Asigurari de sanatate in Germania

socinro-foarte-mic

                                   SOCINRO va informeaza:

1.Consideratii generale

   Sistemul de sanatate german este situat pe unul din primele 10 locuri in lume. Aceasta pozitie este oarecum normala, fiindca sistemul de asigurări de sănătate este foarte vechi, instaurat inca din vremea lui Otto von Bismarck. adica acum  130-140 de ani. Astfel, guvernul “Cancelarului de fier” („der Eiserne Kanzler”) a instituit in 1883 asigurarea de sănătate, in 1884 asigurarea in caz de accident, iar in 1889. asigurarea pentru bătrânețe și dizabilitate.

De fapt, valoarea sistemului este data de nivelul de contributie a populatiei germane la constituirea fondurilor sale. In prezent, 85% dintre cetatenii germani contribuie la finantarea sistemului asigurarilor de sanatate de stat si 9 la suta la finantarea sistemului de asigurare privat, adica un total de 94 la suta. Cei 6% care lipsesc din totalul de mai sus nu au niciun fel de asigurare de sănătate, fiindca au venituri reduse si primesc ajutor medical prin intermediul asistenţei sociale. Acest ajutor este oferit insa cu masura, cu multa precautie si dupa multe verificari, incercindu-se astfel sa se limiteze  utilizarea excesiva a serviciilor medicale de catre non-contribuabili. Mai multe informatii despre contributiile dvs obligatorii la sistem gasiti aici.            

                                                                           

Advertisement

368 thoughts on “Asigurari de sanatate in Germania”

 1. foarte util articolul. chiar eram in cautarea unor asigurari de sanatate de stat sau private. Asigurarea de sanatate de stat se poate incheia si ca persoana particulara, fara venituri? Unde asigur copilul (care urmeaza scoala in Germania)? astept cu nerabdare continuarea articolului.

  1. Buna,
   si eu sunt in cautare de case de asigurari de sanatate la stat, si le gasim mai greu fiindca nu vorbim germana.
   As dori daca are cineva va rog un listing cu numele acestor case de asigurari, de stat, si daca stie indicativ, preturile la asig familie(sot,sotie+ 1 copil (6 ani) ptr GEWERBE- sau eventual un sfat , care e mai avantajoasa.Multumesc.
   Monica, nu stiu daca te ajuta, dar am inteles ca pentru persoanele care nu lucreaza, exista tot felul de asigurari private internationale (pt.copii inclus), gen asigurari pentru expatriati(care sunt valabile tocmai, numai pe perioada fara munca/venit).
   Multumim ptr informatiile din site, ajuta mult.

   1. *in situatia noastra, e vorba de GEWERBE deschisa de sotul meu la 1 ian.ac, platitor de tva,si pentru care inteleg acum din articol, ca asigurarea med. e obligatorie, si va trebui platit retroactiv de la 1 ian.asta e.contabilul de aici neamt,nu ne-a zis ca e obligatorie, i-o fi scapat aspectul,bine ca am descoperit acum.

   2. Cititi va rog materialele informative de mai sus, vi le-am atasat ca raspuns la o postare anterioara.
    Oricum asigurarea medicala in sistem public iese din discutie in cazul dumneavoastra, exista doar o sansa foarte mica daca sotul a fost anterior inceperii activitatii independente asigurat in sistem public si cu plata retroactiva. Contributia este aceeasi indiferent de numele casei de asigurari in sistemul public, pentru gewerbe aveti o suma lunara de 686,48 euro, daca realizeaza un venit lunar mai mic de 2073 euro atunci suma se injumatateste, adica 351 euro (aici este inclusa si Pflegeversicherung).

 2. Buna.
  Am obtinut recent “persoana fizica autorizata”,cu calificare in domeniul constructiilor.Dupa ce am fost la primarie si am obtinut acest act,trebuie sa fac asigurare medicala aici in Germania?
  Sau pot face asigurare in Romania,la un pret mai redus?
  Am 37 de ani.

   1. In cazul ca sunteti independent (Selbstständig), aveti obligatia sa va asigurati in Germania. Daca nu o faceti de la inceput, aveti sanse mari sa fiti obligat la plata retroactiva a asigurarii de la data inceperii activitatii.
    Si suplimentar puteti sa fiti considerat ca si independent aparent (Scheinselbstständig) si puteti incasa si amenda pentru ca munciti la negru.

    Atentie mare asadeci la modul cu activati ca si Selbstständig, si la faptul ca trebuie sa va indepliniti obligatiile la casele de asigurare.

  1. Asigurarile medicale straine nu sant valabile in Germania decat in cazul
   cand Dvs. platiti facturile de la medici si decontati personal cu asigurarea
   Dvs. de sanatate ce-ati incehiat-o in strainatate.
   Nu stiu ce intelegeti prin “persoana fizica autorizata”. Este o traducere
   sau altceva? Ralf Genort Alexer

 3. Buna ziua sant in germania de o luna de zile
  Vroiam sa stiu daca ,cardul european de sanatate are vreo valabilitate pe teritoriul germaniei sau o asigurare medicala facuta in romania (ex.generali) este valabila in germania sau trebuie sa am o asigurare medicala intocmita in germania
  Eu vin din spania unde am rezidenta indefinita si sant asigurata medical pana in 2013 este valabil cardul in germania sau nu
  multumesc anticipat
  anca melania maak

  1. Cardul european de sanatate este valabil in Germania, insa, de regula nu este acceptat decat de catre spitale. Cabinetele dortorilor nu sant obligate sa-l accepte, ar putea sa-l accepte. Cardul european de sanatate este valabil, in limita datei pana cand…este valabil, indiferent in ce tara a UE
   a fost emis. Insa este o asigurare total insuficienta pt. tratamente ambulante in Germania. Ralf Genort Alexer

  2. Eu cred ca daca aveti asigurare in Spania, nu trebuie sa platiti in Germania. Am avut un prieten spaniol care a fost asigurat in ambele tari concomitent, si nemtii i-au returnat banii, cand au aflat. Din pacate nu mai tin legatura cu el, pentru a cere info suplimentare. Mai interesati-va inainte de a plati degeaba de doua ori.

  3. In alta ordine de idei, cu cardul european din Romania, am putut sa fac chiar o endoscopie gratis aici si sa imi tratez o gastrita. Eu as zice ca functioneaza destul de bine si pe ambulatoriu. A mers si la cabinete la ORL, am primit antibiotice gratis, etc. Pe baza numarului de pe card, te identifica imediat ca asigurat european. Bunavointa sa fie.

   1. Acu, am vazut ce vechi, e postul. :)) Cu siguranta, intr-un fel sau altul s-a rezolvat chestiunea pana acum. :)) Prea mult stat cu ochii in ecran fara ochelari…

 4. buna seara,as dori si eu sa aflu detalii despre asigurarea medicala….Un card european de asigurari este deajuns?Si…pentru cea care a intrebat despre asigurarea copilului….cum l-a inscris la scoala?Ma intereseaza deoarece as vrea si eu sa-mi aduc aici fetitele.Multumesc

 5. Buna seara,
  Am fost angajat cu contract de 1 an de o firma din germania pe post de inginer. Inca sunt in tara si urmeaza sa plec cu familia si 1 copil sub 2 ani:as avea cateva intrebari:
  -trebuie sa fac asigurare de sanatate pt. Germania sau este suficient sa avem toti card european?
  -unde se face daca este cazul asigurarea de stat daca nu doresc asigurare privata
  -daca optez pt asigurarea privata care este cea mai ieftina?
  Multumesc,

 6. Firma gemana ce v-a angajat este obligata sa va anunte la o Casa de Sanatate din Germania (este lege!) dar numai daca contractul de angajare a fost incheiat DIRECT intre Dvs. si respectiva firma germana, nu altfel!
  Daca aveti un contract de munca german, incheiat de Dvs. cu o firma germana, nu trebuie sa va mai faceti griji de asigurarea de sanatate.
  Primiti cardul Casei de Sanatate germane unde a-ti fost asigurat de catre
  firma germana, de obicei AOK, dar pot sa fie si alte Case de Sanatate in afara de AOK.
  Asigurarea privata de sanatate nu o puteti incheia in RFG decat daca santeti anuntat ca proprietar de firma si traiti din venitul ce va aduce firma Dvs.
  SAU daca salariul Dvs., brut depaseste pe luna 5.500 Euro pe luna in fostul RFG sua 4.800 Euro pe luna in fostul RDG. Aceasta limita se numeste Beitragsbemessungsgrenze. In anul 2012 aceste limite vor fii de 5.600 Euro salariu brut pe luna respectiv 4.800 Euro pe luna in fostul RDG.
  Nu puteti opta pt asigurare privata de sanatate decat in conditiile cand,
  ca angajat, depasiti aceste limite lunare de salarizare.
  Asigurarile de stat de sanatate asigura toti membrii de familie, al celui
  angajat, daca respectivii membrii de familie NU au venit propriu.
  Asigurarea privata, NU! Platiti pt. fiecare membru de familie sau platiti
  tarife “de familie” ce sant mai scumpe.

  Ralf Genort Alexer

  1. O mica precizare: nu firma angajatoare alege casa de asigurare de sanatate. In momentul angajarii trebuie prezentat firmei documentul de apartenenta la o casa de asigurari (se elibereaza de catre orice casa, la cerere).
   In cazul asigurarilor noi, angajatul va contacta o firma de asigurari si va trimite firmei documentul de aderare.
   In niciun caz firma nu poate alege in numele angajatului – formularele de aderare trebuiesc completate si semnate de catre acesta.

 7. Buna seara, sunt selbstandig in Germania si lucrez in Gartenservice ,as dori sa aflu daca in cazul meu pot folosi cardul european ca si asigurare de sanatate sau am nevoie de o asigurare germana.In cel deal doilea caz ,care este cea mai ieftina asigurate pe care o pot incheia? Va multumesc anticipat

 8. Buna ziua locuiesc in Germania de patru ani din care trei ani am lucrat la un restaurant italienesc mai mult la negru decat cu contract,din cei 3 ani lucrati acolo nu am avut decat un contract de 6 luni asa cum se cuvine cu asigurare medicala ..etc.Din 23.decembrie 2010 nu mai lucrez ,locuiesc cu prietenul si doar el lucreaza!Am incercat sa-mi fac o asigurare medicala de stat ptr.ca cea privata nu mi-o pot permite si am fost la AOK nu vor sa-mi faca asigurare mi-au spus ca daca eu nu am un loc de munca nu am dreptul nici la asigurare adica acel freiviligversiherung sper ca am scris bine:) va rog sa ma indrumati dumneavoastra!Astept raspuns cu stima Violeta.

 9. buna as avea si eu o intrebare. sunt de 4 luni in Germania inca nu mi-am gasit de lucru, sunt obligata sa am asigurare? nu am nici un venit si nu imi pot plati aceasta asigurare. precizez ca am cardul de sanatate din Romania valabil pana in februarie 2012. va multumesc

 10. Buna ziua oder Guten Tag!
  Sunt pe sfert german,dupa bunica mea Wilhemine Heine care s-a casatorit cu bunicul meu roman!
  Vreau sa ma stabilesc in Germania,sa-mi gasesc un loc de munca!
  Conteaza faptul ca sunt de origine germana sau nu?
  Mentinez ca am studii superioare si sunt familist cu 4 copii!
  Mai am o intrebare,va rog,Cat este cea mai ieftina asigurare de sanatate 1
  Vielen Dank!

 11. buna seara,

  cum se poate asigura medical o persoana care nu lucreaza inca si nu s-a delcarat arbeitslos? nu are nici firma. are anmeldung si a obtinut dreptul de sedere.

  Am inteles ca poate face o asigurare privata doar daca are firma sau daca este angajat normal, dar castiga f mult. Iar asigurare de stat poate sa isi faca doar daca este angajat.

  Ce solutii am avea?

  Va multumesc.

 12. Nu cred ca mai inteleg nimic.In final am nevoie de asigurare medicala ca sa obtin permisul de nunca in germania sau pot sa obtin permisul de munca si apoi sa am asigurare medicala ce va fi platita de angajator? Am contractul de munca dar sunt pierduta intre permise de sedere, de munca si asigurari medicale, nu stiu care e primul si care este ultimul…

  1. Primul este permisul de sedere ,dreptul de munca nu il obti asa usor ,ai nevoie de mai multe acte printre care si dovada ca locuiesti in germania de cel putin 3 ani ,dar daca ai un contract de munca firma respectiva poate incerca sa iti obtina dreptul de munca pe o perioada limitata,odata obtinut asiguratorii sunt obligati sa te asigure .

   1. darius,te rog spune-mi unde gasesc reglementat faptul ca daca locuiesti legal in germania de peste 3 ani-eu pe 10 sept.2012 fac 5 ani-poti obtine dreptul de munca? in plus ,eu sint deja pensionar al statului roman.am si card aok.multumesc mult

 13. buna,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns ,o prietena a mea are asigurare la AOKea a lucrat pe sezon cu contract de cate 6 luni ,la ultimul contract a lucrat doar 3luni si jumatate deoarece firma a dat faliment ,cine preia asigurarea medicala ..sau trebuie sa o plateasca singura pana la gasirea unui nou job? unde trebuie sa se intereseze .multumesc si astept u n raspuns

 14. buna seara
  Sotul meu si-a deschis o firma in germania si locuieste acolo de mai mai mult de 1 an. Acum plec si eu cu copilul care are 3 ani. De ce servicii medicale beneficiaza cel mic? Si ce cuprinde acea asigurare medicala, ce servicii?
  ( NU ne permitem o asigurare privata). Si daca vorbeste cineva engleza acolo ca nu ma pricep bine la germana. Multumesc.

  1. In completarea celor spuse de Maria: cat mai curand posibil sotul trebuie sa trimita firmei de asigurare formularul pentru co-asigurati – abia dupa aceea dumneavoastra si copilul o sa primiti cardul individual de asigurare.
   In lipsa cardului individual de asigurare ve-ti intampina probleme in cazul in care trebuie sa apelati la servicii medicale.
   Sotul poate trimite formularul chiar inainte de a ajunge dumneavoastra in Germania: trebuie completat formularul cu datele personale, varsta, ocupatia si eventualul venit.
   Succes!

 15. daca sotul tau a incheiat la timp o asigurare de stat,atat tu cat si cel mic beneficiati de asigurarea sotului,care va acopera in intregime(vizita la medic,medicamente,eventuale spitalizari
  cat despre limba,e cam greu…germanii pretind(si nu exagerat,cred eu),sa le vorbesti nemteste.Altfel,majoritatea sunt foarte amabili si saritori
  Mult succes si o integrare rapida!

 16. stie cineva daca cardurile europene mai sunt valabile in germania dupa 01/01/2012 am auzit ca nu mai sunt valabile
  daca ai firma persoana fizica cu contract firma germana trebuie sa iti faci singur sigurarea medicala?

  1. cardul european de sanatate este valabil pt ca si eu am avut unul dar a expirat luna asta am complectat pt alt card dureaza o luna pina il primesti dar acuma nu mai sunt fonduri pt a face aceste carduri in romania

 17. Buna ziua
  Daca sunt pensionar pe caz de boala si vreau sa ma stabilesc in Germania la fiul meu care este medic rezident, este valabila asigurarea medicala din Romania?

 18. fetita mea este nascuta aici in germania ,in 2010 ,nu am asigurare pt ea si nici eu ,cum as putea sa fac sa aiba macar fata asigurare ? daca ea este de cetatenie lor nu ar trebui sa ii dea de la stat asigurare pt copil gratuit ??

 19. Buna,anna. Spui ca fetita ta are cetatenia germana. Deci esti casatorita cu un cetatean german. Sau esti divortata. Explica te rog mai clar.

 20. Buna ziua.Sunt nelamurita cu un aspect privind asigurarea medicala si va rog frumos sa mi spuneti dumneavoastra daca este adevarat ceea ce am auzit eu astazi.Nu am asigurare medicala de nici un fel adica nici in Romania si vreau sa mi fac acum ,aici in Bremen insa cineva mi a spus ca va trebui sa platesc din urma adica ce din urma,nu prea mi dau seama pentru ca eu de la inceput de cand am venit aici,mi am platit singura cu bani din portofel o radiografiei a rotulei si o extractie dentara.deci aceste examinari de care m am folosit,au fost achitate ,nu vad ce anume sa platesc din urma?Pur si simplu vreau sa mi fac o asigurare de sanatate obligatorie cu data curenta,nu se poate?Multumesc frumos!

  1. Plata retroactiva a unei asigurari medicale se practica de obicei in cazul in care sunteti un lucrator independent.

   Daca nu lucrati nimic (student, pensionar, casnic) atunci de regula va trebuie o asigurare medicala, incheiata in orice tara (in Ro, sau in Ge)

   Daca sunteti angajat atunci sunteti asigurat automat. La fel daca un membru al familiei lucreaza, atunci familia este asigurata pe numele acestuia.

   Daca lucrati insa ca si independent atunci aveti obligatia sa va asigurati singur si numai in Germania. Daca nu va anuntati singur si sunteti candva prins, atunci s-ar putea ca asigurarea sa va oblige sa platiti retroactiv de la data la care ati inceput activitatea. Si nu are nici o importanta daca ati beneficiat de servicii medicale.

 21. Da, in unele zone si la unele firme de asigurari te pune sa platesti din urma, de la data Anmeldungului. Si eu am avut emotii dar am scapat. Am facut asigurare la AOK si nu ne-a intrebat nimeni de ce pana acum nu am fost asigurati.

 22. Va rog,am nevoie de un raspuns urgent!!!!!!sotul meu si eu am renuntat la servici pentru a ne muta in alt land.Mentionez ca avem amandoi unberfristet.Pana acum am fost asigurati la aok impreuna cu cei doi copii ai nostrii.Intrbarea mea este :pana vom avea din nou anmeldung si ne vom angaja vom mai fii asigurati medical pe teritoriul germaniei?Daca nu ce trebuie sa facem?????Va multumesc din suflet!!!!!!

  1. Ati renuntat benevol la lucru. Cat timp ati lucrat? Daca indepliniti conditile aveti dreptul eventual la ajutor de somaj, dupa o perioada de cateva saptamani.
   Din momentul in care veti primi ajutorul de somaj (daca veti primi) se va face plata si pentru asigurarile sociale.
   Pana atunci insa veti fi obligati sa platiti asigurarile medicale din buzunarul propriu. Puteti ramane la AOK benevol. Pentru cazuri deosebite se acorda chiar reducerea totala pentru plata primei de asigurare.
   Cel mai bine este sa intrebati direct la AOK.
   Insa asigurarea nu are nimic de a face cu Anmeldung, doar cu angajarea.

 23. Am lucrat un an si 3 luni cu impozitul si asigurarea medicala platita la zi,dar am inteles ca pentru somaj trebuie sa asteptam 3 luni.E adevarat sau se poate mai repede?MULTUMESC ANONIM PENTRU RASPUNS!!!!!

