Suplimentarea alocatiei pentru copii

                                                                                                       

        Aratam intr-unul din posturile scrise anterior ca un copil care creste in Germania, indiferent daca este cetatean roman sau cetatean german  primeste  de la statul german o alocatie lunara in valoare de 184 de euro. Dar acesta nu este  singurul ajutor destinat copilului. Mai exista alte citeva pirghii financiare, sociale si organizatorice prin care statul german sprijina cresterea ai intretinerea copiilor.Toate aceste forme de ajutor le vom trata amanuntit in posturile urmatoare.

Astazi vom vorbi despre suportul statului destinat copiilor din familiile cu venituri reduse . Acest tip de ajutor se numeste Kinderzuschlag (zuschlag= supliment), ceea ce in traducere mot a mot s-ar putea numi Suplimentul pentru copii, iar in traducere liberaSuplimentarea alocatiei pentru copii”  Asadar, incepind din 2008, o familie formata din 2 parinti care are venituri mai mici decit 800 de euro/ luna sau o familie monoparentala cu mai putin de 600 de euro/ luna poate beneficia de o suplimentare a alocatiei pentru copii in valoare de 140 de euro lunar pentru fiecare copil in parte aflat in intretinerea familiei. Acest ajutor este conditionat de citeva criterii formale:

parintii (sau parintele intretinator) trebuie sa locuiasca sub acelasi acoperis cu respectivul copil sau copii;

– copilul sa nu aiba alte venituri proprii, cum ar fi de pilda pensia alimentara de la tatal copilului sau ajutorul statal pentru scolarizare  (bineinteles ca aici nu intra in calcul alocatia de baza,cea de 184 de euro);

copilul sa aibe o virsta mai mica de 18 ani, fiindca se considera ca la aceasta virsta minorul devine adult si, in consecinta, poate intra nestingherit in cimpul muncii.

Cererile pentru obtinerea acestei alocatii se pot adresa filialei  Agentiei federale pentru munca din zona dvs (Bundesagentur fur Arbeit) unde veti depune o solicitare scrisa. Veti gasi formularele acolo sau pe net la adresa www.kinderzuschlag.de. Daca solicitarea Dvs se aproba, plata acestei alocatii suplimentare va fi facuta la data la care se face si plata alocatiei de baza. Cert este faptul ca statul german face tot ce ii sta in putinta pentru a-si creste si educa generatia de miine.

       IMPORTANT!!!   Tot ce trebuie sa stiti despre nasterea, cresterea si educarea copilului tau in Germania gasiti aici.    

                                                                                                      Cu simpatie, Laura Fuss

 

 

346 thoughts on “Suplimentarea alocatiei pentru copii”

  1. cum si ce fel pot proceda pentru a-mi aduce momentan unul din copii care acum in Romania este clasa a6a???????Iar pentru celalalt care e clasa a11a in tara????????Care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez??????Multumesc mult

    1. Ii aduci in Germania ,le faci anmeldung si ii inscrii la scoala .Va trebui sa aiba pasapoarte si daca unul din parinti lipseste cand ii aduci iti va trebui procura inclusiv pt pasapoarte .

  2. buna ziua,,,va rog mult vreau sa ma lamuresc fetita mea are pasaport german ,a fost recunoscuta de tatal ei cetatean german,,primeste alocatie de 184 euro si locuim in Romania.Nu primeste nici o pensie alimentara.eu am salariu mai mic de 600 euro.PUTEM LUA SI ALOCATIA SUPLIMENTARA?
    DACA NU STAU SI NU LUCREZ IN GERMANIA? APRECIEZ SI VA MULTUMESC.

    1. Ca sa te lamuresc trebuie sa-ti fac mai intii o precizare: Germania nu este stat social. Securitatea sociala este finantata nu din impozite platite statului, ci din contributiile angajatilor si angajatorilor la fondurile autonome de asigurari. Asadar, securitatea sociala se bazeaza pe principiul caselor de ajutor reciproc din Romania. Te poti imprumuta numai daca ai fond de participare si vechime. In consecinta, imi pare rau, nu ai contribuit la fond, nu poti apela la ajutor…

  3. vA rog frumos sa ma mai lamuriti …E LEGAL SA INCASEZ ALOCATIA DE 184 DE EURO DACA EU SI FETITA LOCUIM IN ROMANIA?TATAL FETITEI NU ESTE SOTUL MEU SI NICI NU A FOST DAR VORBIM.NE-A FACUT ACT CA LOCUIM SI ACOLO,,CERT ESTE CA FETITA MEA ESTE INVITATA SA MEARGA LA SCOALA ACOLO. NU STIU CINE A INSCRIS-O.AM VORBIT AZI CU DIRECTOAREA SCOLII SI MI-A SPUS CA DACA NU DUC FETITA LA SCOALA ACOLO PE 19 SEPTEMBRIE SA INCEAPA CLASA 1 ANUNTA PRIMARIA IAR PRIMARIA anunta POLITIA. EU LUCREZ IN ROMANIA IAR FETITA MEA NU A INTRAT NICIODATA IN GERMANIA. VA ROG SA MA AJUTATI SI SA-MI SPUNETI … noi primim alocatia pentru ca figuram la adresa din Germania? VA MULTUMESC MULT!

  4. E ilegal ce faceti dvs
    Scrie chiar in prima propozitie a articolului de mai sus:
    “Aratam intr-unul din posturile scrise anterior ca un copil care creste in Germania, indiferent daca este cetatean roman sau cetatean german primeste de la statul german o alocatie lunara in valoare de 184 de euro”

    Deci, copilul dvs primeste alocatia pt ca, oficial conform actelor, locuieste in Germania si la fel de normal trebuie sa mearga la scoala in Germania.
    Sfatul meu e ori sa megeti in germania, ori sa abmelduiti copilul iar cu dovada abmelduirii sa o trimiteti la scoala sa vada directoarea ca copilul nu mai locuieste acolo … in felul asta pierdeti si alocatia, la care nu ati fi avut oricum dreptul.
    Mare atentie, nu va jucati cu focul, cu bani incasati ilegal de la statul german.

  5. MULTUMESC …pentru raspuns .statul german m-a verificat si au vazut ca lucrez in Ro. ei m-au chemat sa vin sa-mi i-au alocatia din urma din 2007 !ei stiu ca sunt cu fetita aici..! au ferificat ca lucrez in ro.NU MAI INTELEG NIMIC! [cred ca totul apornit dinmomentul cand i-a facut pasaportul acolo.] sau tatal ei vrea sa scape de pensie alimentara!si a trecut-o peste tot

    1. mirela, cred ca tu nu iei alocatie germana, ci alocatie europeana pe simplu principiu ca tatal copilului lucreaza in germania. Alocatia europeana se compune din alocatia de 10 euro acordata de statul roman si alocatia de 174 de euro,acordata de statul german. Daca este asa nu este nici o ilegalitate. Ciudat este ca pentru a obtine aceasta alocatie trebuia sa existe un schimb de documente informative intre statul german si statul roman. Acest schimb de documente se lanseaza la cererea unui parinte. Daca nu l-ai lansat tu, l-a lansat tatal din germania.Ce interes a avut? In primul rind sa ajute copilul si in al doilea rind pentru a intra, el personal, intr-o clasa de impozitare mai avantajoasa pentru el, avind in vedere ca are un copil. Cred ca mai are si alte avantaje, dar aceste avantaje exista numai daca are un salariu mic pentru germania. Pe linga acesta inregistrarea ta la primaria de acolo si inscrierea copilului la scoala ridica citeva semne serioase de intrebare. Nu vreau sa ma pronunt cu pacat,dar ai grija ce faci sa nu ajungi, o data cu trecerea timpului, la probleme de custodie… Directoarea de scoala e habarnista. Daca tu ai alocatie europeana, poate sa faca cite reclamatii vrea,ramii cu alocatia.

  6. Multumesc ,Apreciez mult ca vorbiti cu mine…NU STIU CE ALOCATIE E! SINCER !alocatia intra in cont in GERMANIA 184 euro.ridic banii aici cu cardul.Azi am sunat la primarie acolo,am anuntat ca nu venim ! nu locuim acolo! si mi-au comfirmat dupa o serie de intrebari ca nu mai figuram cu domiciliu .Tatal fetitei fuge de raspunderi …are o mie de procese cu familia lui frati surori..chiar si cu propietarul blocului in care sta,nu mai are bani 910 euro pe luna sa plateasca chiria si nu vrea sa iasa din casa inchiriata. bea foarte tare!impreuna cu Valium !EU AM FOST FOARTE INCANTATA LA IDEEA CA FETITA SA MEARGA LA SCOALA ACOLO!!O VIATA NOUASI O BUNA OPORTUNITATE DE VIITOR!dar o feresc de depresii .Tatal ei vorbeste foarte tare are 66 ani ,,,tot timpul e beat si nepasator.si nu are nici pensie macar!iar eu gatesc foarte bine!DECI TRAGETI VOI CONCLUZIILE!

    1. mirela as vrea sa stiu te rog dak fetita ta primeste alocatie si in romania..sunt si eu cu 2 fetite in germania si nu stiu dak mai am dreptul sa iau alocatie aici atat timp cat o iau p cea din romanaia.

  7. buna in luna septemrie am depus actele pt alocatia suplimentara si am primit rezultat ca mai trbuie sa trimit fluturasi pe lunile septmbrie si octombrie eu sint platit normal pina in 1500euro dar in octombrie am luat in plus cu 200euro mai mult deoarece am avut ore suplimentare mai am sanse sa primesc suplimentul de copii sintem 4 pers. si vine al 5 lea alocatia de copii beneficiem. mai ramine sa trimit fluturasi pe cele 2 luni.

  8. Buna ziua,va scriu pentru prima data si ma bucur ca v-am descoperit!
    Suntem si noi o familie din Romania,incercam din rasputeri sa ne stabilim aici,in Freiburg mai exact.Problema mea nr.1 ,este ca baiatul meu este in cls.8a,a terminat primul semestru,iar maine mergem in Freiburg sa il inscriem la scoala.Nu vorbeste deloc limba germana,doar engleza.Nu stiu care scoala este mai buna,[baiatul are rezultate foarte bune la invatatura,dar din pacate a trebuit sa venim …situatia materiala ne-a obligat…]dati-mi un sfat! Eu m-am interesat inainte si m-au asigurat ca nu pierde anul scolar. Va multumesc

  9. Daca mama are cetatenie germana, dar primeste somaj in germania, copilul are dreptul la somaj? Tatal e decedat.

    1. Dreptul la somaj nu se mosteneste, se dobandeste fie ca urmare a cotizatiei prin munca la sistemul de asigurari sociale fie ca urmare a imposibilitatii gasirii unui loc de munca intr-un timp determinat dupa finalizarea studiilor.

  10. Doamna Laura,cu tot respectul cuvenit, cred ca trebuie sa mai verificati continutul articolului despre Kinderzuschlag,nu am vrea ca din dorinta de a informa lumea,defapt sa o dezinformam.De ce spun asta ?
    Am fost la Familienkasse pt Kindergeld,si am intrebat printre altele si despre Kinderzuschlag,dar nu mica mi-a fost mirarea cand am auzit raspunsul doamnei de la Familienkasse:Pt Kinderzuschlag trebuie sa ai un venit brut de MINIMUM 900 euro (cuplu) respectiv MINIMUM 600 euro pt familii monoparentale,dar totodata venitul brut nu trebuie sa depaseasca pragul maxim care nu mi-a fost specificat.
    Ca sa fiu mai bine inteles va dau exemplul meu personal:venitul meu brut 1500 euro(sotia nu lucreaza) si avem avem un copil.Cu acest venit de 1500 euro brut mi s-a spus de la Familienkasse ca am dreptul la Kinderzuschlag.

  11. Buna ziua.
    Locuiesc impreuna cu sotul si cei 2 copii in NordrheinWestfallen din August anul trecut.
    Dupa ce am obtinut Freizügigkeit si Arbeiterlaubnis,am depus actele pentru alocatie.Termenul era pana la 20 februarie ,si intre timp am mai luat legatura cu FamilienKasse iar eu au zis sa asteptam raspunsul.
    Vroiam sa va intreb,ar putea sa ni se refuze alocatia?Mai ales ca doar eu lucrez momentan.Multumesc.

  12. Nu au de ce sa refuze alocatia daca lucrati doar dumneavoastra,dar refuzuri la alocatii pot aparea din diverse motive invocate de Familienkasse.Oricum daca ati depus toate actele necesare e foarte mica sansa sa primiti un refuz.Nu uitati sa intrebati (daca nu ati facut-o deja) ce trebuie sa faceti pentru a primi alocatia retroactiv de la data de cand aveti dreptul la alocatie – practic de cand ati inceput sa lucrati.

  13. Am dat exemplul meu personal 2 comentarii mai sus si am dat si un link de la Arbeits Agentur care daca il cititi veti vedea ca intra in contradictie cu ceea ce s-a scris aici pe site despre Kinderzuschlag.Va rog domnule Iulian corectati-ma daca credeti ca gresesc,dar personal mi s-a parut ca cele scrise de doamna Laura despre Kinderzuschlag trebuiesc neaparat modificate,deoarece informatille nu coincid cu realitatea.Va multumesc si astept un raspuns cu parerea dumneavoastra.

  14. buna ziua.daca exista cineva care stie va rog frumos sa ma informati si pe mine..eu cu sotul locuim in germania impreuna cu cei doi copii minori.avem dreptu la alocatie aici avand in vedere ca o luam p cea din romania.? sau se poate renunta la cea din romania pentru a o putea primi pe aceasta din germania?

  15. Alocatia din Germania o puteti primii doar daca lucrati legal,iar daca aveti alocatie din Romania veti primi din Germania diferenta de la 10 euro cat e alocatia in Romania pana la 184 euro cat e alocatia europeana.

  16. multumesc.da,sotul lucreza legal. pentru suplimentarea alocatiei ce venit maxim trebuie sa avem ca sa ne incadram?suntem 4 persoane.parintii plus 2 copii,.

    1. PT MIrcea,
      Daca lucrati legal in Germania si aveti 2 copii ,ameldati la primarie ,aveti inca un drept: la zulage ( se mai numeste si Kinder geld 2.) Bani care nu-i puteti folosi imediat ,insa sunt pusi anual in contul dumnea-voastra, daca economisiti un pic intr-un cont aparte pt pensie sau eventual, pt cumpararea unu imobil folosit ca locuinta privata a familiei.Daca copii sunt nascuti dupa 2008 , fiecare copil poate primi 300 euro pe an.Daca vreti sa stiti exact in cazul Dumnea-voastra scrieti-mi pe icernea@bhw.de.
      succes in contiunuare.

  17. Sincer,consider ca cel mai corect sfat care ar trebui sa vi-l dau este sa mergeti la Familienkasse si sa intrebati daca puteti beneficia de Kinderzuschlag(precizez ca eu cu 1500 euro brut am dreptul la Kinderzuschlag).In plus daca nu aveti deja Wohngeld,sa stiti ca puteti primi si un ajutor de la primarie (Rathaus) pentru chirie intr-un cuantum variabil in functie de localitatea in care locuiti – ajutor deloc neglijabil mai ales daca sunteti 4 persoane.

