Transcrierea actelor de stare civila

    

articol updatat la 26.07.2011    

    Actele de stare civila ale cetatenilor romani (certificat de nastere, certificat de casatorie, cerificat de deces ) intocmite in Germania au putere doveditoare in Romania, doar daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea actelor poate fi ceruta personal- cu ocazia unei vizite in Romania- sau prin imputernicit in baza unei procuri speciale- autentificata de Consulatele Romaniei din Germania sau de catre un notar public, in acest din urma caz, solicitindu-se si apostilarea documentului conform Conventiei de la Haga.

  Aceste situatii apar in urma unor casatorii de cetateni romani cu cetateni straini in Germania, precum si in urma nasterii unor copii –descendenti ai acestor cupluri sau chiar copii nascuti din ambii parinti romani, care la momentul respectiv domiciliaza pe teritoriul Germaniei. Legea prevede ca transcrierea actelor se solicita Primariei localitatii in raza careia cetateanul roman are (sau a avut) ultimul domiciliu. Dupa transcrierea actului in Romania, autoritatile de stare civila elibereaza certificat de casatorie, de nastere sau de deces romanesc in baza caruia se poate trece la urmatoarea operatiune: obtinerea unui nou pasaport romanesc pe numele schimbat prin casatorie, obtinerea unui pasaport individual pentru persoanele nascute in Germania, inceperea procedurilor succesorale, etc.

Aceasta este esenta. Acum sa prezentam citeva cazuri particulare:

1.Doi cetateni romani, domiciliati in Germania cu forme legale, dau nastere unui copil (ma rog, in Germania naste numai mama, dar expresia de mai sus este folosita in literatura de specialitate).

        Legea spune ca teoretic, pentru a avea pasaport si a putea sa paraseasca teritoriul Germaniei- chiar si pentru venirea lui in Romania, acest nou nascut trebuie sa aibe pasaport romanesc. Dar pentru a avea pasaport romanesc trebuie sa aibe un certificat de nastere romanesc. In consecinta, tot teoretic, in termen de 6 luni, parintii cetatenilor romani sunt obligati sa ceara transcrierea certificatului de nastere strain în registrele civile romanesti pentru a obtine, un certificat de nastere romanesc. In consecinta, ei imputernicesc pe cineva (o ruda ramasa in tara, o persoana particulara)  printr-o procura apostilata in Germania sa se ocupe de aceasta problema. Imputernicitul merge la Primaria unde au avut domiciliul ultima data cetatenii romani( acum parintii noului nascut) si prezinta pe linga imputernicire urmatoarele acte:

          certificatul de nastere original, apostilat conform Conventiei de la Haga si o copie xerox legalizata a acestuia;
traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
– copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
– adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei din Germania;
– copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
– declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui.

In baza acestor documente, in timp relativ scurt- una sau doua zile lucratoare- se elibereaza certificatul de nastere romanesc si se poate trece la solicitarea obtinerii unui pasaport romanesc. 

Procedura este asemanatoare si in situatiile casatoriilor in strainatate, precum si a deceselor sau a deschiderii procedurilor succesorale. In consecinta,nu vom prezenta in continuare procedura completa ci doar lista actelor necesare:

2.Acte necesare pentru transcrierea certificatelor de casatorie germane:

-copia certificatelor de naştere ale ambilor soţi;

-certificatul de căsătorie original apostilat conform conventiei de la Haga ;

– traducerea în limba română a certificatului de căsătorie, autentificată de un notar public din România;

-copii acte de identitate ale ambilor soţi;

-adeverinţă de domiciliu pentru cetăţenii români cu domiciliul legal în străinătate- eliberată de Biroul Evidenţa Populaţiei din Germania; 

3.Acte necesare pentru transcrierea certificatelor de deces germane:

-copia actului de identitate al persoanei care solicită transcrierea actului de deces;

-copii acte de stare civilă ale persoanei decedate;

-certificatul de deces original, apostilat conform conventiei de la Haga ;

-traducerea în limba română a certificatului de căsătorie, autentificată de un notar public din România;

4.Acte necesare pentru deschiderea procedurii succesorale:

-certificatul de deces al persoanei în urma căreia se face succesiunea;

-cerere tip;

-acte doveditoare ale bunurilor care fac obiectul succesiunii;

-actul de identitate al persoanei care solicită întocmirea Anexei 23.

