Op.18. Obţineţi formularul european care vi se potriveşte

 

Obtineti formularul european cu care plecati in Germania!

 Foarte putini cetateni romani stiu de existenta formularelor europene. Au trecut vreo 13 ani de cind Uniunea Europeana le-a inventat si aproape 8 ani de cind pot fi folosite si de catre cetatenii romani in procesul lor de relocare. Cu toate acestea, formularele europene nu se folosesc din …necunoastere. Ele sunt destul de multe si destul de de complexe incit fiecarei situatii familiale posibile ii corespunde un anumit formular. Sunt formulare destinate  gravidelor, invalizilor, bolnavilor, decedatilor, somerilor, angajatilor, pensionarilor, copiilor, sotiilor si sotilor, incit toate situatiile posibile sunt acoperite. Stie cineva ceva despre ele? Putini din cei care pleaca sa-si gaseasca un nou drum in viata stiu ca aceste formulare ii pot sprijini in strategia lor de stabilire in Germania. Nu exista cetatean roman sau familie care sa nu poata fi sprijinita in procesul de relocare de cel putin unul din aceste formulare. Oamenii insa afla intimplator de ele si apoi se dau de ceasul mortii sa le obtina. Numai ca in momentul in care afla de existenta formularelor europene, acestia sunt deja in Germania si formularul trebuia ridicat din Romania…

Pentru a preintimpina in viitor o asemenea disfunctionalitate, in rindurile urmatoare, va prezentam urmatoarea procedura de informare, obtinere si predare:

 1. INFORMAREA despre formularele europene  

 In prezent se lucreaza cu vreo 9 formulare europene ( in trecut erau mult mai multe). De obicei, fiecare document se referă la o singură persoană şi cuprinde numele persoanei respective şi alte elemente de identificare. Va enumeram mai jos formularele in uz si emitentul fiecaruia dintre ele pentru a sti cui trebuie sa va adresati:

 –  formularul A1 (fost:  E 101,  E 103) este documentul care  confirmă faptul că sunteti inscrisi in sistemul romanesc national de asigurari si ca vă achitaţi contribuţiile sociale în Romania. Se foloseste de catre lucratorii detasati de firmele romanesti care muncesc in Germania,  dar si de persoanele individuale in cazul in care lucreaza in acelasi timp in Romania si Germania ( sau alta tara U.E). Se elibereaza de catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (C.N.P.A.S. );

 –  formularul S1 (fost:  E 106,  E 109, E 120  şi  E 121) este un certificat care vă atestă dreptul la asistenţă medicală în Germania    ( sau alta tara U.E),  desi sunteti asigurat in Romania. De acest formular  pot beneficia  pensionarii si membrii de familie aflaţi în întreţinerea acestora. Se elibereaza de catre Casa judeteana de asigurări de sănătate din Romania si se depune la o  casa de asigurări de sănătate din Germania;

 -formularul S2 ( fost E-112)  vă permite accesul la servicii medicale planificate în Germania( sau alte ţări din U.E.) Pentru a-l obtine. trebuie să mergeti la casa de sanatate din Romania şi atunci cind ajungeti in Germania să-l înaintaţi instituţiei competente la care va veti trata. Veţi beneficia de aceleaşi condiţii de îngrijire şi plată ca şi cetăţenii germani, dar este posibil ca atunci cind incepe tratamentul sa vi se ceara sa platiti un anumit procent din costuri. Exista si posibilitatea ca o parte din costurile platite  de Dvs.  sa fie rambursate de asiguratorul de baza in anumite conditii. Dar oricit de bine v-am explica noi aceasta procedura este mai bine sa discutati direct cu functionarii caselor de sanatate din Romania.

–  formularul S3 ( nou) este uncertificat care vă atestă dreptul la asistenţă medicală în fosta ţară în care aţi lucrat. Util pentru lucrătorii transfrontalieri care nu mai sunt afiliaţi la sistemul de asigurări de sănătate din fosta ţară în care au lucrat. Cetatenii romani nefiind lucratori transfrontalieri pentru Germania, nu are rost sa  prezentam acest formular; s-ar potrivi cetatenilor romani care au muncit in Ungaria, dar materialul nostru nu si-a propus sa trateze relatia Romania -Ungaria;

 –  formularul U 1( fost E-301) este un atestat privind perioadele de cotizare care trebuie luate în calcul pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.Puteţi obţine acest formular de la agenţia naţională de ocupare a forţei de muncă din Romania ( sau ultima ţară în care aţi lucrat, Italia, Spania) şi va trebui să îl înaintaţi instituţiei competente din ţara în care doriţi să depuneţi cererea de şomaj, respectiv Germania;

 –  formularul U 2( fost E-303) este o autorizaţie care vă permite să primiţi în continuare indemnizaţia de şomaj în timp ce vă căutaţi un loc de muncă în Germania sau altă ţară. Îl puteţi obţine de la agenţia naţională de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi intrat în şomaj ( Romania, Italia, Spania) şi va trebui să îl înaintaţi instituţiei competente din ţara în care doriţi să căutaţi un loc de muncă, in cazul nostrum Germania;

 –  formularul U 3 este documentul care enumeră circumstanţele care ar putea afecta dreptul la prestaţii de şomaj. Acesta îi permite oficiului de ocupare a forţei de muncă din ţara care vă plăteşte indemnizaţia să afle ce schimbări ale situaţiei dumneavoastră pot necesita revizuirea plăţilor respective. U3 este un formular de avertizare, deoarece este posibil ca indemnizaţia dumneavoastră să fie micşorată sau chiar suprimată ca urmare a schimbului de informaţii dintre cele două instituţii. Dacă primiţi un formular E3, s-ar putea să fie nevoie să contactaţi instituţia de origine pentru a verifica dacă situaţia dumneavoastră a fost afectată;

 –  formularul DA 1  vă dă dreptul la servicii medicale în condiţii speciale, aplicabile doar accidentelor la locul de muncă şi bolilor ocupaţionale Corespunde vechiului formular E123.

  – formularul P1 este un rezumat care reuneste deciziile de pensionare emise de diferite instituţii din ţările U.E. în care aţi solicitat pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaş sau pensii de invaliditate. De fapt, el vă oferă informaţii despre modul în care instituţiile din tarile in care ati lucrat au gestionat diferitele perioade de asigurare şi vă permite să vedeţi, de exemplu, unde există perioade neacoperite sau suprapuneri ale mai multor perioade de asigurare.

Pe lângă aceste 9 formulare de baza, pentru obţinerea alocaţiei europene pentru copii se mai folosesc:

 • Formularul E 411 – cererea de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale in statul de reşedinţă al familiei, şi
 • Formularul E 401 – atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale.

Modul de completare a acestor două formulare va fi tratat separat în capitolul destinat copiilor pe care îl găsiţi în partea a doua a broşurii.

  2. OBTINEREA formularelor europene

    Dupa cum ati vazut problema dormularelor europene este destul de complicata. Explicarea lor individuala cere enorm de mult spatiu si nici nu stim daca va avea eficienta necesara. In consecinta va recomandam ca dupa ce ati citit informarea de mai sus si v-ati  orientatat asupra notiunilor de baza  sa va deplasati la institutia care elibereaza formularul si sa explicati situatia Dvs.  concreta precum si intentiile de plecare la functionarul pe care il veti intilni acolo. Apoi , pentru obtinerea formularului adecvat veti proceda conform indicatiilor primite de la angajatul respectiv. 

 3.PREDAREA formularelor europene

Cele mai multe din aceste formulare europene sunt documente portabile adica  le  puteti duce cu Dvs. la plecarea din tara in Ziua  Z si vor fi predate in Germania la institutia din domeniu ( vom trata acest subiect in capitolele destinate sederii in Germania). Daca  totuşi, nu aţi făcut acest lucru pina  in momentul in care cititi aceste rinduri, instituţia din Germania la care va adresati le poate solicita din Romania.

Sfatul nostru la sfârşit de capitol:

Nu trataţi subiectul formularelor europene cu superficialitate! Continuitatea asigurării medicale în sistemul european este obligatorie. Faceţi dovada că aţi fost asigurat/asigurată în România şi veţi plăti mai puţin continuarea din Germania. Dacă nu sunteţi asigurat medical în România plătiţi retroactiv şi mergeţi cu formularul S1 la Dumneavoastră în Germania.

  Asadar, cu 30-60 de zile inainte de ziua Z ar trebui sa va duceti la institutia la care ati fost asigurat si sa le cereti inainte de plecarea in strainatate. 

socinro foarte mic                         Dan Constantin Goldis-  Presedinte Socinro

                       

 

Sursa:     “Ghid practic pentru cetatenii romani care doresc sa munceasca si sa traiasca in Germania”

Despre ghid:

Coperta Noua Brosura Germania-page-001 Brosura are 192 de pagini in format A5 si are numeroase informatii utile pentru mame cu copii care doresc sa se stabileasca impreuna in Germania. In prezent, brosura este disponibila atit in varianta electronica cit si in varianta tiparita.

Distributia in Romania 

Brosura costa 39 de lei si 50 de bani  si taxele postale de livrare sunt 10,50 lei.  Totalul ar fi 50 de lei, dar fiindca Socinro a hotarit ca toamna aceasta sa faca cinste cu transportul,  toti cetatenii romani care o comanda prin posta vor trebui sa plateasca la primirea coletului doar …40 de leiComenzile din Romania se pot face latelefonul fix 0356.459.810 sau la celularul 0747.938.818.  Se poate comanda insa si prin SMS la telefonul 0747.938.818 sau prin mail la adresa socinro1@gmail.com.   Informatiile absolut necesare comenzii Dvs. sunt  nume, prenume, adresa completa cu cod postal, localitate, judet, numar de telefon personal.   

 Distributia in Germania

Distributia ghidului in Germania este realizata de firma noastra  de consultanta  Consgero Integrationsfirma. Comenzile se pot face prin mail la adresa office@consgero.com sau telefonic, la numerele de telefon 0151 636-80601, 0151 636-80602.Preturile de distributie in Germania sunt de 11 Euro (TVA inclus) + cheltuieli de expeditie 3 Euro. Brosura poate fi expediata si in format electronic (pdf) prin email, costul in acest caz fiind de 10 euro.                   

                 

 

Advertisement

189 thoughts on “Op.18. Obţineţi formularul european care vi se potriveşte”

 1. problemele grele nu se rezolva la telefon! Du-te la ei, povesteste-le situatia, cere o audienta, solicita un sfat, in fond sunt specialisti, asta fac in fiecare zi, spune-le ca daca S1 nu se potriveste poate se potriveste alt formular, in fond europa este o entitate sociala care se ingrijeste de toti cetatenii ei, mai ales cind sunt bolnavi. In dupa amiaza asta ,cind vin de la servici, iau la lins toate formularele din seria e-100 si s. Cred ca VOI CAUTA si la seria E-400. Poate descopar ceva!

 2. Multumesc din suflet!
  Am dat telefon pentru ca eu locuiesc in Craiova si sunt asigurata in Bucuresti, la CASOPSNAJ. Iar cei de la Craiova( am fost la ei pentru a ma informa) mi-au spus ca nu au mai completat niciodata si trebuie sa se informeze…nu stiu despre ce este vorba.
  Sotul meu a sunat din nou la AOK acum cateva minute si vor trimite ei, din cate am inteles un alt formular direct catre CAS. Inca nu stiu despre ce este vorba, dar va voi tine la curent.
  Si inca o data va multumesc pentru tot ceea ce faceti pe acest site.

  1. Va dati seama, functionarii de la Craiova habar nu aveau de formularele europene? Si stau acolo pe bani publici? Sunt 2 lucruri nelamurite: 1 nu a plecat nici un om din dolj in strainatate si 2. nu a solicitat nimeni pina acum la o resedinta de judet un formular european. Tine-ma la curent!

 3. Buna ziua1

  Imi cer scuze ca nu am mai intrat, dar am fost plecata din Craiova si nu am avut acces la internet.
  Am primit din Germania de la AOK, tot formularul E109 unde si-au pus ei viza si m-au indrumat sa il trimit la CAS-ul nostru. L/am trimis si desigur ca nu s/a intamplat nimic decat ca cei de la OBSNAJ mi-au propus sa imi faca un card european de sanatate si atat, pe motiv ca nu se poate altfel…
  Oricum, sotul meu deja a programat o intrevedere la medic in Germania indiferent de costuri si vom vedea mai departe cum trebuie actionat. Eu am mai fost cu ea si in Bucuresti la 2 medici si diagnosticul a fost un pic diferit fata de Craiova. Mi-au spus ca nu e spina bifida si nu este vorba de operatie, dar va trebui sa faca gimnastica medicala de 2 ori pe zi si inot de 3 ori pe saptamana. Sper sa trecem cu bine peste tot.
  Va multumesc frumos!

 4. buna ziua! ma numesc gabriela si as dori o informatie priviind asigurarea de sanatate.Momentan locuiesc in Italia impreuna cu prietenul meu ,in septembrie s-ar putea sa ne mutam in Germania datorita schimbari locului de munca a prietenului meu,ingrijorarea mea este urmatoarea…….eu sunt insarcinata, aici mi-am platit asigurarea de sanatate din lipsa locului de munca, asa beneficiind de toate servicile medicale pt o femeie gravida! ce se va intampla in momentul mutari noastre in germania,cum obtin un doc. ginecolog sau cine se fac ocupa de sarcina mea…..?va rog sa imi rasp chiar imi fac probleme din cauza asta !

 5. ar trebui sa mergi la cei la care le-ai platit asigurarea de sanatate, sa le explici cazul tau si ei sa te indrume spre institutia care elibereaza formulare europene. Este esential pentru tine ca sa demonstrezi ca indiferent de schimbarea de domiciliu si de tara ,tu ai continuitate in plata contributiei de sanatate in toate statele europene. Dupa parerea mea ar trebui sa ceri E-104.