  18. ce inseamna Wohngeld? si inca o interbare..nu am bagat inca actele pentru alocatie,dar am fost la finante si m-a trecut de la clasa 1 la clasa 3 si acum eu nu stiu este inclusa alocatia acolo? sau pentru alocatie trebuie sa fac alte acte?
    Multumesc

    1. Wohngeld este un ajutor social, sustinere pentru plata chiriei si incalzirii – solicitarea acestuia in prima perioada de sedere in Germania nu va aduce decat probleme (dreptul de sedere se acorda in prezumtia ca sunteti capabil sa va intretineti).

      1. Wohngeld este un ajutor DOAR pentru plata chiriei,nu este si pentru incalzire (la depunerea cererii trebuie specificat pretul chiriei FARA incalzire + Nebenkosten (cheltuieli suplimentare) dar sa nu includa si costurile incalzirii).
        Domnule Iulian puteti sa specificati ce fel de probleme poate sa aduca solicitarea Wohngeld,mai ales pt cineva care are un serviciu?Sincer nu prea vad ce fel de probleme poate sa iti aduca daca soliciti un drept,dar totodata este posibil sa ma insel.

  19. ca din cate am inteles se da si acolo niste bani si ma gandesc sa nu fie vorba chiar despre alocatie.sotia spuna ca nu ar avea treaba faptul ca ma incadrez la clasa a 3 cu alocatia.daca stiti ceva si m-ati putea informa v-as fi recunoscator.

  20. Finanzamt nu are nici o legatura cu alocatia.Pentru alocatie trebuie sa mergeti la Familienkasse,care de obicei este in aceeasi cladire cu Arbeits Agentur.
    DA! Pt alocatie trebuie sa completati niste formulare care le obtineti de la Familienkasse.
    Wohngeld este un ajutor banesc de la primarie pt plata chiriei.Mergeti la primarie si intrebati de Wohngeld.
    Kinderzuschlag este un supliment la alocatie,care este in cuantum fix de 140/copil,dar spre deosebire de Kindergeld se plateste doar pentru copii care locuiesc impreuna cu parintii,in aceeasi locuinta.
    Din cele cunoscte de mine,steuerklass nu are nimik in comun cu kindergeld.
    Va urez bafta si daca mai aveti nelamuriri nu ezitati sa intrebati.

  21. Buna ziua.
    Sunt in Germania de cateva luni, iar din luna ianuarie am facut si domiciliul la primarie. Am o fetita de 5 ani. Intrebarea mea este: Cand voi putea beneficia de alocatie pentru ea?
    Va multumesc.

  22. as vrea sa stiu si eu cate ceva,locuiesc in germania de 4 luni am o fetita de 5 ani care merge la gradinita,mentionez ca gradinita este platita de stat.eu am toate actele in afara de dreptul de munca ..inca nu lucrez.am si dreptul de sedere.am auzit ca daca lucrezi la eu cu jumatate de norma te ajuta sa iti platesti chiria si iti da bani si pentru copil este adevarat?eu trebuie sa ma mut si am nev de o casa dar pana nu am loc de munca nu am cum.va rog sami raspundeti sa stiu cum sa procedez sa beneficiez de asta.multumesc lore berlin

  23. eu daca lucrez si sunt singura cu 1 copil primesc acest drept de care spuneti dvs?mai ales daca imi gasesc la 4 ore.cum procedez …va multumesc,eu nu am sot sunt singura in germania cu fetita.nu am alt ajutor

  24. sincer nu stiu dak puteti beneficia de ceva dak nu munciti.dak lucrati oricat ar fi salariul de mic beneficiati atat de alocatie ,suplimentul pentru alocaie cat si de un ajutor din partea statului pentru chirie.

  25. Nu lucrez ,nu am nici un venit ,am o fetita nascuta aici ,iau doar 184 alocatie ,suplimentul nu il pot lua pt ca trebuie sa dovedesc ca muncesc ,ca am un venit,cum as putea sa fac ,ca cei din germania sa ma ajute sa imi gasesc o casa ,wonhengeld,sau sozialamnt?? nimeni nu ma ajuta cu nimik ,???

  26. Buna ziua.as dori sa ma lamuriti si pe mine dak puteti.pe langa alocatia europeana kare am inteles perfect conditiile datorita articolelor dv eu k mama d copil sub 2 ani mai beneficiez si d alt ajutor in germania(cum e la noi indemnizatia pt cresterea copilului)sau doar aceasta alocatie si dak trebuie sa renunt la aceasta indemnizatie pe kare o primesc in romania.trebuie sa specifik k in germania doar sotul lucreaza eu stau akasa cu fetita deoarece e prea mik.multumesc

  27. BUNA MELANIA.da va trebui sa renunti la indemnizatia din romania deoarecea aceea se da numai dak locuiesti in romania,si in plus trebuie sa returnezi statului roman indemnizatia de cand te-ai mutat in germania.stiu pt ca asa am patit eu.am oprit alocatia in romania si a trb sa dau banii inapoi p 3 luni ,respectiv de cand locuiam in germania.mai poti de la statul german sa beneficiezi de un supliment al alocatiei de 140 de euro dak te incadrezi in conditiile impuse de ei,respectiv sa nu depasiti nu stiu ce venit pe luna.

    1. multumesc mult de tot.e bine de stiut chiar dak e asa.asta este.la urma urmei e romania

  28. La indemnizatie nu trebuie renuntat,deoarece este un drept dobandit ca urmare a muncii in Romania,si statul Roman nu are de ce sa ceara acei bani inapoi,doar daca ii cere abuziv.Melania,atentie mare…nu tot ce zboara se si mananca.Parerea mea este sa te consulti cu un avocat inainte de a renunta la indemnizatia din Romania,doar ca sa fii tu sigura pe tine,si din experienta proprie iti spun sa nu iei tot ce citesti aici de bun,multe dintre informatii si pareri fiind “gratuite”.

    1. Buna ziua.Am o intrebare ,cumnatul meu ,lucreaza in germania cu acte in regula de aproape 2 ani si abia acum au aflat de alocatia pt copil si au depus actele necesare,precizez ca sotia si fica locuiesc impreuna cu el.vroiam sa aflu daca va primi alocatie retroactiv sau doar din luna in care au depus actele pt alocatie.o zi placuta.multumesc!

      1. daca demonstreaza ca ,copilul locuieste cu ei ,si el lucreaza cu acte in regula , Kinder geldul il v-a primi retroactiv de la data de cind copilul este inregistrat la primarie.

      2. Sa depuna actele si sa ceara de la data la care tatal are Anmeldung in Germania. O sa i se ceara o multime de hartii dar pana la urma va primi. Sa nu accepte doar de la data la care copilul este inregistrat in Germania sa ceara si din urma. Eu am primit.

      3. Alocatia se acorda retroactiv pana la 4 ani. De la data la care s-a facut anuntarea (Anmeldung). Copilul poate locui si in strainatate (UE).

  29. romeo crede-ma ca nu mint cu nimic..asta am patit acum 3 saptamani cand am fost in tara .am fost sa opresc alocatia si mi-a oprit si indemnizatia si a trb sa dau 3 luni respectiv 1800 de lei inapoi.crezi k mie mi-ar fi convenit sa renunt la atatia bani mai ales k mai aveam inca un an jumate de luat indemnizatie?.nu mi s-a parut corect dar am citit legislatia si spune destul de clar k trb sa locuiesti cu copilul in romania pt a beneficia de indemnizatie.
    Ca sa te convingi si tu…….
    Drepturile prevazute de O.U.G. nr. 111/2010 se acorda in
    situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele:
    a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
    b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
    c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

    1. georgiana, spune-mi te rog cum au descoperit de cand locuiesti tu in germania? daca poti lasa-mi un id de mess sa putem vb putin. te rog mult!

      1. cand m-am dus sa opresc alocatia in romania la cererea celor din germania..mi-au cerut nr de indentificare al copiilor..se face atunci cand faci almendung-ul..si acolo scria ca suntem mutati dupa 10 ianuarie in germania.vazand acestea mi-au spus ca trb sa dau indemnizatia inapoi din momentul in care am plecat in germania respectiv,10 ian..si au mai spus ca descopera multe nereguli de acest gen si ii someaza pe oameni sa dea banii inapoi.

      2. e foarte simplu Adi, si scuzati ca ma amestec in conversatie…autoritatile romane au aflat ca doamna Georgiana locuieste in Germania in clipa in care “s-a dus” sa opreasca alocatia din Romania si ca un bun roman ce este, singurica “s-a laudat” acolo ca s-a mutat cu copilul in Germania. No ofense

  30. Buna,
    am citit multe comentarii , dar se pare ca nu sunt in totalitate convins,daca pot aplica pt alocatie copil in Germania.

    Din punctul meu de vedere lucrurile stau in felul urmator:
    -contract de munca pe perioada nedeterminata in germania(landul bayern)
    -copil 5.5 ani
    -sotia nu munceste deocamdata
    -locuinta in germania
    -salar peste 4200 euro brut/luna

    Acum , cunoscand toate aceste detalii, as dori sa primesc un raspuns,daca in aceste conditii se poate aplica pt alocatie copil.

    Multumesc anticipat.

    1. da,sigur alocatia se da pentru orice copil atat timp cat unu dintre parinti lucreaza indiferent care este salariul acestuia.

  31. buna ziua sunt ramona si va rog sa ma ajutati si pe mine acum doi ani am divortat si am plecat la lucru in olanda la negru si am luat si fetita cu mine sotul meu de ciuda sa dus la alocati si lea spus sa numi mai dea alocatie ca fata locuieste in olanda si de doi ani nu mai iau alocatie cum se poate asa ceva ci de la alocati sa creada pe oricine care merge eu nu iau in olanda nici o alocatie deoarece lucru la negru ca romani inca nu au drept de lucru va rog sami spuneti si mie ce am de facut cu stima si respect

    1. din cate stiu eu, copilul are drept la alocatia europeana daca cel putin unul dintre parinti lucreaza cu forme legale pe teritoriul Germaniei. Dvs nu ati precizat insa daca fostul sot are contract de munca actual in germania si nici daca alocatia fetitei a fost obtinuta de dumnealui sau de catre Dvs. Se prea poate (insa este o presupunere pt ca lipsesc date din comentul Dvs), ca alocatia sa o fi obtinut Dvs si ca fostul sot sa nu fi lucrat niciodata legal cu contract iar acum autoritatile sa se fi sesizat ca Dvs nu mai sunteti pe teritoriul Germaniei deci nu mai aveti dreptul la aceasta alocatie?

      1. @Cristina
        Nu exista nici o alocatie europeana. Daca ar exista, ar trebui acordata si in Romania.
        Exista doar alocatiile nationale ale fiecarui stat, potrivit reglementarilor interne proprii.

        Iar prima conditie, necesara dar nu suficienta pentru a obtine alocatia in Germania este aceea de a avea domiciliul stabil in Germania cel putin 6 luni.
        Daca aceasta este indeplinita, atunci mai trebuie indeplinite si altele. (§62 EStG)

  32. ne poate spune si noua cineva care beneficieaza de supliment pt alocatie cam ce salariu ar trebui sa avem pt a ne incadra la acest supliment? mentionez ca suntem parintii plus 2 copii (3 si respectiv 1 an) .munceste doar sotul.

    1. Pentru Kinderzuschlag venitul minim este de 900 de Euro (600 de euro pentru parintii singuri), venitul maxim este stabilit in cazuri individuale (functie de componenta familiei, costurile de chirie, etc).
      Succes!

      1. Buna!Ma puteti ajuta si pe mine?Suntem de pe 1 dec in Ro,sotul cu somaj,a aplicat pentru formularul PDU 2…si din ianuarie nu mai avem dreptul la alocatia copilului.Nu mi se pare deloc corect sa se atinga de banii copilului,atat timp cat viata noastra e acolo, avem cheltuieli,o casa de platit…si muulte altele!!!

  33. cum pot opri alocatia din tara?poate merge altcineva din familie sa stopeze alocatia in numele meu?mentionez ca sunt plecata din tara din data de 26.07.2012 si am luat indemnizatie pana la data de 30.09.2012. cand o sa mi se stopeze alocatia din tara o sa trebuiasca sa returnez doar alocatia sau si indemnizatia?multumesc!

    1. nu veti returna alocatia doar indemnizatie pt ca v-a fost acordata necuvenit.
      cand veti primi alocatie in germnaia pe lunile in care ati primit in romnaia vi se va scadea acea suma respectiv 45 de euro si veti primi diferenta pana la 184,dupa care vi se va plati integral……………

  34. Wohngeld-ul trebuie returnat statului german in momentul in care se ating anumite praguri de venituri ? De exemplu : sotul munceste, eu nu. In momentul in care eu o sa muncesc, acesti bani trebuie returnati sau nu ?
    Multumiri anticipate !

    1. nu trb returnat doar ca in momentul in care veti incasa alte vanituri va trb sa anuntati iar acest ajutor va fii stopat deoarece nu va veti mai incadra sa primiti, wohngeld…
      daca sunteti draguta sa imi spuneti si mie cu ce venit v-ati incadrat pt a primii wohngeld si in cat timp vi s-a aprobat.
      am depus si eu actele de 3 luni si pana acum niciun raspuns..
      .multumesc

  35. Buna ziua tuturor ,am si eu o intrebare lucrez in germania de 10 ani cu contract de sezonier se mai poate face ceva sa primesc din urma diferenta de alocatie . Pana acum cateva zile nu am stiut da aceasta si vreau la anu cand ma duc sa fac toate actele .Va rog daca se poate sa imi suneti cu ce acte trebuie sa am pentru a ma prezenta la FAMILIENKASSE.

    1. Alocatia pentru copil se acorda retroactiv pana la patru ani in urma de la data depunerii cererii.
      Cel mai bine este sa mergeti acolo si sa solicitati aceasta lista. Puteti astfel sa va informati si asupra conditiilor.
      Insa este necesar sa aveti domiciliul in Germania peste 6 luni. Daca ati locuit sub 6 luni in Germania si apoi in Romania si tot asa in continuare, nu aveti posibilitatea sa primiti alocatia in Germania.

  36. Buna. Am depus actele pentru wohngeld si am primit bani doar 2 luni deoarece au fost nesiguri asupra venitului meu. la depunerea actelor m-au intrebat daca am depus actele pentru kinderzuschlag si am spus ca le voi depune (salariul meu fiind atunci in jur de 1200 e BRUT). acum am fost la primarie pentru a depunde actele pentru continuare platii la wohngeld si am ramas stupefiat cand mi s-a spus ca nu ma incadrez pentru ca venitul meu este prea mic (cererea de kinderzuschlag mi-a fost refuzata din acelasi motiv). ce conditii trebuie indeplinite pentru a primi wohngeld? din cauza ca nu mai beneficiez de wohngeld nu am dreptul nici la plata de care primarie a mancarii de la scoala. noi suntem 4 (2 adulti si 2 copii) deocamdata lucrez doar eu.
    Multumesc si numai bine.