-cerere.

Cererea, însoţită de documentele de mai sus, se depune la serviciul public comunitar local de evidenţa a persoanelor de la ultimul domiciliu al defunctului, indiferent de localitatea în care se găsesc bunurile imobile.

                             Cu simpatie, Laura Fuss

Advertisement

79 thoughts on “Transcrierea actelor de stare civila”

 1. O completare la transcrierea certificatului de casatorie german cu unul din soti cetatean german: este necesar ca certificatul de nastere a acestuia (international) sa fie apostilat in Germania, tradus apoi si legalizat in Romania.

 2. Transcrierea certificatelor de nastere pentru copil cu cetatenie germana (un parinte german si unul roman) este obligatorie? Pentru ca nu vreau sa nu ma complic cu toata birocratia.

 3. Copilul e nascut in Germania din tata german si mama romanca. Deci poate avea ambele cetatenii, dar asta decide singur la 18 ani. Eu nu vreau sa ma complic cu acte romanesti (toata birocratia si drumuri in Romania cu un copil mic) din moment ce are deja pasaport si certificat de nastere german.

  1. Pentru actele copilului nu trebuie sa mergeti in Romania, e suficient sa mergeti la consulatul Romaniei din zona in care locuiti.
   Trebuie sa stiti ca cel putin transcrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti (cu obtinerea CNP-ului) ar fi recomandat sa o faceti, si asta de preferat in primele 6 luni de viata ale copilului.

   1. Recomandat sau obligatoriu? Inca nu am reusit sa gasesc raspuns la aceasta intrebare. Suntem intr-o situatie similara: fiica noastra se va naste in cateva saptamani si va avea probabil tripla cetatenie (tatal cetatenie germano-finlandeza iar eu romana). Locuim in Germania si va avea si pasaportul tot german. Sunt obligata prin lege sa o inregistrez la consulat? Sa fiu obligata sa ii fac si pasaport romanesc mi se pare deja absurd, desi unul din raspunsurile contradictorii primite de la consulat asa mentiona. As aprecia un raspuns cu referire la vreo lege care implica la obligativitate in acest sens. Multumesc anticipat!

   2. In Germania este acceptata doar dubla cetatenie, deci copilul nu va avea 3 cetatenii. Probabil va trebui sa alegeti intre germana-romana si finlandeza-romana.

   3. Copilul primeste cetatenia romana oricum, iar inscrierea este obligatorie. Nu este neaparat nevoie sa ii faceti pasaport, daca va avea pasaport german, dar certificat de nastere romanesc tot trebuie sa faceti. Deci trebuie sa luati in calcul un drum la consulat.

 4. buna mam nascut in capitala austriei si tata ii turc dar avea cetatenie austriaca si mama romanca asi putea avea dubla cetatenie?ma intereseaza daca asi putea avea o alocatie acolo?nu am scoso niciodata.

 5. buna as avea o intrebare cum pot sa obtin un certificat de deces unde trebuie mers decedatul este de origine germana si in urma cu 10 ani a cumparat olocuinta in romania fiind propiietar el si eu eu nu pot sa vind casa pina nu fac dovada ca e mort el a decedat pe teritoriu german va multumasc si astept sa inmi raspundeti daca puteti cu stima Claudia

 6. Buna Ziua!
  Am descoperit site-ul dv cu cateva luni in urma. Este de foarte mare ajutor cetatenilor romani ce lucreaza in germania, in special pentru cei cei sunt la un inceput de drum si integrare pe noul teritoriu. Multumesc pentru eforturile dv. Domnul va rasplati bunavointa ce-o dovediti.
  Am o intrebare la care va rog sa ma ajutati sa gasesc raspuns.
  Sunt in germania de doi ani, insa luna viitoare cartea mea de identitate va expira. imi pot schimba aici CI sau trebuie sa merg in Romania pentru a-l schimba? Daca exista optiunea de a-l schimba aici stiti de ce documente am nevoie?
  Va multumesc anticipat si astept cat mai curand raspunsul dumneavoastra!

