Material actualizat la 01.05.2013
De la Revolutie incoace, romanii si-au luat bocceluta in spate si au plecat in bejanie. Uneori, acolo unde au ajuns, au fost primiti bine, alteori au fost primiti prost. Cei care au reusit sa se adapteze muncii si colectivitatii s-au asezat in locul respectiv, ceilalti isi continua bejania si astazi. Si aceasta bejanie va continua inca multi ani de zile. Tocmai de aceea, noi, un grup de oameni inimosi, ne-am gindit sa ordonam, sa organizam aceasta bejanie prin sfaturile noastre. Vrem sa le spunem oamenilor care sunt tarile in care au sanse sa ocupe un loc de munca, ce conditii locale trebuie sa indeplineasca si sa-i sfatuim cum sa procedeze pentru a reusi mai bine si mai sigur. Acesta este crezul nostru pe care il vom infaptui intr-un an sau doi. Acestea sunt ratiunile pentru care am infiintat Consgero S.C.E. Avem o adresa in Germania la Munchen si in 2-3 luni, vom incepe sa functionam. Vom incerca, in acest post, sa aratam care sunt zonele de interes pentru societatea noastra. Pe Dvs.va sfatuim sa parcurgeti cu atentie paginile urmatoare si apoi, sa analizati, la rece, argumentele, ratiunile care ne-au indemnat sa procedam in acest fel. De altfel, materialul de mai jos, a fost conceput astfel incit sa fie o oglinda care sa reflecte la zi posibilitatile cetatenilor romani de a munci in Uniunea Europeana. In consecinta, sa trecem la actiune. Noi la scris si Dvs la citit. Si sa raspundem impreuna la intrebarea:
Unde pot munci astazi in Uniunea Europeana cetatenii romani cu si fara permis de lucru ?
Romania si Bulgaria au intrat simultan in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. Conform Tratatului de Aderare pe care l-au semnat cu celelalte state, libera circulaţie a lucrătorilor din cele doua tari ar fi trebuit sa fie deplina dupa ce se parcurge o perioada de tranzitie de 7 ani, stabilita prin celebra regula 3+2+2. Aceasta regula nu a fost aplicata numai Romaniei si Bulgariei, ci tuturor statelor admise din 2004 incoace. Vechii cititori ai acestui blog isi amintesc cum in aprilie 2011, toti angajatorii germani, ziarele, cititorii se agitau afirmind ca incepind de la acea data se ridica toate restrictiile si Germania va fi invadata de un val masiv de est-europeni. N-a fost nici un val, fiindca ungurii, cehii, slovacii, polonezii si toti ceilalti admisi in Uniunea Europeana in 2004 nu au pornit nici o cruciada. V-am scris de atunci ca romanii si bulgarii au de asteptat pina in 2014. Si acum va spun ca in 2014 nu va fi niciun val de romani si bulgari asa cum afirmau ziarele engleze care spuneau ca 29 de milioane de romani si bulgari vor ajunge taman in Anglia. Nu suntem 29 de milioane cu totii, dar ei habar nu au de ce scriu si vorbesc pe la televiziuni. Sa nu ne pierdem insa in amanunte si sa revenim la lucruri esentiale.
Asadar, astazi, la data de 1 mai 2013, cetatenii romani au acces neingradit pe piata muncii in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Suedia. Orice roman care ajunge acolo poate munci daca are angajator. Nu-i trebuie permis de lucru, drept de sedere, aprobare de la autoritati. Noi, cei din comitetul de initiativa a Consgero S.C.E. socotim ca nu are rost sa ne risipim eforturile in aceste tari. Ar fi fost interesante Irlanda, Danemarca, Finlanda si Suedia dar acolo pietele nationale de munca sunt destul de mici si nu vor asigura rentabilitatea activitatii.
