Cursul de integrare – Integrationkurs

fluture socinro 2                   Pentru a veni in sprijinul celor ce doresc sa frecventeze cursul de integrare,  Asociatia Socinro va ataseza in acest articol informatiile furnizate de catre Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati privind modul de inscriere si desfasurare a cursului (informatiile sunt preluate integral din documentul original in limba romana).

Integratikonurs Merkblatt BAMF 03/2012

Circulară privind cursul de integrare pentru străini care trăiesc de mai mult timp în Germania, pentru cetăţeni ai Uniunii Europene şi pentru cetăţeni germani fără cunoştinţe suficiente de limba germană

Stimate concetăţene, stimaţi concetăţeni,
în cazul în care sunteţi străin şi trăiţi de mai mult timp în Germania sau dacă sunteţi cetăţean sau cetăţeană a Uniunii Europene sau dacă dispuneţi de cunoştinţe insuficiente de limba germană ca cetăţean german, puteţi depune o cerere de aprobare a participării la un curs de integrare la Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi ( Bundesamt für Migration und Flüchtlinge ).

Copiii, tinerii şi adulţii tineri, care mai merg încă la şcoală, nu pot participa la cursul de integrare.

Ce este un curs de integrare?
Cursul de integrare este compus dintr-un curs de limbă cu 600 de ore de predare şi un curs de orientare cu 60 de ore de predare. Cursul de limbă este compus din secţiuni a câte 100 de ore de predare. Primele 300 de ore de predare se numesc „Curs de bază de limbă”, următoarele 300 de ore de predare „Curs avansat de limbă”.  

         Continuarea acestui material se gaseste  aici.

Advertisement

211 thoughts on “Cursul de integrare – Integrationkurs”

 1. Rog ca toate discutiile legate de cursul de integrare sa se desfasoare doar aici. Inainte de a posta cititi va rog articolul, exista 90% sanse sa gasiti raspunsul la neclaritatile dumneavoastra.
  Multumesc!

 2. Eu am urmat aceste cursuri al VHS Alsfeld, in regim intensiv (20 ore/saptamana). La sfarsitul celor 600 de ore se sustine un test (scris si oral) in urma caruia se poate obtine diploma/certificat de limba pentru nivelul B1.
  Pentru salariati sau intreprinzatori privatizati, sursurile costau 2,3 E/ora. Pentru cei care nu realizau venituri (sau erau asistati social), costurile erau de 1 E/ora.
  Dupa absolvirea celor 600 de ore se urmeaza cursurile, deloc dificile,de Orientare. Numai cei care au urmat si au promovat testul final al acestui curs au beneficiat de returnarea unui procent de 50% din costurile celor 600 de ore. Precizez insa ca doar aceia care au platit cu 1 E/ora au primit bani inapoi, cei care au platit cu 2,3 E/ora nebeneficiind de acest lucrru.
  Nu stiu cum este in alte landuri, cum se deruleaza in sitiatia altor organizatori de curs, dar asa este in Hessen, insa banuiesc ca aceste reglementari au caracter general pe tot teritoriul german.
  Cursurile sunt excelent organizate, nu sunt grele si sporesc intr-adevar sansele de integrare sociala si profesionala.
  Succes tuturor celor care doresc sa porneasca la drum!

  1. din cite stiu eu,aceste cursuri sunt finantate de uniunea europeana si,in consecinta, in toate landurile pretul si procedurile sunt la fel. Cind l-a urmat fiica mea acum 4 ani, in baden tarifele si procedura au fost identice cu ce a spus iulian si dvs.

   1. Cursul de Integrare este subventionat si organizat sub tutela Oficiului Federal pentru Migranti si Refugiati, implicit regulile sunt aceleasi in toate landurile.

  2. Doamna Bota, vreau sa va mai completez cu ceva: daca ati beneficiat de reducere inca de la inceput (1 Euro, respectiv 1,2 Euro cat ar fi in prezent) si daca mai vreti inca 50 % reducere, sa dati testul de orientare(parca vreo 20 de intrebari) si nu cel de Einbürgerungstest (33 intrebari), desi ambele se bazeaza cam pe aceleasi intrebari. Einbürgerungstest costa 25 Euro si te ajuta pentru cetatenie. Eu m-am gandit sa il iau inca de acum, dupa 1 an si cateva luni in Germania si in acelasi timp sa beneficiez si de reducerea de 50% a cursului de integrare, DAR am fost informat ulterior ca trebuie neaparat sa iau testul de orientare, iar acesta este la VHS doar o data pe an, cel putin in Hessen.

  3. Buna ziua Doamna Bota! Ma numesc Cristiana. Eu vreau sa ma stabilin Darmstadt si sa incep apo cursul de limba cu modulul de incepator chiar daca detin un Certificat de limba germana A1. Unde imi recomandati sa merg in Darmstadt sa fac aceste cursuri si care sunt demersurile pe care trebuie sa le intreprind si unde? Multumesc, Cristiana.

   1. In raspunsul Domnului Iulian, de mai sus, gasiti utilitarul de cautare a cursurilor de integrare BAMF.

 3. Asadar, “ne cunoastem” de putina vreme, insa declar si sustin: Va iubesc! Sunteti extraordinari si ne sustineti cu informatii cum nu se poate mai bune. Multumesc din suflet!

 4. Un articol foarte bun!! Ca toate celelalte de pe acest site. Eu am facut dosarul cu actele necesare la indrumarea unei profesoare de la acest curs , dar la mine lucrurile au decurs cu totul altfel. Urma sa fac cursul la WIS – Diakonie.
  Mi s-a promis ca ma ajuta sa obtin scutirea de la plata cursului ( eu nu aveam venit , sotul doar 900 euro pe luna , din care 500 era chiria).Am reusit sa ma duc la o luna de curs , dar apoi nu a mai fost posibil.Acum ma suna in permanenta sa ma duc la curs ( desi stie ca nu am un loc de munca si traim doar din salariul sotului) , chiar si duminica la 21.00.
  In concluzie , ce vreau sa zic , atentie pentru cei ce vor sa faca acest curs in Cloppenburg – Niedersachsen sau imprejurimi.Nu credeti tot ce zice aceasta doamna.

  1. Procedura e cu totul alta – cum reiese din articol, intai trebuie sa obtineti aprobarea de la Oficiul pentru Migranti si Refugiati – primiti o adeverinta cu care primiti scutirea.
   Succes!

 5. Eu m-am inscris (fara a solicita in prealabil aprobarea de la BAMF) in landul Niedersachsen la A1 (1+2) constand in 225 ore, pret 306 eur, ceea ce inseamna 1,36 Euro/ora, adica diferit de ce am regasit in posturile dv. Stiti cumva daca ulterior (desigur, cu conditia participarii permanente la cursuri, a promovarii examenului. dar si a unui venit mic raportat la 2 persoane, avand numai sotul, eu fiind momentan hausfrau 🙂 ), mai pot solicita reducerea? Va multumesc.

 6. As dori sa stiu daca in orasul Rosenhaim pot urma aceste cursuri,acolo locuiesc,va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.

 7. Din postarile anterioare, dar si din propria experienta, inteleg ca aceste cursuri de invatare a limbii germane, de orientare si integrare difera – si ca pret / si ca durata – de la o regiune la alta!
  Spre exemplu: Eu m-am inscris, anul trecut in octombrie, la modulul A1 – la VHS Baden – Baden. Bineinteles ca am trimis, in prealabil, o scrisoare catre Biroul de Migratie si Refugiati din Karlsruhe prin care ceream scutirea sau reducerea taxei de participare la acest curs. Raspunsul lor a fost acela ca imi accepta reducerea taxei de participare, dar mi-au cerut ca pe langa actele de domiciliu, respectiv actele care dovedeau ca nu inregistram nici un fel de venit in Germania, sa le trimit neaparat acel Freizügigkeitsbescheinigung!!!
  L-am solicitat in repetate randuri autoritatilor de aici – dar tot timpul gaseau o alta motivatie: cei de la ArbeitSamt ma trimiteau la Primarie, cei de la Primarie imi spuneau ca atata timp cat nu am dobandit nici un venit sau cat nu sunt inregistrata la somaj – Nu au cum sa il acorde….
  In final am decis sa imi platesc singura taxa de participare la primul modul A1: 265 Euro pentru 6 saptamani de curs (mai exact pentru 100 ore de curs – repartizate 3 ore/zi – cu pauza inclusa, 4 zile/ saptamana).
  Nu vreau sa dezamagesc sau sa critic pe nimeni, insa, in cazul meu experienta aceasta mi-a lasat un gust amar – din doua motive: am platit 100 de ore de curs, dar a beneficiat de mult mai putine ore de predare si ….profesorii platiti sa ne invete “tainele limbii germane”…. nu puteau oferi raspunsuri la intrebari simple de genul: cand si cum folosim articolele den / das/ die!!! Personal am fost dezamagita de calitatea serviciilor prestate de dascali, de lipsa de informatii primite si de metoda de predare folosita de dumnealor.
  Dupa ce am citit cu atentie articolul referitor la Freizügigkeitsbescheinigung, ma gandesc serios sa reiau initiativa de a merge la cursuri. Ramane insa intrebarea: Oare de data aceasta mi se va aproba reducerea tarifului de participare la cursul de integrare (asa cum prevede directiva ca, incepand cu 29.01.2013 nu mai este necesara atasarea atestarii dreptului de sedere..) sau din nou ma voi lovi de nestiinta sau lipsa de implicare a autoritatilor?!?

