Unul din corespondentii nostri ne-a trimis un material pe care l-am socotit pretios prin valoarea intrinseca a informatiilor prezentate. In consecinta, am hotarit sa-l pun pe prima pagina si sa-l dezbatem impreuna. Asadar, daca sunteti in situatii asemanatoare va rog sa comentati, sa intrebati, sa va spuneti parerea. Impreuna vom realiza un material ceva mai complet despre strategia de integrare a unui cetatean roman in Germania. Iata materialul:
“Va impartasesc experienta mea legata de stabilirea in Germania, poate ajuta pe cineva.
Toate formalitatile au fost facute in München, orasul in care locuiesc.
Pasii au fost urmatorii:
1. Cautarea si gasirea unui loc de munca
Inainte de a face anmeldung am considerat mai important gasirea unui loc de munca. Astfel neoficial am ajuns in Germania de ceva timp dar am intarziat anmeldung-ul pana dupa gasirea unui loc de munca. Motivul mutarii in Germania a fost relocarea prietenei mele aici de vreo 2 ani. Astfel ca din 2010 am tot facut drumuri in Germania, la inceput la 2 luni, apoi lunar, apoi la 2-3 saptamani. A urmat decizia renuntarii la jobul din Romania si inceperea cursurilor de germana (la inceput in Romania apoi in Germania).
Am aplicat la zeci de joburi, 95% din ele cerand engleza in principal si ceva germana in secundar sau deloc. Am aplicat nu numai in Bayern dar si in alte orase din Germania, fiind dispus sa stau si in alt oras.
Domeniul a fost legat de educatie si anume stiinte economice (care evident este foarte larg). Practic vroiam sa pot lucra in domeniu, fara a fi nevoie de permis de munca.
Angajatorului i-am predat copii dupa diplomele de licenta si master, impreuna cu suplimentele de diploma, exact asa cum le-am primit de la universitate (fara traducere in germana sau engleza; suplimentele erau oricum bilingve romana-engleza). Postul a fost in principal pe engleza dar voi fi nevoit sa vorbesc si sa inteleg germana, astfel voi putea sa-mi imbunatatesc nivelul actual (cam intre B1 si B2).
2. Anmeldung
Odata ce am primit oferta e angajare, am fost la Kreisverwaltungsreferat, am completat un formular si am prezentat pasaportul. Nu am avut nevoie de contractul de inchiriere, desi l-am avut la mine. A durat 30 de minute.
3. Deschiderea unui cont bancar
Am fost la HVB, a durat cam 45 de minute, deschizand un cont bancar clasic pentru salariu. Am avut nevoie doar de pasaport, fara anmeldung.
Cardul a venit prin posta la 4 zile dupa deschiderea contului, iar PIN-ul cam la alte 2-3 zile dupa card.
4. Incheierea unei asigurari de sanatate
Am fost la AOK, am completat un formular, am prezentat pasaportul si am obtinut o notificare din partea AOK catre angajatorul meu. Practic formalitatile vor fi facute intre casa de asigurari si angajator. Acum astept Sozialversicherungsnummer, care ar trebui sa vina la cateva saptamani.
5. Declararea la biroul de taxe (Finanzamt)
Am fost la Finanzamt, am completat un formular, am prezentat pasaportul si anmeldung-ul, obtinand Steueridentifikationsnummer si Steuerklasse. A durat 15 minute.
6. Obtinerea dreptului de sedere
Am fost la Ausländerbehörde pentru obtinerea unei Freizügigkeitsbescheinigung.
Aici am completat un formular, am asteptat sa-mi vina randul si am intrat in birou unde am discutat cu un domn functionar. I-am explicat ca am gasit un loc de munca in domeniu si ca am nevoie de permis de sedere corespunzator (mai precis fara acea casuta bifata in care se specifica ca pot lucra in Germania doar dupa obtinerea permisului de munca de la Bundesagentur für Arbeit). Parea cam nedumerit, l-a chemat pe superiorul sau care a inteles despre ce este vorba si anume noua prevedere legata de studiile superioare.
Am fost inspirat sa am la mine copii de pe diplome, pentru ca au fost solicitate. Am predat doar copii de pe diplome (in limba romana), fara suplimente, fara sa fie traduse.
Astfel asa am obtinut si Freizügigkeitsbescheinigung, in care apare bifata doar casuta ca este valabil impreuna cu un act de identitate.
Mentiuni cu privire la studiile superioare:
Acum legat de studii superioare, ca nu iti mai trebuie permis de munca… Fiind o prevedere noua, multi functionari nu au habar de ea si din experientele celorlalti de pe aici reiese ca se aplica in mod complet diferit.
In perioada in care imi cautam loc de munca am fost la Bundesagentur für Arbeit in München, unde am dat de un functionar dintr-un birou care se ocupa doar de bulgari si romani. Intrebandu-l cum se procedeaza legat de studiile superioare, ca sa nu mai fie nevoie de permis de munca, mi-a explicat ca angajatorul completeaza niste formulare conform carora reiese ca voi ocupa un loc de munca in domeniul studiat si le trimita prin posta alaturi de traducerea diplomelor. O procedura similara cu cea in care se solicita permis de munca. Si ca dureaza doar vreo 4-6 saptamani… Sa fim seriosi, ce angajator sta dupa un angajat atat de mult, in conditiile in care au nevoie imediata de acesta. Practic e acelasi lucru ca si cum ai aplica pentru un permis de munca, durand la fel de mult. Explicandu-i cele de mai sus, ca e aberant, mi-a replicat ca e decizia angajatorului, ce metoda alege. N-am mai insistat ca nu avem cu cine.
