Scoala in Germania

 

          Ei bine, daca tot am scris  despre modul in care se pregatesc copiii romani pentru a-si continua studiile in Germania, sa scriem acum putin si despre modul in care este organizata scoala in Germania.

 In primul rind, trebuie afirmat  ca  participarea la  şcoală publică  din Germania este gratuită. Părinţii trebuie să plătească doar pentru manuale, materiale didactice suplimentare şi excursii. În şcolile germane, cursurile sunt aproape exclusiv dimineaţa, de obicei între 7 şi 13.  Educaţia obligatorie începe la şase ani si are urmatoarele trepte de scolarizare: 

Grundschule-şcoala primară (clasele 1 – 4); Dupa absolvirea acestei trepte de invatamint , un elev poate candida la una din urmatoarele scoli secundare: 

Hauptschule – colegii (până la clasa a 9 a sau a 10-a),Aceasta treapta de scolarizare  poate fi urmata de orice elev care a absolvit Grundschule. Si este recomandata pentru elevii care vor fi orientati spre meserii practice. De altfel la terminare, absolventii  primesc un certificat de studii secundare (Hauptschulabschluss).

Realschule – şcoală reală are o programa de invatamint mai complexa decit la Hauptschule. De altfel si cerintele impuse elevilor sint mai ridicate. ).  Dureaza pana in clasa a X a si se incheie cu un certificat de absolvire după clasa 10-a (Realschulabschluss).

Gymnasium – este echivalentul liceului romanesc. Dureaza 5-6 ani dintre care ultimii 2 sau 3 ani sunt ani pregatitori in vederea examenului de absolvire (Abitur) si admiterii in invatamintul superior.  

 – Gesamtschule-Centrul şcolar colectiv este similară şcolilor de formare profesională pornind de la clasa a 5-a.

       Formarea iniţială poate începe la sfârşitul şcolarizării obligatorii, adică de la 15 ani şi constă într-un timp de predare integral sau parţial în şcolile profesionale şi întreprinderile care oferă formare profesională în sistemul dual. Formarea durează între doi şi trei ani şi jumătate. Tinerii pot alege din aproximativ 350 de sisteme de  formare profesională recunoscute.

In ceea ce priveste invatamintul superior, Germania are aproximativ 350 instituţii academice subvenţionate de către sectorul public sau recunoscute de către stat. Vă puteţi informa privind oportunităţile universitare pe toate site-urile de web din Germania, mai ales ca alegerea facultatii nu va fi atributul parintilor- cei care citesc acest material- ci a copiilor- cei care nu citesc acest material. Retineti ca pina la virsta de 27 de ani, un copil poate incasa alocatia de stat, acei 184 de euro de astazi care sa speram ca in viitor se vor inmulti. Daca copilul intrerupe educatia la 18 ani, pierde alocatia, iar daca urmeaza o scoala de meserii poate sa o pastreze pina la 21 de ani.

Intr-un alt post vom trata problema actelor de care ar avea nevoie un copil roman pentru intrarea in sistemul de invatamint german.

                                                                                         Cu simpatie, Laura Fuss

Tot ce trebuie sa stiti despre

nasterea, cresterea si educarea copilului tau in Germania gasiti aici.

Advertisement

289 thoughts on “Scoala in Germania”

  1. Buna ziua,
    Ma intereseaza daca puteti sa-mi spuneti care sunt perioadele de vacanta pe parcursul unui an scolar, pentru copiii aflati la Grundschule-şcoala primară .
    Multumesc

      1. Multumesc mult insa decizia este luata, deja am facut unele formalitati.In August voi pleca. Am media 9,97, sper sa ma ajute. Va fi bine… sper!

      2. Salut sunt din Moldova , mai am un an si termin universitatea la economie ,am vinisat si colegiu contabilitate, limba nu o cunosc dar as vrea sa o incep a studia anul acesta,spuneti-mi va rog ce oportunitati am si unde as putea sa ma inscriu pentru ami putea apara diplomele si cit ar mai trebui sa invat . Mersi mult 1

    1. Buna ziua,
      In prezent sunt in clasa a 11-a, profilul economic si in luna august intentionez sa plec cu familia( mama si tata) in Germania(Trittau).sa-mi continui studiile , iar parintii sa lucreze. Va rog daca m-ati putea ajuta sa-mi spuneti ce acte ar trebui traduse si eliberate de catre institutiile de aici pentru a ma inscrie la liceu acolo.

      1. Un sfat prietenesc: daca nu cunoasteti limba germana cel mai bine pentru dumneavoastra este sa mai ramaneti un an in Romania si sa va terminati studiile, e cel mai usor asa. Daca nu cunoasteti limba la un nivel destul de bun va va fi foarte greu sa sustineti examenele finale. Puteti finaliza examenul de bacalaureat in Romania, in paralel invatati foarte bine limba Germana si va inscrieti aici la universitate.
        Mult succes!

      2. Am facut cursuri de lb. germana si stiu limba. Tatal meu lucreaza de 10 ani acolo, iar mama stie si ea cate putin deci asta nu ar fi o problema. Doar ca nu stim exact care sunt documentele necesare pentru a ma inscrie la liceu acolo.Multumesc!

      3. Ganditi-va, pe langa limba, ce inseamna sa sustineti examenele finale (echivalentul bacalaureatului) intr-o limba ce o stiti (probabil la nivel conversational uzual) cu o materie cu totul diferita, intr-un limbaj mult mai avansat, tehnic.

      4. Sie eu sunt de parere ca mai bine sustineti Bacul in Romania, si va trimiteti apoi diploma la recunoscut la München sau inalt oras, depinde de regiune. Mie media 8,38 in Bac mi-a fost echivalata la 2,2, ceea ce este super bine. mai ales ca conteaza in CV nota, si abiturul aici nu se ia tocmai usor, si nu cu note mari.

  2. Buna ziua,
    Ce posibilitati exista pentru inscrierea la o scoala de stat din Germania a unui copil de 10 ani, care vorbeste si invata germana la o scoala cu predare in germana din Romania, tinand cont de faptul ca parintii nu au posibilitatea de a locui acolo?

  3. Sunt un tata care are doi copii minori stabiliti in Germania si deoarece nu am o relatie buna cu mama lor, va rog sa-mi spuneti care sunt vacantele din cursul unui an scolar,deoarece as dori sa-mi vizitez copiii si mai ales sa-i duc undeva in vacanta,Va rog daca se poate sa-mi dati acest raspuns cat mai curand posibil.
    Multumesc

  4. buna ma numesc Laura si as vrea sa stiu cum sa procedam ptr ca fiica mea in virsta de 15 ani sa poata venii cit mai repede si ea aici ,la Munchen?am fost sa ma interesez la SCHULREFERAT si mi-au spus ca e cam greu din cauza virstei pe care o are fiica mea .tin sa mentionez ca ea nu vorbeste limba germana si acum inca e in Romania unde a inceput clasa 9-a.azi am telefonat si la volkshochschule ptr un curs si din nou aceeasi problema cu virsta dar totusi speram ca exista vreo sansa !!daca aveti sugestii sau daca ati trcut prin asa ceva va rog mult scrieti-mi ptr alte detalii.va multumesc din suflet.felicitari ptr acest site

    1. buna.si eu ma numesc laura si fetita mea are 15 ani si jumatate,nu vorbeste germana… deci trec prin aceleasi probleme ca si tine…si as vrea sa ca fetita mea sa-si continuie scoala in nurnberg dar nu stiu cum. cum ai procedat tu?

    2. am si eu o prietena care si-a adus fiica, e drept, avea 12 sau 13 ani fata. si au inscris-o la o scoala intr-o clasa speciala pt imigranti, unde au studiat 1 an limba, apoi au inscris-o la scoala normala. practic a pierdut un an de scoala, sa zicem asa, dar s-a integrat si se descurca binisor. nu stia nici o boaba de germana cand a venit aici.

    3. Buna ziua,lucrez legal in Germania in Aachen,landul Renania de Nord-Westfalia, din Septembrie 2015 citeva ore pe zi,la o firma de curatenie,am doi copii in Romania de 14 si 16 ani in grija mamei mele de aproape 87 de ani si nu i mai poate ingriji,fata e clasa 9 a si baiatul a 7 a si vreau sa i aduc aici, si va rog din suflet daca m ati putea ajuta sa mi spune ti ce acte imi trebuie si cum sa fac, eu nu vorbesc germana, acum merg la un curs de germana aici, iar copiii nu stiu deloc germana, am 56 de ani si cu greu imi gasesc de lucru la aceasta virsta ,nici in Romania n am gasit si de aceea am venit aici ajutat de o firma de munca online,si va rog sa ma ajuta ti cu informatiile care pute ti ca sa pot sa mi cresc copilasii pina si or face ei o meserie.Va rog din tot sufletul unui tata care nu mai stie ce sa faca, ajutati ma. Domnul sa ne ajute pe toti. Va multumesc anticipat,la revedere.

  5. as vrea sa stiu ce trebuie sa fac/am pentru a face scoala in Germania, in apropiere de Koln, Bonn. Sunt in clasa a10a in Bucuresti, si as vrea sa stiu cam ce nivel de limba germana trebuie sa am (in prezent sunt la B1). Mentionez ca sunt singura din familie care stie germana. as vrea sa incep chiar de anul viitor.

  6. Am un baietel in varsta de 6 ani si intentionam sa ne stabilim in Germania din august 2012. Atunci el va avea aproape 7 ani si in mod normal ar trebui sa inceapa scoala. Problema este ca nu vorbeste limba germana si nici engleza. Intrebarea este daca el va putea merge la scoala sau ce alte variante ar fi? Multumesc anticipat!

    1. eu am venit in mai 2011 si am reusit sa mai prind 6 saptamani de gradinita dupa care am inscris fetita la scoala primara. Desi nu stia decat cateva cuvinte, nu a fost nici o problema cu acceptul scolii. A dat un test mai mult cognitiv (imagini, sunete) pe care orice copil normal (d.p.d.v psihic) il trece fara probleme. Apoi am avut un examen medical pe care la fel nu ai cum sa nu-l treci daca copilul e OK (aici e vorba de latura fizica). Nu te speria. Te vor indruma pas cu pas ce trebuie sa faci si unde sa te duci. Iar capacitatea de asimilare a copiilor si usurinta cu care reusesc ca se integreze in colectiv depaseste cu mult parerile noastre, ale adultilor. Dupa un an o sa vezi ce inseamna. Trebuie sa intelegi ca se porneste de la idea de a te ajuta, mai ales ca este obligatorie scoala. Deci chiar daca nu vrei tot o vei duce la scoala. Bafta

  7. Intentionam sa ne stabilim impreuna cu copiii, din vara, pt o perioada in Germania.pt cel mic (2 ani) am inteles ca nu e o problema, dar fetita noastra va absolvi clasa intai(8 ani). I se va recunoaste anul de studii din Romania. Ea nu cunoaste lb germana unde sau cum va fi ea integrata.

    1. Spuneti va rog ce a mai urmat? cum ati procedat cu inscrierea in clasa a II-a a fetitei? Sunt in aceeasi situatie…

      1. Cum ati rezolvat pana la urma? Fetita mea termina clasa 1 la vara apoi am vrea sa ne stabilim in Germania,sa o inscriu la scoala acolo.Cum ati procedat? A mai repetat odata clasa 1?Fetita nu are habar de lb Germana…

      2. Ca sfat, daca tot sunteti in Romania cu copilul pana la vara, e timp suficient pentru a incepe cursuri de limba, ii va fi mult mai usor integrarea chiar daca va vorbi doar lucrui de baza.
        Succes!

  8. Buna, ma numesc Ana…locuiesc in Freiburg…as vrea sa ma insciu la un post liceal sanitar aici si nu stiu exact ce acte am nevoie…ma puteti ajuta,va rog. multumeasc

  9. intentionez ca in vara sa plec in germania,am un baiat care termina acum clasa a -4-a ,nu sant casatorita legitim dar copilul e trecut pe numele tatalui care este cetatean german.are 4 ani de engleza stie sa scrie sa citeasca sa vb.dar la germana am inceput de o luna cu meditatiile.credeti ca am vreo sansa ca el sa nu piarda nici un an ,mi-as dori sa intre in clasa a-5-a .as vrea sa stiu si cum se procedeaza cu actele de inscriere

    1. Salutare, vreau sa-ti spun ca am o fata de 10 ani si a finisat clasa a 4- a in tara. In Germania a fost insrisa in clasa a 5-a. Ce acte mi-au cerut: certificatul de nastere l-am tradus, Anmeldung, fisa cu note la aceste acte au facut xerox.

  10. Buna ziua!Eu si familia mea formata din sot plus doi copii suntem pe picior de plecare in Germania.Sotul a primit o slujba in orasul Ettlingen.Ceea ce ma intereseaza pe mine, este daca in Germania exista sistemul “After school”, adica daca copii pot ramane in scoala pana dupa-masa, contra unei taxe?De asemenea, va rog frumos sa-mi spuneti cam ce program au copii de clase primare si cei de gradinita(nr ore pe zi).
    Va multumesc din tot sufletul!Numai bine!

  11. Buna ziua,
    Ma numesc Ana-Maria, fiica mea de 16 ani a fost eleva de schimb in Germania pt un an scolar si ar vrea sa continue liceul(gymnasium), clasele 12 si 13 tot in Germania – zona Frankfurt am Main. Va rog sa-mi spuneti ce conditii ar trebui sa indeplinesc eu, pt ca ea sa poata termina liceul in Germania? Ar trebui sa o insotesc – ea este inca minora- si cum am putea dovedi ca avem mijloacele de subzistenta necesare?
    Sau, va rugam sa ne spuneti, daca ea ar putea urma un liceu de stat cu internat si nu ar mai fi necesara prezenta mea acolo?
    Va multumim

  12. Buna ma numesc miha si am un baiat de 17 ani care a termina 10 clase in tara si as dori sa il aduc aici ,daca poate cineva sa imi spuna cum sa procedez si daca poate urma o scoala de meseri adica sa faca un ausbildung,multumesc anticipat

  13. Buna ziua,cam aceeasi problema o am si eu.Am un baiat de 10 ani care in toamna trece in clasa a 4-a si dorim sa plecam in Germania,Ulm in oct-noi anul acesta.Intrebarea mea este daca incepe anul scolar in Romania pot sa-l mai transfer in Germania la scoala in timpul anului scolar,sau trebuie sa termine clasa a 4-a in tara?Mentionez ca nu stie limba germana,dar cu engleza sta bine.Multumesc

    1. Buna ziua . si noi vrem sa plecam in iarna in germania .Mi-ati sputea spune daca ati aflat daca transferul copiilor se poate face si in timpul anului scolar .
      Va multumesc

  14. buna seara, aceeasi problema avem si noi. suntem o familie cu 3 copii, 2 scolari si un bebe de 10 luni. cu bebe nici o problema 🙂 , dar cu scolarii de a 5a si a 6a ce conditii trebuie sa respectam. mentionez ca nici eu nici sotul inca nu avem servici, dar sigur vom face adresa . ce acte sunt necesare din romania pentru inscrierea la scoala, ca sa evitam drumurile inutile.

  15. buna
    noi suntem o familie care ar vrea sa se mute in germania.
    am aflat ca de la 01.01.2012 au drept de munca in germania “lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională în Germania.”
    habar nu am ce inseamna asta.
    sa fiu angajat in sistemul de invatamant german sau sa fiu student in germania?
    multumesc

    1. @alina : nici una nici alta. “Lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională în Germania.” se refera la cei care urmeaza scolile profesionale cu o durata de 2 -3 ani. Existau pe vremuri si in Romania acest fel de scoli, doar ca dura 18 luni ( 1 an jumate ). Din aceste scoli se formeaza meseriasii, adica cei care au o meserie practic.
      Fara Permis de Munca mai puteti munci ca sezonier, 6 luni pe an, si cei care au o facultate si lucreaza ( se angajeaza ) in domeniul in care au terminat facultatea respectiva. Se angajeaza direct, fara a mai trimite actele pt Permisul de Munca. Cineva chiar a descris cum s-a angajat in München ( toti pasii urmati ). Daca gasiti postul sa-l cititi. Daca-l gasesc eu, voi pune linkul aici.
      Titlul acesta cred ca este reprezentativ pt ceea ce ati intrebat Dvs :
      “Liber la muncă în Germania, din 2012, pentru românii cu facultate, stagiarii/ucenicii din întreprinderi şi sezonieri”.
      Mai exista inca o posibilitate de a lucra in Germania, cu Permis de Munca, dar care se acorda mai rapid si usor ( fara verificarea pietii muncii ), pt cei care au o meserie, si au o vechime minim de 2-3 ani in aceea meserie, sau au urmat o scoala profesionala cu durata de 2-3 ani. De obicei nu prea exista la noi asemenea scoli profesionale, poate doar cele pt asistente medicale, care au 3 ani durata.
      Dar daca aveti vechime intr-o meserie de minim 2-3 ani, eu zic ca puteti incerca si chiar aveti sansa sa primiti rapsunsul pozitiv destul de repede.
      Numai bine.

      P.S. : sau va deschideti un Gewerbe, si din cate am vazut eu pe net, in zona Berlin, cei care castiga mai putin de 200 Euro lunar, au dreptul la asistenta sociala de la Jobcenter, adica Hartz 4, ceea ce inseamna ca statul German va plateste chiria la apartament, va da banii de macare, si plateste curentul. In alte zone nu am citit sa fie al fel, dar despre Berlin este chiar un filmulet pe Youtube, cu acest exemplu.
      Daca deschideti un Gewerbe, eu sper sa va mearga afacerea, dar daca nu, si sunteti in zona Berlinului, puteti incerca ospitalitatea nemteasca.

      1. D-le David, in ceea ce priveste informatiile cu ajutorul acordat celor care au Gewerbe, trebuie sa va spun ca acestea sunt complet eronate.
        Nu se acorda nici un ajutor celor care au Gewerbe si realizeaza venituri foarte mici.
        Cei ce realizeaza venituri de cel putin 200 € lunar din activitati independente sunt considerati ca si persoane care au un interes indreptatit sa domicilieze in Germania. Iar pentru aceste persoane, care domiciliaza in Germania datorita interesului indreptatit, legea prevede ca trebuie acordata alocatia pentru copil. Astfel familiile respective primesc nu un ajutor, ci primesc alocatia de copil. Iar pentru 5-6 copii, cati au aceste familii, totalul se ridica pe la 1100 €. Restul il obtin fie prin cersit, fie intr-adevar prin munca prestata.

    2. Ceea ce v-a spus dl. David este partial corect.

      Ceea ce nu corespunde este ajutorul de la Jobcenter pentru cei care au Gewerbe.
      Potrivit practicilor si hotararilor judecatoresti o activitate independenta este considerata ca si prestata cu interes daca aduce venituri de ca. 200 € lunar.
      Aceasta inseamna ca pentru cel ce presteaza aceasta munca independenta exista un motiv temeinic pentru a avea un domiciliu stabil in Germania. Iar acest lucru, in concordanta cu § 62 EStG confera dreptul la acordarea alocatiei pentru copil.