 6. Am citit pagina asta cu 5 zile dupa ce am facut asigurare in Gemania:(….si am aflat ca trebuie sa platesc si ultimele 2 luni de cand m-am Anmelduit in Germania:(…oricum..mie mi-au cerut o dovada de asigurat de la CASMB…si nu stiu exact ce formular sa le trimit?…pana acum 2 saptamani am fost angajat in RO (cu vechime peste 10 ani)….momentan sunt gewerbe in DE:)…ideea este ca eu(firma la care am lucrat) am platit toate darile la stat..inclusiv asigurarea de sanatate..si cf. celor citite mai sus cu continuitatea..ar trebui sa platesc asigurarea in DE de cand a incetat asta din RO…adica de 2 saptamani..spun prostii?

 7. @ pentru dan
  La 01.10.2010, formularul E-104 (valabil in cazul tau) a fost inlocuit cu formularul portabil S1. Daca ai fi venit cu S1 in Germania si ai fi demonstrat cu ajutorul lui ca ai contribuitia platita in Romania, cei de la AOK nu te-ar fi pus sa platesti decit de la data expirarii contractului platit in Romania. Iata ce spune o cititoare in postul de la cardul de sanatate: “ma numesc MARIA, va multumesc ptr. raspuns. asigurarea de sanatate mi-a fost achitata pe tot anul in romania.de acolo mi sa eliberat formularul e106 .aici in germania mia fost valabil;mam inscris la AOK mia venit cardul de sanatate. acum vreau sa ma intorc acasa.cind mi sa eliberat formularu din tara de la CAS miau dat 2 exemplare.unul lam dat la AOK unul a ramas la mine.trebuie sal duc inapoi la CAS pe acesta ramas,ca sami fie recunoscuta asigurarea si in tara.cardul in caz de ceva il voi putea folosi.va multumesc” .Nota noastra: Rezulta, in consecinta, ca se poate achita contributia in tara pe o perioada de un an de zile si se poate face astfel o economie substantiala in Germania. Dar nimeni nu stie chestia aceasta. Si omul invata acum despre legislatia europeana pe banii lui. Cam scumpa lectia aceasta! Ce este de facut in cazul tau? Da un telefon in tara si trimite pe cineva la Casa de Sanatate sa explice situatia ta si sa solicite un formular S1. E posibil sa fie nevoie de o imputernicire, dar si aia se poate face…Oricum functionarii de la CNS trebuie sa stie mai mult despre chestia asta decit noi, ei,in fond, pentru asta sunt platiti. Te rugam sa ne tii la curent, fiindca vrem ca in viitor sa incercam sa eliminam aceste disfunctionalitati.

 8. vali buna ziua,
  am si eu nevoie de un raspuns.Sunt in Germania de anul trecut, iar recent am incheiat o asigurare de sanatate freiwillig la o firma de stat.Mi-au solicitat un formular E104, din Romania, l-am adus.Eram asigurata doar pana in sept 2010, iar acum ma pun sa le platesc din urma pana la zi aprox 1200 euro(140euro/luna).Bineinteles ca agentul de asigurari nu mi-a spus ca trebuie platit din urma, daca stiam nu mai semnam.Am semnat un formular, completat cu datele personale si eu asteptam oferta de pret si contractul.Prin acest formular de o pagina am aflat apoi ca eram deja membra lor. Formularul nu avea nici un pret trecut. Am vrut sa fac kundigung si acum imi trimit extracte de legi , etc si spun ca nu pot 18 luni e lege ca trebuie sa fii la ei asigurat.Ce pot face in acest caz?Sa apelez la un avocat?Vreau sa renunt la asigurare si sa nu platesc.Multumesc.

 9. Iti dau un sfat. Du-te la alta casa de asigurari si povestete-le intimplarea. Intreaba-i daca agentul asigurator de la prima casa a procedat deontologic. Daca nu-ti vor oferi nici o mina de ajutor,nu ai ce sa faci. Va trebui sa platesti ce ai semnat. Un avocat te costa mai mult decit asigurarea asta. Si nu se stie daca cistiga….

 10. Buna,Doina ma numesc. Eu si sotul meu stam in Germania-Hamburg timp de 2 ani,el isi face specializarea acolo la un spital in chirurgie maxilo-faciala.Drept de munca nu are, pentru ca nu i se recunoaste diploma.Pentru recunoasterea diplomei, are de dat 2 examene de echivalare in limba germana.Unul teoretic pe care l-a trecut iar celalalt practic, pe care va trebui sa-l dea in 9 nov 2011.
  Intre timp eu am ramas insarcinata,sunt in 7 luni si dorec sa nasc in Hamburg.Suntem amandoi posesori ai cardului european de sanatate eliberat de CAS-Bihor,avem drept de sedere iar eu o sa fiu in somaj din 4 oct 2011 (in urma absolvirii unei facultati din romania ,sesiunea iulie 2011).
  Cum ne sfatuiti sa proceam cu nasterea in Germania,ce formulare portabile ne trebuie pt a fi in regula cu asigurarea medicala pentru a nu suporta cheltuielile nasterii si pentru a avea un medic de familie acolo?
  Va multumesc!

 11. Buna.In primul rand felicitari pentru munca depusa pentru acest site, pentru numeroasele articole pe intelesul tuturor si indrumarea in rezolvarea numeroaselor probleme care apar de zi cu zi. Ma numesc Andra si am o problema asemanatoare mesajului anterior si la care din pacate nu s-a gasit inca raspuns. Sotul lucreaza in Germania de mult timp, dar printr-o firma intermediara din Romania si eu am terminat facultatea, neapucand sa ma mai angajez si am ramas insarcinata (sarcina 20 de saptamani), locuim in chirie in Germania, amandoi avem cardul european ca si asigurare, am auzit foarte multe lucruri, ba ca ar fi bun cardul, ba ca nu, intr-un final un medic de aici s-a documentat pentru noi si a ajuns la concluzia ca acest card nu acopera nimic,nici consultatile, nici nasterea…dupa numeroase controale la ginecolog iti poate veni hartie acasa cu cat ai de plata si sunt niste sume imense(si nimeni nu spune nimic de dinainte). Ne-a zis de aceste formulare, exact ceea ce ati scris mai sus, el spune ca ar fi nevoie de formularul E-112 si atunci ar fi in regula. Dar acum intrebarea mea la care el nu a stiut sa imi mai raspunda este: acest formular se elibereaza pentru o nastere in strainatate?, din cate am citit e doar pentru cazuri speciale. Este posibil ca sa se elibereze acest formular pentru o nastere? Sunt tare derutata cu tot sistemul acesta complicat. Astept un raspuns daca cineva stie despre asa ceva, sau o alta solutie in privinta nasterii in Germania. Va multumesc!

 12. Bun seara.
  Un sfat va rog umil. Sunt in Germania cu sotul si copil de cca 4 luni.neavand inca un contract de munca nu ne putem asigura.eu in Ro sunt inca in CIC pana in feb cand normal ar trebuii sa imi reiau activitatea la compania la care lucrez.nu am stiut evident:) de existenta acestor legi si formulare,astfel incat am plecat fara ele.acum incerc prin fratele meu sa obtin un form pt a putea asigura aici insa ” nu se poate,nu exista form S si oricum se da’ numa’ la studenti si cei deplasati in interes de munca”…cam asta.stiu functionarele din jud Prahova…ideea e daca fiind in CIC am dreptul la formular,adica in astia 2 ani eu am fost asigurata banuiesc…? As putea solicita aici la AoK sa trimita ei in Ro.sau.sa imi elibereze formul necesar avand in vedere situatia mea? Cum as putea proceda altfel daca ei tot refuza sa imi dea formul,sa ma pot asigura aici ( daca imi fac un kleinegewerbe de ex..)?Va rog mult sa ma sfatuiti cum pot rezolva prob asta,am un copil mic si nu imi e deloc ok sa stau neasigurata, nu imi permit dealtfel sa platesc medic etc! Multumesc anticipat!!!

 13. buna ziua
  am si eu o intrebare
  suntem mutati in Germania iar sotul meu nu a fost asigurat in Romania nicodata.Cum pot eu sa demonstrez acest lucru?As dori sa ii fac asigurare la AOK dar imi cere hartie din Romania.
  Va multumesc!

  1. salut sunt daniela!si noi avem o problema asemanatoare,sotul meu a facut gheverbe luna aceasta in germania si acum vrem sa facem o asig de sanatate,dar ni sa cerut acest formular 104.noi am fost plecati ba in it apoi in romania vreo 2 ani si acum in Germania.in rom am avut asigurare voluntara un an nu stiu daca cu acest an cotizat ne vor elibera acest formular european?si daca trebuie mers personal in ROM

 14. buna eu sunt in germania de 6 luni si as vrea sa obtin o asigurare medicala,am fost asigurata in tara pina in mai ,nu lucrez ,abia azi am aflat ca puteam sa obtin o asigurare pentru auslander ceva Freiwilige Kranken,dar ca sa obtin asta trebuia sa ma anunt in primele 3 luni de sedere acuma numai la privat ma pot asigura dar costa destul de mult ,as dori un sfat ,daca ati trecut prin asta va rog sa imi scrieti

 15. buna! am si eu o intrebare si anume eu lucrez in Austria de 1 si 3 luni si anul viitor asi vrea sa ma intorc acasa. Ce fel de formulare europene imi trebuiesc pt a a imi aduce vechimea in tara si de unde trebuiesc luata.astep un raspuns.va multumesc

 16. Am si eu o intrebare.Sunt de 20 de ani in Germania cu familia ca repatriati(cu cetatenie si germanä)Acum am primit decizia de pensie pt.cei 18 ani lucrati in Romania(500 de lei)In Germania am asigurare pe familie(sotul lucreaza).Acum dacä nu prezint formularul EU121 din Romania (cä i-mi preia costurile medicale)nu mai am asigurare.Cei din Romania ori nu stiu ori nu vreau dar spun cä nu am dreptul la acest formular.Daca stie cineva precis ce pensionari au dreptul l-a acest formular.va rog sä-mi raspundeti..Va multumesc.

 17. .Casa de sanatate din Romania spune ca este o lege care precizeaza ca cei care nu au platit ultimii 5 ani CAS nu sunt asigurati si ca nu au dreptul la acest formular.Dar nu vor sa dea nimic in scris.Nici formular nici negatie.Ce se poate face? Mii de multumiri.

 18. din cate stiu eu treaba asta este valabila pt cardul european de sanatate insa pt formularul S1 nu am auzit asa ceva.
  tot din cate stiu eu legea spune asa: esti pensionar atunci automat devii asigurat in sistemul public de sanate, drept pe care puteti sa vi-l exportati in alta tara conform legislatiei europene de coordonare in domeniul sistemelor sociale.
  acum daca ma insel si intradevar exista o astfel de precizare inseamna ca singura solutie care mai ramane este sa platiti contributia la nivelul salariului minim pe ultimii 5 ani.
  pot insa sa va mai dau o sugestie
  incercati sa luati legatura cu specialistii de la Europe Direct
  http://europa.eu/europedirect/index_ro.htm
  Ei cunosc toate chichitele legislative si va pot oferi consiliere profesionista.

 19. Mii de multumiri d-lui Vali Dan Alache .Bine ca mai sunt si oameni de suflet care ajuta neconditionat.In cazul meu CAS mi-a dat o hirtie stampilata cum ca nu sunt asigurata medical in Romania .Explicatia de ce nu, nu este scrisa (verbal pesia este sub 740 de lei)Daca AOK nu este multumita cu acest raspuns voi apela la SOLVIT.Mii de multumiri.

 20. Buna ziua,situatia mea este urmatoarea;sunt in Germania de 5 luni cu sotia si copilul nostru de 10 luni.Am fost sa ma inscriu la TKK si cei de acolo mi-au cerut formularul E-104.Eu sunt in CIC si muncesc in Germania cu Gewerbe.Nu am stiut de prima data de aceste formulare si l-am trimis pe fratele meu sa intrebe de acest formular.La CASS Galati am primit urmatorul raspuns cum ca ar trebui sa renunt la CIC daca vreau sa-mi elibereze acest formular E-104.Nu mi se pare corect sa renunt la CIC e normal asa ceva?Acest formular descrie numai perioada de cotizare la CAS si cat timp am fost incadrat in munca.Cum pot avea o asigurare medicala in Germania eu fiind in CIC in Romania?Poate cunoaste cineva o astfel de situatie?Va rog poate ma ajuta cineva ca nu stiu incotro sa ma duc sa ma interesez.

  1. Si eu as avea nevoie de un raspuns…………..banuiesc ca mai sunteti in CIC pana face copilul 2 ani….si eu sunt cam in aceeasi situatie.
   Speram sa intre cineva sa raspunda.
   Mult succes!

 21. Buna ziua, dupa informatiile pe care le-am citit mi-am dat seama ptr ce anume m-a sfatuit doamna de la CJAS sa imi iau cu mine formularul european de sanatate E104. Nu stiu cum sa procedez mai departe. Poate ma puteti ajuta voi, si va multumesc ptr ca existati!
  Am ajuns acum o luna de zile cu fetita in Germania la sotul meu, care lucreaza de aprox 3 ani pe Gewerbe in Germania. Am facut toata procedura ptr a o asigura pe ea la o asigurare privata, insa eu am doar formularul european si nu stiu unde sa merg mai departe. Mentionez ca pana in ferbruarie am cotizat zi de zi fara intrerupere la CJAS timp de 10 ani. Acum sunt aici in Germania si nu am nici un fel de asigurare, insa as dori sa pot cotiza in continuare aici in baza acestui formular, este in regula? Ar trebui sa platesc la AOK Germania lunar o suma de bani retroactiv, adica de 1 luna de zile de cand am ajuns aici, ptr a putea fi asigurata in continuare? Daca aveti ceva informatii, v-as ruga mult de tot sa le postati ptr a sti ce urmeaza sa fac mai departe.
  Multumesc frumos!

 22. buna ziua
  sunt 1977
  am citit ce ati scris, am fost si eu la casj si am cerut un formular, apoi leam zis daca nu ma ajuta acel formular sa imi zica ei ce formular trebuie pt transfer de asigurare din romania in germania
  stiti ce miau raspuns?
  am uitat sa va zic ca eu sunt din brasov
  ca ei nu cunosc legislatia germaniei
  dar nici legislatia tarilor din ue nu o cunosc?

 23. 1.3 Krankenversicherungsschutz, Hilfen zur Gesundheit

  1.3.1 Krankenversicherungsschutz

  EU-Bürger, die in ihrem Herkunftsland krankenversichert sind und sich vorübergehend in Deutschland aufhalten (Touristen, Studenten), verfügen in der Regel über eine Europäische Gesundheitskarte (EHIC) bzw. eine Ersatzbescheinigung. Mit diesem Nachweis können sie sich, wenn sie eine Behandlung benötigen, direkt an eine/n zugelassene/n Ärztin oder Arzt bzw. im Notfall auch an ein Krankenhaus wenden.

  Nichterwerbstätige EU-Bürger, die ihren Wohnort nach Deutschland verlegt haben (Ummeldung unter Aufgabe des Heimatwohnsitzes), erhalten vom Krankenversicherungsträger ihres Heimatlandes eine Bescheinigung zur Anmeldung beim Krankenversicherungsträger ihres Wohnortes; in manchen Fällen wird die Bescheinigung dem Krankenversicherungsträger des Wohnortes auch direkt zugesandt. Die deutsche Krankenkasse stellt eine Krankenversichertenkarte aus und es besteht ein Anspruch auf Sachleistungen nach deutschem Krankenversicherungsrecht.

  EU-Bürger, die in Deutschland eine Erwerbstätigkeit ausüben, sind nach den deutschen Rechtsvorschriften krankenversichert und haben die gleichen Sach- und Geldleistungsansprü­che wie die deutschen Versicherten.

  Ist bei sich in Deutschland aufhaltenden EU-Bürgern ein Anspruch auf eine Absicherung im Krankheitsfall weder nach deutschen noch nach den Rechtsvorschriften des Herkunftslandes begründet, tritt grundsätzlich die Versicherungspflicht für Nichtversicherte in der gesetzlichen Krankenversicherung ein (§ 5 Abs. 1 Nr. 13 SGB V). EU-Bürger, die in ihrem Heimatland zuletzt gesetzlich krankenversichert oder bisher weder gesetzlich noch privat versichert waren, werden Mitglieder in der gesetzlichen Krankenversicherung. Soweit im Heimatland zuletzt eine private Krankenversicherung bestanden hat, erfolgt auch in Deutschland die Zuordnung zur privaten Krankenversicherung.

  1.3.2 Anspruch auf Hilfen zur Gesundheit

  EU-Bürgern, die sich in Deutschland tatsächlich aufhalten, ist grundsätzlich Hilfe bei Krankheit, Hilfe bei Schwangerschaft und Mutterschaft nach dem SGB XII zu leisten (§ 23 Abs. 1 Satz 1 SGB XII). Sofern sich EU-Bürger in ärztliche Behandlung begeben wollen/müssen und der Arzt bzw. das Krankenhaus die Kosten für die Behandlung vom Träger der Sozialhilfe erstattet bekom­men möchte, sind zunächst die Leistungsvoraussetzungen zu prüfen. Hierzu zählt ins­besondere, ob ein sozialhilferechtlicher Bedarf besteht und keine vorrangig verpflichteten Leistungsträger zur Leistung verpflichtet sind (z.B. eine Krankenkasse im Heimatland). In den Fällen § 23 Absatz 3 SGB XII (Leistungseinschränkung bei Arbeitssuchenden oder Einreise zum Zweck der Behandlung oder Linderung einer Krankheit) soll Hilfe bei Krankheit insoweit nur zur Behebung eines akut lebensbedrohlichen Zustands oder für eine unaufschiebbare und unabweisbar gebotene Behandlung einer schweren oder ansteckenden Erkrankung geleistet werden.

  Unionsbürger, die aufgrund des Verlustes der Freizügigkeit ausreisepflichtig sind, haben nur einen Leistungsanspruch nach §§ 4 und 6 AsylbLG.

  1.4 Leistungen nach dem 6. – 9. Kapitel SGB XII und verwandte Leistungen

  Unionsbürger, die Arbeitnehmer oder selbständig sind, Personen, denen dieser Status erhalten bleibt (§ 2 Abs. 3 FreizügG/EU, Ziff. I.4), und ihre Familienangehörigen sind gem. Art. 24 Abs. 1 der Unionsrichtlinie 2004/38 (sog. Freizügigkeitsrichtlinie) den Deutschen sozialhilferechtlich gleichgestellt.

  Andere Unionsbürger sind nach Ablauf von 3 Monaten ihres Aufenthaltes in Deutschland sozialhilferechtlich gleichgestellt, sofern es sich nicht um Arbeitsuchende handelt.

  Dies ergibt sich auch aus § 23 Abs. 1 Satz 4 SGB XII i. V. m. § 23 Abs. 3 SGB XII (Ziff. IV 1.1).

  Zu den Leistungen gehören insbesondere Maßnahmen der Eingliederungshilfe, Hilfen zur Pflege, Hilfen zur Überwindung besonderer sozialer Schwierigkeiten, Altenhilfe, Blindengeld und -hilfe.

  1.5 Europäisches Fürsorgeabkommen

  Bei Bürgern aus Staaten, die dem Europäischen Fürsorgeabkommen angehören, besteht gem. Art. 1 die Verpflichtung, den jeweiligen Staatsangehörigen, die sich erlaubt im Bundesgebiet aufhalten und nicht über ausreichende Mittel verfügen, in gleicher Weise wie den deutschen Staatsangehörigen und unter den gleichen Bedingungen die Leistungen der sozialen und Gesundheitsfürsorge zu gewähren, die in der geltenden Gesetzgebung vorgesehen sind.

  Beigetreten sind dem Europäischen Fürsorgeabkommen die Staaten Belgien, Dänemark, Deutschland, Estland, Frankreich, Griechenland, Irland, Island, Italien, Luxemburg, Malta, Niederlande, Norwegen, Portugal, Schweden, Spanien, Türkei.

  Zumindest die Leistungsausschlüsse nach SGB II (Ziff. 1.1.1) gelten in diesen Fällen gem. höchstrichterlicher Rechtsprechung nicht (Urteil des Bundessozialgerichts vom 19.10.2010, Az.: B 14 AS 23/10 R -noch nicht rechtskräftig-).

  2. Familienleistungen

  2.1 Kindergeld (BKGG)

  Unionsbürger mit einem Wohnsitz in Deutschland und ihre Familienangehörigen aus Drittstaaten haben Anspruch auf Kindergeld. Dies gilt auch beim Aufenthalt für Kinder in einem anderen Staat der EU. Wenn ein Elternteil im Herkunftsland ebenfalls Kindergeld nach dortigem Recht bezieht, beschränkt sich der Anspruch lediglich auf die eventuelle Differenz zum deutschen Kindergeld.

  Zuständig für die Gewährung des Kindergeldes ist die Familienkasse Hamburg.

  2.2 Elterngeld (BEEG)

  Es besteht ein Anspruch, wenn das Kind seinen Wohnsitz in Deutschland hat oder ein Elternteil in Deutschland einer Beschäftigung nachgeht bzw. nachgegangen ist.

  Zuständig für die Gewährung von Elterngeld sind die Fachämter Jugend und Familienhilfe der Bezirksämter. Die örtliche Zuständigkeit richtet sich nach dem Wohnort.

  2.3 Unterhaltsvorschuss (UVG)

  Es besteht ein Anspruch, wenn das Kind oder Kinder seinen bzw. ihren gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland hat bzw. haben, ein Elternteil mit dem oder den Kindern getrennt vom anderen Elternteil lebt und dieser keine oder nur geringfügige Unterhaltsleistungen zahlt. Unterhaltsvorschuss wird nur bis zum 12. Lebensjahr des Kindes gewährt.

  Zuständig für die Gewährung von Unterhaltsvorschuss sind die Fachämter Jugend und Familienhilfe der Bezirksämter. Die örtliche Zuständigkeit richtet sich nach dem Wohnort.

  3. Ausbildungsbeihilfen

  Ansprüche auf BAföG und Berufsausbildungsbeihilfe (BAB) nach §§ 59 ff. SGB III bestehen für Unionsbürger

  wenn sie bereits ein Recht zum Daueraufenthalt (Ziff. II 2.8) besitzen
  als Kinder oder Stiefkinder (auch volljährige ) von Freizügigkeitsberechtigten in Deutschland leben
  einen großen Teil der Ausbildung in einer deutschen weiterführenden Schule erhalten haben oder
  zunächst einer Beschäftigung nachgegangen sind und anschließend eine Ausbildung aufnehmen, die in einem inhaltlichen Zusammenhang mit dieser Beschäftigung steht (Weiterqualifizierung)
  Leistungen nach dem BAföG stehen Unionsbürger jedoch nicht zu, wenn sie sich zum Zwecke der Ausbildung oder des Studiums nach Deutschland begeben haben und hieraus ihr Freizügigkeitsrecht ableiten.

  Zuständig für die Gewährung von Leistungen nach dem BAföG für Schüler ist das Fachamt Grundsicherung und Soziales des Bezirksamtes Hamburg-Mitte. Studenten wenden sich an das BAföG-Amt des Studierendenwerk Hamburg.

  Für die Berufsausbildungsbeihilfe ist die Agentur für Arbeit Hamburg zuständig.

  V. Weitere Informationsquellen für das Leben von Unionsbürgern im Bundesgebiet und in Hamburg

  Leitfaden für Unionsbürger: Informationen für Bürger der Europäischen Union und sie beratende Einrichtungen
  Hamburger Einwohnerzentralamt: Informationen für EU-Bürger
  Hamburg Welcome Center (deutsch) / Hamburg Welcome Center (English)
  Bundesministerium des Inneren (BMI): Migration und Integration – Aufenthaltsrecht, Migrations- und Integrationspolitik in Deutschland
  Amnesty for Woman e. V.: Allgemeines bzw. Broschüren und Flyer

 24. Buna ziua

  numele meu este Elena,cum pot obtine formularul e104 pentru copilul meu din romania?Eu am asigurare aok in germania.Ce trebuie sa fac pentru a-mi trece copilul pe asigurarea mea Aok de aici?Stie cineva?
  Multumesc anticipat elena

 25. Intrebati la Aok! Normal copilul dv. trebuie automat sa fie asigurat cu dv. prin AOK, la fel ca si pt. cetatenii nemti!

 26. Buna ziua,
  peste aproximativ o luna intentionez sa ma stabilesc in Germania. Precizez ca inca nu mi-am gasit un loc de munca. Intrebarea mea este de ce fel de asigurare am nevoie ? E suficient daca ma duc cu un card european de sanatate ? multumesc

 27. Buna ziua! Numele meu este Alexandra si sunt studenta in Germania! Inainte de plecare am obtinut formularul S1! Pana aici totul bine. Am venit cu acest formular in Germania la Aok, iar o functionara cu care am discutat mi-a spus ca acest formular e eliberat de romani ca ei sunt mai inaintati si ca de fapt aveam nevoie de formularul e106, pe care la completat si apoi la trimis inapoi in Romania. Eu sunt putin socata de acest lucru pentru ca stiam ca formularul s1 exista din 2010 si nu inteleg de ce ei nu il recunosc.
  Astept sfaturi sau sugestii in legatura cu aceasta problema! Va multumesc!

 28. Eu NU mai pot! Va rog, ajutati-ma! Momentan stau in Suedia(stiu ca forumul ii mai mult pentru cei care sunt in Germania dar nu cred ca are relevanta in problema mea) Deci, ca sa ma inregistrez aici, am nevoie de formularul S1 din Romania. Problema mea e ca cei de la CAS Bihor nu vor sa mi-l dea. Pentru ca ei, cica, nu-l au. Cand l-am luat de pe net si le-am trimis cu mama, au zis ca nu poate s-o completeze ca nu-i fromularul lor si ca e acelasi lucru care mi-au dat inainte, adica:
  prima data un E104 – care mi-a fost refuzat
  a doua oara: un certificat provizoriu de inlocuire pentru cardul european de asigurare de sanatate si o adeverinta simpla, scrisa de ei, ca figurez la CAS Bihor ca si asigurat – cu astea inca nu am incercat, pentru ca data trecuta mi-au zis clar ca vor S1 – si nu vreau sa astept iar 2 luni pentru un refuz.
  Nici functionarii de aici nu-s mai buni decat cei de acasa dar ei macar poate sa zica ca in lege scrie ca imi trebuie un S1. Dar nu inteleg de cerefuza sa mi-l dea cei de acasa. Cica, ar trebui sa fie dreptul meu ca si cetatean european sa-o primesc.
  Ce sa fac?

 29. buna ziua am facut asigurare la AOK si m-a sunat si m-a intrebat daca mai vreau si altfel de asigurare dar nu am inteles ce vrea . Va rog sa imi spuneti ce anume este obligatoriu sa am , va multumesc

 30. buna ziua am si eu o intrebare sotul meu lucreaza in germania din 2010 cu cumnatul lui ca si asociatie familiala cate 6 7 luni pe an si el nu este asigurat medical acolo ci doar aici in romania dar in romania este asigurat nu dupa veniturile realizate in germania ci doar dupa minimul pe economie din romania, i-a spus cineva ca trebuie sa isi faca asigurare in germania si sa plateasca din urma de cand lucreaza in germania va multumesc

  1. In cazul acesta, “Radio Santz Romania” a transmis informatii reale. Se intampla insa foarte rar.

   Iar daca este prins de Zoll, politie, alte autoritati, mai are sanse sa plateasca si niste amenzi frumusele. Informatia aceasta nu este de la “Radio Santz”

 31. imi raspunde si mie cineva va rog sotul meu in germania a platit impozit dupa venitul real dar cei de la asigurare de stat i-au spus ca daca este asigurat in romania nu trebuie sa se asigure si in germania

   1. Dupa cum a redat mai sus este independent, cu Gewerbe. Odata ce a platit impozit (peste 6 luni) are obligatia sa se asigure medical.

   2. da este independent (asociatie familiala)din august 2010 dar lucreaza 7 luni pe an in rest este acasa in romania si in situatia asta este obligat sa si plateasca din urma

   3. BUNA SEARA IN ROMANIA PLATESTE DIN MANA LA CNAS CA SA I SE ELIBEREZE CARDUL EUROPEAN
    PROBLEMA ESTE CA EL O SA SE ASIGURE DACA ASA TREBUIE DAR NU STIM DACA TREBUIE SA PLATESCA DIN URMA

  1. @ sorina
   Probabil ca nu ati reusit sa intelegeti corect ce inseamna a fi contribuabil deplin in Germania. Daca locuieste 6 luni + 1 zi, chiar neanuntat, atunci este contribuabil deplin in Germania. Chiar daca nu a castigat nimic. Va plati in Germania impozit pe venitul realizat in toata lumea, bineinteles respectandu-se acordul de evitare a dublei impozitari. Iar daca plateste impozit, atunci are obligatia de a plati si asigurare medicala.
   Ce plateste benevol in alte tari, inclusiv in Ro. este problema lui personala. Statului german ii este indiferent. Si in momentul cand a luat pe cineva in vizor, nu mai scapa. Poate fi Boris Becker, ministru postei, sau miile de mici pesti care apar pe CD-urile cumparate de Germania de la bancile elvetiene. S-ar putea sa aveti noroc, sa fiti un peste mic si sa scapati printre ochiurile navodului.

 32. ATUNCI IMI PUTETI SPUNE O FIRMA DE ASIGURARII LA CARE SA SA ASIGURE DAR SA NU PLATEASCA ASA MULT. NOI AM VREA SA FIM IN REGULA FARA PROBLEME

 33. Buna ziua! Eu sunt impreuna cu cei doi copii ai mei in Ge. din nov. 2012. Eu nu lucrez, merg la cursul de integrare iar copiii merg la scoala primara. Pana acum am avut o asigurare medicala turistica facuta in Ro. Dar aceasta a expirat in oct. 2012, iar noi nu ne intoarcem in Ro. decat in vacanta de vara a elevilor , in 2013, pentru 3 saptamani. O noua asigurare nu pot obtine decat daca ma intorc in tara ( ceea ce e exclus acum). O asigurare privata in Ge. este extrem de costisitoare. Noi suntem inregistrati la primarie aici in Ge., locuim la prietenul meu ( care este in divort, deci nu ne poate trece inca pe asigurarea lui)
  Ce ma sfatuiti sa fac ca sa am asigurare medicala pana cand voi putea obtine un contract de munca aici in Ge.?

  1. Asigurarea “turistica” din Romania este foarte limitata – in general trebuie sa platiti dumneavoastra costurile medicale, urmand a deconta facturile la asigurator.
   Pentru dumneavoastra si copii aveti nevoie acum de o asigurare medicala privata, nu aveti alternativa, cel putin pana nu va angajati cu contract de munca sau va casatoriti.
   Succes!

   1. @ Mihaela
    Inainte de a va face o asigurare privita, interesati-va la la asigurarile publice (Gesetzliche Krankenkasse) si vedeti daca va puteti asigura benevol (freiwillige gesetzliche Krankenversicherung). Daca indepliniti conditiile de asigurare ar fi de recomandat sa va asigurati la aceste case de asigurare. Poate este mai scump decat la o asigurare privata, costa pentru adult ca. 147 € (nu cunosc cat este pentru copii), insa prezinta avantajul ca dupa ce veti lucra, sau veti fi casatorita veti putea ramane la aceasta asigurare fie direct asigurat fie coasigurat. Dezavantajul unei asigurari private este ca o reintoarcere la o asigurare publica va fi aproape imposibila, iar primele de asigurare vor creste mult mai puternic, mai ales pentru d-voastra ca si femeie.
    Informati-va la AOK, Tehniker Krankenkasse (TK), DAK, sau pe la diverse BKK (Betriebskrankenkassen).

 34. Buna seara ! Am o intrebare. Daca am asigurare AOK o pot trece pe mama mea care locuiste la mine ca si coasigurat?

   1. Momentan nu . in Romania are depus dosarul de pensionare anticipata dar nu a venit raspunsul inca.

   2. Daca sunteti sigura ca e doar o chestiune de cateva luni pana la pensionare, puteti incerca combinatia Card European + o asigurare privata din Romania pana la pensionare, apoi va avea dreptul de a fi asigurata in GErmania.

    Cititi mai multe informatii despre Drepturile pensionarilor romani in Germania aici.

   3. Puteti incheia o asigurare in Germania oricand, dar nu puteti sa o luati pe asigurare dumneavoastra ca si coasigurata, nu e considerata membru al familiei din acest punct de vedere (doar sot/sotie si copii).

  1. Puteti incheia o asigurare benevola la AOK sau la o alta casa publica, pentru persoanele fara venituri sau venituri foarte mici, care costa anul trecut ca. 148 €. Anul acesta tarifele s-au marit usor, cred ca sunt acum ca. 155 € lunar.

  1. Declaratie personala ca nu realizati venituri, respectiv dovezile cu ce venituri realizati (pensie, dobanzi, etc)
   Solicitarea incheierii unei asigurari benevole. (freiwillige Krankenversicherung)

   1. mama nu ralizeaza venituri am precizat ..nu inteleg totusi nu trebuie un document care arata de unde plateste asigurarea , ameldung ..pur si simplu merg cu declaratia personala si solicit?
    mi se pare prea simplu

 35. nu am vazut nici un raspuns la cei care nu au fost asiguratii in romanaia,
  si eu sant in aceasi situatie,sant in germania si lucrez cu gewerbe.
  Care ar fi solutia sa intru si eu intr-o asigurare de stat in germania?
  va multumesc,astept raspuns

  1. Ca si lucrator independent puteti incheia o asigurare de tip gesetzlichen Krankenversicherung (GKV) in sistemul public – contributia este de 14,9 % (15,5% cu optiunea pentru concedii medicala).

   Cel mai probabil vi se va solicita plata retroactiva din momentul anmeldung-ului in Germania.
   Succes!

   1. mersi de raspuns,
    14,9 respectiv 15,5% din suma care e declarata ca eu castig pe gewerbe?
    sau?este vreun minim care trebuie sa-l declar?
    si stiti ceva de cerintele lor(adica formulare sau acte necesare de aici si din romania)?am auzit de un formular E 104,cea ce eu nu am si trebuie cred ca si personal luat din romania
    daca solicit o asigurare la GKV sant obligati sa-mi faca sau numai daca vor,poate stiti vreo asig.la care sa ma duc?
    poate trebuie stiut ca sant cu familia(nevasta si 2 copii) de aceea vreau
    GKV cea privata e scumpa sa fac pe familie

   2. Procentele sunt din venituri – pentru inceput vor fi luate in considerare veniturile declarate apoi se va face reglajul functie de incasari.
    Dar nu va fi luat in considerare orice venit minim, contributia se plateste considerand un venit minim de 898.33 euro, ceea ce aduce cuantumul minim al contributiilor lunare la 133.85/ 139.24 Euro.
    Toate frmele de asigurari cer acum forumlarul E104 si va trebui sa platiti retroactiv de la data inscrisa pe formular ca fiind ultima luna platita in Romania.
    Succes!

   3. Asigurarea in sistem public este buna pentru inceput, atunci cand veniturile sunt mai reduse. Dar daca activitatea creste si veniturile de asemenea, contributia poate depasi cu mult o asigurare privata – de aceea trebuie sa va faceti multe calcule pentru a alege tipul de asigurare cel mai potrivit.
    Succes!

   4. Buna ziua,Iulian S
    Mi-ati scris ca:,,Toate firmele de asigurari cer acum forumlarul E104 si va trebui sa platiti retroactiv de la data inscrisa pe formular ca fiind ultima luna platita in Romania.”
    Nu stiu daca v-am precizat ca eu nu am avut asigurare de stat in RO.,
    am avut tot una privata facuta,dar asta nu e valabila aici ,am incercat la
    o asigurare si totusi mi-a cerut acel formular E104.,
    Atunci ma intreb de la ce data va fi trecuta pe formular daca nu exista,sau
    este cumva posibilitatea sa platesc ceva din urma in romania la asigurare?(adica pe cateva luni),
    Mie frica sa nu platesc aici ceva din urma, mai ales daca e vorba de multe luni
    Multumesc de raspuns

   5. Continuitatea asigurarii medicale este obligatorie – dovada se face prin formularul E104.
    Daca nu puteti dovedi pana la ce data ati avut asigurare medicala atunci se va consdiera ca pe ultimii 5 ani nu ati avut – legea limiteaza lunile de plata retroactiv la 14. Se adauga la acestea o penalizare de 1/6 din prima de asigurare de plata lunara.

    Ca idee generala, lipsa asigurarii medicale pentru:
    – 1 luna – se considera perioada de gratie, nu exista penalitati de plata
    – 1-6 luni: se va cere plata retroactiva a primei pentru lunile lipsa
    – 6-60 luni: plata retroactiva a primei pentru maxim 14 luni + prima lunara de plata va avea un factor de multiplicare de 1/6

    Acestea sunt valabile pentru asigurarile private – daca va angajati cu contract atunci veti fi asigurata in sistemul public si cele de mai sus nu se aplica.
    Succes!

  1. daca vreti sa aveti o asigurare medicala obligatorie trebuie sa fiti angajata cu contract de munca la un angajator
   acum ce asigurare medicala aveti?

   1. multumesc de raspuns,deocamdata nu am nici un fel de asigurare,
    sant cu nevasta si 2 copii si nu avem nici un fel de asigurare,
    si cu contract de munca nu pot ca nu mi s-a dat permis de munca

  2. @dory
   Aveti posibilitatea sa va asigurati benevol in sistemul de asigurare publica (freiwillige gesetzliche Krankenversicherung) atat timp cat nu aveti venituri. Costa in jur de 150 € de persoana, pentru copii s-ar putea sa existe reducere in functie de varsta lor. Intrebati la orice casa publica (AOK, Techniker, DAK).

   Daca realizati venituri din activitati economice, nu prea are importanta ce declarati. Toate casele vor lua ca si baza de calcul un anumit plafon minim la care se aplica procentul pentru asigurarea de sanatate. Doar daca castigati mai mult de acest minim veti plati mai mult. Iar la incheierea anului aveti obligatia sa depuneti dovada veniturilor realizate, dupa care se va face recalcularea primei de asigurare, cel putin pentru perioada ce va urma, daca nu si retroactiv (depinde uneori cat de culanta este casa de asigurari)

 36. buna ziua…am si eu o intrebare….. sunt insarcinata in 4 luni…..am lucrat in germania 1 an de zile dar cu acte romanesti eram doar detasata in teritoriul germaniei…am fost inscrisa la primarie pe toata perioada lucrului…am aflat k sunt insarcinata , pot beneficia de nastere acolo daca am fost doar inscrisa la primarie fara acte nemtesti…sau va trebuii sa platesc?
  Sau daca sotul meu se angajeaza la o firma si i se va face acte pe germania si asigurare de sanatate pana nasc …atunci ma poate trece pe asigurarea lui si sa nasc pe asigurarea lui in germanai, fara a mai platii vre-un cost? chiar daca sunt doar 2-3 luni lucrate de el la aceea firma, se vor acoperii costurile nasterii? daca sunt luata pe asigurarea lui mai trebuie adus vre-un formular din romania de la casa de asigurari k eu sunt asigurata in tara inca lucrez angajata in romania sau pot naste doar asa trecuta pe asigurarea lui? va multumesc

  1. – nu va acopera nimeni costurile nasterii doar pe baza faptului ca ati lucrat aici ca detasata, nu ati contribuit la nicio asigurare medicala care sa va preia costurile acum.
   – daca sotul se angajeaza cu contract de munca atunci puteti fi coasigurata pe asigurarea de familie iar costurile sunt preluate de casa de asigurare, indiferent de timpul scurs anterior. Dar nu puteti fi coasigurata decat daca locuiti in Germania.
   Succes!

 37. multumesc din suflet k m-ati lamurit !!! pai asta am vrea sa ne stabilim in germania….dak sotul meu isi va gasii de munk sa merg si eu acolo si sa ne stabilim….. dar nu stiam cum sa procedam cu faptul k sunt insarcinata….daca va acoperii costurile nasterii dak el se va angaja de luna asta in germania si eu voi naste in iulie….nu stiam dak trebuie sa aiba un anume nr de luni lucrate 🙂 deci dak il angajeaza firma o sa intru pe asigurarea lui si nu conteaza de cate luni lucreaza…. dar acele formulare de am tot citit pe internet trebuie doar pt asigurarile private sa inteleg..? nu e novoie si pt firma la care el se va angaja k acolo va fi casa de asigurari…sa inteleg?
  va multumesc din suflet pt raspuns…nu ma asteptam asa repede…va multumesc

 38. Chi-ar astazi am fost la CNAS Brasov, si mi-au zas ca-n locul cardului de sanatate ami elibereaza un formular S2-n care a fost-locuit cu formularul E 112.Ce sa cred acuma,care formular mi se potriveste an situatia mea. Mentionez ca vreau sa vin-n Germania ca si multi altii,si nu sunt lamurit cu privire la ce formular-mi trebue.In speranta ca o sa-mi dea cineva o explicatie,ai multumesc si o sara buna.

 39. Atunci ma-i mult ca sigur-n situatia me-a din cate am citit pe pagina acestui site,este modelul E104 an care arata continuitatea unui asigurat dintro tara europeana-n alta de ex cazul meu.Am ma-i citit ca oriunde-n Germania mergi sa-ti faci o asigurare ati cere acest model de formular E104.Multumesc de-ntelegere si o zi cat ma-i placuta.

  1. Acel formular, E104, se cere persoanelor ce nu sunt asigurate medical in urma angajarii cu contract de munca – persoane ce doresc sa incheie individual o asigurare.
   Exista 2 posibilitati:
   – daca persoana in cauza (inclusiv lucrator independent) doreste o asigurare voluntara in sistemul public, acest lucru este posibil doar in situatia continuitatii unei asigurari medicale in sistemul public, indiferent de tara, continuitate ce se probeaza prin acest formular.
   – daca persoana in cauza nu poate incheia o asigurare in sistemul public, ramane optiunea unei asigurari private, acest formular fiind necesar pentru a determina ultima luna cand s-a platit asigurare medicala, noua polita de asigurare trebuind platita din acel moment. Lipsa formularului sau a altor dovezi presupune luarea in considerare a unei perioade de 5 ani fara asigurare medicala, din care vor trebui platite retroactiv 14 luni, cu penalitati de 1/6 din prima incepand cu luna a 6-a.
   Succes!

 40. Mersi mult.Pe mine-n fond asta ma intereseaza,ca pe cand doresc sa-mi fac o asigurare an Germania fiind cun contract de munca sau o activitata independenta,sa nu-ntapin probleme referitor de restante. Cu asigurarea-ntara sunt la zi. Ma-i sunt si alte dovezi, an locul formularului E 104 si pe care eu nu le stiu. Mentionez ca nu ma intereseaza sa fac tratamente sa-u altceva, doar strict la ce am mentionat ma-i sus.Multam fain, si o zi placuta.

 41. Buna ziua,
  aveti idee despre situatia in care AOK cere pentru incheierea unei asigurari de stat (student in Ge.) evidenta calitatii de asigurat in Ro pentru perioada anterioara prin formularul E 104. CAS Sibiu refuza sa elibereze un astfel de formular pe motiv ca am fost asigurata ca student in Ro (pana la 26 ani) iar formularul E104 vizeaza doar persoanele care au inregistrat venituri. Singurul lucru eliberat de CAS este o adeverinta, aspect pe care AOK refuza sa l recunoasca. Va sunt recunoscatoare pentru orice fel de informatie

 42. Buna ziua,am si eu o nelamurire,vreau sa imi fac tarheta medicala in spania insa mi-au spus ca imi trebuie un document din romania care sa sustina faptul ca un am dreptul la asistenta medicala explorata,sa fie apostilata,imi sp va rog cum pot sa obtin acest document?

 43. Buna ziua ,

  …de curand am descoperit munca dvs.pe acest site si o gasesc fantastica!cata rabdare puteti avea,va multumesc de pe acum!

  Indraznesc si eu cu problemele mele fiindca sunt pierduta in hatisul formularelor astora.
  Povestea mea: locuiesc in Italia de 7 ani,am 2 copii(unul nascut in Ro altul in IT)si in august ne vom muta in Germania,sotul lucreaza deja in DE. Intrebarile sunt:

  1.ce formulare(pt.mine si cei 2 copii) trebuie sa aduc de aici?

  2. cum procedez cu alocatia copiiilor,ce-mi trebuie sa aduc din IT?

  3. fetita mare de 11 ani a facut scoala in IT,unde o pot anunta la scoala,ce ce fel de scoala fiindca nu stie limba,si cand?de ce acte are nevoie de la actuala scoala?

  4. cea mica are 4 ani…merg direct la o gradi sa o anunt ?

  5. fetita mare o am dintr-o alta casatorie,cum fac sau unde trebuie sa ma adresez ca sotul actual sa o poata lua pe asig.lui de sanatate?trebuie mers la notar(in Ro sau in DE?)ca sa declare ca e copil in ingrijirea lui?

  Va multumesc din suflet pt.ajutor!
  Roberta

 44. va rog sa imi dati si mie un sfat eu sunt persoana cu grad de handicap in romania la psihiatrie de 10 ani eu primesc in romania o suma de bani si primeste si mama ca insotitor in fie care luna eu nu am lucrat niciodata in romania acum eu mam casatorit in germania si locuiesc cu sotia in germania am domiciliul aici dar am si un domiciliu in romania si casa de a sigurari a sotiei ma preluat ca si coasigurat miau dat cardul de sanatate si sunt persoana cu grad de handicap in germania la neurologie am ms acum primesc bani aici in germania in fiecare luna dar primeste si sotia mea ca insotitor intrebarea mea e e posibil sa am probleme cu statul roman sau statul german k eu sunt persoana cu grad de handicap in doua tari si am insotitori in doua tari si primim bani din doua tari de 6 luni va rog frumos astept un raspuns ce sa fac daca e bine sau e de rau astept un raspuns mai explicit va multumesc anticipat

 45. Bună Ziua!
  În primul rând, adresez mii de mulţumiri tuturor celor implicaţi pe acest site, în mod deosebit specialiştilor!
  Am şi eu o întrebare: sunt asigurată la Casa OPSNAJ de 16 ani, lucrez la stat, în justiţie.
  Aş dori să mă stabilesc în Austria şi aş vrea să ştiu cum pot beneficia în acest stat de contribuţiile la asigurări de sănătate în România.
  Am citit aproape tot ce s-a scris aici, dar mă tem că nu am înţeles exact.
  Cu mulţumiri!
  Maria V.Pitesti

  1. Cum adica sa beneficiati de contributiile la asigurari de sanatat? Asta nu e posibil.
   Maxim ce puteti face este sa obtineti cardul european de asigurat de sanatate de la CNAS, valabil 6 luni. Dar acest card nu tine loc de asigurare medicala normala in statul gazda, oricare ar fi acesta din UE, ci este o asigurare ce acopera strict doar urgentele intervenite in timpul calatoriei in alte state UE. Va trebui in Austria sa va incheiati o asigurare medicala normala, in sistem public sau privat, functie de reglementarile legale din Austria.
   Succes!

 46. Buna ziua,
  am citit cu interes tot ce s-a postat si doresc sa multumesc tuturor celor care isi impartasesc experientele.
  Povestea mea: sunt asigurata in RO ca persoana fara venit, imi platesc de mai bine de 5 ani contributia la CASS. Am venit in GE de 2 luni, la prietenul meu, fara card european sau vreun formular completatat in RO. Pana ce imi imbunatatesc germana nu prea sunt sanse sa imi gasesc de munca. Am fost la AOK si ca sa ma pot asigura mi s-au cerut : Bescheinigung über das Ende des Versicherung in Rumänien UND Bescheinigung über die Versicherungszeiten (le vor traduse). Cu aceste dovezi pot sa intru in AOK iar de plata, lunar, vor fi 154,51 euro. Zambind, functionara mi-a spus sa ma casatoresc cu prietenul meu, el fiind in AOK, iar daca nu reusesc sa aduc dovezile de asigurata din RO, sa incerc la o firma privata in GE. Intrebare: nu imi este clar pe care formular trebuie sa-l solicit in RO pentru AOK. Desi, incerc sa mi le descarc de la voi pe toate si sa le citesc mai bine. Va multumesc!

  1. Cititi va rog acest articol pentru a va fi lucrurile mai clare https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/
   Dumneavoastra incercati sa incheiati o asigurare voluntara in sistem public, pentru aceasta vi se solicita o dovada a perioadei de asigurare din Romania si data incheierii acesteia. Aceasta deoarece asigurarea in sistem public este posibil doar daca nu ati avut intreruperi (in Germania asigurarea medicala este obligatorie prin lege). Daca aveti intreruperi atunci nu puteti fi acceptata in sistemul public si atunci optiunea dumneavoastra ramane asigurarea privata.

   Trebuie sa va fie clar faptul ca AOK este o casa de asigurare de sanatate si la dansii puteti incheia fie asigurare in sistem public fie in sistem privat, functie de situatia personala.
   Dovada o reprezinta formularele Europene S040, S041 (aceste formulare au purtat in trecut denumirea E-104) – fiind formulare europene, nu trebuiesc traduse. Daca aduceti o adeverinta normala atunci va va trebui o traducere legalizata.
   Succes!

   1. Va multumesc pentru lamuriri si munca depusa. Aveti dreptate. Am intrat si pe site-ul CNAS Bucuresti, exact ceea ce ati scri si Dvs. referitor la E104 si celelalte formulare. NU stiam ca AOK asigura si in sistem privat, insa am urmat link-ul Dvs. si m-am mai desteptat.
    CNAS Bucuresti: http://www.casmb.ro/formulare.php?c=1
    Numai bine!

 47. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare legata de asigurarile sociale. Daca un cetatean roman angajat la o socitate romana, este deplasat sa lucreze in Spania, acesta isi va plati contriutiile in Romania, nu? Ce informatii trebuie prezentate la instituiile respectivE?Multumesc anticipat.

 48. buna ziua ! suntem in Germania inpreuna cu cei 4 copii ai nostril de 17.,15.,9.si respective 5 ani …sotul meu a lucrat pana pe data de 31 ianuarie angajat la combinatul metallurgic din campia turzii,drept urmare a fost asigurat si deasemenea copii si eu sotia lui coasigurati .platim in continuare la casa de asigurari din cluj napoca ,aceasta este situatia din Romania ,dar noi suntem din4 februarie aici in Germania ,sotul lucreaza cu geverbe ,asigurare medicala in Germania nu avem ,va rog spuneti mi am vreo sansa ca familia mea sa fie asistata medical in aceasta perioada in Germania,in cazul in care as avea nevoie de vreo urgenta ,stau cu sufletul la gura tot timpul din aceasta cauza…….ca nu am medic aici 1
  va multumesc

  1. Sunteti intr-o situatie delicata neavand asigurare medicala, in special pentru ca sansele sunt foarte mari ca unul dintre copii sa se imbolnaveasca.
   In mod normal, daca aveti cardul european de asigurat de sanatate din Romania, puteti apela la medic doar pentru urgente. Dar retineti ca acest card nu tine loc de asigurare medicala normala, este destinat pentru acoperirea urgentelor in timpul deplasarilor in alte tari UE.

   Pentru a avea asigurare acum va trebui sa va asigurati, cel mai bine pentru dumneavoastra e asigurare in sistem public pentru a putea coasigura si copiii.
   Dar cel mai bine acum e ca sotul sa mearga la o casa de asigurari de sanatate in Germania si sa isi faca asigurare medicala in sistem public (pentru ca toti sa puteti fi coasigurati) – va trebui sa plateasca 15,5% din veniturile de pe gewerbe. Va putea face asta deoarece inca este asigurat in sistem public in Romania – cititi mai multe informatii in acest articol https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/
   Succes!

 49. va multumesc pt raspuns ,dar,am citit pe site-ul de mai sus despre toate acele formulare europene noi nu ne putem incadra in niciunul dintre ele cel putin pt moment in afara de cardul European pe care nu il avem din pacate avem deja prima gresala mentionata de dumneavoastra pe site ul care arata greselile noastre la plecarea din Romania

  1. Din pacate va ramane doar solutia asigurarii private, foarte scumpa in schimb, trebuie una individual pentru fiecare membru al familiei.

 50. Buna ziua!
  Am vazut ca sunteti foarte amabil cu toata lumea. Am si eu o intrebare, daca e cu putinta… Locuiesc in Austria, vreau sa-mi asigur mama aici, ea fiind pensionara in Romania. I-am facut Meldezettel aici si mi-au cerut S1 din Romania. Problema mea e ca ea trebuie sa faa un control anual in Romania si nu poate renunta la asigurarea de acolo. Daca primeste E-card aici trebuie sa renunte la asigurarea din Ro? Ea ar vrea sa stea cam jumatate de an aici si jumatate in Ro.

 51. Bun gasit,.
  Voi fi foarte scurta in ceea ce vreau sa va intreb:
  – sunt in Germania de anul trecut din iunie, cu anmeldung.
  – sotul meu este aici de aproape 2 ani,nu are dreptul de munca insa si-a facut din aprilie gewerbe.nu are inca nici un ban incasat prin gewerbe pentru ca nu a avut pre mare succes cu meseria lui
  – am obtinut de la cas formularul E106.
  Intrebarea mea este daca pot sa-mi fac asigurarea medicala cu acest formular ( cei de la cas nu au vrut sa-i elibereze formularul E104 zicand ca nu am dreptul la acesta- sunt persoana cu gr II de handicap, dar nepensionata pe caz de boala,am lucrat pana am venit in Germania) si daca in acest caz il pot lua si pe sotul meu pe asigurarea mea. Am intrebat la cei de la AOK si mi-au cerut formularul E 112, desi eu nu vreau sa ma tratez aici, asa cum prevede acest formular.am incercat sa le explic dar am avut senzatia ca vor doar sa scape de mine.
  Deci, imi pot face asigurare medicala in Germania cu formularul E 106? Si daca imi fac trebuie sa platesc din urma din data cand mi-am facut anmeldungul si pana astazi? se poate asigura si sotul meu?
  Va multumesc si va doresc sa aveti cat mai mult succes cu ceea ce faceti.
  Giuliana M.

 52. Buna ziua.Am si eu o intrebare.sotul meu are asigurare in germania la AOK.eu ma aflu in romania si din pacate sunt f bolnava.Din anumite motive inca nu merg in germania insa din informatiile mele am inteles ca as putea beneficia de acea asigurare si aici in romania.din cate stiu am nevoie de documentul portabil s1.eu aici nu am nici un fel de asigurare pt ca nu lucrez.as dori sa stiu daca am fost informata corect.Multumesc anticipat

  1. Este putin dificila situatia – dumneavoastra nu sunteti asigurata nici in Germania.
   Daca sotul are asigurare in sistem public in Germania atunci va poate coasigura, conditia fiind sa aveti anmeldung in Germania. Daca locuiti in Romania nu puteti fi coasigurata. Daca sunteti inregistrata in Germania si sunteti in Romania atunci asigurarea din Germania nu va acopera decat cheltuielile medicale de urgenta prin intermediul Cardului European de asigurat ce il veti primi de la asiguratorul German.
   Cel mai usor pentru dumneavoastra este sa mergeti la CNAS in Romania si sa va asigurati – platiti contributiile la un nivel penibil de mic, raportate la salarul minim pe economie – 37 RON(nici macar 9 euro) lunar, si atunci beneficiati fara probleme de asigurare medicala in Romania.

 53. Buna ziua. Sunt un cetatean roman plecat de curand in Germania si anume de o luna jumate. Am nevoie de formularul E104 pentru asigurare de sanatate si sociala, insa nu ma pot prezenta personal la casa de asigurari din romania pentru a face cererea scrisa etc. din pacate nu am aici nici un fel de acte care sa-mi dovedeasca vechimea in munca sau alte activitati pe teritoriul Romaniei. Cum ma sfatuiti sa le scriu celor de la casa de asigurari, in asa fel incat sa primesc un raspuns concret si eventual chiar Formularul E104 fara a-mi cere date aditionale, astfel incat sa pot grabii aici demersurile? Intreb asta pentru ca sunt sigur ca voi primii inca o mie de cereri de acte sau mai stiu eu ce chestii doveditoare care nu imi sunt la indemana (pentru ca asa se obisnuieste in Romania sa fi trimis de la ana la kaiana numai sa nu primesti nimic concret care sa-ti poata fi de folos si vreau sa evit situatia), si nici nu am pe nimeni in Romania sa faca toata munca de cercetare pentru mine. Daca se poate sa-mi raspundeti aici sau pe adresa de mail inregistrata la postarea comentariului.

  Multumesc anticipat si o zi buna in continuare.

 54. buna ,
  Daca m-ati putea ajuta cu un raspuns.:)
  Am terminat facultatea in iulie si de atunci se pare ca sunt neasigurat pana in prezent,in aceasta luna ,octombrie voi pleca in germania ,iar cei de la Cas mi-au spus ca pot face o asigurare acolo ori aici,imi vor face cei din germania o asigurare dar Cas mi-a zis ca trebuie nu stiu ce asigurare pentru cand voi reveni in tara sa aduc dovada ca am fost asigurat ..Intrebarea este.
  ce fel de asigurare trebuie sa mi se faca in germania?
  Nu mi s-a zis nimic de formulare,dar parca ceva european nu stiu ce .daca nu sunt asigurat aici ce adeverinta sa le duc daca chiar le trebuie?
  Un sfat va rog.:)

  1. Ce doriti sa faceti in Germania? Aveti loc de munca, sunteti in cautarea unui loc de munca? Scrieti toata povestea, functie de asta primiti un sfat adecvat situatiei.

 55. buna dimineata.
  am rugamintea de a ma sfatui. este nevoie ca inainte sa plece la munca in germania, sa aiba card european de sanatate si formularul E 104 completat (acum stiu ca e formularul portabil S). Nu stiu de unde sa incep cautarile:(. mai sunt 25 de zile pana pleca in germania si vreau sa nu pierd timpul.
  va multumesc.

 56. astazi am fost la cas-ul din bv pt formularul E 109 privind componenta familiei care e in ro si mi-au spus ca din germania imi trebuie formularul catre ro dar de unde sa stie ei de componenta familiei care e asigurata in ro .Miine plec iar sa vad ce fac ca astea stau degeaba la birou

 57. Salut,
  Sunt inregistrat in Germania din 2012 dar nu am avut venit si nici asigurare medicala, deasemenea nu am mai platit nici asigurarea in romania. Acum vreau sa imi fac asigurare medicala in germania. Deoarece am doar un minijob pe 450 euro, asigurarea nu se plateste automat prin angajator si practic ma incadrez la situatia de a ma inregistra voluntar in sistemul public de asigurari de sanatate. Citind anumite posturi de pe site imi e frica sa nu ma puna sa platesc din urma. As vrea sa intreb pe cei care stiu daca pot rezolva situatia in felul urmator : platesc in Romania din urma e o perioada de maxim 14 luni (asa cum a prezentat IulianS mai sus) apoi cer formularul E104 si abia apoi fac cerere de asigurare la AOK sau alta casa de sanatate din Germania. Se pot lega cei de la casa de asigurari de faptul ca am Anmeldung in Germania din martie 2012?
  Va multumesc

  1. Salut Ionut,
   Cumva sunt si eu intr-o situatie asemantoare din pacate … ai reusit sa urmezi procedura cu succes? am fost la AOK si au cerut formularul E-104 dar pt asigurarea din Romania nu am mai platit de vreo 7 luni … mi-au zis ca in acest caz ar trebui sa platesc retroactiv aici in Germania … nu ii intereseaza ca nu am de unde. O varianta ar fi sa platesc retroactiv in Ro, dupa care sa ma prezint aici la ei cu E 104 “curat”.
   Sper sa imi dai un raspuns care sa ma bucure 🙂
   O zi frumoasa

 58. Buna ziua! Tocmai am obtinut formularul S1 de la CAS. Eu voi studia un semestru in Viena si as dori sa stiu cum se procedeaza cu acest formular. Trebuie depus la institutia de asistenta medicala din Viena? Este scris doar in romaneste. e nevoie sa-l si traduc?
  Multumesc frumos

   1. Buna ziua am si eu o intrbare bunoca mea locuieste in germania de 6 luni astazi mia sosit formularul S 1 din romania daca merg cu el la AOK beneficiaza de asistenta medicala dansa avand probleme cu inima

   2. Da. Dar nu va limitati optiunile la AOK. Verificati pachetele de servicii oferite de firmele de asigurari si il alegeti pe cel care vi se potriveste.

 59. Buna ziua,

  As avea si eu nevoie de anumite informatii din partea dumneavoatra pentru situatiile pe care vi le voi descrie mai jos.

  Pe scurt, eu si sotul meu vrem sa ne mutam in Germania si am vrea sa stim care sunt formularele de care avem nevoie de la CAS Brasov. Eu am lucrat pana pe 20.03.2014 in Romania- contract pe perioada nedeterminata, am fost astazi la CAS BV ca sa-i intreb care este procedura pentru eliberare formular S1 sau E 104 (ca, la cate formulare sunt, m-am zapacit complet) si doamna de acolo mi-a spus ca S1 nu este un formular care imi atesta faptul ca eu sunt asigurata in RO si ca am nevoie doar de E104. Este adevarat?

  Mi-a spus sa fac o cerere de mana si sa atasez decizia de incetare a contractului de munca + copia cartii de identitate.. Ideea este ca eu as vrea sa-mi platesc singura contributia pentru cel putin 3-4 luni ca sa nu apara pe formular ca asigurarea mi-a fost valabila pana la data incetarii contractului de munca. Dumneavoastra ce spuneti? Sa continui plata contributiei sau sa las situatia asa? Daca mi-as gasi de munca in luna iulie (de exemplu) si optez pentru asigurare de stat, oare ma vor pune sa platesc retroactiv (din martie pana la data angajarii)? Sper sa nu radeti ca mi-am permis sa va intreb, insa chiar nu stiu cum este mai bine.

  Mentionez ca momentan nu avem niciun contract de munca in Germania, ci mergem acolo si, cu ajutorul unor cunostinte, speram sa ne gasim de lucru in cateva luni.

  Legat de sotul meu, dansul nu a avut niciodata contract de munca in Romania si, prin urmare, nu a fost asiguratsi nici co-asigurat. Pentru situatia lui, mi-a spus ca i se poate elibera o adeverinta care sa ateste acest lucru. Ii va fi utia in Germania in momentul in care se va angaja? Dumneavoastra cum ma sfatuiti sa fac?

  Va multumesc frumos pentru timpul acordat si va doresc o zi frumoasa!
  Cu stima si respect pentru munca depusa,

  Alina

 60. 1.deocamdata, S1 si E-104 functioneaza in paralel pina cind se va renunta la vechile formularele cu E. In consecinta, faceti cum va spune functionarul obtineti E-104.
  2. nu inteleg de ce nu intrati in somaj ( si pentru somaj exista formular puteti merge cu el in germania) .
  3.scoateti-va Cardul european de sanatate si il folositi vreo sase luni
  4. daca nu aveti certitudinea obtinerii unui loc de munca, nu are rost sa platiti, platiti retroactiv in tara daca se iveste ceva concret in germania
  5. daca aveti copii si lor le trebuie formular pentru alocatie dar numai dupa gasirea locului de munca in germania.

  1. Buna dimineata,

   Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Imi sunt de mare folos!! Va voi raspunde la punctele dumneavoastra, poate mai sunt si altii in situatia mea:

   1. Asa voi face, imi voi scoate formularul E-104. Momentan, astept decizia de incetare a contractului de munca ca sa-mi pot depune toate documentele necesare.
   2. Nu am cum sa intru un somaj pentru ca eu mi-am dat demisia cu acordul partilor.
   3. Asa voi face si in acest caz. Multumesc!
   4. Am inteles.
   5. Momentan, nu avem niciun copil. Dar, va multumesc pentru ca ati punctat si acest aspect.

   Asadar, cuvintele de multumire sunt de prisos! Siti ca informatiile pe care dumneavoastra ni le frunizati ne sunt de mare folos!!

   Sa aveti o zi senina!
   Cu stima,

   Alina

  2. Buna ziua,

   Am si eu o rugaminte tot in legatura cu asigurarea de sanatate. Situatia e urmatoarea:
   – am venit in Germania acum 8 luni
   – pana la momentul venirii in Germania am fost asigurat in Romania
   – pe toata perioada de la venirea in germania am avut asigurare privata de turist emisa in Romania
   – nu am fost asigurat la nici o casa de sanatate din Germania eu neavand nici un venit suplimentar, doar bani necesari traiului zilnic
   – nu am momentan formularul E104
   – de la 1 mai o sa ma angajez, angajatorul mi-a trimis deja contractul si trebuie semnat
   – angajatorul imi cere Mitgliedbescheiningung der Krankenkasse

   Acest Mitgliedbescheinigung se poate otine de la Krankenkasse in cazul in care ai fost deja asigurat.

   Intrebare mea este: avand in vedere situatia de fata, cum as putea proceda sa obtin un Mitgliedbescheinigung de la AOK de exemplu?

   Va multumesc aniticipat pentru raspuns

   O zi frumoasa

   1. Va duceti la o cas de asigurare de sanatate si va asigurati, aveti nevoie de copie dupa contractul de munca. Dar in acel moment casa de asigurare va va solicita plata retroactiva a asigurarii din momentul in care ati venit in Germania (in cazul in care nu va accepta asigurarea de turist). La cateva zile primiti o dovada de la casa de asigurare cum ca sunteti asigurata medical. Ulterior veti primi si numarul de asigurari sociale. Ambele adeverinte le duceti angajatorului.
    Succes!

 61. Buna,am o nelamurire,sper sa ma ajutati sa o”lamuresc”…. ce inseamna mai exact……..IulianS | January 23, 2014 at 3:15 am | Reply
  Daca le prezentati actele “curate”, in regula, nu!
  Grija mare cum faceti toata treaba!
  Multumesc pentru eventualele lamuriri,o zi buna,Radu

 62. Buna seara!
  Imi permiteti si mie sa pun cateva intrebari care au devenit o problema vitala.
  Sunt in Germania de 7 luni, intre timp am facut si un Integrationkurs unde am platit doar jumatate de pret pentru ca BAMF mi-a platit cealalta parte. Nu am muncit. Stau la sora-mea si ea nu a considerat necesar sa ma anunte aici nici cu domiciliu nici la Jobcenter. Asigurare am una din Romania de turist pentru ca nici acolo dupa ce mi-am dat demisia nu am mai fost asigurata. Acum insa termin Integrationkurs si vreau sa imi gasesc de munca, dar imi e frica pentru ca nu stiu ce sa le spun celor de la Jobcenter si acolo unde trebuie sa imi anunt domiciliu.
  1.Stiti cumva daca voi primi penalitati pentru ca nu am fost anuntata nicaieri si pentru ca nu am o asigurare aici( inafara de aia de turist) ?!?!?!?!?
  2. In Romania am facut o facultate de drept, ce posibilitati am cu ea aici!?exista cursuri de limba in domeniu studiat oferite de statul german?!
  Va rog mult sa ma ajutati sa gasesc o solutie pentru ca sunt intr-un orasel mic si nu cunosc pe nimeni, 3. sora-mea e cetatean german ar putea ea sa ma ia pe asigurarea ei?!?!?!

  Daca reusiti si aveti timp sa imi raspundeti la intrebarile mele o sa va fiu recunoscatoare!
  Multumesc anticipat!
  Cu stima Alina

  1. ALINA. 1)Pentru ca nu ai anuntat noua adresa,atat timp cat nu te-a depistat cineva, nu este nici-o problema. Iar o asigurare germana trebuie in principiu sa posezi dupa ce ai declarat noul domiciliu. Asadar nu ai de ce sa-ti faci probleme!
   Iar daca reusesti sa te angajezi, atunci devii obligatoriu asigurata.
   2)Posibilitati O! Deci o sa lucrezi la inceput Helfer in …,respectiv ca necalificata. Daca primesti 1300 net/luna sa zici merci!
   3)Posibilitate O!

  2. Nu puteti fi coasigurata pe asigurarea sorei dumneavoastra, acest lucru nu este posibil. Trebuie sa aveti grija sa aveti asigurare medicala din momentul inregistrarii domiciliului.