Totusi citind aici ca difera cerintele de la un bioru/functionar la altul, m-am inarmat cu optimism si am sunat la hotline-ul Bundesagentur für Arbeit (de 2 ori). Acolo mi-a spus clar ca nu este nevoie sa fac nimic, daca intra-adevar locul de munca este in domeniul studiat si angajatorul specifica acest lucru in fisa postului si/sau in contract, nu mai este nevoie de nicio formalitate. Ceea ce sincer mi se pare absolut normal si logic, pentru ca tocmai scopul este acela ca Germania sa-si mai acopere din deficitul de forta de munca calificata.
Iar chestiunea cu studiile superioare e destul de interpretabila. In special referitor la domeniu, in cazul meu studii economice. Ca economist pot face aproape orice in orice tip de firma. Chiar si ca inginer ai putea sa lucrezi in domenii adiacente specializarii, deci nu exista o regula absoluta. La alte domenii ca medicina e mai clar.
Dar ca si pregatire, am tot citit pe aici, in explicatiile date catre alte persoane care le-au solicitat, ca daca esti inginer si lucrezi ca inginer este ok. Pai lucrurile nu stau chiar asa… Nu e doar alb si negru, mai e si gri. Si anume ca daca ai terminat o universitate si ai o diploma nu o se te puna nimeni direct pe un post cu raspundere, o iei de jos si trebuie sa demonstrezi ca esti capabil. Astfel ca daca esti economist nu o sa fii direct contabil sau director financiar, o iei de jos si anume asistent-contabil sau alte joburi de junior level.
Experienta a fost una personala si nu este neparat una reprezentativa.
Dar fiti optimisti si succes!”
Unul din Munchen
Felicitari pentru postare, chiar prinde bine celor in situatia ta.La fel ca si tine am diploma de economist si de contabil,dar in momentul in care m-am hotarat sa vin aici nu m-am gandit o clipa ca pot sa ma angajez cu diploma mea in primul rand pentru ca nu stapaneam limba germana si eram sigura ca una din cerinte este sa cunosti limba,chiar daca engleza o stapanesc bine de tot.Eu am facut invers, am venit aici mi-am facut anmeldung-ul, am asteptat 3 luni, am cautat un angajator care sa nu ceara limba germana obligatorie pe un job de necalificat si astept 1 an sa treaca cu contract de munca neintrerupt pentru a primi drept de lucru permanent, momentan il am pe un an jumate.Dar cand trece un an vreau si eu sa caut un angajator pe domeniul meu si chiar m-as bucura sa gasesc ceva care sa ceara engleza dar in oraselul in care locuiesc e mai greu dar nu imposibil.Desi vreau sa fac si un curs de germana aici nu se poate ca nu exista decat la 70km de mine si sa fac naveta zilnic imi e imposibil.
Sa ne tii la curent cum evolueaza job-ul tau ca sunt curioasa.
Multa bafta
Buna dimineata!
Citesc de ceva timp acest site si asi dori sa pun niste intrebari.
Eu si sotul meu stam in Romania si de o perioada ne bate gandul sa plecam. In tara eu sunt asistent medical dar am terminat liceul sanitar cum era pe timpuri… si inteleg ca nu am cum sa ma echivalez.Tot eu am facut A.S.E-ul relatii economice internationale dar nu am profesat niciodata. Sotul meu a terminat tot A.S.E.-ul finante contabilitate si lucreaza in administratie la o scoala privata, apoi paralel, dupa niste cursuri postuniversitare, a deschis o firma de protectia muncii. Pentru ca aceasta firma sa functioneze in continuare i-au trebuit studii tehnice superioare asa ca a terminat anul acesta Institutul Politehnic-facultatea de tehnologia materialelor, deci ca inginer are 0 experienta. Acum invatam toti 3(si copilul) germana pentru a putea pleca. Credeti ca avem vreo sansa ca el sa-si gaseasca de lucru in Germania ceva ca inginer debutant sau protectia muncii(nu stiu cu ce se mananca asta acolo) si eu sa sa fac apoi o scoala acolo de la 0?
Felicitari pt articol stimate domn, aveti perfecta dreptate , din pacate nu in toate domeniile este la fel , este putin diferit mai trebuie studiata germana mult mai intens ca sa poti profesa in domeniu sau poti practica dupa cum spuneati si dvz alte meserii asemanatoare celei ce ai studiat-o ca si baza faceti experienta apoi te orientezi spre domeniul studiat , trebuie luate toate treptat , nu va pierdeti sperantele , luptati pt visele voastre ! Stai pe o functie mai mica pt inceput pana termini cu studiul in totalitate si apoi ai toate sansele spre gasirea unui job potrivit pregatiri tale ! Succes tuturor!