      Filmul respectiv reda intocmai aceasta situatie. Familiile de romi sunt anuntati toti ca si independenti si realizeaza (teoretic) venituri de cel putin 200 € lunar. In consecinta activitatea lor este considerata ca si prestata constiincios, cu interes, insa ei nu primesc personal nici un ajutor (precum spune cetateanca romanca) ci doar alocatia pentru copii la care sunt indreptatiti.

      In cazul in care nu aveti copii fiti convinsa ca nu primiti nici un alt ajutor social. Poate doar dupa ce ati platit benevol pentru somaj cel putin 12 luni veti avea dreptul la ajutorul de somaj si apoi la Hartz 4.

      Deci nu va bazati ca daca va deschideti Gewerbe veti primi automat vre-un ajutor de la stat daca veniturile realizate sunt foarte mici. In Germania exista destule persoane care nu au un acoperis si nu au ce manca, si acestea nu primesc nici un fel de ajutor. Credeti ca acestia nu ar putea sa isi deschida Gewerbe si sa primeasca ajutoare? Credeti ca statul german acorda mai repede ajutoare cetatenilor straini inainte de a acorda cetatenilor germani?

      1. @anonim & alina : ceea ce am scris mai sus, este exact ceea ce am vazut in filmuletul de pe youtube, in care apare un reprezentant al primariei de sector din Berlin ( cartierul nu mai stiu cum se numea ), si la intrebarea reporterului daca orice persoana care isi deschide pe loc un gewerbe si nu castiga mai mult de 200 de euro pe luna are dreptul la Hartz 4 ( nu la banii pt copii ), raspunde ca da, are dreptul automat.
        Voi cauta filmuletul inca o data pt a vedea scena si voi pune linkul aici.
        Daca cumva reprezentantul primariei a mintit reporterul, nu este vina mea ca dau pe posturi TV asemenea sfaturi. Voi cauta filmuletul inca o data. Sper sa-l gasesc din nou. Chiar nu l-am luat in seama vre-un pic filmul pt ca nu ma interesa ideea deloc, dar vazand cum isi bat joc patronii nemti de Romanii care muncesc in Germania, sincer, preferabil este sa stea pe Hartz 4 daca se poate, decat sa fie umiliti tot timplul.
        Ar fi o posibilitate pana se poate muncii fara permis de munca in 01.01.2014

        P.S. : a nu se intelege ca sfatuiesc acum toata populatia Romaniei sa mearga in Germania sa ceara Hartz 4, dar daca acest fapt ar fi sau este legal, de ce nu s-ar folosi de el pana in 01.01.2014 ? E o idee doar.

      2. @anonim & alina : am gasit filmuletul pe youtube. Se numeste : ” Von Bukarest in den deutschen Sozialstaat: Klein-Rumänien in der Harzerstraße Berlin – SPIEGEL TV ” si poate fi gasit foarte usor, la o simpla cautare. Incepand din minutul 2.32 vorbeste Heinz Buschkowsky, = Bezirksbürgermeister BerlinNeukölln, unde specifica ca toata familia intra in sistemul social de la Jobcenter ( minutul 2.55 ).
        Apoi vorbeste reporterul si spune ca familia are dreptul la Hartz 4, dupa care din minutul 3.04 vorbeste David Wingert = Stellv. Geschäftsführer Jobcenter NeuKölln, care confirma inca o data ca toata familia are dreptul la Hartz 4 si precizeaza si suma de care beneficiaza familia.
        Filmuletul este produs de Spiegel TV Magazin, si dupa cum stim ei se documenteaza destul de bine inainte de a da ceva pe post. Am vazut si eu mai multe variante ale acestui filmulet in care aceste pasaje cu cei de la primarie sunt sarite intentionat, probabil pt a nu incerca si altii aceste proceduri. Precizez ca Hartz 4 nu are legatura cu somajul, ci este un ajutor oferit de Statul German populatiei care traieste pe teritoriul Germaniei ( deci nu numai nemtilor ) si nu se poate descurca singura din munca sau ce altceva mai au ( gen pensie de boala, etc ).
        Precizez inca o data ca nu doresc nimanui sa ajunga sa traiasca din Hartz 4, pt ca este o forma de trai din ajutor ( ajutorul statului German ) dar macar este o forma de trai acceptabila decat sa muncesti la patroni italieni care nu-ti mai dau salariul, sau la alt gen de patroni care nu respecta angajatii Romani.
        Urmaresc destul de des programele de televiziune germana, binenteles in masura in care timpul imi permite, si observ ca aceste practici de a nu da banii cetatenilor ( banii de la Jobcenter ) este comuna si pt nemti, adica si pe ei incerca sa-i pacaleasca autoritatile, lasandu-i fara banii necesari vietii de zi cu zi.
        Puteti urmari la televizor, pe RTL, emisiunea ” Helena Fürst – der Anwältin der Armen “ in care se arata cazuri reale de cetateni ramasi fara cele necesare traiului de zi cu zi, si Jobcenter le refuza ajutorul, pe motive neintemeiate, si aceasta avocata a saracilor care a lucrat inainte in acest sistem social pe care il cunoaste destul de bine, reuseste sa obtina pana la urma banii care trebuiau dati saracilor, fara a obtine macar scuze de la autoritati.
        Repet inca o data ca nu doresc nimanui sa ajunga sa traiasca din Hartz 4, dar decat deloc, este o posibilitate de trai pt Romanii de acolo care sunt pacaliti de patronii la care lucreaza.
        Inca o data repet ca Hartz 4 nu are nici cea mai mica legatura cu somajul sau ajutorul de somaj, ci este un ajutor oferit de statul German, celor care sunt in situati limita, disperate, asa precum observam ca intalnim si noi aici in acest forum de emigrare.

      3. @anonim & alina : acesta este linkul unde puteti gasi filmuletul despre Romanii care primesc Hartz 4 :

        Vizionati minutele : de la 2.32 Heinz Buschkowsky =Bezirksbürgermeister BerlinNeukölln si de la 3.04 David Wingert Stellv. Geschäftsführer Jobcenter NeuKölln.
        Recomand si emisiunea de pe RTL : “Helena Fürst – Anwältin der Armen“
        si chiar consultarea pe pagina de internet a televiziunii RTL, unde este emisiunea acestei avocate, deoarece raspunde la intrebari despre Hartz 4. Se mai pot citi stiri despre Hartz 4 aici :
        http://www.rtl.de/cms/ratgeber/geld/hartz-4/hartz_iv_neue_saetze_ab_januar.html

      4. @DavidH
        Functionarul spune clar: “fällt die gesamte Familie in das Sozialsystem”.
        Iar al doilea functionar spune: “wenn tatsächlich Anspruch besteht…” Adica daca sunt indeplinite conditiile, daca exista indreptatirea pentru aceasta.

        Ce inseamna toate acestea? Da un ajutor social se acorda daca veniturile sunt mici (200 €) insa trebuie indeplinite concomitent mai multe conditii.
        Si anume plata in sistemul social, in special in cel pentru somaj, astfel incat sa se realizeze cele 12 luni de plata care dau apoi dreptul la ajutorul de somaj. Iar cel ce are dreptul sa primeasca ajutor de somaj respectiv ALG2 acela are dreptul sa primeasca si ajutor social daca ajutorul de somaj nu va acoperi necesarul de trai.

        Tot in film se precizeaza ca familia primeste deja 550 € Kindergeld, restul pana la 850 € ar trebui sa fie asigurate din activitatea independenta. Insa ajutorul primit de familie nu este din partea statului ci din partea unor organizatii private “Humanitas Kinderhilfe” Iar la sfarsit cetateanca L. Dumitru spune ca intentioneaza sa ceara ajutorul social deci in momentul inregistrarii nu avea inca.

        Deci este gresit sa se traga concluzia ca este suficient sa ai un venit mic pentru a primi ajutoarele sociale. Mai trebuie indeplinite o multime de conditii care nu au fost mentionate de functionarii respectivi. Si stiti de ce?
        Pentru ca atunci ar fi mult mai multi care ar incerca sa faca tot ce este posibil pentru a ajunge sa primeasca ajutoarele sociale.

        Precum ati remarcat, chiar la inceput reporterul foloseste expresia: “Neugründungen mit System”
        Cei ce lucreaza aici cu Gewerbe sau folosit de un sistem bine pus la punct de anumite persoane, si care se bazeaza pe initial pe contributia din buzunarul propriu a intreprinzatorilor, din alte surse decat din castigurile oficiale. Astfel, activitatea independenta confera dreptul imediat pentru alocatia pentru copii. Restul vine din alte surse, mai mult sau mai putin legale. Iar prin contributia benevola timp de 1 an pentru ajutorul de somaj se indeplinesc celelalte conditii care permit apoi acordarea ajutorului de somaj si apoi Harz 4.

      5. O rugaminte personala din partea mea, scrieti-mi un articol de 2000-3000 de semne pe tema ajutorului social in germania pe care sa-l public pe prima pagina (adresa mea: auris53@yahoo.co.uk). In acest NOU si foarte util topic, vom continua disputele legislative (care vor duce la progres), cu stima, dan constantin goldis

      6. @DavidH
        Stiti cine sta in spatele acestui sistem care le permite acestor cetateni obtinerea drepturilor? Cativa avocati si Unternehmesberater, care au fost platiti de acesti intreprinzatori. Acesti consilieri manageriali si juridici le-au aratat exact ce si cum trebuie facut pentru a ajunge sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru a primi dupa un timp ajutoarele sociale aferente.

        Daca ar fi fost asa simplu (si gratuit) sa primesti ajutoare sociale, atunci nu ar mai exista in Germania persoanele fara un acoperis si care nu au nici macar o masa calda pe zi. Insa atunci cand beneficiezi de ceva capital (eventual si din surse ilegale cum ar fi cersitul si hotia) atunci se poate spune ca este o “investitie” deosebit de rentabila sa te lasi consiliat pentru a sti cum sa faci sa obti legal drepturile. Si pentru acest lucru am respect pentru acesti intreprinzatori, chiar daca aceasta “legalitate” este de multe ori privita ca si un abuz. Insa chiar functionarul german spune ca asta este legea si se aplica tuturor la fel.

      7. @anonim : Tocmai vin de la televizor, programul RTL, emisiunea cu avocata saracilor Helena Fürst. Acum a fost un episod despre o tanara nemtoaica de 18 ani fara serviciu, fara asigurare medicala, fara bani de mancare si binenteles fara bani de chirie, plus o poloneza care a avut un restaurant si a fost pacalita de un bucatar german.
        Sa ne intoarcem la tanara de 18 ani, fara bani de nimic, dar care are o locuinta in care traieste singura fara ajutorul nimanui. Locuinta este destul de mare si bine dotata. Precizeaza ca nu a muncit niciodata, pt ca inca este la scoala si nu a avut niciodata banii ei. Cine i-a platit pana acum tot ? Binenteles Jobcenterul. Acum nu ii mai platisera de o luna, fara motiv.
        A contactat-o pe avocata saracilor Helena Fürst, si aceasta i-a rezolvat problema, Jobcenterul platindui lunar 530 de euro, asigurare medicala plus chiria casei. Ma intreb in sinea mea cum poate o pustoaica de 18 ani sa beneficieze de bani de la Jobcenter, cand ea recunoste deschis ca nu a muncit niciodata, deci nu a platit nici o taxa la statul german, nici macar benevola asa cum precizati Dvs. Este clar ca acest Hartz 4, este un ajutor de trai ( pt a trai / supravietui ) si nu un somaj sau ajutor de somaj.
        Am mai urmarit mai demult, acum maxim 3 luni, pe Pro7 sau RTL, un caz in care un patron de fabrica de mobila a dat faliment, si pt ca nu avea platita nici o taxa pt somaj sau pensie a fost nevoit sa apeleze la Hartz 4.
        Fara sa aibe vre-o treaba cu somajul sau pensia, plus ca lasase si muncitorii fara salarii.
        Nu spun ca acest Hartz 4 se acorda usor, si nici nu sfatuiesc pe cineva sa-l obtina decat daca intradevar are o situatie disperata, dar daca tot exista dreptul acesta ( cel putin in Berlin ), de ce sa nu beneficieze de el, Romanii care au probleme cu patronii si muncesc fara sa obtina un salariu macar cu care sa poata trai. La fel si cu cei care vin sa studieze, daca legea le permite, cum este cazul acestei tinere Pia din acest episod.
        Nu specific ca peste tot este la fel, cititi acest articol din Martie 2012 :
        http://inizivi.antira.info/2012/03/27/wenn-dir-jemand-sagt-du-sollst-zuruck-nach-bulgarien-fahren-warum-solltest-du-das-akzeptieren/

        Se pare ca in München nu este asa de usor de obtinut acest Hartz 4, ceea ce ma face sa cred ca in Berlin este raiul strainilor. Nu stiu cum sta situatia si in alte orase. Si nu spun neaparat ca acest Hartz 4 ar trebui luat de toata lumea, ci numai de cei care sunt in nevoie, parerea mea.

        Daca putem ajuta pe cei in nevoie, care au posibilitatea sa obtina acest mic ajutor de la statul German, de ce s-a nu o facem. Cel putin eu incerc sa ajut cum pot, cu ceea ce citesc pe net, observ la televizor pe posturile Germane, si asa mai departe.

        Asa cum am mai spus, cred ca depinde de fiecare regiune in parte cum se acorda acest Hartz 4, si daca ai si un avocat priceput care sa-ti cunoasca drepturile si sa te poata ajuta e mult mai sigur atunci.

        Problema este ca multi Romani pleaca fara prea multi bani la ei in buzunar, fara sa stie limba germana, fara sa se asigure ca au unde dormi pe parcursul catorva luni, pt a se putea pune pe picioare apoi.
        Pleaca avand incredere in cunostinte care ii lasa balta si fara nici un fel de sprijin, la prima miscare a lor de a-si cere drepturile.
        Pt ei ma gandeam ca s-ar putea face ceva, cat de cat, de comunitatile religioase locale Romanesti sau macar de cei care ii pot indruma in vre-un fel. Citeam un articol de curand despre un Preot Roman din München, in care povestea despre cum era cand a venit el in Germania pe timpul comunismului si a securitatii. Vroia sa nu se uite acest lucru. Ok, perfect normal acest lucru, dar nu amintea nici macar o secunda de ceva facut pt Romanii ajunsi in situatie de urgenta in Germania, si ce a facut sau poate face pt ei. Am ramas destul de dezamagit de aceste povesti cu iz de trecut, fara sa vrem sa privim viitorul sincer si deschis in fata. Este pacat sa nu existe un sistem cat de mic, care sa nu incerce ai ajuta pe cei in nevoie ( din Germania ). Poate de aceea, tocmai acest site, este un pas “mic” ( totusi eu il consider mare ) facut de catre Dnul Goldis pt a ajuta Romanii din Germania, dar un pas si mai mare pt cei care folosesc aceste sfaturi si pot iesi din situatile limita in care ii pun autoritatile, patronii, sau chiar cunostintele care ii cheama sau ii aduc in Germania.

      8. @DavidH
        Din nefericire nu totul ce este scris prin aceste articole este intotdeauna 100% corect. Dupa cum nici ceea ce redau functionarii din Berlin nu este 100% complet. Intotdeauna in aceste reportage si articole sunt redate doar o parte din fapte, restul este cu buna stiinta sau din nestiinta lasat la o parte.
        Exista multe cazuri care sunt mediatizate doar din dorinta de reclama.

        Este adevarat ca si functionarii gresesc de multe ori cand se aplica legea. Si multi sunt nedreptatiti pentru ca nu cunosc legea. Insa multi isi inchipuie ca au mai multe drepturi decat au in realitate.

        Cum am mai spus, daca ar fi totul atat de simplu, atunci nu ar mai exista in Germania “Penner”, adica cel fara acoperis sau fara mancarea calda macar o data pe zi. Si legislatia Germaniei este una puternic sociala (asemanatoare cu a Suediei, Norvegiei), se face foarte mult in acest domeniu. Insa nici Germania nu este un sac fara fund, din care sa poti sa te infrupti la nesfarsit.

        Sistemul social german permite intr-adevar ajutorul celor aflati in dificultate insa doar dupa ce s-a cotizat ceva in acesta. Si exista multe persoane care au cotizat 1 an ca urmare a prestarii unei munci, chiar foarte prost platite, dupa care traiesc o viata intreaga doar din ajutoare sociale, si reusesc sa se fofileze fara sa li se intample nimic. Dar au cotizat un pic, iar legea le permite acest lucru. Insa pentru cel ce nu contribuie nici macar o data in acest sistem nu exista nici un ajutor din partea statului.

        Hartz4 se acorda persoanelor capabile sa lucreze dupa scurgerea perioadei in care au drept la ajutorul de somaj.
        Totodata si persoanele care fac o practica sau fac o scoala care aduce o calificare profesionala beneficiaza de acest drept la Hartz4. Chiar daca aceste persoane nu platesc nimic in sistemul social. Pentru aceste persoanese face totusi plata in sistemul social si anume direct de catre cel care sustine aceste masuri de scolarizare. Culmea este ca de multe ori tocmai AA/Jobcenter plateste aceste scolarizari, si implicit si asigurarile sociale aferente. Asa este posibil ca o persoana care nu a lucrat deloc sa poata beneficia de Hartz4, pentru ca asigurarile sociale au fost totusi platite pe parcursul scolarizarii.

        Si in incheiere va mai ofer o informatie picanta. Pentru cetatenii a unui numar de 17 tari semnatare a acordului EFA se acorda in Germania in anumite conditii Hartz4, nu insa ajutor social.
        Iar acordarea acestuia se face doar in cazul in care exista un motiv intemeiat pentru ca o persoana sa isi schimbe domiciliul in Germania.

      9. @anonim : aveti dreptate. Ma gandeam si eu totusi ca nu e prea simplu de obtinut orice in Germania, mai ales daca propilor lor cetateni le fac ceea ce vad eu zilnic la televizor, si exact cum spuneti si Dvs, nu ar mai exista acei Penneri pe strada, pe care ii vedeam si eu zilnic in München. Mai sunt numiti si asozial sau assi. Unde locuiam eu, era unul la et.1, care primea bani de la statul German doar ca sa se drogheze, sau sa cumpere pastile care sa-i inlocuiasca drogurile. Dadea muzica foarte tare zi de zi si nimeni nu facea nimic, pana intr-o zi cand l-am vazut pe geam, plecand cu un chinez, probabil sa faca afaceri, si nu s-a mai intors niciodata. Cred ca a fost pus intr-un mic geamantan chinezesc ( si asa au supraproductie mondiala de geamantane ) si a ajuns macare la pesti pe fundul oceanului, pt ca acolo nu s-a mai intors niciodata. Habar n-am cine s-a mutat in locul lui, pt ca nu dadea niciodata muzica tare, ba cred chiar ca nu asculta vre-o data muzica macar.
        Ma uimeste treaba cu cele 17 tari si acordarea de ajutoare sociale. De ce nu ar acorda acele ajutoare sociale ? Ca idee doar intreb, caci vorba @Alinei, nimeni nu cred ca vine cu ideea fixa in Germania sa traiasca pe ajutoarele sociale. Din ceea ce am citit eu aici :
        http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/worker-pensioner/rights-conditions/index_ro.htm
        spune la un momentdat, dar cu impresie clara de conditional-optativ :
        “Egalitate de tratament ”
        “Pe durata şederii permanente în altă ţară, ar trebui să beneficiaţi de aceleaşi drepturi, prestaţii şi avantaje ca şi cetăţenii ţării respective.”
        Deci spune clar : ar trebui sa beneficiati…., nu spune ca : trebuie , sunteti obligati sa beneficiati…
        Concluzia pe care ar trebui s-o tragem de aici, ar fi, ca exista o Europa Unita cu 2 Viteze sau cu doua nivele ? Un nivel pt cele 10 tari mai vechi si inca unul pt cele 17 tari mai noi ?
        Destul de ciudat, dar totusi credibil. Atunci, va intreb eu pe Dvs, cand se pot acorda acele ajutoare sociale ? numai dupa acordarea/primirii cetateniei Germane ?
        Asta ma duce un pic cu gandul, ca este o stratagema/gaselnita, ca majoritatea cetatenilor sa adopte cetatenia Germana, tocmai pt a avea drepturi egale ca cele ale nemtilor. Nu neaparat pt ajutorul social, dar poate mai sunt si alte drepturi care nu le sunt recunoscute/acordate decat dupa primirea cetateniei Germane. Curat murdar politica asta a Europei Unite. Unii cetateni sunt mai egali decat altii. Exact ca aici in Romania.
        Tare faza. Sa traiesti in EU, dar sa fi cetatean de Rang 2, pt ca nu esti din primele 10 tari mai vechi.
        Oare asa vor proceda si cu Turcia, cand va intra in EU ? Sau ei vor fi de Rangul 3 ? Incerc sa-mi imaginez doar, fac un exercitiu de gandire.
        Eu chiar am crezut ca dupa 01.01.2014 Romanii chiar vor fi egali in drepturi, cu oricare cetatean din EU, nu numai din Germania.
        Oare sa fie totul o farsa sinistra ? Ne-au acceptat in EU, numai ca sa scada salarile cetatenilor din aceste 10 tari de care mentionati Dvs ?
        Pacat, mare pacat. Nu asa imi imaginam eu EU.

  16. multumesc foarte mult pentru raspunsul atat de amplu.
    nu intentionez oricum sa vin in germania pentru a trai din ajutorul social, vrem sa ne gasim joburi si sa muncim. daca nu gasim, nu venim. nu murim de foame in romania, dar vrem sa traim intr o tara mai civilizata. noi avem tudii superioare amandoi, dar in domenii nu prea cautate. sotul meu are ceva contabilitate, economie, management iar eu sunt politista si am dreptul. banuiesc ca au nemtii si contabilii lor si politistii lor, n au nevoie sa vina romanii sa le faca treaba. noi am face si munca mai de jos, n ar fi problema, dar pentru asta trebuie permis de munca. cine stie,poate gasim ceva pana la urma.
    multumesc inca o data.

    1. @alina : cu placere. Din cate stiu eu meseria de politist in Germania se poate exercita numai de persoanele care sunt nascute acolo. Dar poate puteti practica dreptul. Si sotul ceva in economie. Cine stie, poate reusiti sa gasiti ceva pana la urma. Daca nu, cel putin puteti incerca incepand din 01.01.2014, pt ca atunci nu va mai fi nevoie deloc de Permisul de Munca pt cetatenii Romani si Bulgari. Atunci cred ca se va gasi de munca mult mai usor si va pleca mai multa lume. Acelasi lucru intentionez sa-l fac si eu, daca nu se va ivi vre-o situatie fortuita mai devreme. Am trait ceva vreme in Germania si este o tara foarte civilizata. Nu veti intalni caini comunitari in aceasta tara. Recunosc ca am vazut in schimb, in anumite orase mari, iepuri prin parcuri, care alergau liber si mancau iarba. Ceva in genul cum ar fi la noi veveritele. Mi s-a parut un lucru fantastic, sitind ca olandezii i-au exterminat pe cei de la ei ( iepurii ). In rest ce sa va mai spun, cred ca doar bafta si numai bine, pt ca daca ati ajuns si Dvs la concluzia ca trebuie sa emigrati in Germania, inseamna ca stiti clar cum este aceasta tara si de ce este dorita de mai toata lumea.
      Inca o data, numai bine si bafta.

      1. multumesc.
        intr adevar, sotul meu a locuit acolo 5 ani. daaaar, ca un prostut, dintr o deceptie in amor s-a intors in tara.
        si acum nu mai stim cum sa facem sa venim acolo.

    2. Personal nu cunosc sa existe restrictia amintita de dl DavidH referitor la politisti. Personal cunosc un cetatean nascut in Romania, care a urmat aici cursurile si acum lucreaza ca si politist.
      In functie de domeniul de specializare pe care il aveti aveti sansa sa fiti angajata. Politia germana angajeaza multi cetateni straini tocmai pentru a lucra in domeniile in care este necesar contactul cu minoritatile sau cu strainii.

      Insa cu cele 2 meserii pe care le aveti este ceva mai dificil sa fiti undeva angajat.
      Insa cred ca aveti o sansa ridicata daca ati incerca sa activati ca si independenti. Ati putea de exemplu, in parteneriate cu juristi sau contabili autohtoni, sa oferiti consultanta juridica si financiara cetatenilor romani din Germania

      1. da….multumesc. suna bine.
        doar ca avem un copilas de 3 ani si nu prea putem sa plecam asa….las ca rezolvam noi, ne gasim noi.
        si atunci ramane varianta de a cauta din tara si sa venim doar cand gasim ceva sigur. eventual mai intai sotul si dupa ce ne asiguram ca e ok sa vin si eu cu copilul.

    3. Stimata doamna Alina, am sa caut un articol pe care l-am citit acum ceva vreme in urma in legatura cu un politist nascut in Timisoara, unde nu sunt sigur este daca avea sau nu cetatenia… Ideea este ca, cel putin in nord, nu se inghesuie lumea la politie, asta o spun din sursa sigura.
      Dar dupa cum spuneam, revin…

  17. Angela

    Buna ziua numele meu este Angela, si ma confrunt cu o mica problema locuiesc in Germaina de un an, iar in Romania am termina Liceul Teoretic German si Postliceeala de asistenti medicali generalisti(am terminat 2 ani)dupa care am intrerupt mergand in Austia ca si ingrijitor de batrani acolo am lucrat 1 an.Problema mea la ora actuala este ca am fost in proba la un azil de batrani aici in Germania si sunt multumiti de mine si vor sa raman la ei eu am spus care este situatia mea si am hotarat impreuna sa merg la scoala sa fac Ausbildung 3 ani si in timp sa lucrez si la ei.Daca fac Ausbildung eu normal nu mai am nevoie de dreptul de lucru sau?va rog frumos sa imi acordati putine sfaturi.

    Va multumesc anticipat

    1. Nu aveti nevoie de dreptul de lucru pentru pregatirea profesionala ce o faceti. Deci strict pentru acel “post”. In mod normal pentru Ausbildung veti primi si o plata, conform tarifelor.

      Daca d-voastra veti face pregatirea profesionala timp de 2-3 ani, aceasta va cuprinde pregatirea teoretica in paralel cu o pregatire practica. Veti face partea teoretica fie zilnic, cateva ore, tot zilnic si partea practica, sau veti face o saptamana in luna doar scoala, restul practic, sau alte astfel de impartiri a pregatirii teoretice si practice.

      Astfel, pentru partea practica sunteti considerata tot ca si angajata insa nu veti avea nevoie sa obtineti dreptul de lucru. Totodata veti fi si retribuita, veti primi de la cel la care lucrati o indemnizatie pentru “Auszubildende”, iar acesta suporta in mare parte sau complet si costurile pentru partea teoretica.

      Atentie insa la venitul ce il veti avea. Chiar daca veti lucra doar partial (sa zicem 3/4 din timpul normal) retributia d-voastra nu va fi acea a unui personal calificat, ci va fi mult mai mica.
      Spre exemplificare, in domeniul Arzthelferinnen, daca un angajat primeste in primul an de lucru o retributie bruta de ca 1500€, o persoana care se pregateste profesional in meserie va primi in primul an de pregatire 560 € iar in al treilea an ca. 650 €. Acestea sunt tarifele minime, deci se poate primi si mai mult.

      Insa daca vreti sa lucrati in alt loc, de exemplu sa lucrati intr-un alt azil de batrani sau oriunde altundeva, atunci pentru acel loc de munca veti avea nevoie de dreptul de lucru. Indiferent ca este un al 2-lea sau al 3-lea job.

  18. Buna seara! am mai scris pe acest site in leg cu inchirierea unui apartament si multumesc lui D-zeu s-a rezolvat.La sfarsitul lunii voi pleca cu copii acolo, unde se afla tatal lor. Am baiat de 15 ani si fata de 3 ani. Pe baiat l-am retras de la scoala si sincer va spun ca am o frica mare de tot ca nu se va adapta situatiei de acolo. Nu stie aproape deloc germana, invata de pe un site dar stiu ca va trebui sa-l inscriu la cursuri de integrare. Imi este tare teama ca nu va reusi sau mai bine spus nu va face fata situatiei. Ma puteti ajuat cu un sfat , o sugestie unde as putea sa il inscriu , la ce scoala…orice tine de scoala mi-ar fi de mare folos. Am uitat sa mentionez ca vom locui in Augsbug. Va multumesc pt ajutor si astept sfaturi cat de multe.

    1. ati ajuns in Augsburg ? ati rezolvat problema cu copilul ? obs ca a trecut 1 luna de la postare si sper ca va ati descurcat

      1. Multumesc de interes, suntem in Augsburg de o luna, intre timp ne-au iesit actele si am incercat sa inscriu baiatul la o scoala Mittelschule,dar de acolo m-au trimis la Schulamt, aici mi-au spus ca, nu il pot primi, pt ca are 16 ani(in februarie ii face)si m-au trimis la berufschule VI. Din ce am citit pe net (mai am si eu scapari la lb.germana), aceasta sc.este de zidari, lemnari, tot ce tine de uzine…etc. Baiatul meu a terminat 9 cls in Romania pe profil tehnica de calcul, nu vrea decat domeniul asta IT. Apoi am gasi pe net, ca ar fi berufschule VII in acest domeniu. Intrebarea este-mai poate face studii universitare, daca face aceasta scoala? Si daca este primit in aceasta sc, stiind f.putin germana. Credeti-ma , sunt debusolata complet, ma gandesc daca am facut bine sa-l iau de acasa. Multumesc anticipat pentru raspuns, e bine, cand stii, ca sunt persoane cu care te poti sfatui.

    2. daca vreti putem tine legatura.eu am un baiat de 10 ani si suntem din sept.2012 in germania.el s-a adaptat f bine.nu am gasit nici un fel de cursuri de integrare pentru el.am intrebat si la scoala si nu au stiut ce sa-mi spuna,sau unde sa ma trimita…incercati la primarie.iar cu scoala mult noroc
      (daca stie engleza este foarte bine)…aceeasi piatra in inima am avut-o si eu cand am ajuns aici.stiu prin ce treceti.astept raspuns.andreea

  19. Buna ! Numele meu este Alina , am 17 ani si locuiesc in Germania (Worms) de aproape un an . In aceasta perioada am urmat cursul de germana respectiv A1, A2 si B1 si am trecut aceste examene cu brio. Din octombrie m-am inscris la un liceu aici in oras insa tin sa mentionez ca nu ma descurc asa cum ma asteptam .Nu inteleg nimic la ore , termenii sunt multi si complicati si nu stiu ce sa fac si cum sa procedez . Tin sa mentionez ca in Romania am urmat scoala pana in clasa a 11-a primul semestrul . Va rog spuneti-mi ce posibilitati am . Multumesc !

  20. Buna . am si eu o intrebare am 20 de ani sunt clasa a 12-a . As vrea sa ma transfer in germania la o scoala “sa ne mutam acolo cu familia” in ce clasa as intra si ce examene as da , si unde as putea sa intru sa vad unele din examene ” Multumesc anticipat ” astept un raspuns pe mail daca se poate..multumesc!!!

  21. Buna ziua as avea si eu o intrebare ma intereseaza daca in germania exista asa zisele scoli militare cum sunt in america la care copii care trec in clasa a 5 a se pot inscrie tot caut dar imi da cu totul alceva .va multumesc daca mati putea ajuta cu un raspuns

    1. In Germania (se pare ca) nu mai exista astfel de scoli. Abia dupa terminarea scoli obisnuite este posibila urmarea academiilor militare sau altor scoli de ofiteri.

  22. Doresc sa stiu ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a putea urma o scoala de politie in Germania de catre un absolvent al Universitatii Bucuresti, Facultatea de limbi straine aplicate.
    Va multumesc
    Ana

  23. Am citit, zic eu, tot ce se refera la educatia copiilor de 15 ani… dar am gasit raspunsuri prea putine la intrebarile mele. Si anume:
    – fetita mea are 15 ani, anul acesta termina clasa a VIII-a. Cunoaste lb. engleza, dar nu stie o boaba de germana. Acum parcurgem un curs, a carui adresa am gasit-o tot pe site-ul dvs. Dupa terminarea clasei a VIII-a ne vom muta in Germania, Wolfsburg.
    1. la ce scoala ar fi mai bine sa o inscriem? Ne-am interesat acolo, dar ne-am lovit de functionari care nu stiau ce sa ne spuna…. pareau dezorientati. Sau doar “pareau”.
    2. va repeta clasa a VIII-a?
    3. exista scoli unde ar putea intalni si alti copii romani?
    Imi fac multe griji, deoarece stiu ce implica mutarea la aceasta varsta, din punct de vedere psihologic. Si totusi, nu avem alta solutie.
    As vrea sa stiu cam cum vor decurge lucrurile, pentru a putea lua masurile cele mai bune din timp.
    Apoi, 15 ani – e varsta la care e bine sa stii ce fel de oportunitati ai in viitor, mai ales ca ea vrea sa faca si o facultate.
    Sunt nelinistita din acest punct de vedere si nu vreau sa-i creez fetitei mele sentimentul de incertitudine. Vreau sa-i transmit curaj si incredere si pot face asta doar daca sunt bine informata.
    Daca a trecut cineva prin asta (si cu siguranta, au trecut destui), am rugamintea de a avea rabdarea necesara pentru a-mi raspunde.
    Absolut toate informatiile legate de acest aspect ma intereseaza.
    Multa sanatate si numai bine tuturor!

  24. Daca fetita ta vrea sa faca o facultate, singura scoala unde o poti inscrie este Gymnasium. Doar dupa absolvirea acestei scoli (12 clase) poate urma cursurile unei facultati.
    Eu am venit cu copilul aici cand a terminat clasa a 5-a si a intrat direct in clasa a 6-a la Gymnasium. A dat examen la matematica si engleza si a fost ok. Nu stia cine stie ce lb. germana, dar intelegea in mare ce i se spune. Am avut noroc, marea majoritate a copiilor pe care-i cunosc si au fost in aceeasi situatie, au repetat o clasa. Noi am avut multa intelegere si din partea directorului scolii. A vazut ca este un copil bun si i-au oferit o sansa.
    Este posibil sa beneficieze la scoala de ore suplimentare pentru invatarea limbii, asta depinde de la un oras la altul si de la o scoala la alta. Este bine daca veti gasi pe cineva in Germania cu care sa faca ore in particular. Noi asa am procedat.
    Ii va fi destul de greu, dar in maxim 2 ani se va acomoda.
    Succes!

    1. Multumesc din suflet! Sper sa ne descurcam si sper sa reuseasca sa se integreze, mai ales ca ea nu este de acord cu mutarea in Germania (pierde prietenii, colegii, tot) si o inteleg. Tocmai de aceea imi doresc sa reuseasca sa treaca cu bine peste acest pas greu, pentru toti, de altfel.
      Mii de multumiri!

    2. Buna ziua, as dori tare mult sa iau legatura cu dvs., ati putea sa-mi lasati o adresa de mail? Am un baiat de 13 ani si sunt tare tematoare cu privire la scoala pe care o va putea urma aici, in Germania. Va multumesc!

  25. Trebuie sa vorbesti cu ea si s-o faci sa inteleaga ca Germania nu-i Romania. Aici sistemul de invatamant este diferit de cel din Romania. Chiar nu exista termen de comparatie. Fiica-mea a spus ca a fost mai stresata acolo in clasa a 5-a decat aici, chiar daca nu cunostea limba. Nu stiu ce cursuri a inceput fetita ta in Romania, dar sfatul meu este sa-i gasesti un profesor care sa lucreze cu ea individual de cateva ori pe saptamana pana veniti aici. E mai costisitor dar mult, mult mai eficient.
    N-ar fi rau nici sa apelezi la psihologul scolii pentru a vedea exact ce-i in sufletul ei vis-a-vis de aceasta schimbare.
    Vorbeste mult cu ea si explica-i ca viitorul ei aici va fi altul decat daca ramane acolo cu prietenii ei…E greu…Sper sa reusiti!

  26. Buna ziua, din nou!
    As mai avea o intrebare, va rog! Care sunt documentele de care voi avea nevoie pentru inscrierea fetitei mele, de 15 ani, la scoala?
    Va multumesc si va doresc multa sanatate!

  27. Daniela,mergi la serviciile sociale din orasul in care te muti si acolo iti spun tot,si scoala unde o sa fie repartizata(in functie de strada-cartier unde o sa locuiti).Ai spus ca functionarii nu stiu,probabil,dar sunt sigura ca nu ai intrebat unde trebuie,altfel ai fi primit un raspuns clar.

  28. Buna ziua! Am fiica mea in varsta de 15 ani si jumatate. Este in clasa a noua. As putea sa o inscriu din toamna la scoala in Koln, Germania? Tin sa precizez ca nu vorbeste limba germana. Cum pot proceda? As vrea sa o aduc aici din vara cand termina clasa a 9-a. Ce pasi trebuie sa urmez? Va multumesc.

    1. Buna Carmen,si eu am fost in aceeasi situatie ca tine , sa stii ca mie nu mi la primit la scoala pe motiv ca nu stie limba, dupa multe incercari si la inspectorat si la o scoala care lua elevi fara sa cunoasca limba( pt straini), am mers la integration si l-am inscris acolo. Dupa ce l-am inscris acolo, m-a cautat de la o scoala cum ca nu ma ocup de copil…bla bla…si ca sunt pasibila de o amenda .. Am dovedit ca am fost si am cautat, ca am fost refuzata..si m-au lasat in pace. De acasa sa aveti foile matricole pt ca aici va trebui sa faceti echivalarea studiilor si poate aveti mai mult noroc o sa o primeasca in sc. Dar informati-va pt ca e f greu sa se integreze daca nu stie limba ,chiar daca o va primi, tot o va pune sa repete anul.Asa ca eu m-am resemnat cu gandul ca va pierde un an, acum invata limba, la echivalare am primit raspuns ca a terminat 9 cls dar fara calificare, va trewbui un an de calificare si apoi liceu…….dar curaj daca v-ati hotarat sa o aduceti aici va fi un pic greu dar cu siguranta veti reusi.. Bafta multa si daca va mai pot ajuta cu info email gabor_camy@yahoo.com. O zi buna tuturor!

  29. Buna ziua! Am o sora in clasa a X-a in Romania si ar dori sa continue liceul in Germania, noi fiind stabiliti in Germania dar fara parinti. Cum as putea rezolva sa locuiasca la noi, suntem casatoriti cu proprii copii, si sa isi continue studiile? Va multumesc!

      1. scuze, am omis virgula…`deci suntem casatoriti si avem la randul nostru copiii:)

    1. Ibi, sunt Teodora, ne-am cunoscut in Berlin. am tot încercat sa dau de tine, dar nu mai găsesc adresa voastră din rottweil. Te rog mult sa-mi scrii un whatsapp la nr 0157 891 65 391, vreau sa iau legătura cu voi cumva. Iti mulțumesc mult!

  30. O intrebare la specialistii acestui apreciat site..
    Nu sunt de mult timp in Germania, mai exact de 22 luni, insa am reusit cu greu sa ma integrez legal cam din toate punctele de vedere. Am obtinut permisul de munca, am o chirie destul de apreciabila din punct de vedere finaciar, am drept de sedere, am copii aici la scoala,, beneficiez de alocatie, insa nu sunt destul de multumit de mine.
    Am reusit sa invat limba destul cit sa o pot intelege bine si o vorbesc incit sa fiu inteles. Am discutat cu seful meu ptr ca as vrea sa incep un Ausbildund als schreiner la firma unde lucrez, insa eu stiam ca pot face ptr virsta mea care este peste 30, doar Umschulung dar seful mi-a spus ca meseria este prea complexa sa o pot invata in 2 ani cit dureaza Umschulung si ar trebui sa fac direct Ausbildung care se stie dureaza 3 ani
    intrebarile ar fi;
    – voi primi de la ZAV diferenta de bani lipsa pe care o voi avea din momentul scolarizarii?
    – cunoasteti daca e vreo cale sa fac numai 2 ani de scoala?
    -si ce alte detalii ar trebui sa mai stiu daca cineva are cunostinta
    Cu respect

  31. Buna ziua, fetita mea in varsta de 3,6 ani a mers din noiembrie 2012 la gradinita aici in Germania, cu intrerupere o luna si 2 sapt pentru ca a trebuit sa mergem in Romania. In toata aceasta perioada nu am observat la ea sa isi fi imbogatit vocabularul. Ce stie in germana am invatat-o eu, asa cum am putut pentru ca nu cunosc nici eu inca limba ( trebuie sa merg neaparat la un curs de interare).
    Stie cineva daca se organizeaza in Berlin niste cursuri de limba pentru copii asa mici?
    Multumesc.

  32. buna ziua,fiica mea termina in vara clasa a 11 si as dori sa o aduc aici .Ce sanse are sa continue liceul daca stie doar limba engleza la perfectie…De asemenea ce drepturi are tinind cont ca eu convietuiesc cu un cetatean neamt,nu am venit ,nu am asigurare de sanatate,doar sunt inregistrata la Primarie.Multumesc .

    1. De ce vrei sa chinui copilul? Las-o sa termine liceul si apoi sa vina aici. Fara limba germana nu are sanse!
      Diploma de BAC va fi recunoscuta aici, va face ceva cursuri de limba si apoi va hotara ea ce va face in continuare.
      Gandeste-te ca varsta pe care o are fiica ta e o varsta dificila si poti sa o bulversezi total daca o aduci aici acum, fara sa cunoasca limba. Va fi ca un esec pentru ea.
      Bafta!

    2. As recomanda cam acelasi lucru.Sa lasati fata sa termine liceul in Romania.In timpul asta poate sa frecventeze cursuri de germana in Romania.Intr-un an poate sa ajunga la un nivel al cunostintelor de germana,care teoretic i-ar permite sa se inscrie la facultate aici,daca are de gand. Daca o aduceti de pe acum in Germania nu are destul timp sa invete limba si in acelasi timp sa obtina si notele care sa-i permita sa termine clasa a 12-a in Germania. Nu mai vorbim de Bacalaureatul german.

  33. Buna ziua! Din ceea ce am citit, am inteles ca este destul de dificila continuarea studiilor in Germania,iar asta se face totdeauna(?) cu repetarea anului scolar incheiat in Romania.Fiica mea este eleva in clasa a 6a, are 13 ani si studiaza intensiv muzica(pian).Ma gandeam ca ar putea incepe scoala la toamna in Germania: sau ar fi de preferat sa termine aici in RO 8 clase si apoi sa o mut in Germania cu scoala?La ce nivel de cunoastere a lb. germane ar trebui sa fie pt a nu repeta anul? (este eleva de 9 si 10, media gen=9.45).Astept cu interes sugestiile voastre si va multumesc.

    1. se vade ca fata dvs e destul de inteligenta .totul depinde de ea cat de repede asimileaza germana la scoala si cum se acomodeaza . Ca exemplu baiatul meu a venit aici si a inceput clasa 5a fara nici o cunostinta de limba germana si sa acomodat f bine iar in romania era de 7 ,8 .Nu va repeta anul daca isi da interesul un pic , si asta fara sa se streseze sau sa o meditati cum se practica in romania , profesori vor intelege si vor aprecia ca ea incearca macar sa invete .Mai bine sa termine aici in germania 8 clase pentru ca i se deschid perspective noi si se va acomoda de mica cu viata si limba germana , plus ca va invata corect limba iar daca vine dupa clasa 8 fara o buna cunoastere a limbi germane va avea multe probleme . nu ezitati si nu asteptati , copilul de mic il formati si formatil dupa viata si legile germane . mai tarziu cu siguranta va aprecia ce ati facut pentru ea

    2. Depinde la ce scoala vreti s-o inscrieti. Daca doriti s-o inscrieti la Gymnazium trebuie sa cunoasca limba macar cat de cat…Poate la un nivel de invatamant inferior merge si fara.
      Aici difera foarte mult sistemul de invatamant fata de cel din Romania. Nu-i intereseaza absolut deloc notele avute de copilul tau acolo. Adu-ti cat mai repede copilul aici, nu e ca in Romania, ca la sfarsitul clasei a 8-a se face inscrierea la liceu. Aici inscrierea la Gymnazium (echivalentul liceului in Romania) se face la sfarsitul clasei a 4-a, iar la sfarsitul clasei a 7-a are loc prima selectie a profilului. Prin urmare, cu cat aduci copilul mai repede aici, cu atat mai bine.
      Si nu-i bai daca repeta anul. Aici vei fi uimita de cati copii vor face asta…unii chiar la cerere.
      Conteaza si landul in care vei merge. Cea mai serioasa carte se face in Bayern. Iarasi, in functie de land, scoala incepe mai repede sau mai tarziu. In unele locuri anul scolar incepe in august. In Bayern abia se termina la sfaritul lui iulie…
      Succes!

    3. as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde daca ati aflat ceva despre scoala de muzica,ma aflu si eu in aceeasi situatie si nu gasesc nicaieri date despre transferul la o scoala cu profil muzical intensiv,multumesc

  34. buna ziua m-ar interesa o scoala in Öhringen(74613) pentru 2 fetite una termina acum clasa a 5 si una termina clasa a 7 si doresc ca pentru clasele urmatoare sa le aduc in Öhringen

  35. buna ziua!as dori sa ma ajutati cu o informatie, va rog frumos!in luna iulie ma voi muta definitv in Germani impreuna cu fiica mea de 17 ani care termina clasa a X a in Romania.Mentionez ca stie limba engleza la perfectie si germana nivel A1.2.Doresc sa o inscriu la Gymnasium pentru a putea urma ulterior cursirile unei facultati!!as dori sa imi spineti care sunt procedurile si ce testari sau examene va fi nevoita sa dea la inscriere in cls a XI a.multumesc anticipat

  36. Bună ziua, am si eu o nelamurire…vreau sa ma mut de la gesamtschule la hauptschule…am vorbit cu cea care se ocupă cu integrarea românilor si mi sa zis ca nu este posibil sa ma mut…nu înţeleg de ce pentru ca o prietenă a fost mutată de la real la haupt…sunt în ceaţă rău …am 15 ani si ma băgat în 7ak…îmi este destul de greu aşa eu normal trebuia sa fiu a 8a…vă rog sa ma deslusiti dacă ma pot muta…si ce trebuie făcut…pt ca se ştie ca dacă eşti român nimeni nu te ajută….mulţumesc mult !

  37. Buna,am un baiat de 17 anii,acum el participa la un curs de limba germana care dureaza 7 luni adica pana in noiembrie,nelamurirea mea este ca el in noiembrie va avea 18 ani,si as dori daca se poate sa imi spuneti daca va mai putea face scoala,Va multumesc

  38. Buna!am o fata de 14 ani si clasa a VII-a,la anul dupa ce termina clasa aVIII-a vrem sa plecam in germania.nu are cunostinte de limba germana,dar in periada aceasta de un an de zile va face meditatie la germana.dar ne este foarte teama ca nu va face fata si va fi dezamagita,este o eleva buna,cu note de 9 si 10.Nu stim cum sa facem sa fie mai bine pt ea.Noi lucram in ger de doi ani si ea ramas in tara cu bunicii,acum am vrea ca de la anul dupa terminare clasei aVIII-a sa continuie studiile in ger.as vrea cateva sfaturii si parerii,care sa ma ajute

  39. buna !am o fetita de 17 ani care a terminat in Romania anul trecut 10 clase a facut un trimesru si jumatate din clasa a 11 tot in Romania ,pe 4 feb 2013 am sosit in Germania , in incercarea de a o introduce in sistemul de invatamant in Germania ni saspus ca mai intai trebuie sa trimitem diploma de 10 clase inpreuna cu cateva acte atasate la Koln pt evaluarea lor si recunoasterea studiilor, am facut tot ce ne au cerut , a durat destul de mult raspunsul ca de a venit favorabil adica a fost recunoscuta diploma ,pana aici toate bune ,intre timp eu nu am stat nepasatoare fata de fetita mea am platit si inca platesc cursul intecsiv din cadrul V H S unde multumim lui Dumnezeu este f bine dar,acum ca avem actele recunoscute am vrea sa o ducem la o scoala unde sa studieze mai departe dar nu se poate din cate se vede ca nu are inca terminat cursul de invatare a limbi germane B1stiti ce vreau sa spun eu am 4 copii si imi este foarte greu dar nu aceasta este problema mea ,problema este ca fata mea nu este inscrisa la nici o scoala unde sa isi continue studiile macar pt anul 2013-2014 1 spunetimi va rog acesta este normalul sa nu o primesaca la scoala decat dupa ce are B1 terminat ,daca eu nu puteam sa fac acest effort sa ii platesc cursul la v h s ce se intampla in mod normal in Germania ?

  40. Buna ziua,
    am 17 ani si acum in vara termin clasa a 10-a. Am facut germana in generala si in gimnaziu frecventand scoala germana, cu aproximativ toate materiiloe in limba germana. Liceul insa, classa a 9-a si a10-a le-am facut la liceu romanesc. In vara familia mea ar vrea sa se mute in Germania si nu stiu exact care ar fi echivalentul studiilor mele din Romania in Germania si la ce nivel ar trebui sa continui pe viitor. Ce acte si documente imi trebuie pentru a ma inscrie la o scoala in Germania imi trebuie (banuiesc ca va fi Gymnasium). Dat fiind faptul ca eu am frecventat o scoala germana mi-ar mai trebui un test de limba? Clasa a 10-a din Romania echivaleaza cu clasa a 10-a de la Gymnasium?

  41. MAMICI”,Buna ziua , imi poate spune cineva daca ,copii sunt si termina in Romania cls a 9 asi a 4 a,acolo la ce clasa ii inscriu//?Ma voi muta in zona Klaine Aspach….aveti copii la scoli in zona ,cu clase speciale?(sau in zona Backnag,banuisc ca sunt).astept un raspuns pe seama caruia sa incep sa ma interesez mai departe.va multumesc.

  42. Depinde de copil, de tipul scolii la care vrei sa-i inscrii, de cunostintele pe care le-au acumulat pana acum, de cat cunosc ei limba germana…si nu in ultimul rand de impresia generala pe care o faceti voi ca familie…
    Nu exista o “reteta” universal valabila.
    Eu am adus copilul aici dupa ce a terminat clasa a 5-a in Romania. Despre limba germana ce sa spun? A facut niste ore in Romania, dar cunostea doar asa, cat de cat. Noi am reusit si l-am inscris la Gimnasium, in clasa a 6-a, asta dupa ce a dat examen si a demonstrat ca se descurca foarte bine la matematica si engleza cu toate ca la germana era varza. Incet, incet, cu ajutor suplimentar acasa si la scoala la germana, a ajuns sa treaca acest handicap al limbii.
    Aceasta e experienta noastra, dar am auzit si de cazuri in care copilul a fost nevoit sa repete clasa chiar de doua ori, iar asta la o scoala inferioara Gimasiumului.
    Mult succes!

  43. Multumesc Elena,Pt ca mi ai raspuns asa repede,copii mei nu vb germana ,cel mare vb engleza .,dar din aceasta vara pana vara viitoare cand vor trebui sa inceapa scoala acolo facem meditatii cu toti 3 ,cu un profesor de lb germana acasa.voi veni in Germania in aceasta vara pt gasirea acestor scoli in aceasta zona,.(sotul meu vb germana),ideea era ca nu cunosc exact criteriile de inscriere,daca dau examen acolo …..,ca am inteles ca difera de la land la land.pt cea mica ,care mai sus nu am mentionat o ,care are 5 ani si jumatate acum, va fi mai simplu pt ea banuiesc, ca va merge in clasa pregatitoare obligatorie acolo ca si aici…..la baieti este un pic mai complicat banuiesc,,,si sa pot gasi o scoala pt ei aproape relativ de casa unde sa exziste acea clasa specialä de “”adunati din toate” tarile”cu ghilimelele de rigoare.pt ca mijlociul termina a4a aici,,,,si cel mare a9a ,acum avem examenele de admitere in Romania pt liceu probabil ca o sa caut acolo un avocat ..\consilier,.care sa ma indrume spre toate demersurile necesare numai ca nu mi ai spus copilul invata acolo in zona respectiva?sau locuiesti in zona?

  44. impresia generala pe care o vom face noi ca familie cu siguranta va fi una buna, pt ca eu nu vin in Germania pt alocatiile pe care statul le acorda copiilor….nici sa nasc inca unul nu vreau,nu cautam de lucru, eu cu 3 copii voi sta acasa pt o perioada mai lunga,sotul meu este asa cum spuneti voi in Germania ..intreprinzator privat..in Romania lucru pe care o sa l faca si acolo cu ajutorul lui Dumnezeu,isi va plati impozitele catre stat ca orice cetatean corect,noi vrem sa venim acolo nu pt ca nu am avea situatie materiala si nici posibilitatea sa ne crestem copii in Romania.Vrem sa ne mutam in Germania pt copii nostrii care la noi in tara nu aunici un viitor…nu au educatie…orizonturi….si atunci cand vor fi adulti sunt sigura ca ne vor multumi pt acest lucru.,,nu ne va fi usor ….dar sunt deschisi si inteligenti si sunt sigura ca …….dupa 1 an se vor acomoda.

    1. Nu as fi scris acest raspuns dar recent am vazut un caz tragic ; el lucra in germania cu gewerbe , a adus si familia cu 2 copii , ea statea cu copii acasa si fara drept de munca , 2 copii din care unu la scoala . el nu mai munceste avand o problema de natura juritica aici in germania , si fiind singurul sustinator al familiei care aducea venit in casa , sa creat o tragedie ! in germania nimic nu e gratis , au facut datorii , ea neavand drept de munca nu se putea angaja pur si simplu a fugit in romania , aici au lasat datorii ,au chinuit copii cu schimbarile astea . Nu va aventurati daca nu aveti macar o suma mare de bani care va asigura supravietuirea cateva luni fara venituri ,mai bine asteptati 1 ianuarie 2014 . Am mai citit si aici pe forum situati de genul . Aveti grija , unii vad in germania lapte si miere dar aici trebuie si sa muncesti si nimic nu este gratis iar gewerbe e cu doua taisuri !. oricum va urez bafta

  45. Multumesc pt raspuns Cristian,ai perfecta dreptate.,(oricum.. noi vrem sa venim in august 2014 cu copii,)dar de ce spui sa asteptam 1 ianuare 2014?are vreo semnificatie acest inceput de an,?ma refer la noi legi sau……..??.

    1. @Mara.D Din ian. 2014 nu mai este nevoie de permis de munca pentru romani si bulgari, va puteti angaja unde gasiti si unde doriti.

  46. buna ziua,
    stiti cumva daca exista licee cu predare in limba engleza in Bavaria?
    as dori o lista cu ele daca ma puteti ajuta ..multmesc mult

    1. pai de ce nu va duceti in anglia daca vreti predare in limba engleza ? daca veniti in germania ,mai ales in bavaria limba germana este obligatorie si licee cu predare in engleza nu exista ci doar anumite materii .

  47. Buna ziua, am citit mai sus despre sistemul de invatamant. Totusi, pentru un copil de 13 ani care a facut germana in clasele 1-4 si 2 ani la colegiu in Romania care sunt pasii de urmat atunci cand ajungi in Germania, mai exact in Hessen?
    -unde ne anuntam pentru scoala? exista o institutie, stabilesc ei unde merge copilul? Si cand se poate poate face inscrierea :la sfarsitul anului , la inceput?
    -acel an de integrare scolara se face la o scoala sau la o institutie unde se invata doar limba?
    -poate repeta clasa a 6-a in cazul nostru si invata limba in paralel?
    Va rog frumos sa-mi raspundeti daca stiti, in Hessen incepe scoala in 19 august…

  48. buna ….fiul meu termina clasa a 12 a in romania. in iulie sustine examenul de bacaleureat. ar dorii sa isi continue studiile in germania pentru a fii inpreuna cu familia.(eu,sotia si doi copii locuim aici legal din 2009) . de ce acte are nevoie si unde trebuie sa ma adresez pentru al inscrie la o forma de invatamint ? .eu locuiesc pe linga düsseldorf. baiatul are aproape 19 ani . poate primii permis de munca , daca eu si sotiia avem definitiv din 2009? multumesc si astept un raspuns.

    1. Copiii beneficiaza de permis de munca pe baza permisului de munca al parintilor daca au pana in varsta de 21 de ani si locuiesc impreuna cu parintele pe baza a carui permis de munca se solicita acel drept.
      Succes!

    2. Intai trebuie sa stabiliti ce facultate vrea baiatul. Odata stabilit lucrul acesta intrati pe siteul universitatii si vedeti care sunt documentele pe care trebuie sa le depuneti. Fiecare universitate are reguli proprii. De obicei se cer diploma de bacalaureat plus traducerea acesteia si foaia matricola cu notele din liceu plus traducerea acesteia. Obligatoriu are nevoie de un certificat de limba,care sa demonstreze ca stapaneste limba la un nivel avansat. Se cere fie TestDaF-un examen care se poate sustine si in Romania(la fiecare proba trebuie atins nivelul 4), fie DSH 2, care se sustine doar la facultate. Fara acest certificat de limba nu poate studia in limba germana. Toate actele trebuie depuse in copii legalizate.Daca vreti sa legalizati copiile in Romania o puteti face doar la ambasada. Copiile se pot legaliza si in Germania la un notar sau la primarie,unde se afla un birou special pentru legalizari(mult mai ieftin decat la notar). Traducerile trebuie legalizate si ele la ambasada sau consulat sau se pot face in Germania,unde sunt foarte scumpe.

      1. Am uitat sa precizez ca perioada inscrierilor la facultate se incheie pe 15 iulie.

  49. Buna ziua, am citit raspunsul dvs. de mai sus. Sa inteleg ca traducerea si legalizarea de catre un notar x din Romania nu este suficienta? trebuie sa merg neaparat la Consulat? Ma mai confrunt cu o problema: Am primit foaia matricola, cu note de la 1-10, ca in Romania, la un moment dat in Bewergung on-line am o intrebare “Note” z.b. 25 de note de 2,5..cum fac echivalarea?? Nu pot trece la urmatorul nivel fara sa scriu ceva acolo…

    1. Nu stiu sa-ti raspund exact. Am incercat sa caut pe site-ul universitatii informatii despre asta,dar acest site este in asa fel creat incat nu am reusit nici macar sa gasesc ce documente trebuiesc depuse. Insa pentru restul universitatilor(spre ex din Muenchen, Frankfurt, Darmstadt etc) am gasit conditiile expuse de mine anterior. Echivalarea notelor nu ai cum sa o faci tu.Ar trebui sa existe o institutie care se ocupa cu asa ceva.
      Te sfatuiesc sa suni la secretariatul universitatii sa intrebi exact cum ar trebui sa procedezi.

  50. buna ziua, copilul meu a terminat clasa a 9 a la liceul economic din Romania in iunie 2012 iar in septembrie a venit in germania si a facut un an de zile la scoala de integrare sa invete limba germana, acum termina si nu stim ce trebuie sa facem as dori sa-l inscriu la o scoala de asistent medical

  51. buna ziua,fata mea a terminat cl a9 a,si vrem sa plecam definitiv in germania,imi puteti spune cum ar fii corect sa procedam,stie limba la nivel de conversatie.este bine sa o inscriem la un liceeu in germania?

  52. Buna ziua
    Fiul meu are 10 ani,a terminat lasa a 3 a in tara si va veni sa se stabileasca aici in cursul lunii August in zona Tuttlingen.Ma intereseaza sa stiu ce acte sunt necesare la inscrierea la scoala,cum se procedeaza? Nu stie deloc limba germana.

    1. buna ziua …si pe mine ma intereseaza cum se procedeaza cu inscrierea copiilor la scoala primara in germania ..fiica mea va face clasa 1 in romania iar noi urmeaza sa ne mutam incepand cu iunie 2014 in germania ulm .cum se procedeaza ?mentionez ca nu vorbeste germana
      va multumesc

    1. Am citit d le Nicolae B ,ca fiul Dvs merge la gymnasium .in Germania..cum ati procedat ….sunt in aceeași situație.in landul Baden Wurtenberg .cum l au acceptat.direct in cls a 10a sau in cls specială de străini!? Astept răspuns .multumesc.

  53. Salutare
    Imi puteti spune ce acte trebuie sa contina acel dosar de inscriere la scoala si gradinita daca aduc copiii din Romania?Deasemenea daca trebuiesc traduse, legalizate,etc;

    Multumesc!

    1. Trebuie sa aveti declaratia de impozit sau dovada veniturilor din urma cu 2 ani (poate varia perioada functie de localitate), anmeldung, pasaport copil, carnet vaccinari, cerere, acord debitare cont bancar.
      Acestea sunt actele in mare pentru gradinita, informatii complete le obtineti de la institutia unde doriti sa inscrieti copilul.

      1. Buna ziua…. Nu prea se răspund la întrebările legate de Scoala …transferuri din România …dar mai încerc totuși.copii mei.,termina in România cls a 4a respectiv a 9a., anul viitor trebuie sa ii aduc in Germania.as vrea sa meargă la gymnasium…. Dar nu stiu daca vom reuși pt ca vb germana la nivel de conversatie ….nu f mult!am găsit in Backnag o Scoala Max Born gymnasium .vom merge sa ne interesam…dar m ar.ajuta un sfat si o părere …..!!clasele speciale pt străini le are orice scoala’?!

      2. Depinde foarte mult de politica scolii unde doriti sa mergeti, daca accepta direct in gymnasium sau nu.
        Marea problema a copiilor dumneavoastra o va reprezenta limba germana, de aceea este decizia strict a scolii daca va accepta sau nu – va recomand sa va adresati cat mai curand institutiei de invatamant respective pentru a afla conditiile.
        In general scolile nu au clase speciale pentru straini, in majoritatea cazurilor se fac anumite cursuri de limba si integrare, peste curricula normala de scolarizare, fiind datoria elevului imigrant de a se adapta in ceea ce priveste limba si materia.

        Va mai dau un exemplu: sistemul de invatamant este diferit de la un land la altul, ca si organizare ma refer. De ex, scolile din Bayern sunt considerate ca si etalon ca nivel de organizare si invatamant, ex – daca un elev se transfera din alt land atunci e posibil ca scoala din Bayern sa ii solicite anumite diferente de scolarizare/examinari, in schimb un elev dintr-o scoala din Bayern este acceptat intr-o institutie de invatamant din alt land.
        Succes!

  54. Nu, clasele speciale pentru straini nu sunt in fiecare scoala.
    Mergeti si va interesati intai la scoala respectiva. Criteriile dupa care vor fi admisi sau nu copiii le stabileste fiecare scoala in parte. Eu am mai spus pe aici, conteaza foarte mult si ce impresie faceti voi ca familie.
    Pana la anul este timp suficient sa-si perfectioneze copiii limba. Cel mai bine este sa le platiti ceva ore in paricular, cel putin de 2 sau 3 ori pe saptamana.
    Succes!

    1. Multumesc.ideea este ca ei vor fi reparzitati direct la Scoala de care ar trebui sa aparținem”după ce am declarat copii la Primarie”..,nu?pt cel de al treilea copil ., fetița care va începe cls 1 un Germania ., am rezolvat la Sc primara ,o primește f probleme in Klaine Aspach ..;backnag(Baden Wurtenberg)un satuc”…dar probabil ca pt ceilalți doi va fi mai complicat!in oraș.din sept începem meditatie!!!dar imi fac griji..Mamele”!!!

  55. Daca asteptati sa fiti “repartizati” nu veti fi trimisi sigur la Gymnasium. Mergeti si va interesati personal la scoala, vorbiti cu directorul, prezentati situatia scolare a copiilor din Romania…e ca un interviu pentru angajare…trebuie sa stii sa te vinzi.
    Succes!

  56. buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine sotul meu munceste in germania si in martie cel tarziu aprilie 2014 vrea sa ne mutam la el impreuna cu fetita de 3 ani si baiaru de 6 ani.Fetita o voi da la gradi intrebarea mea e ce se va intampla cu baiatu? va intra la scoala desi nu stie deloc germana, va fi prea tarziu sa-l inscriu in luna aprilie? e posibil sa stea acasa un an din lipsa loclocurilr libere la scoala??? ma refer la anul scolar 2014-2

  57. Buna ziua incep multumindu va pt tot ce faceti ptr noi toti care va solicitam.Doresc sa aflu daca pot inscribe pe baiatul meu in varsta se 15 ani elev in clasa a IX in invatamintul german. sotul lucreaza in karlshrue unde urmeaza sa merg si eu si copilul , dar nu stim unde sa ne adresam ptr scoala. mentionez ca nu

    vorbeste germana cunoaste dar limba engleza scris vorbit la nivel foarte avansat. va multumesc din suflet cu multa stima si respect ptr tot ce faceti. adresa mea naeamalia@yahoo.com

  58. baiatul meu are 19 ani si doreste sa mearga in Dortmund la rude pt a urma o calificare ceva de genul postliceu cum e la noi .Va rog detalii despre
    scolile de acest gen de acolo si ce acte de la liceu trebuiesc traduse
    Multumesc mult

  59. Buna am 14 ani si mama mea este deja in germania si eu ,fratele meu si tatal mau inntentionam sa mergem si noi la ea dupa 2-3 saptamani de scoala eu am terminate 8 clase aici.va rog sa imi dati detali despre ce acte imi trebuie si mai ales in ce scoala ma pot incadra multumesc

  60. Vreau sa ma mut in germania in ausburg.as dori sa fac o scoala de asistente medicale.ce conditii trebuie sa indeplinesc?am 25 de ani.

  61. Buna! am 16 ani si as vrea sa ma transfer in Germania din semestrul 2 , sunt clasa aXa . Nu stiu limba germana deloc , stiu doar engleza avansat. Ce fel de acte as avea nevoie, in ce clasa voi fii, voi fii acceptata?
    Intentionez ca ma voi muta in Moers-Vinn

  62. buna ziua am 21 de ani am terminat acum 2 ani liceul teoretic eugen lovinescu filologie bilingv portugheza mAnul trecut m am inscris la facultatea de alimentatie si turism in brasov dar am facut intrerupere deoarece anul acesta am nascul in august o fetita.Tatal meu a plecat in august in Germania in munchen si lucreaza cu acte in regula.Am dori si eu si mama mea sa plecam in primavara acolo ,insa eu as vrea sa fac o scoala de meserii acolo .M ar interesa scoala de asistente .Totusi ce trebuie sa fac ca sa ma inscriu la scoala acolo si care sunt conditiile. Va rog mult sa ma lamuriti ca sa stiu ce am de facut.Va multumesc.

  63. Exista posibilitatea ca sa ne mutam in Munchen anul viitor. Avem un baiat de 11 ani , in cl 5 care face inot de performanta . Copiulul stie gemana la nivel de incepator….am dori sa continue cu inotul ( are peste 150 de medalii )….credeti ca avem sanse sa-l inscriem la o scoala sportiva ( exista asa ceva in Germania ? ) ? multumesc !

  64. Buna ziua. Sunt mama a 2 copii. Fetia de 10 ani care a inceput in Ro clasa a4a si aici la Munchen e in clasa a 5a la o scoala Hauptschule. In clasa sunt foarte multi copii care nu sunt nemti si toti invata germana. Mentionez ca fetita a invatat foarte bine in Ro si a fost la multe concursuri obtinand rezultate deosebite. i se pare ca colegii ei inteleg greu cele predate la scoala si ei i se pare o scoala foarte simpla(in afara de invatarea germanei, ca acolo nu ne stim-suntem la nivel de incepatori). Oare se poate muta din aceasta scoala la un moment dat la gymasium? Baiatul a inceput in Ro clasa 1 si aici a fost repartizat tot in clasa 1 ca sa invete limba. ceva cursuri de invatare intensive a germanei la Munchen stie cineva pentru copiii? unde ne-am putea interesa despre aceste lucruri sau daca cineva le cunoaste va rog frumos sa le faceti publice. Va multumesc

  65. eu invat in Romania si tata lucreaza in Germania.in situatia aceasta as putea primi alocatie in Germania?Daca da ce documente mi-ar trebui?

    1. E usor hazardat sa primiti un raspuns doar din descrierea facuta, trebuie facuta o analiza completa a situatiei familiei dumneavoastra – anumite acte difera de la caz la caz, functie de situatia familiei si situatia parintilor se poate cere sau nu alocatia retroactiv.

  66. Buna ziua am un baietel de 9 si este in clasa a3 si o fetita in varsta de 6 ani si e la grupa eu sunt momentan in Romania dar as vrea sa ma mut in Frankfurt unde lucreaza sotul meu,intrebarea mea este as putea sa transfer copii in timpul anului scolar sau trebuie sa astept sa incheie anul scolar in Romania.Va multumesc!

    1. Buna Lory. Noi am venit in 20 noiembrie si dupa 2 saptamani copii care sunt la scoala au fost repartizati in clase. am inteles ca mai greu e cu cei de la gradi. trebuie ca sotul tau sa se intereseze in jurul casei daca mai sunt locuri libere. asta e ce stiu eu. succes.

    2. de curand mi-am adus si eu baietelul din Romania. Are 9 ani si locuim tot in Frankfurt. Dupa cate stiu ii poti aduce si in timpul scolar. Am cunostinte care au procedat la fel si nu au avut pb. De preferabil ar fi ca fii dv. sa rupa cateva cuvinte in germana. Acum depinde si de capacitatea fiecarui copil daca reuseste sa se integreze. Am avut pb f mari cu fiul meu. Cei de aici erau cu cartea inainte fata de cei din Rom. Daca la inceput fiul meu era in clasa de integrare dupa doua luni l-au bagat din nou in clasa a 2-a normala . Avand in vedere ca nu stie f multa germana acum ne-am decis sa-i platim un profesor sa poata tine pasul cu ceilalti.

  67. in iulie ne vom muta in Koln, si as vrea sa stiu daca sunt scoli speciale pentru copii romani? eu am o fetita de 8 ani, care anul acesta va termina cls I, precizez ca nu stie germana si nici engleza(sau foarte putin). La ce scoala ar trebuii inscrisa?

  68. Buna ziua, am si eu doua fete, una de 9 si respectiv 7 ani. As dori sa intreb de ce acte as avea nevoie pt inscrierea fetelor in scolile din Germania si daca e mai bine sa isi termine anul scolar in Romania sau e mai bine sa le transfer in perioada aceasta?

  69. Buna ziua, o simpla intrebare am: Ce studii sunt necesare pentru inscrierea la Ausbildung(3 ani) in Germania regiunea Bayern? Este suficient diploma de 10 clase liceu in romania sau trebuie diploma de BAC?

    1. Buna ziua Marian. Depinde de meseria pentru care doriti Ausbilding-ul. Daca-mi scrieti meseria, va putem spune concret. Mai puteti sa aflati aceasta si de la Anbieter-ul Ausbilding-ului (conditiile de acceptare). Succes!

  70. Buna ziua,am si eu doua fete,una de 10 respectiv 16 ani.As dori dupa terminarea anului scolar sa le aducem si sa le inscriem la scoala in Germania ,mai exact in Nurnberg.Ma puteti informa ,va rog din tot sufletu cine a trecut prin aceasta experienta de unde sa incepem,ce acte si la ce scoli as putea sa le inscriu in Nurnberg?Fetele nu vorbesc limba germana,Au sanse sa nu repete anul?Stie cineva si dacaas putea sa le inscriu undeva din iunie dupa terminarea anului scolar in Romania?Va multumesc!

  71. Buna ziua Vera – puteti incepe chiar de acum informarea dvs asupra oportunitatilor scolare pt fetele dvs si sa porniti formalitatile, actele. Ar fi bine ca fetele sa inceapa din RO sa invete notiuni de baza de germana: le va fi mult mai usor asa in adaptare! tema nu este de repetare a vreunui an: ele ar putea intra pe clase “multiculturale” din programele de integrare(limba germana) si apoi dupa evaluari, sa va hotarati pe ce cale vreti sa mergeti. Sistemul de invatamant de aici este total diferit de tot ce stim noi din RO. Va pot ajuta: in Nuernberg l-am “integrat” si eu pe fiul meu cel mare – pe care acum, germanii nu-l deosebesc ca nu-i de’al lor!
    Trimiteti va rog un mess scurt la servicii@socinro.com si vorbim direct. Succes va doresc!

  72. Buna ziua doamna Marcela…Ma scuzati ca sunt insistenta,am trimis e-mailul la adresa respectiva si astept raspunsul in legatura cu informatiile privind ,,integrarea,,fetelor la scoala in Nürnberg.Va multumesc din suflet .

  73. Buna ziua ma numesc Mihaela si am venit cu copii in Germania ,in Nurnberg si am o fata de 16 ani care a terminat 9 clase in Romania ,era la un liceu cu profil matematica informatica ,nu stiu ce scoala ar trebui sa urmeze ca sa termine liceul aici .am trimis la Munchen foaia matricola si am primit raspuns ca a terminat Mittelschule abschluss.Aici in Germania este momentan la Berufschule 5 unde invata germana si are numai note de 1 si nu stim ce trebuie sa facem.Daca a-ti putea sa ne spuneti ce scoala se poate face aici ca sa termine liceul fiindca fata mea doreste sa lucreze in domeniul calculatoarelor.
    Va multumesc anticipat!

  74. Buna ziua doamna Mihaela.Va rog frumos sa ma informati si pe mine de unde ati inceput si unde ati inscris fiica dumneavoastra in Nürnberg .Eu am doua fete una tremina clasa a 10 si cealalta a 4 a si doresc sa le inscriu din septembrie aici la scoala.Va multumesc!

    1. Buna ziua ce sa va spun am fost indrumata in strada Lima strasse si de acolo mi-a repartizat fata la beruf schule de integrare si invatare a limbii germane ,dar acolo este scoala profesionala ,d-voastra aveti noroc ca termina in tara 10 clase si asa ar considera ca a terminat aici real schule .E compicat oricum aici cu scolile .Si pe cea mica tot de acolo va indruma si este in functie de zona unde locuiti .Va urez succes .

  75. Buna ziua!
    Ma numesc Iulia. As avea nevoie de putin ajutor in ceea ce priveste inscrierea la scoala in Germania. Momentan sunt in Nurnberg, in vacanta. Am 18 ani. In Romania sunt pe clasa a 11-a, iar dupa terminarea clasei a 11-a sunt nevoita sa ma mut in Nurnberg (bunicii mei locuiesc aici). Bineinteles ca doresc sa fac si o facultatea, de aceea vin cu intrebarea: La ce scoala ar trebui sa ma inscriu si cat timp as pierde. (foarte multa lume mi-a spus ca voi intra numai pe clasa a 9-a aici, astfel ca o sa pierd cam 3 ani… ceea ce mi se pare foarte mult). Multumesc!

    1. Buna Iulia nu stiu ce sa iti spun ca este mai bine sa faci ,cel mai bine ar fi sa termini in tara 12 clase si sa iti iei bacalaureatul .Aici este greu fiindca au alt sistem de invatamant.Pe fata mea abia acum am reusit sa o inscriu la liceu in clasa a 9 .am avut noroc ca directorul a fost mai indulgent.si mai deschis , fiindca aici sunt si multi oameni care sunt mai putini amabili daca nu cunosti limba.Sincer nu stiu ce sfat sa iti dau,tu daca termini 11 clase nu stiu in ce sistem te pot incadra aici .Aici sunt 3 feluri de scoli ,10 clase mittelschule,10 clase realschule care inseamna o scoala mai buna si Gymnasium 12 clase ,si clasificarea copiilor se face pe baza de note.De aceea daca ai putea sa iti termini liceul in tara ar fi mult mai bine .Aici daca esti mai mic de varsta este mai usor sa te incadreze la scoala,dar daca esti mai mare este foarte greu din cauza sistemului. Ce mai stiu este ca ar trebui sa iti iei din tara foaia matricola si trimisa la Munchen si acolo spun in ce categorie te incadrezi. Pe fata mea o incadrasera aiurea si din cauza asta nu vroia sa o primeasca la realschule si profesorul de la scoala unde invata germana i-a spus ca ce esti buna la toate ca sa mergi la liceu sau la realschule.Eu personal te-as sfatui sa termini acasa si pe urma poti sa faci facultate aici. Diploma de bacalaureat este recunoscuta aici. Iti urez succes in ce iti doresti sa faci si gandeste-te bine.

  76. Buna ziua!
    Ma numesc Flori Chirila. Am si eu nevoie de raspuns la o intrebare. Verisorul meu a absolvit 8 clase in Romania si părinții nu l-au mai lăsat sa meargă la liceu. Acum are 22 de ani si ar dori sa urmeze o scoala de meserii in Germania. Este posibil sa se înscrie la un Ausbildung cu diploma de 8 clase din Romania? Multumesc anticipat pentru orice răspuns.
    Cu respect, Flori Chirila

  77. Buna ziua,fiica mea termina liceul anul acesta.As dori sa vina in Germania si sa studieze arta fotografiei respectiv o scoala de meserii in acest domeniu.Ati putea sa imi dati o lista cu aceste scoli din Bavaria?multumesc

    1. revin cu rugamintea de mai sus,respectiv doresc daca e posibil, o lista cu scoli de meserii din Bavaria pt arta fotografiei!

  78. Buna ziua,am si eu o intrebare .Am doua fete de 16 respectiv 10 ani pe care doresc sa le inscriu din septembrie la scoala in Nürnberg.As dori sa le inscriu undeva la curs de limba germana pana sa inceapa scoala in septembrie. Unde as putea sa le inscriu si daca sunt contra cost cursurile.Va multumesc!

  79. Buna ziua, dupa cum vad, multe probleme in integrarea copiilor in scolile din Germania.La fel si eu ca si multi altii o sa ma lovesc de aceste probleme in privinta inscierii copilului la o scoala in Germania. Mentionez ca am un fiu de 15 ani care termina clasa a 8 a in Romania. Vorbeste limba engleza nivel avansat si germana nivel incepator. Este un elev de 9-10 si vrea sa urmeze informatica.La inceputul lunii viitoare ne vom muta in Duisburg. Poate cineva sa-mi dea unele sfaturi in legatura cu fiul meu? Unde ar trebui sa merg sa fac primele demersuri in legatura cu scoala?Va multumesc!

  80. Buna siara !!!Va rog un sfat,cine stie cum putem aranja nepotica la scoala in Germania.Suntem cetateni Romini,lucram si locuim in Berlin de 4 ani.Nepotica e cetatianca Rep.Moldova.Noi(bunei) si parintii copilului tare asi vria se aducem copilul in Germania pentru a prelunji invatatura la scoala.Cine stie are dreptul copil ,cu cet.Moldova.,se invete si se traiasca la bunei in Germania?De ce acte avem nevoi ca sa aducem copilul?Va Multumesc mult!!!

  81. Buna ziua Dom.Consilier!!!!Nici nu mam asteptat ca asa de repede voi primi raspunsul.Deci am inteles ;ca numai cu mama (ca ia este cet,Romin.)putem sa inscrim fiica si nepotica la noi in Apartament,si sa aranjem copilul la scoala,.Cu respect Milla!!!

  82. Buna ziua!Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti ,in legatura cu inchirierea unui apartament in MUNCHEN .As dori sa merg impreuna cu cei 2 copii pentru asi continua scoala acolo.Mentionez ca fetita are 11 ani a mers la gradinita la sectia germana 2 ani ,iar clasele 1-4 le-a terminat tot la sectia germana ,iar baiatul are 8 ani ,are 3 ani de gradinita plus clasa 0 sectia germana si a terminat clasa 1 la germana iar acum merge in clasa a 2a .Singura problema este ca nu avem unde locui daca mergem acolo.Mai doresc sa mentionez ca in MUNCHEN lucreaza viitorul sot cu forme legale din luna ianuarie a acestui an dar nu a reusit sa inchirieze un apartament sa putem veni si noi .Cu speranta ca ve-ti gasi o rezolvare la problema mea nu-mi ramane decat sa va multumesc anticipat .

    1. Din pacate piata imobiliara in Munchen este una “speciala” din cauza cererii foarte mare, acest lucru manifestandu-se prin preturi ridicate si greutatea cu care se poate gasi o locuinta. Practic proprietarii au de unde alege si tria potentialii chiriasi. Nu ramane decat sa cautati in continuare, dar minim 3 camere – 2 camere nu va va inchiria nimeni cu 2 copii.

  83. stau in germania am o nepoata care mere aici in germania si colegii iei tot oslender o face si noi platim inpozite la statul german ca fiecare de aici pentru ca ia stiie engleza si iei nu ce sa poate face in legatura cu acest caz va rog ne ajutati va multumesc

  84. Buna ziua,ce nivel de limba este necesar pentru a incepe o scoala de asistenta medicala?
    Anul acesta plec sa lucrez in Germania,mai exact la sfarsitul lunii iulie si timp de un an in acelas timp cu lucru am sa fac si un curs de germana iar dupa un an mi-as dori sa merg la o scoala de asistente,dar nu stiu limba si nu stiu cat pot invata intr-un an…

    Va multumesc foarte mult!
    Sa aveti o saptamana minunata!
    🙂

  85. buna ziua dn iulian…eu sunt moldoveanca 20 ani dar am cetatenie romana si traesc de un an in germania cu sotul tot la fel mold. cu pasaport roman….am terminat liceul si am bacul …ear acuma pot da la universitate sau ceva scoala profisionala in germania cu a mele documente moldoveneshty?ms

  86. Buna ziua. Am o fata in clasa a 8 a si as vrea sa plec in germania cu serviciul. Va rog sa imi spuneti daca pot sa imi iau si fata sa studieze acolo avand in vedere ca anul scolar a inceput. Nu stie limba germana. Va multumesc.

  87. o intrebare
    ma mut cu familia in curand in Germania si am o fetita care va merge in clasa 1 asta nu e nici o problema, dar am alta care e deja in clasa a patra si nu stiu cum e mai bine sa fac… dupa cum vad aici clasa a 4 a e hotaratoare pt viitorul copiilor asa ca nu stiu cum trebuie sa procedez ca fata mea sa poata sa se integreze si sa poata opta pt a ajunge in viitor la o facultate si nu postliceala

  88. “Traseul” scolar al fetei dvs si abordarea lui in acest moment depinde de cunoasterea limbii germane. Sistemul scolar german ofera multe posibilati de schimbare si pe parcursul studiilor , chiar si in clase mai mari. Daca precizati nivelul de cunoastere a limbii si landul in care va veti stabili, va voi trimite detalii concrete.- va doresc succes!

    1. Buna,Marcela.Sotul meu lucreaza legal in Germania si urmeaza sa ne stabilim in Baden-Wurtenberg,in zona Bodensee.Avem un fiu in clasa a zecea,la liceu cu profil mate info,liceu asa zis de top in Constanta.Situatia lui scolara este foarte buna.Cunoaste germana binisor,a studiat la scoala si se si pregateste in particular.Are vreo sansa sa fie acceptat macar la berufschule in mijlocul anului scolar?E mai bine sa termine 10 clase in Romania?Mentionez ca am vrea sa ne mutam in Germania in luna decembrie.Cum e mai bine pentru el??Vrea sa studieze mai departe in domeniul IT.Cum putem vorbi mai multe?

    2. Buna ziua, Dna Marcela! Locuim in Leinfelden, BW. Baiatul are aproape 4 ani, merge aici la gradinita. Spuneti-mi va rog ce ar trebui sa fac sa ma asigur ca scoala la care merge este buna, ca el este bine pregatit etc. suntem doar de 2 ani aici si nu imi dau seama daca informatiile oficiale pe care le primesc sunt chiar ok. Ei au pentru fiecare situatie un raspuns standard, de ex trebuie sa mearga la scoala din preajma casei, sau alt ex sistemul liber de la gradinita incurajeaza libera initiativa a copilului-face fiecare numai ce are chef si asta e bine! Astfel incat copilul ajunge acasa nemancat, obosit, fara sa-mi dea impresia ca a facut ceva nou/interesant in ziua respectiva. e ok asa?

  89. Buna! sant Mariana,am o oferta de munca in Munchen si as vrea sa stiu ce posibilitate asa avea pt fiica mea de 15 ani , urmeaza clasa a -9a la liceu clasic din Italia , sa poata incepe liceu cu acelasi profil sau apropiat in Munchen din 2014 sept .nu stie lb germana !!multumesc anticipat

    1. Buna ziua. Ma numesc Mihai si as avea o rugaminte pentru cine poate sa ma lamureasca. Am o fata care merge in clasa a 11-a in Italia la un liceu teoretic si ar vrea sa se transfere si ea pentru anul scolar septembrie 2015. in 2012 eu si sotia mea ne-am mutat in Germania pentru lucru dupa 12 ani de Italia,locuim in Bayern zona Mühldorf. Avem o fata de 18 ani care face scoala in Italia. In Italia liceul dureaza 5 ani. Ea doreste sa se mute cu noi si sa continue liceul aici dar nu stie germana.As vrea sa stiu unde in imprejurimi ar putea continua studile,probabil la München sunt clase multietnice. Va multumesc anticipat.

      1. Pentru binele fetei dumneavoastra, va sfatuiesc sa va revizuiti calculele in legatura cu plecarea ei in Germania. Nu faceti imprudenta sa o aduceti aici la varsta asta a ei fara a cunoaste limba germana. Lasati-o in Italia sa-si termine liceul.
        Diploma de BAC este recunoscuta in Germania. Poate invata in paralel si ceva germana incat sa-i fie mai usor apoi cu continuarea studiilor.
        Mult succes!

  90. Buna ziua! Narcis ma numesc si as avea o rugaminte pentru cine poate sa ma lamureasca. Vreau sa-mi inscriu copilul in clasa a IV-a in Germania. Ce acte imi sunt necesare din Romania? Multumesc anticipat.

    1. Buna ziua,as dori sa ma ajutati si pe mine cu o problema.Sotul meu lucreaza in Germania si am vrea sa mergem cu fetita acolo,ea(fetita) vorbeste germana si engleza,învata f bine 10 pe linie,olimpica la matematica,romana,fizica.Fetita e in cls 6 ,12 ani, dar am avea o retinere in legatura cu scoala,ne este frica sa nu fie acceptata deoarece suntem români si apoi sa avem de suferit.Am dori sa ne ajutati cu un rapuns ce am putea face?sa fie bine pentru ea.Multumim.

      1. O sa fie bine daca repeta clasa a 6-a aici. Ii trebuie acest timp pentru a se pune la punct cu limba si gramatica. Copii/profesorii vorbesc foarte repede, iar ca sa le faca fata are nevoie de adaptare si de prieteni. Nu porniti cu ideea ca romanii ar fi priviti urat, fiti deschisi si prietenosi, feriti-va de scoli private. O asteapta apoi examene de limba germana, matematica si engleza. Sa va luati neaparat un Förder (profesor de germana care sa ajute la integrare; la cerere, scoala ar trebui sa va ofere. Sunt ore de germana in plus fata de ceilalti elevi.)
        Mult succes! Nu e greu…

  91. Buna ziua,sunt in Germania de 6 ani si as dori sa imi termin scoala dar nu stiu daca se poste si unde. In clasa a x dran la liceul dar am plecat in Germania cu familia si aici nu am continuat. Va rog sa imi spune-ti daca pot continua aici si ce acte sunt necesare. Va multumesc!

  92. Buna ziua,am o intrebare,ce inseamna mai exact Abschluss der Sekundarschule in sistemul nostru romanesc?Pt ca sunt tare derutata,avand in vedere ca noi avem foi matricole emise dupa clasele I-VIII si iar dupa clasele IX-XII!Abschluss der Sekundarschule ni se cere de catre serv. UniAssist pt inscrierea la facultate si as vrea sa stiu exact ce sa trimit!

  93. Bună ziua, sunt în clasa a X-a in România la profil uman și urmează să plec împreuna cu familia în Germania, Land Baden-Württemberg. Am cunoștințe în limba germană la nivel de conversație. Aș vrea să știu cam în ce școală o să intru și de ce acte am nevoie. Și încă o întrebare, am o diplomă ECDL (European Computer Driving License), aceasta mă ajută cu ceva la „interviul” de la școală?

    1. Ca multe alte opinii ai celor in sistem de cativa ani deja (am si eu o fata in a X-a la Gymnasium in Germania, si de trei ani aici stiu amarnic cu ce ne luptam!), parerea mea este sa termini liceul in tara (mai ai doar 2 ani si nu e greu de luat un bacalaureat romanesc care apoi e recunoscut aici fara probleme pt a intra in facultati), intrucat cerintele gimnaziului german sunt prea inalte pentru cineva care vorbeste limba doar la nivel de conversatie, iar ABITURUL german este dificil de luat chiar si pentru nemti…! (trebuie stiuta limba la nivel avansat (C2 cu experienta!), altfel nu intelegi nimic din ce vorbesc colegii si se preda in clasa, pt ca au o viteza incredibila si un fel de a topi cuvintele unele in altele incat, neobisnuit, nu ai nici o sansa sa le faci fata. Ei nu prea au compasiune pt straini, sunt mai degraba xenofobi si resping cam tot ce nu-i ca ei, (romanii sunt NON GRATA aici de obicei, avem o faima proasta din pacate, care se repara in ani grei de dovezi si iar dovezi). In concluzie e nevoie de timp sa te integrezi… si doar doi ani pana in ABITUR e prea putin ca sa devii stapan pe limba ca un german si apoi pe materii pt ca sa-l si iei… Daca nu, sunt multime de scoli de meserii, dar salariile si interesul angajatilor sunt pe masura studiilor… Mult succes iti doresc si o decizie buna la timpul ei, ca din amarurii si umilinti lung indurate iti scriu !!!

  94. buna ziua!ca si alti parinti aici de fata,ne confruntam cu aceeasi problema si noi.fetita mea termina clasa a 5 a in spania.acum la sf lunii mergem in germania,as dori sa o inscriu la gymnasium,nu stim ce acte sunt necesare,sau cum sa procedam.fetita termina cursul de nivel a1 in germana,ii place sa studieze si e dornica sa invete o alta limba.ce ne sfatuitit?multumim anticipat!

    1. Va fi bine. Poate fixa cunostintele de limba din mers. Luati-i niste ore in particular (30 E la domiciliu, persoane cu experienta didactica), iar la Gymnasium cereti macar 2 ore de germana in plus pe saptamana, si prieteni ii doresc. 🙂 Va avea surpriza sa constate ca doar limba e provocarea, nivelul de dificultate al disciplinelor e mai inalt in Romania. Va trebuie doar certificatul de nastere si foaia matricola cu toate rezultatele anilor -traduse desigur.
      Mult succes!

  95. buna seara! va rog sa ma lamuriti si pe mine care este diferenta dintre ausbildung si berufschule? cand pot fi urmate aceste scoli? chiar nu inteleg deloc sistemul de invatamant german. va multumesc

  96. Sunt parintele unui copil de clasa a XI si as dori sa ma interesez cum am putea ca acesta sa isi continue studiile in Germania, reprezentand liceu si ulterior sa urmeze o universitate pe profil de inginerie in domeniul auto.

    1. Daca nu vorbeste deja bine lb germana nu v-as recomanda sa mutati copilul. Din punctul meu de vedere , pt clasa a 11-a este destul de tarziu. I-ar trebui minim un an sa invete cat de cat limba, iar in conditiile in care nu stapaneste lb germana absolvirea clasea a 12-a si promovarea bacului in lb germana sunt puse sub semnul intrebarii. Intre timp ar putea termina clasa a 12-a in Romania, sustine bacul acolo, iar apoi sa se inscrie la facultate aici. Inscrierea la o facultate in Germaania este simpla,mai ales la profilul inginerie unde nu este un numar limitat de locuri si nu se sustine nici un examen.

  97. Numele meu este Mirela, am un băiat de10 ani, clasa4.As dori sa știu ce trebuie sa fac pentru a-l înscrie la școală în Germania

    1. Foaia matricola cu toate rezultatele anilor, certificatul de nastere si vaccinarile traduse va trebuiesc ca si acte. Puteti merge la scoala cea mai apropiata deocamdata, pana aflati scoala cea mai buna. Daca stie germana macar la nivel conversational, poate merge in clasa a 5-a sa continue fara probleme. Daca nu va sti suficient sa-si inteleaga colegii, indicat este sa repete (toti copiii nostri au trecut prin asta si nu e nici o umilinta) cu concentrare maxima pe limba. Metoda imersiunii (a cufundarii in mediu in care se vorbeste limba), relationare maxima, dar si studiu acasa intensiv (vedeti raspunsul la mesajul imediat urmator) adaptat varstei copilului. Numai bine, si reusita va doresc, nu e greu!

  98. Va rog niste sfaturi.Ma numesc Daniela,sotul lucra in Karlsruhe iar eu cu fata am ramas in Spania.Termina clasa 8 si face 14 ani in Noiembrie.Intr-o luna trebuie sa decid daca mergem in Germania sau ramanem in Spania sa termine liceul.Si daca tot face bacul aici trebuie sa continue cu o facultate,ca dupa aceea sa ajunga tot in Germania ptr.ca in Spania tinerii nu au nici un viitor.Nu vorbeste germana si mi se pare imposibil intr.-un an sau doi sa inveti destul de perfect aceasta limba dificila.Sa faca Abitur in Germania mi se pare f.f greu.Va ramane cu 10 clase si ceva va face peste.Se poate invata limba si studia dupa aia la anii ei?.Un an trebuie sa faca scoala de limba iar dupa va continua a 9 la WERCKREALS……Cred ca ar fi mai bine sa repete a 9 inca odata .Vaya,sacrificii si decizii!

    1. Ati apreciat corect efortul de invatare a limbii germane. Este greu, dar nu imposibil. Si cu cat e mai mic copilul, cu atat va fi mai usor. Daca aveti posibilitatea sa va mutati aici, atunci poate e bine sa nu mai amanati. Pentru fetele noastre a fost necesara doar repetarea clasei pe care o absolvisera (a 8-a si I-a) – asta ca sa acumuleze cunostinte de limba, caci materiile nu au fost deloc dificile. Apoi mediul/colegii/prietenii o vor ajuta foarte mult la asta, doar sa fie deschisa si comunicativa (metoda imersiunii/cufundarii in mediu). Cat mai multa lectura acasa cu dictionarul alaturi. Stiri si filme TV cu subtitrare (vazut+auzit). Pe langa asta are nevoie de un curs de germana Einzelunterricht (unu la unu) pentru gramatica si conversatie – macar 1-2 ori pe saptamana: un profesor cu tactica. Si multa exersare. Dupa un an va fi deja altfel. Dupa 2, deja este integrata. Rabdare va doresc, multa motivatie si putere de actiune! Nu e greu nici gimnaziul cu Abitur-ul daca se pun bine bazele limbii in a 8-a si a 9-a… Au reusit atatia altii, in cam aceleasi conditii. Toate cele bune va doresc!!

  99. Va mutumesc mult ptr incurajare dar imi este f.frica ca nu va putea sa invete limba la un nivel destul de bun intrun timp atit de scurt. In 2 ani nu poti sa inveti ce alti au invatat in 8.Sa inteleg ca fiica cea mare afost in aceeasi situatie iar acum vorbeste si intelege bine? Daca ramane cu 10 clase de REAL ce fel de profesionale de 3 ani se pot face, ma refer la alea cu cravata exista diverse domenii ? Fachabitur se face doar ptr. domeniul tehnnic de inginerie sau si in altele? Ma scuzati si mutumesc inca adata

  100. Pana la MSA ar avea 3 ani, pana in Abitur vreo 5 – asa ca, timp ar fi destul. Exista Abitur si in Naturwissenschaft (Ph/Bio/Ch), de asemenea profesionale de tot felul. Materiile sunt mai usoare ca in tara, efortul trebuie sa fie intens si sustinut pe insusirea limbii. Daca tata vorbeste germana, pot sa comunice asa. Relatiile si comunicarea sunt esentiale. Fetele mele asa au invatat, din relatiile calde cu colegele. Acum, exceptand Deutsch/Geschichte, au note mai mari decat nativii. Limba se perfectioneaza continuu. Exista o profesoara care le ajuta cu temele (Schulerhilfe). Cand doar asta auzi 8-10 ore pe zi, nu ai cum sa nu te patrunzi. Doamne ajuta sa va fie bine!

  101. Toata STIMA ptr. copiii care au ajuns in Germania destul de mari si au reusit sa faca un abitur.Am inteles ca trebuie sa ajungi la C1 iar mie mi se pare aproape imposibil. Prietenii de aici imi spun ca o sa-i distrug viitorul se rid ,daca va ramane cu 10 clase iar eu ma intorc plingind si zic ¨doamne ajuta ma sa iau cea mai grea decizie din viata¨. Adica las casa si ma mut la o prietena la mare in speranta ca voi gasii de lucru si chirie ptr.ca aici nu mai am de lucru,doar ca fata sa termine acesti 4 ani sau ma risc in Germania unde va putea sa ramana cu o profesionala.Culmea ca ea vrea sa mearga iar sunt cea negativa.Sa faca 2 ani scoala si profesor particular sau alte cursuri dupa masa iar dupa sa continue cu a 9 si a10 in speranta ca al terminar WERCKREAL sa poata sa faca acest Abitur Cred ca nu are importanta ca termini la 19-20,important este sa poti sa-l faci avind in vedere limba grea si timpul scurt.Disperarea te face un pic tigan,….faptul ca un mai termin,Multumesc ptr. atentia acordata

    1. Buna ziua tuturor!!Va descriu o situatie petrecuta curand!Fiica unor prieteni de familie a venit in vara anului trecut,dupa ce terminase cls a X a.In sept pe 8 ale lunii a inceput deja sc aici,la o clasa de integrare,mentionez ca nu stia o boaba in lb germana,iar in febr anul acesta au trecut o deja in cls normala,tot a X a,practic a pierdut un an,dar a castigat un altul de experienta,perioada in care a invatat lb germana si merge cu brio mai departe!Cat despre C1,acesta este nivelul de lb cerut pt invatamantul universitar!Si fiica mea si nepotul meu au fct incepand de la A1,A2,B1,B2,C1.1,C1.2,ultimile doua fiind obligatorii pt inscrierea la facultate,in prezent sunt amandoi studenti!Deci,nu este ”ala”atat de negru precum se spune si un lucru este clar ca dk vrei,poti,si ca scoala din germania nu se compara cu cea din tara,asa ca eu va sfatuiesc sa nici nu stati pe ganduri,sa va aduceti clar copiii aici unde visele li se pot realiza!!😊👍

  102. Inca o data total de acord si sunt in asentimentul tuturor parintilor care numai ei stiu cate pietroaie urnesc din cale ca sa le construiasca un viitor demn copiilor !!! Se poate! Totul e sa luptam pana la capat, nu va fi in zadar. Dumnezeu e alaturi de toti cei cu nadejdea inima 🙂 !
    Adaug ca azi am avut Gespräch cu directorul scolii fetei mele (adusa in a 8-a direct in Gymnasium) si am fost felicitata pentru progresul ei exponential in 2 ani si rezultatele reusite la MSA. Mi-a spus ca e practic absolvita in clasa 11-a! (secretul nostru e ca cea mare nu a repetat, a avut incredere ca se va adapta din mers… si asa a fost!) Fiti-le alaturi in toate momentele lor de descurajare, puneti speranta si luminita inapoi in ochisorii lor. Merita sa ne sacrificam pentru ei! La capat sunt roade tare dulci.
    Aveti incredere, doamna Daniela, ca o sa fie bine si apoi foarte bine! Timp are destul, doar sa o sustineti in toate felurile posibile.
    Doamne ajuta!!!

  103. Inteleg ca depinde de Land dar si de noroc,dupa ce faci un an de limba multi raman la gymnasium alti la realscule Acest Werkrealschule nu este la fel cu realschule.Nu faci toate materile si ai mai putine optiuni .Poti sa faci abitur ? Sunt derutata rau cu scolile astea.Nu inteleg de ce daca nótele ei sunt de 8 si9. Va rog daca cineva stie despre acest werkrealschule? Cred ca ii ptr.tontos

  104. Ce este MSA?
    Desi am copil la Gymnasium e prima oara cand aud de MSA. E o testare care se da la sfarsitul clasei a 10?

    1. BBR, eBBR, MSA sunt examene de calificare la sfarsitul claselor a 10-a. Da, MSA se da la orice Gymnasium. Sa fie pregatit copilul cu materiile MATH+DEUTSCH+ENG de clasele a 9-a si a 10-a. Se da candva in Mai. Dificultatea lui depinde intr-adevar de land (in Brandenburg, de pilda, e mai greu ca in Berlin). Apoi intr-a 12-a, Abiturul. Daca sunt scoli cu un nivel mai jos decat Gymnasiul, gen real-, gesamt-, sekundar-, ober- Schule, atunci (pentru echivalarea cu Gymnasium), pe langa MSA, se prezinta in plus o lucrare ampla, originala, dintr-o disciplina la alegere, pe care trebuie sa o sustii in fata unei comisii orale. Daca sunt scoli gen Waldorf, atunci totul este decalat cu un an (MSA se sustine in a 11-a, Abitur in a 13-a), pentru ca in final sa existe o uniformitate intre scoli si o clara ierarhie. Daca vrei sa ajungi la o facultate (Studium) atunci trebuie sa ai MSA si ABITUR. Daca vrei o meserie numai, atunci sunt zeci de optiuni…

  105. Se pare ca am intelas gresit,dupa terminarea anului de invatarea a limbii in functie de ea si de profesori poate sa mearga la Real si chiar la Gymnasium nu neaparat la Werkreal.Depinde de ea. Cred ca vom venii in Germania maibine sa fim impreuna decit eu cu fata singure in Spania.O voi ajuta si sprijinii in tot. Mai mulle optiuni si viitor cred ca ai acolo ptr.ca in Spania tinerii cu studii nu au nici un viitor.MULTUMESC LA TOTI PTR. INCURAJARE

    1. Clar ca da! Intotdeauna cu familia! Numai in sanul ei copilul se va simti implinit. Ca si dumneavoastra. Numai bine, si nu va descurajati orice ar fi! Dumnezeu sa fie cu voi! Mai scrieti pe aici cand aveti ragaz…

      1. A! In unele landuri puteti face si dvs. curs gratuit de integrare (Integrationskurs). Interesati-va acolo unde ajungeti, la primaria locala. Asa o sa va fie usor sa gasiti de lucru cand o sa doriti. Va tin pumnii!

  106. Fiul meu a luat Bac ul si vrea sa studieze IT mai departe,care ar fii
    de urmat sa studieze in germania,,el nu stie limba germana!!

    1. In Germania, inscrierea la facultate se incheie pe 15 iulie. Orice universitate germana iti cere cunostinte bune de germana, adica nivelul C1, la care ajungi cam intr-un an de zile daca incepi invatarea limbii germane de la zero. Cunoasterea limbii germane trebuie demonstrata printr-un certificat, obtinut in urma unui examen(Test DaF). Fara acest certificat esti respins.
      Chiar daca fiul d-voastra ar gasi o universitate unde cursurile s-ar tine in engleza, tot este necesara demonstrarea stapanirii lb engleze printr-un certificat, pe care, ma indoiesc ca fiul d-voastra il mai poate obtine cu o saptamana inainte de incheierea inscrierilor.
      In concluzie, pentru asemenea momente din viata te pregatesti din timp.

    2. Sunt facultati cu predare in limba engleza.
      De ce nu ramane sa studieze in Romania? E mai usor si mai putin costisitor. Trei ani trec repede.

  107. Buna ziua,am 2 fetite una de 10 ani iar cealalta de 14 ani,vrem sa plecam la Neumarkt in august ,tatal lor lucreaza si este angajat,va rog frumos sa-mi spuneti la ce scoala pot sa le inscriu si daca vor repeta anul,ce acte am nevoie sa duc din Romania in afara de foaia matricola si ca renuntam la alocatia de aici,ele au terminat cls a 4 a,respectiv a 7 a,va multumesc daca ma puteti ajuta cu un sfat

    1. Certificatele de nastere si Vaccinarile va mai trebuie, inafara de actele enuntate. Sa invete/citeasca/asculte intensiv germana si e recomandabil sa repete, pentru a se acomoda cu limba. Vor invata foarte mult si de la colegi. Asigurari de sanatate cand ajungeti si e indicat scoli apropiate. Interesati-va de cursuri pentru emigranti la primaria locala (Rathaus), si dvs. puteti invata… Mult succes!

      1. Multumesc mult,asigurare avem certificatele deja sunt traduse si de restul o sa ma ocup de acuma

  108. buna ziua am 27 de ani si mia părut rau ca n am mai putut continua liceul am terminat doar 10 clase si miam luat diploma de absolvire as putea sa ma bag la un liceu in Germania PTR continuarea studiilor !?? Va multumesc măcar sa stiu ca am dus la capăt cva din viata mea

    1. Nu, e prea tarziu pentru liceu. Gimnaziile sunt foarte pretentioase, si nu am auzit de vreo forma de seral. Poate ca aceeasi este situatia si cu profesionalele (Beruf), asta nu stiu.
      Dar in tara v-ar fi mult mai simplu. Nici problemele de limba nu v-ar sta in cale, si dupa cate inteleg din simple cautari pe google (caci nu mai sunt acolo de ani buni), candidaţii care au împlinit deja 18 ani se mai pot înscrie pentru terminarea liceului la seral sau la frecvenţă redusă in multe orase si profiluri de licee… Bacalaureatul romanesc este apoi recunoscut in Germania. Asadar aveti sanse pe alese in Romania. Apoi, dupa un curs intensiv de germana (va trebuie C1 sau C2) v-ati putea gasi de lucru mult mai usor… Toate cele bune va doresc, succes si decizii intelepte!

    1. Depinde de scoli si de landuri. Gimnaziile sunt cele mai pretentioase. Trebuie sa va interesati chiar acolo unde invatati. Cat mai multe realizari va doresc si nu disperati, orice ar fi… Exista si meditatii pe materia respectiva, si refacerea anului…

  109. Buna ziua, as avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Sunt in Germania de 2 ani sunt la kursul de intergrare B1 limba germana dupa curs as dori sa fac un Ausbildung ca frizerita si cosmetica dar am doar 8 ani de scoala in romania.Pot sa fac ausbildungu sau nu?Este de ajuns B1 sau de ce mai am nevoie va multumesc….

  110. Buna ziua ma numesc Diana si ,,as avea si eu o intrebare si m-ar interesa foarte tare raspunsul ;eu si familia mea traim de 6 ani in Belgia iar fetele cea mare 20ani si cea de a doua 18 ani termina liceul in limba franceza anul viitor ;fetele vorbesc fluent limba franceza ,,au notiuni de limba engleza conversational si invata nederland ;problema este ca sotul lucrand ca independent cu taxele foarte mari care se percep aici ne-am gandit sa ne mutam in Germania,,,m-ar interesa unde ar putea invata in continuare fetele cele mari iar cu adevarat o problema este ce-a de a treia fata care este cu handicap grav ,,,are acte care dovedesc handicapul ei ,,de vedere ,,retard mintal ,,,etc ,,,mentionez ca ne-ar interesa zona ulm ,,ravensburg ,,sau sallem ,,,mentionez ca avem prieteni care ne-ar ajuta cu munca dar cel mai mult ma interesezeaza scoala fetelor ,,,,va multumesc ,orice sfat sau parere ma ajuta

    1. Sigur v-ati facut bine calculele? Ati luat in considerare toate taxele si asigurarile din Germania? Imi vine greu sa cred ca sunt mai mici decat in Belgia.
      In legatura cu studiile fetelor, conteaza ce vor ele sa studieze in continuare. Universitati cu studiul intr-o limba straina nu sunt pe toate drumurile, mai ales in limba franceza. Dar ele sunt mari, trebuie sa le intrebati pe ele ce-si doresc.
      Eu n-as face aceasta mutare sa fiu in locul dumneavoastra.

  111. Buna ziua tuturor. Minunat site.
    Acum vin cu intrebarea: o diploma din Germania de scoala profesionala este la nivelul unei diplome de bac de liceu din Romania?Multumesc

  112. Buna ziua
    Am 14 si sunt clasa a 7. In decembrie plec in Germania in orasul Kassel.
    Avand in vedere ca semestrul nu se termina in romania pe data respectiva cum voi continua scoala. Nu am cunostinta de limba germana.
    Mi-a spus cineva ca atunci cand ajungi acolo poti face doi ani in unu pentru ca te dau cu un an in urma sa inveti limba .
    Ce acte mi-ar trebui si cum voi continua scoala acolo…?
    Stima.

  113. Cel mai probabil te vor primi tot in clasa a 7-a, urmand apoi sa repeti anul daca nu te acomodezi cu limba. Dar difera de la scoala la scoala si de la copil la copil. Asta nu trebuie sa te descurajeze deoarece repetarea anului e o chestie des intalnita aici.

  114. Buna ziua,
    fiica mea, eleva in clasa a VIII-a la o scoala cu profil vocational in tara (liceu de coregrafie) a fost acceptata in urma unei auditii la o scoala de profil in Germania, Dresda. Aceasta scoala ne-a comunicat ca poate sa inceapa studiile din 28.02.2016, dar intrucat nu stapaneste limba la nivelul cerut de scoala (B2) sa va transfera numai la profilul vocational si invatarea lib. germane, urmand sa continue si studiile in tara pana la invatarea limbii la nivelul cerut de scoala.
    Va rog sa-mi spuneti daca stiti care sunt formalitatile ce trebuie indeplinite in aceasta situatie, ce acte sunt necesare in acest caz.
    Multumesc.

  115. Buna ziua,
    Fiica mea eleva in clasa a VIII-a la o scoala cu profil vocational (liceu de coregrafie) a fost admisa in urma unei auditii la o scoala cu profil similar in Dresda. Avand in vedere ca nu cunoaste limba germana la nivelul solicitat de scoala – nivel B2, dar trebuie sa inceapa studiile din 28.02.2016 – studiul limbii germane si profil vocational la scoala unde a fost admisa, va rog sa-mi spuneti daca stiti care sunt actele necesare pentru a putea face acest transfer. Precizez ca pentru o perioada de maxim 1 an, pana in febr. 2017 data pana la care trebuie sa cunoasca limba germana la nivelul cerut de scoala, directorul scolii din Dresda ne-a permis sa studieze si in Romania.
    Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns de la dvs.

    1. Bună seara. Nu am un răspuns pt. dvs. Dar am o fiică in clasa a noua la un liceu de muzică din România.As putea să vă pun câteva întrebări? Doresc să merg cu contract de muncă si stiu destul de puțin despre scolile vocaționale.

  116. Buna seara. Am o fiica in clasa a noua la un liceu de muzica din Romania. Studiaza pianul din clasa intai. La ce fel de liceu pot sa o transfer si in ce zona a Germaniei , pt a continua atat studiul intensiv al instrumentului (+specialitatile : teoria muzicii, istoria muzicii, cor, muzica de camera….) ) , cat si materiile de cultura generala? Din ce am citit pe net , am inteles ca doar din clasa a 11 a poate urma berufschule fur musik sau asa ceva; dar asta este ca o profesionala.

  117. Buna ziua. Multe informatii despre scolile vocationale din Germania nu stiu nici eu; noi am urmarit pe site-ul scolii la care doream sa ajunga fiica noastra, am inscris-o la auditia postata pe site conform documentatiei solicitate, a fost admisa si acum urmeaza sa inceapa studiile acolo la sfarsitul lunii februarie.
    Consider, deci ca site-ul scolii ofera cele mai multe informatii, dar daca mai aveti nevoie si de alte informatii, pe care sa le cunosc, vi le impartasesc cu placere.

    1. Va multumesc foarte mult.
      Cat despre fiica dvs spuneti ca va putea merge in paralel atat la scoala din Romania cat si la cea din Germania ?

      1. Asta ne dorim noi si asta au recomandat si cei de la scoala din Germania, intrucat ar fi mai usor pentru fiica mea; trebuie sa fie de acord si cei de la inspectoratul scolar judetean si/sau de la Ministerul Educatiei. Sunt aprobari de luat, pe care trebuie sa le obtinem cat mai curand.

  118. Bună, am și eu o fiică de 14 ani, termina clasă a VIII-a anul acesta și aș vrea să o aduc, să fie lângă mine în Germania (Straubing) pentru a continua liceul. Fata mea nu știe germană, cum aș putea proceda? Și ce acte îmi trebuie?
    Va multumesc!

  119. Buna ziua,
    Copilul meu are cinci ani jumate si in toamna va merge in RO la scoala in clasa pregatitoare la o scoala cu predare in limba germana, urmand in prealabil o gradinita cu profil german.
    Primesc divese propuneri de job in IT din Germania si avand un nivel minim B1 la germana as fi tentat sa fac un pas spre aceasta tara.
    Daca as obtine un astfel de job in urmatoarea perioada, as putea obtine pentru copil un an de adaptare la gradinita a.i. in urmatorul an sa inceapa scoala mai pregatit cu germana? Imi doresc o adaptare cat mai usoara a copilului stiind povestea cu examenul din clasa a 4-a din DE, examen in functie de care i se decide cariera.
    Sper ca nu ar fi prea tarziu sa fac un astfel de pas. Sfaturi? Pareri? Sa ma grabesc?

    1. Parerea mea, atat din experienta de consultanta din Germania cat si din experienta ca parinte – daca e sa faceti o mutare, faceti-o cat mai repede, astfel incat copilul sa nu piarda foarte mult.
      Fiind de varsta prescolara veti obtine loc la gradinita – sunt obligati sa va ofere loc, in paralel urmand si un curs de Vorschule. Copiii de varsta aceasta invata germana de la 0 in 6-10 luni, daca deja stie din tara, nu va fi nicio problema. Dati-i doar putin timp sa se adapteze aici, de aici faceti mutarea cat mai repede.
      Cele bune!

      1. Multumesc pentru raspuns!
        Presupunand ca as obtine jobul prin luna aprilie/mai, date fiind cele 6 luni de Probezeit, timp in care copilul ar ramane in tara alaturi de mama ce are la randul ei job, credeti c-ar fi complicat sa obtinem un loc la gradinita mai tarziu de luna septembrie? Mi-e teama ca pentru a prinde loc la gradinita ar fi obligatoriu ca el fie prezent de la 1 septembrie. Sau pot obtine acest loc si mai tarziu?

  120. Multumesc pentru raspuns!
    Presupunand ca as obtine jobul prin luna aprilie/mai, date fiind cele 6 luni de Probezeit, timp in care copilul ar ramane in tara alaturi de mama ce are la randul ei job, credeti c-ar fi complicat sa obtinem un loc la gradinita mai tarziu de luna septembrie? Mi-e teama ca pentru a prinde loc la gradinita ar fi obligatoriu ca el fie prezent de la 1 septembrie. Sau pot obtine acest loc si mai tarziu?

    1. Trebuie sa luati in considerare si orasul in care va mutati, In multe orase locurile la gradinite sunt mai putine decat numarul copiilor, drept urmare exista liste de asteptare pentru un loc. Multi parinti asteapta cu lunile ca sa prinda un loc la gradinita. Intr-adevar autoritatile sunt obligate sa va dea un loc la gradinita, dar aceasta obligatie este de multe ori doar pe hartie, deoarece nu se pot da locuri care nu exista.
      Sfatul meu este sa cautati un loc din momentul in care primiti jobul si sa inscrieti copilul cat mai repede. Sansele sa gasiti un loc la gradinita dupa 1 septembrie in orasele care se confrunta cu aceasta problema a insuficientei locurilor de gradinita tind spre 0, deoarece prioritate vor avea copiii care se afla deja pe listele de asteptare.

      1. Multumesc pentru raspuns!
        In acest context, unde credeti ca pot gasi mai degraba loc in gradinite: in orase mari gen Berlin sau orase mai mici din zona Stuttgart sau Boden See?
        Ma intrebam daca nu cumva astfel de locuri sunt deja vizate de copiii emigrantilor sirieni?

  121. Bună , am 19 ani și locuiesc în stuttgart de 1 an de zile am început scoala pentru limba germana și doresc sa ajung pana la b2 pentru a începe un ausbildung. ÎntrebarEa mea este eu în românia am terminat 11 clase desigur primesc numai diploma de 10 doresc sa fac un ausbildung la altenpflegerin și vreau sa știu pot începe cu 10 clase sau treve sa fac mai departe pana la 12 mă ajuta cineva când fac ausbildung? ?? Eu scoala de limba germana o plătesc singura apartamentul în care locuiesc tot singura îl plătesc. .Exista vrun ajutor o alocație sau ceva??? Lucrez ca minijob și vreau sa mă angajez și teizeit dacă se poate

  122. Buna ,sunt clasa a 7 si ma mut in Germania in orasul Kassel.Vreau sa stiu in ce clasa o sa fiu avand in vedere ca nu stiu germana.O sa fac niste cursuri pe langa scoala?As fii foarte recunoascatoare daca mi-ati raspunde.
    STIMA,Andreea

  123. Buna ziua ,fiica mea este studenta in Romania la germana-engleza,a terminat Lic.German ,stie germana si vrea sa lucreze in vacanta in Germania ,are prieten in Berlin si poate sta la el dar nu poate sa-i faca adresa ,sunt ceva facilitati pt. studentii care vor sa lucreze in vacanta in Germania ,ce acte ar avea nevoie?Multumesc

  124. Buna ziua, ma numesc Sandu Neli-Manuela si am 19 ani. Sunt stabilita in Germania de la 15 ani. In Romania am terminat 8 clase dupa care in Germania am reluat clasa a-8a pentru a invara limba si am terminat anul trecut clasa a-10a cu Hauptschulabschluss, as fi dorit sa fac Ausbildung intr-un domeniu al economiei sau finante dar cu Hauptschulabschluss pot sa fac doar meserii practice ceea ce nu imi doresc.M-am interesat si pot face inca un an sau doi pt. a absolvi Realabschluss dupa care sa imi gasesc un loc de Ausbildung ceea ce este destul de greu. De aceea m-am gandit sa urmez o facultate fara frecventa in Romania si as dori sa va intreb daca as putea face asta fara diploma de bacalaoreat, si daca se poate de ce acte as avea nevoie pt. inscriere.

    Va multumesc!

  125. Bunā ziua! As avea nevoie de un rāspuns,dacā se poate.
    Luna aceasta ne mutām în München si nu stiu unde sā mā adresez pentru a putea sā-l înscriu pe bāiatul meu în vârstā de 15 ani, într-o scoalā sau colegiu. El a terminat cl 8-a la colegiul de muzicā, pian.
    Nu îsi doreste neapārat sā continue pianul, dar de 4ani este producātor de muzicā electronicā si are site pe Soundcloud. I-ar plācea sā învete ceva în domeniul ingineriei sunetelor sau design pe calculator…dar s-ar multumi sā aibā si o scoalā simplā fācutā în München.
    Stie limba englezā la perfectie si limba germanā începātor, dar învatā extrem de rapid. Multumesc anticipat pentru sfaturi ! ( dacā existā)
    O searā frumoasā tuturor!

  126. In primul rand, hotarati-va daca doreste sau nu sa urmeze studii superioare. Daca nu, n-are rost sa incercati sa-l inscrieti la un Gymnasium, cu toate ca, daca nu stie limba germana nu cred ca aveti sanse. Orientati-va spre Realschule, iar dupa clasa a 10-a, vedeti apoi spre ce scoala de meserii se indreapta pentru a fi cat de cat in domeniul care-l pasioneaza.
    Daca totusi doriti studii superioare, bateti moneda pe studiul pianului. Poate-i da cineva o sansa la un Gymnasium de muzica, chiar daca va fi necesar sa repete clasa a 8-a.
    Este destul de dificil de a lua o hotarare, copilul dumneavoastra fiind destul de mare, iar cartile pe aici sunt facute cam de pe la sfarsitul clasei a 4-a.
    Ca un sfat, nu luati de bun ce vi se spune la o anumita scoala, aici scolile facandu-si propriile reguli. Mergeti la inca una si la inca una, pana cand obtineti ce v-ati propus.
    Desi pare paradoxal, conteaza forte mult si impresia pe care o faceti voi ca parinti. Mergeti pregatiti ca pentru interviul vietii voastre, mai ales daca va doriti un Gymnasium. 🙂
    Nimic nu este imposibil! Daca altii au reusit, veti putea si dumneavoastra
    Succes!

  127. Buna. Numele meu este Andreea si sint din Moldova , trec in clasa a 9-a si m-ar interesa cum as putea aplica pentru niste studii in Germania. Mai exact ce ar trebui sa fac ? Vreau sa aplic dupa clasa a 9-a si dupa ce dau examenele . Studiez limba germana , insa nu stiu daca exista un program de studiere din clasa a 10-a pina in a 12-a. Multumesc anticipat…

  128. Bună ziua. Va rog dacă mă puteți ajuta cu un raspuns. Îmi pot înscrie copiii la scoala in germania la 3 luni de la începerea scolii?
    Noi vrem sa venim în germania în decembrie pentru a ne stabili acolo.
    Multumesc.

    1. Este destul de greu dar nu imposibil, contactati direct institutia de invatamant pentru a afla conditiile in care pot fi acceptati.
      Dar pana in decembrie nu pierdeti timpul, copiii trebuie sa invete limba germana, e deja destul de greu faptul ca fac o schimbare in timpul anului scolar, daca mai intervine si bariera lingvistica, atunci va fi foarte greu pentru ei.
      Cele bune
      IulianS, office@consgero.com

      1. De ce sa fie greu?
        In Germania invatamantul este obligatoriu. Daca copiii au Anmeldung, scoala este obligata sa-i primeasca.

  129. Buna ziua!
    Fratele meu a studiat un an in Germania, mai exact clasa a 10-a, la Berta Benz Schule Sigmaringen. Pana in clasa a 9-a (inclusiv) a studiat in Romania. Acum ar vrea sa se transefere inapoi in Romania. Ar trebui sa repete clasa a 10-a sau va da doar diferentele? Multumesc.

  130. Buna ziua vreu sa imi inscriu si eu fetita la schoala a terminat clasa 4 in romania si acum este cu mine in germania va tog sa imi da-ti un rasp ca caut o schoala pentru ea

  131. Buna ziua ! Nu stiu daca aici este locul potrivit pentru a primi un raspuns dar totusi incerc . In urma depunerii documentelor scolare spre a fi recunoscute am primit urmatorul raspuns:

    ” Gleichwertigkeitsbescheinigung

    Das von Frau Barbu vorgelegte Bakkalaureatsdiplom wird für die Aufnahme einer Berufsausbildung oder eines Studiums in Schleswig- Holstein einer Fachgebundenen Hochschulzugangsqualifikation als gleichwertig anerkannt. Es berechtigt zur Aufnahme eines Studiums in der Fachrichtung des rumänischen Sekundarschulabschlisses oder in benachbarten Fächern an den Hochschulen und Fachhochschulen in Schleswig-Holstein.
    Datum der fachgebundenen Hochschulzugangsqualification:……;;

    Pentru mine , la nivelul de limba germana la care sunt , este cam neclar.
    De aceea rog pe cineva care ar putea sa ma lamureasca ce inseamna mai exact ( cu ce parte a scolii germane ar fi echivalent)

    Multumesc anticipat!

  132. Buna, am o fiica de virsta de 17 ani care a terminat clasa 10-a si a trebuit sa ne schimbam traiul in Germania in timpul verii, nestiind limba o sa poata sa urmeze scoala aici trecind in clasa 11-a imediat?

  133. Buna ziua ma numesc Valentin am 17 ani si vreau sa va spun ca am terminat 10 clase in Romania si o sa ma mut in Germania nu stiu limba dar o sa invat
    Intrebarea mea este o sa pot sa fac Ausbildung cu 10 clase terminate in tara daca o sa invat limba ?

  134. Buna seara,ma numesc Rodica am un băiat de16 ani care a terminat clasa9 in Romania profil matematică informatică cu 8,08 sunt cu ei Germania unde lucrează sotul avem domiciliu cu tot in regulă ,nici eu nici el nu vorbim limba .după ameldug, am fost contactat de o scoală întrebarea lui este ,dacă poate după o perioadă de învățare, să continuie cu liceul si apoi cu Facultate pe informatică ce ia ce isi dorește mult si care ar fi pasii .Pentru că nu vreau să mă trezesc cu o meserie pe care el nu si o doreste si efortul meu să fie in zadar.

  135. Buna ziua!

    As dori sa stiu daca invatamantul superior in Munchen este gratuit.
    Daca se poate studia si in limba engleza.Facandu-se dovada nivelului limbii printr-un certificat YELTS sau TOFEL.
    Multumesc frumos!

  136. Bună ziua , copii mei vor sa vina la mine în Germania problema este ca vorbes8c doar engleza .Au 23 , 28 Ani cel mare a terminat facultate de marketing dar a lucrat ca vânzător. CE ausbildung poate face , unde ne interesam ? Cel mic a lucrat în fabrica de cablaje auto .Dacă au lucrat în tara pot obține șomaj aici pana învață limba?

  137. Buna ziua. Am un copil cu dizabilitati care ar fi trebuit sa mearga de 2 luni la scoala . Din nefericire cu toate ca am facut tot ce era de facut in aceasta privinta inca nu beneficiem de acest drept. Scoala respectiva unde a fost primit asa ca un favor ,din ce am sesizat din discutia cu directoarea, se eschiveaza sub diverse pretexte . Daca se poate asi vrea sa stiu ce pot face , ce drepturi ii sunt incalcate copilului si care ar fi solutia la problema mea.

    1. Mergi la protectia copilului si vezi cu ei ce este de facut. Ei sunt in masura sa te sfatuiasca. Daca soliciti, merg ei cu tine peste tot pe unde ai nevoie.

  138. Buna ziua, am venit in Octombrie in Germania si mi-am înscris fetița in clasa a 7 la hauptshule ea deja știe germana din România, dar eu as vrea sa meargă la gimnazium ce m-a sfătuiți sa fac eu as vrea sa facă studii nu meserie vine de la o școala buna din România, va mulțumesc p

  139. Am un băiat de 16 ani și este elev în Romania clasa a x a la un liceu de arte ,clasă de arhitectură,ași dori să știu dacă în Augsburg este vreun liceu de profil .Vă mulțumesc.

  140. Buna ziua am o fetita de 13 ani care a facut clasele 1 -6 in Romania unde a terminat cu media 9,82 la sectia germana ,actualmente fiind in clasa 7 hauptshule in gerbrun si am vrea sa o transferam la gimnaziu .Ce demersuri trebuie sa facem Va multumim

  141. Dar de ce n-ati inscris-o din prima la Gymnasium, mai ales ca stia limba germana?

    Eu stiu ca nu se poate decat daca intai trece pe la Realschule, si abia apoi la Gymnasium. Fiecare etapa implica un examen si repetarea unui an. Se repeta anul tocmai pentru ca nu se face aceeasi materie, copiii invatand dupa alte manuale.
    Prin urmare, dupa terminarea clasei a 7-a la Hauptschule da examen pentru Realschule, iar daca-l trece, va fi tot in clasa a 7-a. Tot asa si pentru Gymnasium.
    Dar cel mai bine este sa mergeti si sa intrebati la scoala. Regulile difera de la land, la land.

  142. Buna ziua, ma numesc Ramona . sunt din Cluj-Napoca lucrez ca si asistenta medicala in chirurgie maxilo-faciala iar sotul meu ca agent comercial , si avem un baiat de 13 ani sportiv-folbalist. As dori sa ne mutam in Landul Bayern in aceasta toamna.
    Daca poate cineva sa ma ajute cu informatii despre cum ar putea fiul meu sa urmeze o scoala cu profil sportiv (sa sa il pot inscrie la o academie de fotbal)- face fotbal de la virsta de 5 ani, Motivul principal pentru care vrem sa ne mutam este sa ne ajutam copilul , care in tara nu prea are viitor in fotbal, iar noi sa traim mai decent ,mai civilizat.
    Copilul termina clasa a 6-a si as vrea sa pregatesc actele necesare inscrierii la scoala, iar pentru mine ca asistenta -ce ar trebui sa fac sa-mi fie recunoscuta diploma=echivalare?
    Va multumesc.

  143. Buna ziua,ma numesc ion Constanta, de aproximativ un an am adus copilul in germania .in septembrie ar trebui sa mearga la clasa 0,dar a fost refuzat pe motiv ca nu stie limba germană și trebuie să facă neapărat un an de grădiniță. Am cautat disperată o grădiniță dar peste tot i-mi spun ca nu au locuri, copilul are 6 ani și îl țin acasa ca nimeni nu îl primește pe motiv ca nu au locuri. Ce ma sfatuti sa fac in aceasta situatie. Va multumesc

  144. Daca copilul dumneavoastra are 6 ani impliniti, sunt obligati sa vi-l primeasca la scoala. Invatamantul este obligatoriu de la 6 ani. Daca nu, mergeti la protectia copilului si se vor ocupa ei. Sugerati celor de la scoala ca asta urmeaza sa faceti daca nu vi-l primestc.

  145. Buna seara, fiul meu in varsta de 19 ani, a studiat in limba germana la scoli nemtesti in mai multe tari din lume. Anul trecut a studiat in Romania la Colegiul Goethe si a terminat clasa a XI-a. Acum este in Munchen, iar cei de la minister nu vor sa-i aprobe inscrierea in clasa a XII-a pe motiv ca scoala germana din Romania “nu este recunoscuta de catre ei”. Cum este posibil asa ceva? Sunt de acord sa-l primeasca doar in clasa a XI-a, adica sa repete clasa, motivul fiind ca a terminat clasa a X-a la o scoala germana din Europa. Ce sfat imi puteti da?
    Va multumesc

  146. Trebuie sa acceptati situatia. Nu este o tragedie sa repete un an, mai ales ca sistemul de invatamant din Germania este total diferit de cel din Romania. Nota de la Abitur este un mix al punctelor obtinute in clasele XI-XII, la anumite materii si doar in unele semestre, cu notele obtinute la unele prezentari tematice si nu in ultimul rand cu examenul final. Este atat de diferit fata de ce este in Romania, incat este imposibil sa nu repete un an. Cei doi ani terminali de Gymnasium pregatesc copiii pentru urmatorii ani de studiu la universitate, inclusiv predarea si notarea se fac la fel.

  147. Buna .Am o fata care termina la anul clasa a 12 profil filologie in romania urmeaza sa dea si bacalaureatul.As dori sa stiu, ce studii ar putea incepe in Germania fiica mea anul viitor in septembrie daca are bacul .

    1. Se poate inscrie la ce facultate doreste atata timp cat are o diploma care sa ateste cunostintele de germana(nivelul C1- fie sa ia testul DSH2 sau TestDaF nivelul 4). Trebuie sa verifice pe siteul universitatii la care doreste sa studieze, deoarece difera conditiile de admitere.

  148. Buna ziua, va rog cine s-a lovit de o situatie de genul si poate sa-mi raspunda: Am un copil dintr-o alta casatorie (eu fiind recasatorita)care e momentan in tara clasa a 8,vreau sa-l aduc in Germania ..intrebarea este:pe langa toate actele necesare ,ce mi-ar trebui de la tatal copilului? Avem custodia comuna ,cu domiciliul la mine, el platindu -i pensie alimentara si nu se opune la decizia de a studia copilul in Germania .

  149. Anul acesta termin 9clase la haupt Schuler.As dori sa merg mai departe cu școală să am o diploma de real.Care sunt pași următori in germania

  150. Buna ziua,numele meu este Mirela locuiesc in Saarland cu familia ,fetita mea este in clasa a 3-a la Grundschule si iar place sa urmeze o scoala profesionala in agricultura.Eu nu am nici cea mai mica idee in germania cum functioneaza aceasta ramura a invatamintului,si ce viitor poate avea pt ca noi nu avem pamint sau ferma..
    Va multumesc anticipat.

  151. Bună seara! Fratele meu va termina clasa a VIII-a în țară și după terminarea examenelor va pleca în Germania cu părinții mei. El face meditație la limba germană de câteva luni doar (plecarea a fost ceva neprevăzut). Cum se procedează în cazul în care nu este admis la un liceu din Germania (Bavaria) din cauză că nu stăpânește limba? Va fi repartizat la o școală de meserii sau i se va da un an voie ca să-și îmbunătățească limba la o școală de acolo? Nu vrea să urmeze o școală de meserii, vrea să urmeze un liceu cu profil real. Sau există posibilitatea unui liceu cu predare în limba engleză? Și cum procedăm când ajungem în oricare din aceste situații?
    Mulțumesc frumos!

  152. Buna seara,
    Ce varsta trebuie sa am ca sa pot inscrie un copil de 16ani la liceul profesional di germania?

    1. Bogdan, varsta dvs. e irelevanta daca sunteti major, ceea ce conteaza este daca sunteti sau nu tutorele legal al copilului, repectiv parinte sau copilul este legal in ingrijirea dvs.
      Este de la sine inteles ca nu poate oricine sa ia decizii pentru un minor fara acceptul parintilor sau tutorilor legali ai acestuia. In cazul acceptului parintilor, daca acestia nu cunosc limba germana sau procedurile care trebuie urmate, biroul pentru minori – Jugendamt, se va ocupa de acte si inscriere, puteti sa il ajutati ca interpret daca cunosteti limba germana.
      Minorul trebuie sa locuiasca cu forme legale in Germania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.