  1. Vei benefecia de reducere.In cazul in care iti vor cere iar Freizügigkeitsbescheinigung, ceea ce e posibil avand in vedere ca nu toti functionarii cunosc f. bine legislatia, nu ai decat sa le spui ca nu se mai elibereaza de la 1 febriarie. Iar despre calitatea serviciilor este de discutat.Trebuie sa ai noroc sa dai peste un profesor bun. Daca tu ai avut ghinion si ai dat peste un profesor mai putin pregatit nu trebuie sa generalizam. Eu am avut 2 profesori: unul f. bun, care vorbea rar,pe intelesul nostru, explica foarte bine si era foarte interesat sa ne ajute, si unul care nu prea avea rabdare, vorbea cu noi ca si cum am fi aici nascuti; daca intrebai ce inseamna un cuvant iti dadea un sinonim la cuvantul respectiv.Daca stiai ce inseamna sinonimul era bn ,daca nu ,asta e, treceam mai departe. Insa cel mai important e sa inveti tu acasa.Doar asa evoluezi foarte repede.Altfel faci cursul degeaba.

 8. Buna ziua! Saptamana trecuta am absolvit Integrationkurs si Orientierungskurs. M-am inscris la cursuri fara Freizügigkeitsbescheinigung deoarece cei de la Auslanderbehorder nu au vrut sa mi-l dea. Mi-au spus ca nu am nevoie de el. Cum si unde imi pot recupera 50% din valoarea cursurilor. Multumesc.

  1. Incepand cu 1 februarie 2013 nu mai este necesar sa cereti Freizügigkeitsbescheinigung ! Cat despre recuperarea celor 50 %- cel putin in Hessen asa este- ar fi trebuit sa depuneti actele necesare acestei proceduri inca de la inscrierea la curs, nu ulterior.

   1. Faceti confuzie intre reducerea tarifului la curs, de 1,20 Euro pe ora- procedurile se fac intr-adevar cum ati spus dumneavoastra, dar la sfarsitul cursului, daca persoana are prezenta buna la curs si trece examenele, atunci poate solicita si primi jumatate din costurile cursului – cei 50%. E imposibil deci sa aplici inainte pentru cei 50% atat timp cat returnarea banilor este conditionata de trecerea examinarilor.
    Succes!

  2. Puteti recupera 50% din costurile cursului doar daca ati primit in prealabil aprobare de la BAMF pentru reducerea costurilor la 1,20 euro pe ora. Daca nu ati facut acest lucru atunci nu va mai puteti recupera banii.
   Depunteti totusi o cerere la BAMF, cine stie, nu va costa mai nimic sa trimiteti o cerere.
   Succes!

  3. Buna ziua.in cat timp ati primit rezulatul testarii?eu am dat astazi examen si mi s-a spus ca rezultatul vine in 4 saptamani

 9. Buna ziua.In octombrie 2012 am depus cererea pt cursul de integrare gratuit unde am primit raspuns afirmativ, in noiembrie am mers la vhs pt a incepe cursul si mi au zis ca imi trimit prin posta raspuns cand incep . Dupa o luna iar am fost la ei si mi a zis ca sunt in baza lor de date si ca trebuie sa mai astept , nu am primit nici acum raspuns si chiar nu stiu ce sa fac, m am uitat pe internet si totusi la ei incep unele cursuri.Cum credeti ca ar trebui sa procedez pt ca eu as dori sa incep cat mai repede.Multumesc

 10. Buna ziua. Ce documente trebuiesc trimise pentru a primi aprobare pentru cursuri? Peste tot scrie despre cerere, ca altceva sa anexez? copie la pasaport , permis de sedere etc/.? Multumesc mult .

 11. Dorina eu am depus documentele in felul urmator ;m-am dus la vhs si le am zis ca vreau sa fac cursurile gratuite ei au completat o cerere mi au facut copie dupa pasaport si freizugigkeitsbescheinigung apoi mi a dat un test care l-am dat pe loc acolo sa vada la ce nivel sunt si au trimis ei actele in 3 saptamani am primit raspunsul acasa si cu acel raspuns am mers din nou la vhs pt a ma programa pt cursuri dar din pacate nici acum nu am primit raspuns .

 12. Buna ziua!Sotul meu este in Germania de 11 luni si as dori sa merg si eu dupa el.Cum pot face aceste cursuri de integrare?In Romania am facut timp de 7 luni meditatii dar doar 2 ore pe saptamana.As dori sa gasesc un loc de munca acolo.Sotul meu lucreaza cu gewerbe.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Cristina

 13. Salut!
  Am ajuns de curand in Germania si as vrea sa imi spuneti, daca stiti, in zona Brachttal – Birstein din landul Hessen cum stau lucrurile si daca sunt in apropiere organizatori pentru cursuri de integrare.

  1. Nu cred ca exista asa ceva. Se lucreaza pe manual. In librarii gasiti manuale pentru fiecare treapta si costa in jur de 25 euro.

 14. Buna ziua!
  Am fost astazi in Frankfurt si mi sa spus ca trebuie sa am 3 luni de sedere in Germania pentru a putea face cursul de integrare….ce parere aveti?
  Asa este, in 3 luni nu pot face nimic?

  1. Nu cred asa ceva. Eu m-am dus sa ma inscriu imediat ce am ajuns in Germania.Ai fost la VHS in Frankfurt? Eu astept de 4 luni sa-mi dea un loc la un curs B2.N-am mai intalnit asa ceva.Pt orice curs ai opta ei te pun pe lista de asteptare.Au un sistem de…

   1. O doamna de la Arbeitserlaubnis – Team Frankfurt am Main 316.
    Trebuia sa mergem in alta parte?
    Imi puteti da vreo adresa va rog unde as putea sa ma interesez pentru curs! Eu am inchiriat acum un apartament in Birstein.

  1. Nu cred ca ati inteles bine.Probabil vi s-a spus ca trebuie sa aveti 3 luni ca sa puteti aplica pentru permis de munca. VHS=Volkshochschule ofera cursuri de integrare. Adresa este Sonnemannstraße 13. Mai exista si altele.

  2. Contactati direct organizatorii de cursuri – in articolul de prezentare gasiti un link unde puteti cauta organizatorii de cursuri din zona in care locuiti.
   Succes!

 15. Buna ziua
  Am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva!In ianuarie am inceput cursurile la VHS cu modulul 1.In acel moment nu aveam Dreptul de sedere si mi-au spus ca modulul 1 platesc integral dupa care incepand cu modulul 2 voi plati jumatate din suma dupa ce primesc dreptul de sedere.
  Am primit acea hartie am mers la ei mi-au facut copie dupa ea si dupa pasaport si dupa aprox 3 sapt am primit acasa o hartie de la VHS ca am primit aprobarea si ca se afla la ei.Eu fiind deja inscrisa la cursuri si incepand cursurile.
  Dar surpriza ieri cand au luat bani din cont pt plata modululul 2 am constatat ca mi-au luat tot suma integrala 240 de euro…Ce se mai poate face acum??

  1. Absolut, cel mai probabil nu au mai introdus in sistem aprobarea respectiva, primiti un Storno la factura sau se va face recalculare pe factura pentru urmatorul modul. Dar mai intai trebuie sa lamuriti ce s-a intamplat.

 16. Buna ziua.
  Am fosta la VHS pt.cursul de integrare, am dat un test, la care am realizat 26 de puncte.
  M-au inscris la Schritte 3, am fost doua zile, dupa care am renuntat,pt. ca nu intelegeam foarte bine ce se preda acolo
  I-am rugat sa ma inscrie pt.Schritte 2, si mi-au zis sa ma inscriu din nou, in data de 31 Mai, este ok, dar problema este ca .. m-au pus sa platesc cei 120 euro pt.Scritte 3 deoareca am semant un contract,!
  Este normal sa platesc cei 120 de euro daca am fost doar 2 zile?
  p.s. – factura care mi-a venit acasa este cu prenumele Yasile, eu fiind Vasile!

  1. Trebuie sa cititi prevederile contractului semnat, in ce conditii se poate rezilia.
   Faptul ca exista pe factura o litera scrisa gresit este irelevant fata de obligatia contractuala de plata.
   Incercati sa mergeti la VHS sa gasiti intelegere pe cale amiabila.
   Succes!

 17. Va multumesc frumos pt.raspunsul dat.
  Am vorbit ce un domn de la VHS(cel care mi-a facut actele) si mi-a zis ca trebuie sa vorbeasca cu seful lui sa vada ce se poate face … a doua zi, am fost din nou la scoala si mi s-a zis ca … contractul este contract si trebuie respectat!
  N-am ce sa fac, voi plati acesti bani, n-am de gand sa-mi fac o bila negra, gratis!

  1. Daca tot banii sunt luati, mergeti in continuare la cursuri, pana la urma poate va e de folos, cu putin efort sa recuperati din urma primele 2 module.
   Mult succes!

 18. Nu mai pot sa merg, in momentul in care am cerut sa merg la modul doi, mi-dat ,,eject,, de la modulul 3 🙂
  p.s.- aveti idee ce mi-au zis cand i-am intrebat de ce m-au inscris la modul 3, cand era evident ca eu nu sunt de acel modul ?
  raspunsul a fost scurt si la subiect! .. deoarece nu erau cursanti pt.modulul doi!
  Credeam ca numai la noi se intampla chestii de genul asta!

