Modificari ale contributiilor pentru asigurarea de sanatate in 2014

Dragi cititori,

In cadrul acestui material va prezentam principiile de baza ale sistemului public de asigurare de sanatate german – GKV. Acest nou material isi propune sa va puna la curent cu principalele modificari survenite in sistemul de asigurari de sanatate in anul 2014.

Ce e nou in 2014?

asig medicalaModificarile survenite se refera la sumele lunare de plata, atat pentru angajati cat si pentru persoanele asigurate voluntar si lucratori independenti.
Modificarea primelor de plata lunare a fost determinata de modificarea plafonului maxim lunar de plata pentru asigurare.

Daca in 2013 aceast plafon era in cuantum de 3937,5 Euro, incepand cu 2014 suma se modifica, fiind stabilita la 4050 Euro lunar.

Acest lucru inseamna ca un asigurat in sistemul public (GKV), fie angajat, fie lucrator independent, suma maxima lunara de plata este calculata procentual din aceasta limita, adica 627,75 Euro. Suplimentar acestei sume se adauga asigurarea pentru ingrijire – Pflegeversicherung, aceasta fiind la un plafon de maxim 83,03 euro lunar.

Totalizand, contributia maxima a unui angajat sau lucrator independent nu poate fi mai mare de 710,78 euro.

Procentele de calcul:

Pentru salariati: 15,5 %, din care

 •  8,2% contributia angajatului
 •  7,3 contributia angajatorului

Pentru asigurarea voluntara – persoane fara venituri si lucratori independenti:

 • 14,9% – fara optiunea de plata pentru concediu medical
 • 15,5% – cu optiunea de plata pentru concediu medical – Krankengeld

Pentru studenti:

 • 10,85%

Contributiile la asigurarea de sanatate pentru 2014

Pentru persoanele fara venituri asigurate in sistem public

In 2013 persoanele fara venituri asigurate in sistemul public de asigurari de sanatate aveau obligatia unei contributii calculate raportat la un venit minim de 898,33 Euro.

Incepand cu 2014 venitul minim de calcul al asigurarii medicale este de 921,67 Euro, contributiile lunare fiind:

 • Asigurarea de sanatate – 137,33 Euro
 • Pflegeversicherung – 18,89 Euro
 • Total contributie – 156,22 Euro.

Pentru lucratorii independenti

Implicit, calculul asigurarii medicale pentru lucratori independenti se face luand in calcul plafonul maxim de de venit lunar pentru calculul asigurarii, cei 4050 Euro, contributiile lunare fiind:
1 – Fara asigurare de concedii medicale – Krankengeld

 • Asigurarea de sanatate – 603,45 Euro
 • Pflegeversicherung – 83,03 Euro
 • Total contributie – 686,48 Euro.

2 – Cu asigurare de concedii medicale – Krankengeld

 • Asigurarea de sanatate – 627,75 Euro
 • Pflegeversicherung – 83,03 Euro
 • Total contributie – 710,78 Euro.

Lucratorii independenti, in cazul in care estimeaza realizarea unui venit lunar mai mic decat limitele considerate implicite, pot solicita calculul pe baza venituilor estimate. Dar similar persoanelor fara venituri asigurate in sistem public, si pentru lucratorii indepndenti exista un venit minim luat in calcul pentru asigurarea medicala, anume 2073,75 Euro. Astfel, asigurarea minima pentru un lucrator indepndent este :
1 – Fara asigurare de concedii medicale – Krankengeld

 • Asigurarea de sanatate – 308,99 Euro
 • de contributie pentru asigurarea de sanatate:
 • Pflegeversicherung – 42,51 Euro
 • Total contributie – 351,5 Euro.

2 – Cu asigurare de concedii medicale – Krankengeld

 • Asigurarea de sanatate – 321,43 Euro
 • Pflegeversicherung – 42,51 Euro
 • Total contributie – 363,94 Euro.

Pentru lucratorii indendenti exista 2 posibilitati de reducere a pragului minim

Citeste mai departe:

12 thoughts on “Modificari ale contributiilor pentru asigurarea de sanatate in 2014”

 1. Buna seara!Sunt in Germania de la sfarsitul lui octombrie 2 013. Deoarece n am gasit inca de munca, nu am asigurare de sanatate. Pana sa vin in Germania, am lucrat in Italia. Asigurarea din Italia(cardul european) mi-a expirat pe 21 ianuarie anul acesta si, deci, sunt neasigurata medical. Mi
  s- a spus ca trebuie neaparat sa am aici o asigurare medicala si ca trebuie sa o fac in maxim 3 luni dupa ce mi a expirat cea veche. De asemenea, trebuie sa platesc perioada de la expirarea cardului(156 euro/lunar). Stiti cumva daca ma pot asigura in Romania? Unde pot telefona pentru mai multe informatii? Va multumesc! Daniela Cioanta

 2. Buna ziua, multumesc pentru informatii!
  Vreau sa va intreb cum putem proceda in cazul in care sotul meu ar pleca sa lucreze ca ingrujitor batrani in Germania, dar printr-o firma din Slovacia (http://www.atena.sk/en/index.html). Ne-au spus ca asigurarea trebuie sa o platim noi din mana. Sa inteleg ca, in acest caz, ne incadram la Lucratori independenti? Multumesc!