  1. Cartea de identitate se schimba doar in Romania, aveti insa posibilitatea sa intocmiti o procura de imputernicire pentru cineva din tara sa se ocupe de schimbare.
   Succes!

 7. Buna seara,am o rugaminte mare,marti trebuie sa ma intorc cu fetita in Germania,ambele cu acte romanesti,nu sunt casatorita cu tatal fetitei,el e trecut in certificatul de nastere,o sa mi se ceara imputernicire de la tata la vama?va multumesc anticipat!cat se poate de repede sa imi acordati un rasp sa stiu ce treb sa fac?!

  1. Exista 3 posibilitati in care nu vi se cere procura de imputernicire:
   – tatal e decedat
   – tatal e disparut (aveti o hotarare in acest sens prin care el este declarat oficial disparut)
   – aveti o hotarare judecatoreasca definitiva de incredintare a cresterii copilului.

   In toate celelalte cazuri aveti nevoie de procura de imputernicire prin care tatal isi da acordul sa parasiti tara cu copilul minor – procura nu este una generala, este una tip, in care trebuie mentionata exact durata, scopul si destinata exacta a calatoriei.
   Fara aceasta procura copilul nu va iesi din tara.
   Succes!

   1. Va multumesc pt rasp,dar mai am o precizare,tatal fetitei nu e roman,locuim in Germania.am venit in aprilie in Romania fara imputernicire,si acum o sa am nevoie.el fiind in Germania.

   2. Si ce trebuie atunci sa faca,tatal,sa mearga la un notar in Germania sa faca Ceva imputernicire?

 8. Pentru cei ce doresc transcrierea actelor de stare civila in Germania: incepand cu 7 mai este posibila efectuarea transcrierilor prin procedura de urgenta, durata fiind de maxim 2 zile lucratoare.
  Taxa de urgenta este de 15 Euro.

 9. cum pot obtine pasaport la baietelul meu aici an germania nascut aici an germania eu sunt romanca iar tata nu are

  1. Pasaportul il obtineti la ambasada, dar mai intai trebuie sa faceti transcrierea nasterii, daca nu ati facut-o deja.
   Dar e dificila problema cu tatal, din ce motive nu are? In mod normal este nevoie de semnatura tatalui, ce s-a intamplat cu dansul? Functie de situatie aveti nevoie de diferite documente.
   Notati ca obtinerea pasaportului dureaza minim 5-6 luni.
   Succes!

 10. Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu echivalentul in limba romana a “Niederschrift ueber die Eheschliessung”. Imi apare pe Eheurkunde, in dreptul Nr. de inregistrare, mai exact – Registernummer: Niederschrift ueber die Eheschliessung E/xxxx/2012. Este vorba de echivalentul in limba romana a ceea ce am inteles ca e in Romania o declaratie de casatorie sau pur si simplu se refera la inregistrarea in registrul starii civile? Multumesc!

 11. Buna eu cu fetita mea sunt in Italia de 5 ani fetita mea invata in Italia ,iar in august trebuie sa ma duc in rom cu fetita si nu stiu ce acte imi trebuie mai mult mar interesa daca imi treebuie procura de la tatal ei la intoarcere

  1. Pentru a putea calatori singura cu fetita va va trebui o procura din partea tatalui plus un document de calatorie pentru fetita: pasaport sau titlu de calatorie (in acest caz va trebui sa obtineti in tara pasaportul pentru a va putea intoarce).
   Succes!

 12. O intrebare:
  Scrie pe site-ul consulatului roman de la Bonn,ca pentru certificate de nastere nu mai e nevoie de apostila de la Haga incepand cu 5 iunie 2013…
  Imi poate spune cineva,mai exact daca vreau sa ma duc in tara sa ii transcriu actele fetitei mele nascute in feb,ce acte as avea nevoie,si daca mai e nevoie sau nu de aceasta apostila?SI de unde trebuie eliberata mai exact,avand in vedere ca informatile de pe site-ul Primariei Cluj-Napoca sunt foarte proaste.
  Doresc sa plec in Romania saptamana viitoare,si vreau sa transcriu nasterea in Romania si nu aici.Ma voi duce pana la consulat sa scot titlul de calatorie,si apoi ma voi deplasa in Romania.
  Va multumesc anticipat

  1. Daca aveti certificat de nastere in format multiling, conform conventiei ce reglementeaza actele de stare civila din iunie 2013, nu mai trebuie nici traducere si nici apostila. Contrar aveti nevoie in continuare de traducere si apostila.
   Succes!

