Studiile recente au relevat faptul că peste doua milioane de copii români au cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cei mai mulţi copii aflaţi în această situaţie sunt din zona Moldovei (aproximativ 700.000), Munteniei (455.000), Olteniei si Transilvaniei (câte 350.000). Se pune problema: ”Câţi dintre aceşti părinţi lucrează în Germania?” După ultimele estimări numărul părinţilor care lucrează cu forme legale în Germania se apropie de 250.000, ocupând al treilea loc in clasament după Italia si Spania.
Aşadar problema pe care o tratăm acum priveşte vreo 300.000 de copii români a caror părinţi lucrează legal în Germania. Ce a făcut Uniunea Europeană pentru aceşti copii? A emis o Directivă aplicată prin Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, prin care stabilea că alocaţia europeană pentru copii este o formă de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzător tuturor copiilor născuţi în Uniunea Europeană. Potrivit prevederilor acestui regulament, fiecare stat U.E., în funcţie pe posibilităţile proprii, va acorda o alocaţie pentru copiii care sunt în întreţinerea angajaţilor de pe teritoriul său. Regulamentul datează din 1971, dar romanii beneficiază de prevederile lui din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeana.
Sunt 2 aspecte importante de discutat aici. Primul este ca unul (cel puţin) dintre părinţii copilului trebuie să lucreze cu forme legale în Germania, Italia, Spania, etc, iar al doilea că respectivul cetăţean român poate obţine această alocaţie atât pentru copilul său care trăieşte în Germania, cât şi pentru copilul sau copiii săi care trăiesc în România. Citeste mai departe
Daca copilul dumneavoastra se afla in Romania in ingrijirea rudelor, nu aveti dreptul la alocatie. Raspunsul poate veni si peste un an de la data depunerii actelor si va fi unul nefavorabil.
Buna ziua. Va rog din suflet sa ma ajutati cu o informatie. Sotul meu lucreaza in Germania pe perioada determinata de 9 luni si este la al 3 contract de acest gen. Ne-am casatorit in dec 2015 iar in luna aprilie 2016 am nascut o fetita. Din prima casatorie eu am un baiat care locueste la mine conform sentintei de divort dar eu si fostul sot avem custodia comuna. In Romania incepand cu 1 iunie2016 eu am intrat pe indemnizatie. In luna iulie 2016 am venit cu cei 2 copii in vacanta la sotul meu. Ne am facut alnmendung toti si am completat formularele pt alocatie in Germania. La depunerea lor ni s a cerut sa facem cererea pe numele meu. Le am explicat ca eu am venituri in Romania si ca ma voi intoarce cu cei 2 copii in tara ca ma voi retrage de la alnmendung dar mai spus ca este in ordine. Dorim sa mutam alocatia pe numele sotului deoarece el lucreaza aici are contract si noi ne reintoarcem in tara si nu doresc sa mi pierd indemnizatia. Se poate face ceva sau trebuie sa facem dosarul din nou pe numele sotului? Va multumesc din suflet pentru orice informatie. Cu respect Monica Stanciu.
Am depus toate altele pentru alocatie din luna mai si la sf lunii iunie am primit o instiintare ca au nevoie de melde bescheinigung!am trimis prin posta imediat ce mi-au cerut,dupa care am mai sunat la familliekasse mi s-a spus ca au primit scrisoare a si se lucreaza la dosar.iar astazi primesc cum ca mi s-a respins dosarul din motiv ca nu am trimis tot ce au cerut.ce as putea sa fac mai departe?
Redepuneti dosarul. Respingerea dintr-un motiv anume nu inseamna anularea dreptului la alocatie. Depuneti din nou documentatia completa.
buna ziua! am si eu o intrebare,in legatura cu kindergeldul. am depus actele in februarie 2015 si dupa 6 luni de asteptare m ia venit raspuns,ca trebuie sa m ai le aduc contractul de cand muncesc in germania si pe al vechi si pe cel nou.plus inpozitul pe 2014 si inca ceva de la finante.am depus si aceste acte,si dupa 1 luna mia venit din nou o hartie in care scria ca trebuie sa le mai aduc si inpozitul pe 2013 2014 si 2015 din romania,plus contractul de munca roman (A 1)muncitor detasat.plus inca trei formulare de complectat gen 401 sau 411 au zis ca sunt modele noi de formulare.acum chiar nu mai am ce sa le mai aduc daca imi mai cer ceva.daca a mai patit cineva asa ceva ,va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine.eu sunt din nurnberg. va multumesc
Buna ziua domnul Constantin , din pacate sunt in aceas situatie , am depus actele in ianuarie 2016 . ,tot dupa 6 luni am primit raspuns ca le mai trebuie ultimul fluturas , le-am trimis , dupa alte 2 luni am primit ca le trebuie un document de la nagajator si ultimul fluturas , le-am trimis , azi am primit ca le trebuie ultimul fluturas si Lohnsteuerbescheinigung pe 2014,2015,2016 , acuma le voi trimite si astea , deja sunt satul pana peste cap de rea intentia lor privind drepturile cetatenilor europeni sau ”auslander” cum ne zic ei !
Bună seara, am și eu o întrebare, dacă sunt divorțat și copilul este în custodie comună prin hotărâre jud.dar locuiește cu mama. Eu am dreptul la alocație pentru copil.
Nu. Dreptul la alocatie este al parintelui cu care copilul locuieste.
Buna seara!Am trimis dosarul pentru alocatie catre Familienkasse Nürnberg acum 1 an !La 6 luni mi-au mai cerut niste acte!Dupa ce le-am trimis nu am mai primit nici un raspuns!Imi puteti da un numar de telefon de la Familienkasse pentru a putea intreba despre dosar??Multumesc!
Buna ziua!In acceasi situatie sunt si eu !Ati mai primit alocatia?
Buna ziua,
Lucrez din 2012 in Germania full time cu un contract pe perioada nedeterminata.
Ipotetic vorbind ma gandesc sa fac un copil dar as vrea ca nasterea si cresterea copilului sa se faca ulterior in Romania iar eu cu sotul meu sa ne relocam in Romania.
Intrebarea este daca as beneficia de Elterngeld conform legii sau nu?
Va multumesc!
Odata cu relocarea in Romania pierdeti orice drept atat la alocatie cat si la indemnizatia pentru cresterea copilului – Elterngeld.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns dar doresc sa fiu sigura ca am inteles bine:
nu voi beneficia de Elterngeld si nici de Kindergeld din partea statului german chiar daca am toate contributiile platite la zi si am lucrat fara intrerupere din 2012?
Nu este acest lucru impotriva legii?
Odata cu plecarea din Germania, nu mai aveti drepturi la prestatii sociale si alocatie din partea statului German. Este absolut normal.
Printre singurele exceptii permise sunt, de ex., mutarea dreptului la ajutorul de somaj in alt stat UE, pe o perioada limitata de 3 luni.
In data de 3 am 7 luni ieri am primit UN raspuns CU sumele 184 pentru primul 194 pentru Al 2 copil si mai multe foi oare sa fie decizia sau ce e ? Suma calculata la zi si contul in care se vireaza nu e mentionata nici unde a si ani imi sunt trecuti 2014 2015 2016 daca ma puteti ajuta va multumesc
Imi puteti da un raspuns va rog frumos
Buna ziua!Intrebarea mea este…daca copilul termina facultatea dar se inscrie mai departe la master,mai primeste Kindergeld,?Inca nu are 25 de ani.Va multumesc!