 3. Buna seara, prietenul meu locuieste in Germania si are loc de munca. Acum urmeaza sa merg si eu iar pentru inceput vreau sa ma duc sa declar ca locuiesc in Germania si sa urmez un curs de integrare unde sa invat limba si in paralel sa imi caut un loc de munca. Imi puteti spune cum pot rezolva cu asigurarea medicala? Ce timp de asigurare trebuie sa imi fac?
  Multumesc

 4. Buna ziua! as avea si eu nevoie de putin ajutor. am muncit in Germania din 20 oct 2014 pana in 5 decembrie 2014, adica vreo luna jumatate. Dupa care am fost trimisi acasa, cu bani mai putini….(patronul fiind neamt pur sange), ignorand toate amenintarile noastre cu Politia si ZOLL. In fine . Am primit in Romania de la AOK 2 scrisori. prima de willkommen, a doua sa le trimit pt GESUNDHEITSKARTE poza pe un formaular tip de.al lor. HABAR-N-AM de unde au datele mele AOK…eu n.am dat datele la nimeni de acolo….Adresa in Germania nu am deci ei mi.au trimis in ROMANIA….Am trimis poza, gandindu.ma ca imi va prinde bine CARDUL DE SANATATE( Aveam si in Spania si chiar mi.a prins bine…dar acolo plateam cd munceam). Acuma am inceput sa vad pe Facebook si nu numai comentarii ca mi.am dat ”foc la paie” singur, ca nu trebuia sa raspund, ca va trebui sa platesc…etc…NU INTELEG UN LUCRU…cum trebuie sa platesc daca eu nici nu am adresa in Germania, nu muncesc acolo(momentan nici aici), ei nu mi.au cerut nici o informatie despre situatia mea de asigurat la alta firma, n.am completata formulare de inscriere la ei,etc doar le.am raspuns la scrisoarea aia cu poza……Pe viitor vreau sa ma intorc la munca in Germania…Ma va afecta cu ceva acest Gesundheitskarte? va trebui sa platesc? Se poate anula? Ce sfat imi dati? Va multumesc

 5. intrebare: lucrez sezonier, 7 luni pe an in germania, acuma am revenit la munca, si in pauza dintre sezoane, am primit scrisoare de la aok, ma intreaba daca am fost asigurat intre sezoane, si imi da cont sa le pun bani de asigurare pe lunile nelucrate !!! cum vine asta?

  1. Foarte simplu: in momentul in care contributiile nu au mai fost preluate de angajator, plata acestora va revine in nume personal. In mod normal trebuie sa anuntati ca plecati din Germania, reziliind asigurarea. Trimiteti actele la AOk, in speranta ca vor lua in considerare si vor face recalcularea. Dar conditie esentiala pentru aceasta este sa fi facut Abmeldung. Daca nu l-ati facut, sansele sa puteti rezolva ceva sunt mult spre 0.
   Cele bune!

 6. Am reyolvat problema simplu: i-am suunat, mi-au trimis pe mail un document prin care sa confirm ca am fost in Romania intre sezoane si gata. Deci nu se plateste asigurare daca nu am stat in Germania. multumesc

  1. Vedeti confirmarea respectiva trebuie sa fie insotita si de Abmeldung, in caz contrar ati fost un simplu turist plecat cateva luni in Romania. Ei vor verifica si daca ati ramas cu anmeldungul in Germania, sunteti buni de plata. Si AOK-ul chiar sunt foarte “agresivi” si perseverenti in recuperarea banilor.
   Cele bune!

   1. nu am avut anmeldung in germania, intre sezoane, mi-a confirmat angajatorul, care mi-a si zis sa stau linistit. apropo, mi-au spus ca anul acesta o sa ma inscrie la somaj. ce variante de somaj ar fi daca lucrez 7 luni pe an si 5 as fi pe somaj? unul dntre colegi, german, e incadrat asa, fiid vorba de o regiune turistica…ce imi recomandati?
    multumesc

 7. Buna ziua ,ma numsc Sandu si lucrez ca (PFA) in germania de aproximativ un an si nu am avut asigurare medicala , intre timp ,de doua luni de zile m am angajat cu minijob de 500 euro ,cu asigurare medicala + taxe platite …
  Daca merg in continuare si cu minijob si ca privat,imi mai trebui o alta asigurare ca lucrator independent ?
  Multumesc!

 8. Buna ziua! sunt de o luna in Germania, nu lucrez si vreau sa imi platesc asigurarea de sanatate. Imi puteti spune cum sa procedez si cat ar fi asigurarea pe luna? Multumesc anticipat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.