Ctitoria unei parohii de suflet romanesc in Germania

 

Istoria Parohiei Buna Vestire din München

Intr-un document ce se afla în arhiva parohiei Buna Vestire, datat 25 iunie 1984 – emis si semnat de preotul Dumitru Popa din Freiburg – se atesta faptul ca parohia ortodoxa romana Buna Vestire din München a fost înfiintata la data de 22 septembrie 1979 de un grup de romani, azilanti în Germania. Oficial, parohia a fost recunoscuta de catre autoritatile de Stat, primind statutul de e.V. , în anul 1986 prin Decretul nr.11905.

In luna martie a anului 1988, de sarbatoarea Bunei Vestiri, hramul parohiei, soseste din U.S.A. parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, personalitate marcanta a exilului romanesc care, împreuna cu parintele Dumitru Popa si parintele Simion Felecan, oficiaza Sf.Liturghie în biserica St.Nikolaus–Gasteig. Entuziasmati de felul cum s-a desfasurat sarbatoarea hramului, la recomandarea parintelui Calciu, si a parintelui Dumitru Popa, Consiliul parohial si credinciosii prezenti au hotarat investirea parintelui Simion Felecan ca preot paroh.

istoric3Pentru a se putea oficia în fiecare zi de duminica si zi de sarbatoare – dorinta expresa a noului preot-, în ziua de Rusalii a anului 1988, prin bunavointa preotului evanghelic Harald Siegmund -scriitor, fost detinut politic si întemnitat în aceeasi celula cu scriitorul si monahul Nicolae Steinhardt– la propunerea preotului Simion Felecan, Consiliul parohial aproba mutarea oficierii sfintelor slujbe în biserica St.Lukas, catedrala evanghelica. Pozitia centrala, acustica exceptionala- aici concerta o data pe an maestrul Sergiu Celibidache-, dar mai ales faptul ca aici se putea oficia în fiecare duminica, i-au motivat pe ortodocsii romani sa participe din ce în ce mai multi la sfintele slujbe. În scurt timp, biserica St.Lukas a devenit “biserica parohiala” pentru majoritatea romanilor din München si împrejurimi. La sarbatorile mari veneau credinciosi din toate orasele importante ale Landului Bavaria: Landshut, Ingostadt, Rosenheim, Passau, Waldkreiburg, Augsburg s.a. Aici, în aceasta biserica, s-au facut slujbe ecumenice pentru Romania; din aceasta biserica s-au transmis emisiuni la Radio Europa Libera, s-au organizat demonstratii împotriva dictaturii comuniste din Romania si tot aici a avut loc Adunarea parohiala care a hotarat aderarea la noua Mitropolie, precum si ceremonia de intronizare a primului mitropolit in persoana I.P.S.Dr. Serafim Joanta. Citeste mai departe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.