Portofoliu de idei de afaceri

 

ideiAstazi, cu doua luni inainte de termenul final al subscriptiei pentru persoane fizice, am constatat ca la S.C.E. Consgero mbH au subscris deja 16 membri. In concluzie, am convingerea ca aceasta firma, in aceasta forma de organizare, se va infiinta.

1.Oportunitatea afacerii

Asadar, dupa ce doi ani, am analizat impreuna pe blog, necesitatea aparitiei acestei firme, am ajuns la concluzia ca pentru a avea succesul scontat trebuie ca societatea sa functioneze din plin la data de 31.decembrie 2013, data la care se vor ridica total restrictiile impuse de anumite guverne, (intre care si guvernul german) pentru intrarea cetatenilor romani pe piata europeana a muncii. Asadar, incepind din 2014, Z.A.V.-urile germane care aproba astazi permisele de lucru pentru cetatenii romani si bulgari, s-ar putea sa se desfiinteze fiindca nu vor mai avea obiectul muncii, exact asa cum s-au desfiintat Arbeitsamt-urile locale atunci cind s-a permis accesul neingradit pe piata muncii a cetatenilor unguri, cehi, slovaci, polonezi.etc.  La 31 decembrie 2013, va fi momentul in care relatia dintre angajatorul german si angajatul roman nu va mai fi conditionata de o aprobare din partea statului. Abia atunci un roman se va putea angaja in Germania numai pe baza calitatilor sale individuale, si angajatorii germani isi vor putea da verdictul fara sa fie nevoiti sa ofere locul de munca disponibil conationalilor sai sau celorlalti cetateni europeni. Numai in acel moment, cetateanul roman va fi cu adevarat cetatean european.

 In Germania insa este greu sa te angajezi chiar si fara restrictii. Toti cunoastem lucrul acesta. Si atunci ne-am gindit ca oportun ar fi sa creem o societate care sa faciliteze gasirea locurilor de munca disponibile, medierea relatiilor dintre angajat si angajator ( traducerea si semnarea contractului de munca), asigurarea ( inchirierea) unei locuinte in Germania, integrarea in colectivitatea germana si tot asa mai departe pina la recuperarea unor impozite pentru angajatii temporari. Nu trebuie sa va explic prea multe, toti cei care citesc acest site, intuiesc care ar fi obiectul de activitate al unei astfel de societati.

2.Existenta unei entitati

 Toti intreprinzatorii stiu ca dupa analiza oportunitatii, a momentului si a locului de desfasurare al activitatii unei societati comerciale, urmeaza totdeauna o munca sustinuta si, poate, lipsita de spectaculozitate. Este o activitate tehnic-legislativa care ii obliga sa lectureze si sa aprofundeze o gramada de legi nationale si europene, astfel incit constructia la care se inhama sa fie legala din toate punctele de vedere.

idei 2Si noi, asemenea celorlalti intreprinzatori, am trecut prin aceasta faza. Am propus initial infiintarera unei societati pe actiuni gindindu-ne, in principal, la obtinerea unor resurse materiale. Am lansat aceasta idee pe blog si multi s-au declarat de acord cu ea. Dar , din teren, din spatiul virtual adica, ni s-a propus infiintarea unei societati cooperative europene.  Marturisesc ca la acea data nu aveam nici o informatie despre o astfel de forma de organizare. Am studiat insa conceptul si am ajuns la concluzia ca ideea era valoroasa si eficienta. Primele informatii furnizate, propunerea initiala asupra statutului acestei entitati a facut-o domnul Anonim, un anonim care o activitate intensa si laborioasa pe acest blog, dar pe care il cheama de fapt, D.Nicolae, are studii superioare si este un cetatean german de origine romana, care traieste si munceste de vreo 25 de ani in  Deutchland.  Asadar, noi toti, trebuie sa recunoastem ca paternitatea ideii S.C.E. ii apartine dinsului.

