In biologie, naturalizarea inseamna adaptarea organismelor la un sistem natural nou, un fel de aclimatizare a unei fiinte mature la un mediu diferit de cel in care a trait pina atunci. Cam in aceeasi termeni se poate vorbi si despre cetatenii romani care ajung in Germania. Incep prin a gasi un loc de munca, o locuinta, apoi obtin permisul de munca si dreptul de sedere, isi aduc intii sotia, apoi copii, fratii si surorile in noul mediu si intr-un final, daca se considera adaptati sistemului social, solicita cetatenia germana. De altfel, in legislatia internationala, naturalizarea se defineste astfel :” obținerea cetățeniei unui stat pe baza recunoașterii unui drept special.” Iar strainii au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a se naturaliza. Din ultimele date statistice pe care le-am gasit, a rezultat ca in perioada 1995-2004, peste 1.278.000 de străini au obţinut cetăţenia germană prin naturalizare. Aceasta înseamnă, că aproximativ 1,5% din totalul populaţiei germane a fost naturalizat în perioada respectivă.
Dar cum se obtine acest drept special de catre romani in momentul de fata ? In primul rind, trebuie spus ca incepând de la 1 ianuarie 2007, adica de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, românii care doresc să dobândească cetăţenia germană nu mai sunt obligaţi să renunţe, in prealabil, la cetatenia pe care o detin de la nastere. Aceasta prevedere nu este valabila numai pentru romani, de avantajele ei se bucura toti cetatenii Uniunii Europene. Dar un cetatean roman, de altfel ca orice cetatean non-german al Uniunii Europene, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte stabilite de Parlamentul German. Astfel, conditiile de obtinere ale cetateniei germane de catre un cetatean roman sunt:
1. opt ani de sedere neintrerupta pe teritoriul Germaniei;
2.cazier judiciar fara inscrisuri;
3.recunoasterea principiilor statului de drept;
4.cunoştinţe de limba germană (scris, citit, vorbit);
5.contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau dovada unei surse de venit;
6.promovarea testului de încetăţenire.
Situatii particulare:
1.În cazul unui cetatean roman căsătorit cu un cetăţean german, cererea de încetăţenire poate fi depusă după o perioadă de şedere neîntreruptă pe teritoriul Germaniei de numai… 3 ani si o vechime in castorie de cel putin… 2 ani.
2. Cetatenilor romani care au absolvit un curs de integrare, li se reduce obligaţia de a avea reşedinţă neintrerupta pe teritoriul Germaniei de la 8 la 7 ani. Citeam undeva ca guvernul german a elaborat un nou concept prin care doreşte ca integrarea să devină cuantificabilă, pe baza unui numar de 100 de criterii din 14 domenii diferite, cu ajutorul carora să se poată verifica eficacitatea planului naţional de integrare. Programul se adreseaza tuturor persoanelor de alta origine decât cea germana: de la imigranţi până la etnicii germani din fostul bloc comunist stabiliti în Germania, de la copiii nascuti din parinti cu origini straine până la persoanele care doresc sa dobindeasca cetatenia germana.
In concluzie, cele mai mari obstacole in calea obtinerii cetateniei germane sunt legate de gradul de cunoastere a limbii. Romanii care vor sa obtina cetatenia germana trebuie sa aiba capacitatea de a vorbi liber la locul de munca sau despre viata cotidiana si in plus sa fie capabili sa redacteze scrisori simple, adica tehnic vorbind trebuie sa aiba nivelul B1.
O alta proba este testul de incetatenire. Acesta s-a introdus in 2008 si contine 33 de intrebari, dintr-un catalog de 310. Promovarea testului se face cu numai 17 raspunsuri corecte din cele 33 posibile. Oricum statistica arata ca rata de promovabilitate a probei este foarte mare, de peste 90 la suta, fapt care inchide gura tuturor persoanelor care au criticat, la vremea respectiva, introducerea acestei probe. În caz de eşec, testul poate fi repetat. Taxa pentru susţinerea testului este de 25 euro. Durata testului este de 60 minute. Autoritatile germane informează că materialul în vederea pregătirii pentru examen a fost dat publicităţii. Au dreptate! Testul se gaseste pe internet. Va sfatuiesc sa tastati pe Google sintagma „ Einburgerungstest + landul in care sunteti stabilit” si veti gasi cu certitudine o multime de rezultate. Dar atentie! Inainte de a-l citi trebuie sa stiti bine …limba germana.
