificatele copiilor pentru obtinerea diferitelor acte de care avem nevoie in Germania,putem sa prezentam numai pasapoartele,in ideea ca nu ar mai trebui sa umblam dupa traducerea si legalizarea certificatelor de nastere?Eu le-as traduce si legaliza in Ro ,pentru ca este mai ieftin,dar am citit pe acest forum ca nu prea sunt acceptate.
  Va multumesc!

 31. Doar tradu certificatele copiilor , la fel si certificatul de casatorie. Nu le legaliza ca nu este nevoie. Eu asa am procedat si pana acum a fost Ok.

 32. Dorin,,,asa cum sta bine romanului spun buna seara si cer ajutor,,locuiesc cu familia in Germania din august 2011 am primit drept de munca ptr turism pe15decembrie..si sotia la fel am lucrat pina in 23 mai cind am fost concediat,, motive si motive,,,sotia inca mai munceste,, am lucrat impreuna,,ea a ramas ,,as avea ca intrebare,,, eu acum mai am drept de munca sau trebuie sa o iau de la capat cu aplicare la zav cu asteptare ,,, va multumesc si sper ca nu deranjez,, o seara buna tuturor va doresc,,,

 33. buna ziua stimate domn! am si eu o intrebare buletinul meu expira in septembrie si trebuie sa imi fac la ambasada altul nou…cam kt costa sa imi fac noul buletin aici in germania sa stiu daca e mai convenabil sa merg in tara sau sa merg la ambasada ?va multumesc

  1. Buna Luminita. La ambasada reinnoirea cartii de identitate se face prin procura speciala,imputernicind pe cineva din Romania ,taxa este 60 de euro, achitabila in numerar.
   Pentru autentificarea unei procuri speciale aveţi nevoie de:
   – un act de identitate valabil (paşaport sau carte identitate);
   – datele de identitate complete ale persoanei împuternicite;
   – 4 fotografii color-pe un fundal alb, frontale, mărimea 3/4cm, având la bază o bandă albă de 7 mm.
   Mai multe citeste pe http://www.muenchenmae.ro,servicii consulare.

 34. Buna, tuturor! Si… buna treaba mai faceti, fratilor! Scoateti norodul la lumina, caci fara voi nici n-as fi cutezat sa visez sa plec in Germania. Vreau sa plec impreuna cu cei trei copii in Germering, undeva langa Munchen, unde am gasit locuri de munca (erau vreo cateva zeci) pe specializarea mea. Chiar daca nu vorbesc decat la nivel de incepator germana, sper ca ma voi descurca. Multumita voua am inteles ce acte si pe unde trebuie apostilate, dar mai am cateva nelamuriri. Cum demonstrez vechimea in munca? Iau cu mine cartea de munca sau este de ajuns o adeverinta de la locul de munca, … de la ITM? Ar fi de folos recomandari de la directorul meu?
  In afara serviciului, de 8 ani practic si reflexoterapia pentru care am o diploma cu antetul ministerelor muncii si educatiei. Aceasta diploma mi-ar putea fi recunoscuta acolo?
  Ce se intelege prin documente medicale si de cine sunt eliberate? Ce documente ar trebui sa iau cu mine pentru baietii de 9 si 13 ani, care tocmai termina clasa a III-a si a VI-a si pentru fetita de un an si jumatate?
  cu multumiri pentru tot ce faceti,
  Nicoleta

 35. buna ziua ma numesc Marius sint proaspat casatorit in Nürnberg,sotia e tot cetatean Romin va rog spuneti-mi ce acte trebuesc la München pt.schimbarea buletinului pe numele meu?

 36. Buna Marius. Mai intai trebuie transcrisa casatoria din germania si in actele de stare civila romane, la primaria orasului tau din Romania. Abia apoi poti inainta actele pt eliberarea cartii de identitate cu noul nume. Mai multe citeste pe http://www.muenchen.mae.ro la rubrica servicii consulare.

 37. buna ziua, sunt marius . am o prietena in germania care si-a pierdut buletinul. ea munceste acolo si…luna viitoare va trbui sa se intoarca in romania la nunta surorii ei. ce trebuie sa faca pentru a se putea intoarce in tara? ea lucreaza in stuttgart. multumesc

 38. Buna, tuturor! Multumita voua am inteles ce acte si pe unde trebuie apostilate, dar mai am cateva nelamuriri.
  Cum demonstrez vechimea in munca? Iau cu mine cartea de munca sau este de ajuns o adeverinta de la locul de munca, … de la ITM? Ar fi de folos recomandari de la directorul meu?
  In afara serviciului, de 8 ani practic si reflexoterapia pentru care am o diploma cu antetul ministerelor muncii si educatiei. Aceasta diploma mi-ar putea fi recunoscuta acolo?

 39. Buna ziua, ma numesc Mira si am si eu o mare rugaminte la dvs. Sunt licentiata in Asistenta Sociala – Cuza Iasi, si as dori sa imi echivalez diploma aici. Problema este ca nu stiu exact unde sa ma adresez …am tot incercat tot felul de institutii si link-uri, nimeni nu are un raspuns clar si ma tot trimit din link in link ….mentionez ca locuiesc in Aachen. Daca ma poate ajuta cineva cu o informatie exacta, unde si cum ….ar fi minunat. Multumesc si succes tuturor !!

 40. Buna ziua! am o mare problema si nu stiu ce sa fac… Mi-am pierdut toate actele pe care le aveam ila U-bahn acum o saptamana (buletin,certificat de nastere,anmeldung, diplome de studii, traduceri legalizate ) actele erau puse intr-un dosar rosu, am fost sa dau un telefon si l-am pus acolo la telefonul public si am plecat, dupa 10 minute dupa ce mi-am dat seama ca nu il mai am , m-am intors si nu mai era, m-am dus si l-am declarat imediat la politie cu tot ce aveam in el …. a trecut o saptamana si nimic, am fost la city lost and found pe Oetztaler Straße, Munich si nici acolo nu am gasit nimic, la lost and found U-bahn la Hauptbahnhof la fel…. ce e de facut? Chiar e o mare problema, nu pot aplica pentru permisul de munca desi am gasit un job si angajatorul mi-a completat formularele…. Va rog, spuneti-mi ce sa fac!

  Multumes mult!

 41. eu sant cu toata familia cu domicilul in germania. Deci nu mai am nici o adresa in Romania.permisul de conducere expirat pot sa il schimb aici sau trebuie sa ma adresez autoritatilor din Romania?Multumesc anticipat pentru un raspuns avizat!

  1. Adresati-va autoritatilor comeptente: practic aplicati pentru schimbarea permisului de conducere cu unul german, ar trebui sa il puteti schimba fara probleme (in trecut una din cerinte era ca actul sa mai fie valabil minim 6 luni).
   Este necesar un timp de asteptare de 3-6 saptamani (totul depinde de autoritatile din Romania) timp in care ei vor trebui sa trimite in Germania dosarul de conducator auto (autoritatile germane nu va pot schimba pur si simplu permisul, au nevoie de confirmare din partea autoritatilor din Romania).
   Diferenta in cazul dumneavoastra este faptul ca nu veti primi acea adeverinta ce tine loc de permis de conducere, permisul dumneavoastra (permisul, nu dreptul de a conduce) fiind expirat.
   Similar in cazul schimbarii numelui prin casatorie – cu mentiunea faptului ca in acest caz se primeste adeverinta si este nevoie de atasarea unei copii a certificatului de casatorie.
   Succes!

 42. buna ziua,
  am si eu o intrebare, imi expira buletinul in 40 zile si trebuie sa plec in vacanta in Grecia….o sa am probleme la vama? trebuie sa il schimb inainte de termen? tin sa mentionez k voi sta doar o saptamana, deci nu ajung la termenul de expirare al buletinului. vom pleca cu masina, insa nu vreau sa am surpize la vama 🙂 va multumesc, Giorgiana

 43. buna,am o rugaminte enorma,in o situatie un pic incurcata.am dat nastere unei fetite aici in germania tatal este italian nu suntem casatoriti,eu am fost casatorita in romania si divortata in urma cu 170 de zile aprox inaintea nasterii micutei.din cauza k nu au trecut 300 de zile de la divort pana la nastere este trecut pe certificatul de nastere a fetitei k si tata fostul sot,si acum in luna sept am infatisare la tribunal in romania pr anularea numelui sau de pe certificatul fetei.din aceeasi cauza fetita nu are trecut nici macar prenumele pe certificat,o sa am probleme la trecerea frontierei neavand alt act pt ea pana la intoarcerea in germania cu decizia tribunalului?va multumesc anticipat

 44. Buna ziua.

  Abia ce am dat de siteul dumneavoastra, faceti o treaba minunata.
  Sper sa ma puteti indruma sa rezolv labirintul in care sunt din nestiinta.

  Numele meu este Celina, sunt anmelduita in Germania din 01.10.2010.In acel moment eram casatorita in Romania asa ca am solicitat actele pe numele de casatorie, mentionand ca sunt casatorita.
  Divortul a survenit pe data de 09.02.2011, a devenit irevocabila sentinta pe data de 16.02.2011, cu mentiunea sa ii reiau numele anterior casatoriei, fiind respins apelul meu din iunie 2011,din motiv de netimbrare iar avocata mea nu m-a instiintat la timp avand probleme personale.

  Permisul de sedere il am din 02.05.2011 pe baza contractului de munca unde figureaza numele de familie al fostului sot si prima adresa de unde m-am abmelduit.

  Permisul de munca pe 1 an a fost introdus pe 10.01.2011 , cu specificatia ca sunt casatorita, a intrat in valabilitate din 22.02.2011 in landul Niedersachsen, contractul de munca a fost semnat pe acelasi nume pe 29.03.2011, unbefristet , a intrat in vigoare in 01.04.2011.

  Permisul de munca definitiv a fost cerut in data de 23.01.2012, devenit din 22.02.2012 pe acelasi nume al fostului sot, intre timp am schimbat mutatia in land deoarece s-a inchis filiala unde lucram anterior din cauza unor probleme legale ale firmei.

  Am transmis copia actelor de mutatie si noul permis, nestiind ca este irevocabila sentinta de preluare a numelui, contractul nu a fost schimbat, am venit recent din Romania , am reusit in final sa imi schimb buletinul pe numele de fata carnetul de conducere fiind inca pe numele vechi mentionez ca nu am condus pe teritoriul Germaniei.

  Mentionez ca angajatorul nu are nici o tragere in a imi schimba actele, si nu stiu daca faptul de a ma prezenta la autoritati cu noul buletin ma ajuta la ceva, daca angajatorul nu este dispus sa ma ajute cu demersurile in continuare.

  Mentin si un cont curent deschis din 2011 la filiala veche.

  Cum as putea sa imi lamuresc lucrurile pentru a nu avea probleme cu autoritatile_

  1. In principiu situatia dumneavoastra este una des intalnita.
   Tot ce trebuie sa faceti este sa trimiteti tuturor partilor implicate (banca, zav, primarie) copie dupa noul buletin/pasaport si hotararea de divort, ca justificare a schimbarii numelui. E o situatie standard de schimbare a datelor personale.

   Acolo unde este cazul va trebui sa obtineti noi documente: anmeldung pentru noul nume, drept sedere, trebuie sa anuntati banca sa opereze schimbarea datelor personale si sa va elibereze alt card si mergeti la zav cu permisul de munca si cereti modificarea numelui (aici angajatorul are dreptate, pentru permisul unbefristet in general nu aveti nevoie de sprijinul angajatorului, se obtine individual) – sper ca aveti originalul permisului, nu?.
   Ar mai fi in discutie cardul de taxe – daca in urma divortului trebuie sa schimbati cardul de taxe, atunci va adresati la Finanzamt.

   Succes!

 45. buna,am o intrebare….nepotica mea se afla momentan in vizita in romania cu mama sa,se vor intoarce in germania in august.pasaportul fetitei expira in octombrie.Poate sa treaca frontiera spre germania?multumesc

 46. buna iubita< mea ia fost furat portofelu cu toate actele lega<le ce pot face sa le recuperez sau sa facem altu va rog din suflet ajutatima

 47. sotul meu lucreaza legal germania eu locuiesc in romania cu copii cum pot beneficia de alocatie de la statul german

 48. Sotul tau trebuie sa mearga la Familienkase in Germania si sa depuna actele necesare,va fi o procedura destul de lunga ca timp (cateva luni)…dar in final daca lucreaza cu forme legale ve-ti primi alocatia europeana.

  1. Nu exista alocatie europeana.
   Exista doar alocatia acordata de fiecare stat in parte.
   In cazul in care sunt indeplinite toate conditiile, este posibila primirea alocatiei in Germania chiar daca restul familiei traieste in alta tara din EU

 49. buna seara,nu stiu in ce categorie sa incadrez,intrebarea la care vreau sa aflu un raspuns…Deci,de la finamzamt am cerut formularul pentru “declaratie de intretinere pentru anul calendaristic…”acesta este un formular in cazul persoanelor care lucreaza legal in Germania si trimit bani in Romania la mama,frate,copii,etc,ca scop de ajutor,si aceasta declaratie se complecteaza de catre persoana de care a beneficiat de banii persoane cara i-a trimes ca si ajutor,pentru fiecare an in parte.Eu de exemplu fac acest demers pentru anii 2010-2011,si de la Finamzamt Villingen mi-au dat acest formular spre complectare,in cazul meu de catre mama,caci ei i-am trimes mereu bani ca si ajutor,si dupa ce acest document vine complectat de catre autoritatile romane,trebuie sa merg cu ele la finamzamt impreuna cu kontoauszug si lohnsteuer 2010-2011…Dar problema este ca aici in Germania stiu ce si cum trebuie sa duc documentele,dar in Romania catre cine trebuie mama mea sa prezinte declaratia???Caci pe aceasta declaratie la final este un paragraf cara trebuie complectat si stampilat de catre autoritatile romane…si pentru toti romanii care au facut acest lucru si au dovezi,sa mearga la finamzamt sa ceara aceasta declaratie(este in ROMANA),si cand totul este terminat,finamzamt le va returna o parte din banii din care i-am declarat ca si ajutor familiei…Deci daca stie cineva unde se complecteaza in Romania aceasta declaratie,eu va multumesc!!!

 50. Institutia care trebuie sa verifice si sa confirme ca persoana care primeste ajutorul este indreptatita pentru acest ajutor este primaria de care apartine persoana respectiva. In cadrul primariei noi am reusit sa discutam si sa ne rezolve cu secretara primariei. Tot in cazul nostru pentru fiul student a fost nevoie la primarie de o copie carnet student si declaratie a acestuia ca nu mai are alte venituri. Pentru parinti pensionari ( nu am folosit dar am intrebat ) este necesar ultimul cupon de pensie si ce alte venituri mai au ( chirii, terenuri in arenda, etc).
  Practic primaria certifica ca respectiva persoana are numai veniturile pe care declara ca le are, se recomanda sa NU ascundeti veniturile, evaziunea fiscala este fapta PENALA.
  Sfaturi de la Steuerberaterul nostru: de preferat banii sa fie trimisi prin banca, WU sau alte metode in care se poate determina clar suma si data trimiterii, desi se pare ca este posbil sa declari ca ai platit aceste sume in numerar trebuie sa dovedesti ca ai fost in tara la vremea respectiva si Finanzamt nu prea le ia in considerare ( au dreptul sa refuze includerea acestor sume in scutirea de impozit si/sau sa ceara informatii suplimentare).
  La noi cu Kontoauszug ( extras de cont) de la banca cu trimiterile pe numele copilului nu a fost nici o problema.
  Mult success, Liliana

 51. Multumesc frumos ptr raspuns,asta era raspunsul,deoarece mama era putin in ceata,ca nu stia unde trebuie sa mearga….banii numai prin banca i-am trimis…inca odata multumesc.O zi buna!

 52. locuiesc cu familia legal in germania dar nu am inca rezidenta aici. intrebarea e :pot sa-i scot fiicei mele buletin de germania deoarece va implini imediat 14 ani?????

 53. As dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu o problema. In anul 1995 am fost in Germania unde am si nascut un baiat, in 1996 ne-am intors inapoi in tara ,si am tot neglijat prescrierea certificatului in unul romanesc.Acum baiatul meu are 17 ani si nu are buletin ,trebuie sa am apostila din Germania,posibilitatile finaciare nu imi permit de a face un drum ….care ar fi alte variante sau ce pasi trebuie urmati?
  Va multumesc anticipat !
  Precizez ca s-a nascut in Eisenhüttenstadt.

 54. buna ziua,

  am semnat un contract cu o firma germana ca si inginer. La 1 octombrie ar trebui sa incep insa se pare ca ei au pierdut contractul cu clientul pentru care trebuia sa lucrez. cand am semnat actele mi s-a spus ca imi vor cauta alt client pentru care sa lucrez. m-am mutat in germania de o saptamana, iar ieri m-au anuntat ca vor sa rezilieze contractul cu mine pe motiv ca nu mi-au gasit nimic altceva de lucru. Tin sa specific ca eu n-am lucrat nici macar o ora, m-am mutat din romania pana in germania si am renuntat la tot ce aveam acolo, loc de munca, apartamentul in care stateam si se pare ca acum nici nu mai iau salarul
  Contractul este pe 2 ani cu perioada de proba de 6 luni.
  As putea sa ma judec cu ei pentru acest fapt?

  Multumesc de ajutor,

  Cu respect,
  Alina

  1. In perioada de proba contractul se poate rezilia cu un termen de 14 zile fara nici o motivare. Firma este obligata sa va plateasca doar zilele respective, indiferent daca ati lucrat sau nu.

   In cazul rezilierii inainte de intrarea in vigoare a contractului sunt valabile clauzele din contract sau aveti sansa sa primiti salariul pe 14 zile, considerand ca rezilierea a fost comunicata in prima zi de valabilitate a contractului.

 55. Poate s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema…
  Am un copil care va implini peste cateva luni 14 ani. Noi locuim in Germania si copilul invata aici. Intrebarea este daca trebuie sa mergem sa-i scoatem C.I. in Romania. Am intrebat la autoritatile din Romania si din 2
  locuri avem 2 raspunsuri diferite. Mentionez ca mai avem apartamentul in Romania pe numele nostru, precum si cartile de identitate cu adresa la acel apartament. Copilul are pasaport biometric valabil pana in 2015. Ce risc daca nu-i scoatem acum C.I. si mai amanam pana la expirarea pasaportului?

