Biserica romaneasca de linga tine

crucea-crestina-8

De aproape 2 ani muncesc neintrerupt la “Harta europeana a serviciilor romanesti” si constat cu o oarecare uimire ca interesul cetatenilor romani din Uniunea Europeana  prentru biserica si religia ortodoxa este destul de redus. Harta pe care am realizat-o  a totalizat numai 57.000 de vizualizari din cele  925.000 cit totalizeaza toate celelalte baze de date.( aceste date se pot observa daca deschideti legenda hartilor din stinga sus).

Asadar,doar 6 la suta din cei care au vizitat aceste harti sunt interesati de serviciile religioase prestate de biserica ortodoxa din strainatate, in pofida faptului ca romanii din tara fac pelerinaje pe la manastiri, stau la cozi lungi la expunerea de moaste sfinte sau se bat pentru aghiazma. Diferenta aceasta dintre evlavia cetatenilor romani din tara si credinta cetatenii romani din strainatate are multe explicatii incepind cu virsta diferita a enoriasilor, cu mentalitatea diferita de viata, cu nivelul de pregatire. Nu are rost sa intram in amanunte, fiindca ajungem la o tema controversata. Ma marginesc sa spun ca vizualizarile pe Harta europeana a bisericilor romanesti au fost mai numeroase in preajma acelor sarbatori ( Sfinta Maria, Rusalii) cind romanii doreau sa stie mai ales daca respectivele zile de sarbatoare religioasa sunt sau nu zile lucratoare in Germania,Austria si Italia. Desi am scris despre ridicarea bisericii din Munchen, desi am scris despre primul cimitir romanesc din Germania, aceste articole au putine citiri desi sunt indexate bine de Google. Lipsa de interes este o realitate statistica, eu nu inventez nimic, ba chiar mai mult admir abnegatia acelor preoti romani din Uniunea Europeana care timp de cinci-sase zile pe saptamina muncesc in slujbe laice pentru a-si intretine familia, iar a saptea zi din saptamina o dedica bisericii.  S-ar putea vorbi mai multe aici si despre interesul politic al unor alesi sau viitori candidati si despre ajutorul directionat anumitor parohii din Moldova de catre D.P.R.R.P., dar nu vreau sa continui criticile pe aceasta tema fiindca intru in coliziune cu Patriarhia, Guvernul Romaniei si chiar cu…Dumenzeu.

Pentru a lamuri aceasta problema din perspectiva individuala, va rog sa va raspundeti la o  intrebare simpla: Stiti care este cea mai apropiata biserica ortodoxa din zona Dvs. de rezidenta?” Daca raspunsul la aceasta intrebare este negativ, cercetati amanuntit harta si tabelele inserate  mai jos

SFAT:

Pentru a observa mai bine adresele pentru Romanian points of interests- (in cazul de fata -bisericile romanesti) – apasati cu mouse-ul pe icoana ecran [  ] din dreapta sus a hartii si imaginea se va intinde pe tot display-ul. Centrati apoi Harta cu mouse-ul si mariti-o cu semnul + (plus) pe care il gasiti in stinga jos a ecranului.

Bisericile romanesti din Austria le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Germania le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Marea Britanie si Irlanda le gasiti aici.

Bisericile romanesti din BENELUX le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Elvetia le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Franta le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Spania si Portugalia le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Danemarca, Suedia si Norvegia le gasiti aici.

Bisericile romanesti din Italia le gasiti aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.