  Multi dintre noi au adoptat acest nou concept si au inceput sa il studieze serios. Si rezultatele au inceput sa se vada. Astfel eu, subsemnatul Goldis Dan, impreuna cu domnul D. Nicolae alias Anonim, bazindu-ne si pe sugestiile domnilor Paul Gaza, Manta Pantelimon, Gica Juravle, Ro-lari, Ioan din Hessen, mobilizati si de incurajarile facute de Cornelia, Kitti, Magda, Maria, Nicu, Elena si multi altii, am ajuns in faza elaborarii unui proiect de act constitutiv care, in linii mari, prezinta modul de functionare al viitoarei societati. Sigur ca mai sunt discutii si dileme pe diferite subiecte privind valoarea actiunii, reprezentativitatea in adunarile generale, necesitatea (sau nu) a participarii investitorilor mari la S.C.E, a cooperativelor mestesugaresti din Romania sau Germania, dar noi, initiatorii acestei societati, ajutati de Dvs. ne vom stradui sa creem avantaje cit mai mari pentru membri fondatori, adica pentru toti aceia care se vor inscrie in societatea noastra cooperativa europeana pina la data de 31.martie 2013. (Conditiile si procedurile le puteti citi AICI).

 3.Construirea unei identitati puternice si solide

Specialistii apreciaza ca oricat de profesioniste si de solid construite ar fi, afacerile au nevoie de identitati care sa tina pasul cu cererile pietii, cu mediul de afaceri in continua schimbare, cu nevoile publicului tinta, toate acestea fiind inglobate intr-o strategie complexa de comunicare si marketing. In domeniul acesta ma pricep. Am facut strategii de comunicare si marketing politic in ultimii 4 ani, chiar am fost platit de catre Parlamentul Romaniei cu un salariu de consilier de imagine, am scris articole pe citeva bloguri pe care le-au semnat diferiti deputati sau senatori, stiu ce inseamna un slogan, un logo, stiu cum se asigura modul unitar si distinct a unei intregi campanii de promovare.

Nu am experienta afacerilor, dar am stiinta promovarii. Si in viitoarea societate, vreau sa ma ocup de acest domeniu. Asadar, nu voi candida pentru functia de presedinte sau de director general al societatii cooperative europene, voi candida insa pentru ocuparea unui post a carui titular va trebui sa se ocupe de promovarea constanta a imaginii societatii, de notorietatea si credibilitatea ei. Vizualizind lista de membri, a celor care au subscris pina acum, am constatat ca exista specialisti in legislatie, specialisti I.T, specialisti in domeniul financiar, exista si oameni cu experienta in afaceri, sunt si multe persoane respectabile, cu o pregatire profesionala buna si un statut familial si moral corespunzator. La vremea cuvenita, in momentul cind se vor apropia alegerile generale, odata cu depunerea candidaturii fiecare dintre persoanele care doresc ocuparea functiilor de conducere sau de control in societate isi vor prezenta toate aceste calitati pe care le-am enumerat. Eu stiu citeva nume, dar asa cum am promis, toate informatiile cu caracter personal ramin secrete pina la constituirea societatii. Atunci, Dvs., in calitate de membri, veti putea alege pe cei care ii considerati mai buni.

Asadar, eu vreau sa ma ocup de construirea identitatii acestei societati si, in adunarea generala va voi prezenta un plan de marketing la care deja lucrez. In consecinta, trecem si peste acest capitol si intram in urmatoarea faza:

 idei 3

    4. Planul de afaceri si ideile sale

      V-am spus ca sunt sahist? Sunt un sahist bun, am Elo in valoare de 1600 in sistemul international de “rating chess” si, ca orice sahist de acest nivel, gindesc in perspectiva vreo 5-6 variante, pe care le aplic in functie de viitoarea mutare a adversarului. Acum nu jucam sah, dar trebuie sa gindim in perspectiva. Si sa ne gindim impreuna la un plan de afaceri care sa ne multumeasca pe toti. Planul insa este o sinteza a ideilor de afaceri pe care le au proprietarii societatii. Dumneavoastra sunteti proprietarii, in consecinta ce idei aveti?