  1. Revin cu completari:
   Pun aici raspunsul primit de la una din autoritati.
   În conformitate cu prevederile art. 14 (alin. 1,2) al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.290/2005 coroborat cu art. 58 al Hotărârii de Guvern nr. 1375/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice, în baza cererii pentru eliberarea actului de identitate, depusă personal.
   Conform art.27, alin.2, domiciliul minorului este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte statornic (adică dvs. ca parinti trebuie să aveti domiciliu in Romania si adresa de resedinta sa fie in Germania, nu domiciliu).
   Conform art.15, alin.1, in termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea actului de identitate, prezentând, după caz, urmatoarele documente : cerere pentru eliberarea cartii de identitate, semnata atat de minor, cat si de parinte (reprezentant legal) ; certificatul de nastere (in original si copie xerox) ; certificatul de casatorie parinti (original si copie xerox) ; actul de identitate al unuia dintre parinti, sau al reprezentantului legal , precum si documentul cu care se face dovada domiciliului (declaratia de primire in spatiu a gazduitorului (dacă nu sunteti dvs.), poate fi data in fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, a politistului de siguranta publica sau a notarului public, original si copie xerox) ; chitanta reprezentind contravaloarea cartii de identitate (7 lei) ; timbru fiscal in valoare de 4 lei.
   Daca parintii au domicilii diferite, atunci este nevoie de o declaratie notariala, in tara, sau o procura speciala de la consulatul / ambasada Romaniei din tara respectiva, ca este de acord ca copilul sa-si faca cartea de identitate la adresa celuilalt parinte. Eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe bază de procură specială (este obligatorie prezenta minorului).
   ::::::::::::::
   Inteleg ca trebuie sa solicitam aceasta C.I. doar in varianta in care avem domiciliul in Romania si doar adresa de resedinta in Germania si nu invers.
   Pe aici am citit ca se considera adresa de domiciliu adresa la care stai mai mult de 6 luni pe an. Prin urmare, avem domiciliul in Germania…
   In acelasi timp, pe cartile noastre de identitate scrie ca avem domiciliul in Romania…
   Si am ajuns de unde am plecat! Trebuie sau nu sa merg in Romania sa scot C.I. copilului?

   1. Domiciliul (sau resedinta) d-voastra este in Germania. Ca cetatean strain aveti obligatia sa solicitati toate actele necesare CI, pasaport, de la ambasada sau consulatul Romaniei din Germania. (“actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice”). Ambasada/Consulatul este pentru d-voastra “serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor”. Solicitati CI de aici de la ambasada.

   2. Intre timp m-am dumirit!
    Scriu aici in ideea ca va fi de folos si altora.
    Daca suntem cetateani romani cu domiciliul in strainatate, trebuie sa solicitam ambasadei sau consulatului eliberarea unui pasaport cu domiciliul in strainatate si tot atunci, nu se opreste C. I. Prin urmare, atat timp cat noi avem C.I. suntem cu domiciliul in Romania si doar cu adresa de resedinta in Germania.
    Doar in eventualitatea in care avem resedinta in Germania( locuim aici mai putin de 6 luni),atunci putem solicita eliberarea C.I. de la ambasada sau cosulat.
    Prin urmare, domiciliul nu este acelasi lucru cu resedinta…

 56. Buna ziua , am si eu nevoie de cateva sfaturi pentru somaj tip doi si ajutor pentru plata chiriei unde trebuie sa ma adresez si ce documente imi trebuiesc, am uitat sa va spun ca sunt in Germania din 2008 am lucrat aici printr-o firma din romania , aacum nu mai lucrez si pana imi gasesc ceva ce pot sa fac ? Va multumesc .

 57. buna ziua!
  am si eu o problema. din 01.06.2012 am contract cu un restaurant din germania. odata cu acest contract a venit si permisul de munca care tine exact un an.ntrebarea este urmatoarea: pot muncii in alt restaurant din alt oras cu acelasi contract? (stiind ca proprietara primului restaurant e aceeasi si in al doilea restaurant.) oricum pe antrag aufarbeitsgenehmigung scrie doar societatea nu si proprietarul. daca voi fi nevoita sa imi fac un alt contract aceste luni muncite la fostul restaurant se pun la contractul nou? va multumesc anticipat

 58. Buna ziua.
  Locuiesc in Baden-Württemberg si as vrea sa mi se recunoasca diploma de licenta obtinuta in Romania ca si economist. Puteti sa imi spuneti care sunt pasii care trebuie urmati? sau care sunt institutiile unde m-as putea adresa in acest sens?
  Va multumesc.

  1. Buna ziua, doamna Adriana Va trimit adresa dorita: Anerkennungsstelle für schulische Bildungsnachweise aus dem Ausland und aus anderen Bundesländer”, für Hochshultitel aus dem Ausland: Min. für Wissenschaft, Forschung und Kunst B-W, Königstraße 46, 70173 Stuttgart, Tel: 0711-279-0. Homepage: http://mwk.baden-wuertemberg.de/internationales/auslaendische-hochschulgrade.Daca va descurcati in limba germana, urmati etapele descrise pe pagina ministerului. In caz contrar, sau daca aveti nelamuriri, ma puteti contacta si telefonic: Madalina Schwarz, traducatoare autorizata pentru limba romana in Germania, tel. 07123/36587. Multe salutari si succes.

 59. Buna ziua,ma numesc Corlaciu Viorel am si eu o intrebare referitor la cum as putea lucra in germania ca profesor de sport,am terminat facultatea de educatie fizica si management in sport,specializarea fotbal promotia 2008 si sunt interesat cum ar trebui sa procedez , ce demersuri ar trebui sa fac pt a putea profesa in meseria mea,daca stie cineva va rog sa-mi dati niste informati,email:vcorlaciu@yahoo.com

 60. Buna ziua tuturor!
  Nu vreau sa interpretati acest mesaj ca unul publicitar, ci, mai degraba, ca unul de informare pentru doritori.
  Detin un birou de traduceri care functioneaza laolalta cu un notariat in Bucuresti si colaboram de multa vreme cu intermediari din strainatate, putand aplica in Romania APOSTILA pe acte originale romanesti (emise in orice judet). De asemenea, traducem si legalizam acte, preschimbam certificate model vechi in model nou, apostilam sentinte de divort, etc.
  Stiu ca lumea e satula de reclame si laudarosi. De aceea nu ma laud cu nimic (astept sa ma laude ceilalti, dupa ce vor fi apelat la serviciile noastre). Va spun doar ca de 8 ani fac asta zilnic si daca nu o faceam BINE, nu am fi avut atatia clienti.
  Ca un mic exemplu: desi este mai costisitor sa se faca acte precum procuri si declaratii la notar in Germania si apoi sa se apostileze acolo iar in Romania sa facem traducere+legalizare, totusi, uneori este foarte dificil pentruunele persoane sa ajunga la consulatul roman, asa incat noi ii putem ajuta cu traducere legalizata efectuata in Romania si trimisa prin firma de curierat.
  Scrieti-ne si va dam orice detalii.
  Va multumesc anticipat pentru intelegerea si bunavointa de a posta acest mesaj pe blogul dvs.

  Cu deosebita stima,
  Delia Motoasca

  traduceri.delia@gmail.com

 61. Numele meu este SIRBU MARINA DANIELA sunt cetatean roman de 1 an si 3 luni locuies in germania am o probema de care as vrea s fiu informata am doi copii unul are 2 ani si 7 luni are pasaport romanesc care era valabil un an tin sa precizez ca este expirat din 19 iulie 2012 din motive de sanatete nu am putut sa ma prezint la un consulat sau sa ajung la timp in tara avand o sarcina cu probleme as vrea sa stiu ce trebuie sa fac pentru ai renoi sau s ai fac alt pasaport si cat ma costa si ce acte imi trebuie .si mai am un baietel am nascut in septembrie 2012 asi dori sa ai fac si lui pasaport deoarece dorim sa mergem in romania de sarbatori va rog sa ma informati de ce acte am nevoie si cat ma costa pasapoartele tin sa precizez ca locuiesc in hagen germania.va multumesc

  1. Condiţii de eliberare a pasaportului pentru minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani
   Cererea pentru eliberarea unui paşaport se formulează în prezenţa minorului, după caz, de către:
   – Ambii părinţi;
   – Părintele împuternicit de către celălalt părinte printr-o procură specială ori care are acordul scris al celuilalt părinte;
   – Părintele căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
   – Părintele în favoarea căruia s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte;
   – Unul dintre părinţi, chiar dacă nu există acordul celuilat părinte, numai atunci când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesare pentru obţinerea acordului celuilalt părinte;
   – Părintele supravieţuitor;
   – Reprezentantul legal al minorului.

   Documente necesare:
   – Declaraţia (autentificată), după caz, a părinţilor, a părintelui, a reprezentantului legal sau a părintelui supravieţuitor de acceptare a emiterii unui paşaport pentru minor (se completează la Consulat);
   – Certificatul de căsătorie românesc, în original, al părinţilor (dacă este cazul);
   – Certificatul de naştere românesc al minorului, în original;
   – Document(e) de identitate, după caz, ale părinţilor ori al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau al persoanei împuternicite, valabile, în original;
   – Hotărâre judecătorească de încredinţare a minorului rămasă definitivă şi irevocabilă, în original (unde este cazul);
   – Hotărâre judecătorească prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte, rămasă definitivă şi irevocabilă, în original (unde este cazul);
   – Documente emise de instituţia care organizează studiile ori concursul, documente emise ori avizate de o autoritate administrativă română cu competenţe în domeniu ori, după caz, documente emise ori avizate de o autoritate medicală română, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura studiile, concursurile oficiale ori tratamentul medical;
   – Certificatul de deces românesc al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor;
   – Paşaportul anterior al minorului (dacă este cazul);
   – Dovada achitării taxei de emitere a paşaportului (se eliberează de către Consulat; conform Legii nr. 198/2008, taxa pentru procesarea şi emiterea unui paşaport este de 100 €, achitabilă în numerar);

   In plus, pentru a obtine pasaportul romanesc pentru copilul nou nascut, aveti nevoie de transcrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti – obtinerea certificatului de nastere romanesc.

   Functie daca puteti rezolva cu pasapoartele copiilor in tara, puteti obtine pentru ei titlu de calatorie (60 de Euro/copil) urmand ca pasapoartele sa le faceti in tara.

 62. buna,
  prietenul meu si perdut actele in germania, pe 30 decembrie ne intoarcem in romania. am fost cu el la politie dar nu au stiut ce sa nezica, ia dat o hartie la mana. intrebarea mea e ce trebuie sa faca el, din cate am citit pe net trebuie sa se duca la consulat la berlin?

 63. Buna seara,
  Am si eu o intrebare. Cumnata mea (cetatean roman) este casatorita de 2 ani cu un cetatean neamt. In schimb, nu si-a schimbat buletinul/pasaportul, desi conform certificatului de casatorie are un alt nume de familie. In februarie ii expira si buletinul si pasaportul. Ce ar trebui sa faca in acest caz? Mentionez ca locuieste in Germania de 8 ani aproape, si nu mai are nici o legatura cu adresa din Romania. Trebuie sa isi faca “pasaport simplu cu domiciliul in Germania” aici la consulat? Am inteles ca buletinul nu poate fi eliberat aici. Care ar fi procedura corecta?
  Va multumesc!

 64. Buna Geanina. Casatoria trebuie transcrisa si in actele de stare civila romane. Fara aceasta transcriere nu poate inainta actele pentru eliberarea pasaportului sau cartii de identitate. Mai multe detalii despre transcrierea certificatului de casatorie german gasesti pe adresa Ambasadei sau Consulatelor. Varianta cea mai rapida, sa obtina si cetatenia germana nerenuntand la cea romana.

 65. Buna Ziua! imi cer scuze daca sunt in locul nepotrivit legat de problema mea dar as dori sa ma informeze cineva care probabil a trecut prin aceasta problema pe care urmeaza sa o rezolv sper. Locuim in Heilbronn si in urma cu doua luni am cumparat o masina pe care a trebuit sa-i facem asigurare. Sotia mea este incepatoare si la acel birou de asigurari ni sa spus ca este cam mult pt un incepator asigurarea pe luna fiind de 150 de euro doar Haftpflichtversischerung,am acceptat deoarece la fel ni sa spus ca asa este peste tot pt incepator. Totusi am cautat si alte birouri de asigurari si sa intrebam daca exista ceva mai ieftin. Din fericire am gasit ceva mult mai convenabil care include Teilkasco unde se plateste la 4, 6 sau 12 luni si pe patru luni ,sotia mea ca incepatoare plateste 230 de euro. (asa ar trebui). am facut o scrisoare catre biroul de asigurari la care am facut prima asigurare precum ca vrem sa anulam contractul cu ei incepand cu 1 ianuarie 2013 dar din pacate am pimit raspuns ca nu ni se accepta pana la data implinirii unui an.
  ce sanse sunt ca eu sa pot inscrie masina la cealalta asigurare? trebuie sa radiez masina si apoi sa o inscriu iarasi? nu inteleg…pt ce trebuie sa astept un an de zile? eu daca vreau sa scot masina de la asigurare,sa o radiez ca sa o duc spre exemplu in Romania pt a inmatricula-o acolo nu mi se acorda anularea contractului? trebuie sa existe o cale . probabil eu trebuie sa merg cu actele masinii pt a demonstra cu prezenta ca vrem sa anulam acest contract.
  va rog pe cei care sunteti trecuti prin asta sa -mi spuneti ce pot face. multumesc mult!

  1. Rezilierea este posibila pana la 30.11 a unui an. Sau prin scoaterea din circulatiei.
   Asigurarea nu are dreptul sa va refuze rezilierea. Faptul ca ei nu va aproba nu are nici o importanta, ajunge ca ati exprimat-o in timp util.
   Telefonati si spunetile ca potrivit legii rezilierea este valabila, contractul este terminat la 31.12 ale acestui an.

 66. @nicu
  Cu asigurarea auto nu e asa de usor in Germania, o sa va prezint cazurile normale de anulare ale asigurarii si o metoda de anulare imediata. Aceasta este legea si asiguratorii nu se pot abate de la ea, adica va pot oferi conditii mai bune de anulare dar nu mai rele decat cele de mai jos.
  Cazurile normale:
  la expirarea contractului:
  – cu o luna luna inainte de expirarea contractului, asa fiind in 99,9% din cazuri la sfarsitul lunii Decembrie, respectiv pana pe 30 Noiembrie trimisa scrisoare de anulare, nu este necesar nici un motiv. ( Exemplu de pdf in care completati completati datele dvs: http://www.amundy.de/ablauf.pdf ).
  Daca polita nu este anulata explicit se considera acceptata reinoirea pentru inca un an.
  – la cresterea primei de asigurare IN TOTAL cu peste 25% fata de valoarea INITIALA sau cu peste 5% fata de precedenta crestere.
  – dupa un accident, asiguratul poate cere anularea asigurarii cu efect imediat, chiar daca firma de asigurare a platit 100% paguba, ATENTIE, asigurarea se anuleaza si se poate contracta cu alt asigurator dar plata politei initiale continua pana la expirarea politei ( care nu se mai re-inoieste automat). Acest lucru nu este avantajos decat pentru posesori de masini extrem de scumpe care sunt nemultumiti de serviciile asiguratorului si vor sa scape de el deoarece daca nu anulezi polita cumva nu te asigura nimeni cand esti deja asigurat ( nu se poate face asigurare multipla).
  – la vanzarea masinii, fostul proprietar trebuie sa dovedeasca vanzarea cu adeverinta de la inmatriculari si copie dupa contractul de vanzare-cumparare.
  Precum vedeti cazurile normale sunt destul de neavantajoase pentru asigurat daaar… acum urmeza secretul nespus: ) mai exista intreruperea inmatricularii: Vorübergehende Stilllegung care se face cam asa:
  Mergeti la biroul de inmatriculari cu numerele masinii si faceti cerere de “Vorübergehende Stilllegung”, respectiv puteti spune ca nu mai doriti sa circulati cu masina pe drumurile publice o vreme sau vreti sa o transformati intr-un elefant roz ;), Ei trebuie sa va distruga sigillile de inmatriculare in fata dvs., unele oficii de inmatriculare accepta sa lase marca Tüv pe numar, altele nu, ceea ce insemana ca la reinmatriculare va trebuis sa il faceti dar e mai ieftin decat sa platiti un an o asigurare pe care nu o vreti.
  ATENTIE MARE: Cereti sa pastrati numerele altfel totul e in zadar !!!
  Veti primi un “Bescheid” (adeverinta) care trebuie aratata asiguratorului care e obligat sa anuleze polita si sa va restituie diferenta fata de ce ati platit. Asa ati scapat de primul asigurator.
  A doua zi sau dupa cateva zile mergeti la asiguratorul care va convine cu numerele si cartea masinii si cereti sa va dea o “doppelkarte” daca se mai foloseste in landul dvs. sau un nou numar electronic si cu ele va reintoarceti la inmatriculari si reinmatriculati masina cu noul asigurator. In functie daca v-au distrus sau nu marca TUV poate fi necesar sa il repetati.
  In final daca nu vorbiti bine Germana e bine sa luati un prieten care sa va asiste sau chiar noul asigurator ( in general se feresc sa isi dea picioare pe sub masa dar sunt si unii agenti mai flamanzi, vezi linkul 3 ;).
  Linkuri utile sa va testati Englza sau Germana:
  http://www.autoversicherung-1.de/privat/kfz-versicherung/akb/vor-stillegung-akb.htm
  http://germany.angloinfo.com/transport/vehicle-ownership/car-insurance/
  http://www.amundy.de/autoversicherung/kfz-versicherung/
  FOARTE IMPORTANT IN FINAL: Nu sunt avocatul sau consultantul dvs. si sfaturile de mai sus nu reprezinta asistenta juridica sau consultanta in asigurari, verificati totul cu un specialist, daca sunt probleme nu imi asum nici o raspundere.

  1. In mare corect dar:
   Despre dreptul asiguratului de a cere rezilierea dupa un accident, chiar daca s-a platit paguba nu am mai auzit. Eventual despre dreptul asiguratorului de a rezilia imediat contractul, lucru care este de multe ori pus in fapta.
   La vanzarea masinii nu este nevoie de actul de vanzare cumparare. Este suficienta dovada de la autoritati care se trimite oricum automat atat fiscului cat si asiguratorului. Geci nu trebuie dovedit nimic, totul este facut automat.
   In ce priveste TÜV-ul la scoaterea din circulatie, din orice motiv, autoritatile elibereaza si dovada pe ce perioada mai are masina TÜV.
   Astfel atunci cand masina se inscrie in circulatie va fi suficient dovada de la ultimul TÜV si dovada de la autoritati, masina se va inscrie in circulatie fara a fi necesar un nou TÜV.

  2. La ultima remarca puteati renunta linistit. Informatiile d.voastra nu constituie o consultanta juridica din punctul de vedere al RDG. In plus de aceasta ati acordat-o gratuit, deci nu aveti vreo raspundere din puctul de vedere al legii. Iar in cele din urma nu cred ca sunteti inregistrata oficial cu datele personale, pentru a vi se da de urma si eventual a fi trasa la raspundere.