  1. Ajutorul de somaj se acorda imediat doar cand angajatul este concediat. Daca el renunta benevol atunci este sanctionat cu acest Sperrzeit.
   Chiar si in cazul in care sunteti concediat insa cu parte de vina, se poate suspenda ajutorul pentru 3 luni.

 24. Fiica mea este medic anestezist la o clinica din Germania. Eu,mama ei,pensionara, pot beneficia de asigurarea ei medicala pentru analize facute in clinica unde lucreaza?

 25. Pentru cei cu familii: documentul ce trebuie trimis asiguratorului pentru asigurarea medicala tip familiala (Familienversicherung) este Angaben zur Überprüfung der Familienversicherung (ar trebui sa fie online pe site-ul fiecarei case de asigurare).
  Orice schimbare ce intervine in structura asigurarii (membru familie nou asigurat, schimbare venituri coasigurati, finalizarea studiilor copiilor peste 22 de ani, etc) trebuie adusa la cunostint asiguratorului prin intermediul acestui document.
  Majoritatea caselor de asigurare solicita anual trimiterea acestuia in vederea actualizarii datelor.

 26. buna seara,as dori sa stiu daca o asigurare de sanatate din rom.de la alliantz-tiriac e valabila aici in germania pt.cei cu gewerbe,mai exact vreau sa depun pt.permisul de sedere si am inteles ca imi trebuie o asigurare privata pentru ca lucrez cu gewerbe,credeti ca o sa fiu respinsa daca am asigurare din romania?va rog daca a mai procedat cineva asa sa dea detalii si cum a facut mai exact?va multumesc anticipat pentru toate informatiile postate aici pe site si care m au ajutat enorm.

 27. Eu din cele citite mai sus nu am gasit deloc raspunsul la intrebarea ESENTIALA: Un adult daca vine din ROMANIA > GERMANIA si nu are nimic de munca.
  1. Cum isi inchipuie cineva ca va putea plati vreo asigurare de stat sau privata care incep (cea de stat de la 150 eurolunar sau cea privata mult mai mult).
  2. Cardul european de sanatate dupa cum cititi mai sus nu are practic nici o valoare :).

  >> Singura solutie realista ramane sa se plateasca in continuare Cotizatia in Romania (40RON) – (tara UE) si sa se emita un card de sanatate german (gen AOK) in baza unui formular european. Acest lucru este posibil la pensionari… De ce nu ar fi posibil si la cei tineri care vin sa se adapteze la sistemul german… multi dintre ei ramanand neasigurati !!!

  Multumesc.

  1. Ce crezi, citi ar veni si ar face asa numai pentru a se opera sau a primi anumite tratamente medicale foarte scumpe care in tara de unde vin nu se platesc de asigurarea medicala. Ar fi un adevarat “turism medical”

   Plus ca statul german vrea ca oameni care vin in germania sa si munceasca, nu sa vina si sa profite doar de sistemul medical care nu este cel mai bun insa mai bun ca in multe alte tari.

   1. Normal ca toti isi doresc sa munceasca insa.. dureaza un an pana invata limba si reusesc sa-si gaseasca un job.. Vi se pare normal sa ramana neasigurati sau sa plateasca 150-300 euro pe luna??
    multumesc.

  2. Si inca ceva

   Citat “Un adult daca vine din ROMANIA > GERMANIA si nu are nimic de munca.”
   Exact asta nu doreste statul german: oameni care vin si nu au loc de munca, deoarece acei oameni nu platesc nimic nici la impozite nici la asigurari.
   Suna egoist dar statul german are si obligatie pentru catatenii germani sa mentina costurile medicale macar constante si asta nu se poate decit daca se plateste asigurarea in germania deoarece aici se plateste mai mult.

  3. Buna ziua,
   Citind postarile despre asigurari am gasit comentariul dvs si nu inteleg ceva: dvs spuneti ca daca esti pensionat in Romania, dar locuiesti in Germania, beneficiezi de asigurare medicala germana prin intermediul unui formular european? Mi se pare imposibil…cred ca nu am inteles eu bine. Poate ma puteti lamuri un pic.
   Multumesc!

  1. 1. Nu mi se pare normal sa ramina neasigurati deoarece daca se intimpla ceva rau ar putea sa ramina datori pe viata la statul german cu sume care oricum nu le pot plati inapoi deci implicit sa terminat cu viitorul mai bun in germania.
   2. Da, mi se pare normal sa plateasca 150-300 € exact ca si cei care platesc atit ca sa dispuna de asigurare medicala (daca muncesti aici platesti 30 % din salariu brut la asigure,15 % angajatul+ 15% angajatorul). Iar suna dur, dar daca nu doresc sa plateasca nu ii obliga nimeni sa vina in germania insa daca vin sa respectele legile de aici si mai ales pe cei care platesc atit de mult ca sa beneficieze de asigurare.
   Toata lumea doreste o asigurare medicala cit mai buna asta insa implica si ca TOATA lumea trebuie sa plateasca la fel de mult.
   Toatal

 28. normal este a atunci cand alegi sa mergi intr-o tara anume,sa-i respecti legile….legea germana cere sa platesti ca sa beneficiezi de serviciile lor medicale…in fond,daca platesti o paine nu poti primi un cozonac,nu?

  1. 🙂 in schimb ei au vandut paine romaniei la pret de cozonaci ca au avut piata deschisa :).

   ” daca nu doresc sa plateasca nu ii obliga nimeni sa vina in germania insa daca vin sa respectele legile de aici si mai ales pe cei care platesc atit de mult ca sa beneficieze de asigurare. daca nu doresc sa plateasca nu ii obliga nimeni sa vina in germania insa daca vin sa respectele legile de aici si mai ales pe cei care platesc atit de mult ca sa beneficieze de asigurare.”

   Era vorba de prietena mea care vine in germania si va trebui sa o asigur medical – nu este chiar usor…. ne vom casatori dar apoi apare alta problema ca sunt asigurat privat si va trebui sa vad daca ii fac PKV sau GKV. Oricum va trebui sa citesc mult mai mult despre asta. Va multumesc.

   1. Daca esti asigurat privat presupun ca esti Selbständig. Atunci ai putea sa o angajezi la firma ta si va avea GKV.

   2. Nope, sunt angajat si am brutul peste 70.000. As asigura-o initial GKV ohne Bescháftigung si dupa cate stiu e cam 130-150 E pe luna… Ea o sa-si caute un job.
    Am pus asemenea intrebari pentru ca sit-ul se refera in principiu la explicarea drepturilor pe care romanii ca cetateni europeni nu le cunosc..
    De exemplu mi se pare un lucru bun sa-ti muti bunica sau mama temporar in Germania pentru a beneficia de tratament fara costuri suplimentare.

 29. buna am avut contract de munca in germania timp de 2 luni.in acest timp am avut un accident de munca.am fost la spital cu mana rupta(accident de munca), firma respectiva unde am avut contractul de munca m ar putea despagubi cu asigurare de sanatate?

  1. Asigurarea medicala ce ati avut-o in cele 2 luni ar trebui sa va acopere ingrijirile medicale si un eventual concediu medical de pana la 78 de saptamani (asta daca ati avut toate formele legale)

 30. Buna ziua, locuiesc in prezent Germania si doresc sa inchei aici o asigurare medicala. Eu nu am loc de munca (sau vreun alt venit), locuiesc cu prietenul meu care are loc de munca stabil, asigurare medicala, permis de munca si sedere etc
  Intrebarea mea : este posibil sa inchei o asigurare medicala aici? unde pot incheia o astfel de asigurare si aproximativ care sunt costurile? In cazul unei casatorii cu o persoana asigurata in germania, beneficiez si eu (ca sotie) de acea asigurare?
  Multumesc tuturor celor care imi pot da informatii!

  1. Puteti incheia o asigurare medicala privata, cel mai ieftin pare a fi la AOK (~160 Euro lunar).
   In cazul casatoriei se poate extinde asigurarea de sanatate a sotului (daca este angajat) pentru membrii familiei atat timp cat acestia nu au alte venituri.

 31. Buna seara,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu o asigurare de sanatate in Germania…in cazul in care ma angajez cu contract in Germania, angajatorul este obligat sa imi plateasca asigurarea de sanatate?Si daca da, de aceasta asigurare poate beneficia si sotia mea care nu are loc de munca in Germania, de exemplu in cazul in care ramane insarcinata, dispune de controalele medicale de specialitate pe tot parcursul sarcinii si nasterea inclusiv?Sau trebuie sa platim noi?

 32. Buna ziua! As dori un sfat daca se poate. Locuiesc de peste 3 ani in Germania. In toata aceasta perioada nu am fost angajat aici si nu am fost nici asigurat la sanatate. Am fost asigurat in Romania pe baza unui PFA si unui contract de munca part-time de forma. La nevoie am avut Cardul European la mine. Pentru ca nu mai am restrictii sa aplic la ce joburi doresc fiind rezident mai mult 3 ani, as dori sa stiu daca vor exista probleme in momentul in care va trebui sa imi fac o asigurare medicala, de genul, sa te puna sa platesti din urma, amenda sau mai stiu eu ce. Banuiesc ca nu e chiar ortodoxa situatia mea. Daca puteti sa imi dati un sfat cum sa ies elegant din ea si sa pun lucrurile in ordine as fi foarte recunoscator. Multumesc.

  1. Atat timp cat ati locuit in Germania fara a fi angajat, sau lucrator independent, si ati avut o asigurare in afara Germaniei, nu exista pericolul de a fi pus la plata retroactiva a unei asigurari in Germania.

   La inceperea unei activitati dependente (salariat) veti fi asigurat automat de noul angajator la o casa publica de asigurari.
   La inceperea unei activitati independente va trebui sa va asigurati insa singur, ar putea fi problematica asigurarea publica (Gesetzlicehe Krankenversicherung), in cazul in care nu aveti continuitate intr-o asigurare publica din UE. In acest caz va ramane ca solutie doar o asigurare privata.
   Asupra conditiilor trebuie sa va interesati la casele de asigurari. Incercati pe cat se poate sa nu faceti asigurare privata, chiar daca la inceput este deosebit de avantajoasa.

   1. “La inceperea unei activitati dependente (salariat) veti fi asigurat automat de noul angajator la o casa publica de asigurari.”. In cazul in care in Romania am ramas neasigurat ca urmare a incheierii contractului cu acordul partilor, la cererea mea, din oct. 2012 si sperand ca in mar-apr. 2013 sa primesc permisul de munca, nu va fi nevoie sa platesc pt. aceasta perioada neasigurata ? Statutul meu va fi de angajat direct la un angajator german. Multumesc.

 33. Buna ziua! Lucrez in Germania de 6 luni, am un mini job de 400 euro. Asigurare am doar pentru munca, dar am ramas insarcinata si prepusun ca-mi trebuie asigurare pentru a nu fi nevoita sa platesc consultatiile si nasterea. Vreau sa stiu ce fel de asigurare imi trebuie in acest caz si cam cat ar fi costurile lunare!
  Va multumesc anticipat!

  1. Daca sunteti casatorita si sotul lucreaza in Germania si este asigurat public (Gesetzliche Krankenversicherung), este valabila asigurarea de familie.

   1. Va multumesc pentru raspuns, dar nu suntem casatoriti inca. Am auzit unele ipoteze precum ca as putea folosi asigurarea lui daca traim in concubinaj, dar nu stiu cat de valabila este aceasta afirmatie. Cred ca imi trebuie si mie asigurare in acest caz, nu? Daca stiti ce tip de asigurare am nevoie va rog sa-mi spuneti!
    Multumesc!

   2. Nu puteti folosi asigurarea lui – pot fi coasigurati doar membrii familiei (sot/sotie, copii).
    Din pacate la acest moment nicio asigurare medicala privata nu va va acoperi costurile nasterii (regula din asigurari spune ca nu se asigura evenimente anterioare sau de a caror existenta se stia la momentul incheierii politei).

    succes!

   3. Eu nu am decat o luna de sarcina, Ma gandeam ca totusi daca mi-as face acum asigurare si abia luna urmatoare as merge la primul control nu vor fi probleme. Va multumesc pentru raspuns!

   4. In actele medicale si in actele ce vor ajunge la casa de asigurari pentru decont este mentionata data la care ati ramas insarcinata si se va constata ca aceasta este anterioara incheierii politei.
    Pe moment cabinetul medical nu va va incasa niciun ban, vor folosi de buna credinta cardul de asigurat, dar in momentul in care nu li se vor deconta banii se vor indrepta impotriva dumneavoastra pentru recuperarea sumelor.

    Cel mai bine luati casele de asigurari la rand si discutati cu ei ce optiuni sunt pentru dumneavoastra, dar din pacate sansele de a face ceva sunt destul de mici. Au fost aici pe site prezentate diverse situatii, chiar una in care sotia a nascut intr-un spital de aici, asigurarea medicala fusese incheiata in timpul sarcinii, casa de asigurari nu a platit iar spitalul incepuse procedurile de recuperare a banilor de la persoanele in cauza.

    Succes!

  1. Ca regula generala, casa de asigurari de sanatate nu va acoperi costurile acestei operatii atat timp cat acestea au un caracter estetic. Cel mai bine, functie de ce doriti sa faceti, intrebati medicaul generalist (Hausarzt).

 34. Buna ziua. Sotul meu lucreaza in Germania si din cate am inteles eu si copilul avem si noi asigurare datorita lui (eu inca neavand loc de munca).
  Problema este ca vrem sa o luam si pe bunica mea ca sa ne ajute cu copilul. Ea este pensionara si ar trebui sa primeasca in fiecare luna pastilele respective.Am inteles ca trebuie sa o inscriem la primarie acolo. Dar dupa aceea de unde va lua reteta pentru pastile, din romania sau de acolo? Ce asigurare trebuie sa-i facem? Daca ramane cu asigurarea din Romania ce se intampla daca are nevoie de asistenta medicala?
  Ce ma sfatuiti sa fac?
  Care asigurare de stat ar fi ok pentru ea?

  1. Cititi va rog topic-ul dedicat Drepturilor pensionarilor din Romania – nu trebuie sa faceti o asigurare privata, poate beneficia de asigurare medicala in baza statutului de pensionar.

 35. Buna ziua.Sotul meu lucreaza in Germania cu geberwe de aproape 2 ani.Firma la care lucreaza i-au facut o asigurare medicala pe care platea 200 de euro pe luna,doar ca de citeva luni nu prea a avut de lucru si nu a mai putut sa platesca asigurarea.El locuieste in germania cu copilulu nostru care are 16 ani si studiaza acolo. Eu deocamdata merg din cind in cind pentru ca sunt bolnava ,am cancer si fac tratamentul in romania.Acum sotul meu incearca sa rezolve cu asigurarea medicala .Intrebarea mea este daca eu as avea vreo posibilitate sa fac tratamentul de chimioterapie in germania,ce ar trebui sa fac ,daca existo vreo asigurare care sa includa acest tratament ?Va multumesc anticipat !

  1. Din pacate sotul d-voastra nu lucreaza la nici o firma. El este intreprinzator independent.
   Firma respectiva nu i-a facut nici o asigurare. Asigurarea este facuta de sotul d-voastra. Depinde ce fel de asigurare este.
   Daca este o asigurare publica (gesetzliche Krankenversicherung) atunci sunt asigurati toti membri familiei fara costuri suplimentare, adica sotia, copiii minori sau majori care sunt in intretinere si urmeaza o scoala. Trebuie facuta o cerere la casa de asigurari pentru a fi luati in evidenta toti membri familiei.
   Insa daca nu a platit asigurarea atunci s-ar putea sa aveti dificultati. In cazul in care a anuntat ca este in imposibilitatea de a plati, s-ar putea ca asigurarea sa ii fi redus prima de asigurare, poate chiar nu plateste nimic cateva luni de zile. Daca insa nu a anuntat si pur si simplu nu a mai platit atunci….
   Daca este o asigurare privata, pentru fiecare membru al familiei trebuie incheiata o asigurare separata.

 36. sotul meu este pensionar in romania,dar vrem sa ne stabilim in germania ,deocamdata nu muncim in germania ce drepturi ar avea cu asigurarea din Romania in caz ca s ar inbolnavi va multumesc anticipat

 37. Buna , sunt in germania de o Luna si lucrez pe geverb la o fabrica. Vreu sa plec acasa in februarie si sa am intorc in Mai . Trebue Sami fac asigurarii sau pot si fara ? care sunt preturile la asigurarii? Ce se plate itimpla in cazu ca numi fac?

  1. Asteptati-va la o vizita de la Zoll inainte de februarie. A lucra cu Gewerbe doar pentru o firma inseamna a fi intteprinzator apatent.
   Consecinte: amenda si obligatia de plata retroactiva a asigutarilor sociale si pentru romani si bulgari amenda pentru lipsa dreptului de lucru. Cuvantul magic: “Scheinselbstaendig”.

 38. Buna!Am o mare nedumerire si va rog din suflet sa ma ajutati.Suntem impreuna cu familua amelduiti in Germania ,sotul de 8 luni iar eu si fetita care are 2 ani de nici 2 saptamani.Sotul lucreaza cu Pfa in curierat.Intrebarea mea este Cum pot sai fac asigurare fetitei? pt ca ma gandesc ca ea nu este asigurata avand in vedere ca eu nu lucrez.Care ar fi cea msi buna varianta.Va rog sa-mi rasp as avea mare nevoie de un sfat pt ca numi doresc sa ramana descoperita in caz de ceva.Va multumesc anticipat!

 39. Sotul meu lucreaza in germania de 1 an cu acte dar inca nu are o asigurare medicala.Am inteles ca daca vrea sa isi faca acum trebuie sa plateasca lunile din urma.Este edevarat?Va multumesc anticipat!

  1. Despre ce fel de acte e vorba? Contract de munca in niciun caz, cel mai probabil Gewerbe.
   Asigurarea medicala trebuie platita de la inceput, de la data anmeldungului.

  2. Si mai mult ca sigur are doar un beneficiar, si nu are multe alte lucruri necesare.. Nu doar ca asigurarea medicala trebuie platita retroactiv, insa vor trebui platite si celelalte asigurari sociale, si in plus are sanse sa fie considerat ca si intreprinzator aparent. Adica cu alte cuvinte angajat salariat care lucreaza la negru.

   Probabil ca veti lua comentariul ca si basm de speriat copii, insa parearea mea este ca foarte multi romani sunt inconstienti si nu iau de loc in serios urmarile faptelor lor. Un fel de kamikaze europeni.

   1. Da lucreaza cu gewerbe..are asigurare la locul de munca..plateste la stat taxele..intrebarea era daca face asigurare de sanatate privata trebuie sa plateasca de cand s-a angajat?am venit si eu cu copilul nostru si am inteles ca daca are sotul asigurare noi putem fi trecuti co-asigurati.