Daca doriti sa aflati mai multe despre modul de obtinere a cetateniei germane va ofer sursa: http://www.staat-modern.de/gesetze. Daca doriti sa va verificati cunostiintele pe testul de incetatenire il gasiti in varianta completa pe site-ul Ministerului de interne : (http://www.bmi.bund.de/)
Iar daca doriti sa va sfatuiti cu pe aceasta tema noi in particular, va sfatuiesc sa-mi scrieti pe adresa laurafuss84@gmail.com.
Cu simpatie, Laura Fuss.
Articole pe acelasi subiect:
Dubla cetatenie:germano-romana.
Cetatenia germana prin nastere
Buna ziua,
As dori sa va felicit pt acest site atat pe d-voastra D-na Laura Cristina Fuss, cat si pe tatal d-voastra Dl Goldis si mai ales sa va multumesc pentru toate informatiile postate (in sfarsit niste pareri avizate)…informatiile privitoare la cetatenie sunt foarte acurate si bine documentate la fel si cele pt permisul de conducere si pt cursul de integrare (de mare ajutor sunt si unele comentarii, va multumesc pe aceasta cale celor care ne impartasiti din experienta d-voastra 🙂 ). Imi pare rau ca n-am descoperit site-ul mai devreme deoarece m-ar fi scutit de multe drumuri, telefoane, timp, bani etc 🙂
Dar oricum nu este prea tarziu pt ca am foarte multe de invatat si acest site este un ajutor real, pt mine cel putin :). Va voi urmari cu drag in continuare.
Toate cele bune,
Buna ziua!
Ma numesc Corina Prisacaru si sunt in Germania cu sotul meu din octombrie 2009,
am incercat la inceput sa obtin un loc de munca dar nu am reusit si la sfatuirea unor romani care sunt de mai mult timp in Germania , am hotarat sa fiu lucrator independent in domeniul ingrijirii de batrani ambulant.
Datorita acestiu Gewerbe am obtinut dreptul de sedere in Germania pe perioada cat sunt “Selbständig”, binenteles ca mi-am adus si copii in Mai 2010.Au primit si ei acelesi drepturi ca si mine.
Fetita mea urmeza scoala reala in clasa a IX iar baiatul merge la gradinita.
La inceput ca lucrator independent am lucrat cu o firma de “Ambulanter Pflegedienst ” cu contract de prestari servicii dar nu a mers decat un an deoarece ma platea ca pe un angajat iar eu la venitul pe care il aveam trebuia sa platesc foarte mult impozit si nu mai imi ramaneau bani te treit.
Am renuntat la acel contract si m-am dus la “Jobcenter” sa ma ajute deoarece situatia mea financiara este foarte precara si am nevoie de ajutor.
Am completat niste formulare si dupa doua saptamani am inceput sa primesc ajutor de somaj.
Am incercat prin mai multe mijloace sa-mi formez clientela mea dar m-am lovit de o problema foarte delicata adica aceea ca batrani primesc bani pentru plata ajutorului de ingrijire de la “Pflegekasse” iar eu nu am dreptul sa primesc bani de la ei deoarece nu am contract cu ei.
M-am interesat ce imi trebuie ca sa obtin un contract cu ” Pflegekasse” si am aflat ca am nevoie de o calificare aici in Germania adica un PDL (Pflegeienst Leistung).
Am mers la Jobcenter sa solicit un ajutor pentru a face aceasta recalificare, dar mentionez ca eu am lucrat in Romania ca asistenta medicala si m-am calificat la locul de munca timp de 5 ani, si mi-au spus ca trebuie sa dau un test si dupa aceea voi putea urma recalificarea dar unde imi spun cei de la scoala respectiva.
Acuma vine o problema mare aceea ca cei de la Jobcenter ma pun sa inchid acest “Gewerbe” ca spun ca voi merge la recalificare si nu mai pot si lucra , iar daca inchid Gewerbe nu mai am dreptul de sedere in Germania atat eu cat si familia mea.
Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz.
Va multumesc mult
Corina Prisacaru
Buna ziua!
Ma numesc Corina Prisacaru si sunt in Germania cu familia mea, adica sotul si doi copii, din Octombrie 2009 si sunt lucrator independent in domeniul ingrijirii de batrani ambulant. Eu provin dintr-o familie de nemti din Banat, strabunicul meu era neamt la fel bunica mea dar nu scrie in actele lor de nastere sau deces ,nationalitatea. Am toate actele lor de la certificate de nastere pana la cele de deces pentru ca din pacate nu mai traieste nici unul din ei. Cum pot primi cetatenia germana si ce trebuie sa fac si unde trebuie sa ma duc , la ce organizatie?
Va multumesc foarte mult
Corina Prisacaru
Felicitari pentru initiativa si munca depusa
Am nevoie sa imi zica cineva ce pot face in situatia urmatoare,Am lucrat in germania un an la o firma dar nu am avut in mana nici un act ,doar anmeldung incepand cu data de 01/05/2011.Din cele 12 luni am fost trimis sa lucrez la o alta firma pe o durata de5 luni.(mai-septembrie 2011)dupa care am revenit inapoi si am lucrat pana in data de20-04- 2012.De unde as putea sa scot niste acte care sa dovedeasca ca am lucrat in acest interval de timp in germania.Mentionez ca nu ne dadea fluturasi la salar ci doar semnam un stat de plata .Acum lucrez tot in germania la o alta firma serioasa ,unde avem facute toate actele necesare.
buna ziua.numele meu e marin silviu si din 2008 sunt in germania pana in prezent,in 2009 firma la care am lucrat am lucrat mi a facut anmeldung,acum sunt anmelduit la alta adresa si am inteles ca dupa o durata de 3 ani de cand am anmeldung i mi da dreptul de munca in germania.as vrea sa stiu la ce birou ar trebui sa ma prezint si cu ce acte ptr eliberarea permisului de munca.va multumesc.
Buna ,
vin cu o intrebare poate putin cam devreme , dar totusi vreau sa ma interesez din timp ceea ce trebuie sa fac .
Sunt in Germania din Iunie 2012 am urmat kursul de integrare de aproape un An si am luat cu suces B1 si de asemenea Orientirungkurs tot cu suces .Eu acum lucrez am drept de munca pe un An si in Iunie mi-se va prelungi unbefristet.
Acum va intreb cand pot eu beneficia de cetatenia Germana ? si care mai sunt passi pe care trebuie sa-i parcurg?cati ani trebuie sa mai astept ?
Va multumesc si va doresc o Zi buna
Cristian.
8 ani de la data anmeldungului. Pana atunci e cale lunga si se pot schimba multe…
De fapt 7 ani pentru ca a facut deja Integrationskurs si Orientierungskurs.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare:cum se poate obtine un cazier judiciar apostilat,fara a merge in Romania?Se poate obtine prin Consulat?
Multumesc.
Tata de etnie germana (nu sas, nascut in romania) .. mama romanca (nascuta in romania, bineinteles, copil nascut in romania (roman) . Ce sanse sunt ca acest copil (adult fiind) sa primeasca cetatenie germana ?
E vreun avatanj ?
Am o situatie asemanatoare: Socrul meu era de etnie germana, din Timisoara, fost detinut in URSS. Avem o gramada de acte ( pana la 1848 ) prin care putem dovedi ca pe avem stabunici nemti si austro-ungari…Exista vre-o sanasa ca sotul meu sa obtina o recunoastere oficiala a nationalitatii / etniei din partea statului German sau poate cere dubla cetatenie?
Atat el cat si copii nostri sunt vorbitori de germana !
8 ani de zile neintrerupti. Adica nu pot pleca deloc din tara? Nici pentru a-mi vizita familia, ceva de genul?
Bineinteles ca puteti calatori in afara Germaniei in concedii,vacante etc. In aceste situatii tot domiciliul in Germania il aveti.