 67. am reusit sa trecem la alta asigurare, doar ca a trebuit sa radiez masina si apoi sa trec masina pe numele meu. am pastrat doar numerele.
  va multumesc tuturor celor ce mi-ati raspuns.
  cert este ca eu nu inteleg totusi aceste conditii la incheierea unui contract deoarece la TV sunt o gramada de reclame cu asigurari auto care mai de care mai convenabile cat sa-si atraga clientul iar daca vrei sa faci o schimbare te trezesti ca nu poti .

 68. am o problema si nu stiu daca se poate rezolva cumva in urma unui dosar penal in romania mia fost anulat permisu de conducere cat B se poate da examen aici in germania pentru permis valabil doar in germania sau trebie sa astept sa treaca perioada de suspendare sa renunt la cetatenia romana sau sa le am pe amandoua se poate sau nici o sansa asta depinde de locu de munca si de bani cu care intretin familia care pentru mine e pe primu loc va multumesc astet raspuns

 69. Am si eu 3 intrebari , cine cunoaste rog a raspunde:
  1. Cum devii traducator ro-de si invers, sau en-de si invers, ce se cere exact, ce scoala, ce nivele de germana?Exista posibilitatea de a deveni
  traducator numai in urma unor teste ( ex.:Toefel, Cambridge, Goethe)?
  2. care ar fii echivalentul la urmatoarele cerinte pt Ausbildung: ‘Schulnoten des letzten Zeugnisses’ si ‘Noten des zweitletzten Zeugnisses’, ?…se cer pentru diferite materii
  3. Trebuie diploma de bac numai tradusa sau trebuie si recunoscuta?
  Orice sfaturi,tip-uri sau cunostinte despre Ausbildung sunt binevenite.
  Va multumesc

  1. 1. Traducator nu este o meserie aparata de lege cum este cea de avocat , medic, inginer. Aceasta se poate presta si fara a avea o diploma sau examinare impusa. Sunt aparate prin lege impotriva abuzurilor doar anumite cazuri: „öffentlich bestellter und beeidigter Übersetzer“ adica titluri acordate de catre Landuri, sau „Diplom-Übersetzer“, titluri dobandite cu o pregatire adecvata.
   2. Notele scolare a ultimului certificat, respectiv Notele penultimului certificat.
   3. Cum adica sa fie recunoscuta diploma de bac?

 70. Va multumesc pt raspuns. La intrebarea 2 ma refeream care ar fii acel certificat in Romania? Unul ar fii bacul probabil si unul …?
  In sensul daca trebuie ca o diploma de calificare recunoscuta de statul german, sau e destul cand depun diploma tradusa si legalizata la un dosar?

  1. 1. Ref. la diploma de bac:
   – dacă doriţi să studiați mai departe, vă va trebui o recunoaştere a diplomei de către oficiul german competent- aşa cer universităţile etc.
   – dacă vreţi doar să aplicaţi pt. un loc de muncă, în mod normal vă ajunge o traducere. Numai dacă în mod expres se specifică, la condiţii de angajare, „Abitur”, va trebui să puteţi prezenta şi aici recunoaşterea bac-ului.
   2. Ref. la ‘Noten des zweitletzten Zeugnisses’, v-aş ruga să ne daţi un exemplu cu contextul reswpectiv- cum vi s-a cerut?
   3. Ref. la profesia de traducător:
   Sunt de acord cu cele scrise de anonim.
   Dar nu uitaţi un lucru: tocmai pt. că profesia de traducător nu e protejată pprin lege, multă lume se autoîntitulează „Übersetzer“. Dacă aveţi în schimb examenul de traducător dat, în faţa organelor competente ale Landului (de pe lângă Ministerul Educaţiei- „Kultusministerium”) aveţi şanse incomparabil mai mari să obţineţi comenzi şi o plată mai bună.
   Desigur, încă mai bun e acel titlu universitar „Diplom- Übersetzer”- obţinut după studiu.
   Pt. a face trad. legalizate, obligatoriu trebuie să daţi acel examen.
   Pt. date suplimentare puteţi să mă contactaţi- datele mele de contact le găsiţi pe site.

 71. Buna ziua tuturor. Cum se procedeaza la inscrierea unei masini in Germania (cump. de acolo ) ,de un cetatean roman cu domiciliul in Germania. Ma refer mai mult la asigurare, am o hartie de la asig. din Romania ,ca nu am avut incidente , sunt sofer profesionist cu o vechime considerabila, 30 ani. Ma astept sa sa platesc cu cateva procente mai putin fata de un sofer nou ! Daca stie cineva problema in amanunt , ii multumesc anticipat. Sunt convins ca pe multi ii intereseaza lucrul acesta.

  1. Trebuie sa contactati mai multi asiguratori si sa cereti o cotatie – recunoasterea anilor fara daune poate fi diferita de la un asigurator la altul.
   In general daca va convine prima de plata de la un anumit asigurator puteti incheia asigurarea (va recomand prin intermediul unui broker deoarece puteti renunta ulterior in termeni de 14 zile de la primirea contractului – in cazul in care nu va recunosc anii vechime): primiti initial un numar de asigurare eVb – acesta va trebuie la inmatriculare. Actele de asigurare le veti primi ulterior.
   Exista situatii in care asiguratorul nu va recunosc toti anii (personal am intalnit cazuri in care s-a incheiat prin intermediul unui broker asigurarea, cu document de 6 ani de lipsa daune – asiguratorul a trimis actele peste 1 saptamana, recunoscand doar 5 – in acest caz avand posibilitatea de a rezilia contractul in termen de 14 zile).

   Este de asemenea important sa verificati la incheierea asigurarii daca va este in totalitate recunoscuta vechimea permisului de conducere (apar de obicei probleme cu permisele in care nu este trecuta clar data obtinerii categoriei, unii asiguratori iau in considerare data eliberarii permisului in cazurile schimbarii permisului de conducere cu echivalentul german) – e important deoarece calculul primei de plata este influentat si de data obtinerii permisului de conducere.

 72. Cristi DENUTA ma numesk.locuiesk din 2008 in Germania .m-i s-a expirat buletinul si pasaportul…intrebarea mea este..pot obtine un pasaport la munchen cu buletinul expiratsi de ce acte am nevoie inca?

  1. Nu puteti obtine pasaport fara act de identitate valabil – va trebui intai sa obtineti o noua carte de identitate, apoi sa aplicati pentru pasaport.
   Ca si sfat, intre timp puteti sa va faceti programare pentru pasaport – la consulatul din Munchen programarile pentru pasaport au ajuns deja in luna aprilie 2013.
   Succes!

 73. buna seara…ma numesc Adina si locuiesc in Germania impreuna cu sotul meu si copilul nostru.Daca se poate sa ne ajutati si pe noi cu niste sfaturi…Locuim in Germania de 2 ani…iar in octombrie a venit pe lume fiul nostru..in martie as dori sa plec pana in Romania doar eu si copilul..sotul vine dupa o luna..as dori sa stiu ce pasi ar trebui sa urmam pentru a iesi copilul din Germania.Copilul are certificat de nastere international facut aici…care ar fi actele de care as avea nevoie pentru plecare…Am uitat sa specific mai sus,sotul este si el tot roman…va multumesc foarte mult anticipat..o seara frumoasa!

 74. Dicţionare online germană- română

  Există între timp o serie întreagă de asemenea dicţionare- mai bune sau mai slăbuţe, de la caz la caz:

  1. Aici găsiţi o listă cu dicţionare online de germană- română:
  http://www.ats-group.net/woerterbuecher/woerterbuch-deutsch-rumaenisch.html

  2. În plus: cel mai bun dicţionar online, gratuit, de germană- română este, după mine:
  http://dero.dict.cc/
  Acest dicţionar se dezvoltă mai departe, în prezent- deci încă nu e terminat.

  3. Încă şi mai bun şi mai mare, dar gratuit doar pe perioada de 30 de zile (ca “demo”) este dicţionarul Maxi 17 (amintit la poz. 1), downloadabil de pe situl:
  http://www.aurint.de/download.htm

  de la poziţia:

  MAXI-Wörterbuch Ro-De / De-Ro

  După expirarea celor 30 de zile “de graţie” costă 84,50 euro.

  Din păcate, toate meniurile la mai toate dicţionarele amintite mai sus sunt în lb. germană.

 75. as dori sa aflu daca eu lucrez in germania dar printro firma romaneasca am inregistrare faacuta la primarie drept de munca cum e normal si cere statul german nu am,doresc ca sotia si fetita minora sa vina aici.Intrebarea e cat e perioada de sedere la care au dreptul ele pe teritoriul german,sunt formalitati de urmat,ele venind sa spunem asa ca turisti pt o perioada doar,cat e maximul acestei perioade daca este o perioada ce trebuie respectata

  1. Atat timp cat au asigurare medicala incheiata aici in Germania, si atat timp cat tu dovedesti ca le poti intretine. Alte limitari nu sunt.

 76. Cum sunt traduse corect notele dintr-o diploma?Mie mi s-a tradus diploma exact cu notele romanesti , iar in josul paginii apare o nota a traducatorului cum ca notele sunt in Ro d ela 1-10 si ca 5 -ausreichend. Este asa corect sau trebuie traduse efectiv notele?

  1. Este corect asa, traducatorul nu are voie sa calculeze notele. Exista tabele de calcul pe care oficialitatile sau persoanele interesate le pot consulta, dar un traducator poate da doar explicatii referitoare la actele traduse in functie de reglementarile tarii unde este autorizat. Doar institutiile de acreditare pot emite acte valabile privind notarea diplomelor sau certificatelor (in Germania exista linkul “Anabin – Informationssystem zur Anerkennung ausländischer Bildungsnachweise”)

  1. Nu trebuie sa sustineti niciun fel de examen: permisul vechi, 2 poze biometrice si 35 de Euro si anmeldung-ul e tot ce aveti nevoie.
   Permisul romanesc va fi retinut pentru ~4 saptamani pana cand soseste dosarul dumneavoastra din Romania, timp in care primiti o adeverinta cu drept de circulatie valabil doar pe teritoriul Germaniei.

 77. Nu se retine nici un permis,cand vine permisul german la Primaria unde ai domiciliul,il predai pe cel romanesc si cu asta ..basta

  1. Cand si unde ati schimbat permisul si nu l-au retinut?
   Toate cererile pentru preschimbarea permiselor de conducere din strainatate se centralizeaza la Berlin unde este verificata autenticitatea acestora.

   Va citez din procedura din schimbare a permisului, traducerea o faceti singur:

   Hinweise zur Aushändigung/Abholung:
   Der ausländische Führerschein muss durch das Landeskriminalamt auf Echtheit überprüft werden. Diese Überprüfung dauert zwei bis drei Wochen. Während dieser Zeit müssen Sie Ihren Führerschein abgeben.
   Der deutsche Kartenführerschein wird zentral durch die Bundesdruckerei in Berlin hergestellt. Sobald er uns vorliegt, werden Sie schriftlich benachrichtigt. Dann können Sie den Führerschein persönlich mit Personalausweis oder Reisepass abholen oder eine andere Person bevollmächtigten (mitzubringen sind die schriftliche Vollmacht und Ihr Ausweis/Pass, die bevollmächtigte Person muss sich ebenfalls ausweisen ).

  2. dl Titi , sant exceptii !! , cand am schimbat eu permisul am fost cu un prieten german , la el la primarie nu se retine permisul ,dar la mine in Lindau se retine , si discutii aprinse pe teme cu functionarul respectiv,pentru ca al meu era de profesionist si imi trebuia, pana la urma a inteles ca functionarul era in necunostinta de cauza , pentru confirmare functionarul din Lindau , centru administrativ din zona , a sunat in oraselul respectiv Scheidegg ,care apartine de Lindau , si din acea zi se retine permisul si acolo si primesti dovada .. ca in multe alte cazuri fnctionarul public nu este intodeauna instruit .

 78. in iunie 2012, la Landratsamt Waldshut- Tiengen,am facut cererea,pozele,am platit 21 euro,FARA sa predau nici un permis. In circa 3 saptamani mi-a sosit la Primaria unde locuiesc(Stühlingen) permisul.L-am ridicat si l-am predat pe cel romanesc. Atat.

 79. buna am o mare rugaminte ,,,am completat formularele 401 si 411 in austria lucrez mi la stampilat numai pe 411 si semnat zicand ca 401 nu trebuie ,,, am mers in romania si 401 lam dus la evidenta populatiei dar nu vrea sal primeasca spunind ca nu are stampila si semnatura la pct 5 si nui valabil am venit cu el iar in auistria si astia spun ca acolo nu trebuie ,,eu nu mai inteleg nimic ma poarta pe drumuri ,,,,si problema mare e ca si la alte colege de-a mele au rezovat in tara fara stampila pe 401 si la mine de ce nu se poate? nu-i aceeiasi lege peste tot??? va rog sa-mi dati un raspuns

 80. Buna ziua, ma numesc Daniel, si am urmatoarea speta: locuiesc cu familia in Munchen de 1 an. Eu voi pleca din Germania, sotia va ramane cu copiii. Intrebarea mea este daca exista vreo procura sau imputernicire pe care ar trebui sa o las sotiei astfel incat ea sa poata semna in locul meu (sa ma reprezinte pe mine), in cazul in care ar fi necesara semnatura ambilor parinti (spre ex. la scoala). Multumesc.

 81. Buna seara!
  Domnule Alin, intr-adevar, cautand in banca de date “anabin” nu am gasit specializarea dvs. Va pot recomanda sa va adresati direct in Stuttgart la adresa urmatoare:

  Erstanlaufstellen Baden-Württemberg
  Förderprogramm “Netzwerk Integration durch Qualifizierung”

  Arbeiterwohlfahrt Stuttgarter e.V. (AWO Stuttgart)
  Olgastr. 63, 70182 Stuttgart
  Tel: 0711 / 21061 17
  Fax: 0711 / 23602 63
  E-Mail: anne.seth[at]awo-stuttgart.de
  Anfragen/Beratung per E-Mail: Ihre Anfrage können Sie gerne auch schriftlich an: anne.seth[at]awo-stuttgart.de richten.
  Bitte geben Sie hierbei bereits folgendes an: Name, Herkunftsland, (Aufenthalts)-Status und die genaue Bezeichnung Ihres Schul-, Berufs- bzw. Hochschulabschlusses, den sie anerkennen lassen möchten.
  Mult succes!
  Madalina Schwarz

  1. Vă mulţumesc pentru răspuns. Între timp am luat legătura cu  AWO şi am primit o serie de îndrumări  care mi-au fost de un real folos. Vă mulţumesc încă o dată pentru informaţii.

   Cu respect,

             Alin

   ________________________________

 82. Buna. Trebuie renuntat la alocatia din romania obligatoriu sau poate sa mearga in paralel dar in germania o sa scada suma din romania?

 83. Buna ziua as dori sa stiu cu un salariul de 400 de euro daca as putea a vea un ajutor social in germania avand toate actele legale in Germania cum as putea proceda pentru a avea un ajutor social si cum as putea avea cardul de asigurare european momentat am o asigurare privata dar contractul cu asigurarea se va incheia va multumesc

 84. Buna ziua . Azi , in timpul serviciului mi s-a furat portofelul(act de identitate,carduri,bani,etc) . Am fost la politie , de unde voi primi o dovada provizorie de 3 luni (in locul buletinului) . Ce trebuie sa fac mai departe ? Mi s-a spus ca trebuie sa merg la Consulatul Roman cu hartie de la politie . Acolo ce trebuie sa fac ???Ce o sa se intample ? Poate sa imi faca alt buletin aici ? Nu inteleg … Va rog frumos sa imi raspundeti si sa ma ajutati .
  Multumesc

  1. Mergeti la consulat unde:
   – cereti eliberarea unui pasaport cu mentiunea domiciliului in Germania (nu mai aveti nevoie de carte de identitate) – conditia este minim 1 an de sedere in Germania
   – faceti o procura prin care imputerniciti pe cineva din tara sa faca demersurile pentru obtinerea unei noi CI.

   Sper ca ati blocat deja cardurile, nu?

 85. Buna ziua, sunt in Germania de la inceputul lunii decembrie 2012. Acum o saptamana am reusit sa-mi gasesec un serviciu! Cei de acolo mi-au dat o lista cu actele necesare angajarii, printre care si LOHNSTEUERKARTE! Le-am scris e-mail, iar raspunsul lor a fost unul vag, trimitandu-ma la un sait prin care se pot face formalitatile online din anul 01.01.2013. Numai ca eu nu am inteles nimic de acolo, de ce acte am nevoie, cum trebuie trimise online si cui, in cat timp il voi primii, iar germana mea nu e prea grozava! Precizez ca sunt in landul Niedersachsen. Va rog mult sa ma ajutati!
  Va multumesc anticipat!

 86. BUNA ZIUA . MI-AM GASIT DE LUCRU IN GERMANIA LA UN HOTEL ,PATRONUL MI-A CERUT SA-MI FAC PFA IN ROMANIA . ESTE VALABIL DACA EU LUCREZ IN GERMANIA EU LA CARE STAT COTIZEZ ? CAT LA SUTA DAU STATULUI ,? CAT MA PLATESTE NEAMTUL ? CARE SUNT RISCURILE MELE . VA ROG AJUTATI-MA .

 87. buna ziua, am si eu o intrebare pemtru o chestiune urgenta. am control de la zoll, poate sa imi spuna cineva daca e in regula sa lucrezi in restaurant cu werkvertrag si cu detasare a1, avand in vedere ca tot personalul este asa. cei de la zoll spun ca nu merge cu detasare pentru restaurant ci doar in alte domenii. va multumesc anticipat

  1. @Adrian, Zoll-ul are dreptate, in gastronomie macar merge cu contract temporar de 6 luni pe an, daca nu avrut sa va ceara permis de munca, evident patronul ar fi platit mai mult mai mult la asigurari sociale in ambele cazuri legale, dar acum o sa se “bucure” de amenda primita care-l va scutura de bani. Din pacate amenzi usturatoare veti primi si dvs. dar asta e situatia, daca puteti, luati-va un avocat pentru intreg grupul care sa dea cat mai mult vina pe patron, fiti siguri ca el are deja unul care se chinuie sa dea vina pe dvs.

 88. Buna seara,
  Stie cineva un notar roman(sa nu mai platesc traducere) prin zona Heidenheim an der Brentz sau Ulm?Am nevoie urgent sa fac o imputernicire pentru mama.Aveti idee cat costa?

  1. @Viki – Actele notariale se fac in Germania in germana, surprinzator, nu-i asa 😉 ?
   Asa ca ori faceti procura aici in Germana si o traduceti in Romania, ori daca vreti sa fie direct in romana, trebuie facuta o traducere paralela in Germana pe care o va notifica notarul. Oricum deosebit de scump si complicat. Faptul ca notarul cunoaste sau nu limba romana nu are importanta. Daca va incalzeste cu ceva, aceeasi situatie este si in Romania vis-a-vis de procurile facute in alte limbi decat romana.

