Cele mai frecvente greseli ale romanilor stabiliti in Germania

    

De mai bine de 8 luni gestionez acest site. Si pe masura ce a crescut in notorietate si credibilitate am observat ca primim din ce in ce mai multe comentarii zilnice. Toate scrisorile electonice receptionate au prezentat probleme individuale si au descris niste situatii sau greseli de procedura care puteau fi evitate daca respectivii cetateni romani erau mai bine informati. Trist este ca fiecare greseala de acest gen costa bani, timp si nervi.

  Pentru a preveni in viitor asemenea situatii, va propun sa facem impreuna o lista cu cele mai frecvente greseli ale romanilor care doresc sa munceasca si sa se stabileasca, temporar sau definitiv, in Germania. Acest post va fi un post colectiv. Eu il incep si Dvs. il continuati prin comentariile personale. Cazurile relevante vor fi urcate in postarea de fata pe masura ce vin, insotite de semnatura celui care l-a prezentat. Intotdeauna am fost adeptul transparentei si a lucrului in echipa. Sa vedem daca acum aceasta idee functioneaza. Sper, din tot sufletul, sa iasa un articol bun, la obiect si suficient de consistent. Dar sa nu mai pierdem timpul si sa incepem:

    1.Majoritatea cetatenilor romani pleaca in Germania fara sa posede un Card european de asigurari sociale de sanatate care ii poate proteja in situatii medicale limita. Nu este vorba numai despre prestatiile medicale de urgenta in cazul in care un turist roman isi rupe un picior sau o mina, ci si de probleme mult mai complexe cum ar fi protectia sanitara a studentilor aflati la studiu in Germania sau a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Aproape toti cetatenii din Romania pot obtine gratuit acest card. Putem sa facem si niste socoteli sa vedem cit economisim daca il avem si cit pierdem daca nu il avem. Costul prestatiilor medicale in Germania in cazul ruperii unei miini sau picior este in jur de 150 de euro. Daca esti turist, somer sau student si ai card – nu platesti acesti bani, daca nu ai card – ii platesti. Dvs. aveti Card? Daca DA, felicitarile noastre! Daca NU, va sfatuim sa cititi aici!   Semnatura:  Dan Goldis.

2.Foarte putini cetateni romani stiu de existenta formularelor europene. Au trecut vreo 8 ani de cind Uniunea Europeana le-a inventat si vreo 5 ani de cind pot fi folosite si de catre cetatenii romani in procesul lor de relocare. Cu toate acestea, formularele europene nu se folosesc din …necunoastere. Ele sunt atit de multe si atit de complexe incit fiecarei situatii familiale posibile ii corespunde un anumit formular. Sunt formulare destinate gravidelor, invalizilor, bolnavilor, decedatilor, somerilor, angajatilor, pensionarilor, copiilor, adultilor, sotiilor si sotilor, incit toate situatiile posibile si o mare parte din situatiile imposibile sunt acoperite. Stie cineva ceva despre ele? Putini din cei care pleaca sa-si gaseasca un nou drum stiu ca aceste formulare ii pot sprijini in strategia lor de stabilire in strainatate. Nu exista cetatean roman sau familie care sa nu poata fi sprijinita in procesul de relocare de cel putin unul din aceste formulare. Oamenii afla intimplator de ele si apoi se dau de ceasul mortii sa le obtina. Numai ca in momentul in care afla ei sunt deja in Germania si formularul trebuie ridicat din Romania. Cit costa aceasta lipsa de informare? De la mult la foarte mult! Sa luam un exemplu: un copil roman a carui parinte lucreaza legal in Germania are dreptul la o alocatie europeana de 184 de euro pe luna. Citi insa din parintii aflati in strainatate stiu chestia asta? Nici 50 la suta. Inmultim cu numarul de luni a contractului de munca si aflam suma totala pierduta. Sau un alt exemplu: un angajat roman isi plateste contributia la asigurarile sociale de sanatate din Romania. Merge in Germania si fiindca trebuie sa se asigure la o societate, agentii de acolo il pun sa plateasca din urma din momentul in care el s-a inregistrat in Vaterland. Daca fostul angajat roman ducea un formular portabil din Romania putea sa economiseasca 200-300 de euro pe luna. Inmultim cu numarul de luni, dar sa nu mai inmultim ca ne apuca ameteala… Matale ai venit in Germania cu vreun formular european in buzunar? Daca DA, meriti felicitarile noastre! Daca NU, te invit sa citesti aici,  aici,  aici si unde mai poti!  Semnatura:  Dan Goldis.