   2. Dl IulianS v-a raspuns, eu completez ca daca are noroc poate nu va plati, sau nu va plati prima in intregime.
    Asigurarea fiind privata va fi asigurat doar el. Pentru restul familiei trebuie facuta asigurare separata.
    Insa ce taxe plateste? Asigurarile sociale de sanatate, pensie, etc nu plateste, e clar.
    Deci caz tipic de intreprinzator aparent, adica angajat la negru fara drept de lucru. Problema afecteaza toti cetatenii, este ilegal. Romani comit o ilegalitate in plus, nu au dreptul de lucru.

 40. in asigurarea privata nu veti fi co-asigurati,asta se intampla doar in cea asa zisa de stat (gesetzliche)
  si da,cel mai probabil va trebui sa plateasca din urma,dar asta se poate face si in rate…in mod normal in 9 rate,dar daca ii rugati frumos si dovediti ca nu aveti venituri prea mari se pot negocia pana la 24 de rate

 41. Salut,

  Daca lucrez cu gewerbe in Germania, pot fi asigurat in Romania, adica sa imi fac asigurare medicala in Romania si sa fie valabila in Germania ?.
  Eu lucrez de 4 luni cu gewerbe, am asigurarea medicala la zi, dar e prea mult 220e/luna si ma intrebam daca exista vreo posibilitate sa o fac in Romania unde e foarte ieftina.

  1. 1. Nu, nu este posibil sa va faceti asigurarea in alta tara.
   2. Si s-ar putea sa aveti obligatia sa aveti si asigurarea pentru pensie, depinde de ce activitate practicati.
   Si in cazul in care trebuie sa platiti in asigurarea de pensie, si nu ati platit, atunci in momentul in care sunteti depistat veti plati retroactiv totul, asta dupa ce veti plati si amenda.

   1. Multumesc de raspuns anonim.
    Lucrez in domeniul curieratului, am gewerbe pe transport, nu cred ca sunt obligat sa am si asigurare de pensie + ca am 20ani, nu ma gandesc la pensie de accum.

   2. Da, pentru aceasta activitate nu sunteti obligat sa aveti asigurarea de pensie.
    Insa sa stiti un lucru. Daca va veti gandi la pensie la 25 ani, va fi relativ tarziu. iar daca va veti gandi la ea la 30 ani va fi prea tarziu.
    Nu ma refer sa va faceti neaparat o asigurare de pensie, poate din potriva. Insa sa puneti deoparte intr-un fel sau altul este necesar.

    In plus poate nu stiti, in Germania este in discutie introducerea obligatiei incheieri unei asigurari pentru toate persoanele, inclusiv “Selbständige”
    La anul inca nu se va introduce ca vin alegerile. Dar apoi…

  1. Da, mi-am inchipuit. Incercati sa dati cu google dupa “Scheinselbständigkeit” adica intreprinzator privat, si vedeti ce inseamna acest lucru. Aceasta inseamna ca aveti sanse bune sa fiti considerat ca si persoana independenta obligata sa plateasca asigurarea de pensie, in cazul fericit in care ati fi acceptat ca si “arbeitnehmerähnliche Selbstständige Personen”.
   In cazul nefericit, puteti fi considerat angajat, si aceasta inseamna tot obligatia platii asigurari pentru pensie, in plus pentru romani, care au nevoie de dreptul de lucru, inseamna ca lucrati la negru, cu consecintele de rigoare.

   1. Buna ziua,spunetimi va rog frumos daca eu traiesc in Moldova cu resedinta moldoveneasca dar am pasaport romin si vreau sa plec pe citeva luni la Germania unde pot sami fac asigurare,eu nu lucrezi ,si vreau sa plec cu doi copii minori,multumesc.

 42. Informatie valabila pentru angajati:

  In 2012 limita venitului brut pentru trecerea la asigurarea de sanatate privata a fost de 50,850 Euro. Aceasta limita se va schimba incepand cu 1 Ianuarie 2013 noua limita fiind 52,200 Euro.
  Aceasta suma include asa numitele plati Vermögenswirksameleistungen (VL) – venitul brut normal, bonus-ul de craciun si concediu.
  Nu sunt incluse platile pentru pensie ( Direktversicherungen ), alocatia pentru copii (Kindergeld), orele suplimentare si costurile de calatorie.

 43. sunt din martie anul asta in germania am gewerbe si ameldung nu am asigurare medicala iar acuma vreau sa plec acasa in romania si vreau sa imi inchid gewerbele si ameldungul pentru asta o sa fiu nevoit sa platesc asigurarea pe toata sederea mea in germania daca o sa plec in romania

 44. Buna ziua, sotul lucreaza din iunie 2012 in Germania cu contract de munca. Eu impreuna cu fetita de 2 ani jumatate locuim in Germania si suntem coasigurate de la inceput in baza contractului lui.La momentul actual sunt insarcinata in 7 luni.In cazul in care doresc sa merg in Romania pentru o perioada de 2 saptamani sau mai mult si se va intampla sa nasc acasa asigurarea AOK de aici deconteaza cheltuielile de spitalizare din Romania? Este de ajuns cardul de aici sau ar trebui sa imi fac o asigurare medicala pentru strainatate?
  Multumesc anticipat

  1. Asigurarea AOK in strainatate se face prin intermediul Cardului European de asigurat (il gasiti pe verso-ul cardului de asigurare AOK).
   Cardul de asigurare de sanatate acopera doar cheltuielile medicale de urgenta – nasterea nu este considerata urgenta si in ultimele 2 luni de sarcina se presupune ca ati plecat la drum constienta fiind de existenta sarcinii, asumandu-va riscul unei eventuale nasteri in strainatate.

   Totusi, in anumite conditii (nastere prematura) costurile nasterii sunt acoperite prin cadrul european. Dar unii asiguratori nu vor acoperi costurile nasterii chiar in cazul unei nasteri de urgenta, deoarece, asa cum v-am mentionat, va asumati riscul eventualei nasteri in strainatate.

   Cel mai bine pentru dumneavoastra este sa contactati AOK si sa obtineti punctul lor de vedere direct – daca ei nu platesc o eventuala nastere in strainatate prin intermediul cardului european atunci nu aveti posibilitatea incheierii unei polite separate pentru acoperirea acestor costuri (deoarece sarcina este eveniment survenit anterior incheierii politei). In acest ultim caz este recomandat sa nu mai plecati la drum sau daca o veti face, va trebui sa suportati cheltuielile medicale in Romania (in 2010 o nastere era cotata de CNAS la 2500 RON)

   Mult succes!

 45. buna ziua ! as dori sa stiu daca stau in germania si nu ma inregistrez la evidenta populatie niciodata si sunt oprit de politie de mai multe ori cu masina ce patesc ? ( ma refer la interdictie sau/ si amenda ) se pune problema de asa ceva sau doar imi spune sa ma duc acasa ? ( ma gandesc ca atunci cand sunt oprit si imi verifica actele permisu pasaportu intru in baza lor de date nu?) iar daca am fost inregistrat si in termenul de 90 de zile nu am trimis contract de munca sau documente care sa ateste ca sunt la studii ?

  1. Depinde – in cazul in care se dovedeste ca de fapt locuiti aici atunci puteti fi amendat pentru lipsa anmeldung, daca se poate dovedi data in care ati venit in Germania si ati depasit 6 luni cu numerele romanesti apar iar probleme.
   Ati fost oprit pana acum?

  2. @Bogdan
   D-voastra se pare ca faceti confuzie intre Anmeldung si Freizügigkeitbescheinigung.
   Anmeldung-ul il faceti obligatoriu, in termen de 2-4 saptamani, depinde de land, riscati altfel amenda, cum a precizat dl. IulianS. Iar cu aceasta politia v-a sti cand v-ati anuntat in Germania.
   Freizügigkeitbescheinigung este o adeverinta, care certifica drepturile ce le aveti. Acest document nu este necesar sa il aveti, insa se recomanda sa il obtineti. Eliberarea lui se face daca aveti documentele mentionate de d-voastra, si/sau altele.

 46. Fara frica,circula cat vrei atat timp cat buzunarul tau permite. Povestea cu 90 zile a fost valabila pana in 2007 cand Romania a aderat la UE.

  1. pai eu am fost si m’am inscris la evidenta populatiei si mi’a venit acasa o foaie pe care scrie ca trebuie sa o trimit innapoi pana la o anumita data atasata de copie dupa pasaport si contract de munca / sau acte doveditoare ca sunt student aici in germania. ce se intampla dupa acea data daca eu nu trimit innapoi acea foaie cu actele necesare. asta e intrebarea mea. MULTUMESC

 47. Freizügigkeitbescheinigung. asta mi’a venit acasa si spune sa il treimit innapoi pana pe data de 05-02-2013. deci pana atunci am eu voie sa stau in germania , corect ? depasind data de mai sus risc amenda daca sunt legitimat pe strada nu ? asta ma intereseaza pe mine.

 48. am fost oprit .dar nu circul cu masina cu numere romanesti. ma refeream la faptul ca ei atunci cand iti verifica actele daca sunt valabile si nu sunt false le apare de cand si pana cand pot sta in germania

 49. Pentru cei ce nu au aflat deja: incepand cu 1 ianuarie 2013 nu se mai percepe taxa trimestriala de 10 Euro praxisgebühr pentru vizitele la medic!

   1. Locuim cam la iesirea din oras,catre Heiligenhaus
    Da,kilometrii cam atatia sunt,dar din punctul meu de vedere merita.Aici oricum totul functioneaza cu programare…daca am nevoie de o radiografie,eu primesc termin peste o luna,medicul meu de familie mi-l obtine peste 2 zile….asadar chiar prefer sa strabat o distanta mai mare dar sa-mi rezolv problemele in timp util…
    In fine,nu-i fac reclama medicului meu,oricum nu el e vorbitor de romana,ci o colega de-a lui,care e ginecolog si a studiat in romania.

 50. Rodica
  Am Anmeldung ,cu data de 1 noiembrie,sint asistenta medicala ,acum nu lucrez ,invat germana ,ma poate informa cineva de un loc de munca ,sau cum se procedeaza pentru omologare. Agentia de forta de munca din Germania ma poate ajuta .Unde gasesc un notar in zona Manheim.sa-mi traduc actele .Am permis de residenta indefinita in Spania ,ma ajuta la ceva ,am lucrat acolo 7 ani ca asistenta medicala.Va rog daca puteti sa ma ajutati cu orce informatie .Multumesc

 51. @ Rodika Actele se traduc la ..traducatori autorizati,nu la notar! Daca vreti sa platiti in plus e alta treaba! Gasiti pe acest site adresele mai multor traducatori din romana in germana si invers. Dupa traducere, gasiti un angajator care va trimite la ZAV actele atasate la contract plus formularele obligatorii. In 4-6 saptamani aveti sanse 99% sa obtineti permisul de munca. Singura problema pentru angajator poate fi limba daca nu o stapaniti bine. Succes!

 52. Buna,
  Am si eu o rugaminte ajutorul social acopera si asigurarea medicala in germania?
  In luna mai va trebui sa nasc si nu stiu cum sa fac cu asigurarea medicala ?

 53. Buna ziua,
  am o situatie mai delicata. Copilasul meu trebuie operat in Germania si e posibil ca spitalizarea sa dureze mai mult de 90 de zile. Cu Anmeldung ul obtinut pt rezidenta sotiei si al copilului pot obtine un formular european de la casa de asigurari din romania. Pe baza acestuia pot obtine o asigurare din germania in contul asigurarii mele din Ramania. Intrebarea mea este ce se intampla dupa cele 90 de zile cand autoritatile ne vor intreba de “sanatate”? Mentionez ca nu avem nevoie de permis de munca si nici macar de locuinta

 54. Am o-ntrebare p-tru D-mnul anonim: Ati specificat ma-i sus ca anul acesta-n Germania, are loc alegeri.Stiti cumva o data exacta.Multumesc.

 55. Mersi frumos p-tru raspuns. Neavand carduri CNAS-ul din Brasov,ce plan B,trebuie sa aplicam.Multumesc, si o seara buna.

  1. Luati de la CNAS formularele S040 si S041 (E104) si incheiati in Germania o asigurare voluntara in sistemul public – pentru persoanele fara venituri este 130,38Euro lunar.

 56. Daca lucrez cu Gewerbe si am un venit oscilant platesc la asigurare un procent sau sunt obligat sa platesc un minim . Multumesc

  1. Depinde de ce tip de asigurare aveti sau puteti sa incheiati:
   – asigiurare voluntara in sistemul public GKV – puteti incheia numai daca aveti continuitate in asigurare in sistem public (ex. ati avut asigurare in Ro si o continuati aici) – platiti 14,9% (15,5% cu optiunea de concediu de boala) din venituri, familia poate fi coasigurata
   – asigurare privata: PKV – daca nu puteti incheia GKV atunci asigurarea privata ramane singura optiune – se plateste o prima fixa, functie de starea medicala actuala, varsta, etc. Familia nu poate fi coasigurata, trebuie sa incheiati asigurari individuale pentru fiecare membru al familiei.

   Urmariti postarile de pe site, sper sa reusesc sa termin astazi si sa postez un articol despre Asigurarea medicala pentru lucratori independenti.

   Succes!

   1. dl Iulian poate reusiti sa adaugati in articolul dvs si informatii despre asigurarea medicala a persoanelor care au PFA in romania dar lucreaza in germania pe factura . Nu am gasit informatii daca aceste persoane se pot asigura privat in germania desi nu platesc la statul german taxe dar lucreaza in germania /multumesc

   2. Asigurarea medicala este obligatorie in Germania, indiferent daca lucreaza/plateste taxe sau nu.
    Ramane doar intrebarea: poate incheia o asigurare in sistem public sau una in privat? Fiecare are avantajele si dezavantajele proprii.

    Ex. asigurarea publica: cuantum procentual din venituri, poate deveni o pacoste la activitati mari, sa ajungeti sa platiti cuantumul maxim (plata este plafonata la un anumit nivel maxim) dar in acelasi timp puteti coasigura familia.
    Asigurarea privata: servicii medicale mai complexe, plata fixa, dar nu exista coasigurati, imposibilitatea de intoarcere in sistemul public (doar in anumite conditii/cazuri).

 57. salut.am anmeldung de trei ani in germania ,timp de un an de zile am avut un lebensmittelladen(marchet),in momentul de fata am un engross de legume si fructe si nu am fost deloc asigurat .mentionez ca am un baietel de doi ani jumatate si as dori sa imi fac asigurarea medicala.as dori sa intre si mama copilului in asigurarea medicala cu toate ca inca nu suntem casatoriti legal

  1. Din pacate nu aveti cum – datorita faptului ca in ultimii ani nu ati avut asigurare medicala, la momentul actual nu puteti incheia o asigurare in sistemul public de asigurari de sanatate (sa va permita coasigurati). Optiunea dumneavoastra este asigurarea medicala privata – dar va trebui sa incheiati asigurare individuala separat pentru fiecare membru, asigurarea privata nu accepta coasigurati.

   Citit mai multe detalii in articolul dedicat de pe site – Asigurarea medicala pentru lucratori independenti.
   Succes!

  1. Cititi detalii in articolul mentionat.
   Pe scurt – asigurarea medicala este obligatorie in Germania.
   Va trebuie sa platiti din urma pana la 14 luni, cu mentiune ca din luna 6 se aplica o penalizare de 1/6 din prima calculata.
   Succes!

 58. buna seara.as vrea sa aflu si eu daca un copil venit in vizita la bunica in germania are nevoie de ingrijire medicala,cum se procedeaza?treb sa platim ceva?multumesc o seara buna

  1. Copilul in varsta de 24 de ani nu mai poate figura coasigurat pe asigurarea mediala a parintilor, este necesara incheierea unei asigurari separate pentru acesta.

  1. Buna seara! va rog sa ma lamuriti si pe mine, pentru cazul in care o persoana lucreaza in germania, cu gewerbe, in constructii, fara asigurare medicala incheiata in germania dar cu asigurare platita la cas in ro, cardul european de sanatate este valabil? multumesc!

   1. iar…pentru cazul in care neaparat este nevoie de o asigurare incheiata in germania: daca exista continuitate in asigurari, se poate incheia o asigurare in sistemul public(GKV ) care e mai ieftina decat o asigurare privata, am inteles bine?

 59. bunaziua! soacramea a stat la fiica 25 de ani in germania freiburg a venit de vreo 2 ani acasa si acum vrea sa plece din nou are88 de ani si cei de acolo sau gindit sa ii facem aici un card de sanatate are o pensie de 350ron pe care trebuie sa o transferam tot acolo.ii ajuta cu ceva sau exista alta posibilitatept a beneficia de servicii medicale acolo?in afara cardului care am inteles ca e valabil 6 luni?

 60. Buna -seara ,as vrea sa stiu daca am card european si mai sunt asigurata si in Spania pana in vara pot sa imi fac asigurare la AOK?am lucrat cu gewerbe 6 luni iar acum am nascut o fetita si vreau sa ii fac asigurare as vrea la Aok , privata m-am interesat si costa 180 eura pe luna si nu imi pot permite .Daca cineva stie o asigurare care costa mai putin va rog sa imi spuneti.
  Multumesc o seara buna .

  1. Lamuriti intai situatia: locuiti/lucrati in Germania dar aveti asigurarea din Spania?
   Nu ati inteles conceptul de asigurari din Germania, firmele sunt aceleasi dar modalitatea de asigurarea este diferita. De ex. puteti incheia la AOK asigurare privata sau asigurare voluntara in sistemul public, daca sunteti acceptata.

   Cititi va rog acest articol despre asigurarile medicale din Germania apoi reveniti cu informatii mai detaliate:
   https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/

 61. Locuiesc in Germania de anul trecut din ianuarie si am lucrat pe o perioada de 6 luni ,acum nu mai lucrez pt ca am nascut in Martie.Multumesc

 62. In cazul in care sotul meu in Romania are calitatea de coasigurat, care ar fi modalitatea prin care s-ar purea asigura in Germania?

 63. Buna seara!As dori la inceput sa va multumesc pt raspunsurile la intrebarile de aici care sunt pt noi de un real folos!Si acum as dori sa va expun situatia noastra:ne aflam de doi ani in germania timp in care am lucrat si nu am lucrat sau am lucrat la negru.De la data de 5 martie 2012 sotul meu munceste cu gewerbe iar eu de la 1 august 2012 cu contract de munca.Sa zicem ca ka mine e totul in regula fiind asigurata si toate cele,problema insa este la sotul meu care este pensionar de stat in Romania,are card de sanatate european dar aici,in germania nu este asigurat.El sufera de o biala cronica si are nevoie de controale medicale periodice,si nu stim ce trebuue sa facem cum sa procedam pt a beneficia de aceste controale aici sa nu mai fie necesar sa ne deplasam in Romania.Sper ca cineva ma poate ajuta cu niste informatii!Va multumesc!