Foarte frumos! Parca ma regasesc in pielea ta, tot economist, tot dupa pereche (in cazul meu sotie) am venit si eu, doar ca eu inca nu am gasit jobul, ce-i drept nici nu l-am cautat in mod serios. Sunt sigur ca fiecare dintre noi are o situatie aparte, eu ma diferentiez prin – existenta copilului (cand am venit acum 8 luni avea 1 an si 6 luni) si prin – limitarea la orasul unde sotia lucreaza ca medic rezident (oras cu pana in 50.000 locuitori). Cand ai un copil, problema se pune intr-o maniera foarte diferita, in RO mai erau bunici, frati, vecini, prieteni care sa te mai ajute. Nu am realizat la plecare ce o sa ma astepte, practic sunt blocat sa lucrez, de programul infernal din spital al sotiei, de programul cursului de integrare si de programul cresei… De la camasile calcate si teancul de cravate pe care le-am lasat in RO si pe care le-am purtat zilnic la sucursala bancara unde am lucrat 9 ani, stau acum si ma gandesc ce mi-o fi venit sa vin in Germania. Nu am avut noroc sa invat germana in scoala, am luat-o si eu acasa de la zero cu putin inainte de plecarea “definitiva”. Nu pot spune ca excelez cu engleza, dar ma descurc binisor si totusi de cateva zile stau si ma uit pe bursa de joburi si nu reusesc sa gasesc ceva care sa se muleze pe timpul meu liber existent acum si nu neaparat legat de meseria mea de economist. Cu germana sunt undeva la B1 si realizez, cu cat invat mai mult, parca cu atat stiu mai putin dar sper sa pornesc cat de curand de undeva, probabil imi voi folosi permisul de conducere cu toate categoriile… Vin cu o intrebare: Pentru minijob imi trebuie permis de munca? In acest caz trebuie sa mearga sotia la Finante sa isi schimbe clasa de impozitare daca eu lucrez cu minijob? Recunosc ca sotia primeste vreo 200-300 Euro in plus pentru ca “intretine” sotul si copilul. Acum sunt in asteptarea permisului de la ZAV, dosar trimis de mai bine de 3 saptamani si pentru care am inteles ca primesc automat acest permis. Oare acest permis este valabil numai pentru domeniul meu? Mentionez ca nu a trebuit sa atasez nici o diploma de studii. Multumesc si bafta mai departe!
Paul, acelasi lucru m-am intrebat si eu cand am ajuns aici, ce ma fac cu un copil mic de 2 ani jumate fara mama sau soacra sau sora mea si doar cu un job.Ne-am adunat putin si am reusit sa imi inscriu fetita la gradinita, sotul meu a reusit sa se angajeze si eu stiind ca trebuie sa stau acasa cu fetita am incercat sa gasesc un job care sa-mi permita sa lucrez doar seara si am gasit, asa ca sotul meu merge de dimineata de la 7 la 17.00 el vine si plec eu de la 18.30 la 01.30. nu sunt multi banii pe care-i castig dar in primul rand socializez, in al doilea rand banii pe care-i castig imi ajung sa-mi acopar cheltuileile de chirie si utilitati si mai raman cu ceva si asa reusesc sa fac un an neintrerupt la acest job pentru a primi drept de lucru permanent si pentru a cauta un job fullzeit, pana atunci fetita va fi mai mare si ne va fi putin mai usor, Stiu cum este sa ajungi aici si de la camasa, cravata si sacou sa imbraci salopeta sau echipamentul de lucru, dar din punctul nostru de vedere,al familiei mele, decizia de a veni aici a fost cel mai bun lucru ce se utea intampla,ne-a fost greu primele 4 luni dar incet incet ne punem pe picioare si stiu cu siguranta ca va merita efortul.Adevarul e ca din bagajul nostru din Romania faceau parte foarte multe camasi si costume dar care acum zac o parte pe umeras sau o parte necalcate in dulap, dar nu-mi pare rau pentru decizia luata.
va rog domnule paul am nevoie de nr dumneavoastra de telefon am contract in germania cu o alta firma dar trebuie sa infiintez n germania va rog frumos sa imi dati contact.va multumesc
se gaseste de lucru in educatie copii 6-11 ani? stiti daca sunt recunoscute diplomele din romania ?
Daca pregatirea este echivalenta cu cea din Germania atunci diplomele sunt recunoscute. In general durata pregatirii trebuie sa fie aproximativ egala cu cea din Germania. Cu o pregatire de 6 luni in Romania nu se poate obtine o recunoastere pentru o meserie care in Germania necesita 2 ani.
ne poti spune in detaliu si ce job ai gasit cu stiinte economice ….nu de alta dar poate ne ajuta si pe noi in cautare
SI EU SUNT INESATA TOT DE DOMENIUL ECONOMIC…ATI MAI AFLAT CEVA?
Cu stiinte economice nu se poate face mare lucru mai ales daca locuiest in localitati mici , care au sub 50000 locuitori. Nemtii nu recunosc decat diplomele de care au nevoie : Medicina, Ingineri, stiintele naturii, matematicieni, informaticieni……in rest este o adevarata jungla….. Incerci sa faci recunoasterea…cica nu se poate meseria de economist face parte din MESERIILE NEREGLEMENTATE:::: si eventual se poate incerca o evaluare a diplomelor, in urma careia sa ti se dea o adeverinta – bine care nu are valoare legala – in care sa se specifice ca cica asta ai terminat si ca esti de fapt Ökonom / in………….. ceea ce aici este egal cu 0….. ase vedea anabin sau http://www.kmk.org/zab/zeugnisbewertungen.html……… si bineinteles daca parcurgeti acest drum va va si costa nste banuti frumosi, traducerea diplomelor si taxa de evaluare………
In fine, cea mai simpla modalitate, este gasirea unui angajator, dispus sa recunoasca ca sunteti ceea ce scrie in diploma si sa v angajeze pe o pozitie corespunzatoare.