3.Sunt cetateni romani care ajung in Germania cu acte personale cu valabilitate aproape incheiata. Si atunci sa vezi dandana! Le expira fie pasaportul, fie buletinul, fie permisul de conducere...Cit ii costa sa vina in tara sa-si faca intii carte de identitate, apoi pasaport si la urma permis ?Un avion costa 400 de euro, un autocar 150, un drum cu masina vreo 250-300 la preturile de azi ale benzinei. Daca le-a expirat permisul de conducere mai platesc si un sofer sa ii aduca in tara cu masina lor… personala. Oricit ar parea de bizar exista o asemenea poveste pe site-ul nostru. Dar hai sa zicem ca acesta este un caz singular. Celelalte insa sunt generale. Si  daca punem la socoteala timpul pierdut, cheltuielile de deplasare, cheltuielile pentru obtinerea documentelor ajungem la sume importante. Lipsa de informare costa si costa uneori cit salariul din Germania pe o luna. Ranesti zapada o luna in Germania si dai banii obtinuti pe un pasaport…  Mai exista si alte cazuri ciudate. Un alt exemplu, cules tot de pe site: pleaca mama la munca in strainatate si lasa copilul acasa in grija sotului. Dupa un timp ii apuca dorul si fiindca mama nu poate pleca de la locul de munca isi cheama barbatul si fiul in Germania. Sotul si copilul cumpara online bilete de avion cu 2 luni inainte, la data stabilita ajung la aeroport si cind sa urce in avion, politia de frontiera constata ca nu exista procura de la parintele absent…Avionul pleaca, banii de bilete se pierd, lunile acelea pentru low-cost au trecut degeaba si sperantele revederii se treansforma in lacrimi. Ramine doar dorul neostoit al mamei si al copilului… Pai bine, stimati parinti, nu ati prevazut aceasta vizita inainte de plecarea mamei in Germania?   Exista o singura concluzie: indiferent cine pleaca din familie, intreaga familie isi schimba intregul mod de viata, documente, statut, etc. Semneaza Dan Goldis.

4. O alta greseala pe care o fac romanii frecvent este ca stau prea mult in … Germania. Suna paradoxal, dar asa este! Toata lumea stie ca dupa semnarea unui contract de munca cu un angajator si dupa trimiterea documentelor la ZAV, pina la venirea aprobarii trec mai multe sapatamini, uneori chiar luni. Ori, fiecare zi petrecuta in aceasta perioada costa mult mai mult decit in Romania. Chiria curge in tot acest timp, utilitatile de asemenea, trebuiesc cumparate zilnic alimente, tigari, bauturi de toate soiurile. In aceasta perioada se pot cheltui vreo 1500-2000 de euro. Si ce face in acest timp romanul nostru? Ei bine, sta! Nu poate sa-si inainteze documentele pentru dreptul de sedere fiindca nu are permisul de munca, nu isi poate incheia asigurarea fiindca asigurarea o incheie angajatorul dupa ce angalatul a  inceput munca, in concluzie nu poate face nimic bun. E adevarat ca se poate inscrie la un curs de integrare, dar nici cursurile acestea nu incep cind vrem noi. Si atunci cit costa acest timp mort? Si cum il putem elimina? Cei mai multi romani, din spirit economic, se feresc sa dea o suma de 150 de euro pe autocar sau 200 -300 pe avion, dar in fond cheltuiesc de 10 ori mai mult. Dupa opinia mea aceasta problema se poate rezolva foarte simplu si cu cheltuieli reduse.  Cheia acestei rezolvari este o relatie buna cu angajatorul si aceeasi relatie cu cel care te-a inchiriat…Va sa zica, dupa ce ati trimis documentele la ZAV,  bine ar fi sa dati fuga la vatra stramoseasca si sa asteptati acolo pe bani romanesti celeritatea functionarului german. Pe deasupra, avind in vedere multitudinea de legaturi dintre Romania si Germania,  in 12-14 ore, la nevoie, sunteti inapoi in Deutschland.  Semneaza Dan Goldis.