  1. Ca urmare a normelor de coordonare a securitatii sociale in statele membre UE + SEE orice pensionar roman, care doreste sa se mute in Germania definitiv sau pt o anumita perioada de timp poate benificia de asistenta medicala ca orice asigurat, conform legislatiei din Germania.

   Pensionarul care doreste sa locuiasca in Germania trebuie sa urmeze urmatorii pasi importanti:

   – se inregistreaza la primaria localitatii in care urmeaza sa locuiasca – Anmeldung;
   – cu acest document Anmeldung merge in Romania, il traduce si legalizeaza in limba romana;
   – merge la Casa Judeteana de Sanatate din judetul in care a avut ultima oara domiciliul si inainteaza o cerere de eliberare a formularului portabil  S1, la care anexeaza dovada ca si-a stabilit resedinta in Germania (copie de pe Anmelung si traducerea legalizata);
   – odata depusa aceasta cerere nu ar trebui sa dureze mai mult de 1 saptamana pana la eliberarea formularului portabil S1. Fac mentiunea ca aceste relatii se pot obtine de la Casele Judetene de Sanatate, iar refuzul eliberarii acestui formular, daca sunteti pensionar, reprezinta un abuz;
   – dupa ce primiti acest formular veniti iar in Germania si il depuneti la una din casele de sanatate/boala (Krankenkasse) din localitatea noii resedinte. In baza aceleasi legislatii europene toate casele de sanatate sunt obligate sa primeasca acest formular in forma originala, netradus in limba germana(fiindca e formular european care nu se traduce);
   – in termen de aprox 2 saptamani de la depunerea acestui formular veti primi prin posta cardul de asigurat cu drepturi depline, iar in baza acestui card veti primi asistenta medicala in baza legislatiei germane ca si orice alt asigurat;
   – dupa primirea cardului va cautati un medic de familie si va inregistrati la el. Puteti avea chiar norocul sa gasiti un medic roman caruia sa puteti sa-i spuneti mai simplu ce va doare.

   1. Va multumesc mult pt raspuns!Acum stim ce avem de facut,ne ati scos din ceata!Inca odata va multumesc!

 64. Buna seara,
  am primit de la AOK formularul Allgemeine Angaben des Mitglieds. Sotia inca lucreaza in Romania si avem si o fetita, cu ea acolo. Banuiesc ca nu e cazul sa le trec in acest formular si pe ele in acest moment, ci numai cand vor veni aici, iar sotia sa nu fie angajata, corect? Iar despre mine am bifat ca am fost asigurat, la CNAS Romania, chiar daca am avut o intrerupere, in ultimele luni inainte de a veni aici. O fi bine?
  Multumesc.

  1. Apartinatorii (sotia si copiii) pot fi trecuti doar daca au anmeldung in Germania. Asigurarea CNAS ati trecut bine – va angajati cu contract de munca sau asigurare voluntara?

   1. Sunt deja angajat de 3 saptamani, cu contract de munca, direct cu angajatorul german.
    Multumesc.

   2. Practic voi completa doar rubrica Allgemeine Angaben des Mitglieds, iar la Angaben zu Familienangehörigen las liber? Am inteles bine?
    Multumesc.

 65. Totusi nu inteleg ceva: marea majoritate a Romanilor din Germania isi fac asigurarea medicala la AOK. Din ce stiu au cam cele mai proaste servicii (foarte multe persoane cu venituri mici asigurate, serviciile se limiteaza la cele obligatorii prin lege). Care e motivatia alegerii? Sincer nu inteleg.

  Fratilor, exista n case de asigurari, sunteti liber sa o alegeti pe cea a caror servicii se pliaza nevoilor voastra. Vad ca AOK a devenit un termen generic pentru casa de asigurari, similar adidas pentru pantofi sport.

 66. Salutare tuturor,iata cum stau treburile in cazul meu: sint Scheinselbstständig iar asigurarea medicala e privata(DKV),platesc in total 285 euro(toata familia) +28 euro asigurarea stomatologica(optional),deci in consecinta uitati de AOK. Aceasta companie de asigurari nu obliga pe nimeni la plata retroactiva ci din momentul asigurarii,indiferent de cind sinteti in Germania

  Tel contact 0152 05187808
  Bianca Florea

 67. Stimate Domn,

  Din luna iulie doresc sa ma stabilesc in Germania cu fetita mea in vederea unei casatorii cu un cetatean german. Pana la incheierea casatoriei, cum pot rezolva problema asigurarii de sanatate pentru mine si pentru fetita mea? Eu am lucrat in Romania timp de 17 ani, am platit asigurarea medicala tot acest timp. Pot beneficia in vreun fel de aceasta constributie macar o perioada, pana la casatorie? Va rog sa imi dati un sfat. Multumesc.

  1. Dumneavoastra ati platit asigurarea medicala in sistemul de asigurare romanesc nu german, implicit nu aveti niciun drept in Germania privind asigurarea medicala. Singura conexiune ar fi Cardul European de asigurare dar care nu este recomandat in cazul unei sederi permanente in Germania, mai ales in cazul copiilor (asigura doar ingrijire medicala de urgenta).

   Ce puteti face – pentru dumneavoastra cea mai recomandata este asigurarea voluntara in sistemul public – cu conditia sa nu aveti intreruperi in asigurarea medicala – veti plati 133 euro pe luna (daca nu aveti venituri) si copilul poate fi coasigurat. Daca alegeti asigurare privata atunci va trebui sa incheiati polite individuale pentru fiecare persoana ce trebuie asigurata (in asigurarile private nu sunt acceptati apartinatori).
   Succes!

 68. Buna ziua,
  Locuiesc de 1 an in Germania fara sa fi lucrat. Am facut doar un curs de limba iar acum as dori sa ma angajez. m-am inregistrat la Agentur für Arbeit pentru a ma ajuta sa imi gasesc un loc de munca. Acestia imi tot cer nr. Sozialversiherung sau Renteversiherung insa eu nu am asa ceva. Nu am nici asigurare medicala. Daca declar acest lucru as putea fi pusa la plata retroactiva a asigurarii medicale? Mentionez faptul ca am avut Anmeldung de la inceput.
  Multumesc anticipat!

 69. Buna Ziua
  am si eu o intrebare .lucrez in Germania cu contract nedeterminat am asigurare la AOK sotia mea este in tara si nu lucreaza si as dori sa stiu daca ca si co asigurat pe asigurarea mea poate sa beneficieze de asistenta medicala in Romania
  Va multumesc

  1. In Romania in acest conditii nu.
   conditia pentru a fi apartinatoare pe asigurarea dumneavoastra este sa aiba anmeldung in Germania, sa trimiteti formularele de apartinatori la asigurator si sa primiti cardul de asigurat. Din acel moment sotia va avea asigurare medicala Germana, acoperirea in Romania fiind doar pe baza cardului european de asigurat si doar pentru urgente.
   Succes!

 70. IN CAZUL IN CARE AM FOST DIACNOSTICAT CU HEPATITA B IN GERMANIA CARDUL EUROPEAN DE SANATATE ESTE VALABIL PENTRU A PRIMI TRATAMENTUL PRESCRIS DE MEDIUCUL GERMNAN?

 71. M-ar interesa si pe mine cum ai reusit sa obtii cu 285 euro la DKV. Eu am fost acum 2 zile si mi-a spus ca asigurarea medicala privata la ei costa 659 euros … tinand cont de varsta mea (49 de ani)

 72. cineva poate sa imi recomande o asigurare medicala privata nu foarte scumpa? Stau in Germania din octombrie 2012 si deocamdata nu lucrez si nici nu am lucrat pana acum in Germania. Toate asigurarile private care le-am gasit pana acum sunt peste 550 euros. Multumesc

  1. cam atit cer toti , eu am oa asigurare voluntara 111 e pe luna in care nu beneficiez de nimic consultatile la doctor le platesc cu rechnung asigurarea privata nu plateste nimic fiindca suma e obligatorie pe teritoriul statului depinde si de virsta si alte criterii

   1. Aveti pachetul de baza al unei asigurari private- foarte simplu ar fi fost pt dumneavoastra o asigurare voluntara in sistem public, 135 euro pe luna si ar fi fost coasigurati si membrii familiei. Dar acum e prea tarziu, nu puteti trece de la privat la sistem public decat in momentul angajarii.
    Succes!

 73. Buna, doresc sa plec in Germania pentru cautarea unui loc de munca. Precizez ca am unde sta, prietenul meu locuind acolo si are cetatenie germana. As dori sa stiu daca, Cardul European de sanatate (mentionez ca pana in luna curenta, iulie, am fost angajata in RO) poate inlocui asigurarea obligatorie din Germania, asta pana ajung sa inchei un contract de munca? Sau daca acest card nu e valabil, as incheia o asigurare de calatorie care acopera si prestari activitati lucrative pe o perioada de 1-2 luni. Aceasta asigurare ar fi suficienta? Multumesc anticipat!

  1. @Nicoleta Cardul European de sanatate si/sau asigurarea de calatorie sunt valabile maxim 90 de zile cand inca mai sunteti considerata turist. Asigurarea care acopera si prestari este in general pentru muncitorii detasati si in nici un caz nu va acopera daca dvs. va angajati in Germania ca salariat sau faceti un PFA (Gewerbe). In general daca prietenul dvs. are deja sau isi doreste statut de partener ( in Germania convietuirea si concubinajul sunt recunoscute si dau drepturi partenrilor ) si este asigurat in sistemul public de sanatate (AOK si asemenea) poate sa va ia ca si coasigurat pe asigurarea dansului, aceasta representand dupa pareare mea cea mai potrivita solutie pana va gasiti de lucru dupa trecerea celor 3 luni cat e valabila asigurarea turistica.

   1. O precizare: in Germania concubinajul nu confera drepturi intre parteneri in ceea ce priveste asigurarea de sanatate, dreptl de munca si clasa de impozitare. Singurele cazuri in care aceste drepturi sunt valabile intre parteneri ca si in cazul unei familii sunt cazurile de parteneriat inregistrat intre perteneri de acelasi sex.
    In acest caz specific, doamna nu poate fi coasigurata pe asigurarea prietenului, pot fi coasigurati doar sot/sotie, copii, conditia fiind sa aiba si acelasi domiciliu.

 74. Cine poate sa ma ajute si pe mine cu un raspuns concret…..Dupa 3 ani de mucna in germania am cotizat la asigurare cate 200e pe luna daca daca dau kunding pot recupera bani?

  1. Contributiile din venitul brut nu se recupereaza, doar impozitul poate fi recuperat total sau partial, functie de veniturile si cheltuielile deductibile, in urma declaratiei anuale de venit.

 75. Buna ziua!
  Am si eu intrebari cu miile legate de asigurarea medicala in Germania, dar ma voi referi doar la cea mai recenta problema a mea.
  Eu nu mai sunt asigurata medical din 11.2012 (bine ca nu am patit nimic pana acum).
  In Romania asig mea s-a incheiat la data de 31.10.12.
  In Germania m-am ”anmelduit” in februarie 2013. In 31 iulie 2013 m-am casatorit si acum dupa o periaoda lunga fara asigurare si in calit de Hausfrau doresc sa ma trec ca si coasigurata pe asigurarea sotului meu. Intrebarea mea este daca va trebui sa platesc retro de la data mutarii mele in Germania?

  Multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsul dvs!!

  1. As putea stii si pe ce baza imi spuneti ca nu va trebuie sa platesc nimic? Imi convine mult rasp dvs dar tot nu am liniste sufleteasca 🙂

  1. Nu este chiar asa.
   Legea asigurarilor medicale in Germania mentioneaza obligativitatea asigurarii medicale, existand posibilitatea ca firmele de asigurari sa ceara plata retroactiva pana la 14 luni lipsa a asigurarii in ultimii 5 ani, cu plata unor penalitati la prima incepand cu a 6-a luna lipsa a asigurarii.
   Pana recent multe firme nu solicitau plata retroactiva, in special asigurarile private. Dar practica recenta spune ca majoritatea firmelor de asigurari in sistemul public solicita plata retroactiva a asigurarii, au aceasta posibilitate legala si se folosesc de ea acum. Partea frumoasa este ca putine firme iti spun asta de la inceput, te lasa sa te asiguri apoi trimit somatii de plata acasa, dupa ce fac verificari.

   1. Multumesc foarte mult pt raspunsurile dvs!
    Ar fi o solutie sa trimit pe cineva sa imi plateasca contributiile la zi in Romania? Si asa sa fac dovada asiguratorului din Germania ca am fost asigurata in Romania? Mai bine sa platesc 40 lei pe luna decat 150 euro pe luna…

   2. Este si asta o solutie – asiguratorul va va interesa practic unde ati fost asigurata pana in acel moment. Trebuie studiat daca se mai poate plati retroactiv in Romania.

 76. Ce ajutor din partea statului german ar putea obtine un baiat de 9 ani, bolnav de diabet tip 1. Ambii parinti lucreaza, au asigurare medicala, sunt cu contract, etc.

 77. buna ziua am si eu o intrebare? daca am card de sanatate inseamna ca actele sunt in regula ,ma refer la contractul de munca finndca am semnat o singura data pe an dar nu am nici un exemplar
  lucrez in germania cate 4 luni dupa care pauza o luna si iar 2 luni
  multumesc ,astept raspuns

 78. buna seara . vreau sa plec in germania si am auzit ca e bine sa scot formularul E 104 ..vreau sa fiu ( P.F.A)
  ce acte ar mai trebui sa am la mine pt nu a intampina probleme?legat de asigurare si etc
  va multumesc!!

 79. buna ziua ma numesc ioana si am o intrebare ,fiica mea e casatorita in germania cu cetatean german ,daca vreau sa stau mai mult de 90 zile la ea ce trebui sa fac ce acte imi trebuiesc ca sa fiu in regula? mentionez ca am 50 de ani.si daca asigurarea din romania e valabila si pe teritoriul german?

  1. Puteti ramane cat doriti, ca cetatean UE, nu aveti restrictii de calatorie sau sedere in Germania. Dar va trebui sa va inscrieti la primarie aici in Germania daca stati mai mult de 15 zile (cred, stiu ca exista o perioada, va poate confirma altcineva exact). Pentru asigurare va poate lamuri altcineva mai bine, dar in principiu asigurarea din Romania este valabila doar pentru urgente.

 80. Buna ziua!
  Situatia mea este urmatoarea; lucrez in Romania dar din ianuarie 2014 intentionez sa-mi suspend raportul de serviciu pe o perioada de cateva luni si sa locuiesc in Germania la prietenul meu care este cetatean german. In aceasta perioada in Romania nu voi plati asigurarea de sanatate. Este posibil sa ma asigur in sistemul public german si daca da, cum sa procedez? Ce formalitati mai trebuie sa fac pentru a fi in legalitate in aceasta perioada? Va multumesc!

 81. Nu stiu daca am inteles bine…sa imputernicesc pe cineva sa-mi plateasca lunar asigurarea cat timp eu sunt in Germania si sa-mi ridic formularul S1 in cazul in care am nevoie de tratament in Germania?
  Multumesc pentru precizari!

 82. Buna ziua…nmk concret din ce am citit pana acum…problema mea este asigurarea la copil…sunt in germania din feb 2013…am reusit safacem anmeldung la ccopilin septembrie….amandoi lucram fara contracte de munca…ceea ce ma intereseaza este daca pot face sau nu asigurare la copil…si e acte imi trebuie…evident ma intereseaza o asigurare de stat…va rog sa imi raspundeti…va multumesc!!!

 83. Buna ziua
  Va rog un raspuns.Eu si sotul locuim in Germania de mai bine de un an.El lucreaza printr-o firma din Romania si este asigurat de acestia doar pt. urgente.Eu urmeaza sa ma angajez cu minijob si vreau sa ma asigur la BKK, intrbarea este: Cand ma voi asigura, va trebui sa platesc din urma cat nu am fost asigurata ?
  Multumesc.

 84. va rog, pentru un preiten de-al meu, lucreaza in germania de 3 ani cu GBR(gewerbe) si nu a platit deloc nici o asigurare medicala, nici aici, nici in romania. si-a schimbat adresa, si cei de la rathaus – auslanderamt ii cer mai multe acte-copii, si ii cer si dovada de asigurare. ce posibilitati are, credeti ca este vreo firma din germania de asigurari care sa ii incheie acum o polita de asigurare, fara sa plateasca din urma. ce alte optiuni are. va multumesc frumos

   1. @danny : parca-mi aduc aminte ca am citit pe aici pe undeva, ca cele private nu cer acest lucru. Cel mai bine este sa intrebe la cele private, si sa le explice clar cum stau lucrurile.
    Dar din cate stiam eu, pt casele de asigurare de sanatate private, sunt taxele mai mari, pt ca au un barem de la care accepta asiguratii.
    Sincer, nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asa, dar mai sunt pe internet ( se gasesc daca cauta cineva cu google ) niste firme de asigurari de sanatate private care cer doar 90 de euro pe luna. Banuiesc ca aceste case de asigurari nu cer sa le platesti nimic din urma, dar nici nu stiu daca iti ofera ceva real, sau nu e vre-o mare teapa de pe net a nemtilor care-i duc capul la asa ceva.
    De cand ma uit pe RTL si PRO7, ma ingrozesc cate cazuri de tepe sunt pe net, fara net si oricum este posibil.
    Pur si simplu sunt ingrozit deja. Deja a ajuns sa semene cu Romania, in privinta tepelor, poate chiar s-o depaseasca.
    Deci ramne sa intrebe la cele private ( daca nu-si aduce nimeni aminte ce s-a scris pana acum ) sau cele de pe net, care par foarte legale, dar doamne fereste sa te imbolnavesti , ca nu garanteaza nimeni ca-ti da vre-un ban sau vre-o reducere la medicamente.
    Cumnatul meu, stabilit in germania de peste 7 ani, muncind in germania din 1992, cunoscand limba germana bine, si tot si-a furat o teapa buna.
    Si-a facut o asigurare suplimentara pt dinti, 15 euro lunar, si cand a avut nevoie la dentist, in 3 randuri nu i-a fost aprobat nimic, nici discount, nici bani inapoi, nimic. Au zis ca asta nu intra in asigurarea lui, ca nici asta, si ca nici asta. Asa ca pana la urma a ajuns sa scoata din buzunarul lui 1.800 de euro la dentist.
    Deci, aviz amatorilor de chilipiruri in asigurare de sanatate. Platesti lunar ceva, si nu vei beneficia de nimic cand vei fi bolnav.
    Dupa parerea mea, tot AOK-ul cunoscut de toata lumea ramane regele asigurarilor in germania , pt majoritatea romanilor.
    Normal, exista ca peste tot si exceptii, persoane care au asigurari la alte case mai bune, pt ca au un job bun, sau le da mana sa-si faca o anume asigurare. Ma refer la acele BKK-uri sau la cele private.