  2. Buna ziua, eu stau in NRW si procedez in felul urmator: scriu procura pe o pagina in limba germana, alta pagina aceeasi procura in limba romana, apoi solicit legalizarea. Se taxeaza in jur de 12 euro, ca pentru o singura procura. Orice notar poate face teoretic acest lucru. Mult succes.Talida

 89. Buna Seara , am cautat pe acest site informatii despre Steuer-ul si documentele necesare pentru a beneficia de impozitul anual din Germania(Steuer),pentru evitarea a dublei impozitari in ambele tari (romania si germania) Imi puteti spune va rog ce acte necesare am nevoie pentru a beneficia de Steuer’ul din 2012? si cum ar trebuii sa procedez? Multumesc Anticipat!

  1. In primul rand trebuie clarificat faptul ca nu “beneficiati de Steuer”, aveti posibilitatea la sfarsitul fiecarui an calendaristic sa depuneti declaratia anuala de impozit in urma careia, functie de veniturile globale realizate pentru anul respectiv si deducerile aplicabile, are loc o reglare a impozitului datorat catre stat, in urma careia puteti primi sau mai trebuie sa platiti o diferenta de impozit.

   De obicei se obtine o suma de bani ca diferenta, dar depinde foarte mult de veniturile realizate din alte surse (ex. salar/chirii in Romania).
   Pentru anul trecut, 2012, declaratia de impozit se trimite pana la sfarsitul lunii mai (septembrie daca apelati la un Steuerberater).
   Succes!

 90. Buna ziua,
  sunt in Germania de un an si jumatate impreuna cu sotul si copilul care primeste Kindergeld. Din anumite motive, eu impreuna cu copilul ne vom intoarce in Romania. Intrebarea este daca vom primi in continuare Kindergeld si daca trebuie sa anuntam plecarea la Familienkasse , in conditiile in care tatal copilului munceste aici in Germania si ramane aici.
  Multumesc anticipat,

  Gissela

 91. Bună ziua! Mă numesc Ala Perju. Aveţi nevoie de traducerea legalizată a documentelor dumneavoastră, efectuată de un traducător autorizat?
  În calitate de traducătoare autorizată în Germania pentru limbile română, italiană, engleză şi germană, vă ofer traduceri legalizate, recunoscute de autorităţi pe întreg teritoriul Germaniei.
  Execut traduceri pentru orice document din română în germană şi din germană în română la preţuri avantajoase. Informaţii suplimentare despre mine şi datele mele de contact le puteţi găsi pe site-ul: http://www.alaperju.com
  Vă mulţumesc.

 92. Buna ziua. Ma numesc Anca si sunt in Germania din august 2012 impreuna cu 2 copii, iar sotul meu lucreaza aici din 01.09.2011. Am solicitat alocatie europeana pentru copii din septembrie 2011, am adus si acel formular unde se vede ca nu mai beneficiez de alocatie nici in Ro din sept. 2011. Am intampinat multe greutati si nici acum nu am reusit sa primesc banii doar din august 2012( culmea ca am depus aceleasi acte cu o prietena si ea a primit alocatia din urma incepand cu martie 2011, fara ca fata ei sa fie la scoala aici in Germania), iar mie imi pun diferite pretexte ca de ce nu au fost copiii in Germania in perioada 2011. Am uitat sa spun la locuiesc in Vohburg la 10 km de INGOLSTADT, si am rugamintea daca cunoasteti ceva despre acest caz sau cunoasteti un avocat care vb romana in zona asta. Va multumesc din suflet si as fi recunoscatoare daca ma ajuta si pe mine cineva.

  1. Nu va trebuie avocat, trebuie adoar sa depuneti contestatie la decizia trimisa. Datele privind termenul si modalitatea de contestare sunt inscrise pe decizia primita. Multe persoane au fost in situatia dumneavoastra si totul s-a rezolvat dupa contestatie.
   Succes!

 93. Problema este ca nu stiu limba germana si imi este foarte greu, ca nu am pe cineva care sa ma ajute. Si chiar azi am mai primit o hartie prin care imi cer sa fac dovada ca copii au fost la scoala aici in 2011,(pana in 10.03.2013), ceea ce nu este asa, si pe ei nu ar trebui sa ii intereseze daca au fost sau nu copiii aici atata timp cat sotul meu lucreaza cu acte in regula aici din 2011. Fac precizarea ca in Ro am lucrat chiar in acest domeniu si cunosc foarte bine drepturile , dar din pacate nu pot vorbi necunoscand limba si de aceea as apela la un avocat sau poate la cineva care m-ar putea ajuta.Va multumesc si poate ma puteti ajuta cumva

 94. Buna Anca! Daca doresti te ajut eu, dar prin e-mail.Dac tu cunosti legile, trebuie sa formulezi contestatia si eu ti-o traduc. Atata tot ca nu pot perfect ,dar destul de bine si ca sa se inteleaga.Eventual poti sa imi trimiti si hartiile scanate de la ei sa vedem ce au ei de spus, in cazul in care nu ai reusit sa intelegi si sa vedem exact unde si cum se depune contestatia.O sa trebuiasca sa ai si putina rabdare deoarece lucrez week-endul asta dar o s aimi fac timp. email-ul meu este: liane_s1@yahoo.com

 95. Va rog puteti sa imi spuneti daca exista contestatie tip sau pur si simplu scriu contestatia. Va rog sa ma ajutati daca se poate deoarece am termen si sa nu pierd…….si totusi daca cunoasteti vreun avocat care vorbeste romana deoarece am si o problema cu o masina care am cumparat-o de aici si am avut mari probleme. Multumesc si astept un raspuns daca se poate.

 96. As dori sa-mi legalizez diploma de bac sau studiile aici in Germania. ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat.

  1. Daca vrei legalizare prin traducere trebuie doar sa mergi la un traducator autorizat. Dacă doresti o echivalare a diplomei de bac mergi la Regierungspräsidium.

 97. Buna seara, va prezint o speta care sunt convinsa ca poate prezenta interes pentru multi. Este vorba de inmatricularea unei masini in Germania. Am o masina care este inmatriculata pe firma (frima mea, eu sunt asociat unic). Urmeaza sa ma stabilesc in Germania. Intrebarea mea este: o pot inmatricula in Germania in baza Facturii de vanzare- cumparare (de pe firma pe numele meu), evident, avand la mine actele firmei, stampila, eu fiind asociat unic. Sau este nevoie sa o inmatriculez in tara pe numele meu? Multumesc mult….

 98. Buna seara,am o intrebare legata de pasaportul copiilor ,locuiesc in Germania de 8 luni ,copii au pasaport temporar pe un an de zile ,va trebui sa ma intorc in Romania cu copii si sa le fac pasaport pe 5 ani sau se poate face si aici in Germania avand in vedere faptul ca locuim aici toata familia in prezent si speram si pe viitor. Va multumesc.

  1. Pasapoartele se pot schimba si in Germania la consulat/ambasada – dar din pacate dureaza aproximativ 5 luni schimbarea (~3 luni programarea, 6-8 saptamani termenul de eliberare pentru pasaport de la depunerea actelor). Pasaportul normal pentru copii are valabilitatea de 3 ani, 5 ani doar pentru adulti (din ratiuni de schimbare a fizionomiei).
   Succes!

 99. Se poate elibera un pasaport nou si din Germania. Un telefon la +49-89-553307 si aflati mai multe. Nr. de telefon este de la Consdulatul General al Romaniei la München.

 100. Buna seara, locuiesc in Pforzheim si lucrez ca sofer ptr o firma de transport mobila. Am fost surprins de radar (blitzer) conducand in localitate cu o viteza de 81 km/h, deci cu 31 de km/h mai mult decat limita legala. Am primit acasa un plic ce continea o amenda si o comunicare in care mi se da un termen de 4 luni pentru a-mi preda permisul de conducere romanesc spre preschimbare in cel german, ulterior fiindu-mi retinut pentru o luna de zile. Nu doresc sa imi preschimb permisul deoarece nu stiu cat voi ramane in Germania. Ce masuri se pot lua impotriva mea in cazul in care nu trimit acest permis la adresa mentionata? Ce ma sfatuiti sa fac mai departe?
  O zi frumoasa va doresc. Multumesc anticipat.

 101. buna…am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta…sunt de putin timp in germania si nu stiu exact ce sa fac…vreau sa imi caut un loc de munca…am diploma de asistenta medicala …dar nu am experienta in domeniu…am lucrat in schimb ca infirmiera in Spania 2 ani….ce sanse as avea sa lucrez daca nu ca asistenta ca infirmiera…ce ar trebui sa fac?multumesc anticipat

 102. buna seara!
  imi poate cineva spune ce se poate intampla daca iti expira actul de identitate , iar tu locuiesti legal in germania, primesti chiar si acel Hartz 4 ( arbeitslosengeld 2 ),si din anumite motive , nu poti achita decat taxa pentru pasaport , fara a mai putea plati tradicerea si legalizarea dreptului de sedere? Consulatul imi va elibera pasaportul?

  1. 1.Daca cartea de identitate este inca valabila faceti o procura speciala la consulat prin care imputerniciti o persoana din Romania pt depunerea documentelor necesare eliberarii cartii de identitate. – 60 euro – info suplimentar: muenchen.mae.ro- Servicii consulare – Informatii pt cetatenii romani-Asistenta si servicii consulare- Acte notariale- Procura pt cartea de identitate.
   2.Daca cartea de identitate este inca valabila -pasaport simplu electronic pt cetatenii romani adulti cu domiciliul in Romania – 100 euro – info: Servicii consulare – Informatii pt cetatenii romani- Asistenta si servicii consulare-Eliberare doc. de identitate si calatorie.
   3. Pasaport simplu electronic cu domiciliul in Germania (CRDS)- 100 euro impreuna macar cu Meldebescheinigung in original, impreuna cu traducerea autorizata in limba romana. Info: Servicii consulare – Informatii pt cetatenii romani-Asistenta si servicii consulare-Eliberare doc. de identitate si calatorie. Sepreda definitiv actul de identitate romanesc.
   4.Pasaport simplu temporar valabil 12 luni-80 euro.
   Neaparat toate documentele cerute depuse personal si cu programari altfel nu se primesc cererile.
   Succes.

 103. Buna Ziua!
  Am si eu o nelamurire,lucrez in germania detasata de op firma din Romania de 2 ani fara arbeitserlaubnis,presupun ca sunt cu gewerbe sau selbstandiger,vreau sa imi aduc copilul in germania la scoala,mentionez ca detin anmeldung la primarie si oarecum formularul A1,
  Trebuie sa am arbeitserlaubnis pentru a-mi da copilul la scoala sau il pot da si fara ca eu sa am servici,in contextul in care sunt data afara din firma.Multumesc si asteot un raspuns cu ce as putea face sa imi dau copilul la scoala daca eu nu am decat anmeldung in germania zona Niedersachen.

 104. Tu nu lucrezi cu gewerbwe, esti pur si simplu angajata a unei firme din Romania, cu detasare in Germania. Asta inseamna ca toate darile se platesc statului Roman. Prin urmare, in Germania n-ai asigurare medicala, nici somaj, nici pensie, nimic! Sfatul meu este sa iesi cat mai repede din cercul asta, mai ales daca vrei sa-ti aduci si copilul in Germania.
  Copilul ti-l poti da la scoala aici oricum. Nu trebuie sa ai servici pentru asta. Dar mare atentie! Copilul tau va avea nevoie de asigurare medicala…de fapt si tu! Aceste asigurari nu sunt deloc ieftine pe aici!

 105. raspuns @anac -Spune-mi in ce zona te afli.As putea sa -ti ofer ajutor dar depinde de situatie sant multe probleme ce trebuie sa le discutam personal.raspunde-mi pe acest site si diupa aia vom stabili detaliile .

  1. tot asistenta medicala! ma puteti ajuta cu vreun sfat? experienta 20 ani in pneumologie – iar aici in 6 luni am gasit job doar pentru ingrijire batrani…
   multumesc!

 106. Buna ziua! M-am gandit sa scriu in aceasta rubrica, deoarece nu gasesc rubrica exacta, unde as putea sa intreb despre recunoasterea diplomelor. Am terminat universitatea in Romania, sectia Romana- Germana.Este recunoscuta aceasta diploma aici? Daca da, in ce masura m-ar putea ajuta? Ar fi luata in considerare si pentru Erzieherin? Unde ar trebui sa merg pentru Weiterbildungen? Orice informatie, imi va fi folositoare. Multumesc!

 107. Buna ziua!
  Pentru recunoasterea studiilor uitati-va pe linkurile:
  http://anabin.kmk.org/anabin-datenbank.html
  Informationsportal zur Anerkennung ausländischer Bildungsabschlüsse
  si :http://www.anerkennung-in deutschland.de/tools/berater/de/berater/start
  De ce nu studiati pentru master la universiate in Germania, investiti intr-adevar inca un an, dar veti avea alte perspective, contacte si oferte de lucru?
  Cu stima, Madalina Schwarz

  1. nu am pe nimeni aici care sa ma ajute sau sa cunoasca in domeniu. nu am stiut unde sa merg exact. Masterul in Germania dureaza un an? Va multumesc!

 108. Buna ziua,

  problema mea suna in felul urmator: fii-miu( elev in Germania) a fost prins cu Kundenkarte expirat ( dar Wochenkarte valabil), a primit o amenda de 40 de euro. Cel care i-a taiat amenda i-a spus ca daca isi actualizeaza repede Kundenkarte nu trebuie sa plateasca amenda. In doua zile a semnat actele la scoala si s-a dus la RMV si i s-a emis un nou Kundenkarte iar acolo la fel i s-a spus ca nu trebuie sa plateasca nimic.
  Dupa un timp am primit acasa somatie de plata ( amenda a ajuns la 90 de euro). Am facut reclamatie pe site DB.de dar inca n-am primit nici un raspuns.Momentan nu sunt in Germania.
  Ma poate sfatui cineva ce ar trebui facut in aceasta situatie?
  Multumesc aniticipat
  Cu stima si respect,
  Gissela

 109. Buna seara problema mea este. Ambii parinti sunt germani din romania bunica mea locueste in germania de 20 de ani. eu vreau sa ma mut in germania ce acte am nevoie daca ea are cetatenie germana??? si eu find nemtoica din romania unde pot vedea ce natonalitate am??? in certificatul de nastere nu scrie dar in diploma de la scoala scrie natonalitatea germana este buna…Va multumesc cu stima Anne

 110. Buna ziua,
  Eu am o problema legata de un contract incheiat cu Vodafone Germania pentru internet. Respectivul contract expira abia in iulie 2014. Din motive personale a trebuit sa ma intorc in tara si nu mai pot utiliza stick-ul primit de la ei, le-am scris si o adresa in acest sens, adresa la care mi s-a raspuns ca nu este posibil si ei imi factureaza serviciile in continuare chiar daca nu mai au posibilitatea sa imi retraga sumele din cont. Exista vreo posibilitate sa scap de acest contract?
  Va multumesc
  O zi buna Noemi

  1. Din pacate nu, ati semnat contract valabil pana in 2014 si trebuie sa il respectati. Trebuie sa aveti grija sa il anulati in perioada prevazuta in contract altfel se va prelungi automat inca 2 ani.
   Sumele datorate pana la terminarea contractului curent + eventualele cheltuieli de avertizare (Mahnung) vor trebui platite, contrar datoria va ajunge pe pana unei firme de recuperare si veti iesi intr-o pierdere mai mare, in plus va va afecta si scorul Schufa.
   Succes!

 111. Buna seara. Mi’a expirat buletinul in martie si vreau sa ma duc săptămâna viitoare in România sa mi’l reinnoiesc. Credeți ca ar trebui sa ma duc înainte la Ambasada României pentru o adeverinta pentru a trece vama fără probleme sau …. Imi poate spune cineva care poate a mai trecut printr’o problema asemănătoare. Va mulțumesc

  1. Pentru a putea trece frontiera aveti nevoie de un act de calatorie (CI, pasaport) valabil sau un Titlu de calatorie. Cum CI este expirat, pasaport banuiesc ca nu aveti, va trebui sa mergeti intai la Consulat/Ambasada pentru a obtine un titlu de calatorie (cost 50 de Euro).
   Succes!

   1. Mulțumesc frumos pentru răspuns. Cred ca ar fi prea riscant sa merg fără un titlu de călătorie in tara. Atunci cred ca ar fi mai convenabil sa imi fac buletinul la ambasada in Germania. Dacă calculez ies mai ieftin. Hmmm mulțumesc încă o data

 112. Sunt in germania de 1 an si 5 luni am obtinut deja permise de munca si sederea in germania. Lucrez ca electrician helper…dar am diploma de electrician din tara ce cursuri ar trb sa fac pt a echivala diploma mea de romania cu cea de germania ? Va multumesc anticipat

 113. Buna stie cineva cum se procedeaza pt recunuasterea scolii din Rominia aici in Germania? Multumesc Maria

 114. Depinde de situatia in care doriti sa va recunoasteti studiul din RO. Daca angajatorul nu va cere decat o diploma tradusa, atunci e simplu. Daca e nevoie de un act oficial atunci e putin de umblat. Pentru dioloma de Bacalaureat puteti sa mergeti sa va interesati la “Regierungspräsidium”. Dureaza maxim 2 saptamani. Pentru diploma de licenta difera in functie de specialitate si de ce act de recunoastere doriti si pentru ce doriti sa-l folositi.

 115. Depinde de situatia in care doriti sa va recunoasteti studiul din RO. Daca angajatorul nu va cere decat o diploma tradusa, atunci e simplu. Daca e nevoie de un act oficial atunci e putin de umblat. Pentru dioloma de Bacalaureat puteti sa mergeti sa va interesati la “Regierungspräsidium”. Dureaza maxim 2 saptamani. Pentru diploma de licenta difera in functie de specialitate si de ce act de recunoastere doriti si pentru ce doriti sa-l folositi.

 116. buna seara! am nascut in ian o fetita aici in germania. intentionam in ian-feb sa mergem in romania cu fetita, si mi ar fi mult mai comod sa scot un titlu de calatorie pt ea, si sa ii fac certif si pasaportul in tara.
  se plateste vreo amenda pt ca nu l am scos imediat? pe site ul consulatului am citit ca se plateste in plus daca doresti emiterea unui certif de nastere la mai mult de 6 luni de la nastere, dar nu se precizeaza nimic despre sit in care nu ceri emiterea certif romanesc ci doar a unui titlu de calatorie la mai mult de 6 luni de la nastere.

  1. Nu aveti de ce sa luati amenda – titlul de calatorie nu este obligatoriu in plus are o valabilitate de maxim 30 de zile sau pana la intrarea in tara. Titlul de calatorie il scoateti strict inainte de efectuarea calatoriei.
   Pentru deplasarea din Romania luati in calcul perioada necesara eliberarii actelor (as zice linistit o luna, perioada variaza plus – minus de la o localitate la alta – transcrierea nasterii uzual dureaza 2 saptamani, pasaportul electronic 3 saptamani).
   Succes!