   1. E mai simplu si mai ieftin sa dati o fuga la biroul de nasteri, unde ati primit si actualul certificat, si sa solicitati certificatul multilingv.

   2. Daca nu, apostila o solicitati de la Regierung-ul din zona in care locuiti – costa 15-20 de euro. Traducerea o faceti la consulat.

 13. Buna ziua !
  Sper sa ma puteti indruma Dumneavoastra mai bine decat au facut-o cei de la Consulatul din Bonn .
  Avem o fiica de 3 luni nascuta in Germania si care are doar certificat de nastere german . Inainte de a ma deplasa la Bonn am cerut informatii doamnei consul Dr. Carmen Agoutin printr-un mail . Raspunsul doamnei parea destul de clar si explicit ( aici avem mail-ul :
  ” Stimata familie,

  In primul rand pentru fetita trebuie sa faceti transcrierea certificatului de nastere nemtesc , la colegii de la acte notariale, astfel incat sa aiba si ea certificate de nastere romanesc.Aveti nevoie si de programare pentru depuberea actelor pentru pasaport. La departamentul de acte notariale nu aveti nevoie de programare , respectati doar programul de lucru afisat pe site-ul consulatului.Cand faceti actele la ei , veniti la noi , la pasapoarte sa va facem programare ),

  Odata ajunsi acolo … stupoare : nu e bun certificatul nemtesc si trebuie unul international !!! Nu ma directioneaza nimeni catre asa numitii “colegi de la acte notariale” ! Mi se spune ca obtin documentul respectiv de la primarie . Merg acolo si le spun oamenilor ca am nevoie de certificat international .Mi se inmaneaza in max 5 minute un document despre care pot spune ca nu sunt sigur ca e bun . Nu stiu ce sa fac ! Unde sa cer ajutor ?
  Va multumesc !

  1. Ati inteles gresit situatia.
   Transcrierea nasterii se poate face si pe baza Geburtsurkunde (certificat de nastere german simplu) dar in acest caz aveti nevoie de apostila si traducere. Cel mai probabil nu ati avut apostila.
   Vi s-a solicitat fie apostila si traducere fie certificatul de nastere de tip international, in format multilingv, acesta, conform ultimelor reglementari in materie de acte de stare civila nu mai trebuie nici traduse (aici stiu un traducator ce ne citeste care o sa imi sara in cap sa ma porceasca 🙂 ) si nici apostilate.
   Daca aveti Certificatul de nastere german, in format multiling, atunci mergeti cu el la consulat, acela e documentul de care aveti nevoie.
   Mult succes!

   1. Buna ziua ,
    Vreau in primul rand sa va multumesc pentru viteza de reactie ! 🙂
    Asadar ma pot prezenta la consulat in Bonn cu acel act ( care act inteleg ca este un extras multilingv dupa certificatul german ) ? Fara apostila ?! Intreb asta pentru ca daca se poate asa , scutesc alte drumuri la ADD in Kaiserslautern ( doar acolo se aplica apostila ) si dureaza 2 saptamani ( timp pe care nu-l am ) .
    Multumesc de sfat !

 14. Buna Ziua,
  Am si eu o intrebare,
  Inscrierea certificatului de casatorie se poate face si in Romania sau doar la consulat/ambasada ?,Mentionez ca sunt casatorit cu sotia mea in decembrie aici in germania si ea fiind cetatean roman.
  P.S. In cat timp trebuie facuta inregistrarea cetrificatului

  Multumesc anticipat!!

  1. Transcrierea actelor de stare civila se poate face si in Romania. Atentie la actul de identitate al doamnei, daca a avut loc schimbarea de nume, nu mai este valabil!