Pe linga cele 17 tari enumerate mai sus, mai exista inca 9 tari in care accesul cetatenilor romani pe piata muncii este conditionat de obtinerea, in prealabil, a unui permis de munca. Sa le analizam pe rind:
1.Marea Britanie,
Cetăţenii români trebuie să munceasca in baza unui permis de muncă. Firma angajatoare trebuie să solicite eliberarea permisului de muncă, iar lucrătorul trebuie să depună o cerere pentru a obţine un „accession worker card”.Aceasta este procedura standard si trebuie sa facem precizarea ca munca efectiva a cetateanului roman poate incepe numai dupa obtinerea permisului.Pe linga procedura standard mai exista si urmatoarele situatii particulare:
1.Cetatenii romani care activeaza in domeniul presei (jurnalisti, agenti, difuzori), muncitori in gospodariile particulare, membrii ai unui ordin religios, plasament “Au pair”, personal operational in aeroporturi pot solicita permisul de munca direct de la Ministerul de Interne fara sa aibe nevoie de un angajator;
2 Cetatenii romani care sunt selectaţi în cadrul Programului de Imigrare pentru Persoane cu Înaltă Calificare (HSMP – Highly Skilled Migrant Programme) cum ar fi doctori pentru studii post-universitare, dentişti şi generalişti rezidenţi, profesori sau asistenţi lingvistici, surori medicale calificate delegate care vin pentru o perioadă de practică supravegheată vor putea obtine de asemenea permisul de munca fara sa aibe un angajator precis.
Avind in vedere potentialul economic al tarii si faptul ca mai toti romanii vorbesc englezeste, s-ar putea ca, in viitorul apropiat, Consgero S.C.E. sa fie interesata de desfasurarea unei activitati in Marea Britanie.
2.Spania
In perioada de boom economic, Spania a permis cetatenilor romani sa lucreze fara permis de munca. Incepind insa din 28 iulie 2011, odata cu aparitia crizei economice, pe fondul existenţei unui numar impresionant de someri, Spania a limitat accesul muncitorilor români pe piata muncii. Aceasta restrictie a fost aprobata de Comisia Europeana intii până la 31 decembrie 2012 si, recent, a fost prelungita cu inca un an, adica pina la 31decembrie 2013. Totusi aceasta prevedere restrictiva se aplica numai cetatenilor romani care la data de 28 iulie 2011 nu erau inregistrati la Securitatea socială ca plătitori de contribuţii sau la Serviciile Publice de Ocupare (SPEE). Prin aceasta masura guvernul spaniol a incercat sa elimine munca la negru care, intre noi fie spus,era infloritoare in Spania. In prezent, un nou venit in Spania sau un cetatean roman care sta de mai multa vreme acolo se poate angaja numai daca are un permis de munca. Ori permisul de munca se da numai daca exista un angajator. Cum angajatori nu prea sunt,sansele de a munci in Spania sunt extrem de limitate pentru cetatenii romani.
3. Malta
Cetatenii romani care doresc sa lucreaze pe insula cea mai frumoasa din Europa au nevoie de permise de muncă pentru toate ocupatiile si profesiile. Fiecare solicitare pentru un permis de muncă va fi evaluată, de la caz la caz. Permisele de muncă vor fi acordate pentru posturile care necesită lucrători calificaţi şi/sau cu experienţă şi pentru ocupaţiile pentru care nu există suficienţi lucrători pe piaţa forţei de muncă din Malta. Problema acolo este alta: romanii nu prea au ce face in Malta, fiindca agricultura nu este in stinca aceea rosiatica, de construit nu se mai construieste, fiindca litoralul e plin de hoteluri, serviciile in turism le fac maltezii…Exista o comunitate de vreo 100 de romani acolo care s-au adaptat foarte bine locului si traieste bine merci in La Valetta si Mosta. Cind am fost acolo am vorbit cu citiva dintre ei si mi-au spus ca desi maltezii vor fi obligati ca incepând din ianuarie 2014 sa acorde o libertate totală de circulaţie a lucrătorilor din Romania lipsa locurilor de munca va persista fiindca dupa cum am spus agricultura nu este,constructii nu sunt,nici macar soferi nu putem fi in Malta fiindca acolo se circula pe stinga… Datorita consideratiiilor enumerate mai sus, Consgero S.C.E. nu este interesata de desfasurarea unei activitati in Malta.
4.Luxemburg
Cetăţenii români trebuie să obţină în prealabil un permis de muncă. În cazul lucrătorilor din agricultură, viticultură, sectorul hotelier şi catering precum şi al celor cu calificări specifice în sectorul financiar, se aplică o procedură minimala simplificată. Pentru celelalte sectoare, în funcţie de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, procedura acordării permisului de muncă poate fi simplificată şi perioadele de graţie reduse. Oricum si Luxemburgul trebuie sa ridice restrictiile dupa 1 ianuarie 2014. Avind in vedere, argumentele de mai sus, faptul ca in Luxemburg nu sunt preaa multi romani si tara este destul de aproape de centrul nostru operativ, Consgero S.C.E. isi declara intentia de a avea in viitor o activitate de plasament personal in agricultura in aceasta tara.