Conceptul ideologic al societatii il cunoasteti din prospect, obiectul de activitate vi s-a prezentat atit in propspect cit si in numeroasele articole pe care le-ati citit pe acest site, necesitatile de informare si nevoia de sprijin ati resimtit-o in viata de fiecare zi, in consecinta este timpul sa gasim impreuna solutii concrete pentru rezolvarea problemelor. Va rog sa va expuneti in comentariile de mai jos toate ideile, oricit de nastrusnice si irealizabile ar fi. Va asigur eu, ca ele vor fi analizate de viitorul organ de conducere cu toata atentia. Pentru a va mobiliza, va voi istorisi o scurta poveste: zilele trecute, pe acest site, o tinara pune pe postul minigmbh, un comentariu cu 18 sau 19 intrebari de genul: “ce este mai rentabil sa fac in germania, srl,minisrl sau pfa? Citi oameni pot sa salarizez ?Ce impozite platesc?” Etc.  Erau 18 intrebari la rind, la care trebuia sa scrii cite o jumatate de pagina la fiecare. Pe deasupra, voia sa i se raspunda pe mailul personal. Adica, eu sau altcineva, trebuia sa-i scriu acelei doamne,domnisoare un mail de zece pagini de raspunsuri. Tupeul ei m-a distrat. Dar nu numai pe mine. Un tip,Vasile Bahnareanu de pe site, ii raspunde ca ii va trimite el toate raspunsurile, dar ii trebuie vreo sase luni, asa ca domnisoara va trebui sa astepte. Anonim sesizeaza ironia lui Vasile si ii spune femeii ca lui ii trebuie ceva mai putin, dar el nu are de gind sa-i raspunda. Intimplarea a fost hilara, tupeul fantastic, pretentii asisderea, dar aceasta cerere apartinea unei persoane tinere obisnuite cu ideea ca i se cuvine totul, inclusiv obligatia ca noi,cei care muncim gratis de atita timp, sa o informam. Tot gratis. Ei bine, aceasta intimplare are si un lucru bun. A generat o idee: sa organizam cursuri contra cost pentru cei care vor sa inceapa o afacere in Germania. Ba mai mult, fiindca sunt romani care isi deschid gewerbe si habar nu au cu ce se maninca, noi, membri societatii, sa elaboram un modul video de 6-8 ore, in care sa le explicam tot ce trebuie sa stie, incepind cu traducerea si completarea formularului si pina la inregistrarile contabile, adica tot ce este necesar pentru desfasurarea acestei activitati particulare. Odata intrat in patrimoniul societatii, acest modul video sa poata fi vizionat de un cetatean roman,indiferent ca se gaseste la Tulcea,la Hamburg sau in Koln. Bineinteles, dupa ce ,in prealabil, a platit o taxa. Iata cum dintr-un comentariu tupeist s-a nascut o idee. Si cred ca ideea e buna. Sa vedem cum o materializam!

Asadar prima etapa a elaborarii unui plan de afaceri este analiza ideilor de afaceri. Tocmai de aceea, dorim ca Dvs sa va spuneti parerea. Cit timp, D.Nicolae traduce statutul si eu fac planul de marketing, Dvs,in comentariile de pe acest post, dati friu liber imaginatiei, descatusati forta vie a mintii! Comentati-le intre voi! Eu va asigur ca acele idei care vor fi apreciate de Dvs. bune si viabile, vor fi transpuse in practica.

                                  Succes la transpiratie si, mai ales, la inspiratie!

                                                   Dan Constantin Goldis

26 thoughts on “Portofoliu de idei de afaceri”

 1. Dl Goldis, nu e o confuzie cu data de 31 ianuarie 2013? De fapt la 31 decembrie 2013 cad toate restrictiile pentru romani si bulgari. Sau confuzia o fac eu cu acest 31 ianuarie 2013, stiu ca nu sint perfect!?

