Ce este alocatia europeana pentru copii- Kindergeld ?

    
 

Studiile recente au relevat faptul că peste doua milioane de copii români au cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cei mai mulţi copii aflaţi în această situaţie sunt din zona Moldovei (aproximativ 700.000), Munteniei (455.000), Olteniei si Transilvaniei (câte 350.000).  Se pune problema: ”Câţi dintre aceşti părinţi lucrează în Germania?” După ultimele estimări numărul părinţilor care lucrează cu forme legale în Germania se apropie de 250.000, ocupând al treilea loc in clasament după Italia si Spania.

Aşadar problema pe care o tratăm acum priveşte vreo 300.000 de copii români a caror părinţi lucrează legal în Germania.  Ce a făcut Uniunea Europeană pentru aceşti copii?  A emis o Directivă aplicată prin Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, prin care stabilea că alocaţia europeană pentru copii este o formă de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzător tuturor copiilor născuţi în Uniunea Europeană. Potrivit prevederilor acestui regulament, fiecare stat U.E., în funcţie pe posibilităţile proprii, va acorda o alocaţie pentru copiii care sunt în întreţinerea angajaţilor de pe teritoriul său. Regulamentul datează din 1971, dar romanii beneficiază de prevederile lui din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeana.

Sunt 2 aspecte importante de discutat aici. Primul este ca unul (cel puţin) dintre părinţii copilului trebuie să lucreze cu forme legale în Germania, Italia, Spania, etc, iar al doilea că respectivul cetăţean român poate obţine această alocaţie atât pentru copilul său care trăieşte în Germania, cât şi pentru copilul sau copiii săi care trăiesc în România. Citeste mai departe

1,981 responses to “Ce este alocatia europeana pentru copii- Kindergeld ?

  1. Daca copilul dumneavoastra se afla in Romania in ingrijirea rudelor, nu aveti dreptul la alocatie. Raspunsul poate veni si peste un an de la data depunerii actelor si va fi unul nefavorabil.

  2. Buna ziua. Va rog din suflet sa ma ajutati cu o informatie. Sotul meu lucreaza in Germania pe perioada determinata de 9 luni si este la al 3 contract de acest gen. Ne-am casatorit in dec 2015 iar in luna aprilie 2016 am nascut o fetita. Din prima casatorie eu am un baiat care locueste la mine conform sentintei de divort dar eu si fostul sot avem custodia comuna. In Romania incepand cu 1 iunie2016 eu am intrat pe indemnizatie. In luna iulie 2016 am venit cu cei 2 copii in vacanta la sotul meu. Ne am facut alnmendung toti si am completat formularele pt alocatie in Germania. La depunerea lor ni s a cerut sa facem cererea pe numele meu. Le am explicat ca eu am venituri in Romania si ca ma voi intoarce cu cei 2 copii in tara ca ma voi retrage de la alnmendung dar mai spus ca este in ordine. Dorim sa mutam alocatia pe numele sotului deoarece el lucreaza aici are contract si noi ne reintoarcem in tara si nu doresc sa mi pierd indemnizatia. Se poate face ceva sau trebuie sa facem dosarul din nou pe numele sotului? Va multumesc din suflet pentru orice informatie. Cu respect Monica Stanciu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s