A, am inteles, multumesc 🙂
Nemti din Banat, strabunicul meu era neamt la fel bunica mea dar nu scrie in actele lor de nastere sau deces ,nationalitatea. Am toate actele lor de la certificate de nastere pana la cele de deces pentru ca din pacate nu mai traieste nici unul din ei. Mama mea sau eu putem primi cetatenia germana si ce trebuie sa fac , unde trebuie sa ma duc sa ma interesez .
Va multumesc foarte mult
Buna ziua,
doresc sa ma informez in cazul in care sora mea a obtinut cetatenia germana, pot sa o primesc eu si sotia mea de la ea (sora). Mentionez ca lucrez in germania pe un contract pe perioada ne determinata si sotul meu are contract pe termen determinat. Amandoi suntem in germania de peste 3 ani si avem studii superioare. Multumesc anticipat
Ma bucur ca am gasit aceasta pagina de site desi e tarziu pt ca deja sunt in process de aplicare pt cetatenia germana in cateva zile. Cazul meu e mai diferit, sunt casatorita cu un german de 10 ani (casatorie efectuata in UK unde ne-am cunoscut si locuit pana in 2009 cand ne-am decis, mai mult el lol sa ne mutam in DE) Suntem inregistrati cu domicilul in DE din 2009 dar defapt locuim neintrerupt aici din 06.2012 pt ca am calatorit non stop pt cativa ani. Am parasit Ro cand aveam 18 ani (din liceu pe care l-am abandonat in clasa a 12-a) pt a locui in Anglia unde primisem viza de turist dupa care acolo prelungita de rezidenta si pe urma permanenta. In fine dupa 11 ani de UK puteam obtine cu mare usurinta cetatenia engleza dar dat fiind faptul ca sotul e german si dorea mereu inapoi ma oprea din a aplica. Acum am luat B1 si Einbürgerung test (din prima) fara nici un fel de scoala, lucrez din pacate doar Mini Job pt ca (asa cum stit) ca Roman e greu sa obtin macar un Job interview here! Si sper ca odata ce devin germana sa pot intr-un bun sfarsit sa impresionez pe cineva pe aici cu CV-ul meu (desi credetima este foarte impresionant! desi si fara mari calificari!) Doresc sa renunt la cetatenia romana deoarece nu am nici o legatura cu Romania de 14 ani decat numai prin acte 😦 care sunt si au fost mereu greu de obtinut cand expirau deoarece puteam aplica pt pasaport nou numai pe teritoriul Ro sau prin procura prin alta persoana etc etc si vreau sa scap de lucrul asta pt totdeauana. Calatoresc foarte mult atat privat cat si cu serviciul cgiar si de aici din DE (cu mini-job-ul meu) si deci asaportul meu este mereu folosit si tinut cu foarte mare grija sa nu-l pierd pt ca ma Costa timp si efort si bani sa obtin unul nou etc etc Intrebarea mea (desi o voi afla in curand pt ca am toate informatiile necesare pe net) e in cazul in care renunt la cetatenie statul german va astepta mai intai paca cand renuntarea la cetatenia romana e completata? Adica procesul de (dupa cate citesc eu) lunga durata si scump! Mai ales ca vor fi nevoie de 2-3 documente care le pot obtine doar personal in tara (sau inputernicire pe cineva care sincera sa fiu nu vreau sa mai apelez la nici un cunoscut!) cu dati de expirare exagerat de mici 😦 adica o perioada de 3 luni etc etc. Sau primesc cetatenia germana si pot aplica pt pasaport si ID german intre timp ce voi astepta pt renuntarea la cea romana? Mai ales ca citesc pe site-ul consulatului din Munchien ca voi fi nevoita sa astept pt o perioada de Minimum 12 luni de la data de accept si devenit cetatean Roman ca sa pot aplica pt renuntarea la cea romana etc… Cu siguranta ca in tot acest timp voi avea dreptul la pasaportul german si ID etc?? Si mai e ceva, de ce pt aplicatia de renuntare la cetatenia romana trebuie sa depun si documentul Einbürgerungsurkunde pe care-l voi primi (stampilat cu haga convention lol puke!) si tradus etc etc in original si il va pastra pe original statul Roman? de ce? eu nu voi avea nevoie mai tarziu sa dovedesc ca am devenit cetatean german prin naturalizare daca ei imi ea documentul respectiv in original?? In fine, multe intrebari (de fapt mai mult sunt enervata de stupidity pe care o are statul