    1. am impresia (dar nu stiu sigur) k dak aveti veniturile mai mici decat cele pt care ati putea beneficia de wohngeld si kinderzuschlag nu vi se aproba deoarece ati putea sa beneficiati de alte ajutoare cum ar fi de ex ajutor social.,..interesati-va acolo k s-ar putea sa primiti ajutor social pt sotie (si acesta ar putea fi in valoare de cateva sute de euro)
      nu am inteles ce ati spus in legatura cu mancarea de la scoala,si dak sunteti dragut sa ne spuneti ce suma ati primit de la wohngeld pe luna si in cat timp de la data cereri v-au raspuns acestia..
      multumesc

  37. Buna seara. Ar putea cineva sa ne lamureasca legat de wohngeld. Ce venit minim trebuie pentru a ne incadra si care sunt conditiile. este cineva care a reusit sa obtina?

  38. Am citit toate comentariile si am o nelamurire. Autoritatile din Germania iti cer sa opresti alocatia din ro dupa ce faci acolo almendung copiilor? Noi primim kindergeldul si din noiembrie vrem sa mergem si eu cu copiii in Germ si sa aplicam pentru kinderzushlag si wohngeld. Nu am de gand sa raman acolo definitiv, cel putin nu acum. Daca locuim acolo legal trebuie sa renunt la maternitatea din Ro? Am citi si eu legea si mi se pare cea mai mare batjocura. Adica chiar daca am contribuit atatia ani, in perioada de concediu crestere copil nu am dreptul sa locuiesc impreuna cu familia mea unde vreau eu? trebuie sa existe o cale legala pentru a nu ne pierde drepturile.

    1. Din pacate aveti un mod original de a vedea lucrurile. Insa trebuie sa va decideti singura. Ori primiti in Romania ori primiti in Germania.

    2. dak veniti in germania intr-adevar vi se va opri indemnizatia in romania,dar..puteti primii in germania indemnizatie (entergeld) chiar dak nu ati lucrat.300 de euro primul an de viata al copilului si dak este singurul copil al dvs inca 6 luni 150 de euro….dak este al 2 atunci nu veti primii 150 ci 200 de euro un an de zile…ceea ce pote insemna mai mult ca in romania..
      sa luati de la ajps o adeverinta care sa ateste cat timp ati luat indemnizatie si ce suma,aceasta trb tradusa si legalizata.

  39. multumesc pentru raspuns. cei 150 sau 200 de euro despre care vorbiti obtinuti in al doilea an de viata al copilului poarta denumirea tot de elterngeld? si mai am o intrebare: de la ce institutie se poate obtine elterngeld?

    1. AM OMIS SA VA SPUN ::IN CAZUL AL 3-LEA COPIL VETI PRIMI 300 de euro
      denumirea nu este de elntergeld ci de Landeserziehungsgeld.
      ambele se obtin de la institutia Zentrum Bayern Familie und Soziales,nu stiu insa exact dak sunt valabile doar pt zona Bayern..
      eu sunt din aceasta zona si de aici am primit…

      1. Nu va suparati, de unde aveti astfel de informatii? Si daca le furnizati de ce nu o faceti corect?
        Elterngeld este una, Landeserziehungsgeld este altceva.
        Elterngeld se acorda in anumite conditii, obisnuit pana la 12+2 luni. pentru al 2-lea sau al-3-lea copil se acorda eventual anumite sporuri.

        Landeserziehungsgeld se acorda in cu totul alte conditii, nu este un inlocuitor pentru veniturile salariale ca si Elterngeld.
        Se acorda doar in cazul unor venituri mai mici de anumite plafoane, deci concomitent cu veniturile salariale. Se acorda dupa ce inceteaza plata Elterngeld. Pentru primul copil se acorda cel mult pentru 6 luni, pentru urmatorii se acorda pentru 12 luni.

        Aceste conditii sunt pentru Bayern.

      2. “Pentru primul copil se acorda cel mult pentru 6 luni, pentru urmatorii se acorda pentru 12 luni”

        – sau pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.

      3. O completare: Ladeserziehungsgeld pentru al 3-lea copil este in cuantum de pana la 300 de Euro, nu obligatoriu 300 de Euro. Suma acordata cu acest titlu scade cu cat veniturile sunt mai apropiate de limita maxima admisa.

        Am mai postat aici, deja in Baden Württemberg exista o decizie a consiliului de ministri de a stopa aceasta facilitate pentru copiii nascuti dupa 01.10.2012.

  40. MA scuzati, poate ca ati mai discutat si nu am inteles eu, dar as vrea sa stiu cum sa procez. Mai intai sa inscriu copilul acolo si apoi sa sistez alocatia si indemnizatia in Romania sau invers? Si daca sotul meu lucreaza numai de 2 luni acolo am dreptul la alocatie(are contract pe un an)?
    Copilul meu nu are decat 7 luni, in germania voi primi si alocatia pentru el si indemnizatia (elterngeld) sau cum?
    Multumesc anticipat.

  41. Buna ziua,
    am dubla cetatenie (romana si germana) lucrez actual in Romania si astfel nu am posibiliatea sa obtin indemnizatia in DE. Dupa cate am vazut intr-un reportaj (Spiegel TV) acum cateva luni in urma, am aflat ca fiecare cetatean (fie german sau strain) care infinteaza o firma in Germania, si are o adresa de corespondenta germana (mai exact un Kleingewerbe) are dreptul (printre altele) la indemnizatie pentru copil.

    Atasat si link-uk acelui reportaj :
    http://www.spiegel.de/video/einwanderer-aus-bulgarien-und-rumaenien-melden-gewerbe-an-video-1197780.html

    Este chiar asa de simplu sa obtii indemnizatia?

    1. In fapt este suficient sa aveti domiciliul in Germania cel putin 6 luni.
      Insa aceasta inseamna sa platiti undeva o chirie, si sa va faceti declaratiile de impozare in Germania.
      Si ce aveti de aici? Mai nimic. O chirie va costa cu totul cel putin 150 pe luna si s-au dus banii din alocatie.

      1. am domiciliul in germania, adica cel putin scriptic, parintii meu sunt domiciliati acolo si eu figurez inca la acea adresa. Din punctul acesta nu ar fi o problema. Sper sa nu existe alte impedimente. Dar in reportaj parea totul foarte simplu……….

      2. Vedeti ca totusi nu este asa simplu. Persoanele din acel reportaj, precum si din alte reportaje chiar domiciliaza in Germania. Daca d-voastra domiciliati doar fictiv s-ar putea sa aveti surprize.
        Nu va inchipuiti ca nemtii sunt chiar atat de prosti.
        Mai ales pentru straini, sau chiar cei cu dubla cetateniei se fac verificari mai intense decat pentru germani. Daca verifica printr-o observare discreta ca nu sunteti prezent in Germania o perioada mai lunga de 6 luni atunci intrati la alte chesti, poate va alegeti chiar cu “bratari”. Ma rog, exagerez un pic, insa veti avea ceva probleme.

  42. daca sunt angajata in Romania si detasata in Germania am dreptul suplementarea alocatiei pentru copil?Va multumesc anticipat!

  43. Buna ziua la toata lumea si la acest sait de informare am si eu o intrebare care vreau sa o primesc,sunt de 6 luni in Germania lucrez cu contract legal,locuiesc cu chirie vreau sa ami aduc familia sa fim cu totii ,am 2 copii in total 4 persoane care sunt pasii de urmat pentru a primi alocatia pt copii si unde trebuie sa ma adrezes si daca prima data trebuie amelduiti pentru a primi alocatia.

    1. Alocatia o puteti primi daca aveti domiciliul cel putin 6 luni in Germania. Se poate primi si daca copiii se afla in Romania. Se acorda retroactiv pe 4 ani in urma, insa doar de la data Anmeldung-ului, eventual de la data inceperii lucrului.
      Adresati-va la Familienkasse de pe langa Arbeitsagentur, unde completati formularele primite. Rasfoiti brosura Merkblatt, sau cititi pe net “arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-Kindergeld.pdf”

      1. Multumesc mult pentru raspuns,vreau si copii sa-i amelduies trebuie sa vina cu mine s-au pot numai cu certificatele de nastere si cel de casatorie impreuna cu sotia,pentru ca anul ce vine vreau sa-i aduc si pe ei aici dupa ce termina anul scolar si gradinita.

      2. In principiu, pe functionari nu ii intereseaza sa-i vada la Einwohnermeldeamt. Mergeti cu contractul de chirie si actele copiilor si ii inscrieti in formular.

      3. Multumesc inca odata D-zeu sa va dea intelepciune si sanatate la intreaga familie pentru ca vam urmat sfaturile pana acum si au fost de ajutor sa aveti o seara placuta multumesc si daca ma-i am nelamurili va intreb.

  44. Si cand o sa ai amelduesc trebue sa fie cu mine inpreuna sau trebuie numai certificatele lor de dastere pentru inregistrare.

    1. trebuie sa mergeti impreuna cu copiii pt ca acolo (la primarie) va trebuii sa le faca si copiilor poze.in cazul meu asa s-a intamplat..

    2. Nu inregistra copiii care au deja 6 ani impliniti, daca acestia merg la scoala in Romania. Risti apoi sa-ti vina la usa politia si sa te intrebe de ce nu dai copiii la scoala in Germania din moment ce acestia locuiesc teoretic aici.
      Alocatia copiilor o poti obtine si daca ei locuiesc in Romania. Important ca cel care cere alocatia pentru ei sa aiba domiciliul in Germania de cel putin 6 luni, si se acoarda retroactiv, de la data anmeldungului.

      1. Totusi nimic nu te impiedica sa inregistrezi copiii si in Germania. Pentru ca in Germania exista si ceea ce se numeste “Locuinta secundara”. Copiii raman in Ro cu locuinta primara, la mama, si au a 2-a locuinta in Germania, la tata. Si mama poate sa aiba aici “Locuinta secundara”, insa trebuie declarata ca atare. Totusi in cazul mamei, din alte motive, ar fi bine sa se renunte la anuntare (vezi facut permis in Romania cu domiciliu in Germania)

  45. Anmeldungul este de fapt inregistrarea ta in Germania, pe care trebuie sa o faci la Primarie (Rathaus), evident cu familia….

  46. Da,am zis sa anunt pe mama si copii in calitate de sot,pentru a incepe si dansa munca,ca dupa care copii intre timp sa asi termine anul scolar in Romania locuind cu bunici pina la terminarea cursurilor,dupa care, s-ai inscriu la scoala din timp ca am inteles ca trebuie inscrisi cu citeva luni inainte din lipsa de locuri , pentru ca in toamna sa inceapa anul scolar in Germania,ideia care este sa fim cu totii Inpreuna,cred ca nu fac o gresala in ce-am mentinut pana acum sa vina careva sa ami bata la usa ca de ce nus copii la scoala aici odata ce au fost anuntati,rog pentru sfat cineva care sa lovit de situatie si care cunoaste acest lucru va multumesc.

  47. Ca sa pot urma demersurile de inscriere la scoala trebuie sa fie si copii inregistrati urmand,cu documentul de inregistrare sa pot sa-i inscriu la unitatile de invatamant,precizand ca in momentul de fata se afla la scola in romania urmand ca de la anul sa inceapa aici,mi-o cere vreo dovada precum ca,copii sunt la scoala in romania.

  48. buna vreau sa ma mut in germania cu baietelul meu si sotul dupa cum am inteles trebuie sa-am 6 luni in germania ca sa pot obtine alocatia la copil si ho sa lucram amandoi parinti cu contracte in regula ‘

      1. Chiar daca in cazuri izolate, actele vor fi finalizate abia dupa indeplinirea termenului de domiciliere in Germania de 6 luni. Alocatia se va acorda retroactiv de la data domicilierii/angajarii.

  49. Buna
    Am o singura intrebare. Copii romani stabiliti in Germania beneficiaza gratuit se serviciile sistemului sanitar sau nu? In caz ca parintii sunt fara loc de munca, automat si fara asigurare de sanatate, copii la randul lor raman si ei fara aceea asigurare sau nu? In caz ca copii ranam fara asigurare se poaye plati pentru ei la compania de asigurare sau nu? Multumesc

  50. sotul meu este ameldat in germania de 1 an jumate si eu cu 2 copii a locuiesc in romania va rog sami spuneti daca pot sami fac si eu acte pentru alocatie dar copii nu sant ameldati in germania este obligatoriu sa stam in germania ca sa primim alocatia va multumesc

    1. Nu este nevoie sa locuiti cu copii in Germania pentru a primi alocatia germana, eu am fost in aceeasi situatie. V-a primi alocatia retroactiv, din prima zi de munca indiferent ca este cu gewerbe sau angajat normal la o firma. Din suma totala se v-a scadea alocatia primita in Romania in jur de 9,50 euro. Trebuie completate in tara formularele luate de la Familienkasse, E401 si E411 si depuse la ei pentru a va acorda alocatia germana. Nu uitati ca aceste formulare sa fie stampilate si semntate inainte de a le completa in Romania. Un formular se completeaza la Evidenta populatiei in tara iar celalalt la serviciul de asistenta sociala la secursala de care apartineti, respectiv la evidenta de care apartineti. Apoi nu veti mai primi alocatia de 42 ron in Romania, urmand ca sotul d-voastrasa sa primeasca suma de 184 euro per copil ( la primi doi, apoi creste in functie de numarul copiilor). Inca ceva, ce am aflat si eu curand. Daca locuiti impreuna cu copii in Ro sotul d-voastra are dreptul ca acum in ianuarie sa ceara rambursarea impozitului de la Finanzamt pe ultimul an calendaristic. Succes.

  51. multumesc frumos de informatie din iunie2011 pana in ianuarie 2012 a fost pe gewerbe dupa care la angajat si acuma ia venit dreptul de lucru definitiv va multumesc de informatii la multi ani

  52. buna dimineata am intrat si eu sa vad si sa ma documentez in legatura cu ce acte am ne voie pentru alocatie locuim in münchen si am facut acele acte 401 411 le-am trimis la deggendorf si am primit raspuns ca nu primim banii pt copil pentru ca traieste in romania noi avem contracte si drept de sedere in germania definitiv

    1. Alocatia se refuza in cazul in care copiii nu sunt in ingrijirea parintilor – acest lucru se probeaza simplu prin anmeldung: parintii locuiesc separat de copii, copiii sunt considerati a fi in grija unei terte persoane (ex. bunici) implicit acestia sunt cei indreptatiti pentru a primi alocatia.
      In aceasta situatie puteti face contestatie, sansa de a fi acceptata este sa puteti dovedi ca sunteti implicati in cresterea si educarea copiilor (simpla petrecere a unui concediu anual si/sau trimiterea unor sume de bani nu sunt considerate conditii suficiente). Aceste prevederi sunt si pentru alte benficii, de ex. plata contributiei la pensie pana la implinirea varstei de 3 ani (nu parintii sunt neaparat cei indreptatiti, ci persoana ce are in principal in ingrijire copiii).
      Daca macar unul din parinti are acelasi domiciliu cu copiii atunci alocatia se aproba fara probleme. Cineva a postat aici pe site chiar refuzul primit cu aceasta motivatie, cu trimitere la prevederile legale in vigoare.
      Succes!