  1. Nu faceti nici o confuzie. 31 Ianuarie 2013 adica in 2 luni, societatea sa poata demara formalitatile de inregistrare.
   Chiar daca 31 Dec. 20133 inseamna ridicarea restrictiilor, nu inseamna ca piata germana si altele vor fi invadate de romani si bulgari. Amintiti-va ca nici in 2011 in Mai, cand s-au ridicat restrictiile pentru cele 8 tari, piata munci ca si angajat nu a fost invadata de catre cetatenii acelor tari.
   Iar trendul actual consta in reducerea angajarilor si trecerea la prestarea serviciilor. Arbeitnehmerüberlassung si Werksverträge, adica inchirierea de personal si lucrari contractate cu externi se inmultesc tot mai mult.
   Lupta dintre sindicate si patronat este tot mai acerba, in tot mai multe domenii sunt oferite contractele externe.

   1. Bineinteles ca trebuie avuta in vedere si ideea inchirierii de personal. Trebuie vazut insa care sunt domeniile de activitate in care se permite acest serviciu in mod legal. De pilda, in constructii sau in agricultura se poate? Intreb, fiindca nu stiu.

   2. Pentru inchiriere de personal trebuie o autorizatie de la BA, o Erlaubnis zur Arbeitnehmerüberlassung. In principiu se poate obtine dar cred ca e acordata cu titlu personal in baza unor criterii care de fapt au fost puse si in consiliul nostru de conducere (in primul rind cazier juridic curat). Daca la cooperativa se poate aplica, trebuie inca cercetat. Ar trebui probabil constituita o structura interna separata, pt. ca e o activitate f. specifica. Cunosc foarte bine sectorul, trebuie incercat!

 2. Acum comentariul propriu-zis: subscriu si la ideea cu video-ul pentru infiintarea de societati (putem tot asa impreuna sa construim o lista cu pasii respectivi si vide-oul atasat).

  Alt punct. Eu ma intreb, de ce sa nu facem si un “Lohsteuerhilfeverein” inglobat bineinteles in societate. Numai asa putem pentru o categorie destul de larga de salariati sa facem declaratiile de impozite, si deci (cum scrie Dl. Goldis in proiect) recuperarea taxelor pe salarii in numele membrilor. Stiu ca sint niste cirlige si acolo cu StB-Gesetz, dar cam trasa de par, asi putea si eu implini conditiile pentru infiintarea unui astfel de birou. Ce zice @anonim, siehe StBG §23 Abs.3?

  1. D-le Gaza, dand un copy-paste pe paragraful respectiv am ajuns la paragraful §23StGB Abs. 3 “§ 23 Strafbarkeit des Versuchs”. Ce feste iti poate juca google.
   Insa revenind la paragraful corect nu cunosc care este situatia d-voastra personala, ce va este permis sa prestati in acest domeniu.
   Aceasta lege este de fapt foarte criticata, deoarece incearca sa apere excesiv o anumita grupa de profesii. Insa exact cum sunt carligele respective, exista si portite foarte legale de ocolire, de fapt ca si in toate bransele.
   In aceasta SCE se poate incorpora foarte usor un sistem de ai ajuta pe cetateni sa isi regularizeze veniturile salariale, fara a plati un Steuerberater sau cotizatiile anuale de la 100 € in sus la un astfel de Verein.