 85. da, dar totusi, sunt sanse sa faca asigurare la AOK, fara sa plateasca din urma, si daca da, care ar fi optiunile. va multumesc

 86. “Ende des Jahres – danach wird es wieder teuer.
  In Deutschland gibt es noch viele Menschen, die nicht krankenversichert sind. Sie können das vom 1. August an ändern, ohne hohe Nachzahlungen leisten zu müssen.(Foto: dpa)
  Vor allem jene, die bisher nicht krankenversichert waren, scheuen den Gang in eine Krankenkasse. Denn die fällige Nachforderungen vonseiten der Kasse, die sich seit der Einführung der Versicherungspflicht im Jahr 2007 meist zu mehreren tausend Euro angesammelt haben, schrecken sie ab.
  Der Gesetzgeber nimmt den Betroffenen nun vorübergehend diese Sorgen – bis zum 31. Dezember werden die so aufgebaute Schulden von den Krankenkassen erlassen. Wer derzeit nicht versichert ist, sollte die Regelung für sich nutzen und schuldenfrei neu oder nochmals in einer Krankenkasse starten.
  Grundsätzlich muss sich seit 2007 jeder Bürger in einer Krankenkasse versichern. Allerdings war dies mit oft hohen Zahlungen verbunden, da Nichtversicherte Säumniszuschläge für die unversicherte Zeit nachzahlen musste. Wer dies versäumte, geriet leicht in Verzug, weil auch die Beiträge für nicht versicherte Monate fällig werden, sobald sich jemand wieder krankenversicherte. Seit 2009 gilt diese Regelung auch bei den privaten Kassen und so müssen auch Selbstständige ohne Krankenversicherung hohe Beträge nachzahlen, wenn sie wieder privat krankenversichert sein möchten.”
  Pe romaneste,pana la sfarsitul anului,gewerbistii au posibilitatea sa se asigure medical,atat privat cat si in sistemul de stat,fara sa plateasca din urma.

 87. Buna, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o intrebare..eu si sotul meu locuim in Germania, sotul cu contract la Firma eu am asigurare de Familie….vrem sa o aducem si pe Mama in Germania, din Romania…dar vrem sa aiba in continuare asigurare medicala (la CNAS) in Romania….aici, cum putem sa ii obtinem o asigurare medicala si cam cat ar Costa pe Luna?
  MS frumos!

 88. tot eu…vrem sa o aducem pe Mama pt ca e bolnava cronic si nu se mai poate ingriji singura…nu doar de trai bun!

  multumesc frumos!

 89. Buna seara, am tot citit pana acum, insa nelamurirea mea persista… Sotul lucreaza cu contract in Germania, are asigurare la AOK, iar eu lucrez in Romania, desigur, sunt asigurata aici. In curand am concediu de odihna de vreo 2 saptamani si as dori sa-l vizitez, insa am o problema de sanatate care se poate rezolva printr-o operatie chirurgicala- bineinteles, as vrea sa fac aceasta interventie in Germania si apoi sa ma intorc in Romania. Pot fii coasigurata pentru o perioada asa de scurta de timp? El locuieste intr-o camera de camin, nici nu stiu daca ma poate lua in spatiu… oricum, eu doresc sa revin in Romania, la serviciul meu, dar sa ma operez in Germania, pe asigurarea lui. Visez, sau chiar se poate? Multumesc anticipat!

  1. @Carmen – Din pacate pentru dvs. si din fericire pentru cei care platesc aici sute de euro lunar pentru asigurarea de sanatate asa ceva nu este posibil, altminteri ar fi tot o vanzoleala de bolnavi veniti sa se trateze pe banii “fraierilor”. Va dati seama cat ar costa atunci o asigurare de sanatate in Germania care si asa e suficient de scumpa.

  2. Din pacate (sau poate chiar o stare de normalitate) doar visati. Puteti fi coasigurata doar in anumite conditii, dumneavoastra nu indepliniti criteriile respective de coasigurare.

 90. Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Care e diferenta dintre asigurat la AOK si asigurat la DAK ? Nu stiu unde e mai bine sa imi fac asigurarea

  1. Diferenţa constă în pachetul de servicii suplimentare decontat. Amândouă soluţiile sunt la fel, personal vă recomand Tk sau Sbk. Dar nu aveaţi deja asigurare la Dak?

 91. Ba da, avem la DAK. Am intrebat in numele meu, dar pentru o cunostiinta care v-a veni din ianuarie in Germania, si m-a intrebat despre asigurari, spunandu-mi ca cei mai multi romani stie ca il au la AOK.M-a intrebat cum e la noi, dar noi nu am fost nevoiti sa apelam la doctori panaa acum, din fericire. Va multumesc

 92. Buna ziua, sunt cetatean roman si intentionez sa ma casatoresc cu o cetateana germana, pensionara. Nu mai lucrez din 2010 si nici nu am asigurare medicala in Romania. Daca ma casatoresc, primesc asigurare automat prin viitoarea sotie? Va trebui sa platesc retroactiv?Unde este mai usor sa oficiem casatoria, in Germania sau in Romania? Multumesc!

 93. eu locuiesc langa heilbronn, si doresc sa va intreb, d-le iulian, de ce ar mai bine de exemplu sa am asigurare la tk(este mai aproape de mine)? momentan sunt asigurat la aok, si am inteles ca nu ofera servicii prea bune.

 94. Buna seara.Am si eu o nelamurire,am facut anmeldung-ul la primarie si acum lucrez ca saisonarbeiter pana pe 23 decembrie cand mi se indeplinesc cele 3 luni.Intretimp am cautat un alt loc de munca ca sa fiu angajat cu acte in regula pentru ca sotia este insarcinata si am nevoie de asigurare medicala.Am vorbit cu actualul angajator sa imi faca asigurare pana plec de la el si mi-a facut asigurarea la IKK.( e buna societatea? )
  Intrebarea mea este daca se intrerupe asigurarea ( din la 20 decembrie) pana cand incep sa lucrez la alta firma ( adica undeva pe 25 ianuarie) va mai avea dreptul sotia sa nasca in germania ? trebuie sa ai 1 an asigurare inainte de a naste sau cum e? ea trebuie sa nasca prin iulie.
  Va multumesc mult

  1. In Germania asigurarea medicala este obligatorie, nu se intrerupe, daca nu mai aveti angajator atunci o preluati dumneavoastra, o platiti din buzunar.
   Functie de cum va ingrijiti de asigurare, puteti cadea in capcana unei asigurari private. Atentie deci!

 95. Buna seara!Sotul meu lucreaza in Germania de 3 luni,cu Gewerbe,dar inca nu este asigurat.Din cate am inteles poate opta doar pentru o asigurare privata…Imi puteti spune care asigurare este mai avantajoasa,sa includa si pe cea de sanatate si pe cea de accident(si cam care ar fi pretul acesteia).In momentul in care o sa se angajeze,noul angajator se va ocupa de alegerea unei alte case de asigurari(eventual una publica)??Sau e mai bine,totusi,sa ramana la una privata?

  1. Cea mai avantajoasa pentru familii este asigurarea in sistem public, pot fi coasigurati toti membrii familiei.
   Sotul a pierdut valul pentru asigurarea publica (a avut intreruperi) dar functie de situatia personala, in anumite conditii, beneficiind de noua lege ce ofera gratiere celor ce au lipsa in asigurarea medicala, se pot asigura in sistem public din nou.

 96. Buna seara , sunt privatizat in germania si unde pot sa ma asigur de sanatate ,c am cat costa pe luna si ce firma imi recomandati?
  va multumesc!!

 97. Va deranjez si eu cu o intrebare legata de ochelarii de vedere.
  Am o fetita de 12 ani, azi am facut ochelari noi care au costat 227 euro la un cabinet privat.
  Noi avem asigurare la AOK pt. toata familia ….

  Cum sau ce pot sa fac sa imi recuperez macar o parte din banii platiti pt. acesti ochelari?

  Multumesc anticipat pt. orice raspuns.

  1. Costul pentru ochelari in general nu este acoperit de casa de asigurari de sanatate.
   Anumite case (nu obligatoriu si AOK) au anumite pachete de servicii: ex. doar pentru copii, doar in anumite conditii acopera partial costurile (cost ochelari rama standard). Pentru a vedea daca va pot acoperi sau nu, total sau partial costurile, mergeti cu factura si reteta de ochelari la AOK.

 98. Buna ziua sunt de doi an an Hamburg cu familia.am lucrat cu sotia un an jumate la moment santem fara munca si am depus antrag la arbaizam pentru ajutor.Timp de doi an am avut asigurare medicala de la Hanse mercur .De la job tentr au cerut bazis tarif si Pflegeversicherung am cerut de la Hanse mercuri dar au spus ca nau.La moment toata familia nu santem asigurat din luna sebtembrie.Spunet va rog unde sa ne mai adresam ca nu stim din ce cauza ne refuza peste tot.

  1. Ati avut asigurare in sistem public sau privat? Daca respectiva nu oferea posibilitatea de a va asigura voluntar, ar fi trebuit sa contactati orice alta casa de asigurari.
   Acum cel mai probabil veti fi exclus din sistem public.

 99. Locuiesc in Germania de mai putin de 4 luni..Am Anmeldung aici de la inceput dar nu am avut asigurare medicala..Acum sunt pe punctul de a incepe un minijob de 450 Euro..Intrebarea mea este,voi fi nevoita sa plastesc din urma pentru aceste 4 luni in care nu am fost asigurata?E primul meu job in Germania,in tara am fost asigurata pana inainte cu 2 zile de a veni aici..Cum ar fi mai bine sa procedez,sa-mi platesc in tara contributia pentru acesta luni ramase neacoperite,inainte de a incepe job-ul?M-ar ajuta aici sa nu fiu nevoita sa platesc din urma?Stiti cumva la minijob am asigurarile de sanatate incluse?Am gasit tot felul de explicatii alambicate..cum ca ar fi platite daca suma lunara depaseste 400Euro..Multumesc anticipat!Astept cu interes raspunsul d-voastra!

  1. nu doresc sa va dezamagesc, dar astea sunt povesti ca puteti avea anmeldung in germania si sa aveti asigurare de sanatate in romania.
   Poate sunt eu de moda veche si nu inteleg prea bine treaba cu asigurarea de sanatate.
   Din cate stiu eu, cand esti in germania si ai anmeldung, de obicei trebuie sa ai si asigurare de sanatate tot in germania.
   Acum vedeti care este adevarul.

  2. Veti plati din urma, de cand aveti anmeldung, precum si de acum incolo – cu mini job nu aveti asigurare medicala. De asemenea, nu veti mai putea avea asigurare in sistem public, nu va va mai accepta nicio firma, doar in sistem privat veti putea incheia o asigurare. In anumite conditii va puteti folosi de asigurarea din Romania pentru a intra in sistem public. Mare grija ce semnati!

 100. Buna seara
  in cazul in care sotia mea se angajeaza intr-un minijob (450 euro), va putea beneficia in continuare de asigurarea mea (eu fiind angajat cu norma intreaga si asigurat in sistem public), sau va trebui sa-si plateasca singura asigurare privata ?
  Multumesc.
  Cu stima,
  Tomi

 101. buna seara as dori sa stiu cum pot face asigurare de stat am gewerbe, anmeldung si am incercat la AOK si mau respins, In concluzie am nevoie de formularul A1 care il elibereaza numai asigurarile de stat cele private nu.Va rog daca puteti sami dati un sfat va multumesc

 102. buna seara am muncit anul trecut 2013 din 20 octombrie in ulm germania pina in decembrie 2013 ,si am asigurare la aok am plecat de sarbatori in romania asigurarea pe 2014 mai este valabila?trebuie sa platesc eu pentru ea?sau daca nu mai lucrez in germania se anuleaza asigurarea de la aok.cineva spunea ca trebuie sa anunt ca nu mai lucrez ca altfel trebuie sa platesc in continuare multumesc

  1. Exact, trebuie sa anuntati la asiigurator schimbarea.
   Din momentul intreruperii (de cand relatiile de munca au incetat si asigurarea nu a mai fost platita) dumneavoastra trebuie fie sa preluati asigurarea sub forma de asigurare voluntara in sistem public iar daca exista intreruperi atunci nu veti mai putea decat privat. In ambele cazuri asiguratorul va poate solicita plata contributiilor din urma. Recomandat este sa puteti ramane in sistem public, daca aveti familie.
   Privat puteti obtine un pret mai bun dar nu pot fi coasigurati membrii familiei si aveti servicii limitate pe care le platiti dumneavoastra si apoi decontati factura.
   Succes

 103. Buna ziua!
  Doresc sa ma inregistrez in Germania. M-am informat la AOK despre ce documente imi trebuie pentru a primi asigurarea de sanatate si mi-au spus ca trebuie sa fiu inregistrat (sa am Anmeldung), sa am inregistrat un Gewerbe si sa aduc formularul E104 completat de casa de asigurari de sanatatea din Romania. Formularul il am completat deja.
  As vrea sa stiu daca de exemplu maine as vrea sa fac Anmeldung-ul si inregistrarea unui Gewerbe, a doua zi pot merge cu documentele primite deja la o firma de asigurari (ex AOK)? Sau trebuie sa primesc Steuernummer si confirmarea inregistrarii Gewerbe-ului (am inteles ca dureaza 1 sapt) si abia apoi pot merge la o firma de asigurari?
  Multumesc anticipat!

  1. Cititi acest material socinro.wordpress.com/2014/01/23/modificari-ale-contributiilor-pentru-asigurarea-de-sanatate-in-2014/
   Nu va trebuie niciun gewerbe pentru asigurarea de sanatate.

 104. Buna, sunt anmelduit in Germania din 10 ianuarie 2014. necasatorit, 27 de ani, acum am gasit un job-teilzeit, si am inteles ca nu sunt asigurat de acesta. Cum pot sa imi fac o asigurare cum trebuie sa procedez, care ar fi cea mai ok-finainciar, si la ce firma… va multumesc aniticipat

  1. Nu aveti asigurare medicala doar in cazul mini-joburilor, adica locuri de munca platite cu maxim 450 de euro lunar. este cazul? Daca aveti mini job atunci fie va faceti o asigurare privata fie una in sistem public (157 euro lunar).

 105. Buna ziua!
  Vreau sa lucrez in Germania ca si Freelancer in domeniul IT.
  Ce fel de firma si asigurare imi recomandati sa fac ?
  E valabila si o asigurare privata ieftina sau trebuie calculata in functie de venit?
  Va multumesc pentru timpul acordat!

  Silviu

  1. Evident e valabila si una privata, ieftina, dar serviciile sunt “pe masura”. Ca freelancer IT faceti-va o asigurare buna, nu de alta dar la privat va platiti facturile singur si apoi le decontati la asigurator (daca sunt acoperite). Nu tot ce e ieftin e si bun, ganditi-va doar la costurile serviciilor medicale in Germania.

 106. Buna ziua,

  m-am mutat in Germania la prietenul meu (angajat cu toate actele in regula) la inceputul lui octombrie 2013. Tot atunci m-am si inregistrat (Anmeldung). In vara aceluiasi 2013 am absolvit studiile de master, inseamna ca pana atunci am fost asigurata medical in Romania.

  Nu sunt asigurata medical in momentul de fata, nici in Romania, nici in Germania. Doar unul dintre motivele pentru care doresc sa-mi gasesc de lucru cat mai rapid (nu minijob, ci versicherungspflichtig).

  Intrebarea mea este: in momentul incheierii asigurarii medicale cu statut de angajata, deci nu freiwillig, mi se va cere sa platesc in urma ? Daca da, cat de in urma ?

  Multumesc anticipat

  1. @Ioana Evident din momentul din care trebuia sa aveti asigurare, sa fiti convinsa ca acele asigurari neplatit nu vor dispare in ceata.

   1. Depinde de locatia ta si noroc, sa zic asa.
    Eu am stat 9 luni in Germania fara niciun fel de asigurare si dupa angajarea mea nu a cerut nimeni nicio plata retroactiva.
    Am inceput munca legal si am platit asigurarea din luna respectiva.
    Ar fi cazul ca cei care posteaza aici sa nu mai faca pe sfintii ca nu e cazul si sa nu mai sperie lumea.

   2. @Boschetarul German

    Depinde si daca ati avut Anmeldung in cele 9 luni si daca ati fost asigurat in Romania inainte si asa mai departe. De asta raspunsul nu il poate da decat asigurarea. Plus ca poate si la dumneavoastra mai poate veni o factura daca
    inca nu au trecut 4 ani ( suma lunara+dobinda)
    “Gemäß § 25 SGB IV greift für Beiträge eine Verjährung von 4 Jahren nach Ablauf des Kalenderjahrs.”

    @ Ioana
    Eu as face cit mai repede o asigurare ca sa nu am surprize. Din octombrie 2013 pina acum nu este inca asa mult timp trecut.

  2. Buna dimineata Ioana. Pentru asigurarea de sanatate IEFTINA si la care nu veti NIMIC din urma, dati un mess scurt la socinro1@gmail.com. Exista pentru cei interesati si in variata ” Familie”.

 107. buna ziua florinel este numele meu o intrebare am si eu .lucrez in germania de 3 ani in momentu de fata la o firma germana de un an. svrea sa stiu d dc sint informat bn sau nu. asigurarea medicala respectiv aok,dc nu am fost bolnav de loc decnd sint asigurat la eiiprimesc bani inapoi carei iam platit??? va rog sami raspundeti si mie dc se poate.

  1. @Florinel Nu mai primiti banii inapoi niciodata de la nici un fel de asigurare ( sanatate, masina, casa, etc.) nici in Germania, nici nicaieri altundeva, banii aia sunt folositi pentru eventuale probleme ale dvs. sau altor asigurati. Pe de alta parte daca veti avea nevoie de un transplant de ficat, care e sarit de 1.000.000EUR cu toate cheltuielile, asigurarile il vor plati. Mai bine sa ramaneti cu banii dati si sanatos, decat sa aveti nevoie de asigurari.

 108. Buna ziua,va rog sa imi dati un sfat legat de Asigurarea de Sanatate avand in vedere urmatoarea situatie:

  06.2013 – Anmeldung la primarie in Germania dar in acelasi timp inca eram student in Romania(urma sa imi sustin lucrarea de licenta)

  09.2013 – Am revenit in Romania pentru sustinerea lucrarii de licenta dupa care am dat admitere la master in Romania. M-am inscris la master dar dupa o luna am plecat inapoi in Germania.

  11.2013-03.2014 – Cursuri de germana in Germania

  In tot acest timp petrecut in Germania am fost asigurat in Romania (sunt student la master) + o asigurare de calatorie. Din 01.10.2014 vreau sa studiez in Germania( am facut Bewerbung la cateva universitati iar acum astept raspuns). Pana voi incepe studiul am posibilitatea sa primesc un mini-job insa va trebui sa imi fac asigurare care nu este suportata de angajator.