5.Belgia
Pentru ca un cetăţean român să obţină permisul de muncă, este necesar ca un angajator din Belgia să înainteze autorităţilor competente o cerere pentru a obţine autorizaţia de muncă pentru cetăţeanul în cauză. O dată ce autorizaţia de ocupare este obţinută de către angajator, lucrătorul va obţine şi el permisul de muncă. Românii vor beneficia de o „procedură accelerată şi simplificată” de obţinere a permisului de muncă (5 zile) in cazul in care vor să ocupe un loc de muncă intr-una dintre funcţiile declarate „critice”, respectiv pentru care piaţa belgiană a muncii este in imposibilitatea de a satisface oferta de locuri de muncă. Meseriile considerate “critice”, pentru care se caută forţă de muncă străină, sunt oferite in patru mari regiuni: Valonia (respectiv 90 de meserii), Flandra (113), Comunitatea germanofonă (53) si Bruxelles (52)
6.Olanda
Cetăţenii români au nevoie de un permis de muncă. care va fi obţinut de angajatorul olandez. Acesta va trebui sa facă dovada că pentru locul de muncă respectiv nu a existat nici un aplicant cetăţean olandez sau din state membre UE/EEA, cu excepţia Romaniei si Bulgariei. Particularitati: 1.excepţie de la regula permisului de muncă fac angajaţii cu pregătire deosebită care câştigă cel puţin 45495 euro/an (sau 33363 euro/an dacă sunt sub 30 ani), cercetătorii şi lectorii universitari cu vârsta sub 30 ani şi medicii care işi definitivează studiile de specialitate in Olanda pentru a deveni medici specialişti; 2.in anumite sectoare de activitate în care se constată o lipsă a forţei de muncă, se pot aplica, temporar, excepţii. Olanda va liberaliza total piata muncii pentru cetatenii romani cel mai tirziu la data de 1 ianuarie 2014.
7.Austria
Cetăţenii români au nevoie de un permis de muncă (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de către angajator. Inainte insa de eliberarea lui se realizează un test de piaţă pentru cele 67 de profesii care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. Potrivit celor mai noi reglementări, se pot elibera aprobări de muncă pentru următoarele meserii (in domeniul constructiilor, constructiilor de masini, bucătari şi ospătari). Avind in vedere aceste reglementari, comitetul de initiativa a Consgero S.C.E. recomanda viitoarei conduceri a societatii sa ia in calcul si varianta desfasurarii unei activitati in Austria.
8.Germania
De citiva ani, Germania ridica treptat restricţiile privind accesul la piaţa muncii. În prezent, nu au nevoie de permis de muncă lucrătorii calificaţi cu studii universitare care exersează o meserie corespunzătoare calificării lor profesionale, lucrătorii sezonieri, persoanele care urmează o forma de pregatire profesională în întreprindere .În cazul profesiilor care necesită absolvirea unui curs de formare profesională, permisul de muncă poate fi eliberat fără efectuarea unui test de piaţă. In acest caz se face doar o verificare a conditiilor de lucru care trebuie sa fie apropiate cu conditiile de lucru ale autohtonilor. Acestea sunt exceptiile permise cu particularitatile respective. In toate celelalte cazuri, un cetatean roman care doreste sa se angajeze in Germania are nevoie de obtinerea unui permis de munca.
Adevarul este ca in ultimii ani, Germania incearca sa atraga imigrantii cu inalta calificare. Un studiu recent atesta faptul ca Germania este ameninţată de o penurie semnificativă de personal calificat si este posibil ca în anul 2025 va exista un deficit de cinci milioane de locuri de muncă, din care jumătate vor fi posturi pentru persoane cu înaltă calificare. Tocmai de aceea, in prezent, guvernul caută soluţii pentru stimularea imigraţiei prin instaurarea de condiţii mai suple decât cele actuale, dinamizarea formării profesionale şi încurajarea revenirii la muncă a femeilor după concediul de maternitate. Se spera in acest fel sa se obtina un influx de 100.000 de imigranţi pe an, mai ales ca in ultimul timp numărul tinerilor germani care-şi termină studiile s-a înjumătăţit fata de anul 2000 si pe deasupra acestia sunt foarte prost pregatiti. In aceste conditii, Germania va liberaliza total piata muncii pentru cetatenii romani cel mai tirziu la data de 1 ianuarie 2014.
Avind in vedere aceste tendinte actuale, precum si faptul ca Germania ramine principalul motor economic al Uniunii Europene, grupul nostru de initiativa a hotarit sa infiinteze Consgero S.C.E. in aceasta tara. Avem credinta ca aceasta societate va fi o adevarata placa turnanta pentru toti romanii care doresc sa munceasca pe teritoriul Uniunii Europene.
9. Franta-
Vom scrie un material special despre Franta. Suntem interesati de desfasurarea unei activitati in Franta,mai ales datorita faptului ca s-au ridicat restrictiile pentru muncitorii romani din constructii.
Tari din afara Uniunii Europene
1. Elvetia.
Persoanele care doresc să lucreze în Elveţia ca şi angajaţi au nevoie de permise de muncă. Acestea se vor obtine cu respectarea principiului priorităţii naţionale, verificarea condiţiilor de muncă şi a nivelului salariilor şi limitarea numărului de permise la contingentele alocate anual. De fapt, partidele de dreapta din Elveţia încearcă demult să obţină înăsprirea politicii migraţioniste a ţării sustinind ca acei 1,2 milioane de cetăţeni ai UE care locuiesc în Elveţia, îi lasă fără locuri de muncă pe localnici şi provoacă scumpiri în domeniul imobiliarelor.
Începând insa din aceasta vară cetăţenii a opt ţări (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania şi Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte ţări din UE – 53.700. Aceste măsuri vor fi valabile cel puţin un an, cu posibilitatea prelungirii lor.
Berna este alarmata de faptul ca în fiecare an, numărul de cetăţeni străini care intră în ţară îl depăşeşte cu 60.000-80.000 pe cel al persoanelor care ies din ţară. Cu toate acestea data liberalizarii totale a pietii muncii pentru cetatenii romani din Elvetia este 1 iunie 2016. S-ar putea sa fie si mai indepartata ( 2019), fiindca exista posibilitatea sa se aplice o clauza speciala.
2. Liechtenstein
Românii care doresc să lucreze în Liechtenstein trebuie să obţină permis de şedere şi de avizare sau înregistrare. Legislaţia aflată în vigoare în Liechtenstein prevede trei tipuri de aprobări de permis de şedere şi de avizare/înregistrare pentru exercitarea de activităţi lucrative, respectiv permis de şedere pe termen scurt – tip L, permis de şedere tip B şi aprobare de stabilire a domiciliului – permis tip C. Permisul tip L se acordă solicitanţilor străini doar pentru şederi scurte, cu termen limitat, cu sejururi neîntrerupte, însumând maxim un an. Permisul de tip B dă dreptul angajaţilor sau celor din SEE şi Elveţia care desfăşoară activităţi lucrative independente, precum şi membrilor de familie ai acestora la un sejur de maximum cinci ani. Permisul tip C dă dreptul cetăţenilor străini să-şi stabilească domiciliul în Liechtenstein, după ce a deţinut în, mod legal şi neîntrerupt, timp de 10 ani, o autorizaţie de şedere. Avind in vedere nivelul salariilor din Liechtenstein, Consgero S.C.E. studiaza in prezent posibilitatea de a desfasura o activitate in aceasta tara.
3. Norvegia
Incepând din 15 iunie 2012, Norvegia a eliminat restricţiile privind accesul pe piaţa muncii din această ţară pentru cetăţenii români. Măsura adoptată de Guvernul de la Oslo a venit in urma semnarii în luna martie a acestui an a Memorandumurilor de Înţelegere pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European în ciclul financiar 2009-2014. .
4. Islanda
Accesul românilor pe piaţa muncii a fost liberalizat de la începutul acestui an şi în Islanda, ţară candidată la aderarea la UE. In actuala conjuctura economica, Consgero S.C.E. nu este interesata de desfasurarea unei activitati in Islanda.
Dan Constantin Goldis – Consgero S.C.E.
corect, voi incerca sa schimb putin formularea acelui paragraf…
buna seara, astept detaliile legate de Elvetia :). Locuiesc in Germania la granita cu Elvetia. Nu am drept de munca pentru Germania ( sunt doar de o luna aici) si as vrea sa stiu daca ma pot angaja in Elvetia .