   1. Multumesc pt raspuns!! Pana la înscriere si obținerea certificatului de căsătorie românesc, cu ce se va legitima? Sau care ar fi pași de urmat?
    Precizez ca voi trimite in tara actele pentru înregistrare
    Multtumesc anticipat.

   2. Pana la transcrierea casatoriei, cu actele de identitate pe fostul nume, nu isi poate schimba actele de identitate pana nu obtineti certificatul romanesc.

   3. Revin cu o întrebare.
    Cartea de identitate, se poate face doar pe baza de procura specială, făcută la consulat sau este valabilă si procura specială făcută de un notar si apostilata?
    Multumesc incaodata pentru promptitudinea de care dați dovada.

 15. Buna ziua Domnule Iulian!As dori sa va expun situatia mea pentru a ma putea indruma corect in ceea ce am de facut, fapt pentru care tin sa va aduc multumiri anticipate!!Sotul meu este cetatean german de origine romana, casatorit acum a 3 a oara, eu fiind cetatean roman la a 2 a casatorie!Sotul s a casatorit prima data (fiind cetatean roman) cu cetateana germana in Romania si a divortat in Germania (cand el era cetatean german).Mentionez ca in urma acestei prime casnicii si-a schimbat si numele de familie. A doua casnicie a avut loc cand era cetatean german cu o cetateana romanca in Germania si divort pronuntat in Romania.Ulterior, pentru a ne putea casatorii noi doi, divortul a fost recunoscut si in Germania, asa cum de altfel si divortul meu a fost inregistrat si la starea civila din Romania (pentru a mi se elibera certificatul de celibat).Acestea fiind spuse as dori sa ma indrumati , va rog frumos, spre ceea ce am de facut eu pentru transcrierea casatoriei in Romania si ce acte imi sunt necesare.

 16. Buna am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.De curand m-am casatorit in Romania iar eu cu sotia suntem amandoi stabiliti aici in Germania unde trebuie sa mergem sa ne inregistram casatoria aici in Germania?

 17. Niciunde. Atunci cind va cer oficialitatile un certificat de casatorie, mergeti cu cel obtinut in romania-este certificat international ar fi trebuit apostilat dar oficialitatile nu prea stiu chestia asta si poate merge si asa.

  1. da dar sotia si-a schimbat numele,trebuie schimbat steurclasse trebuie anuntat statul german pentru asta nu?

   1. Schimbarea o faceti la Finanzamt, pe baza certificatului de nastere romanesc. Unele Finanzamt-uri accepta copie simpla, in timp ce altele solciita fie traducere apostilata, fie extras multiling.

 18. La inscrierea certificatelor de casatorie efectuate in Germania trebuie si o Declaraţie autentificată a ambilor soţi cu privire la legea aplicabilă regimului matrimonial (doar pentru căsătoriile încheiate după data de 30.09.2011)! Aveti cumva un model?

 19. Buna la toata lumea asi vrea si eu un rasp daca se poate am fost in berlin cu o copie de certificat de nastere orginalu nu il am iar pe data de 21 iulie mi se expira buletinu nu poate sa imi faca cu copia de certificat sau sa dau procura in romania sa imi faca buletinu si eu sa trimit doar poze pot sa fac asa va multumesc astp

 20. Am inteles ca daca certificatul de nastere international emis de autoritatea germana este in conformitate cu Conventia de la Viena (scrie pe spatele lui in mai multe limbi ale acordului de la Viena) el nu mai trebuie apostilat, e deja valabil in Romania.

 21. Bună ziua

  În urma căsătoriei aici în Germania, am fost la ambasada României în vederea recunoașterii căsătorie în România.

  Dat fiind faptul ca mi-am schimbat numele, trebuie sa fac o procura pentru emiterea unui nou act de identitate și carnet de conducere.

  In acest sens, la primărie și serviciul permise au nevoie de actele în original.

  Întrebarea este:

  Cum ma legitimez în Germania dacă trebuie sa predau actele originale? Ambasada de la München mia scris ca, ei nu sunt responsabili pentru emiterea de înlocuitor de act de identitate…

  Pe ce nume fac procurile? Noul nume sau cel vechi?