38 thoughts on “Cele mai frecvente greseli ale romanilor stabiliti in Germania”

  1. Daca-mi permiteti sa completez / corectez un pic la punctul 3, paragraful 2, referitor la mama care lucreaza in strainatate si urma sa primeasca vizita sotului si a copilului. Documentul notarial se numeste DECLARATIE. Prin aceasta declaratie, unul dintre parinti isi da acordul ca fiul/fiica minor(a) sa calatoreasca in strainatate, in perioada de …, insotit(a) de catre … . In eventualitatea in care minorul calatoreste insotit de o alta persoana (adica nu de catre mama sau tata), este necesara aceasta declaratie din partea ambilor parinti. In cazul in care parintii sunt divortati, insa, declaratia o poate da doar parintele in grija caruia a fost incredintat minorul. Aceasta declaratie, dupa cum bine stim cu totii, poate fi data in fata unui notar public din Romania sau la Consulatul Romaniei din tara in care se afla declarantul. Apropos de Consulat: in urma cu aproximativ 2 luni, prietenul meu a avut nevoie sa faca o procura. A ajuns la Consulatul din München, unde i s-a dat o foaie de hartie si a trebuit sa isi scrie practic singur procura, de mana. Eu am lucrat ceva ani in domeniul notarial si am stiut cum sa formulez procura, dar ce fac ceilalti oameni care poate nu au nici cea mai mica idee despre ce ar trebui sa contina o procura, in asa fel incat sa o si poata folosi? Asadar, atentie, cand aveti de facut vreun document notarial la Consulat (procuri, declaratii, etc.), informati-va foarte bine inainte de ce anume trebuie sa contina acel document, altfel bateti drumul degeaba pana acolo, platiti si bani si va treziti si ca nu va foloseste la nimic acel document, pentru ca nu a fost corect formulat. Cei de la Consulat nu prea se sinchisesc sa consilieze sau sa indrume oamenii despre cum ar trebui formulate documentele notariale, asa ca e bine sa plecati de acasa bine informati si cu temele facute, cum s-ar spune.

  2. Buna seara, cum pot sa vorbesc cu dumneavoastra? am nevoie de un sfat… Locuiesc in Germania de 7 ani si sint casatorita de 5 ani… doresc sa vorbesc cu dumneavoastra, aici nu cunosc pe nimeni si nu stiu cui sa ma adresez… Multumesc frumos… Nicoleta

      1. Buna Magda!!As avea nevoie de ceva sfaturi!Putem lua legatura??bogioanovici@yahoo.es!Merci mult!Cristi Ioanovici

  3. am fost la Directia de Asigurari Sociale si am intrebat despre formularele necesare pentru alocatie in Germania, pentru copii mei nascuti in Ro, in conditiile in care eu am contract de munca in Germania si urmeaza sa ne mutam in Germania cu toata familia. mi-au zis ca nu imi pot da nici un formular, intrucat partea germana trebuie sa trimita formularele stampilate in urma cererii pentru alocatie facute de mine in Germania. ce am facut, deocamdata, a fost sa cer sistarea alocatiei in Ro incepand cu luna viitoare, cand ar trebui sa imi incep activitatea in Germania. o fi bine ? 🙂

    1. Da , bravo! Exact asa am procedat si eu, am renuntzat la alocatia de stat din romania si ulterior am cerut in germania alocatia pt fiul meu de 7 ani! Asta e tot ce tre sa faci in germania pt a primi alocatzia de stat pt copiii, comlpectezi un formular care il gasesti pe http://www.arbeitsagentur.de si il trimitzi la Familienkasse de care apartzinetzi…formularu se cheama antrag auf Kindergheld ….