Roman si birocratia care o intrece pe cea germana desi si pe cea germana o urasc venind din Uk unde birocratia e aproape null) 😦 si voi intreba acum cand aplic daca stie doamna de astea si de adresa pt stamplia de haga convention si daca pot primi doua documente de Einbürgerunsurkunde etc etc 😦 Sotul meu ma ajuta mult 🙂 germana mea e buna desi nu e de C1 Level pt ca comunicam numai in engleza iar zilnic la servici folosesc doar engleza… nu ma ajuta stiu dar ma multumesc ca totusi cu TV si cititul mult pot invata germana singura chiar si cu putina practica pe care o am (dovada e ca am luat testele astea amandoua to top marks din prima 🙂 deci romanii sunt destepti!) Lung huh?? asta pt ca sunt enervata cu systemul Roman si ma tem de ultimul step (ah pas) pe care.l mai am, inca un last (ultim) drum spre Ro sa o mai fac si pe asta si dupa (sper intr-un an) sa fie basta Ro forever!!! Stupid birocracy 😦 Felicitari pt site, ma bucur sa dau peste pe Google, nu des citesc info in romana. Sunt fericita sa va aprob si anume pana in prezent info pe care le publicati (si pe care le-am citit) sunt autentice! Sunteti de mare ajutor celor mai Putin adaptati la Systeme vestice sau/si de informatica.
opps multe greseli dar multe sunt daotrita tastaurii (sper!) si am gresit la calcul am Parasit Ro in ’98 si deci pana in prezent (2014, NU? lol) sunt de fapt hm 16 ani si jumatate ca era January ’98 (in tot acesti ani m-am intorsc rapid in Ro doar de 2 ori (odata inainte sa-l cunosc pe sotul pt pasaport nou si oadata, in ’06 cu sotul sa vada unde m-am nascut) Nu am legatura cu nici un Roman, si nici prin UK nu aveam. Folosesc romana foarte rar (de fapt in scris si citit pe net uneori) nu ma simt romana de ani de zile si deci trebuie sa renunt la ea. Asta pt cei care nu inteeg de ce acum cand pot pastra dual etc renunt! renunt pt ca e nevoie sa rup si ultima legatura cu ea si anume pasaportul care expira (cam des lol 10 ani acum desi era 5 nu de mult!) Dar se pare (si nu ma asteptam la asa soc) ca Ro imi va arunca inca odata pietre mari in Cale pana in ultima clipa! Ce pacat, daca nu erau asa poate ca pastram dual… daca Id-ul meu expirat putea fi reinoint aici prin consulat pt un pasaport nou poate si poate ca pastram dual!
Nu inteleg de ce te lamentezi. Germania accepta dubla cetatenie, asa ca nu trebuie sa renunti la cetatenia romana, In consecint, imediat ce vei dobindi cetatenia germana vei avea toate drepturile asigurate, inclusiv pasaport german.In plus, ca sotie de cetatean german, vei avea prioritate la toate posibilele angajari.
Multumesc pt raspuns. Inca ma mai gandesc la ce mod sa aplic (dual or not) pt ca sunt personal impotriva dual-ului. Nu mai sunt romanca de ani de zile, nimic nu ma leaga de Ro si vreau sa schimb sa scap de o problema cu actele iar daca pastrez dual voi fi nevoita sa reinnoiesc pasaportul din 10 in 10 ani (deci problema de care fug nu m-ar lasa in pace)… Ce rost are cand eu nu-l voi mai folosi si nu voi mai avea nevoie de el. Ma gadesc ca poate sa-l pastrez expirat si atata timp cat nu e nevoie de el sa fie uitat undeva intr-un colt. Dar si sotul spune ca e mai bine sa renunt la cetatenie deoarece nu am nevoie de ea si nu ma incalzeste cu nimic plus sa scap de atatea probleme pe care le-am avut mereu cu actele etc. Cum sunt legile acum e ok si cred ca nu doare sa raman si romanca dar ma gandesc cine stie cum vor fi legile in cativa ani si desi stiu ca voi putea renunta oricand la a fi romanca de ce sa nu o fac acum caam motiv. De intors acolo si asa nu ma voi mai intoarce (desi pt a renunta la cetatenie ma gandesc ca e mai ieftin sa o fac din Ro si printr-un avocat daca e decat prin consulat care costa mai mult sau la fel, macar atunci cand voi plati un avocat acesti bani ma voi simti mai bine decat unui consulat care ma va trata oricum ca pe un nimeni) Voi vedea, inca nu sunt hotarata ce si cum desi decizia trebuie facuta cam urgent ca aplic in cateva zile pt germana…. O zi buna.