 117. doresc sa fiu informat cu privire la urmatoarea situatie;.lucrez in germania de 3 ani ca sezonier..asta insemnand 7-8 luni pe an… si as vrea sa stiu daca pot beneficia de alocatie ptr copii..mentionez ca in contractul de munca nu figurez ca avand familie.. :(( desi am doi copii..asa mi sa cerut sa nu mentionez acest lucru..mi sa spus ca daca declar ca am familie .. nu stiu ce probleme ar fi…mi se pare ceva suspect in privinta aceasta..si as vrea sa stiu daca sa facut contractul asa si ca sezonier as avea dreptul la alocatie ptr copii..ce trebuie sa fac..sa dau firma in judecata ?…si mai am si alti colegi romanai in aceiasi situatie…multumesc anticipat..

  1. In primul rand sunteti victima necunoasterii!

   Deci de cei 3 ani de cand tot lucrati in Germania lucrati putin la negru – asta deoarece depasiti cele 6 luni permise pentru un contract sezonier, implicit ati fi avut nevoie de permis de munca iar in lipsa acestuia sunteti lucrator la negru.

   In al 2-lea rand: clasa de impozitare – banuiesc ca nici nu aveti idee ce inseamna card de taxe, clasa de impozitare, etc. Banuiesc ca an de an platiti impozitele conform clasei 1.
   Nu are nicio importanta ce e declarat la locul de munca si nici nu aveti de ce sa dati firma in judecata, nu e responsabilitatea lor sa se ocupe de asta. Ei lucreaza cu “datele clientului” aduca cu ce date despre clasa de impozitare si numarul de copiii trecuti pe cardul de taxe le furnizati – asta prin intermediul Lohnsteuerkarte de la finante.

   Alocatia: aveti drept la alocatie dar doar strict perioada cat lucrati in Germania – cititi topic-ul dedicat alocatiei – Kindergeld – aveti nevoie de formularele Europene si aplicati – in acest moment puteti recupera retroactiv pe ultimii 4 ani lucrati alocatia, dar doar pentru lunile lucrate (cu intrerupere in momentul in care ati facut abmeldung) – 7x3x184 inseamna cam 3864 Euro de recuperat pana acum.

   Va recomand, ca tot ati spus ca sunteti mai multi colegi romani, sa puneti mana de la mana cativa euro si sa platiti o ora de consultanta la un specialist sa va lamuriti cu tot ce aveti de facut, e in castigul dumneavoastra – pe de o parte aveti de recuperat alocatia, in plus declaratia de taxe din care mai puteti recupera cate ceva.

   Succes!

   1. Domnul Iulian:in primul rand vreau sa va multumesc foarte frumos ptr raspuns..nu am stiut multe din ce mi-ati scris.Aveti perfecta dreptate ca sunt in necunostinta de multe..mai am cateva intrebari la care doresc sa imi raspundeti daca doriti.Unde as putea sa ma informez despre situatia in care ma aflu?ce credeti dumneavostra..care ar fi motivul ca mi sa cerut sa nu declar in contract ca am familie,copii?in cazul acesta platesc foarte mult impozit..clasa 1..cum ati spus ..si consider ca daca as figura ca avand familie, m-as incadra la alta clasa de impozitare..Se poate plati impozitul in tara in RO ?..ce pasi ar trebui sa fac in situatia de fata?..unde sa ma informez..multumesc mult inca o data ca mi-ati raspuns…

 118. Buna ziua! Vreau sa fac o procura in germania care sa imi foloseasca in romania…vreau sa imputernicesc pe cineva sa ma reprezinte acolo…as putea face asta?

  1. Puteti face procuri la consulat sau la orice notar – dar aici trebuie traducere legalizata.
   Procura nu e valabila pentru chestiuni generale – trebuie sa specificati exact obiectul si perioada imputernicirii (ex. sa ridice de la finante un document).

 119. Buna ziua ! am o problema grava ,am cumparat azi o masina am inscriso pe numele meu ,la inmatriculare in Germania am primit toate actele inafara de buletin care din greseala la pierdut personalul de acolo ,mia dat o foaie la mana precum ei au pierdut buletinul meu si stampila de la politie ,acuma nustiu daca o sa am vreo problema la granitza ungaria cu romania ,nustiu cum sa progedez ce trebe sa am la mana ca sa pot sa merg in Romania .,stie cineva vreo informatie sau ceva de genu ? Va multumesc !

  1. Cu siguranta nu treceti granita – mergeti urgent la consulatul din Munchen si scoateti un titlu de calatorie, doar asa veti putea trece, oficial, granita. Cum altfel va puteti dovedi identitatea?
   Va costa 50 de Euro.
   Succes!

 120. Buna ziua,

  sunt in Germania si am nevoie de o traducere autorizata a diplomei de licenta obtinuta in Romania. Diploma a fost obtinuta dupa 2007 (intrarea romaniei in UE). Inainte de a ma adresa unui birou de traduceri, trebuie sa am neaparat diploma apostilata de Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor? Daca a intampinat careva problema asta, si ma poate ajuta cu niste informatii, mi-ar fi de un real folos si ajutor. Va multumesc!

  1. Buna ziua,
   Sunt o traducatoare autorizata in Germania.
   Din experienta mea, apostilarea este necesara. Exista si autoritati care nu solicita ca actul sa fie prevazut neaparat cu o apostila.
   Daca aveti nevoie de o traducere autorizata a diplomei dumneavoastra, imi puteti scrie un mesaj la adresa mea electronica: alaperju@rocketmail.com. Succes!

 121. Salutare! Eu tocmai mi-am făcut formalităţile pentru o recunoaştere a diplomei de licenţă (Bewertung) de la ZAB – Bonn. Am obţinut tot un certificat de recunoaştere şi de la Regierungspräsidium. În nici unul din cazuri nu mi s-a cerut apostilă. Am avut doar nevoie de copie legalizată după diplomă şi foaia matricolă(legalizarea se face la primărie şi e foarte ieftin) şi de traducere autorizată. Dar cel mai bine e să te interesezi (anume pentru ce ai nevoie de diplomă, unde şi cine e în măsură să îţi ofere hârtia de care ai nevoie, adică recunoaşterea), altfel rişti să pierzi timp şi bani degeaba.

  1. Buna, am citit postarea dvs, si eu trebuie sa ma ocup de formalitatile pentru recunoasterea diplomei de licenta. Problema e ca mi s-a cerut legalizarea traducerilor efectuate in tara, am contactat aici un traducator care m-a informat ca legalizeaza doar traducerile efectuate personal si nu pe cele din Ro. Unde altundeva as putea apela? multumesc mult!

 122. Buna ziua ! Ma numesc Pricopie Nelu si as dori sa-mi dati un raspuns sau un sfat urmatoarei probleme, daca se poate. In 2008 m-am stabilit in Hannover eu si sotia, sotia fiind insarcinata. Pana la nasterea fetitei eu mi-am gasit de munca acolo si in decurs de 2 luni am devenit fericitii beneficiari ai ajutorului social in Hannover, ceea ce implica toate avantajele pe care cred ca le stiti si dvs.Problema este ca dupa numai un an de zile a trebuit sa renunt la toate binecuvantarile astea din cauza unei probleme majore de sanatate a mamei mele. Asa ca fara sa-mi dau seama prea bine la ce renunt, am fost la Jobcenter si am anuntat renuntarea mea la binefacerile statului german.Intre timp in Romania , mama ,dupa aproximativ 4 ani a inceput sa-si revina. Intrebarea mea este : daca pot sa reiau ajutorul social in Hannover sau in alt oras din Germania , fara un loc de munca sau un domiciliu acolo.Ar putea sa-mi ofere asistenta in cautarea unui loc de munca si a unei cazari? Aici ma refer doar la mine momentan, sotia si fetita raman in Romania. Va multumesc frumos si va astept cu sfaturi si pe mail : pricopie_nelu@yahoo.com

  1. Ajutor social fara sa fi contribuit minim 12 luni in sistemul social nu o sa mai vedeti. Similar, in lipsa permisului de munca cei de la Jobcenter nu prea au cu ce sa va ajute.

 123. Am si eu o intrebare,am primit o scrisoare de la famkasse Landau,pt Kindergeld trebuie sa trimit Einkommensteuer din perioada 2009-2011.nu inteleg de ce?pt prima fetita primesc acesti bani din 2011 de cand e inscrisa aici,k nu am beneficiat de cand sunt eu aici 2009,selbständig Gastronomie) . pt a doua fetita nascuta in germania in 2012!multumesc anticipat

  1. Vi se solicita deoarece in perioada in care nu ati primit alocatia aceasta s-a aplicat (functie de venitul realizat) ca si deducere pentru venitul realizat pe anii respectivi.
   In Germania legea impozitului pe venit ofera posibilitatea unui contribuabil fie de a primi alocatia pentru copii fie de a deduce o anumita suma pentru copil, cei de la Finanzamt fac calculele si aplica varianta cea mai convenabila din punct de vedere financiar – ajuta foarte mult persoanele cu venituri mari, deducerea aplicata pentru copil scade progresia de impozitare, suma rezultata fiind uneori mai mare decat alocatia in sine. Cele 2, alocatia si deducere nu se pot cumula, de aceea vi se solicita.
   Succes!

 124. Si eu mi-am făcut în RO traduceri legalizate, dar am avut dificultăţi aici, prin urmare am mers la un traducător autorizat german şi am făcut din nou traducerile (40 EUR pt diploma de licenţă şi 100 EUR pentru foaia matricola). Pe lângă astea am mai avut nevoie de copii foto (xerox) legalizate ale diplomei de licenţă şi a foii matricole (legalizarea o faci pa primărie, unde ai făcut “Anmeldung” şi costă maxim 10 EUR ambele). Din păcate va trebui să apelezi şi tu la un traducător de aici..asta înseamnă alţi bani-altă distracţie. Dar prima dată trebuie să te interesezi dacă Universitatea şi facultatea ta sunt în baza de date Anabin (Anabin Datenbank). După ce ai verificat dacă diploma ta e în regulă, trimiţi cele mai sus amintite (copii foto legalizate + cele 2 traduceri) la care mai pui un formular care la care trebuie să faci download şi să-l completezi (formularul e pe site). Ulterior o să primeşti o factură de 100 de EUR (taxa pentru “Bewertung”) şi după ce o să fie înregistrată plata o să primeşti actele acasă. Toată distracţia durează cam 3 -4 luni de zile. Pt extra informatii despre acte poti să-mi scrii pe ymess: alin_9900

 125. Buna ziua,
  Lucrez de aprox. un an si jumatate in Germania. Primul an am fost incadrata necorespunzator, clasa de impozitare, respecriv 4 in loc de 3( precizez ca sotul nu lucreaza, inca, el a lucrat in Romania. pana in Feb 2012). Dupa ce am schimbat clasa de impozitare, am mers la Steuerbehörde, pentru recalcularea impozitului. Acolo mi s-a solicitat formularul “Certificat de rezidenta fiscala UE/SEE”,pentru sot. Intrebarea este: cum poate sa-l obtina, fara a fii nevoit sa mearga in Romania si cat dureaza?
  Mentionez ca sotul este cetatean sarb.
  Multumesc anticipat,
  Roxana

 126. Buna seara Roxana,
  Mie mi-au cerut “Certificat de rezidenta fiscala UE” cand am facut prima data “Lohnsteuererklärung”, pentru ca lucrasem jumatate de an in Romania si jumatate aici. Mi-au cerut si pentru mine si pentru sotie. Certificatul se ridica de la Oficiul de Finante Publice din localitatea in care ati avut domiciliu, sau la sediul central judetean de finante publice. Se ridica personal de unul din titulari, sau de altcineva cu procura. Succes!

 127. Sper că ţi-au fost de ajutor informaţiile! O săptămână minunată să ai şi tu!
  PS: eu săptămâna asta ar trebui să primesc actele de la ZAB, în sfârşit am terminat de aşteptat luni de zile.
  PPS: pe internet nu e trecut că trebuie să pui şi foaia matricolă (traducere autorizată şi copie legalizată) dar trebuie trimisă. Eu nu am ştiut, dar m-au contactat de la ZAB…şi una peste alta a durat cu câteva săptămâni în plus.

  Multă baftă!

 128. Ajutor!!!! Am sunat vineri .luni si marti cam 2 ore in fiecare zi la ambasada Romaniei din Berlin…vrem sa facem o programare pt eliberarea unui pasaport pt fiica mea…si nu raspunde nimeni. Am scris ieri e-mail, normal nu am primit raspuns…Cine stie cum pot sa reusesc sa fac programarea? tipuri? alte telefoane decat pe net? orice e de folos, va multumesc

 129. Trebuie doar sa va prezentati cu toate documentele acolo .Nu se fac programari.Eu am facut copilului de curand pasaport si va pot spune sigur ca nu este nevoie de programare.Succes!

 130. Exact astea sunt numerele la care sun…..luni si marti am sunat iuntre 14-17…astazi am renuntat la orar atata timp cat nu raspunde nimeni.Eu nu stiu daca sa ma risc sa ma duc cu actele acolo si sa bat 500 km degeaba….eu zic ca au datoria sa raspunda sau cel putin sa scrie pe site ca putem sa mergem fara programare….,eu mai incerc astazi dupa care voi cauta modul in care sa il reclam inclusiv o scrisoare la dl/d-na consul.Va multumesc

  1. Uitati de orice reclamatie, toti oamenii din cadrul ambasadei/consulatului sunt luati in brate politic, li se ru.. (ma scuzati de expresie, dar exact asta se intampla, am o experienta total dezgustatoare cu ei in ultimele 6 luni, timp in care am facut o transcriere de nastere si am cerut pasapoarte pentru copii).
   Dar in ce zona locuiti de trebuie sa mergeti tcmai acolo, nu aveti alt consulat in zona? Mi-e greu sa cred ca veti fi primita fara programare, in Munchen se asteapta minim 3 luni pentru o programare (plus 6-8 saptamani pana la eliberarea efectiva). Nu ramane decat sa insistati la numerele respective pana raspund, eventual bombardati-i cu mail-uri zilnic.
   Succes!

 131. Salut!
  Va dau o veste buna! – care cu siguranta ne scuteste de niste bani cheltuiti si timp pierdut… cu birocratia!!!
  Reglementari noi în materie de acte de stare civilă – informatie luata de pe pagina consulatului din Bonn………………………………………

  Începând cu data de 5 iunie 2013 nu mai sunt necesare aplicarea Apostilei prevăzută de Convenţia de la Haga din anul 1964 şi nici traducerea în limba română pentru înscrierea în registrele române de stare civilă a certificatelor germane internaţionale (multilingve) de naştere, căsătorie sau deces. Celelalte cerinţe pentru înscrierea în registrele române de stare civilă, menţionate în informaţiile consulare, rămân nemodificate.

  Vereifachung der Konsularprozeduren

  Angefangen mit dem 05. Juni 2013 wird die Prozedur der Umschreibung der deutschen Standesamtsurkunden vereinfacht. Die deutschen internationalen (mehrsprachigen) Geburts-, Heirats- und Sterbeurkunden können in den rumänischen Standesamtbüchern ohne der Apostille gemäss der Haager Konvention aus dem Jahre 1964 und auch ohne Übersetzung in rumänischer Sprache eingetragen werden. Die übrigen Bestimmungen, die in den Konsularinformationen vermerkt sind, bleiben erhalten.

 132. Pt Dl. Stelian….se pare ca nu am de ales si trebuie sa ma duc direct…spune-ti cateva detalii va rog….se plateste taxa de 100 euro la banca? se mai platesc niste taxe…e multa lume? surprize? multumim

 133. duceti-va linistit,important sa ajungeti in jur de 8,00-8,30 acolo si oricum nu ramane nimeni cu problema nerezolvata pana la inchiderea programului.taxa este de 100 euro si atat.o sa va indrume de acolo unde trebuie platita,(la o banca din apropiere.Succes!P:S:daca sunteti mai aproape puteti merge si le consulat la Bonn.Acolo se plateste taxa chiar in incinta consulatului.

 134. buna ziua,ma numesc Catalina si am o problema: -sotul meu care este in germania din nov 2010 si lucreaza legal din mart 201, a primit Kundigungs incepand cu 1iul 2013. am auzit tot felul de vorbe(nu am vb cu cineva specializat) despre o asa numita garantie sau nu stiu cum sa ii spun pe care o poti primi in cazut in care primesti concedierea si tu nu ai nici o vina.pe concedierea sotului meu se mentioneaza ca postul lui(sofer LKW) se restructureaza din motive economice ale firmei(totusi firma nu da faliment).intrebarea mea este – are sotul meu vre-un drept de genul asta?ar putea beneficia de dreptul asta in cazul in care il are fara a da in judecata firma, implicit fara a avea nevoie de un avocat care sas te reprezinte?
  va multumesc.

 135. buna ziua ,numele meu este mariana,si am o problema .eu fiica si,sotul meu sintem in germania din oct 2011 .Sotul meu lucreaza legal,si are un salar de 800 euro bruto eu nu lucrez,fiica mea primeste alocatia aici de 184 euro ,cu acesti bani trebuie sa ne descurcam,trebuie sa platim chiria si alte cheltuieli,dupa care raminem aproape fara bani,am auzit ca as putea sa ma duc la jocenter si sa cer un ajutor, problema este ca eu nu vorbesc germana inteleg putin dar nu ma descurc singura v-as ruga sa imi spuna cineva ce trebuie sa fac ? .va multumesc.

 136. buna ziua…am o nelamurire…pe fluturasul de bani al sotului este trecut clasa 1 de impozitare desi suntem casatoriti si avem un baietel de 4 luni,nascut si inregistrat aici. in Germania..pot sa ma duc eu acolo sa-i schimb clasa de impozitare pe baza certificatului de nastere.?.i vor trage mai putini bani din salariu,sau angajatorul e obligat sa-i dau mai multi/putini bani??…sunt in ceata totala….va multumesc

  1. Pentru Nicoleta_C mergeti la Finantzamt cu actele .Normal ar trebui sa-i treaca clasa 3.Impozitul pe venit va fi mai mic.

 137. Buna ziua,am o intrebare:) fratele meu lucrează in România la unitatea de pompieri,cu școala si cursurile de SMURD,ar dori sa vina si el in Germania,l-ar putea ajuta acest lucru,ce ar trebui si unde făcut?va multumesc anticipat!

  1. Buna seara, intrebati la Berufsfeuerwehr,(cel mai bine direct la Kommandant) in localitatea unde locuiti, presupun ca va vor da cateva lamuriri.