  4. Salut tuturor, as avea nevoie de un sfat sau ma bine zis de o parere deocamdata.
    Lucrez de aproape 2 ani in Germania la un angajator roman. Problema este ca in tot acest timp salarile nu au venit nici la timp nici in conformitate cu promisiunile si nu am primit nici un fluturas de salariu. Am arbeiterlaubnis prin angajator, sozialversicerung si gesundheitversicherung tot prin firma la care lucrez( vreau sa spun ca angajatorul plateste pt ele). Daca vreau sa imi caut un angajator german care ar fi primul pas? Multumesc anticipat!

    1. salut! ´
      daca vrei te pot ajuta eu…din experientza mea…..stau in germania de cv timp si vb fb germana…potzi sa ma contactezi pe e-mail daca nu am putut sa explic bn,,,,Daca ai Arbeitserlaubnis nelimitat poti sa intri pe site-u arbeitsagentur.de si sa cauti locuri vacante in orasul tau…..aplici sau suni si daca angajatoru te vrea ai un job nou…conteaza si pe ce perioada ai contract cu angajatoru roman!..

  5. Sunt noua aici ,
    ma numesc Lili si as vrea sa impartasesc la totzi o noua modalitate de a obtzinne permisiunea de lucru in germania in mai putzin de 2 zile….stiu suna ca un vis frumos , uni vor spune ca exagerez sau ca nu e adevarat….totusi voi asterne aici niste informatzii utile care merita sa le puna in practica cei care locuiesc in ger si cei interesatzi sa munceasca dar nu primesc dreptu de lucru…
    -bineintzeles nu e valabil pt toate meseriile, daca vrei sa lucrezi intr-o meserie in care nu avem restrictzi e perfedct…
    1- tre sa gasesti pe cnv care vrea sa te angajeze, deci nu sa zica da da si apoi cand vede cate acte trebe sa zica nu ms…
    2_ EXISTA UN FORMULAR(nu are nume acest formular) de care lumea nu stie. nici macar nemtzii lor nu stiu. acel formular se cere de la ZAV . el trebuie trimis impreuna cu urmatoarele acte : contract de munca (Arbeitsvertrag) semnat de ambele partzi, cerere la dreptul de munca (Antrag auf Arbeitserlaubnis) semnat de ambele partzi, descriere post (Stellenbesreibung), copie dp buletin si Anmeldungu angajatului, copie dp certificat de casatorie daca e cazu si 60 euro care reprezinta taxa de perlucrare a actelor si trebe platita de catre angajator. toate aceste acte se trimit la ZAV de catre angajator (poate sa trimita o scrisoare cu mentziunea urgent).
    -imi pare nespus de rau ca nu am scaner sa scanez acel formular :(( dar pot sa va spun ce scrie pe acel formular, cu acest formular se acorda drept provizoriu de lucru de la data in care sunt depuse actele la ZAV si e valabil cat sunt prelucrate actele la ZAV…asta inseamna ca nu mai trebe sa asteptam sa vina contractu si permisu de lucru cu acel document putem lucra fara frica pana ies actele…putem sa incepe lucru imediat ….multa bafta…daca nu m.am putut face intzeleasa contactatzi-ma 015783813131 va pot trimite copii de la acel formular daca avetzi nevoie (celor care stau in ger)….

    Pe acel formula scrie asa: in dreapta sus: Arbeitgeber si Firmestempel stanga sus Ort Datum….apoi alineat :Für folgende Arbeitsnehmerinnen und Arbeitsnehmer werden Anträge auf Erteilung der Arbeitserlaubnis-EU gestelt. Diese Arbeitskrefte wurden von mir auf Grundlage des 284 Sozialgesetzbuch-III in Verbindung mit 18 bzw. 19 Beschäftigungsverordnung bei der ZAV mit dem Vordruck Einstellungszusage/Arbeitsvertrag- EZ/AV angefordert.

    acum vine un tabel in care tre buie trecut numele viitorului angajat, dara nasteri, cetatenia si timpul de la pana la data activitatzi.

    la sfarsitu talelului scrie urmatoarele :AE-Team 325
    Dei Anträge auf Erteilung der Arbeitserlaubnis-EU für die o.a. Arbeitnehmer wurden am________gestelt. Sie werden in Kürze ab Bescheftigungsbeginn, frühestens jedoch rückwirkend ab Antragstellung, ausgegertigt.
    Data si ora Semnatura si stampila ZAV

    Asta e tot ce scrie ….
    Patroana mea a trimis acest document, sau mai bn zis declaratzie, prim fax la ZAV si a l-a primit inapoi stampilat (tot prin fax l-a primit inapoi asta a durat cam o ora)…..dar nah cum ziceam si mai sus tre sa gasitzi un angajator care sa vb cu cei de la ZAV.