      1. daca este indreptatita bunica atunci poate ea sa ceara diferenta de alocatie din germania pe motivul ca parintii lucreaza in germania(si as vrea sa stiu in ce consta implicarea in cresterea copilului)

      2. Mai exact motivul pentru care nu se acorda alocatia este faptul ca, in conformitate cu legea impozitului din Germania, copilul ce locuieste in strainatate si nu imparte aceeasi locuinta cu niciunul dintre parinti nu este considerat “unbeschränkt steuerpflichtig”.

  53. ATUNCI DE CE SE MAI NUMESTE DIFERENTA DE ALOCATIE SAU ALOCATIE PT COPII CU PARINTI IN STRAINATATE SI DE UNDE PLATESTE STATUL ROMAN ALOCATIE PT FETITA DACA EU NU CONTRIBUI LA BUGETUL STATULUI ROMAN SI UNDE SUNT DREPTURILE DE EGALITATE IN UE

    1. Nu mi-o luati in nume de rau, doar v-am raspuns la intrebarea dumneavoastra cu privire la refuzul acordarii alocatiei.
      Nu e o problema da egalitate, prevederile privind alocatia sunt aceleasi pentru toti, inclusiv pentru Germani, problema dumneavoastra e ca nu aveti copilul in aceeasi locuinta cu dumneavoastra – am gasit numeroase procese pe aceasta tema, concluzia in toate a fost aceeasi: copilul nu e considerat unbeschränkt steuerpflichtig, in principal deoarece nu imparte aceeasi resedinta cu dumneavoastra iar sederea acestuia in afara locuintei familiei este una cu caracter permanent (situatia e diferita in cazul cursurilor de scolarizare temporare, in cazul in care locuieste in timpl vacantelor scolare, etc).
      Puteti incerca o contestatie dar nu stiu ce sanse aveti.
      Succes!

  54. Domnul Iulian are perfecta dreptate,puteti incerca doar cu pierdere de timp si nervi. In aceasta problema are perfecta dreptate. Putem doar sa multumim acestui domn pentru bunavointa de a ajuta in limitele sale.Doar o singura intrebare pe care am postat-o mai sus daca e poate, pentru Dl. Iulian. Stima

  55. sotia mea mea a mai fost casatorita si are o fata de 21 de ani care sta cu tatatal ei in romania ea ce sanse are sa primeasca alocatia de aici pentru ca acolo are fiind la scoala va multumesc

    1. Are sansa de a primi alocatia, daca fata ii este atribuita si mamei (drepturile tutoriale), si daca in Ro urmeaza inca o scoala.
      In cazul in care fata este doar in ingrijirea tatalui, in baza sentintei judecatoresti, atunci mama nu este indreptatita sa primeasca in Germania o alocatie.

  56. Buna ziua. In primul rand as dori sa felicit initiatorii acestui site si pe toti cei care participa cu atatea informatii utile. Situatia mea este urmatoarea: in prezent sunt in Romania, de la 1 feb urmeaza sa incep serviciul in Munchen, ca asistenta medicala. Sunt necasatorita, am o fetita de 7 ani jumatate, in clasa aIIa la Liceul German. Nu o pot lua acum in Germania, as vrea sa termine semestrul 2 in Ro si apoi s-o inscriu din clasa aIIIa in Germania. Nu am reusit sa ma lamuresc cu unele lucruri si as avea cateva intrebari:
    – Voi putea aplica pentru alocatie inainte ca fetita sa ajunga in Germania? De cand?
    – Pot merge sa completez deja aceste formulare 401 si 411 aici in RO inainte sa plec?
    – Voi avea contract de munca. Va trebui sa imi fac singura asigurarea medicala sau se face implicit in baza acestui contract? Va fi asigurat si copilul meu?
    – Cu cata vreme inainte de inceperea anului scolar trebuie sa merg sa o inscriu? Ea vorbeste fluent germana, invata de la 3 ani. Credeti ca poate intra direct in clasa a III a?
    – Nu mi s-au cerut diplomele apostilate, ci doar traduse. E vreo problema?
    – Unde imi va folosi certificatul meu de nastere? Eu doar l-am schimbat cu cel de tip nou si l-am apostilat (in baza informatiilor culese de pe acest site).
    Va multumesc foarte mult!

  57. Am uitat sa mai mentionez ceva:
    A doua zi dupa ce ajung voi merge sa imi fac domiciliul si cont bancar. Daca am studii superioare de 4 ani mai e nevoie de permis de munca? Din unele comentarii de aici am inteles ca nu ar fi nevoie.

      1. Multumesc mult. Da, postul este corespunzator studiilor superioare.
        V-as fi recunoscatoare daca puteti sa imi dati vreo informatie si referitor la alocatia pentru copil.
        Toate cele bune.

  58. buna ziua.respect apreciez informatiile bune din acest site, dar cu regret pentru articolul kinderzuchlag informatia oficiala data de doamna fuss la inceputul articolului este falsa si chiar ,,amendata,, de dl. oprea si ma mir ca nu-i rectificata.va rog eu unul care am pierdut din cauza proastei informari, rectificati-o informatia pt. altii. da trebuie verificat totul. sigur nu arunc placinta cu cirese daca am gasit un sambure in ea.doamna fuss luati-o pozitiv va rog si verificati.numa bine va doresc .si cu siguranta a-ti semanat mult bine cu acest site si v-eti recolta pe masura.o zi buna

  59. Buna ziua…….am citit cu interes acest site, si am o nelamurire…..am citit o postare mai sus, care m-a surprins foarte tare…….eu lucrez in Germania cu acte legale din 1 oct 2012, si am un baietel de 9 ani in Romania pt care am vrut sa cer alocatia europeana……..imi cresc singura copilul de la nastere, tatal lui nici nu l-a recunoscut, deci nu este trecut numele lui in certificatul de nastere al copilului……copilul a ramas cu parintii mei pina in prezent,acasa si deoarece aici in germania am un loc de munca unde lucrez doar noaptea, momentan nici nu ma pot gandi sa-mi aduc copilul aici linga mine.
    Intrebarea mea este daca pot beneficia de alocatia europeana, daca copilul meu a ramas in grija bunicilor? sau doar atunci voi putea beneficia daca imi voi aduce copilul linga mine?
    Va multumesc mult !

  60. buna ziua sunt mama a 3 copii iar sotul meu lucreaza in Germania sezonier, cate 2 luni sau 4 luni pe an. lucreaza de 6 ani si doar acuma am aflat de alocatia europeana, as vrea sa stiu daca am dreptul sa primesc si ce trebuie sa fac eu locuies in ro cu copii va multumesc

  61. Doar daca este angajat in Germania, deci sa aibe domiciliu aici, respectiv sa locuiasca in decursul anului. La se zonieri nu se acorda.
    Stima

  62. As vrea sa imi spui si mie ce sa fac sau care sunt pasi sa iei alocatia la copil , din comentariu cu sotia insarcinata am uitat sa specific ca mai am un copil de 3 ani si as vrea sa stiu cum pot lua alocatia la ea Multumesc

    1. Cititi aici pe site care sunt pasi pentru a obtine alocatia pentru copilul de 3 ani – in principiu puteti obtine alocatia retroactiv pe o perioada de pana la 4 ani.
      Aveti nevoie de cerere, actele personale, documentele de sedere in Germania si formularele europene obtinute de la Agentia Judeteana de prestatii sociale unde ati avut domiciliul ultima data in Romania.
      Succes!

  63. buna sera .ma poate ajuta cineva cu informatii despre suplimentul alocatie pentru cresterea copilului.mentionez ca iau alocatie 184 euro.as dori sa stiu informatii si ce trebuie sa fac.

    1. Imi spui si mie te rog ce acte trebe sa faci ptr alocatia de 184 euro ? si sa imi spui pana la ce varsta se da si ce trebe sa fac te rog daca poti sa imi lasi un id de mess sa imi spui mai multe

      1. id este la fel petrutaanton@yahoo.com…gaseste raspunsul si aici pe acest blog
        sau poti lasa o intrebare si ti se va raspunde …cum treb completate am gasit pe alt blog …specificate si traduse in limba rom ….
        mai vb
        si va rog uitate aici si gasesti raspunsul….rasfoieste aici printre mesaje

  64. buna ziua
    ma poate ajuta cineva cu completarea acelei cereri de supliment de alocatie pentru cresterea copilului( kinderzuschlag)..as dori sa ma indrumati cum trebuie completat si la ce rubrici.VA MULTUMESC :adresa de email este petrutaanton@yahoo.com

    1. Din pacate ceea ce cereti dumneavoastra e de durata – formularul are 5 pagini.
      Incercati sa cititi cele 2 pagini anexate, cu explicatii punct cu punct pentru completare.

      1. buna ziua d-le iulian.
        imi puteti spune unde gasesc cele 2 pagini anexate?.va referiti la cele care sunt pe acest blog?

  65. Buna ziua,
    As dori va rog daca se poate sa stiu ce perioada trebuie sa lucrezi in Germania pentru a obtine alocatia pentru copil in cazul in care eu lucrez ca sezonier?
    Stiu ca este necesar formularul 411E pe care trebuie sa il obtin din Romania, am inteles ceva de certificate (nastere copil, casatorie parinti), aceste documente trebuiesc apostilate, traduse, legalizate si supralegalizate?
    Si ultima intrebare cu scuzele de rigoare mai pot beneficia de alocatie daca eu renunt la contractu pe care il am in acum (sezonier).
    Va multumesc mult.

  66. buna ziua am doi copiii lucrez impreuna cu sotul in germania copiii sunt in romania va rog sa ma ajutatii sami spuneti ce trebuie sa fac pentru a lua alocatia europeana

      1. multumesc pentru raspuns ati putea sami spuneti atunci care sunt criteriile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de alocatia europeana de ce acte e nevoie si unde aici in germania trebuie depuse va multumesc

      2. Este foarte mult sa enumar criteriile de acordare, pot doar sa raspund punctual la situatii prezentate aici. V-am mai precizat, in situatia in care parintii lucreaza in Germania iar copiii locuiesc in Romania, nu se poate primi alocatia (copiii nu sunt in ingrijirea parintilor, exista o a 3-a persoana ce are in ingrijire copiii, acea persoana fiind indreptatita a primi alocatia).

  67. buna as dori o lamurire
    am un copil de un an si jumatate deci sunt in crestere copil doresc sa ma intorc la munca deci renunt la prenatal dar mi se ofera un supliment de 500ron sotu lucreaza in germania
    ma pot incadra ptr alocatia din germania mi se va scadea doar alocatia de 200ron sau si suplimentu de revenire la munca

  68. buna! cunosc un caz in care tatal copilului lucreaza in germania si si-a depus actele pentru alocatia copilului din luna ianuarie. Cat timp este necesar pentru a primi alocatia copilul??

    1. Eu am depus actele in luna mai 2013 si in luna august la inceputul lunii am primit confirmarea de plata iar la sfarsitul lunii (prin 28-29) mi-au intrat banii in cont retroactiv de la data anmeldugului respectiv 1.04.20013 dar cei de la primarie (land BW) mi-au spus ca nu pot primi Kindergeld retroactiv de la data anmeldungului meu ( si inceperea muncii in Germania) adica 01.09.2011 deoarece copii s-au aflat in Romania pana in aprilie 2013 si au beneficiat acolo de alocatie. Nu stiu daca te-am ajutat sau nu dar stiu ca atunci cand am depus eu actele mi-au verificat telefonic contractul de munca ( eu am depus actele la primaria din localitate) la angajator eu fiind de fata si ma gandesc ca de aceea am primit asa repede raspuns si banii in cont.

      1. Ati fi avut dreptul din prima zi de munca, conditie ca mama sa fi locuit cu copiii in Romania (diferenta de la alocatia din Romania pana la 184 euro). Inca nu e tarziu, ii puteti recupera, vorbim totusi de 6600 euro pt 2 copii.

      2. Am uitat sa va spun ca din 2011 pana in 2013 am lucrat in Germania detasat la o firma romaneasca dar fara intrerupere.

  69. Buna ziua, as vrea sa ma lamuriti in situatia mea, copilul meu are deja 18 ani si inca frecventeaza clasa a 12 in Romania, ce ar trebui sa fac sa pot beneficia de alocatie ?Multumesc

  70. Buna ma numesc Natalia suntem cu sotul de un an de zile in Germania, si acum sunt insarcinata , sotul lukreaza in firma proprie deschisa , eu nu lukrez, daca nasc in germania copilul va primi certificatul de nastere german si cetatenie sau trebu sai facem acte rominesti, si vom avea parte si noi de kindergeld si elterngelt sau nu , ajutatima va rog cu o informatie mersi mult ….

    1. Copilul primeste certificat de nastere german dar nu si cetatenie. Trebuie sa faceti, pe baza certificatului de nastere german, transscrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti si sa obtineti pasaport pentru copil.
      De Kindergeld beneficiati, asemenea de Elterngeld. Cum stati cu asigurarea de sanatate?

      1. Cu asigurarea suntem bine o platim de sine statator , va multumesc foarte mult pentru raspuns

  71. Si daca cu permisul de lukru sotului ia refuzat de 2 ori dar noi avem acte ca avem venit de pe firma , dar firma acum merge foarte rau si vrem so inchidem peurma vor aparea intrebari cu ce ne intretinem si trebu sa dam darea de seama la stat pe ce bani inchiriem apartament sau ne alimentam? Ca am inteles ca din ianuarie 2014 fdeja nu va trebui permis de lukru pentru cetateni romani……ajutatima cu o informatie mersi mult….

  72. buna lucrez de 5 ani ingermania cu firma romaneasca am dreptul la alocatie as vrea sa stiu miam depus dosaru

    1. Daca nu platiti taxe catre statul german ,dvs sau sotia nu primiti nimic chiar daca ati depus dosarul . poti depune 10 dosare , important sa se aprobe . Daca e firma romaneasca , probabil ca toate taxele se platesc in romania nu ? daca e asa nici o sansa cu alocatia

  73. buna! am inteles de pe site cum pot primi alocatia europeana am deja toate actele depuse mai putin copia contractului de inchiriere al apartamentului , dar intrebarea mea este daca voi primi alocatia din urma pe un an de zile de cand sotul meu lucreaza in Germania ,nu am stiut de aceasta alocatie ,acum avem copii aici cu noi in Germania, dar numai din februarie 2013.
    multumesc

    1. Pe perioada cat copiii au fost in Romania si parintii in Germania nu primiti alocatie (in acea perioada copiii sunt considerati a fi fost in ingrijirea unei alte persoane, aceasta fiind indreptatita a primi alocatia).