  1. Pai nu au cum sa va dea eject de la modulul 3 atat timp cat ati platit pentru ei. Trimiteti urgent o cerere, fie sa fiti reprimit la modulul 3 fie sa va fie returnata suma platita.
   E greseala dumneavoastra,nu ar fi trebuit sa acceptati propunerea lor, totusi nu v-au luat cu forta, dumneavoastra ati semnat de bunavoie contractul.

 19. Asta s-a intamplat in urma cu o luna…imi pare rau, a fost greseala mea!
  Astept sa inceapa modulul 2, daca tot voi plati, vreau sa invat ceva, la gramatica sunt pe langa, germana este o limba grea, probabil va trece cativa ani pana voi deprinde ceva din aceasta limba…

 20. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am fost acum doua zile la VHS pentru a ma inscrie la Integrationkurs. De acolo mi-au dat un formular sa il completez, dar doamna de acolo mi-a taiat partea din josul paginii, unde scrie ca sunt scutit de plata cursului. Eu nu lucrez, doar sotia lucreaza. Sa inteleg ca va trebui sa il platesc in intregime sau beneficez de reducerea aceea de 50 %. Eu asa stiam ca inca de la inceput pot beneficia de aceasta reducere. Ma puteti ajuta? Multumesc!

 21. Buna ziua!
  Am ajuns de ceva timp in Germania si am trimis scrisoare catre BAMF pentru reducerea/scutirea taxelor pentru cursul de integrare.
  In urma celor citite pe forum am observat urmatoarea fraza: ”Copiii, tinerii şi adulţii tineri, care mai merg încă la şcoală, nu pot participa la cursul de integrare.”
  Aceasta fraza este valabila pentru cei care merg aici, in Germania, la scoala sau in Romania? Precizez faptul ca sunt inscrisa, in tara, la un master.
  Credeti ca o sa imi vina un raspuns nefavorabil?

  1. Ati declarat faptul ca urmati forma de invatamant in Romania? In reglementarile BAMF nu se precizeaza daca forma de invatamant trebuie sa fie in Germania sau in afara, teoretic sunt exclusi toate persoanele in cauza.
   Asta nu insemana ca nu puteti urma cusrul de integrare, doar nu vi se va aproba subventia de tarif, urmand a plati dumneavoastra costul integral al scolarizarii.
   Succes!

   1. Nu am declarat in mod special…Nu stiam cum functioneaza sistemul si pe langa acea cerere am trimis si un CV in care era specificat ca sunt inscrisa la un curs de master care este inca in curs.
    Sper totusi sa primesc un raspuns pozitiv…
    Ms de raspuns!

   2. Nu, am sunat la BAMF si cei de acolo mi-au dat o adresa unde sa trimit cererea

  2. Nu am primit nici acum raspuns privind cererea de reducere a taxei pentru cursul de integrare. A trecut mai mult de o luna…credeti ca ar trebui sa ii sun, sa intreb sau e ceva obisnuit si dureaza mai mult pana iti raspund?
   Aici pe forum am observat in medie 3 – 4 saptamani, se poate astepta si mai mult?

 22. Frecventez si eu un curs de integrare la VSH si nu sunt deloc multumita de el. Am recuperat din mers pentru ca am fost inscrisa la nivelul A2.Inteleg gramatica ce se preda la curs dar dupa 4 luni simt ca nu am facut nici un progres in conversatie desi la testele de la sfarsitul fiecarui capitol obtin punctaj mare. Asta nu ma incanta cu nimic pentru ca eu vreau sa pot conversa. Sunt ingrijorata pentru ca in octombrie voi avea testul pt B1 si nu sunt pregatit. Simt ca irosesc banii si timpul degeaba. Prea multa gramatica si prea putina conversatie dupa parerea mea se face la aceste cursuri.

  1. Asa sunt cam toate cursurile concepute. E destul de complicat sa faci mari progrese la vorbit atunci cand la curs participa 15-20 de persoane. In 2-3 ore ai ocazia sa spui doar cateva propozitii. Te sfatuiesc sa nu renunti.Gramatica si vocabularul sunt si ele foarte importante. Eu acum urmez un curs de nivel C1 si am aceeasi problema: sa vorbesc fluent si coerent. In scris ma descurc foarte bine.Unele scoli ofera cursuri speciale doar pentru conversatie,dar sunt destul de piperate, Ca sa faci progrese trebuie sa intri cat mai mult in contact cu germanii,la munca sau cu alte ocazii. Un Tandempartner ar putea ajuta dar e cam greu de gasit un german care sa vrea sa invete romana.
   Pana in octombrie mai ai destul timp sa te pregatesti pentru examen. Examenul pentru B1 nu e complicat.

 23. Si eu urmez cursul de la VHS sunt la modulul 3 acum 🙂 In sept voi avea si eu testul pt B1.Pana acum la mine merge ok cred ca sunt cam la acelasi nivel si cu gramatica si cu conversatia…Avem un profesor care pune accent pe conversatie si asta e ok !!
  Pt cei care ati luat examenul pt B1 din ce carti v-ati pregatit pt examen??
  Simona eu stiu ca e corect FRECVENTEZ 🙂

 24. Buna ziua! Am tot citit aici pe site insa am o intrebare: scrisoarea (formularul) care trebuie trimisa la BAMF, pentru curs, sub ce denumire o gasim(banuiesc ca e un tipizat), pe site -ul de la BAMF? Multumesc anticipat!

  1. Cautati pe net Antrag auf Zulassung zu einem Integrationskurs – e formular tip. In urma cererii, daca se aproba, primiti Berechtigungsschein = pe baza acestuia obtineti reducerea de cost.
   Succes!

 25. Buna ziua!
  Am cateva nelamuriri, daca a mai intalnit cineva, va rog sa imi raspundeti!
  Am trimis cererea respectiva la BAMF Giessen, si am asteptat mai bine de o luna sa imi vina un raspuns. Dupa o luna am sunat si am intrebat ce se intampla, la care ei mi-au raspuns ca nu au primit nimic. Prima data am crezut ca nu am scris adresa corect si am rugat pe cineva sa mai sune o data si sa intrebe daca putem sa mergem a doua zi personal. Zis si facut!
  A doua zi ne-am prezentat cu cererea in urma careia ne-a dat trei foi:
  1.Ihr Antrag auf Befreiung vom Kostenbeitrag zum Integrationskurs
  Antragseingang am….
  2.Ihr Zulassungsantrag
  Bewilligungsbescheid
  3.Bestätigung über die Berechtigung zur Teilnahme am Integrationskurs
  Aceste documente le-am primit cu data de 08.05.2013.
  Toate bune si frumoase pana astazi, cand am primit raspuns la prima cerere trimisa prin posta, Bitte Antrag ergänzen und entsprechende Kopie beifügen, unde constat ca acest plic este datat cu 07.05.2013 si mai mult de atat, de la Giessen a fost trimis la BAMF Frankfurt am Main, plicul venind de la Frankfurt am Main.
  Cel mai interesant este faptul ca doamna de la Giessen ne-a spus ca putem face cursul gratuit daca beneficiem de Wohngeld si ca pana pe 10 iunie sa ii ducem un document in aceasta privinta. Probabil la acest document se referea si cei de la Frankfurt am Main, care au trimis primul raspuns, nu?
  Intrebarea mea este daca cunoasteti fenomenul si daca stiti in ce conditii se poate beneficia de Wohngeld si unde trebuie sa ne adresam ?
  Si a doua intrebare este ce reprezinta cele 3 documente pe care le-am primit.
  Va multumesc anticipat!

 26. Mai am inca o intrebare:
  Autorizarea pentru cursul de integrare este valabila la orice organizator, din toata Germania, care are contract cu BAMF, sau doar in landul unde a fost emisa?

 27. am si eu mai multe nelamuriri:in cazul in care am primit aprobarea pentru curs,si este valabila 2 ani,este posibil sa plec in romania cateva luni,sau 1 an sa zicem,,si la intoarcere sa mai fie inca valabil??
  eu astept deja de 1 luna jumate aprobarea in posta si nu am primit nimic..am sunat acum o saptamana la scoala,femeia mi-a spus ca va face tot posibilul sa mai i-a contact cu burgesramt(cei care trebuie sa aprobe reducrea)si sa le scrie ca-i urgent dar mai mult nu poate face ca cica is ocupati ca au fost multe sarbatori la nemti luna asta si mna domnii is domni
  in data de 10 se incepe un nou curs la scoala si mi-e frica ca si pe asta am sa-l ratez..unde sa ma mai duc ca sa primesc mai repede aprobarea aia ca deja nu mai am rabdare…si vad ca nimeni nu se sinchiseste sa-mi dea un raspuns..o sa ziceti ca eu joc dupa cum imi canta ei,dar chiar atata nesimtire pe capul lor?mi si rusine s-o mai sun pe femeia de la scoala ca aia va crede ca is impertinenta …ce ziceti s-o mai sun o data?ce sa fac?

  1. Situatia se poate rezolva simplu. Verificati daca ceterea d-voastra e ajunsa la BAMF. Va inscrieti la curs.Platiti pretul integral,iar cand va veni hartia cu reducerea o duceti la scoala si veti primi o parte din bani inapoi sau veti plati mai putin pentru urmatorul modul.