Nu prea le stim. Dar sunt mai restrictivi decit germanii. Studiem portitele prin care se poate patrunde, dar va dura 4-5 luni. Banuiesc ca si acolo poate fi valabila strategia investitorului privat (gewerbe), dar numai pentru o grupa limitata de meserii.
Austria va da drumul pe piata muncii in 2014 luna ianuarie sau in cel mai rau caz luna Mai. Dar ramine de vazut ce se va intimpla pina la urma. Sper sa nu isi bata joc de poporul Roman si sa inventeze o noua poveste. Multumim celor care s-au gindit sa faca acest site…multa sanatate si sa auzim numai de bine.
VA MULTUMESC SI VA FELICIT pentru tot acest articol , care sincer toate informatiile scrise de dv imi sunt de mare folos .
Personal cred ca politica de integrare a Germaniei este schioapa si o spun asta deoarece urmez cursurile de integrare si desi am un contract de munca nu am primit dreptul de lucru pe motiv ca Romania nu est inca in spatiu Schenghen.
Ar fi fost normal sa urmezi integrarea in acesta tara cu tot cu ceva drept de munca (cca 2 ore pe zi) pentru a comunica si invata pe viu societatea si obligatii-drepturi.Teoria de la scoala imi este de mare folos dar uneori nu tine si de foame, caldura si de-a nu cadea in extreme .. .
LEIDER!
Din pacate afirmatia d-voastra nu prea este corecta. Acordarea dreptului de lucru nu are nimic de a face cu Spatiul Schengen. Nici anglia nu este in Spatiul Schengen, si totusi englezii au drept de lucru.
buna dimineata
recent am descoperit si eu site-ul si am o intrebare care mi-ar fi de mare folos:locuiesc in romania si beneficiez in tara de pensie militara grad 2,am vreo restrictie ptr a lucra in germania ca bucatar(ajutor bucatar),mentionez ca am 41 ani,am inceput nu de mult sa invat germana ,in momentul acestaincerc sa creez propozitii din multele cuvinte invatate
scuze as dori sa stiu ce site sa aplic ptr un job in germania,nu site-uri din tara, daca sunt site-uri de recrutare direct din germania
Recunosc ca nu am mai citit site-ul de foarte mult timp, si e posibil sa adresez o intrebare care deja a mai fost pusa, insa macar un raspuns scurt , m-ar multumi.
Pe 2 ianuarie voi face 12 luni de cind lucrez cu Arbeitserlaubnis, si as vrea sa obtin Arbeitserlaubnis unbefristet.
Mai este cazul sa apelez la seful meu sa trimita actele ptr dreptul de munca nelimitat?
Sau de la 1 Ianuarie , pur si simplu nu voi mai avea nevoie de unbefristet.
Insa ma gandesc ca acest document o sa-mi folosesaca totusi vreodata, in cazul in care politica muncii va lua o intorsatura ciudata, prin tot felul de articole care , posibil, vor fi introduse in lege pentru limitarea dreptului la munca.
Multumesc
Cel mai bine ai spus:–Sau de la 1 ianuarie, pur si simplu nu voi mai avea nevoie de unbefristet. Este adevarat ca Romanii vor avea liber pe piata muncii in UE. Despre Elvetia stiu numai ca mai dureaza vreo 2-4 ani. Egal sintem multumiti si cu Österreich si Deutschland.
cred ca intrebarea asta a mai fost pusa dar pentru siguranza mai intreb de la 1 ianuarie avem drept de munca in germania ? de un an lucrez cu gewerbe imi puteti spune acum cum treb sa procedez daca avem dreptul la munca?
multumesc roxana
Nu mai e nevoie de permis de munca de la 1 ianuarie, va gasiti un angajator si gata.
Succes!
Multumesc pt raspuns dar nu stiu Cum sa procedez acum trebuie sa inchid gewerbe si sa spun patroni lui sa imi faca contract? Cu acest gewerbe am lucrart la acelasi loc de munca 1an si 3 luni plus 6 luni cu un contract de proba deci in total un an si 8 luni
Inchideti gewerbe-le (puteti face si ulterior angajarii acest lucru) si faceti un contract de munca nou.
Va multumesc