      1. am citit mai jos la raspunsul dumneavoastra pt violeta ca poate cere alocatia retroactiv chiar daca ea si fetita este inca in Romania ,la situatia noastra de ce nu este valabil? aceeasi situatie doar ca eu am adus deja copii aici , din luna iunie 2012 sotul meu plateste impozit la statul german,
        multumesc !

      2. @maria: situatia dumneavoastra este diferita fata de cea a doamnei Violeta.
        Dansa a locuit cu copilul in Romania in timp ce dumneavoastra ati locuit cu sotul in Germania iar copiii in Romania, implicit au fost in grija altei persoane, de aceea legea nu va da dreptul la a cere alocatia pentru copii pentru aceasta perioada.

      3. Nu nu! Eu nu am locuit cu sotul, am locuit in Romania pana am adus copii in Germania eu am venit odata cu copii in Germania sunt inregistrata la primarie pe acelasi act impreuna cu copii !sotul meu a fost singur aici!

      4. Atunci aveti dreptul de a primi retroactiv alocatia – din postarea dumneavoastra se intelegea ca ati venit in Germania odata cu copiii:
        “nu am stiut de aceasta alocatie ,acum avem copii aici cu noi in Germania, dar numai din februarie 2013”

      5. Imi cer scuze pentru gresala de exprimare si va multumesc foarte mult mi-ati dat o bucurie pt ziua de astazi si o speranta de un inceput bun aici in Germania impreuna cu familia ,Dumnezeu sa va binecuvinteze!

  74. Buna ziua!
    Sotul meu lucreaza din august 2012 in Germania.Eu si fetita in varsta de 4 ani, urmand sa ne mutam acolo in august (asteptam sa primeasca dreptul de munca nelimitat, ca sa pot obtine si eu permisul de munca). As dori sa stiu ce pasi trebuie urmati ca fetita mea sa primeasca alocatia germana. In cazul in care eu nu imi voi gasi de munca, iar salariul sotului este 1000 -1100 euro (lucreaza la MC si salariile sunt mici) pot solicita alocatia suplimentara?Ce alt ajutor am mai putea primi de la primaria/ statul german?
    Va multumesc anticipat!

    1. Pasii pentru obtinerea alocatiei ii gasiti descrisi in detaliu in cadrul site-ului in topicul dedicat Alocatiei – Kindergeld.
      In plus puteti solicita alocatia retroactiv de la data la care sotul lucreaza in Germania – retroactiv se plateste pana la o perioada de maxim 4 ani.

      Functie de venit mai puteti beneficia de suplimente pentru cresterea copilului – Landeserziehungsgeld, Kinderzuschlag. Informatii mai detaliate gasiti in cadrul site-ului.
      succes!

      1. Multumesc pentru raspuns!
        Dorinta mea e sa-mi gasesc de lucru, insa in cazul in care vor trece luni si nu-mi voi gasi, as vrea ca fetita mea sa duca o viata decenta!

      2. Puteti demara deja procedurile pentru obtinerea Kindergeld, poate dura pana la 6 luni, nu mai pierdeti timpul.
        Succes!

    2. Lucreaza din 2012 si inca nu a cerut alocatia? depuneti actele si i va primi alocatia din prima zi de munca. In rest se mai pot dobandii niste bani depinde in ce zona lucreaza sotul d-voastra.

      1. Multumesc pentru raspunsuri!
        Nu am stiut ca se poate obtine alocatia pentru copil de acolo,(noroc de acest site) eu si fetita locuind inca in Romania, unde de altfel am beneficiat de alocatia de 42 lei. Sotul lucreaza in landul Baden-Württemberg.

  75. @Violeta. Dar sper ca ai inteles ca nu conteaza ca a-ti primit alocatia in Romania,aveti dreptul si la alocatia din Germania. Cand o sa va dea nemtii banii,o sa aiba grija sa scada cei aproximativ 10 euro/ luna primiti. Hai,la treaba!

  76. Buna ziua!
    Va rog daca puteti sa ma lamuriti in privinta unor probleme.Sotul s-a angajat in Germania din mai anul acesta.Eu si cei 2 copiii ai nostri suntem in Romania si intentionam sa plecam in august cu tot cu copiii.Baiatul face 7 ani in septembrie iar fetita face 3 ani in decembrie.Se poate cere alocatie de pe acum sau trebuie sa fim noi acolo?Baiatul a facut anul acesta clasa pregatitoare in scoala si vroiam sa va intreb daca il pot da acolo direct in clasa I sau trebuie sa faca un an pregatitor pentru invatarea limbii germane?Sotul are drept de munca deoarece lucreaza ca inginer proiectant conform studiilor superioare.Castiga doar 1500 euro fiind la inceput.Credeti ca vom beneficia si de suplimentarea alocatiei fiind 4 membrii doar cu un venit de 1500 euro sau nu? Va multumesc mult.

  77. copilul se poate inscrie direct in cl. 1-a, nu se mai face anul pregatitor ci doar in functie de scoala se mai fac cursuri in plus de limba germana , veti primi alocatie normala de 184 euro/copil puteti si acum sa faceti demersurile necesare,o suplimentare a alocatiei nu veti primi in schimb poate puteti beneficia de ajutor din partea Arbeitsamt, doar trebuie sa intrebati pentru asta la Jobcenter in localitatea unde are sotul d-voastra adresa.

  78. Salut. am si eu o intrebare cazul meu : daca am lucrat numai, 6 luni cu 900 euro salarul brut pe Luna, 30 ore saptamina ,am dreptul la…mutterschaftesged.?..si la un Elterngeld mai mare de 300 euro? MULTUMESC MULT

    1. In cazul dumneavoastra aveti o medie a venitului net pe ultimele 12 luni de numai 358 de Euro, acesta fiind pragul maxim ce il veti obtine ca si Elterngeld (67% din media venitului + 0,1 % pentru fiecare 2 Euro mai putin de 1000 rezultati in medie).
      Aveti dreptul la mutterschaftsgeld.

      1. MULTUMESC…inca ceva daca se poate: …Daca EU nu am Card cu cont bancar si sotul are se poate sa ne bage banii de la mutterschaftesgeld,elterngeld si kindergeld pe cardul lui.?….sau tresa-mi fac eu Card..?

      2. Se poate, pe cerere se trece contul bancar in care se doreste receptionarea banilor, cu semnatura dumneavoastra.
        Personal am procedat in mod similar, sotia este imputernicita pe contul meu, aici fiind virate alocatiile si Elterngeld-ul, sotia nelucrand, nu are sens sa aiba un cont bancar separat (comisioanele sunt destul de mari in lipsa unui anumit rulaj minim cerut de fiecare banca in parte, practic in lipsa unui salar virat in mod constant).

      3. Multumesc mult, IN cazul obtineti drepturilor parintesti….. o sa ne ceara AUTORITATILE actul ala cu dreptul de sedere.?…Sotul are unberfristed,dar actul ala dreptul de sedere nul avem,in caz ca ni-se cere de unde il putem scoate de la ce autoritati,sau cum e modalitatea de obtinere.?

  79. Ma poate lamuri si pe mine cineva daca am 1 copil la fostu sot si eu locuiescc in Germ.copil in RO pot primi alocatie pt el.avem custodia comuna.am cu mine fetita in germ nu lucrez lucreaza actualul sot.cum pt primii alocatie retroactiv pe 7 luni.. anul trecut.specific nu am lucrat
    Nu lucrez.motivul limba ..sunt casatorita din febr 2013 sotul meu lucreaza de anul trecut ..multumesc .am auzit ca tre sa treaca 6 luni dupa ce teec cele 6 luni poti primi din urma .actual primesc din ianuarie 2013 dar nu si din urma

  80. Doresc sa stiu daca sora mea lucreaza din 2 in 2 luni in Germ poate opta pt alocatie in Germ a copilasului
    sau retroactiv doat pe lunile care lucreaza sau a lucrat

  81. Buna ziua, va deranjez cu o intrebare. Intai as dori sa va expun pe scurt situatia mea. Locuiesc de un an de zile in Germania impreuna cu partenerul meu (nu suntem inca casatoriti ) , lucrez part time cu acte,asigurare AOK in bucataria unui restaurant. Sunt insarcinata in 3 luni si imi este frica sa le spun inca angajatorilor deoarece imi este frica ca ma vor concedia. Intrebarea mea este au dreptul sa te concedieze daca esti insarcinata ? Nu as vrea sa se intample asta deoarece nu stam atat de bine cu banii ( el castiga 1100 eur iar eu 570 eur ) iar orice ban este bine venit. Multumesc anticipat si astept un raspuns. O zi buna

    1. Detalaiti situatia contractului – permis de munca, ce tip de contract, pe ce perioada, dati toate detaliile pentru a primi un raspuns complet.

      1. Buna ziua si multumesc pt raspuns. Contractul este pe o perioada nedeterminata. Am semnat contractul pe data de 09.11.2012 … 80 ore pe luna ( dar ei ma obliga sa lucrez 90 de ore pt ca vezi Doamne au investit in mine obtinandu-mi dreptul de a muncii pt ei ).

      2. Ce imi sare in ochi in primul rand este faptul ca aveti permi de munca pentru 80 de ore la 570 euro, adica 7,125 Euro pe ora – Sunteti sigura ca aveti permis de munca, il aveti in mana fizic, l-ati vazut, dupa 1 an ati primit unbefristet? Spun toate acestea deoarece la 7,125 Euro pe ora permisele de munca nu se aproba de catre ZAV si de aici intervin o multime de probleme. Detaliati situatia permisului si apoi va povestesc restul. Sunteti sigura ca munciti legal, primiti fluturas lunar, la sfarsitul anului ati primit Lohnsteuerbescheinigung?

      3. Fizic nu il am in mana dar chiar luni am sa merg sa il cer la contabilitate. Eu primesc in fiecare luna fluturasul de salariu ca sa zic asa. Situatia a fost urmatoare, va explic si asa poate va lamuresc cat de cat. Noi am ajuns aici in Germania deoarece logodnicul meu a primit o oferta de a juca la o echipa de baschet iar conditia a fost sa ne gaseasca si joburi cu acte in regula. Asa am ajuns la acest restaurant unde am lucrat prima oara pt o luna in august anul trecut cand le-a fost refuzata patronilor cererea de a ma angaja pe motiv ca nu au cautat intai un cetatean german pt job. Apoi ei au facut o contestatie ca sa zic asa si abia in luna octombrie au primit aprobarea de a ma angaja dar cu conditia sa imi mareasca salariul de la 400 la 570 ( lucru care nu le-a picat prea bine ei fiind f zgarciti ) asa ca la inceputul lunii noiembrie am semnat contractul. Dvs spuneti ca s-ar putea ca toata treaba sa nu fie legala ? Stiu sigur ca asigurarile imi sunt platite deoarece am folosit f des asigurarea de sanatate AOK si nu am avut probleme ca si cum nu ar fi platite. Va pot lasa adresa mea de email sa discutam ? Multumeac tare mult pt raspuns.

      4. Buna ziua, revin cu o precizare. Acasa am toata corespondenta cu ZAV de la prima cerere refuzata pana la ultima din octombrie 2012 in care imi confirma ca cererea mea a fost aprobata(widerspruchsverfahren wegen Ablehnung Arbeitserlaubnis EU ).

      5. Pai si ati primit permisul de la ZAV sau nu? Corespondenta cu ei nu tine loc de permis de munca (ce ati scris acolo e tocmai refuz de acordare a permisului), trebuie sa primiti acel formular ce l-ati completat si semnat aprobat, cu stampila ZAV. Aveti asa ceva?
        Va intreb pt ca e important pt dumneavoastra acest aspect in perioada urmatoare.

  82. Buna dimineata revin cu o intrebare sotia mea a mai fost casatorita si din prima casatorie a rezultat un copil care dupa divort i-a fost incredintata ei acum fetita se afla in romania in grija bunicii .T-in sa mentionez ca fetita are virsta de 21 ani si urmeaza scoala in romania .Noi avem acte in regula de sedere si de lucru in germania (din anul 2011). Din tot ce am citit pina acum fetita ar avea dreptul la alocatia europeana sau nu daca unul din parinti este in romania si unul in germania.Mentionez faptul ca fetita a facut scoala pina in anul 2012 si a primit alocatie din romania dupa care a intrat la scoala postliceala de asistente pe care o continua si astazi dar alocatia din romania nu o mai primeste deoarece a implinit virsta de 18 ani .Am dori sa stim daca are dreptul sau nu la alocatia europeana si daca da pe ce perioda . VA MULTUMESC

  83. Buna seara ,sunt un tanar de 18 ani care ar dori sa studieze in Germania! Nu prea dispun de denar pentru a ma intretine singur…..si as dori orice ajutor din partea statului german……

    1. Ajutor pentru studii nu veti primi, doar in anumite conditii si dupa o anumita perioada de sedere puteti face un credit pentru studii cu dobanda subventionata de stat.

  84. Cine m-ar putea ajuta cu orice fel de informatie il astept sa o puna pe acest site……..de fapt noi vrem..sau mai bine zis am luat decizia sa ne mutam in germania pornind de la 0…..cum ar trebui sa procedam..pentru a ne integra normal in GERMANIA???? MA PUTETI GASI SI PE FACEBOOK SUB NUMELE DE MUNTEANU ANDREW!!!:))

  85. Buna seara rog persoanele care imi pot sa un sfat .nu am lucrat deloc in Germ dar sunt venita din 2012. Am o fetita de 17 si un baiat de 15 nascuti in Romania si un baietel nascut in feb in Germania ma intereseaza cum pot primi alocatia din 2012 copii merg la scoala si anmelduiti din 2012 .dar eu primesc alocatia dupa ce sa nascut cel mic.copii mai mari sunt din prima casnicie .casatoria a 2 a fost in Germania 2013 ian
    Primesc actual alocatie pt toti 3 copii dar nu retroactiv
    Gasesc tot felul de acte care le cer in fiecare luna ..sotul e neam am uitat sa specific multumesc

  86. Buna seara rog persoanele care imi pot sa un sfat .nu am lucrat deloc in Germ dar sunt venita din 2012. Am o fetita de 17 si un baiat de 15 nascuti in Romania si un baietel nascut in feb in Germania ma intereseaza cum pot primi alocatia din 2012 copii merg la scoala si anmelduiti din 2012 .dar eu primesc alocatia dupa ce sa nascut cel mic.copii mai mari sunt din prima casnicie .casatoria a 2 a fost in Germania 2013 ian
    Primesc actual alocatie pt toti 3 copii dar nu retroactiv
    Gasesc tot felul de acte care le cer in fiecare luna ..sotul e neam am uitat sa specific multumesc

  87. In mod normal, daca respectivii copii au fost inregistreti la primarie din 2012 si au mers la scoala in Germania, aveti dreptul la alocatie.
    Este normal sa va ceara o multime de acte. Dumneavoastra trimiteti-le tot ce vor ei s vi se va aproba pana la urma.
    Succes!