 138. Buna seara , revin din nou cu o intrebare soer ca ma puteti ajuta , sper ca postez unde treebuie . Sotia mea a terminat in anul 2012 Postlicealul AMG si anume asistent medical generalist , ce a durat 3 ani , bineinteles ca nu a fost veva genul invatamant la distanta , a fost prezenta la scoala , a dat examenele , deci ma refer ca este totul in regula , si in cele din urma are diploma , mentionez ca are drept de munca permanent si vorbeste germana la un nivel mediu , i se ofera un loc de munca in spitalul din Freudenstadt (72250) , dar mai intai i se cer 6 luni de practica in acest spital inainte de angajare , am inteles trebuie sa echivaleze diploma respectiva si nu stim pasii ce trebuiesc urmati , am inteles ca vor trebui traduse , foaia matricola , diploma BAC si diploma de asistenta , si dupa ce le traducem trebuiesc trimise undeva la Stuttgart , dar unde nu stiu ? asa ca am si eu doua intrebari :
  1) Unde as putea traduce si legaliza aceste acte , sau trebuie decat diploma de asistenta , as dori o adresa ceva a unui traducator , banuiesc ca voa trebui sa la trimit prin posta ?
  2) ce trebuie facut mai exact cu actele traduse ? unde trebuiesc trimise , are nevoie de o alta diploma in germana sau se poate obtine una in baza acesteia romanesti ?

  Va multumesc !

 139. Buna ziua,
  Traducerile legalizate vi le pot face eu. Daca doriti, imi puteti trimite copiile scanate ale actelor prin email (allunea@yahoo.com) si eu va trimit traducerile legalizate prin posta.

  Referitor la a doua intrebare, ar fi bine sa sunati la BAMF, Tel: +49 30-1815-1111 si sa intrebati direct la ei care este institutia competenta pentru recunoasterea diplomei in landul in care locuiti. (http://www.bamf.de/DE/Willkommen/ArbeitBeruf/Anerkennung/anerkennung-node.html).
  Va doresc mult succes!

 140. buna ziua!
  Ne confruntam cu o problema la care nu primim de nicaieri un raspuns clar. asa ca va cerem ajutorul.
  Suntem in Germania din ianuarie 2012, avem masina inscrisa in Romania, e cu numere romanesti si noi circulam cu ea in Germania. acum 2 saptamani ne a oprit politia si ne a inregistrat certificatul de inmatriculare si ne a intrebat de cand suntem in Germania. E posibil sa primim amenda? cat putem circula in Germania cu masina inscrisa in Romania? ce ne sfatuiti? ar fi mai bine sa o inscriem aici, in Germania? daca o inscriem aici ce costuri presupene inscrierea?

  1. @Anda 183 de zile de la data anmeldung-ului in Germania, dupa care trebuie inregistrata. Vedeti pe site toata procedura completa, e o intrebare foarte des pusa. Va sfatuiesc sa o faceti cat mai repede, daca ati depasit termenul si ati fost luata in evidenta amenzile nu vor intarzia sa apara.

 141. @ Anda Noi suntemin Germania din 2011,cu masina inmatriculata in Romania. Acum o luna ne-a oprit si pe noi politia si ne-a intrebat de cand circulam cu masina pe teritoriul Germaniei si daca platim impozit la masina. Nu am platit decat asigurare in Romania,in Germania nu am platit nimic pentru masina. Politistul ne-a spus sa mergem la Finanzamt si sa platim impozitul pentru masina si ca e posibil ca cei de la Finanzamt sa ne amendeze.Ne-am prezentat la Finanzamt cu hartia de la politie ,iar cei de la finanzamt au zis ca habar nu au ce sa faca. A trebuit sa platim doar 139 euro,impozitul pe masina pentru ce a mai ramas din anul 2013. Ni s-a spus ca urmeaza sa se schimbe legislatia si ca in ianuarie 2014 sa mergem la TUV si sa rezolvam acolo problema.

 142. Si eu am fost in aceeasi situatie amenda nu am primit dar mai mult de 6 luni nu puteti circula cu mumere de RO , va trebuie certificat de conformitate eu la Vw l-am comandat pe internet 60€ , cand aveti asta mergeti la TUV 90€ , atentie aici se face TUV foarte minutios , dupa aceea incheiati o asigurare se poate face tot online , o sa primiti prin mail nr asigurare , si cu toate acestea mergeti la zulassungstelle landratsamt , si vaai costa inca 90€ , dureaza f putin , primiti mumerele pe loc , si vi se vor opri numerele si actele de ro , le trimit ei la pol rutiera de cate apartineti

 143. Buna ziua,
  sunt stabilita in Germania si anul acesta as vrea sa imi aduc si copilul minor, care e inca in Romania.
  E cineva care mi-ar putea spune de ce acte as avea nevoie, atat cand il aduc cat si pe parcurs pentru diferite formalitati ? Specific ca este la scoala.
  Va multumesc anticipat 🙂
  O zi buna va doresc.

 144. Buna ziua,revin la dumneavostra cu o problema,destul de rusinoasalocuiesc in orasul Erding,regiunea Bayern,impreuna cu sotul si copilul,De curand ne-am gandit sa facem cerere toti 3 pt pasaportul romanesc cu domiciliul in Germania,indeplinind conditiile cerute,ambii cu permis de munca unbefristed.Problema este ca sotul meu a primit,cu vreo cativa ani buni in urma o amenda pt parcare neregulamentara,amenda care,nefiind platita,a devenit destul de mare si a adus cu ea un ordin de executare silita.Intrebarea mea este daca asta ne va afecta in momentul in care facem cererea l pt pasapoarte,neputand sa o platim deocamdata.Multumesc mult

  1. Recuperarea unei amenzi neplatite se va face de catre fisc prin alte metode, in niciun caz nu va poate fi refuzata eliberarea pasapoartelor. Dar daca amenda a ajuns deja la executare, asteptati-va oricand la blocarea contului bancar.

   1. Aveti dreptate, domnule Iulian, totusi Bundesregierung limiteaza obtinerea cetateniei germane si in cazul ordinului de executare silita/condamnari anterioare. Totusi nu sunt doua perechi de pantofi diferite. Dupa informatiile gasite pe site-ul: http://www.bundesregierung.de/Content/DE/StatischeSeiten/Breg/IB/Einbuergerung/ae-k-geringfuegige-strafen.html?nn=400114
    despre Anspruchseinbürgerung (incetatenirea la cerere) :
    “Wenn eine Verurteilung wegen einer Straftat im Ausland vorliegt, oder wenn ein Straf- oder Ermittlungsverfahren läuft, muss dies – soweit dem Antragsteller bzw. der Antragstellerin bekannt – bei der Einbürgerungsbehörde angegeben werden. Bei Ermittlungen muss die Einbürgerungsbehörde mit der Entscheidung warten, bis die Ermittlungen abgeschlossen und möglicherweise eingestellt sind oder bis das Gericht entschieden hat”. (…)Geldstrafen von bis zu 90 Tagessätzen sau putin peste aceasta limita sunt acceptate de autoritati.

  1. Amenda este data de autiritatile din Romania?
   Pai cat de mare putea sa se faca o amenda de parcare? Ca doar nu cred c-ati parcat un avion intre blocuri…

 145. sunt de doi ani aici si am cumparat o casa ,intrebarea e:pot autoritatile sa-mi elibereze buletin de identitate german??

   1. Buna seara, conditiile pentru obtinerea cetateniei Germane le puteti citi aici:http://www.bamf.de/DE/Einbuergerung/InDeutschland/indeutschland-node.html, important ar fi drept de sedere nelimitat ( domiciliul stabil de cel putin 8 ani in Germania), cunostinte de limba germana la nivelul B1, asa numitul “Einbürgerungstest” :testul de drept, istorie si politica a Germaniei, (pregatirea si testul se poate da la Volkshochschule) cazier judiciar “curat”, partea materiala o puteti dovedi deja. Apoi puteti primi cetatenia si actele de identitate.
    Madalina Simona Schwarz

 146. Buna,,sunt in Germania al -2-lea an ca sezonier,Seful imi spune mereu ca nu am nevoie de contract,ca lucrez legal,fapt confirmat verbal de un alt patron care ma vrea la munca si a intrebat in legatura cu acest fapt,el vrand sa-mi faca acte pentru indeterminat..Intrebarea este: exista posibilitatea sa lucrezi legal ca sezonier fara sa semnezi un contract?Eu primesc fluturasi lunar,mi-a venit hartie de la Fisc,etc,,,

 147. Buna ,,am o intrebare sotul lucreaza in Hamburg vrem sa plecam luna viitore si noi cu copii.Insa ne/a expirat si pasapoartele si imputernicirea ca sa scot copii din tara.Am fost aici la noi in Tg Mures la pasapoarte si mi s a zis ca e bun si de la consulat din Hamburg ,insa astazi am sunat in Germania si mi sa zis ca ei nu fac hartii pt imputernicire.trebuie sa mearga in berlin la ambasada .Am sunat si in berlin sa intreb preturile dar nu stiau.Va rog puteti sa mi spuneti cam cat costa hartiile ,avem 2 copii multumesc

 148. Buna ziua am si eu o problema sunt in Germania si de luna asta mai exact din 14 iunie m-a expirat buletinul intrebarea este pot sa mai trimit bani in tara?multumesc

 149. Buna seara,
  Imi puteti spune va rog cum se face procura unei persoane aflate in Romania? As vrea sa imputernicesc pe cineva sa obtina o adeverinta in numele meu din Romania. Am primit un raspuns oficial din Romania ca este nevoie sa ma prezint eu sau persoana imputernicita. A ramas doar problema, cum imputernicesc pe cineva fara a ma duce in Romania?
  Am fost la un notar aici in Germania dar nu ne am inteles prea bine. A zis ca eu pot scrie o imputernicire in Romana si el sa puna parafa prin care sa garanteze ca semnatura este autentica, dar oricum o sa am nevoie si de apostila(de la primarie cred ca a zis). A spus ca el asta poate face, dar nu era sigur daca asta ar rezolva problema mea.
  Ma poate ajuta cineva cu procedura corecta si completa?

 150. BUan ! Eu exact asa am facut. Am redactat-o in romana, cat de ofiacial am putut, cu date personale amanuntite personale si pt imputernicit, am fost la notar, mi-a legalizat-o si apostilat-o pt 23 de euro si in Ro a fost valabila( am imputernicit-o pe mama sa imi radieze masina)

  1. Buna seara Roxana! Iti poti lua modele de la cabinete de notari din Romania , de pilda aici: http://notariat-tineretului.net/imputernicire-procura/model-imputernicire-procura-speciala,
   pe care le adaptezi dupa cerintele tale, Apoi notarul iti va legaliza semnatura ( este bine sa semnezi documentul in fata lui), desigur dupa ce o va compara cu cea de pe actul tau de identitate. Pentru cazuri mai complicate, pentru care ar fi bine sa te interesezi in prealabil direct in Romania la institutia unde vei duce procura, s-ar putea sa ai nevoie de o varianta mai complicata, eventual o traducere legalizata a procurei in limba germana. In acest caz, ma poti contacta, te ajut cu placere.

 151. Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati sa inteleg ce acte trebuie sa trimit pt angajare. am aplicat la o gradinita din munchen pt postul de educatoare…am trimis diploma si ei mi-au obtinut recunoasterea la diploma si au zis ca si dreptul de munca, acum am primt contractul de munca si atasat o lista cu acte pe care trebuie sa le trimit lor si nu stiu de unde sa le procur: Ersatzbescheinigung für den Lohnsteurabzug 2013, Kopie Sozialversicherungsausweis, Mitgliedbescheinigung der Krankenkasse, sa inteleg ca imi trebuie de la oficiul de finante un certificat fiscal cu impozitul pe 2013? si de la casa de asigurari un formular? Sozialversicherungsausweis este asigurarea sociala?
  ma intreaba si de steuerklasse, anzahl kinderfreibeträge…. chiar nu stiu unde ma incadrez, eu sunt divortata am doi copii de 17 ani incredinati mie prin divort, iar aici in Ro i-am avut la deducerea de impozit pe salar. Mentionez ca sunt inca in Ro si muncesc ca profesor in invatamant prescolar. Ma gandeam ca pe perioada de proba sa imi i-au concediu fara plata, este o ilegalitae sa semnez un contract de munca fiind deja angajata?

  1. Ersatzbescheinigung für den Lohnsteurabzug 2013 – extras din cardul de taxe din care sa reiasa clasa de impozitare – il obtineti de la finanzamt.
   Sozialversicherungsausweis – copie dupa cardul de asigurari sociale – nu il aveti, va sosi in scurt timp dupa aprobarea permisului de munca – de interes este numarul de asigurat, firma are nevoie de acest numar pentru virarea contributiilor sociale
   Mitgliedbescheinigung der Krankenkasse – trebuie sa contactati o casa de asigurari de sanatate si sa faceti un contract cu ei – va vor elibera o dovada ce trebuie predata angajatorului, pentru virarea contributiilor la asigurarea de sanatate.

   Clasa de impozitare pentru dumneavoastra este 2, va trebui sa mergeti cu actele: C Nastere, sentinta de divort – la finanzamt.
   Nu aveti nevoie de ceritifcat fiscal cu impozitul pe 2013 decat la sfarsitul anului, la depunerea declaratiei anuale de venit – va va folosi fisa fiscala pe 2013 din Romania.
   Succes!

   1. Va multumesc mult pt raspunsuri… in concluzie trebuie sa ajung in germania pt a obtine toate aceste documente, tot ce pot sa fac de aici din Ro este sa le trimit contractul de munca semnat.
    Va multumesc inca o data pt ajutor.

  1. Cel mai simplu in cazul tau e sa faci virament direct din contul bancar in care primesti salarul (Internationale Überweisung). Persoana caruia ii trimiti banutii trebuie doar sa aiba/isi deschida la banca un cont (eventual in EUR). Ar fi ok sa te interesezi si la consulat/ambasada si sa iti faci un act de identitate valabil (pasaport) ca sa nu ai probleme

 152. buna seara,ma poate ajuta cineva?nu mai am buletin si pasaport valabil,am inteles ca pasaportul il pot face la ambasada Rom in Berlin,ce acte necesare am nevoie?va rog mult un raspuns,multumesc

 153. inca ceva ,am inteles ca buletinul il poate face Mama mea prin procura in Romania,dar treb sa stiu exact ce acte am nevoie pt a face pasaportul la ambasada Rom in Berlin,va multumesc anticipat

 154. nu cred ca mama ta iti poate face buletinul atata timp cat nu esti acolo pt poza…din cate stiu, ca sa iti faci pasaport iti trebuie buletin valabil.In cazul tau singura solutie este cand mergi in tara sa iti faci in Berlin la consulat un titlu de calatorie. orice te intereseaza despre acte care trebuie sa le faci la consulat le gaseti pe site la ei. http://berlin.mae.ro/node/258

 155. Dupa cum a scris si Liana, informatiile le gasesti pe site-ul ambasadei:
  Paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în Germania:
  Cetăţenii români adulţi care se stabilesc în Germania pot solicita paşapoarte simple cu menţiunea “domiciliu Germania” (paşaport CRDS).
  Solicitanţii vor prezenta următoarele:
  -cerere tip de efectuare a serviciului consular;
  -permis de şedere în Germania (Freizügigkeitsbescheinigung, Aufenthaltstitel/Aufenthaltserlaubnis valabile cel puţin un an la data depunerii cererii, Niederlassungserlaubnis, precum si Meldebescheinigung pentru cetăţenii români stabiliţi în Germania după 07.01.2013 ) în original, insoţite obligatoriu de traducerea efectuată de un traducator autorizat;
  -carte de identitate, carte de identitate provizorie sau, după caz, buletin de identitate, daca acestea există,în original;
  -paşaport anterior, în original (în cazul distrugerii paşaportului, se va prezenta paşaportul distrus sau deteriorat, cu condiţia să existe elemente care să facă posibilă identificarea documentului);
  -în cazul în care paşaportul romănesc a fost furat, confirmare din partea politiei locale asupra declarării faptului, însoţită obligatoriu de traducerea în limba română;
  -certificat de naştere, în original;
  -certificat de căsătorie sau, după caz, sentinşa de divorţ rămasă definitivă (inclusiv privind alte căsătorii anterioare) sau certificat de deces (al soţului/soţiei decedat/e), toate documentele în original. În cazul schimbării numelui sau prenumelui pe cale administrativă, este necesară prezentarea deciziei pronunţate în acest sens de autorităţile competente din România.
  Solicitanţilor li se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială.RECOMANDARE: pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei, vă rugăm să evitaţi îmbracamintea de culoare deschisă.

 156. sa va explic pe scurt,am fost cu Mama la consulat si am luat o cerere pt ea,mi sa spus ca imi poate face bulrtinul in tara,dar pt pasaport treb acum sa merg dupa freizügigkeitsbescheinigung si aufenthalterlaubnis,,st de 6ani aici si nu am solicitat asa ceva,banuiesc ca treb sa ast sa imi faca ea buletinul si apoi treb sa merg aici pt pasaport?am si un titlu de calatorie dar nu prea as vrea sa merg in tara,credeti ca pot rezolva de aici ceva?va multumesc pt raspunsuriile dvs

  1. Simpla traducere a cv-ului nu este suficientă. Trebuie să redactati cv-ul conform tipului german folosit şi obligatoriu scrisoare de intenţie personalizată pentru fiecare loc de muncă la care aplicaţi.
   Toate acestea nu vă garantează obţinerea unui loc de muncă dar vă sporesc şansele de a nu fi triat chiar în prima faza a angajarilor. Mai departe vor conta capabilităţile profesionale şi cunoaşterea limbii germane.
   Succes

  1. Buna seara, uitati-va pe lista Min. Justitiei:
   http://www.justiz-dolmetscher.de, introduceti orasul dorit si Limba ro. si veti vedea lista traducatorilor autorizati de tribunalul din München. Daca aveti nevoie de traduceri legalizate fara prezenta unui Interpret la fata locului -( in cazul procurilor, nuntilor, etc) copiile legalizate le puteti trimite pe tot teritoriul Germaniei, primind apoi traducerea legalizata prin posta.