Buna ziua
vin si eu cu o intrebare. Eu stau de 9 ani in Germania si am facut curs de Germana si Einbürgerung test.
Acum intrebarea mea este!
daca ma casatoresc cu concubinu meu care este Neamnt dupa cat timp primesc cetatenia Germana?
Va multumesc
Nu trebuie sa te mariti ca sa primesti cetatenie. Poti aplica si acum pentru ea, din moment ce ai deja 9 ani de domiciliu in Germania.
Sint de 9 ani in Germania impreuna cu familia.Am ajuns aici in urma unui test pentru un loc de munca si l-am obtinut.Astazi este mai trist, in institutia in care lucrez era sa imi pierd viata in urma unui accident de munca in care nu sint vinovat.Sintem in faza in care trebuie sa facem Eiburgerung Test, si vad clar ca nu se vrea.La vorbit si la Nivel C, iar la scris sint la Nivel B2.Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca incerc sa vad si sa imi dau seama ca nu este nici o diferenta intre Romania si Germania.Acest nefericit accident, ma nenorocit fizic si psihic, iar statul German incearca sa se spele pe maini, erijaindu-se in institutia care nu vrea sa ma sustina.Este trist dar adevarat.Atat-a timp cat poti sa lucrezi este totul bine.Daca te imbolnavesti sau mai grav un accident de munca ca in cazul meu, atunci esti un arslock.Si uite asa la Landratamt, mi-au spus ca nu au nevoie de “someri” atunci cand am facut primele demersuri pentru Einburgerung Test.Precizez ca nu sint nici somer, caci sint inca bolnav in urma accidentului care a avut loc in 2015.Este trist ce se intampla astazi in Germania.Oameni care au muncit atat-a timp si s-au spetit cate 300-320 de ore pe luna ( cazul meu)sint aruncati la guni asa cu nonsalanta de catre institutiile de drept.Incet incepe sa imi fie sila de toata situatia de aici, nu ca la noi ar fi mai bine, dar si aici devine la fel.
Imi pare rau pentru accidentul suferit.
Din postarea ta nu se intelege ce probleme ai intampinat cu statul german. Vrei sa fii mai explicit?
Ai incercat sa aplici pentru cetatenie si nu poti s-o obtii din cauza accidentului?
Pai una din cerintele pentru obtinerea cetateniei este sa demonstrezi ca te poti intretine financiar singur. Avand in vedere ca Lukas nu mai poate lucra din cauza accidentului este clar ca nu mai poate indeplini aceasta cerinta. Doar daca ar face dovada ca obtine venituri suficiente din alte surse ar rezolva situatia.