  88. Buna am si eu o intrebare , in cazul in care am doar un singur copil , am dreptul la Kinderzuschlag ? sau mai sunt si alte drepturi inafara de Kindergeld , elterngeld in cazul in care lucreaza doar sotul si nu are un salar mai mare de 1300 euro ? plus ca platim chiriea 600 euro mai raminem cu 700

    1. Elterngeld de unde si pana unde, aveti copil mai mic de 12 luni?
      Una din conditiile pentru Kinderzuschlag este ca venitul pe familie sa fie minim 900 euro brut iar maximul se stabileste functie de componenta familiei si localitatea unde sunteti.
      Dar la venitul acesta, 700 + 184 alocatie cu siguranta nu veti primi, dar puteti incerca, nu aveti nimic de pierdut.

  89. Buna am si eu o intrebare, daca primesc kinderzuschlag mai pot sa primesc si vohngeld sau mutterschaftesgeld ? mentionez ca am 4 copii sotul nu lucreaza si eu am un salaru brut 900 euro. va multumesc.

    1. Mutterschaftsgeld de ce, ati nascut/veti naste curand? E doar pentru proaspete mamici.
      Pentru Wohngeld trebuie sa mergeti la autoritati si ei va vor face calculul, daca va incadrati sau nu, sunt multe variabile luate in calcul, ei va vor da raspunsul – decizia depinde de calcule privind venitul si cheltuielile familiei functie de componenta si localitatea unde sunteti.
      Posibil sa nu puteti cumula Kinderzuschlag si Wohngeld dar in cazul in care primiti Wohngeld intr-un cuantum mai convenabil, vi se suspenda Kinderzuschlag automat.
      Succes!

  90. daca am un venit net de 1400 de euro sotia nu lucreaza si iau kindergeld ptr 3 copii am dreptul la kinderzuschlag ptr copii?

    1. Trebuie sa depuneti cererea, trebuie sa aveti un venit minim de 900 de euro, venit maxim se calculeaza functie de costurile calculate functie de structura familiei, costurile chiriei si zona in care locuiti.

      1. in mana omul are un fluturas cu venit brut si venitul in mana efectiv care inseamna net dupa cum bine se stie, dar in lege sau merkblatul pt. kinderzuschlag specifica clar 900 euro brut si eu am completat pt. a nu mai exista o eventuala intrebare

  91. Buna sunt de 2 ani in germania , si de un an am adus si fetita care are acum 10 ani , sunt angajata si am un salariu de 460Euro pe luna primesc kindergeld 184E si in urma cu doua zile am depus actele la Ladrasamnt pt Kinderzuschlag pt ca din luna iunie 2013 sunt angajata si am intrebat daca primesc bani de cind sunt angajata si au zis ca nu ii primesc de la data de cind depun actele, si azi am primit raspuns ca sa aprobat si ca mai primesc de la ei inca 180 Euro .Intrebarea mea este in afara de ce primesc mai trebuie sa primesc si altceva. Va multumesc.

  92. Buna ziua.Eu ,sotul si cei doi copii de 2 si respectiv 6 ani locuim in Germania de 2 ani si jumatate dar numai de 2 ani avem anmeldung.Nu lucram nici eu nici sotul pentru ca suntem aici cu amandoi copii la tratament.Nu am stiut ca putem lua alocatii pentru copii deaoarece am auzit ca trebuie sa lucreze unul din noi.Venitul nostru este cel din tara alocatii si banii pentru gradul de handicap deoarece amandoi au probleme de sanatate.Putem lua aloctiile pt. copii de aici ?Ar trebui oprite alocatiile din Romania?Dar pensiile de hadicap au vreo legatura cu alocatiile,adica putem lua in continuare pensiile de handicap din tara si alocatiile de aici?.Eu (sotia)sunt in crestere copil pana la 3 ani deoarece cel mic este incadrat cu grad de handicap grav.Va multumim frumos.

    1. Prima neregula: va trebui sa returnati in Romania banii incasati pe indemnizatie de materniate din momentul in care aveti anmeldung in Germania!
      Aveti dreptul la alocatii incepand cu luna a 7-a a anmeldung-ului in Germania.

    1. Prntru ca legea romneasca (similara e si legislatia germana) nu permite primirea de prestatii sociale – in speta indemnizatie de concediu de crestere a copilului – in cazul in care nu mai locuiti in Romania.

  93. Subliniez faptul ca noi suntem in Germania numai pentru tratamentul baietelului celui mic si nu in interes de serviciu..Cei din Romania stiu ca noi suntem aici la tratament.Noi nu avem venituri aici,tot venitul nostru este cel din Romania aloacatii,pensii de handicap.indemnizatia mea si de insotitor.Voiam sa stiu daca putem lua alocatiile de-aici fara sa afectam pensiile de handicap din Romania.

    1. Nu are importana scopul cu care sunteti aici, nu are importanta ca aveti sau nu venituri aici.
      Puteti lua alocatia aici dar din momentul respectiv alocatia din tara se suspenda (odata cu solicitarea formularelor europene pentru alocatie). Retroactiv, daca solicitati (doar dupa 6 luni de la anmeldung primiti retroactiv) vi se va achita doar diferenta intre ce ati primit in tara si ce ati fi primit aici.

  94. E dreptul meu sa iau indemnizatia din tara pentru ca aici noi nu luam nimic.Abia acum am aflat ca putem lua alocatiile la copii dar este ceva mai complicat la noi si nu stim cum se procedeaza avand in vedere ca amandoi au grad de handicap grav(cel mare are 2 operatii mari pe inima si cel mic nu are intestinul subtire si este sub tratament care nu stim cat va dura).SPARE CA M-AM FACUT INTELEASA.MULTUMESC.

    1. Nu mai e un drept din moment ce nu mai locuiti in Romania, asa e legea romaneasca, indemnizatia de crestere a copilului, acordata cu titlu de prestatie sociala, nu se mai acorda din moment ce ati plecat din tara, indiferent de scop.

  95. bunâ,vă rog mult răspundeti-mi si mie dacă sotia lucrează de 8 luni in germania si nu am făcut actele pt alocatie si ea nu mai vrea sâ rămină actele pt alocatie europeană se pot rezolva si din românia ulterior

  96. Buna ziua.Am o nelamurire,sa-i zicem asa…Sunt divortat,am un copil in Romania.Se poate deduce impozitul pe salariu in Germania,avand in vedere ca fetita mea este in Romania? Multumesc anticipat.

  97. lucrez legal in Germania din ianuarie 15,am depus actele pentru alocatie din iunie mai exact sefa mea lea depus si suntem in noiembrie si nu am primit nimic,eu am crezut ca atit dureaza dar vad ca se cam exagereaza.ori cei de aici sunt incompetenti ori cei din ro nu au trimis informatiile care trebuie

    1. Cel mai probabil ati trimis un dosar incomplet, asta insemnand ca acum Familienkasse poarta corespondenta cu autoritatile similare din Romania, poate dura si un an pana se rezolva. Daca ati fi trimis documentatia corecta si completa cel mai probabil in 3-4 saptamani aveati deja un raspuns.
      Dar in primul rand interesati-va la Familienkasse daca intr-adevar dosarul dumneavoastra a ajuns la ei, aveti vreo dovada a trimiterii (sendungsnummer de la scrisoare, apare confirmarea de primire?)

      1. Sa va explic pasii care i-am facut,in Luna mai am fost acasa m-am dus la cei de la asistenta sociala in orasul resedinta de judet de care apartin.acolo m-au intrebat de cind lucrez in Germania,le-am spus ca din noiembrie 2011,am completat formularele pt ambii copii le-am adus aici .I le-am dat sefei mele ea le-a depus me-au cerut cont de banca si cam atit nu au mai cerut nimic in schimb.si acuma am pus-o pe sefa sa sune si au zis ca totul e in regula si ca contractul este in derulare si cam atit.nu mai stiu ce sa cred.trebuia sa imi vina la adresa de aici vre-o instiintare sau ceva de genul asta?

      2. E dosar incomplet!
        Cand se termina tot ar trebui totusi sa primiti o decizie – asta daca sefa nu si-a trecut propriu cont bancare si adresa ei 🙂
        Dezavantajul sa nu “lucrati” curat – nu aveti nicio garantie ca dosarul a fost trimis, ca a fost complet iar in cazul in care altcineva va incaseaz alocatia, nu aveti ce face, ati semnat de bunavoie.

  98. Buna ziua,am si eu o intrebare,sunt impreuna cu sotul si baietelul nostru in varsta de 1 an si 5 luni in germania,suntem veniti din februarie 2013,avem anmeldung de atunci dar nu am facut acte pt alocatie deoarece nu am renuntat la ea in romania,fiindca am o indemnizatie de 940 ron pt ca am lucrat in romania,baietelul va face in iunie 2 ani si atunci as dori sa renunt la alocatie ,k sa putem beneficia la alocatia din germania,vom avea probleme sau va trebui sa returnam bani inapoi.mentionez k de aici nu avem nici un venit in afara de salarul sotului.

    1. Va trebui sa returnati indemnizatia de maternitate incasata in perioada in care ati locuit in Germania (nu aveti dreptul la prestatii sociale de acest tip daca locuiti in strainatate).
      Cel mai intelept ar fi fost sa fi facut de la inceput actele, scapati de griji si batai de cap.

  99. Domnul Iulian din partea sefei mele nu ma pot astepta sa faca lucrul asta sa incaseze alocatia.chiar daca am semnat explicatim si mie logic cum ar putea sa incaseze altcineva cu un alt nume alocatia mea.si mie oricum imi expira contractul in 15 ianuarie care este pe perioada determinata.va trebui sa le aduc iaras hirtii de acolo sau este suficient noul contract.

    1. Pe cerere se trece contul in care urmeaza a fi platit – poate fi la fel de bine si pe alt nume, atat timp cat dumneavoastra, solicitantul, semnati acest lucru, e in regula.
      Nu trebuie sa le trimiteti nimic la schimbarea contractului.

  100. vreau o lamurire pt acel supliment de alocatie ce venit trb sa am ?am un salar de 459 euro ca sa pot beneficia de aigurari medicale.am 4 minori ii cresc singura si mi se pare absurd daca am inteles eu bine ca trb sa am minim600 euro.nu primesc ajutor social sau altceva decat alocatie. copii au varste 13 ani,5 ani,3 ani si 1 an si 10 luni.e absurd la o asa o familie sa nu primesti supliment de alocatie sunt aiki de 4 ani neintrerupt.astept vesti .multumesc!

    1. Pentru acest supliment trebuie sa aveti minim 600 de euro venit lunar. Asta deoarece sub acest prag se considera ca sunteti eligibila pentru alte ajutoare sociale ce nu se pot combina cu acest supliment.

  101. am inteles….multumesc!daca merg si cer ajutor social zik ca nu dreptul decat dupa 5 ani de germania….in fine…o sa vedem….multumesc!

  102. As avea nevoie de o informatie,unde trebuie sa ma adresez daca am un copil cu un cetatean german,care este momentan somer in Germania de 4 ani.Mentionez ca am fost casatoriti si copilul este in grija mea,in Romania,iar eu nu am primit pensie alimentara.Pot beneficia de alocatie europeana?

  103. e un pik absurd …sunt doamne care au 600 e si doar 2 copii in grija …e ok ..primesc ajutorul de alocatie……dar nu una si aceeasi este si la 4 copii….cresc orele de munca pe care efectiv nu ai de unde sa le ei….sunt 4 de intretinut nu unu,nu doi…..ar trb sa se tina cont de cazuri speciale ,ei pot verifica usor ca nu ei altfel de ajutor.

  104. Avem doi copii, sotul este singurul care lucreaza, iar eu beneficiez de Elterngeld din luna septembrie 2013. Pot aplica ptr a primi suplimentul ptr alocatie acum, sau trebuie sa astept sa se termine perioada in care iau Elterngeld-ul? Mai am o intrebare, cel de-al doilea copil este nascut in septembrie 2013, cand pot aplica ptr betreuungsgeld? Va multumesc mult.

    1. Depinde de ce supliment e vorba.
      Pentru Betreeungsgeld puteti din Decembrie 2014 (cu anumite conditii din Septembrie 2014, dar perioada de acordare e aceeasi in ambele cazuri)

  105. Este vorba despre kinderzuschlag, pot aplica acum sau trebuie sa astept sa se termine Elterngeld-ul? Multumesc.

  106. Bunaseara !am inteles ca trebuie sa ai un venit minim de 600 euro ca sa beneficiezi de aceasta alocatie suplementara insa intrebarea mea este exista si un maxim de/ venit /persoana /lunar ……avem 4 copii si avem un venit aproximativ 1100 euro + alocatia de copii aceste venit este din luna ianuarie ca inainte era si mai putin …metionez primensc alocatie de copii din februarie 2013….daca puteti sa ma ajutati cu ceva informatii ………………….va multumesc !

  107. Exista, insa cred ca va incadrati. Chiar luni am fost si am intrebat, noi avem un venit de 2000 si ceva de euro si avem doi copii, ni s-a spus ca ne incadram.

  108. buna ziua.am reusit pana la urma sa iau sg2 de la job center in suma de vreo 600 e …4 copii si un adult…la kinderzuschlag nu m am incadrat ca am doar 459 e….nu inteleg ce e betreeungsgeld?in ce conditii poti opta pt acesta?tot job center a dat accept pt curs de germana…ideea e ca daca lucrezi cateva ore ei vin in ajutor….daca stai acasa nu ei nik…

    1. Pt copilul cel mic (1 an si 11 luni) puteti beneficia de betreeungsgeld. Dar dupa ce il obtineti aveti obligatia sa mergeti din nou la jobcenter sa va recalculeze beneficiile conform noilor venituri.

  109. Buna ziua . Daca am un copil de 18 ani impliniti care efectueaza studiile in Romania. Primesc alocatie pentru el ? ultuesc

  110. Buna ziua! Am si eu o rugaminte la dvs daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt o mama singura cu 2 copii mici, fetita cea mare are 6 ani si are handicap grav, sufera de paralizie, cel mic are aproape 2 ani si este sanatos. Imi doresc foarte mult sa emigrez cu ei in Germania, evident pt a-i oferi in primul rand fetitei o viata mai buna, pt a o putea duce acolo la un centru de recuperare unde sa i se ofere in regim de gradinita serviciile de care beneficiaza un copil bolnav in situatia ei. Pt a reusi, stiu ca trebuie sa ne integram in societate, primul pas este ca eu, mama sa am de munca, astfel sa achit toate asigurarile pt a fi primiti copiii la gradinita si centru de recuperare. Eu am mai lucrat in Germania cu timp in urma, ma descurc cat de cat cu limba, dar problema mea este ca pt a pleca sa muncesc din nou initial singura, sa am un contract de munca pe baza caruia sa inchiriez o locuinta, nu am cu cine lasa copiii in Romania, in special fetita bolnava care necesita o ingrijire mai speciala. Deci, acest neajuns ma impiedica sa ne realizam telul. Intrebarea mea este daca dvs cunoasteri poate o fundatie, asociatie etc care este dispusa sa ma ajute cu cazarea provizorie pe mine si copiii mei avand in vedere ca suntem un caz social, ma refer la fetita bolnava. Tot acest demers pt ca nu am cu cine lasa copiii chiar si pt o perioada scurta de timp.Eu sunt convinsa ca as avea sanse bune pt o angajare cat mai repede si astrfel ne-am putea muta pe cont propriu.As dori sa intelegeti ca eu nu doresc nici bani si nici nu urmaresc sa ne mutam in Germania pt a pescui ajutoarele sociale de acolo ci pt a munci cinstit si a beneficia de pe urma muncii de beneficiile care recurg de aici. Va multumesc anticipat!