Eu una, am luat-o aproape de la 0, germana am invatat-o, sau de fapt reinvatat-o singura ( eu am studiat-o ca si a doua limba strainda, dar sincer mare lucru nu m-a ajutat……………. daca puteti eu chiar va sfatuiesc sa nu va aruncati banii si nervii si timpul in cursuri de germana inutile si de integrare……ca oricum nu au cum sa va bage cu tolcerul limba asta grea in cap, ci sa invatati cat de mult puteti singuri, incercati sa comunicati doar in germana cu partenerul si…. bineinteles daca se poate prin socializare
Eu sunt si expert contabil CECCAR, – care din nou valoareaza un 0 la patrat :)… traiasca diplomele si calificarele romanesti nu???? pe care oricum ni le sustin politicienii nostrii cu doctoratele copiate !!!!!!!!!
asa ca trebuie gandit totul cam de la 0
eu am inceput cursuri de Finanzbuchhaltung si un Ausbildung pentru Steuerfachangestellte – deci exact ca o adolescenta !!!!! nu ca un om cu 20 de ani de studii + 8 ani lucrati in domeniul contabil si bancar…………
Da,,, ca sa ajungem in bancile nemtesti – presupune pe langa germana vorbita la perfectie si un nume nemtesc…………..
Suna pesimist………..e ceea ce am experimentat eu, uitati-va in jur si nemtii au probleme sa gaseasca ceva……….ce credeati ca doar romanasii nostrii s-au specializat in cum sa tragi 100 piei de pe om si sa il platesti cat sa aiba ce pune in gura!!!!!!!! Este Generation Praktikum, la moda, se cauta tinere talente, de pe bancile facultatii care sa faca munca de sclavi timp de 3-6 luni gratis, daca se poate. si apoi vin altii !!!!
@delia
Cu sfatul d-voastra de a nu arunca banii pe cursuri de limba si integrare nu sunt de acord.
Parerea mea ca aceasta este prima etapa pe care trebuie sa o parcurga oricine vine in Germania (sau in oricare alta tara). Fara stapanirea limbii cat de cat se poate spune ca intr-adevar nu ai nici o sansa.
Iar cursuri de integrare nu se ofera in prea multe alte tari. Si acest lucru este deosebit de important. Se pot dobandi multe informatii in cea ce priveste sistemul german, uzuantele, regulile, legile sau altele.
Nu are fiecare nevoie de asa ceva, insa pentru foarte multi este deosebit de util. Invatatul de unul singur este bun, insa ceea ce prinzi in aceste cursuri ajuta imens tocmai pentru a putea invata singur in continuare. Adica se ofera temelia, fundatia.
Meseriile care le-ati pomenit mai sus, care sunt recunoscute fara probleme sunt cele care in orice sistem sunt valabile. Si in Romania si in Germania si peste tot 2+2=4, limbajul de programare este practic acelasi, sau boala are aceleasi simptome.
Insa meserii ca si jurist, economist sau altele, sunt in general specifice fiecarei tari. Credeti ca dreptul roman se poate aplica la fel in Germania?
In aceste domenii este intr-adevar mult mai dificil.
Insa sa stiti ca nu trebuie sa stiti perfect germana sau sa aveti un nume german pentru a lucra la o banca in Germania. Exista foarte multi straini ce lucreaza la banci, incepand de la posturile simple de functionari si mergand pana sus.
Ultimul exemplu: Actualul sef al bancii Deutsche Bank este un indian, Anshu Jain, impreuna cu un german
Buna…. :)…… nu vad nici un nume,
Intr-adevar cursurile de integrare ajuta pana la nivelul B1 pe cei incepatori – de aici incolo insa statul neamt nu te mai ajuta caci cica se considera ca te poti descurca cu germana pe care o stii pe piata muncii, deci de la B2 scoti tu toti banii din buzunar daca te intereseaza performanta….. Deci pentru cei care chiar o iau de la 0 este un ajutor bun ( caci asa cum spuneam pana la B2 statul german finanteaza 50% din consturile cursurilor)
Eu vorbeam doar din propria experienta…….si nu ma refer la macroeconomie gen conducerea Deutsche Bank………….si aici am vazut prin banci, la front -office in special, chinezi, rusi, polonezi, indieni, etc dar care subliniez faptul ca erau cam la a doua generatie si stapaneau foarte bine germana( normal, fiind nascuti aici), si un lucru deosebit de important erau tineri – sub 30 de ani, si se tot roteau…in sensul ca nu am vazut aceeasi fata mai mult de 2 luni la rand………probabil prinsesera doar posturi de practica sau erau Azubis Da, eu am incercat si pe partea aceasta – datorita experientei de 7 ani de banca ( am zis ca daca tot nu imi recunoaste nimeni studiile hai sa incerc sa ma duc doar pe partea cu experienta…. macar…. ca doar kundenberatung inseamna exact acelasi lucru si in Romanica, nu?) – pe partea de analiza credite + administrare cont, la majoritatea aplicatiilor nici macar neprimind raspuns……. 😦
Meseriile de economist = specifice unei tari………. sa spunem ca asa este , cel putin pe partea de legislatie, dar sa nu uitam ca inventatorul contabilitatii in partida dubla Luca Pacciolo a fost un italian, ca aceasta are exact aceleasi principii cam oriunde in lume, si modelul continental se poate transpune usor celui anglo saxon, ca si in scolile noastre se studiaza la greu IFRS si IAS-urile aplicabile peste tot in lume, daca tot vorbim de globalizare ca UmsatzsteuerGesetz seamana ca o picatura de apa cu Tva-ul romanesc, nemaivorbind de spetele intracomunitare care sunt identice, ….. ca de fapt Codul Comercial romanesc isi trage radacinile din Codul comercial francez, exact tot de acolo de unde izvoraste si Handelsgesetzbuch-ul nemtesc, si daca dorim putem continua lista .doar ca e plictisitor, banuiesc, pentru ceilalti.
