Informatii europene despre nume si valoare

       Si acum a venit momentul sa va ofer citeva informatii din culise, dar care sunt interesante, mai ales ca multi dintre cunoscutii cu care veti discuta acest subiect va vor pune diferite intrebari.

prioritati

          1.Numele de ConsGeRom a fost ales din alte 50 de nume propuse intr-un sondaj realizat anul trecut pe acest site pentru o societate pe actiuni. Desi concursul a fost cistigat de o alta denumire (Derolex– care ramine valabil pentru o societate pe actiuni), personal, am considerat ca numele cel mai potrivit pentru o societate cooperativa europeana este Consgerom, fiind alcatuit din prescurtari ale cuvintelor consultanta germano-romana, adica principalul nostru obiect de activitate. Mi s-a parut simplu, uşor de retinut şi reprezentativ pentru ceea ce facem. Autoarea acestei propuneri de denumire este cititoarea site-ului nostru, Mirela Cenusa, care va fi premiata in prima adunare generala cu suma de 100 de euro.

 2.Urmatorul pas pe care trebuia sa-l facem a fost acela de a ne asigura ca acest nume nu mai este folosit de catre altcineva si, in viitor, nu va putea fi folosit decit de catre noi. In consecinta, am luat masuri de retinere a domeniului de internet consgerom.eu. De ce  punct eu? Simplu, fiindca am speranta, ca in viitor, aceasta societate isi va largi aria de activitate si in alte tari din Uniunea Europeana.

3.Sigur ca, pe linga retinerea domeniului de internet, se punea problema si retinerii denumirii normale a societatii. Mi se parea aiurea sa scriu atitea articole folosind sintagma S.C.E.Consgerom mbH si sa constat ulterior ca aceasta denumire este in posesia altcuiva. Dar, cu ajutorul consultantului D.Nicolae, am aflat, intre timp, ca noi nu vom face retinerea de nume la Registrul Comertului asa cum fac toate firmele din Germania, ci intr-un alt registru, Registrul cooperativelor, ca apoi, dupa cum v-am mai spus, sa ne inmatriculam  in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acolo insa, in registrul cooperativelor din Germania nu sunt inscrise decit 5 societati europene si este putin probabil ca intr-o luna sau doua sa vina cineva si sa ne “fure” denumirea.

Cu aceasta ocazie, am clarificat si numele complet. Societatea se va denumi in limba germana S.C.E. Consgerom mbH, ceea ce inseamna societate cooperativa europeana cu raspundere limitata („mit beschränkter Haftung“). Ciudatenia este ca S.C.E. este o denumire unica, valabila in toate tarile Uniunii Europene fiindca vine din…limba latina. Latinii nu au avut de a face niciodata cu asemenea societati europene, dar sefii nostri de la Bruxelles, nevoiti sa aleaga intre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii, au ales-o pe a 24, adica latina, fiindca au stabilit ca aceasta varianta multumeste pe cei mai multi dintre cetatenii europeni. In consecinta, majoritatea latina a avut de cistigat in detrimentul celei anglo-saxone. Fiindca noi suntem latini, prescurtarea europeana s-a potrivit suta la suta in limba romana si daca vom deschide vreodata vreo filiala in Romania, societatea se va denumi ConsGeRom S.C.E.r.l.,( toata lumea stie ce inseamna). Din pacate sau, poate, din fericire pentru noi, nu exista inca in Romania o asemenea terminatie fiindca nu exista… nici o societate cooperativa europeana. Daca vom deschide un sediu in Anglia insa, societatea se va chema S.C.E. Consgerom. Ltd, adica Consgerom, the European Cooperative Society Limited . V-am ametit? Imi pare rau, dar eu sunt mai ametit decit Dvs!  Fiti multumiti, insa, ca Bruxelles nu a decis sa foloseasca …greaca veche pentru sintagma S.C.E. Ce ne faceam atunci? 

Tot ce trebuie retinut din acest articol este faptul ca Dvs. aveti sansa de a fi membrii primei societati cooperative europene din Germania cu actionariat roman si a primei societati cooperative europene din Romania. Sunt doua aspecte unice cu care va puteti mindri in fata oricui, a nevestei, a parintilor, a copiilor. Daca eu as fi in locul Dvs. as folosi aceasta sansa, fiindca este foarte sigur ca a doua oara nu mai apare pe timpul vietii noastre. Eu am folosit-o deja si sunt foarte multumit. Chiar acum, imi imaginez ca atunci cind voi fi pe patul de moarte, imi voi chema nepoata, pe Amalia, fiica fiicei mele si ii voi spune: “cele mai valoroase lucruri pe care ti le las sunt partile mele sociale la S.C.E. Consgerom mbH.” Si ea desigur, cu ochii plini de lacrimi, va raspunde: “Multumesc bunicule, dar acum grabeste-te acolo unde esti asteptat, ca eu vreau sa le vind!”

Nu rideti! Si Dvs. veti pati la fel.

                                            Cu stima, Dan Constantin Goldis

5 thoughts on “Informatii europene despre nume si valoare”

 1. Felicitari pentru idei…….si foarte tara ultima propozitie…….cum pot vreau sa particip si eu……..Succes si toate cele bune din partea mea:)

   1. Multumesc…..in prezent stau cam prost cu partea materiala….ca v-am gasit blogul cautandu-mi de munca in strainatate…in viitor…..daca situatia se schimba…..:)

 2. Eu sper sa fie asa valoroase aceste actiuni, incat sa nu se mai puna problema serviciului ( a muncii adica ) pe termen de 10 generatii.
  Nimeni nu ar vrea sa le mai vanda atunci, ci le-ar pastra cu sfintenie.
  Glumesc desigur. Ar fi frumos, dar cine stie cat timp va fi nevoie sa ajunga asa valoroase actiunile Consgerom. Oricum, conteaza foarte mult acest fapt, de a avea oportunitatea, sa devenim actionari la Consgerom.
  Eu unul apreciez acest fapt foarte mult si imi pun multe sperante in aceasta Societate Europeana. Nu neparat pt mine. Ci pt toti Romanii care vor avea nevoie de un ajutor in Germania sau poate chiar in Europa. Este bine sa sti ca daca ai nevoie de ajutor intr-o anumita situatie data, il poti gasi, de la cineva, adica de la Consgerom.
  Cu stima,
  David H.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.