 157. Un traducator roman la Munchen.
  Ion Nedelcu -Übersetzer
  Führichstr. 4381671 München
  Tel.: (0 89) 51 70 28 41
  Mobil: (01 72) 8 81 71 89

 158. Buna ziua, rog frumos pe cine cunoaste legislatia sau are experienta recenta asemanatoare sa-mi spuna ce trebuie sa fac:
  – in RO am un copil cet. roman, in cert. ei de nastere apar cu numele meu de familie X, care apare si in hot. de divort (pt. iesirea din tara in vacante);
  – casatorie in Germania: am schimbat numele de familie X cu Y;
  – in Germania am un bebe cet. german, in cert. sau de nastere apar cu numele meu de familie Y;
  – CI e inca valabila, dar e pe numele de familie X.
  1) Daca vreau sa merg in RO cu bebe (peste granita Arad) si sa ma intorc in Germania cu ambii copii (tot peste granita), imi ajunge CI cu numele X (+hotararea de divort cu numele X pentru primul copil) + actul german de casatorie (cu schimbarea numelui X in Y pentru al doilea copil) + pasapoartele pentru amandoi ? Ar fi ciudat sa trec doi copii pe baza a doua nume diferite de familie ale mele ? Sa nu ne intoarca romanii sau ungurii din drum si sa facem mii de km degeaba (Arad>Germania>Arad sau Arad>Buc>Arad) ca sa imi fac eu alt CI/pasaport si sa chinuim copiii pe sosele [romanesti]. Si sa nu dureze CI/pasaport prea mult (se termina concediul din Germania) si sa fie necesare nu stiu ce acte, pe care sa nu le am cu mine, deci sa nu mai putem lua ambii copii cu noi si sa ii dezamagim pre tare.
  2) Cum as putea (de ex.) sa schimb CI (de pe numele X pe Y) cel mai usor in sudul Germaniei sau sa-mi fac pasaport pe numele Y (chiar si temporar). Ce acte ar fi necesare ? Ultima data cand mi-a expirat CI am fost in tara si mi-am facut pasaport temporar (dura mult mai putin decat CI), iar la granita (fara copil) si in Germania nu am avut probleme cu el, chiar si fara CI. Mi-ar ajunge si acum (cu copiii la granita) acel pasaport temporar ? Nu mai pot sa ma deplasez prea mult (cu bebe), asa ca va rog sa-mi spuneti ce pot face ca sa evit cat se poate deplasarile.

  Va multumesc din suflet pentru ajutor,
  Andreea

  1. Ce doriti sa faceti acum va dura, sanse slabe sa puteti avea concediul.
   In primul rand ambii copii vor avea nevoie de pasaport, daca nu au deja, ce nume e trecut la mama nu are prea multa importanta (X sau Y).
   Problema apare la dumneavoastra, in mod teoretic cartea dumneavoastra de identitate nu mai este valabila – numele este schimbat din X in Y – in mod normal autoritatile romane perforeaza CI la schimbarea numelui, autoritatile germane posibil sa nu procedeze asa. Dar CI nu mai este valabila. Dumneavoastra trebuie sa obtineti acum un act de identitate valabil – pasaport sau CI. Diferenta de nume dintre actele copilului o justificati cu actul de identitate si certificatul de casatorie.

   Succes!

 159. Buna seara Andreea,
  In principiu te-as sfatui sa te adreseszi si ambasadei, sau sa te uiti la informatiile publicate virtual – mai ales pt. pasaportul temporar cu numele nou de familie.
  In Romania poti trimite certificatul tau international de casatorie pe care il obtii de la primaria din Germania unde a avut loc casatoria, pentru a-l inregistra la Oficiul Starii Civile din Romania pentru schimbarea corespunzatoare a numelui tau de familie Y in actele fetitei. Pentru trecerea granitei cu fiica ta iti trebuie acordul scris al tatalui copilului, in forma unei procuri legalizate notarial ( de recomandat intr-o situatie atat de complicata!)
  Mult succes si concediu placut!
  Madalina Schwarz

 160. Buna
  Am si eu o nedumerire. Fica mea sa nascut acum trei luni in germania si am primit certificat de nastere international. Luna viitoare vreau sa ma duc cu familia in romania in concediu si ajuns odata in romania sa i fac si pasaport ca am inteles ca este obligatoriu la iesirea din tara. Intrebarea este o sa am probleme la intrarea in tara sau o sa fie de ajuns certificatul de nastere.
  Cu respect
  Paul

  1. Pentru a putea calatori in afara Germaniei, copilul va avea nevoie obligatoriu de document de calatorie (pasaport sau titlu de calatorie ce se obtine de la consulat) si procura de acord, in cazul in care calatoria o va face insotita doar de catre unul din parinti.
   Nu uitati sa apostilati certificatul de nastere daca acesta nu este multilingv, veti fi blocat in Romania in caz contrar!

 161. Asta inseamna ca imi trebuie titlu de calatorie de la consulat, sper sa nu dureze mult obtinerea lui. Certificatul de nastere este multilingv sper sa nu imi mai trebuiasca alte nebunii din germania la pasapoarte in romania….
  Va multumesc pt raspuns si numai bine va doresc.

   1. Buna ziua. Am unele nelamuriri pe care as vrea sa le clarific cu privire la recunoasterea diplomei mele de licenta. Am terminat informatica si telecomunicatii la brasov. Am fost la CNRED in Bucuresti, am obtinut viza apoi la Prefectura am facuta Apostila. Ce mai trebuie facut acum? Doar o traducere la un traducator in Germania? Voi merge in Munchen din aceasta vara unde imi voi cauta un loc de munca in domeniu. Imi mai trebuie alte acte ptr recunoastere sau e de ajuns doar traducerea diplomei in Germania. Multumesc

   2. In acest domeniu nu v-ar fi folosit decat o traducere legalizata a diplomei, nu va foloseste altundeva decat la potentialul angajator.
    Pe site-ul http://anabin.kmk.org/ gasiti lista diplomelor si specializarilor recunoscute in Germania pentru care nu mai trebuie sa faceti proceduri suplimentare de recunoastere.
    Succes!

 162. Buna ziua,
  in cazul in care gasiti deja un loc de munca si angajatorul va accepta diploma, oferindu-va un contract, este suficienta traducerea diplomei in Limba germana.
  Aceasta traducere nu are, insa, nici o urmare legala, deci nu aveti dreptul sa purtati titlul de informatician – si nici nu este o recunoastere legala a studiilor facute in Romania. Aceasta recunoastere o obtineti doar de la autoritatile competente din Germania ( Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB)
  Sekretariat der Kultusministerkonferenz
  Graurheindorfer Str. 157
  D-53117 Bonn)

  1. Multumesc de raspunsuri. Sa inteleg ca pe moment principalul pas este acela de a traduce legalizat diploma iar mai tarziu si recunoasterea ei(este importanta aceasta recunoastere?) si cat dureaza recunoasterea?

 163. Cu multa placere. Desigur, primul pas ar fi traducerea actelor de studii pentru a fi intelese de potentialul angajator, dupa cum a spus si domnul Iulian. Deci solutia cea mai simpla si fericita ar fi sa gasiti un loc de munca unde actele de studiu sunt acceptate fara procedura oficiala de recunoastere.
  Cat de importanta este recunoasterea decideti dvs.
  Durata procedurii la ZAB dureaza intre 3-4 luni, pt. ca sunt supraaglomerati. Dat fiind ca Syteminformatiker/Fachinformatiker nu este o profesie reglementata lucrurile se complica si ar trebui sa va informati direct la oficiul competent responsabil pe tot teritoriul Germanie pt. aceasta profesie:
  IHK FOSA (Foreign Skills Approval)
  Ulmenstr. 52g
  90443 Nürnberg
  Telefon 0911 81506-0 (Mo.-Fr.: 9.30-12.30)
  E-Mail info@ihk-fosa.de
  Homepage http://www.ihk-fosa.de
  Mult succes!

 164. Buna ziua. Am o problema si as avea nevoie de o perere.
  Lucrez la o firma de paza de 7 luni ,eu sunt venit in germania de 9 luni si la angajare nimeni nu ma intrebat de dreptul de munca iar eu am crezut ca fac ei probabil actele sau cererile pt mine. Am asigurare ,am platite toate la zi dar acum cand vrau sa imi fac dosarul pt alocatia copilului imi cere dreptul de munca la dosar si eu habar nu am daca firma mea mi-a facut asa ceva sau nu. Daca ma duc la firma si intreb si nu am sunt sigur ca a doua zi o sa fiu concediat.
  Intrebarea este pot sa lucrez cu toate platite asigurari impozite… si sa nu am drept de munca. Multumesc frumos

  1. Da, se poate, chiar dac ati lucrat si ati platit toate contributiile, in lipsa permisului de munca sunteti lucrator la negru, cu consecintele de rigoare. Cel mai bine pt dumneavoastra asteptati cu alocatia pana dupa 1 ianuarie cand nu se mai solicita permis de munca pentru romani, veti putea atunci solicita alocatia retroactiv.

 165. Da cam sa m-am gandit si eu sa astept pana la anul sa nu ma risc, iar pt alocatia retroactiv cred ca imi iau gandul deoarece o sa solicite dreptul de munca retroactiv probabil.
  Va multumesc pt rapiditatea raspunsului. Numai bine va doresc

   1. Nu va trebuie neaparat un traducator in München, documentele le puteti trimite virtual sau prin posta pe tot teritoriul Germaniei.

  1. Buletinele se fac doar in Romania.La ambasada puteti face doar o procura prin care sa imputerniciti pe cineva din Romania sa va faca buletinul.

 166. Am inteles ca daca sunt stabilit in Germania si am dreptul de sedere si munca pe viata,pot obtine buleti -buletin nemtesc,dat fiind faptul ca mi-a expirat buletinul iar in Romania nu mai pot face pt ca nu mai am locuinta.Este adevarat si dc da ce tr sa fac?
  Va multumesc

  1. Buletinul nemtesc il obtineti doar daca aveti cetatenia germana. Ce puteti face acum este sa cereti la consulat/ambasada un pasaport cu domiciliul in strainatate.

 167. Am si eu o problema.Am pierdut pasaportul si buletinul si trebuie neaparat sa ajung in portugalia unde locuieste mama mea.singurele documente pe care le detin sunt certificatul de nastere si anmeldung ul.Ce as putea face ca sa ajung in portugalia unde vreau sa imi fac celelalte acte?

  1. Nu aveţi cum să ajungeţi în Portugalia, doar cu maşina şi să vă rugaţi să nu fiţi opriţi pe drum. Aveţi nevoie de un act de călătorie valabil : paşaport, carte de identitate sau titlu de călătorie.
   Cu titlul de călătorie puteţi călători doar spre România, Ci se poate face doar în ţară iar paşaportul la consulat durează câteva luni. Cel mai simplu este să imputerniciti pe cineva din ţară să vă solicite o nouă Ci sau mergeţi personal im ţară cu un titlu de călătorie.

  1. La consulatul din Munchen minim 3 luni programarea, apoi – in trei zile lucratoare primiti pasaportul temporar, in 8 saptamani pasaportul electronic. Incercati la ambasada, poate au termene mai scurte.
   Titlul de calatorie se elibereaza pe loc.

 168. Buna ziua! V-am mai solicitat ajutorul si va multumesc mult de raspunsuri dar acum am o problema cu legalizarea si traducerea actelor.Am inteles ca este acea conventie 16 care intra in vigoare incepand din 23 august si prin care nu mai este necesara legalizarea si traducere actelor in 21 de tari printre care si Germania(unde o sa mergem noi).Precizez ca am 2 copiii(7,respectiv 3 ani) si as dori daca trebuie sa le legalizez documentele lor(certificate de nastere), inclusiv avizul epidemiologic(cu vaccinurile facute).Multumesc inca o data pentru profesionalismul si seriozitatea de care dati dovada!

  1. Vaccinarile au denumirea in latina si sunt imediat recunoscute, la prima vizita la medicul pediatru inmanati carnetul de vaccinari romanesc iar acesta le va inscrie in cel international, nu trebuie sa traduceti nimic. Dar trebuie sa le aveti pentru ca de vaccinari depind o serie de lucruri, printre care si inscrierea la gradinita.

 169. Certificatele de nastere(casatorie) cele noi, nu trebuie nici traduse nici legalizate. Sunt recunoscute asa, pt ca sunt internationale.Despre vaccinuri atat va pot spune , ne-am inscris la un doctor pt copii si acolo i-au facut un carnetel care se foloseste aici si au tradus ei vaccinurile si le-au trecut in carnetelul nou si nu a trebuit sa platim nimic.

 170. buna ziua. ,am cumparat o remorca noua din germania(nu e inscrisa si nu are tuv). peste 1 luna vreau sa plec in Romania si vreau sa stiu daca trebuie sa fac tuv inainte sa plec sau pot doar sa scot numere de zoll fara tuv si sa fac RAR in tara! Va multumesc!

 171. Buna ziua.
  Certificatul meu de nastere (eliberat in anul 1982 si neschimbat de atunci) este necesar a fi preschimbat intr-unul nou pentru a fi recunoscut in Germania fara apostila si legalizare – ? Stie cineva cat dureaza aceasta procedra?
  Certificatul de casatorie e emis in 2008 iar cel de nastere al copilului e emis in 2010, deci ar trebui sa fie pe modelul nou (am vazut ca datele de pe acestea sunt trecute si in engleza si in franceza). In acest caz nu e necesara apostilarea originalelor, nu?,. si apoi traducerea, legalizarea si apostilarea copiilor?
  Multumesc anticipat.

 172. buna ziua!
  eu si cu sotia mea plecam in germania cu masina, eu avand contract de munca, sunt titular la masina si as vrea sa stiu daca si sotiei ii trebuie vreun act prin care sa poata sa conduca si ea in Germania.
  va multumesc anticipat!

 173. Buna ziua!
  Mentionez ca am lucrat in Romania ca educatoare, ce pasi ar trebui sa urmez in Germania pentru recunoasterea studilor.
  Multumesc

 174. Buna ziua. Locuiesc in Mannheim si trebuie sa-i trimit tatalui meu o procura sa ma reprezinte in Romania la o vanzare de imobil , inrebarea mea este care e cel mai apropiat consulat , la cel din Stuttgartam sunat dar un robot spune ca e inchis , unde as putea face acea procura ? Trebuie sa merg pana in Munchen ? Multumesc , Manuel Niagu

 175. Buna ziua,am si o intrebare pentru inscriere la scoala de limba germana am nevoie de diploma de bac in original tradusa si legalizata sau pot merge doar cu copie si am aceiasi intrebare si in vazut in care vreau sa ma angajez ca si camerista(sau merge Doar cu CV si Anmeldung)?

  1. Daca doriti sa faceti un curs de limba interesati-va intai sa obtineti de la BAMF aprobarea pentru reducerea tarifului – la 1,2 Euro pe ora. Apoi cu anmeldung si acea adeverinta mergeti la scoala de limba, nu va trebuie diploma de bacalaureat.

 176. Buna seara,Deni. Sa inteleg ca te intereseaza sa urmezi niste cursuri de limba germana? Daca da,va trebui sa te prezinti doar cu inregistrarea de la primarie(Anmeldung) si pasaportul. De aceste documente am avut eu nevoie.

 177. Buna seara ,am o intrebare si va rog as avea nevoie de un rasp cat mai repede;am fetita cu mine in Germania cu anneldung din 2011,pana acum am primit kindergeld,fetita o sa se intoarca in Romania,la bunici si tatal ei de care sunt divortata,o sa mai am dreptul de a primi acesti bani tinand cont k eu locuiesc,muncesc in Germani ?! Sau ce trebuie facut k sa nu pierd acesti bani pt k eu o sa contribui la cresterea ei? Multumesc anticipat!

  1. Din momentul in care fetita nu va mai avea anmeldung aici nu mai aveti dreptul la alocatia germana – Kindergeld, va trebui sa informati imediat Familienkasse despre plecarea fetitei, alocatia se va stopa cu acea data, eventualele sume primite in plus trebuind returnate. Si daca va ganditi sa pastrati anmeldungul fetitei in Germania, in scurt timp va trebui sa dati socoteala de ce nu frecventeaza scoala in Germania iar atunci frauda va fi descoperita.
   Din punct de vedere al legislatiei germane, alocatia nu este dreptul persoanei (nu este obligatoriu ca persoana ce primeste alocatia sa fie unul din parinti, poate fi la fel de bine un bunic, ruda, etc) ce contribuie financiar la ingrijirea copiilor, ci al persoanei ce se ocupa efectiv de cresterea si educarea de zi cu zi a copilului, deci irelevant faptul ca aveti o contributie financiara pentru cresterea dansei (din punct de vedere al alocatiei germane).
   Succes!

  1. Eu am facut o procura la un notar german: procura m-a costat 17 euro, apostila 18 euro, iar traducerea am facut-o in Romania.

 178. Este o procura mai speciala, e standard, in romana si are vreo 2 pagini. Deci pana la urma cred ca trebuie sa fac un efort sa ma deplasez la Consulat. In cazul in care este semnata la consulat, mai trebuie apostilata?
  Multumesc,
  Irina

  1. Daca e semnata la consulat atunci nu trebuie sa faceti nimic. Dar incercati totusi la un notar, functie de costul deplasarii pana la consulat poate fi mult mai ieftin. La consulat costul este de 60 de euro per procura.

 179. Buna . de unde as putea obtine un cazier pt angajare la o firma de paza. Din romania sau pot si la politia din germania, ma gandeam ca au o baza de date comuna. Eu sunt inregistrat in germania de un an
  Multumesc anticipat pt raspuns

  1. Daca sunteti inregistrat in Germania trebuie sa mergeti la primaria de care apartineti si sa cereti “Polizei Bescheinigung” platiti cativa Euro si il primiti prin posta.

 180. Buna ziua.
  Am o intrebare in legatura cu recuperarea taxelor din Germania.
  Am lucrat in Germania 6 luni cu acte in regula.
  As vrea sa depun actele pt recuperarea taxelor, dar mentionez ca sunt inca in Germania si astept sa plec la un loc de munca nou la care voi avea si acte.
  Daca am lucrat 6 luni cu acte pana in Februarie 2013 si depun pt recuperarea taxelor, va fi vreo problema la noul loc de munca?
  Nu as vrea sa fac vreo prostie, conteaza la noul loc de munca faptul ca eu am lucrat cu acte 6 luni si ca imi recuperez taxele??
  Multumesc.

  1. Ce problema sa aveti la noul loc de munca?
   Taxele nu se recupereaza, se recalculeaza functie de veniturile totale anuale. Acest lucru il faceti prin declaratia anuala de impozit, ce o poate face orice persoana care este sub influenta legii impozitului pe venit in Germania. La recalculare primiti sau mai platiti o diferenta de impozit, functie de venituri, fara a avea repercusiuni. Practic nu vi se acorda decat deducerile prevazute de lege, Finanzamt-ul face calculele, daca sunteti indreptatit primiti atunci suma respectiva.
   Succes!

 181. Buna ziua! Locuiesc impreuna cu sotul si cei 2 copii in landul Schleswig Holstein. Celui mic i-a expirat pasaportul si as dori sa aflu unde am putea merge sa- l schimbam. Multumesc. Va doresc o zi seara buna!

 182. Salut !
  Inca o intrebare de data asta despre…asiguarea medicala !Incerc sa fac asigurarea medicala,si cu toate ca am cardul european de sanatate valabil pana in august 2014, cei de la Krankenkasse imi cer un act ( o confirmare ) a ultimei perioade in care am fost asigurat medical…Deja am citit o groaza de informatii referitoare la celebrele documente E 301,401,etc si totusi nu am priceput ce am de facut…Ati mai avut ( auzit ) experiente asemanatoare ?Danke…

  1. Nu are treaba cardul european de sanatate. El este valabil numai in caz de urgente, in rest are nicio valabilitate. Trebuie sa cereti acele formulare din Romania de la CAS.