Deci , inca o data, eu consider ca nu e chiar corect sa fii nevoit sa te apuci de altceva, sau de la 0 doar pentru faptul ca esti economist + expert contabil roman, cica meserii nereglementate……mai ales intr-o Uniune Europeana, din care toti ne batem cu pumnul in piept cu mandrie……..asa cum nu e corect sa vezi cum ti se incalca cel mai important drept al integrarii intr-o tara straina si anume accesul liber pe piata muncii ( ca pana la urma asta este integrare, fratilor, sa poti supravietuii la fel de usor ca ceilalti cetateni ai tarii adoptive)…….sa nu uitam de Arbeitserlaubniss-ul pentru romani, inca in vigoare ( si credeti-ma ca se cere chiar in pofida faptului ca ajungi sa practici meseria supercalificata obtinuta in romania, caci nemtii nu cunosc legislatia pentru Romania, si nici nu sunt curiosi) si sa nu uitam de toata Jungla aceasta a meseriilor nereglementate, cica……. Of, da si asta intr-o tara ca Germania!!!
Deci 2+2 inseamna 4 si in meseria de economist – redusa doar la cea de contabil……… doar problema este CA NU AU NEVOIE DE ECONOMISTI ci de ingineri, doctori, informaticieni , matematicieni…………..economisti au si ei destui, ….. parca seamana cu situatia din Ro 🙂 nu?
Sanatosi sa fim si bucurosi daca reusim sa lucram in domeniile in care ne-am pregatit de acasa.
Toate cele bune !!!
@delia
Nu vi se incalca nici un drept.
Toate tarile care au aderat la UE au avut aceleasi conditii. Adica accesul liber pe piata muncii dupa o perioada de 7 ani. Dupa 2 ani, si apoi dupa 3 ani, fiecare tara a verificat situatia proprie si a decis daca si cat pot fi ridicate restrictiile de pe piata muncii. Si acest lucru s-a facut si in Germania. Dupa 5 ani romanii si bulgarii cu diploma de facultate pot lucra pe o pozitie corespunzatoare, fara a mai obtine dreptul de lucru. Aceasta nu inseamna ca fiecarui cetatean i se asigura un loc de munca.
Iar nemtii care sunt interesati sa angajeze romani sunt chiar curiosi si se informeaza asupra legislatiei. Dar doar cei interesati. Adica in domeniul technic in IT, chiar in constructii, in cel medical. Aceasta este cerinta pietei.
descurajator postul dumneavoatra doamna delia,pentru economistii ce au gand de duca in germania:)…dar totusi un dus rece e binevenit!vroiam sa va intreb despre cursul de Finanzbuchhaltung si Ausbildungul pentru Steuerfachangestellt despre care ati pomenit….. cat dureaza ele,cam cat s-a platit si care sunt sansele de reusita cu ele dupa parerea dumneavostra
va multumesc, in speranta ca veti da curs intrebarilor mele
delia,ne poti spune si noua te rog,faci ausbildung dual sau iti platesti singura studiile si speri sa gasesti un post dupa?
delya, imi poti lasa te roooogggg emialul tau!! multumesc
Ma gasesc in pozitia celui care incearca sa isi deschida o afacere personala in Germania. Acest site ma ajuta foarte mult. De fapt e singurul suport concret pe care l-am gasit.
In momentul in care totul va fi pus la punct, voi descrie pentru acest site si cititorii lui toate detaliile si experientele prin care am trecut in special pentru ca am unele idei care iti pot face inceputul mai usor. Doresc insa, pentru inceput sa vad ca am reusit sa combin varianta mea cu ceea ce accepta autoritatile germane. Daca merge, multi se vor bucura 🙂
Pastram legatura 🙂
Nu va bazati doar pe acest site.
Informati-va singura si anume prin citirea legislatiei. Altfel daca luati de buna ce posteaza multe persoane aici s-ar putea sa ajungeti in dificultati.
Iar daca nu reusiti singura acest lucru, atunci apelati la un Unternehmensberater sau eventual la un avocat. Veti reusi mult mai repede si sigur sa obtineti macar primele informatii pentru a putea demara o activitate independenta.
Daca nu ma insel ati inceput in urma cu 2-3 luni sa va informati in legatura cu o activitate independenta. Daca ati fi apelat la o consiliere profesionala ati fi putut deja sa lucrati, si sa nu mai aveti eventual cheltuielile pe care le aveti degeba.