   1. o intrebare cam idioata dar cum pot verifica daca a ajuns acolo la bamf?
    credeti-ma ca m-as inscrie dar problema sunt banii..nu pot sa pun jos decat daca ii redus plus ma mai costa 100 e materialul de lucru
    as vrea sa ma duc personal dupa reducerea aia daca se poate dar nu stiu unde

 28. Buna ziua. Am stat in Germania 6 luni datorita unui stagiu de practica ce s-a incheiat in mai, anul curent. Dupa incheierea stagiului am facut toate formalitatile necesare si m-am inscris la un curs de integrare. Acesta va incepe in luna iulie. Doar ca intre timp m-am intors in Romania (cu planul de a reveni in Germania imediat inainte de inceperea cursului) si inainte de a veni in tara mi-am facut Abmeldung, crezand ca asa se procedeaza in mod normal, chiar daca exista pe mai tarziu planuri de intoarcere in Germania.
  Astfel, as vrea sa stiu daca Abmeldungul imi anuleaza inscrierea deja efectuata la cursul de integrare care va incepe in iulie.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 29. pana sa imi raspunda careva mi s-a rezolvat problema..mi-am luat inima in dinti si am sunat la burgesramt alaltaieri,si in 2 timpi si 3 miscari ,tipul de acolo mi-a si rezolvat reducerea,am primit-o deja azi..de luni ma duc la curs…bine ca macar asta mi s-a aprobat daca la permis de munca nu am avut noroc..nu stiu ce naiba a fost in capu meu asta sovietic de nu am sunat mai devreme acolo decat sa astept dupa ei..in fine poate aceasta informatie va fi de folos la careva..decat sa asteptati si sa va luati dupa ce zice scoala,mai bine sunati acolo direct,poate primiti mai repede reducerea….asa ca fapt divers ,imi poate spune si mie cineva cum se desfasoara o ora obisnuita de curs?si daca la sfarsitul cursului s-a lipit ceva germana sau ati fost multumiti?al meu dureaza 7 luni

  1. Asta depinde doar de d-voastra. Fara sa invatati si acasa cuvintele noi si regulile gramaticale,iar dupa aia sa le repetati din cand in cand, se lipeste mai greu. Am avut colegi,in special turci,arabi,care dupa 7-8 luni nu au reusit sa faca progrese.

  2. Eu am inceput a 2-a parte a cursului de integrare … Am dat un “examen” A1 pe care l-am trecut cu 29 de puncte din Totalul de 30!
   Mentionez ca am inceput cursul la 15 aprilie 2013!
   La respectiva data, cunostintele mele despre si de limba Germana erau aproape nule sau usor avand habar de un numar de 30-50 cuvinte si unele mici reguli gramaticale (faptul ca verbul sta mereu pe locul 2 si ca trece pe pozitia 1 in propozitie numai atunci cand formulam o intrebare .. si nu intotdeauna 😀 ) atat stiam atunci!

   Acum .. la “absolvirea” a 300 de ore de curs pot sa spun ca pot intretine o conversatie usoara cu colegi, pot merge singur la cumparaturi si sa ma fac inteles si sa inteleg ce mi se spune, pot sa citesc si sa inteleg un text simplu (gen un articol dintr-un ziar ce nu contine termeni stiintifici si cu subantelesuri)

   “CHEIA” ca sa-i spunem asa, este ca TREBUIE lucrat si acasa! Daca ne bazam doar pe cursuri, iar cand ajungem acasa stam si ne uitam la TV .. sau vorbim numai in limba romana .. sau .. sau .. NU FACEM NIMIC!
   Temele (Hausaufgabe) .. E MUSAI sa le facem …

   Avantajul meu este ca fac si un stagiu de practica intr-un spital din localitatea unde stau si SUNT NEVOIT sa vorbesc in germana cu pacientii mei, iar pacientii de aici, pana acum cel putin, TOTI m-au ajutat! Atat pacientii cat si colegii de la spital! De fiecare data cand am o intrebare, daca stiu raspunsul il primesc PROMPT si pe intelesul meu!

   Mai sus citeam de cineva care a avut parte de profesori cu atitudine “balcanica”, sa nu ii zicem romaneasca, adica asa .. mai in dorul lelii si fara “harul didactic” … din prisma asta eu am parte de doua profesoare INCREDIBILE! De fiecare data cand avem o intrebare, o problema, o situatie, de fiecare data NU MERGEM mai departe pana nu se rezolva si se intelege PERFECT acea problema .. acel pas .. acea etapa!

   Mentionez ca eu sunt in landul Niedersachsen si particip la cursurile organizate de VHS Osnabruckerland!

   La finalul cursurilor (20 noiembrie) .. vom primii diploma de absolvire cu gradul B1 si cursul de 60 de ore de Orientare!

   Asa ca, la finalul acestei postari am sa-i raspund Carlei la intrebarea daca sunt multumit sau nu de acest CURS!

   SUNT FOARTE FOARTE FOARTE Multumit!

   P.S. Ma bucur ca am gasit acest site! Felicitari!

 30. Sunt de acord cu Ciprian. Din pacate sunt destul de multe persoane care renunta foarte repede din cauza faptului ca nu reusesc sa inteleaga explicatiile deoarece tot cursul se desfasoara in limba germana. Este necesar un studiu individual. In acest sens va recomand un site care pe mine m-a ajutat foarte mult.
  Mult succes!

  http://de-ro.dict.cc/

  1. sper sa nu am astfel de probleme,sa nu raman cu nimic dupa 7 luni de curs ca mi-ar parea rau sa arunc banii pe geam..bine eu nu sunt chiar nula la germana,am dat un test de plasare(placement test) si un interviu in germana,doamna mi-a spus ca nivelul meu de germana ii bunicel,adica nici slab,nici prea foarte bun m-a trecut la nivel A3 si modul 2 pentru ca nu are rost sa incep cu modul 1 si sa pierd banii si vremea din moment ce stiu cat de cat germana..acum ma gandesc ca daca nu inteleg ceva ,pot sa intreb acolo si in engleza nu?.nu pot sa-mi dau seama de metoda lor de predare in germana din moment ce vin la cursul asta si persoane care n-au auzit de germana in viata lor

 31. Carla nu vreau sa te dezamagesc dar daca ai primit aprobarea asta inseamna ca si incepi imediat cum duci aprobarea, eu am stat pe lista de asteptare 5 luni si platesc pe modul 120 euro , dar depinde in ce oras esti si cat de multi cursanti sunt,iar orele se desfasoara destul de bine imposibil sa nu inveti ceva dar trebuie sa inveti f mult si acasa pt noi e un pic mai usor fata de turci si arabi

  1. wow 5 luni?felicitari pentru nervii tari..eu nu as fi avut rabdare sa astept atata..ai incercat sa suni tu personal la bundesamt?sau daca nu sti germana deloc sa sune cineva in locul tau..eu cum am sunat,a doua zi m-a si sunat scoala ca s-a lamurit problema si sa ma duc sa le fac o vizita pentru testul de plasare si m-a bagat in curs desi mi s-a zis la telefon ca ii full..cred ca daca nu as fi sunat as fi mai asteptat mult si bine

   1. problema mea nu a fost la budesamt (mi-a venit raspunsul in 3 saptamani),la scoala ca nu aveau locuri acum am inceput de o luna si pot spune ca e bine am norocul ca am 2 profesori buni si ne explica pe intelesul tuturor

 32. Stie cineva sa imi raspunda sau a trecut cineva printr-o situatie asemanatoare?M-am inscris pt modulul 5 la VHS din cele 6 dar din pacate din cauza unor probleme personal nu mai pot sa merg….pot anula inscrierea si sa nu mai platesc modulul 5???

 33. Buna eu as dori sa plec din septembrie / octombrie in germania.
  As dispune de aceste cursuri de germana. precizez ca am facut germana , insa cand m-am mutat la alt liceu am facu franceza si am uitat baza de limba germana. Insa as dori sa stiu daca Pot face Cursurile am 21 si as vrea sa ma stabilesc in germania

 34. Buna seara! Daca fac cursul de integrare primesc acel permis de munca in care este specificat ca pot lucra 3 luni vollzeit si 6 luni teilzeit (nu stiu cum se numeste).. Va multumesc. Astept un raspuns va rog frumos!

 35. Buna seara!
  Momentan sunt inscrisa la un curs de integrare care incepe abia in septembrie.M-am inscris acolo in luna mai. Acum am gasit un curs care incepe in august la alt organizator care este ceva mai departe de unde m-am inscris (aprox. 30 km). As vrea sa renunt de unde sunt inscrisa acum si sa ma inscriu in partea caelalta pentru ca incepe mai devreme si acolo as face cate 5 ore pe zi in loc de 3 astfel as termina mai repede. Acum nu stiu insa daca imi vor da inapoi adeverinta cu reducerea de la BAMF, in conditiile in care sunt mai putin de 3 luni pana incepe cursul. Pana acu nu am platit inca taxa de curs.
  Astept o parere.
  Va multumesc anticipat!

  1. Trebuie sa cititi care sunt conditiile de reziliere a cursului in contractul de scolarizare semnat. Daca nu va prezentati la curs tot va trebui sa platiti.

