Dezbatere pe tema: “Ore de lucru suplimentare efectuate in Germania”

fluture

 

Am primit un mail la redactie de la Liviu din Germania. In cuprinsul sau, cititorul nostru ne explica cum a abordat patronul lui problema orelor suplimentare. Intrucit foarte multi cetateni romani se confrunta cu aceeasi problema, am decis sa mediem un schimb de informatii  intre angajatii romani care au o experienta proprie in relatiile lor cu angajatorii germani. In concluzie, cititi mailul de mai jos si scrieti-va opinia.     Daca exista si cazuri concrete, relatati-le ! Vom fi fericiti sa le citim si sa le comentam.

Dar iata mailul lui Liviu:

” Ridic o problema de larg interes pentru romanii din Germania care lucreaza cu forme legale: care este regimul orelor suplimentare? Se platesc sau se compenseaza cu timp liber? Cu siguranta ca majoritatea dumneavoastra a lucrat deja in plus diverse ore, fata de programul normal de lucru, care este definit in diferite moduri, prin contractul de munca. De exemplu, eu am citit ca in lipsa unei clauze in contract, orele suplimentare se platesc obligatoriu de catre angajator. Dar, daca in contract (sau anexa lui) este stipulata o clauza care spune ca in schimbul orelor suplimentare se pot acorda nu numai plati, dar si timp liber corespunzator numarului acestora, atunci se poate aplica si aceasta varianta. Seful meu pana acum, plateste maxim 20 ore suplimentare pe luna, iar daca ai mai multe, te obliga sa-ti iei liber, ceea ce consider ca este un abuz. Dumneavoastra ce parere aveti? As fi curios sa cunosc si o parere avizata. Oricum am de gand sa caut articolul de lege care stipuleaza clar regimul de obligativitate a platii orelor suplimentare, dar nu stiu ce numar are.”

 

Advertisement

4 thoughts on “Dezbatere pe tema: “Ore de lucru suplimentare efectuate in Germania””

  1. La firma unde lucrez NU se platesc orele suplimentare ci te obliga sa iti iei liber in cunatumul acestora. Exista si o limitare a plafonului de ore suplimentare : 60. La fel, nu am voie sa muncesc mai mult de 10h / zi. Ce trece de aceasta limita, nu se contorizeaza ( adica se considera ”munca patriotica”). Aspectele mentionate sint prevazute in contractual de munca.

  2. In Firma in care lucrez este la alegerea angajatului daca vrea timp liber in compensatie sau plata orelor suplimentare. Cum orele suplimentare au un regim de impozitare special/separat fata de programul normal (adica esti mult Mai Mult impozitat PE aceste ore suplimentare), e (cel Putin la mine in birou) preferabil SA iti iei liber.
    PE de alta parte, cand e vorba de bani lumea devine foarte atenta, SE nasc multe intrebari si cercetari….cand e vorba de timp liber, angajatorul e Mai relaxat….desi timpul e Mult Mai pretios:)

  3. In general orele suplimentare se compenseaza prin timp liber.
    Ca mod de lucru general – firmele mari, ce au in spate sindicate puternice – IGMetal, nu compenseaza orele suplimentare in bani, Desigur exista si exceptii, dar cererea de prestare ore suplimentare se face de regula inainte, cu aprobarea sindicatului. Desigur exista si reguli stricte – nu mai mult de 10 ore pe zi, maxim 90 ore suplimentare pe o perioada de 3 luni, etc.
    Cum s-a mentionat mai sus – angajatii acestor firme, avand salarii peste nivelul mediu, nu prefera compensarea in bani, din cauza regimului de impozitare, astfel majoritatea preferand compensarea cu timp liber.

    In schimb firmele mici, in special cei cu munca necalificata, practica plata orelor suplimentare mult mai des, dar nici aici nu este o regula. Dar la fel de bine se ajunge si in cealalta extrema, a muncii voluntare – ce este peste program, nu se plateste. Unele firme chiar au pretentia ca angajatii sa presteze cel putin o ora in plus pe zi, din rationamentul de a compensa “trasul mâțului de coada” din timpul zilei.

    Din pozitia angajatorului, plata orelor suplimentare aduce necazuri – controale (ex. Zoll, sindicat) astfel incat pentru un angajator serios plata orelor suplimentare este doar o solutie de urgenta.

  4. Da domnule Iulian S., eu inteleg situatia dar, ar fi interesant sa le transmitem cititorilor care este varianta legala. Din cate am citit eu, legea spune ca, in lipsa oricaror clauze in contractul de munca, referitoare la orele suplimentare, angajatorul este OBLIGAT sa plateasca. In ciuda acestui fapt, multi angajatori fac abuzuri, insa doar cu strainii de regula.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.