  6. Uita-te pe site-ul anabin.de si vezi daca iti e recunocuta facultatea. Daca stii germana bine ai sanse sa lucrezi aici. Dar asta implica multe. Ai pe cineva aici care sa te ajute la inceput? Aici asistentele spala si schimba pacientii.

  7. Buna, eu, sotul meu si fetita noastra de 3 ani locuim de 1 an in germania. Noi lucram la o firma din romania si suntem detasati in danemarca la o firma colaboratoare. Fetita mea este la gradinita in germania, dar noi pana acum nu am mers la primarie pentru a ne obtine permis de sedere. cum pot sa procedez? eu nu am venituri in germania, deci nu le pot dovedi motivul pentru care stau decat printr o scrisoare de la firma….totusi , fetita mea e la gradinita si nu ne a intrebat nimeni ce e cu noi pe aici , ma gandesc totusi sa il obtin pentru ca sunt constienta ca ma voi lovi de el cand va merge la scoala…credeti ca e posibil sa il obtin in situatia de fata? la ce riscuri ma expun daca stau asa in continuare? multumesc anticipat,

  8. Revin cu o intrebare pentru cei care ma pot ajuta. Mentionez din capul locului ca nu sunt sigur daca am nimerit bine locul unde trebuie adresate intrebari de genul acesta dar incerc totusi: In ce consta ziua de proba la McDonald’s? Am fost la interviu, au zis ca stau o zi in proba si daca voi confirma, semnez contractul. Mi-au comunicat multe cifre la interviu: 7,50 euro/ora, se platesc suplimentar sarbatorile legale cu 15% dar weekendurile nu, minci de 4 euro pe zi, sucurile la liber, etc.
    Multumesc anticipat pt raspuns.
    Cu respect
    Dan D

    1. Cine te-a vrejit in halul asta?Sotul a tras pe branci la Mc , este platit f prost si intradevar ai un spor de noapte de mizerie , bani de craciun daca ai mai mult de un an sub un an nu primesti si la fel si banii de concediu , sarbatorile legale se platesc dublu dar o sa pici de f putine ori pe tura atunci pt ca toti vor sa lucreze in acea zi.
      Dar daca vrei sa ramai aici si tragi pe branci un an , dupa aceeea iti iei drepturile intradevar!
      Mult succes!

  9. Am nevoie de un sfat urgent, de 2 luni am sedere permanenta dar nu lucrez si sunt insarcinata in luna a 7a, nu am asigurare medicala pt ca in situatia asta nimeni nu incheie asigurarea, sotul are sedere permanenta dar si Gewerbe de 1 an dar nu a reusit sa obtina asigurare medicala din diferite motive ale companiilor respective, dar la AOK ii trebuie doar formularul E104 care trebuie luat din tara, iar dupa ce incheie asigurarea necesita formularul S1 (E 109) toate astea dureaza, nu este vreao asigurare pt gravide doar pana la nastere inclusiv cum e in Ro? Ce sa fac, pt ca nasterea costa enorm.
    Multumesc anticipat,
    Alina Pricop

    1. Nu exista posibilitatea de a incheia o asigurare medicala in acest moment.
      Ganditi-va bine la posibilitatea de a naste in Romania, aici costurile sunt intre 6-10.000 Euro pentru nastere.
      Succes!

    2. Si eu sunt in aceeasi situatie dar nu sunt casatorita cu prietenul meu, tu cum ai rezolvat pana la urma , te rog daca ma poti ajuta cu niste sfaturi. Multumesc mult .

    1. Da, mama este indreptatita sa primeasca alocatia daca copilul locuieste impreuna cu ea. Alocatia se primeste in tara in care locuieste.