 36. Problema este ca eu nu am acel contract. Am vb prima data cu o doamna unde am dat si hartia cu reducerea apoi am dat testul de nivel si apoi a zis ca sa astept sa imi vina confirmarea prin posta si sa am banii in cont cu cel putin 10 zile inainte de data de incepere a cursului, data care va fi scrisa in confirmare…si atat am eu de la ei…doar confirmarea ca sunt inscrisa. Ce as putea face in cazul asta?

  1. Atunci mergeti la organizatorul cursului si cereti rezilierea.
   Inca odata, daca nu cereti rezilierea ei tot va vor factura in baza contractului de studii semnat.

 37. Buna seara ma intereseaza daca e real ca pot face acest curs deoarece am un copilas mic de 6 luni si nu am cu cine il lasa am vazut scris exista instituti care tin copii cat sunt plecata la curs multumesc

  1. Exista scoli care ofera acest serviciu.In timpul cursului,copilul este lasat intr-o camera alaturata in grija unei persoane.Trebuie sa intrebati la scoala daca ofera acest serviciu.

 38. Buna la toata lumea.
  Ma numesc Rares. Am si eu o situatie mai aparte pentru care nu stiu cum sa actionez. Sunt inscris in Bielefeld la un asemenea curs. Am finalizat nivelul A1.1. si mi am gasit de lucru in Gastronomie. Din pacate programul de lucru este zilnic de la 10 la 19. In 2 septembrie urmeaza sa inceapa modulu A1.2. Nu stiu cum sa fac sa contnui cursul. Programul cursului este de la 9 la 12:30 zilnic. Sunt in Germani de cca 2 luni de zile si nu pot refuza acest job deoarece economiile sunt cam pe sfarsite.
  Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
  Multumesc.
  PS: Sunt si interesat sa invat limba Germana cat mai bine. (cand am venit in Germania nu stiam decat sa dau buna ziua, iar acum pot sa port o discutie datorita cursului urmat)

  1. @Rares Situatia dvs. este deosebit de dificila, aveti de ales intre a va perfectiona germana, care e o cheie pentru o slujba si o viata mai buna si pastra jobul actual care va asigura subzistenta 😦 Daca realmente nu aveti cum sa va intretineti si nu reusiti sa gasiti intelegere la patron sau colegi ca sa aveti o fereasta pe parcursul cursului nu ramane decat sa abandonati si sa studiati individual sau sa gasiti alt curs ( mai sunt si unele cursuri organizate de VHS/Caritas si altii ) care se desfasoara seara.
   Din pacate nu puteti beneficia de vreun ajutor din partea statului german, sunteti de prea putina vreme.
   Felicitari pentru vointa de care dati dovada si mult noroc.

   1. @Petre Lilliana. Multumesc pentru incurajare. Sunt atat de motivat deoarece am plecat din Romania din cauza sistemului, de pe pozitie de midlle managment intr o multinationala. Intentionez sa imi aduc familia (sotia si cele 2 fetite) a.s.a.p.
    Referitor la sistemul de invatare a limbii, ce nu stiu pana in prezent este cum se contorizeaza punctele CEF in Germania. Am gasit o alternativa (din pacate destul de scumpa) pe metoda BERLITZ (?!). Daca aveti ceva informatii suplimentare despre acest sistem de invatare si integrare astept cu interes un raspuns.
    Muzltumesc anticipat.

  2. Este important in acest moment sa cititi contractul incheiat cu organizatorul cursului – cel mai probabil contractul este incheiat si pentru urmatoarele module, asta inseamna ca va trebui sa platiti indiferent daca mergeti sau nu la curs. Cititi contractul si incercati sa discutati cu firma organizatoare (poate otineti o amanare, incadrarea la alta grupa, etc).
   Succes!

 39. o intrebare am si eu,primul pas e sa merg la Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati? Apoi urmeaza cursus? E sint in Wasserburg am Inn

  1. Primul pas este sa cautati un organizator de cursuri in zona in care locuiti – in cadrul articolului aveti un link catre un utilitar de cautare. Contactati organizatorul de cursuri si prin intermediul lor solicitati aprobarea pentru subventionarea cursului.
   Sau solicitati direct adeverinta de subventionare la Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati si apoi alegeti un curs.
   Succes!

 40. Am inteles,am fost si merg iarasi luni pt a vorbi cu organizatorul stiu deja ca pe 7 octombrie incepe cursul,eu nu muncesc,sint de profesie asistenta medical cu calificare si asistenta de obstetrica-ginecologie,am exact 24 de ani vechime,am lucrat ultimii 10 in sectia obstetrica-ginecologie compartimentul sala de nasteri,am toate actele traduse si legalizate,voi reusi sa muncesc ca si asistenta aici? Un sfat,un ajutor,accept cu nerabdare.

  1. Draga, Elena. Am vazut ce ai postat aici si vroiam sa iau legatura cu tine, pentru ca pe 7 octombrie 2013 o sa incep si eu cursul tot in Wasserburg am Inn. As vrea sa discutam mai mult, daca se poate trimite-mi un e-mail pe yovyli@yahoo.com

 41. ceva in plus.Toti cei care primesc somaj 2 sau SGB 2 sant obligati sa mearga la aceste cursuri si trebuie sa fie anuntati, dar se poate sa le scape autoritatilor.Cea mai eficienta transmitere a acctelor la BAMF de unde apartineti este prin fax.

 42. Buna ziua, am terminat cursul de limba si cursul de orientare in niedersachsen si am platit 720€ si 72€. Sunt foarte, foarte multumita de curs. Totul precum in articolul prezentat mai sus. Am fost informata de catre profesori ca dupa terminarea cursului, in functie de prezenta si de certificatul obtinut(b1 sau a2) pot cere o rambursare din banii deja platiti. Astazi am primit o hartie prin care ma anunta ca trebuie sa depun 192€, dupa care imi voi putea ridica certificatul b1. Am vorbit cu colegii si ei spun ca este pretul examenului, dar eu stiam ca acesta este gratis. Examenul costa? cat?
  va multumesc foarte mult.

  1. Costurile de examinare trebuiesc suportate integral de catre cursant, indiferent de modalitatea prin care a fost facuta plata pentru curs (integral, co-plata, plata subventionata integral).
   totusi costul de 192 de euro este aberant, nu ar trebui sa fie mai mare de 30 de euro. Lamuriti cu organizatorul cursului ce reprezinta aceasta taxa.

  2. Prin comparatie, iata care sunt preturile pentru examenul de obtinere a permisului de conducere la TUV:
   – exmaen teoretic 20,83 Euro inclusiv TVA.
   – examen practic 84,97 Euro inclusiv TVA.
   E o diferenta enorma de pret!

  3. Cursul d-voastra a fost subventionat de BAMF?Eu nu-mi amintesc sa fi platit examenul,iar diploma mi-a venit prin posta. Oricum suma nu este chiar exagerata. Scolile pot percepe diferite taxe pentru examene.Spre exemplu o anumita scoala din Frankfurt cere pentru examenele A1,A2,B1 100 de euro,pentru B2,C1 125 euro.
   Testul DaF costa spre exemplu 175 euro,atat in Germania,cat si oriunde in lume.

   1. Nu are importanta cine a platit cursul, BAMF-ul precizeaza clar ca in orice caz costurile de examinare trebuiesc suportate de fiecare persoana in parte.

 43. As dori sa stiu cum as putea proceda ca fiul meu care sa inscris la integrationkurs ,sa nu plateasca acest curs,mentionez ca nu lucreaza,nu are nici un venit,locuieste cu noi parintii si numai sotul lucreaza. va multumesc!

  1. Urmati instructiunile din materialul prezent si faceti o cerere la BAMF pentru a obtine reducerea de tarif la 1,2 euro pe ora fata de 3,9 tariful normal. Ce varsta are baiatul?
   Gratis nu va fi cursul, se acorda doar pin JobCenter pentru asistatii social, in cazul prezent va fi destul de greu deoarece sotul are venit.

 44. Ma intreb daca as putea obtine pentru fiul meu in virsta de 22 ani, alocatie de copil ,doar sotul lucreaza ,el,sotul e cetatean german .multumesc .

 45. baiatul nu lucreaza deoarece nu are drept de munca ,ceea ce e o problema in gasirea unui loc de munca ,eu lucrez la mini job . doar sotul lucreaza la stat ,locuim in regensburg.

 46. ok, am si eu o nelamurire. La acel curs de integrare in ce limba se preda ? adica eu in ce limba pot pune intrebariile? sunt profesori romani ?

 47. si eu cum inteleg ce se preda? si daca stau in wurzburg trebuie sa trimit cererea la banf wurzburg? si unde gasesc adresa de la bamf wurzburg. eu sunt doar de 2 saptamani in germania

 48. Am si eu o intrebare aceste cursuri sunt organizate si seara sau doar de dimineata?
  As vrea sa merg la ele, dar doar dupa ora 18.00 zilnic.

  1. Cautati scolile din zona in care locuiti – utilitarul de cautare este atasat in cuprinsul articolului.
   Organizarea cursurilor este diversa – dimineata, seara, in weekend, intensiv – cautati formula care vi se potriveste.

  2. Buna Bogdan. Raspunsul este-depinde de scoala. Eu tocmai am inceput un curs in Wasserburg a. Inn, in Bayern, si aici vor sa organizeze
   un curs si pentru cei care nu pot veni de dimineata, asta in cazul in care au destui participanti. Am inteles ca ritmul va fi un pic mai alert deoarece intalnirile nu vor fi zilnice si vor tine doar 2,3 ore. Mult succes!