 183. pentru casatoria cu un cetatean tuc ce acte imi trebuie?mentionez ca am o hotarare de divort in romana legalizata si apostilata si cam ce acte trebuie?unde trebuie sa ma prezint si poate stie cineva de un traducator roman in munchen?poate stie cineva pasii ce trebuiesc facuti.mentionez ca am un loc de munca casa toate pe numele meu sunt in regula cu toate actele.va multumesc

 184. Buna ziua
  am o rugaminte care este si o mare problema pentru mine sunt cu Sotia si Fetita in Germania de 2 luni…am fost de ne-am inregistrat cu Anmeldung aici dupa care am mers la Burgeramnt deoarece eu sunt din Familie de Sasi am si document cu mine care imi ateste ca am sange Nemtesc mi-a fost recnoscut actul dar nu am putut face mai nimica……raspunsul lor a fost de genul de ce este numai Bunica si nu Bunicul caci imi puteam cere repatriere in DE doar daca era Bunicul Neamt……din cate stiu eu sangele de Mama,,,,Bunica este mai puternic exact cum este si acel proverb…..“Mama este doar una Tati pot fi mai multi“……eu cred ca nu au vrut sa imi dea drepturile cuvenite…..Va rog mult daca aveti cunostinte despre probleme de genul acesta ajutatima sa stiu si eu in ce parte sa ma indrept sau la ce porti sa bat…..sau trebuie sa ajung la vreun Forum German sau la vreo Biserica Evanghelica Nemteasca cu documentele pentru a le cere ajutorul va multumesc!!!

 185. Nu stiu daca postez tocami in locul cel bun dar totusi va rog sa aveti putina ingaduinta cu mine, ce ma doare pe mine este defapt formularu 411 ptr prestatii sociale si anume nu este valabil fara o stampila care trebuie pusa la punctul 5 la famielienkasse bergisch gladbach, este cumva cineva din bergisch gladbach care ma poate ajuta va rog, binenteles contra cost cu aceasta stampila? astept va rog din suflet un raspuns la adresa de email mir.ad2008@yahoo.com, va multumesc .

 186. Pt Alizandra06, Lohnsteurkarte obtineti de la Finanzamt. Va duceti acolo in timpul programului luati bon de rand si acolo spuneti ce va trebuie. S-ar putea sa va trebuiasca Identificationsnummer, si la fel de la copil, daca veti.In scurt timp va veni acas o hartie ‘Bescheinigung’ cu clas ain care va incadrati, iar dupa cam 2 saptamani vine si Lohnsteuerkarte.

 187. Buna ziua,
  Vreau sa plec in Germania si nu am inteles ce documente am nevoie pentru dovedirea experientei de munca din Romania. Am lucrat in Romania la 2 companii multinationale, sunt absolventa ASE Bucuresti. Va rog sa imi spuneti daca stiti care sunt documentele, cumva carte de munca tradusa si legalizata sau altceva ? Va multumesc!

 188. Buna seara,
  Ma numesc Petru S. De un an locuiesc in Germania, in landul Mecklenburg-Vorpommern. As avea o intrebare la Dumneavoastra: mie mi-e expirat pasaportul romanesc si as vrea sa merg impreuna cu sotia in alta tara care nu este in EU, stiti cumva unde se poate face pasaportul, ce acte imi trebuie si ce costuri sunt?
  Va multumesc anticipat.
  Petru S.

  1. Buna ziua. In Decembrie ne expira cărțile de identitate..,, sotul meu de un an locuiește in Germania si eu de aproximativ 1 luna ! Daca nu mai avem domiciliul in Romania ., deoarece nu mai avem proprietate .., ce facem cu domiciliul ?multumesc

   1. @Mara : aveti domiciliul in Germania, acolo unde locuiti.
    Va puteti scoate din Romania pasapoartele pt cetateni cu domiciliul in strainatate.
    Daca nu, veniti in Romania, inchiriati un imobil, vorbiti cu propietarul si va poate face buletinul la adresa unde stati cu chirie, numai in conditile in care el accepta si locuiti acolo o perioada mai mare de timp.
    Daca nici asa nu-i bine, va puteti face in Germania , Aufenthaltstitel electronic.
    Gasiti aici mai multe informatii :
    http://www.bamf.de/DE/Willkommen/Aufenthalt/eAufenthaltstitel/e-aufenthaltstitel-node.html

   2. Aufenthaltstitel nu rezolva problema doamnei, va avea nevoie si de un act de calatorie.
    In cazul doamnei cel mai bine e pasaport cu domiciliul in strainatate, obtinut fie din tara fie la consulate.

 189. Buna ziua. In data de 15 dec vreau sa parasesc Germania si vreau sa fac abmeldung la primarie. pot sa il fac cu data de 15 ianuarie 2014?
  Va multumesc! Astept raspuns.

  1. @primejdia : din cate am citit eu, in unele zone se poate face in altele nu.
   Trebuie clar sa stiti in ce zona locuiti, si daca este permis acest fel de Abmeldung.
   De obicei trebuie facut in termen de 7 – 10 zile, depinde de la oras la oras ( primarie ).
   Dar stiti cum este, paza buna trece primejdia rea, asa ca daca il scrieti de mana la primarie sau unde se face in oras, este mai sigur.
   Bafta.

 190. buna ziua.am mutatia facuta de 3 ani in Germania si o masina imatriculata aici.in urmatoarea luna vreau sa ma intorc in Romania cu masina.vreau sa ma intorc cu masina cu numerele negre care sunt acum.tot c vreau sa stiu e daca pot radia masina din romania.astept un raspuns.va multumesc!

  1. Masina se poate radia fara nici o problema daca va intoarceti in Germania doar cu talonul si mergeti la Zulassungsstelle. Din Romania nu se poate .

  1. @mario : din cate stiu eu la Jobcenter, dar depinde poate si de ce fel de ajutor social este vorba. Poate mai exista si ceva de la primarie. Intrati pe site-ul localitatii/orasului in care locuiti, si vedeti ce specifica ei acolo pe pagina primariei.
   In ce oras locuiti ?

   1. Peine,Niedersachsen.ajutor social normal banuiesc,nu cred ca imi ajunge somajul si alocatiile pentru platile ce le am de facut,si trebuie sa fac si acte ptr ceva social pana imi gasesc iar ceva.

 191. Buna seara , sotia mea are diploma si este asistent medical , in curand va primi recunoastere acestei diplome si stiu sigur ca se percepe o taxa , asa cum am platit ci pentru recunoasteri diplomei de absolvire liceu (BAC) si anume 100€ , am inteles ca recunoasterea diplomei de asitenta va costa ceva mai mult , are idee cineva cam cat ar costa aproximativ ?

 192. In conditiile in care ,am muncit 3 ani Germania cu toate actele in regula,inclusiv permis de munca permanent,dar de la 1 decembrie voi fi somer,am fost luat prin surprindere,nu ma asteptam la asa ceva,in afara somajului,pentru un ajutor social unde m-as incadra?am 2 copii,casatorit,sotia nu lucreaza este in crestere copil,locuim cu totii in Germania,banii din somaj nu imi ajung ptr a face platile de zi cu zi!Multumesc,astept un raspuns.Vreau sa imi cunosc dreptul pana ma stabilizez desigur cu un nou job!sau este mai bine sa cer ajutor pe numele sotiei?dar ea nu a lucrat niciodata in Germania,poate eu daca o sa primesc soamaj sa nu fiu respins pentru ajutor social sau cum se numeste??!!nu am alta varianta pana ma redresez cu banii!!

 193. Buna ziua,
  pana la 31.08.2013 am lucrat permanent cu contract in Romania. Incepand cu 01.09.2013 am inceput un contract in Germania care se va derula pana in febr. 2015. Incadrarea de la Finanzamt pe care am primit-o este clasa 1 (desi sunt casatorit iar sotia lucreaza in Romania). Am solicitat evident trecerea la clasa 3 incepand cu ianuarie 2014, dar pentru aceasta trebuie sa depun la Finanzamt un fomular pe care sotia trebuie sa-l semneze la Directia Fianciara de care apartinem. Sigur va este cunoscut, documentul se numeste Bescheinigung EU/EWR si se refera la date despre venitul meu si al sotiei. Ce date despre venit trebuiesc trecute in acest formular (sot/sotie) pentru ca Finanzamt-ul sa poata faca trecerea mea de la clasa 1 la 3 incepand cu ianuarie 2014? Venituri din 2013 pentru mine pana la suspendarea contractului in Romania si pentru sotie pana in momentul de fata..? Va multumesc !

  1. Se trec veniturile totale ale familiei – doar daca sotia castiga maxim 10% din venitul total al familiei vi se va accepta clasa 3, contrar veti plati si o diferenta consistenta de impozit la sfarsitul anului.

 194. Ca sa inteleg mai bine…se trec veniturile totale sot/sotie din Romania (ale mele de la 01.01.2013 pana la 31.08.2013 si ale sotiei de la 01.01.2013 pana in noiembrie 2013 inclusiv) corect? Daca este asa, la un calcul scurt rezulta ca sotia castiga mai mult de 10% din venitul total al familiei. Asta inseamna ca nu are sens sa inaintez documentele la Finanzamt pentru ca vor fi respinse? Sau poate acceptate si apoi va trebui sa platesc eu aici o diferenta consistenta de impozit la sfarsitul anului 2014? Imi puteti spune va rog frumos in ce act normativ este stipulat procentul acela de 10%, pentru a fi un pic mai in tema? Va multumesc frumos!

 195. Buna seara

  Va adresez si eu o intrebare….

  Am un nepot in Germania si a pierdut buletinul…
  Intrebarea mea este daca poate sa vina in tara? O sa aibe probleme la granita in Austria’ Ungaria sau chiar la noi??,,
  Ce ar trebui sa faca??
  Multumesc anticipat pt. raspuns!

 196. Buna seara!!! Am o intrebare daca ma puteti ajuta: se poate da dovada de adresa daca ma cazez la un hotel pe termen lung?

 197. Buna ziua!Cine ma poate ajuta cu un raspuns?Sora mea impreuna cu familia ei doreste sa se mute din Italia in Germania ce fel de documente are nevoie.Cum poate obtine un loc de munca si o locuinta.

  1. In paginile acestui site sunt informatii pretioase cu privire la actiunile unui nou venit in Germania. Recomandarea e ca dansii sa citeasca cateva ore aceste informatii si isi vor face cel putin o imagine de ansamblu asupra a ce inseamna viata si integrarea in Germania.

 198. Buna seara! Am si eu o intrebare in vederea obtinerii pasaportului romanesc cu domiciliu in strainatate. Fetita mea implineste un an pe 21 ianuarie, e nascuta aici in germania si am dori sa ii facem pasaport CRDS. Am citit ca unul din parinti tre sa aiba pasaport cu dom in germ, pt a putea solicita acest lucru pentru copil( sau poate depune actele odata cu actele pt pasaportul copilului) . Din ce am vazut pe site ul consulatului sotul meu indeplineste conditiile, adica are drept de munca locuieste de peste 4 ani in germania. Intrebarea mea e cu ce acte dovedim la consulat ca indeplinim conditiile? Anmeldung, hartia de la zav cum ca are drept de munca pe per nedet, Freizügigkeitsbescheinigung, sau mai e necesar altceva? Pt copil oricum nu avem decat certif de nastere si anmeldung. Va multumesc frumos!

  1. Judecand dupa documentele necesare prezentate pe site (pentru parinti: pasapoarte valabile sau carte de identitate) ca unul din parinti sa aiba pasaport cu domiciliul in strainatate nu este o cerinta obligatorie, deoarece in acest caz parintele in cauza nu ar mai avea carte de identitate romaneasca.
   In lista de documente necesare nu se mentioneaza expres aceasta obligativitate.
   Dar acum, sincer, cu ce va incalzeste sa aiba copilul astfel de pasaport? Singurul “avantaj” il reprezinta banii cheltuiti in plus pe traducerile suplimentare ale actelor ce dovedesc sederea in Germania.
   Actele ce dovedesc sederea in Germania sunt Anmeldung + Freizügigkeitsbescheinigung sau Meldebescheinigung, cu traducerea in limba Romana.
   La ce consulat trebuie sa mergeti? La Munchen aveti nevoie de programare, din pacate dureaza 3-4 luni aceasta programare, la care mai adaugati 8 saptamani timpul de eliberare a pasaportului.

 199. Ne am gandit la aceasta varianta, in ideea ca noi nu avem aceeasi adresa pe buletin desi suntem casatoriti. Nu stiu daca are vreo importanta dar ma gandeam sa nu ne cauzeze probleme. Noi ne am casatorit dupa ce ne am mutat in germania, si prin urmare doar eu mi am schimbat buletinul cu noul nume, adresa a ramas diferita de cea a sotului meu, la adresa parintilor mei. In conditiile acestea, as putea sa ii fac pasaport romanesc fetei? Durata pana la obtinerea pasaportului nu e f importanta, nu ne trebuie imediat, il facem doar sa il avem in vederea calatoriilor. Stiu ca varianta cea mai simpla ar fi titlu de calatorie, si pasaport facut in romania, insa din pacate nu putem ramane in tara decat maxim 2 sapt cu tot cu drum, din cauza serviciului. Cel mai aproape de noi e consulatul de la bonn, asa ca acolo vom merge. Si la bonn e necesara programarea?

   1. Ok. Multumesc frumos! O sa mergem acolo cu toate actele, si vedem cam cat dureaza si o sa postez aici, poate mai e interesat cineva de cum decurg lucrurile la bonn ! O zi frumoasa!

 200. As dori o informatie, cum procedez sa obtin un buletin medical din Romania cu toate vaccinurile din viata mea,deoarece mi se cer de catre doctorul de casa aici in Germania. Nu am timp sa ma deplasez acolo,sa fac cereri si alte demersuri………… Am peste 50 ani si sint de 3 ani in Germania.
  Multumesc!

 201. Va salut am si eu o intrebare as vrea sa ma inscriu la frachtenborse am inteles ca trebuie sa am o firma imi puteti da mai multe detalii despre infiintare firma trebuie si licenta ? Momentan detin o masina 3.5 t platforma cu prelata trebuie neaparat un srl sau merge si altfel va multumesc..

  1. Buna seara . In primul rand Frachtenbörse (denumire generica) inseamna bursa de marfuri , Trebuie sa indepliniti niste conditii ca sa va inscrieti la o bursa. Cele mai importante sunt : TimoCom si Teleroute iar in Romania BursaTransport. Nu conteaza unde locuiti sa unde aveti firma .Pentru inscriere nu aveti nevoie de licenta doar de copii dupa actele de infiintare a firmei sau PFA , Cautati pe net aceste burse si sunati direct la ei , la fiecare dintre ele sunt vorbitori de limba romana care va pot indruma . Daca doriti sa faceti transport intracomunitar va recomand Timocom , este nr.1 in Europa dar costa cam 2000 euro pe an . Daca vreti transporturi din / spre Romania va ajunge si BursaTransport care costa in jur de 100 euro/an. Cu stima . Manuel Niagu – Mannheim.

 202. Ok. Deci ar trebui sa mi fac un pfa aici nu am firma in tara locuiesc aici in germania de 9 luni . unde imi pot face un pf ?e echivalentul la gewerbe iar la domeniul de activitate trebuie trecut transport.. sau trebuie facut altfel nu stiu va intreb .. da pt bursa m ar interesa si unde il fac tot la rathaus la ei aici eu mai am un gewerbe facut de anul trecut din iunie dar nu am taiat nici o chiatanta practic nu prea am folosit deloc firma si are ca domeniu garten und landschaftsbau trebuie sa il schimb domeniu de activitate cineva mi a spus ca daca nu o folosesti dupa 6 luni ti se inchide automat va intreb si eu pe dumneavoastra ca sunteti in masura deci eu am masina gewerbul asta care il am ma rog nu stiu daca mai este valabil cum ma sfatuiti sa fac ca sa pot folosi si eu bursa va multumesc ..

  1. Din cate observ , fara rea vointa sau cu intentia de a va jigni, avand in vedere lipsa cunostintelor in acest domeniu (transporturi / logistica) v-as indruma spre alt domeniu. Sa zicem ca rezolvati partea cu firma si cu bursa , dar in ziua de azi un transportator international trebuie sa aiba cunostinte solide referitor la documentele de transport si expeditie, legile europene dupa care se ghideaza acest domeniu si nu in ultimul rand o baza de clienti (sau cel putin un client stabil). Din experienta proprie va pot spune ca nu ve-ti putea supravietui din bursa , eventual mai prinde-ti cate o cursa, e clar ca totul are un inceput si toti am inceput de la 0 la un moment dat, dar daca nu cunoasteti pe cineva in acest domeniu care va poate indruma , sau un posibil client , nu va recomand sa incepeti pe drumul acesta, ve ve-ti toca nervii si banii. Manuel Niagu – Mannheim

 203. Buna ziua.Am depus actele pentru kindergeld si mi-au trimis o scrisoare prin care ma intreaba daca locuiesc stabil in Germania sau ma deplasez acasa in Polonia zilnic.Sotia este cetatean Polonez si locuim la granita cu Germania.Adevarul este ca DA fac naveta in fiecare zi dar am si o locuinta de serviciu la restaurantul unde lucrez.in Germania.Ce trebuie sa le raspund? am prb. daca declar NU?

 204. Eu am tot incercat sa gasesc si citesc de mult timp comentariile de aici si nu am gasit. Eu sunt inca cu Gewerbe si voi ramane asa pana nu gasesc ceva mai bun, dar asta nu e usor. Am deja 2 ani de cand lucrez dar ne dorim un copil si mie nu imi este inca foarte clar cu elterngeld-ul, mai exact cu asigurarea sociala. Aici asigurare sociala inseamna si prin Krankenversicherung si prin Rentenversicherung. In Romania daca nu se plateste la pensie nu se primeste indemnizatie pt copil. Cum e aici? Eu platesc Krankenversicherung si impozit (desi pe primul an nu mi-au luat impozit,venitul fiind prea mic), dar anul asta voi plati ceva ,dar nu foarte mult.
  Va multumesc

  1. In Germania cuantumul pt Elterngeld este calculat functie de veniturile impozabile – pt Gewerbe luati in calcul veniturile realizate in anul fiscal precedent nasterii – aici e diferenta fata de angajat normal, pt angajat se iau veniturile din ultimele 12 luni anterioare nasterii.
   In orice situatie, indiferent de veniturile impozabile, beneficiati de minim 300 de euro Elterngeld, maxim fiind 1800 pe luna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

un site care trebuie citit obligatoriu de toti romanii care doresc sa munceasca sau sa se stabileasca in Germania

%d bloggers like this: