Cum se adapteaza copiii romani la sistemul de invatamant german?

            

                  Acest subiect se gaseste pe buzele fiecarei mame romane care doreste sa se stabileasca in Germania. Din ce am citit eu pe site-uri, pe bloguri, pe forumuri si prin ziarele germane am inteles de la specialisti sau nespecialisti ca, in general, prescolarii romani  nu vor avea probleme foarte mari. Se pare ca ei se adapteaza cel mai bine noii locatii  impuse de parintii lor. In colectivitatea in care ajung, la cresa sau la gradinita sau chiar pe strada unde stau, ei  isi vor face rapid prieteni si se vor juca. In timpul acesta,  vor  invata limba si pana la urma, intr-un timp foarte scurt, vor  ajunge  sa  vorbeasca mai bine limba germana decat parintii lor. Ba mai mult! In unele orase din Germania exista chiar gradinite unde un  personal calificat invata copiii strainilor limba germana pe durata a 160 de ore  de studiu obligatoriu. Uneori acest studiu se termina chiar cu un test, un test de prescolar, bineinteles.  Educatia prescolara in Germania include instituţii specifice pentru copii de la 3 la 6 ani, în primul rând creşe si apoi grădiniţe. De la 2 ani jumatate-3 ani, copilul poate fi inscris la gradinita. Exista Kindergarten-uri de stat sau arondate unei biserici, catolice sau evanghelice. Problema este ca trebuie sa inscrieti copilul  uneori inainte cu un an pentru obtinerea unui loc la gradinita. Dar si acest termen variaza de la oras la oras, de la regiune la regiune.  De cind a inceput  criza economica, germanii nu  mai fac atit de multi copii si astfel ramin locuri si pentru copiii “ auslander”-ilor. Asadar, participarea la formele de invatamint prescolare este opţională, dar se plăteşte.  Ii sfatuiesc insa pe parinti sa plateasca fiindca merita, pina la urma vorbim de viitorul copiilor lor.

…………………………………………………………………………………………………….

ORICIND si ORIUNDE

telefon-cu-aplic-finalDaca doriti sa obtineti informatii detaliate despre nasterea si cresterea copiilor romani in Germania si daca aveti la dispozitie un telefon cu sistem de operare Android, produs dupa 2012, va recomandam sa incarcati GRATUIT aplicatia noastra numita ”Servicii romanesti in U.E.” pe care o gasiti in Google Play. Procedind astfel, veti putea studia linistit toate capitolele prezentate direct de pe telefon sau tableta, oricind si oriunde aveti conexiune la internet.

………………………………………………………………………………………………………………….

          Daca discutam insa de copii cu virste mai mari, scolarii care au inceput invatamintul in Romania, dar nu stiu limba germana atunci cind ajung in Deutschland, trebuie sa spunem ca situatia se complica putin. Fiindca vor trebui sa urmeze un an cursurile unei scoli specializate in invatarea limbii germane. Exista clasele speciale, pregatitoare, pentru copiii imigrantilor, in cadrul scolilor, dar acolo se face invatarea limbii germane din engleza, fiindca elevii sunt romani, turci, rusi, spanioli, etc.. Dupa aceea, urmeaza un examen in limba germana. Mai exista si varianta meditatiilor cu un profesor particular din Germania, dar aceasta solutie este una extrem de scumpa.

   Cu toate acestea, indraznesc sa afirm ca nu sunt multe cazuri de acest gen. Fiindca o familie cu copii care se gindeste sa se stabileasca in perspectiva apropiata  in Germania isi poate face o strategie de plecare din timp in care unul din principalele obiective este educatia copiilor. Aglomeratia de la inscrierile in gradinitele de limba germana din Romania, din scoli elementare sau chiar de la licee dovedeste ca exista mult discernamint la parinti si planuri de perspectiva cu bataie lunga. Eu sunt din Timisoara si imi amintesc si acum cum se inghesuiau parintii sa prinda un loc pentru copilul lor la scoala elementara si liceul Nikolaus Lenau. Ca sa nu mai vorbim ca astazi in Timisoara sunt o puzderie de gradinite particulare in limba germana care, zau ca nu stiu, unde isi vor livra absolventii fiindca la Lenau nu sunt decit 7 clase paralele pe serie adica vreo 175 de elevi pe an. M-am uitat pe site-ul liceului si am observat ca 90 la suta dintre elevi au nume si prenume…romanesti. Cine are curajul sa spuna ca romanii nu au discernamint si lucreaza fara perspectiva?

Rasfoind presa din tara am inteles ca in Romania sunt licee cu predare integrală sau parţială la Bucureşti, Braşov, Sighişoara, Mediaş, Sibiu, Bistriţa, Târgu-Mureş, Cluj,  Sebeş, Reşiţa, Timişoara, Lugoj, Caransebeş, Oradea si Satu Mare. Numarul absolventilor  acestor licee este de aproximativ 20.000 pe an. Avind in vedere ca in Romania exista mai putin de 60.000 de familii de etnie germana, rezulta ca toti prescolarii, scolarii si liceenii care invata in limba germana sunt romani si se pregatesc alaturi de parintii lor pentru o plecare …temporara sau chiar  definitiva.

Aici fac o mentiune care mi se pare importanta. Liceenii romani care ajung in Germania trebuie sa isi vizeze diploma de scoala generala din Romania  (8-9 clase-nu mai stiu cum este acum in Romania)  la inspectoratele scolare din orasul in care locuiesc si apoi sa aplice pe ea  apostila de la Haga.(am scris despre asta aici) . In Germania este posibil sa li se solicite plata unei taxe, dar si sa sustina niste examene de limba sau de diferente, cum ar fi un test din care sa reiasa cunostintele pe care le au respectivii copii despre tara in care vor sa invete, dar regula aceasta se aplica diferit de la land la land si chiar de la scoala la scoala.

Continuarea acestui material se gaseste aici.

                                                                                                         Cu simpatie, Laura Fuss

Articole pe aceeasi tema:        Orizontul copilului tau in Germania

                                                    

101 thoughts on “Cum se adapteaza copiii romani la sistemul de invatamant german?”

  1. Buna ziua ! nu stiu oficial sa va spun, dar va pot spune din experienta proprie cam cum trebuie procedat.fiul meu la fel face 7 ani in vara si din luna februarie urmeaza cursurile unei scoli primare din Germania. ce va sfatuiesc e sa nu plecati din Romania fara: certificate de nastere, certificat de casatorie, adeverinta de la gradinita frecventata, adeverinta de la medicul de familie cu vaccinurile.(traduse)in tara sau aici . Apoi urmeaza nebunia…anmeldung,(la primarie)- il puteti face si pe adresa matusii, asigurare medicala (privata sau nu );pentru cea normala va trebui sa dovediti ca aveti un venit stabil(serviciu). Apoi va trebui sa obtineti permisul de sedere sau adeverinta aceea de libera circulatie care se acorda tot daca dovediti ca aveti mijloace de existenta .apoi o sa trebuiasca sa mergeti cu copilul la un birou de medicina generala, sa spun asa, unde o sa-i testeze auzul, vazul, coordonarea, greutate,inaltime si toate cele..cand aveti acestea in mana mergeti la o scoala..interesati-va ca sunt scoli care au cursuri speciale pentru straini .nici copii mei nu au vb germana,acum invata.Va fi greu dar nu imposibil..Mult succes !

    1. Buna ziua,

      As dori daca se poate o adresa de contact pt ID anayy sau daca puteti sa-i dati adresa mea de mail ca as dori mai multe detalii legate de inscrierea unui copil roman la o scoala primara din Germania (din experienta proprie).
      Va multumesc mult,

      dana

  2. Puteti sa-mi spune-ti va rog cum sa fac ca , copii mei sa mearga din septembrie la gradinita? Am luat gradinitile pe rand si mi-au spus ca-i pot inscrie dar nu promit ca-i vor primi.Nu am reusit sa-i inscriu mai repede pentru ca nu stiam cand vor veni aici ,unde sa ma interesez si sunt sanse sa gasesc un loc? Va multumesc.

  3. asigurarile medicale private din Romania sant valabile in cazul unui copil care urmeaza sa mearca la scoala in Germania ? toate actele necesare pentru copil sant traduse si legalizate la notar in acest caz este nevoie si de apostila pentru acestea? pot traduce si legaliza acte oficiale si in Germania

  4. PRIMA ZI DE SCOALA ! Ieri 09 August am participat la deschiderea noului an scolar aici in Germania. Am baiatul de 7 ani inscris in cls 1. Este o scoala de stat, cu putini copii in clasa (18 copii) si 2 serii A si B, in toata scoala sunt 150 de copii clasele 1-4. Dar cea mai emotionanta zi din viata fiecarui parinte este prima zi de scoala. Iata cum a fost la noi in landul Hessen: la ora 9 toti copii de cls 1 au fost asteptati la biserica din oras (desi era evanghelista, au venit copii de toate natiile).Copii au fost asezati in rindurile din fata, iar in spate erau familiile lor. Toti au fost insotiti de parinti, bunici, frati (chiar si bebelusi) ceea ce donota un moment solemn in toata familia aceasta ceremonie de la biserica. In cadrul ceremoniei tot auditoriu a cintat cintece pentru binele copiilor care incepeau scoala. Copii au fost pe rind in parte binecuvintati. Mi-au dat atunci lacrimi de bucurie….eram departe de casa, de biserica noastra, dar aici eram la un loc alaturi de hindusi, protestanti, nu mai conta religia, conta doar binecuvintarea copilului.
    Nu vreau sa ma pierd in detalii,marturisesc ca nu sunt o persoana religiloasa, dar la inceput am fost reticenta in a ma duce in alta biserica decat biserica ortodoxa, dar acum nu regret.
    Acum sa trec la alte aspecte care fac deosebita aceasta zi fata de inceperea anului scolar in Romania: fiecare copil vine de acasa cu un cornet urias plin de bomboane (nu stiu semnificatia lui), dar il tine in brate in aceasta zi si probabil ca maninca un an intreg bomboanele din el.
    O alta deosebire este ca parintii trebuie sa aduca mincare, bautura , prajituri la scoala ( am fost anuntati inca inainte de inceperea vacantei). Toate acestea pentru socializare, parintii urmind sa se cunoasca mai bine in timp ce copii erau in clasa cu invatatoarea.
    O alta mare diferenta este ca nimeni nu aduce flori. Recunosc am fost singura care m-am dus cu flori la invatatoare, ca asa imi dicta mie instinctul cultivat de atitia ani in Romania(cum sa nu te duci cu flori la Doamna?).
    Scoala este foarte bine organizata.Inaintea inceperii vacantei am primit lista cu materialele pe care trebuie sa le aducem la inceputul anului scolar. In prima zi de scoala am primit orarul, si am fost anuntati ca in fiecare zi de Luni copii au program prelungit pina la ora 14 si vor lua masa de prinz la scoala (care ne costa 3 euro/zi).
    Problema cea mai apasatoare pentru mine si familia mea este ca nici unul nu stim germana, copilul nu intelege mai nimic. Am spus aceasta problema la scoala si surprinzator pentru mine a fost sa aud ca o doamna s-a oferit voluntara sa-l invete pe Stefan limba germana in timpul orelor de scoala. Acest lucru este extraordinar! Dragi parinti, sa nu va fie jena, teama sa cereti ceva! Scoala face tot efortul sa integreze un copil care nu vorbeste limba germana. Se fac ore suplimenatre cu copii pentru a invata limba germana. Totul este sa le expuneti de la inceput problema.
    Azi a mai trecut o zi de scoala. Stefan a venit foarte vesel si sarea in sus de bucurie ! Nu-mi venea sa cred sa-l vad asa de fericit , cind ieri a fost destul de trist (din aceeasi cauza ca nu intelege ce se vorbeste). Motivul: “‘Mami la noi la scoala se inchiriaza jucarii! “‘ Cum asa? In pauza mare au o clasa de unde isi aleg ce jucarii vor sa se joace in curte, dar trebuie sa-si spuna numele. Iar cand duce jucaria, il taie de pe tabel. Azi mi-a zis: ” De-abia astept pauza mare de maine’! 🙂
    Si uite asa…a mai trecut o zi de scoala.
    Pe curand dragi parinti!

    1. draga Monica am citit povestea ta cu Stefan si parca m-am vazut pe mine,eu am doi baieti care au inceput scoala in 2012 august in germania ,cel mare a intrat in cl a 3 a iar cel mic in vorclasse,nici unul nu stiau nimic germana iar nici noi parinti nu prea mult ,acum a trecut ceva timp si cel mare vorbeste foarte bine n-ea intrecut pe noi,iar cel mic il urmeaza bine numai k el e mai rusinos. Cred k Stefan al tau deja vorbeste la perfect germana? Daca nu te superi unde in hessen va aflati k si noi tot in hessen suntem in Hainchen. Va doresc succes la toate,cu drag maria

      1. as vrea sa stiu daca pot sa mut copilul in timpul anului sciolar din Ro in Germania si ce acte trebuie..ms Raluca

      2. Inainte de a face orice actiune, contactati scoala unde intentionati sa il mutati si functie de discutia cu noua institutie de invatamant decideti daca este sau nu viabila aceasta mutare. Poate fi una extrem de daunatoare, in special daca nu cunoaste limba germana. De la institutia in cauza aflati si lista de cerinte.
        Succes!

  5. Buna ziua! V-am mai scris despre problema mea dar nu am primit niciun raspuns ,de aceea indraznesc sa va mai deranjez inca o data.Eu am doi copiii dintr-o relatie anterioara,neoficializata,carora le platesc pensie alimentara de 247 si 368 euro dintr-un salariu de 970 euro net.Intre timp m-am casatorit si cu actuala sotie urmeaza sa avem .peste doua luni un copil.Mentionez,ca intre timp am cumparat un apartament la care platesc rate lunare.De aici si problema mea:data fiind situatia actuala,va intreb daca nu exista o posibilitate ca sa platesc o pensie alimentara mai mica decat cea deja existenta si caror organe trebuie sa ma adresez. Vreau sa va mai spun ca,contractul de munca al sotiei se incheie la sfarsitul anului,apoi ne mai putem baza doar pe salariul meu si pe Elterngeld,apoi…nu mai stim!In speranta ca ne veti ajuta,va multumim!

  6. MA numesc gohlert olga locuiesc in germania din 2009 si am gasit o firma germana care vrea sa ma angajeze dar am nevoie de dreptul de munca pe care am si cerut o si dupa 3 luni am primit raspunsul ca nu mi se aproba din cauza aceasta nu pot nici sa fac asigurarea de sanatate,nu primesc nici ajutorul social,si nici de lucru nu gasesc ca peste tot unde ma duc pentru angajare imi cere aceste documente.de ma puteti cumva ajuta v-as fii tare recunascatoare.Va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra pe adresa mea de mess Gohlert_olga@yahoo.com

  7. buna ziua ma numesc elena si nu stiu ce acte imi trebuie pentru a inscrie copilul la scoala in germania in cl 4 vreau sa plec din romania .va multumesc .

    1. Buna Elena,cred ca ar fi bine sa stii zona in care vrei sa te stabilesti,deoarece am inteles ca fiecare land are regulile ei.Eu locuiesc in Ludwigsburg-Baden Wurtenberg,am venit cu copilul meu care incepuse clasa a 3-a in RO.in nov.2010.In ziua in care ne-am facut mutatia la primarie am intrebat de conditiile inscrierii copilului la scoala,am fost indrumati catre scoala din cartier,unde ne-am prezentat doar cu domiciliul copilului,fara nici un alt act tradus sau apostilat,am complectat un formular de la scoala.In cursul aceleiasi zile,am fost sunata sa ma prezint dimineata urmatoare in fata clasei unde urma sa inceapa copilul scoala.Mentionez ca nestiind limba germana,am solicitat inscrierea copilului in cls.a 2-a.Acum dupa un an de scoala,sunt foarte multumita de evolutia copilului,este foarte bine integrat,vorbeste limba f.bine,urmeaza chiar un curs de teatru.Iti urez multa bafta si curaj,nu este usor dar este bine.

      1. Buna Iulia,
        Numele meu este Andreea Motoc, in decembrie urmeaza sa plec in Germania impreuna cu baietelul de 5 ani in Ludwigsburg-Baden Wurtenberg, poti sa-mi spui mai multe detalii despre acomodarea copilului in germania?Eu sunt ff stresata pe tema asta, sotul este deja acolo si am avea amandoi de lucru eu un part-time in speranta ca in ianuarie voi reusii sa-l inscriu la o gradinita si voi putea merge.
        Multumesc frumos

      2. Buna seara.ma scuzati de deranj.v-am citit postarea si as vrea sa va rog daca se poate sa vb pe facebook.si eu am un baietel in clasa a 3-a si vrem sa ne mutam in germ cand se va incheia anul scolar.vreau sa stiu daca ia fost greu baiatului la scoala si daca sa acomodat bn.multumesc

  8. Buna ziua. Fica mea termina clasa a-4-a sectie germana, in Ge am rude cu cetatenie Ge. Intrebare: Este posibil, si care sunt conditiile ca sa-mi inscriu copilul din clasa a 5-a la Gymnasium. Poate fi inscrisa cu adresa de domicilu pe cea a rudelor, e obligatoriu ca parintii sa aiba domiciliu in Ge, parintii trebuie sa aiba loc de munca in Ge, poate fi numit tutore o ruda cetatean german, pana cand parintii gasesc de muca si dobandesc asigurarile ?
    Va rog daca puteti sa ma ajutati cu aceste intrebari
    Mircea
    As dorii sa-mi raspundeti direct pe mail mircea_ispas12000@yahoo.com

  9. Buna ziua.
    Ma puteti lamuri mai “pe romaneste” despre sistemul de invatamant din Germania? Copilul meu este in clasa a VI-a intr-o scoala de tip Haupt und Volkschule( clasele I , II le-a facut in Romania ,incepand aici in Germania cl. a III-a ). In clasa a IV a cand ar fi putut sa plece la o alta scoala Real sau Gymnasium mi s-a explicat ca ar fi bine ca sa ramana tot aici ca sa poata aprofunda mai bine limba germana….A trecut si clasa a V-a ….acum in clasa a VI-a ..rezultatele sunt vizibil bune.Poate sa mearga din cl. a VII-a pe Realschule? Daca ramane la aceasta scoala care sunt etapele pt a ajunge la Facultate?Ca orice mamica ma gandesc la viitorul copilului ei….Multumesc.

  10. Buna,am 2 copii si de curand am revenit in germania?cea mare are 2 ani acum in 2 martie ii implineste si as vrea ca din toamna sa mearga la gradinita,cel mic are 1 an in aprilie el mai trebuie sa astepte 🙂 .am inteles de la cateva pers ca trebuie sa o inscriu pe internet sau asa ceva cu mult timp inainte.ma puteti ajuta cu cateva informatii sau pe ce site sa intru?va multumesc mult.astept un raspuns

    1. noi am inscris fetita care face 3 ani in august la gradinita din luna februarie,am fost direct acolo si in aprilie am primit raspuns k au un loc liber ,am fost si am facut actele necesare si acum urmeaza sa o ducem din toamna.am inteles k ar fii o grupa speciala pentru straini si cei de acolo ne-au dat sanse mari k va invata limba.

    2. Cel mai bine alegeti cateva gradinite care va plac si va duceti personal si faceti cerere de inscriere. E bine sa vorbiti limba germana (poate gasiti la gradinita si vorbitori de engleza) si mai ales sa lucrati. Asa e cel mai rapid…cu e-mailul puteti astepta mult si bine.

  11. Intentionam sa ne stabilim impreuna cu copiii, din vara, pt o perioada in Germania.pt cel mic (2 ani) am inteles ca nu e o problema, dar fetita noastra va absolvi clasa intai(8 ani). I se va recunoaste anul de studii din Romania. Ea nu cunoaste lb germana unde sau cum va fi ea integrata.

  12. buna ziua.ma numesc Paula,acum locuiesc impreuna cu sotul si fetita in Grecia si intentionam sa ne mutam in Germania .Fetita a urmat cl.1 aici ce sanse avem sa o inscriem la o scoala acola? Chiar daca repeta cl.1 .

  13. Buna seara. A-si dori sa stiu daca in Germania e legal forma de invatamant home schooling, si daca ea promoveaza. Pentru ca in Romania e legal, doar ca nu e prcticat in limba romana. multumesc.

  14. locuiesc in augsburg germania si am doi copii.fiica mea urmeaza cursurii la o scoala aici si chiar sunt multumita de sscoala respectiva.este dificil pana te acomodezi ,incadrezi,in societate dar vreau sa va spun ca i mult mai bine decat in romania.copii au respect,au un program lejer la scoala ,sunt apreciatii pentru eforturile depuse la scoala.intrebarea mea este urmatoarea . am nascut baietelul aici in 2011 ,tatal este irakian si este stabilit de 18 ani in germania,nu suntem casatoritii legal.baietelul meu poate primi cetatenia germana .

