Supralegalizarea (apostilarea) documentelor romanesti

         Daca sunteti cetateni romani si ati ajuns in Germania pentru a obtine un loc de munca, un drept de sedere sau pentru a va casatori cu un cetatean german aveti nevoie imperioasa de actele dvs. romanesti, in original.  Acestea  nu sunt valabile in Germania decit daca au o “apostila” aplicata in Romania. Apostila este o stampila prin care statul roman certifica ca respectivele acte sunt originale si toate datele inscrise in cuprinsul lor sunt valabile. Chiar si notiunea de “supralegalizare” – un termen care este prea putin cunoscut de omul de rind- doreste sa sugereze o legalizare in plus, o certificare suplimentara a originalitatii, autenticitatii si legalitatii intocmirii unui anumit document. Procedura apostilarii a fost stabilita la Haga in 1961, Romania a adoptat-o in 2001 si, in prezent, atit Germania cit si Romania o folosesc, ca de altfel alte 141 de tari de pe mapamond.

Powered by BannerFans.com

  In Romania, sunt 2 institutii care au dreptul de aplicare a apostilei de la Haga: Institutia prefectului  si Tribunalul Teritorial.

   Fiecare din cele 2 institutii  aplica apostila numai pe actele pe care are dreptul. Regula generala este ca Tribunalul aplica apostila pe actele judecatoresti, in timp ce Prefectura aplica apostila pe toate actele emise de celelalte institutii ale statului.  

 

     Va prezentam mai jos detaliat actele pe care le apostileaza Institutia Prefectului din Romania. Pe lista sunt 23 de acte, dar nu va speriati, Dvs aveti nevoie numai de 2 sau 3  in functie de situatia in care sunteti sau pe care o vizati.  Asadar, Institutia Prefectului din judetul care a emis actul aplica apostila pe:.

         1. CERTIFICATE DE STARE CIVILĂ, adica certificat de nastere, de casatorie sau deces. Toate acestea trebuie sa fie model nou, emis după 01.01.1998. Cum multi dintre Dvs. au certificate de casatorie sau de nastere emise inainte de 1998, acestea trebuie preschimbate in prealabil la  primariile care le-au emis initial. Procedura de preschimbare e simpla: va duceti  la primaria unde v-ati nascut sau unde v-ati casatorit cu actul vechi si solicitati schimbarea acestuia intr-un model nou. Apoi, cu modelul nou va duceti la Prefectura Judeteana  si in schimbul unei taxe de 25 de lei ( vreo 5-6 euro), va aplica apostila pe respectivul certificat.

          2. CERTIFICAT DE CAZIER JUDICIAR  – în original, valabil 3 luni de la data eliberării lui;

          3. Certificat prin care se atestă domiciliul şi cetăţenia persoanei sau statutul juridic faţă de statul român – în original eliberat de Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor Bucureşti;

          4. Adeverinţă prin care se atestă vechimea în muncă  – în original, vizată în prealabil de Casa Naţională de Pensii; – din informatiile primite de la cititorii nostri se pare ca prefecturile nu mai apostileaza acest document iar Casele Nationale de Pensii nu le mai vizeaza, desi pe site-urile prefecturilor aceasta operatiune mai exista;

          5. Acte de studii – în original, vizate în prealabil de Inspectoratul Şcolar Judeţean – pentru diplomele emise în sistemul de învăţământ preuniversitar. Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru diplomele emise în sistemul de învăţământ universitar;

         6. Certificate de botez/cununie religioasă – în original, vizate în prealabil de Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional al judetului de care apartine solicitantul. 

          7. Certificate de competenţă profesională cu sigla Consiliului pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare COSA – în original vizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor – CNFPA;

         8. Brevete de turism emise de Autoritatea Naţională pentru Turism;

         9. Certificate de rezidenţă fiscală pentru aplicarea convenţiilor de evitare a dublei impuneri, în original eliberate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice al judetului de care apartine solicitantul;

         10. Documente ce atestă calitatea de şcolarizat pe teritoriul României, pentru cetăţenii străini, eliberate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;

             11. Documente cu caracter medical (autorizaţii liberă practică, recomandări, caracterizări, certificate medicale, adeverinţe medicale, certificate de concediu medical, bilete ieşire din spital, adeverinţe de stagiu practic, cereri care să ateste faptul că unitatea sanitară emitentă a unui document este unitate sanitară cu sau fără personalitate juridică, abilitată să elibereze respectivul document şi să acorde asistenţă medicală – vizate, în prealabil, de Autoritatea de Sănătate Publică al judetului de care apartine solicitantul). Certificate de conformitate care atestă experienţa profesională, precum şi adeverinţele necesare recunoaşterii în celelalte state membre ale Uniunii Europene a titlurilor de calificare dobândite în România în profesiile de medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşă semnate de Direcţia generală organizare, resurse umane, dezvoltare profesională şi salarizare din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice şi vizate de Direcţia Juridică din cadrul aceluiaşi minister;

        12. Certificate de calificare şi de absolvire obţinute de cetăţenii români înainte de 1989 şi între anii 1990-2003, vizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă al judetului de care apartine solicitantul. Certificate de calificare şi de absolvire obţinute după ianuarie 2004, vizate de Comisiile de autorizare a furnizorilor de formare profesională;

       13. Acte de studii emise de instituţii din subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative vizate de acest minister;

         14. Certificate de Traducători în şi din limbi străine, certificate care atestă Calitatea de Artist Liber-Profesionist, certificate din domeniul impresariatului artistic emise de Ministerul Culturii şi Cultelor.

         15. Certificate, adeverinţe, copii-extras emise de instituţiile din cadrul Ministerului Apărării vizate de acest minister.

       16. Documente de confirmare a valabilităţii certificatelor de competenţă ale personalului navigant vizate de Ministerul Transporturilor.

      17. Adeverinţe referitoare la componenţa familiei.

      18. Dovadă de stare civilă.

     19. Atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale.

      20. Adeverinţe privind datele necesare determinării stagiului de cotizare şi a punctajului, eliberate de Casa Judeţeană de Pensii al judetului de care apartine solicitantul.

      21. Certificate care constituie dovada suficientă a competenţei profesionale emise de Agenţia teritorială  judeteana a Autorităţii Rutiere Române.

         22. Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Asistenţilor Medicali si Moaşelor din România.

          23. Certificate de atestare Auditor Energetic pentru Clădiri şi Certificate de atestare Tehnico Profesională, emise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice  şi Locuinţei.

II. LISTA ACTELOR SUPUSE PROCEDURII DE APOSTILARE  DE CĂTRE  CURTEA DE APEL

 1. Sentintele/ deciziile civile/penale/comerciale judecatoresti

Aplicarea apostilei de catre  PREFECTURA, NOTAR  sau CURTEA DE APEL se face in prezenta titularilor de act sau prin imputernicit. Daca aceasta solicitare se face prin imputernicit este necesara o procura speciala de delegare semnata de un notar din Romania sau chiar din Germania. In acest ultim caz, procura trebuie apostilata tot in Germania.                            

Cu stima , Dan Constantin Goldis – presedinte Socinro

292 thoughts on “Supralegalizarea (apostilarea) documentelor romanesti”

 1. aceste acte pot fi traduse legalizat si in Romania in limba germana. Este vreo problema daca venim cu ele deja traduse din tara? Poate costurile sunt mai mici aici . Am fost azi si am platit pentru un certificat de nastere: traducere, legalizare, apostilare : 220 ron (55 euro).

  1. Ati procedat absolut legal. Conventia de la haga spune: certificatul de nastere se apostileaza ,apoi se traduce astfel incit traducerea sa cuprinda si apostila,apoi traducerea se apostileaza si ea. Asa am procedat si eu, la ordinul lui taica-meu care lucra in domeniu. Dar, cind am ajuns in germania la primarie nu mi-au luat in considerare traducerea certificatului de casatorie,desi era apostilata. Motivatia lor a fost ca exista si in germania traducatori de limba romana. In consecinta am fost nevoita sa mai platesc o data traducerea. si stiu ca m-a costat atunci vreo 30 de euro.fiindca deh,nu mai trebuia facuta apostilarea fiindca documentul-traducerea – era redactat in germania, adica tara in care urma sa fie folosit. Monica, pe viitor, faci numai apostilarea originalelor in romania.

 2. Buna ziua,

  Iata lista cu documentele pe care mi le-am propus sa la apostilez:
  1. Certificat nastere copil
  2. Fisa cu vaccinurile copilului – pt inscrierea la scoala
  3. Certificate nastere format nou: sot, sotie
  4. Certificat Casatorie
  5. Adeverinta componenta familiei (in loc de livret de familie)
  6. Certificat rezidenta fiscala: sot, sotie
  7.Adeverinta privitoare la exercitarea dreptului de circulatie : sot, sotie
  8. Diplomele de studii universitare (dupe ce la vizam la CNRED)

  Certificatele de botez pentru ce ne sunt necesare acolo? Le am in original pt mine si copil (e cazul sa le apostilez si pe ele?)

  Alte acte originale pe care nu stiu daca trebuie sa le apostilez:
  – De la Casa de Pensii pot obtine un listing cu contributiile la ei din 2001-prezent (inainte de 2001 nu era evidenta informatica pt asa ceva) – ma ajuta cu ceva acolo?

  Daca am omis ceva, va rog sa imi spuneti ca tot bat drumurile pe la toate autoritatile sa rezolv actele.

  Va multumesc inca odata pentru sprijinul acordat.
  Felicitari pentru munca depusa pentru a ne ajuta!

  Monica

  1. Stai asa, sa nu aruncam banii pe fereastra! O luam de la capat:

   1. Certificat nastere copil da
   3. Certificate nastere format nou: sot, sotie da
   4. Certificat Casatorie da
   5. Adeverinta componenta familiei (in loc de livret de familie) da
   6. Certificat rezidenta fiscala: sot, sotie da
   7.Adeverinta privitoare la exercitarea dreptului de circulatie : sot, sotie da

   Acum sa discutam:

   8. Diplomele de studii universitare (dupe ce la vizam la CNRED)… Vezi ca aici iti trebuie si programa analitica sau suplimentul de diploma-citeste pe site-ul cnred sa te lamuresti.
   2. Fisa cu vaccinurile copilului – pt inscrierea la scoala- nu stiu daca e necesara apostilarea trebuie intrebata ana daca a folosit aceasta fisa IN VARIANTA APOSTILATA

   Certificatele de botez iti trebuiesc numai daca treci de la ortodoxism la catolicism, dar voi veti deveni in germania…atei fiindca credinta se plateste… piperat, vreo 8 procente din salariul brut. Iti mai trebuie certificat de botez daca vrei sa te casatoresti cu un catolic si sa faci oficierea la biserica catolica, dar cred ca nu e cazul tau. A fost cazul meu (de asta l-am mentionat) si inainte de apostilare trebuie vizat de ministerul cultelor. Eu, de fapt, am facut casatoria in Romania la o biserica catolica, dar barbatul meu a trebuit sa aduca din germania un document luat de la o biserica catolica si atunci, l-au prins si l-au usurat de vreo 200 de euro, fiindca se declarase anterior ateu si l-a pus sa plateasca taxa din spate. Sa ma ierte Dumnezeu pentru aceasta dezvaluire!
   Atentie:
   PASAPOARTE VALABILE pe o perioada cit mai lunga.
   permise de conducere pe o perioada de cel putin 1 an
   cardul de sanatate european
   Astea nu se apostileaza, dar iti sunt necesare.

   Acum, iti mai trebuie o serie de documente, formulare europene, incep cu E. Lasa-ma un pic sa fac o analiza mai concreta a cazului tau .
   Intrebare : unde ai apostilat pina acum la prefectura sau la un notar? pe vremea mea se apostila la prefectura.

 3. Buna ziua ! Eu NU am apostilat fisa cu vaccinurile copiilor. Doar le-am tradus. Nu e nevoie . Aceasta fisa cu vaccinuri este ceruta la acel control medical general , medicul la care o sa inscrieti copilul,si la scoala . Nu dati originalul. traduceti odata si faceti copii . Vaccinurile sunt doar cu rol informativ pentru ei . aici nu o sa va conditioneze acceptarea copilului la scoala in functie de ce vaccinuri are sau nu are facute . O zi buna !

 4. Apostilarea si legalizarea unui document la autoritatile nemtesti este mai ieftina decat in Romania:
  -Apostilarea :12E
  -Legalizarea unui document:10E
  Nota:la Ambasada si Consulat este mai scump

  1. Buna Angela,
   sa inteleg ca pot sa vin cu actele originale din Romania si sa le apostilez in Germania la 12 Eur?

   1. conform conventiei de la haga,documentele originale se apostileaza in tara de emitere a documentului. Probabil Angela vorbeste de traduceri sau de documente germane. Grija mare,informatia nu mi se pare veridica.

 5. Revin cu taxele platite pentru documente. Eu m-am adresat unui birou de traduceri care au alergat ei pentru mine si au facut totul (m-am prezentat cu certificatul de nastere al copilului si certificat casatorie).Iata pretul pt 1 act:
  -traducere si legalizare dupa original: 50 ron (20 ron traducerea + 30 taxa notar)
  – apostilare original – la Prefectura (facuta prin delegat e taxa un pic mai scumpa 47 ron in loc de 37 ron daca ma duceam eu)
  – apostilare traducere – La Camera Notarilor : 35 ron
  – alte taxe de timbru : 10 lei

  TOTAL=142 ron + 78 ron comision cabinet =220 ron / act

  1. Sa nu mai faci traducerile in romania! S-ar putea sa nu ti le accepte germania. Asa am patit eu. Apostileaza numai originalele! Crede-ma pe mine, documentele emise in romania se apostileaza in romania nu in germania. Probabil ca fata care a scris mai sus a apostilat traduceri.

 6. Laura draga, am o intrebare, cazierul dupa care ma deplasez in tara, trebuie si apostilat? sau este suficienta traducerea si legalizarea traducerii de notar.?

  1. da, toate documentele romanesti trebuie apostilate in tara. Vezi ca e valabil numai 3 luni.
   Dupa ce il apostilezi, ai 2 posibilitati:
   1 sa faci traducerea in tara si sa apostilezi si traducerea ( asta e varianta legala stipulata de conventia de la haga)
   2, sa faci traducerea originalului apostilat in germania (asta este varianta nemteasca pe care o vad incetatenita aici) Traducerea facuta in germania nu trebuie apostilata, fiindca e document elaborat in germania, dar bineinteles traducerea trebuie autentificata de notar, traducatorul stie asta.

   1. multumesc frumos, de promptitudinea de care dai dovada de fiecare data….. un sfarsit de saptamina placuta sa ai…..

 7. As dori sa ma informati cat costa traducerea si legalizarea la notar, in Germania, a actelor privind casatoria in Germania…cerificat nastere..desfacere casatorie…etc … in functie de pagini.?.sau taxa fixa…multumesc mult!

 8. Draga Laura,

  Cat timp de la apostilare este valabil certificatul de celibat / cutuma, eliberat si apostilat in Romania?

  Multumesc anticipat si imi cer scuze daca raspunsul la aceasta intrebare exista deja undeva pe blog.

  Monica

 9. Am citit mai sus ca printre documentele care trebuie apostilate se gasesc si

  Adeverinta componenta familiei (in loc de livret de familie)
  Certificat rezidenta fiscala: sot, sotie
  Adeverinta privitoare la exercitarea dreptului de circulatie : sot, sotie.

  E obligatoriu sa se obtina si acestea si apoi sa se apostileze sau numai daca ni se cer de catre autoritatile germane sa facem acest lucru?

  La CNRED trebuie sa te prezinti in persoana pt avizarea documentelor?

  Va multumesc.

  1. Sa o luam pe rind:
   1.Tabelul pe care l-ai citit a fost facut de autoritatile romane si cuprinde toate documentele posibile a fi cerute de catre autoritatile straine. In practica, insa, in germania nu se cer toate. Din cele 3 enumerate de tine am auzit ca se cere numai Adeverinta privitoare la exercitarea dreptului de circulatie . Asta trebuie apostilat inainte de plecarea din tara, dar nu tradus.Daca ti se cere in Germania faci traducerea acolo.
   2. La CNRED se poate trimite si un imputernicit. Eu l-am trimis pe tatal meu,dar asta a fost acum 2 ani. Trebuie verificat pe site-ul lor.

   1. Buna ziua daca parinti sunt despartiti si copilu sta cu mama si vrea sa il duca in germania la liceu ce acte trebui va multumesc

 10. Buna ziua!
  am si eu o intrebare..pe CNRED nu spune nimic despre diplomele de doctorat. Si aceastea trebuiesc vizate si apostilate in vederea recunoasterii lor in Germania? Diploma este obtinuta la o universitate tehnica de stat din Romania si scrisa in patru limbi inclusiv germana.
  Se poate obtine permisul de munca in conditiile in care acest act nu este vizat si apostilat?
  Multumesc!

  1. fiind o situatie mai speciala, te rog sa cauti pe anabin.de,-un site care iti spune cu precizie daca universitatea emitenta din romania este recunoscuta in germania si care sunt institutiile de invatamint echivalente. Apoi scanezi diploma si pui intrebarea la acele institutii. In cazul de fata cuvintul angajatorului e sfint, functionarii de la ZAV vor fi simpli executanti.In practica, cred ca un doctorat este valabil si fara apostila.

 11. multumesc mult de raspuns!
  intradevar, cuvantul angajatorului a fost cel care a contat. A venit permisul asa cum am mai scris si la rubrica “din experienta dv.”.
  M-am uitat si pe pagina de la anabin.de. Universitatea la care am terminat eu este cu statusul H+ , dealtfel recunoscuta sin in Germania ca o institutie de studii superioare. De fapt, pentru doctorat am lucrat in Germania, si imi aduc aminte ca la vremea respectiva mi-au fost recunoscute toate studiile de pana atunci, nu s-a pus problema vreunei echivalari.
  Oricum, foarte util link-ul, de nota 10!

 12. Buna seara!
  Apostilarea si echivalarea diplomei este necesara doar ca sa demonstrez angajatorului competentele mele? In cererea pentru obtinerea permisului de munca nu vad nimic legat de asta. Peste doua zile m-a chemat sa semnez contractul dar nu mi s-a cerut nici macar sa arat diploma, iar decizia angajarii a luat-o in urma studierii CV-ului si a unui interviu. Pozitia pe care o voi ocupa va fi de “Konstrukteur” eu fiind absolvent de universitate tehnica. Am mai auzit cazuri cand s-a cerut doar o simpla copie xerox de la Diploma (fara apostila sau traducere).
  Multumesc.

  1. Evident ca angajatorul stabileste regulile. Angajatorii nu stiu nimic despre legislatia aceasta complicata cu Conventia de la haga. Fa-ti niste copii si du-te cu ele, Daca ti se vor cere ulterior traduceri,apostilari,le vei rezolva ulterior. Dar iti spun eu ca habar nu au, nici ei si nici cei care au facut formularul pentru permisul de lucru. Oricum, iti doresc succes!

   1. http://www.kmk.org/zab/anerkennung-im-beruflichen-bereich.html
    In prima faza spune ca este nevoie de recunoastere ca in josul paginii sa spuna ca este la latitudinea angajatorului. Sau nu am inteles eu bine ?
    Exista o procedura clar stabilita in acest sens? De exemplu: Pentru inregistrarea contractului trebuiesc depuse si actele de studiu in forma apostilate+traduse+recunoscute , apoi cu acest contract inregistrat se prezinta angajatorul la ZAV. (este suficient doar apostila+traducere? . cine face recunoasterea? cat dureaza ? Pote fi inregistrat contractul si aduse documentele ulterior ? eu fiind momentan in Romania cu siguranta ar putea dura pana la doua luni recunoasterea studiilor)
    Multumesc pentru raspuns

 13. Am citit postarile Dvs dar nu imi este clar daca documentele de studiu universitare trebuiesc vizate de CNRED si apoi traduse, legalizate si apostilate sau e suficient sa mergem la notar cu ele?cu diploma de BAC cum se procedeaza?

  Multumesc frumos

  1. 1.Diplomele universitare se vizeaza la CNRED si diplomele de bacalaureat la Inspectoratele judetene.
   2. Dupa ce aveti stampilele respective, mergeti la prefectura sau notar sa le apostileze. Apostila se pune dupa viza de la punctul 1.
   3.Mergeti cu ele in Germania, le prezentati angajatorilor ASA si , daca ei vor, le puteti traduce aici fiindca in Germania sunt traducatori autorizati de romana.
   Clar,nu?

 14. Nu trebuie sa mergeti la CNRED. Pentru diplomele emise de institutiile de invatamant superior mergeti la rectoratul universitatii si cereti o adeverinta de autenticitate a diplomelor. Pe mine m-a costat 70 Ron emiterea ei. Cu aceasta si restul actelor mergeti la Prefectura si le apostilati.

   1. Buna ziua. Urmaresc cu interes discutiile de pe acest site. Acum o saptamana am apostilat diploma de bac, pe baza unei adeverinte de autenticitate eliberata de liceul unde am terminat. Am fost la un birou de traduceri care se ocupa si de apostilari si am intrebat care este procedura pentru cea de licenta, respectiv masterat, daca trebuie mers la CNRED. Mi s-a spus ca NU, adeverinta de autenticitate de la rectoratul facultatii este suficienta pentru a putea face o apostilare. Cu alte cuvinte, procedura este identica pentru aceste acte de studii: autentificata de institutia emitenta si apoi simplu, apostilat.

    Am inteles ca e mai sigur a nu se face traducerea actelor apostilate in Romania.
    1. Insa, in cazul certificatelor de nastere format NOU, este nevoie de apostila? Tinand cont de faptul ca este in format EUROPEAN si este scris in 3 limbi?
    2. In practica, este suficienta apostilarea tuturor acestor acte, fara traducere?
    3. De unde se obtine acea adeverinta de vechime in munca? Dar cea care atesta domiciliul si statutul persoanei? Nu sunt din Bucuresti, deci as vrea sa stiu daca exista vreo institutie competenta locala, respectiv Cluj.
    4. Daca am inteles bine, actele se apostileaza, apoi se traduc si apoi se apostileaza din nou??

 15. Dragii mei,
  Eu sunt Ana Iustina. Sunt inca in perioada de cautare a unui job in Germania, in Nuernberg si de vreo luna si jumatate va citesc postarile zilnic… mi-a intrat deja in obisnuinta lucrul acesta. M-ati lamurit cu multe chestii legate de relocarea in Germania: dreptul de sedere, dreptul de munca, asigurari sociale, masina, intreprinzator privat, casatorie si multe altele.
  Dar acum nu mai stiu ce sa cred in legatura cu diplomele eliberate de institutiile de invatamant superior. Se vizeaza sau nu la CNRED?

  @d-na Fuss: Toata stima si respectul pentru initiativa pe care ati avut-o si pentru tot ceea ce faceti pentru romanii relocati in Germania sau in proces de relocare.

 16. Eu am apostilat acum 2 saptamani actele de studii si asa am procedat.Apostila se elibereaza chiar in acceasi zi. Autenticitatea diplomelor se poate face la CNRED sau la rectoratul universitatii unde ati studiat,doar ei sunt cei care au emis acele diplome.

  1. multumesc frumos pentru informatie. Repeta acum ca sa actualizam postul: 1.Cit a facut autentificarea si ce anume ai autentificat? Diploma de licenta, suplimentul de diploma, programa scolara? 2.Cit a costat apostilarea si unde ai facut-o? La prefectura sau la notar?

 17. Actele mele de studii au fost emise de Univ Alex I Cuza Iasi,dar probabil procedura e valabila pentru toate universitatile.
  Se merge la rectoratul universitatii si se cere eliberarea unei adeverinte de autenticitate pentru actele de studii:diploma de licenta,foaie matricola sau orice alta diploma emisa de universitate.De retinut ca nu se elibereaza in aceasi zi. Eliberarea adeverintei a costat 70 Ron,iar in cazul meu pe aceasta adeverinta sunt trecute diploma de licenta,suplimentul de diploma,certificatul de absolvire al modulului psihopedagogic si foaia matricola.Am fost intrebat si de diploma de master dar la vremea respectiva nu finalizasem studiile de master asa ca acestea nu sunt trecute.
  Apoi se merge la trezorerie si se plateste taxa de apostilare in functie de cate documente apostilati.Eu am apostilat 3 documente si am platit 69 Ron.
  Cu chitanta de la trezorerie,adeverinta de autenticitate si documentele in original se merge la prefectura si se aplica apostila.Documetele apostilate se elibereaza in aceeasi zi.

  1. Buna seara,ma numesc Alexandru Iulian si trebuie sa apostilez si eu diplomele de studii universitare, master si licenta. Am imputernicit o persoana din Iasi pentru a se ocupa de acte ( adeverintele de autenticitate si apostilizare). Avand in vedere ca trebuie mers la prefectura, as dori sa stiu mai exact la care prefectura trebuie sa mearga persoana imputernicita, la prefectura judetului unde am facut studiile superioare sau la prefectura judetului in care sunt nascut. Va multumesc anticipat.

 18. Adeverinta respectiva demonstreaza celor de la prefectura ca documnetele pe care le apostilezi sunt cele originale.Adeverinta va ramane la ei.
  Si da,in urma apostilarii documetelelor li s-a atasat o foaie.

 19. buna,
  acum am citit si inteles cum sta treaba cu aceste documente, din pacate eu am tradus si autentificat diplomele la notar, inainte sa plec din tara, dar nu mi/au spus ca trebuie sa merg la rectorat (pentru eliberarea unei adeverinte de autenticitate pentru actele de studii:diploma de licenta,foaie matricola etc) sau ,prefectura…Intrebarea este la traducator respectiv notariat nu se cunoaste acest lucru? ei mi/au tradus respectiv autentificat diplomele , certificatul de nastere si mi/au spus ca totul e in regula…((
  Sunt ff dezamagita, se pare ca am aruncat cu banii pe geam, si de intors in tara in viitorul apropiat pentru a merge la rectorat si prefectura nici vorba…
  Intrebarea mea este ce e de facut? Cum pot face sa am actele in regula fara sa mai fie nevoie sa ajung in tara?
  Multumesc!

 20. Ticalosia asta a birourilor de traducere din Romania este arhicunoscuta. Daca iti spuneau de avizul unitatii de invatamint,tu plecai la viza si era posibil sa nu te intorci si ei sa nu te poata incasa. Asa ca au preferat sa te lase in ceata si sa te incaseze pe niste lucrari care nu iti servesc la nimic. In plus ,de multe ori oficialitatile germane nu recunosc traducerile din romania,fiindca ,zic ei sunt suficienti traducatori de limba romana in Germania si au nevoie si aia de bani si indirect de taxe platite de statul german. Nu dispera insa. Nici angajatorii nu stiu mare lucru de conventia de la haga si s-ar putea sa ti le accepte asa cum sunt. Daca nu ti le accepta, va trebui sa faci procura la un notar din germania pentru cineva din tara,apostilata conform conventiei de la haga si omul ala sa umble pentru toate avizele si apostilele. Si sa nu mai faci nici o traducere in romania fiindca o faci degeaba.

 21. Ce acte imi sunt de folos( si trebuie legalizate sau apostilate ) pentru a-mi intocmi un PFA in Germania? Care sunt pasii ce trebuie urmati atunci cand ajung acolo?

 22. Buna ziua. In urma unor discutii cu angajatorul german, mi-a solicitat toate actele in original(diploma licenta, certificat medic specialist, e.t.c.) care urmeaza sa fie traduse si legalizate in Germania. Este posibil asa ceva?

 23. Buna ziua!
  o nelamurire am si eu,va rog:am o fetita de 8 ani pe care doresc sa o inscriu in germania la scoala.este necesar sa traduc,legalizez si apostilez urmatoarele acte,sau care dintre ele ar fii prioritar,ca sa nu cheltuiesc banii degeaba:
  -certificatul de nastere,
  -foaie matricola,
  -adeverinta medicala cu vaccinurile
  Repet,nu stiu exact ce sa fac si v as ruga sa ma ajutati cu un sfat.
  Fetita a terminat clasa 1.
  Multam anticipat!

  1. draga mea…eu miam dat fata an germania la scoala pe clasa a 3 si nu mio trebuit nici un avt tradus sau apostilat nimic doar cert.de nastere in original siau fac o copie si atat asa ca nu va mai dati bani aiurea

 24. Madalina, ma indoiesc ca fetita ta va putea fi inscrisa in anul acesta la scoala, fiindca in unele landuri scoala a inceput deja. Apoi mai este chestiunea cu limba,daca copilul nu stie suficient limba germana va trebui sa parcurga un an pregatitor. Obligatoriu este apostilarea certificatului de nastere, celelalte 2 documente sunt primite si neapostilate de unele scoli,in functie de landuri.
  Citeste comentariile de pe postul cu sistemul de invatamint si te vei lamuri acolo ca in Germania cite bordeie sunt ,atitea obiceie, adica reguli.

  1. Buna ziua,am si eu o intrebare:daca vreau sa ma angajez ca si camerista in Germania(locuiesc impreuna cu sotul meu care munceste aici),in afara de CV si Anmeldung mai am nevoie si de diploma de bac ptr ca nu o am cu mine?

 25. Exista o lista pe vre-un site cu traducatori autorizati in GERMANIA ( evident din romana, pentru traduceri acte…), pentru fiecare land in parte? Ma gandesc ar fi mai simplu asa, pentru indiferent oricine de prin ce land e…
  Va multumesc!

 26. Nu am o lista, fiindca nici nu e necesara. Ca di in romania, traducatorul e legat de notar care trebuie sa-i autentifice lucrarea. Asa ca te duci la primul notar care iti iese in cale si te trimite el la traducatorul cu care lucreaza…

  1. Multam fain pentru raspuns!
   Unele chestii sunt logice….simple, insa cand esti la inceput si te apasa noianul de probleme siiiii…….limba, nu-ti mai pica fisa…..

 27. Buna seara,
  am inteles ca e bine de venit in Germania cu documentele apostilate din Romania si sa de tradus in Germania.
  aveti idee cam care e costul aproximativ al unui document in Germania( foaie matricola spre exemplu cu 5 pagini inclusiv apostila)?
  multumesc
  cu stima si respect Luminita

 28. Buna ziua,
  am citit toate comentariile despre actele necesare ,dar nu stiu de unde pot obtine aceste acte:
  1.Adeverinta componenta familiei (in loc de livret de familie)
  2.Certificat rezidenta fiscala: sot, sotie
  3.Adeverinta privitoare la exercitarea dreptului de circulatie : sot, sotie
  si daca toate acestea i-mi trebuiesc cand depun actele ptr. obtinerea permisului de munca.
  Cu stima,Alex Andreeas

 29. Buna,
  In Dortmund pentru un certificat nastere cu apostila tradus si legalizat am platit 50eur, pentru sentinta divort mi-a cerut 1,20 eur/rand, o pagina normala A4 m-a costat 40eur – Depinde foarte mult de zona unde locuiesti…

 30. Buna,

  As dori sa stiu daca Cardul de Sanatate European e obligatoriu la angajarea in Germania sau daca vreau sa-mi fac acolo asigurare nu mai e nevoie de el.

 31. Sotia mea a nascut un copil in Germania in urma cu 2 saptamani. La ridicarea certificatului de nastere, mi s-a cerut prezentarea certificatului de casatorie(roman) apostilat. As dori sa stiu unde pot apostila certificatul de casatorie in Germania, excluzand deplasarea in Romania. Multumesc!!!

  1. scrie in continutul articolului ca apostilele se pun doar in Romania sau puteti imputernici pe cineva sa faca asta in numele dvs
   1.faceti o imputernicire in Germania pe care o apostilati tot in Germania, o trimiteti impreuna cu certificatul de casatorie la persoana pe care ati imputernicit-o iar acea persoana se va ocupa in numele dvs de obtinerea apostilei pentru certificatul de casatorie.
   2. mergeti personal in Romania

 32. Buna ziua fac un apel la cine imi poate da informatii cu privire unde pot gasi informatii pentru recunoasterea unei diplome de universitare de kinetoterapie absolvita(3ani) in romania.Ce acte am nevoie unde se pot depune ce costuri sunt? Vreau sa profesez in germania ca krankengymnaster,maseur medical.
  In prezent fac eforturi de a invata,limba germana acasa cu profesor.

  Va las mail : cristi.mandru@gmail.com
  Va multumesc,
  Cristian

 33. Multumesc Dino pentru informatii!

  Inca o nelamurire am…desi am absolvit masteratul acum 2 ani, inca nu am mers la Bucuresti dupa Diploma, dar am adeverinta. Crede-ti ca dupa ce o aposilez poate tine locul Diplomei? ( plecarea mea in Germania e aprope si nu cred ca mai ajung la Bucuresti).

  Multumesc!

  1. Eu stiu ca adeverintele care tin locul diplomelor de studii sunt valabile 1 an deoarece dupa un an se elibereaza diploma. Ar fi bine sa va uitati pe adeverinta.Banuiesc ca nu mai este valabila.

 34. Am sa va impartasesc putin din experienta mea de saptamana aceasta, cand m-am interesat cum sta treaba cu vizarea diplomelor de licenta/masterat la CNRED.Ciprian, stiu ca tu ziceai la un moment dat ca nu trebuie vizate la CNRED, dar mie nu vor sa-mi puna apostila fara aceasta viza. Dupa ce am dat o multime de telefoane si am primit raspunsuri diferite, initial mi s-a spus ca fara adeverinta de autenticitate a Diplomelor primita de la facultatea absolvita (biroul acte studii) nu pot sa le vizez la CNRED. La prefectura orasului din care fac parte mi s-a spus ca ei imi trimit actele la Bucuresti si in maxim 2 saptamani le primesc si imi pun apostila ( dupa ce depun diploma, copii dupa foaia matricola, copie act identitate si taxa platita la posta si trezorerie). Si cred ca asa o sa si procedez…dar ce am observat este ca exista prea multe variante care pana la urma au acelasi scop…

 35. Am gasit site-ul creat de dvs. extrem de folositor, avand in vedere ca luna viitoare urmeaza sa plec in Germania. Parintii prietenului meu locuiesc acolo si am hotarat sa mergem si noi doi. Am o nelamurire de ce e nevoie sa demonstrez autenticitatea diplomelor de studii (diploma licenta, adeverinta master in cazul meu) avand in vedere ca acestea din start au aplicata stampila in relief care atesta autenticitatea lor .
  In zilele urmatoare am sa merg la Universitate sa vad cum decurg lucrurile (UVT Timisoara) si am sa va scriu cum au decurs lucrurile.

 36. buna ziua!va rog sa ma ajutati si pe mine.acu cateva luni am scos actele cu sotul meu care este turc in romania si acum locuim in olanda.si aici in olanda trebuie sa ma inregistrez si mi s-a cerut apostilarea certificatului de casatorie si a celui de nastereintrebarea mea ar fi daca este nevoie ca dupa ce le apostilez sa le si traduc tot aici in romania?

   1. Conventia de la haga din 1961 stabileste ca toate actele emise de o anumita tara trebuie apostilate cu stampila cunoscuta si dupa aceea trebuie traduse in limba tarii in care se folosesc. Asadar, pentru un cerificat de nastere desi este international si e scris in doua limbi,procedura este urmatoarea: se apostileaza in tara emitenta- romania-si se traduce in tara in care se foloseste.-germania. Dar e valabila si procedura in care certificatul se apostileaza in romania, se face traducerea tot in romania, dar fiindca traducerea este un document romanesc trebuie apostilata si ea la rindul ei. Te sfatuiesc insa ca traducerile in germana sa le faci in germania,fiindca nu mai trebuie apostilate.

 37. Buna! Dupa cum va scriam mai sus ma interesam de apostilarea cretificatului de casatorie romanesc. Neavand timpul necesar deplasarii in Romania, si avand in vedere ca la consulate ( München, Strassbourg, si altele nu mai stiu la care am mai incercat sa sun) nu raspunde nimeni caruia sa-i poti pune o intrebare, am cautat pe net si am gasit o firma din Bucuresti (Consultia Group sau asa ceva se numea, nu vreau sa fac reclama) -cu care am comunicat prin email- le-am trimis certificatul de casatorie cu DHL EXpress, 100 euro in plic, si in decurs de 3 saptamani am primit certificatul inapoi apostilat. Am ramas placut surprins de profesionalitatea firmei si total dezamagit de consulate in general. Am scos certificatul de nastere al copilului de la Standesamt (ca pt asta mi-a trebuit apostile pe certificatul de casatorie), iar acum pt ca nu are cetatenie germana, trebuie sa-i fac pasaport romanesc probabil la consulat. Exista vreun alt document care sa-mi permita deplasarea cu copilul in Romania, iar acolo sa-l pot inscrie la institutiile romanesti si sa.i fac si pasaport? Am auzit de la cineva de o foaie sau asa ceva, informatia fiind ambigua nu am gasit mare lucru pe google. Va multumesc pt un eventual raspuns

 38. Buna ziua! Ma numesc Marian si am o mare nevoie de un raspuns din partea dumneavoastra! Am obtinut un post de conducator auto la o firma germana si acum ei vreau sa ma angajeze spuneti-mi va rog de ce documente am nevoie si cu ce sa incep prima data; cu domiciliul,actele de angajare sau dreptul de munca?? Astept un raspuns din partea dumneavoastra! Multumesc

 39. Buna seara doamna Monica..MA numesc Rodica..lucrez cu contract in Freiburg(am primit in acest an UNBEFRISTE ARBEITSERLAUBNIS),am prieten German si vrem sa ne casatorim.As dori sa va intreb ce acte trebuie sa aduc din Romania binenteles dupa cum am citit pe situ-l dv.toate apostilate..va mentionez ca sant divortata..va multumesc anticipat…

  1. Buna! – la toata lumea
   Referitor la traduceri, eu am gasit un translator autorizat din Düsseldorf, am trimis originalele cu DHL luni si joi le-am primit tot prin DHL, plata am facut-o prin banca. Mentionez ca domnul este cetatean roman si mie mi-a fost foarte utila colaborarea cu dumnealui. Nu stiu daca am voie sa dau numele aici, asa ca pentru moment – ma abtin.
   Sanatate si noroc tuturor!

   1. sincer mi-e cam frica sa trimit originalele prin posta.. daca le trimit scanate oare nu se poate? si nici nu le am pe toate aici…

    Multumesc

   2. Sa fiu sincera, si mie mi-a fost cam teama sa trimit originalele dar avand in vedere ca nu mai locuiesc in Ro – unde e posibil orice – mi-am asumat riscul si am fost foarte multumita, mai ales ca persoana in cauza poate fi verificata foarte usor, are acreditarile necesare.
    Cu DHL, documentele au fost asigurate in jurul sumei de 500eur, expedierea lor a costat in jur de 11-12 eur/plic mare. Si inainte de a expedia documentele am avut cateva convorbiri telefonice cu domnul traducator, fapt ce mi-a demonstrat ca are cunostinte temeinice despre ceea ce face.
    Tariful mi s-a parut mai mult decat acceptabil si am fost foarte placut surprinsa ca in 3 zile sa am documentele traduse.
    Pentru certificat nastere cu apostila am platit 50eur, la fel si cel de casatorie. In ceea ce priveste hotararea de divort aici tariful difera, se calculeaza la semne ori rand, depinde cum va intelegeti cu domnul translator – un rand = 1,20eur. (eu am ales la rand). ADRESA: Übersetzungsbüro Ursulescu – Dan Ursulescu. Diplom-Volkswirt, Kissinger Str.54. 40229 Düsseldorf. Tel: 0211-921 61 46, mobil – 0162-7197892 E-Mail: 02119216146@t-online.de
    Sfatul meu este sa apelati cu toata increderea si nu ve-ti regreta. Deasemenea va poate asista si la casatorie in cazul in care veti avea nevoie – daca autoritatile o cer.

 40. buna sınt casatorita cu cetatean turc acum are carte de rezidenta a mrmbrilor de familie avem şi un copil de 2ani jumate dorim sa plecam ın germania la munca ce trebuie sa avem fiecare dintre nui fiind din tari diferite şi pentru copil şi am am o ıntrebare acum locuim ın turcia ce trebuie sa facem ajutatine multumesc

 41. buna tot eu sant am uitat sa va mai ıntreb eu am buletinul ın judetul bucureştı şi sotul cartea de rezidenta tot din bucureşti a obtinut sıntem casatoriti ın bucureşti dar nu mai locuim acolo deoarece numai avem unde locui aş putea sa apostilez acte ın alt judet pt ca nu avem unde locui ajutatine multumesc

 42. Atenţie!
  Nu vă faceţi traducerile în Romania, că ele nu se recunosc în Germania!
  Nu spun asta în interesul meu, care-s traducător autorizat la Muenchen, cu în interesul Dv! O traducere făcută în RO va trebui certificată drept corectă de noi, traducătorii din RFG, autorizaţi; dar dacă ea are mai mult de 2-3 greşeli (şi de regulă are mai multe!), nu poate fi vizată şi trebuie tradusă din nou, pe bani buni!

  Explicaţia corectă este aceasta: traducerile din Romania conţin extrem de multe greşeli (nu totdeauna- dar MAI TOTDEAUNA!!), astfel că nu-s inteligibile.

  Certificarea trebuie şi ea plătită- ordin de mărime: vreo 10,- euro pt. un certificat de naştere/ deces/ căsătorie etc., dar de ordinul a 10 – 15,- euro, cel puţin, pe pagină, la documente mai lungi. Iar tocmai la diocumente mai lungi, de mai multe pagini, cam niciodată n-am putut certifica corectitudinea, întrucât totdeauna erau prea multe greşeli- se adună, la atţtea pagini!

 43. Am ametit de tot! deci, am diplomele de studii, diploma de bucatar, certificat de nastere (format nou) , pe toate astea trebuie sa le apostilez si traduc? sau doar apostilez si treaduc in Germania? trebuie sa imi scot cazierul si sa fac la fel ?

  Multumesc mult!

 44. Cat timp -sunt valabile un certificat de celibat si un certificat de atestare a domiciliului,eliberate in Romania.
  Azi am solicitat eliberarea acestora – pentru ca persoana de contact de la starea civila mi-a spus ca sunt valabile 1 an de zile si ca adeverinta de domiciliu se poate elibera doar o singura data pe an. * am nevoie de ele pt. Germania.

 45. Cat timp -sunt valabile un certificat de celibat si un certificat de atestare a domiciliului,eliberate in Romania.
  Azi am solicitat eliberarea acestora – pentru ca persoana de contact de la starea civila mi-a spus ca sunt valabile 1 an de zile si ca adeverinta de domiciliu se poate elibera doar o singura data pe an. * am nevoie de ele pt. Germania.
  Mai sus nu am mentionat, ca le voi folosi doar peste cateva luni, doar ca vroiam sa apostilez toate aceste documente, dar acum nu mai sunt sigura de valabilitatea lor- intrucat am citit mai sus ca ar fi valabile doar 6 luni.- Cat sunt valabile in realitate?

  1. Buna,
   Din experienta proprie iti pot spune ca, atunci cand am depus actele pentru casatorie in Germania, dna de la oficiul starii civile mi-a comunicat ca actele sunt valabile 6 luni – acum depinde si de zona unde locuiesti.

 46. Bună!
  Mă numesc Ionuţ Niţu, sunt avocat, membru al Baroul Damboviţa (din 1999)şi al Colegiului de Avocati din Castellon-Valencia(Spania, din 2007).
  M-ar interesa ideea unei colaborări la nivel european, fie sub forma unei asociaţii profesionale, fie a unei S.A.
  Specialitatea mea de bază – Dreptul Străinilor – specialitate dezvoltată atât în România cât şi în Spania şi Italia(aproximativ de prin anul 2002)
  În speranţa că nu te va deranja, îmi permit să-ţi las o adresă da mail unde să-mi poţi trimite un mesaj de salut, ptr. a putea avea mail-ul tău şi să putem dezvolta subiectul.
  Vin foarte des în zona Baden-Wurtenberg(Stutgart, Tubingen) unde dezvolt o mică afacere.
  av_nitu@hotmail.com

 47. Va rog sa ma ajutati si pe mine urmeaza sa ma casatoresc in germania,certificatul de nastere si cel ce celibat AM INTELES CA TRB SA FIE APOSTILATE PE ORIGINAL,acuma nu stiu daca trb sa le traduc si sa le apostilez din nou in romania sau sa le traduc in germania.ma poate ajuta cineva

  1. le puteti traduce si in Ro, dar nu se stie daca va vor fi recunoscute traducerile aici… (mai bine intrebati la standesamt – sfatul meu este, ca dupa ce ati obtinut apostila cu pricina de la prefectura sa traduceti aceste documente aici… Nu va speriati de faptul ca nu gasiti traducatori pe langa dvs, puteti trimite originalele prin posta si in trei zile le aveti inapoi cu traducere cu tot (eu asa am procedat)… mult noroc!

 48. Eu lucrez in Germania de la 15 ianuarie 2012 ca angajat. Desi sunt casatorit, (sotia mea locuieste in Romania), am fost incadrat la clasa de impozitare 3. Doresc sa stiu ce demersuri trebuie sa fac si unde, actele necesare certificarii statutului civil in fata autoritatilor germane. Va multumesc!!! Faceti o treaba uimitoare prin intermediul acestui site. Multa bafta.

  1. Incadrarea este corecta. Persoanele casatorite sunt incadrate in categoriile 3, 4 sau 5 la incadrarea in primul loc de munca. De la al 2-lea veti fi incadrat in clasa a 6-a.
   Fiti atent la numarul de copii trecut in Lohnsteuerkarte. Daca este gresit, instiintati Finanzamt-ul.

   1. Imi cer scuze am gresit incadrarea, sunt incadrat la clasa 1. Sunt nedumerit de ce m-au incadrat la clasa 1 cand eu le-am precizat ca sunt casatorit? este foarte adevarat ca nu le-am probat statutul civil prin nici un act. Ce trebuie sa fac, ce acte trebuie sa le aduc si in ce fel apostilate in asa fel incat sa nu mai pierd aproape 400 euro lunar? Banuiesc ca trebuie sa instiintez Finanzamt-ul in momentul in care voi avea documentele necesare pentru probarea statului de casatorit.

   2. Intai trebuie sa prezentati comunei (localitatii) situatia d-voastra familiala si sa cereti modificarea incadrarii. Acestia va vor elibera un document pe care il depuneti la firma si acestia vor schimba incadrarea automat (sau cel putin sunt obligati sa o faca).
    In cazul ca nu se va face modificarea de catre firma, puteti sa depuneti certificatul de casatorie (legalizat) la fisc, acestia vor face calculul impozitului pe aceasta baza. Din pacate in acest caz trebuie sa “imprumutati” fara dobanda fiscul pe un an de zile.

   3. buna. ne poti lamuri te rog cum e cu clasele acestea de care vorbeai? cine, cum si cat se taxeaza? rog mai multe date. multumesc.

   4. In Germania exista 6 clase de impozitare, de la 1 la 6. Impozitul retinut conform clasei de impozitare este dat de o progresie, functie de nivelul venitului realizat si este doar o estimare a impozitului anual datorat, la sfarsitul anului existand posibilitatea (pt anumite clase exista chiar obligatia) de a depune declaratia de venit anuala in urma careia se regleaza impozitul (se mai primeste sau se plateste o diferenta, functie de veniturile anuale si deducerile aplicabile).

    Clasa 1 – persoane necasatorite
    Clasa 2 – persoane necasatorite, divortate, cu copii
    Clasa 3 – persoane casatorite, conditie ca sotul/sotia sa fie in clasa 5 (de obicei clasa 3 se stabileste pentru sotul cu veniturile mai mari, acolo unde exista diferente majore intre venituri)
    Clasa 4 – persoane casatorite, ambii soti clasa 4 – se foloseste de obicei acolo unde veniturile sunt aproximativ aceleasi
    Clasa 5 – persoane casatorite, celalal sot este clasa 3
    Clasa 6 – al doilea loc de munca.

    Cum spuneam, impozitul retinut conform clasei de impozitare este doar o estimare, decizia incadrarii intr-o clasa de impozitare trebuie sa fie analizata foarte bine, trebuie facute calcule, astfel incat nici sa nu se plateasca impozite in plus (cu toate ca avantajul in acest caz este obtinerea unei returnari de impozit la sfarsitul anului) dar nici sa trebuiasca platita la sfarsitul anului o diferenta consistenta de impozit.

 49. Deci, trebuie sa aduc din Romania certificatul de casatorie apostilat si sa merg la Finanzamt pentru a-mi modifica baza de calcul?
  La sfarsitul anului fiscal ei imi vor recalcula tot venitul si imi vor returna banii in baza schimbarii clasei de impozitare ?
  certficatul de casatorie trebuie legalizat in Romania sau in Germania? din cate am citit pe acest site trebuie legalizat in Romania.
  In ianuarie cand am fost la Finanzamt in GrosGerauei nu mi-au cerut absolut nimic, pur si simplu mi-au spus ca Romania nu este total integrata in UE si ca nu pot sa prinda in clasa 3 de impozare.
  Daca considerati ca-mi sunt necesare si alte acte va rog sa-mi spuneti pentru ca merg acasa de Pastele catolic si poate pot obtine toate documentele.
  Orice ajutor este binevenit.
  Va multumesc mult si scuze pentru insistentele intrebari. Nu sunt vorbitor de germana si imie greu sa ma descurc prin acest hatis birocratic.

  1. De multe ori functionarii nu cunosc nici ei legea. Nu are nici o importanta ca sunteti din UE sau din Bangladej, legea este una si aceasi pentru toti cetatenii care domiciliaza cel putin 6 luni in Germania si lucreaza (nicht selbstständige Arbeit). Si aici ca si in Ro sunt unii functionari care nu stiu legea.

   Certificatul de casatorie, tradus si apostilat in Ro.
   Declaratia fiscala a sotiei, de la romani, cu toate datele in ea, impozit asigurarea sociala (partea angajatului) venitul net.
   Pentru copii, certificat de nastere tradus si apostilat.
   Documentele locuintei din Ro, idem.

   Din Germania aduceti confirmarea domiciliului (Freizügigkeitbescheinigung).

   Mergeti la un Lohnsteuerhilfeverein, taxa pe an 100-150 Euro, sau la un “Steuerberater” taxa peste 250 Euro, le puneti in brate aceste documente, plus “Lohnsteuerbescheinigung” de la firma, si acestia va intocmesc declaratia. Si acestea le puteti baga la socoteli.
   Multi insa au depus aceste declaratii completate personal si au primit impozitul exact la fel ca si daca ar fi facut-o consilierul fiscal. In raspunsul de la Finanzamt veti primi raspunsul in baza carei legii nu vi se acorda drepturile cuvenite. O lege ca Romania nu este integrata deplin nu exista.
   In cazul in care nu vi se rezolva favorabil, fie d-voastra fie consilierul fiscal va depune o contestatie “Einspruch”.
   Cu o copie a certificatului de casatorie si nastere pt. copii mergeti intai la Gemeinde si solicitati sa va elibereze “Lohnsteuercarte” cu datele respective in ea: Clasa 3 si Kinderfreibetrag in functie de cati copii aveti. Cu aceasta mergeti apoi la firma si solicitati sa faca modificarea cat se poate de repede, s-ar putea insa sa fie acceptata doar de la anul urmator.

  2. Inca un link care confirma situatia practica.
   http://www.steuerlinks.de/steuerlexikon/lexikon/auslndische-arbeitnehmer.html

   “Der Arbeitnehmer erhält zwar keine Lohnsteuerkarte, dafür aber eine Bescheinigung nach § 39c Abs. 4 EStG , auf der auf Antrag die Steuerklasse III, Kinderfreibeträge und ggfs. ein Freibetrag nach § 39 a EStG eingetragen werden können.”
   Deci comuna nu va va elibera neaparat “Lohnsteuerkarte” ci o confirmare prin care la cererea persoanei se va inscrie clasa a 3-a, numarul de copii si eventual alte sume care pot fi deduse in avans.

  3. Si inca un sfat: dati-va silinta sa invatati germana, altfel sunteti o prada usoara. Daca avocatul, consilierul fiscal sau functionarul de la primarie sau fisc isi dau seama ca sunteti habarnist atunci va joaca cum vor, unii taxindu-va nemasurat alti trimitandu-va la plimbare. Daca statul ramane cu banii si functionarul mai primeste o prima.

  4. Si inca un link care confirma ca d-voastra sunteti subordonat fiscului german intocmai ca si un cetatean german.

   Click to access EU-FREIZUEGIGKEIT.pdf

   “Zu Fall 1: bei Wohnsitz bzw. Aufenthalt von mehr als 6 Monate im Inland =
   unbeschränkte Einkommensteuerpflicht:” Peste 6 luni in Germania sunteti tratat ca si orice angajat german.

   Mult noroc.

  5. Mai doresc sa fac o completare referitoare la chiria platita in Germania. Acest aspect este mai problematic s-ar putea totusi acest cheltuieli sa nu va fie recunoscute in intregime. Dar celelalte cheltuieli , drumurile in Ro. plus in Germania va sunt pe deplin recunoscute. Oricum in aceasta situatie mai deosebita veti fi obligat mai devreme sau mai tarziu sa va declarati locuinta din Germania ca si locuinta principala si in cazul in care sotia nu lucreaza sa nu aveti dreptul de a avea si o a doua locuinta. De aceea va recomand sa consultati un consilier financiar care va poate edifica pe deplin, intrucat mereu apar tot felul de legi, in general insa favorabile angajatului.

 50. Deci situatia este urmatoarea: Sotia mea este in prezent angajata si poate in curand va avea propriul ei cabinet. Sotia nu va veni sa locuiasca cu mine in Germania, ci va veni doar in vizita maxim sa zicem 2-3 saptamani odata la minim 2-3 luni. Copii inca nu avem. Chiria in care eu locuiesc in Germania este un apartament cu o camera de maxim 30 metrii patrati la 450 de euro. Credeti ca pot fi probleme in aceste conditii? Eu ma aflu aici pentru ca am prins un contract mai avantajos decat ce aveam in Romania. Nu am avut nici o idee insa in ce priveste toate procedurile fiscale adiacente acestui nou job. Oricum totul a fost destul de rapid.
  Ca o sinteza la toate informatiile pe care cu bunavointa mi le-ati pus la dispozitie, toate documentele care sunt necesare Fiscului din Germania pentru recalcularea impozitului la sfarsitul anului fiscal 2012 eu trebuie sa le obtin in prealabil din Romania(declaratia fiscala a sotiei, actele de proprietate) contractul de inchiriere din Germania, pe care apoi le voi depune la Finanzamt la data specifica. Ce nu am inteles este daca toate aceste documente trebuie supralegalizate si traduse si apoi traducerile supralegalizate si ele?

  In problema Incadrarii la clasa 3 de impozitare la ca mi-ati raspuns in cealalta sectiune a site-ului, documentele le voi obtine cat de repede posibil si le voi depune la fel de repede.

 51. am si eu o intrebare…locuiesc in germania si vreau sa ma cunun aici…m-i s-a spus de la starea civila ca trebuie sa merg in Romania ptr un certificat de celibat…nu am fost cununata niciodata…am cumva nevoie si de o adeverinta preum ca nu am fost cununata pana in prezent?va rog ajutati-ma cu un raspuns…

 52. as avea si eu nevoie de cateva indicatii, va rog….m-am cam pierdut intre atatea informatii si acte necesare. Am venit in Germania pe data de 12 aprilie. M-am inscris la primarie iar fratele meu m-a luat la el in spatiu, cum ar veni. Am avut nevoie doar de buletin. Pana aici nimic greu. Am plecat in Italia, unde eu muncesc de vreo 8 ani(fara contract binenteles) sa astept aici trecerea celor trei luni necesare pentru Germania. Am auzit ca daca ai studii superioare nu ai nevoie de permis de munca. Acum, dupa cate am inteles eu de pe site( f folositor, apropo), trebuie sa plec din nou in Romania, sa apostilez certificatul de nastere, de casatorie, diplomele (acum ma uit pe anabin.de sa vad daca ale mele sunt valabile): adica Bac, diploma de functionar public superior si cea de licentiata in Stiinte Economice mai exact marketing si sa le trimit fratelui meu sa le traduca in Germania. Corect pana aici? Dupa care sa gasesc pe cineva dispus sa ma angajeze in domeniul in care am studiat?????????? Pai nu gasesc in Romania…..dar apoi in Germania…..Spuneti-mi va rog daca am vreo sansa in Germania, sau trebuie sa ma resemnez si sa caut altceva….Eu credeam ca e de ajuns sa rog o prietena sa-mi traduca diplomele, abia cu ajutorul site-ului vostru am inteles ca trebuie sa ma intorc, sa le autentific(diplomele) si sa le apostilez. Am omis ceva?
  Multumesc mult pentru ajutor (chiar daca fratele meu lucreaza acolo, e mai mic si nu are prea clar ce mi-ar trebui).

 53. Buna ziua, copiile legalizate ale actelor apostilate sunt valabile in Germania? (Sotul meu este in Germania dar eu si cei trei copii locuim in Romania, avem si noi nevoie de acte aici.) Sau ar fi de preferat sa-i dam lui originalele apostilate si sa oprim noi copiile legalizate? Va mai intrebasem eu in alta postare daca puteti sa-mi explicati diferenta dintre Kindergeld si Kinderzuschlag. Va multumesc pentru tot!

 54. Buna ziua! Am vazut ca faceti referire in articol la brevetele de turism. E vreo modalitate prin care acest act poate fi folosit in Germania in procesul de cautare al unui loc de munca? Au vreo valoare de piata muncii de aici? Multumesc frumos.

 55. Buna ziua! Ma numesc Cristina, sunt casatorita cu un cetatean german, locuiesc din octombrie 2010 in Dortmund. Problema mea este ca am pierdut diploma originala de la bacalaureat iar eu in Romania momentan nu pot sa merg, am rugat parintii mei sa ma ajute dar au spus ca au nevoie de o imputernicire legalizata de la mine ca sa poata ridica o kopie de la liceu. Intrebarea mea este unde pot sa fac aceasta imputernicire si cat m-ar costa. Va muktumesc si va felicit pt site.Toate cele bune.

 56. Buna,Cristina. Poti sa faci imputernicirea la Consulat ,Ambasada sau la un notar. La consulat consta 60 de euro procura + 60 de euro declaratia. Incearca la un notar german. Succes.

 57. Buna ziua. Ma numesc Andreea si doresc sa plec in Germania peste doua luni si am cateva intrebari cu care nu sunt lamurita, chiar dupa citirea posturilor.
  1. Daca am certificat de nastere format european, acesta mai trebuie apostilat? Dar tradus, tinand cont ca este scris in 3 limbi?
  2. Am inteles bine ca diplomele de licenta, respectiv masterat se apostileaza doar pe baza adeverintei de autenticitate de la rectorat, nemaifiind nevoie de CNRED (Eu sunt din Cluj)
  3. In realitate, cat de necesara este traducerea in Romania a actelor apostilate tot aici? Intreb pentru ca in primul rand, traducerea trebuie din nou apostilata (nu?), ceea ce implica alte costuri.
  4. In cazul in care diploma mea de licenta este eliberata acum trei ani iar cea de masterat este pentru Masterat European, este suficienta apostilarea lor?
  5. Sunt intr-adevar necesare adeverinta care atesta vechimea in munca? Daca da, de unde se poate lua (institutie locala competenta, nu in Bucuresti)? Acelasi lucru si pentru actul care atesta domiciliul si statutul persoanei – de unde se ia acest document?
  6. Imi este necesar contractul de proprietate de aici din Romania??? Nu inteleg legatura. Daca da, trebuie si acesta apostilat sau ce ii trebuie facut?
  Intreb aceste lucruri pentru ca multe persoane ofera raspunsuri vagi, cu care eu personal nu sunt lamurita. Va multumesc anticipat.

 58. Buna,
  Certificatul de nastere model nou international, l-am apostilat anul trecut in tara si tradus in Germania, dupa traducere nu mai ai nevoie de alta apostila, traducatorul v-a traduce inclusiv apostila si va legaliza documentul. Nu da banii pe traduceri in tara, in general nu sunt acceptate aici, cel mai bine este sa-i intrebi pe functionarii de la primaria unde doresti sa te stabilesti daca accepta traducerea din Ro. In ce priveste statutul persoanei – Anexa 9 se numeste si se obtine de la locul nasterii tale, pe loc contra cost…
  cat despre domiciliu mai bine intrebi la serviciul de evidenta a populatiei…
  Bafta!

 59. Buna seara..Eu sunt in Germania-Munchen si lucrez,insa in Romania am facut si facultate de 4 ani si master…sa inteleg ca trebuie sas merg in Romania sa pun apostila pe diplome dupa aceea tradusa sau cum mai exact?????multumesc

 60. Buna ziua!
  Locuiesc si muncesc in Würzburg, Bayern, din noiembrie 2011. Sunt divortata si am doi copii, unul are 20 ani iar celalalt, 13 ani. In august a.c. urmeaza sa vina impreuna, in vacanta, la mine.Avand in vedere ca este nevoie de acordul parintilor pentru iesirea din tara a minorului, se va face in acest caz o procura notariala de incredintare a minorului, cu date despre : perioada in care va iesi din tara, tara si localitatea unde este destinatia de sedere, vizita,etc. si persoana majora caruia-i va fi incredintat – atat de catre tata, in Romania, cat si de mine aici, in Germania.
  In luna iunie a trebuit sa-mi dau acordul,printr-o astfel de procura, pentru incredintarea copilului matusii sale care dorea sa-i ofere o vacanta la mare, in Bulgaria, impreuna cu familia sa. Am fost in Würzburg, la un notar german care mi-a legalizat declaratia facuta chiar in romana, insa mi-a spus ca nu am nevoie de Apostila de la Haga! Insa,in tara, fostul meu sot s-a confruntat cu situatia in care aceasta declaratie nu a fost valabila din cauza lipsei apostilei!!!
  As dori sa ma sfatuitti ce sa fac in acest caz si cum sa explic ca in Romania, procura legalizata in Germania, mai precis landul Bayern, nu are nici o valoare fara aceasta apostila!! Ce-ar trebui sa fac in aceasta situatie?! Daca nu e de-ajuns apelarea la un notar, trebuie sa ajung la un consulat sau la o ambasada apropiata?! Si daca da, se poate rezolva aceasta problema si prin posta?
  In speranta ca am fost suficient de explicita, astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat!

  1. da, nu are valoare, fiindca procura trebuia apostilata in germania, notarul nu a stiut,( orice document redactat in germania trebuie apostilat tot de catre autoritatile germane, asadar nu aveti ce cauta la consulatele romane). Am scris aici un post https://consilierjuridicgermanoroman.com/2010/12/10/apostilarea-documentelor-germane/.si aici altul pe care va rog sa le cititi.
   https://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/07/18/cit-costa-lipsa-de-informare/. in esenta va trebui sa apostilati procura in germania. dan goldis

 61. Buna ziua.
  Locuesc in Spania,sint cetatian romin ,de profsie asistenta medicala,am lucrat in Spania 7ani,,vreau sa merg in Germania .Daca cineva ma poate informa cum se procedeaza ,am toate diplomele apostulate ,apoi nu stiu de restul ce imi este necesar.Am o cunostinta mi-a promis ca ma ajuta doar sa stau la ia un timp sa invat germana .Dar eu as dori sa mi sa faca drept de sedere ,nustiu daca se poate .Apoi sa-mi gasesc un loc de munca in spital ,residenta de batrini .Mentionez ca in Spania este foarte dificil sa mai gasesti un loc de munca ,momentan nu lucrez..In speranta ca cineva imi va putea da un raspuns la intrebarile mele ,multumesc anticipat

 62. Buna Ziua sunt absolventa a facultati de medicina si faramacie Carol Davila bucresti specializare Farmacie sunt in germania din decembrie 2011 iar acum merg in romania pt a imi ridaca diploma de farmacist,dar pt a putea primi aici un fel de aviz de libera practica am nevoie de urmatoarele acte
  -diploma de licenta + supliment tradus si legalizate
  – aviz libera practica eliberat de colegiul farmacistilor din romania tradus si legalizat
  Pe acete acte am nevoie si de apostila?
  va multumesc anticipat

 63. Ref, diplome de studii- de toate felurile: Nu se cer apostilări şi vizări la CNRED- cel puţin în Bavaria!
  Poate înn alte landuri- ar trebui întrebat dinainte
  Bernd, traducător cu experienţă de 13 ani în Bavaria

 64. Buna ziua,
  Am o mica nelamurire.
  In curand plecam cu sotia in Germania. Mentionez ca eu o sa fiu angajat in IT cu contract permanent de munca pe o perioada nedeterminata, iar sotia o sa stea acasa. Respectiv, in Germania, o sa achit toate taxele necesare.
  In Romania am lucrat o perioada cu contract de munca, iar apoi cu PFA, pe care il voi lichida la plecarea din tara.
  1. O sa mai avem nevoie de certificat de rezidenţă fiscală in acest caz si eu si sotia? Nu prea inteleg la ce ar fi util un asemenea certificat daca o sa realizez venituri doar in Germania.
  2. Firma la care m-am angajat mi-au zis ca nu mai am nevoie de permis de munca, intrucat detin o diploma in domeniul in care voi activa. In acest caz mai este nevoie de adeverinta cu privire la exercitarea dreptului de libera circulatie pentru mine si sotie?
  Multumesc anticipat

  1. 1. Aveti nevoie de certificatul de rezidenta fiscala (atat dumneavoastra cat si sotia) in principal pentru calculul impozitului in primul an de la stabilirea resedintei: pentru lunile ramase din anul calendaristic veti plati impozit normal, conform clasei de impozitare, dar la sfarsitul anului aveti obligatia de depunere a declaratiei de impozit pentru recalcularea acestuia: veniturile din Romania sunt luate in considerare la calculul nivelului taxelor platite in Germania.

   2. Nu aveti nevoie intr-adevar de permis de munca, documentul de libera circulatie e bine sa il scoateti (nu va costa nimic).

 65. Buna ziua,
  Din Olanda mi-au cerut certificatul de nastere autentificat sau apostilat tradus legalizat in elngleza sau olandeza ,acum am citit ca pot fi apostilate numai certificatele de nastere dupa 1996…ori eu il am din 1980…care ar fi procedura in cazul asta? Dupa traducere trebuie iar autentificat? Deoarece o sa-mi pun mama sa ,,alerge,, pentru toate aceste formalitati as vrea sa-i usurez putin munca…Va multumesc anticipat pentru ajutor!! O zi placuta!!

  1. Primul pas este sa mergeti la biroul de stare civila a primariei din localitatea unde sunteti nascuta sa preschimbati certificatul de nastere de tip vechi cu cel tip international. Pentru aceasta mama dumneavoastra va avea nevoie de o procura.
   Apoi puteti apostila certificatul de tip nou.

   1. Va multumesc!!..Dupa apostilare urmeaza traducerea autorizata apoi din nou apostilarea si abia dupa aceea este valabil?(asa am inteles din ce am citit aici)

   2. Va multumesc foarte mult,chiar mi-ati fost de mare ajutor fiind prima data cand ,,ma lovesc,,de asa ceva!Multa sanatate si o zi frumoasa in continuare!!

 66. Buna ziua! Am mers aici in Germania la un traducator,pt a-mi traduce din romana in germana diplomele. Domnul respectiv nu mi-a spus nimic de apostila si le-am lasat la tradus asa. Daca le iau traduse si legalizate, pot pune apoi apostila si eventual sa traduca numai apostila? Nu stiu cum sa fac acum, deja le-am dat la tradus si acum am vazut ca trebuia si apostila. Problema este ca sunt costuri mari la traducere si ar fi rau, daca ar mai trebui sa le traduc inca o data. Ce ma sfatuiti?Multumesc!

 67. Buna. Am citit comentariile si am observat ca majoritatea oamenilor nu stiu cum se face apostilarea diplomelor de licenta,printre care si eu,si de aceea am intrat pe site-ul cnard.edu.ro si am gasit ca pentru apostilare e nevoie sa se completeze un dosar,mai jos voi posta ce cuprinde dosarul,care se poate trimite pe adresa cnard sau “Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor împreună cu instituţiile de învăţământ superior de stat simplifică mecanismul de vizare a actelor de studii obţinute în România pentru apostilarea sau supralegalizarea acestora

  CNRED simplifică, începând cu luna mai a.c., mecanismul de colectare şi soluţionare a solicitărilor pentru obținerea vizei pe actele de studii și pe anexele actelor de studii.

  Cu sprijinul universităților, CNRED vă oferă posibilitatea de a depune dosarul pentru vizarea actelor de studii la sediul instituției de învățământ superior de stat celei mai apropiate de locul în care dumneavoastră vă aflați. Dosarul va fi transmis de către universitate către CNRED pentru aplicarea vizei pe actele dvs. de studii.

  În situația în care vă este mai facil să vă adresați instituției noastre, CNRED vă stă la dispoziție în continuare pentru soluționarea cererilor de vizare.

  Link-uri utile:

  OMECTS nr. ” acesta fiind extras chiar de pe site-ul cnard.

 68. Imi cer scuze pt greseala,site-ul este cnred.edu.ro,iar dosarul pt apostilare cuprinde:

  Vizarea actelor de studii din învăţământul superior
  În perioada 5-9 noiembrie 2012 NU se primesc dosare pentru vizarea actelor de studii emise de instituţii de învăţământ superior din România.

  Click here for the English version

  Actele de studii din învăţământul superior care pot fi vizate:
  Diplomele de studii superioare (licenţă, masterat şi doctorat) sau adeverinţele de absolvire (licenţă şi masterat),
  Foaia matricolă, Suplimentul la Diplomă sau situația școlară (anexă la diploma de studii),
  Programa analitică (anexă la diploma de studii),
  Certificatul de pregătire didactică,
  Adeverinţă pentru rezultatele obţinute la examenul de licenţă,
  Adeverinţă care atestă calitatea de student pentru cetăţenii europeni,
  Adeverinţă de finalizare a studiilor.
  Dosarul pentru vizare cuprinde următoarele documente:

  Cerere adresată ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin care se solicită vizarea actului de studii:
  documentul tipizat poate fi descărcat de la adresa http://cnred.edu.ro/pdf/formular_vizare.pdf
  se semnează după verificarea actelor (model completat);
  Actele de studii pentru care se solicită aplicarea vizei în ORIGINAL şi în copie simplă:
  diploma,
  adeverinţă de finalizare a studiilor (dacă este cazul),
  suplimentul la diplomă, foaia matricolă sau situația școlară (dacă este cazul),
  rezultatele de la examenul de licenţă (dacă este cazul),
  certificatul de pregătire a personalului didactic (dacă este cazul),
  suplimentul la certificatul de pregătire a personalului didactic (dacă este cazul),
  programa analitică (dacă este cazul): în cazul în care se solicită programa analitică este necesară o copie simplă doar după adeverinţa nominală (adică prima pagină);
  Adeverinţă de autenticitate a diplomei şi a foii matricole/suplimentului la diplomă eliberate de instituţia de învăţământ superior emitentă – în ORIGINAL;
  pentru adeverinţele de absolvire nu este necesară prezentarea unei adeverinţe de autenticitate;
  pentru cetățenii străini, adeverința de autenticitate trebuie să conțină și numărul scrisorii de acceptare la studii/adeverinței de recunoaștere a studiilor în baza cărora au fost acceptați să studieze pe teritoriul României; în caz contrar, se va prezenta de către petent o copie simplă a scrisorii de acceptare/adeverinței de recunoaștere a studiilor.
  Documente personale de identificare, în copie simplă:
  actul de identitate al titularului diplomei – buletin de identitate, carte de identitate, carte de identitate provizorie, permis de şedere în România sau paşaport (aflat în termen de valabilitate);
  certificatul de căsătorie sau de divorţ, când a avut loc o schimbare a numelui;
  actul de identitate al împuternicitului / delegatului / rudei, dacă este cazul;
  copie după documentele care dovedesc gradul de rudenie, dacă este cazul.
  Taxele pentru vizarea actelor de studii au fost stabilite prin OMEC nr.

 69. Este necesara apostilarea formularelor 411 si 401 pentru acordarea alocatiei pentru copii pentru a fi trimise in Germania? Am citit majoritatea postarilor dar nu am vazut scris desprea astea. Multumesc.
  Felicia

 70. Nu, fiindca sunt documente stabilite de U.E., care au aceeasi forma in toate tarile. Reglementarile europene au stabilit si modul de legatura dintre institutiile similare dintre state, in concluzie se poate verifica usor autenticitatea ( valabilitatea) unui document.

 71. Buna ziua , incerc si eu sa aflu procedura prin care nepotul meu stabilit in Germania imi poate face o procura prin care sa beneficiez de bunurile si ultima pensie a tatalui sau care a decedat in Romania. Multumesc .

 72. Buna, uite acum ma confrunt si eu cu problema apostilarilor si am un mare semn de intrebare: nu este suficienta doar traducerea actelor si aplicarea apostilei? Trebuie aplicata apostila si pe actele originale in romana? intereseaza pe functionarii germani actul scris in romanese si apostilat?
  De exemplu: certificaul de nastere care , in cazul meu e emis in anii ’70; trebuie sa il transcriu in format nou, sa il apostilez in ro., sa il traduc si apoi sa aplic din nou apostila pe traducere? Nu este suficienta doar traducere si apostila pe traducere?? Ca sa transcriu in format nou si sa apostilez certificatul in romana, pregatiti-va, trebuie sa merg in orasul in care m-am nascut si dupa taxe si cereri se elibereaza pe loc . Daca nu pot sa bat drumul cam 400km in cazul meu) trebuie sa astep o luna;incredibil cum se complica lucrurile simple!!
  La fel pt diploma de studii; pt ca , va spun sincer, e o cursa a nervilor aceasta apostilare a originalelor in RO. Pt diploma de studii ai de facut un dosar in toata regula cu adeverinta originala si foaie matricola; ei, pe acestea le obtii de la facultatea unde ai absolvit-in cazul meu in celalalt capat al tarii; tare, nu?!

  Deci, revin cu intrebarea mea: intereseaza pe nemti documentul original apostilat? Nu este suficienta traducerea apostilata??

  Multumesc, Daniela

  1. Acesta e drumul pe care il ai de parcurs, din pacate. In momentul in care ajungi in Germania cu toate documentele in format nou cu apostile, traduse si iar apostilate totul este in regula 100%. Daca nu ai asa ceva e posibil sa ti se ceara si nu cred ca vrei sa vii in Germania si sa constati ca iti trebuie ceva din Romania. E o intreaga filosofie sa imputernicesti pe cineva sa faca ceva pentru tine si te costa cat nu face. Mai exista o solutie: sa vii cu documentele apostilate fara sa le traduci si sa le traduci aici, iar in cazul acesta nu mai e nevoie de supraapostilare. Insa prima apostila cea de la prefectura e musai sa o ai pe tot ce presupune acte: de nastere, casatorie, studii, cazier adeverinte de vechime daca ai lucrat si in Romania. E mai greu cu Romania care te trimit toti de la Ana la Caiafa, dar nu e imposibil. Succes!

 73. Buna ziua, ma numesc Alexandra si de aproximativ 3 luni citesc postarile dvs si foarte multe dintre ele m-au ajutat in rezolvarea actelor ce iti sunt necesare in momentul stabilirii in Germania. Sa trec la subiect si sa va lamuresc ce dificultati am intampinat eu si unde m-am impotmolit:
  1. certificat de nastere: daca ai acel certificat cu REPUBLICA SOCIALISTA ROMANA, poti sa-ti iei adio de la el pt ca in Germania nu e valabil si trebuie schimbat cu unul european. Pentru asta mergi la primaria unde te-ai nascut si iti trebuie urm acte: vechiul certificat, vei completa o cerere data de ei, timbru fiscal de 2 lei, si acum taxa: vreo 20 de lei si dureaza 20 de zile lucratoare sau 100, poate si mai mult depinde de Primarie si il primesti in 48 de ore. Dupa ce L-ai obtinut mergi cu el la apostilat, respectiv prefectura.
  2. Diploma Bacalaureat + supliment: te duci la liceul unde ai absolvit si spui ca iti trebuie o adeverinta de autenticitate a diplomelor. Faci o cerere scrisa in care mentionezi ce doresti si pt ce o doresti (ex: pentru a-mi servi in statul german) + diploma de bac + supliment. Daca ai noroc si te ai bine cu secretarele o poti obtine si in 2-3 ore, daca nu 2-3 zile. Cu aceasta adeverinta odata obtinuta te duci la Inspectoratul Scolar al Judetului unde a fost emisa diploma de bac pentru A PUNE O STAMPILA precum ca sunt veridice acele acte. Si aici daca ai putin noroc poti rezolva pe loc sau in 1-2 zile. Ai rezolvat si cu asta. De aici mergi iar la prefectura si APOSTILEZI si actele acestea
  MENTIONEZ! E mai bine sa mergi la prefectura dupa ce ai rezolvat cu toate actele pe care ti le-ai propus sa le apostilezi, asta pentru a nu face multe drumuri.
  3.Diploma de licenta + supliment: aici la fel trebuie obtinuta adeverinta de autenticitate atat pt diploma cat si pt supliment, pe care o obtineti de la rectoratul facultatii. Depui actele necesare ( dupa diplome- pot fi si copii nu neaparat originalul, dar cred ca aceasta depinde de fiecare rectorat in parte) + o taxa de vreo 25 de ron si cu actele mergi la registratura si le depui. Acum ai de asteptat ceva mai mult pana primesti adeverintele aprox 2 sapt (P.S. nu uitati sa luati nr de inregistrare si nr de tel pt a stii cand sunt gata). Dupa ce ati primit si adeverintele astea 2, merge-ti cu ele + diploma + suplimentul + cerere (vezi mai sus pc 2) si te duci la un alt birou, tot in cadrul Rectoratului) la persoana care se ocupa cu treaba aceasta si depui actele pt a fi trimise la Bucuresti si a obtine stampile. – EU AICI M-AM IMPOTMOLIT pentru ca am de asteptat iar vreo 2-3 sapt.
  4. Cazier: mergi la trezorerie cu buletinul, platesti o taxa de aprox 10 lei (depinde probabil de fiecare oras), timbru fiscal de 2 lei, o cerere tip in care mentionezi ca iti trebuie in Germania si se elibereaza pe loc.
  Deocamdata cam atat am sa mai revin cu detalii!!!!
  P.S. Pentru ca fiecare land are legea lui aici in GERMANIA -SFAT PRIETENESC nu va traduceti documentele dupa ce le apostilati in Romania, pt ca s-ar putea sa va confruntati cu neplacuta situatie sa NU DOREASCA sa vi le recunoasca, chiar daca sunt legalizate si supralegalizate la camera notarilor publici.
  Pe curand si numai bine!

 74. Exact aceasta este ordinea operatiilor. Exact asa cum spune Alexandra mai sus. Acelasi sfat vi-l pot da si eu: NU traduceti in Romania! E destul de scump, dureaza mult si va trebui sa platiti si supralegalizarea sau a doua apostila. Si mai mult decat atat e posibil sa nu vi se recunoasca in Germania.

 75. Buna seara,
  Ma scuzati, dar nu inteleg.
  Sa luam exemplul diplomei de licenta: prin procedura de autentificare ( adica cu supliment+diploma se obtine adeverinta de autenticitate de la rectorat; cu ele se merge la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor- acte necesare la adresa: http://www.cnred.edu.ro/#vizare-acte-studii-invatamant-superior – in Bucuresti cum e cazul meu , sau trimite facultatea/rectoratul ) oricum trebuie sa parcurgi acesti pasi in RO.
  Ulterior, pentru traducere si apostila, eu am gasit in Bucuresti (majoritatea centrelor de traducere& notariat – ofera si serviciul de apostilare) cu un cost mediu de 60ron se rezolva pt acest act. Asta inseamna aprox 14euro. Dureaza o zi-in Bucuresti, vreau sa spun.
  Este mai ieftin in Germania? Si acolo se pot traduce la translatori autorizati actele, banuiesc;dar nu este mai complicat? ca si logistica , ma refer.
  Eu , de ex, am langa mine vreo 4 centre de genul acesta si nu stau in centrul orasului; au program si sambata, chiar , unele.

  Ma scuzati ca am insistat pe un exemplu, poate imi scapa mie ceva si nu imi dau seama.

  Multumesc,
  Daniela

  1. Buna Daniela,
   Sa le luam pe rand: 1. Diploma: eu pentru ca nu sunt din Bucuresti si nici nu am facut facultatea acolo, am rezolvat aceasta problema la rectoratul din localitatea in care am absolvit. Sunt convinsa ca acelasi lucru poti sa-l facin si tu la rectoratul din Bucuresti, asta ca sa nu-ti bati tu capul sa umblii prin minister. Pe de alta parte nici nu cred ca poti, probabil iti trebuie audienta, nu stiu. Dar cel mai sigur de duci la rectorat.
   2. In Germania nu se pune problema costurilor traducerilor, ci daca iti recunoaste traducerea din Romania in Germania. ATENTIE!
   Din pacate cei de aici iti vor spune ceva de genu ” dar credeti ca noi nu avem traducatori?” si cu asta iti cam inchide gura.
   Sper sa fi inteles!
   Numai bine!

 76. ma intereseaza iubita mea e in luna a 9 e in germ nu are asigurare cu casatorie suntem incurcati de acte am nevoie de un sfat e 104 pt ce e valabil cuprinde si nasterea

 77. am nevoie de informatii referitoare la ce demersuri trebuie facute pentru a pleca la munca in germania cu un nr de 10 angajati ,ce demersuri trebuie facute de mine aici si ce trebuie sa fac cand ajung acolo.eu am firma de constructiii aici ,muncitorii ii angajez aici dar nu stiu ce trebuie sa fac cand ajung acolo,unde platesc impozite si taxe la facturi si cum fac mai departe cu cartile de munca ale angajatilor ,unde platesc impozite ,acesta este motivul pentru care va cer ajutor.
  va rog daca puteti sa ma ajutati sa ma imi trimiteti mail pe adresa urmatoare fofigcornelia@yahoo.com. va multumesc si astept urgent raspuns.

 78. Toate taxele si impozitele le veti plati in Romania. Pentru cei 10 munctitori, trebuie sa le scoateti fiecaruia in parte formularul A1. Atentie, numarul muncitorilor pentru care scoateti acest formular, trebuie sa fie jumatate din numarul total al angajatilor firmei dumneavoastra.

 79. nu ati mai updatat continutul post-ului la punctul 5, este? referitor la viza de la CNRED, in sensul ca se poate elibera acea adeverinta de care vorbea Ciprian direct la universitatea care a emis diploma, corect?

  1. Nu mai e valabil. Au schimbat iar legea. Cand mi-am apostilat eu diplomele in 2011 nu era nevoie sa mergi la CNRED. Anul trecut au schimbat legea si trebuie sa mergi acum la CNRED.

 80. va rog sa imi spune-ti, daca nu mi s-a eliberat diploma de licenta, pt.ca am dat examenul in sept.2012, aceiasi procedura trebuie sa urmez- adeverinta de autenticitate, CNRED, apoi apostilare.
  multumesc anticipat

 81. Puteti sa spuneti va rog si ce documente trebuie in care circumstanta? Asta nu am vazut scris in articol si mi s-ar parea important…..Eu ma duc sa muncesc de exemplu in IT. O sa-mi apostilez preventiv cazier, certificat de nastere si diploma de fac.

  Mersi.

  1. Nu aveti nevoie de cazier nici de traducerea diplomei (dar e bine sa o aveti) – e recomandat sa aveti traducere legalizata si apostila dupa actele de stare civila.

 82. Am citit pe acest seit ca din 29/01/2013 In DW, ca de fapt nu-mai avem restrictie la dreptul de sedere -n Germania. Adevarat sau fals.Va multumesc si o sara cat ma-i placuta.

 83. Ma refer dreptul de ciculatie: FREIZUGIGKEITSBESCHEINIGUNG. Mi se-n pleticeste linba-n gura pronutand acest cuvant. Explicatimi-mi si mie un pic despre ce este vorba. Multumesc.

  1. Dupa cum ati citit in articol, de la 29.01.2013 nu se mai elibereaza si este interzis autoritatilor si angajatorilor sa mai solicite documentul de atestare al dreptului de sedere, Freizügigkeitsbescheinigung.
   Succes!

 84. Multumesc de raspuns, dar am-nteles ca si certificatul de rezidenta fiscala, precum si adeverinta pentru exercitarea dreptului de circulatie, aici fac o remarca: este una si aceiasi cu ce am postat anterior,nu ni le ma-i cer autoritatile germane.Multumesc.

 85. Formularul 401 dupa obtinerea lui al ma-i apostilam, sa-u al lasam asa. Valabil si pentru Certificatu de rezidenta fiscala? Ozi buna va doresc.

 86. Buna seara!
  Sunt absolventa a Facultatii de Litere, sectia Engleza-Franceza, avand diploma de licenta. Am activat ca profesor, obtinand toate gradele didactice, in Romania.
  Intrebarile mele sunt: Este recunoscuta aceasta diploma in Germania?
  Este necesara echivalarea?
  Pot sa ocup un post de profesor de limba engleza/franceza in Germania pe baza acestei diplome?

  Orice alta informatie referitoare la echivalare / recunoastere oficiala a diplomei (institutii germane, proceduri) este bine venita..

  Multumesc!

  Cristina

 87. Buna ziua !
  Sunt stabilita in Germania si doresc sa ma inscriu la o facultate. Am diploma de Bacalaureat tradusa si legalizata in Romania. Unde trebuie sa o trimit pentru recunoastere?

  Multumesc!

  Madalina

 88. Buna ziua,
  Ma numesc Diana si locuiesc in Stuttgart. Am nevoie urgenta de fisa fiscala de la fosta companie din Romania, iar cei de acolo sunt dispusi sa mi-o elibereze daca le trimit o procura de imputernicire in limba romana. Cunoaste cineva un notar in Baden-Württemberg sau prin apropiere care vorbeste limba romana? Am cautat pe internet, dar gasesc doar cabinete de avocatura. Va multumesc anticipat!

 89. Buna, detin o diploma de scoala profesional. Ce trebuie sa fac ca sa o legalizez aici in Germania? Pot sa o apostilez aici? multumesc anticipat.

 90. Buna Seara. Imi puteti va rog recomanda un traducator roman-german in Muenchen.Am nevoie de un raspuns urgent daca este posibil. Va multumesc.

 91. Buna ziua,
  as vrea sa stiu daca aveti un post dedicat echivalarii diplomelor de studii.
  Eu lucrez de putin timp in De ca operator CNC. Am cautat acest tip de job avand o experienta de 6 ani in programare si operare CNC (in Romania) si constient fiind de faptul ca, necunoscand limba germana decat la nivel de incepator, doar de experienta mea in munca ma pot agata. Zis si facut, am gasit, am venit la proba de lucru, am avut norocul de a putea vorbi in engleza chiar cu cel pe care l-am inlocuit (el urmand sa treaca la TESA), am aplicat pt. Arbeitserlaubnis, m-am intors acasa, am asteptat cam 2 luni, am primit permisul, m-am intors la lucru.
  Estimez ca daca din toamna o sa urmez Integrationkurs, la anul pe vremea asta o sa ma descurc ceva mai bine cu germana si voi avea mai multe sanse de a-mi gasi un job potrivit studiilor mele si anume inginer energetician + un master pe impactul producerii energiei asupra mediului.
  Asa, ce ma intereseaza in aceasta chestiune este sa am temele facute din timp si anume diplomele echivalate, daca este cazul. Am absolvit la Politehnica din Bucuresti, le am vizate la minister, traduse, legalizate si apostilate in Romania.
  Am citit mai demult ceva de ANABIN, dar totusi de la altii am auzit ca trebuiesc echivalate la Frankfurt si ca ar dura ceva timp, chiar si o jumatate de an si de-asta as vrea sa ma pregatesc din timp.
  Aceeasi intrebare si pt. cazul sotiei mele, care este asistent medical generalist, studiile fiind absolvite la o postliceala de stat.
  As aprecia sfaturile punctuale ale celor care au trecut prin asta.

  Multumiri celor care administreaza acest forum, cat si celor care au bunavointa de a impartasi din experientele lor pe aceste taramuri !

  1. Pentru NRW este valabil link-ul urmator(in cazul sotiei d-voastra): http://www.brd.nrw.de/gesundheit_soziales/landespruefungsamt/Startseite/Struktur_Pr__fungsbereiche/Gleichwertigkeitspr__fungen_f__r_nichtakademische_Heilberufe/Informationen_zu_den_Gleichwertigkeitspruefungen.html
   Daca are Konformitätsbescheinigung,primeste fara probleme recunoasterea diplomei.Are nevoie doar de noroc,sa gaseasca un functionar dispus sa lucreze repede(eu am asteptat aproape 7 luni pentru ceva ce a durat aprox 2 ore). Mult succes!

   1. doamna Maria o intrebare ce este Konformitätsbescheinigung-ul , unde se poate obtine si pe baza a ce?multumesc anticipat

 92. Buna ziua,din nou!Am certificatul de nastere de tip nou…apostilat..ce trebuie sa fac mai departe?…Il traduc?..Il pot traduce in Olada?Stie cineva?….Va multumesc pentru ajutor!!

 93. Buna seara.Va rog sa imi spuneti si mie daca am cumparat o masina din germania si o am cu numere rosii de germania ma mai pot intoarce inapoi cu ea in germania..?Va multumesc

 94. Am probleme cu apostilarea unui atestat profesional in Romania pentru ca nu au specimen de semnatura de la organul emitent(in Romania totul e posibil).Mi s-a propus traducerea copiei dupa atestat si apostilarea acesteia.Este valabila in Germania copia tradusa si apostilata ?
  – traducere in limba germana
  – legalizarea notariala a traducerii
  – apostilarea traducerii la Camera Notarilor.
  Cu respect…

 95. N-am inteles nimic din postarea ta. Cine este emitentul actului ORIGINAL?
  Emitentul trebuie sa-ti spuna cine il vizeaza, (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor – CNFPA sau Ministerul sanatatii), Astia care pun viza trebuie sa-ti spuna cine il apostileaza, ( Prefectura sau MINISTERUL de Externe). Cei din Germania nu trebuie sa aibe specimenul de semnatura de la organul emitent, fiindca tocmai asta e ratiunea Conventiei de la Haga : actul se considera valabil daca are pusa apostila pe original.
  In consecinta, cine apostileaza garanteaza ca emitentul e autentic si exista. Daca ti s-a propus alta varianta e bine, dar intre noi fie vorba, e doar o solutie de compromis: un notar din Romania garanteaza ca a facut o copie dupa un act eliberat de o institutie, iar camera notarilor garanteaza ca notarul exista in Romania. Vax! Notarul nu poate spune daca respectiva institutie e abilitata sa-ti dea certificat de competenta. Asa te poti duce la oricine sa-ti dea diplome. Exista mai multe “fabrici” de diplome in romania. Dar angajatorii care stiu legile nu le recunosc in strainatate. Multi nemti insa nu stiu legile.

  1. Buna ziua,
   As avea nevoie de un sfat legat de traducerea si apostilarea diplomelor din Romania.
   De meserie sunt profesoara de limba engleza si am inteles ca daca imi traduc actele pot incerca sa imi echivalez studiile in Germania.(respectiv Munchen, unde locuiesc) si drept urmare sa pot profesa aici.
   Acum, ce anume trebuie sa traduc/legalizez/apostilez? Am terminat Univ de Vest Timisoara, Litere (Fac de Litere Filosofie si Istorie), am diploma care atesta acest lucru, am foaia matricola, am certificat pentru modulul pedagogic + foaie matricola, certificatul obtinut dupa examenul de definitivat. Presupun ca pentru aceste acte trebuiesc urmati pasii de mai sus din start? (acte emise incepand cu 2004). Certificatul de nastere este emis in 1980, trebuie sa il schimb cu unul nou si de asemenea tradus, legalizat+apostilat?
   Certificatul de casatorie este emis in 2013, trebuie procedat la fel, tradus, legalizat/apostilat?
   Pot face aceste lucruri si aici in Germania sau neaparat trebuie in Ro?

   Va multumesc anticipat!

 96. Emitentul este Patronatul National Roman.Azi am fost la prefectura sa apostilez acest act si mi s-a spus ca nu cunoaste specimenul de semnatura de la aceasta institutie.Prostia pe care am facut-o acum destui ani a fost ca am plastifiat acest act de calificare.Mi s-a propus solutia pe care am prezentat-o mai sus cu copia legalizata.De aceea v-am adresat intrebarea,ca sa stiu daca fac acest lucru,are valabilitate in Germania?Sunt si PFA in Romania pe baza acestui atestat profesional,deci e perfect valabil.Multumesc dle. Goldis.

 97. Am reusit cu multa rabdare si bunavointa din partea functionarei de la Prefectura sa apostilez atestatul profesional.Ce trebuie sa fac in continuare in afara de traducere? Multumesc.

 98. O nelamurire am: Certificatu de casatorie dupa ce-l apostilez, trebue sal port cu mine-n Germania! pun aceasta-ntrebare ca daca, Il port cu mine sotia ramane fara acest document mentionat. O seara buna si multumesc.

 99. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru ami echivala diploma de licenta de medic veterinar – unde trebuie sa le trimit mai departe [din cate am inteles nu este recunoscuta], am obtinut apostilele din Romania. Locuiesc in Bayern. Multumesc.

 100. BUNA ZIUA
  Va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie.Eu sunt in Germania si luna viitoare in august vine si fata la mine .Doresc sa stiu daca este nevoie sa i traduc si sa i legalizez actele de acasa ,ca de exemplu:certificatul de nastere,diplomele de studiu.Trebuiesc si apostilate sau e suficient doar daca le am tradus?Doresc ca sa ne stabilim in Germania si am nevoie de aceasta informatie urgent ,daca ma poate ajuta cineva,Unii zic ca nu, altii zic ca da,doresc o informatie reala.Va multumesc frumos!

  1. Nu o sa aveti nevoie in mod expres poate la inceput dar in timp va veti lovi poate de aceasta cerinta. Avand in vedere costul apostilarii in Romania este bine sa o faceti, scapati de griji si alergaturi ulterior.

 101. Buna seara,
  dovada de stare civila apostilata de prefectura,tradusa in limba germana, legalizata de un notar, mai trebuie apostilata de Camera Notarilor Publici?
  Multumesc anticipat de raspuns!

 102. Buna ziua,
  imi poate explica careva care este treaba cu dreptul de lucru?Am domiciliu in DE si trebuie sa astept 3 luni ca sa pot sa muncesc .Am inteles ca am nevoie de un drept de lucru.Ce este acesta si care sunt restrictiile romanilor care vor sa munceasca in DE?Va multumesc

  1. Puneti mana si cititi topic-urile dedicate Permisului de munca in Germania de aici de pe site, gasiti toate informatiile de care aveti nevoie.

 103. Buna ziua as avea si eu o intrebare daca poate cineva sa imi dea un raspuns….Doresc sa ma casatOresc in Germania si mi sa cerut Apostila si adeverenta ca nu am mai fost casatorita.Eu nu pot sa merg in romania le pot face toate aste prin Consulat ? Va multumesc..

  1. Se poate solicita apostilarea certificatului de celibat prin consulat, costa 35 de euro, dar din pacate durata nu poate fi precizata – consulatul realizeaza de fapt corespondenta cu prefectura de unde ar trebui sa soseasca apostila. Timpul de rezolvare depinde de cei din Romania la care se adauga expeditia postala.

 104. buna ziua, rugamintea mea este sa.mi spuneti va rof frumos daca certificatul de inregistrare al unui srl, respectiv contractul de prestari servicii intre srl si o persoana germana privat TREBUIESC TRADUSE, APOSTILATE…orice pentru a fi in regula in germania.
  va multumesc din suflet
  dumi

 105. Buna ziua,vreau sa intreb,mai e nevoie de apostila la ziua de azi …..pentru ca eu unde am prezentat actele(certif. de casatorie,nastere,studii….etc nu a cerut nimeni nici o apostila)desigur ca le-am prezentat la institutii abilitate,primarie starea civila.

 106. buna ziua.Fostul meu sot e plecat in Germania si as avea nevoie de o procura notariala de la el sa pot sa scot fetita din tara.Se poate face acea procura acolo?As avea nevoie de un raspuns urgent daca va rog.va multumesc

  1. 2 posibilitati: procura notariala la orice notar german cu traducere legalizata sau o procura intocmita la consulat.
   Procura trebuie sa respecte cerintele politiei de frontiera, contrar nu va fi acceptata.
   Succes!

   1. Trebuie mentionate datele exact ale persoanei ce va insoti minorul in calatorie, date exacte ale calatoriei – perioade, loc de deplasare, unde poate fi gasit minorul in timpul deplasarii. Daca persoana ce insoteste minorul nu este unul din parinti atunci este nevoie si de cazier. Va recomand sa folositi procura standard a politiei de frontiera.
    Succes!

   2. Verificati-va mesajele, v-am trimis un email cu declaratia tip.
    Sotul poate incerca la un notar german, e posibil sa ii accepte completarea direct in limba romana – cost ~20 euro.
    Dumneavoastra trebuie sa aveti la punctul de trecere a frontierei declaratia in original si copie, copia se retine de politia de frontiera.
    Succes!

   3. buna ziua as avea o intrebare
    daca fostul meu iubit tre sa imi trimita o procura notariala pt a o scoate pe fata noastra din tara in cat timp se face procura respectiva?
    va rog sa imi rasp cat mai urgent
    va multumesc

   4. Daca o face la consulat, pe loc, daca o face la un notar o traduceti apoi in tara. Trebuie sa respectati cerintele politiei de frontiera, orice scapare in procura va cauza neluarea ei in considerare la trecerea frontierei.

   5. nu o face la consulat ci la notar.asta stiu ca tre sa o traduc eu in tara dar dupa ce merge la notar sa o redacteze io da pe loc sau dureaza cateva zilew?
    va multumesc

 107. Numele meu este Baluta Maria Gabriela.In momentul actual ma aflu in Germania in Aachen.Problema mea este ca ma aflu pe teritoriul German cu pasaportul expirat.Nu am posibilitatea de intorcere in tara din cauza situtiei financiare.va rog ajutatima.Va multumesc,Dumnezeu sa va binecuvinteze!!!!!!!!!!!

 108. Sunt plecata cu baiatul meu in varsta de 15 ani in Germania ,in Ulm si as dori sa traduc aici imputernicirea data de fostul meu sot. Imi trebuie pentru inregistrarea la primarie. si nu stiu unde o pot traduce aici..Va multumesc!!!

 109. buna ziua numele meu este Nicoleta ,si vrea sa merg de sarbatori la sotul meu in germania si stiu ca am nevoie de o imputernicire ca sa pot iesi cu fiica mea ,el imi va face acest act acolo la un notar,intrebarea e ca acest act eu trebuie sa-l traduc in romana si legalizat aici , si trebuie si apostila de la haga?

 110. el e acolo in germania si trebuie sa mearga la un notar acolo sa faca acest act si dupa aceea sa-l trimita,cred ca asa trebuie nu stiu exact ca eu merg doar in concediu

 111. buna sera am si eu problema mie imi expira buletinul in martie 2014 stiti cumva vreo procedura sau cum as putea sa mi l schimb direct de aici faca sa mai merg in tara si sa astept 2 saptamani sa mi l schimbe va multumesc .

  1. Imputeniciti printr-o procura pe cineva din Romania sa se ocupe de lucrul acesta.Altfel trebuie sa mergeti d-voastra in Romania. In Germania nu puteti schimba buletinul.

 112. Buna ziua. Urmaresc cu mult interes site-ul acesta si apelez la D-voastra cu o mare rugaminte. Urmeaza sa plecam in Nurnberg de curand impreuna cu sotul si baietelul nostru de 2 ani Asi dori sa pornesc la drum pregatita astfel rog pe cei cu experienta sa ma sfatuiasca in urmatoarele:
  -Ce fel de acte trebuie sa am cu mine si care din acestea trebuie apostilate; inclusiv pentru inscrierea copilului la gradinita , pentru anmeldung in germania, pentru contractul de inchiriere a unei locuinte, pentru contractul de munca a sotului ( el este cel care va semna un contract de munca in domeniul IT) Eu voi ramine acasa cu micutul nostru pentru a ne integra incet si pentru a urma procedurile inscrierii la gradinita.
  – Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez o data ajunsa in Nurnberg. Vom merge luna aceasta in Nurnberg la semnarea contractului de munca si la cautarea unei locuinte. Vom intampina oare probleme datorita faptului ca sotul meu va incepe munca abia in Martie ?
  Sper ca nu incurc prea tare cu intrebarle insa cum si D-voastra stiti cu siguranta , o alta tara inseamna multe temei.
  Multumesc tuturor anticipat pentru raspunsuri !

 113. buna ziua va rog sa ma ajutati!!!am si eu o problema….este necesar sa apostilez certificatul de nastere?deoarece eu il am cu apostila dar sotul meu nu deoarece a fost o neglijenta din partea noastra…si acum sunt insarcinata si din cate am inteles pt inregistrarea copilului este nevoie de certificatele de nastere ale parintilor….mentionez ca certificatul este de tip nou si ca este tradus si legalizat….si daca puteti sa imi spuneti daca v-ati confruntat cu asta sau stiti ce acte ar fii nevoie pt inregistrarea copilului la Standesamt?va multumesc anticipat

 114. Buna, incepand cu luna iunie a anului trecut, ca urmare unui acord bilateral intre De si Ro, nu mai este obligatorie apostilarea actelor de stare civila (certificat nastere, casatorie, deces etc), gasiti mai multe detalii pe site-ul consulatului din Bonn.
  pt inregistrarea copilului gasiti detalii in posturile anterioare, trebuie doar sa cititi…

  1. Daca vorbim de extrase multilingve, reglementarile se aplica doar pentru acestea. Pentru actele de stare civila simple, autoritatile pot cere in continuare traducerea si apostila.

 115. Buna ziua as vrea daca se poate sa ma ajutati si pe mine, eu cu prietena mea am dori sa ne casatorim in germania. Ce acte trebuie? Si daca punem apostila pe actele originale din tara, si aici le traducem este neaparat nevoie de apostila si pe traducere sau este suficient daca avem doar pe original? Va multumesc

 116. buna seara! as dori sa va rog sa-mi spuneti unde se completeaza Bescheinigung EU/EWR200 (Certificat de rezidenta fiscala UE/SEE200) si de catre cine. in cazul meu, tatal lucreaza in Germania, iar mama este somera in Romania.
  va multumesc!

 117. Buna ziua!va rog frumos sa imi spuneti de ce acte traduse si apostilate are nevoie sotul meu in germania pt incadrarea in clasa 3 ca este casatorit si are copii,urmeaza sa merg si eu cu cele 2 fetite peste 2 saptamani si dorim sa mergem cu toate in regula ,va multumesc tare mult!!!

  1. Luati extrase multilingve dupa actele de stare civila – certificate de nastere, certificat de casatorie (le si preschimbati daca sunte de tip vechi), formularele de la administratia financiara, pentru schimbarea clasei. Daca sotul are deja anmeldung, veniti si cu formularele pentru alocatie.

 118. DE LA ADMINISTRATIA FINANCIARA AM NEVOIE DE FISA FISCALA PT MINE?, DACA DA TREBUIE SA O TRADUC?EU NU LUCREZ SI IN GERMANIA NU VOI LUCRA O PERIOADA .VA MULTUMESC ENORM DE MULT PT.RASPUNS!!!!

 119. buna ziua,
  Sunt asistent medical si doresc sa lucrez in Germania in aceasta meserie.
  As vrea sa imi spuneti, va rog, ce acte cer ei la angajare si mai ales daca mai trebuie apostila si daca da, pe care acte trebuie pusa. va multumesc si astept raspuns deoarece trebuie sa plec si cu familia.

 120. Buna ziua,
  locuiesc in BW si as dori sa stiu unde trebuie sa imi trimite diplomele de studii pentru recunoastere sau echivalare.
  Apreciez munca pe care o faceti, un site foarte util,va multumesc!

 121. buna ziua, am o intrebare-eu locuiesc in germania si trebuie neaparat sa fac o procura pentru partaj, procura imi este necesara in romania. eu locuiesc in scheidegg, langa lindau si nu stiu unde sa gasesc un notar care sa imi intocmeasca procura dupa modelul trimis din romania si o alta intrebare este daca e legala o procura facuta aici in limba romana, astfel incat sa evit traducerea in romania si legalizarea sau apostilarea. va multumesc mult

 122. buna ziua,
  imi puteti da si mie legea,in germana,conform careia nu mai este nevoie de traducerea si apostilarea certificatelor de nastere?
  eu am certif de nastere tip nou,pina acum l am prezentat peste tot netradus si a fost ok.
  acum m am mutat silaprimaria unde trebuie sa ma inregistez mi s a cerut sa traduc si sa apostilez certificatul de nastere.
  multumes,
  o zi buna

 123. Buna,
  Am si eu o intrebare, dupa apostilarea diplomei de licenta si a suplimentului la diploma trebuiesc facute traducerile pentru amandoua?
  suplimentul la diploma are e in lb romana si engleza si are 6 pagini asta ar insemna o gramada de bani pe traducere,sau?

  Multumesc

 124. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti pentru Germania de ce documente avem nevoie si daca trebuiesc traduse din romana in limba germana, respective apostila de care mentionati. Eu am contract de munca incepand cu ianuarie si suntem interesati si de documentele necesare pentru a inscrie copilul la scoala.

  Multumesc,
  Adrian.

 125. Buna ziua.am si eu niste documente de tradus si legalizat. Buletin.certificat de nastere.un plan de invatamant.si o adeverinta de membru.unde trebuie sa ma prezint cu ele?

 126. Buna ziua! Vreau sa intreb daca a mai trimis cineva diploma de bacalaureat la Zeugnisanerkennungsstelle fur den Freistaat Bayern, pentru echivalare.

  1. Buna Adriana, eu am sunat la Bonn la anerkennungstelle pt echivalare diploma de licenta si mi.au zis ca diplomele sunt recunoscute,doar sa le traduc si numai daca angajatorul iti cere recunoasterea acestora ,atunci se va face.Costa 200/300 euro si dureaza cam 3 luni de zile.
   Succes

 127. Buna ziua. Eu si prietenul meu am vrea sa necasatorim aici(in germania) si printre actele necesare avem nevoie de certificatul de celibat. Noi nu putem ajunge in romania dar din cate am inteles putem imputernicii pe cineva sa ni le scoate. imi poate spune cineva unde trebuie sa mergem sa facem aceste procuri? Cineva ne-a spus ca trebuie sa mergem la un traducator, dar cei de la starea civila din Romania au spus ca nu este nevoie sa traducem procurile pentru ca trebuie traduse in Romania. Deci avem nevoie de 2 procuri scrie in limba germana cum ca imputernicim o anumita persoana sa ne ridice ccertificatele de celibat, dar nu stim de unde sa incepem. poate cineva sa ne dea un model de procura??

  1. Am uitat sa scriu ca pe aceeasi procura trebuie sa precizam si faptul ca persoana imputernicita poate sa ne scoata si noile certificate de nastere.

 128. Urmeaza sa plec curand in Germania, am toate actele pregatite, insa tocmai mi-am dat seama ca am omis foaia matricola din liceu (nu m-am gandit nici un moment ca imi va trebui).

  Inainte sa plec, ar trebui sa mai fac un efort s-o vizez si apostilez si pe asta?
  Mentionez ca am diploma de inginer + supliment (echivalent foaie matricola), diploma bac si atestate din liceu. In ce situatii mi s-ar solicita si foaia matricola din liceu apostilata? Alta facultate nu am de gand sa fac in Germania. In cazul unor cursuri sau specializari cumva? Ca mi-ar fi teribil de greu sa ma intorc 2000 km doar pentru ea.
  Multumesc!

 129. Buna ziua! As dori sa obtin certificatul de conformitate pentru recunoasterea diplomei de asistent medical in Germania, as putea sa il obtin si cu adeverinta care inlocuieste diploma? Multumesc!

 130. Acum in 2015 inca este necesar certificatul de rezidenta fiscala la plecare in DE? Romanii aflati acolo (Bavaria) care ma vor primi la ei nu au auzit de asta si nici nu au avut nevoie de acest act de 2 ani de cand sunt in DE.
  Precizez ca ei lucreaza la firme germane, ceea ce voi urmari si eu. Ce se va intampla daca plec fara acest certificat? Voi avea probleme la angajare sau la inregistrarea in sistem? Pt ca am inteles ca dureaza f mult eliberarea lui, iar eu trebuie sa plec in 2 sapt. Multumesc!

  1. Formularele de la Administratia financiara romana va sunt folositoare atunci cand sunteti casatorit, in urmatoarele situatii:
   – sotia, copiii raman in Romania, caz in care doriti, daca este si cazul, clasa de impozitare 3
   – la depunerea declaratiei de impozitare anuala pentru sotia ramasa in Romania.
   Cele bune!

   1. Okay atunci, multumesc mult pentru lamuriri! Ma speriasem ca din ce citisem pana acum ramasesem cu impresia ca acest act este obligatoriu pentru toata lumea ce se muta in Germania, indiferent daca lasa sau nu ceva in urma.

 131. Buna ziua, am o intrebare .. Mi-am facut contract de munca in afara tarii peste 2 luni de zile , eu in acest timp ma casatoresc . Mai este valabil contractul daca imi schimb buletinul?

 132. Buna ziua. As dori sa stiu in care dintre landurile Germaniei se obtine mai usor echivalarea diplomei de asistent medical generalist ? Se poate face si din Romania astfel incat sa pot pleca direct ca si asistent medical ?Multumesc

 133. Buna seara ! Eu si sotul meu momentan suntem in Germania si pentru ca sunt insarcinata in ultimile luni nu putem sa mergem sa transcriem actul de casatorie in RO asa ca am facut o imputernicire pentru cineva din Ro sa ne transcrie actul. Intrebarea noastra este – cand obtinem certificatul de casatorie romanesc trebuie sa-l apostilam pentru a fi valabil aici in Germania si pentu a-i transcrie copilului nostru cand se va naste certificatul de nastele la Consulat?
  A doua intrebare este – daca acea persoana imputernicita pentru transcrierea actului de casatorie poate cu aceeasi imputernicire sa meraga sa depuna pentru Apostilarea Certificatului de Casatorie Rom.
  Multumim anticipat !

  1. Pai nu te-ai casatorit in Germania? De ce nu folosesti certificatul de casatorie german?
   La consulat nu trebuie apostila, prezinti certificatul romanesc in original.

 134. Buna Ziua,

  urmeaza sa plec in Germania in aceasta toamna.
  Din cate am inteles voi avea nevoie sa am:
  Neapostilate:
  – carte de identitate
  – permisul de conducere
  – pasaport
  – card european de asigurat de sanatate (cel putin pana o sa fiu asigurat in Germania)
  De Apostilat:
  – diploma ultimelor studii (diploma de licenta)
  – certificatul de nastere ( in formatul nou )
  – adeverinta de contributie la asigurarile sociale

  Mai este nevoie de apostilat ceva?
  Va multumesc

   1. La certificatul de naster: mai bine scoateti un extras multilingv, nu va trebuie nici traducere nici apostilare.
    Cele bune!

   2. Am si eu o Intrebare. . .am facut o procura in belgia pt cineva din tara. . .acea procura trebuie apostilata tot in belgia?

   3. Sa fiu mai explicit. . .am nevoie din tara ca cineva sa imi scoata certificatul de nastere international si o adeverinta care dovedeste ca nu sunt casatotit. . .am facut o procura in belgia pt aceea persoana. . .aceasta procura trebuie apostilata? . Sau se poate sa fie doar tradusa in tara si apostilata iar apoi acea persoana sa poata ridica actele?

 135. Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie, am facut pt cumnatul meu o procura in Germania pt ca sora mea sa ii poate face pasaport nepoatei mele, vor sa vina in vizita la noi. trebuie atasata si chitanta de la apostilat, se cere in Romania la Directia Pasapoarte? multumesc

 136. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Certificatul meu de casatorie , de nastere, diploma si suplimentul, cazierul, le-am apostilat pe toate in Romania, le-am tradus legalizat si apoi le-am mai aplicat o supralegalizare la Camera Notarilor. Mi-am trimis toate actele la institutia din Germania in cauza, si mi le-au respins, rugandu-ma sa fac din nou copie legalizata dupa documente pe motiv ca nu pot accepta Apostile !!!!! Cum adica nu pot accepta apostile? Nu e ca si cum le-as fi trimis documentul in original cu apostila atasata . Am trimis acele copii legalizate si traduse, bineinteles cu apostila si ea de asemenea tradusa. Eu la momentul actual sunt in GErmania , presupun ca pentru ei ” erneut beglaubligte Kopien” inseamna : Documentul original cu apostila atasata, tradus si legalizat aici in Germania. S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema ? Sa fie intoarse actele pe motiv ca nu pot accepta “apostile” ? Sau sa fie un motiv invocat de ei, doar pentru ca nu le-a convenit lor ca am traduceri din Romania si vor sa fie facute aici in Germania ? ( alti bani, alta distractie )

  1. Ati interpretat putin gresit cerinta lor, le trebuie si o copie legalizata dupa diploma originala. Copia o faceti la primarie iar daca vorbim de evhivalare sau recunoastere de studii, procedura e gratuita.
   Cele bune!

 137. Buna ziua , stiu ca poate s-a mai scris pe aici dar nu am inteles mare lucru. Acum sunt in Germania si as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez cu actele de studii (nu superioare) pentru traducere legalizata , daca am nevioe de apostila sau nu . Mentionez ca am actele cu mine , asa cum le-am primit de la scoala . Cum ar fii mai simplu? Sa le duc la un traducator autorizat aici pentru traducere si apostilare sau numai traducere?Va multumesc anticipat

  1. Depinde de scopul in care doriti sa utilizati aceste traduceri. Pentru un angajator va fi suficienta diploma.
   Dar in relatia cu statul, proceduri de Anerkennung – va trebui sa aveti apostilata diploma de studii. Apostilarea unui act de studiu este putin mai complica – viza de autenticitate de la Ministerul Educatiei Nationale, viza la prefetura si apoi apostila.
   Ca idee, apostila inseamna o viza de autenticitate, emitentul garanteaza autenticitatea actului, implicit procedurile de apostilare pot fi indeplinite doar in statul emitent, nu puteti apostila aceste acte in germania. O puteti face maxim prin intermediul consulatului roman dar durata de timp de rezolvara nu are un termen limita.
   Cele bune!

 138. Buna ziua , am si eu o intrebare , in februarie termin cursul de integrare dupa care doresc sa fac un Ausbildung de 6 luni ca Pfliegehelferin . Am fost sfatuita sa merg la Arbeitsamt ca ei sigur ma vor ajuta . Eu am doar 10 clase si pe vremea aceea nu se elibera diploma de 10 clase (eu am 44 de ani ) ci doar foaie matricola de 8 si respectiv 10 ani de invatamant .Este nevoie sa traduc si sa legalizes foaia matricola ? Si daca da unde se face asta , eu locuiesc in Germania Sachsen. Multumesc frumos .

 139. Buna seara , am si eu o nelamurire cu privire la apostilarea documentelor. Sotia mea este insarcinata , si ar trebui sa nasca prin luna Iunie , ce documente a-mi trebuie pentru inscrierea copilului in Germania , si daca mai trebuiesc apostilate si traduse.
  Va Multumesc , astept raspuns.

  1. Ar fi bine sa aveti certificatele de nastere si cel de casatorie model nou – le preschimbati la primaria unde au fost emise.
   Unele primarii accepta si certificatele model vechi, dar nu peste tot, posibil sa fiti pusi pe drumuri.
   Ar fi si mai intelept sa luati un extras multilingv dupa certificate, si atunci nu trebuie nici macar traducere.
   Cele bune!

 140. Buna seara,
  Vin si eu cu o rugaminte la dvs., poate ma puteti ajuta.
  Sunt stabilita in Germania de 1 an de zile.Am frecventat cursul de lb germana(B1) iar acum fac B2. Doresc ca dupa ce termin cu acest curs, sa fac un Ausbildung(inca nu sunt decisa, probabil Bürokauffrau). Eu locuiesc in Landul Baden-Württemberg si am inteles ca actele pentru recunoasterea studiilor se trimit la Stuttgart. Nu stiu exact care este procedura cu actele mele de studii, adica ce trebuie mai exact trimis acolo. Am Diploma de Bacalaureat si Diploma de Licenta.
  Acestea sunt intrebarile mele:
  – actele mele de studii trebuie sa le traduc, legalizez si apostilez in tara sau este nevoie pentru aceasta procedura, de un traducator autorizat de Statul german?
  -este nevoie sa trimit la Stuttgart si actele in original prevazute cu apostila sau trimit doar actele in copie traduse, legalizate si apostilate?
  Imi cer scuze daca cumva intrebarile mele au fost puse si de alte persoane, nu am reusit sa citesc ce au scris si altii pt ca sunt foarte aglomerata.
  Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns de la dvs.cat mai curand posibil.

  1. “Die erforderlichen Unterlagen müssen Sie als amtlich beglaubigte Fotokopien einreichen. Originalsprachliche Unterlagen (Dokumente, Zeugnisse) müssen Sie in originalsprachlicher, beglaubigter Kopie und amtlicher Übersetzung vorlegen.
   Ausnahmen sind Unterlagen in englischer oder französischer Sprache, sie müssen nicht übersetzt werden.”

 141. Buna seara .Am si eu o nelamurire.Am lucrat in Romania ca profesor acum locuiesc in Wiesbaden (Germania )doresc sa lucrez intr-o gradinita aici ,mi-am tradus toate diplomele de studii mi-au fost vizate de CNRED ;apoi apostilate ,an trimis Bewerbung la o gradinita si mi sa cerut Anerkenung pa-i daca sunt vizate de CNERED in Romania nu inteleg aici ce le mai trebuie .Ce fel de recunoastere am lucrat ca profesor nu pot sa lucrez ca educator ?

 142. Buna seara .Am si eu o intrebare cine ma poate ajuta .Am lucrat in Rom.ca profesor ,aici vreau sa lucrez la o gradinita mi-au fost vizate actele de studii de CNRED le-am apostilat tradus in limba germana ,am trimis bewerbung la o gradinita si mi-a zis ca am nevoie de Anerkenung ,daca sunt vizate in Rom. de minister aici ce Anerkenung sa mai fac si unde ?

 143. Buna ziua,
  Lucrez din 2012 in Germania si doresc sa iau un credit ipotecar in RO.

  Trebuie traduse si legalizate actele mele de aici dar intrebarea este daca am nevoie de apostila si daca da, pot asa rezolv toti cei 3 pasi (traducere,legalizare,apostila) in RO?

  Multumesc!

  1. Daca e nevoie de apostila, atunci aceasta trebuie obtinuta din Germania nu din Romania. Ca regula generala apostila trebuie solicitata in tara unde este emis actul.
   Cel mai bine intrebati direct la banca ce acte va solicita si forma acestora, evitati astfel sa cheltuiti timp si bani aiurea.
   Cele bune!

 144. Buna ziua,
  Banca mi-a cerut apostila pt.actele mele din Germania [SCHUFA,fluturas de salar,contract de munca],dar am trimis deja documentatia in RO fara sa stiu in prealabil necesitatea apostilei.
  Cum actele originale sunt in RO acum,e posibil sa obtin apostila pt.ele la Consulatul German din Timisoara de ex.?
  Va multumesc pt.raspuns!

 145. Buna ziua
  Pentru a face cununia civila la Consulatul de la Bonn printre altele am nevoie de certificatele medicale de la medicul de familie pe care normal ca mi-l va dă in germana iar eu trebuie sa-l traduc si sa-i pun stampila de la Haga .
  As vrea sa stiu cum ar trebui sa procedezi mai bine pentru ca din momentul in care certificatul medical va iesi va fi valabil 14 zile iar depunerea actelor la consulat se face numai miercurea si oficierea căsătoriei a doua vineri adică la exact 10 zile de la depunerea actelor la consulat asa ca trebuie sa fac totul perfect pentru a ma încadra in timpul respectiv ,deci cum si unde rezolv problema stampilei de la Haga ,de tradus mi-au spus ca se poate face si la consulat dar nu au spus si daca trebuie tradus inainte sau dupa ce ii voi pune stampila iar tradusul se poate face pe loc ???
  Va multumesc!!!!!

 146. Buna ziua. Sper sa ma lamuriti pentru ca deja nu mai stiu ce sa fac… Fiica mea, cetatean roman rezident in Germania, urmeaza sa se casatoreasca cu un cetatean german. Pentru aceasta i-am obtinut certificarul de nastere model nou si dovada de celibat de la Starea civila, documente pe care le-am apostilat la Prefectura Bucuresti. In acest moment nu stiu daca trebuie sa fac traducerile legalizate sau nu( in Romania ). Am fost “sfatuita” de consilier juridic sa fac traducerile legalizate si supralegalizarea lor, iar la Prefectura mi s-a spus ca mai bine sa se faca traducerile legalizate in Germania, ceea ce mi-a sporit confuzia… Va rog sa ma ajutati, va multumesc.

 147. Bună ziua. As avea o întrebare. Mama mea a murit în urma cu 16 ani. Am 3 frați dint-o căsătorie anterioara a mamei.Casa din România este pe numele tatălui meu.Eu vreau sa trec casa pe numele meu dar știu ca am nevoie de semnătura lor ei având parte din casa de pe urma mamei.Se pot face actele necesare în Germania ?Sunt valabile în România? Multumesc

 148. Bună ziua?Am și eu o mare rugăminte și anume:Ce puteti sa îmi spuneți de analizele medicale,pe care le cere Consulatul României la München in cazul casatorie. Menționez ca suntem amândoi cetățeni români și locuim în Germania de 4 ani.Azi am fost la medicul de familie pentru adeverință aceea medicala și mi s-a spus ca nu știe nimic despre ăsta și ca nemților nu le trebuie analize pentru căsătorie. Despre Apostila de la Haga nici nu a auzit.Vă rog sa mă ajutați în privința ăsta dacă se poate. Va multumescc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.