  Cum pot trimite procurile, certificatul de căsătorie, carnetul de conducere și cartea de identitate în tara?! Nu e responsabil pentru asta ambasada?!

  Va mulțumesc anticipat!

 22. Buna ziua.cat timp dureaza inregistrarea unui certificat de nastere in registrele romane in munchen? O alta intrebare ar fi in afara de consulat se mai poate undeva pune o apostila consulara sau se poate acest lucra face prin intermediul postei, nefiind necesara prezenta personala la ambasada?va multumesc foarte frumos

 23. Buna ziua ! Noi suntem cetateni romani , locuim momentan in Germania dar ne-am casatorit in ianuarie 2015 in Danemarca. Acum am facut o procura pentru o ruda sa ne transcrie acest certificat de casatorie in Romania . Dar apare o neclaritate pentru ca din romania de la oficiul starii civile ni se cere Apostila de la Haga pe certificatul de casatorie. In conditiile in care sotia mea este insarcinata si nu avem posibilitatea sa ajungem in Copenhaga sa o obtinem asa ca am mai examinat putin legislatia si ce scrie pe site-ul Ambasadei Romane (http://muenchen.mae.ro/node/421) si am vazut ca exista o Reglementare
  “Începând cu data de 5 iunie 2013 nu mai sunt necesare aplicarea Apostilei prevăzută de Convenţia de la Haga din anul 1964 şi nici traducerea în limba română pentru înscrierea în registrele române de stare civilă a certificatelor germane internaţionale (multilingve) de naştere, căsătorie sau deces. Celelalte cerinţe pentru înscrierea în registrele române de stare civilă, menţionate în informaţiile consulare, rămân nemodificate.”
  Intrebarea noastra este – Daca certificatul nostru danez este emis in 5 limbi a UE este considerat MULTILINGV ? Este valabila aceasta reglementare pentru toata UE ? ori nu ? (putem sa va trimitem personal o copie dupa certificat la o adresa de email a dumneavoastra personal dar nu o avem). Va multumim anticipat si asteptam un raspuns de la DVS !!!

 24. Daca sunteti cetateni romani, de ce nu ati facut demersurile de recunoastere a casatoriei la ambasada, sau la un consulat din Germania? Certificatul de casatorie multilingv nu se apostileaza, cel putin fiica mea când s-a dus la Consulat la Munchen pentru recunoasterea casatoriei si obtinerea unui certificat de casatorie romanesc, nu i s-a cerut apostilarea certificatului de casatorie multilingv.

 25. pentru doamna Ludmila am gasit urmatoarele precizari in legatura cu problema dumneavoastra
  “Persoanele interesate ca un alt stat sa le recunoasca certificatul de nastere, casatorie sau deces vor putea sa inainteze autoritatilor straine in mod nemijlocit documentele romanesti, cu conditia ca statul strain in cauza sa fie semnatar al conventiei nr. 16”,
  In momentul de fata, pe langa Romania, alte 21 de state europene au semnat Conventia nr. 16, si anume:
  • Austria
  • Belgia
  • Bosnia Hertegovina
  • Croatia
  • Estonia
  • Elvetia
  • Franta
  • Germania
  • Grecia
  • Italia
  • Lituania
  • Luxemburg
  • Macedonia
  • Moldova
  • Muntenegru
  • Olanda
  • Polonia
  • Portugalia
  • Serbia
  • Slovenia
  • Spania
  • Turcia
  Danemarca dupa cum se vede nu este semnatara a acestei conventii, probabil de aceea vi s-a cerut apostilarea documentului. Ceea ce stiu sigur este faptul ca apostilarea unui document se poate face doar in tara in care acesta a fost emis.

 26. Nu stiu cine sunteti Mihaela dar reau sa va multumesc pentru raspunsuri (2) dar acum am vorbit cu cei de la CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI în München si mi-au confirmat ca Certificatul de Casatorie Danez se poate transcrie doar la AMBASADA ROMÂNIEI
  în Regatul Danemarcei ori personal in Romania. Dar oricum am ramas cu o mare neclaritate.