Nu cred ca aveti suficiente informatii despre mine….dar daca doriti sa raspundeti doar de dragul de a raspunde feel free! Eu am pus o intrebare, dar nu aici …pe pagina unde am pus intrebari in trecut am primit raspunsuri la obiect si foarte pertinente… eu astept un raspuns acolo… nu stiu cine sinteti…. numele acestei pagini e “sa comentam impreuna” …comentati va rog!
Probabil ca nu am suficiente informatii despre d-voastra.
Probabil insa ca ati primit niste raspunsuri chiar de la mine prin mai. Asupra pertinentei si corectitudinii lor sunteti singura in masura sa apreciati.
Nu am raspuns doar pentru a raspunde ci am comentat ce ati spus despre acest site, pe care l-ati catalogat ca singurul ce v-a oferit solutii concrete.
Chiar daca ati primit anumite informatii corecte, exista pe acest site din pacate foarte multe informatii doar partial corecte sau chiar incorecte, multi dintre cei care le-au oferit nu stiu de fapt ca ceea ce stiu ei nu este chiar corect.
Acesta a fost de fapt comentariul ce am dorit sa il fac. Experienta personala a unuia sau altuia nu este intotdeauna reflectarea corecta a situatiei legale.
Daca sinteti acelasi “anonim” care mi-a raspuns la intrebarile postate pe pagina “intreprinzator privat in Germania” a acestui site, va multumesc din nou pentru raspunsuri… le-am considerat pertinente, le-am verificat prin mijloacele putine pe care le am si s-au confirmat. Am intr-adevar mijloace infime de informare deoarece totul costa si banii-s dezastruos de putini… as vrea sa inteleg rostul acestui site daca el nu e cel de a informa si, mai greu inteleg de ce nu sint filtrate postarile…. Va spun sincer ca inteleg greu litera legii si pe de alta parte cred ca din acest motiv e nevoie de oameni pregatiti in domeniul dreptului (eu sunt medic, iesit din sistem, dar cit timp am lucrat am facut tot posibilul sa il fac pe omul nepregatit in domeniu sa inteleaga ce i se intimpla si care sint solutiile la problemele lui)…. Acum, printre rinduri citesc ca raspunsurile dumneavoastra sint sfaturi de amator lucru care ma dezamageste pentru ca mie nu mi-au parut deloc asa… Apreciez insa spiritul impaciuitor de care dati dovada… e foarte greu sa lucrezi cu oameni de atitea feluri… Am fost consilier online timp de 4 ani, stiu ca am facut o treaba foarte buna, dar stiu si cit de mult efort a presupus asta…
Acum, daca sinteti acelasi “anonim” rogu-va, nu va abateti de la bunul obicei de a raspunde clar si la obiect… daca nu puteti oferi mai mult, ma multumesc cu DA/NU/NU STIU 🙂
iata din nou itrebarea la care ma refeream:
“Buna Ziua! Revin cu o intrebare. Deoarece e foarte scump in prima etapa a inchirierii unui apartament am incercat prin prieteni sa-mi gasesc o persoana pe adresa careia sa-mi pot face Anmeldungul iar eu, pentru ca e vara, sa locuiesc intr-un camping. Nu am gasit o astfel de de persoana deoarece am cunostinte putine in Koln.
In schimb, un prieten olandez mi-a sugerat o alta varianta (acceptata in Olanda) , anume sa-mi fac Anmeldungul tocmai in campingul unde voi locui. Precizez ca din septembrie voi fi primita in chirie la cineva anume. Campingul pe care l-am gasit e o afacere care din cite vad are toate actele in regula…
camping-koeln.de este site-ul lui…. Practic e situat pe teritoriul Germaniei, la 3 km de oras, la fel cum poate fi considerat orice apartament luat in chirie pe acolo…platesc pentru sedere, pot primi corespondenta acolo…
Acum intrebarea: Pentru obtinerea unui Gewerbe, autoritatile germane accepta Anmeldungul intr-un camping?
Multumesc!
Pentru persoana care a initiat acest subiect..
2. Anmeldung
Odata ce am primit oferta e angajare, am fost la Kreisverwaltungsreferat, am completat un formular si am prezentat pasaportul. Nu am avut nevoie de contractul de inchiriere, desi l-am avut la mine. A durat 30 de minute…………………………………………………………………………………………… Puteti sa ne lamuriti cum ati reusit sa aveti un contrac de inchiriere asupra unei locuinte inainte de a avea un contract de munca cand se stie ca orice agentie sau privat doreste sa dovada veniturilor din care se va face plata chiriei ……luati-o ca si o intrebare.
Intr-adevar de regula se cer aceste dovezi, insa se poate si altfel. De exemplu cu o persoana care garanteaza pentru chirias.
Sau in zone care sunt mai putin cerute, unde exista oferta mare de locuinte, multi proprietari sunt multumiti si daca isi inchiriaza locuinta pentru 2-3 luni, mai bine decat sa stea goala.