 49. Buna ziua! Sunt la liceu momentan, dar dupa bac vreau sa ma duc la universitate in Germania, pentru ca mama locuieste de aproape 2 ani in Koln. Problema mare este ca nu am cunostinte de limba germana. Vreau sa inghet un an ca sa pot lua cursuri de germana. Profesorii de la curs vorbesc limba engleza atunci cand explica unele lucruri, sau sunt profesori nemti? As aprecia raspunsul dumneavoastra. Multumesc mult!

  1. Nu vad de ce ati ingheta anul.Puteti invata in paralel limba germana in Romania,chiar si singura acasa. Pentru Uni aveti nevoie de un TestDaF la nivelul 4,adica C1 sau DSH II ,ultimul sustinut la universitate. Sa ajungi la C1,pornind de la 0,va dura probabil mai mult de 1 an. In general.profesorii de la cursurile de integrare sunt germani si se preda in germana.

 50. Buna ziua! Stiti,cumva, in cat timp primesc confirmarea aceea de la Oficiul Federal,ca am fost acceptata la cursurile de integrare? Va multumesc.

 51. Buna seara! Locuiesc in Offenbach am Main si am venit in Germania acum 2 luni jumatate. Cum am ajuns in tara, cam in 2 saptamani am aflat de cursul de limba si orientare la VHS, pentru care am si aplicat. Am asteptat o luna si nu am primit nici un raspuns. Astfel ca am mai aplicat o data o cerere de inscriere. Acum au trecut mai bine de 2 saptamai jumatate, de cand am trimis cea de-a doua cerere. Este normal sa astept asa mult? Ma intereseaza foarte mult sa incep acest curs cat mai repede, deoarece am oportunitati de lucru in domeniul meu si un anumit nivel de limba germana este impus. Va multumesc mult! Astept sfatul dumneavoastra!

  1. La VHS Offenbach,consilierul iti spune pe loc pe ce data incepe cursul si daca mai sunt locuri libere. In acceasi zi puteti plati si astfel va asigurati un loc la curs. Ce-i drept,pana incepe cursul poate dura 1 luna,dar stiti sigur cand incepe si ca aveti un loc rezervat.D-voastra cum ati aplicat? Sau va referiti la acel document de la BAMF?

   1. Nu mi-a spus nici un termen consilierul.
    Am procedat in felul urmator: am mers la VHS Offenbach, am luat bilet de ordine si cand mi-a venit randul am intrat in sala si am discutat cu o doamna, cred ca dna. Barbara Temiztürk. Mi-a dat o cerere ( Antrag auf Zulassung zu einem Integrationskurs (Sprach- und Orientierungskurs) für Ausländer gemaß 44 Absatz 4 Satz 1 Aufenthaltsgesetz). Mi-a dat si o adresa si mi-a spus sa completez cererea respectiva si impreuna cu copia dupa actul de identitate sa le trimit la adresa data de ea. Asta a fost tot.
    Poate nu am procedat corect. Dar si a doua oara cand m-am dus tot cu ea am vorbit si nu mi-a spus nimic diferit. A zis doar ca e ciudat ca totusi nu am primit inca raspuns si mi-a mai dat o cerere sa mai depun inca o data.

   2. Dureaza mult pentru ca se fac verificari privind veniturile realizate – langa cerere ar fi trebuit sa trimiteti si o justificare a cererii pentru reducerea tarifului (reducerea se face doar in anumite conditii, nu obligatoriu pentru toate persoanele).

 52. A doua oara cand am aplicat am atasat si o copie dupa Anmeldung-ul la Primarie, insa nimeni nu mi-a zis ca ar fi obligatoriu.
  Ma ingrijora ca nu am primit inca nici un raspuns. Si de aceea am cerut sfatul dumneavoastra sa stiu daca este normal sau nu sa astept asa mult. Stiti sa existe si o alta posibilitate sa aplic la un curs de limba, care ar putea incepe mai curand?
  Eu doresc sa incep cat mai curand un curs de limba germana si as vrea sa urmez toate nivelele pana la cel mai avansat. La interviurile la care am fost mi s-a spus ca un nivel acceptabil ar fi C1.
  Va multumesc mult pentru timpul acordat.

  1. Nu va opreste nimeni sa incepeti maine cursurile, dar la pretul integral. Daca doriti reducerea si indepliniti conditiile atunci trebuie sa asteptati aprobarea.

 53. Am inteles. Deci teoretic, trebuie sa astept si e normal sa dureze atat de mult!
  Va multumesc mult pentru ajutor si pentru ca ati creat acest site!!
  Este un real ajutor!

  1. In cazul meu a durat 2 saptamani sa primesc raspunsul la cerere. Ca cetatean UE nu trebuie sa atasati decat o copie de buletin sau pasaport. Este posibil ca cererea d-voastra sa nu fi ajuns.Eu am fost personal sa depun cererea,dar nu recomand asta,pentru ca birourile BAMF se afla in aeroportul Frankfurt si nu au program cu publicul.A fost cam ciudat,trebuind sa sun la interfoane si sa ma rog de angajati sa-mi deschida usile.Incercati sa sunati la BAMF si intrebati daca cererea d-voastra a ajuns.
   Ati mai putea sa va inscrieti direct la curs,fara acel document,insa trebuie sa suportati pretul intreg.Dar din momentul in care primiti documenul si-l depuneti la scoala o sa platiti pretul redus.

   1. Va multumesc mult! Voi incerca sa sun, sper sa imi inteleaga germana, sau se poate vorbi si in engleza? AM gasit pe site-ul lor acest nr de telefon: +49 911 943-6390. Stiti cumva daca este cel corect?
    Multumesc mult!

   2. Außenstelle M 8 – Frankfurt-Flughafen
    587 C
    Frankfurt-Flughafen
    60549 Frankfurt, Hessen
    Telefon: 069 69813-0
    Telefax: 069 69813-199

 54. Buna ziua,
  ma bucur foarte mult ca am gasit acest site, as vrea sa mentionez ca eu si prietena mea suntem in Germania de 3 luni jum si suntem inscrisi la acest curs de integrare VHS Frechen. Am ainceput cu schritte 4 in urma testului efectuat la scoala iar acum suntem la finalul schritte 5. De la 1 dec beneficiem de ajutorul social de la jobcenter deoarece nu este tocmai simplu sa iti gasesti de lucru daca nu stapanesti bine limba. Ambii avem studii superioare si am decis sa ne inscriem la acest curs in speranta unui viitor stralucit in aceasta tara. Mai lucram asa ce mai prindem si la negru ca orice ban e bine venit insa problema este ca acest curs il platim singuri. Nu beneficiem de ajutor in acest sens si mentionez ca facem si naveta, dist pana la scoala fiind de 8 km. Am citit aici ca exista posibilitatea sa recuperam din bani si ma gandeam sa merg la BAMF sa vorbesc cu cei de acolo. Credeti ca ar fi mai bine sa mergem dupa ce finalizam cursurile si promovam examenul final sau inainte? A doua problema care ar fi, as vrea sa intreb persoanele care au beneficiat de ajutor de la Jobcenter, acestia te ajuta si in sensul sa iti caute de lucru sau asta depinde numai de tine? Noi aveam planuri sa mergem acasa de sarbatori si din cate ne-a spus o tanti de acolo atata timp cat esti inscris la ei trebuie sa anunti orice miscare faci. Zis si facut…problema este ca am sunat la ei sa le comunicam intentia de a fi alaturi de fam in perioada sarb si raspunsul a fos negativ, este normal? Astept pareri de la “veterani” :((

  1. Cererea de subvenţionarea se face înainte de q începe cursul. Dar daca totuşi sunteţi pe social, ar fi trebuit să cereţi acoperirea integrală a cursurilor şi transportului.

   1. Va salut cu respect d-le IulianS.Ma numesc Doru si locuiesc in Wuppertal.Cazul meu se aseamana cu cel al d-nului Vlad din 16.12.2013.Am venit din RO la prietena mea tot romanca stabilita aici si am stabilit sa raman.M-am lovit de refuzul celor de la Jobcenter de a fi trimis la cursul de integrare deoarece nelucrand in Germania, nu primesc ajutor social.Mentionez ca nu am nici un venit dar in urma inregistrari la primarie au crescut taxele per locuinta, am primit instintare de la cei de la ARD-ZDF Deutschlandradio ca trebuie sa platesc 16 euro per luna pentru produsele electrocasnce, etc.Mentionez faptul ca nu am venit sa vanez ajutor social ci doar sa fac acest curs gratuit si in acest scop,doresc sa intreb daca in urma casatoriei pot fi trimis de catre Jobsenter la curs?

   2. Cursul este gratuit doar in anumite conditii pentru asistatii social. Dumneavoastra nu va incadrati in niciun caz.
    Legat de taxa tv – se plateste o singura taxa per locuinta, daca prietena plateste deja, nu trebuie sa platiti inca o taxa.
    Daca va casatoriti nu va ajuta cu nimic, se vor lua in calcul veniturile per familie atunci.

    Puteti face cursul de integrare in conditii normale, solicitand la BAMF reducerea la 1,2 euro pe ora a tarifului de curs.
    Succes!