Va salut in primul rind.Raspunsul pentru @Dich, este acela ca, compatimirea nu imi aduce inapoi starea de sanatate de dinainte de accident, iar faptul ca devi o leguma din cauza lacomiei si jafului unor asa zisi oameni (in situatia de fata nemti nu romani), la fel nu imi rezolva situatia.Cat despre problemele intalnite, in momentul in care am facut toate demersurile si ma pregateam pentru seria de intrebari- Einbürgerung-Test, mi sa spus ca ar fi mai bine sa renunt, ca in situatia asta as economisi 3X25 Euro ( Eu, sotia si fica mea).@Cipriane, hopa uite ca ai rezolvat o mica parte din “puzzle”.Infirm fiind normal ca nu pot sa prestez o activitate pe care o presteaza o persoana fara handicap.Venituri din alte parti, cand lucrezi 300 de ore pe luna mai ai timp de asa ceva ? Fa te rog un calcul sa vezi cate ore trebuie sa lucrezi in fiecare zi pentru a totaliza 300 ore intr-o luna, bineinteles, simbete, duminici, fara pauza ca un sclav pe plantatie, si Iti mai spun ca nu lucram la cules de castraveti.Daca IT- … iti spune ceva este bine, daca nu lasa, nu te mai obosi.Totul este o mizerie mare aici.Am avut ocazia sa vad si latura oamenilor cu imbolnaviri profesionale, sint tratati mai rau decat infractorii.Trist este prea putin spus.Lasati-ma asa nu vreau sa va spulber visurile despre ceea ce era o data Germania.
buna ziua am o intrebare pot intimpina probleme la cererea de cetatenie germana deoarece copii au beneficiat de kinderzulag va mulzumesc
Buna ziua D-nule @Adrian, cred ca ar fi necesar sa aduceti mai multe detalii in privinta informatiilor lasate.Cum si in ce fel v-ar putea afecta negativ nu pot sa spun.Alocatia pentru copii in Germania si in EU este un drept sustinut de constitutia Gemana, iar atat-a timp cat ati obtinut acest drept inseamna ca ati fost in legalitate.Se mai pot da cateva informatii legate de intrebartea D-voastra, dar asa cum am spus si nu doresc sa ma repet, ar fi nevoie de mai multe informatii.Succes in alegerea D-voastra.
Buna ziua , ma numesc Köster Lucica , sunt casatorita cu un cetatean german din 23.12.2015 . Vreau sa va spun ca sunt analfabeta si in cazul acesa daca as putea obtine cetatenie Germana . Va multumesc anticipat , Lucica Köster .
Buna ziua Stimata Doamna,
Ma numesc Emilia-Raluca Gröbel si locuiesc in Berlin. Sunt casatorita de 4 ani cu cetateanul german Frank Michael Gröbel. Locuiesc in Germania de 5 ani, am absolvit cursul de integrare si acel curs “Leben in Deutschland”. Meseria practicata timp de 17 ani in Romania si recunoscuta deja in Germania este de inginer TCM. Muncesc de 3 ani in Berlin si de 1 an am contract permanent. Nu am cazier. Deci, asa cum scrieti dumneavoastra, am dreptul la cererea cetateniei germane. Unde asa putea sa ma adresez pentru obtinerea acesteia si dupa experienta dumneavoastra, cam in ce timp o pot obtine?
Va multumesc anticipat.
Buna Ziua! Locuiesc in Germania si sunt casatorit de 3 ani cu o cetateanca germana cu care am un copil. Luna aceasta voi da cele doua teste si anume Einbürgerung si cel de Limba B1 dupa care va trebui sa fac demersurile pt. obtinerea cetateniei. Casatoria s-a facut in Germania. M-ar interesa sa apelez la un consilier pt. aceste demersuri . V-as fi recunoscator daca mi-ati recomanda pe cineva din Baden Wurtemberg. M-am uitat pe formularul care trebuie completat si sunt multe chestii la care nu stiu sa raspund de ex la rubrica amenzi…. am amenzi de viteza bineinteles toate platite dar nu imi mai amintesc valoarea, data si cine le-a emis …. cred ca sunt in decursul a 3 ani vreo 10… am aruncat hartiile. Mai e o problema cu salariul care nu e la fel in nici o Luna,,, variaza in functie de ore, ture, sarbatori, schimb de ture etc…Multumesc anticipat!
Buna seara,
Va rog daca se poate sa ma ajutați cu un raspuns.
Daca voi beneficia de alocația suplimentară pentru copii ,Kinderzuschlag ,
Imi poate afecta pe viitor cererea cetățeniei Germane pentru mine sau pt copii mei?
Am citit ca nu se acorda cetățenie ,cetățenilor care au beneficiat de ajutor social Hartz 4,dar nu se mai specifica si altceva.
Va Multumesc anticipat deoarece sfaturile si răspunsurile Dumneavoastră mi au fost de mare ajutor.