Asigurarea medicala pentru lucratori independenti

In Germania asigurarea medicala are caracter obligatoriu, un lucrator independent sau o persoana ce nu este angajata in baza unui contract de munca putand alege intre:

1. asigurare voluntra in sistemul public de asigurari de sanatate – Gesetzlichen Krankenversicherung GKV
2. asigurare privata de sanatate – Privat Krankenversicherung PKV

La momentul actual, in Germania aproximativ 70 de milioane de persoane sunt asigurate in sistemul public (51 de milioane de asigurati, diferenta fiind membrii familiei cu statut de coasigurati).

1. Freiwillige Gesetzliche Krankenversicherung – Asigurarea voluntara in sistemul public – GKV

Cuantumul asigurarii

Contributia voluntara in sistemul public de asigurari de sanatate este standardizata laasig medicala nivel national, cuantumul fiind stabilit ca procent din venitul activitatii independente, anume:
contributia redusa: 14,9%, fara beneficiu de concediu de boala
contributia generala: 15,5%, incluzand optiunea de concediu de boala (incepand cu a 7-a saptamana de boala)

Indemnizatia de boala

Incepand cu 2009 a fost eliminata obligatia lucratorilor independenti de a plati contributia pentru indemnizatia de boala in sistemul public de asigurari.

Citeste mai departe…

56 thoughts on “Asigurarea medicala pentru lucratori independenti”

 1. deci in concluzie, cei ce vin din Romania trebuia sa vina cu formularul E-104 la ei? si acesta se obtine de la CNAS cu documentele mentionate in articol?
  Trebui tradus/legalizat/etc?

  Multumesc,

  1. Da, recomandarea e sa aveti formularul – e formular european si nu trebuie nici macar tradus.
   Daca va angajati direct cu contract de munca, nu aveti nevoie de acest formular.
   Dar daca aveti o intrerupere de o perioada intre asigurari, formularul nu va foloseste la nimic (daca veti dori dupa cateva luni sa va asigurati voluntar, nu veti fi acceptat in sistemul public – GKV – doar privat).
   Succes!

 2. Trebuiesc reţinute NEAPĂRAT următoarele aspecte:

  1. Cine se angajează ca salariat, primeşte de la patron jumătate din banii de asigurare!!! (de boală, de pensie, de jomaj)
  2. Cine însă se lasă convins/ TROMBONIT să facă un “Gewerbe”, dar apoi să lucreze, totuşi, numai pt. acelaşi patron, conform legii:
  – este “scheinselbständig”, deci de fapt e tot dependent- şi poate avea dificultăţi cu legea/ în speciall cu Arbeitsamt;
  2. ÎŞI PLĂTEŞTE TOATE ASIGURĂRILE SINGUR!!!, deci netto are mult mai puţin, în mână, decât un salariat, la acelaşi venit “brutto”;
  3. Dacă se asigură privat, oricum are toate neajunsurile enumerate mai sus, de mine, şi de dl. IulianS; plus:
  – De regulă, nu se mai poate asigura “gesetzlich” decât în anumite cazuri;
  – de regulă nu mai poate primi ajutor de şomaj- dacă a avut “Gewerbe” şi nu a fost “salariat”

  Deci- evitaţi asemenea capcane, cu “Gewerbe”!!! Şi- mai ales- informaţi-vă cât mai exact, dinainte, de problemele acestea- specifica Germaniei, pe care nu le cunoaşteţi din România!!!!!!

  1. 1. Pentru salariatii asigurati in sistemul public, contributia de 15,5% este impartita astfel:

   8,2% contributia angajatului
   7,3% contributia angajatorului

   2. Sunt aproximativ 20 de criterii ce pot decide intre lucrator independent si lucrator independent aparent – se poate ca un lucrator independent sa lucreze pentru o singura firma si sa fie considerat independent, dar la fel de bine poate lucra pentru 5 firme si sa fie considerat aparent.

   3. Ajutorul de somaj se poate primi daca respectivul lucrator independent si-a platit asigurarile (din pacate majoritatea nu o fac, nici macar asigurare medicala nu au).

   1. Referitor la punctul 3, eu lucrez ca independent cu Gewerbe, adica daca dau faliment si inchid firma pot primi ajutor de somaj?

 3. Încă ceva:
  La salariaţi, Formularea “Freiwillig versichert” se aplică numai salariaţilor TESA, cu venit mare- peste 3-4000 euro/ lună probabuil (nu mai ştiu exact baremurile). Ceilalţi salariaţi sunt, cu toţii, asiguraţi OBLIGATORIU, prin lege!

