Reglementari noi în materie de acte de stare civilă

mConsulatul General al Romaniei din Bonn comunica:

Începând cu data de 5 iunie 2013 nu mai sunt necesare aplicarea Apostilei prevăzută de Convenţia de la Haga din anul 1964 şi nici traducerea în limba română pentru înscrierea în registrele române de stare civilă a certificatelor germane internaţionale (multilingve) de naştere, căsătorie sau deces. Celelalte cerinţe pentru înscrierea în registrele române de stare civilă, menţionate în informaţiile consulare, rămân nemodificate.

 Vereifachung der Konsularprozeduren

Angefangen mit dem 05. Juni 2013 wird die Prozedur der Umschreibung der deutschen Standesamtsurkunden vereinfacht. Die deutschen internationalen (mehrsprachigen) Geburts-, Heirats- und Sterbeurkunden können in den rumänischen Standesamtbüchern ohne der Apostille gemäss der Haager Konvention aus dem Jahre 1964 und auch ohne Übersetzung in rumänischer Sprache eingetragen werden. Die übrigen Bestimmungen, die in den Konsularinformationen vermerkt sind, bleiben erhalten. 

Sursa:  http://bonn.mae.ro/local-news/743

P.S. Multumim cititoarei noastre Sysy Sysy Cycy care ne-a semnalat aparitia acestei noi reglementari.     (D.C.G. – Consgero. S.C.E.R.L)

Advertisements

14 responses to “Reglementari noi în materie de acte de stare civilă

  1. AJUTOR!
    Va rog, daca se poate sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns caci nu mai stiu unde sa apelez si ce sa mai fac.
    Am venit cu fata mea de 2 luni sa o botezam in Romania si dupa ce-am intrebat la Consulatul roman din Germania ce acte imi trebuie pentru obtinerea pasaportului roman pt fata, m-am trezit blocata in Ro pentru ca nu am apostilat certificatul de nastere german. Ei nu mi-au zis de nici o apostila, iar de aici mi s-a zis sec: de ce nu am intrebat? La primul copil si primul drum in tara natala, de unde sa stiu sa intreb specific de Apostila?
    Va rog sa-mi spuneti ce varianta legala am sa plec din Romania inapoi in Ge, caci eu acolo locuiesc de 3 ani deja cu familia si nu-mi pot prelungi concediul cum au chef ai nostri.
    Dor de casa? Mi-a trecut de tot ca s-a mai adaugat inca o picatura in paharul care da deja pe dinafara cu tampeniile romanesti.
    Am sunat si la Consulatul German de aici sa obtin apostila lor, dar nu pot decat din Germania.
    Ce fac? Raman blocata?
    Mi s-a spus sa trimit certificatul prin cineva sa-l apostileze si apoi sa-l trimita aici, dar cica si obtinerea certificatului romanesc dureaza 2 saptamani, plus pasaport…. Eu stau 2 saptamani in total…Avem controale pentru fata, nu stiu ce sa mai fac
    Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede! Multumesc!

    • Daca certificatul e multilingv nu mai este necesara aplicarea apostilei. Aratati-i functionarului de la primarie anuntul oficial al Consulatului roman din Bonn. Daca certificatul nu e multilingv, trimiteti certificatul in Germania prin posta rapida, familia de acolo il apostileaza in landul respectiv si, dupa aceea, incepeti procedurile de obtinere a certificatului de nastere romanesc si pasaportului. Copilul o data intrat in Romania nu poate iesi, fiindca nu are identitate. Asta e legea. O alta varianta ar fi sa va intoarceti in Germania fara copil si sa faceti documentele prin consulat. Dar chestia asta costa bani multi, dureaza vreo 3 luni si mai necesita un drum pentru copil.

      • Recent s-a reintrodus posibilitatea de a face transcrierea nasterii prin procedura de urgenta, in maxim 48 de ore – costul total 155 euro, copilul sa nu fie mai mare de 6 luni si cu traducerea la consulat.
        In decembrie nu se putea, am asteptat 10 saptamani pentru certificatul de nastere la Munchen.

    • In Romania cum ati ajuns? Banuiesc cu titlu de calatorie de la consulat, de acolo ar fi trebuit sa luati toate informatiile necesare privind actele necesare, mai ales ca ati fost la consulat ati fi putut face transcrierea acolo si nu mai era o problema.
      Certificatul de nastere german (Geburtsurkunde) nu este de tip multilingv, international, este o simpla foaie A4 scoasa la imprimanta si stampilata, fiind necesara apostila si traducerea. Din pacate alta posibilitate nu aveti de a iesi din tara cu copilul.
      Dureaza transcrierea nasterii minim 2 saptamani plus obtinerea pasaportului, cel temporar il obtineti in 1 zi lucratoare.
      Din pacate lipsa de informare costa, vedeti cel mai bine pe pielea dumneavoastra, nu blamati functionarii!
      Una din solutii este ca unul din parinti sa vina cu toate actele in Germania si sa obtina apostila, sa mearga la consulat sa faca transcrierea nasterii deoarece se poate in procedura de urgenta – 24-48 de ore (costa 155 euro), apoi la revenirea in tara puteti obtine in 1 zi lucratoare pasaportul temporar.
      Succes!

  2. Oana Dumitrescu

    v-am semnalat acest lucru inca de la aparitia acestei noi reglementari…

    • Dar al nostru este doar in germana. Asa ne-a fost eliberat in mai anul acesta… Aici nu se aplica regula de fata?

  3. Buna ziua,
    Daca se poate sa mi dea si mie cineva informatii referitoare despre recunoasterea diplomei din Romania , pe teritoriul Germaniei…daca am terminat o facultate in Romania, si vreau sa mi se recunoasca si in Germania studiile , trebuie sa traduc si sa legalizez diploma de faculate sau trebuie aplicata Apostila prevăzută de Convenţia de la Haga din anul 1964??

    Multumesc

    • In primul rind, diploma, insotita de foaia matricola sau suplimentul de diploma, se vizeaza la Ministerul Educatiei, numai dupa aceea urmeaza procedura apostilarii. Gasiti informatii complete pe site-ul Consiliului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor ( CNRED).
      Va pling, eu am facut chestia asta o data in viata si mi-a ajuns.

  4. Buna seara,

    Daca astazi am primit certificatul de nastere de la primaria din Marktredwitz (pentru fetita mea nascuta pe 8.07.2013)inseamna ca acesta nu va mai trebui apostilat pentru consulatul roman? Ce acte imi trebuiesc pentru emiterea de catre consulatul roman de la Munchen a unui certificat romanesc? Si pentru foaia de drum? Ca din cate am inteles pentru pasaport se asteapta mult si bine !

    Va multumesc!

  5. Pentru o casatorie efectuata in Cyprus/inregistrata si in Romania,unde si ce acte trebuie depuse pentru a o inregistra si n Germania deasemenea ,avind domiciliul acum ,aici?Va rog raspuns pe acest e mail

    • Inregistrarea casatoriei o faceti la Stadesamt, avand nevoie in principal de acte de identitate si certificatul de casatorie. Oricum trebuie sa faceti o programare in prealabil. Atunci mai puteti intreba ce alte documente sunt necesare.

  6. Nu va e necesara o inregistrare in Germania daca niciunul dintre soti nu are cetatenia germana.

    • Exact, daca nu aveti cetatenia germana, nu e de interes pentru dumneavoastra aceasta procedura. Maxim trebuie sa treceti pe la Finanzamt cu copie dupa certificatul de casatorie, pentru schimbarea claselor de impozitare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s