 3. D-le Goldis, chiar daca prima data nu i-am dat posibilitatea sa o ajut, am facut-o dupa ce s-a anuntat cu a 3-a identitate. Insa nimic, nici o reactie.
  Din pacate multi nu isi dau seama ca de fapt mai mult pierd in acest fel. Cine se zgarceste sa apeleze la un ajutor competent, isi va incepe activitatea mult mai tarziu. Trei-patru saptamani de documentare “gratuita” pe internet inseamna intarzierea demararii activitatii. Cat s-ar putea castiga in acest timp? 1200 € sau 1500 €? Insa o consultanta poate costa mai putin, deci tot ar insemna un castig.
  Exact acest lucru ar putea face societatea. Sa ofere nu doar video-uri ci si seminarii in Romania.
  Iar celor ce se lasa tzepuiti, li se poate oferi un serviciu de informatii in legatura cu diverse firme. Facute mici investigatii asupra firmelor, si oferirea de informatii membrilor. Oamenii nu ar plati sute de euro fara sa invete nimic, macar asa se aleg cu ceva.

  1. Las-o pe tipa aceea! Un om cu asemenea tupeu nu va ajunge niciodata niciunde. Cu seminariile sunt de acord, dar nu in Romania. In Romania nu avem specialistii din Germania. Asa ca le facem in Germania, acolo unde putem continua consilierea la firma care se infiinteaza. Un om pe care noi l-am invatat cum sa faca primii pasi ca intreprinzator in Germania va continua sa ne bata la usa tot timpul, fiindca problemele la o societate sunt multe si foarte dificile. De pilda, eu nu as avea curajul sa fac singur o firma.

   1. O societate europeana va putea sa presteze si in Romania serviciile oferite. Fiind la sursa informatiilor se vor putea oferi acele seminarii direct in Romania, inainte ca aceste persoane sa vina in Germania. Este probabil mai economic sa se deplaseze o persoana in Romania, decat sa vina 8-10 persoane in Germania. Iar cei ce se vor hotara pentru a deveni intreprinzatori vor avea sprijinul in continuare in Germania.
    Macar asa invata inainte de a fi confruntati cu problemele care exista: “Sa fi facut intreprinzator” fara sa sti acest lucru.

 4. Interesanta si valoroasa (cred!) ideea acordarii cetatenilor romani (membrii asociati sau nu ai viitoarei societati) unei asistente calificate si competente in ceea ce priveste declaratia de impozitare.E greu sa te descurci prin labirintul legislatiei germane care reglementeaza aceasta declaratie. Eu cunosc persoane, cetateni (foarte!) germani care nu stiu exact “was darfst du und was darfst du nicht!” sa treci la capitolul cheltuieli deductibile. De aici si practica atat de raspandita de a se apela la un Steuerberater, ca nici nemtii nu stiu, de fapt, cum trebuie procedat. Un cetatean roman care isi face un Gewerbe mititel, cu venituri care sa ii acopere nevoile propriei existente, deci nu afacere pe picior mare, se va descurca cu atat mai greu sa mai si apeleze la un Berater. Societatea nou infiintata ar putea oferi aceste servicii, evident contra cost dar la tarife rezonabile, oricarui solicitant, chiar si neamt, de ce nu?
  Dar nu sunt numai romani in Germania! Si toti se confrunta cu problema fiscalitatii si a regulilor si a cunoasterii insuficiente a limbii… Dar, si daca stii perfect limba germana, tot e greu ca deh!…limbaj de specialitate, portite si usite,samd. O idee: membrilor fondatori oferta de tarife promotionale(de pilda o reducere de X%), la toate serviciile oferite de catre societate (consiliere in diverse domenii, traduceri, intermedieri samd) pe un anumit interval. De pilda 5 ani. Poate ca aceasta oferta va trezi interes. Si, repet, nu numai cetatenilor romani dar si a celor germani. Ca si ei au nevoie de consiliere.
  Personal nu am nicio activitate in derulare, dar.. cine stie?

  1. 1.bineinteles ca fondatorii vor avea tarife preferentiale pentru toate serviciile pe care le vor primi de la societate. Aceasta este componenta esentiala a economiei sociale si a acestui tip de societate.
   2. acum un an am vrut sa scriu un articol despre cheltuielile deductibile, dar nu am avut suficiente informatii si nu am vrut sa ma fac de ris. Dar ideea dvs e buna si o trecem in portofoliu. Sefii pe care ii vom alege vor analiza si hotari.