 63. Am si eu o problema si v-as ruga sa ma ajutati.As vrea sa o iau pe mama mea la mine in germania.Eu lucrez in germania de 6 ani cu contract de munca iar mama mea are 79 de ani si nu mai poate sa se ingrijeasca singura de ea .V-as ruga sa imi spuneti cum sa procedez cu asigurarea medicala.In romania la casa nationala de asigurari mi s-a spus ca ii pot face transferul de asigurare din romania in germania prin formularul e121 sau s1 .doar ca mi s-a spus ba ca prin e121 voi plati asigurare pentru ea (un pachet de baza care costa in jur de 300 euro) deoarece nu pot sa o fac coasigurat la mine avand in vedere ca are pensie in jur de 120 de euro pe luna,deci are venit ba ca prin s1 nu platesc asigurare aici dar romania trebuie sa plateasca pentru ea,ea ramanand asigurata in romania practic.Mi s-a spus ca romania nu va plati la timp prestatiile medicale si nu stiu cum sa preocedez pentru ca nu as vrea sa ma trezesc ca romania nu plateste si o sa fiu eu nevoita sa platesc.am inteles ca romania plateste totusi dar nu la timp ,ca de cele mai multe ori plateste dupa 4,5 ani prestatiile,si de aceea nu stiu cum sa procedez pentru ca si la casa nationala de asigurari mi s-a spus ca romania nu plateste la timp si ori platesc eu ori se satura nemtii si nu ii mai dau voie sa stea aici in tara pe asigurarea transferata din romania.eu am o colega de servici poloneza care are asigurarea transferata din polonia si cand a avut nevoie de o operatie la mana a pus banii de la ea si a platit iar polonia ia dat banii in 3 ani.
  O alta problema ar fi medicamentatia deoarece in romania ia 4 feluri de medicamente compensate si fara ele nu poate sta.Aceasta medicamentatie o sa imi fie data de aici ? tot la casa nationala de asigurari din romania mi s-a spus ca romania plateste tot ce intra in pachetul de baza si multe servicii medicale le plateste la valoarea din romania.M-ar interesa foarte mult aceste aspecte deoarece eu am salar de 1300 de euro si daca trebuie sa platesc si la doctori nu imi vor ajunge banii si de chirie si de restul.mai ales ca mama mea este hipertensiva,diabetica,are probleme cu rinichii si are ulcer varicos la picioare deci are destul de multe si daca o sa fiu nevoita sa platesc servici medicale pentru toate aceste afectiuni nu voi putea sa ma descurc.
  Si as mai dori sa va intreb ceva.am citit la dumneavoastra pe site(www.consilierromanogerman.ro)la articolul”si bunicii migreaza uneori “ca un batran cu asa o pensie mica(120 de euro in cazul mamei mele) trebuie sa primeasca o subventie de la copil(acolo era un exemplu cu pensie de 444 de euro/pers doi batrani s-au mutat in germania langa fiul lor si el a trebuit sa le dea un fel de ajutor sau subventie de 256 de euro la fiecare ca sa poata sa stea acolo)si eu voi trebui sa fac dovada ca pot sa ii dau diferenta de banii pana la 700 de euro?

 64. Maria
  Buna ziua!
  Am si eu o problema complicata,va rog ,daca se poate ,sa ma ajutati:Am vanit din Spania in aug ,2012,acolo am avut asigurare de sanatate (automat.asa cum e legea acolo)dar eu n am lucrat ca angajata acolo.Aici ,in Germania,cum spuneam sint din aug 2012,am lucrat doar 2 luni anul acesta la un hotel,din febr pina in aprilie,fiind in perioada de proba ,am incetat sa lucrez(la hot.sefului).Am fost asigurata la Aok,am vrut sa mi fac o freiwillige versicherung,,dar imi cer formularul E 104 din Spania.Intrebarea mea e daca pot obtine formularul in cazul meu din Spania,si daca ma vor obliga aici sa platesc din urma ,pe perioada neasigurata.Va multumesc,si va doresc o zi buna!

 65. . Asigurarile se platesc pentru riscurile prezentului si viitorului, nu pentru trecut. Nu are rost sa platesti retroactiv. Dupa opinia mea ar trebui sa o iei de la capat cu asigurarile. Fa-ti socoteala si vei vedea ca continuitatea care ti se propune este mai costisitoare.

 66. Buna seara!
  Nu stiu daca am formulat eu gresit intrebarile,dar eu voiam sa stiu daca sint obligata sa platesc din urma (eu nu vreau asta );pe mine ma intereseaza doar sa am o asigurare medicala (freivillige versicherung) pina o sa mi gasesc un alt loc de munca..N am inteles din raspunsul dvs,-cum sa o iau de la capat cu asigurarile?Va multumesc!

  1. O sa trebuiasca sa platiti din urma. Daca ati fost deja asigurata la AOK nu inteleg de ce va cere formularul E104 din Spania. Ar trebui,la expirarea asigurarii, sa primiti o scrisoare de la AOK care sa va informeaza ca asigurarea d-voastra a expirat si sa vi se propune o asigurare voluntara.

  2. din cite am inteles ,dvs vreti sa intrati in sistemul public asigurindu-va in mod voluntar. Aprobarea intrarii voluntare in sistem se da foarte greu pe baza continuitatii in asigurare. Din aceasta cauza cei de acolo va cer formularul E-104 din Spania. Dar este clar ca nu va vor asigura decit cu plata retroactiva a tuturor perioadelor lipsa. Cind insa va veti face socoteala si veti vedea ca plata retroactiva este foarte mare nu prea o sa va convina. Tocmai de aceea, v-am sugerat sa va angajati ca sa intrati automat in sistemul de public de asigurari ca nou asigurat. Probabil ca nu va puteti angaja si atunci trebuie rezolvata aceasta problema fie cu un Gewerbe, fie cu un U.G.

 67. Buna! Ma numesc George si locuiesc in Spania impreuna cu sotia si parintii mei. Acum 1 an parintii mei fiind pensionari in Romania si-au mutat drepturile de sanatate prin formularul S1 aici in Spania si au reusit…au beneficiat cam 1 an si 2 luni si inca beneficiaza in continuare. Problema noastra e ca acum ei vor sa se intoarca in tara definitiv si nu stim cum sa mutam drepturile lor de sanatate inapoi in Romania. Daca ma puteti ajuta cu cateva informatii as fi tare bucuros. Va multumesc!

 68. Buna ziua!
  Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu o informatie legata de urmatoarea situatie: am solicitat CAS Mures formularul S1 , pentru tatal meu care locuieste acum in Germania cu noi. Avem Anmeldung pentru el pe adresa noastra. Problema este urmatoarea: el este pensionat de caz de boala in Romania, iar in data de 19 sept trebuie sa se prezinte la comisie pentru prelungirea perioadei de acordare a pensiei pe caz de boala. CAS ne-a refuzat acordarea formularului pe baza urmatorului motiv: daca va primi aceste formular, va fi scos din baza de date a CAS intrucat nu poate fi asigurat in 2 tari UE, iar asta va atrage dupa sine pierderea pensiei in Romania. Ma intreb daca asa este intradevar, sau este doar un tertip cu care incearca sa ne pacaleasca ptr a nu ne acorda aceste formular..
  Multumesc,
  Bianca

 69. Buna ziua,

  Am si eu cateva intrebari legate de formularul S1/E 106 si conditiile de acordare. Am terminat studiile in Romania si am lucrat timp de doi ani aici – in primul an cu contract de munca iar in cel ce-al doilea an cu contracte de drepturi de autor. Anul acesta am aplicat pentru un master in Suedia unde am si fost admisa si pentru a ma inregistra la oficiul de taxe de acolo mi se cere formularul S1 sau E 106. Din cate am inteles de pe site-urile Caselor Judetene de Sanatate eu pot aplica pentru acest formular in calitate de student doar daca nu am mai mult de 26 de ani. Eu voi implini in cateva zile 27 de ani. Mai pot aplica pentru acest tip de formular sau trebuie sa aplic pentru un alt tip de formular? Mentionez ca de la 1 august am renuntat la jobul pe care il aveam bazat pe contracte de drepturi de autor pentru a-mi pregati plecarea in Suedia. Prin urmare in acest moment nu mai am alta calitate decat aceea de persoana admisa la un program de studii in afara tarii. Pentru ce tip de formular pot aplica pentru a avea o asigurare de sanatate completa pe perioada celor doi ani de studii, de ce acte am nevoie pentru a-l primi si in cat timp il voi obtine?
  Multumesc.

  Cu cele mai bune ganduri,
  Simona S.

 70. Buna ziua,
  Ma numesc Livia B. sunt din Bucuresti si am rezidenta in Germania si am o intrebare.
  Fiica mea in varsta de 10 ani care urmeaza scoala in Germania si locuieste impreuna cu mine are dreptul la alocatie din parte statului german.
  Multumesc si astept raspunsul dv.

 71. buna am si eu o problema in cea ce priveste formularul e104,prietenul meu este plecat in franta de o luna.Cei de la firma unde lucreaza i cere formularul mentionat mai sus.Intrebarea mea este daca CAS imi poate elibera mie acest formular chiar daca nu sunt pe acelasi nume cu el?cat dureza aceste formalitati?cat costa?va multumesc

 72. Va rog sa ma ajutati cu niste informatii privind problema mea.Am ameldung din ianuarie 2012 dar pana in luna mai anul acesta nu am muncit si nici nu am avut asigurare de sanatate platita aici in Germania.Locuiesc aici cu prietenul meu,iar eu din luna mai 2014 am gewerbe.am fost la Bkk si mi sa spus ca trebuie sa platesc din urma asig de sanatate adica 5000euro,sau sa aduc din Romania dovada ca am platit acolo.eu in Romania nu am mai platit de 10 ani asig de sanatate Acum vreau sa imi inscriu aici la scoala copilu meu dar mi sa spus ca trebuie sa am asig de sanatate aici .Am contactat alta casa de asig HEK si acestea mi-au spus ca trebuie sa am for mularul E 104.Intrebarea este.pot sa beneficiez de acest E104 daca eu in tara nu am mai platit asig de sanatate 10 ani?ma gandesc ca daca platesc din urma in Romania tot nu ajung la suma asta mare de 5000 euro.Cu respect ELA

  1. E104 se elibereaza oricui, dar nu va foloseste la nimic dumneavoastra. Pe acest formular sunt inscrise perioadele de asigurare in Romania, dar nu va foloseste in Germania decat daca aveti minim 12 luni de asigurare nterioare lunii in care a fost eliberat.
   Acum invatati, din pacate, faptul ca asigurarea medicala este obligatorie in Germania iar in momentul asigurarii trebuie platita contributia retroactiv. Dar este totusi ciudat de ce BKK va cer 5000 euro, cand ar putea sa va ceara contributia retroactiva pe maxim 14 luni, in acest moment contributia lunara voluntara fiind de 158 euro.

 73. Buna ziua,am si eu o intrebare:sunt in germania din luna mai a acestui an si am anmeldung de la 1 mai,am avut un contract de 450e din care imi plateam si asigurarea de 160 la AOK deoarece cei la care am lucrat nu am vrut sa imi faca contract fara asigurare.din data de 1 septembrie eu nu mai am contract fiindca vreau sa plec in romania si vreau sa inchid si asigurarea.problema este ca cei de la AOK mi au cerut un e104 si un act din care sa reiese ca nu m ai locuiesc in germania.in romania eu nu am aavut niciodata contract de munca si nu am platit nici o asigurare,doar am avut o pensie dupa mama mea care a decedat.am luat pensie pana la 21 de ani.va rog sa mi spune ti cum trebuie sa procedez pt a inchide asigurarea.imi trebuie e 104 sau alte acte..va multumesc mult

 74. Buna, sunt insarcinata in 4 luni si sunt salariata in Romania, sotul meu va lucra in Germania incepand cu 01.08.2014 cu toate actele in regula acolo,
  intrebarea mea este daca as putea naste in Germania si in ce conditii ?…..specific ca trebuie sa nasc cu cezariana prin februarie 2015 si am auzit ca sunt niste costuri destul de mari. Am inteles ca m-ar putea ajuta niste formulare de aici din Romania, dar nu stiu in ce conditii.
  Daca m-ati putea ajuta cu niste raspunsuri va rog.

  1. Tema e mai complicata. Teoretic puteti figura pe asigurarea sotului, dar practic nu, deoarece sunteti salariata si asigurata deja intr-un sistem de sanatate public (in Romania) si nu este posibil sa figurati asigurata in 2 sisteme de sanatate publice.

   1. Domnule Iulian,
    Va ros sa-mi lamuriti si mie cateva aspecte deoarece nu doresc sa ma trezesc intr-o situatie complicata fara vrerea mea. Am o disabilitate de grad II. grad stabilit in Romania,definitiv,nu sunt pensionar ci doar primesc un ajutor de 200 ron in tara. Aici sotia mea lucreaza cu contract si sunt trecut pe asigurarea ei. Ati spus ca o persoana nu poate fi asigurata in doua sisteme publice,dar aici nu beneficiez de absolut nimic decat de acea asigurare medicala familiala. In Romania persoanele cu disabilitati sunt asigurate indiferent daca lucreaza sau nu.Nu stiu daca exista posibilitatea de-a renunta la asigurarea din tara si de a beneficia doar de aceea de aici. Oriunde ma duc in Romania beneficiez automat de anumite gratuitati medicale,pentru ca orice persoana cu disabilitati este automat asigurata.Ati putea sa-mi spuneti daca situatia aceasta imi poate creea probleme sau complicatii?Am intrebat in tara si nimeni n-a putut sa ma lamureasca daca o pesoana cu handicap poate opta pentru a numai fi asigurata in Romania.Eu nu locuiesc acolo din ianuarie si nu am beneficiat de nici un serviciu medical acolo de cand am plecat.Aici nu beneficiez de bani sau alte ajutoare de orice fel, doar de asigurarea medicala familiala.
    Va multumesc mult

   2. In momentul in care ati plecat din tara, teoretic, nefiind angajat, nu trebuie sa va faceti probleme privind asigurarea medicala.
    Totusi intervine o problema la care nu va pot da un raspuns, trebuie sa intrebati in Romania: nu cunosc in ce masura faptul ca incasati din tara acel ajutor de 200 de euro, in timp ce dumneavoastra nu mai locuiti in Romania. Nu ati mentionat cu ce titlu este acel ajutor, dar ca regula generala nu este posibil sa incasati prestatii sociale dintr-un stat, in timp ce locuiti in alt stat. Daca vorbim de pensie de boala e altceva. Probabil in baza acelui ajutor sunteti incadrat si cu asigurare medicala.
    Succes!