  2. Te salut D-le Vlad.Sunt Doru.Cazul meu e asemanator cu al tau si eu am vent di RO cu prietena mea stabilindu-ma in germania si dorind sa particip al cursul de integrare am fost refuzat de Jobcenter deoarece nelucrand aici nu primesc ajutor social si nu pot fi trimis de catre ei la curs.Doresc sa te intreb cum ai reusit sa primesti ajutorul social?…sau daca sti sa existe vreo cale de a face cursul gratuit sau sa-mi fie ulterior returnati bani.Mersi.

   1. Salut Doru, in legatura cu ajutorul social dl. Iulian are perfecta dreptate, fara 3 luni de rezidenta in Germania iese din discutie. In ceea ce priveste cursul chiar nu stiu ce sfat sa iti dau pt ca eu il platesc din buzunarul meu. Daca urmaresti celelalte comentarii si eu am nelamuriri in legatura cu asta. Eu ma pot considera printre norocosi, pt ca am ajuns sa obtin social dintr-o prostie. A fost ceva de genul unde dai si unde crapa. Initial urmaream sa mi se plateasca scoala si am ajuns sa obtin exact opusul.

 55. Faptul este din pacate deja consumat, acum nu pot decat spera ca se mai poate recupera ceva, daca nu c’est la vie. Dar in legatura cu interzicerea de a pleca de sarbatori acasa este normal sau nu?

  1. In mod normal aveti dreptul la 14 zile de “concediu” anual – cititi conditiile de acordare a acestora in angajamentul semnat cu AA – trebuie sa ii informati in scris, nu verbal.

 56. Multumesc pentru interesul acordat, am rezolvat intr-un final dar nu prin cei de la Jobcenter. Ei ne-au tratat ca pe niste gunoaie interzicandu-ne in continuare. Am fi fost practic arestati la domiciliu. In concluzie luptati pentru drepturile voastre, nu va lasati calcati in picioare caci nimeni nu este superior.

 57. Va multumesc d-le Iulian pentru lamuriri, dar as dori sa fiu putin mai precis, eu am facut Anmeldung la data de 24.09.2013, prietena mea este deja pe ajutor social si este scutita de la taxa TV, in schimb, eu neprimind nimic, primesc scrisori prin care mi se solicita 15,45 euro/luna, coroborat cu faptul ca proprietarul a crescut chiria plus cheltuielile pe locuinta deoarece suntem 2 si Jobcenter-ul inainte achita chiria integral iar acum a impartit-o la 2 platind doar partea asistatului social, deci am fost catalogati ca si colegi de apartament, intrebarea este, daca vom fi familie…se va schimba ceva tinand cont ca venitul/fam. este acelasi?Deasemenea se poate observa ca sederea mea a depasit 3 luni, in consecinta, pot solicita ceva legat de cursul de integrare sau ajutorul social ?

  1. Daca dansa e scutita atunci dumneavoastra trebuie sa o platiti, 17,98 lunar este taxa, platibila trimestrial.
   Faptul ca i s-a diminuat de catre jobcenter ajutorul e foarte normal, ei ii platesc doar partea ei de chirie, adica jumatate din apartament.

   Daca veti fi familie atunci va fi diferit, in calculul ajutorului social vor fi luate veniturile si cheltuielile pe familie, care sunt diferite.
   Pana nu intrati efectiv in ajutor social nu veti primi scutirea pt curs iar pana sa intrati efectiv in plata va dura luni bune dupa casatorie – doar o programare cu un berater va dura undeva intre 1 si 2 luni.
   Puteti cere acum subventionarea cursului, platind 1,2 euro pe ora.
   Succes!

 58. Am nevoie de o lamurire…am dat examenul A2 B1 si am luat A2 ,aveam nevoie de doar un punct la scris si luam b1 in fine. …mai am sanse sa pot lua banii dw la bundesamt pe cursuri?multumesc

  1. In situatia in care ati ratat examenul, aveti posibilitatea, in urma unei cereri, sa reluati o parte a modulului de pana la 300 de euro si sa reluati examenul, gratuit. Conditia gratuitatii este prezenta la cursuri.
   Daca nu au trecut mai mult de 2 ani din momentul eliberarii adeverintei de la BAMF atunci puteti solicita returnarea costurilor. Conditie esentiala si aici sa fi avut prezenta foarte buna.

   1. Dl Iulian,as dori sa va pun o intrebare,sotul meu lucreaza in Munchen,eu sunt inca in Romania,din cauza limbii..am terminat primul modul de limba A1 si m-am gandit ca ar fi mai bine sa ma duc la sot si sa urmez acolo un curs de integrare,cred ca imi va fi mai usor sa invat acolo ,noi vrem sa ne stabilm acolo si doresc sa ma angajez ca si asistent medical.Intrebarea mea este: daca am dreptul sa fac acest curs daca eu nu am stat pana acum in Germania?trebuie sa indeplinesc niste conditii,?inafara de domiciliu..,am vazut ca exista un site unde sunt locatiile dar ma interesa daca eu le pot accesa in aceasta situatie.Multumesc,o zi buna va doresc.

 59. Buna ziua,
  Locuiesc in Nuernberg de 1 an jumate, nu am lucrat pana in acest moment si nu am primit nici un ajutor din partea statului german. Ma puteti indruma unde ar trebui sa ma duc sau ce pasi trebuie sa urmez pentru inceperea unui curs de limba.
  Va multumesc

 60. Buna seara!
  Urmez din ianuarie 2014 cursurile de integrare.In afara fapului ca_mi perfectionez cunostintele de limba-scris si vorbit_,ati putea ,va rog frumos sa_mi spuneti ce beneficii imi ofera absolvirea lor?
  Mentionez ca am aflat ca am colegi colegi care se afla in Germania de 8,10,si stupoare….23 ani si au trait in permanenta din ajutor social.
  In tot acest timp au vorbit asa zisa germana”de balta”.Intelegeti?

  1. Beneficii materiale nu veti obtine de pe urma cursului, va va folosi de ex. daca doriti obtinerea cetateniei, va reduce perioada de sedere necesara de la 8 la 7 ani.
   Dar va ofera un plus de valoare personala atunci cand va cautati un loc de munca.
   Nu trebuie sa luati etalon pe cei ce au ca scop sa traiasca doar din ajutor social, faceti cea mai mare greseala, in loc sa ridicati stacheta la un nivel cat mai inalt, o ingropati cat mai adanc in pamant.

   1. Daca ar exista, a-și semna, susține si promova o petiție pentru interzicerea sederii intr-o tara straina a romanilor care au ca scop trăirea din ajutorul social! Nu sunt un exemplu. Rusine sa fie celor ce fac asta. Trăiesc din ajutor social pentru ca munca cinstita e grea pentru ei. Noi cei ce venim intr-o tara straina, indiferent ca este Germania, Franta, Anglia etc, ar trebui sa demonstram contrariul a ceea ce se crede despre noi romanii.. Dar poate ca asa suntem majoritari ca popor si e greu cu o minoritate sa demonstrezi altceva decât ce se crede.

 61. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit:daca nu as vrea sa fac mai mult cu viata mea,aici,in Germania,as fi stat acasa.Va dadeam doar exemple.
  ERAM BINE MERSI SI IN TARA,CU CASA SI SERVICIU CHIAR BUN ,DOAR CA MI_AM DORIT MAI MULT!

 62. buna seara!sunt nou venita in germania,ce ar trebui sa fac pt a ma inscrie la cursuri?care sunt conditiile cu ajutorul social pt a plati mai putin la cursuri ?,scopul meu e sa invat limba germana pt a gasi un loc de munca.multumesc

 63. Va rog sa imi spuneti daca am nevoie de anmeldung pentru inscrierea la cursuri. Si .. daca puteti sa imi recomandati un dictionar bun pe care sa il folosesc ( la cursuri).Va multumesc!!!

 64. Buna ziua numele meu este CATALIN din iunie anul curent sant in GERMANIA figurez cu domiciliu aici in GERMANIA lucrez intr-un reustarant sant platit cu jumatate de norma as vrea sa stiu cat costa acest curs si daca pot primi o reducere de cost a cursului.

 65. Sunt inscris la un astfel de curs de 6 luni, acuma 3 luni am dat unetest si au spus ca intro luna incepe cursu de atuncea am tot mers acolo sa vad de ce nu incepe…mie se spune ca nu sunt prea multi si sa astept,am mai intalnit un roman care spune ca este deja inscris de 2 ani la acest curs dar degeaba….ele nu mai incepe.Incepe sau nu?

