Un anunt important pentru toti soferii romani din Germania

Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordinul 123 / 2013  prin care se stabilesc procedurile de eliberare a unui nou permis de conducere. Ordinul a intrat in vigoare la  8 august 2013. Noutatea care ii intereseaza pe toti soferii romani care sunt temporar in strainatate este aceea ca solicitarea eliberarii permisului de conducere se poate face si prin mail.

Din studiul ordinului am inteles ca exista 2 variante posibile:

Citeste mai departe
 

15 thoughts on “Un anunt important pentru toti soferii romani din Germania”

 1. De mentionat faptul ca prelungirea nu se va putea realiza, chiar si electronic, in cazurile de expirare atunci cand se cere fisa medicala a conducatorului auto

 2. Din cat stiam eu din vara aceasta se cere fisa conducatorului auto, asa ca se cam bat cap in cap aceste 2 notiuni, pe de o parte tre sa ai fisa, iar pe de alta parte poti sa-l schimbi prin e-mail.
  Ceva cred ca nu este in ordine, mai trebuie analizata situatia.

  1. Prevederile sunt clare dar prost intelese de majoritatea.
   Practic un permis de conducere va putea fi preschimba in acest fel, la “distanta”, dar noul permis va avea aceeasi data de expirare ca si cel trecut.
   Cel mai probabil lucrurile se vor lamuri cand vor aparea normele si se va vedea clar ca pentru cazurile de prelungire a valabilitatii este necesara fisa medicala.

   1. Da, este in perioada de valabilitate, dar ma gandeam ca pentru orice eventualitate(pierdere, deteriorare sau chiar furt..) preferabil ar fi sa-l preschimb cu unul german, sa nu fiu nevoit sa ma intorc in tara sa-mi fac altul nou.

   2. Domnule Iulian, daca schimb permisul romanesc (in perioada de valabilitate) cu unul german, in momentul cind se termina valabilitatea acestui permis german, cui ma adresez in continuare autoritatilor romane sau germane ? Multumesc.

 3. Dar in situatia in care am permis romanesc si locuiesc in germania?ce tre sa fc,am masina si am nevoie de parkausweis,nu il pot fc k imi CEr permis nemtesc?!va multumesc anticipat

  1. Da, trebuie sa faceti scoala aici si sa sustineti examenul aici. Permisul obtinut in Romania nu este valabil.

 4. Sal am o nelamurire lucrez la un Restaurant Grecesc si ei zic ca nu isi scimba permisul.Sa inteleg ca noi romani sintem mai fraieri ca tre sa scimbam permisul.

 5. Ai inteles gresit. Nimeni nu e fraier!
  Daca permisul tau e obtinut inainte de a-ti face anmeldungul in Germania, nu te obliga nimeni sa-l schimbi. Poti circula cu el. Atata tot, in caz ca-ti este ridicat, el va fi trimis in Romania, iar tu-l ridici de acolo. Prin urmare, este recomandat sa-l preschimbi cu unul german. O poti face si nu costa mult.
  Daca permisul tau e obtinut in Romania dupa data anmeldungului in Germania, nu-ti este recunoscut aici. Trebuie sa faci scoala de soferi din nou in Germania si sa obtii un permis de conducere german. Poti circula cu el, dar la un control amanuntit, sau daca vrei sa-l preschibi vei fi prins.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.