      1. Ein im Inland nach dem 1. Januar 2000 geborenes Kind, dessen Eltern beide Ausländer sind, ist Deutscher, wenn ein Elternteil zu diesem Zeitpunkt seit acht Jahren seinen gewöhnlichen rechtmäßigen Aufenthalt in Deutschland hat und ein unbefristetes Aufenthaltsrecht besitzt (§ 4 Abs. 3 StAG).

        Traducere: Copilul nascut dupa 1. Januarie in Germania, al carui ambii parinti sunt Straini, este German atunci cand unul din parinti, la momentul nasterii, isi are domiciliul obisnuit de 8 ani si are un titlul de sedere nelimitat.

        Probabil ca daca tatal este de 18 ani in Germania a obtinut deja si titlul respectiv de sedere.

    1. buna Claudia! si eu ma voi muta in Germania cu ambii copii, dar baiatul meu 15 ani si aici a terminat 9 cls si un pi din a10 . Vom locui tot in Augsbug, cum ai procedat cu fiica ta? In ce clasa este?si ce fel de cursuri face? Baiatul meu nu stie aproape deloc limba.Orice sfat e binevenit. Iti multumesc gabor_camy@yahoo.com

  15. Buna ,din februarie anul acesta lucrez in Germania cu acte in regula ,am Anmeldung,permis de munca pana la sfarsitul anului 2013,sant vaduva si am un baiat de 17 ani si termina clasa a 10 a anul acesta si as dori sa il aduc si pe el aici deoarece el locuieste in Romania cu soacra mea si este o situatie nu prea buna pentru el ,am si asigurare medicala la AOK asigurare de pensie si asigurare sociala vreau sa imi spuneti daca pot sa il aduc si daca poate sa faca un curs de integrare si daca este platit de statul German si daca poate sa faca un ausbildung deoarece nu vreau sa i stric nici viitorul. Va multumesc anticipat,Miha

  16. Buna Miha
    Si eu ma confrunt cu aceeasi situatie .Fiica mea este inca in Romania cu mama ,este in clasa a 11 a.Singurul ei avantaj poate fi faptul ca studiaza limbi straine germana intensiv..in rest sunt in cautari de raspunsuri pentru continuarea studiilor.Am luat legatura cu un liceu din zona ,Wiesbaden mai precis si asteptam sa vina copila in vara in vacanta .Ne astapta la un interviu…Nu stiu exact daca e bine sau rau..sper sa luam cele mai bune hotarari si sa gasim persoane sa ne indrume corect.Daca iti face placere putem sa mai discutam in privat .Adresa mea de e.mail mariuca312003@yahoo.com.
    Maria

  17. Buna ziua, Vreau sa va intreb ceva. Am un baietel care ar trebui sa mearga in clasa 1 anul acesta. Am inteles va trebui sa invete un an intr-o scoala speciala in care invata lb germana. dar el nu stie limba engleza. in cazul acesta cum poate invata ce variante sunt?

  18. Buna ziua ,sunt Maria si am si eu niste intrebari .Sotul meu lucreaza in Germania de un an de zile in vara aceasta as merge si eu cu cei trei copii ai nostri si am dori sa ne stabilim acolo ,copii au varstele unul 6 ani ,unul termina clasa a VI-a si unul termina clasa a IX-a mentionez ca nu stie nici unul limba germana ,la scoala studiaza doar lb.engleza si lb.franceza la ce scoli ii voi putea inscrie acolo (Wiesbaden,Frankfurt) ,daca cel mai mare ar fi mai bine sa termine liceul in tara, nu stiu ce sa fac, ce ar fi mai bine pentru ei ?
    Astept raspunsuri ,va multumesc .
    adresa mea de e.mail este mariascurtu50@yahoo.com

  19. Buna ,
    Eu sunt din aprilie aici,sotul meu lucreaza aici,am venit cu baietelul nostru in varsta de 9 ani si vreau sa va spun ca nu imi pare rau deloc.Nu ma uit inapoi deloc si ma refer la scoala noastra din Romania.Baietelul nostru merge din prima saptamana la scoala aici si vreau sa va spun ca avem parte de o echipa de profesori extraordinari.Nu a stiut o boaba de germana(cu toate ca in tara mergea la germana de 2 ori pe saptamana).Vreau sa va spun ca am plecat din clasa A II-A semestrul II neincheiat ,si acum merge mai departe in clasa a treia.A fost evaluat intr-adevar la matematica este peste copiii de aici ,in schimb cu germana lucram intensiv amandoi la cererea doamnei sa ma alatur si eu acestei echipe.Mai exact mi s-a propus sa ma prezint la scoala de 2 ori pe saptamana cate 2 ore pe zi si sa asist la ore alaturi de baietelul meu.Iar pentru lb germana eu zic sa nu va faceti griji se gasesc solutii.De exemplu baietelul meu face germana de 3 ori pe saptamana cu profesoara de germana unde merg si eu si ganditi=va ca nici el nu stie engleza(eu vorbesc engleza cu domana de germana)si a avut 1 luina de zile in care invata germana singur cu doamna.Eu nu regret deloc ca am venit aici,singurul mare regret pe care il am este ca :puteam sa invat si eu germana in tara si acum numai imi era asa de greu!!!!!
    Asa ca capul sus si inainte de dragul copiiilor nostri.!!!!
    cat despre acte am depus doar foaia matricola din tara tradusa ,certificatul de nastere la fel tradus,si a trebuit neaparat asigurarea medicala a copilului facuta aici si un cont bancar(noi platim scoala ptr ca sta pana dupa masa) si am completat niste formulare(mai exact directoarea le-a completat si noi le-am semnat),daca mai aveti intrebari si va pot ajuta cu drag va ajut.,noi suntem in WORMS,langa MANNHEIM.
    va doresc numai bine!!!!

    1. buna ziua. ma pregatesc de plecare defintiva si caut informatii referitoare la transferul fiului meu la o scoala in germania. a incheiat clasa a 6-a si as vrea sa stiu , daca puteti sa ma informati, care este procedura si ce drumuri implica transferul. va las si adresa mea de mail mariadiana1975@gmail.com. va multumesc pentru scurta descriere postata aici.