  Intrebarile ar fi urmatoarele:

  Un contract pentru mini-job imi permite sa imi fac o asigurare de sanatate in sistemul de stat?

  Sunt nevoit sa platesc retroactiv in conditiile in care am fost asigurat permanent in Romania ?

  Este posibil sa transfer asigurarea din Romania in Germania?

  Multumesc!

  1. Va faceti o asigurare in sistem public unde platiti tariful pentru studenti, 77,01 Euro. Dar in schimb vi se va solicita continuitatea in sistemul public – va trebui din Romania sa aduceti E104. Acest formular vi se elibereaza doar daca ati contribuit pentru asigurarea romaneasca si nu coasigurat, ca student de ex, pe asigurarea parintilor. Atunci vi se va solicita plata retroactiva a contributiilor din momentul venirii in Germania pana la momentul asigurarii – repet, depinde de tipul asigurarii din Romania.

   1. Va multumesc pentru raspunsul promt. Intr-adevar in Romania nu contribui pentru asigurare. Am dus in fiecare an medicului de familie adeverinta de student. Asta inseamna ca nu mi se va elibera formularul e104? Pot sa imi fac asigurare de student chiar daca sunt inca student in Romania?

    As putea obtine formularul e106 pe baza Bescheinigung-ului de la o facultate din Germania?

    Daca sunt nevoit sa platesc retroactiv as putea plati acele 14 rate ca un student (77euro)avand in vedere ca am fost si sunt student in Romania sau se calculeaza normal ?

   2. CNAS nu elibereaza E104 decat asiguratilor platitori. Asigurarea de student in Germania o puteti face doar daca sunteti student in Germania, in caz contrar veti plati intreaga contributie de 155 euro lunar, in sistem public, cu conditia sa nu existe intreruperi in asigurarea medicala de stat. Daca exista intreruperi, atunci solutia o reprezinta asigurarea privata.

 109. in ce caz angajatul trebuie sa-si plateasca singur AOK-ul? sau
  mai trebuie platit AOK-ul din timp ce parasesti locul de munca si Germania ?
  multmesc anticipat !

  1. Atunci cand asigurarea nu este acoperita din salarizare (minijob).
   Asigurarea medicala este obligatorie in germania, in momentul in care relatiile de munca inceteaza, plata asigurarii cade in sarcina persoanei in cauza (in cazul in care nu este preluata de serviciile sociale).

 110. eu am o situatie mai compplicata anul trecut am lucrat la un restaurant 6 luni unde mia facut un contract de munca dupa un timp mia venit si plicul de la aok ca sal trim inapoi cu 2 poze pt ami trimite cardul,am trimis poze mia venit cardul eu dupa cateva luni am decis sa parasesc acel restaurant (drept de somaj nu aveam) si m-am intors in Romania anul acesta am venit din nou in Germania si cand patronal mia facut AOK-ul mia venit un plic de la AOK ca am datorii de 4000 euro dar nu scria exact pt ce doar scria ca pana la data cand m-am angajat anul acesta am acele datorii ,cum de pana acum nu am primit nici o instintare si de ce sunt pe numele meu ?si eu am ramas un pic socat cand am vazut .

  1. Asigurarea medicala este obligatorie in Germania si este incheiata de persoana, nu de angajator.
   Pe perioada angajarii, costurile sunt preluate de angajator, evident din momentul in care nu ati mai lucrat, costurile cad in sarcina dumneavoastra. In momentul in care ati plecat in Romania trebuia sa fi anuntat acest lucru. Vedeti, asta inseamna sa lasati totul la voia sortii.
   Acum mergeti la casa de asigurari cu abmeldung-ul si cereti recalcularea. Dar daca nu ati facut abmeldung, ce puteti face e doar o cerere de plata in rate.
   Succes!

 111. Situatia mea este urmatoarea in 20 Decembrie 2013 m-am inregistrat in Germania de atunci pana in Aprilie luna aceasta nu am reusit sa imi fac o asigurare de sanatate si sa incep cursul de integrare deoarece prietenul meu a avut un accident si acest motiv planurile noastre au esuat , Luna aprilie am fost in tara si mi-am platit la sanatate in Romania din mana inclusiv mai -iunie 2014, acum am facut actele necesare pentru integrationkurs pe care urmeaza sa il incep curand dar cand am fost la Aok sa ma asigur medical am intampinat obstacole ,,am fost si la privat astazi dar cei de acolo au pomenit ceva de genul 400 de euro pe luna si mi am dat seama ca nu este ok ce imi propun cei de acolo,, Eu am chitantele din care reiese ca am platit in Romania in ultimul an la sanatate inclusiv mai-iunie 2014 , mai am si o adeverinta de la casa de asigurari in care sa specifica ca sunt asigurata in tara pana in iunie 2014.Acuma citind pe aici am auzit de un formular E 104 si ma intreb daca chitantele acestea care le am mai au vre-o valoare in conditiile in care doamna de la Aok mi-a sugerat ca ar trebui sa traduc chitantele care certifica contributia mea la sistemul de sanatate din Romania si adeverinta stampilata care certifica acest lucru! Cum sa procedez ? Va rog frumos sa imi raspundetii! Va multumesc din suflet.

  1. Chitantele in sine nu au nicio valoare, conteaza doar E104.
   Il obtineti din Romania, dar trebuie sa aveti trecut pe el ca si stagiu de cotizare cel putin 12 luni, adica cel putin perioada iulie 2013 – iunie 2014. Va veti putea asigura voluntar in sistem public doar dupa ce asigurarea din Romania va expira, deci incepand cu iulie 2015 – in acest caz platiti 155 euro lunar, putand fi coasigurata toata familia, fara costuri suplimentare.

   1. Adica din iulie 2014 pot sa imi fac in sistem public, fara formularul E104? Si daca este esential sa am formularul acesta trebuie sa il solicit personal? Voi plati penalitati pe perioada aceasta in care sunt inregistrata la statul German dar nu am asigurare? Va multumesc din suflet pentru raspuns!

 112. stiu ca este obligatorie asigurarea ,iar de aok sa ocupat patronal eu nu am fost nici o data la aok personal iar cand am plecat de acolo am anuntat patronul cu vreo 10 zile inainte ca nu mai pot sta deci credeam ca e de datoria lui sa imi inchida toate actele ce le aveam acolo cel putin asa a fost pana acum ,unde am mai lucrat .daca va referiti la anmeldung cel ca se face la primarie nu am avut (dar ciudat cardul AOK mia venit la acea adresa) pe numele meu.eu maine vin in Germania ca incep lucru la un restaurant in Munchen si sper ca patronal de acolo sa ma ajute in rezolvarea problemei.cateodata ma gandesc ca mai bine nu insisitam ca patronul sa-mi faca acte.multumesc pentru raspunsuri .

  1. Tocmai de aici eroarea: problema asigurarii este a dumneavoastra, nu a angajatorului. Angajatorul vireaza contributia la asigurarea de sanatate pe perioada angajarii, si atat.
   In plus, la momentul incheierii relatiilor de munca, plata contributiei se face de catre dumneavoastra, sunteti singurul ce poate face modificari in contractul de asigurare.

 113. Buna ziua,am si eu o intrebare legata de asigurarile de sanatate.In perioada 01.02-11.03.2014,adica o luna si 11 zile,nu am fost asigurata nici eu si nici sotul si copilul.In acea luna nu am muncit nici unul,deci fara venituri.Primesc de la AOK Bayern o scrisoare ca pentru aceasta perioada trebuie sa platim asigurarea de sanatate din fonduri proprii chiar daca nu am avut venituri,si chiar daca nu am beneficiat de consultatii sau vizite la medic.Este obligatoriu sa platesc doar o luna,pentru ca de 2 ani de cand suntem aici am platit mereu?Astept un raspuns de la dvs.Multumesc

  1. Asigurarea medicala este obligatorie in Germania. Asigurarea se plateste in mod normal din resurse proprii, excptie cazul cand asigurarea este preluata de un angajator (atunci cand exista relatii de munca cu un angajator) sau cand este preluata de serviciile sociale. Cererea celor de la AOK este absolut intemeiata!

 114. Fiica mea vrea sa studieze in Germania si va fi cazata la matusa ei ,ce asigurare ieftina pot sa-i fac pina va afla daca este acceptata si va primi adeverinta de student?Va putea sa-i faca matusa acolo dupa ce- face actele de inregistrare si ce fel de asigurare?pina acum a fost asigurata prin mine in RO ca elev dar am cotizat neintrerupt 2 ani,E valabila vreo asigurare din Ro si de la ce firma daca ea acolo isi face automat cind ajunge inregistrarea sau nu are nevoie de inregistrare cu domiciliu pina afla?

  1. Ar putea obtine Cardul European de asigurari de sanatate. Raspunsul de la facultate o sa vina probabil intr-o luna si nu are rost sa platesti cca 150 de euro pe luna pt o asigurare voluntara. Cu raspunsul primit de la facultate poate face o asigurare de student,iar mai tarziu va trimite prin posta adeverinta de student.

 115. Buna ziua , doresc si eu o informatie . Am venit in Germania de aproape 2 anii ( tot de atata timp am si Anmeldung ) impreuna cu sotul meu ( care atunci imi era doar iubit ) si nu am avut asigurare de sanatate nici in Germania nici in Romania ( nu am lucrat ) . Eu pana vara trecuta am fost studenta in Romania ( vara trecuta am dat Masteratul si am terminat ) . In luna Mai 2014 m-am casatorit si am fost la AOK (unde sotul meu este asigurat) pt a face un contract de familie , adica sa am si eu asigurare medicala . Ma-au inregistrat , am primit un card de AOK si m-au intrebat daca in Romania am avut vreodata asigurare medicala , iar eu le-am spus ca da . Mi-au spus sa aduc o adeverinta din Romania de la casa de asigurari , probabil sa vada pana cand am fost asigurata . Ce se poate intampla ? Ar putea sa ma puna sa platesc din urma ceva ? Astept un raspuns . Va multumesc

  1. Toti elevii si studentii sunt asigurati de sanatate in Romania. Adresati-va Casei judetene de sanatate sa va dea documentele doveditoare. S-ar putea sa existe o problema ca a trecut mai mult de un an de cind ati terminat maasterul si nu ati cotizat. Vorbiti cu ei sa vadeti daca nu puteti plati din urma…

  2. Daca veti intarzia cu dovedirea calitatii de asigurat din Romania, foarte probabil va trebui, cat de curand, sa platiti retroactiv pentru lunile respective – va pot solicita plata pana la 14 luni retroactiv.

 116. Buna ziua!
  Multumim pentru disponibilitate!
  Ati putea sa-mi spuneti daca pensionarii de boala (pensie de invaliditate cu un grad usor) beneficiaza de aceleasi drepturi ca pensionarii de varsta? (am inteles ca pensionarii din Romania pot beneficia de asigurare in Germania, in cazul in care locuiesc acolo).
  Multumesc!

 117. Buna seara. Am fost internata in spital timp de 16 zile avand asigurare de sanatate de stat, dupa sotul meu, eu fiind casnica. Dupa vreo 3 zile mi-a venit acasa o factura de 160 de euro, 10 euro pe zi internarea. Dupa cateva zile, m-am internat iar pentru 5 zile. Au trecut 2 zile de cand m-au externat, acum astept sa vad daca imi mai vine vreo factura! Intrebarea mea este de ce trebuie sa platesc 10 euro pe zi internarea si cat timp am la dispozitie sa platesc facturile? Daca o sa mai am probleme de sanatate si trebuie sa ma internez, iar trebuie sa platesc spitalizarea? Mentionez ca trebuie sa nasc peste 2 luni si jumatate. In cazul in care nu platesc facturile pana atunci, nu ma mai interneaza pentru a naste? Va multumesc anticipat!

 118. Buna seara! As dori sa aflu daca beneficiez de asigurarea medicala a sotului meu care lucreaza cu forme legale si plateste toate darile la statul german. As dori sa nasc in Germania peste 2 luni. Va multumesc

 119. Buna ziua, am si o intrebare legata de coasigurare pentru sotia mea. Eu lucrez in Germania de peste 1 an, evident cu forme legale, asigurare de stat la AOK. Sotia mea lucreaza si ea in Germania (dar ca si extern pentru o firma din Romania) avand totusi anmeldung aici in Germania. Cum pot proceda ca si sotia mea sa beneficieze de serviciile mele medicale sau mai bine spus cum poate fi si ea asigurata in Germania?
  Multumesc frumos

 120. Bună seara! Am o mare problemă la care nu am răspuns, sper să mă ajutați! Anul trecut în luna octombrie mi s-a terminat șomajul, am mers la IKK și am anunțat că momentan nu am nici un venit și sunt obligată să renunț la asigurare…. Mi s-a spus că nu e nici o problema, mi-au luat cardul de sănătate , și a trecut copilul pe asigurarea tatălui său deoarece nu suntem căsătoriți! Iar acum am primit un plic de la ei ca am de plătit suma de 5500euro…. Este normal așa ceva? Ținând cont ca nu mi-au lăsat cardul pentru a beneficia de servicii medicale? Numai eu știu câte dureri de dantură am suportat deoarece știam ca nu mai sunt asigurată. … Eu astăzi am primit acest plic…. Și sunt anunțată ca pe data de 23-09-2014 la ora 13 mă voi trezi la ușă cu recuperator. .. Domnilor Vă rog să mă sfătuiți ce să fac. ..

  1. In Germania este obligatorie asigurarea medicala. Nu poti sa spui ca nu mai ai munca, nu platestc si gata. Asigurarea trebuie informata ca sa stie de ce nu mai vin bani de la angajator. Contributia lunara trebuie atunci platita de persoana direct din buzunarul ei. Acum se poate cel mult vorbi cu asigurarea sa se plateasca suma in rate.

   Si iar este un exemplu, din pacate negativ, cum nestiinta costa….

   1. Va mulțumesc pentru răspunsul dvs.! Am înțeles că este obligat să am asigurare, dar nu înțeleg de ce nu mi-a lăsat cardul, de ce nu m-a informat ca sunt obligată! Ținând cont ca am mers personal la ei!

   2. Cel mai probabil o eroare de comunicare, or fi inteles ca parasiti Germania.
    Ce nu e in regula este suma de plata: 5500 de euro. Din octombrie pana astazi sunt 12 luni, la contributia voluntara in sistem public de 158 euro lunar inseamna ~1900 Euro. La aceasta suma se pot adauga penalizari de 1/6, un calcul grosier arata o suma de maxim 2220 Euro. Ei, dumneavoastra trebuie sa mergeti la ei sa clarificati situatia, de unde au ajuns ei la suma de 5500 de euro. Cereti o audienta la cineva cu putere (un sef, nu discutati cu un functionar oarecare) si cereti detalii, evident cereti si explicatii de ce vi s-a retinut cardul. Retinerea cardului o puteti folosi ca un atu in negociere, obtinand fie o reducere a sumei de plata fie o esalonare. NU amanati discutia, deoarece executorul va veni si nu este interesat de aceste detalii (nu este competenta dansului, el trebuie doar sa recupereze suma in cauza). In mod uzual se poate ajunge la cel putin plata in 10 rate lunare in mod egal. In mod evident la toate acestea se adauga si 158 de euro lunar, plata asigurarii ca si contributie voluntara.
    Succes!

 121. Buna seara,
  Acum cateva zile am primit de la AOK;o scrisoare de notificare insotita de un formular “Fragebögen zur Weiterversicherung”.In luna Aprilie am lucrat pentru o perioada de 2 saptamani, pentru o firma.Firma respectiva a facut demersurile pentru asigurare medicala,catre AOK,in schimb nu au binevoit sa imi faca si contract de munca, lucru care a dus la hotararea mea de a inceta activitatea.
  I-am intrebat cand am plecat ce se va intampla cu asigurarea de la AOK, si mi s-a comunicat ca se va opri in mod automat daca firma nu mai vireaza catre ei plata asigurarii mele.
  In luna Iunie am primit acasa prima scrisoare cu un chetionar, pe care nu l-am completat insa.A doua scrisoare,insotita de un alt chestionar a venit in luna August.La acesta am raspuns.Luna aceasta am primit acasa, o notificare prin care mi se cerea sa raspund chestionarului in maxim 14 zile ,altfel firma AOK se va vedea nevoita sa imi faca automat o asigurare lunara in valoare de 700 de euro.Chestionarul este defapt un fel de continuare a asigurarii,incepand cu urmatoarea zi a datei cand s-a renuntat la plata asigurarii.In aceasta perioada de cateva luni, nu am avut o alta asigurare de sanatate.Practiv firma AOK, ma conditioneaza si obliga in acelasi timp sa continui asigurarea cu ei(prin completarea si semnarea chestionarului),si sa platesc din urma contributia pentru lunilie in care nu am beneficiat de asigurare(nu mi-au trimis inca un calcul, o factura a sumei datorate).
  Spuneti-mi va rog, daca este normal si legal un astfel de procedeu, sau poate fi vorba de intimidare(sa ma aperii de suma uriasa de asigurare 700 euro luna si sa ma simt obligata sa semnez chestionarul,in felul acesta prinzandu-ma in capcana semnarii unei prelungiri a contractului).
  Spuneti-mi va rog daca este posibil sa fie luat in considerare ,cardul national de asigurare 6 luni, la calculul platii retroactive, sau daca exista posibilitatea sa platesc in tara retroactiv si sa solicit formularul E104/S1 de care nu am aflat decat acum cand m-am lovit de problema.
  De asemenea as putea sa solicit rezilierea acelui contract intre mine si AOK si sa incerc sa ma inscriu freiwillig la o alta casa de asigurare in sistem public?
  De asemnea tin sa mentionez ca AOK nu mi-a trimis niciodata un contract si nici macar cardul de asigurare.
  Multumesc.

  1. In Germania, asigurarea medicala este obligatorie, indiferent daca lucrati sau nu. Dupa incetarea contractului de munca sunteti obligata sa platiti in continuare asigurarea medicala. Ar fi trebuit sa mergeti la AOK si sa incheiati o asigurare voluntara( de cca 140 euro/luna) dupa incetarea contractului. Mergeti la AOK si rezolvati problema, incheiind o asigurare voluntara. O sa trebuiasca sa achitati sumele restante. Va puteti muta la alta casa in anumite conditii( cu un preaviz de 2 luni parca), dar si la noua casa va vor cere sa fiti la zi cu platile.