   3. Multumesc pentru raspuns, dar atunci care ar fi totusi conditiile
    sa nasc acolo in Germania ?

   4. Sa nasteti in Germania nu e nicio problema, dar intra in discutie acoperirea costurilor.
    Acest lucru se poate face daca sunteti asigurata in Germania, in situatia dumneavoastra singura solutie este ca sotul sa va includa pe asigurarea de familie.
    Ca sa puteti fi asigurata medical, trebuie mai intai sa aveti anmeldung in Germania. Mergeti apoi la casa de asigurare a sotului si incheiati asigurarea – aici veti vedea pe formularul de asigurare rubrici despre asiguratorul anterior, veniturile anuale, etc.

   5. Buna ziua, mai am o intrebare daca se poate sa-mi raspundeti ….. daca imi fac domiciliul in Germania mai pot sa primesc indemnizatia de crestere copil din Romania pentru 2 ani acei 1200 lei + alocatia de 200 lei daca nu optez pentru nici un ajutor de acolo? ….. va intreb deoarece anul viitor fetita mea de 7ani as vrea sa inceapa scoala in Germania si sa locuim impreuna cu sotul acolo.

    Va multumesc mult.

   6. Odata ce plecati din Romania, pierdeti dreptul la indemnizatia de crestere a copilului. Puteti in schimb opta pentru drepturile similare din Germania.

  2. o ultima intrebare si nu va mai deranjez …..nici Cardul European de Sanatate nu acopera cheltuielile unei nasteri programate in Germania……?
   Va multumesc.

 75. Acel ajutor este o indemnizatie,un echivalent sa zicem al unei pensii de boala,in cuantum mult mai mic,pana la implinirea varstei de pensionare.Nu stiu exact cum sa-l categorisesc.Stiu doar ca acea indemnizatie se da si daca esti elev de 12 ani si ai o disabilitate,pana la implinirea varstei de pensionare,chiar si atunci cand esti angajat cu carte de munca.Deci,este independent de alte venituri pe care le obtii in mod legal.Eu aici insa nu realizez absolut nici un venit.Asigurarea medicala vine odata cu stabilirea intr-un grad de disabilitate,indiferent de daca ai venituri sau nu.Probabil ca ,in acest caz,nu este ilegal sa fii asigurat si in Romania pe baza disabilitatii,desi,nelocuind pe teritoriul tarii o perioada nu beneficiez de nici un serviciu,si in Germania pe asigurarea sotiei.Va multumesc

  1. Pai tocmai aici pare a fi o problema, faptul ca încasați acea indemnizație in timp ce nu mai locuiți in România. Verificati in tara legalitatea acestui lucru.

 76. Buna ziua D.le Iulian
  Aici pot veni cu o adaugare la cele relatate de dv.mai sus in data de 13 septembrie?
  Eu am societate in Romania deschisa din 2012 (amelduit in Germania din oct.2012) unde eu si sotia mea suntem si administratori si angajati , avand plata la zi catre asigurarile sociale si Gewerbe deschis in luna august 2014.
  Doresc sa-mi fac asigurare voluntara in sistem public german dar societatea din Romania ramane deschisa unde platesc in continuare asigurarile sociale.

  Acum va intreb .
  Nu pot beneficia de asigurari din partea ambelor state atat timp cat in Romania platesc 0,65 % pentru sanatate si in Germania 15,5% ?
  Mentionez ca in Germania inca nu am depus actele pentru a incheia o asigurare medicala !
  Va multumesc !

 77. buna ziua.am si eu o nelamurire.lucrez in austria.am primit formularul 106 prin posta.un exemplar am dat sefei mele.trebuie inregistrat si i romania acest formular???

 78. Buna ziua. Daca sotul meu lucreaza cu acte in Germania poate sa primeasca alocatia de acolo pentru fetita chiar daca ea este in Romania? Daca da ce ar trebui sa fac. Multumesc.

 79. Buna ziua,
  Nu stiu sigur daca intrebarea se incadreaza in acest subiect, dar merita sa incerc. Eu am lucrat in Romania pentru 3 ani si 10 luni, si in acest moment sunt in Portugalia ( lucrez aici legal in cadrul unei companii ).
  Ma intereseaza daca trebuie sa initiez anumite proceduri ( ex obtinere formular E104 din Portugalia, cu calitatea mea de asigurat de aici) pentru a fi scoasa din evidentele Casei de Santate din Romania.

  Multumesc,

 80. am trimis un mmesaj d-lui iulian si nu am avut spatiu sa multumesc astept jun raspuns la intrebarea mea daca pot beneficia de o asugurare in Germania fpentru tratament fiind pensionara in Romania care sunt procedurile? cu mii de multumiri Cornelia N

  1. Din pacate in situatia dumneavoastra nu, va trebui sa suportati integral costurile medicale. E si normal acest lucru.
   Cele bune si multa sanatate!

 81. Cum dovedesc in Romania la angajatorul de aici ca am lucrat legal o perioada in Cipru? Ce hartie imi trebuie ? Aceasta dovada ma ajuta sa trec la o alta treapta de vechime , cu alt coeficient adaugat la salar. Deci ? Am sunat si ras-sunat in Cipru, ei nu elibereaza adeverinte doveditoare ci doar formulare.
  Care este acest formular european? Multumesc.

  1. De ex. v-ar folosi formularele europene de tip U in care se totalizeaza perioada de contributii sociale. Dar mai important ar fi o adeverinta de la angajatorul din Cipru.
   Cele bune!

 82. Buna ziua, am o nelamurire vizavi de Formularul S1: mi s-a transmis de la CNAS Mures ca acest formular este doar pentru pensioari si cei detasati cu munca in strainatate. Eu sunt medic stomatolog in Germania de 2 luni, am cumparat aici un cabinet si vreau sa intreb daca pot solicita formularul S1 pentru perioada cat mai sunt asigurat in Romania astfel incat sa fiu asigurat si in Germania pentru aceasta perioada. Multumesc anticipat, apreciez efortul pe care il depuneti pentru o comunitate informata.

 83. As avea nevoie de un sfat : cum sa procedez , vreau sa plec in tara , am lucrat aici in Germania aprox. 11 luni fiind angajat , asigurat medical la aok , ce trebuie sa fac sa anulez asigurarea medicala – pt a nu avea probleme mai tarziu .

 84. Buna ziua!
  Am si eu o intrebare.
  Voi pleca in curand la munca in Germania cu contract si totul legal.
  Intrebarea mea este cum fac cu asigurarile de sanatate?
  Trebuie sa renunt la cea de la CNAS sa nu fiu nevoit sa platesc contributiile atat in Germania cat si in Romania?
  Trebuie sa obtin ceva acte de la CNAS pentru asigurarile din Romania?

  Multumesc mult de raspuns!

 85. Buna ziua,am si eu o micuta problema sias dori o informatie……sotul munceste in austria este asigurat iar eu si copilul suntem pusi pe asigurarea lui,ce ma intereseaza pe mn este ce formular ne trebuie ca asigurarea sa fie valabila si pe teritoriul romaniei?eu si copilul stam in tara momentan dar avem domiciliu si acolo in austria….multumesc anticipat

 86. Buna ziua,

  Din ce vad nu prea raspunde nimeni la intrebarile din comentarii, dar nu se stie niciodata poate stie cinva, ar fi util un articol pe tema asta. Cum pot dovedi celor de la ANAF ca platesc in Germania contributii la sistemul de sanatate, astfel sa nu trebuiasca sa platesc si in Romania, dar in acelasi timp sa-mi pastrez rezidenta fiscala si acolo, periodic scot bani pe persoana fizica dintr-o platforma de marketing afiliat, care-mi calculeaza si imi plateste conform legii taxele si la sanatate, dar sumele sunt foare mici.

  Multumesc

  1. Mitgliedsbescheinigung ar trebui sa fie suficient, in acest document se arata apartenenta la casa de asigurari.
   In privinta rezidentei fiscale – aici deja gresiti. Rezidenta fiscala poate fi intr-un singur loc, si anume acolo unde ati locuit cel putin 183 de zile in ultimele 365. Deci rezidenta dumneavoastra ar fi in Germania, unde aveti obligatia sa declarati toate veniturile realizate si sa le impozitati aferent pe cele fara retinere la sursa.
   Deci degeaba platiti in Romania impozitul pentru veniturile din activitatea de marketing, acestea trebuie declarate si impozitate in Germania si evident, vorbind de o activitate comerciala, aveti nevoie si de o organizare si o forma de autorizare. Intrati urgent in legalitate pana nu e prea tarziu, “pretul” platit pentru astfel de greseli poate fi enorm.
   Cele bune!

   1. Buna seara.am si eu o intrebare:sotul meu este pensiinat in spania in urma unui accident de munca.este invalid vrem sa ne stabilim in romania,ce ar trebui sa fac pentru al incadra in sistemul romanesc avand gradul 1de handicap…Multumesc

 87. Buna ziua,
  Intentionez sa ma mut in Suedia iar pentru a obtine cartea de identitate suedeza am nevoie de formularul S1 de la CNAS (valabil 1 an).
  Desi momentan lucrez intr-o companie in Romania, si pot aduce adeverinta ca am cotizat fara intrerupere in ultimii 5 ani, cei de la CNAS nu vor sa-mi dea formularul S1 pe motiv ca odata ce voi plecat in Suedia nu voi mai contribui la sistemul de sanatate romanesc deoarece nu mai lucrez la societatea respectiva. Ei spun ca doar in cazul in care exista un contract de detasare de la firma actuala catre noul loc de munca in Suedia (pe care nu il am momentan) pot sa imi dea acest formular. In conditiile in care odata plecat in Suedia fara contract de munca se poate sa platesc in avans contributia de sanatate pe 1 an la CNAS pt. a obtine formularul S1 ?
  Daca nu, care ar fi totusi o solutie pentru a obtine S1 ?
  Multumesc mult !

 88. Am si eu cateva intrebari. Doresc sa ma mut din tara, impreuna cu prietenul meu, la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai. Am vorbit cu niste prieteni care se afla deja acolo pentru a ne ajuta la inceput cu chiria. Noi plecam fara un loc de munca sigur, urmand ca acolo sa aplicam. Ei ne-au spus ca trebuie sa avem o asigurare medicala (cu aceasta problema s-au confruntat si ei la inceput). Cu ce acte ar mai trebui sa plecam, in situatia nostra? O zi buna!

  1. E bine sa aveti la dumneavoastra certificatele de nastere de tip nou, pasaport si formularul E104 de la casa de asigurari de sanatate. Nu strica sa aveti macar o traducere a actelor de studii.
   Pentru asigurarea medicala ma puteti contacta la office@consgero.com.
   Cele bune!

 89. Buna seara! Ma numesc Gabriela si sper din tot sufletul sa ma puteti ajuta. Acum 2 ani am fost diagnosticata cu o boala autoimuna, tratamentele din Romania nu au fost eficiente asa ca am plecat la Viena, unde am intrat intr-un program de studiu, primind gratuit un medicament care s-a dovedit a fi eficient dar care nu este adus in Romania. Programul de studiu s/a terminat iar acum trebuie sa suport costurile medicamentului si al serviciilor medicale la Vienna (aprox 4500€ la fiecare 8 satamani… toata viata)
  Intrebarea mea este, daca ma mut in Austria si am un serviciu normal, ca orice cetatean al Austriei, voi beneficia de servicii medicale gratuite si de tratament gratuit, in ideea in care angajatorul va platii toate contributiile sociale pentru mine?
  Multumesc anticipat si astept un raspuns sau poate chiar si un sfat!
  Gabriela.

 90. Buna.Eu locuiesc in Germania momentan.in urma cu o luna am ramas fara servici.am solicitat somaj aici am completat tot ce mi sa dat dar imi cer PDU 1.ce este acest formular?din cate am auzit in Romania este U1 (fost E 301) este adevarat?si daca da trebuie tradus si depus aici la dosar?poate sal solicite parintii mei ca eu nu pot merge in Romania.va multumesc si astept un raspuns.o zi buna.

 91. Buna.Eu locuiesc in Germania momentan.in urma cu o luna am ramas fara servici.am solicitat somaj aici am completat tot ce mi sa dat dar imi cer PDU 1.ce este acest formular?din cate am auzit in Romania este U1 (fost E 301) este adevarat?si daca da trebuie tradus si depus aici la dosar?poate sal solicite parintii mei ca eu nu pot merge in Romania.va multumesc si astept un raspuns.o zi buna.

 92. Buna. Locuiesc in Franta si aici mi_au cerut formularul S1 pentru a-i face mamei mele o asigurare de sanatate. Mama a solicitat acest formular , insa a fost refuzata pe motiv ca este pensionata pe caz de boala.
  Exista o neintelegere la mijloc sau trebuie sa solicite alt formular?
  Multumesc mult!

 93. Bună ziua , locuiesc în Germania iar luna viitoare trebuie sa ma duc pentru o operatie în Franța .Am obtinut formularul S2 de la AOK , iar eu trebuie sa platesc o parte din sumă .Întrebarea mea este dacă pot lua acesta suma înapoi de la asigurare ? Și cum ?
  Va mulțumesc !

  1. Foarte simplu!
   Mergeti in Rathaus la biroul unde ati facut Anmeldung.
   Acolo prezentati permisul romanesc (sa nu fie expirat!) pe care-l fotocopiaza.
   Va face pe loc (in birou!) o fotografie. Apoi va da un formular pe care semnati iar semnatura respectiva va apare pe noul permis auto!
   Platiti 30-35€, iar in 2-3 saptamani va prezentati sa ridicati permisul tot la ei. Cu aceasta ocazie predati definitiv pe cel vechi.
   Primiti permis pe 15 ani si nu trebuie ca in Romania sa faceti vizita medicala, indiferent de varsta.
   Eu l-am preschimbat doar cu o saptamana inainte sa expire!

 94. Buna ziua. Locuiesc de 20 de ani in Germania si am cetatenie romana-germana. Daca doresc sa locuiesc cateva luni in Romania, ce fel de formular am nevoie pt casa de sanatate, astfel ca sa pot fi asigurata sin in RO? Platesc AOK in Germania.
  Astept raspuns pe adresa mea de email: kontaktliliana@gmail.com.
  Va multumesc mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.