  20. Multumesc foarte mult pentru informatii ,incheiem anul scoalar si asteptam cu nerabdare sa plecam in Germania .

  21. BUNA ZIUA SI TOT RESPECTUL MEU D-NEI LAURA PENTRU EFORTUL CE IL FACE SI AJUTORUL CE NI-L OFERA, O INTREBARE SCURTA AS AVEA CE SPORURI ARE UN ASISTENT DE ANESTEZIE INTR-UN SPITAL GEN UNIKLINIC(AACHEN) CU MULTUMIRI

  22. Buna ziua am si eu o problema sunt in Germania din iunie si muncesc intr-un restaurant(va scriu de pe fb sotului) patronul mia depus actele si astept rasp mia spus ca nu ar trebui sa fie probleme ca nu vor nemtii sa munceasca in rest. Problema e ca eu vin din Italia(de 10ani) iar sotul si fetita de4 ani vor veni si ei in ianuarie daca decurge totul bine cu actele mele fetita merge deja la o gradinita in Italia si as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez pt a inscrie aici in Germania si ce trebuie sa aduc dinItalia? Sunt in Eisingen langa Sttutgard

    1. Teoretic nu ati fi avut voie sa incepeti munca fara permisul de munca (doar daca aveti un contract sezonier pe maxim 6 luni). Permisul de munca, daca ar fi fost cerut pana acum, ar fi trebuit sa soseasca (dureaza 4-6 saptamani pana la primirea unui raspuns). Am o mare banuiala ca patronul dumneavoastra nu v-a inregistrat nici contractul de munca nici cererea pentru permis, aveti ceva documente la mana?

      Pentru gradinita aveti nevoie in principal de carnetul de vaccinari si o adeverinta de la medicul pediatru din Germania, in rest sunt documente standard ce le puteti face aici: copie pasaport copil, cerere inscriere, dovada venitului anual pe familie pe 2010 (taxa de gradinita se calculeaza functie de venitul realizat cu 2 ani in urma inceperii anului scolar curent), acord de direct debit pentru taxa de gradinita. Nu va sunt necesare documente din Italia cu privire la situatia copilului, exceptand carnetul de vaccinari (daca nu aveti unul de tip international, atunci cu prima vizita la un pediatru in Germania cereti unul, vaccinarile deja facute vor fi inregistrate pe noul carnet).

      Succes!

      1. Abia acum doua zile mi-a facut domiciliul si urmeaza sa merg cu patronul la finanze sa semnez nu stiu ce si sa-mi dea “codicele fiscal”de Germania dar spune ca din moment ce imi vine raspunsul pozitiv de la acte imi poate face mai intai contract de munca pe 6 luni si abia apoi pe 1 an e adevarat? In conditiile astea eu pot sa-mi inscriu copilul la gradinita? Va multumesc .

      2. Am impresia ca nu veti lucra cu contract de munca ci veti fi / sunteti deja detinatorul unei mici firme.
        In mod normal daca patronul a trimis deja actele pentru permisul de munca, ar fi trebuit sa aveti deja contractul de munca semnat (se ataseaza la cererea de permis de munca).

        Poate v-a facut un contract de munca sezonier (limitat la 6 luni), in acest caz nu aveti nevoie de permis de munca. Ramana ca dumneavoastra sa ne furnizati mai multe informatii despre ce acte e vorba, ce ati semnat, ce aveti la mana.

        Grija mare pentru ca in domeniul gastronomiei patronii sunt destul de profitori, in special cu persoanele ce nu cunosc limba, aveti grija ce semnati. Intrebarile despre permis/contract de munca ar trebui in primul rand sa le clarificati inainte de a semna acte, nu dupa, poate fi prea tarziu apoi.

        Pentru inscrierea la gradinita aveti nevoie de anmeldung si drept de sedere.

      3. Nu am semnat inca nimic. Trebuie sa-mi dea o fotocopie dupa o hartie de la primarie dupa mergem la finante sa semnez ceva si dupa imi da contractul sa-l semnez si dupa aia trimite actele pt ” sogiorno” Daca puteti sa-mi spuneti care e ordinea si numele actelor pe care trebuie sa mi le faca si sa le semnez??ei spun ca mai intai imi face cerere pt permis de sogirno ( cred ca aici in Germania inseamna permis de sedere) si dupa aia imi face contract de munca Se poate asa?? Multumesc pt raspuns

      4. Va recomand sa petreceti cateva ore pe site sa cititi cate ceva despre permis de munca/drept de sedere pt a va fi mai usor sa intelegeti ce vrea patronul sa faceti.

        Ordinea ar fi asa:
        – anmeldung
        – contract de munca
        – card de taxe – Lohnsteuerkarte
        – permis de munca
        – drept de sedere

        Deci intai si intai trebuie sa aveti un contract, e primul pas (puteti avea anmeldung si inainte si dupa contract, egal). Pe baza contractului aplicati pentru permisul de munca. Dreptul de sedere vi se aproba pe baza permisului de munca si trebuie sa il obtineti dumneavoastra, nu patronul (aveti nevoie de anmeldung si contract/permis de munca).
        NU aveti ce sa semnati la finante (decat in cazul in care deschideti firma 🙂 ) cu o singura exceptie: cererea pentru Lohnsteuerkarte (retineti numele) – este cardul de taxe pe care se vor specifica datele importante privind stabilirea clasei de impozitare si a celorlalte variabile luate in calcul in determinarea cotei de impozitare (clasa de impozitare de la 1-6, numarul copii, religie, etc).

        Dupa ce vi se aproba permisul de munca o sa primiti automat prin posta un numar de asigurari sociale (de la Deutsche Rentenversicherung) si Steuernummer/eTin (de la finante).

        Succes si mare atentie!

      5. Permisul de sedere il aveti din 01.01.2007 anul aderarii Romaniei la EU. De la acea data aveti dreptul sa va stabiliti unde doriti, cu conditia sa va permiteti.

        Pentru orice cetatean din EU (francezii, italienii etc) se poate eliberara la cerere o adeverinta, un certificat numit “Freizügigkeitbescheinigung”. Cu aceasta adeverinta, se confirma ca persoana beneficiaza de drepturile ce rezulta din tratatele europene. Acest document nu este obligatoriu sa il cereti, si se elibereaza cu conditia ca persoana sa poata demonstra ca are posibilitati materiale suficiente (contract de lucru, bani pe cont, declaratia unei persoane ca isi asuma intretinerea, altele) si ca are o asigurare medicala.
        Nu exista neaparat o ordine in care obtineti documentele. Puteti intai sa aplicati la dreptul de munca, in baza unui precontract cu angajatorul, care poate durata si peste 6 saptamani, iar dupa ce il obtineti puteti solicita certificatul, asigurarea medicala va fi automat facuta de angajator. Sau puteti intati sa va anuntati domiciliul in Germania, eventual sa solicitati si certificatul “Freizügigkeit…” apoi sa aplicati pentru dreptul de munca.

        INSA daca vorbiti de hartii de primit de la primarie, inclin sa cred exact ca si dl. IulianS, ca veti primi o hartie ce se numeste “Gewerbeanmeldung”, care inseamna deschiderea unei activitati de independent. Si apoi va urma pentru d-voastra distractia (de regula cei care nu stiu despre ce este vorba au probleme deosebite)
        Daca veti semna pe un astfel de contract, va recomand sa va gasiti de urgenta un avocat care sa va scoata ulterior din probleme. Sau alternativ sa va informati la un Unternehmensberater cum sa va conduceti afacerea.

      6. Asta e cererea pentru permisul de munca – Antrag auf Arbeitsgenehmigung EU – o hartie mai groasa decat o coala normala pe fundal crem inchis. Acesta e un formular tip.
        Dar de unde ati dedus ca este pentru 6 luni?
        Cereea pentru permis de munca se completeaza cu datele cerute iar cei de la ZAV stabilesc perioada de aprobare, in niciun caz nu cereti permisul pentru o anumita perioada.