  1. Buna tuturor! Am asteptat incheierea tuturor formalitatiolor pentru a va impartasi experienta mea. Pentru cursul de germana am mers la VHS in cel mai apropiat oras. O profesoara m-a sfatuit sa urmez cursul de Integrare, asa ca m-am inscris la acest curs. Am trimis o cerere la Oficiul de imigrari, am primit raspuns in aproximativ o luna jumatate. La curs am mers in fiecare zi de luni pana vineri de dimineata 4 ore, pentru aproximativ jumatate de an. La inceput am dat un test pentru a vedea care sunt cunostintele mele de germana, in functie de care am fost repartizati pe grupe. Pe ora am platit 1,20 euro, pentru ca cererea expediata la Oficiul de Imigrari a avut un raspuns pozitiv. Cursu m-a ajutat enorm de mult atat in ceea ce priveste limba cat si relatiile sociale. Plus ca am primit foarte multe informatii despre ceea ce ar putea face un strain in Germania. Am avut si un consilier pe orientare profesionala care oferea informatii si ajutor tinerilor pana in 28 de ani in ceea ce priveste recnoasterea actelor sau urmarea unei scoli aici. Mentionez ca acest consilier nu era angajt al scolii, facea parte dintr-o organizatie exterioara. Am avut 2 profesoare care vorbeau nativ germana si un profesor din Ungaria. Toate informatiile de care aveam nevoie le-am primit de la secretariatul scolii. Predarea a fost doar in limba germana, insa daca nu intelegeai profesorii explicau si in engleza. Experienta mea este una pozitiva, adica profesorii erau foarte interesati si noi la fel. Totul a decurs foarte bine. Am facut pregatire pentru examen timp de o luna, asa ca la examen era foarte clar, si de mii de ori exersat, ceea ce trebuia facut. Cursul nu este usor, daca nu inveti acasa nu poti avansa foarte repede. Spun asta in ideea in care eu am invatat engleza acasa si o vorbesc foarte bine, insa cu germana m-am luptat un an fara victorii prea mari. Dupa cele 4 ore de curs mai lucram acasa inca cel putin doua. Cursul de integrare este format din 600 ore de limba si un curs de orientare, daca imi aduc bine aminte 60 de ore. La cursul de orientare lucrurile sunt foarte simple- inveti intrebarile de pe site sau poate le primesti printate de la scoala. Cartea de curs este una foarte subtirica si cu un limbaj destul de complicat, daca nivelul tau este B1. Examenul pentru cursul de orientare este foarte usor, daca ai invatat intrebarile (raspunsul este tip grila). Ca sa primesti rezultatul la cursul de limba trebuie sa astepti maxim o luna si desigur vei primi prin posta rezultatul la cursul de orientare. Dupa ce primesti cele doua diplome mergi din nou la scoala (diploma de la cursul de limba eu am ridicat-o de la scoala, cea de la orientare mi-a venit prin posta de la Oficiul de Imigrari), de unde vei primi un fel de chitanta cu cat ai platit si o cerere tip pe care o completezi si impreuna cu copiile dupa diplome le trimiti la Oficiu pentru Imigrari. Pretul cursului este undeva la 120 euro la o luna si un pic. Ca sa primesti banutii inapoi trebuie sa te inarmezi cu rabare. La mine a durat mai bine de 4 luni. Insa intr-un final au venit. Cursul a fost pentru mine de foarte mare ajutor , in continuare am urmez si un curs pentru B2, insa nu este la fel de wow ca si cel de intergare. Mult succes si spor la invatat!

 66. Exista o cerere tip pe care o primesti de la scoala la care ai facut cursul. Trimiti acea cerere completata si copiile dupa diplomele de absolvire la adresa de la care ai primit confirmarea pentru subventionarea acestui curs.
  Cel putin, la mine asa au decurs lucrurile.

 67. Multumesc frumos pentru lamuriri!Stiu ca trebuie sa am rabdarea,dar mi se pare corect sa primesc inapoi din bani in conditiile in care am promovat din prima si cu rezultate foarte bune si doar dupa un an de stat in Germania.

  1. Luati initiativa: completati si trimiteti la BAMF formularul
   Antrag auf Rückerstattung des Kostenbeitrages (50 Prozent) – 630.031e
   Cele bune!

   1. Buna ziua, Am o nelamurire.Am promovat B1.Am inteles ca pt returnarea celor 50% e nevoie de ambele examene promovate( B1+ Orientierung Prugung).Intrebarea mea este urmatoare: e nevoie de prezenta 100% la Orientierung sau e neboie doar de cerrificatul de promovare a examenului.De la VHS m i s a sugerat sa cumpar acel manual pt Orientierung si sa 8nvat singur acasa, urmand sa ma prezint doar la exam.As fi tentata sa fac asta, dar vreau sa fiu sigura ca voi primi cei 50% inapoi.Mentionez ca la Integrationkurs am avut o prezenta de 100%.Va multumesc anticipat pt raspuns

 68. Multumesc !Chiar am ramas uimita de rapiditate.Mi s-au si returnat banii,deja!
  Mult noroc tuturor!

 69. Buna seara,

  Prietena mea in 2013 a obtinut Permisiunea (Genehmigung) de a participa la cursurile de limba germana, dar pina cand sa i vina autorizatia prin posta a trebuit sa se intoarca in tara si, din pacate, nu are autorizatia. in 2015 ( octombrie) am incercat sa facem o cerere de recuperare a copiei autorizatiei si nu am primit nici un raspuns. Ce se poate face deoarece BAMF nu raspunde la telefon.

 70. Oricum nu va mai foloseste la nimic. Valabilitatea ei a fost de 2 ani. Deci, in cei 2 ani, prietena dumneavoastra trebuia sa faca acest curs.

  1. Multumesc de raspuns Se mai poate face o noua cerere pt a obtine o noua permisiune de a participa la cursurile de Integrationskurs? sau ce alternative mai exista?

   1. Probabil ca da. Mai faceti o cerere ca nu va costa nimic, mai ales ca stiti acum ce pasi sa urmati.

 71. Eu sunt in tara acum, si pot sa trimit cerere la Oficiul de Imigrari pentru BAMF pentru autorizatie ? Vreau sa ma inscriu la cursuri de integrare. Vreau sa ajung in Munich. Sunt asistent medical si fara B2 nu pot face nimic.
  Cine ma poate ajuta?

  1. Pana nu aveti un anmeldung in Germania nu puteti.
   Dar cursul de integrare nu prea va ajuta, este pana la B1. Daca sunteti deja la B1 si doriti doar diferenta, atunci apelati direct la o scoala privata la care preluati costurile integral.
   Cele bune!

 72. Locuiesc in Euskirchen de 5 luni si as vrea sa fac si eu aceste cursuri sa învăț limba germana. Profesorii sunt romani? Va mulțumesc!

 73. Buna ziua, am si eu o întrebare, a învățat cineva limba germana la școlile private? Care e diferența dintre VHS si o școala privată? De 2 luni caut un loc la VHS Frankfurt nivelul B1 si m-au programat tocmai in Decembrie, am fost la mai multe filiale din împrejurimi si același rezultat. La o școala privată am găsit loc foarte repede, 3 persoane in grupa, e un pic mai scump, dar nu știu dacă sunt bune si merita banii??? Merci mult

  1. Eu am facut cursuri si la VHS si la o alta scoala “privata” si pot spune ca aproape totul depinde de cat de bun e profesorul. La scolile private calitatea cursantilor este mult mai buna, iar astfel profesorul poate lucra mai usor si mai rapid. La VHS sunt foarte multi cu o educatie mai precara sa zicem. Spre exemplu, cand am facut eu la VHS jumatate din grupa era formata din turcoaice, care erau de 10-20 ani in Germania si care nu vorbeau aproape deloc germana. Iar din restul grupei erau doar 2-3 mai rasariti.
   La VHS Frankfurt m-am inscris si eu candva pentru cursuri si dupa luni de asteptare am renuntat si apoi m-am inscris la Zentrum für deutsche Sprache und Kultur. A fost o experienta foarte frumoasa si recomand scoala, chiar daca e mai scump decat la VHS.

 74. Buna ziua! V-as ruga sa ma informati daca in Mainz exista posibilitatea unui curs privat de limba ( am nevoie de B2) si care ar fi o posibilitate de cazare pe perioada acestor cursuri.
  Va multumesc mult!

  1. Buna ziua, am si eu o nelamurire…. am inceput cursul de germana de acum 3 saptamani,locuiesc de 7 luni aici si sunt inscrisa la primarie, eu nu lucrez, dar prietenul meu este medic , as putea face o cerere pentru a mi se returna cei 50% din suma pe care o platesc pentru curs????Eu nu am stiut si nici prietenul meu ca pot primi banii inapoi ( o parte din ei ) adica 50 % din suna platita

   1. Cererea de returnare a 50% din ce platiti pentru curs puteti face doar daca deja sunteti subventionata de cei de la BAMF si bineinteles, daca luati acel certificat B1 in termen de 2 ani de la data la care ei v-au aprobat acest curs.
    Sa fiu mai explicit, faceti cerere la BAMF, ei va aproba preluarea unei parti din costurile cursului, va inscrieti la o scoala agreata de ei, mergeti regulat la curs, luati certificatul B1, iar la sfarsit, ei va platesc inca jumatate din suma pe care ati cheltuit-o. Asa ajungeti la terminarea cursului sa platiti o suma infima.
    Daca in acest moment suportati integral costurile cursului pe care-l faceti, va puteti opri si urma pasii pe care vi i-am descris mai sus. Economisiti o multime de bani, dar va cost timp, mult timp! Dumneavoastra alegeti.

 75. Eu sint. Veronica
  Am locuit in. Germania 8 ani
  Cu iubitul meu. care nu a vrut sa ma integrez , sa nu muncesc. Sa stau doar mărită lui
  Și saltea
  Visele de căsătorie și familie
  S au. Spulberat
  Avem o fetiță minunata
  Gabriela
  Am obținut apartament cu 4 camere
  Dar ne a gonit in. România

  M a lăsat și fără dreptul de ajutor social
  Nu trimite nimic ptr copil
  Muncește pe basic. ,. că să nu plătească pensia de întreținere

  un cioban din Sibiu

  Și mar măgar
  Ce pot sa fac ?
  Ce drepturi. Am ??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.