  La “Gewerbe” reglementările-s altele- nu le cunosc în detaliu/ le-am cam uitat (eu fiind “Freiberufler”- o categorie specială , privind impozitarea, asemănătoare cu “Gewerbe”, dar care se aplică numai anumitor profesii cu studii superioare); dar se pot clarifica uşor.

 4. Stimate d-le IulianS,

  1. O FI ADEVĂRAT CĂ NU SE MAI SUPORTĂ CHELTUIELILE DE ASIGURARE (DE BOALĂ, PENSIE, ȘOMAJ) 50/ 50 de către PATRON ŞI SALARIAT. Dar , oricum, patronul suportă o mare parte – deci,e avantajos pt. salariat.
  Pare-mi-se că, de altfel, există un barem de la care, în sus, partea patronului rămâne sumă fixă- sau mă înşel, s-a schimbat iarăşi??

  2. Ref. la ajutorul de şomaj nu-i tocmai aşa cum scrieţi. Tocmai la traducători, de exemplu, au fost anul trecut parcă discuţii aprinse că nu mai puteai să plăteşti asigurarea de şomaj decât în anumite condiţii bine stabilite – parcă în primul an, sau cam aşa ceva_ iar după aceea, nimic- nu plăteai, dar nici nu beneficiai de ajutor dxe şomaj, în caz de şomaj. Cel mult „Hartz IV”- care depinde f. mult de sitiaţia familiei întrebi, venituri, proprietăţi, etc.pp.

  Iar la alte meserii/ profesii, sau la unele dintre ele, măcar- tare cred că o fi la fel!

  Deci atenţie:
  Nicidecum nu vă încurcaţi cu un ”Gewerbe” înainte de a lămuri toa<te avantajele (desigur, pot exista ŞI AVANTAJE) ŞI MAI ALES DEZAVANTAJELE DIN TIMP, deci ÎNAINTE de a începe cu Gewerbe!
  De altfel, văd că mai sus , pe undeva, scrie şi despre pericolul asigurării private de boală: odată intrat, nu mai poţi să te întorci la asig. „legală”, de regulă mai ieftină- în special la oamenii în vârstă (şi toţi înaintăm în vârstă), etc.- vezi acolo, care- s dezavantajele!

 5. Buna ziua stimate Domnule Iulian, in primul rand va multumesc frumos pentru raspunsurile la toate intrebarile adresate, acum sunt in Deutschland, am si Anmeldung, un singur lucru nu ma pot lamuri …si nu gasesc scris…am fost si pe la primarie dar…nimic….este adevarat ca trebuie sa astept 3 luni de zile si apoi ma pot angaja? spre exemplu acum am gasit un job la Supermarket HITT…nu mi se incheie contract de munca daca nu am 3 luni de zile ..de sedere aici? sau cum este? Neaparat Gewerbe? Multumesc!

  1. Perioada minima de sedere de 3luni este ceruta pentru anumite categorii de meserii, considerate necalificate.
   NU aveti ce cauta cu gewerbe in supermarket, numai probleme va va genera.

 6. in cazul in care nu am avut asigurare medicala nici eu .nici copilul sdi mama copilului desi avem trei ani in germania si as dori sa fac o asigurare voluntara trebuie sa dovedesc ca timp de trei ani am cotizat in romania pentru fiecare in parte si inca mai suntem asigurati si doar in acest caz va fi posibila incheierea unei assigurari medicale voluntare?

  1. Asigurarea voluntara o puteti face daca ati avut continuitate in sistemul public, indiferent de tara.
   Cum de 3 ani nu aveti asigurare medicala, doar asigurarea privata va ramane ca optiune.
   Oricum in sistemul public nu puteti asigura mama copilului, deoarece coasigurati pot fi doar copiii si sotia, v-ar trebui o asigurare separata pentru dansa.

 7. Buna ziua stimate Domnule Iulian, in primul rand va multumesc frumos pentru raspunsurile la toate intrebarile adresate, acum sunt in Deutschland, am si Anmeldung, un singur lucru nu ma pot lamuri …si nu gasesc scris…am fost si pe la primarie dar…nimic….este adevarat ca trebuie sa astept 3 luni de zile si apoi ma pot angaja? spre exemplu acum am gasit un job la Supermarket HITT…nu mi se incheie contract de munca daca nu am 3 luni de zile ..de sedere aici? sau cum este? Multumesc!

  1. Pentru anumite meserii considerate necalificate, permisul de munca se paote acorda doar dupa minim 3 luni de sedere pe teritoriul Germaniei. Pe langa cele 3 luni mai exista si testul de piata (existenta altor potentiali angajati din Germania sau tari UE prioritare).
   Succes!

 8. buna seara.as dori sa intreb ceva.in aproximativ o saptamana fiul meu impreuna cu sotia si copilul vor veni in Germania.in legatura cu asigurarea medicala,cum ar fi corect sa procedeze in eventualitatea ca o luna-doua nu vor avea servici.si acum ma gandesc mai mult la copil care este mic si ar putea avea nevoie de asistenta medicala.multumesc f mult anticipat.o seara buna

 9. Buna ziua, sora mea e in germania de 6 luni si urmeaza sa nasca in curand si nu are inca asigurare medicala.ce acte trebuie sa faca ca sa poata sa nasca in germania.Mentionez k sotul ei si nici ea nu muncesc doar mama noastra munceste

  1. Nu trebuie acte ci bani, bani foarte multi. O nastere costa undeva 3-6000 Euro, cezariana 6-9000 Euro – aici pe site au fost prezentate cazuri cand costurile au ajuns si pe la 13.000. Pentru nastere gemelara costurile cresc si mai mult.
   Acum e tardiv sa se mai gandeasca la asigurare medicala. Poate incerca sa incheie o asigurare privata la una din casele de asigurari dar majoritatea cuprind sarcina in excluderi (eveniment preexistent). In unele cazuri, pe la inceputul sarcinii, acceptau preluarea costurilor. Trebuie sa stiti ca asigurarea privata trebuie platita retroactiv si pe lunile cand nu a avut asigurare.
   Succes!

 10. Am o problema mai speciala am incercat sa caut alta sigurare si am dat de un contabil roman ce mia spus de o asigurare pt gewebe la 99 de euro hansemercur ceva de genu in fine dar sefu nu ma lasa sa o fac aici e problema ca el nu are incredere si eu asigurarea ce o am acuma platesc 360 si nu imi convine e o pierdere in plus trebuie sa i fac la un om de 60 de ani acuma asigurare …romanu a zis ca tot 99 de la 18 la 65 de ani e acelasi preti asigurarea mea actuala vrea 800 pe luna minim un dezastru si seful ma tot preseaza sa o tin pe asta cei de facut ca banii mei se duc nu a lui sefu pe asigurarile astea problema e ca ma gandesc ca se supara si apoi trebuie sa ne luam la revedere si nici asta nu ar fi bine ….un sfat ceva ?

  1. Ce treaba are seful cu asigurarea medicala pe gewerbele dumneavoastra?
   Problema este destul de vag prezentata, pentru a va putea ajuta reveniti cu detalii concludente – ce tip de asigurare aveti (sistem public, privata), detaliati cazul.

   1. Are ca daca nu dansezi cum zice el cu gewerbe te poate lasa usor fara lucru eu am la alianz asigurare 240 plus dirma 60 lunar iar pt persoana mai invarsta iese la circa 700 total lunar la alianz dezastru cu un 15 la ora e greu sa le platesti pe toate taxe asigurare casa mancare ce e de facut ?

 11. Buna ziua domnule Iulian,
  Voi sosi curand in Germania unde o firma germana mi-a oferit un contract initial de 6 luni ca si colaborator in domeniul inginerie/tehnica. Voi lucra cu firma mea din Anglia ce este echivalentul unei SRL (Ltd), eliberandu-le lunar factura de circa 3000 de euro. Voi lucra doar pentru ei.
  Ma puteti lamuri va rog in cazul meu ce asigurare medicala va trebui sa am, ce costuri ar putea avea si ce alte acte imi vor fi necesare (permis de sedere, rezidenta, etc.). Statusul de “lucrator independent” ma va afecta negativ pe viitor in cazul in care voi cere permis de munca ca sa fiu angajat direct?
  Precizez ca nu am mai locuit niciodata in Germania.
  Va multumesc mult pentru raspuns!
  Andi

 12. Buna ziua,
  Am o intrebare precedata de o mica introducere necesara:De ceva timp imi pregatesc venirea in Germania si acum cand toate s-au asezat la locul lor,am primit o veste “numai buna”-Hepatita cronica B…medicii de aici insista sa incep tratamentul cu Interferon,dar inainte trebuie sa alcatuiesc dosarul medical si apoi sa astept “k la noi” cam un an,pt k “sunt prea tanar(25 ani) si prea putin bolnav sa beneficiez de tratament…pe scurt-trebuie sa astept sa ma imbolnavesc mai mult ca sa pot beneficia de tratamentul cuvenit si sa nu plec minim un an doi(risc sa pierd ocazia)…Stiu:sanatatea pe primul loc,dar aici poti sa mori cu zile,si credeti-ma,vorbesc din experienta tatalui meu care a fost plimbat si investigat timp de 3 ani si dupa 3 ani,un medic i-a inceput tratament si i-a spus “Daca veneati si cu un an in urma erati vindecat acum”…mentionez ca e o boala fatala,care deja si-a depasit “previziunile” SLAVA DOMNULUI!!!
  Acum intrebarea:Credeti ca daca aleg sa vin in Germania la lucru si imi fac o asigurare pot beneficia de tratament mai rapid?(evident…o sa astept cateva luni inainte,dar nu minim un an ca in Romania DOAR sa se aprobe,pt k mai dureaza dupa aprobare)
  Imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie,dar nu gasesc o rubrica pt. astfel de probleme legate de sanatate si spitale(poate am eu proverbialul “orb al gainii” 🙂 )

 13. Buna seara,
  lucrez de putin timp in Germania si dintre multele dileme pe care le-am intampinat pana acum, cea mai noua este legata de o modificare facuta cu pixul pe “Meldebescheinigung für den Arbeitnehmer 25 DEüV”, care mi-a fost inmanat vineri de catre firma la care lucrez si anume la Beitragsgruppen scrie asa:

  Krankversicherung: 1=allgemeiner Beitrag
  Rentenversicherung: 0=kein Beitrag > Doar aici este modificat cu pixul in : 1=voller Beitrag
  Arbeitslosenvesicherung: 1=voller Beitrag
  Pflegeversicherung: 1=voller Beitrag

  Asigurarea este facuta de catre firma la care lucrez (cu contract si permis de lucru) la AOK si mi se pare un pic ciudata acea modificare.
  As dori sa mai stiu daca mai am de primit vreun card, ceva, sau este doar acea hartie cu nr. de asigurat si daca acest nr. este acelasi pt. toate tipurile de asigurare enumerate mai sus.
  Multumesc foarte mult ! Faceti o treaba de toata lauda.

 14. Buna ziua.Am si eu o nelamurire.Plec in Germania sa lucrez pe Gewerbe.Vreau sa imi fac asigurarea din tara dar nu stiu care ar fi mai ieftina si la ce firma de asigurari si ce tip de asigurare trebuie facuta.Multumesc.

  1. Parerea mea nici una din tara nu e buna trebuie sa iti faci in germania asigurare seful meu a zis ca nu sunt aceptate nici un alt tip de asigurari pt ca daca vine Zool. Te mananca asa ca eu acuma platesc 300 € lunar la 26 ani is interesat cum platesc alti si la ce companie

 15. Buna ziua! Numele meu este Ramona si in primul rand vreau sa va felicit pt tot ceea ce faceti aici pe site!Este de un real folos!Cazul meu : venita in Germania in octombrie 2012 impreuna cu copilul meu de 4 ani la iubit, cetatean german.Am o nelamurire, nu stiu ce anume trebuie sa fac ca sa fiu asigurata aici, loc de munca nu am si nici in Romania nu am avut, as dori o asigurare privata pt mine si copilul meu, dar care sa nu coste 500 euro, ca nu am acesti bani.Problema a fost pusa de fiecare data ca trebuie acest document E 104, dar daca in Romania nu am fost asigurata de unde sa-l acumulez?Copilul nu poate merge la gradinita din acest caz, tin sa mentionez ca nu sunt casatorita , dar si daca as fi nu as putea trece pe asigurarea sotului, care este una privata si ne-ar costa pe luna cam vreo mie,nu ne permitem…Exista oare sansa de a fii asigurata privata sau de stat,habar n-am , cum ca sunt casnica?Trebuie sa vin cu ceva documente din Romania sau cum anume ar trebui sa procedez?Multumesc!

  1. Informatiile cerute de dumenavoastra le gasiti in continutul acestui articol. L-ati parcurs?
   E clar faptul ca nu puteti fi asigurata in sistemul public, va ramane astfel doar optiunea unei asigurari private, din pacate aici nu exista coasigurati astfel aveti nevoie dumneavoastra de una si copilul de alta.
   In momentul asigurarii va trebui sa aduceti din Romania formularele Europene pentru a demonstra momentul incheierii asigurarii in Romania, contrar va trebui sa achitati retroactiv contributia la asigurare din momentul venirii in Germania (in Germania asigurarea medicala este obligatorie).
   Succes!

 16. Buna seara! Am si eu o problema: am fost asigurata privat 5 ani! De 7 luni beneficiez de asigurare AOK dupa sotul meu (dat fiind faptul ca nu mai am nici un venit)! Desi am trimis nenumarate scrisori cu demisia, de 8 luni de zile, asigurarea privata nu imi recunoaste demisia si binenteles ca in loc sa imi plateasca facturile de anul trecut, mi-au oprit banii si mai vor…
  intrebarea mea este: in momentul in care esti acceptat la AOK, asigurarea privata isi da demisia automat?(asa mi-a spus cel care mi-a incheiat asigurarea in urma cu 5 ani, iar acum nu mai raspunde)
  Va multumesc anticipat!
  Cu respect,
  Alexandra

 17. Buna seara,
  completaz un formular de coasigurare a familiei, ce a ajuns in Germania in urma cu mai putin de o luna si m-am impotmolit putin la perioada de incetare a asigurarii fetitei in Romania (sub 5 ani). Banuiesc ca a sotiei a incetat odata cu incetarea contractului de munca, iar a fetitei la aceeasi data, sau la data iesirii din Romania? Si daca au importanta aceste aspecte in conditiile in care eu sunt angajat (si deci asigurat in sistemul public german); adica are vreun impact perioada de o luna si ceva in care sotia a ramas neasigurata in Romania?
  Multumesc.

  1. Treceti linistit data anmeldung-ului – esentialul acestui formular este ca persoanele asigurate sau coasigurate sa fi avut continuitate in asigurarea medicala in timpul sederii in Germania, in acest caz se solicita plata primei de asigurare pe lunile lipsa.
   In cazul dumneavoastra nu va trebui sa platiti nimic.
   Succes!

 18. Buna ziua,
  AMo intrebare,verisoara mea lucreaza cu contract legal de 8 luni are asigurare la Aok si din data de 06.09.2013 a dobandit un virus puternic iar medicul de familie i-a zis ca pana in data de 15 a acestei luni sa ramana acasa dar sa mai revina cu un control i-a dat niste acte care 1 a trimis-o la Aok si cealata la angajator.Intrebarea mea:Acest concediu medical va fi platit pe luna urmatoare sau mai trebuie sa mearga pe undeva sa depuna ceva acte pt.a fi platita?
  Va multumesc anticipat Flory*

  1. Ce reprezinta primele 6 saptmaani per eveniment medical de concediu medical va fi platit integral de catre angajator, salarul 100%, nu trebuie sa faca nimic suplimentar.
   Dupa 6 saptamani plata se va face de catre casa de asigurari sub forma de Krankengeld.
   Succes!

 19. Buna,cine imi poate spune vreo parere despre compania de asigurari DKK?Si ce pozitie okupa in clasamentul eficacitatii,seriozitatii in rindul clientilor.Va multumesc mult

 20. domnule iulian…sunt de 4 luni in germania…dupa 2 luni am primit raspuns negativ de la stat…adica ca nu imi da drept de munca.Am ales gewerbe ca alta solutie nu am avut…am o fetita de 3 ani ,eu impreuna cu sotia am lucrat in Cipru timp de 4 ani cu asigurare,totul in regula…pot dovedi…unde ma sfatuiti sa ma duc sa imi fac asigurare la stat sau la privat?asigurarea din cipru este valabila…tinand cont ca cipru este in spatiul senghen…multa sanatate

  1. Nu are nicio legatura cu spatiul schengen.
   Va trebuie asigurare in sistem public – deoarece au trecut ceva luni de cand sunteti in Germania, fara asigurare, daca spuneti ca asigurarea din cipru mai e valabila atunci aduceti aceasta dovada – formularul S1 – si va faceti asigurare voluntara in sistem public, pt a avea acoperita toata familia. Asigurarea privata este avantajoasa pentru persoanele singure, nu este un castig pt familii deoarece trebuie asigurare individuala pt fiecare membru, nu este posibila asigurarea pentru familie.

 21. nu ma gandeam sa imi raspundeti asa de repede…asigurarea mea din cipru mi,a expirat de cand am venit aici cam 4 luni…dar nevasta si fetita au avut pana pe 30 septembrie asigurare…am toate hartiile de la asigurarea de stat din cipru le am cu mine pot dovedii…deci sa inteleg ca trebuie sa ma duc la AOK….nu va imaginati la cati romanii faceti bine si cati romani va roaga de sanatate…cu tot respectul

 22. domnule Iulian…nu am nici un formular S1…pt ca aia din cipru nu au asa ceva acolo nu se foloseste acest formular….am niste hartii ce se dau de acolo de la birouri din cipru…cand am scos aceste hartii,le,am cerut dovada ca am avut asigurare in cipru.Le.am zis ca imi trebuie pt germania…va multumesc pt raspunsuri

 23. aaaaa inca ceva sa mai intreb….daca imi fac asigurare la privat in romania,este recunoscuta aici??sa nu mai platesc din urma.de ex sa imi fac pt 3-4 luni in urma…de cand mi,a expirat ceea din cipru…

 24. domnule IULIAN…daca inchid acest gewerbe si plec in romania si il redeschid in martie,mai sunt valabile hartiile care le am,,,stoianumer,identificationnumer,si celelalte….sau va trebui sa refac toate actele?multumesc

 25. multumesc pt raspuns…mi.a zis un roman ca daca nu inchid acest gewerbe nu am nici o problema…este adevarat??nu prea am incredere in ce spune…dumneavoastra ce credeti?

  1. Nu e chiar adevarat, problemele incep sa curga, primele vor fi lipsa depunerii declaratiilor necesare. Daca mai sunteti si inregistrat ca platitor de TVA….

 26. ca un copil mic ma bucur cand imi raspundeti…pai cum sa fac? sa inchid acest gewerbe?acum sunt la capitolul asta cu declaratiile de venit vreau sa le fac pe fiecare luna online…stiu saitul am programul totul…numai ca tre sa imi arate cineva ca nu prea inteleg ce scrie…dupaceea pana in martie,cand ma reintorc ,trec pe fiecare luna venit 0…bn ar fii daca am avea drept de munca de la 1-ianuarie sa scapam …mii de multumirii domnule IULIAN

 27. Sotul meu are Pkv de 4 ani. Anul trecut a trimis demisia prin posta de 2 ori (octombrie si decembrie) anuntandu-i ca din ianuarie el beneficiaza de AOK (ca angajat)! Anul aceste in octombrie a fost anuntat ca trebuie sa plateasca PKV ca nu s-a dat demisia! A trimis prin fax si scrisorile anterioare dar acestis isi vor banii! Este posibil ca un angajst cu un salatiu de cr 2400 brutto sa trebuiasca sa plateasca ambele asigurari?

  1. Si pe ce baza va cer banii? Mergeti la casa de asigurari respectiva cu preavizul dat (spre binele dumneavoastra sa fi fost trimit in regula – Kundigung scris, cu confirmare de primire).
   Daca tot nu se rezolva atunci va trebuie un avocat.

 28. Buna ziua!Sotul meu luceeaza cu Gewerbe in Germania din luna iulie iar in urma cu doua saptamani a fost si a depus actele pentru o asigurare medicala de stat.Din motive de sanatate,sotul doreste sa inchida firma si automat sa renunte si la asigurare.Pana acum nu am primiti nici o instiintare de la asigurare,intrebarea mea este cum ar trebui sa procedam sa nu mai platim pentru ca nu am beneficiat de nici un serviciu medical in aceasta perioada si acum ne asteptam sa platim in jur de 3000 de euro.Multumesc!

  1. Oare cand vor pricepe romanii ca in Germania esti obligat sa ai o asigurare medicala de sanatate. La o asigurare nu se poate renunta.

   Aceasta trebuie platita luna de luna. Indiferent daca beneficiezi de ea sau nu.

  2. Cum vi s-a spus, asigurarea medicala nu e optionala si nu se returneaza, atunci cand nu beneficiezi de servicii acoperite de aceasta asigurare. Maxim ce puteti face, odata cu Gewerbeabmeldung este sa nu mai plateasca la cuantum de selbständig ci doar la acela de asigurare voluntara – freiwillige krankenversicherung (cca. 170 euro). Daca dumneavoastra lucrati, atunci il coasigurati pe sot (daca venitul acestuia nu depaseste un anumite prag).
   Cele bune!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.