      7. Alaturi de hartia respactiva este contractul de munca iar ei mia spus ca il fac pe 6luni si dupa aia il prelungesc pe o alta perioada tocmai am semnat asigurarea AOK si sper ca raspunsul sa fie pozitiv . Ca sa fie pozitiv mi-au spus ca nu pot declara mai putin de30de ore de munca pe sapt

      8. Deci contractul de munca e pe 6 luni, nu cererea pentru permis.
        Numai ca dupa aceste 6 luni aveti nevoie de alt permis de munca, permisul curent va fi valabil pe o perioada maxim de 6 luni (cat e valabil si contractul).

    2. In gastronomie este insa cam greu de dovedit ca sunteti un lucrator independent, asa ca aveti sanse mari sa fiti urgent catalogat ca si independent aparent. Aceasta atrage dupa sine calificarea ca si lucrator dependent, iar daca nu aveti drept de lucru, atunci inseamna ca munciti la negru. Cu consecintele de rigoare.

    3. Pentru cetatenii din EU nu se mai vorbeste de dreptul de sedere, acesta este garantat. Iar definitia “Freizügigkeit bescheinigung” este potrivit wikipedia urmatoarea:
      “Eine Freizügigkeitsbescheinigung ist eine amtliche Bestätigung für Staatsangehörige der Europäischen Union über das Bestehen des Aufenthaltsrechts und über das Recht, eine entgeltliche Tätigkeit in Deutschland ausüben zu dürfen. Die Freizügigkeitsbescheinigung ist kein Aufenthaltstitel nach dem Aufenthaltsgesetz, sondern hat nur deklaratorischen Charakter und damit Ausweisfunktion.”
      Deci este o confirmare oficiala pentru cetatenii EU a existentei dreptului de sedere si a dreptului de a presta o activitate remunerata (activitate dependenta) in Germania. Aceasta nu este un titlu de sedere potrivit legii, ci are doar un caracter declaratoriu si implicit o functie de legitimare.

  23. va rog sa ma ajutati cu o scoala pregatitoare pentru straini,grundschule,cu predare din engleza-germana.baiatul este clasa a4a.pe langa illertissen sau altenstadt.am mare nevoie de ajutor, deoarece nu face fata predarii in limba germana

    1. sper ca de atunci ai gasit o scoala potrivita ,daca nu incearca prin frankfurt k nu cred sa existe mai aproape ,baiatul meu este in cl a 3 a in himbach-limeshain sunt foarte multumita de predarea de acolo

  24. Buna ziua.
    Ma puteti lamuri despre sistemul de invatamant din Germania? Copilul meu este in clasa a VI-a intr-o scoala de tip Haupt.Daca ramane la aceasta scoala care sunt etapele pt a ajunge la Facultate?Ca orice mamica ma gandesc la viitorul copilului ei…As dori un raspuns pe deni.beatrix@yahoo.com daca se poate.Multumesc anticipat.

  25. Buna ziua. Ajungem in Hannover si nu cunoastem nimic despre scoli. Fetita intra a 8-( in Romania) si ne intereseaza o scoala in engleza sau cursuri de invatare
    a germanei din engleza. Multumesc mult.

    1. Noi locuim in Hannover de 2 ani si nu am auzit de asa ceva.Copii nostrii8,10 ani au invatat germana din “germana”.Cam asta e metoda si e eficienta desi e nevoie de timp.La teste nu se face diferenta ca te-ai nascut aici sau ai venit de o saptamana,insa cu rabdare si sudoare reuseste.
      Monica

  26. buna ziua,
    stiti cumva daca exista licee cu predare in limba engleza in Bavaria?
    as dori o lista cu ele daca ma puteti ajuta ..multmesc mult

  27. buna ziua
    eu voi pleca in hamburg la munca. dar nu cu contract ci imi voi face o firma de curatenie.am o fetita de 4 ani si vreau sa o iau cu mine.intrebarea mea este ce acte imi vor trebui pentru gradinita.sta cineva in elmshorn? ca acolo am apartamentul inchiriat,in apropiere de hamburg
    va multumesc

    1. Buna ziua
      Ma poate ajuta cineva cu cateva sfaturi?Doresc sa plec din Romania pentru viitorul copiluilui meu si as alege Germania dar nu cunosc limba(decat engleza la nivel mediu) si nu am loc de munca.
      Copilul meu este clasa a V a(are 11 ani),el face germana de 2 ani si engleza de 3 ani si are capacitate de a invata repede.As dori cateva sfaturi privind pasii pe care ar trebuii sa-i parcurg .
      Pot inchiria o locuinta si sa-l inscriu la scoala daca nu am contract?(care ar fi costurile totale pe luna?)
      Eu lucrez in Rom.in domeniul economic(Management-Mark) ,am 35 de ani si sunt constienta ca nu o sa fie usor dar imi doresc aceasta schimbare si vreau ca cel tarziu din 2014(mai,iunie) sa reusesc sa ma mut(poate-mi gasesc si un job)!
      As aprecia sfaturile voastre .
      Va multumesc!

  28. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare. In Romania am terminat clasa a XI-a si acum m-am mutat cu familia in Germania. As vrea o indrumare cu privire la scoala, in conditiile in care stiu germana la nivelul B1 (nu am certificat) si situatia mea scolara din Romania este una foarte buna. Sunt in landul Bayern.

  29. Buna ziua.
    Sotul meu este in Germania si ne-am hotarat sa ne stabilim impreuna, cu copii acolo.Copii find de 4 si 9 ani ,am zis ca ar fi mai bine sa asteptam pana la sfarsitul acestui an scolar.Baiatul are 9 ani,acum este in clasa a 3-a, ii va preda cineva limba germana dar nu stiu cum sa fac cu fetita de 4 ani,ar fi bine sa ii predeie si ei cateva ore sau este suficient cele cateva cuvinte invatate la gradinita.
    Multumesc.

    1. Fetita nu va avea probleme, va invata foarte repede limba germana la gradinita. Problema e sa gasiti un loc la gradinita – urmariti perioada de inscrieri.
      Succes!

  30. Buna ziua, dupa ce termin liceul voi avea 18 ani. Ce curs trebuie sa urmez pentru a invata limba? Cursul de integrare sau sa merg la scoala, avand in vedere ca nu stiu deloc limba, si doresc sa vin la universitate in Germania.

  31. Pentru a studia in lb germana in Germania , aveti nevoie de cunostinte suficiente de germana,dovedite prin examenul TestDaF sau DSH. Nici o facultate nu va accepta fara sa faceti dovada cunostintelor de lb germana.Cursul de integrare parcurge doar nivelurile A1-B1.Pt Uni aveti nevoie de cel putin nivelul C1,asta inseamna ca trebuie sa mai parcurgeti in plus B2 si C1,iar apoi sa dati unul din examenele mai sus mentionate. Puteti invata germana la orice curs de germana,atat in Romania,cat si in Germania sau chiar si singura acasa.