  111. Din nou revin cu o intrebare si as dori ca dl Iulian sa respunda, daca se poate. Care este suma pt alocatie pt un copil cu handicap grad grav? Si daca mai sunt si alte facilitati care se acorda pt copilul cu dizabilitati.
    Multumesc!

      1. Dle Iulian, va rog mult aveti bunavointa sa raspundeti si intrebarilor mele sau raspundeti doar preferential? Multumesc!

      2. Chiar culmea, raspund tuturor in limita timpului disponibil.
        Ma puteti contacta si aici consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/28/consultanta-pentru-integrare/

  112. OK.MULTUMESC.FIUL MEU CEL MARE A IMPLINIT 14 ANI…SUNTEM IN GERMANIA DE 5 ANI…BULETINUL TREBUIE FACUT IN ROMANIA?POATE BENEFICIA DE DOCUMENT NEMTESC PROVIZORIU?

  113. Buna ziua!Numele meu este Andreea.Locuiec in Germania de 4 ani si sunt angajata la firma germana.Eu nu am copii,dar aici la firma lucreaza cativa romanii care ar vrea sa isi faca actele pt. alocatia copiilor.
    1.Formularele E401 si 411 le avem .Ele trebuiesc completate prima parte de noi,iar a doua parte de statul roman….sa ma corecteze cineva daca grescsc pt. ca nu prea stiu.
    2.A doua problema pe care o avem este cea a certificatelor de nastere,certificatele de casatorie trebuie sa fie modelul nou,hotararile de divort,trebuie traduse,apostilate.
    3.Persoanele care lucreaza ca sezonieri,6 luni pe an vor primi si ei alocatie?
    4.Romanii care au domiciliul in Spania si lucreaza aici,dar au copii acolo la scoli,gradinite primesc alocatie.
    Multumesc anticipat.

    1. 1. Da
      2. Da, obligatoriu model nou, hotararile de divort traduse si apostilate.
      3. Da
      4. Da.

      Grija mare ca dosarul sa fie cat mai complet, functie de situatia personala a fiecarei persoane, orice act lipsa putand intarzia semnificativ raspunsul, pot astepta si pana la 2 ani dupa.

  114. buna ziua..ma numesc strobl cristian sint stabilit in germania de un an,angajat cu forme legale am 2 copii,1 de 5 luni si celalant de 5 ani,mi/am adus familia in ger.in feb. 2014 care actualmente are domiciliul in germania,acum demarez acctele pt alocatie pot sa obtin alocatia din urma de cind figurez angajat cu forme legale pt copilul de 5 ani.? iar pt cel mic mama poate obtine o indemnizatie pt crestere copil in afara alocatiiei? mai am o intrebare sotia mea este porsoana cu handicat permanent din nastere cu gradul2 de handicap,poate obtine indemnizatia de handicap in germania(in romania este de 234 lei)

    1. In Germania nu se plateste indemnizatie pentru persoanele cu handicap, sistemul de protectie a persoanelor defavorizate fizic este cu totul altul, e unul stimulativ pentru integrare.
      In mod normal aveti dreptul la alocatie din urma, totul depinde de ce acte aveti, sotia are dreptul la indemnizatie pt cresterea copilului si plata contributiei la pensie.
      Puteti solicita servicii privind drepturile parintilor aici consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/28/consultanta-pentru-integrare/

  115. am primit refuz de la,, el bank,, pt copilul de 1 an si 11 luni….ihnen antrag auf betruungsgeld lehnen wir ab,da ihr kind vor dem 01.08.2012.geboren ist.

  116. ce ajutoare exista pentru mame singure?sunt de 3 ani in germania lukrez cu acte la firme nemtesti…la actualul lok de munka am contract pe 6 luni …dca ma horatarsc sa tin copilul sunt obligati sa imi prelungeasca contractul?

  117. Buna seara ,
    Va rog sa ma ajutati cu informatii privind alocatia pt copii .
    Sotul meu lucreaza in Germania cu contract de munca ,eu si copiii locuim in Romania si am vrea sa renunta la alocatia din Romania pt a beneficia pt cea din Germania ,acest lucru fiind posibil chiar daca locuim aici .
    Stiu ca se completeaza formularul E411 aici dar nu stiu ce alte acte mai trebuiesc depuse in Germania..Sotul a fost sa se intereseze dar cei de acolo din localitatea de care apartine nu prea stiu exact .Trebuiesc certificate ,nastere,casatorie etc???? Si daca da in original?

    1. Trebuie intocmit un dosar cu tot ceea ce priveste acte doveditoare privind starea civila, munca, domiciliul in Romania si in Germania, statutul de platitor de taxe in Germania. Actele de stare civila nu se trimit in original.

      1. va multumesc pentru raspuns.
        Aceste acte trebuie traduse cum ar fi certificatele nastere ,casatorie etc ?dovada domiciliului in Romania prin cartile de identitate ?
        Am un copil cu sotul meu dar mai am un copil dintr-o alta relatie care este in îngrijirea mea ,cu el cum procedez ,ce acte imi trebuie?
        va multumesc .

      2. Pentru actele de stare civila aveti nevoie de extrase multilinve.
        In privinta restului de acte nu ma pot pronunta, necunoscand toate informatiile familiei.

  118. am o intrebare…am auzit ca pentru copil nascut in germania…statul ofera 1800 e?stiti care e institutia care imi poate da informatia corecta si conditiile?

  119. Buna ziua domnul Iulian!
    Lucrez din 2012 octombrie in Germania cu acte. Sunt o mama singura, iar copilul meu are 11 ani si a ramas in Romania cu mama mea. Pot se cer kindergeld pt fiul meu, chiar daca el nu a ramas in tara cu tatal lui? In acte eu sunt singurul parinte. Va multumesc frumos.

  120. Buna seara tuturor ! si felicitari pt .ajutorul dat de administratorii acestui forum celor in dificultate .ma numesc Doru D. este prima data ca scriu pe un forum in Germania .Am citit multe din cazurile prezentate aici ,sperand sa gasesc unul similar cu al meu .Dar nimic . Ma vad deci nevoit sa intreb deci ,daca e cineva intr-o situatie similara cu a mea ,si ma poate sfatui ,sau altfel rog pe domnul Iulian sa ma ajute cu sfaturi utile . Deci :ma gasesc in Germania din aprilie 2013 , am inceput sa lucrez abia din novembrie 2013 ,cand am si depus cererea pt.alocatia copiilor ,care nu locuiesc aici cu mine ,ci cu sotia in Italia ,de unde de fapt am venit si eu .Zilele acestea dupa multe lupte ,si acte trimise ,si alte probleme ,am primit o scrisoare de la Famillienkasse ,ca mi-au aprobat alocatia cu data inceperii contractului de munca (care “colac peste pupaza “scade cu 1 aprilie ) .Stiu de la alte familii de cetateni romani ,ca au primit alocatia pt.copii care nu erau cu ei in Germania ,nu cu data inceperii contractului de munca ,ci cu data la care s-au “anmelduit ” deci in cazul meu chiar in prima zi cand am intrat in Germania .Mentionez ca pana la data inceperii serviciului ,am frecventat un curs de limba germana ,pe care l-am intrerupt la gasirea serviciului .Asadar intrebarea este : pot primi retroactiv ,alocatia ,de la data intrarii in Germania ,sau doar de la data inceperii serviciului ? . Va multumesc anticipat si va doresc o seara placuta tuturor .

    9

    1. Alocatia o primiti din momentul in care sunteti sub incidenta impozitului pe venit german: fie de cand lucrati, fie dupa 6 luni de la anmeldung, cand are loc mutarea domiciliului fiscal in noul stat gazda. In cazul dumneavoastra aveti dreptul din octombrie 2013, cu conditia ca anmeldungul sa fi fost facut in aprilie.

  121. am o rugaminte domnul Doru Degeratu daca ma puteti ajuta cu ce acte ati depus pentru alocatie?si cum ati procedat ?

  122. Buna ziua!
    Lucram cu sotia de 3 luni in Germania cu contract de munca. Am avut noroc si lucram la acelas fabrica, cazarea este oferit de firma. Avem 2 copii, baiat de 7, respectiv fetita de 6 ani. Ei inca nu au venit cu noi, dorim sa-i aducem anul viitor, dupa ce vom reusi sa inchiriem un apartament. Din moment ce lucram aici, platim impozit si asigurare am inteles ca avem dreptul la alocatia europeana pt copii. Parerile se impart, am avut parte de ambele: unii au spus ca nu avem dreptul ca nu avem copii aici cu noi; altii au spus ca avem dreptul, chiar daca copii sunt in Romania. Putem cere alocatia europeana? Care dintre noi ar trebui sa inainteze actele pt alocatia europeana?
    Va multumesc frumos !

    1. Deoarece copiii nu sunt in ingrijirea niciunuia din parinti (sunt in ingrijirea unei terte persoane, probabil bunici) conform legilor germane NU aveti dreptul la alocatie. Aveti dreptul la alocatie doar daca minim 1 din parinti locuieste cu copiii.

      1. Situatia mea este diferita de cele expuse aici,asa ca va rog nespus sa imi dati un raspuns,daca este posibil.Fostul meu sot este cetatean german si este in ajutor de somaj in Germania,mi-a trimis niste documente de la primaria de care tine,in care eu cer alocatie de la statul german pentru fiica noastra,noi stand in Romania.Inca nu am primit nici un raspuns,stiti cumva daca este posibilitatea sa primeasca alocatia si oare si retroactiv,deoarece nu am primit de 10 ani de la divort nimic.Multumesc anticipat. Mirela Juganaru

  123. raspuns pt PARMAC ADELA
    .Eu am fost ajutat sa depun actele de catre o doamna care era aici de mai mult timp si stia ceve despre aceste practici . Din cate-mi amintesc , am depus formularele tip care se pot descarca de pe forum , completate , toate certificatele de nastere ale familiei , certificat de casatorie ,documente atestante prezentza mea si anmeldung in ger. , documente din care rezultau alocatzia primita la acea data de copii mei , certificate de frecventza la scoala si certificare de rezidentza a familiei in un stat al UE .Toate acestea in fotocopii ,le-am depus personal la familienkasse , dupa care mi-au dat alte 4 formulare de completat in tara de resedintza a familiei . Unul de la primarie , cu rezidentza fam ., altul de la casa de alocatzii pt. copii , altul de la scoala frecventata de copil , si ultimul cel in care eu , titularul cererii ,enumeram membrii familiei si datele lor .Toate acestea le-am dus la Famk. si dupa 2-3 luni de asteptari am fost din nou sa intreb de rezultatul practicii , la care-mi spune ca lipseste un formular , adica l-au pierdut , si a trebuit sal fac din nou .Inca o luna de asteptare ,dupa care in sfarsit am avut raspunsul pozitiv . Dar se pare ca trebuiesc refacute toate acestea in fiecare an , pt. a demonstra ca , copii sunt inca in scoala , si nu au inceput serviciul .

  124. Buna sunt rody si vreau sa stiu daca primesc alocatie din germania ,am un copil .Am lucrat ca sezonier in germania pe perioade de trei patru luni pe an,si ce ar trebui sa fac .multumesc astept raspuns’

  125. Buna ziua.
    As dori sa stiu un aspect.
    Sunt divortata si am un copil de 15 ani care este in Romania, acum termina clasa a 8 a.Nu primeste pensie alimentara de la tatal lui, deoarece a ramas cu copilul in apartament .Copilul beneficiaza doar de alocatia din Romania de 10 Euro.
    Eu lucrez cu acte la o firma prin Zeitarbeit.
    Pot face ceva ca si copilul meu sa primeasca alocatia de stat Germana ?

  126. Nu aveti dreptul la alocatie din Germania deoarece copilul nu e in ingrijirea dumneavoastra. Chiar daca detineti custodia, copilul e cu tatal lui in Romania, iar dumeavoastra nu mai sunteti casatorita cu acesta.

  127. buna ziua am si o intrbare daca sunt caz social familie monoparentala cu 2 copii si vreau sa plec in germania la sora mea eu pot beneficia de alocatia sau vrun drept de acolo daca nu muncesc pana imi gasesc ceva.Astept raspunsul dumneavoastra va multumesc.

    1. De alocatie pentru copii puteti beneficia doar daca vor locui si copiii cu dumneavoastra in Germania si doar dupa 6 luni de la data la care ati facut Anmeldung, asta in eventualitatea in care nu va gasiti de lucru intre timp. Daca veti lucra, veti primi de la data la care veti fi angajata. De alte “drepturi” nu stiu ce sa va spun. N-am fost si sper sa nu fiu niciodata in situatia de a cere ajutor statului german. O seara placuta!

      1. E chiar prematur sa va ganditi la drepturi cat timp nu aveti nicio relatie cu statul german, drepturile se castiga in timp, in paralel cu anumite obligatii.
        Singurele beneficii ce se pot obtine sunt cele legate de cresterea copiilor, eventual subventionarea cursului de integrare. Se poate obtine usor suport pentru calificare profesionala – weiterbildung, iar cei nou veniti in Germania ce solicita ajutor social vor avea surpriza sa fie somati a pleca din Germania – li se solicita dreptul de sedere, drept de sedere ce este garantat pentru cetatenii UE in masura in care au asigurare medicala si resurse proprii pentru a se intretine. Ei tocmai, in momentul in care se solicita ajutor social, baza de garantare a dreptului de sedere – existenta resurselor de trai – nu mai exista. Avem cunostinta de nenumarate cazuri din diferite localitati la care, din pacate, nu se pot face prea multe.

  128. Buna,
    In postarea d-voastra este vorba se 800 euro/ familie sau 800 euro/ fiecare membru de familie

  129. Roxana,am si eu o intrebare.In urma cu 2 luni am depus actele pt. obtinerea alcatiei fetitei mele de 3 ani.Stau in berlin cu acte in regula,dar inca nu mi-a venit nici un raspuns.Fetita nu are tata,fapt pt. care as avea nevoie si de un ajutor pt. cresterea ei.Totodata avem nevoie de gradinita pt. micuta,deoarece as vrea sa merg sa lucrez,dar fara gradinita e imposibil.Va rog sa ma ajuati,astept indicatii.Lociuesc in Berlin.