Felicitari “celui din Munchen” pentru postul obtinut…pt ca din experienta mea in Germania pot spune ca e mare lucru. Din tot ceea ce a am intreprins eu am capatat raspunsuri care mai de care mai categorice si anume: Facultatea de Stiinte Economice sau ASE-ul pt cei care au terminat in Bucuresti nu se recunoaste..nu conteaza nici master si nici experienta. Ceea ce se recunoaste in acest domeniu este meseria ..adica contabil autorizat sau expert contabil iar asta dupa un examen in prealabil pe langa Steuerberaterkammer… (expertul contabil poate sustine examenul de Steuerberater) adica germana trebuie stiuta ceva mai bine decat neamtul de rand iar fiscalitatea s-o ai la degetul mic( mie de ex. mi s-a explicat ca la examenul asta nu promoveaza nici macar 50% din participati, din care, cota strainilor este de sub 0.5%). Dar astea sunt informatiile pe care le-am primit eu!!!! . Oficial angajatorul poate sa-ti recunoasca studiile si sa te angajeze….Oficial, neoficial insa..!!!.nimic din ceea ce nu e diploma germana nu prea are valoare (ma refer doar la domeniul economic nu la ingineri, doctori,arhitecti etc..care din cate am inteles nu intampina prea multe probleme).
Oricum salut optimismul si hotararea… iar apoi, e un pas, si inca unul mare sa va angajeze cineva!
Eu am gasit o portita mai pe acolite si anume sa ma inscriu la un Ausbildung..respectiv pt Steuerfachangestellte.. banii sunt putini ..dar am ocazia sa invat ceea ce este ok pt mine pt inceput deoarece ca nivel de germana si eu ma incadrez tot undeva intre B1 si B2.
O cunostinta (cetatean german) mi-a spus ca pentru cei care fac Ausbildung sau orice fel de studii se acorda dreptul de munca (Ausbildung inseamna mai mult de 60% munca remunerata). Informatia nu este verificata insa!
Ideea este ca portite mai exista …special lasate intredeschise in functie de nevoile lor, importanta e informatia la care se ajunge f greu si uneori tardiv. Dar sa speram la tot ce-i mai bine.
Eu zic capul sus! si bafta!
Lavinia, imi poti spune si mie te rog frumos care sunt pasii pe care i-ai urmat pentru a te inscrie la acel asbildung?
buna ziua
Am si eu o intrebare, se poate echivala diploma de economist , Finante Banci in Germania?
Ati facut vreun demers pt echivalarea diplomei? Am studiat acelasi domeniu, as incepe demersurile in septembrie 2013. Si-a gasit cineva job dupa echivalarea diplomei de finante -banci?
buna,
cat de costa administrarea contului la HVB pe luna?
multumesc,
dana
HVB a modificat recent (de la 1 Octombrie) modalitatea de taxare a conturilor:
– anterior era gratuit, cu conditia existentei unui cont de economii in care sa fie virati lunar minim 25 de Euro
– de la 1 Octombrie: gratuit, daca exista intrari de minim 1500 de Euro pe trimestru, daca nu 5,9 Euro/luna.
Multumesc mult
Vreau sa aflu si eu daca pot sa lucrez ca asistent medical cu certificat de B1,aici in Germania. Multumesc mult!
Buna ziua. De curand am gasit un loc de munca, nu am nevoie de permis de munca, insa am intrebari in ceea ce priveste obtinerea acelui numar de identificare de la Finanzamt. Deoarece Finamzatul local e destul de departe de unde locuiesc eu (practic eu locuiesc intr-un sat) e dificil sa ajung pana la unul din apropiatele sedii ale Finanzamt. Se poate face cererea pentru obtinerea unui Steueridentifikationsnummer si Steuerklasse la primarie? Stie cineva despre asta?
Multumesc,
Foarte interesant articolul. Ma regasesc. Eu insa nu am umblat atat de mult pe la Arbeitsamt. Angajatorul a fost dispus sa ma califice ca Inginer…desi e putin confuz si la ei. Terminasem Bachelor 3 ani si Master 2 ani…nu chiar inginerie, dar MSc.. Tot asa cu copiile dupa diplome si suplimente…netraduse, dar pe care exista si versiunea in engleza. Ma tot intrebam daca e legal, daca nu ar trebui totusi sa obtin permisul de munca…Dar nu am avut curajul sa merg pe la Institutiile publice sa intreb. Dar acum ca am citit acest articol, ma simt usurata. O singura intrebare as avea: Am obtinut Freizügigkeitsbescheinigung – unbefristed, in Stuttgart dar acum lucrez in Berlin. Este valabil pentru toata Germania sau ar trebui sa il obtin si din Berlin? Scrie “zur Einreise und zum Aufenhalt in der Bundesrepublik Deutschland” si mai scie ca am nevoie de “Arbeitserlaubnis-EU oder Arbeitsberechtigung-EU”….dar am studii superioare..
O zi frumoasa va urez din Berlin,
Ioana
Nu aveti nevoie de permis de munca doar daca locul de munca este conform studiilor superioare absolvite. Cum ati precizat ca nu se lovesc studiile inseamna ca sunteti lucratoare la negru din pacate. Pentru a fi clara treaba ar fi trebuit de la bun inceput sa adresati o intrebar ela o agentie AA sau ZAV, ati fi primit un raspuns clar. Acum e tardiv, riscati sa fiti amendata. Nu va ramane decat sa sperati ca nu veti fi descoperita pana la sfarsitul anului.
Legat de certificarea dreptului de sedere – nu va mai preocupati de acest aspect, de la 29 ianuarie 2013 acest document nu se mai solicita si nu se mai elibereaza.