 5. Buna ziua! In primul rand vreau sa va felicit pentru initiativa dvs pentru a infiinta aceasta firma. As avea o intrebare…termenul sigur pentru ridicarea restrictiilor pe piata muncii in Germania este 31.01.2013 sau 31.12.2013?

 6. deci,eu nu sunt lamurita problema mea este urmatoarea locuiesc in germania de foarte putin timp mi-am facut anmeldung pe data de 15 octombrie anul acesta intre timp mi-am gasit si un loc de munca insa actele mi-au fost trimise la arbeitsam de catre firma la care urmeaza “SPER”sa lucrez insa am auzit ca noi romanii nu putem lucra decit dupa 3 luni din momentul in care ne-am facut domiciliul aici.Intrebarea mea este daca e adevarat asa ceva si daca am ceva sanse de munca!

  1. Cele 3 luni de asteptare sunt necesare doar in cazul anumitor locuri de munca ce sunt categorizate ca fiind necalificate. Pentru studii superioare, munca sezoniera si ausbildung nu e necesar permisul de munca iar pentru muncile ce necesita o calificare de minim 2 ani conditiile de acordare sunt mai relaxate (fara perioada de asteptare de 3 luni).

 7. Felicitari domnule Goldis pentru acest site.Momentan sunt in Romania unde mi-am deschis o firma,dar cred ca intr-o zi…probabil peste cativa ani,tot in Deutschland am sa ma stabilesc definitiv!Laudabila intentia de a consilia romanii care lucreaza in Germania!Mult succes!

 8. buna seara
  as dori un avocat sau un consilier juridic in nurnberg vorbitor de limba romana. am nevoie de o consultatie urgent referitor la infiintarea unei firme de constructii in nurnberg.

 9. Buna ziua tuturor, va spune cel mai nou membru din gasca!
  La sugestia d-lui Goldis, marturisesc ca mi se pare stralucita ideea unei gradinite particulare pentru romani in Germania. Eu insami as avea nevoie, tinand cont de faptul ca fetita mea are 2 ani.
  Din pacate eu nu am stat decat 2 luni in Gemania si nu stiu in ce masura sunt “avizata sa-mi dau cu parerea”.
  Din experienta mea la catedra (16 ani) in Romania si din cat am putut eu sa testez piata (in Munchen) nevoia reala exista si din cate inteleg Consgerom ar putea avea in viitorul apropiat si resursele juridice, umane si materiale sa faca asa o trebusoara.
  In Romania, presupunandu-se ca ai o cladire care corespunde tuturor contitiilor (care nu sunt deloc putine) impuse de lege pentru a primi, educa, hrani si pune la somnic niste copilasi, te afli in punctul din care incepe nebunia: iti tebuie o gramada de avize gen – pompieri, sanepid, protectia muncii… etc. Niciunul nu este usor de obtinut si dupa ce le ai pe toate, o minunata comisie din partea Ministerului Educatiei te va vizita sa-ti spuna daca ai voie sau nu sa-ti incepi propriu-zis activitatea.
  Daca un jurist sau altcineva in cunostinta de cauza m-ar ajuta sa stiu unde si ce anume sa caut ( mi se pare o necesitate sa specific ca nu vorbesc limba – inca!!!) la categoria conditii de ideplinit pentru infiintarea unei gradinite particulare in Germania – as putea sa inteleg cum sta treba si as putea spune cat de eficienta ar fi. Cred ca ar trebui sa fie si cresa nu doar gradinita pentru a acoperi toata perioada de varsta de la 0 la 6 ani.
  Altfel, idei despre munca la clasa si dezvoltarea valorilor traditionale in sufletul copiilor ar fi cat incape. Asta in masura in care sper din tot sufletul ca ni-i mai dorim romani.
  Cu drag, Nicoleta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.