    1. Ce denumiti dumneavoastra acte in regula? De cand locuiti in Germania? Ati lucrat, lucrati?
      Pentru alocatie fie ati trimis cel mai probabil un dosar incomplet si se fac cercetari. Fata unde a locuit pana acum, de cand este in Germania?

  130. Buna seara ! Daca a-ti putea sa ma ajutati cu o informatie va rog ! Sotul lucreaza in germania din august 2014, am reusit sa complectam formularele E 401 si E 411 cu privire la alocatia europeana ! Mentionez ca copii locuiesc cu mine in Rom ! Intrebarea ,,
    1 Trebuie sa traduc in limba germana aceste formulare si sa le legalizez ???

    2 Sotul are un salar net de 1900 e , putem beneficia de kinderzuschlag (mentionez ca suntem 4 membri in fam, sot ,sotie si 2 copii ) iar venit are doar sotul ,eu nu lucrez !

    Astept un raspuns de la d-voastra cat mai urgent !!!
    Va multumesc anticipat !!

  131. buna seara,am auzit de o alocatie care se da de la varsta de 1 si o luna a copilului pana cand copilul merge la gradinita ,nu stiu cum se numeste , pana la2 ani se primeste 300 euro si de la 2 la 3 ani 150 euro ,stiti ceva despre asta?

  132. buna ziua as dori o informare daca am un salar de 1600 de euro brutto mai am dreptul la Kinderzuschlag primesc kindergeld si primesc ASG 2 este un ajutor social ma puteti informa va multumesc locuiesc in zona nurnberg

    1. Depinde de veniturile si cheltuielile totale. Exista o formula complexa de calcul – se iau in calcul toate veniturile iar la cheltuieli – functie de costurile chiriei, incalzire, numarul de persoane.

  133. buna ziua o intrebare sunt casatorita si locuesc cu sotul meu ingermania lucram avem si copil (copilun primeste alocatie) acum de 5 luni a venit si fratele meu de 16 ani face aici scoala, alocatie in romania nu a primit niciodata (parintii locuesc in romania) poate primi si fratele meu alocatie e pe teritorul german si vrea sa se stabileasca aici va multumesc,

  134. Buna seara
    Vreau sa va impartasesc experienta mea privind obtinerea alocatiei pt copii in Germania
    Atatea am citit pe internet ca aproape imi venea sa renunt.Da a durat mult dar nu din cauza autoritatilor ci din cauza sefului ,sotului meu .Sotul meu lucreaza in Germania cu contract din 2014 luna Martie .
    In ceea ce se tot scrie aici ca dureaza cel putin un an de zile de la depunerea dosarului complet nu este adevarat sau cel putin la noi nu a foat asa .A durat maxim o saptamana de am primit banii retroactiv .
    Inprimul rand sotul s-a dus la famillikase din localitatea unde isi are ameldungul i s-a dat o cerere si un rormular pe care trebuia sa le completeze si i s-a spus ca trebuie sa mearga la Ansbach sa le depuna acolo completate sau prin email poate trimite .Asa si am facut ,noi stiam deja ce acte trebuiesc asa ca ne-am interesat pe net de adresa famillienkase si adresa de email .Acte necesare :
    Cererea data de famillienkase din localitatea lui
    Formular completate
    Acte de identitate sot -sotie copie
    Act nastere copii copie
    Act casatorie copie
    Ameldung copie
    Asigurare sociala copie
    Numar social copie
    Contract de inchiriere copie
    Contract de munca copie
    Fluturasi de salariu sau dovada ca s-a platit impozit
    Toate le-am trimis pe emailul famillienkase sau depuse personal cine vrea
    Intre timp noi am obtinut si formularele E401 si E411 din Romania si le-am trimis si pe acestea prin email .Se poate astepta sa va trimita cei de la famillienkase prin posta aceste formulare completate de ei ca apoi sa le completati in Romania si sa le depuneti in Germania .Noi am luat-o inainte .Nu se poate renunta la alocatia din Romania decat daca parintele care sta cu copiii nu are contract de munca si atunci cel care munceste in Germania va primi toata alocatia adica 184 euro/copil daca are contract de munca sotul/sotia in Romania se va primi in continuare cei 42 lei/copil adica 10 euro iar diferenta de 174 euro in Germania .
    Cei de la famillienkase ne-au trimis inca 2 formulare unul pt noi si altul pt angajator intr-un timp foarte scurt ,le-am depus personal pe acelea .Luni le-am depus ,ne-a asigurat domnul de acolo ca sunt complete si peste fix o saptamana am primit banii in cont retroactiv de la data angajarii .Era un domn foarte dragut care ne-a spus ca in maxim o saptamana vom primi banii .Noua nu ne-a venit a crede dar asa s-a intamplat .Prin posta am primit o hartie cu suma care urma sa o primim si calculul pe luni ,eu primind aici alocatia pt copii pana la 1.01.2015 cand am facut cererea de renuntare la alocatie pt ca eu nu muncesc .Cand ma angajez trebuie sa ii anunt ca sa imi dea dinou alocatia si sotul sa ia diferenta .
    In speranta ca v-am ajutat un pic cu aceasta alocatie.
    O seara buna

  135. Bună seara as vrea sa ma lamuriti un pic și pe mine. Alocatia in germania se primește din prima luna de cand unul din părinți lucreaza cu contract de munca sau numai de cand au ajuns copii in germania?

  136. Buna ziua
    Fostul meu sot lucreaza in Germania de 4 ani stiu ca ia alocatie pt fetita noastra de 10 ani cum pot afla si cum sa il oblig sa ii dea alocatia pentru ca nu vrea sa recunoasca ca ia alocatia pe fetita si nici nu ii trimite bani ii plateste o pensie alimentara de 200 de lei va rog sfatuitima ce sa fac!!!

    1. Fostul sot nu are dreptul la alocatia germana si chiar daca o incaseaza ilegal, va fi descoperit si va trebui sa o returneze. De aceea nici dumneavoastra nu puteti emite pretentii pentru o suma de bani rezultata din o ilegalitate.
      Cele bune!

      1. Multumesc pentru ras la m dat in judecata pt marire de pensie alimentara si neaga ca lucreaza in Germania dar am aflat de la un prieten ca sta in orasul Vilsbiburg si ca lucreaza la firma DRAXLMAIER cum pot sa dovedesc asta…..a ascos o copie dupa certificatul de nastere a fetei si mi a cerut sa ii semnez niste acte dar nu am fost de acord cum pot dovedi ca locuieste in Germania pt al da in judecata si a mari pensia la venitul lui actual si poate sa i dea si din urma?

      2. Din urma nu iti vor da ci de la data la care l-ai dat in judecata pt marire ,poti cere la firma germana data inceperii contractului de munca si salariul care il ia .Daca trimiti firma iti va raspunde ,sunt firme serioase .Poti da si telefon dar trebuie cineva sa vorbeasca germana .

    2. Trebuie sa cauti firma pe internet ,gasesti datele lor de fontact ,le trimiti o cerere prin care explici situatia si sa-ti dea o hartie cu salariul lui .Cand primesti acea hartie o depui la tribunal ,doar asa o sa poti lua pensia de intretinere minor. Daca este sa te bazezi pe tribunal sa trimita ei ,dureaza sau nu stiu daca trimit .Dar cererea va trebui sa o trimiti in grrmana .Asa ca trebuie sa o formulezi in romana sa mergi la un traducator sau un profesor de germana sa o traduca si tu sa o trimiti .Nu este chiar usor dar nici foarte greu .O trimiti si pe email si prin fax .

      1. Va multumesc din suflet credeti ca daca o scriu in romana si dupaia o traduc pe google nu e buna?

      2. Nu traduce pe google ca nu traduce corect si nu o sa inteleaga nimic .
        Fa bine si cauta un traducator sau un profesor.
        Tribunalului daca ii prezinti acte doveditoare iti vor da pensia marita dar nu se sinchisedc ei sa trimita la firma gernana chiar daca ai toate datele firmei .
        Cand primesti hartia trebuie sa o traduci la un traducator legalizat cu apostila ca sa iti ia in considerare hartia de la angajatorul german ,tribunalul .Cand trimiti nu e nevoie decat de traducere dar sa fie scrisa corect .
        Bafta .

  137. Buna ziua.Lucram in Germania de 4 luni cu acte in regula.Avem un baiat de 15 ani care locuieste in Romania cu o matusa.Intrebarea mea este daca putem beneficia de alocatie aici in Germania?

  138. Bună seara. Am si eu o întrebare. Soțul meu lucrează in Germania din septembrie 2015. Eu sunt însărcinată si trebuie sa nasc la începutul lui martie, după care o sa merg la soț. Daca aici nu am dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului atunci in Germania primesc ceva indemnizație? Sau trebuie sa nasc acolo pentru a primi indemnizație. Mulțumesc.

    1. Dupa cum a mentionat si @ich, aveti dreptul, dar pt faptul ca veniti din alt stat va trebui sa aduceti o negatie din partea autoritatilor romane.
      si atentie, pe aceasta negatie nu trebuie sa se specifice faptul ca nu incasati indemnizatie, ci important e faptul sa reiasa clar din documente faptul ca nu aveti dreptul.
      Aceasta deoarece statul German considera ca puteti solicita ulterior, retroactiv, indemnizatia si din Romania.
      Cele bune!

  139. Buna ziua
    O intrebare am si eu ,acel Kinderzuschlag ,venitul de 800 euro este pe persoana sau venitul total pe familie ?
    Noi avem un venit pe familie de 1500 euro/luna si 2 copii ,alocatia fiind separat .
    Multumesc

  140. Buna ziua,as dori si eu o informatie…. caci din ceea ce-am citit pana acum nu mai inteleg nimic.Din raspunsurile dumneavoastra inteleg caci nu pot lua Antrag auf Kindergeld pentru cei doi copii ramasi in Romania(ei beneficind de alocatia din Romania), in grija soacrei, atunci de ce cei de la Familienkasse mi-au dat de completat toate formularele in limba romana dupa care mi-au spus sa fie completate de primaria unde sunt domiciliati copiii ,stampilate dupa care trimise din nou la Familienkasse.ei mi-au spus ca avem dreptul si ca vom incasa diferenta .

    1. Ei v-au precizat o regula general valabila, analiza in detaliu a tuturor criteriilor de eligibilitate pentru cetatenii Romani se face la Nurnberg, Familienkasse Bayern Nord. Respectiva persoana de la informatii posibil nici sa nu aiba cunostinte atat de detaliate si chiar daca ar avea e greu sa va dea un raspuns, daca indepliniti sau nu toate criteriile, cat timp nu are date concrete.
      Din punct de vedere al legii copiii nu sunt in ingrijirea dumneavoastra ci a socrilor. Sustinerea financiara si intalnirile ocazionale in vacante nu sunt considerate conditii suficiente pentru a considera faptul ca aveti in ingrijire copiii. Ingrijire inseamna grija de zi cu zi, cresterea si educarea copiilor, lucru ce se poate realiza doar prin situatia in care cel putin unul din parinti locuieste cu copiii. Din punct de vedere al legii, socrii sunt cei indreptatiti a solicita alocatia din germania, dar trebuie in acelasi timp sa indeplineasca si celelalte criterii de eligibilitate – sa existe o relatie de impozituare intre ei si statul german – ex. unul dintre socri primeste pensie din Germania.
      Cele bune!

  141. Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Sotul meu este angajat in Germania de un an cu carte de munca, iar de doua luni m-am mutat si eu cu fetita definitiv. La completarea cererii pentru alocatia copilului am omis sa specific ca primim alocatie din Romania ( eu ne cunoscand bine limba germana). Acum am primit raspuns ca cerererea a fost acceptata si ne vor trimite banii lucru care si sa intamplat deja. Ce as putea face ca sa returnez banii si sa anunt grseala facuta unde sa ma adresez, pt a primi formularul e411?

  142. Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate cu un raspuns. Sotul meu este angajat in Germania de un an cu carte de munca, iar de doua luni m-am mutat si eu cu fetita definitiv. La completarea cererii pentru alocatia copilului am omis sa specific ca primim alocatie din Romania ( eu ne cunoscand bine limba germana). Acum am primit raspuns ca cerererea a fost acceptata si ne vor trimite banii lucru care si sa intamplat deja. Ce as putea face ca sa returnez banii si sa anunt grseala facuta unde sa ma adresez, pt a primi formularul e411?

      1. Multumesc pentru raspuns. Cererea am sriso pe numele sotului iar noi suntem casatoriti cu nume de familie diferite si in Romania primesc alocatia pe numele meu. Ma gandesc sa nu fie mai greu de gasit si sa am parte de surprize mai tarziu si sa nu ne mai acorde alocatia.

      2. Gresit aici.
        @Emilia: urgent stopati alocatia din Romania sau informati familienkasse despre faptul ca luati in Romania alocatie – evident va trebui sa returnati diferenta pentru perioadele in care cele 2 alocatii se suprapun.

    1. Am sunat la Familienkasse si am explicat situatia iar ei au zis ca nu elibereaza formularul 411ci sa aducem noi din Romania iar din Romania au cerut de- aici. Deci nu mai inteleg nimic. Saptamana viitoare plec in Ro cu dovada ca primesc alocatie aici si cea de domiciliu, oare ar fi de ajuns ? Ma gandesc sa renunt la domiciliul din Ro, oricum nu am casa sau alte bunuri acolo, decat contul bancar pe care il voi inchide. Multumesc pentru ajutor.

  143. Bună ma numesc Alexandra și sunt căsătorită am 5 copii și locuim în Germania .Alocatia la copii mi-a aprobat din Decembrie 2014 și soțul nu a lucrat am fost în social 6 luni și nu ne-a mai ajutat socialu pt ca ne-a dat alocatia din urma și ne-a zis ca ne putem descurca 6 luni cu bani primiți în Mai aveam programare la social și nu am mai mers pt a găsit un pot de lucru pt 3 luni acum în 19 face 3 luni de când lucra și apoi nu mai are din nou delucru… intre timp am aflat de supliment nu am știut de supliment am depus actele dar încă nimic … e posibil sa ne deie de când are copii alocația ???? Aceasta e întrebare va mulțumesc

    1. Suplimentul de care vorbiti – Kinderzuschlag – nu o sa il primiti, deoarece e nevoie de un venit minim de 900 de euro lunar. Contrar se presupune ca intrati sub o alta forma de ajutor social.
      Cele bune!

  144. Buna ziua!Intrebarea mea este…daca copilul termina facultatea dar se inscrie mai departe la master,mai primeste Kindergeld,?Inca nu are 25 de ani.Va multumesc!

  145. Buna ziua,
    Am o intrebare. Daca iau Betreeungsgeld, si primesc ajutor de la stat II, trebuie sa anunt la Jobcenter? Sau au legatura directa cu cei de la alocatie? Se ia in calcul Betreeungsgeld la Jobcenter? Va multumesc!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.