  2. V-am precizat si mai sus, lipsa de informare costa, in cazul dumneavoastra chiar scump
   – dumneavoastra trebuia sa va ocupati de asigurarea medicala, nu angajatorul. Dumneavoastra trebuia sa decideti unde va faceti asigurarea, in momentul in care ati fi contactat casa de asigurari direct ati fi aflat problema inainte de a deveni membru si ati fi actionat in consecinta pentru reducerea costurilor
   – v-am precizat si mai sus, aveti o perioada de membru de minim 18 luni, cu posibilitatea de reziliere cu preaviz de minim 2 luni dupa perioada minima de apartenenta

 122. Multumesc pentru raspuns.Insa am niste nelamuriri.
  Daca spre exemplu imi platesc in tara si obtin formularul E104, pot sa merg la AOK cu el si sa imi fac asigurare voluntara fara sa platesc….asa cum am mai auzit ca s-a procedat dealtfel.
  De asemenea nu am vazut pe niciunde nicio lege care te obliga sa ai asigurare medicala in Germania.Pe langa faptul ca mi se pare absolut fraudulos sa platesti niste servicii de care nu ai beneficiat nicio secunda.
  Unde e corectitudinea din Germania?
  Daca ma voi casatori, spre exemplu in luna decembrie/ SAU daca ma voi angaja intre timp(dupa ce firma de asigurare ma obliga sa continui cu ei si sa le platesc din urma) ce se va imtampla?O sa solicit plata in rate….ca trebui sa le platesc incontinuare cand mie contributia mi-o plateste firma care m-a angajat?
  Daca tot este asigurarea obligatorie, de ce nu sunt instiintati toti cei care sunt inregistrati la primarie, printr-o scrisoare(ca de ex cea de la ZDF) ca trebuie sa isi faca asigurare medicala,ca este obligatorie, si ca daca nu o vor face, vor fi pasibili de plata unor amenzi, etc.
  Sunt totusi niste aspecte care sunt neclare si nimeni nu vorbeste despre corectitudinea acestor firme.
  Multumesc.

  1. Exista o regula simpla: in momentul in care ati venit intr-o casa noua, adica in Germania, trebuie sa va interesati care sunt regulile casei si sa le respectati. Legea este clara in Germania, asigurarea medicala este obligatorie. Fiecare individ are obligatia sa se informeze asupra cadrului legal si sa il respecte, nu trebuie sa stea nimeni sa traga de maneca pe fiecare sa il informeze. Aceste firme de aisgurari nu functioneaza fraudulos, functioneaza in baza unui cadru legal foarte bine definit. Aceste firme sunt echivalentului CNAS-ului romanesc, diferenta fiind ca in Germania sunt mai multe case de asigurari in sistem public,creandu-se astfel concurenta si eficienta.

   Asigurarea medicala germana functioneaza pe principiul social, in sensul ca plata contributiei se face functie de veniturile persoanei in cauza, anume se plateste un procent din veniturile realizate de persoana asigurata, pana la un anumit plafon, existand de asemenea si un plafon minim pentru persoanele ce nu realizeaza venituri si nu sunt inclusi pe o asigurare de familie.
   Pentru a intelege cate putin din functionarea sistemului de asigurari medicale in GErmania, cititi aceste materiale https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/ si https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/01/23/modificari-ale-contributiilor-pentru-asigurarea-de-sanatate-in-2014/

   Tot dupa acest principiu social al contributiei, plata asigurarii este obligatorie deoarece costurile unui eveniment medical nu sunt acoperite de contributia doar din luna respectiva, astfel exista o oarecare compensare a cheltuielilor cu contributiile realizate in lunile in care nu ati apelat la asigurarea medicala. Luati exemplul de la asigurarile de raspundere civila auto: in mod evident nu te poti asigura in momentul in care a intervenit un eveniment, un accident ce trebuie solutionat in baza acelei asigurari. Asigurarea trebuie platita permanent astfel incat sa fie acoperit acest risc. Similar si in cazul asigurarilor medicale, un eveniment medical poate interveni in orice moment, dumneavoastra trebuie sa fiti pregatita din punct de vedere al acoperirii costurilor.

   Este binecunoscut faptul ca problemele medicale se multiplica odata cu inaintarea in varsta. De aceea asigurarea medicala este obligatorie, deoarece contributiile medicale din perioada tineretii se constituie ca o compensare a problemelor medicale ce vor surveni la batranete.

   1. Buna ziua! As dori sa stiu daca după ce am locuit 3 ani in Germania (având asigurare de sănătate la Aok) si vreau sa ma mut înapoi in romania, pot plăti in continuare asigurarea pentru a rămâne asigurata in Germania. Multumesc anticipat!

   2. Conditie principala pentru a putea fi asigurat in sistem public in Germania este sa aveti domiciliu in Germania. Odata anmeldung-ul inchis, nu mai puteti fi asigurata in GErmania.

 123. Buna ziua. As dori o lamurire in legatura cu asigurarea de sanatate. Sunt anmelduit din data de 18.08.2014 in Rheinland Pfalz si as fi vrut sa fiu co-asigurat pe asigurarea tatalui care locuieste si munceste legal de 2 ani in Germania. (are platit la zi asigurare IKK) Problema a aparut in clipa in care am fost la consilierul IKK apartinator care mi-a spus ca pot fi asigurat in cadrul asigurarii de familie pana la 25 de ani, eu avand 23, daca urmez o forma de invatamant voll zeit. Mi s-a eliberat o adeverinta ca urmez Intergrationkurs voll zeit pana in aprilie 2015 si raspunsul asiguratorului a fost ca acest curs nu este inclus in lista de subventii a asigurarilor de sanatate. V-as ruga sa ma indrumati care ar fi metoda cea mai facila de a beneficia de asigurare de sanatate avand in vedere ca nu lucrez, nu beneficiez de ajutor social, nu sunt anuntat la Arbeitsamt iar tatal meu suporta costurile legate de Integrationkurs. Mentionez ca pana la data de 15.09.2014 am avut asigurare din Romania (inclusiv formularul E104 pentru ultimii 4 ani cand am fost la facultate). Va multumesc !

  1. Freiwillige Versicherung( asigurare voluntara) pe care trebuie sa o suportati din buzunarul propriu. Sau va angajati(Teilzeit sau Vollzeit).

  2. Clar nu puteti fi inclus pe asigurarea de familie, ati depasit varsta pana la care puteti fi coasigurat iar cursul de integrare nu este considerata forma de invatamant – trebuie sa urmati un curs universitar, master, liceu, ausbildung, dar nu integrationskurs, nu este considerata forma de invatamant, forma de continuare a studiilor.
   Aveti 2 optiuni: fie va asigurati voluntar in sistem public, platind 158 euro lunar, fie va asigurati in sistem privat, platind o suma mai mica, dar aveti dezavantaje: acoperirea serviciilor este redusa, facturile le platiti singur urmand a va recupera banii ulterior de la casa de asigurari.
   Succes!

 124. buna ziua!va deranjez din nou!am o prietena in Romania care are un baietel grav bolnav si necesita o operatie pe creier cat mai curand.casa de asigurari i-ar plati operatia dar nu si costurile de transport si locul unde vor sta.exista cumva un centru unde ma pot adresa?poate,totusi,exista o solutie pentru ei.sunt oameni amarati si nu au nici o posibilitate.baietelul are intarziere psihica si totusi merge la scoala insotit de Mama lui si invata si tine pasul cu toti copii la invatatura.nu cer nimic,doar un sfat unde ma pot duce sa intreb daca se poate face ceva pt ei.multumesc.

 125. Buna seara !as dori si eu o lamurire in legatura cu asigurarea de sanatate.Sunt anmelduita din data de 1.05 .2012 in Rhein Pfalz l..mentionez ca lucrez umpreuna cu sotul meu in gastronomie in medie cam 6sau 8 luni pe an.Banuiesc ca e un saisonarbeitvertrag ????insa un contract nu am primit in mana niciodata ,card de sanatate am primit in 2012 ,in 2013 l-am primit si cel cu poza ,insa eu nu am facut niciodata abmeldung desi dupa fiecare 2 luni lucrate mergem o luna acasa .Incepand cu 1ianuarie vrem sa ne schimbam locul de munca printr-o firma de zeitarbeit .Intrebarea mea e urmatoarea :vom fi nevoiti sa platim pentru toate lunile in care noi de fapt am fost in romania sau se poate sa platesc in Romania ?????am inteles ca la un nou loc de munca ti se cere continuitate ca si asigurat ?va multumesc

 126. Buna ziua,
  daca eu si sotul meu avem asigurare valabila in franta pana in aprilie 2015 (am muncit acolo timp de 3 ani) ce trebuie facut aici pentru a avea o asigurare in sistemul public. Ambii lucram din noiembrie si avem anmedung din aceeasi luna. Putem ramane pe asigurarea din franta sau suntem obligati sa ne inscriem aici la public ? Multumim anticipat

 127. Buna seara! Am lucrat in Germania timp de 2 luni, mi-am facut toate actele,AOK, tot, dar a intervenit ceva si a trebuit sa parasesc Germania si am plecat in UK la munca si nu mi-am oprit AOK-ul? Ma poate ajuta cineva cu vreun sfat, ce trebuie sa fac? Din cate am inteles AOK-ul merge in continuare 😦

  1. Buna ziua, numele meu este Adriana, si as vrea sa va intreb un lucru daca se poate. Locuiesc in Germania din octombrie 2014, cu prietenul meu neamt, am si eu adresa aici acum, insa am o mare problema cu asigurarea medicala. In Romania nu am mai fost asigurata de vre-o 3 ani cred, si cum am ajuns in Germania, am incercat la AOK, insa cei de aici mi-au spus ca daca nu am avut asigurare in Romania nu ma pot asigura. Apoi, prietenul meu a incercat la MH PLUS, unde de altfel este si el asigurat la aceasta companie. Cei de aici incearca sa faca tot posibilul si acum sa ma asigure, cam de 2 luni tot incearca pentru ca nu pot comunica cu Romania, nu stiu din ce motiv, cei de acolo nu raspund prin mail acestora. Si tot asteptam dar imi este frica ca o sa platim foarte mult si nici nu stiu exact ce se va intampla, daca ma vor accepta. Credeti ca ar trebuii sa ma duc personal in Romania sau sa sun? Va rog din suflet daca puteti sa ma sfatuiti cumva. Multumesc mult!

 128. Buna ziua, numele meu este Adriana, si as vrea sa va intreb un lucru daca se poate. Locuiesc in Germania din octombrie 2014, cu prietenul meu neamt, am si eu adresa aici acum, insa am o mare problema cu asigurarea medicala. In Romania nu am mai fost asigurata de vre-o 3 ani cred, si cum am ajuns in Germania, am incercat la AOK, insa cei de aici mi-au spus ca daca nu am avut asigurare in Romania nu ma pot asigura. Apoi, prietenul meu a incercat la MH PLUS, unde de altfel este si el asigurat la aceasta companie. Cei de aici incearca sa faca tot posibilul si acum sa ma asigure, cam de 2 luni tot incearca pentru ca nu pot comunica cu Romania, nu stiu din ce motiv, cei de acolo nu raspund prin mail acestora. Si tot asteptam dar imi este frica ca o sa platim foarte mult si nici nu stiu exact ce se va intampla, daca ma vor accepta. Credeti ca ar trebuii sa ma duc personal in Romania sau sa sun? Va rog din suflet daca puteti sa ma sfatuiti cumva. Multumesc mult!

  1. @Adriana Imi si imaginez pe dna. Maricica de la casa de asigurari din Romania incercand sa comunice in germana sau engleza cu cineva :).
   Dar asta va ajuta oarecum, mergeti in tara si platiti din urma asigurarea pe cei cei 3 ani si luati hartia necesara pentru inscrierea in sistemul public de asigurari de sanatate, vedeti aici pe site cum se cheama si cum cere.
   Daca ati apucat sa va inscrieti in sistemul privat de asigurare e rau de tot, costurile sunt enorme si va cresc asigurarea de la an la an, limita superioara e la 700EUR lunar !!!
   Faceti cum v-am zis si o sa-mi multumiti candva.

  1. @Silvia Depinde de ce este stipulat in contractul dvs. personalizat de asigurare, pentru servicii stomatologice nu exista o acoperire standard.
   In general daca ati fi avut o acoperire la incheierea asigurarii ar fi trebuit sa faceti o vizita la stomatolog si sa le trimiteti situatia existenta la momentul incheierii contactului deoarece problemele deja existente nu sunt acoperite.
   Cititi contractul de asigurare si veti gasi cu siguranta daca si in ce % sunteti acoperita pe probleme stomatologice.

 129. Bun!
  Momentan lucrez la un angajator roman ca detasat in Germania. Daca doresc sa aduc si familia, normal ca pana gasesc sa fac o asigurare medicala pentru sotie si copil, vom merge pe o asigurare de calatorie, sau card european. Insa, am rugamintea de a-mi spune unde pot face aceste asigurari in sistem de stat as fi interesat. Asta pana as gasi de lucru in alta parte, caz in care acum proiectul la care sunt repartizat va lua sfarsit in curand si nu stiu daca firma va mai dispune de un altul curand (sunt inginer in c-tii) si nu vreau ca in pauza dintre proiecte sa nu fiu asigurat, daca stau pe teritoriul Germaniei. Adica ma gandesc ca in Germania ar trebui sa existe sau exista o contributie minima cum e in Romania (la Casa de Asigurari de Sanatate de ex. se plateste min. 42 Ron (10 eur.)/luna pt. cei ce nu au un venit, si nu se incadreaza in clasele de exceptie, beneficiind de Asigurare Medicala in aceleasi conditii ca si un angajat. Ma gandesc ca si In Germ. este ceva similar.

  Multumesc!

   1. Exista, dar poate fi accesata doar in anumite conditii – ex. continuitatea asigurarii in sistem public. Veti putea asigura sotia si copilul in sistem public, voluntar, doar daca sotia a fost asigurata cel putin 12 luni in ultimele 24 in Romania, si doar pe baza formularului european E104.

 130. Buna ziua As dori un ajutor a face o contestatie la AOK Bayern deoarece miau intrerupt asigurarea medicala. Am avut un accident am fost operat si am 8 suruburi inplantate in calcie.Firma angajatoare germana mia desfacut contractul de munca si partea financiara mi-o asigurau cei de la AOK dar la data de 24 03 2015 trebuia sa conpletez formularul pentru asigurare si domnisoara de la ghiseul operator (nu de la informati) mia spus sa revin peste 2 zile cand aveam programata o consultatie la medicul care ma operat .Deoarece formularul pentru AOK a fost complectat cu 2 zile in urma am ramas fara asigurare si fara tratament fizoterapeutic si totodata fara un venit financiar.
  Cu stima Eugen.

 131. Buna ziua. As dori o informatie . Din 10.06 2014 am fost asigurata la Barmer Gek, in 04. 12. 2014, mi-am schimbat angajatorul, am plecat in alt oras. Acolo am lucrat 10 zile dupa care am plecat in Romania iar din data de 26.12.2014 figurez angajata si asigurata in Romania. Mentionez ca atunci cand am plecat din Germania am fost la Rathaus pt Abmeldung dar din pacate nu am primit nici o hartie de la ei. Acum, dupa 6 luni, fostul angajator, si el roman, ma anunta prin mail ca am de platit o suma de peste 700€ la firma de asigurari cu mentiunea ca firma angajatoare nu imi poate plati aceste taxe deoarece timpul lucrat acolo a fost foarte scurt. Ce pot face eu in situatia aceasta?

  Va multumesc, Cristina

  1. In mod normal, la incheierea raporturilor de munca, firma angajatoare inchide asigurarea medicala. La scurt timp primiti chiar de la casa de asigurari o scrisoare cum ca nu mai sunteti asigurata si ca ar trebui sa incheiati o asigurare voluntara in cazul in care nu mai lucrati.
   Cel mai bine e sa luati legatura cu cei de la casa de asigurari, demonstrandu-le ca d-voastra nu mai locuiti in Germania si sunteti deja asigurata in alta tara. Poate cei de la Rathaus va pot trimite prin email sau fax un Abmeldebescheinigung.

 132. Buna ziua..as dori, va rog frumos ceva raspunsuri pt urmatoarea situatie…in luna octombrie va veni in Germania fiica mea cu prietenul ei pentru a incepe integrationkurs urmand ca mai apoi sa studieze aici.Sotul meu este cetatean german si lucreaza , eu sunt asigurata medical dupa el…intrebarile mele sunt…1.daca fiica mea poate fi asigurata si ea pe asigurarea sotului meu( nu este tatal ei biologic)…2. Ce asigurare este cea mai avantajoasa atat ptea cat si pt prietenul ei….mentionez ca au 23 de ani el, si a lucrat in Ro…Iar ea are 19 si a terminat liceul….multuesc mult si anticipat pt raspunsuri.

 133. Buna ziua! Am nevoie de niste informtii va rog! Locuiesc cu prIetenul meu in germania,eu nu lucrez ,lucreaza doar el ( cu acte in regula) si sunt insarcinata in luna a3-a … Am fost casatorita si momentan sunt in divort ( procedura care dureaza inca cateva luni bune) motiv care ma impiedica sa pot sa ma recastoresc pt a beneficia de asigurarea prietenului meu! Intrebarea mea este: se poate ca prietenul meu sa ma treaca pe asiguarrea lui fara a fi casatoriti? Va multumesc !!

 134. Buna ziua! Sotul meu v-a pleca sa lucreze in germania la inceputul lui octombrie2015 cu contract de munca, cu asiguare medicala, cu tot.. Daca ma voi duce si eu la el in germania dupa o perioada de 3 luni, cu un copil de 1 anisor si gravida cu cel de -al doilea , beneficiem toata familia de asigurarea medicala a sotului sau trebuie facuta cate o asigurare pt fiecare membru al familiei????
  Ce drepturi are o gravida acolo??
  Voi beneficia de servicii medicale gratuite (consultatii, ecografii, analize..etc.)???
  Va multumesc.

 135. Bună. Am o mare problema pt posibilitățile mele chiar este mare .dupa un accident an fost operat .munceam la cineva. eram in probe .zise el la un român stabilit in germania cu multi bani, ma dus laspital a zis ca plateste el operatia cat o veni de plata a venit 3500 de euro.nu a mai platit el nik si nici eu nu am mai putut muncii. Am venit in ro .mai mai venit un plic ca sa ajuns la 4500 de euro.ce pot sa fac in situatia asta o sa vină sa ma ia la pușcărie daca nu platesc?

 136. Ce fel de accident ati avut? De circulatie, de munca? Ce ati declarat celor de la spital?
  In momentul in care erati in Germania ati avut asigurare de sanatate valabila in Romania? Daca da, in anumite conditii, plata spitalului in Germania poate fi preluata de casa de asigurari din Romania.
  Poate ca solutii exista, dar trebuie sa faceti si dumneavoastra un minim de efort, nu sa asteptati sa fiti luat la inchisoare. 🙂 Acest lucru nu se va intampla, dar riscati sa fiti executat silit. Nu se va intampla acum ci dupa niste ani cand veti fi adunat niste penalitati uriase.
  Iesiti din starea de victima si actionati!

 137. Buna ziua locuiesc in berlin cu sotul si fetita mea sotul este angajat are asigurare privată suntem si noi pe asigurarea lui intrebarea mea este daca ne trebuie si noua carduri de la asigurare fetița merge la scoala nu suntem eu si fetita nu suntem înscriși la medic de familie.