  10. Buna ziua, daca parintii au sedere pe perioada nedeterminata, iar dupa nasterea copilului, mama se intoarce in Romania (cu copilul) pt un an, la revenirea in Germania copilul isi reia drepturile?

  11. buna ziua! doresc sa- mi fac o asigurare de sanatate in germania, iar cei de la tkk mi- au cerut stagiul de cotizare din romania pe fiecare luna. cei de la casmb au spus ca ei nu au dat asa ceva la nimeni pana acum. s- a mai confruntat cineva cu aceasta problema pana acum? daca da, cum ati rezolvat? sau daca stiti o alta casa de asigurari care incheie asigurarea fara sa ceara asa ceva. mentionez ca locuim la mama si deocamdata nu lucram, traim cu economiile din tara.

    1. Gasesti f greu sa te ia o casa de asigurare fara loc de munca , decat cum ai zis poti demonstra ca ai cotizat in tara si totul se rezolva.

  12. Este adevarat ca se poate face renuntare la asigurarea de sanatate din Romania pentru a putea beneficia apoi de o asigurare in Germania?
    Daca da, cum?

    1. Buna seara Elinika. In RO puteti renunta la plata unei asigurari de sanatate, daca platiti acolo una privata(in conditiile din contract). In Germania, puteti sa beneficiati de orice asigurare de sanatate (in anumite conditii) – daca v-o platiti.

  13. Buna ziua ,fiica mea lucreaza in germania in zeven,si daca nu am nimerit bine,siteul va rog sa ma scuzati,dar doresc sa stiu ce acte ii trebuiesc sa si duca masina din romaniain germania??va multumesc anticipat

    1. Il luati de la Arbeitsamt si il duceti imediat la ANOFM, sau invers, depinde de sensul in care doriti exportul dreptului la ajutor de somaj.
      Cele bune!

  14. BUNA SEARA AM SI EU O INTREBARE LOCUIESC IN GERMANIA SI AM ASIGURARE DE SANATATE AOK MI SA APROBAT 4300 DE EURO PENTRU DENTIST DOCTORUL A LUAT BANI SI MIA FACUT O LUCRARE AIUREA IMI PUTETI SPUNE CE POT SA FAC SI UNDE TREBUIE SA MA ADRESES ?PRECIZEZ CA MEDICUL E ROMAN VA MULTUMESC

  15. Bună ziua. Am semnat un contract in Hamburg pt un hotel de 1 luna. Si nu mai vreau sa merg pt ca e f greu. Am mers doar 1 zi si m-a pus sa semnez. Nu stiu cum se procedează cu asigurarea. Este posibil sa te înregistreze imediat chiar dacă eu nu am asigurare. Ms

  16. Buna ziua!
    Ma numesc Alexandru si doresc sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrbare:
    Sunt pensionar cu grupa 1 de pensionare si m-am pensionat la 52 de ani…acum am 54 ani…
    Momentan lucrez cu contract de munca in Germania…Nu am spus angajatorului ca sunt la penie in Romania,considerand ca sunt aceleasi legi ca si in Romania…
    Ulterior am inteles ca trebuie sa platesc impozit mai mare in cazul sau cand v-oi fi descoperit ca sun la pensie in Romania…
    Va rog sa imi spuneti la ce sa ma astept si ce trebuie sa fac…
    Eu am contract pe perioada nedeterminata dar nu pot sa renunt la contract decat dupa minim 4 luni…altfel platesc 1700 E …tot ce a investit firma ptr angajarea mea ( cursuri si cazare la o pensiune din Romania)
    Toate bune…
    Alexandru…

  17. Salut uite eu spre exemplu nu mi-am platit asigurarea de cand am facut’o , adica deloc. Acum dupa 5luni era si timpul sa ma gaseasca politia si sa imi confiste talonul. Deci au confiscat talonul si au zgariat TÜV-ul (chestia aia rotunda) Si am stationat 2 zile in parcare , acum am ajuns la cazare si nu stiu ce am de facut. Adica eu banuiesc ca ar trebuii sa imi fac o asigurare zi alte numere… da nu stiu sigur daca asta rezolva tot …

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.