  32. buna !am mare nevoie de sfatul dumneavoastra …..sunt in germania din luna feb 2013 am o fetita care in feb 2013 era in Romnaia in clasa a 2 deci terminase clasa 1 si incepuse clasa a 2 a ,aici in Germania mers direct in clasa a 3 iar din septembrie este in clasa a 4 ….. fetita mea are probleme la matematica si nu numai ,insa eu stiu ca ea nu ar trebui sa fie in clasa aceasta …..am stat mai intai de vorba cu imvatatoaarele ,in cele din urma cu directoarea ele au acelasi raspuns ca nu este loc in alta clasa ce sa fac , …unde sa ma adresez acesti oameni imi nenorocesc copilul plange intruna ca nu intelege matematica , la germana se descurca destul de bine insa ea nu stie matematica ca nu are clasa a doua si a treia decat cate un semestru si acelea asa pe sarite …..va rog spunetimi unde sa ma adresez!

  33. Buna !
    Sunt cu familia din septembrie 2013 in Germania , avand un copil de 13 ani , care din septembrie si pana in prezent studiaza acasa un Curs de invatare al lb. germane nivel incepator .Invata destul de repede acest curs avand si minime cunostinte de lb. engleza .Eu l-am retras de la scoala mai exact la finele clasei a6-a anul 2013 si vreau sa-l inscriu in anul 2014 luna august la o scoala in zona unde locuiesc Gross-Zimmern , Darmstadt , dar nu prea stiu cum sa procedez , eu la randul meu neavand cunostinte de lb germana pentru a cere informatii celor din jurul meu .
    Cum pot proceda in aceasta situatie si cui ar trebui sa ma adresez , eventual o adresa de e-mail deoarece pot comunica mult mai usor prin intermediul google sau bing translate !
    Astept raspuns aici pe site
    Va multumesc !

  34. buna ziua!
    Stiti cumva unde ma pot interesa pt a-mi putea inscrie fetita de 7 ani la o scoala in Berlin,acum la mijlocul anului scolar?Mi-o vor primi acum sau trebuie sa o tin acasa si sa mearga din toamna?Este vreo regula generala sau fiecare scoala are propriile reguli.Nu stie lb germana deloc.Multumesc.

  35. buna ziua,
    Stiti cumva care este media de intrare la colegiu aici in germania sau care sunt criteriile de inscriere in clasa a 5-a .Am o fetita care este acuma in clasa a 3-a aici in germania . multumesc
    diana
    asi dori daca se poate sa primesc raspuns pe mail ancadianar@gmail.com

  36. buna ziua va scriu in numele unei prietene care ar vrea sa plece cu fetita ei de 11 ani in Germania.Problema ei e ca fetita nu stie limba gemana si nici mama ei. ar putea tine copilul acasa fara a o inscrie la scoala un an de zile?Prietena mea se gandea ca daca fetita nu reuseste sa se adapteze sa se intoarca dupa un an in Romania la scoala. Problema e ca nu vrea sa aiba neplaceri cu autoritatile daca tine copilul acasa

  37. Buna ziua Misa. Nu se pune problema ca un copil sa nu se poata adapta aici: scoala e foarte atractiva=o joaca – dar un an tinuta fetita acasa, fara a merge intre copii la scoala, sigur nu-i foloseste la adaptare. Reactia posibila a autoritatilor depinde de unde va locui mama+fetita (oras mare sau localitate mai mica), oricum este descurajat (prin metode diferite) nedatul la scoala. Daca stii in ce land/oras va merge prietena si in ce clasa e fetita? as putea sa va ajut cu o scoala de integrare(clase multiculturale), poate chiar cu program prelungit , daca mama va lucra/ sau va face cursurile de limba germana. Un weekend fain sa aveti!

  38. multumesc Marcela nu stiu exact cum e cu landurile in Germania, stiu ca prietena mea va merge in Tuttlingen iar fetita termina anul acesta clasa a patra . Daca m-ai putea ajuta cu o scoala de integrare . undeva unde fetita sa poata invata limba germana ar fi minunat.Stiu ca fetita ar trebui sa stea intre copii dar prietena mea e putin timorata de faptul ca nu stie limba germana nici ea nici fetita.

    1. Prietena dvs va lucra sau va face cursurile de limba? sunt si clase ” multiculturale” cu program prelungit. Tuttlingen este in landul Baden-Wuerttemberg, care are multe programe de integrare. Spuneti-i sa ne dea un mess. pe mailul Asociatiei : servicii@ socinro.com si o ajutam sa fie ceva mai putin timorata. Pe curand!

  39. buna Marcela am citit cu atentie tot ce s-a scris aici si mi-am dat seama ca tu ai ceva cunostinte de ceea ce trebuie facut ca sa pot sa inscri copilul la scoala,bun uite care ar fi problema mea eu o sa merg in germania in iulie la sotul meu care lucreaza acolo impreuna cu fiica mea de 11 ani ea acum termina clasa a 4-a ,din cate stiu eu acolo va face un an pregatitor pentru limba ea aici in tomania ii dau ore de germana dar sunt purine,ea si face gimnastica ritmica de performanta si e foarte buna,oare in germania as putea sa-i gasesc un club de gimnastica ca sa poata continua si daca sti as fi bucuroasa sa aflu noi vom sta in HELLIBRON sau NECKALSUM deocamdata nu stim exact deoarece sotul meu cauta chirie cu disperare ,el acum sta la cineva,te rog daca sti ceva scriemi astept cu nerabdare un raspuns ,mersi emailul meu lupasnicoletadaniela@yahoo.ro

    1. Da, Kinderkrippe se numesc. Din pacate locurile sunt limitate, insuficiente, si acordate cu prioritate copiilor a caror ambii parinti lucreaza.
      Succes!

  40. Buna ziua,

    As dori o informatie privitor la gradinita. Sistemul este la fel de autoritar cand vine vorba de lasat copii dimineata la gradinita ca in romania? Adica cand mergi dimineata il schimbi de hainute il pasezi in sala de mese si apoi fugi? Iar in sala de clasa sa nu mai vb ca nu ai voie sa intri decat in prima zi de deschidere a anului scolar si in zilele de serbare.. asa o fi si in berlin?