 27. Buna ziua,

  imi poate spune cineva daca pentru transcrierea nasterii la ambasada din München trebuie facuta programare prealabila? Am scris de mai multe ori celor de la ambasada (dupa ce telefonic nu au fost de gasit) si nu mi s-a raspuns la intrebare ci mi se trimit tot felul de informatii legate de actele necesare si de programul de lucru 😦
  Multumesc anticipat

 28. Buna seara!
  Va rog sa-mi spuneti care este denumirea exacta, in limba germana, a Extrasului certificatului de casatorie.
  Multumesc!

 29. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti pentru transcrierea Certificatului de casatorie german in romana , ce acte sunt necesare ?
  Trebuie facuta programare pentru depunerea actelor la Ambasada Romana din Stuttgart ?
  Va multumesc .

 30. Buna ziua..am si eu o intrebare daca ma puteti ..pentru certificatul romanesc.mai trebuie apostila pe certificatul nemtesc..va multumesc

 31. Buna ziua..am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta va rog..pentru certificatul romanesc.mai trebuie apostila pe certificatul nemtesc..va multumesc anticipat…..

  1. Daca aveti mehrsprachige geburtsurkunde atunci nu trebuie nici macar tradus. Daca aveti certificatul normal, atunci trebuie traducere si apostila.

   1. Certificatul meu este normal..traducerea o am facuta..dar pentru apostila nu stiu unde trebuie sa merg..eu fiind din Offenbach..intrebarea mea este fara,nu se poate..face certificatul..va multumesc

 32. Buna seara d-le Iulian,
  as avea o intrebare la dvs. Va rog sa-mi spuneti pentru transcrierea Certificatului de casatorie german daca mai am nevoie sa prezint la Ambasada romana in germania Adeverinta de domiciliu .
  Eu locuiesc aici in Germania Michelstadt Odenwald .

 33. Buna ziua
  Am si eu o nelamurire..suntem in Germania de un an de zile..in luna februarie am nascut un baietel.de la primarie am primit un certificat,cred eu simplu..acum in august am vrea sa plecam in Romania si nu stim cum se procedeaza..am vrea sa facem certificatul romanesc aici ,sa plecam cu foaie de calatorie.si pasaportul sa il facem in tara..Noi locuim in Offenbach,stie cineva unde trebuie sa mergem si ce trebuie sa facem.Ce acte ne-ar trebui ..si cat timp dureaza acestea.Unii spun ca ne trebuie apostila pe certficatul nemtesc.altii spun ca nu.nu stiu ce sa cred..si nu stiu unde trebuie mers pentru aceasta..
  Va multumesc foarte mult……

 34. Buna ziua.Pentru apostilarea unui certificat de nastere romanesc la Consulatul Romaniei in Bonn care este durata si procedura.Certificatul este modelul vechi.Multumim

  1. Certificatele vechi nu se apostileaza. Este mult mai rapid ca cineva din tara sa ridice un extras multilingv al certificatului dumneavoastra, pe acesta nu mai aveti nevoie nici de traducere nici de apostila.
   Cele bune!

 35. La ce interval de timp limta dupa divortul pronuntat in Ro , trebuie inregistrat divortul kn Germania ?
  Ce se intimpla daca nu se anunta in acel interval de timp divortul in Germania ? Multumesc anticipat

  1. Unde , de la cine ,pot afla informatii clare , legale in legatura cu rezidenta fiscala ( Ro /Germania .? Se poate pastra rezidenta fiscala pe Ro atata timp cat buletin /pasaport / propietate este in Ro , dar doamna locuieste mai mult de 180 zile in Germania ?
   Cum se numesc in limba germana persoanele care se ocupa cu schimbarea rezidentei fiscale ( eventual o persoana care se poate sa faca / ajute in legat cu informatii / despre schimbarea / pastrarea rezidentei fiscale intre Ro si Germania .
   Steuerberatung este persoana care ar avea info necesare sau ?
   Precizez faptul ca e vorba de o persoana fizica care are nevoie de o convorbire pe tema pastrare rezidenta Ro ^ / sau schimbare rezidenta fiscala Germ
   Va multumesc anticipat .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.