  1. In Germania nu exista notiunea de a fi inscris pe lista la un medic de familie, sunteti liberi sa apelati la serviciile oricarui medic doriti.
   Daca vorbim de asigurare privata atunci nu aveti carduri si va trebui sa platiti consultatiile urmand a va recupera banii de la asigurator.
   Totusi sunteti sigura ca vorbim de asigurare privata? Sotul are card?

   1. Spuneti ca sotul are card AOK. Pe ce va bazati ca sunteti coasigurati pe asigurarea sotului? Sotul a inaintat actele pentru acest lucru? Banuiesc ca nu, contrar ar fi trebuit sa aveti deja si dumneavoastra card.

 138. Buna seara, as dori sa stiu si eu daca este posibil ca mama mea sa intre pe asigurarea mea, ea momentan locuieste in romania dar cu foarte putin timp in urma i-au descoperit cancer de san si as dorii sa o aduc aici pentru tratament si ma intereseaza ce posibilitati am. va multumesc. Claudia P.

  1. Mama dumneavoastra nu poate figura coasigurat pe asigurarea dumneavoastra. Regula este ca numai sotul/sotia si copiii ce au o anumita limita de varsta, impart acelasi domiciliu si au venituri sub un nivel lunar/anual dat, pot fi coasigurati.
   Cele bune!

 139. Buna seara!Am urmatoarea situatie.Am terminat raportul de munca pe data de12.10.2015. pe data de 15.10.2015 m-am prezentat la agentia de somaj. mi s-a dat sa completez un set de formulare care am reusit sa le depun abia pe 05.11.2015 la agentie, pentru ca a trebuit sa aduc din tara formularu u1 pentru ca nu aveam un an de zile lucrat aci in germania. Acum eu astep raspuns de la gentie daca mi se aproba somajul, acel arbeitslosengeld 1. Problema este ca asteptand voi depasi o luna de zile, timp de gratie oferit de AOK. Adica cei de la AOK imi vor trimite scrisoare acasa spunandu-mi sa platesc pentru ca am depasit cele 30 de zile.Adica ei iti ofera 30 de zile perioada de gratie, daca ai 31 de zile te pun la plata luna. Stiu aceasta pentru ca am mai patit-o o data anul acesta, nestiind de aceasta. Eu am asigurare la AOK PLUS. Ma poate ajuta cineva cu vre-o informatie sau cum as putea rezolva poblema pentru a nu mai plati iar 265 de euro…pt ca este prea mult. Luni merg la JobCenter sa vad cum ma pot ajuta ei. Va multumesc anticipat
  SI EXISTA POSIBILITATEA CA 3 DE LUNI SA NU IUA SOMAJ PENTRU CA PATRONUL LA CARE AM LUCRAT A SCRIS IN ACTELE CARE LE-A COMPLETAT DE LA SOMAJ CA EU AM RENUNTAT LA LOCUL DE MUNCA, LUCRU CARE NU ESTE ADEVARAT,( AM COVENIT DE COMUN ACORD SI A SPUS CA IMI VA REZILIA CONTRACTUL, ADICA IMI VA DA AUFHEBUNGSVERTRAG) NU VREAU SA MAI SPUN CA NU AM PRIMIT NICI CONTRACT, NICI O HARTIE LA PLECARE SI AM MAI PLATIT DIN CAUZA LUI 265 DE EURO LA SANATATE PT CA MA ANGAJT CU DATA DE 1.06 CAND EU AM INCEPUT MUNCA PE 05.06.
  cE SE INTAMPLA IN ACESTE 3 LUNI? PLATESC SINGURA ASIGURARE MEDICALA?

  1. Nu exista posibilitatea ci certitudinea ca 3 luni de zile nu veti avea somaj si nicio alta prestatie sociala, aceste 3 luni de zile de sperrzeit sunt determinate de faptul ca ati renuntat din proprie initiativa la locul de munca – incheierea de comun acord a relatiilor de munca implica actiunea dumneavoastra voluntara, deci renuntarea de bunavoie la locul de munca, acest lucru nu ar fi fost posibil fara semnatura dumneaovastra. Acestea sunt valabile daca dumneavoastra ati semnat deja de bunavoie rezilierea.

   Dar daca dumneavoastra nu ati semnat nicio hartie in acest sens, atunci mergeti la Arbeitsgericht si deschideti un conflict de munca, in care contestati concediere – nu ati primit preaviz, o motivare clara a conceierii, etc, iar pe de alta parte contestati actele primite de la angajator pentru Arbeitsamt – nu corespund cu realitatea.

   In situatia in care veti ramane cu acest sperrzeit, atunci 3 luni de zile va trebui sa preluati asigurarea si sa o platiti, dar nu la un cuantum de 256, in mod normal trebuie sa o platiti raportat la nivelul de venituri pentru asigurarea voluntara – Freiwilige – ~170 euro lunar.

   Fiind o speta destul de complicata, ce implica pe langa reclamarea concedierii si contestarea actelor pentru somaj – va sfatuiesc sa cereti la depunerea cererii de chemare in judecata si aprobarea platii pentru avocat, urmand apoi a desfasura procesul prin intermediul unui avocat iar cheltuielile pentru acesta vor fi preluate de stat.
   Cele bune!

 140. @Ana Din pacate daca patronul a reusit sa va insele si sa apara in acte ca ati demisionat la cererea dvs. in loc de faptul ca v-a concediat din dorinta lui, atunci din pacate in Germania pierdeti foarte mult:
  – 3 luni nu primit ajutor de somaj.
  – va platiti asigurarea de sanatate din banii dvs.

  Arbeitsamt (adica acel Jobcenter) daca erati data afara din motive independente de vointa dvs. v-ar fi platit si somaj si asigurarea de sanatate si multe altele.
  In momentul cand sunteti plecata din serviciu cu demisie atunci toate astea s-au dus, nu ramane decat sa va judecati cu patronul, dar este aproape imposibil sa castigati daca ati semnat demisia sau ce v-a dat el, sunt convins ca a ticluit bine documentele sa para ca ati plecat de buna voie.

  Pentru cei care vor fi in asemenea situatie: NICIODATA nu semnati NIMIC ce nu intelegeti 100% la incetarea relatiilor de munca, eventual consultati un avocat, banii cheltuiti se vor intoarce. Tot la fel, nu lasati “patronul” sa va faca nici un fel de act la Arbeitsamt si sa semnati fara sa va uitati ce scrie, este datoria DVS. ca in momentul in care ati primit desfacerea contractului de munca, pe care o acceptati si o semnati NUMAI dupa ce o cititi si este 100% clar ca suntenti concediata si nu va dati demisia, in termen de 3 zile sa va inregistrati personal la agentie pentru somaj.
  Chiar daca nu stiti germana, puteti gasi pe cineva in agentie sau cautati o cunostinta sa va ajute, ca sa va explicati situatia si sa intelegeti ce trebuie sa faceti pe viitor.
  Altminteri patiti ca doamna si pierdeti toata protectia sociala, patronul nu o sa faca acte in defavoarea lui.

  1. De semnat nu am semnat absolut nimic ca nu mi-a dat nimic la semnat si va dati seama ca nu as fi semnat pt ca sunt contabil de meserie.Nici macar actele lui nu le-a semnat, doar contabila lui a semna. Am avut doar discutie verbala. Daca stiam ca imi face figura asta nici nu ma mai duceam in romania dupa U1. De dat in judecata nu am sa-l dau ca pierd prea mult timp plus ca sotul meu inca lucreaza acolo. Dar vom sti pe viitor cum sa procedam cand va trebui sa plece si el de acolo.Aveti grija oameni buni intradevar ce semnati si cum faceti pentru ca eu care pot sa spun ca am habar cat de cat despre acte documente am patit-o. si tot timpul ii spuneam sotului ca nu imi inspira incredere. Atat vreau sa mai spun ca i-am atras atentia si i-am sous ca ceea ce am vrb nu este identic cu ceea ce am vrb si cu ceea ce a completat in acte. A luat actele inapoi si a dat vina pe contabila lui prefacandu-se ca nu stie despre ce e vorba si ca o sa le midifice. Iar a doua zi a venit cu ele la fel si a sous ca contiabila nu a vrut sa le schimbe!!!!!!!!!!!! Deci mai bine ma duc sa imi caut alt job. Va multumesc pt raspunsuri. Luati aminte oameni buni!

 141. Buna! Am o proplema cu asigurarea AOK! Lucrez la o firma si am avut o pb si a trebuit sa merg la spital in urma careia a rezultat ca mia venit de plata aproape 2000 de € deoarece seful meu nu a platit asigurarea,am mers cu hartia la el si ma tot mintit ca mia platito dar de fapt nu ii platita.as vrea un sfat ceva daca ma poate ajuta cineva! Multumesc

 142. Buna ziua, de 3 ani ani sunt in Germania si tot de atunci nu mi-am facut asigurare medical.akum sunt insarcinata si vreau sa-mi fac asigurare, dar nustiu la care.
  Am auzit tot feluri chestii ca poti sa platesti decind ai Anmeldung.
  Ajutati-ma.

  1. La oricare v-ati duce, o sa va ceara sa platiti contributiile anterioare pe ultimii 3 ani. Asteptati-va la o suma de peste 5.000 de euro.

 143. Buna seara am si eu o intrebare am lucrat in 2014 inpreuna cu ptrietenu in GERMANIA nu nea convenit salariu si am plecat in romania el sa intors la munca la o alta firma eu am ramas acasa din iunie 2015 mam intors si mam inregistrat pe adresa lui la primarie de atunci imi caut de lucru.As dori sa intreb daca pe perioada asta trebuia sa platesc asigurare medicala daca nu lucrez…nu sunt asigurata nici in romania
  va multumesc

 144. doar pe perioada de cand sunt inregistrata nu si pe cea in care am fost in romania am muncit sezonieri in agricultura si nu am avut carduri aok mia venit odata un plic in romania pt sa trimit o poza atat si de atunci nimic alt ceva.nu as vrea sa platesc din urma cu 14 luni de cand nu mai lucrez acolo daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns sa stiu la ce sa ma astept multumesc

  1. Trebuie sa platiti pentru lunile in care ati fost inregistrata in Germania. Inainte sa plecati in Romania ati facut Abmeldung. Daca nu, atunci veti plati si pentru lunile in care ati stat in Romania.Probabil veti scapa daca reusiti sa demonstrati ca nu ati mai locuit in Germania.

 145. Multumesc de raspuns as vrea sa mai spun ca am primit acasa de la aok ca sunt din data de 31 10 2014 Abmeldung de la ei.

 146. am o intrebare.sunt asigurat in germania si am venit sa imi pun dinti in Romania,ce acte sa cer de la doctorita ,ca sa imi deconteze casa de sanatate din germania,sunt asigurat la technichal krankkasse

  1. Implanturile, fara o asigurare suplimentara – zahnzusatzversicherung – nu sunt decontate de casa de asigurari. Posibil doar o anumita parte din lucrari sa fie decontate, dar trebuie sa discutati in avans cu casa de asigurari: ce doriti sa faceti, unde si ce va acopera.
   Cele bune!

 147. Buna. As vrea sa va intreb daca eu sunt in germania de 6 luni si inca nu mi-am gasit de lucru ,dar anmeldung am …o sa trebuiască sa platesc eu asigurarea sau cum se procedează? Precizez ca nu am avut nevoie de nici o îngrijire medicala …si cei care sunt in germania de 7 ani nu mi-au spus ca trebuie sa ai asigurare,doar daca esti angajat…eu sunt asigurata si in romania .va mulțumesc. O zi buna!

 148. Buna seara…eu momentan sunt asigurata la aok…asigurare de familie pe numele sotului pentru ca el lucreaza….As vrea sa imi fac un pfa pe numele meu si am auzit ca trebuie sa imi fac neaparat asigurare privata….cum se procedeaza ? Ma puteti ajuta ? Multumesc anticipat.

  1. In momentul in care inregistrati venituri peste un anumit nivel sau sunteti lucrator independent, nu mai puteti fi coasigurata pe asigurarea de familie, va trebui sa platiti la AOK la nivel de lucrator independent, cca. 700 euro lunar (jumatate daca demonstrati ca inregistrati venituri sub cca. 22.000 euro anual). Alternativa o reprezinta o asigurare privata dar doar dupa ce reziliati asigurarea de la AOK.
   cele bune!

 149. Buna ziua!in urma cu doi ani am lucrat in germania am avut asigurare AOK facuta de patron si am incheiat contractul de munca dupa 10 luni si acum dupa doi ani am primit acasa un plic de la AOK cum ca trebue sa platesc 6000 euro,cand am plecat din germania mam scos de la primarie.Ce trebue sa fac in situatia de fata?

 150. Bună ziua. As vrea sa știu cum as putea sa fac o asigurare de sănătate în germania (pt mama mea, are 60 de ani este pensionara în românia și are nevoie de îngrijiri medicale e diabetică. ..) eu locuiesc în germania si-ti doresc să o aduc la mine. Va mulțumesc anticipat!

 151. Buna ziua..sotul meu a lucrat in Germania 1an..cand a plecat,nu a stiut ca trebuie inchis contul de asig medicală la Dak. .a venit în luna iunie acasă.din luna octombrie lucrează în Ro.e posibil sa fie o problema cu asig din Germania în aceste 3luni.. (ma refer la faptul ca e posibil sa aibă ceva de plată???)si cum poate închide contul la DAK.multumesc

 152. Buna seara.Ma numesc Florina si lucrez in germania de o luna,nu printr-o firma ci o cunostinta mi-a gasit locul de munca,am fost m-am inscris la evidenta populatiei,si acum fam ptr care lucrez trebuie sa-mi faca contractul de munca.Acum 2 zile au venit niste formulare pe care trebuie sa le complectam impreuna…dar aici este intrebarea pe care vreau sa vo adresez.Eu in romania nu am asigurare de sanatate iar aici trebuie sa-mi faca ei Este vreo problema ca nu sunt asigurata in Romania????? vor putea sa-mi faca contractul daca nu sunt asigurata

  1. @Pena Florina. Nu este nici cea mai mica problema.
   Interesul tau este sa lucrezi. Nu cunosc si sub ce forma vei lucra.
   Cum nu te pricepi, banuiesc ca nu stii sa ne spui ce fel de contract o sa ai. Familiile cauta sa plateasca impozite cat mai putin. Deci este posibil sa ai un contract normal sau sa ti se faca un Gewerbe (un fel de PFA).
   Daca vei avea Gewerbe, aproape sigur nu o sa ai asigurare deoarece lunar se plateste foarte mult.
   Cel mai bine este sa precizezi titlul fiecarui formular ca sa putem deduce mai usor despre ce este vorba.

 153. Primul titlu este AOK-Die GESUNDHEITSKASSE Hochrhein-Bodensee
  2 Fragebogen fur di Aufnahme in die Familienversiherung 3Angaben zur letzen bisherigen oder zur weiter bestehenden Versicherung der FAMILIENANGEHORINGEN

  1. Your comment is awaiting moderation.
   Primul titlu este AOK-Die GESUNDHEITSKASSE Hochrhein-Bodensee
   2 Fragebogen fur di Aufnahme in die Familienversiherung 3Angaben zur letzen bisherigen oder zur weiter bestehenden Versicherung der FAMILIENANGEHORINGEN

   LEAVE A REPLY

 154. Contractul de munca inca nu l-am primit….va rog sa imi raspundeti Ce v-am scris mai sus sunt titlurile de la formularele care trebuiesc complectate ptr asigurarea de aici

 155. Contractul de munca inca nu l-am primit….va rog sa imi raspundeti Ce v-am scris mai sus sunt titlurile de la formularele care trebuiesc complectate ptr asigurarea de aici

 156. @Pena Florina. Acestea sunt chestionarele normale care trebuie completate si trimise inapoi,
  Sunt usor de completat, deoarece nu mai aveti si un membru de familie care sa figureze pe asigurarea Dvs,
  In 10 minute cine stie germana le-a si completat.
  Urmeaza apoi sa faceti si fotografie pentru card.

  Eu sau altcineva de pe forum nu avem cum sa te ajutam sa le completezi.
  Cineva din familia la care locuiesti si lucrezi, in baza C.I. si a ce te mai intreaba din chestionar, rapid poate rezolva.
  Oricum au si ei interesul!
  Vezi insa sa ai grija , cä cei de la AOK incheie un contract cel putin pe 18 luni cu tine. Daca pleci mai devreme de la familie, pana gasesti un nou loc de munca trebuie sa platesti din buzunar asigurarea!
  Sau daca/cand pleci in Romania, obligatoriu sa faci Kundigung, dar si o adresa scrisa catre ei, ca sistezi asigurarea pe motiv de parasire a Germaniei. Altfel, o sa te trezesti ca altii dupa o vreme, ca ai de platit mii de euro ratele lunare, penalitati,etc.

  Sa ne spui cand stii totusi ce fel de contract ai!?
  50% inclin sa cred ca este un contract aiurea!

 157. Multumesc foarte mult. O sa va informez in legatura cu contractul.Eu acum stau pina la inceputul lui Aprilie dupa plec in tara ptr 2-3 luni si revin la acelasi loc de munca….trebuie sa fac Kundigung-ul?? Va multumesc anticipat

  1. @Pena Florina. Faptul ca vei mai sta doar 3 luni, pleci si revii inapoi candva, se prefigureaza clar o mare incurcatura cu asigurarea ta.

   In Germania aigurarea AOK este pe minim 18 luni.
   Cu si fara Kundigung, sigur iasa probleme.
   O sa apara o serie de scrisori de la AOK, la care trebuie sa raspunzi.
   Cum banuiesc ca nu cunosti germana suficient, o sa amani raspunsul sau, fiind plecata nu raspunde nimeni la ele.
   In locul tau mai bine as aplica o metoda “romaneasca” , decat sa ai mari probleme peste cateva luni.
   E-Mail-ul meu este huidu@gmx.de
   Am sa incerc sa-ti dau un sfat practic, mai ales ca eu cred, ai un contract de munca care nu este in regula. Astept!

 158. Ma aflu la munca in Germania de o luna…teoretic mi s-au facut acte…practic eu stiu ca am semnat doar cele pt sedere si pt asigurarea medicala…vreau sa plec pt ca patronul este rau platnic,ce se intampla cu asigurarea medicala pr care mi-au facut-o?daca plec se inchide automat sau voi fi obligata sa achit aceasta asigurare?

 159. Am angajat oameni la firma mea de constructii si am facut asigurarea la aok dupa ce au plecat am anuntat la aok sa inchida si mau spus ca nu poate sa o inchida fara nr de indentitate al oamenilor. Ce ma sfatuiti sa fac

 160. Daca am asigurare AOK si ma-m întors în tara trebui sa mai platesc?Şi cum pot sa intrerup asigurarea pt ca nu ma mai intorc in germania?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.