  41. o intrebare

    ma mut cu familia in curand in Germania si am o fetita care va merge in clasa 1 asta nu e nici o problema, dar am alta care e deja in clasa a patra si nu stiu cum e mai bine sa fac… dupa cum vad aici clasa a 4 a e hotaratoare pt viitorul copiilor asa ca nu stiu cum trebuie sa procedez ca fata mea sa poata sa se integreze si sa poata opta pt a ajunge in viitor la o facultate si nu postliceala

    va multumesc

  42. buna ziua eu sunt de 3 ani in germania am o fetita de 15 ani care in romiinia a terminat cl a8 a intrat la un liceu bun de acolo fiind un copil olimpic dar din motive familiare a trebuit s-o aduc in germania aici a intrat tot in 8clasa nu stia deloc limba a trecut ceva timp dar nu se poate integra o resping colegi si nici profesori nu o ajuta mult stie lb engleza si rusa suntem in regiunea koln poate cineva sa ma ajute sau sa ma indrume sa pot sa-mi ajut si eu copilu VA MULTUMESC

  43. Buna ziua.Avem un baietel de 3ani si 6 luni,este inscris la gradinita,cu program de 45 ore/saptamana,pentru care platim 212 euro+40 euro mancarea,locuim in NRW,langa Paderborrn.Problema noastra este ca nu prea suntem multumiti de gradi si mai ales de atitudinea educatoarelor,mentionez ca doar copilul nostru este negerman.Poate noi nu stim bine ,ne raportam la conditiile de acasa,la daruirea educatoarei etc.aici c-am 3 ore din 8-9 zilnic copii sunt afara,indiferent ca ploua s-au sunt -2 grade,copilul e nemancat,murdar,nedormit…..desi sunt 4 educatoare la 20 copii,niciodata nu se canta,nu jocuri comune,ceva program etc nimic,din 20 copii aprox 10 au varsta c-am de un an…noi ne gandeam la o grupa comuna cu varsta lui,dar…..dupa 4 luni de gradi stie germana doar noi ce l-am invatat acasa si cam atat.Intrebarea noastra este daca se poate schimba gradinita (am semnat un contract pe un an)este gradi de stat,s-au trebuie sa asteptam iar 7 luni,cat am asteptat pentru un loc la acest gradi,S-au sunt ceva gradinite particulare(nu ar fi problema daca este mai scump),se poate scoate copilul si facut transfer? Va multumim pentru un eventual raspuns,S-au idee cum si ce sa facem,ca timpul trece copilul creste si educatia lui la gradinita lasa de dorit…. cu stima.

  44. Bine spus. Eu am incercat, dupa divort, sa dovedesc veniturile fostului sot care lucreaza in Germania, pentru stabilirea pensiei alimentare a copilului nostru si m- am lovit de legile interne germane care nu pot divulga veniturile decat cu acordul paratului fara sa mai conteze conventiile dintre tarile europene…

  45. Pute-ti primi un plic(format A4) cu datele dtra si a coiplului sa le completati dupa care pute-ti astepta si 1 an de zile pana primiti banii, au foarte multe cereri de alocatii pentru copii
    eu am asteptat 10 luni si am primit toti banii din urma

    1. Eu dupa o luna de la bagarea actelor am primit alocatia. As fi asteptat si eu mult daca nu as fi fost indrumata de o romanca cum trebue sa procedez corect. Prima oara am primit un formular ce trebuea sa il completez si sa il trimit im romania pentru a se dovedi intreruperea alocatiei pe teritoriul Romaniei. As fi asteptat mult si bine…..Deci nu am facut Asta. Am sunat la primaria din romania acolo unde copilul a fost inregistrat si am cerut daca se poate sa imi rtimita pe email dovada incetari alocatiei . Dupa ce am rimit raspuns cu acea declaratie chiar netradusa am mers la familyekasse oar luna urmatoare am primit alocatia pe doua luni plus prima de prima alocatie. Sper sa aveti bafta. Toate cele bune. Alina.

  46. Buna ziua! Am si eu o intrebare la dumnevoastra…sunt moldoveanca cu cetatenie romina…si sunt in germania cu fetitele mele de 6ani jumatate cea mai mare, cea mica 2 anisori…vreau sa incep si eu pregatirea documentelor pentru scola si gradinita…ajutatima ce anumi imi trebuie…..si apropo cu alocatia pentru copii tot as vrea sa aflu cite ceva….sunt mama solitara .suntem in frankfurt…daca se poate mai detalia sa vorbim prin email.comandari1989@mail.ru mersi mult

  47. Buna ziua! Am si eu o rugaminte sa ma ajutati! Sunt moldoveanca cu cetatienie romina..sunt in germania din luna februarie n frankfurt..cu fetitile mele una de 6 si 6luni si una de 2 anisori…si mam hotarit sa ma stabilesc aicea…si vreau ajutorul vostru sami spuneti ce acte imi trebuie pentru scoala si granita…si pentru alocatie, sunt mama solitara.nu sunt agajata la munca.mersi mult.mai detaliat daca se poate pe email comandari1989@mail.ru

  48. Buna ziua! As avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns.In Landul Baden-Württemberg in ultimul an de gradinita cand copilul este vorschulkind se mai plateste gradinita?Va multumesc anticipat!

    1. Reglementarile acestea sunt locale pe orase, nu pe landuri, de aceea cel mai bine verificati direct la administratia gradinitelor din orasul dumneavoastra. Dar in general se plateste o suma mai mica, dar atentie aici vorbim doar de taxa de gradinita si nu de costul pentru mancare – verpflegungsgeld – acesta platindu-se integral.

  49. Buna ziua! Am nevoie urgent de o recomandare pentru un psiholog in zona Mannheim, Worms. Ar fi bine daca este specialist pe problemele adolescentilor.
    Va multumesc!

  50. Buna ziua,va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns ,sotul meu lucreaza in Germania din august 2014 cu acte in regula, am depus actele de alocatie si nu am primit nici un raspuns de mentionat ca fetita este cu mine(mama) in Romania .
    Rog un raspuns ce trebuie sa mai facem!!
    Multumesc.

  51. Buna ziua ,as avea o intrebare soțul lucrează cu contract de la începutul anului am 2 copii unul care a terminat clasa9 si unul clasa 6 ,cum trebuie să procedez,avem locuință închiriată acte necesare ,copiii nu vb limba.Se vor adapta?

  52. Buna seara ! Urmeaza sa ne mutam in Germania cu copiii . Daca fetita mea a terminat cele 4 clase primare intr-o scoala cu predare in limba germana , as putea sa o insriu la examenul de admitere in Realschule sau Gymnasium ?

  53. Buna Ziua ! As vrea sa stiu Care sunt cerintele,actele necesare pentru inscrierea la cresa in Germania (Kinderkrippe) .Locuiesc in Karlsruhe (Baden-Württemberg)Va multumesc mult !

  54. Buna Ziua ! As vrea sa stiu Care sunt Cerintele,actele necesare inscrierii la Cresa in Germania( Kinderkrippe) .Locuiesc in Karlsruhe,Baden-Württemberg.Multumesc mult !

  55. Buna ziua!
    Ne-am mutat in Germania,or. Dresden de 3 saptămâni. Copilul meu are 6 anișori impliniți în luna februarie. Acum trebuie să îl inscriu la școală, dar nu stiu care e procedura. Ajutati-mă va rog cu sfaturi referitor la inscrierea la scoală și cu kindergeld-ul.
    Mulțumesc Anticipat!
    vseinic@gmail.com

  56. Buna ziua, noi am vrea sa ne mutam in Germania, in Septembrie-Octombrie, avem un baietel care in August implineste 6 ani, oare va trebui sa il inscriem la gradinita pentru a invata limba sau va merge direct la scoala si va face ore suplimentare pentru a o invata?
    Astept cu mare interes raspunsul d’voastra!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.