Mult succes!
salut,am citit comentariile de mai sus ,cele legate de diplomele romanesti.eu mi-am recunoscut diplomele dar totusi spun ca nu am nici o sansa de a lucra in domeniul economic in Germania ptr ca nu cunosc legile germane momentan fac un fortbildung in münchen platit de fortele germane de munca si abia apoi am dreptul de a lucra in contabilitate
Buna ziua!Stiu ca a trecut o vesnicie de la ultimul raspuns pe aceasta tema , dar m-ar interesa cum ai procedat pentru un Fortbildung.Urmeaza sa am o intalnire cu cei de la Fortele de munca si as vrea sa aduc in discutie faptul ca imi doresc un astfel de curs platit de ei.Eu am terminat tot ASE ul in Bucuresti, dar Facultatea de Marketing.Cum aici e foarte greu sa profesez in domeniu la un nivel actual de limba B2, as dori sa ma reprofilez spre Contabilitate.Aveti idee daca as putea sa accesez un astfel de curs ‘Fachkraft für Finanzbuchhaltung mit Lexware, DATEV und SAP® ERP 6.0 (FI)’, daca nu posed cunostiinte de contabilitate?
In vederea unui raspuns v-as fi foarte recunoscatoare.
Iulia
fara un curs si o diploma nemteasca nu avem nici o sansa
crisina sunt si eu in aceeasi situatie! Am 27 de ani am terminat stiinte economice specialitatea ontabilitate plus corpul expertilor contabili.am termnat in germania cursul de intergrare pana la C1, iar acum nu stiu incotro sa o iau..as vrea rcunoasterea diplomelor..si eventual sa fac cururi suplimentare pt a invata legile lor…uffff .Daca fac un ausbildung e mai bine decat recunoasterea diplomelor?
buna ziua , am si eu o intrebare acum o luna mi-am trimis diploma de absolvire al liceului (13 clase) ca sa mi se recunoasca in germania. mentionez ca nu am dat bacalaureatul deci nu am diploma de bacalaureat.ei imi cer asta ca sa poata sa recunoasca liceul. ce pot sa fac in acest caz daca eu nu am aceasta diploma de bacalaureat? ce sa trimit sau ce sa scriu? va multumesc
Buna zua .as dori un raspuns urgent.care este cel mai sigur mod de a trimite din Ro in De doua diplome(foarte importante pentru noi)….Posta Romana,Atlasib,DHL.?Va multumesc pt un eventual raspuns.
Buna ziua, incercati cu TNT, costa ceva dar ajunge sigur.
Atlassib cu suguranta nu.eu am primit un pachet din ro si era spart….dhl nu stiu nu am incercat..insa prin posta romana mi-a trimis cnv o diploma si a ajuns cu bine tot ce trebe sa faca cn trimite este sa trimita cu “confirmare de primire” 😉
Cum se numeste exact in limba germana facultatea de finanțe bănci..sau mai bune zis sub ce denumire se găsește in Germania?multumesc anticipat!
Fakultät für Wirtschaftswissenschaften ar fi denumirea generala. In romana s-ar traduce “Facultatea de stiinte economice”. Specialiazarea “Finante banci” s-ar putea incadra la Finanzwesen,dar cred ca la fiecare facultate se gaseste sub o denumire sau alta.
ca si multi din cei care au postat am studiii economice in domeniul economic. Nivelul de limba este intre B1 si B2. Ii rog pe cei care au inceput un ausbildung ca steuerfachangestellte sa-mi spuna pasii pe care i-au urmat, cu cat timp inainte s-au inscris, i-au ajutat cei de la fortele de munca, cat primesc salariu. Multumesc
Buna ziua. Am rezumat noile cerinte lingvistice pentru acordarea Approbationului pentru medicii care vor sa lucreze in Germania. Las linkul aici in caz ca poate fi cuiva de folos: http://www.twcon.de/fuer-kandidaten/approbation-sprachkenntnisse
Numai bine,
Roxana Lazar
salut..in 2013 ianuarie mi-am facut card la postbanck in germania,am plecat dupa o luna in tara dar nu mi-am inchis contul..acum am revenit in 2014 inapoi in germania la un alt loc de muca si trb sa imi faca card..ce probleme intampin la postbank,as putea sa imi fac alt card,trb sa platesc intretinerea de cont pana acuma,,miau inchis ei contul ce sa intamplat,la ce sa ma astept. apropo cardul ce il facusem nu lam folosit nici nu am virat nici nu am scos bani de pe el,va rog mult sa ma ajutati!!
Cum se face recunoasterea unei diplome postliceale in Germania?
Prin Annerkennug – mai intai luati vizele si apostila din Romania.
Buna ziua. Am terminat facultatea de stiinte economice, am facut si un master tot in stiinte economice si am o experienta de 6 ani in contabilitate sotul a terminat facultatea de inginerie in domeniul electric are si un master finalizat, dar nu are experienta in domeniul electric. Limba germana suntem incepatori la nivel de conversatie, si as vrea sa stim ce sanse avem sa ne gasim un loc de munca (evident ca nu pe post de director sau inginer) un loc de munca in care sa ne permitem sa platim chiria si utilitatile si sa incepem un curs de germana, ulterior sa gasim ceva in domeniu (peste 3-4 ani). Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru cursurile si recunoasterea diplomelor. multumim